Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor."

Transkript

1 Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor.

2 Behörighetssystem För att du ska kunna börja använda webbverktyget så finns ett behörighetssystem som är till för att endast personer som har tillhörighet till SPF ska kunna använda systemet och webbverktyget. Inloggning Inloggning till SPF s Medlemssystem och modulen för webbverktyget Webbtool kan ske på två sätt: 1. En sida med länkar som rör medlemssystemet och webbverktyget: här väljer man Till Webtool eller Till Medlemsregistret /admin/system/default.asp Ger direkt åtkomst för inloggning Logga in I fönstret för Logga in ska du ange Din förenings användarnamn och lösenord. Gör så här: 1. Peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt användarnamn och skriv in ditt användarnamn Exempel: lf0777web 2. Tryck på Tabb-tangenten på tangentbordet eller peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt lösenord och skriv in ditt lösenord Exempel: enkla 3. Bekräfta dina inloggningsuppgifter genom att trycka på Enter-tangenten på tangentbordet Nu visas fönstret för Webbverktyget Webbtool Nytt fr.o.m är att när man loggar in som lokalföreningsanvändare så ser man endast sin egen nivå i filträdet. Det gör att man inte behöver klicka sig igenom förbund och disktrikt innan man kommer ner till sin egen förening.

3 Föreningens hemsida ansiktet utåt. Föreningens hemsida är en del av föreningens ansikte utåt på internet och kanske den första kontakten man får som besökare och som en potentiell blivande medlem i SPF. Syftet är att besökaren ska bli medlem i just er förening. Men också att sprida information om er förening, såväl till medlemmar som till övriga intresserade. Föreningen ges en möjlighet att berätta för omvärlden vad och vilken verksamhet man bedriver i den enskilda föreningen. Det är mycket viktigt att denna sida ser bra ut, men kanske viktigast är vad just er förening gör. Det kan vara aktiviteter, händelser, nyheter, styrelse och kanske en beskrivning på varför man ska bli medlem och det som gör det intressant för nya medlemmar att just välja er förening. De flesta föreningar har kanske sin speciella sak och vad är er speciella sak? Hemsidan ska ha vissa kvaliteter. Den måste ha ett tilltalande utseende på en bildskärm, det ska vara lätt att navigera sig fram till de delar man söker efter. Informationen på hela hemsidan måste vara uppdaterad och korrekt, adressen och annat ska göra att betraktaren lätt hittar dit. Det ska vara lätt att känna igen sig, och hemsidan måste både vara och kännas levande. En hemsida som det aldrig händer något med får så småningom inga besökare. En aktiv hemsida får besökare så enkelt är det. Ställ följande frågor till er själva! 1. Vad är ert syfte med er hemsida? 2. Vad vill ni förmedla till er omvärld? 3. Vad vill ni att era besökare till er hemsida ska mötas av? Enkelhet och lätt att hitta på hemsidan Det bör vara enkelt att hitta information på en hemsida och det bör vara enkelt att navigera på hemsidan. Man bör inte ha så många under sidor och nivåer att borra sig ner till. Ibland kanske det är oundvikligt, men med en del funderingar så kan det kanske minskas. Inga långa menyer o o o Arbeta med undersidor Använda interna länkar och dolda menysidor Gruppera och samla informationen. Statistik (Nytt fr.o.m ) Här finns statistik om antalet besökare och antalet sidvisningar på såväl webbplatsen som enskilda sidor. Det är också möjligt att läsa av statistiken för olika tidsperioder.

4 HÄNDELSER och NYHETER I standardupplägget av SPF:s hemsidor finns det ett par dynamiska sidor som inte bör tas bort eller förändras. Dessa är: Händelser, Nyheter, Styrelse och Bli medlem Nytt fr.o.m är man som vanlig användare inte längre kan radera sidan av misstag. Sidorna kommer att ligga opublicerade och måste alltså publiceras av er innan de syns på webben. Händelser. Sidan används för att skapa återkommande händelser och aktiviteter inom föreningen som en kalender. Kalenderfunktionen visas på startsidan längst ner på sidan, och ska användas för händelser som avser en bestämd tidpunkt. Nyheter. Den här sidan skapar nyheter på din förening. Nyheter avser information som ni själva bedömmer är en nyhet både för era medlemmar och för era besökare på er hemsida. En av flera fördelar med dessa sidor är att man kan göra sidor i förväg, bestämma en automatisk publicering samt när sidan inte längre skall visas. Utnyttja dessa sidor med att lägga till händelser och nyheter som undersidor. Så här lägger man upp Händelser och Nyheter med undersidor. o o Klicka på Händelser alternativt Nyheter i navigationsträdet. Dessa huvudsidor kan man göra osynliga i den meny som visas på webbsidan och endast låta respektive undersida synas på startsidan. När huvudsidan är markerad välj fliken Redigera skriv in dokumentnamn Händelse resp. Nyheter och kryssa i Dölj i navigering (se nedan) o SPARA / Spara och publicera sidan. o Nu skall undersidorna skapas. Markera därför först Händelser alternativt Nyheter i navigationsträdet. o Klicka på ikonen Ny sida ovanför navigationsfältet Skapa ny sida

5 Klicka sedan på arket för Händelse alternativt Nyheter o o En ny undersida skapas och du kommer automatiskt till Redigera läget. Fyll i rubrik, datum för händelsen, ingress och text för respektive, Händelse/Nyhet. Fyll i den nedre delen: o Publicering; klicka på [Nu] om du vill publicera omgående eller skriv in datum (kalenderfunktion finns också) och ev. tid då du vill att sidan skall publicera. o Avpublicering; sker på motsvarande sätt o SPARA o Kontrollera resultatet genom att välja fliken Layout. o Är sidan publicerad kan du även kontrollera resultatet och placeringen genom att välja startsidan.

6 Länkar Länkar kan man likna vid en trampolin till mer eller annan information inom samma webbplats (INTERNA LÄNKAR) eller till en annan webbplats (EXTERNA LÄNKAR). Länkar har stora fördelar för besökaren. Det ger möjlighet att snabbt ledas vidare till relaterat eller fördjupande information. Webbsidans meny kan därigenom också hållas mer överskådlig. Använd därför länkar till andra sidor på föreningens webbsida, s.k. intern länkning. Några exempel - Bilder från månadsmöten - Referat från möten och aktiviteter - Från Nyheter till sida med mer information - Från Händelser till sida med mer information Det kan också vara bra att länka till andra webbplatser s.k. extern länkning. Några exempel: - Din kommun - Vårt landsting - Pensionsmyndigheten - Varor, tjänster och hjälpmedel Tänk på att öppna interna länkar i samma fönster och externa länkar i ett nytt separat fönster. Är det en extern länk bör detta framgå av texten och sammanhanget när du skapar länken. Genom att snabbt läsa texten som är länkad, ska man förstå vad man kommer till. Exempel på intern länk: Se mer information på sidan om vårt mötesprogram [Klicka här] Exempel på extern länk: Vill du komma till Jönköping Kommuns hemsida [Klicka här] Undvik alltså innehållslösa länkar som "Läs mer" eller "Klicka här". Dessa länkar ger inte din besökare en aning om vart han eller hon hamnar och blir en betydelse lös länk! Sätt länkarna i ett begripligt sammanhang. Använd relaterade länkar till verksamheten och undvik både interna och externa länkar till exempelvis recept, motorsågar, film och video, veteranbilar. Man kan också göra en särskild sida, som finns med i menyn, kallad Länkar eller Externa länkar. Där kan en förteckning över de externa länkarna finnas. Du får länka men - du har även ett moraliskt ansvar. Kolla först att webbplatserna du ska länka till fungerar, och ger den information du tänkt dig. Du har självklart inget juridiskt ansvar för informationen på de webbplatser du länkar till. Men du har ett moraliskt ansvar. Du ska definitivt inte leda dina besökare vidare till webbplatser som av någon anledning är tvivelaktiga. Använd sunt förnuft och tänk över vart du inte vill hamna själv.

7 Länka inom samma sajt I vårt övningsexempel skall vi skapa en intern länk som en undersida för mötesreferat till sidan med månadsmöten. 1. Gå först till den sida du vill länka till. Leta upp en undersida eller skapa en ny undersida i navigationsträdet. Vid behov flytta denna sida till under Månadsmöten. 2. Klicka på den nya sidan i navigationsträdet. Det är denna sida vi ska länka till. Väl redigera Namnge sidan till Referat Markera Dölj i navigering. 3. Klicka på fliken Egenskaper. Här skall du kopiera URL:en Ett enkelt sätt att kopiera är att med muspekaren markera hela textraden och därefter använda tangenterna Ctrl+C för att kopiera och när man ska klistra in tangenterna Ctrl+V.

8 4. Välj Redigera fliken, och därefter den sida där du vill infoga länken länka ifrån. I vårt exempel: sidan med Månadsmöten. 5. Markera den text eller bild som ska vara själva länkningen. T.ex. texten [Här finns ett referat] eller Till sidan med mötesreferat [Klicka här] 6. Klicka på ikonen för infoga länk den mittersta av dessa tre: 7. I fältet för URL klistrar du in adressen till den sida du vill länka till; dvs. adressen från punkt 2 ovan. 8. Klicka på Spara 9. SPARA också sidan. 10. Kontrollera resultatet, genom att välja fliken Layout

9 Länka till andra sajter externa länkar I vårt övningsexempel skall vi skapa en extern länk från en sida i menyn kallad Länkar. Därför måste vi först skapa en ny sida kallad LÄNKAR och flytta sidan till lämplig plats i Menyn. 1. Välja den nya sidan Länkar samt Redigera-fliken. Markera den text eller bild som ska vara själva länkningen. Exempel: Vill du komma till Jönköping Kommuns hemsida [Klicka här] Ett nytt fönster kommer att öppnas. 2. Klicka på ikonen för infoga länk den vänstra av dessa tre. 3. Följande kommer att visas: I Url-fältet skrivs adressen till den externa sajten I Mål-rutan väljer man hur länken ska öppnas, t.ex. i ett nytt separat fönster. Externa länkar bör öppnas i Nytt fönster. 4. Avsluta med att klicka på OK och spara sidan 5. Kontrollera resultatet, dvs. att länkningen fungerar.

10 Länka internt till en bestämd plats på sidan. Om man vill förflyttas till en bestämd plats på en sida, använder man Ankare. Några exempel: Med mycket text på en sida kan man göra en innehållsförteckning överst på sidan och därifrån länka till där respektive avsnitt eller text finns. Med mycket information, text eller bilder, på en sida kan man göra en länk som snabbt tar en upp till toppen på sidan. När man länkar internt, t.ex. från en sida till en annan sida, kan med ett Ankare göra en förflyttning till en bestämd plats på sidan. 1. Ställ markören på den plats dit man skall komma. 2. Klicka på knappen Infoga Ankare. 3. Den här bilden kommer upp: 4. Skriv ett Ankar-namn (ej åäö) och kom ihåg namnet, tryck därefter på Lägg till 5. Där markören placerades (punkt 1 ovan) infogas ett bokmärke för ankaret Ankarlänk inom samma sida: 1. Markera den text, plats, ikon eller bild som skall vara startpunkten för Ankar-förflyttningen. 2. Klicka på knappen Infoga länk. 3. Följande bild kommer upp. Sätt en bock i denna ruta

11 4. Markera det Ankar-namn / bokmärke som skapades tidigare, och klicka på OK 5. Spara sidan och kontrollera resultatet att länkningen fungerar. Ankarlänk till annan sida: 1. Utgå från den sida som Ankaret placerades och välj fliken Egenskaper 2. Kopiera sidans adress/url ( Makera adressen med musen och tryck Ctrl+C) 3. Gå därefter till den sida som skall vara startpunkten och välj fliken Redigera. 4. Markera den text, plats, ikon eller bild som skall vara startpunkten för Ankar-förflyttningen. 5. Klicka på knappen Infoga länk. 6. Följande bild kommer upp Kopiera in adressen till länksidan här (Ctrl+V) och lägg till ankartexten/bokmärket direkt efter adressen med ett stakettecken Se nedanstående exempel nprov 7. Klicka på OK och Spara sidan 8. Kontrollera resultatet att länkningen fungerar.

12 Bildpublicering Bildarkivet Varje förening har ett eget bild- och filarkiv kopplat till föreningen, dvs. en egen mapp där föreningen kan lagra sina bilder. Ingen annan förening kan eller ska ha åtkomst för att använda bilderna som finns i denna mapp. Tanken är att man fysiskt laddar upp de bilder som man vill visa på webbsidan till bild- och filarkivet. Från bildarkivet infogar man sedan bilder på webbsidan. Det betyder att det finns endast en fysisk bild i mappen, men den kan visas på flera ställen på webbsidan. OBS! Tar man bort bilder ifrån fil- och bildarkivet kanske bilder kan försvinna på webbsidan. Kontrollera noga innan du tar bort filerna i bild- och filarkivet så att de inte används någonstans på webbsidan. Ladda upp och infoga bilder på webbsidan = två arbetsmoment. Det är i princip två arbetsmoment för att få in en bild till webbsidan. Första momentet innebär att man måste ladda upp sina bilder från datorn eller extern lagringsenhet till föreningens egen mapp/webbsidans bild- och filarkiv. Förutsätter att bilden finns lokalt på en dator och ännu inte är uppladdad till föreningens lagringsutrymme. Med lokalt avses att bilden finns på datorns hårddisk (lokaldisk C:) eller annan lagringsenhet som exempelvis löstagbar hårddisk eller USB-minne. Arbetsmoment två innebär att från hemsidans/föreningens bild- och filarkiv infoga bilden på den plats där bilden skall visas. Förutsätter att bilden redan finns uppladdad till webbverktyget.

13 Bilderna storlek. Filstorlek Största bildstorlek Maximalt lagringsutrymme Om bilden är för stor kan den inte laddas upp, utan måste därför i förväg minskas. Bild till startsidan får inte vara för stor och bör ej överstiga 300 px. Max är 400 px bred. Till övriga sidor är c:a 600 px en lämplig storlek. Här kommer några förslag hur man kan gå tillväga att minska bildstorleken utan att ha tillgång till särskilda bildbehandlingsprogram. 1) Leta upp var bilderna finns på din dator. 2) Högerklicka på en bild 3) I menyn som då kommer fram leta efter Öppna med.> 4) Välj alternativ Microsoft Office Picture Manager 5) Över bilden finns följande: Klicka på Redigers bilder. Höger om bilden finns följande: Välj alternativ Ändra storlek

14 Välj alternativet Webbsida stor (640x480) Klicka på OK och spara bilden med ett nytt namn Ett annat alternativ kan vara att använda standardprogrammet Paint. Detta finns under Start / Alla program / Tillbehör. 1) Starta programmet, och klicka här. samt välj Öppna 2) Leta upp var bilderna finns på din dator. Markera aktuell bild. 3) Välj ändra storlek 4) Välj följande storleksalternativ 5) Spara bilden med ett nytt namn om du vill behålla originalbilden En sista storleksjustering kan göras efter att bilderna laddats in med ledning av nedanstående anvisningar. Bildernas namn. OBS! Bilder och dokument som skall laddas upp kan inte ha åäö, specialtecken eller mellanslag i namnet.

15 Arbetsmoment 1 - Ladda upp bild Peka och Klicka på ikonen för att ladda upp bild Ett nytt fönster öppnas, Infoga lokal bild visas nedan. Så här ser det ut första gången när inga bilder finns uppladdade. Gör en struktur/mappar för att spara bilderna i. Den övre vänstra delen av fönstret visar om det redan finns uppladdade bilder Klicka på knappen Ladda upp och ännu ett fönster öppnas som visar varifrån bilden skall hämtas från din dator.

16 Leta upp den plats på din PC eller extern lagringsmedia där du har dina bilder Peka och klicka på den bild som skall laddas upp till bildarkivet. Klicka på knappen Öppna Ett meddelande om att bilden laddats upp visas. NYTT: Det går att ladda upp flera bilder/dokument på samma gång. Peka och markera samtliga bilder som skall laddas upp. Klicka därefter på Öppna.

17 Arbetsmoment 2 - Infoga bild från bildarkivet till hemsidan Bilder på webbsidan är populärt och ett bra komplement till annan information. Bilder på webbsidan kan visas på många olika sätt. Några exempel: Text och bilder Särskilda bildsider Länkad undersida I Menyn dold bildsida Bestäm först vilken sida bilderna skall visas på, gör eventuellt en ny (under)sida för bilderna. Välj fliken Redigera. Klicka på ikonen för bildarkivet Den tidigare upplagda mappstrukturen visas. Klicka på den mapp som innehåller bilden/bilderna som skall infogas. Bilderna i mappen visas som småbilder Klicka/dubbelklicka på den bild som skall infogas på sidan. SPARA sidan Kontrollera resultatet

18 Äldre och icke aktuell information bör flyttas till Ändra sidans namn Lägga som undersida Särskilda arkivsidor Ta bort sida flytta till papperskorgen Städa och rensa -- i publicerade sidor -- i papperskorgen. Ändra sidans namn Ett exempel: Sidan Månadsmöten med 2009 års program kan kanske vara av visst intresse även under Enklast göra man detta genom att namnändra sidan till Månadsmöten 2009 och skapa en ny för Månadsmöten 2010 och ha kvar båda sidorna. Lägga som undersida dold undersida i menyn Ett exempel: Sidan med Månadsmöten 2009 kan också läggas som en undersida till sidan med Månadsmöten: Denna sida blir Huvudsida och Månadsmöten 2010 och Månadsmöten 2009 blir två skilda undersidor till denna. Ett annat exempel kan vara att på sidan med nu aktuella Månadsmöten ha en text som länkar till tidigare Månadsmöten = Vill du se information om våra tidigare möten [Klicka här] Denna text länkar till en sida som är dold i menyn och man kommer bara åt den via denna väg. Särskilda arkivsidor Ytterligare ett exempel: I Menyn skapar man en särskild sida som heter t.ex. Arkivet / Arkivsidor. Och till denna sida lägger man upp en förteckning över de sidor som finns arkiverade. Man väljer vilken tidigare (arkiverad) information man vill ha och klickar på denna. En god regel är dock att inte samla på sig för mycket arkiverat material. Efter 2-3 år är det som regel inte intressant att ta del av. Ta bort sidan Att ta bort en sida går till på följande sätt: Klicka på den aktuella sidan i det vänstra navigeringsträdet. Klicka därefter på fliken Redigera ovanför arbetsytan. Klicka sedan på knappen Ta bort sidan och sidan tas bort genom att den flyttas till Papperskorgen.

19 Ta bort bild/bildfil från arkivet Peka och Klicka på ikonen för att ladda upp bild Markera den bild eller bildfil som skall tas bort Klicka på Saxen Besvara kontrollfrågan OBS! Tar man bort bilder ifrån fil- och bildarkivet försvinner bilder från webbsidan. Kontrollera noga innan du tar bort filerna i bild- och filarkivet så att de inte används någonstans på webbsidan. Städa och rensa Skall våra hemsidor vara intressanta att ta del av och leda till att besökarna återkommer är det nödvändigt att ständigt hålla koll på hemsidans innehåll, och att med jämna mellanrum städa och rensa i materialet. En del material kan arkiveras annat kan tas bort. Varje förening har sin egen Papperskorg längst ner i Navigationsträdet. I denna samlas alla sidor som man valt att ta bort. Töm papperskorgen Leta upp papperskorgen Klicka på den sida (inkl undersidor) som skall tas bort Klicka på Redigera- Fliken Klicka på knappen Ta bort sidan OBS! Ta in bort ev. dynamiska sidor som kan finnas i papperskorgen. Så här ser dessa sidor ut Besvara kontrollfrågan

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor.

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Behörighetssystem För att du ska kunna börja använda webbverktyget så finns ett behörighetssystem som är till för att endast personer

Läs mer

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Inloggning 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Gör så här: Peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt användarnamn och skriv

Läs mer

En kom i gång manual till SPF:s hemsidor

En kom i gång manual till SPF:s hemsidor En km i gång manual till SPF:s hemsidr Inlggning Meny (navigatinsträdet) Vad skall finnas på hemsidan Standarduppgifter [Startsidan, Om föreningen, Styrelsen, Kntakt, Bli medlem] Tilläggs/valfria uppgifter

Läs mer

En kom i gång manual till SPF:s hemsidor

En kom i gång manual till SPF:s hemsidor En km i gång manual till SPF:s hemsidr Inlggning Meny (navigatinsträdet) Vad skall finnas på hemsidan Standarduppgifter [Startsidan, Om föreningen, Styrelsen, Kntakt, Bli medlem] Tilläggs/valfria uppgifter

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Innehållsförteckning Manual... 1 Open24 Webtool... 1 Systemversion 1.10... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet...

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM)

Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) Sitevision på HiG BOL /2010-06-07 Kort instruktion för arbete i Sitevision ( exempel från ATM) För att lägga in text eller redigera text på HiG s nya webb måste du tillhöra någon grupp som har behörighet

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12

Manual Open24 Webtool. Gällande från och med programversion 1.12 Manual Open24 Webtool Gällande från och med programversion 1.12 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet... 4 2.2 Arbetsytan... 4 2.2.1 Layout... 5 2.2.2

Läs mer

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION]

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] 2015 HSK Fotboll Anna Nerlich [ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] Detta dokument hjälper hemsideansvarig att skapa innehåll till lagets lagsida på hskfotboll.se. Version 1.2 2015-02-15 Om hur

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. 1Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Administrationsmanual för SCMS

Administrationsmanual för SCMS Administrationsmanual för SCMS Merea AB Box 69, 311 21 Falkenberg Tel: 0346-450 400 E-post: info@merea.se www.merea.se 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa ny sida... 3 Skapa Nyheter...4 Redigera

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Open24 Webtool. Inofficiell komplettering till manual

Open24 Webtool. Inofficiell komplettering till manual Open24 Webtool Inofficiell komplettering till manual Förord När detta skrivs är den officiella manualen knapphändig, speciellt beträffande bilder och tabeller. Jag har provat mig fram och hittat några

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Berättarministeriet. Lathund Light

Berättarministeriet. Lathund Light Berättarministeriet Lathund Light 1 1.1 - Administrationspanelen 1.1 - Logga in För att göra ändringar på berattarministeriet.se måste du logga in i administrationspanelen. Du måste då skriva in adressen

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Handledning för. Webbpublicering

Handledning för. Webbpublicering Handledning för Webbpublicering 2 Innehåll Inloggning... 3 Redigeringsläge... 3 Navigator... 4 Redigeringsyta... 5 Redigera text på en webbsida... 6 Validera text... 6 Skapa klickbar länk... 7 Ladda upp

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Webbmanual hittaut.nu

Webbmanual hittaut.nu Webbmanual hittaut.nu - Webbmanual för hittaut.nu Manualen är sammanställd av hittaut.nu-kansliet. Saknas något eller är det något som inte stämmer? Kontakta då hittaut.nu-kansliet på info@hittaut.nu!

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen får lägga in max 4 Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter Klicka på fliken så den blir markerad

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION]

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] 2014 HSK Fotboll Anna Nerlich [ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] Detta dokument hjälper hemsideansvarig att skapa innehåll till lagets lagsida på hskfotboll.se. Version 1.1 2014-04-25 Om hur

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering

1. Basics. Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5. 2. Sidhantering Manual Grunderna Av 1. Basics Introduktion 3 Vanliga uttryck 3 Logga in 3 Användarinställningar 4 Fältbeskrivning 5 2. Sidhantering Skapa en ny sida 6 Ta bort sida 9 Flytta sida 10 3. Filhantering Skapa

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Inledning. SPF Seniorerna Leksand Hemsida

Inledning. SPF Seniorerna Leksand Hemsida SPF Seniorerna Leksand Hemsida 2017-06-13 Rev: B Under december 2016 har SPF bytt till ett nytt medlemsregister och hemsidessystem. Detta görs samtidigt eftersom de båda systemen utbyter information. Tyvärr

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Vad går vi igenom. I mån av tid: Visar vi också kalendern Arbetsrum Sorteringsindex Koppla idrott/lag

Vad går vi igenom. I mån av tid: Visar vi också kalendern Arbetsrum Sorteringsindex Koppla idrott/lag Hemsida Vad går vi igenom Introduktion i IdrottOnline Personliga uppgifter och inloggning Behörigheter Grundstruktur på respektive sektionssidor Skapa, spara och publicera text och bild Infoga länk och

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ]

[ HUR DU UPPDATERAR FÖRSTASIDAN PÅ OTHELLO.NU ] Logga in på backend www.othello.nu/admin Välj Site för att få upp trädvyn över alla sidor Uppdatera Nyheter Klicka på sidan nyheter i trädvyn och tryck Edit Väl inne på kan du Skapa, Uppdatera och Radera

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Manual till din webbplats. Hur du administrerar Umbraco

Manual till din webbplats. Hur du administrerar Umbraco Manual till din webbplats Hur du administrerar Umbraco Logga in För att komma åt att administrera din sida slår du in din adress följt av /login Ex: www.teknikkompaniet.se/login Första gången du kommer

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben

En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben Publicera Y-bladet Innehåll Publicera Y-bladet...1 En användarmanual för att publicera Y-bladet på webben...1 Logga in...2 Logga ut...2 Att lägga till en artikel till Y-bladet...3 Ändra ett inlägg...5

Läs mer

Användarmanual för administration av

Användarmanual för administration av Användarmanual för administration av www.skoftebynsif.nu 2011 02 18 Denna manual är ett första steg för att du skall kunna administrera din lagsida. Vissa saker kanske du kommer tycka är lite krångligare

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2016-10-03 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Översikt av sidan... 4 Nytt nyhetsinlägg (inklusive länkar)... 5 Lägg till bild... 10 Lägga till bildgalleri...

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor

Wordpress handledning för distrikt, lokalavdelningar och personsidor Wordpresshandledning fördistrikt,lokalavdelningaroch personsidor 1 Index Adminpanel... 5 Användare... 21 BWS Plugins... 15 inlägg... 6 Inlägg skapa och hantera... 7 Kategorier... 7 Inställningar... 14

Läs mer