Valmanifest 2014 Haninge

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valmanifest 2014 Haninge"

Transkript

1 Kandidater på arbetarlön Trygga jobb o ch kollektivav tal åt alla Alla barns rät t till bra och li kvärdig skola Kamp mot ras ism & sexism Välfärd utan v inst Valmanifest 2014 Haninge 10 kr stödpris kr

2 2 Vi gör skillnad Under 10 år har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) visat att kamp och envishet lönar sig. Här är de viktigaste exemplen: Anställda i privat hemtjänst vinner kollektivavtal! : RS avslöjade att bara 3 av 16 privata hemtjänstföretag med brukare i Haninge hade kollektivavtal och drev frågan i kommunfulllmäktige. Anställda vittnade om vidriga arbetsförhållanden som blev en skandal. Striden som RS, personal, Kommunal och andra tog ledde till seger. De privatanställda har nu grund läggande trygghet och rätt till avtalspension, OB och övertids ersättning. (Mer om kampen för trygga jobb på sidan 8). Kampen för högstadieskolan i Jordbro 2006 till idag: Socialdemokraternas försök att stänga Jordbromalmsskolan 2006 och segregera elever mellan norra och södra Jordbro stoppades efter protester. Segern ledde till att Hög lundaskolan byggdes för alla elever samlade vi till skolstrejk och protester mot borgarnas nedläggning av högstadiet. Kampen för ett nytt högstadium fortsätter! 100 lärarjobb räddas! Klimatåtgärder antas 2010 och 2014: RS har föreslagit stora klimatåtgärder som röstats ned i kommunfullmäktige. Men en vis het lönar sig och 2014 infördes flera RS-förslag i energi- och klimat strategin: Biogas av sopor, solceller på kommunala byggnader, energisparåtgärder och samordning av varutransporter. Klimatfrågan är global och kampen samt lösningarna måste vara globala (Läs mer på sidan 19). 2007: Borgarna förberedde en enorm skolslakt. 400 elever och lärare strejkade och demonstrerade med oss vilket pressade kommunstyret att skjuta till 54 miljoner kr, vilket kraftigt lind rade effekten av nedskärningarna. Skollunchavgiften avskaffas! : RS och Elevkampanjen organiserade två skolstrejker med 700 och 400 elever och uppmanade till bojkott av skollunchavgiften på gymnasiet som Socialdemokraterna och Folkpartiet införde. Vi vann och skollunchavgiften avskaffades. Idag är maten på gymnasiet gratis!

3 Vi tar ut de politiska frågorna på arbetsplatserna och tar in kampen i kommunfullmäktige 3 Den verkliga oppositionen Många vill rösta bort borgarna som styr Haninge. Hur ser alternativen ut? Miljöpartiet sitter och styr med borgarna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog nedskärningar på 38 miljoner kronor i äldreomsorgen i sina senaste budgetförslag. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är det enda parti som röstat mot alla nedskärningar och privatiseringar i Haninge. Vi har föreslagit att kommunens vinstmål tas bort och att resurser flyttas från partistöd, politikerlöner, konsulter, representation och vinstdrivande företag tillbaka till skola, äldreomsorg och service. Vi tar ut de politiska frågorna på arbetsplatserna och tar in kampen i kommunfullmäktige. Vi ber inte bara om en röst i valet, vi ber människor att själva organisera sig. Vi är det parti som syns även när valkampanjen är slut och de andra partierna har gått hem. Fråga inte vad partierna vill, fråga vad de har gjort. Våra ledamöter tar inte emot några arvoden i kommunfullmäktige pengarna går till kampanjer mot högerpolitiken. Alla våra kandidater i valet lever på en vanlig arbetarlön. Rättvisepartiet Socialisternas barnvagnsparad 2010 gick till kommunfullmäktige med krav på mindre barngrupper i förskolan Hur rösta bort borgarna? En röst på Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge stärker kampen mot högerpolitiken oavsett vem som styr. Socialdemokrat erna (S) har redan sagt att de vill styra med Folkpartiet eller andra borgerliga partier. En röst på S blir alltså en röst på ett borgerligt styre. En röst på RS kan stoppa borgerliga partier att bilda styre och samtidigt innebära att vi kan blockera nedskärningar från ett rödgrönt styre.

4 4 Kandidat Mattias Bernhardsson RS gruppledare i kommunfullmäktige sedan 2006 och förstanamn i kommunvalet. Mattias är känd för sitt engagemang för arbetsvillkor, trygghet, politiska flyktingars rätt till asyl och mot rasism: Kampanj för trygga jobb och kollektivavtal på industri- och lagerarbetsplatser har varit Mattias största arbetsfält i år (läs mer på sidan 8) lyckades Mattias och anställda pressa kommunen att köpa in taklyftar för för att minska tunga lyft i äldreomsorgen. Efter den oberoende utredning Mattias genomförde då en ung man hittats död i polisens arrest i Handen 2011 ställde han krav på säkra arrestlokaler och kompetenta jourläkare. 200 demonstrerade med RS utanför polisstationen och det privata vårdbolaget sparkades. Mattias mottog stipendiepris av Stiftelsen Hela Sverige: Artister mot nazister 2009 för sin kamp mot nazismen och för att han inte låter sig tystas. Tidigare under året utsattes Mattias för ett mordförsök av nazister tog Mattias initiativ till att bilda Asylrörelsen Stockholm med andra asylaktivister och har sedan dess stoppat flera utvisningar av politiska flyktingar tillsammans med passagerare på Arlanda. Mattias och Joel Eriksson (RS) kom 2:a i omröstningen Årets Stockholmare 2006 efter att de gripit en misstänkt våldtäktsman i Jordbro. Därefter krävde de bättre belysning och trygghetsåtgärder. Mattias och RS är de enda som krävt åtgärder mot förtryck i hederns namn i kommunfullmäktige.

5 5 Kandidat Lina Rigney Thörnblom Det finns politiker som sover under möten med kommunfullmäktige. Vi vill fylla fler platser med kämpande socialister - politiker på en vanlig arbetarlön som tar kamp för elever, föräldrar och anställda samt aldrig ger sig. Lina är kommunfullmäktigeledamot för RS och andranamn i kommunvalet. Hon är känd för sitt engagemang för bra och likvärdig skola samt för asyl: Lina och elever organiserade kampen för 18-årige Laziz Sharifovs rätt att stanna i Sverige som nu slutat i seger. Tillsammans med Laziz klasskamrater i Haninge organiserades ockupationer av Migrationsverkets lokaler med rikstäckande media. I maj i år kunde Laziz äntligen komma hem igen efter kampanjens envisa arbete med att ordna arbetstillstånd som idrottare. Lina var en av organisatörerna i kampanjen som stoppade skollunchavgifterna på gymnasiet och har sedan dess gång på gång kämpat för allas rätt till en bra och likvärdig skola. Hon dokumenterade omfattande vattenskador, dålig luft och asbest på Fredriks yrkesgymnasium tillsammans med elever. Borgarna viftade först bort RS krav på helrenove- ring eller att bygga nytt men har sedan vaknat. Idag byggs ett nytt yrkesgymnasium i Haninge!

6 6 Alla barns rätt till en bra skola Anställ 240 fler behöriga lärare Allas rätt till en bra och likvärdig skola är grundläggande. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har varnat för och tagit kamp mot utvecklingen av dagens klasskola där elever med störst behov slås ut. Vi har väldigt stora klasser. Även de här stödgrupperna som ska vara små är stora, då är det svårt att hinna med individerna, säger en lärare på Fredrika Bremer-gymnasiet. I årskurs 3-9 uppger hela 40 procent av eleverna att de saknar arbetsro på lektionerna. I Lärarförbundets rankning hamnar Haninge på plats 287 av 290 kommuner. RS kämpar för fler och utbildade lärare för att skapa en skola med mindre klasser, mer arbetsro, mer tid för individuell hjälp till varje elev och läxhjälp på skoltid. Sätt stopp för friskoleeländet! Borgarna i Haninge ger hela 3000 kronor extra per elev och år till nyetablerade friskolor pengar som tas från kommunens skolor. Skolan ska inte ägas av kapitalister som drar ner på personal, stödundervisning, lokaler och utemiljö eller går i konkurs. Demonstration med RS utanför kommunhuset mot nedläggningen av Jordbromalmsskolan. att skolan förstatligas. Det innebär inte att all pedagogik ska vara samma eller att inflytandet minskar, tvärtom. När alla skolor har resurser efter behov och varierad pedagogik försvinner behovet av det fria skolvalet. Det ligger ingen frihet alls i att skolor slåss om elever som varor på en marknad, att mobbning mörkas, reklamen gyn nas eller att politiker använder skolvalet som argument för att lägga ner skolor i förorten och på landsbygden. Allas rätt till en bra skola i sin närmiljö. Bygg nytt högstadium i Jordbro och nytt lågstadium i Brandbergen. Kraftig satsning på ökad lärartäthet, fler planeringstimmar, läxhjälp på skoltid och mindre klasser - max 10 elever per heltidstjänst, max 20 elever i normalklass med möjlighet att ha två lärare i klassrummet vid behov. Anställ 160 fler behöriga lärare och specialpedagoger till grundskolan, 70 fler till gymnasiet och 10 till Centrum Vux och SFI. Höjda lärarlöner och bättre arbetsvillkor. Inrätta ett demokratiskt samråd av lärare, skolpersonal och elever för att diskutera hur arbetsvillkoren ska förbättras. Nej till fler prov, betyg och byråkrati - Ja till mer lärartid för varje elev och undervisning som kombinerar teori och praktik.

7 7 Demonstration med Välfärd utan Vinst vid riksdagens öppnande i september RS har samlat till protestdagar varje år sedan borgarna kom till makten Förra året samlade Folkkampanj för Gemensam Välfärd till demonstrationer i 10 städer. RS lämnade över namnunderskrifter till LO i november 2012 med krav på att LO tar ställning och strid mot vinster i välfärden.! t s n i v n a t u Välfärd Privatiseringarna av välfärden i Sverige är extrema. Stora privata bolag får skattepengar för att driva skolor, omsorg, vård och kollektivtrafik. De omsätter en femte del av alla pengar som går till välfärd. Dödsfall, vanvård, svält och inlåsningar har inträffat hos Carema (numera Vardaga), Attendo och andra inom äldreomsorgen. ti riva upp privatiseringarna på riktigt genom att återta välfärden i offentlig regi och avskaffa vinsterna. Kampanjer som RS lanserat har lyckats stoppa privatiseringar, till exempel av badet i Husby i norra Stockholm, bostadsrättsombildningar och lokalvården i Luleå. RS-medlemmar var bland initiativtagarna till nätverket Motståndet mot vinster i välfärden är massivt. Trots att Välfärd utan Vinst, som idag ingår i Folkkampanj för både LO:s och Kommunals kongresser beslutat om en Gemensam Välfärd. Vi har haft demonstrationer, semnon-profit-linje (ingen vinst) fortsätter Socialdemokra- inarier och aktioner under flera års tid för att bygga en terna att liksom högerpartierna att försvara vinsterna. riktig folkrörelse. Det behövs mer eftersom det handlar om att utmana kapitalets makt. För att stoppa privatiserrättvisepartiet Socialisterna (RS) vill som enda par- ingarna och bygga ut välfärden krävs massiv kamp. Kandidat Sanna Tefke Ersättare för RS i kommunfullmäktige, vårdbiträde och fackligt förtroendevald. Sanna är kandidat nr 3 på RS kommunvalsedel. Sanna har kämpat intensivt för alla rätt till kollektivavtal, främst i hemtjänsten men även för att det ska var ett krav i alla kommunens offentliga upphandlingar. Sanna var en av initiativtagarna till kampanjen Välfärd utan vinst och har med andra fackliga argumenterat för non-profitlinjen. Kasta ut riskkapitalisterna från skola, vård, omsorg och kollektivtrafik samt återta välfärden i offentlig regi. Stoppa nedskärningarna. För massiv upprustning nya välfärdsjobb. Vård skola och omsorg ska styras demokratiskt tillsammans med anställda, bruk are, anhöriga och föräldrar.

8 8 Vi kräver trygga jobb! Rättvisepartiet Socialisterna satte igång Kampanj för trygga jobb i Haninge med fackliga aktivister Stora bilden: Robert Bielecki (RS) kampanjar med lagerarbetare, lastbilschaufförer och taxiförare Lilla bilden: Demonstration för kollektivavtal. I kampanjen deltar medlemmar i RS, V, Transport, Handels, Kommunal med flera RS har drivit en uthållig kamp mot delade turer tillsammans med anställda i äldreomsorgen i Luleå. I Haninge vanns kollektivavtal inom privat hemtjänst och sedan dess har kampen fortsatt för att kollektivavtal ska krävas i alla kommunens upphandlingar. Förslaget om kollektivavtal röstades ned i kommunfullmäktige efter att Miljöpartiet bröt sitt löfte och röstade mot ett makabert svek i en fråga som handlar om liv och död. 44 byggnads arbetare har dött på fem år. Siffran är högre då utländska arbetare inte räknats. När RS föreslog att kommunen skulle kräva huvudentreprenörsansvar på största byggarbetsplatsen föll även Vänsterpartiet för trycket från de andra etablerade partierna och röstade mot. Kampen fortsätter för trygga jobb! Rättvisepartiet Socialisterna (RS) gav fullt stöd till Byggnads strejkvarsel i mars där de krävde huvudentreprenörsansvar för att kollektivavtal och arbetsmiljöregler ska följas. Lika självklart var stödet till SEKO:s två veckors strejk för trygga anställningar som blev en stor framgång. Det är dags att ta strid för kollektivavtal, meddelarfrihet och rätten till facklig organisering utan hot och repressalier Mattias Bernhardsson (RS) på Transportarbetarförbundets demonstration 4 maj

9 Högerns arbetarfientliga politik måste utmanas Stress, sämre arbetsmiljö och olyckor är en verklighet för allt fler, som i vissa fall även kombineras med sänkta löner. De otrygga jobben är ett resultat av regeringens och arbetsgivarnas försök att pressa ned lönekostnaderna. Regeringens lagändringar har gjort att visstidsanställningar kan staplas på varandra år efter år. RS menar att kampen för fler och trygga jobb med en lön som går att leva på är en av de viktigaste frågorna i valet. Bemanningsanställda tvingas ofta börja jobba innan de andra, hoppa över lunchen och arbeta i ett farligt tempo. För tredje året i rad har risken för att skada sig allvarligt på jobbet ökat. En av sex yrkesarbetande anser sig lida av utmattningssyndrom. Samtidigt drar regeringen ned på Arbetsmiljöverket. För att vända utvecklingen krävs en betydligt mer kampinriktad fackföreningsrörelse, som tar strid mot både arbetsgivare och regering. Stoppa lönedumpning via privatiseringar, bemanningsföretag och ungdomskontr akt. Skrota Fas 3. Kollektivavtal åt alla. Fasta jobb och rätt till heltid, utan delade turer. Minst kr för ett heltidsjobb. Stoppa jakten på arbetslösa och sjuka. Arbete åt alla! 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Därför röstar jag på RS i valet Nils Söderlund, pensionär 9 Kapitalisterna ökar sitt kapital hela tiden på skattebetalarnas bekostnad. RS kämpar för de svaga i samhället och protesterar mot orättvisorna. Kristin Frögren, säljare och f d strejkande lagerarbetare på Lagena Ni håller vad ni lovar och fortsätter kämpa. Alla anställda ska få korrekta avtal och löner. Ingen ska bli utnyttjad på grund av ålder, kön eller härkomst och ingen ska kunna bli utbytt av ett bemanningsföretag. Jobben i skolan och vården är bland de viktigaste där måste lönerna upp.

10 10 Reinfeldts åtta år vid makten - dags för motstånd! Högeralliansen har under sina åtta år fört en extremt aggressiv omfördelningspolitik från lågavlönade till rika, från gemensam välfärd till riskkapitalister. I inget annat västland har klassklyftorna ökat så snabbt. Var ska pengarna tas? Bankernas vinst per dag: 250 miljoner kr, motsvarar nya välfärdsjobb. 20 största företagens vinst förra året: 150 miljarder kr varav 100 miljarder till aktieutdelning Riskkapitalbolagens skuld till staten i obetalda arbetsgivaravgifter och direktörernas skatteskuld: 5,3 miljarder kr, motsvarar nya välfärdsjobb. Sveriges 136 miljardärers förmögenhet motsvarar 45 procent av landets BNP. Direkt efter valet 2006 gick högerregeringen till generalangrepp mot a-kassan med syfte att sänka lönerna för alla och försvaga fackföreningarna. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i de massiva protester som följde och föreslog en politisk strejk vilket skulle behövts för att stoppa angreppet. Varje september sedan dess har vi ordnat stora demonstrationer mot regeringen tillsammans med andra i nätverk som Septemberalliansen, Välfärd utan Vinst och Folkkampanj för Gemensam välfärd. Regeringens attacker på sjukförsäkringen ledde till att svårt sjuka, till och med dödligt sjuka männi- Bort med högerpolitiken och privatiseringarna genom gräsrotskamp. Höj skatterna för de rika. Stoppa jakten på arbetslösa och sjuka höj ersättningarna till 90 procent. Minska stressen med kortare arbetsdag, rätt till sjukskrivning och rehabilitering. Återinför statlig ATP-pension. Ingen skattediskriminering för pensionärer - fri sjukvård och mediciner. Höjda pensioner nu!

11 Bild: Stöddemonstration för de strejkande tågarbetarna. Tågstrejken för trygga anställningar ledde till seger och hade ett överväldigande stöd. skor, utförsäkrades. Inte i något annat land betalar sjuka, arbetslösa och pensionärer högre skatt än andra med samma inkomst. Det är en medveten politik från högern för att göra människor mer desperata att ta vilket jobb som helst oavsett villkor. Var har massdemonstrationerna och strejkerna varit? Högerns politik har gått ut på att stärka storföretagen, bankerna och de rika då måste svaret komma från löntagarna, arbetarklassen. När tågarbetarna i SEKO fick nog av det marknadskaos och de dumpade villkor som privatiseringspolitiken lett till och gick ut i tågstrejk fick de massivt stöd och vann. RS kämpar för att det ur olika former av proteströrelser ska formas ett nytt politiskt alternativ som verkligen utmanar makten, kapitalisterna och högerpolitiken. Generalstrejker i södra Europa och bland textilarbetare i Asien ger både inspiration och visar samtidigt på en begränsning: det krävs ett nytt arbetarparti för att kunna gå vidare (läs nästa artikel). 11 S, V och MP:s högerpolitik - nytt arbetarparti behövs Den hatade högerregeringen ser ut att förlora valet. Men vilket alternativ står de rödgröna Socialdemokratera, Vänster partiet och Miljöpartiet egentligen för? Socialdemokraterna stödjer vinster i välfärden och vill komma överens med högerpartierna om skolan. Många S-politiker äger själva vård- och skolföretag och gör vinst på skattepengar. S försvarar de hårda budgetregler som tvingar fram stora nedskärningar. S har heller inte lovat att återställa de stora försämringarna för pensionärer, arbetslösa och sjuka. I Göteborg har S med stöd av V och MP genomfört enorma nedskärningar inom skolan och vården. I Luleå vill S privatisera hamnen efter att ha förlorat tidigare försök att privatisera lokalvården. I Södertälje, med S+V-styre, har städningen privatiserats och villkoren för lokalvårdarna försämrats. Vänsterpartiet röstade för 90 procent av Göran Perssons och Socialdemokraterna världsrekord i välfärdsslakt under 1990-talet. Den regering som väljer att inte utmana bankernas och storföretagens makt tvingas istället att gå till attack mot välfärden, trygga jobb och arbetarfamiljernas levnadsstandard. Ett regeringsbyte nu är långt ifrån tillräckligt - det måste bli signalen till masskamp underifrån, från fackföreningar, nätverk och gräsrötter. Det behövs ett nytt arbetarparti, som är socialistiskt, en del av kampen och med politiker på arbetarlön. Politiker på arbetarlön. För ett nytt kämpande arbetarparti som kan ge de lågavlönade en röst. Nej till pampstyre. För kämpande och demokratiska fackföreningar.

12 12 En värdig äldreomsorg är en rättighet Antalet äldre ökar dramatiskt vilket innebär att behovet av äldreomsorg ökar och måste byggas ut. Istället för att bygga fler äldreboenden låter högerstyret i Haninge svårt sjuka bo kvar hemma. Många som arbetat länge inom hemtjänsten i Haninge kommun upplever hur arbetsbördan ökat, även fördubblats: - För 8-10 år sedan hade jag betydligt mer tid med vårdtagarna. Jag kunde var hemma hos någon i två och en halv timme med tid för promenad och umgänge. Fler äldreboenden och boendeformer efter behoven med ökad personaltäthet - alla som söker ska få plats, med garanti att få bo med sin partner. Sänk boendehyrorna. Riv upp LOV och privatiseringarna. Nej till storkök och helfabrikat inför lokala kök på alla boenden med näringsriktig mat och menyer efter de äldres önskemål. Mer tid för de äldre i hemtjänsten och minskad arbetsbelastning. Avskaffa delade turer - arbete max var tredje helg. Höj lönerna och uppvärdera yrket! Nya arbetsuppgifter som dokumentation och medicinering ska märkas i lönekuvertet. Då hade jag oftast fyra besök på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Nu har jag 8-10 besök på förmiddagen och lika många på eftermiddagen, uppemot 20 besök på en dag, säger en anställd inom Västerhaninge-Jordbro hemtjänst. En värdig äldreomsorg måste innebära mer tid för de äldre, bättre mat och bättre arbetsvillkor för personalen - inte privata vinster. Kandidat Mi Alforsen Pensionär och nämndeman för RS i Södertörns tingsrätt. Mi är kandidat nr 8 på RS kommunvalsedel. Mi har i många år varit en eldsjäl för äldres villkor och arbetat på en träffpunkt för äldre med dagligverksamhet.

13 13 Kultur, fritid och natur tillhör alla Bevara kulturparken i Handen och Kultur- och föreningshuset i Jordbro Haninge kulturpark är en återstående grön kil av levande kulturliv och kulturhistoriska byggnader som gamla Folkets Hus. Alla partier utom Rättvisepartiet Socialisterna (RS) röstade för en utredning om att dra en bilväg igenom området. RS var med och bildade nätverket Rädda Haninges kulturpark och fick igenom att en debatt hölls i kommunfullmäktige. Nätverket samlade 200 till demonstration och har pressat de andra partierna att i olika grad uttala stöd för att bevara kulturparken. RS har krävt att planerna på att riva Jordbro Kultur- och föreningshus nuvarande lokaler stoppas och att föreningarnas egna förslag släpps fram. Kandidat Ruben Derkert Lager- och terminalarbetare samt studerande. Ruben är kandidat nr 4 på RS kommunvalsedel. Ruben är aktiv i Rojteatern och en av initiativtagarna till Rädda Haninges kulturpark - ett nätverk av föreningar och bostadsrättsföreningar. Skydda skärgården och orörd natur rör inte strandskyddet RS protesterade när kommunen körde över Aspöborna och lät miljardären Marcus Wallenberg bygga 23 hus varav 15 på orörd strand. När det kulturhistoriska arvet på Ålandsskär hotades av privatisering krävde RS skydd, bland annat på möte med 100 skärgårdsbor i debatt mot S och M som först stödde privatisering. Idag är ön införlivad i Huvudskär naturreservat och husen räddade genom Skärgårdsstiftelsen. Skydda Kulturparken och utveckla kulturlivet. Stoppa rivningsplanenerna av Jordbro Kultur- och föreningshus. Demokratiska samråd och inflytande av berörda vid stadsplanering. Natur och skärgård för alla - inte de rika! Stoppa undantagen från strandskydden och lyxbyggen vid stränderna. Totalskydd av Haninges orörda skogar, öar och stränder från privat exploatering. Kultur och fritid för alla. Satsa på fritidsgårdarna och speciellt verksamhet för tjejer. Inför 0-taxa för ungdomsverksamhet, 0-taxa för dagkollo och möjlighet för låginkomsttagare att söka bidrag för sommarkollo åt sina barn.

14 14 Mindre barngrupper i förskola och fritids Anställ 350 fler förskollärare, barnskötare och fritidspedagoger Barngrupperna är för stora! säger anställda och föräldrar vi träffar. Haninge är den enda av Stockholms kommuner som under de senaste sex åren haft sex barn eller fler per anställd. Trots att barngrupperna minskat den senaste tiden är de fortfarande alldeles för stora och andelen förskollärare är rekordlåg. På fritids går det hela 44 barn per avdelning! Förskolan är väldigt viktig för barns lek och gemenskap med andra barn och för lärandet senare i skolan. Men borgarna anser inte att alla har en likvärdig rätt till förskola. I kommunfullmäktige jämförde det moderata kommunalrådet Martina Mossberg till och med rätten till plats i förskola med rätten till bordsplats på Operakällaren. Mindre barngrupper ger lugnare miljöer, mer trygghet, fler utflykter och större fokus på det pedag ogiska innehållet. Därför behövs fler anställda och fler med pedagogisk högskoleexamen. Max 15 barn per storbarnsgrupp och 10 barn per småbarnsgrupp. Anställ 280 nya barnskötare och förskollärare. Ge möjlighet till vidareutbildning utan att behöva gå ned i deltid. Höj lönerna! Stoppa diskrimineringen! Riv upp begränsningen av vistelsetiden för barn till sjukskrivna och arbetslösa föräldrar. 70 nya anställda till fritids. Max 30 barn per fritidshemsavdelning. Nej till borgarnas kunskapskontroller från fyra år och betygsliknande omdömen från sex år. Borgarna beslutade att straffa barn till arbetslösa och sjukskrivna genom att begränsa deras vistelsetid i förskolan. Diskrimineringen måste rivas upp förskolan är till för alla barn! Kandidat Robert Bielecki Journalist på tidningen Offensiv. Robert är kandidat nr 5 på RS kommunvalsedel. Robert har arbetat som barnskötare i förskola, som elevstödjare i förskoleklass, skolvärd i högstadieskola och fritidspedagog på fritidshem. När Robert arbetade i Göteborg var han aktiv i en kampanj av anställda, elever och föräldrar som lyckades stoppa den nedläggning av Björsaredsskolan som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslog.

15 15 Rusta upp våra bostadsområden Återta centrum och bostäder i kommunal regi Trygghetsåtgärder nu! 2011 samlade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) till kampanjen Upprop för Jordbros framtid med lärare, fritidsledare, föreningar och nästan alla butiks innehavare. 80 jordbrobor samlades för att diskutera krav på upprustning (utöver nytt högstadium, se kravrutan). Borgarna ville spara pengar genom att släcka lampor nattetid i hela Jordbro, men fick tända igen efter protester. Förra sommaren var det privatägda centrum et helt nedsläckt under nätterna. Centrumet är under all kritik! Hur kan man rusta upp Jordbro centrum när det är privatägt? frågade en hyresgästaktivist på ett stormöte med 130 jordbrobor som ställde borgarna mot väggen I Brandbergen, Handen och Västerhaninge pågår det en social rensning där de privata bostadsbolagens chockhyreshöjningar avlöst varandra. RS menar att många fler billiga bostäder kan byggas, om kommunen själva bygger på mark med lägre exploateringskostnader och själva äger bostäderna utan vinstintresse. I Vendelsö och andra områden har ombildning av hyresrätter stoppats av de boende. Protester kan också stoppa chockhyreshöjningar om man är många. Återta lokala centrum i kommunal ägo för upprustning, nära service och ungdomsinriktade satsningar. Sänk hyrorna för småbutiksägare. Stoppa ombildningarna till bostadsrätter. Bygg fler kommunala hyresrätter och studentlägenheter. Renoveringar på de boendes villkor utan hyreshöjningar. Mer och bättre gatu- och parkbelysning. Röjning av träd och buskar längs gångstråk. Nattbelysning på fotbolls- och basketplaner. Kandidat Louise Strömbäck Vårdbiträde och studerande. Louise är kandidat nr 6 på RS kommunvalsedel Louise satte press på politikerna under Jordbrodialogens stormöten och genom sitt arbete i arbetsgruppen för bostäder. Louise ställer krav för ombildningsstopp och för upprustning av slitna bostäder.

16 Bygg en rörelse mot rasismen Stoppa arbetarfientliga SD i valet! 16 Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står i täten i den antirasistiska kampen men också i kampen mot högerpolitiken. Det är föreningen av dessa proteströrelser som behövs för att vi ska kunna pressa tillbaka rasismen och de ökade klyftorna. Proteststorm mot rasism En växande antirasism sveper fram. Inför EUvalet demonstrerades det i över 60 orter mot Sverigedemokraterna (SD) och rasismen. RS är en stark kraft inom Asylrörelsen, massdemonstrationer mot nazism och rasism (i Göteborg, Kärrtorp, Stockholm, Sundsvall och Luleå). RS har stött skolgrupper som Studenter mot Rasism och Vägra Kallas Hora samt deras seminariedagar. RS bygger vänstern inom fackföreningarna och bygger motstånd mot både rasismen och den höger politik rasismen får sin näring av. Klassisk rasism och politik för de rika SD:s politik att splittra människor, exempelvis att ställa flyktingars vårdbehov mot äldres vårdbehov, är klassisk rasism och syftar till att frikänna de rika och den högerpolitik de själva står för. SD:s huvudfråga är att stoppa det de kallar massinvandringen och att kasta ut flyktingar. De skyller problemen i välfärden och skolan på flyktingar och tiggare men försvarar de superrika som badar i överflöd och riskkapitalisterna som gör vinst på just välfärd och skola. I verkligheten har högerregeringen ökat utvisningar av flyktingar markant flera till krig, förtryck och tortyr samtidigt som vård, skola och omsorg fått ännu mindre resurser. RS: Nej till rasistisk splittring SD:s svarta facit i riksdagen Sverigedemokraterna röstade JA till att ge ytterligare 16 miljarder kr till storföretagen och storbankerna Sverigedemokraterna röstade NEJ till Arbetare har olika villkor men samma intressen. Rasismen är ett hinder för att försvara jobben då den splittrar när det är gemensam kamp som behövs. rätt till heltid att lägga ned FAS 3 obligatoriskt stöd till kvinnojourer jämställd arbetsskadeförsäkring stärkt arbetslivsförsäkring I höstbudgeten stödde SD regeringen att sänka bolags skatten med 16 miljarder, där de fyra storbankerna som redan gjort 60 miljarder kronor i vinst får ytterligare tre miljarder kronor. SD slår mot arbetare och kvinnor SD:s politik är arbetar- och kvinnofientlig. Arbetare har olika villkor men samma intressen. Rasismen är ett hinder för att försvara jobben då den splittrar när det är gemensam kamp som behövs. SD vill dessu-

17 17 December 2013: slöt upp i en mäktig antinazistisk manifestation i Kärrtorp och tusentals demonstrerade runt om i landet mot nazistvåld och rasism. De mest öronbedövande applåderna kom när lokala och fackliga talare samt artister talade om rasismens gro grund i nyliberalismen och klassamhället. Borgerliga ledarskribenter har försökt attackera vänsteridéer och att flera RS-medlemmar är drivande i rörelsen. Högern är rädd att protesterna sprids till deras egen politik som är en gro grund för rasismen. tom göra det enklare för arbetsgivarna att sparka anställda och ta in bemanningsföretag, bland annat genom att försämra Lagen om anställningsskydd, LAS. I kommunerna röstar de för nedskärningar och i riksdagen har de röstat med det borgerliga alliansstyret i nio av tio frågor. Oftast ljuger SD om detta: Åkesson talar om kvinnors rätt till heltid men i riksdagen har de röstat nej till rätten till heltid. SD vill inskränka kvinnors rättigheter, bland annat i form av att försämra aborträtten. Bakom SD:s putsade fasad SD är ett rasistiskt och högerpopulistiskt parti. Bakom den putsade fasaden finns deras förflutna i nazismen och våldsamma skinnheadgäng på 1990-talet. Jimmie Åkesson blev medlem i SD 1994 då SD fortfarande hade Hitleruniformer och hakkors på sina samlingar. Låt dig inte luras av fasaden. SD-medlemmar avslöjas idag regelbundet för att begå våldshandlingar eller stödja rent nazistiska grupper. I sin politik är SD tydligt rasistiska med olika regler och förutsättningar beroende på människors etniska bakgrund. De vill införa en 24-årsgräns för giftermål, men bara för icke-svenska medborgare. Kapitalism = rasism Att SD:s röster har ökat i Sverige och att rasistpartier har gått fram i Europa beror på ekonomiska kriser, ökande fattigdom, arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar i vård och skola, sammankopplat med att det saknas ett kämpande politiskt alternativ som representerar alla vi som drabbas. Rasismen är strukturell och fast rotad i klassamhället. Rädda Barnen visar att medan 5,5 procent av barnen med svensk bakgrund växte upp i familjer i ekonomisk utsatthet 2011 var andelen för barn med utländsk bakgrund hela 30 procent. Med det imperialistiska äventyret i Afghanistan och den stora vapenexporten är Sverige med och skapar en rasistisk världsordning. Stoppa diskrimineringen. Lika rätt till jobb, bostäder, vård och skola. Inga nazister på våra skolor, gator och torg. Kampanjer mot rasism och trakasserier på alla skolor och arbetsplatser. Avskaffa REVA och stoppa tvångsutvisningarna. Återinför rätten till asyl amnesti till gömda flyktingar. Kämpande fackföreningar som organiserar alla, oavsett papper. Nej till lönedumpning. Inga svenska vapen eller soldater till krig eller militär rustning.

18 18 Ge kraft åt feminismen - utmana kapitalet med löntagarkamp Fler och fler har fått nog av sexism och diskriminering. Att domstolar allt för ofta friar misstänkta våldtäktsmän med argument som att kvinnans nej inte ropades tillräckligt högt ifrågasätts av en stegrande feministisk våg. Det sker uppskattningsvis 700 våldtäkter varje vecka varav 120 anmäls och en handfull leder till fällande dom (Brå). En samtyckeslag vid sexuellt umgänge skulle vara ett steg i rätt riktning men det behövs mer. Det sexuella våldet kommer ur det könsförtryck och heteronorm som samhället bygger på. Det krävs omfattande förändringar där kvinnor och män måste få lika mycket ekonomisk och politisk makt. Högerregeringen har drivit en kvinnofientlig politik där skillnaderna i mäns och kvinnors nettoinkomster ökat genom skattesänkningarna, där arbetsmarknaden försämrats genom privatiseringarna och där kvinnor drabbats hårdast av slagen mot pensioner och sjukförsäkring. Klasskillnaderna sticker i ögonen: vissa kan köpa sig fria genom RUT medan andra får städa i rikare människors hem subventionerat av staten. Under perioden har rasism, sexism och näthat frodats. Det räcker inte att som Feministiskt Initiativ säga sig vara emot. Vilken kraft kan utmana? Det räcker inte att rösta eller med individprojekt. Offentlig sektor har historiskt varit mycket viktig för jämställdheten. Vi måste utmana kapitalismen och högerpolitiken vilket kräver massiv kamp underifrån och en aktiv löntagarkamp som sätter feminismen och hbtq-frågor i främsta ledet. Facklig kamp mot sexuella trakasserier, heteronorm och transfobi på alla arbetsplatser. Mer res urser till program mot mobbning i skolan. Hbtq-certifiering inom vård, skola, polis och socialtjänst. Inför genuspedagogik i skola, förskola, barnkultur och idrott. Mer pengar till kvinnojourerna. Utbildning och samordning i stödet mot våld i hederns namn. Specialutbildade domstolar för sexbrott. Avskaffa RUT och vårdnadsbidraget. För en massivt utbyggd välfärd i offentlig regi. 100 procent i föräldraersättning. För en värdig upprustad äldreomsorg som inte bygger på anhörigarbete. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Höj lönererna i kvinnodominerade yrken låt kapitalisterna betala. RS gruppledare och kommunfullmäktigeledamot i Luleå, Jonas Brännberg, visade sig ha störst kunskap i hbtq-frågor bland partierna. Från NSD.se

19 Klimathotet: Kapitalismens miljöförstörelse kan stoppas med socialism och demokratisk planering Storföretagens utsläpp, brutala vinstjakt och världsordning förstör miljön och förvärrar kilmatkrisen. Miljontals människor tvingas på flykt på grund av förstörd jordbruksmark, torka, översvämningar, jordskred och andra dödliga väderkatastrofer. Enligt NASA:s senaste rapport är det sannolikt med en vattennivåhöjning på tre meter till år 2100 beräknat på en massiv islossning i Antarktis. Redan har tre fjärdedelar av Arktis isar försvunnit, på 30 år. Behovet att ersätta kol, olja och andra fossila bränslen är akut. Ändå är det just smutsig energi som nästan alla investeringar i världen går till. Orsaken är det kapitalistiska systemet, där en liten klick styr över ekonomin med sina egna vinster som enda drivkraften. Ett demokratiskt socialistiskt samhälle skulle innebära en mer utvecklad ekonomi som producerar hållbart och efter behov. Det betyder att banker, storföretag och naturtillgångar måste förstatligas under demokratisk kontroll. Det finns resurser 19 De 85 rikaste i världen har lika stor förmögenhet som den fattigaste halvan av jordens befolkning. Årliga militärutgifterna i världen: miljarder kr (SIPRI) nya gröna jobb för klimatomställning av bostäder och fordonsinustrin. Nej till Förbifart Stockholm. Ja till gratis och utbyggd kollektivtrafik i offentlig regi. Satsa på förnyelsbar energi som vind- och solkraft. Nej till kärnkraft. Förstatliga storföretag och banker under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Alla naturtillgångar i offentlig ägo. För en demokratiskt planerad ekonomi för hållbar utveckling. För en demokratisk och socialistisk värld. Vi är en del av kampen för socialism i hela världen Kapitalismen är ett system som skapar ständiga kriser, inte bara ekonomiskt och socialt, även politiskt. Missnöjet med dagens klassklyftor och de styrande politikerna har exploderat i massrörelser världen över: från revolutionerna i Nordafrika, torg ockupationerna i USA och Spanien, gatukampen i Turkiet och Brasilien till massiva arbetarstrejker i Grekland och södra Europa, Sydafrika, Nigeria, Indonesien, Indien och många fler länder. Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen av CWI, Committee for a Workers International. Vi kämpar för att bygga nya demokratiska arbetarpartier med socialistisk politik. Khsama Sawant nyvald till fullmäktige i Seattle med över röster för RS systerparti i USA, Socialist Alternative stred och vann lokal minimilön på 15 dollar i timmen tillsammans med den växande rörelsen 15 now. Både svensk och global media uppmärksammade hur ANC-regeringen i Sydafrika hetsar mot de strejkande gruvarbetarna och socialisten Liv Shange. Liv var tidigare fullmäktigeledamot för RS i Luleå och är sedan 10 år aktiv i RS systerparti i Sydafrika, Democratic Socialist Movement.

20 Rättvisepartiet Socialisterna kan man alltid räkna med de ställer upp för oss vanliga människor. De kämpade för min sons skola när den skulle läggas ned och när min bror hittades död i polisens arrest var det RS som såg till att det ansvariga vinstdrivande vårdbolaget sparkades därifrån. RS står upp för rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. Därför röstar jag på RS i valet och stödjer dem. Selda Biçen, personlig assistent Stöd gräsrötternas valkampanj! Till skillnad från nedskärningspartiernas valkampanjer med bidragsmiljoner bygger Rättvisepartiet Socialisternas valkampanj helt på frivilliga bidrag från arbetare. Gå in på vår valfondshemsida nere till vänster för att ge ett bidrag eller anmäla dig som valarbetare. Du kan även följa RS arbete på facebook. socialisterna.org facebook.com/rattvisepartietsocialisterna Nyheter om våra lokala frågor, kampanjer och kandidater: socialisterna.org/haninge twitter.com/rshaninge facebook.com/groups/socialisterna.haninge facebook.com/mattias.bernhardsson.valet facebook.com/linarigneythornblom

TRYGGHET OCH VÄLFÄRD. Mot rasism och sexism Arbete och bostad åt alla Bekämpa högerpolitiken

TRYGGHET OCH VÄLFÄRD. Mot rasism och sexism Arbete och bostad åt alla Bekämpa högerpolitiken TRYGGHET OCH VÄLFÄRD Välfärd utan vinst Rusta upp förorten En bra skola för alla Mot rasism och sexism Arbete och bostad åt alla Bekämpa högerpolitiken PRIS 10 kr STÖDPRIS 20-50 kr VALMANIFEST 2014 2 INNEHÅLL

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende.

Har valt att inte svara: Moderaterna, Centern, Kristendemokraterna, Vänsterpartiet Miljöpartiet. Landsbygdspartiet Oberoende. Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Luleå 9 3 3 2 32 4 4 4 61 FPLuleå Rättvisepartiet Socialisterna (3), Landsbygdspartiet Oberoende

Läs mer

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Nu kräver vi förändring 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser i Sverige. Jorge Nunez, metallarbetare, Ludvika När politikerna

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare 1 maj 2013 Älmhult Lennart Värmby (V), gruppledare landstinget Kronoberg Gott folk och bästa mötesdeltagare vare sig ni är infödda Älmhultabor eller utsocknes som jag, så är det med glädje vi samlas här

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Valmanifest 2014. 10kr. Luleå & Norrbottens läns landsting. Vägra slava Kämpande alternativ

Valmanifest 2014. 10kr. Luleå & Norrbottens läns landsting. Vägra slava Kämpande alternativ 10kr Valmanifest 2014 Luleå & Norrbottens läns landsting Vägra slava Kämpande alternativ trygga jobb åt alla! på gatan & i fullmäktige Inga delade turer Mer personal i vård & skola 200 000 nya välfärdsjobb

Läs mer

www.stockholmsvanstern.se

www.stockholmsvanstern.se www.stockholmsvanstern.se Det går att bygga ett Stockholm för alla. Ett Stockholm där det inte är tjockleken på plånboken som bestämmer vilken del av staden du kan bo i. Där innerstaden inte domineras

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Jokkmokk 1 1 2 15 4 3 5 31 Jokkmokk Framtid i Jokkmokks kommun (3), Samernas Väl (2) Har

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Flykting- och klimatkriser orsakas av kapitalismen: Socialistisk politik är alternativet Organisera Kamp Socialism

Flykting- och klimatkriser orsakas av kapitalismen: Socialistisk politik är alternativet Organisera Kamp Socialism Flykting- och klimatkriser orsakas av kapitalismen: Socialistisk politik är alternativet Organisera Kamp Socialism www.socialisterna.org / www.socialistworld.net Världen hösten 2015 Debatt och politik

Läs mer

Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige

Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige Valda till kommunfullmäktigelistan i Malmö 1. Hanna Thomé, 37 år, kommunalråd Vilka politiska frågor är du mest intresserad av?

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT

ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT S-KVINNOR I SKÅNE 2014 1 Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. Den viktigaste lärdomen av socialdemokratins historia är just denna: samhället går att förändra Med dessa

Läs mer

Feminism. Från ord till handling

Feminism. Från ord till handling Feminism Från ord till handling Grafisk form Ida Sandborg Illustration Sara Granér Tryck 2014 Lenanders Grafiska AB (Skriftserien Folkviljan) Vänsterpartiet Malmö www.vmalmo.se KKvinnor och män har inte

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet

NR Fråga Socialdemokraterna Folkpartiet Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Kalix 6 3 1 20 2 7 2 41 Kalix Kalixpartiet (2) Dessa har valt att inte svara: Moderaterna,

Läs mer

Därför demokrati. Faktamaterial till bilderna om demokrati

Därför demokrati. Faktamaterial till bilderna om demokrati Därför demokrati Studiematerial från riksdagen Bild 1. Faktamaterial till bilderna om demokrati Till dig som lärare: Nedan finns korta texter som kan fungera som stöd till presentationsbilderna som hör

Läs mer

RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA Kandidater på arbetarlön

RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA Kandidater på arbetarlön RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA er på arbetarlön Arbete åt alla! Riv upp privatiseringarna! Rusta upp skola & omsorg! Kamp mot rasismen! Pris 10 kr Stödpris 20-50 kr VALMANIFEST 2010 HANINGE Våra viktigaste

Läs mer

Mikael T. Eriksson Fredrik Söderholm. Eva Pavoni. Vi tror på Ursvik. Foto: Fredrik Persson

Mikael T. Eriksson Fredrik Söderholm. Eva Pavoni. Vi tror på Ursvik. Foto: Fredrik Persson Mikael T. Eriksson Fredrik Söderholm Foto: Fredrik Persson Eva Pavoni Vi tror på Ursvik Ursvik är Sundbybergs modernaste stadsdel och många nya sundbybergare väljer Ursvik. I Ursvik är det nära till allt,

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014

VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014 VI HAR VALT SIDA VALPLATTFORM 2014 VALPLATTFORM 2014 Ung Vänster Kungsgatan 84 112 27 Stockholm 08-654 31 00 info@ungvanster.se www.ungvanster.se INNEHÅLL VALPLATTFORM 2014 sid. 4 Sverige har förändrats

Läs mer

VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010

VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010 VI FÖRTJÄNAR BÄTTRE UNG VÄNSTERS VALPLATTFORM 2010 www.ungvanster.se Vi förtjänar bättre! Gå med i Ung Vänster, www.ungvanster.se VI SKA BYGGA LANDET Sverige har förändrats. Vi som är unga idag är den

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG EN AMBITIÖS JOBBPOLITIK. FÖR ALLA. VÅRT MÅL ÄR ATT ANTALET PERSONER SOM ARBETAR

Läs mer

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb.

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 1(9) Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 75-dagars regel, A-kasse indragning från dag 76.

Läs mer

Brittis Benzlers tal 1 maj 2014.

Brittis Benzlers tal 1 maj 2014. Brittis Benzlers tal 1 maj 2014. 1a Maj, en dag att fira, men framförallt en dag att politiskt manifestera mot högerpolitik i Sverige och Europa. En dag att tydlig stå upp för våra värderingar om rättvisa,

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

utvärdering Möte 7. Upplägg om ni vill kan ni sen avsluta cirkeln med en fest... Diskussionsfrågor:

utvärdering Möte 7. Upplägg om ni vill kan ni sen avsluta cirkeln med en fest... Diskussionsfrågor: Möte 7. utvärdering Samling med fika 18.00 Feministcirkeln startar 18.15 och slutar cirka 20.30 Servera gärna fika till självkostnadspris. Upplägg Det kan vara bra om man gjort en plan för hur lång tid

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

Unga arbetstagares möte

Unga arbetstagares möte Unga arbetstagares möte Durban, Sydafrika lördag 24 november 2012 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv STÖDINFORMATION 0 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv Unga människor är en av samhällets

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET Ung Vänster Juli 2014 För kontakt: 08-654 31 00 info@ungvanster.se Under lång tid har ungas situation i Sverige försvårats. I takt med att samhällsutvecklingen

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Motionerna B24 1:a att-satsen och B28 vill stärka den fackligpolitiska samverkan. Motion B30 vill att IF Metall

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Kan välfärden räddas?

Kan välfärden räddas? Kan välfärden räddas? HAR VÄLFÄRDEN VERKLIGEN FÅTT MER? Källa: SKL, SCB, Egna beräkningar Källa: SKL, SCB, Egna beräkningar 140 miljarder sänkt skatt. Sen 2001 sänkt skatt ca 300 miljarder per år. Hur

Läs mer

Vi Socialdemokraterna vill sätta stopp för nedskärningar i den skånska sjukvården. VI SOCIALDEMOKRATER VILL:

Vi Socialdemokraterna vill sätta stopp för nedskärningar i den skånska sjukvården. VI SOCIALDEMOKRATER VILL: DET ÄR KRIS I DEN SKÅNSKA VÅRDEN Orsaken är ständiga nedskärningar och dålig politisk ledarskap. Sjukvården har tvingats till kraftiga besparingar som drabbat stora delar av vården. Flera besparingar är

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

STÖD OCH OMSORG HANINGE I SIFFROR * Siffrorna gäller december 2012 till november 2013.

STÖD OCH OMSORG HANINGE I SIFFROR * Siffrorna gäller december 2012 till november 2013. HANINGE I SIFFROR VISSTE DU DET HÄR OM HANINGE? De vanligaste tilltalsnamnen i Haninge är Mikael och Anna, och det vanligaste efternamnet är Andersson. De vanligaste namnen bland nyfödda Haningebor är

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga)

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga) Uppdraget - att värna det fackliga löftet (kopieupplaga) LO För mer läsning beställ boken: Löftet löntagarna och makten på arbetets marknad från Bilda Distribution i Stockholm, telefon 08-709 05 00, e-post

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin

Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Björn Horgby 1 Facket och globaliseringen. Förändringar i den socialdemokratiska hegemonin Under 1930-talet formulerades den välfärdsberättelse som under den tidiga efterkrigstiden strukturerade den tidiga

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/)

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Lektion 33 SCIC 13/06/2014 TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning A. Olika skatter (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Före: Uttala de markerade

Läs mer

Kommunalarnas arbetsmarknad. Deltidsarbetslöshet

Kommunalarnas arbetsmarknad. Deltidsarbetslöshet Kommunalarnas arbetsmarknad Deltidsarbetslöshet 1 Bakgrund Deltidsarbetslöshet är ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal. Inom kvinnodominerade vård- och omsorgsyrken är deltider mycket

Läs mer

aktivitet och historia

aktivitet och historia Vad vill Rättvisepartiet Socialisterna En presentation av program, aktivitet och historia Innehåll FÖRORD sid 5 KAPITEL 1: MYCKET MER ÄN EN FINANSKRIS Den s k finanskrisen som startade 2008 var inte bara

Läs mer

FAKTA OCH ARGUMENT INFÖR VALET 2010. Byggnads Elektrikerna Fastighets Målarna Seko Transport. BYGG MER! Om den viktiga bostadspolitiken

FAKTA OCH ARGUMENT INFÖR VALET 2010. Byggnads Elektrikerna Fastighets Målarna Seko Transport. BYGG MER! Om den viktiga bostadspolitiken FAKTA OCH ARGUMENT INFÖR VALET 2010 BYGG MER! Om den viktiga bostadspolitiken Den borgerliga bostadspolitiken Det har skett stora förändringar av bostadspolitiken sedan maktskiftet år 2006. Den borgerliga

Läs mer

Det är skarpt läge! Ut med rasisterna in med feministerna!

Det är skarpt läge! Ut med rasisterna in med feministerna! Europaportalens särtryck av Feministiskt initiativs EU-valplattform 2014 i sin helhet. Det är skarpt läge! Ut med rasisterna in med feministerna! Det är dags att skapa ett öppet EU där mänskliga rättigheter,

Läs mer

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Augusti 2006 Lillsjöparken sluter sig som en grön ring kring Lillsjön i Ulvsunda. Den är en omistlig del i Lillsjöns rekreationsområde och måste bevaras för framtiden.

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

DYRARE ATT BO. Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare DYRARE ATT BO Så skulle vänsterpartiernas politik drabba Sveriges villa- och radhusägare Inledning Villaägarna det är vårt folk Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister Inför höstens val

Läs mer

MoRA VaLmaNifESt MORA

MoRA VaLmaNifESt MORA MoRA VaLmaNifESt MORA framtidens MoRA RöStA GrÖNt Miljöpartiet de grönas vision för Mora är tydlig. I en värld där klimathot, ekonomiska kriser och främlingsfientlighet avlöser varandra vill vi vara en

Läs mer

Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen

Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen Interpellation Hur påverkas kommunens ekonomi av försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen 090211 Vänsterpartiet, Örebro Murad Artin Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos beräknas arbetslösheten

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby

Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Styrdokument, plan Stöd & Process 2013-08-27 Maria Lindeberg 08-590 973 76 Dnr KS/2013:457 Maria.lindeberg@upplandsvasby.se Strategi för ett jämställt Upplands Väsby Nivå: Kommungemensamt Antagen: Kommunfullmäktige

Läs mer

Ungas tankar om ett bättre samhälle

Ungas tankar om ett bättre samhälle Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014. Genom wokshops

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se

Vänsterpartiets nota. Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006. centerpartiet.se Vänsterpartiets nota Centerpartiets kostnadsgranskning av Vänsterpartiets valplattform 2006 centerpartiet.se 1 Sammanfattning Vänsterpartiets kongress den 5-8 januari 2006 fastslog bland annat partiets

Läs mer

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VALFILM OM VÄLFÄRDEN Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VAD ÄR KVALITET FÖR DE ÄLDRE? Flexibilitet att få påverka innehållet i omsorgen Kontinuitet att få omges med samma

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Varför växer bemanningsföretagen?

Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Ekonomin globaliseras, industrin rationaliseras och kompetenskraven på den moderna arbetsmarknaden ökar. I Sverige är det fortfarande

Läs mer

Aktivism och feministiska frizoner på nätet

Aktivism och feministiska frizoner på nätet Aktivism och feministiska frizoner på nätet Alla fattar inte riktigt varför jag gör det här, säger Joanna som är en av de fem nätaktivister jag pratat med. Hon och många andra lägger varje dag flera timmar

Läs mer

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT.

SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI. Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI 3 Så här skulle det inte bli. 100 InTeRVJUeR MeD DeM SOM FATTADe BeSlUT OM PenSIOnSSYSTeMeT. 4 SÅ HÄR SKULLE DET INTE BLI Innehåll 1. Förord...5 2. Inledning...6 3. Bakgrund...7

Läs mer

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Socialdemokraterna Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden 2 (5) Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Arbetsmarknaden

Läs mer

BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011

BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011 BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011 BYGG KOMMUNISTEN Byggkommunisten utges av byggnadsarbetare som är medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti, där vi vill

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE

9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE 9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE ETT LÄTTARE VAL När det finns folk som offrar livet för att få rösta, är valet att utnyttja sin rösträtt rätt enkelt. Praktiskt är det också lätt att rösta. Att välja parti

Läs mer

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001 Bilaga 2 Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige Tabell 1: Vad tycker Du? Hur stort är behovet av förändringar i dagens Sverige? Procent Mycket stort 18 Ganska stort 53 Ganska

Läs mer

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson 15-05- 11 Dagens föreläsare EXPO Niclas Nilsson niclas.nilsson@expo.se Visions värderingar Niclas Nilsson, utbildningschef Stiftelsen Expo Föreläsning om extremhögerns hot mot Visions värdegrund och arbete

Läs mer

Valenkät 2014 fullständiga svar

Valenkät 2014 fullständiga svar Valenkät 2014 fullständiga svar Innehåll Moderaterna...1 Socialdemokraterna...4 Miljöpartiet...6 Folkpartiet...8 Vänsterpartiet...10 Centerpartiet...12 Kristdemokraterna...14 Moderaterna Sjukförsäkringssystemet

Läs mer

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning

Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning 2006-08-24 Barnen får betala Reinfeldts skattesänkning Reinfeldt lovar att alla ska få behålla en tusenlapp mer av sin lön - men med alla nya avgifter tar han dubbelt tillbaka speciellt drabbade blir de

Läs mer

Drömsamhället svenska som andraspråk

Drömsamhället svenska som andraspråk Av-nummer: 10024 tv2sas Ideologiernas historia (svenska som andraspråk) 2 Programmanus Smärre avvikelser från texten kan förekomma i programmet. Emil Nikkah: Idag tänkte vi berätta historien om några av

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Gör ett annat Europa möjligt!

Gör ett annat Europa möjligt! Gör ett annat Europa möjligt! Åsa Westlund Socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet Foto: Peter Berggren/Imagine De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Curt Berggren/Imagine Bättre

Läs mer

Historik. Gemensamt sträcker sig förbundens historia mer än 100 år tillbaka.

Historik. Gemensamt sträcker sig förbundens historia mer än 100 år tillbaka. Historik Med Industrifacket Metall har de tongivande förbunden inom tillverkningsindustrin gått samman. Det nya förbundet har medlemmar från vitt skilda områden, alltifrån glasbruk och läkemedelstillverkning

Läs mer