4 Minnesanteckningar från sammanträdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Minnesanteckningar från sammanträdet 2014-04-02"

Transkript

1 SAGIT Minnesanteckningar Sid 1 (5) Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring Närvarande: Anne Suominen AS Åbo Universitet Annette Persborn AP Trygg-Hansa Erik Andersson EA IKEA Erik Eklöv EE Forankra Håkan Nordqvist HN Atumo Jerker Paulusson JP Gard Johan Troive JT Transportstyrelsen (sjö) Jonas Pehrson JPe IF Kimmo Weissenberg KW NWE Network Engineering Lars Rangdén LR Polismyndigheten i Stockholm Mikael Roos MR Arbetsmiljöverket Mikaela Tamm MT Svensk Försäkring Mikko Hänninen MH Finnlines Mårten Johansson MJ Sveriges Åkeriföretag Mårten Sandblom MS AIG Europe Oscar Tiberg OT Advokatfirman Chouette Peter Andersson PA MariTerm Richard Lingonblad RL DFDS Sven Pettersson SP Transportstyrelsen (väg) Sven Sökjer-Petersen SSP MariTerm Tiina Kapulainen TK Finnlines Tomas Himberg TH LFG 1 Sammanträdets öppnande MT öppnade mötet och hälsade mötesdeltagarna välkomna till Svensk Försäkring varefter mötesdeltagarna presenterade sig. 2 Val av mötesordförande och sekreterare MT valdes till mötesordförande och PA till sekreterare. 3 Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes utan att några övriga frågor anmäldes. 4 Minnesanteckningar från sammanträdet Minnesanteckningarna från sammanträdet lades till handlingarna efter att det hade konstaterats att Kustbevakningen har fått ökat budgetutrymme och därmed kan fortsätta med kontroller av lastsäkring och farligt gods i hamnarna. Det konstaterades också att minnesanteckningarna från förra mötet publicerats på SAGITs hemsida 5 Medlemssituationen Följande förändringar i medlemssituationen noterades: Esa Anttio, Port of Kalajoki, och Kimmo Weissenberg, NWE Network Engineering AB, båda medlemmar av finska LASTU, tillkommer som medlemmar i SAGIT.

2 SAGIT Minnesanteckningar Sid 2 (5) 6 Revidering av EU Best Practice Guidelines on Cargo Securing samt det reviderade EU-direktivet om flygande inspektion inkluderande lastsäkringskontroll Revidering av EU Best Practice Guidelines är slutförd och riktlinjerna håller på att översättas till alla EU-språk för att sedan läggas ut på EU-kommissionens hemsida. De kommer dock att skickas ut till expertgruppens medlemmar för granskning av fackuttryck före publicering. EU-direktivet 2014/47/EU om flygande inspektion är publicerat och träder ikraft 20 maj Det konstaterades att även om EU BPG endast är riktlinjer kommer de att få en relativt stark ställning som komplement till direktivet eftersom det är EU-kommissionen som publicerat riktlinjerna. Det förväntas att även Tyskland måste följa direktivets krav på lastsäkring för internationella transporter på samma sätt som man tvingats följa kraven på lastsäkring av farligt gods enligt ADR-konventionen. 7 Transportstyrelsens revidering av de nationella lastsäkringsföreskrifterna för vägtransport SP redogjorde för arbetet med revidering av den svenska föreskriften för lastsäkring för vägtransport. Föreskriften som i första hand endast kommer att innehålla funktionella krav förväntas bli klar under I revideringsarbetet har SP stöd av en kommitté bestående av Mårten Johansson, Lars Rangdén, Stefan Reimers och Tomas Himberg. Det är ännu oklart vilka generella krav som skall gälla för mindre fordon som inte omfattas av EU-direktivet. Antingen behålls de gamla kraven eller så blir det samma krav som för tunga fordon. SP presenterade ett förslag på att Transportstyrelsen i tillägg till den reviderade föreskriften även överväger att utveckla en mer teknisk anvisning med detaljer om hur vi i Sverige tolkar och bedömer olika praktiska lastsäkringsfall. Den allmänna meningen var att det borde vara en bra idé men att frågorna troligen är alltför tekniska för att kunna behandlas i SAGIT. Däremot föreslogs att frågan behandlas på SAGIT-mötena men att ett branschråd bildas inom vilket frågorna behandlas i detalj. Det föreslogs vidare att anvisningarna bör publiceras på Transportstyrelsens hemsida för att kunna hållas uppdaterade. Basen i anvisningarna bör vara sådana arrangemang som idag finns i TSVFS 1978:10, VVFS 1998:95, EU BPG samt IRUs riktlinjer och som har visat sig fungera i praktiken och som kan verifieras mot EN Nya frågeställningar som kommer upp i samband med kontroller på vägarna bör publiceras i anvisningarna. Liknande anvisningar finns för andra områden och det konstaterades att de därför torde vara juridiskt gångbara.

3 SAGIT Minnesanteckningar Sid 3 (5) 8 Revidering av IMO/ILO/UNECE Code of Practice för lastsäkring Den reviderade koden är nu antagen av alla tre FN-organen och den är därmed antagen. Koden återfinns på nätet. Även det informella materialet som inte fick plats i koden är slutgiltigt behandlat i IMOs underkommitté CCC och förväntas bli antaget av MSC i mitten av november. I och med detta finns nu en komplett ny kod innehållande bland annat en reviderad lastsäkringslathund. JT räknar med att Transportstyrelsens föreskrift TSFS 2010:174 kommer att revideras under 2015 med anledning av att den nya koden är antagen. 9 Krav på Verified Gross Mass för containers JT redogjorde för de kommande kraven på att avlastaren måste ange bruttovikten för containers baserat på vägning, antingen av den färdiglastade enheten eller av allt ingående gods inklusive emballage och lastsäkringsutrustning varefter containerns taravikt adderas, se bifogade MSC Circ Kravet gäller endast för sjötransporten även om problem med överlastade containers är minst lika stort på landsväg där även tyngdpunktsläget har stor betydelse. 10 Lastsäkring vid kombitrafik på järnväg PA redogjorde för resultaten av dynamiska prov samt lastsäkringsinspektioner som genomförts inom ramen för EU-projektet DESTINY. Baserat på dessa resultat samt det som framkom i det svenska projektet CombiSec beslutades vid ett möte med UICs lastsäkringskommitté att påkänningskraven vid kombitrafik på järnväg skall vara 0,5 g framåt, bakåt och i sidled. Detta innebär att lastsäkringsarrangemang som är godkända för landsvägstrafik även klarar kombitrafik på järnväg. En förutsättning är att kombivagnarna inte rangeras över vall eller skjutsas fritt med hjälp av lok. Däremot kan vagnarna rangeras med hjälp av lok som hela tiden är hopkopplat med vagnarna. Planerna på UIC-mötet i september var att en riskanalys skulle genomföras och att en ändring därefter skulle införas i UIC Loading Guidelines under första halvåret Dessvärre verkar det som om någon inom UICs organisation har dykt upp och satt käppar i hjulet och det finns nu risk för att ändringen av riktlinjerna försenas. 11 Standardiseringsfrågor Inom SIS har den tekniska kommittén 591 bildats för att ta hand om alla standarder som berör lastsäkring. MJ är ordförande i kommittén och följande företag och organisationer är med i arbetet och stöttar det ekonomiskt: Transportstyrelsen väg, järnväg, sjö och luft Sveriges Åkeriföretag IKEA MariTerm Forankra Skogsindustrierna Förhoppningsvis kommer ytterligare några medlemmar som LFG och Trafikverket med i kommittén.

4 SAGIT Minnesanteckningar Sid 4 (5) För närvarande pågår arbete med revidering av påbyggnadsstandarderna EN och EN 283 och Sverige har i det internationella arbetet representerats av EA och PA. Det konstaterades att det finns stor risk för att EN kommer upp för revidering under Olyckor orsakade av bristfällig lastsäkring MR redogjorde för olyckor orsakade vid lossning av lastbilar orsakade av att lasten varit bristfälligt lastsäkrad. MR har deltagit vid ett stort antal kontroller av fordon på väg och statistiken av efterlevnaden av lastsäkringsföreskrifterna är skrämmande dålig. En orsak upplevs vara dåliga kunskaper bland chaufförerna och uppfattningen är att svenska chaufförer inte är bättre än utländska. Arbetsmiljöverket har större möjligheter att utdöma vite vid grova och upprepade förseelser än vad polisen har. Det kan röra sig om viten på runt kronor som riktas mot åkeriet. OT redogjorde för att chauffören som tappade betonglasten i Bohuslän som ledde till en dödsolycka blev frikänd även i Göta hovrätt. 13 Svenska regler för ansvar för säkring av last i lastbärare PA meddelade att Näringsdepartementet har avböjt att delta på lastsäkringskonferensen för att redogöra för hur man ser på ansvaret för lastsäkring. Orsaken är att den nya politiska ledningen ännu inte tagit ställning till hur man skall föra frågan vidare. Det är möjligt att det kommer att påbörjas ett arbete inom EU att ta fram gemensamma krav på fördelat ansvar för lastsäkring så att inte alltid chauffören är den enda part som skall bära ansvaret. Det är oklart om det finns några rättsfall i Finland där någon annan än chauffören dömts för bristfällig lastsäkring. 14 Utbildningsfrågor Då Stefan Reimers inte deltog på mötet bordlades frågor rörande lastsäkringsutbildning. 15 Pågående lastsäkringsprojekt PA redogjorde för att klassningssällskapens samarbetsorganisation IACS har arbetat vidare med ett förslag på väderberoende lastsäkring som tagits fram inom det europeiska forskningsprojektet Lashing@Sea. Om förslaget skulle föras vidare till IMO och accepteras där skulle det slå undan grunderna för många av de principer som byggts upp inom olika regelverk på senare tid som CTU-koden, Timmerlastkoden, den europeiska standarden samt de svenska reglerna för lastsäkring. De olika sjöfartsområdena A, B och C skulle försvinna och det skulle bli samma krav på lastsäkring inom alla områden. På uppdrag av Transportstyrelsen och Sveriges Redareförening har MariTerm skrivit kommentarer till IACS-förslaget och motsatt sig att förslaget förs vidare.

5 SAGIT Minnesanteckningar Sid 5 (5) 16 Lastsäkringskonferens 2014 Det är ett stort intresse för lastsäkringskonferensen med ett späckat program och ca 240 deltagare. 17 Gemensamma aktiviteter SAGIT - LASTU På mötet deltog representanter för LASTU som föreslog att gemensamma möten SAGIT LASTU hålls en gång per år varvid några representanter för SAGIT deltar på ett LASTUmöte i Finland vartannat år och att några representanter för LASTU deltar på SAGIT-möte i Sverige vartannat år. Det bestämdes att detta var en bra ordning för ett ökat nordiskt samarbete. Det bestämdes vidare att mer frekventa möten skulle hållas om det kommer upp heta frågor som måste behandlas relativt omgående. Det bestämdes att en länk till LASTUs hemsida läggs upp på SAGITs hemsida och vice versa. På båda hemsidorna finns minnesanteckningar från mötena på svenska. 18 Övriga frågor Några övriga frågor behandlades inte. 19 Nästa sammanträde Nästa sammanträde hålls tisdagen den 5 maj 2015 kl hos Svensk Försäkring på Karlavägen 108 i Stockholm. 20 Sammanträdets avslutande MT tackade alla för givande diskussioner och MT tackades för värdskap, bullar och kaffe. Efter noteringar Peter Andersson - MariTerm AB

4 Minnesanteckningar från sammanträdet 2014-11-11

4 Minnesanteckningar från sammanträdet 2014-11-11 SAGIT Minnesanteckningar 2015-05-05 Sid 1 (6) Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-05-05 Närvarande: Annette Persborn AP Länsförsäkringar Sak Emil Ceder EC Forankra Erik Andersson

Läs mer

5 Minnesanteckningar från sammanträdet 2015-05-05

5 Minnesanteckningar från sammanträdet 2015-05-05 SAGIT Minnesanteckningar 2015-10-28 Sid 1 (7) Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-10-28 Närvarande: Anders Örtendahl AÖ Stora Enso / Skogsindustrierna Annette Persborn AP Länsförsäkringar

Läs mer

Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-05-24

Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-05-24 SAGIT Minnesanteckningar 2016-05-24 Sid 1 (5) Minnesanteckningar från sammanträde på Svensk Försäkring 2015-05-24 Närvarande: Anders Klingström AK Sveriges Hamnar Erik Andersson EA IKEA Göran Arkler GA

Läs mer

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB

Presentation. Peter Andersson MariTerm AB. kringsområdet nationellt och internationellt. Utmaningar inom lastsäkringsområdet. MariTerm i Höganäs AB Presentation Utmaningar inom lastsäkringsomr kringsområdet nationellt och internationellt Peter Andersson MariTerm AB nationellt och internationellt Problemområden Tekniska regler för lastsäkring (lagar,

Läs mer

Lastsäkringsstandarder

Lastsäkringsstandarder Peter Andersson, MariTerm AB Innehåll Standarderna i EU direktivet 2014/47/EU Lastsäkringsstandarden EN 12195 1 Standarden för surrningsfästen EN 12640 Påbyggnadsstandarden EN 12642 Växelflaksstandarden

Läs mer

Lastsäkringskrav enligt ADR

Lastsäkringskrav enligt ADR Lastsäkringskrav enligt ADR Nils Andersson, MariTerm AB Max 15 cm? Utdrag från ADR 2013: Avsnitt 7.5.7.1: Lastsäkring enligt ADR Transport av farligt gods Kollin, som innehåller farliga ämnen och oförpackade

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Peter Andersson INLEDNING samt ANSVARSFÖRDELNING VID BRISTFÄLLIG LASTSÄKRING I SVERIGE 1 Standarder: En 12195-1 pren 12642 Ansvarsfördelning vid bristfällig lastsäkring i Sverige Schenkers program för

Läs mer

Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg. Arbetsmiljöverket Mikael Roos. Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist TSFS 2017:25

Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg. Arbetsmiljöverket Mikael Roos. Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist TSFS 2017:25 Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg Arbetsmiljöverket Mikael Roos Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist Allmänna krav för lastsäkring TSFS 2017:25 7 Lastsäkringen ska kunna motstå följande

Läs mer

PRESSRELEASE Banbrytande svensk forskning för att få rimliga krav vid lastning av tungt gods i containers Sida 1

PRESSRELEASE Banbrytande svensk forskning för att få rimliga krav vid lastning av tungt gods i containers Sida 1 vid lastning av tungt gods i containers Sida 1 Höganäs 2013 05 02 IMO/ILO/UNECE Guidelines for Packing of Cargo Transport Units (CTUs) är de internationella riktlinjerna för lastsäkring vid sjötransport.

Läs mer

Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg

Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg Peter Andersson, MariTerm AB Jämförelse av lastsäkringskrav Innehåll Svenska och europeiska krav för vägtransport

Läs mer

Krav på vägning av containers

Krav på vägning av containers Krav på vägning av containers Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Johan Troive Skeppsbyggare MSc Handläggare av fartygstekniska frågor vid sektionen för Sjö- och luftvärdighet 1 Krav på vägning

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften Bild 1 Järnväg Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften Bild 2 Järnväg Allmänt Transportbranschen är i behov av järnvägstransporter för gods som transporteras långa sträckor.

Läs mer

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB Nils Andersson, MariTerm AB Utbildningsmaterial - Riktlinjer Utbildningspaket Lathund Mobil-app Handbok Innehållsdeklaration Lv, landsväg Jvg, järnväg Sjö Flyg - Typ: Transportslag: Baserat på: Språk:

Läs mer

Presentation av Kombisäkring. -Samordning av lastsäkringsprinciper för landsväg och kombitrafik på järnväg

Presentation av Kombisäkring. -Samordning av lastsäkringsprinciper för landsväg och kombitrafik på järnväg Presentation av Kombisäkring -Samordning av lastsäkringsprinciper för landsväg och kombitrafik på järnväg Bakgrund Kombisäkring Presentation av Kombisäkring Principerna för lastsäkring i kombienheter (trailers

Läs mer

Peter Andersson. MariTerm AB

Peter Andersson. MariTerm AB Nya föreskrifter f för f r säkring s av timmerdäckslaster Peter Andersson MariTerm AB Innehåll i presentationen Kort presentation av MariTerm AB Bakgrunden till de nya föreskrifterna Praktiska prov som

Läs mer

SAGIT-konferens VGM - CTU-kod

SAGIT-konferens VGM - CTU-kod SAGIT-konferens 2016-10-25 -VGM - CTU-kod Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Johan Troive Fartygskonstruktion och lastsäkring Sektionen för Sjövärdighet 1 VGM & CTU-kod INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

CTU koden och förväntade regler för inspektion i svenska och utländska hamnar

CTU koden och förväntade regler för inspektion i svenska och utländska hamnar och förväntade regler för inspektion i svenska och utländska hamnar Sven Sökjer Petersen, MariTerm AB Jämförelse av lastsäkringskrav Svenska och internationella krav för sjötransport MariTermAB AB MariTerm

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften

Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften Bild 1 Sjö Lastsäkring för att förebygga lastskador på väg, sjö, järnväg och i luften Bild 2 Sjö Allmänt Nästan alla sjömän har varit utsatta för och är medvetna om vilken inverkan och kraft som moder

Läs mer

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum Remissammanställning 1 (12) Datum TSF 2016-183 s föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:174) om transport av last på fartyg och terminaler som anlöps av fartyg som lastar eller lossar fast bulklast Föreningen

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och flyg

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och flyg Bild 1 Flyg Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och flyg Allmänt Bild 2 Flyg Transportbranschen behöver flygtransporter för gods som transporteras över långa avstånd på kort tid.

Läs mer

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

Remiss. 1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Troive Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjövärdighet Förslag till ändringar i

Läs mer

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter.

UTKAST. I bilaga 4 har det gjorts ett antal adressändringar till behöriga myndigheter. Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Caroline Petrini sjöfartsavdelningen fartygstekniska enheten miljösektionen Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Lastsäkringskonferens

Lastsäkringskonferens Lastsäkringskonferens 2018-11-08 Mikael Bäckström Kammaråklagare (spec) 010-562 65 08 mikael.backstrom@aklagare.se Koncentrerad handläggning Från 1 maj 2017 (undantag 1 juni för Stockholm och region Väst)

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring.

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring. Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya

Läs mer

Förslag om förändrat ansvar för lastsäkring vid transport på landsväg

Förslag om förändrat ansvar för lastsäkring vid transport på landsväg Förslag om förändrat ansvar för lastsäkring vid transport på landsväg Peter Andersson, MariTerm AB Straffrättsligt ansvar Avsändare Åkare Lastare Sverige Tyskland Finland Belgien Italien Österrike Polen

Läs mer

PROMEMORIA Dnr TSS Containervägning. Uppföljning av nya regler om vägning av containrar 1 (5)

PROMEMORIA Dnr TSS Containervägning. Uppföljning av nya regler om vägning av containrar 1 (5) Dnr TSS 2017-711 Containervägning Uppföljning av nya regler om vägning av containrar 1 (5) Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för marknad - miljö och analys Rapporten finns tillgänglig

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll Samhällsorientering 2014-02-26 Tid: onsdag den 26 februari 2014 kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Förhindrade: Fyrbodals kommunalförbund K-G Elf Trollhättan Jan Annebjörk

Läs mer

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Dnr KLT05109 Sammanträdesdag: 2009 05 26 Tid: kl 15.00 18.00 Plats: NorreGård Konferensanläggning, Falsterbo Omfning: 21-32 Närv. Beslutande: Ulf

Läs mer

Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage

Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage Stockholm 2018-02-06 Transportindustriförbundets mål och syfte med möte med Transportstyrelsen angående vägledning Cabotage Inledande mål och syfte: Transportindustriförbundet (STIF) välkomnar att en vägledning

Läs mer

Protokoll fört vid Essinge Båtklubbs årsmöte 2005-12-05 i samlingslokalen, Primusgatan 110 å Lilla Essingen

Protokoll fört vid Essinge Båtklubbs årsmöte 2005-12-05 i samlingslokalen, Primusgatan 110 å Lilla Essingen 2005-12-11 1 Protokoll fört vid Essinge Båtklubbs årsmöte 2005-12-05 i samlingslokalen, Primusgatan 110 å Lilla Essingen Närvarande: 28 st. medlemmar 1. Mötets öppnande Vice ordföranden Peter Elgström

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147 [] 1(5) Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147 Tid: 2014-06-02. Start med samling kl 09.30 och avslut ca kl 17.00 Plats: Comfort hotell, Carlsgatan 10c, 211 20 Malmö. Lokal: Studio 3 Deltagare: Maria

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska Bassetklubbens Fullmäktige 6 april 2014 på Vätterleden

Protokoll fört vid Svenska Bassetklubbens Fullmäktige 6 april 2014 på Vätterleden Sida 1 av 5 Protokoll fört vid Svenska Bassetklubbens Fullmäktige 6 april 2014 på Vätterleden Årsmötets öppnande. Ingemar Olofsson hälsade alla välkomna och förklarade fullmäktige öppnat kl.10.00 1 Justering

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9 [] 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9 Tid: 2014-09-17. Start med samling kl 09.30 dag 1 och avslut ca kl 15.00. Plats: Riksförbundet enskilda vägar, Riddargatan 35-37, 114 57 Stockholm.

Läs mer

Dokumentsammanställning

Dokumentsammanställning I [Skriv här] 2017-10-05 2017-09946 Dokumentsammanställning 103 rd session of the Working Party on the Transport of Dangerous Goods, WP.15, Geneva 6-10 November 2017 (ADR) 1. Fastställande av dagordning

Läs mer

SAGIT:s lastsäkringskonferens den 12 november 2014

SAGIT:s lastsäkringskonferens den 12 november 2014 SAGIT:s lastsäkringskonferens den 12 november 2014 OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-11-13 1 Mikael Roos Arbetsmiljöinspektör Region

Läs mer

Heavy Vehicle Transport Technology Symposia HVTT13:

Heavy Vehicle Transport Technology Symposia HVTT13: 1 (5) 28.10-31.10 2014 Heavy Vehicle Transport Technology Symposia : Internationella trender samt reflektioner efter symposiet International Forum for Road Transport Technology (IFRTT) är ett globalt nätverk

Läs mer

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Närvarande: 53 medlemmar 1. Mötets öppnande Jan Stanley hälsade alla hjärtligt välkomna. 2. Årsmötets behöriga utlysande Mötet fanns behörigen

Läs mer

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Dnr: TRV 2011/22239 A Dnr: TSV 2011-1792 Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Innehåll Vinterdäck på tunga fordons drivaxel... 3 Bakgrund...

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler

Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler Väderberoende lastsäkring till sjöss Förslag på nya regler Peter Andersson, MariTerm AB Väderberoende lastsäkring till sjöss Innehåll - Bakgrund till svenska lastsäkringsregler för sjötransport - Nuvarande

Läs mer

SKK/AG Standard nr

SKK/AG Standard nr Sida 1/5 SKK/AG Standard nr 3-2018 41-59 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens arbetsgrupp för standardfrågor tisdag. Närvarande Ordinarie ledamöter: Renée Sporre-Willes, Sonja Hagelberg,

Läs mer

Svenska Beagleklubben

Svenska Beagleklubben Svenska Beagleklubben Protokoll Art: Styrelsemöte 10 efter BF 2011. Tid: 2011-09-08 Plats: Telefonmöte. Närvarande: Catharina Linde Forsberg Ordförande Sekreterare, Webmaster (AK) Hans Eliasson Ledamot

Läs mer

Protokoll från SKYREVs informationskommitté

Protokoll från SKYREVs informationskommitté Protokoll från SKYREVs informationskommitté Plats: Stockholms läns landstings revisionskontor, Eastmangatan 1, Stockholm. Tid: 2005-12-01 kl. 10.00 14.30 Deltagare:, ordförande,, -Johan Olsson, och. 50.

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm Närvarande Bengt Ohlin, Branschföreningen Tågoperatörerna Niklas Andersson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning

Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning Lastsäkring i Finland, föreskrifter, ansvar och utbildning Bestämmelser som gäller lastsäkring, övervakning av lastsäkring samt påföljder Vägtrafiklagen, 3 och 87 Fordonslagen 9 Förordning om använding

Läs mer

Lastsäkring på tyska vägar

Lastsäkring på tyska vägar Lastsäkring på tyska vägar Sven Sökjer Petersen, MariTerm AB Lastsäkringsföreskrifter Länder med lastsäkringsföreskrifter Sverige TSVFS 1978:10, Föreskrifter om säkring av last på fordon under färd, VVFS

Läs mer

Ärendeförteckning 41-51

Ärendeförteckning 41-51 Minnesanteckningar Kommunrevisionen Ärendeförteckning 41-51 41 Mötet öppnas 42 Justeringsperson 43 Fastställa dagordningen 44 Inkomna/avsända handlingar 45 Minnesanteckningar 2017-02-24 46 Revisionens

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften VÄLKOMMEN ATT STUDERA LASTSÄKRING Detta material har tagits fram inom EU-projektet Caring med hjälp av följande deltagare: Huvudpartners:

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

PROTOKOLL NR 5/2009 1(5)

PROTOKOLL NR 5/2009 1(5) PROTOKOLL NR 5/2009 1(5) Sammanträdesdatum Diarienummer POLISSTYRELSEN 2009-12-18 APG 126-6719/09 Tid: Kl. 13.00-14.15. Plats: Närvarande ledamöter: Tjänstgörande suppleanter: Ej tjänstgörande suppleanter:

Läs mer

Självkörande fordon Vad kan uppnås? Barriärer att lösa! Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag

Självkörande fordon Vad kan uppnås? Barriärer att lösa! Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag Självkörande fordon Vad kan uppnås? Barriärer att lösa! Mårten Johansson, teknikchef Sveriges Åkeriföretag DISPOSITION Självkörande fordon Vad uppnås, miljö, trafiksäkerhet, ekonomi? Hantera barriärer.

Läs mer

1. Mötets öppnade Ordförande Christer E öppnade mötet och hälsade alla välkomna

1. Mötets öppnade Ordförande Christer E öppnade mötet och hälsade alla välkomna Möte nr. 2019-5 Unionsstyrelsen Datum 2019-04-11 Tid och plats 09.00 SBU kansli Protokoll Deltagare: Christer Eriksson Gary Börjesson Hans-Jörgen Alsing Bo Wernlundh Henrik de Vries Lasse Carlsson Sören

Läs mer

Protokoll från SKYREVs informationskommitté

Protokoll från SKYREVs informationskommitté Protokoll från SKYREVs informationskommitté Plats: Sammanträde hos Ernst & Young, Stockholm Tid: 2006-05-18. 10.00 15.30 Ledamöter:, ordförande, (medverkande till kl.12.00), Micaela Hedin, och. 69 Sammanträdet

Läs mer

Protokoll från Styrelsemöte FLINS

Protokoll från Styrelsemöte FLINS Protokoll från Styrelsemöte FLINS Föreningen Linköpings Nationalekonomer och Statsvetare Plats: Kårallen, Luxor Datum: 2010 05-19 Närvarande: Charles Westerberg, Robert Johansson, Björn Höckerfelt, Therese

Läs mer

Minnesanteckningar NORTEK. Datum: 2006-06-01 2006-06-02 Plats: Malmö

Minnesanteckningar NORTEK. Datum: 2006-06-01 2006-06-02 Plats: Malmö Vägverket Region Mälardalen Box 1140 631 80 Eskilstuna Tullgatan 8 Växel: 016-15 70 00 Texttelefon: 0243-750 90 Malin Strasds Trafikingenjör/Projektledare Avdelning Trafikantservice malin.strasds@vv.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 18.3.2016 1/16 Sammanträdestid Fredagen den 18 mars 2016 kl. 9.30 11.20 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande: Övriga

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN UNGDOMSLEDARMÖTE

PROTOKOLL FRÅN UNGDOMSLEDARMÖTE PROTOKOLL FRÅN UNGDOMSLEDARMÖTE Tid: 21 oktober 2014 kl. 19.00 21.00 Plats: GIFs klubbstuga Närvarande: Anders Jacobsson (PF07), Helena Brax (P01/02, P06), Jan Billberg (styrelsen), Fredrik Augustsson

Läs mer

Lantbrukets brandskyddskommitté

Lantbrukets brandskyddskommitté Brandskyddskommitté www.lantbruketsbrandskydd.nu Lantbrukets brandskyddskommitté Höstmöte hos Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund i Stockholm 25 september 2013 130925 LBK Höstmötesprotokoll -

Läs mer

STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET

STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET STADGAR FÖR NORDISKA SEKRETARIATET Stadgar för Nordiska Sekretariatet Kapitel 1: Inledande bestämmelser 1 Sekretariatets namn är Nordiska sekretariatet. 2 Nordiska sekretariatet är en opolitisk och oreligiös

Läs mer

Arbetsordning för styrelse och klubbchef

Arbetsordning för styrelse och klubbchef Arbetsordning för styrelse och klubbchef Fastställd vid styrelsemöte 2015-06-01 Hammarö Golfklubb 1 Styrelsen Klubbens angelägenheter handhas av styrelsen. Den skall inom ramen för RF:s, SGF:s och dess

Läs mer

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Du har väl lastsäkrat? Checklista: Personbil Har du säkrat lasten åt alla håll?..sid 3 Släpkärra Vilken vikt på släpkärra får din

Läs mer

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD

MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD M ARIA-GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING PROTOKOLL 3/2006 2006-03-20 MARIA - GAMLA STANS HANDIKAPPRÅD Justeras 22 /3 2006 Tomas Wahlström Erika Beliaev Datum 20 mars 2006 Klockan 15.30 17.30 Plats Maria

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister

Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister Föreningen Grävande Journalister Orgnr 800301-1429 Protokoll nr: 2, 2018 Datum: 27 februari, 2018 Plats: Dagens Arbete, Olof Palmes gata,

Läs mer

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 1 (10) Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion tillsyn vägarbetstid vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 2 (10) shistorik Beskrivning Ansvarig 01.00

Läs mer

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter

Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter Minnesanteckning samråd för mänskliga rättigheter 2016-02-23 Plats: Södra Hamngatan 37-41, Göteborg Tid: 13.00 16.00 Närvarande: Organisationer: Cathrin Boström - Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan/Integrationsforum

Läs mer

Ett protokoll ska ha dokumentnamnet protokoll och ange namnet på organisationen som har mötet, datum, tid, plats och samtliga mötesdeltagares namn:

Ett protokoll ska ha dokumentnamnet protokoll och ange namnet på organisationen som har mötet, datum, tid, plats och samtliga mötesdeltagares namn: Protokoll Ett protokoll ska dokumentera vad som sägs och beslutas på ett möte, så att det inte bara blir en massa prat som inte leder någonstans. Därför är det viktigt att man vid varje möte går igenom

Läs mer

PROTOKOLL 2014-09-18 Central samverkansgrupp Cura Individutveckling

PROTOKOLL 2014-09-18 Central samverkansgrupp Cura Individutveckling PROTOKOLL 2014-09-18 Central samverkansgrupp Cura Individutveckling Närvarande: Mikael Erdtman, Kommunal Gunnar Thorell, Lärarförbundet Christoffer Saar, LR Lena Carlsson, Kommunal Nina Bengtsson, Kommunal

Läs mer

Mall för programrådsmöten

Mall för programrådsmöten Sidan 1 av 8 Mall för programrådsmöten Inledning Detta dokument är ett förslag och en rekommendation från studenterna över vi anser att programrådsmöten kan hållas under året. Den mallen och nedanstående

Läs mer

SKK/AG Standard nr

SKK/AG Standard nr Sida 1/5 SKK/AG Standard nr 1-2013 1-17 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens arbetsgrupp för standardfrågor onsdag. Närvarande Ordinarie ledamöter: Renée Sporre-Willes (ordförande),

Läs mer

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter Upprättad av Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion tillsyn vägarbetstid 1 (10) vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 2 (10) shistorik Beskrivning

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

Nicklas Eriksson Roger Johansson Anders Gustafsson Jens Andersson Roger Lundström. Oskar Burström

Nicklas Eriksson Roger Johansson Anders Gustafsson Jens Andersson Roger Lundström. Oskar Burström Jägareförbundet Umeå 1 Styrelsemöte Plats och tid: Jägarna, tisdag 6 Maj 2014 Närvarande: Ulf Lundgren Nicklas Eriksson Anders Gustafsson Jens Andersson Roger Lundström Adjungerade: Christer Zakrisson

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

Minnesanteckningar från det fjärde nationella förberedelsemötet inför RRC-06

Minnesanteckningar från det fjärde nationella förberedelsemötet inför RRC-06 MINNESANTECKNINGAR DATUM 17 januari 2005 VÅR REFERENS Minnesanteckningar från det fjärde nationella förberedelsemötet inför RRC-06 Datum: 17 december 2004 Tid: 1300-1600 Plats: Post- och telestyrelsen,

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2008-05-19 kl 15.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Suppleanter

Läs mer

STÄMMOPROTOKOLL NR 36. Bastängens samfällighetsförening. Protokoll fört vid ordinarie årsstämma den 12 maj 2018 kl

STÄMMOPROTOKOLL NR 36. Bastängens samfällighetsförening. Protokoll fört vid ordinarie årsstämma den 12 maj 2018 kl STÄMMOPROTOKOLL NR 36 Bastängens samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma den 12 maj 2018 kl. 14.00-15.00 i Ekesjö skola 1 Val av ordförande för stämman Till ordförande för mötet valdes

Läs mer

Seniorschack Stockholm 2014-03-28 sida 1(5) Styrelseprotokoll Protokoll från styrelsemöte Seniorschack Stockholm nr 2/2014

Seniorschack Stockholm 2014-03-28 sida 1(5) Styrelseprotokoll Protokoll från styrelsemöte Seniorschack Stockholm nr 2/2014 Seniorschack Stockholm 2014-03-28 sida 1(5) Protokoll från styrelsemöte Seniorschack Stockholm nr 2/2014 Tid: 27 februari 2014 Plats: Schacksalongerna, Ringvägen 9 C Närvarande: Sven-Gunnar Samuelsson

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; C:\Users\evhi01\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\8AAMCEQB\konsekvensutredning 41.docx Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson

Läs mer

Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2015-04-22

Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2015-04-22 Sid 1 (7) Protokoll fört vid föreningsstämman för bostadsrättsföreningen Gruvan 2015-04-22 1 Stämmans öppnande Bo Arne Nilsson öppnade stämman som i år hölls i styrelserummet i föreningens fastighet och

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Protokoll 3/2016 Datum: 2016-04-18 Tid: Kl. 19.00-21.30 Plats: Närvarande: Ordförande Telefonmöte Ange ev. nedan Kirsten Wretstrand Margaretha Carlsson

Läs mer

Svenska Jaguarklubben Orgnr: 837001-1192 Adress: Box 42092, 12614 Stockholm

Svenska Jaguarklubben Orgnr: 837001-1192 Adress: Box 42092, 12614 Stockholm Denna skrivelse redogör för en viss utredning och fördjupning kring vad som gäller för identifieringsnummer och besiktning. En kortare version av denna text har publicerats i Jaguar Times nr 232. Informationen

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Protokoll 8/2016 Datum: 2016-10-31 Tid: Kl. 19.00-21.15 Plats: Närvarande: Ordförande Anmält förhinder: Från kansliet: Övriga deltagare: Justerare:

Läs mer

Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen

Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen Protokoll fört vid årsmötet den 28 februari 2007 i Tea-lokalen Närvarande: Kårstyrelsen: Jessica Andersson, Ulla Andersson och Anne Norstedt Revisorer: Gunnel Källstedt Stugkommittén: Thor Andersson och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Ärendelista 1 2 3 Val av justeringsman Godkännande av dagordning Föregående protokoll 4 5 6 7 8 Beslutsärenden Prissättning av fastigheter till salu Beslut om teckningsrätt för hyreskontrakt och lagsökningshandlingar

Läs mer

Protokoll nr 2 fört vid årsmöte med Svenska gruppen inom CIB/IABSE/RILEM 2005-03-14 kl. 10:00-12:00 i Dalarnas hus, Stockholm.

Protokoll nr 2 fört vid årsmöte med Svenska gruppen inom CIB/IABSE/RILEM 2005-03-14 kl. 10:00-12:00 i Dalarnas hus, Stockholm. Svenska gruppen inom CIB/IABSE/RILEM 2005-03-15 1(6) Protokoll nr 2 fört vid årsmöte med Svenska gruppen inom CIB/IABSE/RILEM 2005-03-14 kl. 10:00-12:00 i Dalarnas hus, Stockholm. Värd: Åke Skarendahl,

Läs mer

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s), Göteborg, ordförande Hillevi Ottosson (m), Kungsbacka, vice ordförande

Läs mer

5. Val av två justerare Mikael Messing och Niclas Wattman valdes att justera dagens protokoll.

5. Val av två justerare Mikael Messing och Niclas Wattman valdes att justera dagens protokoll. PROTOKOLL ISMÖTE Mötesdata: Tid: 2017-04-29, kl. 13:00 15.40 Plats: Scandic Nord, Sundsvall. 1. Mötets öppnande. Tony Olsson öppnade mötet och hälsade alla välkomna till Sundsvall. 2. Dagordning Dagordningen

Läs mer

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande 2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande Ledamöter Yoomi Renström (S) Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014.

Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014. Protokoll Lunds stifts kyrkomusikerförenings årsmöte i Ängelholm den 12 maj 2014. Årsmötet inleddes med morgonkaffe följt av morgonbön, ledd av Ulf Berggren. 1 Mötets öppnande Ordföranden Ulf Berggren

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Ändrad 2015-03-16 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Ordförande Kaj Bergenhill hälsade alla välkomna till årets sjätte regionstyrelsemöte och förklarade samtidigt sammanträdet öppnat.

Ordförande Kaj Bergenhill hälsade alla välkomna till årets sjätte regionstyrelsemöte och förklarade samtidigt sammanträdet öppnat. Villaägarnas Riksförbund Regionstyrelsen ABC RS 6/18 Protokoll fört vid regionstyrelsens sammanträde torsdagen den 8 november kl.18.34 20:15 Villaägarnas kontor, Rotebergsvägen 3, Sollentuna. Närvarande

Läs mer

Protokoll fört vid. 3. Tillkännagivandet av mötet, som skett genom anslag, hemsidan och telefonkedjan godkändes.

Protokoll fört vid. 3. Tillkännagivandet av mötet, som skett genom anslag, hemsidan och telefonkedjan godkändes. Protokoll fört vid Årsmöte med Arboga GK:s Veteransektion 2012-02-24 i Bibliotekets hörsal. Närvarande: 35 medlemmar. 1. Mötets öppnande Ordf. Rolf Nordquist hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat.

Läs mer

Undens Fiskevårdsområde

Undens Fiskevårdsområde Undens Fiskevårdsområde Protokoll fört vid årsstämman lördagen den 24 mars 2012 i församlingshemmet i Sannerud Föreningens ordförande Gunnar Bohlin hälsade samtliga välkomna till årsstämman och mötet inleds.

Läs mer

Minnesanteckningar GNS Järnväg

Minnesanteckningar GNS Järnväg [] 1(6) Minnesanteckningar GNS Järnväg 2013-01-22 23 Deltagare 22/1 Tema arbete i spår Erik Norrgård, Claes Tingvall, Maria Hedqvist, Mats Kjellman, Sven Erik Nilsson, Guy Lindell, Håkan Svärd, Anders

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri

Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri Protokoll styrelsemöte Svensk Armaturindustri 2013-02-08 Närvarande: Berndt Larsson Mikael Hansson Hans Hansson Åsa Hansson Villeroy&Boch Gustavsberg, ordförande Ostnor Durgo Svensk Armaturindustri, sekreterare

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-11-19 kl 09.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Stokab, Tulegatan

Läs mer