Instruktion. för. Yrkeshögskolan Novia

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion. för. Yrkeshögskolan Novia"

Transkript

1 1 Instruktion för Yrkeshögskolan Novia Godkänd av styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi Tillämpning Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Denna instruktion innehåller bestämmelser om verksamhet, förvaltning och beslutsfattande gällande Yrkeshögskolan Novia, nedan kallad yrkeshögskolan. Utöver denna instruktion regleras verksamheten även av yrkeshögskolelagen (351/2003, ändrad 564/2009, /953, /485, /1303) och förordning (352/2003, ändrad /1045, /546) om yrkeshögskolestudier, samt av huvudmannens, Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi (ABYHÅA) instruktioner som fastställs för yrkeshögskolans verksamhet. Inom utbildningsprogrammen i sjöfart skall härutöver konventionen angående sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning (STCW) följas. Vidare regleras verksamheten av yrkeshögskolans verksamhetstillstånd och av gällande målavtal med Undervisningsministeriet. 2 Yrkeshögskolans uppgift Yrkeshögskolan har till uppgift att - meddela sådan högskoleundervisning för yrkesinriktade expertuppgifter som baserar sig på arbetslivets och arbetslivsutvecklingens krav samt på forskning och konstnärliga utgångspunkter, - att stöda individens yrkesutveckling, - att bedriva tillämpat forsknings- och utvecklingsarbete som betjänar yrkeshögskoleundervisningen samt stöder arbetslivet och den regionala utvecklingen och tar hänsyn till näringsstrukturen i regionen samt att bedriva konstnärlig verksamhet - att vid fullgörandet av sina uppgifter främja livslångt lärande

2 2 Till yrkeshögskolans uppgifter hör att i enlighet med yrkeshögskolelagen 9 att ansvara för kvaliteten och den fortlöpande utvecklingen av den utbildning och övriga verksamhet som yrkeshögskolan ordnar. 3 Interna förvaltningsorgan Kapitel 2 Förvaltning Yrkeshögskolans interna förvaltning sköts av yrkeshögskolans styrelse (Yh-styrelsen) och rektor på sätt som avses i 4 kapitlet i yrkeshögskolelagen (351/2003). 4 YH-styrelsens sammansättning och mandattid Styrelsen har tolv (12) medlemmar. Rektor är ordförande för styrelsen. Rektors ersättare är prorektor. Därutöver väljs till styrelsen medlemmar enligt följande: yrkeshögskolans övriga ledning två (2) företrädare, lärare i huvudsyssla två (2) företrädare, övrig personal i huvudsyssla en (1) företrädare och studerande i utbildning som leder till examen två (2) företrädare samt närings- och arbetslivet fyra (4) företrädare. För företrädare för närings- och arbetslivet väljs 4 personliga ersättare. Företrädare för övrig ledning väljs av yrkeshögskolans ledningsgrupp. Företrädarna för lärare och övrig personal väljs genom val inom respektive grupp. Företrädarna för närings- och arbetslivet väljs sålunda att rektor, med beaktande av yrkeshögskolans utbildningsområden, till huvudmannen ger förslag på två medlemmar representerande sydvästra Finland och två medlemmar representerande Österbotten. Likaså ger rektor förslag till 4 personliga ersättare för företrädarna för närings- och arbetslivet enligt samma geografiska fördelning. Enligt yrkeshögskolelagen (351/2003, ändrad 564/2009) utses styrelsen av yrkeshögskolans huvudman. Mandattiden är tre (3) år med undantag för företrädarna för studerande vilka studerandekåren i enlighet med yrkeshögskolelagen (351/2003) 42a utnämner. Mandattiden för studerandes företrädare är två (2) år. När styrelsen tillsätts och de i 4 avsedda medlemmarna representerande lärare i huvudsyssla och övrig personal i huvudsyssla väljs, sker detta genom val som utlyses av rektor. 5 YH-styrelsens uppgifter Styrelsens uppgifter enligt yrkeshögskolelagen (351/2003) Styrelsens uppgift är att utveckla yrkeshögskolans verksamhet. Dessutom skall styrelsen:

3 3 1) till yrkeshögskolans huvudman göra ett förslag till verksamhets- och ekonomiplan samt budget för yrkeshögskolan, 2) besluta om grunderna för fördelningen av anslag som har beviljats yrkeshögskolan, 3) till yrkeshögskolans huvudman göra förslag till framställningar om ändring av yrkeshögskolans utbildningsuppgift, 4) tillsätta övriga kollegiala förvaltningsorgan, 5) godkänna yrkeshögskolans examensstadga, 6) godkänna stadgar för yrkeshögskolans interna förvaltning, samt 7) behandla och avgöra övriga ärenden som föreskrivits eller bestämts för styrelsen eller som till följd av sakens natur hör till styrelsen. Styrelsens övriga uppgifter Styrelsen besluter i följande frågor som gäller yrkeshögskolans angelägenheter om dessa inte delegerats till annat förvaltningsorgan eller till befattningsinnehavare: - besluta om yrkeshögskolans organisation i allmänhet - godkänna läroplanerna - besluta om grunderna för antagning av studerande - besluta om hur de utbildningsområdesvis beviljade nybörjarplatserna fördelas mellan utbildningsprogrammen - tillsätta samarbetsorgan - godkänna reglemente för studiestödsnämnden och instruktioner för eventuella fristående institutioner - vid behov även godkänna andra instruktioner för kollegiala organ inom yrkeshögskolan - välja innehavare av befattningarna som, studiebyråchef, vicedirektör vid CLL, FoU-chef och föreståndare för Aronia. - välja ordinarie innehavare av överlärarbefattningar - ge förslag på mission och vision till huvudmannen - upprätta och godkänna yrkeshögskolans verksamhetsidé och policy utgående från av huvudmannen godkänd mission och vision - befullmäktiga befattningsinnehavare att avgöra ärenden som hör till styrelsens beslutskompetens Förvaltningschefen fungerar som föredragande i styrelsen. Rektor kan utse även andra föredragande. 6 Rektor och prorektor och den övriga högsta ledningen Rektor leder yrkeshögskolans verksamhet, förvaltning och ekonomi, samt behandlar och avgör ärenden som gäller yrkeshögskolans interna förvaltning, om inte något annat bestäms i lag, i förordning eller i denna instruktion. Rektor och aktiebolagets styrelseordförande leder målavtalsförhandlingarna med undervisningsministeriet liksom andra förhandlingar som berör hela yrkeshögskolan eller flere ansvarsområden inom yrkeshögskolan.

4 4 När rektor är förhindrad eller jävig handhas rektors uppgifter i första hand av prorektor och i andra hand av förvaltningschefen. Prorektors uppgifter om vilka rektor besluter beskrivs i 14. Prorektor utnämns eller anställs av yrkeshögskolans huvudman för en mandattid om fem (5) år. Den övriga högsta ledningen, bestående av enhetschefer, förvaltningschef och ekonomichef utnämns eller anställs av yrkeshögskolans huvudman. 7 Huvudmannens uppgifter I enlighet med yrkeshögskolelagen (351/2003) skall yrkeshögskolans huvudman 1) besluta om den strategiska utvecklingen av yrkeshögskolan, 2) besluta om yrkeshögskolans verksamhets- och ekonomiplan samt budget, 3) besluta om totala antalet styrelsemedlemmar och antalet medlemmar från de grupper som avses i 4 ovan och utse dem, 4) besluta om antalet prorektorer, 5) utnämna eller anställa rektor, 6) godkänna befattningsbeskrivning för rektor, 7) göra en framställning till statsrådet om ändring av yrkeshögskolans utbildningsuppgift, 8) vid behov utse en delegation för yrkeshögskolan samt därtill utnämna eller anställa prorektor och den övriga högsta ledningen. 8 Studiestödsnämnd Yrkeshögskolan har en studiestödsnämnd. Nämndens sammansättning, mandattid och uppgifter regleras i reglemente för studiestödsnämnden. 9 Examensnämnd Yrkeshögskolan har en examensnämnd. Nämndens sammansättning och uppgifter regleras i 20 förordning om yrkeshögskolor. 10 Ledningsgruppen för yrkeshögskolan, LG För samordning av yrkeshögskoleverksamheten finns en ledningsgrupp. Rektor är ledningsgruppens ordförande. Medlemmar i LG är rektor, prorektor, enhetscheferna, FoUchefen, förvaltningschefen, ekonomichefen och kommunikationschefen. LG tar fram gemensamma linjer och strategier för verksamheten och stöder beredningen av ärenden för styrelsen och rektor.

5 5 11 Lärarkår Till yrkeshögskolans lärarkår hör rektor, prorektor, enhetschefer och alla lärare i huvudsyssla. Lärarkåren sammankallas av rektor, som också fungerar som ordförande. Lärarkåren kan uppdelas enhetsvis, så att till lärarkåren hör enhetens chef och alla lärare i huvudsyssla inom enheten. Enhetschefen fungerar som ordförande och sammankallare. Yrkeshögskolans lärarkårer har till uppgift att inom sina områden diskutera och samordna sin respektive verksamhet och komma med initiativ till utvecklande av utbildningen och den övriga verksamheten. Över lärarkårsmötena förs protokoll. 12 Studerande Yrkeshögskolan har en studerandekår, till vilken kan höra yrkeshögskolans heltidsstuderande. Studerandekåren kan också godkänna andra studerande vid yrkeshögskolan som medlemmar. Studerandekåren väljer studeranderepresentanter i yrkeshögskolans styrelse och i andra sådana kollegiala organ enligt vad som bestäms i yrkeshögskolans stadgar samt deltar i yrkeshögskolans övriga verksamhet. Studerandekåren skall dessutom vara en föreningslänk för sina medlemmar samt främja deras samhälleliga, sociala, intellektuella och studierelaterade ambitioner och strävanden i anknytning till de studerandes roll i samhället. I övrigt skall yrkeshögskolans studerandekår iaktta vad som stadgas om studerandekårer i yrkeshögskolelagen 351/2003 samt i stöd härav utfärdade förordningar och direktiv. Studerandekårens stadgar fastställs av rektor. 13 Tillämpning Kapitel 3 Mötesrutiner för YH-styrelsen, lagstadgade nämnder och delegationer Bestämmelserna om mötesförfarande ingår i särskild instruktion som fastställs av huvudmannen.

6 6 14 Administrationsstruktur Kapitel 4 Administrationsstruktur och personalorganisation Rektor är yrkeshögskolans ledande befattningsinnehavare och har det övergripande ansvaret för yrkeshögskolans verksamhet och förvaltning. I yrkeshögskolans organisationsplan ingår utbildande enheter, FoU-enheten, forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia och en central förvaltning. Förvaltning För olika stödprocesser finns en förvaltning bestående av rektorsämbetet, ekonomienheten och studiebyrån. Vidare finns organiserat under rektorsämbetet internationella enheten, biblioteksenheten och IT-enheten. Rektorsämbetet har som uppgift att, tillsammans med yrkeshögskolans övriga funktioner, utforma, upprätthålla och kontinuerligt utveckla yrkeshögskolans processer för utveckling och koordinering av utbildning, forskning och utveckling, förvaltning, kvalitets- och miljöledning, information, studeranderekrytering och internationell verksamhet. Rektorsämbetet leds av rektor. Till rektorsämbetet hör därtill prorektor, förvaltningschef och kommunikationschef vilka rapporterar till rektor. För personalärenden finns en HR- Planerare som rapporterar till förvaltningschefen. För samordning av miljöledningsarbete finns en miljösamordnare som rapporterar till rektor. Vidare finns en VD-assistent och annan behövlig personal. Till rektorsämbetet hör också koordinerande arbetarskyddschef och koordinerande säkerhetschef, som rapporterar till förvaltningschefen. Den internationella enheten leds av en för uppgiften utsedd internationell chef som rapporterar till rektor. För biblioteksverksamheten ansvarar en bibliotekschef. Bibliotekschefen rapporterar till prorektor. För IT-verksamhet, datanät och datakommunikationssystem, ansvarar en IT-chef. IT-chefen rapporterar till förvaltningschefen. Ekonomienheten ansvarar för ekonomiförvaltningen. Enheten leds av ekonomichefen som rapporterar till rektor. För skötseln av yrkeshögskolans gemensamma processer för studieärenden och studieregister finns en studiebyrå med en ansökningsservice för handhavande av gemensam ansökan och beredning av beslut för antagning av studerande. Studiebyrån leds av en studiebyråchef som rapporterar till rektor.

7 7 Utbildning För samordning av utbildningsfrågor inklusive IKT-koordineringen (virtuella inlärningsmiljöer) och pedagogisk utveckling inom högskolan finns en pedagogisk ledningsgrupp, PLG, bestående av enhetscheferna. Ordförande utses av rektor. Som föredragande i gruppen fungerar en pedagogisk utvecklare. PLG:s ordförande rapporterar till rektor. Yrkeshögskolans utbildningsverksamhet är indelad i enheter, inom vilka undervisning ges för examensinriktad utbildning. Enheterna leds av enhetschefer, vilka rapporterar till rektor. Över enheters organisation och ansvarsfördelning har uppgjorts detaljerade enhetsbeskrivningar. Forskning och utveckling Yrkeshögskolans forsknings- och utvecklingsverksamhet hör till prorektorns ansvarsområde. Forskning och utveckling (FoU) Yrkeshögskolans forsknings- och utvecklingsverksamhet sker dels inom Novias FoUområden, dels inom forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia. FoU-verksamheten koordineras i en FoU-enhet och leds av en FoU-chef som utvecklar, samordnar och rapporterar FoU-verksamheten som helhet till prorektor. Ett FoU-områdes verksamhet leds av en FoU-ledare som av rektor, på FoU-chefens och respektive utbildningsenhetschefs förslag, anställs eller utnämns bland personalen för viss tid om högst fem (5) år. FoU-verksamheten förverkligas i samråd med utbildningsenheterna på så sätt att varje FoU-område kan hänföras till minst en utbildningsenhet och varje utbildningsenhet har tillgång till minst en FoU-ledare. FoU ledarna rapporterar till FoUchefen. Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia har till uppgift att samordna, utveckla och bedriva tillämpad forskning och därtill ansluten utbildning som bedrivs gemensamt av Åbo Akademi och yrkeshögskolan. Verksamheten vid forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia leds av en ledningsgrupp och en föreståndare. Yrkeshögskolans styrelse utser, efter att ha hört Åbo Akademi, en föreståndare för institutet. Föreståndaren rapporterar till FoUchefen. Institutets verksamhet och organisering beskrivs närmare i skilt reglemente. Rektor utser föreståndaren vid forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia eller någon av FoU-ledarna till yrkeshögskolans FoU-chef för viss tid om högst fem (5) år. Fortbildning Yrkeshögskolan Novias fortbildningsverksamhet bedrivs inom Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia. För den yrkeshögskoleinriktade

8 8 fortbildningsverksamheten ansvarar en vicedirektör vid centret. Centrets förvaltning beskrivs i skild instruktion. Yrkeshögskolans fortbildningsverksamhet sker inom fortbildningsprogram som omspänner hela yrkeshögskolan. Ett fortbildningsprogram leds av en fortbildningsplanerare. Fortbildningsverksamheten förverkligas i samråd med utbildnings- enheterna på så sätt att varje fortbildningsprogram kan hänföras till minst en utbildningsenhet och varje utbildningsenhet har tillgång till minst en fortbildningsplanerare. Organisation och ansvarsfördelning Yrkeshögskolans och enheternas organisation beskrivs närmare i yrkeshögskolans manual och ansvarsfördelningen framgår av befattningsbeskrivningarna. I befattningsbeskrivningarna ingår bestämmelser om befattningshavares och arbetstagares ställning i organisationen, behörighetsvillkor, ersättare, ansvarsområden, uppgifter och befogenheter. Befattningsbeskrivningarna godkänns av närmaste förman. Kvalitet För samordning av kvalitetsfrågor inklusive miljöfrågor finns en kvalitetsledningsgrupp, QLG, bestående av kvalitetskoordinatorerna. Ordförande utses av rektor för viss tid. Föredragande utses av rektor. QLG:s ordförande rapporterar till rektor. 15 Behörighetskrav för personal Behörighetskrav för rektor och lärare fastställs i yrkeshögskolelagen (351/2003, ändrad 564/2009, /953, /485, /1303) och yrkeshögskoleförordningen (352/2003, ändrad /546). Behörighetskrav för prorektor är samma som för rektor. För andra medlemmar i yrkeshögskolans ledningsgrupp, LG, bestäms behörighetskraven i denna instruktion och för övriga i befattningsbeskrivningarna. 16 Enhetsansvariga för enheter med koordinerande och stödjande funktioner Enhetsansvariga, för andra enheter än utbildningsenheter, ansvarar för respektive enhets verksamhet och ekonomi. Behörighetskraven för enhetsansvariga och ledningsgruppmedlemmar är lämplig högskoleexamen och tillräcklig arbetserfarenhet inom uppgiftsområdet. Enhetsansvariga har som uppgift att leda, utveckla och övervaka respektive enhets verksamhet.

9 9 17 Enhetschefer för utbildningsenheter Varje utbildningsenhet inom yrkeshögskolan har en enhetschef. Enhetschefen ansvarar för enhetens verksamhet och ekonomi. Behörighetskraven för enhetscheferna är lämplig högre högskolexamen och tillräcklig arbetserfarenhet inom uppgiftsområdet. Enhetschefen utnämns för en mandattid om högst fem (5) år. Varje enhetschef har som uppgift att leda, utveckla och övervaka verksamheten inom sin enhet. Beträffande personaladministration och utrymmen kan enhetschefens ansvar delegeras till avdelningschefer. Avdelningscheferna och deras ersättare utses av respektive enhetschef för viss tid om högst tre (3) år. 18 Utbildningsansvariga Varje utbildning har en bland lärarna utnämnd ansvarig. Den ansvariga har som uppgift att leda och utveckla utbildningsprogrammet, att inom disciplinen för sitt program ansvara för kontakterna till arbetslivet och att följa upp de studerandes framsteg. De utbildningsansvariga och deras ersättare utses av respektive enhetschef för viss tid om högst tre (3) år. Utbildningsansvariga kan delegera uppgifter till inriktningsansvariga. De inriktningsansvariga utses av enhetschefen för viss tid som inte överskrider programansvarigs mandattid. 19 Undervisningspersonal Inom yrkeshögskolan finns överlärar- och lektorsbefattningar inom de olika utbildningsenheterna. Behörighetsvillkoren för lärare finns stadgad i gällande lagstiftning om yrkeshögskolor. Vidare kan yrkeshögskolan ha timlärare i huvudsyssla och bisyssla, på vilka tillämpas behörighetskraven för överlärare respektive lektor, samt föreläsare, vilka besitter speciella expertkunskaper. Uppgifterna för lärare i huvudsyssla framgår ur förordning om yrkeshögskolor /352, 24 (Yrkeshögskoleförordning ändrad /546): All undervisande och forskande personal inom yrkeshögskolan bör följa yrkeshögskolans övergripande pedagogiska strategi. En lärare i huvudsyssla har förutom sitt undervisnings- och handledningsarbete samt de övriga uppgifterna i samband med dem till uppgift att

10 10 1) utveckla undervisningen på sitt område med beaktande av utvecklingen i arbetslivet, 2) delta i utarbetandet av utbildningsplaner och skötseln av antagningen av studerande, 3) sköta uppgifter i anslutning till forsknings- och utvecklingsarbete enligt vad yrkeshögskolan bestämmer, 4) delta i av yrkeshögskolan föreskriven utbildning som upprätthåller och utvecklar yrkesfärdigheten och göra sig förtrogen med arbetslivet, samt 5) sköta de uppgifter som föranleds av medlemskap i yrkeshögskolans förvaltningsorgan och andra uppgifter som ankommer på läraren eller förordnats läraren. Av en överlärare och lektor krävs dessutom genomförda pedagogiska lärarstudier omfattande 60 studiepoäng eller 35 studieveckor. Till överlärare eller lektor kan trots detta även utnämnas en person som anställts som lärare på villkor att han eller hon inom tre år efter det att anställningsförhållandet inleddes genomför de pedagogiska lärarstudier som krävs. 20 Lektorers uppgifter Lektorers uppgifter anges i gällande lagstiftning om yrkeshögskolor. Se 19 ovan. (Förordning om yrkeshögskolor ändrad 546/2013) 21 Överlärares uppgifter Överlärares uppgifter anges i gällande lagstiftning om yrkeshögskolor. Därtill har en överlärare till uppgift att sköta undervisning inom områden, vilka kräver fördjupade kunskaper, samt att leda forskning och utveckling. Vidare fungerar en överlärare som huvudlärare för ett visst ämnesområde eller för utbildningsprogram eller inriktningsalternativ. En överlärare, speciellt inom yrkesämnen, skapar ett fungerande nätverk till arbetslivet. Nätverken betjänar studerandenas lärdomsprov, annan projektverksamhet samt lärarens egen utveckling. 22 Laboratorieansvariga/verkstadsansvariga För den praktiska undervisningen finns laboratorier/verkstäder, för vilkas funktion laboratorieansvariga/verkstadsansvariga ansvarar. Laboratorieansvariga/verkstadsansvariga utses av respektive enhetschef för viss tid om högst fem (5) år. En laboratorieansvarig/verkstadsansvarig har till uppgift att leda laboratoriets/verkstadens verksamhet och ansvara för dess utveckling på det sätt som undervisningen förutsätter.

11 11 23 Övrig personal Inom yrkeshögskolan finns även övrig personal. För dessa uppgörs specifika befattningsbeskrivningar. 24 Personalsamarbete Huvudmannen besluter om organiseringen av samarbetsorganet och arbetarskyddsorganisationen i enlighet med gällande lagstiftning. 25 Beslutanderätt vid val av personal Personalen anställs vid yrkeshögskolan och vid behov kan i samband med anställningen beslut fattas om placeringsställe för den anställda. Beslut om anställning av ordinarie personal fattas enligt följande: Styrelsen/ABYHÅA Rektor/VD Prorektor Enhetschefer Förvaltningschef Ekonomichef Styrelsen/YH Rektor Studiebyråchef FoU-chef Överlärare Aronias föreståndare Lektorer Timlärare i huvudsyssla anställda tillsvidare och övrig ordinarie personal i chefsställning inom enheterna FoU-ledare IT-chef Bibliotekschef Internationell chef Kommunikationschef Vicedirektör vid CLL samt övrig personal Rektors anställningsbeslut föredras av förvaltningschefen.

12 12 Enhetschefer Timlärare i huvudsyssla för viss tid om högst ett år och i deltid samt föreläsare Beslut om anställning av temporär och tillfällig personal Rektor Ledningsgruppsmedlem och vicedirektör vid CLL Personal, som väljs ordinarie av styrelsen, för högst ett år Personal som väljs ordinarie av rektor, för högst ett år. 26 Beslutanderätt i övriga personalfrågor Beslut som gäller avlöningsfrågor fattas av rektor på föredragning av förvaltningschefen inom ramen för gällande kollektivavtal och lönesättningsdirektiv enligt följande. Beredningen av lönesättningen utförs enligt nedan: Förvaltningschef Ekonomichef Enhetschefer Studiebyråchef Personer om vilkas anställning styrelsen eller rektor besluter. Årssemester och arbetsledighet beviljas enligt följande: ABYHÅA styrelse Rektor/VD Förvaltningschef Ekonomichef FoU-chef Studiebyråchef Enhetschefer Rektor/VD Prorektor Enhetschef Förvaltningschef, Ekonomichef Studiebyråchef, bibliotekschef, IT-chef och personal tillhörande rektorsämbetet Undervisningspersonal och övrig personal inom enheten

13 13 Bibliotekschef IT-chef Kommunikationschef I fall som gäller prövning underkastad arbetsledighet för längre tid än ett (1) år och ändring av befattning till deltidsanställning eller i frågor rörande lön, som inte är föreskriven i kollektivavtal, under arbetsledighet fattas beslut av anställande instans.. Bisyssla och konkurrerande verksamhet Arbetstid får inte användas för bisysslor utan ett separat tillstånd av arbetsgivaren. Ansökan om sådant tillstånd riktas till förvaltningschefen som begär utlåtande av enhetscheferna före beslut. I övriga personalfrågor gäller aktiebolagslagen, lag om arbetsavtal samt upprätthållarens instruktion. 27 Lediganslagning av befattning Befattningar lediganslås av anställande instans. 28 Uppsägning, beviljande av avsked och beslut om permittering Uppsägning, beviljande av avsked och permittering avgörs av anställandeinstans. Kapitel 5 Särskilda bestämmelser 29 Yrkeshögskolans underskrift och undertecknande av handlingar Avtal och förbindelser som ingås på yrkeshögskolans vägnar och som inte ankommer på huvudmannen undertecknas av rektor och vid behov med kontrasignering av förvaltningschefen eller respektive enhetschef/enhetsansvarig, såvida inte styrelsen befullmäktigat andra personer till detta. Styrelsens ställningstagande undertecknas av rektor.

14 14 Ett organs ordförande eller protokollförare kan också ensamma, inom de gränser som organet fastslagit, underteckna handlingar som grundar sig på ett beslut som organet fattat. När det gäller utdrag ur och kopior av dokument som styrelsen besitter kan också en protokollförare ensam bestyrka handlingarna. Handlingar som gäller beredning undertecknas av den som bereder ärendet. 30 Fastställande av läsårets arbetsordning Styrelsen besluter om läsårets arbetsordning vid yrkeshögskolan. 31 Ikraftträdande Denna instruktion träder i kraft

Instruktion för Yrkeshögskolan Novia

Instruktion för Yrkeshögskolan Novia Sid 1/16 Instruktion för Yrkeshögskolan Novia Godkänd av styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi 12.3.2015 Sid 2/16 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Tillämpning Denna instruktion innehåller bestämmelser

Läs mer

Instruktion för Yrkeshögskolan Novia

Instruktion för Yrkeshögskolan Novia Instruktion för Yrkeshögskolan Novia Godkänd av styrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi.. Kapitel Allmänna bestämmelser Tillämpning Denna instruktion innehåller bestämmelser om verksamhet, förvaltning

Läs mer

Instruktion för Yrkesakademin i Österbotten Godkänd av samkommunstyrelsen 08.10.2014 112

Instruktion för Yrkesakademin i Österbotten Godkänd av samkommunstyrelsen 08.10.2014 112 Instruktion för Yrkesakademin i Österbotten Godkänd av samkommunstyrelsen 08.10.2014 112 1 Namn och verksamhetsorter Läroanstaltens namn är Yrkesakademin i Österbotten. Verksamhet bedrivs inom samkommunens

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Yrkeshögskolan Novias ledningssystem

Yrkeshögskolan Novias ledningssystem Yrkeshögskolan Novias ledningssystem Manual Bemöter kraven i ISO 9001:2008 samt ISO 14001:2004 Beaktar kraven i 18001:2007 Vasa 2013 Sid 1 av 2 I Inledning Från olika håll ställs krav på oss i vårt dagliga

Läs mer

Grunder för personalens uppgifts- och ansvarsområden vid Högskolan på Åland

Grunder för personalens uppgifts- och ansvarsområden vid Högskolan på Åland STYRELSEBESLUT Styrelsen för Högskolan på Åland har 12.12.2003 godkänt Grunder för personalens uppgifts-och ansvarsområden vid Högskolan på Åland. Grunder för personalens uppgifts- och ansvarsområden vid

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen

Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen Instruktion for Vasa övningsskola Reviderad av styrelsen 12.11.2014 Fastställd av rektor 19.6.2012 I kap. Allmänna bestämmelser 1 Särskilda stadganden Denna instruktion gäller för Vasa övningsskola i tillägg

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012

Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND. Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 Kfge 23.5.2012 Bilaga A-70 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND Godkänd av kommunfullmäktige 23.5.2012 INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 4 april 2014 282/2014 Statsrådets förordning om Polisyrkeshögskolan Utfärdad i Helsingfors den 3 april 2014 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs

Läs mer

Förslag till ny universitetslag

Förslag till ny universitetslag Förslag till ny universitetslag Ändringar sker... Autonomin stärks: universiteten blir juridiska personer Universiteten ersätter staten som arbetsgivare: tjänsterna blir arbetsavtalsförhållanden Relationerna

Läs mer

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen 12.11.2014 1 Åbo Akademis bibliotek är en fristående enhet. Sibeliusmuseum vid Åbo Akademi och

Läs mer

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK

KARLEBY STAD. KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 1 INSTRUKTION FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNINGSVERK NSTRUKTON FÖR MELLERSTA ÖSTERBOTTENS OCH JAKOBSTADSOMRÅDETS RÄDDNNGSVERK Godkänd av Karleby stadsfullmäktige den 12 maj 2003, ändrad av fge 25.10.2010 77. Träder i kraft den 1 januari 2004 1 KAPTLET RÄDDNNGSNÄMNDEN

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Justitiekanslersämbetets arbetsordning

Justitiekanslersämbetets arbetsordning Justitiekanslersämbetets arbetsordning Given i Helsingfors den 17 december 2007 Med stöd av 12 2 mom. lagen om justitiekanslern i statsrådet (193/2000) och 3 statsrådets förordning om justitiekanslersämbetet

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 24/2004 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av yrkeshögskolelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att bestämmelser om yrkeshögskolans

Läs mer

ORGANISERING AV ARBETET I FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN SAMT LEDNING OCH ADMINISTRATION

ORGANISERING AV ARBETET I FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN SAMT LEDNING OCH ADMINISTRATION ÅBO FÖRVALTNINGSDOMSTOL Överdomarens beslut YT/1/17 2.1.2017 ÅBO FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS ARBETSORDNING I denna arbetsordning bestäms, utöver vad som föreskrivs i domstolslagen, i lagen om förvaltningsdomstolarna,

Läs mer

Lag. Lagens tillämpningsområde. Lärarutbildningsuppgift. Ordnande av yrkespedagogisk. lärarutbildning. Annan styrning samt utvecklingsansvar

Lag. Lagens tillämpningsområde. Lärarutbildningsuppgift. Ordnande av yrkespedagogisk. lärarutbildning. Annan styrning samt utvecklingsansvar RSv 8111996 ni- RP 49/1996 ni Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till lag om ylkespedagogisk lärarutbildning och vissa lagar som har samband med den Till riksdagen har överlämnats regeringens

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd.

Se M 26, Landskapslag (2006:8) om arbetsmarknadspolitisk verksamhet; O 20, Landskapslag (2006:71) om studiestöd. Landskapslag (2006:9) om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet 2006:009 Landskapslag (2006:9) Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet LL (2006:9) om AMS 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Personalchef Fastställd Kommunstyrelsen 2015-04-13 Diarienummer 2015/106 002 Delegationsordning Personalärenden i Tingsryds kommun 2 (11) Delegationsordning

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Personalchef Fastställd Kommunstyrelsen 2014-09-15 Diarienummer 2014/423 002 Delegationsordning Personalärenden i Tingsryds kommun 2 (13) Delegationsordning

Läs mer

Förutom så som sägs i denna instruktion regleras Luckans verksamhet av

Förutom så som sägs i denna instruktion regleras Luckans verksamhet av LUCKANS INSTRUKTION (REV. aug 2008, okt 2008, jan 2010, mar 2011, mars 2012, feb 2013) I. ALLMÄNT 1 Upprätthållare och instruktionens tillämpningsområde Luckan upprätthålls av Föreningen Luckan r.f. Denna

Läs mer

Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen. 3 Yrkeshögskolornas självstyrelse och medlemmar

Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen. 3 Yrkeshögskolornas självstyrelse och medlemmar 1 Lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i yrkeshögskolelagen av den 9 maj 2003 (351/2003) 8 1 mom., varvid det nuvarande 2 och 3 mom. blir 1

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Nr 9 Nr 9 LANDSKAPSLAG om Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet Föredragen för Republikens President den 20 januari 2006 Utfärdad i Mariehamn den 9 februari

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

och stadsstyrelsen godkända målen. Direktionen har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 3 01 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS DJURGÅRD Godkänd av stadsfullmäktige den 11 februari 2015 1 Verksamhetsområde 2 Direktionen 3 Föredragning Direktionen för Helsingfors stads djurgård förvaltar

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125

Skolstadga. Godkänd av stadsfullmäktige , 125 Skolstadga Godkänd av stadsfullmäktige 27.09.2016, 125 Träder ikraft 01.11.2016 Innehåll Skolstadga för Mariehamns stad... 3 Allmänt... 3 Bildningsnämndens verksamhetsidé... 3 Skoldistrikt... 3 Skolskjutsar...

Läs mer

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND

Kfge Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN LEMLAND Kfge 02.09.2015 Bilaga A-67 SOCIALINSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I LEMLAND INNEHÅLL TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 1 ANORDNANDE AV SOCIAL SERVICE 1 2 DEFINITION AV SOCIAL SERVICE 1 3 LAGSTIFTNING, TILLSYN OCH ANVISNINGAR

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 118 Personal Varje sådan läroanstalt och varje sådant verksamhetsställe som en utbildningsanordnare har där det ordnas utbildning eller examina som avses i denna lag

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.1.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2010/433 2011-03-01 Ks 2011-01-18 6 2015/11 2015-02-01 Ks 2015-01-20 4 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT

Läs mer

RP 26/2009 rd. Det föreslås att yrkeshögskolelagen ändras främst på grund av totalreformen av universitetslagstiftningen.

RP 26/2009 rd. Det föreslås att yrkeshögskolelagen ändras främst på grund av totalreformen av universitetslagstiftningen. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring och temporär ändring av yrkeshögskolelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att yrkeshögskolelagen ändras främst

Läs mer

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING

Sidan 1 av Dnr Fastställd av högskolestyrelsen ARBETSORDNING Sidan 1 av 10 2016-10-21 Dnr 2016-114-434 Fastställd av högskolestyrelsen 2016-09-07 ARBETSORDNING Sidan 2 av 10 Innehåll 1. INLEDNING... 3 Begreppet vetenskaplig kompetens... 3 2. DELEGERING AV BESLUTANDERÄTT...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009

Styrelsen 04/2009. Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 04/2009 Protokoll 27.4.2009 Styrelsen 27.04.2009 s. 2 FÖREDRAGNINGSLISTA 4/2009 Tid: 27.4.2009 kl. 15.30 Plats: Östra Nylands yrkesinstitut Inveon, kulturenheten Lundagatan 8, Borgå ÄRENDEN SOM

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 48 LOKAL PERSONALSTADGA FÖR ESLÖVS KOMMUN - PST 87 Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1987. 1 Tillämpningsområde I den mån inte lag, annan författning eller

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om yrkeshögskolor Utfärdad i Helsingfors den 4 juli 2013 I enlighet med statsrådets beslut upphävs i statsrådets förordning om yrkeshögskolor

Läs mer

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen.

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen. INTERN TILLSYN VID ÖSTERBOTTENS FÖRBUND 1. Bestämmelser i instruktioner Enligt 1 i revisionsstadgan för Österbottens förbund ordnas tillsynen av samkommunens förvaltning och ekonomi så att den externa

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Målgrupp Sophiahemmet Högskola Dokumentansvarig Johanna Adami Fastställd 207-0-30 Dokumentkategori Reg.nr. - utgåva Giltig fr.o.m. Organisation, ansvar

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen.

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen. EXAMENSORDNING FO R HO GSKOL LAN PA A A LAND 1 kap. Allmänna föreskrifter 1 Högskolan på Åland och dess uppgift Högskolan på Åland och dess uppgift framgår av Landskapslag om o Högskolan på Åland (2002:81)

Läs mer

antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193.

antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193. PERSONALSTADGA antagen av kommunfullmäktige den 23 augusti 1990, 167, med ändring av kommunstyrelsen den 7 maj 1992, 193. KAP I INLEDANDE BESTÄMMELSER Tillämpningsområde 1 I den mån inte lag, annan författning

Läs mer

Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde, verksamhetsidé, organisation och ledning

Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde, verksamhetsidé, organisation och ledning Godkänd av stadgearbetsgruppen 22.3.2018 HELSINGFORS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSAVDELNINGEN Godkänd av kyrkofullmäktige den KK JJ 201X (träder i kraft den hh.ff.201x ) 1. Ansvarsområde,

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter.

I denna instruktion stadgas om förvaltningscentralens organisation och uppgifter. Godkänd av stadsfullmäktige 2.12.1993 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 9.9.2004 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 25.1.2007 Ändring godkänd av stadsfullmäktige 10.12.2012 INSTRUKTION FÖR FÖRVALTNINGSCENTRALEN

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2014 Nr 33 Nr 33 LANDSKAPSLAG om Ålands ombudsmannamyndighet Föredragen fär Republikens President den 28 februari 2014 Utfärdad i Mariehamn den 12 juni 2014 I enlighet med lagtingets

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser 1/10 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i

Läs mer

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde

VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA. Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014. 1 Tillämpningsområde VANDA STADS FÖRVALTNINGSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige den 27.1.2014 Instruktionen träder i kraft 1.2.2014 1 Tillämpningsområde Bestämmelserna i denna förvaltningsstadga tillämpas på sammanträdesförfarandet

Läs mer

Reglemente för Högskolan på Åland

Reglemente för Högskolan på Åland Reglemente för Högskolan på Åland Godkänt av styrelsen för Högskolan på Åland den 1 december 2014 1 kap. Allmänna bestämmelser... 2 2 kap. Högskolans ledning och organisation... 2 3 kap. Organisation av

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare.

Nämnden har nio ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. 2 07 01.1 INSTRUKTION FÖR HELSINGFORS STADS MILJÖFÖRVALTNING Godkänd av stadsfullmäktige den 25 september 2013 1 Verksamhetsområde Helsingfors stads miljönämnd ansvarar tillsammans med Helsingfors stads

Läs mer

3) ledning, utveckling, styrning och utförande av tillsyn och andra myndighetsåtgärder inom ansvarsområdet,

3) ledning, utveckling, styrning och utförande av tillsyn och andra myndighetsåtgärder inom ansvarsområdet, 371/2018 Helsingfors den 18 maj 2018 Lag om Livsmedelsverket 1 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Ansvarsområde 2 För främjande, övervakning och undersökning av säkerheten hos och kvaliteten

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

1 Uppgiftsrelaterad grundlön för rektorer och biträdande rektorer. 2 Grundlön för lärare som ger grundundervisning i musik

1 Uppgiftsrelaterad grundlön för rektorer och biträdande rektorer. 2 Grundlön för lärare som ger grundundervisning i musik 1 DEL F, BILAGA 10 DEL F MUSIKLÄROANSTALTER I TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER I/1 Uppgiftsrelaterad lön 1 Uppgiftsrelaterad grundlön för rektorer och biträdande rektorer 4 08 01 00 2 Den uppgiftsrelaterade grundlönen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 111/90 2000-01-01 Kf 12 1 Klu 199/05 2005-10-26 tillägg Kf 64 2006-05-29 ändring PERSONALSTADGA FÖR HÄRJEDALENS KOMMUN KAP 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Sida 1 (7) BILAGA 3 Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Delegeringsordning Anvisningar för delegater Allmänna förutsättningar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 /

INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / INSTRUKTION FÖR KRISTINESTADS MILJÖFÖRVALTNING Stadsfullmäktige _26 / 1 2009 1 Innehåll 2 Miljönämnden Miljönämnden handhar den kommunala miljöhälsovården som även inkluderar veterinärvården samt miljövården.

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören Instruktion för kommundirektören Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:344 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: 2018-06-04 Dokumentet gäller

Läs mer

Instruktion för kommunchef

Instruktion för kommunchef Dokumenttyp och beslutsinstans Instruktion, beslutad av kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunledningskontoret Dokumentnamn Instruktion för kommunchef Dokumentet gäller för Kommunchef Fastställd/Upprättad

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Reglemente för Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen Regionstyrelsens organisation och övergripande uppgifter

Läs mer

REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012. Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD

REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012. Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD REKTORS BESLUT 120/2012 1 (5) 15.6.2012 Till fakulteterna, de fristående institutionerna och Centralförvaltningen INFÖRANDE AV REKRYTERINGSFÖRBUD Rekryteringsförbudets bakgrund och syften Helsingfors universitets

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 8 juli 2013 546/2013 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om yrkeshögskolor Utfärdad i Helsingfors den 4 juli 2013 I enlighet

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås.

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås. 1 XXXXXXXX AB VD-instruktion från styrelsen 1 Ansvar och befogenheter för verkställande direktören Denna promemoria är avsedd att klargöra arbetsfördelningen mellan styrelsen och verkställande direktören

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

KULTUR- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAM- HETSOMRÅDE

KULTUR- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAM- HETSOMRÅDE Ersätter KF 125/2006 Utbytt den Sign 1:1 KULTUR- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAM- HETSOMRÅDE 1 kap. Ansvarsområden 1 Kultur- och utbildningsnämnden ska i enlighet med skollag, läroplaner och förordningar

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Gemensam miljö- och byggnadsnämnd. Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige i Hultsfred

Gemensam miljö- och byggnadsnämnd. Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun. Antaget av kommunfullmäktige i Hultsfred Reglemente Gemensam miljö- och byggnadsnämnd Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun Antaget av kommunfullmäktige i Hultsfred 2014-03-31 Antaget av kommunfullmäktige i Vimmerby 2014-03-31 Gäller från och

Läs mer