Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning"

Transkript

1 Dansband Drömmar Romantik Pedagogisk handledning Falkenbergs museum 28 maj 1 oktober 2005

2 2 Innehåll 1. Inledning Förberedelser inför dansen Dansband. Drömmar. Romantik Dansplatsen På scen Scenkläder Festliga orkesternamn Vad sjunger dansbanden om? Heltids- eller deltidsmusiker? Nygammalt eller Svensktoppen Turnébussen dansbandsmusikerns andra hem Musiken All du behöver veta om dans Exempel på nationella dansband Exempel på lokala dansband Var och när? Studieuppgifter...16 Kontaktuppgifter...17

3 3 1. Inledning På Falkenbergs museum kan man fram till den 1 oktober 2005 se utställningen I afton Chanz. Dansband. Drömmar. Romantik. Den handlar om dansbandskultur under och 70-talen. Kom och upplev den tidens nöje, fest och gemenskap! På första våning tas alla förberedelser upp, d v s det som gjordes innan man gick ut och dansade. Man skulle sminka sig, välja kläder, ordna skjuts mm. Här presenteras även de nationella dansbanden i bild och musik. På tredje våning visas själva dansstället med scen, instrument, scenkostymer, kiosk mm. Här presenteras även de lokala dansbanden i bild och musik. Kom och titta på utställningen! Beställ gärna en guidad visning det är kostnadsfritt för kommunala skolor inom Falkenbergs kommun. I anslutning till utställningen kan man arbeta med denna pedagogiska handledning. Här finns fakta samt studieuppgifter. Elevuppgifterna går att anpassa efter ålder, tid och intresse. Arbeta i grupp eller enskilt. Redovisning sker i helklass eller möjligtvis i form av en dansbandsafton där man bjuder in familj och vänner. Musik och dans är roligt att arbeta med och en kul start på terminen! Projektet går att arbeta med i flera ämnen, t ex musik, svenska, gymnastik, slöjd och historia. Hjärtligt välkommen att bjuda upp till dans, säger vi på Falkenbergs museum!

4 4 2. Förberedelser inför dansen Ofta lades flera timmars förberedelser ner inför kvällens dans. Den viktigaste förberedelsen killarna hade var att fixa skjuts. Ofta frågade man någon äldre kompis om man fick åka med. Hade man körkort men ingen egen bil gällde det att fixa en bil för kvällen. Många försökte komma överens med sin pappa. Ofta fick sonen låna bilen om han tvättade och städade den som tack för lånet. Ibland var man tvungen att gå ut på dagen med papiljotter i håret fastän det inte var snyggt. Då fick man ha en sharlett på huvudet eller ta på sig ett hårnät där man t ex satt fast sidenrosetter för att det skulle se snyggare ut. När man tagit ut spolarna tuperade man håret och använde olika hjälpmedel för att få håret stort och högt. Ibland förstärkte man med löshår, en postisch, som sattes fast med hjälp av hårnålar. När frisyren var klar sprayades den stel för att hålla hela kvällen. Senare på dagen skulle killarna duscha, raka sig och göra i ordning håret. Många använde brylcreme. Att ha vågigt hår var populärt på 1960-talet På 1970-talet hade många killar långa polisonger och halvlångt hår. Till sist skulle killarna välja kläder. På 60-talet var det kostym, vit skjorta och smal slips som gällde. Fötterna trängdes ner i ett par myggjagare, d v s herrskor som skulle ha passat en fot med stortån i mitten! På 1970-talet hade killarna t ex utsvängda jeans, smala skjortor och manchesterkavajer. Många kläder var i nylon. Materialet var stretchigt och höll formen bra. Tyvärr så andades det inte vilket gjorde att man blev varm. Vissa killar bytte skjorta i pausen för att de var så svettiga. Tjejernas förberedelser tog också lång tid. Viktigt var det att få frisyren perfekt. I början av 1960-talet var det populärt med höga, luftiga frisyrer. På förmiddagen rullades håret upp på spolar. Håret torkade långsamt och spolarna skavde ofta.

5 5 I slutet av 1960-talet blev korta, raka frisyrer på modet. Dessa frisyrer var lättare att ordna till. Många tjejer sminkade sig. De modemedvetna tjejerna målade svart kajal runt ögonen så att de blev mandelformade. Det sista tjejerna gjorde var att välja kläder. Man kunde inte ha samma klänning på sig två helger i rad. Ofta frågade rådfrågade man en kompis eller storasyster. I början av 60-talet hade man knälånga klänningar med stela underkjolar under. På mitten av årtiondet var det korta klänningar, kortkorta kjolar och hotpants (smala, korta shorts) som gällde. Många tjejer sydde sina kläder hemma. På fötterna kunde man t ex ha höga vita plaststövlar. Helst skulle man vara trådsmal, ha platt byst och vara utan några kurviga former. På 1970-talet influerades modet av musikgrupper som ABBA och KISS. Platåskor blev populära mycket tack vare dem. De höga sulorna kunde vara över 10 cm höga, inte bara baktill på skon utan även framtill!

6 6 3. Dansband. Drömmar. Romantik. Dansbandsmusiken slog igenom i början av 1960-talet och var något nytt inom musikens område. Dansbandens toner skiljde sig från föräldragenerationens dansorkestrar som istället påverkats av amerikansk swing, jazz, storband och rock n roll. I början spelades dansbandsmusik bara i Sverige men gengren spred sig snart till våra nordiska grannländer samt Tyskland. I Sverige var musikstilen populär framförallt på landsbygden och i mindre städer men spelades även i de större städerna talet var dansbandens bästa tid då såldes hundratusentals skivor. Många ungdomar tog snabbt till sig dansbandens musik som sin egen musikstil. 3.1 Dansplatsen När man hade konfirmerat sig vid 14 års ålder var det tillåtet att besöka festplatserna. Ungdomarna dansade i bygdegårdar, på utedansbanor och i folkparker beroende på årstid. Man dansade till levande musik, träffade kompisar och hade roligt. Chansen var stor att möta sin blivande man/fru på någon av alla dansplatser. En lyckad danskväll skulle bestå av bra musik och mycket folk. Under sommarhalvåret arrangerades utedanser på t ex Cortina i Vinberg, Sjöviken i Ätran och Sjönelund i Sjönevad. Sådana kvällar var man beroende av fint väder. Vid sidan om dansgolvet (rotundan) låg små kiosker för godis-, kaffe- och korvförsäljning, lotterier och chokladhjul. Inventarierna i kiosken som finns i utställningen kommer från Sjöviken. Det gick att visa sin skicklighet genom tävlingar i t ex pilkastning och luftgevärsskytte. Vintertid dansade man inomhus på t ex Metropol i Köinge, Centrum i Långås eller Folkets hus inne i Falkenberg. Killarna och tjejerna stod vid var sin sida av dansgolvet. När en kille ville bjuda upp gick han över golvet och bjöd upp en tjej. Han bugade och sa: Får jag lov? Tjejerna fick bara bjuda upp när det var damernas. När tjejerna skulle dansa ställde de ifrån sig handväskan framme på scen. Denna sedvana kunde vara något påfrestande för musiker som med en mängd handväskor på scengolvet inte riktigt fick plats med vare sig instrument eller fötter. 3.2 På scen Många dansband hade påkostade scenframträdanden med rejäla ljus- och ljudanläggningar. Man hade stora strålkastare i olika färger samt elektriska instrument som elbas, elgitarr och hammondorgel. Därtill köptes mikrofoner, förstärkare och stora högtalare. Till skillnad från de äldre akustiska orkestrarna hördes de nya banden längre. Nu kunde man höra musiken även om man dansade längst bort på dansgolvet! Vad spelade dansbanden på för instrument? På 1960-talet hade många orkestrar en hammondorgel. Instrumentet var jättetungt att flytta! Dansbandsmusikerna riggade allt själva och fick slita hårt för att få in den på scen. Hammondorgeln i utställningen har turnerat med Matz Bladhs och är från ca På 1970-talet ersattes hammondorgeln av synthesizern.

7 7 En orkestermedlem frågar arrangören: - Ska vi ta in hammondorgeln? - Javisst! - Ok, men då kostar det lite extra! Synthesizern i utställningen användes för att få fram trumpet- och saxofonljud och spelar en ton i taget. Den är tillverkad ca 1975 och är ombyggd av Ingvar Pettersson (Ingvar Ljud). Kontrabas användes i början av 1960-talet. Den var stor och klumpig och fick surras fast på biltaket. Med tiden slog elbasen ut kontrabasen. I utställningen finns en elbas som är byggd av Ingvar Pettersson. Bo Liljedahl spelade på den i orkestern Bert Bennys. En del dansband hade en saxofon vilket gav en touch av storband. Sven Johansson i Falcosextetten spelade på saxofonen i utställningen. De rörliga bilderna som visas på scenen i utställningen visar falkenbergsbanden Falcosextetten, Connys och Kjell-Inges. 3.3 Scenkläder När musikerna i bandet hade en spelning var de ofta klädda i likadana scenkläder. På 1960-talet var de inte så extrema utan följde modet med korrekt kostym, vit skjorta och smal slips. På 1970-talet var scenkostymerna desto häftigare. Skjortsnibbarna var extremt långa och byxbenen rejält utsvängda. Man slösade med starka färger, glitter och garneringar. Man lät sy upp dräkterna. Det var mycket bussaronger och uppknäppta skjortor. Till scenkläderna bars gärna platåskor eller moderiktiga trätofflor. Inspiration hämtades från bl a Elvis Presley, countrymusik och discomusik. Kläderna skulle skilja ut sig från det vanliga. Det skulle synas på kläderna att vi var en orkester, så att det inte kunde komma tio i publiken med samma kläder. Njut av dansbandens fantastiska originalkostymer från 1970-talet som visas i utställningen! 3.4 Festliga orkesternamn Dansbanden på och 70-talen hade utmärkande namn. De kunde t ex uppkallas efter någon/några medlemmar i orkestern. Ofta använde man sig av dubbelnamn, t ex Bert Bennys, Sven Ingvars, Kjell-Inges och Thor Eriks. Bandets namn fick extra festlig stämning genom att stavas med bokstäverna z eller x om det var möjligt, t ex Matz Bladhs, Chrix och Tonix. Kapellmästaren kunde också få ge sitt namn till orkestern, t ex Ingmar Nordströms orkester och Bo Liljedahls trio.

8 8 3.5 Vad sjunger dansbanden om? Växter Tiotusen röda rosor, Där näckrosen blommar, En prästkrage i min hand, Vit som en orkidé, Björkens visa. Blommor är en vanlig symbol för kärlek. Kroppsdelar Leende guldbruna ögon, Röd var din mun, Ta min hand, Dina ögons glans, En sång på dina läppar, Två Mörka ögon. Namn på personer Kristina från Wilhelmina, Djingis Khan, Mary Anne, Oh Carol, Maria dansar, Romeo och Julia, Marianne, Den sköna Helén, Mulliga gulliga Ann-Katrin. 3.6 Heltids- eller deltidsmusiker? De flesta dansband spelade bara på helgerna. Konkurrensen var hård och långt ifrån alla orkestrar vågade satsa helhjärtat på musiken. För heltidsmusikerna gällde det att jobba så mycket man bara orkade för att kunna betala ut löner, bensin, lån på turnébussen mm. Förra året hade vi 254 kvällar inbokade. Hittills i år har vi spelat sex kvällar i veckan. Man måste ligga i. Det gäller att få in gage som täcker alla kostnaderna. Utrustningen är dyr. Senast har vi köpt en buss för kronor. Mats Persson i Matz Bladhs på 1970-talet Efter en spelning bar det av med bussen igen till ännu fler danskvällar. Ibland kunde man få några dagars vila i hemmet men sedan var det dags för nästa turné. Familjelivet tog stryk. Många dansbandsmusiker skilde sig. 3.7 Nygammalt eller Svensktoppen Många tog steget till att bli heltidsmusiker när de blivit upptäckta. Ett framträdande i TVprogrammet Nygammalt resulterade ofta i att dansbanden fick en rejäl knuff uppför popularitetsstegen och kunde satsa helhjärtat på musiken. Nygammalt sändes Programledare var Bosse Larsson spelade Ingmar Nordström sin instrumentalversion av The Elephant Song i Nygammalt. Orkestern var visserligen redan populär men efter uppträdet i TV steg försäljningen av deras aktuella LP-skiva från till ex på fyra månader kvackade hela svenska folket med i Curt Haagers Fågelsången. Fram tills dess hade man sålt skivor. Nu ökade försäljningen till exemplar.

9 9 En listplacering på radioprogrammet Svensktoppen kunde också leda till att bandet blev etablerat och efterfrågat av arrangörer och fick på så vis fler spelningar på festplatser och folkparker. 3.8 Turnébussen dansbandsmusikerns andra hem Vid 1960-talets början räckte det med en personbil för transporten till och från spelningar. Alla i bandet stuvade in sig och sina instrument i bilen. Eventuella kontrabasfioler surrades på biltaket. I takt med musikens elektrifiering fordrades plats för ljud- och ljusanläggningar. Då kopplade man på en släpvagn eller köpte sig en mindre buss. Bussen försågs med reklam i form av bandets namn, färgglada dekaler och stripes. Orkestrar med många spelningar investerade med tiden i stora turnébussar med bekväma sovutrymmen och fåtöljer. I pentryt kunde man laga mat. De fyra-fem timmar som musikerna stod på scenen och spelade var bara en del av den tid som gick åt för att genomföra en spelning. Väl framme till spellokalen riggade de upp utrustningen, drog elkablar, kopplade instrument, högtalare och ljuseffekter. Efter framträdandet skulle allt plockas ned. Spelningen var inte slut förrän man hade kört hem. I genomsnitt arbetade bandet 12 timmar på varje dansjobb. Falkenbergsorkestern Matz Bladhs räknade på 1970-talet ut att de i genomsnitt varje år tillbringade ungefär 30 stycken 40-timmarsarbetsveckor i turnébussen. 3.9 Musiken Dansbandsmusik ska vara bra att dansa till. Trum- och baskompet måste vara taktfast så att musiken är lätt att hänga med i för de dansande paren. På 1960-talet grundade sig repertoaren på foxtrott. Buggen spred sig först på 1970-talet. Låtarna fick inte spelas för sakta men inte heller för fort. Vanligtvis spelade man två lugna danser och en snabb. OBS! En dans betyder att man dansar två låtar i rad med samma person. I takt med att kvällen framskred och dansgolvet började fyllas ökade trycket i låtarna. Den sista halvtimmen varvade man ner med lite lugnare kramgoa låtar. Sista dansen dansade man kind mot kind d v s en tryckare. Vi spelade omkring 60 låtar på en danskväll. Vi gick efter färdiga listor, med de bästa låtarna i mitten och slutet av kvällen. Bo Liljedahl, Bert Bennys samt Liljedahls Många dansbandsmusiker spelade på gehör och var självlärda. Ofta kunde de inte spela efter noter vilket innebar att andra musiker såg ner på dem.

10 10 De flesta orkestrarna spelade covers, d v s egna versioner av andra artisters låtar. Melodier hämtades bl a från radioprogrammen Svensktoppen, Tio i topp och Kvällstoppen. De låtarna var reda populära och man visste att publiken gillade dem. Musikerna lärde sig lättast det nya materialet genom att noga lyssna på låten från en skiva eller kassettband och sedan själva ta ut ackorden på sina instrument. Dansbandslåtarna var ofta lättsamma och handlade om vardagslivet. Man sjöng om sensuell kärlek och vackra händelser som de dansande för en stund kunde drömma sig bort till. Ibland hade texterna ett budskap t ex Man ska leva för varandra. Man sjöng mest på svenska. Refrängen var ofta mer än halva låten. I utställningen kan man lyssna till sånger av både nationella dansband och lokala Falkenbergsband.

11 11 4. Allt du behöver veta om dans men aldrig vågat fråga om Det fanns oskrivna regler för hur man uppträdde när man var ute och dansade: Bli dubblad = att få två danser av samma kille under en kväll. Damernas tre danser = under danskvällen var det bara tre danser som tjejerna fick bjuda upp på. De låg i slutet av kvällen. Första damernas betydde. Jag gillar dig och du får gärna dansa sista dansen med mig. Andra damernas betydde bara: Du dansar bra. Om flickan hade stadigt sällskap bjöd hon bara upp en släkting eller kompis. Tredje damernas betydde: Du har nog lite chans på mig. En dans = Nobbarbrud = två låtar, sedan tackar man för sig och byter partner. en tjej som avböjer dans om hon blir uppbjuden. Detta var absolut förbjudet! Man fick bara tacka nej till en dans om killen var mycket alkoholpåverkad. Ryktet om att någon sagt nej till en dans spred sig snabbt och sen blev man inte uppbjuden. - Fy tusan för att bli nobbad! Non Stop dans = Panelhöna = Sista Dansen = Tackdansen = Tjuvdans = när flera band spelade på ett och samma ställe och bytte av varandra. en tjej som inte blev uppbjuden till dans. Om en tjej var ängslig att bli panelhöna tog hon sig en promenad eller gick på toa och pudrade näsan. när en kille bjöd upp en tjej till sista dansen betydde det att han var intresserad av henne och ville följa henne hem. killen förväntades bjuda upp och tacka flickan som bjudit upp honom på första damernas. att mitt under pågående dans bjuda upp den dansandes partner. Tredje damernas var ofta tjuvdans i Halland.

12 12 5. Exempel på nationella dansband Thorleifs Thorleifs Kvintett bildades De första spelningarna var på Kvinnoföreningens årsmöten och skoldanser. I början spelade man bara instrumentalmusik övade man in den första sånglåten. Det stora genombrottet kom 1975 med LP: n Gråt inga tårar som sålde guld d v s exemplar redan innan den kommit ut i handeln. Sammanlagt har den sålts i över exemplar valdes Thorleifs till Sveriges populäraste dansband. På 1990-talet korade lyssnarna i radioprogrammet I Afton Dans låten Gråt inga tårar till Århundradets dansbandshit. Flamingokvintetten Flamingokvintetten bildades 1960 i Göteborg. Den första singeln släpptes blev det stora genombrottsåret med flera Svensktoppsplaceringar bl a Happy Birthday Sweet Sixteen korades de till Sveriges populäraste dansband sålde skivan Flamingo 7 i exemplar. Flamingokvintetten var mycket populära i Falkenbergstrakten. Det var hopplöst att spela om Flamingokvintetten hade en spelning i närheten. Då kom inte mycket folk. En lokal dansbandsmusiker Wisex I början av 1960-talet fanns en orkester som kallade sig Vi Sex som sedan blev Wisex. Bandet upplöstes i slutet av årtiondet köptes namnet Wisex av en grupp i Osby i Skåne som skulle börja spela ihop. Det stora genombrottet kom 1977 med medverkan i TV-programmet Nygammalt. Framträdandet resulterade i sålda exemplar av LP: n Som en sång var det dags för melodifestivalen och Miss Decibel. Det året sålde man otroliga LP-skivor. Kikki Danielsson var vokalist. Fler kända dansband som spelade på och 70-talen: Curt Haagers, Streaplers, Vikingarna, Schytts, Sven Ingvars, Sten & Stanley m fl. Flera av de rikskända banden som började spela på och 70-talen turnerar fortfarande om än med en del nya medlemmar.

13 13 6. Exempel på lokala dansband Bert Bennys Bert Bennys började spela tillsammans i januari Karriären gick i rasande fart i april 1966 fick man skivkontrakt. De var det första Falkenbergsband som gav ut en skiva. Ingvar Peterssons andranamn var Bert. Från början hade man tänkt kalla orkestern för Bert-Ingvars men eftersom det redan fanns så många band som hette något med Ingvars fick man hitta på något annat. I en orkester som Ingvar spelat med tidigare hette en kille Benny. Det klingade bra och därför lånade man hans namn. Gruppen splittrades Originalmedlemmar Bert Bennys Ingvar Petersson, orgel, kapellmästare Rolf Bengtsson, gitarr, bas Bo Liljedahl, sång Håkan Jonasson, gitarr Sture Strandh, trummor Originalmedlemmar Chrix Ulf Andersson, gitarr, saxofon, sång Roger Lennartsson, klaviatur Karl-Johan Jonsson, gitarr, sång Johnny Nilsson, trummor, sång Thomas Pettersson, bas Ingrid Jönsson, sång, klaviatur Chrix Chrix började spela ihop De yngsta bandmedlemmarna var då endast år gamla släpptes första singeln med de egna låtarna Kärleken övervinner allt och Flyg fri gjorde man uppåt 200 spelningar/år. I september 1987 gjorde bandet riksradiodebut. I Afton Dans direktsändes från Grand hotell i Falkenberg och ca människor lyssnade på programmet. Enligt bandets egna beräkningar nådde de då ut till lika många som de spelat för under tio år på olika ställen.

14 14 Matz Bladhs Matz Bladhs grundades En av medlemmarna hette Mats och en annan kallades för Bladet därav orkesternamnet. Efter ett par år började man spela på heltid hade man 254 spelningar kom första LP-skiva Leende Dansmusik ut. Den blev det verkliga lyftet, mycket tack vare låten Ljus och värme var orkestern med i TV-programmet Nygammalt. De satsade på två gamla godingar En månskenspromenad och Vi möts igen. Originalmedlemmar Matz Bladhs Nils Bladet Nilsson Mats Persson Jan-Eric Andersson Evert Karlsson Börje Albrektsson Kjell-Inges Kjell-Inges hade sin första spelning i Slättåkra bygdegård Gaget var 350 kr. De spelade fredagar, lördagar och söndagar. Under veckorna hade de vanliga jobb. Det var ofta jobbigt att gå till arbetet på måndag morgon efter att ha spelat tre kvällar i rad och kommit hem vid 5-tiden på morgonen. Fredagen den 1 augusti 1969 skulle man ha en spelning på Club Herman men vid tiden bröt det ut en brand. Lokalen och bandets alla instrument totalförstördes. Till lördagens spelning fick man låna ihop instrument. Långt efter länge fick man ut pengar på försäkringen men inte i närheten av vad instrumenten var värda. Kjell-Inges splittrades Originalmedlemmar Kjell-Inges Kjell-Inge Axelsson, trummor Lennart Pettersson, dragspel, kapellmästare Erling Johansson, bas Myrna Bengtsson, vokalist, Karl-Gustav Karlsson, gitarr Bert Olofsson, gitarr Fler exempel på lokala dansband på och 70-talen: Falcosextetten, Liljedahls, Leif Gerhards, Alfredos m fl.

15 15 7. Var och när? Falkenbergsorkestrarna spelade på dansställen i hela södra Sverige, t ex Göteborg, Ängelholm, Kristianstad, Jönköping, Malmö, Borås och Halmstad. I Falkenberg hade man spelningar på bl a Cortina, Sjöviken, Centrum, Lis gård, Sjönelund, Folkets hus, Klittergården, Metropolen, Skreabaren och Ätrasalen. De nationella dansbanden spelade också på dansställena i trakten kring Falkenberg. Flamingokvintetten och Streaplers spelade återkommande i trakten. Thorleifs brukade vara premiärband då Sjönelund öppnade för sommaren. Då var det så fullt med dansande par på dansgolvet att det vara svårt att ta ut svängarna i dansen. Inget varar för evigt, inte heller dansbandens gyllene tid. På 1970-talet blev det lättare för landsbygdens befolkning att ta sig in till städerna. I städerna spelades discomusik som konkurrerade med dansbandsmusiken på 1970-talet. De sista åren på 70-talet blev något av krisår för dansband och dansplatser efter den blomstrande tid som föregått. Många dansband slutade att spela. Även idag finns dansband och ungdomar som dansar till dansbandsmusik. Många i publiken har emellertid uppnått en mer mogen ålder. Det är delvis samma människor som har följt dansbanden från tonåren och fram genom livet. Dansen lockar igen efter att ha varit hemma medan barnen växt upp. Falkenbergs museum har producerat utställningen med stor hjälp av dansbandsmusiker, publik och arrangörer som var med under de glada och 70-talen.

16 16 8. Studieuppgifter 1. SLÖJD, TECKNING och FYSIK - Dansbanden spelade på hammondorgel, gitarr, trummor mm. Vilka instrument kommer framtidens musiker att spela på? Rita hur de nya instrumenten kommer att se ut och beskriv hur de fungerar. Överkurs: gör ett framtidsinstrument använd trä, papper, tyg, rep mm. 2. SLÖJD och TECKNING - Dansbanden hade ofta snarlika kläder. Rita en häftig scenkostym! Överkurs: Sy en dansbandskostym. Tips: gör om dina gamla kläder. Sy på dekorativa band, sy i kilar längst ner i byxorna så att de blir utsvängda mm. 3. GYMNASTIK Till dansbandsmusiken dansades bugg och foxtrott. Lär dig dansa dessa danser! Glöm inte att fråga: Får jag lov? 4. MUSIK och SVENSKA - Dansbandslåtar handlar ofta om samma saker. Ge exempel på vad de sjunger om. Skriv en egen dansbandslåt! Låna musik från en känd dansbandsorkester och skriv egen text! Överkurs: hitta på både text och musik. 5. TECKNING - Dansband hade ofta märkliga namn. Nämn några exempel på orkesternamn. Om du hade startat ett dansband vad skulle det ha hetat? Rita hur din orkester skulle ha sett ut. 6. ENGELSKA - Översätt texten på en svensk dansbandslåt till engelska. 7. ENGELSKA - Förklara för en engelsman vad dansbandsmusik är för något. Han har aldrig hört talas om musikstilen och aldrig hört någon låt. 8. SVENSKA - Intervjua en person som var ute och dansade till dansbandsmusik på och 70-talen. Skriv en uppsats eller redovisa inför klassen. Finns det foton/kläder/andra föremål att visa upp? 9. SVENSKA - Välj ett känt dansband som spelar idag. Ta reda på när de började spela, vilka medlemmar bandet har, vilka låtar de är kända för, hur många skivor de gett ut, varifrån de kommer, hur långa resor de har till jobbet, vilka tider de arbetar mm. Skriv en uppsats eller redovisa inför klassen. Använd Internet eller telefon. 10. SO - Vad hände i Falkenberg/Sverige/- Världen på och 70-talen? Gör gärna en tidslinje, kopiera bilder mm. Leta efter fakta på Internet, biblioteket mm. 11. SO - Vilken åldersgräns gällde på dansbanorna? Jämför med hur det är i dag. 12. SO - Ofta lades flera timmars förberedelser ner innan man var redo att gå ut och dansa. Beskriv killarnas och tjejernas förberedelser. Vi talar om att dagens samhälle är utseendefixerat. Vilken tid tycker du att man har varit mest utseendefixerad? 1960-talet? 1970-talet? Idag? Motivera varför. 13. SO - Det finns några gamla dansbanor kvar. Gör ett studiebesök! Ring ägaren först och fråga om det är ok. T ex Cortina, Centrum, Sjöviken, Klittergården. 14. Ordna en fest på temat dansband! Bjud in föräldrar och vänner. Tips: gör en utställning med teckningarna ni ritat, spela dansbandsmusik, framför era nyskrivna låtar, kasta pil, visa eventuella dansbandskostymer i en modevisning, anordna ett chokladlotteri, ha dansuppvisning, bjud på korv med bröd. Ta entré och tjäna pengar till skolresan! De ämnen som har angivits i början av uppgifterna är bara förslag. Du har givetvis själv fria händer att lägga in arbetet i de ämnen du tycker passa.

17 17 Vid frågor angående det pedagogiska programmet eller bokning av visning i utställningen kontakta: Petra Eriksson, museipedagog, Falkenbergs museum Skepparesträtet Falkenberg

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad

Dansrus och gemenskap gör dig fri och glad Fakta ruta: Vad? Dans för 65 plus Var? Brunnsgatan 26, Stockholm. När? 13-16 måndagar. Arrangör: Trivselklubben Kvarnen. Syfte: Att vara ett andra hem, utbyta erfarenheter, umgänge och friskvård. Dansrus

Läs mer

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad

Stränginstrument: - Har 6 strängar (Finns även med 12) - Finns två grundtyper, stålsträngad och nylonsträngad Stränginstrument: Gitarr - Spelas genom att man knäpper eller drar med högerhandens fingrar över strängarna. Tonhöjden förändras genom att vänsterhandens fingrar trycker ner strängarna på olika band. -

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar:

Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Utveckla resonemang om musikupplevelser Här är några saker du ska tänka på när du resonerar: Förklara varför Ge exempel Visa med olika alternativ Generalisera Fördjupa med frågor Använd bindeord för att

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT)

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) Antal tävlingar per år Per termin hålls tre till sex tävlingar. Tävlingarna är alltid på lördagar (utom SM som sträcker sig lördag och

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008.

Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Följ med och heja fram Larz Kristerz i Dansbandskampen i Sveriges Television, lördag 1 november 2008. Älvdalens kommun är Larz Kristerz huvudsponsor. Vi har tagit fram svarta T-shirts med gult tryck, både

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Robert Johnson (blues)

Robert Johnson (blues) 1 Robert Johnson (blues) Elvis Prestley (rock) The Beatles (pop) Populärmusikens ursprung All pop, rock, jazz, soul, rap, techno och annan populärmusik kommer ursprungligen från samma källa. Samlingsnamnet

Läs mer

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013

Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013 Här kommer HÖSTENS Fritidsprogram 2013 FRITIDEN Hej! Här kommer Höst - programmet 2013. Bläddra igenom och du hittar säkert något du kan vara med på. Tänk på att anmäla er i tid. Thord Nilsson Tel: 0346-88

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Frågor och svar. Big Bang sidan 1. Läraren. En del i spf-utbildning

Frågor och svar. Big Bang sidan 1.  Läraren. En del i spf-utbildning Frågor och svar Läraren sidan 1 Vilken smäll 1. Varför befinner sig Robin och Samir i ett träd utanför tvillingarnas hus? Det är fest i huset och alla i klassen utom Robin och Samir är bjudna. De vill

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

EVENTPARTNERS SÖKES!

EVENTPARTNERS SÖKES! EVENTPARTNERS SÖKES! Den 14 september har vi bokat delar av gamla bruksområdet i Forsåker (fd Papyrus/Klippan) för att genomföra en Familjedag med aktiviteter för såväl gammal som ung och under kvällen

Läs mer

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör

Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Signalhunden Loke numera också Kunglig hovleverantör Ja, egentligen vet jag inte om han får kalla sig det på riktigt, därav situationstecknen, men det låter kul. Och han har faktiskt levererat till Kungen!

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument Instrumentkunskap Inledning - Det finns många olika typer av instrument, och de delas in i grupper utifrån hur man spelar på dem. De olika grupperna kallas för familjer och det är stråkinstrument, knäppta

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN

KULTURSKOLAN. Kulturskolan LOMMA KOMMUN KULTURSKOLAN 2014 2015 Kulturskolan LOMMA KOMMUN VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS! Söndagen den 16 mars Bjärehovskolan i Bjärred, kl 11.00-13.00 Pilängskolan i Lomma, kl 15.00-17.00 Ta med hela familjen och prova

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Att välja instrument

Att välja instrument 1 Vetlanda kommun Musikskolan Att välja instrument Uppdat. 2007-05-04 2 MUSIKSKOLAN EN UNIK SKOLA På Musikskolan får du lära dig att spela ett musikinstrument, något du kan ha glädje av hela livet. Det

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars Det har gått två och en halv vecka sedan sist. Och vi har massor att berätta. Hur barnen ska gå i skolan just nu vet bara våra thailändska kollegor.

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Sista dagen av ensamhet

Sista dagen av ensamhet Sista dagen av ensamhet - funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-4 Funderingsfrågor

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen

Fredag 25/10 Ungdomsfestival UNF Närlundahallen Här kan du läsa om lite olika saker som du kan aktivera dig med under höstlovet i år. Dåsportlovsprogrammet innehåller mycket fritids- och sportaktiviteter försöker vi till höstlovet nu erbjuda saker som

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter

Lättläst svenska. 1. Bygde-musikanter Lättläst svenska Utställningen handlar om olika musikgrupper i Sverige. Den börjar på 1600-talet och slutar med ABBA. Ensemble är franska och betyder tillsammans. En musikgrupp är en ensemble. 1. Bygde-musikanter

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, juni 2012. Ordförarens spalt

The Oak Leaf. Medlemsblad för. Löv nummer 2, juni 2012. Ordförarens spalt The Oak Leaf Medlemsblad för Löv nummer 2, juni 2012 Ordförarens spalt Jag känner nu att det är hög tid att ta itu med sommarens medlemsblad. Ledsen att ni fått vänta lite längre än vanligt, men som man

Läs mer

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund Anmäl dig senast 30 april, men vänta inte i onödan! Antalet platser är begränsat. Först till kvarn Snart är det dags! Svenska Missionskyrkans Musikkårer inbjuder till musikläger på Ralingsåsgården den

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014!

Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014! Inbjudan till dansvecka 25/8 30/8-2014 Vi i föreningen DansGlada Fötter i Kiruna har härmed nöjet att bjuda in er till en hel vecka med dans Under veckan erbjuder vi allt i från nybörjarkurs i bugg och

Läs mer

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande ... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande sommarläsning och många turisttips! vålitömmen! KftTRtNrffoUttS

Läs mer

Christina Israelsson

Christina Israelsson Christina Israelsson Box 134 330 27 Hestra 0370-33 63 10 Fax 33 63 20 www.isaberg.nu Innehåll Musiken påverkar oss 9 Det finns musik överallt 10 Musik för kropp och själ 11 Att ha musiken som yrke 16 Sångare

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i Det har varit NYP-träff i Skåneland i helgen 14-16 sept 2011 Nätverk för yngre yrkesverksamma med Parkinson träffades på Sundsgården i Helsingborg med ett program fullt av bra information och roliga inslag.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

Trombon. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5. Blockflöjt. Fiol. Kontrabas. Cello. Stämskruvar. Huvud. Band. Hals. Kropp. Panflöjt.

Trombon. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5. Blockflöjt. Fiol. Kontrabas. Cello. Stämskruvar. Huvud. Band. Hals. Kropp. Panflöjt. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5 Trumpet Tvärflöjt Fiol Blockflöjt Kontrabas Trombon Valthorn Cello Huvud Stämskruvar Rörblad Hals Band Oboe Kropp Panflöjt Klarinett Gitarr Bastuba Elgitarr Elbas

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören

HÄR OCH NU! Tina Persson Hälsoinspiratören HÄR OCH NU! Tiden går fort, även om den under tiden kan gå väldigt långsamt. Det är mycket jag vill här i livet, men livet tar sån tid på sig. Fast jag vet att det är nog jag som behöver tiden för att

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag BLECKBLÅSINSTRUMENT Bleckblåsinstrument är ett samlingsnamn på en grupp av musikinstrument som bl.a. består av Valthorn, Trumpet, Trombon, Baryton och Bastuba. De skiljer sig från träblåsinstrument genom

Läs mer

barnhemmet i muang mai fredag 24 juni - fredag 1 juli

barnhemmet i muang mai fredag 24 juni - fredag 1 juli barnhemmet i muang mai fredag 24 juni - fredag 1 juli Det har hänt mycket den senaste veckan. Vi har firat midsommar. Bridget Delay från Unicef har jobbat med oss i två dagar. Mitt i Hjärtat och Happy

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

Utveckla resonemang om musicerande

Utveckla resonemang om musicerande Utveckla resonemang om musicerande Nivå E: Eleven kan föra enkla resonemang om eget och andras musicerande. Nivå C: Eleven kan föra utvecklade resonemang om eget och andras musicerande. Nivå A: Eleven

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

Joana startar eget ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Joana startar eget ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CARITA ANDERSSON ORDFÖRSTÅELSE privata hem (s 6, rad 1), hemma hos familjer, inte företag sällan (s 6, rad 3), nästan aldrig, inte ofta envis (s 7, rad 7), ger inte upp uppdrag

Läs mer

Berättarstunden. Termin 6: Hjälpstudion. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 6: Hjälpstudion. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 6: Hjälpstudion Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 6 Hjälpstudion Förord Berättarstunden levande berättelser från Bibeln...4 Beskrivning Termin

Läs mer

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll

Namn: Rhythm n blues & Rock n roll 3 Namn: Rhythm n blues & Rock n roll Här hittar du texter om musikstilarna och några musikexempel. Läs, gör frågorna och lyssna på låtarna! Rhythm n Blues Rhythm n Blues utvecklades ur blues och gospel

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT

Blandade resultat ÄLVNÄS TVÄTT Blandade resultat Nu var det riktigt länge sedan jag fick iväg någon rapport om hur skoteråkandet går för min del. Jag kan väl säga att det varit mer än fullt upp med arbete, familj, garagetid och träning/tävling.

Läs mer

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla

Ordförande har ordet. Vi ses. Gunilla Ordförande har ordet Först vill jag tacka er för förtroendet att få fortsätta vara ordförande för detta trevliga byalag ett år till. Jag vill också tacka Ingvar Bagare Andersson för de trevliga byavandringar

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Opalens Förskoleklass

Opalens Förskoleklass Opalens Förskoleklass Veckobrev för vecka 48 Detta har varit en riktigt intensiv och härlig vecka! Vi har gjort så mycket kul tillsammans: Fadderträff, adventspyssel, Lilla melodifestivalen, besök av Golbang,

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 September 31 Januari 2014 2015 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Välkommen! 100 kr inkl kaffe/kaka. Öl, pizzabitar, smörgås finns att köpa i baren,

Välkommen! 100 kr inkl kaffe/kaka. Öl, pizzabitar, smörgås finns att köpa i baren, Torsdag 26 mars kl Medborgarcafé Våra politiker i Krokoms kommuninbjuder till samtalskväll kring kulturens betydelse för medborgare i kommunen. Nu har Du även chansen att diskutera, ställa frågor kring

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer