Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag"

Transkript

1 ? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Ett samarbete mellan Sveriges Åkeriföretag och Q3 Forum för hållbara transporter

2

3 För fler sunda transporter på våra svenska vägar! Fair Transport är ett ställningstagande från Sveriges Åkeriföretag för sunda transporter från sunda åkeriföretag. Åkerier som kör trafiksäkert, tänker klimatsmart och erbjuder sina chaufförer goda arbetsförhållanden. Vi anser att både köpare och säljare av transporter måste ta sitt ansvar för en säker, ren och ansvarsfull åkerinäring. Med Fair Transport vill vi underlätta för dig som köper transporter att göra bra val. Det är också därför vi samarbetar med Q3 Forum för hållbara transporter, en ideell förening som arbetar för att det ska bli enklare att köpa och sälja hållbara godstransporter. Som medlem i Q3 får du tillgång till ett upphandlingsverktyg speciellt utvecklat och anpassat för dig som vill upphandla transporter med krav på socialt ansvarstagande, miljö, trafiksäkerhet och arbetsmiljö. Det krävs kunskap för att kunna ställa rätt krav och se vad som utmärker en hållbar transport. Tack vare upphandlingsverktyget från Q3 får du en god hjälp på vägen. Tillsammans kan vi, både transportköpare och transportsäljare, skapa fler sunda och hållbara transporter på våra svenska vägar!

4 Konsten att upphandla en sund transport Sedan starten 2005 har Q3 Forum för hållbara transporter utvecklat flera olika upphandlingsverktyg och Q3 12 är det senaste i raden. Och helt webbaserat. Med Q3 12 skapar du ditt egna digitala frågeformulär utifrån ett hundratal frågor som kretsar kring socialt ansvar, arbetsmiljö, trafiksäkerhet och miljö. Systemet bygger på fyra ISO-standards; ISO (socialt ansvarstagande), OHSAS (arbetsmiljö), ISO (trafiksäkerhet) och ISO (miljö). Förutom det digitala frågeformuläret innehåller verktyget en instruktion om uppföljning av transporterna och en metodhandledning som guidar dig genom hela transportköpet. Verktyget kan även användas som avtalsmall. Q3 12 är utvecklat tillsammans med organisationen medlemmar representanter för både upphandlare och utförare av transporter från olika branscher för att säkerställa att det passar alla slags godstransporter på väg. Upphandlingsverktyget Q3 12 innehåller krav som blir allt vanligare på transportmarknaden. Och tack vare en gemensam utgångspunkt blir samarbetet mellan transportköpare och transportörer smidigare. Eftersom verktyget är digitalt är det enkelt att följa hela processen, från utskick till svar från transportleverantörerna. SÅ HÄR GÅR DET TILL: 1. Du loggar in på medlemssidan av och skapar ett frågeformulär genom att ge det ett namn. Namnet blir detsamma som hamnar i ämnesraden till dem du vill skicka din förfrågan. På den här sidan sparas också de frågeformulär som du kanske skickat sedan tidigare. 2. Nästa steg är att välja ut vilka frågor som du vill att transportleverantörerna ska svara på. Det finns över 100 olika frågor att välja mellan, fördelade på arbetsmiljö, trafiksäkerhet, miljö och övergripande ansvar. Du kan också välja att lägga till egna frågor. 3. När du är nöjd med dina frågeställningar fyller du i vilka transportleverantörer som ska få din förfrågan. Här fyller du också i vilken typ av transport som upphandlingen gäller samt datum och tid för när du vill att mottagarna ska svara. Du kan också presentera dig och din verksamhet lite närmare. Sedan är det bara att trycka på skicka-knappen.

5 4. Nu får transportleverantörerna du valt ut ett mejl med en länk till dina frågor.? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT?? 5. När frågorna är besvarade får du ett kvitto, också det via mejl.? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT?? 6. Via en länk direkt i svarsmejlet kan du ta del av svaren från dina transportleverantörer. Tack vare en tydlig uppställning och översiktsvy kan du enkelt jämföra de olika svaren med varandra. Du kan också exportera svaren till ditt eget Excel-dokument. 7. Utifrån svaren väljer du nu den eller de transportleverantörer du vill gå in i slutförhandling med. TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT Tack vare Q3 12 har du gjort en prekvalificering av de transportörer som lever upp till era krav på hållbarhetsfrågor och som du vill bygga ett långsiktigt samarbete med. Utifrån resultatet kan du gå vidare med de operativa förutsättningarna i upphandlingen, som till exempel transportvolymer, transportslag, typer av gods, priser och betalningsvillkor.

6 Ett hållbart medlemskap Som medlem i Q3 Forum för hållbara transporter får du tillgång till upphandlingsverktyg som hjälper dig att köpa hållbara transporter. Du kan dra nytta av Q3s expertrådgivning, få nya kunskaper och utbyta erfarenheter på workshops och seminarium, få hjälp med att bedöma transportavtal och mycket mer. Som medlem bidrar du och ditt företag eller organisation också till att höja kvaliteten i transportbranschen. Ni är med i utvecklingen av en mer hållbar transportnäring. Upphandlingsverktyg Q3 12 är organisationens senaste och helt webbaserade upphandlingsverktyg. Det bygger på fyra ISO-standards; ISO (socialt ansvarstagande), OHSAS (arbetsmiljö), ISO (trafiksäkerhet) och ISO (miljö). Föregångaren Q3 08 är kanske det mest välkända kravsystemet på transportmarknaden. Det består av en praktisk avtalsmall som formulerar krav på miljö, trafiksäkerhet och arbetsmiljö. Upphandlingsverktygen är utvecklade av Q3s medlemmar under projektledning av experter och är därför användbara för godstransporter inom alla branscher och för företag i olika storlekar. Tack vare ett genomarbetat upphandlingsverktyg slipper du själv att formulera de krav som ska ställas på transporterna. Metodhandledning I Q3s metodhandledning beskrivs hela upphandlingsprocessen, från analys till uppföljning. Metodhandledningen ingår i medlemskapet men går att köpa även för de som inte är medlemmar. Den kostar 495 kronor och i priset ingår 14 dagars internt test av Q3 12 frågeformulär. Metodhandledningen går att beställa på Bedömning av upphandlingar Som medlem i Q3 kan du få dina transportupphandlingar bedömda efter de krav på miljö, arbetsmiljö och trafiksäkerhet som avtalen ställer. Om kraven är tillräckligt höga får företaget använda sig av Q3s kvalitetsbevis som är ett bra sätt att stärka det egna varumärket. Bedömningarna erbjuds till självkostnadspris och är exklusiva för medlemmar.

7 Expertrådgivning Som medlem får du tillgång till transportexperter med erfarenhet av de flesta branscher. Du kan få utbildning i Q3-systemet, få hjälp med att bedöma transportavtal och anordna egna seminarier och föredrag med våra expertrådgivare. Allt till självkostnadspris. Utbyte av erfarenheter Som medlem får du inbjudningar till seminarier och workshops som ger ökad kunskap om angelägna frågor i transportbranschen. Här får du också chansen att utbyta erfarenheter med andra medlemmar; transportköpare, transportsäljare och representanter från bransch- och intresseorganisationer. Marknadsföring Som medlem i Q3 får du också tillgång till en medlemslogotyp som du kan använda i marknadsföringen, till exempel på hemsidan. Vi ställer krav på hållbara transporter! Bli medlem redan i dag! Det är enkelt att bli medlem i Q3 Forum för hållbara transporter. Gå bara in på och fyll i dina uppgifter. Medlemsavgiften varierar beroende på företagets eller organisationens omsättning, från kr om året.

8 Med Q3 får vi ett verktyg som hjälper oss att välja de seriösa transportörerna. Lena Widell, kategoriansvarig transporter, Cramo Group Fördelarna med Q3 12 upphandlingsverktyg är flera. Framför allt får vi tillgång till ett objektivt frågebatteri byggt på expertkunskaper. Ett underlag som vi kan plocka och anpassa innehållet ifrån, och som gör att vi ställer relevanta krav. Vi är ju själva inte experter, vi behöver det stödet. På Cramo arbetar vi aktivt med hållbarhetsfrågor. Vi är medlemmar i UN Global Compact; världens största frivilliga nätverk inom social responsibility, vi har en egen Code of Conduct och vi är certifierade inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi ger också ut en hållbarhetsredovisning varje år. Att vara med i Q3 Forum för hållbara transporter är ytterligare ett sätt att ta ansvar. För oss är en hållbar transport en transport som är trafiksäker, erbjuder en bra arbetsmiljö och utförs med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi väger också in kvalitetsaspekten; att leveransen är komplett och kommer till rätt plats i rätt tid. För oss är hållbarhetsfrågorna mycket viktiga. De är dessutom en del av vår affär. Genom att dela maskiner med andra minskar behovet av att äga och underhålla egna. Lena Widell är kategoriansvarig för transporter inom Cramo Group som hyr ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler till framför allt byggindustrin. Cramo har totalt 360 depåer i Europa och varje år upphandlas transporter för cirka 45 miljoner euro.

9 Tack vare en gemensam utgångspunkt blir det enklare att bemöta transportköparnas krav. Kenneth Wageby, VD HML Haga Mölndal Lastbilcentral Q3 är ett grundläggande och komplett dokument som rör frågor kring trafiksäkerhet, miljö, ansvar och kvalitet, ur vilket vi gemensamt kan välja vad vi vill utveckla och förbättra. Om vi och våra kunder har ett gemensamt mål, till exempel att minska bränsleförbrukningen, är det viktigt att vi har ett och samma system och struktur att utgå ifrån. När vi möter kunder som alla har olika upphandlingssystem och olika sätt att upphandla samma sak, så tar det tid och kraft, både för dem och för oss. Tack vare ett gemensamt dokument blir det mycket enklare. Vi spar tid och pengar i form av minskad administration. Den största fördelen med Q3 är att vi konkurrerar med andra transportsäljare på samma goda villkor. Det ställs samma krav. Och rätt slags krav. Det handlar om innehållet i transporterna, inte bara om lägsta möjliga pris. Kan vi leva upp till kraven på hållbarhet, och hantera hållbarhetsfrågorna på rätt sätt, vinner vi stora konkurrensfördelar. Vi får både transportköpare och åkerier att söka sig till oss. Kenneth Wageby är VD på HML Haga Mölndal Lastbilcentral i Göteborg. HML är en sammanslutning av 94 åkerier som tillsammans förfogar över cirka 200 fordon inom schakt, anläggning, distribution, avfall och specialtransporter.

10 Fler och fler företag inser att deras transporter spelar stor roll för ett hållbart samhälle. Claes Tingvall, fd Trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket Idén med Q3 är att vara ett instrument på marknaden ett sätt att mäta, betygsätta och följa upp hållbarhetsfrågor. Idén är också att skapa ett gemensamt underlag för både köpare och säljare av transporter, som förenklar samarbetet och gör det lättare att infria målen. Tidigare har mycket av arbetet kring hållbarhetsfrågor handlat om vackra ord, men fler och fler företag inser att deras transporter spelar stor roll för ett hållbart samhälle. Anser man sig som företag vara en del av samhället, vilket man ju är, bör man bry sig om även transporterna. Genom att komma överens om samma mål, och sätten att nå dem, så stödjer du också de anställda på ett åkeri att agera på rätt vad gäller till exempel trafiksäkerhet och att hålla hastighetsbegränsningarna, trots att den rådande normen bland många kollegor i branschen kanske säger någonting annat. Q3 är ett instrument för att visa vad som verkligen görs, och hur det görs. Ett sätt att definiera och konkretisera företagets värderingar. Claes Tingvall är fd trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket och en av initiativtagarna till den idé om att mäta och betygsätta hållbarhetsfrågor som resulterade i Q3 Forum för hållbara transporter tilldelades Claes Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj för sitt arbete inom trafiksäkerhetsområdet.

11 För att åstadkomma långsiktig förändring och förbättring måste vi se till helheten. Rickard Gegö, VD Sveriges Åkeriföretag En transport handlar sällan om att bara flytta en vara från A till B. Det handlar snarare om att lägga ett komplicerat logistikpussel som består av många olika delar. Fordonets skick, vilket bränsle som används, hur fyllnadsgraden ser ut, förarbyten, samlastning För att lägga detta pussel på det mest hållbara sättet krävs stor kunskap, både hos köparen och säljaren. Den kunskapen finns hos Q3 Forum för hållbara transporter. Idén med Q3 speglar också idén med Fair Transport, vårt ställningstagande för sunda transporter från sunda åkeriföretag. En hållbar transport är en transport som flyttar mesta möjliga gods på bästa möjliga sätt, med hänsyn tagen till miljöpåverkan, trafiksäkerhet och arbetssituation för alla inblandade. Q3s upphandlingsverktyg tar ett helhetsgrepp och fokuserar på innehållet och kvaliteten i transporten. Ju fler transportköpare som använder Q3s verktyg, desto tydligare krav kommer att ställas på oss i åkerinäringen. Tillsammans med Q3 är vi med och förtydligar samhällets förväntningar på vår bransch. Och kan skapa fler hållbara och sunda transporter på våra svenska vägar. Rickard Gegö är VD på Sveriges Åkeriföretag, åkerinäringens branschorganisation. Sveriges Åkeriföretag driver transport- och samhällspolitiska frågor som berör åkeriföretagen i syfte att stärka svensk åkerinärings konkurrenskraft och förbättra förutsättningarna för att driva åkeriföretag.

12 Produktion: Sveriges Åkeriföretag & K33/ Tryck: INEKO, Mars För fler sunda transporter på våra svenska vägar! S veriges Åkeriföretag är åkerinäringens branschorganisation och vi arbetar för en sund och lönsam utveckling av hela åkerinäringen. Vi driver transportoch samhällspolitiska frågor som berör våra medlemsföretag, för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft och förbättra förutsättningarna att driva åkeriverksamhet. Fair Transport vårt ställningstagande för sunda transporter från sunda åkeriföretag är en del av detta arbete. I den här broschyren kan du läsa om Q3 Forum för hållbara transporter och deras upphandlingsverktyg. Ett verktyg för transportköpare som vill välja den mest hållbara transporten. Och för transportsäljare som vill fokusera mer på goda leveranser. Tillsammans med Q3 Forum för hållbara transporter underlättar vi för dig som transportköpare att göra bra val. Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Sveriges Åkeriföretag Kungsgatan 24 Box Stockholm Tfn: info@akeri.se

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag

Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Vi gör det enkl are att köpa sunda transporter från sunda åkeriföretag Ett samarbete mellan Sveriges Åkeriföretag och Q3 Forum för hållbara transporter För fler sunda transporter på våra svenska vägar!

Läs mer

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV på en sundare transport? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT ETT SAMARBETE MELL AN SVERIGES ÅKERIFÖRTEAG OCH Q3 FORUM FÖR HÅLLBARA TRANSPORTER Hållbar kunskap

Läs mer

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT

HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT HUR HÅLLBAR ÄR DU? TRANSPORTKÖPARNAS KRAV på en sund transport? TRAFIKSÄKERT KLIMATSMART ANSVARSFULLT ETT SAMARBETE MELL AN SVERIGES ÅKERIFÖRTEAG OCH Q3 FORUM FÖR HÅLLBARA TRANSPORTER Hållbar kunskap

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag

Sunda transporter från sunda åkeriföretag UTSKRIVBAR VERSION AV PROGRAMFÖRKLARING Fair TRANSPORT format: Liggande A4 Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter.

Läs mer

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring

Sunda transporter från sunda åkeriföretag. Programförklaring Sunda transporter från sunda åkeriföretag Programförklaring Bra val ska löna sig. Både för dem som köper och säljer transporter. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG

SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG SUNDA TRANSPORTER FRÅN SUNDA ÅKERIFÖRETAG PROGRAMFÖRKLARING BRA VAL SKA LÖNA SIG. BÅDE FÖR DEM SOM KÖPER OCH SÄLJER TRANSPORTER. M ed Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag lyfta fram och uppmärksamma

Läs mer

VISION. Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad

VISION. Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad VISION Stolta och lönsamma åkeriföretag på en sund och attraktiv marknad 1 FAIR TRANSPORT Bra val ska löna sig, både för dem som köper och säljer transporter. Med Fair Transport vill vi på Sveriges Åkeriföretag

Läs mer

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0

FAIR TRANSPORT F A I R T R A N S P O R T 2. 0 FAIR TRANSPORT 2.0 180507 FA I R T R A N S P O R T 2. 0 1 8 1 1 2 0 F A I R T R A N S P O R T 2. 0 K Ä N N E T E C K E N O C H K R I T E R I E R 1 Fair Transport tar nästa steg I N N E H Å L L O C H U

Läs mer

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR

HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR HÅLLBARA TRANSPORT- UPPHANDLINGAR Klimat och miljö Socialt ansvar Trafiksäkerhet 1400 företag (50 % av alla medlemsfordon) har skrivit under 341 Fair transport-företag gör tillsammans affärer för 1,2 miljarder

Läs mer

KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN

KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN KONSTEN ATT KÖPA HÅLLBARA TRANSPORTER ETT SAMARBETE MELLAN SVERIGES ÅKERIFÖRETAG OCH UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN 1 KÖP HÅLLBARA TRANSPORTER DU OCKSÅ 2 GÖR BÄTTRE UPPHANDLINGAR Det ska vara lätt att göra rätt.

Läs mer

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE

PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE PÅ VÄG FÖR VÄRMLANDS ÅKARE Affärer på värmländska Inget annat landskap är som Värmland. Och vi värmlänningar är inte som andra. Därför behövs Värmlandsåkarna en egen förening som hjälper åkerier i Värmland

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Styrelsen för Q3 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015. Förvaltningsberättelse Q3 verkar för att transportköpare i sin upphandling har kriterier som ger bättre arbetsmiljö, ökad trafiksäkerhet,

Läs mer

RUBRIK SVERIGES ÅKERIFÖRETAG

RUBRIK SVERIGES ÅKERIFÖRETAG RUBRIK SVERIGES ÅKERIFÖRETAG Excepteur sint occaecat cupidatat roident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit. 2019-03- 07 Excepteur sint occaecat cupidatat roident. Excepteur sint occaecat cupidatat

Läs mer

Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon. Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag

Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon. Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag Aktuellt i åkerinäringen 34,5 meters lastbilar Fair Transport Självkörande fordon Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag 3 4, 5 M E T E R S L A S T B I L A R M I N S K A R K L I M AT P Å V

Läs mer

Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter. Ralf Hansson, försäljningschef region syd.

Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter. Ralf Hansson, försäljningschef region syd. Jehanders arbete med utveckling av hållbara transporter Ralf Hansson, försäljningschef region syd. HeidelbergCement i världen Nummer ett inom ballast Nummer tre inom cement Nummer tre inom fabrikstillverkad

Läs mer

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning

Steg för steg-guide för. Medarbetarundersökning Steg för steg-guide för Medarbetarundersökning En av de viktigaste resurserna i en organisation är medarbetarna. Hur dina medarbetare samarbetar kommer att i hög utsträckning påverka resultatet för din

Läs mer

Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö

Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö Mot en fossilfri fordonsflotta Handelskammaren Växjö 2016-05-17 ¼ av världens utsläpp av växthusgaser kommer från transportsektorn. Dominerande utsläppskällan i Sverige. Viktigaste miljöfrågan för hela

Läs mer

Hållbart ledarskap. Vad innebär det och hur uppnås det?

Hållbart ledarskap. Vad innebär det och hur uppnås det? Hållbart ledarskap Vad innebär det och hur uppnås det? CSR Västsverige Projekt hållbart ledarskap Om att leda för hållbarhet Vad är hållbart ledarskap för er? CSR Västsverige PUBLIC & PRIVATE RESPONSIBILITY

Läs mer

Sveriges Åkeriföretags svar rör i huvudsak delarna som handlar om transportupphandling.

Sveriges Åkeriföretags svar rör i huvudsak delarna som handlar om transportupphandling. Datum Vår beteckning 1(8) 2014-09-15 SÅ0x/2014 Er beteckning 2014:51 Handläggare: Erika Svanström Erika.svanstrom@akeri.se 072-206 89 94 s.registrator@regeringskansliet.se s.ru@regeringskansliet.se Sammanfattning

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter.

NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. NätVerkstan Bli medlem i NätVerkstan och du får tillgång till värdefull expertkunskap och ett nätverk av samlade erfarenheter. Som medlem i IUC Sjuhärads NätVerkstan ingår ditt företag i ett nätverk där

Läs mer

Klimatsmart Affärssmart

Klimatsmart Affärssmart Klimatsmart = Affärssmart FAS 2 Viktiga steg till stärkta affärer! - med hållbarhet i fokus! Frågeformulär för djupintervjuer I samverkan med: IUC Norrbotten, LTU Affärsutveckling (f d Centek) och Almi

Läs mer

Bifogar i word- och pdf-format Sveriges Åkeriföretag ABC:s yttrande över förslaget om godsstrategi för Stockholmsregionen, RUFS 2050 TRN

Bifogar i word- och pdf-format Sveriges Åkeriföretag ABC:s yttrande över förslaget om godsstrategi för Stockholmsregionen, RUFS 2050 TRN TRN 2017-0055-101 Från: Torbjörn Heierson Till: TRF Funk Registrator Ärende: SÅ ABC:s remissvar RUFS 2050 TRN 2017-0055 Datum: den 1 mars 2018 16:11:06 Bilagor: image001.png 2018-02-27 Remissvar RUFS 2050

Läs mer

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet

SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet SKOOGS ÅKERI & LOGISTIK - levererar med kvalitet Skoogs Åkeri & Logistik AB är en stark och kvalitetsmedveten transportpartner med lång erfarenhet och bred kompetens. Vårt strategiska läge, precis vid

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

sveriges bästa arbetsplats

sveriges bästa arbetsplats sveriges bästa arbetsplats Aktiebolaget Systemstöd Sverige Vi är en ledande leverantör av affärskritiska system lösningar inom definierade branscher i Sverige. Vår affärsidé är att tillsammans med våra

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

BESTÄLLARE. -din guide till avtalen

BESTÄLLARE. -din guide till avtalen BESTÄLLARE -din guide till avtalen VAD ÄR UPPHANDLING? Vi är alla konsumenter och gör dagligen olika val när vi bestämmer oss för vem vi ska handla olika varor eller tjänster av. Kanske väljer vi att alltid

Läs mer

limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster

limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster limatsmarta Klimatsmarta logistiktjänster ogistiktjänster Nordanå skall vara en attraktiv part när det gäller klimatsmarta logistiktjänster till företag i Sverige samt Europa. Vi skall också vara en attraktiv

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

WORKSHOP Hur framtidens transportinköp kan ge minskad miljöpåverkan

WORKSHOP Hur framtidens transportinköp kan ge minskad miljöpåverkan WORKSHOP Hur framtidens transportinköp kan ge minskad miljöpåverkan Anteckningar 27 januari 2015 Transportinköpspanelen Dan Andersson, Árni Halldorsson och Sara Rogerson, Chalmers Vilka effekter uppkommer

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 Godstransporter på gott och ont Godstransporter på väg: en förutsättning för tillväxt står för 60 % av de totala godstransporterna i Sverige betydande

Läs mer

Stockholm 20 februari 2013

Stockholm 20 februari 2013 Stockholm 20 februari 2013 Den 20e februari 2013 arrangeras för femte året i rad succékonferensen Social Responsibility Day. Bakom konferensen står tidningen Miljöaktuellt och SIS tillsammans med flera

Läs mer

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION HÅLLBARHETS PRESENTATION 2017 HÅLLBARHETSPRESENTATION 2017 1 Innehåll Företagsfakta 33 Värdeord & vision 44 5 Vårt hållbarhetsarbete 5 Våra chaufförer - en viktig resurs 6 Kvalitets- och Miljöpolicy 77

Läs mer

Ny som företrädare 1

Ny som företrädare 1 Ny som företrädare 1 2 Välkommen som företrädare i Ledarna! Du som är företrädare i Ledarna har ett mycket viktigt uppdrag. Det är du som är Ledarnas förlängda arm ute på arbetsplatsen och har fått förtroendet

Läs mer

Ledningssystemet. Engagemang. Närhet. Professionalism.

Ledningssystemet. Engagemang. Närhet. Professionalism. Ledningssystemet Engagemang. Närhet. Professionalism. Vadstena Express arbetar med ständiga förbättringar för att effektivisera processer och rutiner. Vi har klara rutiner för underhåll av fordon, hygien,

Läs mer

FRAMS TEG. OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE

FRAMS TEG. OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE FRAMS TEG M O T E N mer S U N D O C H L Ö N S am Å K E R I N Ä R I N G OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE TIO Viktiga delsegrar Sveriges Åkeriföretag är en stark röst inom transportnäringen.

Läs mer

MINSKA DIN KLIMATPÅVERKAN TILLSAMMANS MED DHL

MINSKA DIN KLIMATPÅVERKAN TILLSAMMANS MED DHL MINSKA DIN KLIMATPÅVERKAN TILLSAMMANS MED DHL Transporter är en förutsättning för global handel och ett fungerande samhälle. På DHL transporterar vi allt från livsmedel till medicin och byggnadsmaterial.

Läs mer

FRAMSTEG. MOT EN mer SUND OCH LÖNSam ÅKERINÄRING. OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE

FRAMSTEG. MOT EN mer SUND OCH LÖNSam ÅKERINÄRING. OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE FRAMSTEG MOT EN mer SUND OCH LÖNSam ÅKERINÄRING OM SVERIGES ÅKERIFÖRETAGS OPINIONsBILDNINGSARBETE KRAV PÅ DOKUMENTATION TIO Viktiga delsegrar SANKTIONSAVGIFT: 40 000 KR KLAMPNING Sveriges Åkeriföretag

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018

HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018 HÅLLBARHETS PRESENTATION 2018 HÅLLBARHETSPRESENTATION 2018 1 Innehåll Företagsfakta 33 Vision & Värdeord 44 5 Vårt hållbarhetsarbete & Ledningssystem 5 Våra chaufförer - en viktig resurs 6 Kvalitets- och

Läs mer

ABC - Hur certifiera verksamheten?

ABC - Hur certifiera verksamheten? ABC - Hur certifiera verksamheten? Läser du detta så kan ett skäl vara att ni funderar på att införa ett ledningssystem i verksamheten. Det tycker vi är jättebra. En certifiering är dock ingen garanti

Läs mer

VVS- och VA-industrins branschorganisation

VVS- och VA-industrins branschorganisation Delaktig Synlig Konkurrenskraftig VVS- och VA-industrins branschorganisation Jag har mött en organisation som gör skillnad och påverkar Det är med entusiasm och en stor portion ödmjukhet som jag har tagit

Läs mer

FR2000 ger dig fler och bättre affärer

FR2000 ger dig fler och bättre affärer FR2000 ger dig fler och bättre affärer FR2000:2017 LEDNINGSSYSTEM FÖR SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG En certifiering är inget man bara köper. Man jobbar med det och ser till att det anpassas till företaget

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa Arbetsmiljöverket Osund konkurrens Elmia: Transportmässa Innehåll Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Resultat Upphandlare/Beställare Anbudsgivare/Arbetsgivare Arbetstagare/Chaufförer Slutsats

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Hållbarhet behöver inte vara svårt så gör ni

Hållbarhet behöver inte vara svårt så gör ni Hållbarhet behöver inte vara svårt så gör ni Idag ställer talanger, kunder, investerare och lagstiftare allt hårdare krav på företags hållbarhetsarbete. I grunden handlar det om att företag själva ska

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen

anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen 7 anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen Ett effektivt stöd för dig som företagsledare Grafisk industri är utmanad och förändras snabbt. Vi vill ge medlemsföretagen bättre möjligheter att konkurrera

Läs mer

Kontaktombud. inom privat sjukvård

Kontaktombud. inom privat sjukvård Kontaktombud inom privat sjukvård Kontaktombud är ett av de fackliga förtroendeuppdrag som finns inom Sveriges läkarförbund. Våra förtroendevalda är viktiga eftersom de företräder läkarna i relationen

Läs mer

HÅLLBARHETSREDOVISNING

HÅLLBARHETSREDOVISNING HÅLLBARHETSREDOVISNING Affärsmodell Sedan 1976 har Best Transport erbjudit små och stora företag prisvärda transportlösningar. Företaget utför dagligen tusentals snabba och moderna bud-, distributions-

Läs mer

Morgans medlemmar tar del av bransch och seminarieinformationen vi skickar ut via mail och dem tycker det fungerar bra.

Morgans medlemmar tar del av bransch och seminarieinformationen vi skickar ut via mail och dem tycker det fungerar bra. Av Morganforums medlemmar är det bara 35 procent som besvarat enkäten, av dessa har inte alla besvarat alla 15 frågor. Mot den bakgrunden är det svårt att uttala sig om vad medlemmarna tycker i de olika

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

MÄSSUT VÄRDERING NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR EN BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE -

MÄSSUT VÄRDERING NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR EN BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - MÄSSUT NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR EN BÄTTRE VÄRDERING - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - Mässan är slut. Du har gått igenom de tre stegen i mässtriangeln planeringen, genomförandet och uppföljningen.

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

Bättre hastighetsefterlevnad bland tung trafik -hur åstadkommer vi det? Resultatkonferens 2012 23 april 2012

Bättre hastighetsefterlevnad bland tung trafik -hur åstadkommer vi det? Resultatkonferens 2012 23 april 2012 1 Bättre hastighetsefterlevnad bland tung trafik -hur åstadkommer vi det? Resultatkonferens 2012 23 april 2012 Arbetsgrupp 2 Eva Lundberg, Trafikverket (projektledare) Johnny Svedlund, Trafikverket Patrick

Läs mer

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu.

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. Ecolution by Scania Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. by Scania Ecolution by Scania utan tunga transporter stannar världen. De är en grundläggande nödvändighet för att vi till exempel ska

Läs mer

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter 000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111100011111000010100001001110000 000100000010001111100010101011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110

Läs mer

på väg mot ett hållbart energisystem

på väg mot ett hållbart energisystem på väg mot ett hållbart energisystem 2015 Kort historik Bildas 1999 som ett EU-projekt Energikontoren: en viktig del i EU:s energipolitik. Det finns >400 energikontor i EU, varav 14 i Sverige. Energikontor

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

DIN RESTAURANGGROSSIST E-HANDEL DU BESTÄLLER, VI LEVERERAR! ÄNNU INTE E-HANDELSKUND?

DIN RESTAURANGGROSSIST E-HANDEL DU BESTÄLLER, VI LEVERERAR! ÄNNU INTE E-HANDELSKUND? DIN RESTAURANGGROSSIST E-HANDEL DU BESTÄLLER, VI LEVERERAR! ÄNNU INTE E-HANDELSKUND? I denna broschyr finner du information om Axfood Snabbgross och vår e-handel. Tips! Vill du ha hjälp att komma igång

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Miljösmart logistik Workshops våren 2008. Schenker Consulting AB Resultat miljöworkshops 2008-06-25

Miljösmart logistik Workshops våren 2008. Schenker Consulting AB Resultat miljöworkshops 2008-06-25 Miljösmart logistik Workshops våren Resultat miljöworkshops -06-25 Vad anser transportköpare är viktigt vid köp av transporter? (Lumsden, 2007) Vad tror Schenkers största kunder kommer vara viktigt vid

Läs mer

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR

Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR Steg för steg guide FÖR DIG SOM ARRANGÖR STEG FÖR STEG FÖRE AKTIVITETEN Boka lokal. Ta reda på vilka som inte är medlemmar i DIK, så att de också blir inbjudna. Kolla med din arbetsgivare att det är OK

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Fastställd av styrelsen 2017-05-12 Kyrkans pensionskassa har antagit en hållbarhetsstrategi för alla sina placeringar som: Ingår i Placeringsriktlinjer

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Vilka utmaningar har du?

Vilka utmaningar har du? Miljöledning Vilka utmaningar har du? 4 4 4 Höja effektiviteten Öka kundnöjdheten Mer fritid Anta utmaningarna med våra senaste standarder och handböcker. Vi underlättar ditt miljöarbete Att arbeta med

Läs mer

Välkommen! Lycka till! ecampus min väg till KNX. Nytt från den 1 oktober 2014

Välkommen! Lycka till! ecampus min väg till KNX. Nytt från den 1 oktober 2014 ecampus min väg till KNX Nytt från den 1 oktober 2014 Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

En andel i Ekobanken är en investering i en positiv framtid

En andel i Ekobanken är en investering i en positiv framtid En andel i Ekobanken är en investering i en positiv framtid Nu ska vi utveckla Ekobanken ytterligare ett steg in i framtiden. Målet är att erbjuda fler banktjänster till alla kunder i banken. Var med och

Läs mer

11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA

11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA 11 SAKER DU INTE VISSTE... MEN BORDE VETA Hej Har du någonsin tänkt på att lastbilstransporter inte bara är ett sätt att frakta varor utan också är en viktig livsnerv? Vårt moderna samhälle kan inte överleva

Läs mer

EIO Q. Ledningssystem. Leder till bättre resultat

EIO Q. Ledningssystem. Leder till bättre resultat EIO Q Ledningssystem Leder till bättre resultat Nöjda kunder Gör rätt från början Nöjda medarbetare 2 EIO Q leder till bättre resultat Installatörsföretagen erbjuder EIOs medlemmar att utveckla verksamheten

Läs mer

FORIA VD Bettina Hammargren IT-chef Jens-Eric Snickars

FORIA VD Bettina Hammargren IT-chef Jens-Eric Snickars FORIA VD Bettina Hammargren IT-chef Jens-Eric Snickars FORIA är ett av Sveriges största transport- och maskintjänsteföretag Bygg & Anläggning Kundskap ger flexibilitet inom bygg och anläggning. FORIAs

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE OPIC tendsign anbudsgivarkonto Via anbudsgivarkontot så genomförs hela anbudsprocessen, från att titta på förfrågningsunderlag, skicka anbud,

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Datum: 20-21 april 2013 Plats: Hotell Statt i Hässleholm Ändrat namn på regionala konferensen! Snart är det åter dags för lokalföreningar,

Läs mer

Kursplan: Kvalitet och miljö i transportorganisationen Bengt Sigvald tel Kursansvarig:

Kursplan: Kvalitet och miljö i transportorganisationen Bengt Sigvald tel Kursansvarig: Kursplan: Kursens namn: Kursansvarig: Omfattning: Mål: Examination: Tentamenspliktigt: Litteratur: Kvalitet och miljö i transportorganisationen Bengt Sigvald applique@telia.com, tel. 0703 325 400 10 Poäng

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

HÅLLBARHETSRAPPORT REV

HÅLLBARHETSRAPPORT REV HÅLLBARHETSRAPPORT 2017 REV 20180315 VD HAR ORDET XR Logistik grundades 2009 och var resultatet av en sammanslagning av Origo, Transwest och LBC Falköping. Då var vi tre stycken distrikt som gick samman

Läs mer

Fortum Värmes hållbarhetspolicy

Fortum Värmes hållbarhetspolicy (7) Fortum Värmes hållbarhetspolicy Denna hållbarhetspolicy är beslutad av styrelsen i AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad (Fortum Värme). Policyns principer skall följas av medarbetare i Fortum

Läs mer

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN 2016-02-26 1 (5) Vår beteckning Dnr 55/2015 Er beteckning/diarienummer N2015/4305/TIF Yttrande Kontaktperson i detta ärende John Woxström Näringsdepartementet 070-936 07 99 n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER

FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS YRKES- OCH ARBETSMILJÖNÄMND AUGUSTI 215 FORTSATT ÖKAT BEHOV AV LASTBILSFÖRARE OCH UTBILDNINGS- PLATSER EN ARBETSKRAFTSBAROMETER FRÅN TYA, TRANSPORTFACKENS

Läs mer

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Förvaltningsavtal både tryggt, enkelt och utvecklande En överenskommelse som säkerställer att din skog sköts på bästa sätt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Läs mer