Hur ska din verklighet se ut?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur ska din verklighet se ut?"

Transkript

1 Inför valet den 15 september 2002 Hur ska din verklighet se ut?

2 Riksdagsvalet Riksdagskandidater på din sida - så att d För människans frihet. - Min viktigaste idé handlar om den enskilda människans frihet. Varje människa har rätt att bestämma över sitt eget liv, och bli respekterad för sina val. Precis som Martin Luther King, Nelson Mandela och Gösta Bohman är jag övertygad om varje människas ovillkorliga rätt till integritet, frihet och ägande. - Politikens största ansvar är att ge alla unga människor en bra skola. Kunskap och bildning är de viktigaste verktygen för att stärka den enskilde människans makt över sitt liv. Jag vill ta kampen för att skolan återupprättas som en språngbräda för alla mot en bättre framtid. Det ska betyda mer vart man är på väg än var man kommer ifrån. Men då måste skolan återupprättas som en språngbräda för alla mot en bättre framtid. Henrik von Sydow Den bästa sjukvården. Anne Marie Brodén - En bra sjukvård och omsorg är det mest angelägna politiker ska ta ansvar för. Alla ska ha rätt till en god vård och omsorg som vi betalar gemensamt. Men sedan ska det vara du som väljer, inte politiker. Alla goda krafter ska göra mer för att öppna för fler entreprenörer i vården. - Under fyra år har jag lett landstinget i Halland. Vi har infört en vårdgaranti och förbättrat vården och valfriheten för alla. Vårdgarantin ger dig rätt att på landstingets bekostnad söka vård var du vill i Sverige, även hos privata vårdgivare. Istället för att stå i kö i månader och ibland år. I Halland är också köer och väntetider kortare än i övriga landet. Den chansen vill jag vara med och ge alla i hela Sverige.

3 Riksdagsvalet sida - så att du kan skapa din verklighet Marianne Kierkemann Fler poliser. Färre brott. - Tre av fyra brott i Sverige klaras aldrig upp. Och ännu mer oroande är att brottsligheten ökar bland unga människor. Den utvecklingen kan bara brytas med politiker som på allvar prioriterar polisen och rättsväsendet. - När polisen inte tillåts att fullgöra sina åtaganden är det ett stort svek. Inte bara mot brottsoffren, utan mot alla medborgare som tvingas leva i oron att det kan vara deras tur nästa gång. - Därför vill jag jobba för att det blir fler poliser ute på gatorna och att vi skärper straffen för våldsbrott. Alla ska kunna känna sig trygga. Att räcka till. - Hur länge ska höga skatter hindra människors möjligheter att leva på sin lön? Och minska deras makt över vardagen? Allra hårdast slår skatterna mot de med små inkomster, och flera munnar att mätta. Ingen annanstans i världen beskattas vanliga människor så hårt som i Sverige. Långt mer än hälften av det som arbetet ger går bort i olika skatter. Det vill jag protestera emot - och ändra på. - Den som behöver bidrag ska inte betala skatt. Och den som betalar skatt ska inte behöva bidrag. Det är därför jag vill jobba för att sänka skatterna, allra mest för dem som har barn att försörja. Det ska löna sig att jobba mer. Och den som vill ska också ha råd att arbeta mindre. Annika Carlsson

4 Landstingsvalet Sjukvården är på rätt väg i Halland... Valuta för pengarna Eftersom behoven av hälso- och sjukvård kommer att öka krävs ekonomisk tillväxt och att landsting, Anne Marie kommun och stat Brodén koncentrerar sina åtaganden till de områden som är viktigast. Vår politik med måttliga skatter gynnar tillväxt och valfrihet. Med en fortsatt god utveckling i länet, ekonomiskt och befolkningsmässigt, vill vi att en del av tillväxten kommer dig till del genom sänkt skatt. Så skapar vi ännu bättre förutsättningar för länets utveckling. Valfrihet och tillgänglighet Vi moderater arbetar för ett system där pengarna ska följa medborgaren till den vårdgivare hon eller han väljer. Vår modell innebär en allmän nationell finansiering som ska tillförsäkra alla en vård på lika villkor. Vi tror att människor gör rationella val och väljer en vårdgivare som hon eller han har förtroende för. Detta ger en ökad valfrihet och bättre tillgänglighet. Det är naturligt att det ska finnas en mångfald av arbetsgivare. Landstingets personal som vill starta eget ska uppmuntras och stödjas. Vi är beredda att ge vårt stöd till fler entreprenörer i vården. På rätt väg i Halland innebär... Vid valet för fyra år sedan fick vi moderater förtroendet att leda arbetet i landstinget Halland. Vi kan se tillbaka på fyra år, då vi uppfyllt våra vallöften och gjort en stor satsning på sjukvård i Halland. Här är några exempel: w Vård i tid genom vård- och behandlingsgaranti w Ökad valfrihet genom flera vårdgivare w Remissfrihet till specialister och sjukgymnaster w Rätt att välja såväl folktandvård som privata tandläkare för barn och ungdom w Fler läkare och sjuksköterskor w Satsningar på forsknings- och utvecklingsarbete för ännu bättre vård w Förbättrad sjukvårdsupplysning som ger dig råd och vägledning w Patientnämnd som tillvaratar dina synpunkter på vården I Halland finns de mest nöjda patienterna och medborgarna. Detta redovisas i Vårdbarometern som är Landstingförbundets jämförelser för hela landet. Vi är stolta över landstingets goda ekonomi och det arbete som är gjort.

5 Nu vill vi gå vidare och du ska vara i centrum Du ska vara huvudpersonen i den halländska och svenska hälso- och sjukvården. Du är unik och dina behov av hälso- och sjukvård likaså. Du ska kunna välja den vårdgivare som du har förtroende för. Du ska vara med och bestämma om din vård och omsorg. Vi vet att du både vill och kan ta ansvar för din hälsa! Kan själv! Du ska ha tillgång till information och kunskap för att hålla Dig frisk och själv ta hand om mindre åkommor. Därför finns boken Kan själv om egenvård och råd vid sjukdom. Denna bok är avgiftsfri och kan hämtas på vårdinrättningar och apotek. Forsknings- och utvecklingsarbete ska fortsatt stimuleras för att utveckla sjukvården och folkhälsoinsatserna. Vi öppnar Vårdlotsen Din guide i Sverige Här får Du upplysningar om var du snabbast får vård och får i din hand en vårdgarantisedel, där landstinget Halland förbinder sig att bekosta resa och behandling. Landstingsvalet... nu vill vi gå vidare Rätt vård i rättan tid Tiden från första kontakt till genomförd behandling ska vara så kort som möjligt. Därför vill vi stärka Mats Eriksson vårdgarantin så här: w Kontakt med vårdcentral samma dag w Tid hos allmänläkare inom en vecka w Tid hos specialist inom en månad vid stark oro eller oklar diagnos. För övriga inom tre månader w Påbörjad behandling inom tre månader. Denna garanti gör det möjligt för Dig att söka vård i hela Sverige. Omsorgen om de äldre Omsorgen om de äldre är en av samhällets viktigaste uppgifter. Det offentliga skyddsnätet måste vara mycket starkt inom äldreomsorgen. De som behöver hjälp och omsorg måste kunna lita på att hjälp finns att få och att den håller hög kvalitet. Du ska kunna få och lita på god och omtänksam vård i ditt hem, på en vårdavdelning eller på Hospice, som är en speciell vårdform uppbyggd omkring det specifika i livets slutskede.

6 Närstående ska erbjudas stöd och hjälp i vårdarbetet och i sin speciella livssituation. Anhöriga och närstående är mycket viktiga för patientens livskvalitet och deras stöd är ovärderligt. Vi uppmuntrar även de insatser som görs av Röda Korset, pensionärs-föreningar, kyrkliga samfund, brukare, patientföreningar med flera. Hjälpmedel är en del i behandlingen Du som behöver hjälpmedel vid långvarigt funktionshinder eller kortare tid i samband med en behandling ska få personlig information. Du ska få veta vad som finns att tillgå, hur och när Du får hjälpmedel och hur du får hjälp vid eventuella fel eller problem. Psykiatrin nu bygger vi vidare Vi vill förbättra för den som någon gång i livet är i behov av psykiatrins insatser. Därför vill vi ha en verksamhet som är flexibel och som kan verka såväl på sjukhus som i patientens hemmiljö. Vi vill särskilt poängtera vikten av att patient och närstående har inflytande i vården. Viktigaste resursen är personalen Sjukvårdens viktigaste resurs är personalen. Vi vill fortsätta satsa på kompetensuteckling genom kompetenskonton. Vi vill ochså utveckla arbetet med den goda arbetsplatsen och arbetsmiljön. Landstingsvalet Ännu fler barn och unga ska må väl De flesta mår bra men det finns behov av insatser i form av bl.a. hjälpmedel, stöd och vård i samband med ätstörning, behov av psykiatrisk vård. Lokalt samarbete mellan föräldrar, skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård ska utvecklas för barnens skull. Framtiden finns i Halland Gun Marie Stenström Vi vill se en stark tillväxt inom områdena näringsliv, ekonomi och befolkning. Därför ska samverkan mellan länets kommuner och näringslivet utvecklas. Viktiga områden är t.ex. boende, utbildning. kultur, turism, infrastruktur, forskning och utveckling m.m. Utbyggnaden av Västkustbanan har högsta prioritet. För hela länets utveckling är det också viktigt att Viskadalsbanan och Halmstad-Nässjöbanan liksom vägförbindelserna mellan Västra Götalands och Smålandslänen rustas upp. Länets kollektivtrafik ska ha fortsatt resegaranti och bör i första hand utformas så att du får tillgång till fler arbets- och utbildningsmarknader. Bo-Gunnar Åkesson Lisbeth Waagstein

7 I Halmstad... w Under kommande mandatperiod kommer vi att arbeta för att vårdgarantin helt ska uppfyllas. w Varje patient ska utan dröjsmål få den hjälp och vård, primärvård, specialistvård och på sjukhus som hon eller han behöver. w Patienten ska själv kunna välja var hon eller han vill söka sin hjälp och vård. I Laholm... w Vi vill att Fyrverkeriet samarbetet mellan primärvården, socialtjänsten, arbetsförmedlingen och försäkringskassan ska permanentas. w Fri etableringsrätt för läkare. Landstingsvalet... och här är dina kandidater i landstingsvalet Fr v Margareta Bengtsson, Christina Nillius och Ann-Christin Essunger. Fr v Rolf Åsberg, Anne Marie Brodén, Birgitta Ekström, Thomas Jönsson och Per Larsson.

8 Kommunvalet Ett Halmstad där din vilja och dina drömmar kan bli verkli Nicolai Arvehell med dotter Maja Livskvalitet och valfrihet Du väljer! Den moderata politiken utgår från att varje människa är unik och har rätt att utforma sitt eget liv efter sina egna behov och förutsättningar oavsett kulturell, religiös eller etnisk bakgrund. Politiska beslut ska fattas på så få områden som möjligt. Valfrihet, egna initiativ och beslut kopplade till personligt ansvar är vår politik.

9 vilja n bli verklighet Kommunvalet Familjen Barnen är vår framtid! Familjen är viktig! Genom familjens kärlek och omsorg växer barnen upp till fria och ansvarstagande människor. Det är i familjen som barnen lär sig samhällets normer och värderingar. Vi vill att varje förälder ska kunna välja den barnomsorg som är bäst för det egna barnet. 13 rätt med moderaterna w stärk familjens roll w betyg i skolan w alla goda krafter ska få hjälpa till inom skola, vård och omsorg w bygga en ny förbindelse över Nissan w arbeta för ett drogfritt Halmstad, fler poliser w att Halmstad ska få ett nytt centrum för sport och kulturella evenemang w ge möjlighet för fler att äga sin bostad w sänka skatten w prioritera kärnverksamheten och låta andra ta över resten w valfrihet och enhetstaxa för äldre w fritt skolval, fritt gymnasieval i hela landet w nolltolerans för mobbning w var med och gör skillnad - genom att rösta på oss!

10 Skolan En bra skola för alla! Goda kunskaper ska sättas i centrum för skolans arbete. Alla elever ska kunna läsa, skriva och räkna när de lämnar grundskolan. Lugn och arbetsro i skolan är en förutsättning för inlärning och bra resultat. Nolltolerans för mobbning och våldstendenser. Eleverna har rätt att redan från början få reda på hur de lyckas i sina ansträngningar, därför behövs betyg. För att nå målen krävs en nära samverkan mellan skola, elever och föräldrar. En bra grund för detta läggs genom fritt val av skola. Kommunvalet Liselotte Svensson Ann-Charlotte Westlund Trafik Vi tar dig över Nissan! En sund trafikpolitik är viktig för alla. Vi moderater vill satsa på både privatoch kollektivtrafik. För att få en riktigt bra trafiklösning i Halmstad, måste den södra infarten påbörjas snarast. En ny förbindelse över Nissan är för oss självklart. Vi vill bygga en infart från norr till Söndrums industriområde för att undvika trafik genom centrum. Vi kan då bilda ett torgrum mellan Slottet och centrum som ger staden en bättre vistelsemiljö

11 Boende En bostad för den enskildes behov! Kommunvalet Du ska ha rätt att själv bestämma över ditt boende. Om det finns intresse från de boende, vill vi göra det möjligt att själv kunna äga sin bostad. Vi verkar för att fler ungdomsbostäder byggs i Halmstad och därigenom göra det möjligt för ungdomar att skapa sina egna liv. Krångliga regler och byråkrati måste bort när småhusägare ska göra om- och tillbyggnader på hus. Carl-Johan Berthilsson Trygghet Halmstad för alla, alla tider! Alla har rätt att kunna leva i en miljö fri från brott och våld. Brott och våld kan bland annat förebyggas genom att hänsyn tas till människors trygghet i all kommunal verksamhet. Vi vill ha fler poliser och accepterar inga våldsbrott. Lars-Roland Broström

12 Äldreomsorgen En trygg och aktiv ålderdom! Det offentliga skyddsnätet ska vara starkt inom äldreomsorgen som ska präglas av valfrihet och hög kvalitet. Vi vill införa en kommunal äldrepeng och enhetstaxa inom äldrevården. Par ska ha möjlighet att fortsätta att bo tillsammans i ett boende inom äldreomsorgen. Kommunvalet Mikaela Funktionshindrade En bra omvårdnad för alla! Funktionshindrade ska ges förutsättningar att leva ett liv som alla andra. Därför ska stödet vara mångsidigt och anpassat till den enskildes behov. Valfriheten ska vara stor vad gäller boende såväl som val av vårdpersonal och omsorgsform. Mikaela Waltersson Missbruk Ett narkotikafritt Halmstad! Drogproblemen sprider sig allt längre ner i åldrarna. Vi moderater kommer att satsa ihärdigt på förebyggande insatser och samverkan inom flera områden för att stoppa narkotikan.

13 Näringsliv och företagande En kontakt vid kontakt. Inför utmaningsrätt! Det är viktigt att underlätta för det lokala näringslivet genom att fatta snabba och rättssäkra beslut. Vi vet att etableringsfrihet och möjligheter till valfrihet inom det offentliga kan förändra verksamheter och skapa trygghet för människor. Kommunvalet Endast en kontakt ska behövas med kommunen när någon vill etablera, ändra eller utveckla sitt företag eller sin verksamhet. Det som görs bättre och kostnadseffektivare i enskild regi, ska inte utföras av kommunen. Utnyttja din möjlighet till personval. Markera den kandidat på valsedeln du helst vill se vald! Carl Gustaf Nilsson Skatter Man ska kunna leva på sin lön! Kommunalskatten är den i särklass största utgiftsposten för alla låg- och mellaninkomsttagare. Därför kommer vi att arbeta för en sänkt skatt i Halmstads kommun. Vår grundfilosofi är att den som betalar skatt ska inte behöva bidrag och den som har bidrag ska inte betala skatt. Fastighetsskatten är en helt onödig skatt. Den vill vi slopa helt och hållet.

14 Kultur och sport Kultur i stort och smått! Kommunvalet Kultur handlar i grunden om människans växande och utveckling. Idrott och sport sätter Halmstad på kartan. Vi moderater anser att det finns behov av ett nytt centrum för sport och kulturella evenemang. Frivilliga insatser ska styra fritidsutbudet. Tyngdpunkten ska ligga på barn, äldre och funktionshindrade. Lena Ekman Miljö Miljön angår oss alla! Vår miljö är vårt gemensamma ansvar. Närheten till friskt vatten, orörd natur och friluftsliv ska vara lika självklart som återanvändning och miljövänlig konsumtion. Fakta Webb: halmstadskretsen/ kretsen@halmstad.moderat.se Tel: Fax: Lokal: Strandgatan 14 Arne Hedman

15 Kommunvalet Fr v, Mikaela Waltersson, Ann-Charlotte Westlund och Mattias Andersson. Nedan fr v, Lena Ekman, Liselotte Svensson, Lars-Roland Broström, Carl-Johan Berthilsson och Carl Gustaf Nilsson. Grupp er

16 Höstens val vill jag ska ska handla om hur vi ska kunna ta tillvara framtidens möjligheter. Om hur vårt välstånd åter ska kunna växa minst lika snabbt som i andra länder. Om hur människor ska känna att både tid och pengar räcker till. Om hur vi ska få valuta för våra skattepengar. I dag är verkligheten en annan. Uppemot en miljon människor som skulle kunna arbeta gör det inte. En fjärdedel av eleverna lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Tiotusentals människor runtom i Sverige väntar och lider i vårdköerna. Våldet ökar och ändå finns det färre poliser i dag än för åtta år sedan. Vår levnadsstandard har utvecklats sämre än i andra länder. Hade Sverige inte halkat efter sedan 1970, hade varje svenskt hushåll i genomsnitt haft kronor mer i inkomst per månad. Så här behöver det inte vara. Men det kräver en annan politik än den som förts de senaste åtta åren. Mer av den politik som har misslyckats kan ju inte vara lösningen. En ny regering måste omedelbart att ta sig an tre stora uppgifter: w För det första ska alla som kan arbeta kunna få ett jobb. Då måste krångel försvinna och överbeskattning av företagande slopas, så att vi får fler och växande företag. w För det andra ska den som har ett jobb kunna leva på sin lön och kunna spara för framtiden. Grundavdraget ska höjas, så att de första fyra tusen man tjänar varje månad blir skattefria. Fastighetsskatten ska avskaffas och bensinskatten sänkas. w För det tredje ska man få valuta för skattepengarna. Alla elever skall kunna få goda kunskaper och ha rätt att välja den skola man vill gå i. Valfrihet och vårdgaranti ska ge en vård utan köer. Vi ska ha tillräckligt många poliser för att känna trygghet. Med din röst blir detta verklighet. Bo Lundgren, partiordförande Moderat forum nr 5-02

Hur ska din verklighet se ut?

Hur ska din verklighet se ut? Inför valet den 15 september 2002 Hur ska din verklighet se ut? www.halland.moderat.se Riksdagsvalet Riksdagskandidater på din sida - så att d För människans frihet. - Min viktigaste idé handlar om den

Läs mer

Hur ska din verklighet se ut?

Hur ska din verklighet se ut? Inför valet den 15 september 2002 Hur ska din verklighet se ut? www.halland.moderat.se Riksdagsvalet Riksdagskandidater på din sida - så att d För människans frihet. - Min viktigaste idé handlar om den

Läs mer

Varberg på rätt väg. www.halland.moderat.se/varberg/

Varberg på rätt väg. www.halland.moderat.se/varberg/ Varberg på rätt väg www.halland.moderat.se/varberg/ Kommunvalet Gösta Bergenheim På valdagen tar du som väljare ställning till hur du vill att kommunen ska styras och av vilka människor. Vi moderater har

Läs mer

På rätt väg i Halland

På rätt väg i Halland På rätt väg i Halland Utvecklingen i Halland är gynnsam och den ekonomiska utvecklingen är mycket god. Befolkningen ökar mest i Sverige och länet är numera det sjunde största. Halland är på rätt väg. Hälso-

Läs mer

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre

Halmstad är en bra kommun som kan bli ännu bättre är en bra kommun som kan bli ännu bättre Carl Fredrik Graf kommunvalet Christina Nillius landstingsvalet Vi moderater har en idé om ett som växer genom den drivkraft som finns hos alla sbor. Vi strävar

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! 1 Jimmy Baker Moderaterna är redo att axla ansvaret för ett Botkyrka som, i år, har styrts av Socialdemokraterna i tjugo år. En hel del fungerar lagom bra

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Vi moderater vill låta alla goda krafter bidra för att skapa högre kvalité och bättre tillgänglighet i vården. Efter 14 års socialdemokratiskt styre

Läs mer

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se Ja till framtiden! Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

Med ansvar för framtiden

Med ansvar för framtiden Med ansvar för framtiden En politik för goda relationer i en tid som ofta präglas av kortsiktighet, egoism och ovilja att ta ansvar behövs ett parti som vågar säga att det finns rätt och fel. Det handlar

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Folkpartiet det självklara valet Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! Bästa livsplatsen livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen,

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling sén Fotograf: PO Ro Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. I ett tryggt samhälle lever vi i gemenskap. Vi ser varandra, vi bryr oss om och vågar sätta gränser. Vi växer

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

KRISTDEMOKRATERNA I ÄLVSBYNS KOMMUN VILL ATT

KRISTDEMOKRATERNA I ÄLVSBYNS KOMMUN VILL ATT Lars Adaktusson, förstanamn till riksdagsvalet och Peter Lundberg, förstanamn till kommunvalet. VILL ATT P Vi ska bli den bästa kommunen i Norrbotten att starta, äga och driva företag i. Bland annat genom

Läs mer

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga!

Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Ökad befolkning i Sotenäs är valets viktigaste fråga! Mats Abrahamsson Att vända den sedan mitten av 90-talet nedåtgående trenden med minskad befolkning i vår kommun är Sotenäsmoderaternas viktigaste fråga

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Sätta dagordningen och fokus

Sätta dagordningen och fokus Sätta dagordningen och fokus VÅRDLYFT FÖR DALARNA BRA VÅRD FÖRE FLER SKATTESÄNKNINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (5) En vård av hög kvalitet Vården

Läs mer

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT #Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT KARLSKRONA HAR FANTASTISKA MÖJLIGHETER I Karlskrona ska alla kunna lita på tryggheten Vi moderater tror på Karlskrona. Vi ser framgångsrika företag som växer och

Läs mer

Tillsammans för Borås

Tillsammans för Borås Tillsammans för Borås Sverigedemokraterna Borås Valmanifest www.boras.sverigedemokraterna.se En trygg och värdig ålderdom En trygg och värdig ålderdom måste vara en självklarhet för alla de äldre som behöver

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige

Vad är nytt? Ny patientlag 1 januari Tillgänglighet. Information i patientmötet. Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Målet för hälso- och sjukvården i Sverige Ny patientlag från 1 januari 2015 Vad är nytt? Anne Haglund Olmarker, chefläkare Maria Hansson, sjukhusjurist God hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen

Läs mer

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet.

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet. RAPPORT VÅRDFÖRBUNDET www.vardforbundet.se Eget företagande Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet Resultatredovisning I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar

Läs mer

Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden Burlövsmoderaterna

Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden Burlövsmoderaterna Kommunval SÖNDAGEN DEN 19 SEPTEMBER Kommunalpolitiskt handlingsprogram för mandatperioden 2010-2014 Burlövsmoderaterna Det du håller i din hand är Burlövsmoderaternas kommunalpolitiska handlingsprogram

Läs mer

Framtidens Katrineholm

Framtidens Katrineholm Framtidens Katrineholm Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

VÄLFÄRDSLÖFTET. God vård och omsorg för Karlstads äldre. Facebook:

VÄLFÄRDSLÖFTET. God vård och omsorg för Karlstads äldre. Facebook: VÄLFÄRDSLÖFTET God vård och omsorg för Karlstads äldre Facebook: facebook.com/kristdemokraterna Instagram: @kristdemokraterna, @buschebba Twitter: @kdriks, @BuschEbba Webbplats: www.kristdemokraterna.se

Läs mer

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne

ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne ELVA punkter för en bättre sjukvård. I skåne Socialdemokraterna i Region Skåne 1. Mer resurser. 2. Anställ 2 000 fler i vården.

Läs mer

Liberal? Vi med. Folkpartiet i Eskilstuna

Liberal? Vi med. Folkpartiet i Eskilstuna Liberal? Vi med. Folkpartiet i Eskilstuna Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen, till golfbanan

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster

Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z. Yttrande till socialdepartementet över promemoria om åldersgränser för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster Landstinget Halland (s ea a Tjänsteskrivelse Ls ( 0 7 03 /z Datum Diarienummer 2007-02-27 Ls070082 Landstingskontoret Agneta Overgaard, utvecklare Processavdelningen 035-13 48 73 agneta.overgaardalthalland.se

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Regionprogram Gävleborg

Regionprogram Gävleborg Närodlad politik FÖR HELA GäVLeBORG Regionprogram Gävleborg 2018-2022 Närodlad politik innebär närhet till beslut och att kunna påverka sin egen vardag. Det handlar om en grön, social och jordnära liberalism.

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden.

Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. 12 000 FLER VÅRDBITRÄDEN 8 MILJARDER UNDER 4 ÅR Låt sjuksköterskor vara sjuksköterskor återinför vårdbiträden. Vårdbiträdena behöver komma

Läs mer

Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR DITT KRYSS ÄR VIKTIGT!

Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR DITT KRYSS ÄR VIKTIGT! Hedemora FRAMTIDEN TILLHÖR DEN SOM VÅGAR GE DRÖMMEN EN CHANS - I HEDEMORA Min dröm är ett Hedemora där det är lätt att leva, bo och verka, ett Hedemora där det är tillåtet att växa. Hedemora kommun ska

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND.

EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. EN TRYGG SJUKVÅRD. FÖR ALLA PÅ ÖLAND. Till dig som bor på Öland och vill veta mer om landstingsvalet den 14 september. FRAMTIDSPARTIET SOCIALDEMOKRATERNA I KALMAR LÄN "EN NÄRA SJUKVÅRD ATT VARA STOLT ÖVER"

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden

Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden TIMBRO Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden Rapport från opinionsundersökning 2 februari 2009 Arne Modig 1 Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden Syftet med undersökningen

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

Låt oss göra Laholm ännu bättre

Låt oss göra Laholm ännu bättre Låt oss göra Laholm ännu bättre Vi ber om ditt förtroende. Valet är ditt den 19 september Vi socialdemokrater vill skapa framtidstro i hela vår kommun för alla som bor där. Unga ska känna sig sedda, kunna

Läs mer

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna

Ett grönt, snyggt och tryggt Solna PÅ SOLNABORNAS SIDA Ett grönt, snyggt och tryggt Solna Ett grönt, tryggt och växande Solna. Här ska det vara lättare att få ett jobb än ett bidrag. Vi ställer krav på dem som kan, så att vi kan hjälpa

Läs mer

Kryssa Leiph Kandidat till Landstinget i Stockholm Leiph Berggren

Kryssa Leiph Kandidat till Landstinget i Stockholm Leiph Berggren Kryssa Leiph Kandidat till Landstinget i Stockholm Leiph Berggren Foto: Namn: Leiph Berggren Ålder: 48 Yrke: Inköpschef Kandiderar till: Landstinget i Stockholm Sverige måste avpolitiseras, allt måste

Läs mer

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR.

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kortversion Det kommunpolitiska programmet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Inledning Moderaternas kommunpolitiska program ARBETE, VÄLFÄRD OCH TRYGGHET antogs

Läs mer

ÄLDRE PROGRAM OCH MANIFEST VALMANIFEST FRAMTID I FRIHET

ÄLDRE PROGRAM OCH MANIFEST VALMANIFEST FRAMTID I FRIHET ÄLDRE PROGRAM OCH MANIFEST VALMANIFEST FRAMTID I FRIHET FRÅN 1985 FRAMTID I FRIHET Sveriges ekonomi förbättras genom skattesänkningar, besparingar och frihetsreformer. Den ekonomiska tillväxten stimuleras,

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Vi vill göra en bra kommun ännu bättre

Vi vill göra en bra kommun ännu bättre Vi vill göra en bra kommun ännu bättre Moderater har tagit ett stort ansvar i de senaste åren och vi kan alla se tillbaka på en god utveckling. Nu söker vi ditt förtroende att utveckla vidare. Rösta på

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Region Kronoberg ska bidra till ett livskraftigt län där människor vill leva och arbeta. Vi ska

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Här vill vi leva våra liv!

Här vill vi leva våra liv! GÄLLIVARE KOMMUN Här vill vi leva våra liv! Partiprogram 2011 2014 Rösta på oss i kommun- och landstingsvalet Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 Partiets grundstenar Norrbottens sjukvårdsparti

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK

ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK ÖKAD TRYGGHET SÄNKT SKATT BÄTTRE SJUKVÅRD MODERATERNAS ÄLDREPOLITIK MIKAEL JOHANSSON (#1 regionlista) KATARINA BRÄNNSTRÖM (#1 Rikdagslista) ULF HEDIN (#3 Kommunlista) När vi blir pensionärer, eller seniorer,

Läs mer

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg

Trivas och växa. Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Trivas och växa Om att arbeta i Landstinget Kronoberg Att vara här är lärorikt och har utvecklat mig som människa. Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare som efter fem veckors praktik fick jobb i Landstinget

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer