1922 uppfann Baltzar von Platen och Carl Munters en kontinuerligt arbetande kylapparat utan rörliga delar, en absorptionskylapparat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1922 uppfann Baltzar von Platen och Carl Munters en kontinuerligt arbetande kylapparat utan rörliga delar, en absorptionskylapparat."

Transkript

1 1922 uppfann Baltzar von Platen och Carl Munters en kontinuerligt arbetande kylapparat utan rörliga delar, en absorptionskylapparat. Uppfinningen ansågs som den mest betydelsefulla som gjorts på kylområdet. Kylapparaten som är något av en evighetsmaskin har alltsedan dess påverkat vardagen för miljoner människor runt om i världen. Genom snillrika industrimän har marknaden för kylskåp med en absorptionskylapparat utan rörliga delar hållits levande i mer än 80 år. Vid midsommartid år 2006 vänds ytterligare ett blad i kylskåpens historia då Dometic i Motala tillverkar sitt 10 miljonte absorptionskylskåp. Kylskåpet är ett av ca 2000 som tillverkas denna dag vid fabriken i Motala. Nästan alla för den växande marknaden i USA.

2 Kylskåpen från Motala som överlevt trender och konjunkturer i över 80 år. Kylskåp för hushållsbruk var något obekant i början av 1920-talet. Is-skåp kände man till men vad var det för sorts skåp som man kunde få kallt i utan att använda is? Jo, saken var den att två nyblivna civilingenjörer Baltzar von Platen och Carl Munters hade som examensarbete vid Tekniska Högskolan i Stockholm 1922 konstruerat en kontinuerligt arbetande kylapparat utan rörliga delar. Den fungerade enligt absorptionsprincipen. Genom uppvärmning av apparatens kokare medelst en elpatron, en gaslåga eller fotogenlåga kunde kylmediet drivas runt och därmed ta upp värme ur kylskåpets inre. Kyla genom värme - det lät paradoxalt. Den principiella lösningen byggd på ammoniak som köldgivare, vatten som absorptionsmedel och vätgas som tryckutjämnare var enligt Albert Einsteins omdöme genial. För att exploatera denna uppfinning bildades i Stockholm den 13 juli 1923, Aktiebolaget Arctic. Produktionen förlades till Motala. Civilingenjörerna Baltzar von Platen och Carl Munters med sin första fungerade kylapparat Bilden t v visar ett av de första kylskåpen som tillverkades vid fabriken i Motala kring Kylapparaten en av 1900-talets stora uppfinningar Uppfinningen ansågs som den mest betydelsefulla som gjorts på kylområdet. I dag räknas uppfinningen som en av de viktigaste under hela 1900-talet. Kylskåpen från Motala blev snabbt populära på marknaden. Livsmedelshanteringen inom restaurang, på sjukhus och andra offentliga institutioner samt i de svenska hemmen förenklades över en natt genom kylskåpen som skapade kyla utan is. Allt flera hem investerade i ett kylskåp från Motala. Minnesgoda personer minns än i dag att man kunde tillverka egen glass i det lilla kylfacket i kylskåpen. En riktig höjdare i början av 1940-talet. Kylapparaten utan rörliga delar är något av en evighetsmaskin och än i dag finns fungerande kylskåp från pionjärtiden. Ett skåp finns på Verner von Heidenstams Övralid norr om Motala. En fristående modell, från mitten av 1930-talet. Kylskåpen var stora redan på 1930-talet. Bilden på det här möbelliknande kylskåpet är troligen avsett för en restaurang på den tiden.

3 Dometic i Motala är världsledande leverantör av kylskåp för husvagnar och husbilar. Under 1950-talet blev kompressordrivna kylskåp en allt vassare konkurrent till de absorptionsddrivna. Under en resa till USA tyckte sig den legendariske industriledaren Hans Wertén se en växande marknad för mobilt boende i husvagnar och husbilar startade marknadsaktiviteter riktade mot USA och Kanada med de flexibla kylskåpen från Motala. Det visade sig vara ett lyckokast. Absorptionskylskåpen som kan drivas med el, gas eller fotogen blev mycket populära. Marknaden för mobilt boende växte för varje år och i dag är Dometic marknadsledande i världen inom segmentet. Ett stort steg i absorptionskylskåpens utveckling ägde rum under 2003 när Dometic blev först i världen med automatisk avfrostning även i frysdelen på de stora kylskåpen. En finess som sedan flera år finns i hushållskylskåp. Vid utgången av 2004 kunde fabriken i Motala se tillbaka på ett rekordår med över tillverkade kylskåp. Under 2005, 80 år efter det att de första kylskåpen började tillverkas i Motala, lanserade Dometic ännu en nyhet för absorptionskylskåp för mobila enheter som innebär att man kan få krossad is, iskuber eller kylt friskvatten direkt ur kylskåpsdörren. En innovation som stärker Dometics världsledande ställning som tillverkare av absorptionskylskåp. Under 2006 kommer Dometic att lansera en ny fyradörrarsmodell, kallad Quattro med flera nyheter som kommer att uppskattas av användarna. Hans Wertén, ( i mitten) legendarisk indstriman under ett av sina besök på fabriken i Motala under 1970-talet. Här guidad runt av Holger Johansson t.v. på bilden. Vid fabriken i Motala tillverkas även ventilatorer för både mobila fordon och fritidsbåtar. Sedan några år produceras också vattenrenare för fordon och fritidshus. Vattenrenare används även i bostäder i områden där tillgången till drickbart friskvatten är begränsad. Side Wise kylskåpen är bland de större skåpen som tillverkas i Motala. Kylskåpen levereras till de stora husvagns- och husbilstillverkarna i främst USA.

4 5 mil sedan Vid AB Arctic i Motala startar tillverkning i stor skala av de första hushållskylskåpen i Sverige. Under det första året tillverkades 237 kylskåp Det första kylskåpet för inbyggnad lanseras De nyblivna civilingenjörerna Baltzar von Platen och Carl Munters har som examensarbete konstruerat en kontinuerligt arbetande kylapparat utan rörliga delar. Den fungerade enligt absorptionsprincipen. AB Arctic bygger en ny kylskåpsfabrik i Motala Utvecklingen inom djupfrystekniken befinner sig i stark expansion i hela världen och i Motala tillverkas även den första frysboxen. Fabriken byggs till med ytterligare 30% Arctic tillverkar de första kylskåpen med en luftkyld kylapparat. Därmed tas ett stort steg för att kylskåp skall bli en stor produkt i världen Kylskåpet slår igenom på den svenska marknaden och inbyggnadsskåp installeras under året. En ny marknad för absorptionskylskåp i husvagnar öppnar sig i USA och Kanada. Exporten till USA ökar i snabb takt och fabriken i Motala är snart världens största utvecklare och tillverkare av kylskåp för husvagnar och husbilar. Garantitiden förlängs till 10 år En enhetsmodell på 63 liters rymd lanseras. Kylskåpsmodellen, som tillkom i samarbete med Byggstandardiseringen, Bostadsutredningen och Hemmens Forskningsinstitut, ansluts till Svensk Byggstandard. Samtidigt förbättras kylskåpets driftsekonomi Den 8 juni 1 för den sven ken exporte Tillverkning ten och dag Antalet anst

5 Från 1 till 10 miljoner kylskåp på 81 år. Vid midsommartid år 2006 vänds ytterligare ett blad i kylskåpets historia då Dometic i Motala tillverkar sitt 10 miljonte absorptionskylskåp Dometic lanserar världens första absorptionskylskåp med automatisk avfrostning även i kylskåpets frysdel , 80 år efter det att de första kylskåpen började tillverkas i Motala, lanserade Dometic en nyhet som innebär att man kan få krossad is eller iskuber direkt ur kylskåpsdörren. Tillverkning av s k wine cellars startar. Specialskåp för långtidsförvaring av vin Fabriken i Motala firar 75 år. Dagsproduktionen är uppe i 1400 kylskåp. joner kyklskåp har tillverkats starten Dagsproduktionen är nu uppe i 900 kylskåp. Strax förre årskiftet har 7 miljoner kylskåp tillverkats Den nuvarande fabriksbyggnaden tas i bruk. 959 tillverkas det miljonte kylskåpet ska marknaden samtidigt som fabrirar en betydande del av produktionen. stakten är mer än ett kylskåp i minuproduktionen ca 600 kylskåp per dag. ällda 1450.

6 Dometic tillverkar och marknadsför en rad olika produkter till husvagnar och husbilar. Exempel på produkter är bl a kylskåp, VVS och sanitära system, luftkonditioneringar, spisar, dammsugare, fönster och dörrar, elverk, ventilatorer, säkerhetsskåp mm. Dometic är världsledande leverantör av innovativa fritidsprodukter Dometic är en kundorienterad, världsledande leverantör av innovativa fritidsprodukter för husvagns-, husbils- och båtindustrin. Dometic erbjuder ett komplett utbud av luftkonditionering, kylskåp, markiser, spisar, sanitetssystem, belysning, fönster, dörrar och annan utrustning som gör det mobila fritidslivet mer bekvämt. Dometic tillhandahåller även kylskåp som är specialanpassade för att användas i hotellrum, på kontor och för transport och förvaring av medicinska produkter samt för lagring av vin. Dometics produkter säljs i nästan 100 länder och tillverkas i huvudsak i egna produktionsanläggningar runt om i världen. Nettoomsättningen uppgår till cirka MSEK per år. Dometic har cirka anställda varav ca 900 vid fabriken i Motala. Dometic har 21 säljbolag i 14 länder, sex regionkontor och cirka 100 distributörer i ytterligare 80 länder. Dometic har även 20 produktionsanläggningar i tio länder i Nordamerika, Europa och Afrika. Dometickoncernen ingår sedan 2005 i det europeiska riskkapitalbolaget BC Partners. Luftkonditioneringar tilverkas av Dometic i Mexiko och Italien. Ventilatorer tillverkas i Motala. Takfönster tillverkas i Tidaholm och Tyskland. Fönster tillverkas i Tidaholm och Tyskland. Kylskåp för husbilar och husvagnar tillverkas i Motala.

7 Dometic är specialist på kylsystem med absorptionskylteknik Specialskåp för vinförvaring tillverkas i Motala. Dometic är världsledande specialist på kylsystem med absorptionskylteknik. Inom olika kylsystem har Dometic genom åren utnyttjat kunnandet inom i första hand absorptionskyltekniken för att lösa kylproblem på nya marknader. Exempel på framgångsrika produktapplikationer förutom till husvagnar och husbilar är hotellrumskylskåp, mindre kylskåp för patientrum på sjukhus, studentrum, kontor eller i äldreboende, vinkylskåp samt större kylskåp som kan användas där strömförsörjningen är obefintlig eller oregelbunden. Dometic erbjuder även säker medicinsk kyla som består av portabla och stationära kylsystem för olika medicinska tillämpningar. Ett av kylskåpen tillverkas av Dometic i Motala (bilden nedan). Kylskåp för hotellrum tillverkas i Tyskland. Portabla kylboxar tillverkas i Ungern och Luxemburg. Fotogendrivet kylskåp som tillverkas i Motala.

8 Dometic AB Motala Tel Tryckt i juni 2006

FOGAS AB TEL 08-702 90 29 FAX 08-702 90 39 Varuvägen 2 125 30 Älvsjö www.fogas.se info@fogas.se

FOGAS AB TEL 08-702 90 29 FAX 08-702 90 39 Varuvägen 2 125 30 Älvsjö www.fogas.se info@fogas.se 1 LITE OM DOMETIC/ELECTROLUX KYLSKÅP Fogas har valt att föra Dometic kylskåp och boxar, eftersom de håller mycket hög kvalité och finish. Dessutom har de det största sortimentet av kylskåp och kylboxar.

Läs mer

stolt Partner till Längdlandslaget

stolt Partner till Längdlandslaget stolt Partner till Längdlandslaget KATALOG FÖR samtliga MODELLER polar campers En camper är ett energisnålt och smidigt sätt att resa med övernattningsmöjlighet. Det är också en perfekt lösning för den

Läs mer

DETTA ÄR VBG GROUP. Vänersborg

DETTA ÄR VBG GROUP. Vänersborg DETTA ÄR VBG GROUP Vänersborg 2016-03-01 DETTA ÄR VBG GROUP Börsnoterad internationell industrikoncern. Tre divisioner. 1,3 miljarder i omsättning, 2015. Grundades 1951 av Herman Krefting. Huvudkontor

Läs mer

Systemair AB bokslutskommuniké Q4 2011/12 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO

Systemair AB bokslutskommuniké Q4 2011/12 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO Systemair AB bokslutskommuniké Q4 2011/12 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO Systemair ventilation world wide Systemairbolag i 44 länder 60 bolag med 3 100 anställda 200 000 m 2 produktionsyta Omsättning

Läs mer

Latour Industries i korthet"

Latour Industries i korthet Latour Industries i korthet" Omsättning: 16 1,6 Mdr SEK Affärsenheter: 9 Medarbetare: +900 Länder: 19 Kärnan i vår affärside aktivt och omsorgsfullt ägande Skapar goda självständig utveckling möjligheter

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om information om energieffektivitetskrav för elektriska kylskåp

Läs mer

Mycket rymlig rustik villa med fantastisk utsikt på stor tomt in Monchique

Mycket rymlig rustik villa med fantastisk utsikt på stor tomt in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 695.000 Konstruerad (år) 1994 område (län) Monchique Tomtarea 25170m² Stad Monchique Konstruktion område 535m² sida 3/5 På ett mycket bra läge, inte långt från Monchique

Läs mer

Systemair AB Roland Kasper, CEO Anders Ulff, CFO

Systemair AB Roland Kasper, CEO Anders Ulff, CFO Systemair AB Roland Kasper, CEO Anders Ulff, CFO Ventilation World Wide 6,1 mdr kr 2015/16 49 länder 5 000 anställda NASDAQ OMX Nordic Exchange Export till fler än 100 länder 93% av försäljning utanför

Läs mer

Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015. Ernst Westman, VD

Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015. Ernst Westman, VD Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015 Ernst Westman, VD Agenda Kort om Boule Blodcellräkning Boules erbjudande Global närvaro Försäljningsutveckling Finansiell utveckling Varför investera

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

Uppstartare/Programmerare. Malmberg Water AB

Uppstartare/Programmerare. Malmberg Water AB Uppstartare/Programmerare Malmberg Water AB Malmberg AB Malmbergs långa historia började i den lilla skånska byn Yngsjö den 7 april 1866, när smedmästaren Jöns Mattisson-Malmberg grundade företaget. Eftersom

Läs mer

Insynsskydd i Vårdmiljö

Insynsskydd i Vårdmiljö Från ide till färdigt koncept har vi allt från material & teknik till färdig produkt KLAR Display media Insynsskydd i Vårdmiljö - ersätter gardiner och persienner En helt unik möjlighet för att få helt

Läs mer

Servicehandbok Absorptionkylskåp för husvagn och husbil DES / TB 02/02 IInnehåll Sidan Inledning 3 Funktion 4,5 Komponenter 6,7,8 Felsöknings schema Dålig kylning oavsett energikälla 9 Ingen kylning med

Läs mer

Event och/eller Roadshow. Bra exponeringsyta. Utsidan kan målas i företagets färger och logga

Event och/eller Roadshow. Bra exponeringsyta. Utsidan kan målas i företagets färger och logga Nordens snabbast växande husvagnsmärke erbjuder företag och organisationer bekvämt och ekonomiskt mobilt boende i lyxklass, när som helst, var som helst! Event och/eller Roadshow Bra exponeringsyta. Utsidan

Läs mer

Intervju Electrolux AB (vitvaruverksamheten)

Intervju Electrolux AB (vitvaruverksamheten) Hösten 2004 Intervju Electrolux AB (vitvaruverksamheten) En intervju inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. Intervju med: Manager Industrial

Läs mer

Den totala friheten. Polar Camper.

Den totala friheten. Polar Camper. Den totala friheten. Polar Camper. Polar Camper är världens smartaste idé för ditt mobila liv. Bekväm husbil när du vill, vanlig pick-up när du vill. Polar Camper är tillverkad med samma kvalitet som gjort

Läs mer

Långbädd Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm. Tillval till: EC 6eco EC 6S-2,0 EC 6SH-2,0/2,1 EC 8L-2,0 EC 8LH-2,1 EC 8,5C EC 8,5SH-2,15

Långbädd Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm. Tillval till: EC 6eco EC 6S-2,0 EC 6SH-2,0/2,1 EC 8L-2,0 EC 8LH-2,1 EC 8,5C EC 8,5SH-2,15 Långbädd Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm Tillval till: EC 6eco EC 6S-2,0 EC 6SH-2,0/2,1 EC 8L-2,0 EC 8LH-2,1 EC 8,5C EC 8,5SH-2,15 EC 6eco EC 6S EC 6SH-2,0 / 2,1 Inv. längd mm 3460 3800 3800 Utv. bredd

Läs mer

Lastbilsleveranser februari 2011

Lastbilsleveranser februari 2011 AB Volvo Pressrelease Lastbilsleveranser februari 2011 Det totala antalet leveranser från Volvokoncernens lastbilsverksamheter uppgick under februari till 17 862 fordon. Detta var en ökning med 49% jämfört

Läs mer

Bäst på plug-in kyl sedan 1948. 2008 KATALOGEN Impulskylar. www.ajokyl.se

Bäst på plug-in kyl sedan 1948. 2008 KATALOGEN Impulskylar. www.ajokyl.se Bäst på plug-in kyl sedan 1948 2008 KATALOGEN Impulskylar Historik Ajo Kylindustri AB grundades 1948 av Esse Olsson och är sedan dess ett helägt familjeföretag. På 50-talet introducerade Ajo den då så

Läs mer

Kylskåp 400L. Electrolux Prostore 60

Kylskåp 400L. Electrolux Prostore 60 Electrolux Prostore kyl- och frysserie är anpassade för de kök där man kräver gastronormanpassning samt kyl-och frysskåp av toppkvalitet med finesser som ett mycket effektivt kylsystem samt energibesparande

Läs mer

DL Display Line TEKNISKA DATA

DL Display Line TEKNISKA DATA DL Display Line TEKNISK DT 2011 10 Tekniska data DL-L / 2-hyllor DL802L DL1202L Utvändiga mått (mm) 800 1200 (mm) 707 1107 (mm) 800 1200 Omgivnings temperature (º) +5...+25 +5...+25 Driftstemperature,

Läs mer

Ny kontrollpanel för: Batteristatus Vatten och gråvattentank Inne och utetemp EC 5eco EC 6eco H-2,0/2,1 EC 6SH-2,0/2,1 Inv. längd mm 3430 3600 3800 Utv. bredd mm 2080 2080/2160 2080 / 2160 Inv. bredd mm

Läs mer

Cykelställ och långbädd. Plats för 2 cyklar Lastförmåga: 30kg Nettovikt cykelställ: 15kg. Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm

Cykelställ och långbädd. Plats för 2 cyklar Lastförmåga: 30kg Nettovikt cykelställ: 15kg. Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm Cykelställ och långbädd Plats för 2 cyklar Lastförmåga: 30kg Nettovikt cykelställ: 15kg Längd: 2000mm Bredd: 900/700mm EC 6eco/H-2,0/2,1 EC 6S EC 6SH-2,0 / 2,1 Inv. längd mm 3460 3800 3800 Utv. bredd mm

Läs mer

Kyl- och frysutrustning för hälsosektorn

Kyl- och frysutrustning för hälsosektorn Kyl- och frysutrustning för hälsosektorn NYHET! Lågtemperaturfrysar Skåp & boxar -85 C Medicinskåp Laboratorieskåp Forsknings- och testskåp Ismaskiner Lågtemperaturfrysar Förvaring och lagring av mediciner

Läs mer

F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13 Pgina 1 C M Y CM MY CY CMY K. vi visar vägen. Composicin

F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13 Pgina 1 C M Y CM MY CY CMY K. vi visar vägen. Composicin F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13 Pgina 1 vi visar vägen F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13 Pgina 2 F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13 Pgina 3 F. CORPORATIVO sueco 01-09 30/1/09 12:13

Läs mer

När du behöver. Flexibel, klimatsmart & problemfri värme

När du behöver. Flexibel, klimatsmart & problemfri värme När du behöver Flexibel, klimatsmart & problemfri värme LEVERANS kundanpassade värmeanläggningar En nyckelfärdig värmeanläggning anpassad efter din verksamhet, konstruerad med dina behov av värme, miljömål

Läs mer

Mopedens historia. Mopedens början:

Mopedens historia. Mopedens början: Mopeden Mopedens historia Mopedens början: Det var Euge ne och Michel Werner som uppfann motorpeden år 1897 och samma år visades den upp för först gången på parissalongen. Den såg ut som en cykel med en

Läs mer

Välkommen till Årsstämma i CellaVision AB. Lund den 27 april 2009

Välkommen till Årsstämma i CellaVision AB. Lund den 27 april 2009 Välkommen till Årsstämma i CellaVision AB Lund den 27 april 2009 Årsstämma 2009 i CellaVision AB Yvonne Mårtensson, VD CellaVision är marknadens ledande leverantör av bildanalysbaserade produkter för rutinanalys

Läs mer

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage Nyhet! Iso-Plus Prefab Förberett för fasadmontage Ingjutna infästningspunkter Iso-Plus Prefab är ett nytt system avsett för fabrikstillverkade betongelement som ska förses med en putsad fasadlösning. Infästningspunkter

Läs mer

Åskrapporten 2015. Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam

Åskrapporten 2015. Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam Åskrapporten 2015 Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam Varför gör vi detta? År 2014 var ett Åskrikt år. Folksam fick in ungefär lika många åskskador som under åren 2012-2013 tillsammans. Totalt anmäldes

Läs mer

elfa freestanding, nytt fristående förvaringskoncept

elfa freestanding, nytt fristående förvaringskoncept Pressmeddelande 2008-10-09 elfa freestanding, nytt fristående förvaringskoncept Du behöver varken borra eller skruva fast förvaringen i väggen och det är starkt nog att hålla för vad än som behöver förvaras.

Läs mer

Systemair delårsrapprt Q2 2012/13 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO

Systemair delårsrapprt Q2 2012/13 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO Systemair delårsrapprt Q2 2012/13 Gerald Engström, CEO Glen Nilsson, CFO Ventilation World Wide 44 länder 200 000 m 2 produktionsytor 60 bolag 3 400 anställda NASDAQ OMX Nordic Exchange 4 miljarder kr

Läs mer

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Verkställande direktörens anförande Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Vår Vision VÄRLDSLEDANDE LEVERANTÖR AV EN SÄKRARE FRAMTID 29 april 2012, page 2 Vår Mission Vi arbetar för en säkrare värld

Läs mer

Aktieägar- och företagsbesök. Götene 18 oktober 2017

Aktieägar- och företagsbesök. Götene 18 oktober 2017 Aktieägar- och företagsbesök Götene 18 oktober 2017 VÄLKOMNA TILL UMIDA GROUP! VI ÄR PÅ EN SPÄNNANDE RESA RESAN FRAM TILLS IDAG CEFOUR WINE & BEVERAGE AB Etablerades 2008 Unik förpackningslösning - färdigpackade

Läs mer

Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012

Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012 Cefour Wine & Beverage Partihandel AB (publ) Kvartalsrapport januari mars 2012 Resultatet för kvartalet i korthet Nettoomsättningen uppgick till 1 478 KSEK (224 KSEK) Resultatet uppgick till - 2 606 KSEK

Läs mer

Viktigt med bra förvaringsmöjligheter vid köp av ny bostad

Viktigt med bra förvaringsmöjligheter vid köp av ny bostad Pressmeddelande 2014-02-05 Viktigt med bra förvaringsmöjligheter vid köp av ny bostad Svenskar flyttar som aldrig förr och kraven på bostadens utformning är höga. 95 procent anser att det är viktigt med

Läs mer

VATTENSPRINKLER MÖJLIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR Drift og vedlikehold

VATTENSPRINKLER MÖJLIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR Drift og vedlikehold VATTENSPRINKLER MÖJLIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR Drift og vedlikehold Bo Hjorth AlbaCon AB Brannvernføreningen Tromsø 2013 1 Tillförlitlighet %? Brannvernføreningen Tromsø 2013 2 Reliability of fire prevention

Läs mer

Easy Campers Made in DOROTEA

Easy Campers Made in DOROTEA Easy Campers Made in DOROTEA BILDER: FOTOGRAF EIVON CARLSON LULEÅ 0815 S Karosser AB Timmervägen 11 917 32 DOROTEA Tel. 0942-512 90 vx. Fax. 0942-514 00 E-post: info@skarosser.se www.skarosser.se Easy

Läs mer

Din manual AEG-ELECTROLUX S1542-5I http://sv.yourpdfguides.com/dref/611477

Din manual AEG-ELECTROLUX S1542-5I http://sv.yourpdfguides.com/dref/611477 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för AEG- ELECTROLUX S1542-5I. Du hittar svar på alla dina frågor i AEG-ELECTROLUX S1542-5I

Läs mer

Electrolux Prostore 90

Electrolux Prostore 90 Electrolux Prostore kyl- och frysserie är anpassade för de kök där man kräver Gastronormanpassning samt kyl-och frysskåp av toppkvalitet med finesser som ett mycket effektivt kylsystem samt energibesparande

Läs mer

Hissar & rulltrappor för alla miljöer.

Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Hissar & rulltrappor för alla miljöer. Bostäder. Kontor. Butiker. Lager. Industrier. Skolor. Sjukhus. www.alt.se 0472-390 700 Svenskproducerade hissar från Småland Energiklass A på alla våra hissar Tillgänglighetsanpassat

Läs mer

Logistikprodukter som effektiviserar din transport och distribution i alla led. cowin.se

Logistikprodukter som effektiviserar din transport och distribution i alla led. cowin.se Logistikprodukter som effektiviserar din transport och distribution i alla led. cowin.se Tjäna på att investera i smarta och effektivare logistikprodukter. Vi erbjuder smarta skräddarsydda lösningar med

Läs mer

K 200. Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1

K 200. Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1 K 200 Bruksanvisning S... 3 76-504-0940 1 S Innehållsförteckning Uppställning och inbyggnad 3 El-anslutning 4 Igångsättning 4 Temperaturinställning 5 Temperaturlarm 5 Strömavbrott 5 Avfrostning 6 Belysning

Läs mer

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean

RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean RENINGSVERK I VÄRLDSKLASS enkla och hållbara lösningar för enskilt avlopp från Conclean Conclean har den enkla lösningen för ditt enskilda avlopp Entreprenörer som återkommer och nöjda kunder talar sitt

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris sedan 1979. www.sffab.se

Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris sedan 1979. www.sffab.se Rätt köpare, rätt säljare och rätt pris sedan 1979 www.sffab.se 1 Mest anlitad Därför väljer de flesta Svensk FöretagsFörmedling för en lyckad affär Sveriges bredaste tjänsteutbud 30 expertmäklare Rikstäckande

Läs mer

Brandfarliga varor i hemmen

Brandfarliga varor i hemmen April 1996:3 (Rev 2000-06-06) Brandfarliga varor i hemmen Hur mycket får jag förvara? Hur skall förvaringen ske? Sprängämnesinspektionen, Box 1413, 171 27 SOLNA, Tel: 08-799 83 30 Så här känner Du igen

Läs mer

We deliver energysmart solutions

We deliver energysmart solutions PRODUKTSORTIMENT 2010 Denna broschyr innehåller ett urval av vårt sortiment. Om ni saknar någon produkt, kontakta oss för komplett katalog. Energysmart.se Mörtgränd 17, 31233 Laholm Telefon 0709 82 24

Läs mer

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza

ITAB Shop Concept. Förvärv av La Fortezza ITAB Shop Concept Förvärv av La Fortezza 2016-07-08 Förvärvet är i linje med vår strategi om att erbjuda helhetskoncept till detaljhandeln i Europa. Genom förvärvet stärker vi ytterligare vår ledande marknadsposition

Läs mer

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL Art: 22-1670 DC-62P Art: 22-1680 DC-82P Gratulerar till köpet av denna kvalitets kyl- och frysbox. Vi som tillverkare och leverantör

Läs mer

BODAR &VAGNAR TILLFÄLLIGA LOKALER

BODAR &VAGNAR TILLFÄLLIGA LOKALER BODAR &VAGNAR TILLFÄLLIGA LOKALER TILLFÄLLIGA LOKALER BODAR FÖR FLEXIBLA BEHOV EFTERSOM DU BEHÖVER GÅ IN IBLAND Behöver du temporärt tak över huvudet? Kanske tillfälliga kontor under en byggperiod? Eller

Läs mer

den kompletta översikten av företag som levererar utrustning för ved- eller fliseldning i effektintervallet 20 kw - 300 kw

den kompletta översikten av företag som levererar utrustning för ved- eller fliseldning i effektintervallet 20 kw - 300 kw tema: BIOENERGI FÖR FASTIGHET OCH INDUSTRI Extra exemplar av "Fastighetsvärme" beställer du på: bioenergitidningen.se Bioenergi för FASTIGHET och industri den kompletta översikten av företag som levererar

Läs mer

1 Credo REISEMOBILE AUS LEIDENSCHAFT

1 Credo REISEMOBILE AUS LEIDENSCHAFT SE 1 Credo REISEMOBILE AUS LEIDENSCHAFT ETT PERFEKT INSTEG I PREMIUMKLASSEN. Att lyx inte är en fråga om storlek är något som Credo alltid bevisat. Credo har samma egenskaper som kännetecknar Concordes

Läs mer

Security Products Partnerprogram

Security Products Partnerprogram Security Products Partnerprogram Answers for infrastructure. Security Products Partnerprogram med oss är du säker Security Products är ett affärsområde inom Siemens AB, Building Technologies Division och

Läs mer

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE. Skillnaden är auktoriserad AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE Skillnaden är auktoriserad NSK Europe tillverkar kullager, fordonskomponenter, styrsystem och precisionsprodukter i sina moderna tillverkningsfabriker runt om i Europa. Peterlee

Läs mer

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40. P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 PRESS info P09301SE / Per-Erik Nordström 31 mars 2009 Scania V8 1969-2009 Det legendariska mullret fyller 40 Kraften, känslan och det omisskännliga ljudet hör till det som gör Scanias V8- motor legendarisk.

Läs mer

Många spännande KABE nyheter 2015

Många spännande KABE nyheter 2015 Många spännande KABE nyheter 2015 2015 blir det ännu lättare att hitta en KABE som passar just dig och din familj. Vårens uppmärksammade nyhet på husvagnssidan, lyxiga KABE Imperial, blir nu en egen modellserie

Läs mer

9990:- & installation VID KÖP AV CYLINDA VITVAROR! Köper du Cylinda vitvaror denna veckan, fram till 13 mars bjuder vi på leverans & installation.

9990:- & installation VID KÖP AV CYLINDA VITVAROR! Köper du Cylinda vitvaror denna veckan, fram till 13 mars bjuder vi på leverans & installation. Denna veckan Cylinda Extra Gruppreklam till hushåll Kampanj vecka 10 VID KÖP AV CYLINDA VITVAROR! Köper du Cylinda vitvaror denna veckan, fram till 13 mars bjuder vi på leverans. Gäller 3 mils radie från

Läs mer

Årsstämma 2008 i CellaVision AB. Yvonne Mårtensson, VD

Årsstämma 2008 i CellaVision AB. Yvonne Mårtensson, VD Årsstämma 2008 i CellaVision AB Yvonne Mårtensson, VD CellaVision är marknadens ledande leverantör av bildanalysbaserade produkter för rutinanalys av blod CellaVision i korthet Säljer, marknadsför och

Läs mer

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola till svensk ekonomi När du köper en Coca-Cola i Sverige kanske du inte tänker på allt som ligger bakom den och hur den bidrar till

Läs mer

Ny teknik slår igenom när den är gammal

Ny teknik slår igenom när den är gammal Januari 2007 Ny teknik slår igenom när den är gammal Tekniska genombrott tar mycket längre tid än man tror. Och för att de ska få någon effekt krävs en rad följduppfinningar. Ångkraften, elektriciteten

Läs mer

Energivärld i förändring skapar nya möjligheter. Lars Bierlein, Business Innovation 18 september 2013

Energivärld i förändring skapar nya möjligheter. Lars Bierlein, Business Innovation 18 september 2013 Energivärld i förändring skapar nya möjligheter Lars Bierlein, Business Innovation 18 september 2013 Översikt E.ON-koncernen Runtom i Europa, Ryssland och Nordamerika har vi nästan 79 000 medarbetare som

Läs mer

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet Produktkatalog Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Om företaget Vi vill vara marknadsledande när det gäller design, kvalité, miljö och säkerhet. Vi ser framåt

Läs mer

Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012

Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012 Enjoy Group AB (publ): Kvartalsrapport 1, 2012 Omsättningen i Enjoy Group AB (publ) 55 66 53-2924 kvartal 1, 2012 landade på 8 808 000 SEK vilket är lägre än förväntat, men berodde till största del på

Läs mer

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne!

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H 2 Skåne Vi vill öka den skånska tillväxten inom miljöteknikområdet och med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden arbetar vi i projektet Vätgassamverkan i Skåne. Genom nätverkande och gemensamma

Läs mer

Q1 2014: Svag nedgång under kvartal 1

Q1 2014: Svag nedgång under kvartal 1 Pressrelease Fredag, 16:e maj, 2014 Q1 2014: Svag nedgång under kvartal 1 16:e maj 2014 Daniel Grass T +46 455 36 57 daniel.grass@gfk.com Resultatet från GfK TEMAX Sweden för det första kvartalet 2014

Läs mer

det behagliga din egen terrass eller uteplats. Om man slår ut investeringen

det behagliga din egen terrass eller uteplats. Om man slår ut investeringen Terrassmarkiser det behagliga Snyggt Utseende och och praktiskt funktion Lunex Behovet har utvecklat av solskydd och tillverkat har existerat solskydd sedan för nordiska tidernas förhållanden begynnelse,

Läs mer

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 1.400.000 Konstruerad (år) 2003 område (län) Lagoa Tomtarea 9360 Stad Konstruktion område 584 sida 3/5 På landsbygden, nära fiskebyn, golfbanor och inom gångavstånd från

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Easy Camper EC 8LH-2,1 sidodörr Easy Camper EC 6SH-2,0/2,1 Easy Camper EC 7H-2,0/2,1

Easy Camper EC 8LH-2,1 sidodörr Easy Camper EC 6SH-2,0/2,1 Easy Camper EC 7H-2,0/2,1 Easy Camper EC 8LH-2,1 sidodörr Easy Camper EC 6SH-2,0/2,1 Easy Camper EC 7H-2,0/2,1 EC 8LH-2,1 sidodörr EC 9S EC 7H EC 8,5C EC 6SH-2,0/2,1 EC 8LH-2,0/2,1 Easy Campers Made in DOROTEA BILDER: FOTOGRAF

Läs mer

FUTURE DC, DF TEKNISKA DATA

FUTURE DC, DF TEKNISKA DATA FUTURE DC, DF TEKNISKA DATA 2011 08 Tekniska data DC 520, DC 720, DF 520, DF 720 DC 520 DC 720 DF 520 DF 720 Utvändiga mått bredd (mm) 600 850 600 850 djup (mm) 700 700 700 700 höjd (mm) 2030 2030 2030

Läs mer

2017. SVENSKA NYDEFINIERAD FRIHET HOME FIRST CLASS REISEMOBILE. MADE IN GERMANY

2017. SVENSKA NYDEFINIERAD FRIHET HOME FIRST CLASS REISEMOBILE. MADE IN GERMANY 2017. SVENSKA NYDEFINIERAD FRIHET HOME FIRST CLASS REISEMOBILE. MADE IN GERMANY 2 3 VÅRA PARTNERS MÅNGA SPECIALISTER, ETT MÅL VB AIRSUSPENSION Denna specialist på luftfjädring gör våra husbilar ännu bekvämare

Läs mer

www.akzonobel-wood.com

www.akzonobel-wood.com www.akzonobel-wood.com Akzo Nobel Industrial Coatings AB, Malmö 2 AKZO NOBEL AKZO NOBEL är en internationell koncern som är aktiv i mer än 75 länder och har ungefär 68 000 anställda. Koncernens huvudkontor

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Hur har du lyckats skapa ett så framgångsrikt

Hur har du lyckats skapa ett så framgångsrikt TEXT LINDA THOMSEN HÖGFELDT & JOHAN JARNEVING FOTO SEBASTIAN BERGER, NICKE JOHANSSON, AASHITH SHETTY & ANDERS DEROS Flygplansinteriördesignern Stefan Sommer, Semcon Tyskland DE SENASTE ÅREN har Stefan

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Easy Campers. Made in Dorotea.

Easy Campers. Made in Dorotea. Easy Campers Made in Dorotea www.skarosser.se Planlösning A EC 6eco H-2,0/2,1 EC 6SH-2,0/2,1 EC 6SH-2,1 SE Planlösning B Anpassad för Japanska och europeiska pick-ups med enkel eller dubbelhytt Japanska

Läs mer

dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA

dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA 365 dagar utan kontaktuttag! Den bästa mobila energiförsörjningen HUSBIL BÅT STUGA HUSBIL BÅT STUGA En EFOY COMFORT laddar upp ditt förbrukningsbatteri helautomatiskt. Detta garanterar att du alltid har

Läs mer

primagaz.se Gasol för hotell och restauranger

primagaz.se Gasol för hotell och restauranger primagaz.se Gasol för hotell och restauranger Vad säger kunderne Gasol är mycket viktigt för att vi ska kunna driva vår restaurang. Med Primagaz som leverantör är det mycket enkelt, smidigt och pålitligt

Läs mer

SE The King of Comfort

SE The King of Comfort The King of Comfort SE Alde Värmesystem Säkert, ekonomiskt och miljövänligt Manöverpanel med pekskärm Du styr ditt värmesystem via den lättöverskådliga, användarvänliga pekskärmen. Alla centrala funktioner

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV

GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV GLOBAL STYRKA, LOKAL NÄRVARO OCH EN SVÅRSLAGEN KUNSKAP OM GOLV EN GLOKAL LEDARE INOM GOLV Tarkett är idag ett av världens största golvföretag med verksamhet i över 100 länder. När vi arbetar med hållbarhetsfrågor,

Läs mer

Steget mot framtiden. Synergi i optimalt energiutnyttjande. Fueltech

Steget mot framtiden. Synergi i optimalt energiutnyttjande. Fueltech Steget mot framtiden Synergi i optimalt energiutnyttjande Fueltech Mikael Jönsson Anders Persberg Energismart Boende Framtidens möjligheter med huset som kraftkälla! Var kommer Co2 utsläppen ifrån? Bostäder

Läs mer

Smältkarbonatbränslecellen (MCFC)- tekniken som är på väg att bli kommersiell

Smältkarbonatbränslecellen (MCFC)- tekniken som är på väg att bli kommersiell Smältkarbonatbränslecellen (MCFC)- tekniken som är på väg att bli kommersiell Carina Lagergren och Göran Lindbergh Tillämpad elektrokemi KTH Skolan för kemivetenskap Smältkarbonatbränslecellen, MCFC Anod:

Läs mer

NR 5 2009 ÖJABY DESIGN. Lysande idéer. Energisnåla höghus Drömgrannen Timell Fruktsamma träd

NR 5 2009 ÖJABY DESIGN. Lysande idéer. Energisnåla höghus Drömgrannen Timell Fruktsamma träd NR 5 2009 ÖJABY DESIGN Lysande idéer Energisnåla höghus Drömgrannen Timell Fruktsamma träd Den unika villan har väckt många reaktioner. Tanken var redan från början att det skulle bli ett hus som stack

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Swedbank Stora Fonddagen

Swedbank Stora Fonddagen Swedbank Stora Fonddagen 2007-02-08 Dr. Jan-Olof Brüer, VD och Koncernchef Sectra AB Världsledande produkter som effektiviserar sjukvården och skyddar information. Sid 1 Vad är Sectra? i i i Verksamt inom

Läs mer

UPPLEVELSER, STIL OCH KVALITET

UPPLEVELSER, STIL OCH KVALITET UPPLEVELSER, STIL OCH KVALITET Från vår stiliga METEOR-igloo sovrum, öppnar sig en fantastisk utsikt över hela landskapet, upp till takhöjden. Igloon finns i två olika storlekar, 36 m 2 Stora Björn för

Läs mer

DELÅRSRAPPORT januari september

DELÅRSRAPPORT januari september 2018 DELÅRSRAPPORT januari september DETTA ÄR NEW WAVE GROUP New Wave Group är ett tillväxtbolag. Vi skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter för profilbranschen samt sport-, gåvo- och

Läs mer

Kylskåp 650L. Electrolux Prostore 90

Kylskåp 650L. Electrolux Prostore 90 Electrolux Prostore kyl- och frysserie är anpassade för de kök där man kräver gastronormanpassning samt kyl-och frysskåp av toppkvalitet med finesser som ett mycket effektivt kylsystem samt energibesparande

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

Gnosjö håller andan. forts på sidan 66

Gnosjö håller andan. forts på sidan 66 Gnosjö håller andan Ingen plats i Sverige är så starkt förknippad med företagande som Gnosjö. Mager jord och stor uppfinningsrikedom har resulterat i ett unikt entreprenörsklimat. Du&Co åkte till Småland

Läs mer

HOPPE Kvick-i-Sprint plus Mindre är mera

HOPPE Kvick-i-Sprint plus Mindre är mera HOPPE Kvick-i-Sprint plus Mindre är mera HOPPE Kvick-i-Sprint plus Enkelt - snabbt - stabilt! Inga skruvar Monteras med några få handgrepp utan verktyg Modell: Atlanta (M1530/849FI/849FIS), färg: F42-R/F69

Läs mer

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat osch Compress 5000/7000 Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat Vill du ha extra trygghet när du istallerar en osch värmepump? Då ska du välja en VärmePartner. De är installatörer med stor erfarenhet

Läs mer

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet

Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Brandavskiljande displayskåp serie SGS Maximal exponering, kundvänlighet och brandsäkerhet Rätt förvaring av brandfarlig vätska och aerosoler i enlighet med kraven i SÄIFS 1996:2. Skapa med färg och ljus

Läs mer

Kyl-/Frysskåp Underbänkskylskåp. Grå. 160 liter

Kyl-/Frysskåp Underbänkskylskåp. Grå. 160 liter Produkt # Modell # Namn # SIS # AIA #. 727030 (RUCR16X1) Underbänkskylskåp. Grå. 160 liter. R134a. Automatisk avfrostning. IP23 skydd. 727046 (RUCR16W1) Underbänkskylskåp. Vit. 160 liter. R134a. Automatisk

Läs mer

Gullberg & Jansson AB (publ) Presentation nyemission och marknadslistning. Marcus Gullberg, VD och grundare April, 2012

Gullberg & Jansson AB (publ) Presentation nyemission och marknadslistning. Marcus Gullberg, VD och grundare April, 2012 Gullberg & Jansson AB (publ) Presentation nyemission och marknadslistning Marcus Gullberg, VD och grundare April, 2012 1 Innehållsförteckning 1. Erbjudandet 2. Motiv till Erbjudandet 3. Gullberg & Jansson

Läs mer

Mycronic Årsstämma maj 2016

Mycronic Årsstämma maj 2016 Mycronic Årsstämma 2016 3 maj 2016 Enabling the future of electronics Lena Olving, VD och koncernchef Det här är Mycronic års erfarenhet av innovation Mycronic är representerade i mer än 50 länder kunder

Läs mer