Ett svenskt konstruktikon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett svenskt konstruktikon"

Transkript

1 Ett svenskt konstruktikon Grammatik möter lexikon Benjamin Lyngfelt, Lars Borin, Linnéa Bäckström, Markus Forsberg, Leif-Jöran Olsson, Julia Prentice, Rudolf Rydstedt, Emma Sköldberg, Sofia Tingsell och Jonatan Uppström 1 1. Inledning Storskaliga språkbeskrivningar är typiskt av två slag: grammatikor och lexikon. Grammatikor inriktar sig i första hand på generella regler, medan lexikon utgår från enskilda ord. Många språkliga mönster är emellertid för specifika för att betraktas som generella regler, men för generella för att kunna knytas till enskilda ord, och blir därmed perifera från båda perspektiven. Hit hör t.ex. tidsformler som MINUTTAL i/över TIMTAL, jämförelser som lika X som Y, partikelkonstruktioner som VERBA på och frekvensangivelser som MÄNGD i/om NP BEST. (tre gånger i veckan, två tabletter om dagen). Däremot är de inte perifera i språket, utan sådana mönster vi kan kalla dem konstruktioner är både många och vanliga: The number of idioms and constructions that speakers know is of a comparable order of magnitude to the number of words, and the frequency of such constructions in text and conversation is very high. (Jackendoff 2007:57) Följaktligen försöker såväl grammatiker som lexikografer vidga perspektivet mot mitten. I grammatikor strävar man efter att i görligaste mån täcka specialfall och undantag, medan lexikon ofta tar upp valensramar o.d. Täckningen blir dock sämre ju längre från det egna kärnområdet man kommer. I lexikala beskrivningar har man t.ex. svårt att redogöra för 1 Den forskning som presenteras här har utförts inom de samverkande projekten Ett svenskt konstruktikon, som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond, anslag nr P :1 och Svenskt frasnät++, som finansieras av Vetenskapsrådet (dnr ) samt av Göteborgs universitet inom satsningen på styrkeområdet språkteknologi.

2 uttrycksmönstrens produktivitet (Lyngfelt & Sköldberg 2013). Särskilt svåra att fånga från endera hållet är strukturer som har både lexikala och grammatiska drag (Fillmore, Kay & O Connor 1988). Utifrån en språksyn där språksystemet är uppdelat i en grammatik och ett lexikon kan de knappast bli annat än perifera gränslandsfenomen. Detta är en av utgångspunkterna för konstruktionsgrammatik, där man tar avstånd från den traditionella uppdelningen i ett lexikon och en grammatik och i stället ser språksystemet som ett nätverk av konstruktioner: ett konstruktikon. Som föreställning om hur vårt mentala språksystem är uppbyggt har konstruktikonbegreppet varit centralt inom konstruktionsgrammatiken sedan teorin växte fram på 1980-talet (se t.ex. Fillmore 1988), men det är först nyligen som man har börjat utforma konstruktikon som samlade språkbeskrivningar. Det finns idag ett pilotkonstruktikon för engelska vid UC Berkeley (Fillmore 2008, Fillmore m.fl. 2012) och man har påbörjat konstruktikonprojekt för japanska (Ohara 2013) och brasiliansk portugisiska (Torrent m.fl. under utgivning), men det språk där man har kommit längst är svenska. Gemensamt för dem alla är att konstruktikonen utvecklas i anslutning till den lexikala resursen FrameNet för respektive språk (se vidare avsnitt 4). Det svenska konstruktikon som utvecklas vid Göteborgs universitet (Lyngfelt m.fl. 2012, Sköldberg m.fl. 2013) är en databas över svenska konstruktioner, till att börja med främst för språkvetenskapliga syften men på sikt avsett även för pedagogiska och språkteknologiska tillämpningar. Ett särskilt fokus ligger på att redogöra för konstruktioner som är problematiska ur ett inlärarperspektiv. Efter en introduktion till konstruktioner i avsnitt 2 nedan, presenteras det svenska konstruktikonet i avsnitt 3 4, följt av en kort utblick i avsnitt Konstruktioner Konstruktioner kan definieras som conventional, learned form-function pairings at varying levels of complexity and abstraction (Goldberg 2013: 17). Några sådana förbindelser mellan form och innehåll illustreras i (1 3): (1) [VERBA sig RESULTAT]: springa sig varm, skrika sig hes, shoppa sig lycklig, äta sig mätt, hyra sig i form (jfr känna sig trött) Mönstret i (1) består av ett verb, en reflexiv och ett predikativ (typiskt en adjektivfras) som uttrycker ett resultat av verbhandlingen: bli varm genom att springa, skrika så att man blir hes. 2 Det är just kombinationen av form 2 Ett mindre typiskt exempel är Hyr dig i form, hämtat från en annons där den som hyr en TV får en träningscykel på köpet. Tanken är alltså att man indirekt kommer i form genom att hyra. Att konstruktionen kan töjas så långt är ett tydligt tecken på dess produktivitet.

3 och betydelse som utgör mönstret. Alltså är inte ett uttryck som känna sig trött ett exempel på konstruktionen, eftersom det inte betyder bli trött genom att känna. Konstruktionen kallas REFLEXIV RESULTATIV (Lyngfelt 2007; jfr Jansson 2006, som ger en mer övergripande analys av resultativkonstruktioner i svenskan). (2) [i ADJEKTIV-aste laget]: i tyngsta laget, i dyraste laget, i varmaste laget (jfr i (det) bästa laget) Konstruktionen i (2) betyder ungefär mer än önskvärt av den egenskap som adjektivet uttrycker och skiljer sig därmed från en mer ordinär superlativbestämning som (det) bästa laget. Den utmärker sig också formmässigt genom att inte tillåta artikel. Här ser vi tydligt hur drag från olika nivåer kombineras i samma konventionaliserade mönster: en syntaktisk struktur, närmare bestämt en prepositionsfras, där prepositionen i är lexikalt given och rektionens nominala huvudord utgörs av den bestämda singularformen laget, med en betydelse av lag som knappt uppträder utanför denna konstruktion, och där nominalfrasen trots sin adjektivbestämning som sagt saknar artikel. Det ingår ett schematiskt led, ett adjektiv, som dock obligatoriskt står i superlativ. (3) [X och X]: kul och kul, många och många, modig och modig (jfr äpplen och päron, glad och nöjd, Ni bara pratar och pratar) Har du köpt ny bil? Nja, ny och ny, den är från I (3) tillkommer ytterligare en dimension. X OCH X-konstruktionen går ut på att ett ord från föregående yttrande upprepas i en samordning, och funktionen är ungefär att omförhandla ordets relevans (t.ex. Lindström & Linell 2007). Detta är en reaktiv konstruktion, vars egenskaper är beroende inte bara av den pragmatiska relationen till föregående yttrande utan också av detta yttrandes form. Mönstret skiljer sig därmed markant från andra typer av samordningar. Variabeln X är ofta ett adjektiv, men verkar kunna vara i stort sett vilket ord som helst. De båda X:en kan dock inte utgöras av synonymer utan måste vara samma ord. Alla tre konstruktionerna kan ses som speciella varianter av mer generella mönster, som i sin tur utgör konstruktioner på högre nivå, t.ex. SAMORD- NING. På så vis ses (det mentala) konstruktikonet som ett nätverk av generaliseringar av olika granularitet. Konstruktioner behöver alltså inte kunna hänföras vare sig till distinkta språknivåer eller till någon viss abstraktionsnivå. De avgörande begränsningarna är dels att de förenar form och innehåll, dels att de är konventionaliserade. I Goldbergs definition ovan ingår även kriteriet att konstruktioner är inlärda; man tänker sig att de bildas successivt som generaliseringar över instanser på samma sätt som andra

4 kognitiva mönster. Andersson (2005) karakteriserar konstruktioner som mönsterminnen. 3 En praktiskt betydelsefull faktor är i vilken utsträckning en konstruktion innehåller schematiska led, se tabell 1 nedan. Lexikalt fyllda konstruktioner brukar hänföras till lexikonet, medan de helt schematiska faller inom grammatikens domän. Det som främst riskerar att hamna mellan stolarna är partiellt schematiska konstruktioner, som därmed kanske är de mest angelägna att redogöra för i ett konstruktikon. Tabell 1. Konstruktioner med olika grad av schematicitet (jfr Fried under utgivning., Lyngfelt & Forsberg 2012:8) fyllda och fixerade fyllda, delvis flexibla så att säga, light, röda hund lägga[tempus] (alla) papperen/korten på bordet, sista minuten-resa[numerus/species] delvis schematiska i ADJ-aste laget, VERBA på, MINUTTAL i/över TIMTAL helt schematiska S[NP VP], VERB[tempus], VERBA sig RESULTAT 3. SweCcn ett svenskt konstruktikon Med ett konstruktikon menas som sagt dels en språkbrukares mentala inventarium av konstruktioner, dels en systematisk samling konstruktionsbeskrivningar. Termen uppvisar alltså samma sorts polysemi som grammatik och lexikon. Likaså kan man, i analogi med distinktionen mellan lexikologi och lexikografi, skilja mellan (mer teoretisk) konstruktionsgrammatik och (mer praktisk) konstruktikografi. Liksom en ordbok är ett lexikografiskt verk är alltså ett deskriptivt konstruktikon en konstruktikografisk produkt. Samtidigt som konstruktikonutveckling utgår från konstruktionsgrammatiska principer är det också en verksamhet som i praktiken har mycket gemensamt med lexikografi. 3 Det finns också en striktare definition enligt vilken en konstruktion inte ska kunna härledas ur andra konstruktioner utan måste innehålla något idiomatiskt formdrag och/eller ogenomskinligt innehållsdrag (Goldberg 1995:4). Denna begränsning hänger ihop med en strävan att undvika redundans i systemet en teoretisk utgångspunkt som allt färre ansluter sig till numera, eftersom det visat sig att redundans är vanligt förekommande i kognitiva system och att de avgörande begränsningarna snarare avser arbetsminnet än lagringsutrymmet. Däremot är ev. förekomst av konstruktionsspecifika drag ett metodologiskt användbart kriterium för att säkrare påvisa en konstruktions existens. Vid praktisk konstruktikonutveckling medför redundans i systemet både för- och nackdelar och bör därför hanteras med viss varsamhet.

5 Utvecklingen av ett svenskt konstruktikon är ett samarbete mellan expertis inom (konstruktions-)grammatik, lexikografi, semantik, språkteknologi och svenska som andraspråk. Konstruktikonet, som kort brukar benämnas SweCcn (Swedish Constructicon), är fritt tillgängligt via Språkbanken och omfattar för tillfället drygt 200 konstruktioner. En stor del av dessa är delvis schematiska och andra semigenerella konstruktioner, vilka är högprioriterade inom projektet. Förutom att de i stort sett saknar samlade beskrivningar och därmed till viss del utgör en empirisk lucka, finns det även nyttoargument att anföra. De förefaller nämligen högst relevanta för såväl andra- och främmandespråksinlärning som språkteknologi och lexikografi. Där förstaspråkstalare i stor utsträckning använder prefabricerade strukturer och halvfabrikat förlitar sig inlärare även avancerade sådana mer på ord och generella regler (Pawley & Syder 1983, Ekberg 2013 m.fl.). Därmed uppfattas deras svenska som mindre idiomatisk. Vidare är det en kognitivt mer krävande uppgift att sätta samman meningar utan prefabricerat material, vilket i sig leder till att det blir svårare att tala sitt andraspråk än det hade behövt vara (Wray 2008). Då även undervisningen till stor del handlar om ord och generella regler, eftersom det är sådana beskrivningar som finns att tillgå, kan ett konstruktikon fylla en viktig materiallucka. Det största problemet med semigenerella konstruktioner torde här alltså inte vara felaktig användning utan snarare utebliven användning. Samtidigt finns det också gott om exempel på hur inlärare ändå använder även sådana konstruktioner men utan att lyckas fullt ut (se t.ex. Prentice 2010). I görligaste mån försöker vi identifiera och redogöra för sådana problematiska konstruktioner. Även språkteknologiska redskap bygger i hög grad på ord och generella grammatiska regler och har därför svårt att hantera semigenerella konstruktioner. Idiom och andra s.k. flerordsenheter har t.ex. karakteriserats som [a] pain in the neck for NLP (Sag m.fl. 2002). 4 Exempelvis lider automatisk textanalys av ambiguitetsproblem, där även enkla strukturer kan generera ett otal möjliga tolkningar av vilka den rätta är mycket svår att särskilja utan mänsklig intuition. Om semigenerella konstruktioner kan identifieras komputationellt på samma sätt som ord och generella grammatiska strukturer kan denna ambiguitet reduceras betydligt. För SweCcn:s del är utvecklingen av sådana metoder både mål och medel. Dels är det ett angeläget forskningsmål i sig, dels använder vi språkteknologi för att identifiera konstruktioner som vi annars kanske inte hade upptäckt på egen hand (se Bäckström m.fl. 2013, Forsberg m.fl. under utgivning). Ett konstruktikon har som sagt stora likheter med lexikografiska resurser, inte minst metodologiskt; och flera språkliga mönster uppträder i båda, fast 4 NLP står för Natural Language Processing, dvs. språkvetenskaplig databehandling.

6 beskrivna ur olika perspektiv. Samtidigt skiljer de sig åt bl.a. genom att lexikografiska beskrivningar är knutna till specifika ord. Ett konstruktikon har också bättre möjligheter att redogöra för produktiviteten hos grammatiska uttryck (Lyngfelt & Sköldberg 2013). En ordbok kan redovisa frekventa fraser som supa sig full och äta sig mätt, men knappast alla de kreativa möjligheter som konstruktionen VERBA SIG RESULTAT erbjuder. Å andra sidan kräver ett konstruktikon mer komplexa och abstrakta beskrivningar för att kunna fånga schematicitet och grammatisk struktur hos konstruktioner. Rimligen bör de båda resurstyperna gå att förena, t.ex. med ett konstruktikon som tillägg till en e-ordbok. I viss mån gör vi redan detta, dels genom kopplingen mellan konstruktikon och FrameNet, dels genom att SweCcn integreras med och delvis kompletterar andra lexikala resurser i Språkbanken (se vidare nästa avsnitt). 4. Utformning För att möjliggöra storskalighet fordras relativt enkla konstruktionsbeskrivningar. Följaktligen eftersträvar vi inte den detaljnivå och precision som ofta utmärker konstruktionsgrammatiska analyser. Förebilden är snarare de mer approximativa definitioner som används i ordböcker. Samtidigt tillkommer en komplexitetsnivå, eftersom det inte bara är betydelser som ska definieras utan också konstruktionernas grammatiska struktur. Kärnan i beskrivningarna blir därför en fritextdefinition kombinerad med en enkel strukturskiss, som i (4 5) nedan. Notera att formatet avser själva databasen och inte är avsett att användas i befintlig form i kommande pedagogiska tillämpningar. Vidare är resursen under ständig utveckling, varför vissa drag i det följande kan komma att ändras. (4) I_ADJ-ASTE_LAGET [Någon] Experiencer upplever att [ett fenomen] Item har en [egenskap] Property av orimliga proportioner i förhållande till en (implicit) standard. [i 2 ADJ suv laget] (5) REAKTIV_X_OCH_X [Ett element] Item från ett tidigare yttrande återanvänds och upprepas med konjunktionen [och] Konj för att modifiera eller relativisera elementets betydelse. [X = och 1 X = ] Upphöjd siffra efter ett ord i strukturskisserna (och 1 resp. i 2 ) indikerar vilken undertyp av ordet som avses, suv i (4) specificerar superlativ av adjektivet

7 och kursiv stil markerar ordformen laget. Likhetstecknen i (5) indikerar att de båda instanserna av X ska vara identiska. 5 De taggade leden i definitionerna markeras också i annoterade exempel, där även övriga konstruktionselement och konstruktionen som helhet taggas, såsom illustreras i (6 7). (I webbgränssnittet uppträder klamrar och taggar i annan färg än texten i övrigt.) Exemplen är autentiska och har hämtats ur Språkbankens korpusar. Notationen cee i (7) står för construction evoking element (Fillmore m.fl. 2012), dvs. lexikalt specifika led som utmärker konstruktionen och ska göra det lättare att exempelvis identifiera den maskinellt. I databasen redovisas också ord som är särskilt vanliga i konstruktionen, t.ex. tidig och sen i I_ADJ-ASTE_LAGET. (6) [ [Altare] Item [och] Konj [altare] Item ] reaktiv_x_och_x vi valde att gifta oss borgerligt [...] (7) Om vi inte får mer än [tre sekunder] Item tycker [jag] Experiencer att det är [ [i] P [futtigaste] Property [laget.] cee ] i_adjaste_laget Denna typ av annotering härrör från den lexikala resursen FrameNet (FN), som liksom det första konstruktikonet utvecklats vid UC Berkeley. Samtliga befintliga konstruktikon är som sagt knutna till FN för resp. språk, och formatet följer därför huvudsakligen FN-standard. SweCcn är länkat till den svenska FN-versionen Svenskt frasnät (SweFN, Borin m.fl. 2010). Genom dessa kopplingar öppnas också intressanta möjligheter till tvärspråkliga konstruktikontillämpningar (Bäckström m.fl. under utgivning). Både SweCcn och SweFN är dessutom integrerade med andra svenska resurser vid Språkbanken i Göteborg. Såväl korpusar som lexikonresurser är sammanlänkade genom att lexikala enheter automatiskt taggas och länkas till motsvarande enhet i associationslexikonet SALDO (se Borin m.fl. 2010). Genom dessa lexikala länkar kan man enkelt röra sig mellan korpusar och lexikala material. Detta nätverk av resurser, både internt och externt, illustreras i figur 1. De lexikala materialen i Språkbanken, dit både SweFN och SweCcn räknas, är samlade i ett gemensamt sökgränssnitt genom lexikonverktyget Karp (Borin m.fl. 2012). Sökningar i det svenska konstruktikonet sker alltså med fördel via Karp. Genom länkning av lexikalt specifika drag i konstruktionsbeskrivningarna relateras också SweCcn till andra lexikala resurser inom Karp och kan på så vis både komplettera och kompletteras av informationen där. 5 Identitetsmarkeringen må vara redundant just här, eftersom x är en variabel, men den är desto mer relevant för grammatiska kategorier; jfr t.ex. NP och NP.

8 Figur 1. Ett nätverk av resurser 4. Utblick Konstruktikon är en ny typ av resurs, varför uppbyggnaden av SweCcn inledningsvis har handlat mycket om metodutveckling. Den befintliga databasen med något hundratal konstruktioner hittills är förstås liten jämfört med t.ex. en ordbok, som ju har en betydligt längre tradition att falla tillbaka på, men den lägger en grund för någonting större och den växer kontinuerligt. Samtidigt är SweCcn redan i sin nuvarande form mer än bara en grundplåt för fortsatt utbyggnad. De konstruktionsbeskrivningar som finns utgör en provkarta över svenska konstruktioner av olika slag, med flera möjliga tillämpningsområden. Till att börja med kan det fungera både som komplement till lexikonresurserna i Karp och som egen konstruktikografisk produkt. Inte minst redovisningen av ord som är vanligt förekommande i konstruktionerna bör vara av lexikografiskt intresse. Det kanske mest uppenbara tillämpningsområdet är undervisning i svenska som andra- och främmandespråk. Här är det förmodligen främst ett urval av konstruktioner som kan komma ifråga i första hand och vi arbetar

9 med att märka upp konstruktionerna på ett sätt som ska underlätta det urvalet. Beskrivningsformatet vänder sig än så länge till språkvetare snarare än direkt till inlärare, men kan t.ex. ligga till grund för olika typer av övningar. Utveckling av pedagogiska tillämpningar är av hög prioritet i det fortsatta konstruktikonarbetet. Vidare kan databasen utnyttjas för olika språkteknologiska experiment. Här ökar användbarheten ju större konstruktikonet blir, men redan i befintlig storlek erbjuder det flera intressanta möjligheter. Slutligen är det en inspirerande utmaning att utveckla mellanspråkliga tillämpningar. Då det samtidigt växer fram konstruktikon för flera olika språk, dessutom med till stor del gemensamma metoder, är förutsättningarna för detta så goda de kan bli. Samtidigt är konstruktioner väsentligen språkspecifika, och det är ingen trivial uppgift att etablera ens approximativa ekvivalensrelationer mellan konstruktioner i olika språk. 6 En särskild komplikation jämfört med flerspråkig lexikografi är att det för vår del inte räcker med semantisk överensstämmelse. Eftersom en avgörande komponent är konstruktionernas interna struktur måste även formen matchas. Här fordras rimligen ett gemensamt beskrivningsformat, vilket ytterligare understryker fördelarna med gemensam metodutveckling för de olika konstruktikonen. Sammantaget kan det svenska konstruktikonet användas för flera olika syften, trots sin än så länge blygsamma storlek. I takt med att det växer ökar möjligheterna ytterligare. Litteratur Andersson, Lars-Gunnar Språkkänsla som mönsterminnen. I: Språk i tid. Studier tillägnade Mats Thelander på 60-årsdagen. Uppsala. S Borin, Lars, Dannélls, Dana, Forsberg, Markus, Toporowska Gronostaj, Maria, Kokkinakis, Dimitrios The past meets the present in Swedish FrameNet++. 14th EURALEX International Congress. Leeuwarden: EURALEX. S Borin, Lars, Forsberg, Markus, Olsson, Leif-Jöran, & Uppström, Jonatan The open lexical infrastructure of Språkbanken. I: Proceedings of LREC Istanbul. ELRA, S < Bäckström, Linnéa, Borin, Lars, Forsberg, Markus, Lyngfelt, Benjamin, Prentice, Julia & Sköldberg, Emma Automatic identification of construction candidates for a Swedish constructicon. I: Proceedings of the workshop on lexical semantic resources for NLP at NODALIDA (Linköping Electronic Conference Proceedings. 88.) S Vid en jämförelse mellan engelska och svenska (Bäckström m.fl. under utgivning) gick det emellertid överraskande bra att etablera svenska motsvarigheter till flertalet av konstruktionerna i det engelska konstruktikonet.

10 < [Tillgänglig 30 september 2013.] Bäckström, Linnéa, Lyngfelt, Benjamin & Sköldberg, Emma (under utgivning). Towards Interlingual Constructicography: On correspondence between constructicon resources for English and Swedish. Constructions and Frames. Ekberg, Lena Grammatik och lexikon i svenska som andraspråk på nästan infödd nivå. I: K. Hyltenstam & I. Lindberg (red.), Svenska som andraspråk i forskning, undervisning och samhälle. Lund: Studentlitteratur. S Fillmore, Charles J The mechanisms of Construction Grammar. Berkeley Linguistic Society. 14. S Fillmore, Charles J Border Conflicts: FrameNet Meets Construction Grammar. I: E. Bernal & J. DeCesaris (red.), Proceedings of the XIII EURALEX International Congress. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra. S Fillmore, Charles J., Kay, Paul & O Connor, Mary Catherine Regularity and Idiomaticity in Grammatical Constructions: The Case of Let Alone. Language. 64. S Fillmore, Charles J., Lee-Goldman, Russell & Rhomieux, Russell The FrameNet Constructicon I: H. Boas & I. Sag (red.), Sign-Based Construction Grammar. Stanford: CSLI. S Forsberg, Markus, Johansson, Richard, Bäckström, Linnéa, Borin, Lars, Lyngfelt, Benjamin, Olofsson, Joel, Prentice, Julia (under utgivning). From construction candidates to constructicon entries. An experiment using semi-automatic methods for identifying constructions in corpora. Constructions nad Frames. FrameNet. < [Tillgänglig 30 september 2013.] Fried, Mirjam (under utgivning). Construction Grammar. I: A. Alexiadou & T. Kiss (red.), Handbook of syntax (2nd ed.) Berlin: de Gruyter. Goldberg, Adele E Constructions. A Construction Grammar Approach to Argument Structure. Chicago & London: University of Chicago Press. Goldberg, Adele E Constructionist approaches. I: T. Hoffmann & G. Trousdale (red.), The Oxford Handbook of Construction Grammar. Oxford: Oxford University Press. S Jackendoff, Ray Language, Consciousness, Culture: Essays on Mental Structure. Cambridge: MA: MIT Press. Jansson, Håkan Har du ölat dig odödlig? En undersökning av resultativkonstruktioner i svenskan. (MISS. 57) Inst. f. svenska språket, Göteborgs universitet. Lindström, Jan & Linell, Per Roli å roli. X-och-x som samtalspraktik och grammatisk konstruktion. I: E. Elisabet & A.-M. Londen (utg.), Interaktion och kontext. Lund: Studentlitteratur. S Lyngfelt, Benjamin Mellan polerna. Reflexiv- och deponenskonstruktioner i svenskan. Språk och stil. NF. 17. S Lyngfelt, Benjamin, Borin, Lars, Forsberg, Markus, Prentice, Julia, Rydstedt, Rudolf, Sköldberg, Emma & Tingsell, Sofia Adding a Constructicon to the Swedish resource network of Språkbanken. I: Proceedings of KONVENS 2012 (LexSem 2012 workshop). S < [Tillgänglig 30 september 2013.] Lyngfelt, Benjamin & Forsberg, Markus Ett svenskt konstruktikon. Utgångspunkter och preliminära ramar. (GU-ISS ) Inst. f. svenska

11 språket, Göteborgs universitet. < [Tillgänglig 30 september 2013.] Lyngfelt, Benjamin & Sköldberg, Emma Lexikon och konstruktikon ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv på lexikografi. LexicoNordica. 20. S Ohara, Kyoko Hirose Toward Constructicon Building for Japanese in Japanese FrameNet. Veredas 17(1): < [Tillgänglig 17 mars 2014.] Pawley, Andrew & Syder, Frances H Two puzzles for linguistic theory: nativelike selection & nativelike fluency. I: J. Richards & R. Smith (red.), Language and communication. London: Longman. S Prentice, Julia På rak sak. Om ordförbindelser och konventionaliserade uttryck bland unga språkbrukare i flerspråkiga miljöer. (Göteborgsstudier i nordisk språkvetenskap. 13.) Inst. f. svenska språket, Göteborgs universitet. Sag, Ivan A., Baldwin, Timothy, Bond, Francis, Copestake, Ann & Flickinger, Dan Multi-word expressions: A pain in the neck for NLP. I: A. Gelbukh (red.) Computational Linguistics and Intelligent Text Processing (Proceedings of CICLING-2002). Berlin: Springer. S Sköldberg, Emma, Bäckström, Linnéa, Borin, Lars, Forsberg, Markus, Lyngfelt, Benjamin, Olsson, Leif-Jöran, Prentice, Julia, Rydstedt, Rudolf, Tingsell, Sofia & Uppström, Jonatan (2013). Between Grammars and Dictionaries: a Swedish Constructicon. Proceedings of elex Tallinn. S < [Tillgänglig 17 mars 2014.] SweCcn = Svenskt konstruktikon. I: Karp, Språkbanken. < lexicon=konstruktikon&search-tab=1> [Tillgänglig 30 september 2013.] Torrent, Tiago T., Lage, Ludmila M.. Sampaio, Thais F., Tavares, Tatiane S. & Matos, Ely E. S. (under utgivning). Revisiting Border Conflicts between FrameNet and Construction Grammar: annotation policies for the Brazilian Portuguese Constructicon. Constructions and Frames. Wray, Alison Formulaic language: pushing the boundaries. Oxford: Oxford University Press.

Lexikon och konstruktikon ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv på lexikografi

Lexikon och konstruktikon ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv på lexikografi LexicoNordica Titel: Forfatter: Lexikon och konstruktikon ett konstruktionsgrammatiskt perspektiv på lexikografi Benjamin Lyngfelt & Emma Sköldberg Kilde: LexicoNordica 20, 2013, s. 75-92 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive

Läs mer

Automatisk identifiering av konstruktionskandidater för ett svenskt konstruktikon

Automatisk identifiering av konstruktionskandidater för ett svenskt konstruktikon Automatisk identifiering av konstruktionskandidater för ett svenskt konstruktikon Markus Forsberg Språkbanken Göteborgs universitet 2013-03-19 Föredraget Föredraget är baserat på en artikel inskickad igår

Läs mer

Ett svenskt konstruktikon Utgångspunkter och preliminära ramar

Ett svenskt konstruktikon Utgångspunkter och preliminära ramar GU-ISS-2012-02 Ett svenskt konstruktikon Utgångspunkter och preliminära ramar Benjamin Lyngfelt Markus Forsberg Forskningsrapporter från institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet Research

Läs mer

X som en gnu. GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket. [adjektiv/verb] + [som] + [en] + [gnu] Linn Trieb

X som en gnu. GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket. [adjektiv/verb] + [som] + [en] + [gnu] Linn Trieb GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket X som en gnu [adjektiv/verb] + [som] + [en] + [gnu] - en konstruktionsgrammatisk undersökning av X Linn Trieb Specialarbete, 7,5 hp Svenska språket,

Läs mer

Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi

Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi Lars Borin Språkbanken Inst. för svenska språket Göteborgs universitet Schæffergårdssymposiet 30/1 2010 bakgrund och förutsättningar

Läs mer

Det svenska konstruktikonet: språkpedagogiska tillämpningar och integrering med andra resurser

Det svenska konstruktikonet: språkpedagogiska tillämpningar och integrering med andra resurser Det svenska konstruktikonet: språkpedagogiska tillämpningar och integrering med andra resurser Julia Prentice & Benjamin Lyngfelt The Swedish Constructicon (SweCcn) is developed as a multi-purpose database,

Läs mer

Huvuddriven valens konstruktionsdriven argumentstruktur?

Huvuddriven valens konstruktionsdriven argumentstruktur? 1 Huvuddriven valens konstruktionsdriven argumentstruktur? Benjamin Lyngfelt * Vi är vana att betrakta argumentstruktur som huvuddriven, dvs. lexikalt bestämd av huvudordets valens. Det antas t.ex. primärt

Läs mer

bakgrund och förutsättningar Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi återanvändning av befintliga resurser SALDO

bakgrund och förutsättningar Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi återanvändning av befintliga resurser SALDO bakgrund och förutsättningar Med Zipf mot framtiden En integrerad lexikonresurs för svensk språkteknologi Lars Borin Språkbanken Inst. för svenska språket Göteborgs universitet Schæffergårdssymposiet 30/1

Läs mer

Språkrådet fånar sig rätt ofta vad gäller Nyordslistan.

Språkrådet fånar sig rätt ofta vad gäller Nyordslistan. GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Språkrådet fånar sig rätt ofta vad gäller Nyordslistan. [VERB Adj refl] Carin Svensson Specialarbete, SV1203 7,5 hp Ämne: Svenska språket Termin:

Läs mer

Inte billigt precis. En konstruktionsgrammatisk undersökning. Damir Dizdar

Inte billigt precis. En konstruktionsgrammatisk undersökning. Damir Dizdar GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Inte billigt precis En konstruktionsgrammatisk undersökning Damir Dizdar Specialarbete 7.5 Svenska språket, Fortsättningskurs SV 1203 VT 2017 Handledare:

Läs mer

Från aspekt till övergripande en nätbaserad lista över svenskt akademiskt ordförråd

Från aspekt till övergripande en nätbaserad lista över svenskt akademiskt ordförråd Från aspekt till övergripande en nätbaserad lista över svenskt akademiskt ordförråd Håkan Jansson, Judy Ribeck & Emma Sköldberg Institutionen för svenska språket Göteborgs universitet NFL, Oslo 2013 En

Läs mer

Din jävel! Vokativa nominalfraser med possessivpronomen

Din jävel! Vokativa nominalfraser med possessivpronomen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Din jävel! Vokativa nominalfraser med possessivpronomen Per Anders Jeppson Specialarbete, 7,5p Svenska språket, fortsättningskurs SV1203 Vt 2012

Läs mer

Kan man vara dödare än dödast? En undersökning av konstruktionen [Adj]-are än [Adj]-ast

Kan man vara dödare än dödast? En undersökning av konstruktionen [Adj]-are än [Adj]-ast GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Kan man vara dödare än dödast? En undersökning av konstruktionen [Adj]-are än [Adj]-ast Erika Johansson Specialarbete, SV1203, 7,5 hp Ämne: Svenska

Läs mer

VAD LÄR MAN SIG NÄR MAN TILLÄGNAR SIG ETT ANDRASPRÅK? ANDERS AGEBJÖRN DOKTORAND I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK INSTITUTET FÖR SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

VAD LÄR MAN SIG NÄR MAN TILLÄGNAR SIG ETT ANDRASPRÅK? ANDERS AGEBJÖRN DOKTORAND I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK INSTITUTET FÖR SVENSKA SOM ANDRASPRÅK VAD LÄR MAN SIG NÄR MAN TILLÄGNAR SIG ETT ANDRASPRÅK? ANDERS AGEBJÖRN DOKTORAND I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK INSTITUTET FÖR SVENSKA SOM ANDRASPRÅK C2 Bild: Wikipedia C1 B2 B1 A2 Bild: Wikipedia A1 inläraren

Läs mer

Teoretisk lingvistik och datalingvistik. Robin Cooper

Teoretisk lingvistik och datalingvistik. Robin Cooper Teoretisk lingvistik och datalingvistik Robin Cooper Syftet med dagens föreläsning Sammanfattning av lingvistisk teori och datalingvistik/språkteknologi Diskussion av teorins roll i olika språkteknologiska

Läs mer

Föreläsning 5: Modellering av frasstruktur. 729G09 Språkvetenskaplig databehandling Lars Ahrenberg

Föreläsning 5: Modellering av frasstruktur. 729G09 Språkvetenskaplig databehandling Lars Ahrenberg Föreläsning 5: Modellering av frasstruktur 729G09 Språkvetenskaplig databehandling Lars Ahrenberg 2014-05-05 1 Översikt Introduktion generativ grammatik och annan syntaxforskning Att hitta mönster i satser

Läs mer

Grammatik för språkteknologer

Grammatik för språkteknologer Grammatik för språkteknologer Fraser http://stp.lingfil.uu.se/~matsd/uv/uv12/gfs/ Språkteknologiska grammatikkomponenter Tokenisering urskilja graford. Ordklasstaggning och annan taggning tilldela dem

Läs mer

Karp. https://spraakbanken.gu.se/karp Övningar Språkbankens höstworkshop oktober 2016

Karp. https://spraakbanken.gu.se/karp Övningar Språkbankens höstworkshop oktober 2016 Karp Övningar Språkbankens höstworkshop 2016 https://spraakbanken.gu.se/karp sb-karp@svenska.gu.se 17 oktober 2016 ÖVERSIKT När du går in på https://spraakbanken.gu.se/karp kan du välja att söka i ett

Läs mer

Hur konstigt som helst!

Hur konstigt som helst! GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Hur konstigt som helst! hur ADJEKTIV/ADVERB som helst - konstruktionens användning och egenskaper Mårten Andersson Ringström Specialarbete, 7,5 hp

Läs mer

Fraser, huvuden och bestämningar

Fraser, huvuden och bestämningar UPPSALA UNIVERSITET Grammatik för språkteknologer Institutionen för lingvistik och filologi Föreläsningsanteckningar Mats Dahllöf November 2015 Fraser, huvuden och bestämningar Översikt i stolpform. Terminologin

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Datorlingvistisk grammatik

Datorlingvistisk grammatik Datorlingvistisk grammatik Svenskans satser m.m. http://stp.lingfil.uu.se/~matsd/uv/uv11/dg/ Mats Dahllöf Institutionen för lingvistik och filologi Januari 2011 Satser Satserna utgör den mest mångfacetterade

Läs mer

Språkbanken: lite historia. Språkbanken och Korp: Mot en språkteknologibaserad forskningsinfrastruktur. Språkbanken vad, för vem, till vad?

Språkbanken: lite historia. Språkbanken och Korp: Mot en språkteknologibaserad forskningsinfrastruktur. Språkbanken vad, för vem, till vad? Språkbanken: lite historia Språkbanken och Korp: Mot en språkteknologibaserad forskningsinfrastruktur Lars Borin Språkbanken/svenska språket, Göteborgs universitet Giellatekno, UiT 19/2 2014 1970: första

Läs mer

Lite småkonstigt! GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket. En konstruktionsgrammatisk undersökning av [lite små-adj]

Lite småkonstigt! GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket. En konstruktionsgrammatisk undersökning av [lite små-adj] GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Lite småkonstigt! En konstruktionsgrammatisk undersökning av [lite små-adj] David Karlson-Weimann Specialarbete 7,5 hp Svenska språket, fortsättningskurs

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Morfologiska kriterier. Svenska adjektiv har två slags böjningar: kongruensböjning och komparationsböjning.

Morfologiska kriterier. Svenska adjektiv har två slags böjningar: kongruensböjning och komparationsböjning. UPPSALA UNIVERSITET Inst. för lingvistik Niklas Edenmyr Grammatik, 5p. ADJEKTIV Semantiska kriterier. o betecknar egenskaper eller tillstånd hos saker, personer eller företeelser., t.ex. (en) röd näsa,

Läs mer

Lexikon: ordbildning och lexikalisering

Lexikon: ordbildning och lexikalisering Svenskan i tvärspråkligt perspektiv Lexikon: ordbildning och lexikalisering Solveig Malmsten Vår inre språkförmåga Lexikon Ordförråd : Uttryck i grundform + deras betydelse Enkla ord, t.ex. blå, märke

Läs mer

I svåraste laget eller hur bra som helst? - konstruktionsbaserad andraspråksundervisning i praktiken

I svåraste laget eller hur bra som helst? - konstruktionsbaserad andraspråksundervisning i praktiken GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket I svåraste laget eller hur bra som helst? - konstruktionsbaserad andraspråksundervisning i praktiken Matilda Brasch Kandidatuppsats, SSA136, 15 hp

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Flerordsenheter: Så många frågor, så få svar

Flerordsenheter: Så många frågor, så få svar Flerordsenheter: Så många frågor, så få svar Lars Borin Flerordsworkshop 19/3 2013 några centrala frågor Vilken sorts ord är det flera av? Ska de beskrivas som en sorts lexikonenheter eller en sorts syntaktiska

Läs mer

Schema för semantikdelen i kognitionsvetenskap, ht 2008

Schema för semantikdelen i kognitionsvetenskap, ht 2008 Sören Sjöström Institutionen för lingvistik Göteborgs universitet Schema för semantikdelen i kognitionsvetenskap, ht 2008 1. Tisdagen den 25 november, kl 10-12 (i von Neuman) Inledning: kognitionsvetenskap

Läs mer

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online Pass 3: Metadata Vad är metadata? I den här presentationen kommer jag ge en introduktion till metadata och forskningsdata på ett principiellt plan. Vi kommer bland annat titta lite närmare på vad metadata

Läs mer

HUR KAN DU LEVA MED DIG SJÄLV? En konstruktionsgrammatisk undersökning. Lars Erling

HUR KAN DU LEVA MED DIG SJÄLV? En konstruktionsgrammatisk undersökning. Lars Erling GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket HUR KAN DU LEVA MED DIG SJÄLV? En konstruktionsgrammatisk undersökning Lars Erling Språkvetenskapligt specialarbete, 7,5 hp Svenska språket fortsättningskurs

Läs mer

Titta på tv:n. en konstruktionsgrammatisk undersökning av bestämdhet i texter skrivna av andraspråksinlärare

Titta på tv:n. en konstruktionsgrammatisk undersökning av bestämdhet i texter skrivna av andraspråksinlärare GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Titta på tv:n en konstruktionsgrammatisk undersökning av bestämdhet i texter skrivna av andraspråksinlärare Camilla Håkansson Magisteruppsats, SSA220

Läs mer

Innehåll. Språkinlärning: mänsklig och datorstödd. Olika typer av program för datorstödd språkinlärning. Varför datorer i språkutbildning?

Innehåll. Språkinlärning: mänsklig och datorstödd. Olika typer av program för datorstödd språkinlärning. Varför datorer i språkutbildning? Språkinlärning: mänsklig och datorstödd Ola Knutsson knutsson@csc.kth.se Språkteknologikursen KTH Innehåll Några olika typer av system för datorstödd språkinlärning Vad handlar språkinlärning om? Språkteknologins

Läs mer

Språkteknologi. Språkteknologi

Språkteknologi. Språkteknologi Språkteknologi Denna kurs handlar om naturliga språk (svenska, engelska, japanska, arabiska ), och hur vi kan få datorer att utföra användbara och intressanta uppgifter med naturliga språk. Språkteknologi

Läs mer

inte jobbet i sig, men En korpusstudie av konstruktionen X i sig

inte jobbet i sig, men En korpusstudie av konstruktionen X i sig GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket inte jobbet i sig, men En korpusstudie av konstruktionen X i sig Ninnie Månsson Specialarbete, SV1203 7,5 hp Ämne: Svenska språket Termin: vt 2017

Läs mer

Textforskningen och dess metoder idag

Textforskningen och dess metoder idag Textforskningen och dess metoder idag Forum for textforskning 9 Göteborg, 12-13/6 2014 Orla Vigsø JMG Finns textforskningen? Vad är det vi gör när vi håller på med textforskning? I praktiken två huvudspår:

Läs mer

729G09 Språkvetenskaplig databehandling

729G09 Språkvetenskaplig databehandling 729G09 Språkvetenskaplig databehandling Modellering av frasstruktur Lars Ahrenberg 2015-05-04 Plan Formell grammatik språkets oändlighet regler Frasstrukturgrammatik Kontextfri grammatik 2 Generativ grammatik

Läs mer

Språkpsykologi/psykolingvistik

Språkpsykologi/psykolingvistik Kognitiv psykologi HT09 Språk Ingrid Björk Språkpsykologi/psykolingvistik Fokuserar på individers språkanvändning Språkprocessning Lagring och åtkomst, minnet Förståelse Språket och hjärnan Språk och tänkande

Läs mer

Grammatisk teori II Attributvärdesgrammatik

Grammatisk teori II Attributvärdesgrammatik Grammatisk teori II Attributvärdesgrammatik 1. Lexikon and syntaktiska regler Inom lingvistisk teori delas den mentala representationen av språket upp i två centrala komponenter: lexikon och syntaktiska

Läs mer

EN2D11, Engelska: Språkvetenskaplig teori och metod, 15,0 högskolepoäng English: Linguistic Theory and Method, 15.0 higher education credits

EN2D11, Engelska: Språkvetenskaplig teori och metod, 15,0 högskolepoäng English: Linguistic Theory and Method, 15.0 higher education credits HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN EN2D11, Engelska: Språkvetenskaplig teori och metod, 15,0 högskolepoäng English: Linguistic Theory and Method, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1.

Läs mer

Språkteknologi och Open Source

Språkteknologi och Open Source Språkteknologi och Open Source Erik Edin F01 erikedin@kth.se 15 oktober 2004 1 1 Open Source Open Source är en rörelse som syftar till att skriva datorprogram som släpps fria utan kommersiella intressen.

Läs mer

Kniven i lådan. GOTEBORGS UNIVERSITET Institutionen for svenska spraket

Kniven i lådan. GOTEBORGS UNIVERSITET Institutionen for svenska spraket GOTEBORGS UNIVERSITET Institutionen for svenska spraket Kniven i lådan En undersökning av konstruktionen inte [best. artikel] [adjektiv superlativ] [substantiv best. form] i [substantiv best. form] Anna

Läs mer

Ontologier. Cassandra Svensson 2014-01-09

Ontologier. Cassandra Svensson 2014-01-09 Ontologier Cassandra Svensson 2014-01-09 Sammanfattning Jag har läst Annika Flycht-Ericssons avhandling Design and Use of Ontoligies in information-providing Dialogue Systems. Med Annikas text som utgångspunkt

Läs mer

specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet

specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet www.sprakenshus.se https://larportalen.skolverket.se/#/modul/4- specialpedagogik/grundskola/122_inkludering_och_delaktighet_flersprakighet Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling Sociala faktorer

Läs mer

FTEA21:3 Spr akfilosofi F orel asning I Martin J onsson

FTEA21:3 Spr akfilosofi F orel asning I Martin J onsson FTEA21:3 Språkfilosofi Föreläsning I Martin Jönsson Att lära Varför Frege varken tror att ett ords mening är dess referens eller något mentalt. Freges egen teori om mening Tre semantiska principer Kompositionalitetsprincipen,

Läs mer

Betygskriterier. US610F - Språkdidaktik I, 30 hp

Betygskriterier. US610F - Språkdidaktik I, 30 hp 1 (5) US610F - Språkdidaktik I, 30 hp Kursen avser första terminens studier i ämnet språkdidaktik. I kursen behandlas grunderna för såväl språkbeskrivning, språkanvändning, språkinlärning och språkutveckling

Läs mer

Lexikal semantik & Kognitiv semantik. Semantik: Föreläsning 2 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet

Lexikal semantik & Kognitiv semantik. Semantik: Föreläsning 2 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet Lexikal semantik & Kognitiv semantik Semantik: Föreläsning 2 Lingvistik: 729G08 HT 2012 IKK, Linköpings universitet 1 Dagens föreläsning Saeed 2009, kap.3, 11 Lexikal semantik Lexikala relationer Kognitiv

Läs mer

Mönsterigenkänning i konstruktionsgrammatiska och läroboksbaserade övningar i sfi-undervisning

Mönsterigenkänning i konstruktionsgrammatiska och läroboksbaserade övningar i sfi-undervisning GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Mönsterigenkänning i konstruktionsgrammatiska och läroboksbaserade övningar i sfi-undervisning Olga Mirovskaya Språkvetenskapligt självständigt arbete,

Läs mer

Grammatisk teori III Praktisk analys

Grammatisk teori III Praktisk analys Grammatisk teori III Praktisk analys 1. Satser Till skillnad från fraser har satser inga givna strukturella huvuden. Olika teorier gör olika antaganden om vad som utgör satsens huvud. Den lösning som förespråkas

Läs mer

Det gick fort som bara den.

Det gick fort som bara den. GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Det gick fort som bara den. En konstruktionsgrammatisk undersökning av [VERB/ADJ/ADVERB som/av bara den] Anna Rundlöf Specialarbete 7,5 hp Svenska

Läs mer

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik II

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik II Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05 Grundläggande semantik II Deskriptiv vs. värderande/känslomässig mening Ords betydelser kan ha både deskriptiva och värderande/känslomässiga komponenter. Det blir tydligt

Läs mer

Datorlingvistisk grammatik

Datorlingvistisk grammatik Datorlingvistisk grammatik Kontextfri grammatik, m.m. http://stp.lingfil.uu.se/~matsd/uv/uv11/dg/ Mats Dahllöf Institutionen för lingvistik och filologi Februari 2011 Denna serie Formella grammatiker,

Läs mer

Korpuslingvistik (SV2119) Föreläsning 2: Språkbankens korpusar och sökverktyget Korp

Korpuslingvistik (SV2119) Föreläsning 2: Språkbankens korpusar och sökverktyget Korp Korpuslingvistik (SV2119) Föreläsning 2: Språkbankens korpusar och sökverktyget Korp Richard Johansson richard.johansson@svenska.gu.se 20 september 2013 1. introduktion dagens föreläsning Språkbankens

Läs mer

Har/hade-bortfall i svenskan Hur finit är ett naket supinum?

Har/hade-bortfall i svenskan Hur finit är ett naket supinum? Har/hade-bortfall i svenskan Hur finit är ett naket supinum? Maia Andréasson, Susanna Karlsson, Erik Magnusson och Sofia Tingsell Att de finita formerna av verbet ha, dvs. har och hade, kan utelämnas när

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Lexikal semantik. Lingvistik 1. Hanna Seppälä Uppsala universitet 1

Lexikal semantik. Lingvistik 1. Hanna Seppälä Uppsala universitet 1 Lexikal semantik Lingvistik 1 Uppsala universitet 1 Nyckelord idag Semantiska egenskaper Komponentanalys Prototypteori Relationer mellan ord Kognitiv lexikal semantik Uppsala universitet 2 Semantiska egenskaper

Läs mer

NOLLINSTANSIERING AV OBJEKTSARGUMENT En fallstudie av verben läsa och döda

NOLLINSTANSIERING AV OBJEKTSARGUMENT En fallstudie av verben läsa och döda GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Svenska språket NOLLINSTANSIERING AV OBJEKTSARGUMENT En fallstudie av verben läsa och döda Johanna Prytz MAGISTERUPPSATS, 15 hp Svenska språket,

Läs mer

Perspektiv på kunskap

Perspektiv på kunskap Perspektiv på kunskap Alt. 1. Kunskap är något objektivt, som kan fastställas oberoende av den som söker. Alt. 2. Kunskap är relativ och subjektiv. Vad som betraktas som kunskap är beroende av sammanhanget

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar ett första intryck och är en övergripande

Läs mer

Hur böjs Astrid Lindgrens hjältar i (i) Empirisk språkforskning i ett nötskal

Hur böjs Astrid Lindgrens hjältar i (i) Empirisk språkforskning i ett nötskal Artikel Hur böjs Astrid Lindgrens hjältar? Empirisk språkforskning i ett nötskal Muriel Norde 1. Inledning Då Huginn ok Muninns huvudredaktion bad mig att skriva ett bidrag inom ämnet barn- och ungdomslitteratur,

Läs mer

Grammatik för språkteknologer

Grammatik för språkteknologer Grammatik för språkteknologer Introduktion http://stp.lingfil.uu.se/~matsd/uv/uv11/gfst/ Mats Dahllöf Institutionen för lingvistik och filologi Oktober 2011 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1101 Svenska språket, grundkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language, Introductory Course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Grammatik i Samtal I. Mathias Broth Lingvistik (729G08) ht -12

Grammatik i Samtal I. Mathias Broth Lingvistik (729G08) ht -12 Grammatik i Samtal I Mathias Broth Lingvistik (729G08) ht -12 1 Per Linell Språkande. Samtal, språk och grammatik 2 Ett dialogiskt perspektiv på språk och språkande: människor är sociala varelser betonar

Läs mer

Kursinformation och schema Lingvistik 729G08 (6 hp)

Kursinformation och schema Lingvistik 729G08 (6 hp) LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Kognitionsvetenskapliga kandidatprogrammet V1 Kursinformation och schema Lingvistik 729G08 (6 hp) HT 2016 Lärare och examinatorer: Mathias

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1101 Svenska språket, grundkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language, Introductory Course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08

Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08 LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Kognitionsvetenskapliga programmet 2012-10-29 Kursinformation och schema för Lingvistik 6 hp 729G08 Ht 2012 Lärare: Mathias Broth (281851)

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Auktorisation som tolk

Auktorisation som tolk PROVSPECIFIKATION Auktorisation som tolk Prov i allmän språkfärdighet Sid 2 (6) 2014-04-24 Prov i språkfärdighet För att kunna bli auktoriserad som tolk krävs bland annat att man ska behärska svenska och

Läs mer

Introduktion till språkteknologi. Datorstöd för språkgranskning

Introduktion till språkteknologi. Datorstöd för språkgranskning Introduktion till språkteknologi OH-serie 2: Datorstöd för språkgranskning oktober 2008 Mats Dahllöf (efter Sofia Gustafson-Capková) Institutionen för lingvistik och filologi UPPSALA UNIVERSITET Huvudpunkter

Läs mer

Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling. Sociala faktorer. Språkliga faktorer. Pedagogiska faktorer

Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling. Sociala faktorer. Språkliga faktorer. Pedagogiska faktorer www.sprakenshus.se Faktorer av betydelse för en flerspråkig utveckling Sociala faktorer brist på jämnåriga kompetenta andraspråkstalare Språkliga faktorer komplex språklig miljö Pedagogiska faktorer verksamhet/undervisning

Läs mer

TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000

TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000 Lars Ahrenberg, sid 1(5) TENTAMEN TDDA94 LINGVISTIK, 3 poäng tisdag 19 december 2000 Inga hjälpmedel är tillåtna. Maximal poäng är 36. 18 poäng ger säkert godkänt. Del A. Besvara alla frågor i denna del.

Läs mer

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II.

Betygskriterier. CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Betygskriterier CT120U, Svenska som andraspråk för gymnasielärare, 90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1: Flerspråkighet individ och samhälle, 7,5 hp Fastställda av institutionsstyrelsen

Läs mer

Modellering med kontextfri grammatik Kontextfri grammatik - definition En enkel kontextfri grammatik Klasser av formella språk

Modellering med kontextfri grammatik Kontextfri grammatik - definition En enkel kontextfri grammatik Klasser av formella språk Modellering med kontextfri grammatik Kontextfri grammatik - definition Kontextfri grammatik (CFG) definition modellering av frasstruktur andra exempel Dependensgrammatik Trädbanker Varianter av kontextfri

Läs mer

Flerspråkiga elevers processning av fonologi och grammatik

Flerspråkiga elevers processning av fonologi och grammatik Flerspråkiga elevers processning av fonologi och grammatik Elisabeth Ze2erholm & Gisela Håkansson Stockholms universitet & Linnéuniversitetet/Høgskolen i ØsFold Frågeställning & Metod Går den grammatiska

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

FTEA12:2 Filosofisk metod. Att värdera argumentation I

FTEA12:2 Filosofisk metod. Att värdera argumentation I FTEA12:2 Filosofisk metod Att värdera argumentation I Dagens upplägg 1. Några generella saker att tänka på vid utvärdering av argument. 2. Grundläggande språkfilosofi. 3. Specifika problem vid utvärdering:

Läs mer

INFRASTRUKTUR FÖR SVENSK ANDRASPRÅKSFORSKNING (OCH ANNAN SVENSK SPRÅKFORSKNING) MÖTEN MELLAN ANDRASPRÅKSFORSKNING OCH DATALINGVISTIK

INFRASTRUKTUR FÖR SVENSK ANDRASPRÅKSFORSKNING (OCH ANNAN SVENSK SPRÅKFORSKNING) MÖTEN MELLAN ANDRASPRÅKSFORSKNING OCH DATALINGVISTIK INFRASTRUKTUR FÖR SVENSK ANDRASPRÅKSFORSKNING (OCH ANNAN SVENSK SPRÅKFORSKNING) MÖTEN MELLAN ANDRASPRÅKSFORSKNING OCH DATALINGVISTIK ARBEITSTAGUNG DER SKANDINAVISTIK (ATDS) KIEL, 27-29 SEPTEMBER 2017 JULIA

Läs mer

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa:

Betygskriterier. NS2019, Svenska II, 30 hp. Förväntade studieresultat För godkänt resultat på delkursen ska studenten kunna visa: Betygskriterier NS2019, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2014-05-07. Gäller fr.o.m. ht 2014. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Grundnivå/First Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN SAU118, Praktisk svenska för studenter med finska som modersmål, grundkurs, 7,5 högskolepoäng Swedish as a Foreign Language for Students from Finland, 7.5 higher education

Läs mer

Skäl för revideringarna är att kursplanerna tydligare ska spegla kursernas innehåll och mål.

Skäl för revideringarna är att kursplanerna tydligare ska spegla kursernas innehåll och mål. Ulla Veres viceprefekt för utbildning på grund- och avancerad nivå Prefekten 2013-10-28 FÖRSLAG till beslut Fastställande och revideringar av kursplaner Lingvistik Ärendet med förslag till beslut Prefekten

Läs mer

Konstruktioner i kontrast

Konstruktioner i kontrast Konstruktioner i kontrast Om svenska motsvarigheter till posterna i Berkeleys engelska konstruktikon Linnéa Bäckström, Benjamin Lyngfelt & Emma Sköldberg Inst. f. svenska språket, Göteborgs universitet

Läs mer

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid

Grammatiska morfem kan också vara egna ord, som t ex: och på emellertid Stockholms universitet Institutionen för lingvistik Språkteori grammatik VT 1994 Robert Eklund MORFEMANAYS Vi kan dela in ord i mindre enheter, segmentera orden. Här följer en liten kortfattad beskrivning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1118 Svenska med språkvetenskaplig inriktning A, 30 högskolepoäng Swedish Linguistics A, Introductory Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

Typer och kategorier som länkningssystem inom flerspråkig konstruktikografi

Typer och kategorier som länkningssystem inom flerspråkig konstruktikografi GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Typer och kategorier som länkningssystem inom flerspråkig konstruktikografi Mats Lelie Kandidatarbete, SV1318, 15 hp Ämne: svenska med språkvetenskaplig

Läs mer

Tekniker för storskalig parsning

Tekniker för storskalig parsning Tekniker för storskalig parsning Introduktion Joakim Nivre Uppsala Universitet Institutionen för lingvistik och filologi joakim.nivre@lingfil.uu.se Tekniker för storskalig parsning 1(18) Kursöversikt Kursnamn:

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Semantik och pragmatik (Serie 3)

Semantik och pragmatik (Serie 3) Semantik och pragmatik (Serie 3) Satser och logik. Mats Dahllöf Institutionen för lingvistik och filologi April 2015 1 / 37 Logik: språk tanke (Saeed kapitel 4.) Satser uttrycker (ofta) tankar. Uttrycksrikedom

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 KURSPLAN Institutionen för individ och samhälle Kurskod SVA201 Svenska som andraspråk: Grammatik, fonetik och didaktiska val, 15 hp, Grundkurs (nivå 1-30), 15 högskolepoäng Swedish as a Second Language:

Läs mer

Grundläggande begrepp inom lexikal semantik. Hanna Seppälä Uppsala universitet 1

Grundläggande begrepp inom lexikal semantik. Hanna Seppälä Uppsala universitet 1 Grundläggande begrepp inom lexikal semantik Föreläsning 2 Uppsala universitet 1 Teman idag Semiotik Lexikal semantik kompositionell semantik Teorier om hur man kan beskriva betydelse Språklig relativism

Läs mer

Taltaggning. Rapport av Daniel Hasselrot 781105-0157, d98-dha@nada.kth.se 13 oktober 2003

Taltaggning. Rapport av Daniel Hasselrot 781105-0157, d98-dha@nada.kth.se 13 oktober 2003 Taltaggning av Daniel Hasselrot 781105-0157, d98-dha@nada.kth.se 13 oktober 2003 Sammanfattning Denna rapport är skriven i kursen Språkteknologi och behandlar taggning av årtal i en text. Metoden som används

Läs mer

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSAD11, Svenska som andraspråk 1, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

CSL-dagen 2012. Susanne Duek

CSL-dagen 2012. Susanne Duek CSL-dagen 2012 Susanne Duek Doktorand i Pedagogiskt arbete med inriktning mot barns och ungas literacy/adjunkt i Svenska som andraspråk, KARLSTADS UNIVERSITET (Några) Språkliga utmaningar för elever med

Läs mer

BCI. Mats Lundälv. Senior IKT-pedagog. f.d. DART (Sahlgrenska universitetssjukhuset) och SPSM BCI

BCI. Mats Lundälv. Senior IKT-pedagog. f.d. DART (Sahlgrenska universitetssjukhuset) och SPSM BCI Mats Lundälv Senior IKT-pedagog f.d. DART (Sahlgrenska universitetssjukhuset) och SPSM Det fria ordet och AKK / ASK Kommunikativ och språklig tillgänglighet för alla...byggt på en infrastruktur av fria

Läs mer

Introducing Peer-based Intervention to improve learning in foreign language translation classes

Introducing Peer-based Intervention to improve learning in foreign language translation classes FORSKNING OM UNDERVISNING I FRÄMMANDE SPRÅK, Workshop i Växjö 10-11/6, 2004 Introducing Peer-based Intervention to improve learning in foreign language translation classes Eva Lindgren & Anders Steinvall

Läs mer

Logik och modaliteter

Logik och modaliteter Modallogik Introduktionsföreläsning HT 2015 Formalia http://gul.gu.se/public/courseid/70391/lang-sv/publicpage.do Förkunskaper etc. Logik: vetenskapen som studerar argument med avseende på (formell) giltighet.

Läs mer

MEIJERBERGS ARKIV SVENSK ORDFORSKNING GÖTEBORG 2014 FÖR UTGIVET AV STYRELSEN FÖR MEIJERBERGS INSTITUT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET GENOM BO RALPH

MEIJERBERGS ARKIV SVENSK ORDFORSKNING GÖTEBORG 2014 FÖR UTGIVET AV STYRELSEN FÖR MEIJERBERGS INSTITUT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET GENOM BO RALPH MEIJERBERGS ARKIV FÖR SVENSK ORDFORSKNING UTGIVET AV STYRELSEN FÖR MEIJERBERGS INSTITUT VID GÖTEBORGS UNIVERSITET GENOM BO RALPH 40 GÖTEBORG 2014 HÅRTARBETE OCH STRÄNG VILA Svenska kollokationer i lexikografisk

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Humanistiska och teologiska fakulteterna LLYU70, Svenska som andraspråk för lärare i svenska för invandrare, 30 högskolepoäng Swedish as a Second Language for Teachers of Newly Arrived Immigrants, 30 credits

Läs mer