Likabehandlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan"

Transkript

1 Likabehandlingsplan Hällingsjöskolan Grundskola 1-5, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra att elever utsätts för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Skolan skall också aktivt främja elevernas lika rättigheter och möjligheter även kallat likabehandlingsarbete. Likabehandlingsarbetet ska vara systematiskt och målinriktat samt genomsyra hela verksamheten undervisning, förhållningssätt, regler och rutiner. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatt är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011).

2 Vår vision på Hällingsjöskolan är att alla elever känner en trygghet i sin dagliga arbetsmiljö. Genom ett uthålligt, strategiskt och ständigt pågående likabehandlingsarbete får eleverna förståelse för alla människors lika värde. I vårt förebyggande arbete vill vi avvärja risker för, samt skapa goda rutiner för; att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. En trygg skolvardag är en förutsättning för att eleverna ska lära och utvecklas. Likabehandlingsarbete handlar om att värna om elevernas mänskliga rättigheter och att implementera FN:s barnkonvention i skolan. På Hällingsjöskolan ska alla få möjlighet att lyckas, få lust att lära, förstå vikten av kunskap och känna tilltro och trygghet. Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret Den nya likabehandlingsplanen ska förankras: I personalgruppen, på en arbetsplatsträff, under oktober månad. Hos eleverna, på klassråd och elevråd, under oktober månad. För vårdnadshavare genom utskick via e-post. Med brukarrådet, på höstterminens andra brukarråd. På Hällingsjöskolan använder vi oss av trivsel- och trygghetsenkäter som alla elever fyller i en gång/termin. Detta görs i september och april. Dessa enkäter ligger sedan till grund för fortsatt arbete kring skolans likabehandlingsarbete. Kartläggning och analys av förra årets, ( ), likabehandlingsplan Då höstterminen startar görs en utvärdering av förra årets likabehandlingsarbete och samtidigt påbörjas arbetet med att skriva om planen inför pågående läsår. I detta arbete analyserar vi vårterminens brukarundersökningar och resultatet av föregående läsårs elevenkäter. Då september månads enkäter är sammanställda diskuteras resultatet på ett APT med samtlig personal. Förra läsårets mål i likabehandlingsplanen: Eleverna på Hällingsjöskolan tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor. (Lgr 11, sid 12). Eleverna har, under läsåret, haft möjlighet att utveckla: Förmågan att jämföra likheter och skillnader. Förmågan att uttrycka egna ståndpunkter. Förmågan att söka, samla och kritiskt granska information. Förmågan att skilja mellan fakta och värderingar.

3 Skolan har arbetat för att skapa en trygg miljö. Elever är tillåtande och accepterar kamraters olikheter. Eleverna uppger att de blir lyssnade på och får vara med och tycka till. Hällingsjöskolan kommer att fortsätta arbeta med värdegrunden för att bibehålla den goda utvecklingen som vi haft på skolan. Skolan arbetar aktivt för att skapa en helhet där elever genom månadsmöten, fadderverksamhet och gemensamhetsdagar möts och samverkar. För oss på skolan är det viktigt med ett gott bemötande och vi arbetar för att ha ett medvetet förhållningssätt gentemot varandra. Nuläget Vår vision på Hällingsjöskolan är att eleverna skall ges möjlighet att utveckla en god självkänsla och empatisk förmåga med en förståelse för allas lika värde. Bemötande är nyckelordet för att alla elever skall känna sig trygga och trivas. Dessa förutsättningar är en viktig del för att nå kunskapskraven och den totala måluppfyllelsen på vår skola. På Hällingsjöskolan strävar vi efter att utveckla en miljö som stödjer våra elevers kunskapsmässiga och sociala utveckling. Vi strävar också efter att motverka traditionella könsmönster genom att stödja elevernas identitetsutveckling. I början av terminen anordnades en elevhälsodag för år 1-5. Elevhälsoteamet och rektor höll i aktiviteter där samarbete, känslor, kroppsövningar och värdegrundsarbete ingick. Förskoleklassen arbetade med egna uppdrag denna dag som innehöll samarbete och lära känna - lekar. I september ordnade skolan läsårets första gemensamhetsdag; Hällingsjöskolans OS dag. Alla klasser F-5 var indelade i tvärgrupper och fick pröva på diverse olika grenar som längdhopp, kast med liten boll, 60 m och häcklöpning. I september månad genomförs en trygghets- och trivselenkät som kommer att analyseras och följas upp av rektor och skolans elevhälsoteam. Hällingsjöskolan har under tidigare läsår arbetat målinriktat med miljöfrågor och nu fått certifikat för Grön Flagg. Inledningen med Grön Flagg firades under ett gemensamt månadsmöte då även kommunpolitiker Mats Werner deltog. Miljöarbetet fortsätter även under kommande år. De enkäter som genomförts under september månad visar att de allra flesta elever trivs i skolan och på fritidshemmet och att de känner sig trygga. De allra flesta eleverna uppger att de har det bra på rasterna och att de har kompisar. Eleverna på Hällingsjöskolan känner till de gemensamma trivselreglerna och följer dem. Eleverna är också bekanta med likabehandlingsplanen. Under september/oktober månad har likabehandlingsplanen och

4 trivselreglerna diskuterats i klasserna och på elevrådet. Eleverna uppger också i stor utsträckning att de känner sig lyssnade på. Det är viktigt för oss på Hällingsjöskolan att se till att alla elever i skolan och på fritidshemmet känner sig trygga med oss vuxna och kan vända sig till oss alla. Vi bjuder aktivt in föräldrar att vara delaktiga i sina barns skolgång. Dessutom hålls utvecklingssamtal, föräldramöte och brukarråd. Vårdnadshavare delges även information via Unikum där veckobrev från klasslärare och informationsbrev från rektor kan inhämtas. För att uppmuntra till mer samvaro genom lek och rörelse på skolgården förespråkar vi en mobilfri skola. Eleverna är i stor utsträckning positiva till detta. Vissa lämnar sina telefoner när de kommer på morgonen och får tillbaka dem när de går hem. Andra klasser har kommit överens om att de har telefonerna avstängda i sina väskor istället. Vi ser att detta ger ett gott resultat. Det leks mer på skolgården nu än innan och eleverna får möjlighet att utveckla sin identitet utan påverkan av jämförande attribut i form av mobiltelefon. Vi för diskussioner med eleverna kring nätetik då internet numera är en stor del av elevernas vardag. Skolan engagerar sig i nätetik för att förhindra nätmobbing eller mobbing via sms. Främjande arbete Vi har ett gemensamt förhållningssätt. Alla pedagoger arbetar för att det ska vara ett gott klassrumsklimat. Alla pedagoger arbetar med att alla elever ska våga vara sig själva och att alla ska våga säga vad de tycker. Alla elever ska få komma till tals. Vi talar och lyssnar respektfullt till varandra. Vi har positiva och höga förväntningar på våra elever. Förebyggande arbete Involvera eleverna i frågor kring deras skoldag. Vi har gemensamma trivselregler, framtagna genom klassråd och elevråd. Personalen rör sig i korridorerna och är ute på rasterna. Alla rastvärdar bär gula reflexvästar så att de syns väl. En av rastvärdarna håller sig vid fotbollsplanen, den andra cirkulerar både på framsidan och baksidan av skolan. Pedagoger äter med eleverna, minst en pedagog/grupp. Vi anser att det är viktigt att alla elever äter i en lugn och trygg miljö. Det finns ett elevhälsoteam på skolan bestående av rektor, speciallärare, kurator, skolsköterska och skolpsykolog.

5 Mål inför läsåret 2016 / 2017 På Hällingsjöskolan arbetar vi medvetet med att stärka förmågan hos alla elever att fungera i ett demokratiskt samhälle. Ett gott bemötande och goda relationer är viktigt för att alla elever skall känna sig trygga. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar. Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Vi utgår från läroplanens kapitel 2:1 Normer och värden. Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktiskt vardaglig handling. Vi väljer att fokusera detta mål: Eleverna på Hällingsjöskolan ska leva sig in i och förstå andra människors situation och utveckla en vilja att handla också med deras bästa för ögonen. Ur ett normkritiskt perspektiv skall vi sträva efter att verksamheten skall bli så jämlik som möjligt. Insatser Gemensamhetsdagar med teman har skolan flera gånger per år. Kurator, skolsköterska och speciallärare finns att tillgå för den enskilda eleven. Det finns alltid vuxna med när eleverna äter. Vi noterar alltid elevers frånvaro och kontaktar vårdnadshavare när elever inte kommit till skolan. Enligt kommunens riktlinjer följer skolan upp elever som har hög frånvaro. Som en del av förskoleklassens värdegrundsarbete tittar vi på Vara vänner, en tvberättelse från UR i åtta delar, om empati, kompisskap och mod med händelser som eleverna får reflektera och diskutera kring. Vi arbetar mycket med språket attityder, dramaövningar, använder oss av här och nu-händelser, kroppsspråk. Vi medvetande gör eleverna om förhållningssätt på nätet och förespråkar en mobilfri skoldag. Vi arbetar tillsammans i faddergrupper med olika aktiviteter. Vi ser till att det finns en vuxen vid fotbollsplan samt vuxna som rör sig på hela skolområdet.

6 Vi informerar alla elever om att de kan vända sig till alla vuxna på skolan. Vi uppmärksammar och arbetar aktivt för elever som är ensamma på t.ex raster. Vi uppmuntrar äldre elever att initiera lekar på skolgården. Vi välkomnar föräldrar att besöka och aktivt delta i verksamheten. Vi lyfter trygghetsfrågor mellan fritidshemmen, förskoleklassen och skolan på varje arbetsplatsträff. Vi medverkar i Aktion julklappen, ett solidaritetsarbete genom Läkarmissionen, där hjälpinsatser går till utsatta barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina. Ansvarsfördelning Det är rektors ansvar att: All personal får kännedom om att när kränkande behandling förekommer ska åtgärder vidtas. Genom schemaläggning göra det möjligt för fler pedagoger att vara ute på rasterna.

7 Se till att det finns tillfällen för personalen att diskutera förhållningssätt, värdegrund, normer och värden. Det på skolan ska finnas ett elevhälsoteam bestående av rektor, speciallärare, skolsköterska, kurator och skolpsykolog som bland annat jobbar med att förhindra kränkande behandling. All personal, elever och föräldrar informeras om likabehandlingsplanen och trivselreglerna samt dess innehåll minst en gång varje år. Uppdatera skolans plan mot kränkande behandling och skolans trivselregler varje år. tillsammans med personal, elever och föräldrar. Vid behov kontakta andra myndigheter. Det är pedagoger och annan skolpersonals ansvar att: Följa skolans plan mot kränkande behandling. Åtgärder vidtas då kränkande behandling misstänks, upptäcks eller anmäls. Ha tillsyn över elevers verksamhet på raster och i matsal. Kontinuerligt diskutera likabehandlingsfrågor med elever på klassråd och elevråd. Att bemöta alla elever och all personal på ett respektfullt sätt. Att se till att det finns någon form av sammansvetsande aktiviteter under terminen. Skapa goda lärmiljöer. Aktivt påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar. Det är alla elevers gemensamma ansvar att: Påtala all kränkande behandling som sker på skolan. Bemöta elever och all personal på ett respektfullt sätt. Att upprätthålla en trivsam skolmiljö fysiskt och socialt. Uppföljning Uppföljningar görs klass/gruppvis under läsåret. En ny enkät kring trivsel och trygghet görs under våren. Elevhälsoteamet uppmärksammar de insatser och händelser som inträffar under läsåret och gör sammanställningar och analyser. Rutiner för att utreda och åtgärda diskriminering och annan kränkande behandling

8 Då en vuxen på skolan upptäcker, själv eller genom någon annan, en situation där kränkningar förekommer, ska han/hon agera enligt följande: Om det gäller personal som kränker elev ska rektor skyndsamt informeras. Om klassläraren inte är närvarande och ärendet bedöms akut, genomförs samtalet av ersättare i personalen. Klassläraren ska alltid meddelas om vad som hänt. Om elev kränker någon ska lärare/eller annan berörd personal som upptäcker kränkningarna genast ingripa. Läraren/eller annan berörd personal ansvarar för aktuell elev talar med den som utsatts för kränkningen så snart det är möjligt för att klargöra vad som hänt och om det hänt tidigare. Samtal med den som kränker görs omgående. Utredning av vad som hänt dokumenteras i dokumentationsmallen. En handlingsplan upprättas. Läraren/eller annan berörd personal och eleven bestämmer en tid, cirka en vecka senare, för uppföljning av samtalet. Eleven görs då också medveten om att han/hon kan komma till läraren om något händer innan dess. Dokumentera samtalet enligt bilaga och fyll i blankett om kränkande behandling som ligger på IDA. Detta lämnas till rektor. Vid trakasserier eller kränkande behandling informeras berörda vårdnadshavare så fort som möjligt, helst samma dag, av klasslärare. Läraren/eller annan berörd personal ansvarar för uppföljning vid lämpligt senare tillfälle, cirka en vecka, med de elever som varit inblandade. Ibland kan ytterligare uppföljning behövas. Om kränkningarna eller trakasserierna inte upphört och bedöms som särskilt allvarliga kallas de elever som utsätter någon för kränkningar tillsammans med vårdnadshavare till samtal hos rektor. Rektor beslutar om eventuell åtgärd enligt Skollagens 6 kapitel. Samtalet dokumenteras i en handlingsplan. Vårdnadshavare informeras muntligt om eventuella beslut. Handlingsplanen följs upp i ett nytt samtal med elev, vårdnadshavare, rektor och skolkurator. Även detta samtal dokumenteras. Vi nöjer oss inte förrän kränkningarna är över. All information förvaras hos rektor. Innehållet sekretessprövas. Vår tidsplan för arbetet under läsåret 2015/2016. Under hela läsåret arbetar pedagoger tillsammans med elever fortlöpande med värdegrundsfrågor. Tid för genomförande Klasser/ klassråd Elevråd/ brukarråd Personal/ arbetslagstid APT (arbetsplatsträff) Augusti Ordningsregler tas upp och Synpunkter på ordningsregler Ordningsregler tas upp och Ordningsregler för läsåret revideras

9 diskuteras i klasserna. tas upp på elevrådet. diskuteras. och fastställs. Skolans mål/värdegrundsarbete Läsårets mål fastställs. September En enkät/ kartläggning genomförs i samtliga grupper skola, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Genomgång och sammanställning av kartläggningen. Strategier för läsårets förebyggande arbete görs upp. Beslut om ev. gemensamma dagar på enheten. Oktober Enkätresultat diskuteras med eleverna. Konkreta mål skrivs in i planen. November December Uppföljning av ordningsreglerna Utvärdering av likabehandlingsarbetet under ht Januari Februari Mars April En ny enkät görs med eleverna Genomgång av enkäten Analys av enkäten Ev. åtgärder vidtas utifrån enkätanalysen Maj Utvärdering av läsåret gällande ordningsregler, planen mot diskriminering och kränkande behandling samt värdegrunds- arbetet Utvärdering av läsåret gällande ordningsregler, planen mot diskriminering och kränkande behandling samt värdegrunds- arbetet Juni Skriv in i nästa års plan hur läsårets planerade

10 åtgärder har genomförts Ansvariga T.f Rektor: Susanne Flenner Planeringsstöd: Gabriella Knutsson Ansvarig för elevrådet samt skolans representant vid brukarråden: Ann Johansson Bilaga Likabehandlingsplanen

11 Dokumentation av samtal i samband med diskriminering och annan kränkande behandling Närvarande vid samtalet: Datum: Plats: Händelse: Inblandade i händelsen: Kort om samtalet: Kontakt med hemmet (när, vem tog kontakt, vad sades) Uppföljning (vilka, var och när) De närvarandes namnteckningar:

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2015-2016 Hällingsjöskolan Grundskola 1-5, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Likabehandlingsplan Rävlandaskolan Grundskola 1-3, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb

Likabehandlingsplan Rävlandaskolan Grundskola 1-3, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Likabehandlingsplan 2014-2015 Rävlandaskolan Grundskola 1-3, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2018/2019 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014 Likabehandling en del av skolans dagliga arbete Likabehandlingsarbetet ska genomsyra hela verksamheten och avspeglas i förhållningssätt,

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2017/2018 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen

Likabehandlingsplan för Skå skola. Mål och vision. Trygghet Glädje - Lärande. Lagen Likabehandlingsplan för Skå skola Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt, vi vill att eleverna ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN. Skå skola/fritidshem LIKABEHANDLINGSPLAN Skå skola/fritidshem 2015-2016 1 Likabehandlingsplan för Skå grundskola/fritidshem Mål och vision Trygghet Glädje - Lärande Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Rävlanda skola åk 4-9 Läsåret 2014/2015. Likabehandlingsplan. På vår skola arbetar vi för en trygg skolmiljö och allas lika värde.

Rävlanda skola åk 4-9 Läsåret 2014/2015. Likabehandlingsplan. På vår skola arbetar vi för en trygg skolmiljö och allas lika värde. Rävlanda skola åk 4-9 Läsåret 2014/2015 Likabehandlingsplan På vår skola arbetar vi för en trygg skolmiljö och allas lika värde. Inledning Denna plan har utarbetats utifrån: Diskrimineringslagen 2006:1083,

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2016/2017 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret 2018-2019 Upprättad 2018-08-24 2 (10) Högadalsskolans organisation läsåret 2018-2019 På Högadalsskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA Verksamhetsåret 2015/2016 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Förskoleklass/grundskola och Fritidshem Läsåret 2013/2014 2(7) Vision Vid skall barn och vuxna känna trygghet, trivsel och ha ömsesidig respekt

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Skee skola och fritidshem Strömstads plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 1 6, fritidshem och förskoleklass Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolverksamhet Planen gäller från 2015-04-24 Planen gäller till

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter

Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Likabehandlingsplan för Karlstads Teknikcenter Postadress: Axel Johnsonsväg 6, 651 84 Karlstad Besöksadress: Axel Johnsonsväg 6. Webb: www.karlstad.se/yh Tel: 054-540 14 40 E-post: yrkeshogskolan@karlstad.se

Läs mer

Individuella Gymnasiet Ekerö

Individuella Gymnasiet Ekerö Individuella Gymnasiet Ekerö Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Läsåret 2013/14 Uppdaterad 2014-03-31 med handlingar från BUN-kontoret med kommunala rutiner och blanketter. 1 Innehåll

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Säteriskolan Läsår 2017/2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2017-11-28 2! (! 10) Om Säteriskolan Säteriskolan är en F-5 skola med ca

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - Årlig plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Landalaskolan läsår 2015/2016 Landalaskolan Södra Viktoriagatan 48-52 Göteborg Hemsida: www.centrum.goteborg.se

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret 2016-2017 Reviderad augusti 2016 Innehållsförteckning 1. Högadalsskolans organisation läsåret 2015-2016 s. 3 2. Mål och vision s.

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uddevalla Gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uddevalla Gymnasiesärskola 2016-2017 Innehållsförteckning Handlingsplan... 0 Bakgrund...2 Lagar och styrdokument...2 Definitioner och begrepp... 3 Gymnasiesärskolans

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18

uppdaterat augusti-17 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2017/18 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Njutångers skola LÅ 2011-2012 Planen reviderad 20111212 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stugsunds skola Läsåret 2017-2018 2017-10-10 2(10) Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, åk 1-6 samt fritidshem a för planen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Barn och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn och utbildningsförvaltningen 2015-04-20 Hällby skola Rektor, Håkan Forselius 073-950 12 59 hakan.forselius@eskilstuna.se LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola !

Plan mot diskriminering och kränkande behandling! för Pixbo förskola ! Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Pixbo förskola 2016-2017 Inledning Bestämmelse i skollagen (2010:800) och diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet som omfattas

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Munkedalskolans plan mot Kränkande behandling inklusive Likabehandlingsplan

Munkedalskolans plan mot Kränkande behandling inklusive Likabehandlingsplan sida 1 Reviderad 2019-01-15 Munkedalskolans plan mot Kränkande behandling inklusive Likabehandlingsplan Läsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning sida 2 Vår policy 2 Våra styrdokument Skollagen 2 Läroplanen

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling TINGBERGSSKOLAN F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-08-11 DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN Grundskola, förskoleklass

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för

Hagges skola och fritidshems årliga plan för pdf 2017-2018 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björbo skola. Gäller från

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björbo skola. Gäller från Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björbo skola Gäller från 2016-10 2017-09 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning... 2 2 Skolans vision samt delaktighet:... 3 3 Utvärdering och analys

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 2016-10-19 1 Vision Vi vill skapa en god arbetsmiljö där alla elever och all personal ska känna sig trygga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete

Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete 2016-2017 Presentation av verksamheten Holstagårdsskolan är en F 9 skola med ca 418 elever och ca 45 medarbetare. Skolan byggdes 1996 och är belägen i

Läs mer