Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning"

Transkript

1 Dansband Drömmar Romantik Pedagogisk handledning Falkenbergs museum 28 maj 1 oktober 2005

2 2 Innehåll 1. Inledning Förberedelser inför dansen Dansband. Drömmar. Romantik Dansplatsen På scen Scenkläder Festliga orkesternamn Vad sjunger dansbanden om? Heltids- eller deltidsmusiker? Nygammalt eller Svensktoppen Turnébussen dansbandsmusikerns andra hem Musiken All du behöver veta om dans Exempel på nationella dansband Exempel på lokala dansband Var och när? Studieuppgifter...16 Kontaktuppgifter...17

3 3 1. Inledning På Falkenbergs museum kan man fram till den 1 oktober 2005 se utställningen I afton Chanz. Dansband. Drömmar. Romantik. Den handlar om dansbandskultur under och 70-talen. Kom och upplev den tidens nöje, fest och gemenskap! På första våning tas alla förberedelser upp, d v s det som gjordes innan man gick ut och dansade. Man skulle sminka sig, välja kläder, ordna skjuts mm. Här presenteras även de nationella dansbanden i bild och musik. På tredje våning visas själva dansstället med scen, instrument, scenkostymer, kiosk mm. Här presenteras även de lokala dansbanden i bild och musik. Kom och titta på utställningen! Beställ gärna en guidad visning det är kostnadsfritt för kommunala skolor inom Falkenbergs kommun. I anslutning till utställningen kan man arbeta med denna pedagogiska handledning. Här finns fakta samt studieuppgifter. Elevuppgifterna går att anpassa efter ålder, tid och intresse. Arbeta i grupp eller enskilt. Redovisning sker i helklass eller möjligtvis i form av en dansbandsafton där man bjuder in familj och vänner. Musik och dans är roligt att arbeta med och en kul start på terminen! Projektet går att arbeta med i flera ämnen, t ex musik, svenska, gymnastik, slöjd och historia. Hjärtligt välkommen att bjuda upp till dans, säger vi på Falkenbergs museum!

4 4 2. Förberedelser inför dansen Ofta lades flera timmars förberedelser ner inför kvällens dans. Den viktigaste förberedelsen killarna hade var att fixa skjuts. Ofta frågade man någon äldre kompis om man fick åka med. Hade man körkort men ingen egen bil gällde det att fixa en bil för kvällen. Många försökte komma överens med sin pappa. Ofta fick sonen låna bilen om han tvättade och städade den som tack för lånet. Ibland var man tvungen att gå ut på dagen med papiljotter i håret fastän det inte var snyggt. Då fick man ha en sharlett på huvudet eller ta på sig ett hårnät där man t ex satt fast sidenrosetter för att det skulle se snyggare ut. När man tagit ut spolarna tuperade man håret och använde olika hjälpmedel för att få håret stort och högt. Ibland förstärkte man med löshår, en postisch, som sattes fast med hjälp av hårnålar. När frisyren var klar sprayades den stel för att hålla hela kvällen. Senare på dagen skulle killarna duscha, raka sig och göra i ordning håret. Många använde brylcreme. Att ha vågigt hår var populärt på 1960-talet På 1970-talet hade många killar långa polisonger och halvlångt hår. Till sist skulle killarna välja kläder. På 60-talet var det kostym, vit skjorta och smal slips som gällde. Fötterna trängdes ner i ett par myggjagare, d v s herrskor som skulle ha passat en fot med stortån i mitten! På 1970-talet hade killarna t ex utsvängda jeans, smala skjortor och manchesterkavajer. Många kläder var i nylon. Materialet var stretchigt och höll formen bra. Tyvärr så andades det inte vilket gjorde att man blev varm. Vissa killar bytte skjorta i pausen för att de var så svettiga. Tjejernas förberedelser tog också lång tid. Viktigt var det att få frisyren perfekt. I början av 1960-talet var det populärt med höga, luftiga frisyrer. På förmiddagen rullades håret upp på spolar. Håret torkade långsamt och spolarna skavde ofta.

5 5 I slutet av 1960-talet blev korta, raka frisyrer på modet. Dessa frisyrer var lättare att ordna till. Många tjejer sminkade sig. De modemedvetna tjejerna målade svart kajal runt ögonen så att de blev mandelformade. Det sista tjejerna gjorde var att välja kläder. Man kunde inte ha samma klänning på sig två helger i rad. Ofta frågade rådfrågade man en kompis eller storasyster. I början av 60-talet hade man knälånga klänningar med stela underkjolar under. På mitten av årtiondet var det korta klänningar, kortkorta kjolar och hotpants (smala, korta shorts) som gällde. Många tjejer sydde sina kläder hemma. På fötterna kunde man t ex ha höga vita plaststövlar. Helst skulle man vara trådsmal, ha platt byst och vara utan några kurviga former. På 1970-talet influerades modet av musikgrupper som ABBA och KISS. Platåskor blev populära mycket tack vare dem. De höga sulorna kunde vara över 10 cm höga, inte bara baktill på skon utan även framtill!

6 6 3. Dansband. Drömmar. Romantik. Dansbandsmusiken slog igenom i början av 1960-talet och var något nytt inom musikens område. Dansbandens toner skiljde sig från föräldragenerationens dansorkestrar som istället påverkats av amerikansk swing, jazz, storband och rock n roll. I början spelades dansbandsmusik bara i Sverige men gengren spred sig snart till våra nordiska grannländer samt Tyskland. I Sverige var musikstilen populär framförallt på landsbygden och i mindre städer men spelades även i de större städerna talet var dansbandens bästa tid då såldes hundratusentals skivor. Många ungdomar tog snabbt till sig dansbandens musik som sin egen musikstil. 3.1 Dansplatsen När man hade konfirmerat sig vid 14 års ålder var det tillåtet att besöka festplatserna. Ungdomarna dansade i bygdegårdar, på utedansbanor och i folkparker beroende på årstid. Man dansade till levande musik, träffade kompisar och hade roligt. Chansen var stor att möta sin blivande man/fru på någon av alla dansplatser. En lyckad danskväll skulle bestå av bra musik och mycket folk. Under sommarhalvåret arrangerades utedanser på t ex Cortina i Vinberg, Sjöviken i Ätran och Sjönelund i Sjönevad. Sådana kvällar var man beroende av fint väder. Vid sidan om dansgolvet (rotundan) låg små kiosker för godis-, kaffe- och korvförsäljning, lotterier och chokladhjul. Inventarierna i kiosken som finns i utställningen kommer från Sjöviken. Det gick att visa sin skicklighet genom tävlingar i t ex pilkastning och luftgevärsskytte. Vintertid dansade man inomhus på t ex Metropol i Köinge, Centrum i Långås eller Folkets hus inne i Falkenberg. Killarna och tjejerna stod vid var sin sida av dansgolvet. När en kille ville bjuda upp gick han över golvet och bjöd upp en tjej. Han bugade och sa: Får jag lov? Tjejerna fick bara bjuda upp när det var damernas. När tjejerna skulle dansa ställde de ifrån sig handväskan framme på scen. Denna sedvana kunde vara något påfrestande för musiker som med en mängd handväskor på scengolvet inte riktigt fick plats med vare sig instrument eller fötter. 3.2 På scen Många dansband hade påkostade scenframträdanden med rejäla ljus- och ljudanläggningar. Man hade stora strålkastare i olika färger samt elektriska instrument som elbas, elgitarr och hammondorgel. Därtill köptes mikrofoner, förstärkare och stora högtalare. Till skillnad från de äldre akustiska orkestrarna hördes de nya banden längre. Nu kunde man höra musiken även om man dansade längst bort på dansgolvet! Vad spelade dansbanden på för instrument? På 1960-talet hade många orkestrar en hammondorgel. Instrumentet var jättetungt att flytta! Dansbandsmusikerna riggade allt själva och fick slita hårt för att få in den på scen. Hammondorgeln i utställningen har turnerat med Matz Bladhs och är från ca På 1970-talet ersattes hammondorgeln av synthesizern.

7 7 En orkestermedlem frågar arrangören: - Ska vi ta in hammondorgeln? - Javisst! - Ok, men då kostar det lite extra! Synthesizern i utställningen användes för att få fram trumpet- och saxofonljud och spelar en ton i taget. Den är tillverkad ca 1975 och är ombyggd av Ingvar Pettersson (Ingvar Ljud). Kontrabas användes i början av 1960-talet. Den var stor och klumpig och fick surras fast på biltaket. Med tiden slog elbasen ut kontrabasen. I utställningen finns en elbas som är byggd av Ingvar Pettersson. Bo Liljedahl spelade på den i orkestern Bert Bennys. En del dansband hade en saxofon vilket gav en touch av storband. Sven Johansson i Falcosextetten spelade på saxofonen i utställningen. De rörliga bilderna som visas på scenen i utställningen visar falkenbergsbanden Falcosextetten, Connys och Kjell-Inges. 3.3 Scenkläder När musikerna i bandet hade en spelning var de ofta klädda i likadana scenkläder. På 1960-talet var de inte så extrema utan följde modet med korrekt kostym, vit skjorta och smal slips. På 1970-talet var scenkostymerna desto häftigare. Skjortsnibbarna var extremt långa och byxbenen rejält utsvängda. Man slösade med starka färger, glitter och garneringar. Man lät sy upp dräkterna. Det var mycket bussaronger och uppknäppta skjortor. Till scenkläderna bars gärna platåskor eller moderiktiga trätofflor. Inspiration hämtades från bl a Elvis Presley, countrymusik och discomusik. Kläderna skulle skilja ut sig från det vanliga. Det skulle synas på kläderna att vi var en orkester, så att det inte kunde komma tio i publiken med samma kläder. Njut av dansbandens fantastiska originalkostymer från 1970-talet som visas i utställningen! 3.4 Festliga orkesternamn Dansbanden på och 70-talen hade utmärkande namn. De kunde t ex uppkallas efter någon/några medlemmar i orkestern. Ofta använde man sig av dubbelnamn, t ex Bert Bennys, Sven Ingvars, Kjell-Inges och Thor Eriks. Bandets namn fick extra festlig stämning genom att stavas med bokstäverna z eller x om det var möjligt, t ex Matz Bladhs, Chrix och Tonix. Kapellmästaren kunde också få ge sitt namn till orkestern, t ex Ingmar Nordströms orkester och Bo Liljedahls trio.

8 8 3.5 Vad sjunger dansbanden om? Växter Tiotusen röda rosor, Där näckrosen blommar, En prästkrage i min hand, Vit som en orkidé, Björkens visa. Blommor är en vanlig symbol för kärlek. Kroppsdelar Leende guldbruna ögon, Röd var din mun, Ta min hand, Dina ögons glans, En sång på dina läppar, Två Mörka ögon. Namn på personer Kristina från Wilhelmina, Djingis Khan, Mary Anne, Oh Carol, Maria dansar, Romeo och Julia, Marianne, Den sköna Helén, Mulliga gulliga Ann-Katrin. 3.6 Heltids- eller deltidsmusiker? De flesta dansband spelade bara på helgerna. Konkurrensen var hård och långt ifrån alla orkestrar vågade satsa helhjärtat på musiken. För heltidsmusikerna gällde det att jobba så mycket man bara orkade för att kunna betala ut löner, bensin, lån på turnébussen mm. Förra året hade vi 254 kvällar inbokade. Hittills i år har vi spelat sex kvällar i veckan. Man måste ligga i. Det gäller att få in gage som täcker alla kostnaderna. Utrustningen är dyr. Senast har vi köpt en buss för kronor. Mats Persson i Matz Bladhs på 1970-talet Efter en spelning bar det av med bussen igen till ännu fler danskvällar. Ibland kunde man få några dagars vila i hemmet men sedan var det dags för nästa turné. Familjelivet tog stryk. Många dansbandsmusiker skilde sig. 3.7 Nygammalt eller Svensktoppen Många tog steget till att bli heltidsmusiker när de blivit upptäckta. Ett framträdande i TVprogrammet Nygammalt resulterade ofta i att dansbanden fick en rejäl knuff uppför popularitetsstegen och kunde satsa helhjärtat på musiken. Nygammalt sändes Programledare var Bosse Larsson spelade Ingmar Nordström sin instrumentalversion av The Elephant Song i Nygammalt. Orkestern var visserligen redan populär men efter uppträdet i TV steg försäljningen av deras aktuella LP-skiva från till ex på fyra månader kvackade hela svenska folket med i Curt Haagers Fågelsången. Fram tills dess hade man sålt skivor. Nu ökade försäljningen till exemplar.

9 9 En listplacering på radioprogrammet Svensktoppen kunde också leda till att bandet blev etablerat och efterfrågat av arrangörer och fick på så vis fler spelningar på festplatser och folkparker. 3.8 Turnébussen dansbandsmusikerns andra hem Vid 1960-talets början räckte det med en personbil för transporten till och från spelningar. Alla i bandet stuvade in sig och sina instrument i bilen. Eventuella kontrabasfioler surrades på biltaket. I takt med musikens elektrifiering fordrades plats för ljud- och ljusanläggningar. Då kopplade man på en släpvagn eller köpte sig en mindre buss. Bussen försågs med reklam i form av bandets namn, färgglada dekaler och stripes. Orkestrar med många spelningar investerade med tiden i stora turnébussar med bekväma sovutrymmen och fåtöljer. I pentryt kunde man laga mat. De fyra-fem timmar som musikerna stod på scenen och spelade var bara en del av den tid som gick åt för att genomföra en spelning. Väl framme till spellokalen riggade de upp utrustningen, drog elkablar, kopplade instrument, högtalare och ljuseffekter. Efter framträdandet skulle allt plockas ned. Spelningen var inte slut förrän man hade kört hem. I genomsnitt arbetade bandet 12 timmar på varje dansjobb. Falkenbergsorkestern Matz Bladhs räknade på 1970-talet ut att de i genomsnitt varje år tillbringade ungefär 30 stycken 40-timmarsarbetsveckor i turnébussen. 3.9 Musiken Dansbandsmusik ska vara bra att dansa till. Trum- och baskompet måste vara taktfast så att musiken är lätt att hänga med i för de dansande paren. På 1960-talet grundade sig repertoaren på foxtrott. Buggen spred sig först på 1970-talet. Låtarna fick inte spelas för sakta men inte heller för fort. Vanligtvis spelade man två lugna danser och en snabb. OBS! En dans betyder att man dansar två låtar i rad med samma person. I takt med att kvällen framskred och dansgolvet började fyllas ökade trycket i låtarna. Den sista halvtimmen varvade man ner med lite lugnare kramgoa låtar. Sista dansen dansade man kind mot kind d v s en tryckare. Vi spelade omkring 60 låtar på en danskväll. Vi gick efter färdiga listor, med de bästa låtarna i mitten och slutet av kvällen. Bo Liljedahl, Bert Bennys samt Liljedahls Många dansbandsmusiker spelade på gehör och var självlärda. Ofta kunde de inte spela efter noter vilket innebar att andra musiker såg ner på dem.

10 10 De flesta orkestrarna spelade covers, d v s egna versioner av andra artisters låtar. Melodier hämtades bl a från radioprogrammen Svensktoppen, Tio i topp och Kvällstoppen. De låtarna var reda populära och man visste att publiken gillade dem. Musikerna lärde sig lättast det nya materialet genom att noga lyssna på låten från en skiva eller kassettband och sedan själva ta ut ackorden på sina instrument. Dansbandslåtarna var ofta lättsamma och handlade om vardagslivet. Man sjöng om sensuell kärlek och vackra händelser som de dansande för en stund kunde drömma sig bort till. Ibland hade texterna ett budskap t ex Man ska leva för varandra. Man sjöng mest på svenska. Refrängen var ofta mer än halva låten. I utställningen kan man lyssna till sånger av både nationella dansband och lokala Falkenbergsband.

11 11 4. Allt du behöver veta om dans men aldrig vågat fråga om Det fanns oskrivna regler för hur man uppträdde när man var ute och dansade: Bli dubblad = att få två danser av samma kille under en kväll. Damernas tre danser = under danskvällen var det bara tre danser som tjejerna fick bjuda upp på. De låg i slutet av kvällen. Första damernas betydde. Jag gillar dig och du får gärna dansa sista dansen med mig. Andra damernas betydde bara: Du dansar bra. Om flickan hade stadigt sällskap bjöd hon bara upp en släkting eller kompis. Tredje damernas betydde: Du har nog lite chans på mig. En dans = Nobbarbrud = två låtar, sedan tackar man för sig och byter partner. en tjej som avböjer dans om hon blir uppbjuden. Detta var absolut förbjudet! Man fick bara tacka nej till en dans om killen var mycket alkoholpåverkad. Ryktet om att någon sagt nej till en dans spred sig snabbt och sen blev man inte uppbjuden. - Fy tusan för att bli nobbad! Non Stop dans = Panelhöna = Sista Dansen = Tackdansen = Tjuvdans = när flera band spelade på ett och samma ställe och bytte av varandra. en tjej som inte blev uppbjuden till dans. Om en tjej var ängslig att bli panelhöna tog hon sig en promenad eller gick på toa och pudrade näsan. när en kille bjöd upp en tjej till sista dansen betydde det att han var intresserad av henne och ville följa henne hem. killen förväntades bjuda upp och tacka flickan som bjudit upp honom på första damernas. att mitt under pågående dans bjuda upp den dansandes partner. Tredje damernas var ofta tjuvdans i Halland.

12 12 5. Exempel på nationella dansband Thorleifs Thorleifs Kvintett bildades De första spelningarna var på Kvinnoföreningens årsmöten och skoldanser. I början spelade man bara instrumentalmusik övade man in den första sånglåten. Det stora genombrottet kom 1975 med LP: n Gråt inga tårar som sålde guld d v s exemplar redan innan den kommit ut i handeln. Sammanlagt har den sålts i över exemplar valdes Thorleifs till Sveriges populäraste dansband. På 1990-talet korade lyssnarna i radioprogrammet I Afton Dans låten Gråt inga tårar till Århundradets dansbandshit. Flamingokvintetten Flamingokvintetten bildades 1960 i Göteborg. Den första singeln släpptes blev det stora genombrottsåret med flera Svensktoppsplaceringar bl a Happy Birthday Sweet Sixteen korades de till Sveriges populäraste dansband sålde skivan Flamingo 7 i exemplar. Flamingokvintetten var mycket populära i Falkenbergstrakten. Det var hopplöst att spela om Flamingokvintetten hade en spelning i närheten. Då kom inte mycket folk. En lokal dansbandsmusiker Wisex I början av 1960-talet fanns en orkester som kallade sig Vi Sex som sedan blev Wisex. Bandet upplöstes i slutet av årtiondet köptes namnet Wisex av en grupp i Osby i Skåne som skulle börja spela ihop. Det stora genombrottet kom 1977 med medverkan i TV-programmet Nygammalt. Framträdandet resulterade i sålda exemplar av LP: n Som en sång var det dags för melodifestivalen och Miss Decibel. Det året sålde man otroliga LP-skivor. Kikki Danielsson var vokalist. Fler kända dansband som spelade på och 70-talen: Curt Haagers, Streaplers, Vikingarna, Schytts, Sven Ingvars, Sten & Stanley m fl. Flera av de rikskända banden som började spela på och 70-talen turnerar fortfarande om än med en del nya medlemmar.

13 13 6. Exempel på lokala dansband Bert Bennys Bert Bennys började spela tillsammans i januari Karriären gick i rasande fart i april 1966 fick man skivkontrakt. De var det första Falkenbergsband som gav ut en skiva. Ingvar Peterssons andranamn var Bert. Från början hade man tänkt kalla orkestern för Bert-Ingvars men eftersom det redan fanns så många band som hette något med Ingvars fick man hitta på något annat. I en orkester som Ingvar spelat med tidigare hette en kille Benny. Det klingade bra och därför lånade man hans namn. Gruppen splittrades Originalmedlemmar Bert Bennys Ingvar Petersson, orgel, kapellmästare Rolf Bengtsson, gitarr, bas Bo Liljedahl, sång Håkan Jonasson, gitarr Sture Strandh, trummor Originalmedlemmar Chrix Ulf Andersson, gitarr, saxofon, sång Roger Lennartsson, klaviatur Karl-Johan Jonsson, gitarr, sång Johnny Nilsson, trummor, sång Thomas Pettersson, bas Ingrid Jönsson, sång, klaviatur Chrix Chrix började spela ihop De yngsta bandmedlemmarna var då endast år gamla släpptes första singeln med de egna låtarna Kärleken övervinner allt och Flyg fri gjorde man uppåt 200 spelningar/år. I september 1987 gjorde bandet riksradiodebut. I Afton Dans direktsändes från Grand hotell i Falkenberg och ca människor lyssnade på programmet. Enligt bandets egna beräkningar nådde de då ut till lika många som de spelat för under tio år på olika ställen.

14 14 Matz Bladhs Matz Bladhs grundades En av medlemmarna hette Mats och en annan kallades för Bladet därav orkesternamnet. Efter ett par år började man spela på heltid hade man 254 spelningar kom första LP-skiva Leende Dansmusik ut. Den blev det verkliga lyftet, mycket tack vare låten Ljus och värme var orkestern med i TV-programmet Nygammalt. De satsade på två gamla godingar En månskenspromenad och Vi möts igen. Originalmedlemmar Matz Bladhs Nils Bladet Nilsson Mats Persson Jan-Eric Andersson Evert Karlsson Börje Albrektsson Kjell-Inges Kjell-Inges hade sin första spelning i Slättåkra bygdegård Gaget var 350 kr. De spelade fredagar, lördagar och söndagar. Under veckorna hade de vanliga jobb. Det var ofta jobbigt att gå till arbetet på måndag morgon efter att ha spelat tre kvällar i rad och kommit hem vid 5-tiden på morgonen. Fredagen den 1 augusti 1969 skulle man ha en spelning på Club Herman men vid tiden bröt det ut en brand. Lokalen och bandets alla instrument totalförstördes. Till lördagens spelning fick man låna ihop instrument. Långt efter länge fick man ut pengar på försäkringen men inte i närheten av vad instrumenten var värda. Kjell-Inges splittrades Originalmedlemmar Kjell-Inges Kjell-Inge Axelsson, trummor Lennart Pettersson, dragspel, kapellmästare Erling Johansson, bas Myrna Bengtsson, vokalist, Karl-Gustav Karlsson, gitarr Bert Olofsson, gitarr Fler exempel på lokala dansband på och 70-talen: Falcosextetten, Liljedahls, Leif Gerhards, Alfredos m fl.

15 15 7. Var och när? Falkenbergsorkestrarna spelade på dansställen i hela södra Sverige, t ex Göteborg, Ängelholm, Kristianstad, Jönköping, Malmö, Borås och Halmstad. I Falkenberg hade man spelningar på bl a Cortina, Sjöviken, Centrum, Lis gård, Sjönelund, Folkets hus, Klittergården, Metropolen, Skreabaren och Ätrasalen. De nationella dansbanden spelade också på dansställena i trakten kring Falkenberg. Flamingokvintetten och Streaplers spelade återkommande i trakten. Thorleifs brukade vara premiärband då Sjönelund öppnade för sommaren. Då var det så fullt med dansande par på dansgolvet att det vara svårt att ta ut svängarna i dansen. Inget varar för evigt, inte heller dansbandens gyllene tid. På 1970-talet blev det lättare för landsbygdens befolkning att ta sig in till städerna. I städerna spelades discomusik som konkurrerade med dansbandsmusiken på 1970-talet. De sista åren på 70-talet blev något av krisår för dansband och dansplatser efter den blomstrande tid som föregått. Många dansband slutade att spela. Även idag finns dansband och ungdomar som dansar till dansbandsmusik. Många i publiken har emellertid uppnått en mer mogen ålder. Det är delvis samma människor som har följt dansbanden från tonåren och fram genom livet. Dansen lockar igen efter att ha varit hemma medan barnen växt upp. Falkenbergs museum har producerat utställningen med stor hjälp av dansbandsmusiker, publik och arrangörer som var med under de glada och 70-talen.

16 16 8. Studieuppgifter 1. SLÖJD, TECKNING och FYSIK - Dansbanden spelade på hammondorgel, gitarr, trummor mm. Vilka instrument kommer framtidens musiker att spela på? Rita hur de nya instrumenten kommer att se ut och beskriv hur de fungerar. Överkurs: gör ett framtidsinstrument använd trä, papper, tyg, rep mm. 2. SLÖJD och TECKNING - Dansbanden hade ofta snarlika kläder. Rita en häftig scenkostym! Överkurs: Sy en dansbandskostym. Tips: gör om dina gamla kläder. Sy på dekorativa band, sy i kilar längst ner i byxorna så att de blir utsvängda mm. 3. GYMNASTIK Till dansbandsmusiken dansades bugg och foxtrott. Lär dig dansa dessa danser! Glöm inte att fråga: Får jag lov? 4. MUSIK och SVENSKA - Dansbandslåtar handlar ofta om samma saker. Ge exempel på vad de sjunger om. Skriv en egen dansbandslåt! Låna musik från en känd dansbandsorkester och skriv egen text! Överkurs: hitta på både text och musik. 5. TECKNING - Dansband hade ofta märkliga namn. Nämn några exempel på orkesternamn. Om du hade startat ett dansband vad skulle det ha hetat? Rita hur din orkester skulle ha sett ut. 6. ENGELSKA - Översätt texten på en svensk dansbandslåt till engelska. 7. ENGELSKA - Förklara för en engelsman vad dansbandsmusik är för något. Han har aldrig hört talas om musikstilen och aldrig hört någon låt. 8. SVENSKA - Intervjua en person som var ute och dansade till dansbandsmusik på och 70-talen. Skriv en uppsats eller redovisa inför klassen. Finns det foton/kläder/andra föremål att visa upp? 9. SVENSKA - Välj ett känt dansband som spelar idag. Ta reda på när de började spela, vilka medlemmar bandet har, vilka låtar de är kända för, hur många skivor de gett ut, varifrån de kommer, hur långa resor de har till jobbet, vilka tider de arbetar mm. Skriv en uppsats eller redovisa inför klassen. Använd Internet eller telefon. 10. SO - Vad hände i Falkenberg/Sverige/- Världen på och 70-talen? Gör gärna en tidslinje, kopiera bilder mm. Leta efter fakta på Internet, biblioteket mm. 11. SO - Vilken åldersgräns gällde på dansbanorna? Jämför med hur det är i dag. 12. SO - Ofta lades flera timmars förberedelser ner innan man var redo att gå ut och dansa. Beskriv killarnas och tjejernas förberedelser. Vi talar om att dagens samhälle är utseendefixerat. Vilken tid tycker du att man har varit mest utseendefixerad? 1960-talet? 1970-talet? Idag? Motivera varför. 13. SO - Det finns några gamla dansbanor kvar. Gör ett studiebesök! Ring ägaren först och fråga om det är ok. T ex Cortina, Centrum, Sjöviken, Klittergården. 14. Ordna en fest på temat dansband! Bjud in föräldrar och vänner. Tips: gör en utställning med teckningarna ni ritat, spela dansbandsmusik, framför era nyskrivna låtar, kasta pil, visa eventuella dansbandskostymer i en modevisning, anordna ett chokladlotteri, ha dansuppvisning, bjud på korv med bröd. Ta entré och tjäna pengar till skolresan! De ämnen som har angivits i början av uppgifterna är bara förslag. Du har givetvis själv fria händer att lägga in arbetet i de ämnen du tycker passa.

17 17 Vid frågor angående det pedagogiska programmet eller bokning av visning i utställningen kontakta: Petra Eriksson, museipedagog, Falkenbergs museum Skepparesträtet Falkenberg

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument

Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument Instrumentkunskap Inledning - Det finns många olika typer av instrument, och de delas in i grupper utifrån hur man spelar på dem. De olika grupperna kallas för familjer och det är stråkinstrument, knäppta

Läs mer

Trombon. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5. Blockflöjt. Fiol. Kontrabas. Cello. Stämskruvar. Huvud. Band. Hals. Kropp. Panflöjt.

Trombon. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5. Blockflöjt. Fiol. Kontrabas. Cello. Stämskruvar. Huvud. Band. Hals. Kropp. Panflöjt. Madenskolan 13-14 Instrumentkunskap åk5 Trumpet Tvärflöjt Fiol Blockflöjt Kontrabas Trombon Valthorn Cello Huvud Stämskruvar Rörblad Hals Band Oboe Kropp Panflöjt Klarinett Gitarr Bastuba Elgitarr Elbas

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag BLECKBLÅSINSTRUMENT Bleckblåsinstrument är ett samlingsnamn på en grupp av musikinstrument som bl.a. består av Valthorn, Trumpet, Trombon, Baryton och Bastuba. De skiljer sig från träblåsinstrument genom

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

EVENTPARTNERS SÖKES!

EVENTPARTNERS SÖKES! EVENTPARTNERS SÖKES! Den 14 september har vi bokat delar av gamla bruksområdet i Forsåker (fd Papyrus/Klippan) för att genomföra en Familjedag med aktiviteter för såväl gammal som ung och under kvällen

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

Kents hovfotograf. galleri jonas linell

Kents hovfotograf. galleri jonas linell galleri jonas linell Kents hovfotograf Jonas Linell är en av få svenska fotografer som lever på att fotografera musik. Joakim Thåström, Ulf Lundell, Jocke Berg från Kent och Lars Winnerbäck är några av

Läs mer

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20

TISDAG 19 NOVEMBER, KL 18-20 MUSIK LIVE & ONLINE TORSDAG 21 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING MUSIK LIVE & ONLINE ON/OFF I LJUSDAL BRÄDSPEL & KINECT LÄSA PÅ OLIKA SÄTT TISDAG 12 NOVEMBER, KL 18-20 MAKRAMÉ & VIRKNING För alla som vill prova på handarbete. Du som redan kan, kom

Läs mer

Sista dagen av ensamhet

Sista dagen av ensamhet Sista dagen av ensamhet - funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gymn, Vux, Särvux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 1-4 Funderingsfrågor

Läs mer

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund

Ralingsåslägret - musik och gemenskap på kristen grund Anmäl dig senast 30 april, men vänta inte i onödan! Antalet platser är begränsat. Först till kvarn Snart är det dags! Svenska Missionskyrkans Musikkårer inbjuder till musikläger på Ralingsåsgården den

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet Våren 2015 Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet MOTIONSDANS OBS! Ny lokal, ny tid och ny dag: Vallmogården 3 km norr om Malung

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN HÖSTEN 2014 SAGOSKOJ PÅ LOMMA BIBLIOTEK BIBLIOTEKEN! Sagostunder från 3 år Ingen föranmälan behövs Följ med Saga och Vilda Hilda in i sagornas förtrollade värld!

Läs mer

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans

Kulturskolan. Kursprogram. teater. sång musik. dans Kulturskolan teater sång musik Kursprogram dans Ett helt hus och alla lärare väntar på dig! Vi är glada att hälsa dig välkommen till Ängelholms Kulturskola. Vi har öppenhet, omtanke och handlingskraft

Läs mer

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT)

INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) INFORMATION ANGÅENDE DANSTÄVLINGAR I DISCODANCE (DETALJERAD TEXT) Antal tävlingar per år Per termin hålls tre till sex tävlingar. Tävlingarna är alltid på lördagar (utom SM som sträcker sig lördag och

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur.

Johan Wennerstrand. Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Johan Wennerstrand Sångare/Skådespelare/Entertainer/Trubadur. Har lång erfarenhet av de flesta musikaliska stilar. I sju år sågs han i kören bakom Lasse Berghagen i Allsång på Skansen. Visor, schlager,

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

46 Volkswagen Magasin

46 Volkswagen Magasin 46 Volkswagen Magasin Folk nog med jante! Duktiga flickan linnea Henriksson har vuxit upp. nu gör hon som hon vill och trivs med att ta plats. Med personliga texter och färgstark stil har hon slagit alla

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande

... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande ... och välkommen till Sörmland. Katrineholms-Kuriren önskar alla turister och sörmlänningar en riktig varm oc skön sommar, med avkopplande sommarläsning och många turisttips! vålitömmen! KftTRtNrffoUttS

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Burlövs kommun. Bild: Jimmy Wallin. Februarilovet. Burlövs kommun

Burlövs kommun. Bild: Jimmy Wallin. Februarilovet. Burlövs kommun Burlövs kommun Bild: Jimmy Wallin Februarilovet Burlövs kommun 2014 MÅNDAG 17 FEBRUARI Snusk och annat förbjudet med Dan Höjer Det är nog svårt att tänka sig en mer passande än författaren Dan Höjer när

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars

barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars barnhemmet i muang mai torsdag 1 mars - tisdag 20 mars Det har gått två och en halv vecka sedan sist. Och vi har massor att berätta. Hur barnen ska gå i skolan just nu vet bara våra thailändska kollegor.

Läs mer

ESTETVECKA HT 2011 Peder Skrivares Skola Estet- och Naturestetprogrammen MUSIK Schema för 11EsA, 11EsB, 11NaA,10EsA, 10EsB, 10Ne, 09EsA, 09EsB och

ESTETVECKA HT 2011 Peder Skrivares Skola Estet- och Naturestetprogrammen MUSIK Schema för 11EsA, 11EsB, 11NaA,10EsA, 10EsB, 10Ne, 09EsA, 09EsB och ESTETVECKA HT 2011 Peder Skrivares Skola Estet- och Naturestetprogrammen MUSIK Schema för 11EsA, 11EsB, 11NaA,10EsA, 10EsB, 10Ne, 09EsA, 09EsB och 09Ne Välkomna till höstens estetvecka. Som vanligt stuvar

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser Vad får barn och ungdomar att gå till skolan igen när de redan tillbringat halva dagen där? Dagens barn och ungdomar kommer att leva ett liv som ställer stora krav på kreativitet,

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli

barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli barnhemmet i muang mai söndag 10 juli - söndag 24 juli Det här veckobrevet blir ett fjortondagarsbrev, helt enkelt för att vi inte har varit så mycket på barnhemmet p.g.a. Unicefs utbildning i Khao Lak.

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

15 FEB 2014. EASTFIELD S LINEDANCERS Ljusterö Bygdegård

15 FEB 2014. EASTFIELD S LINEDANCERS Ljusterö Bygdegård 15 FEB 2014 EASTFIELD S LINEDANCERS Ljusterö Bygdegård Verksamhetsberättelse 2013 Eastfield s Linedancers Club Styrelsen för Eastfield s Linedancers Club får härmed lämna följande berättelse för verksamhetsåret

Läs mer

Funkibatorsk ativitetsprogram. Aktivitetsprogram

Funkibatorsk ativitetsprogram. Aktivitetsprogram Aktivitetsprogram Häng med på Funkibators aktivitetsprogram! Det är roligt att röra på sig, kroppen tycker om det och det är kul att lära sig nya saker. Ibland bubblar det i armar och ben när man spelat

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Happy Valentine s day

Happy Valentine s day SC-0014 Happy Valentine s day Let love bloom! Snart är det Alla Hjärtans Dag! Passa på att skicka ett kort eller ge bort en liten gåva till dina nära och kära! Av materialet du fått kan du bland annat

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

et är här det börjar!

et är här det börjar! Det är roligt att kunna! Här får Du lära dig att spela instrument, sjunga, dansa, måla, teckna, och spela teater både i grupp och enskilt. Kulturskolan 60 år Kulturskolan i Huddinge Det är här det börjar!

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Jr SYBB i Stockholm 30/8-1/9-2013

Jr SYBB i Stockholm 30/8-1/9-2013 Jr SYBB i Stockholm 30/8-1/9-2013 Välkommen till Jr Sybb`s träff i Stockholm 30/8-1/9 2013. Program för helgen: Jr Sybb i Gislaved april 2013 Vi samlas på fredagkvällen på Stockholms central vid 17 tiden

Läs mer

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013 Utbud hösten 2012 Nora vt - 2013 Hej Nytt år, nya möjligheter! Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande och kreativa studiecirklar. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram vårens utbud

Läs mer

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2

Bitte Magnusson, lärarrep åk F-2 Protokoll fört vid föräldrarådsmöte 2010-02-17 Plats: Fjälkinge skola, Elevcaféet Närvarande: Roland Persson, 9B Maria Antreski, 8B Petra Kempner 6A Camilla Bengtsson, 6A Mariana Wendel, 5A Jessika Kärrdahl,

Läs mer

Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll

Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll 1969: Stenkumla gammeldansklubb bildas i kaffepausen vid dans i Västerhejde bygdegård den 29 november (111 medlemmar

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem

Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Föreningen Sveriges Waldorfpedagogiska Fritidshem Hej! Nu, när vi har mött barnen igen och allt börjar få form och fason i arbetsrutinerna, är det dags att planera framåt. En mötesplats för inspiration:

Läs mer

Superperfekta. Tina Wiman

Superperfekta. Tina Wiman Superperfekta Superperfekta Tina Wiman Författaren kan nås på e-postadressen prematurmamma@gmail.com Mer läsning finns på munderbar.wordpress.com prematurbloggen.wordpress.com ISBN 978-91-633-8606-0 Tina

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet Få sången att höras på scenen Ett ganska vanligt problem är att bandets sångare klagar på att han/hon inte hör sig själv tillräckligt bra. Hör man inte sig själv är det svårt att sjunga rent och snyggt.

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Guide till rockgruppens instrument

Guide till rockgruppens instrument Guide till rockgruppens instrument Gitarr, elgitarr, bas, keyboard och trummor Detta häfte är tänkt för att du som elev ska kunna jobba självständigt med att lära dig en del om gitarr, bas, keyboard och

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Februari - mars 2015. Skarpnäcks Kulturhus. Programblad

Februari - mars 2015. Skarpnäcks Kulturhus. Programblad Februari - mars 2015 Skarpnäcks Kulturhus Programblad Sportlov vecka 9 21 februari Konsert - Trumma kl. 13.00 (c:a 30 min) Mikael och Niclas förvandlar vattenkannor, krukor och rör till ett trumset och

Läs mer

The Gloryfires Lathund för spelningar

The Gloryfires Lathund för spelningar Styrelsen har tagit fram en Lathund vid spelningar som vi kan använda oss av. Vi hoppas att den ska kunna tydliggöra och förenkla arbetet för alla aktiviteter som sker inför, under och efter en spelning.

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER

LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER DHR. ÄNGELHOLM NR.2 2011. LERGÖKS BLADET ETT INFORMATIONSBLAD FORMATIONSBLAD OM VAD SOM HÄNDER I FÖRENINGEN. KURSER, FESTER, RESOR OCH ALLA ANDRA AKTIVITETER ORDFÖRANDE. OVE JANSSON 21694 TEL. 0435-21694

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna 48 Galleri, Bildbehandlarna Under utbildningens andra år fick eleverna i uppgift att delta i en klasstävling. De fick en ganska trist bild av en dödskalle och fria händer att göra vad de ville med den.

Läs mer

Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka. Kungen kommer!

Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka. Kungen kommer! Predikan 1a advent 2009 Värnamo Allianskyrka Kungen kommer! Det gick ett rykte på stan, Rykten ska man ta med en stor nypa salt, men även om det var svårt att få bekräftelse på sanningen i ryktet, så kunde

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Mangateckning, 9-12 år

Mangateckning, 9-12 år Utbud våren 2015 Hej Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande studiecirklar i vår. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram utbudet så att DU ska hitta något som passar just dig. Bläddra

Läs mer

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje?

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje? Jobba dig lycklig Att ha ett arbete är en av de absolut viktigaste faktorerna för vår lycka, trots larmrapporter om stress och utbrändhet. Det visar den internationella lyckoforskningen. Bengt Brülde är

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer!

Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer! Resebrev nr 2, 2013 Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer! Lite om vad som händer i marinan, o det är inte lite det! Egentligen så är denna period mest tänkt till att jobba på

Läs mer

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ----

VÅRT BRÖLLOP DEN: / / -- - ---- VÅRT BRÖLLOP & DEN: / / -- - ---- 12-18 MÅNADER INNAN: ATT FIXA Boka vigsel via kyrka eller vigselförrättare Boka lokal för bröllopsfesten Skapa en budget för bröllopet Skapa en gästlista VIKTIGA BESLUT

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren sidan 1 Författare: Arne Berggren Vad handlar boken om? Filip är en kille som älskar att ligga i sängen och läsa böcker på sitt sommarlov. Men hans föräldrar vill att han ska ut i solen eftersom man mår

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom

KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom KULTURVECKA 13-19 APRIL DAG FÖR DAG Hela veckan Plats: Galleri Boken Öppet måndag fredag 10-18 Arrangör: Entré Ungdom UNGA KONSTNÄRER En konstutställning av och med barn och unga från vårens konstkurser

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

På gång på. kurorten mösseberg

På gång på. kurorten mösseberg På gång på kurorten mösseberg Våren 2015 januari 5/1 Trettondagsdans 24/1 Ölprovning med Qvänum Mat & Malt 30/1 Fredagsmys på SPA 31/1 Bluegrasskväll med White Water Stringband februari 6-7/2 Johan Boding

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Spänning Äventyr Lekar Välkommen Sportlovet 2015

Spänning Äventyr Lekar Välkommen Sportlovet 2015 Spänning Äventyr Lekar Välkommen Sportlovet 2015 Annons MÖTESPLATSEN FÖR HÄLSA, IDROTT OCH COACHANDE LEDARSKAP Folkhögskola Kurs & konferens Läger STF Vandrarhem LILLSVED Coachar för livet www.lillsved.se

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer