NACKA KOMMUN. Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NACKA KOMMUN. Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/196-512"

Transkript

1 NACKA KOMMUN Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 TN 2013/

2 Sammanfattning De två dokumenten Bakgrundsrapport - Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2013 och Sammanställning av trafiksäkerhetsåtgärder 2013, syftar till att beskriva vad som påverkar trafiksäkerheten och hur en tryggare trafikmiljö kan utformas. Utgångspunkten för kommunens trafiksäkerhetsarbete är nollvisionen, vilket innebär att ingen ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken. Trafiksäkerhetsarbetet är en ständigt pågående process och eftersom det fortfarande sker olyckor med allvarligt skadade som följd finns det fortfarande mycket att förbättra inom detta område. För att kunna minska antalet svårt skadade (inga dödsfall 2012) har kommunen identifierat vilka typer av olyckor som skett och vilka faktorer som påverkat trafiksäkerheten. De flesta trafikolyckor i kommunen sker på det kommunala vägnätet och generellt sker flest olyckor på de större vägarna. I Nacka kommun är olyckor i kategorin fotgängare/cykel/moped samt singel- och upphinnandeolyckor med motorfordon vanligast och det är också inom dessa kategorier flest skadas svårt (statistik ). Hastigheten är en viktig faktor för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Vägar och gators drift, underhåll och standard är andra viktiga faktorer som påverkar trafiksäkerheten. Det senare syns inte minst då många olyckor sker vintertid på grund av halt underlag. Hastighetsreglering är en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet. Initieringen av de nya jämna hastigheterna har givit kommunerna bättre möjlighet att anpassa gaturummen efter hastigheterna. Kommunen har tagit fram en hastighetsplan som sätter ramarna för vilka hastigheter det kommunala vägnätet ska ha. Trafiksäkerhetsarbetet handlar också om informativa och beteendepåverkande insatser till exempelvis skolor, föräldraråd och idrottsföreningar. Vandrande skolbussar är ett exempel på insatser som både förbättrar trafikmiljön och barns hälsa. En annan viktig del av trafiksäkerhetsarbetet är att öka upplevelsen av en trygg trafikmiljö. Utöver skolbarn och föräldrar fokuseras det informativa arbetet på äldre och funktionshindrade. Det finns flera fysiska åtgärder som är möjliga att använda för att skapa en säkrare trafikmiljö. Cirkulationsplats, väggupp och variabla meddelandeskyltar är bara några möjliga åtgärder. En sammanfattning av lämpliga trafiksäkerhetsåtgärder att använda i Nacka kommun finns redovisade i dokumentet Sammanställning av trafiksäkerhetsåtgärder 2013.

3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND UTGÅNGSPUNKTER OLYCKSUTFALLET I NACKA HASTIGHETSREGLERING HASTIGHETENS BETYDELSE RÄTT FART I NACKA Mjuka trafikrum, 30-40km/t Integrerade transportrum, 40-50km/t Transportrum, 60-80km/t ÖVERVAKNING INFORMATION OCH BETEENDEPÅVERKAN OSKYDDADE TRAFIKANTER Ökad trafik kring skolor, en negativ spiral Information till äldre MÖJLIGA ÅTGÄRDER I NACKA Cirkulationsplats Trafiksignalreglering Gång- och cykelbanor Förhöjd gång- och cykelöverfart och förhöjd korsning Gupp Avsmalning och Sidoförskjutning Trafikö Port Säkra busshållplatser Förstärkt belysning vid övergångsställe Blinkande övergångställe Variabla meddelandeskyltar Gångfartsområde Vägmarkering/målning Blomlådor Refug vid övergångsställe Trafikspeglar Tillgänglighet för funktionshindrade BILAGOR DRIFT OCH UNDERHÅLL FYSISKA ÅTGÄRDER STYRANDE DOKUMENT (34)

4 1 Inledning Trafikrelaterade skador, både vad gäller dödliga och icke-dödliga skador, är bland de vanligaste skadeformerna i Sverige. Detta gör trafikolyckorna till ett av de största folkhälsoproblemen. Trafikskador innebär förutom personligt lidande också stora kostnader för individen och samhället. 1.1 Bakgrund Grunden för trafiksäkerhetsarbetet på kommunal nivå är det övergripande nationella målet Nollvisionen. Nollvisionen är ett etiskt förhållningssätt, men utgör också en strategi för att forma ett säkert vägtransportsystem. I nollvisionen slås det fast att det är oacceptabelt att vägtrafiken kräver människoliv. I regeringens proposition 2003/04:160 står det bl.a. att: år 1997 beslutade riksdagen att det långsiktiga målet för trafiksäkerheten ska vara att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor inom vägtransportsystemet (nollvisionen) samt att vägtransportsystemets utformning och funktion ska anpassas till de krav som följer av detta. Riksdagen har följaktligen bestämt att visionen ska vara grunden till arbetet med trafiksäkerhet. Nollvisionen är således en viktig del i skapandet av ett långsiktigt hållbart vägtransportsystem. Trafiksystemet ska enligt visionen utformas så att människors misstag inte leder till dödsfall eller svåra skador. Det är viktigt att alla som rör sig i trafikrummet hjälps åt så att Nollvisionen kan uppfyllas. Trafikanterna har skyldighet att följa vägtrafiksystemets regler och trafikplanerarna har ansvar att försöka utforma systemet så säkert att konsekvenserna av en olycka inte leder till dödsfall eller svåra skador. Enligt nollvisionen ligger alltså inte bara ansvaret hos trafikanten utan även på väghållaren. Kommunens ansvar är således att försöka se till att trafikmiljön är trygg och säker för alla brukare. I Nacka kommun har Tekniska nämnden som väghållare stort ansvar för trafiksäkerhetsarbetet. 1.2 Utgångspunkter I enlighet med nollvisionen är Nacka kommuns långsiktiga mål att ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Tydliga riktlinjer för arbetet med trafiksäkerhet gör det enklare för kommunen att arbeta mot det uppsatta målet. Syftet med 4 (34)

5 riktlinjerna är att visa vilka brister som finns i trafikmiljön, underlätta för framtida planering av åtgärder samt att åskådliggöra möjliga verktyg för att lösa bristerna. Trafiksäkerhetsarbetet inrymmer flera aspekter. Dels handlar det om att underhålla och åtgärda fel och brister i gatunätet, dels handlar det om att ge information till kommunens medborgare i syfte att ändra trafikanternas beteende. Nacka kommun för kontinuerligt en dialog med Trafikverket, Trafikförvaltningen (SL), Polisen, skolor, andra kommuner med flera i syfte att samordna trafiksäkerhetsarbetet. Trafiksäkerhetsarbete är en process och arbetet med att uppnå en trafiksäker miljö är ett arbete som ständigt pågår. Avsikten är att Nackas trafiksäkerhetsriktlinjer ska uppdateras och revideras vart annat år. Det tar tid att både genomföra fysiska åtgärder och förändra beteenden. För vissa åtgärder behövs stora ekonomiska resurser och för andra långa tidsperspektiv. Ett förändrat trafikantbeteende förstärker effekten av fysiska åtgärder och ett ändrat beteende är avgörande för trafikmiljön och trafiksäkerheten. För att trafiksäkerhetsarbetet ska fungera så bra som möjligt krävs det en rad tydliga mål att arbeta efter. Dels måste det finnas en tydlig ansvarsfördelning och dels ska trafiksäkerhetsarbetet vara förankrat i nämnder och vara en naturlig del vid framtagande av nya planer för exempelvis bostadsområden. Arbetet med att skapa en säker trafikmiljö är långsiktigt och kontinuerliga uppföljningar behövs av både mål och genomförda åtgärder. 5 (34)

6 2 Olycksutfallet i Nacka Utgångspunkten för trafiksäkerhetsarbete i Nacka bygger bland annat på olycksstatistik. Var, hur och när olyckor sker och antalet olyckor är viktiga utgångspunkter för att veta var insatser ska göras. Statistiken över trafikolyckor hämtas från informationssystemet STRADA som bygger på rapportering av olyckor från polis och sjukhus. I STRADA redovisas vilken typ av trafikolycka som skett, antal personer inblandande, om personen varit alkohol- eller drogpåverkad samt kvalitén på vägunderlaget. Det är viktigt att skaffa information om trafikolyckorna för att kunna analysera hur de skulle ha kunnat undvikas. Denna information kan vara avgörande för vilken typ av trafiksäkerhetshöjande åtgärd som kan vara lämplig. I Nacka kommun är olyckor mellan fotgängare/cykel/moped samt singelolyckor med motorfordon vanligast förekommande. De flesta olyckor med allvarligt skadade beror på halkolyckor. Andra stora olyckskategorier är upphinnandeolyckor med motorfordon, olyckor mellan cykel/moped och bilister och olyckor mellan fotgängare och motorfordon. Mer ingående statistik över trafikolyckor i Nacka finns redovisat i bilaga Informationen från Strada bygger både från rapportering från polis och på rapportering från sjukhus. Sjukhusrapporteringen har emellertid utökats successivt sedan 2003 och så sent som 2011 anslöt sig de sista sjukhusen i Stockholms län till Strada. Detta gör att en jämförelse av trafikolyckor längre tillbaka i tiden måste göras med försiktighet. Antal Lindrigt skadad Svårt skadad Dödade År 6 (34)

7 Hastighetsreglering Hastighetsreglering är ett av många sätt att förbättra säkerheten på och kring våra vägar. I december år 2004 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att utreda möjligheter att göra ändringar i dagens hastighetssystem för att anpassa hastighetsgränserna till nollvisionen och övriga transportpolitiska delmål. Under år 2008 presenterades denna utredning och det blev möjligt för kommunerna att tillämpa de nya jämna hastighetsgränserna. Med fler hastighetsbegränsningar har kommunerna större möjlighet att anpassa hastighetsbegränsningarna till gaturummens utformning. Primärt ska hastighetsgränserna spegla vägens funktion, standard och utformning. För att hjälpa kommunerna med var och hur de nya hastighetsgränserna ska tillämpas har SKL och Trafikverket tagit fram en handbok, Rätt fart i staden handbok för hastighetsnivåer i en attraktiv stad. Handboken fungerar som underlag för inventering av vägar och hur anpassningen till de nya hastighetsgränserna ska ske. Följer landets kommuner handbokens intentioner och gör inventeringar på likartade sätt är förhoppningen att Sverige kommer att få ett likartat och lättförståligt vägnät. 3.1 Hastighetens betydelse Risken att dödas eller skadas i trafiken delas upp i två begrepp, sannolikhet och konsekvens. Sannolikheten är kopplad till exponeringen och konsekvensen är den grad av skada som en trafikolycka leder till. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Det finns modeller för att beräkna antalet döds- och personskadeolyckor vid en förändring av medelhastigheten, den så kallade potensmodellen (se bilaga 5). Hastighet är den faktor som påverkar trafiksäkerheten mest och har stor betydelse både för sannolikheten att det sker en olycka och konsekvensen olyckan får. En lägre hastighetsnivå ger således en uppenbar förbättring av trafiksäkerheten. 7 (34)

8 3.2 Rätt fart i Nacka Som en följd av de nya hastighetsgränserna har Nacka kommun tagit fram en hastighetsplan. Arbetet med planen har genomförts i enligt med hanboken Rätt fart i staden. Grunden i hastighetsöversynen har varit följande: Befintliga 30 km/t i bostads- och villaområden (exklusive uppsamlingsgatorna) har identifierats och klassificerats. I stort har nuvarande hastighetsbegränsning behållits i dessa områden. De långa uppsamlingsgatorna i bostads/villaområdena har identifierats och klassificerats. Där det har visat sig lämpligt har 40km/t införts. Huvudvägnätet har identifierats och klassificerats. Målet har varit att hitta den bäst lämpade hatighetsbegränsningen. Målet har varit att sträva efter de jämna gränserna 40km/t och 60km/t men 50km/t har bibehållits på sträckor där det varit svårt att hitta en alternativ hastighetsbegränsning Mjuka trafikrum, 30-40km/t De flesta villaområden och lokalgator klassificeras som så kallade mjuka trafikrum. Utformningen tillmötesgår människors behov att röra sig både över och längs med vägen. Människor och fordon skall samspela och ingen trafikant ska ha dominant ställning. På dessa vägar används företrädesvis 30km/t. Se handboken Rätt fart i staden för mer information om hastigheter och olika trafikrum. Långa uppsamlingsgator kan också klassificeras som mjuka trafikrum. Här färdas skyddade trafikanter utmed vägen men har små eller inget behov att korsa. Korsande av vägen sker i vägkorsningar, eventuellt med åtgärder för hastighetsdämpning. På dessa vägar kan 40km/t företrädesvis användas. 8 (34)

9 3.2.2 Integrerade transportrum, 40-50km/t Vägar där oskyddade trafikanter färdas utmed vägen och har separata gång- och cykelbanor klassificeras som integrerade transportrum. Dessa vägar är ofta huvudgator där det företrädesvis finns få och säkra passagepunkter för oskyddade trafikanter. Val av hastighetsgräns styrs av antal korsningspunkter, vägens standard och kapacitet. 3.3 Övervakning Lägre hastighetsbegränsning betyder inte per automatik lägre reella hastigheter. Hastighetsöverträdelser är vanligt förekommande och här har polisen en viktig del i trafiksäkerhetsarbetet. Polisen har ansvaret för övervakningen av trafiken och varje år genomförs hastighetskontroller runt om i kommunen. Nacka kommun och trafikpolisen i Nacka har sedan några år tillbaka ett samarbete. Syftet är att försöka skapa en bättre trafikmiljö med färre olyckor. För att hastigheterna ska sänkas och trafiksäkerheten öka behövs ofta en kombination av hastighetskontroller och fysiska åtgärder Transportrum, 60-80km/t På vägar där gångtrafikanter och cyklister på ett bekvämt och säkert sätt är separerade klassificeras som transportrum. Oskyddade trafikanter ska kunna korsa vägen på ett säkert sätt, företrädesvis i tunnel eller bro över vägen. Detta är vägar för motortrafik. Vägens utformning och standard avgör vilken hastighet som är lämplig. 9 (34)

10 4 Information och beteendepåverkan Enligt det nationella trafiksäkerhetsprogrammet ska oskyddade trafikanter prioriteras i trafiksäkerhetsarbetet. Det finns flera olika metoder för att sprida information om trafiksäkerhet och försöka förändra beteenden i trafiken. Exempelvis följande: Riktad information till olika trafikantgrupper Säkra skolbarnsvägar. Information och beteendepåverkan i kombination med fysiska åtgärder. Riktar sig till skola, föräldrar och barn Informera i skolor om trafikregler, reflexanvändning, risker med moped, cykelhjälmsinformation med mera Arbeta vidare med informera om bilbarnstolar och hur barn uppfattar trafiken med mera Informera om resultaten från olika trafiksäkerhetsutredningar och trafiksäkerhetsläget i Nacka Cykeldagar 4.1 Oskyddade trafikanter Det finns vissa grupper som behöver uppmärksammas extra mycket i trafiksäkerhetsarbetet. Förbättras säkerheten för dessa får andra med automatik bättre trafiksäkerhet. Skolbarn, äldre och funktionshindrade är tre grupper av oskyddade trafikanter som extra resurser läggs på Ökad trafik kring skolor, en negativ spiral Barn utsätts för stora olycksrisker i trafiken. Ett problem är att allt för många barn skjutsas med bil till skolorna vilket får negativa konsekvenser både för trafiksäkerheten runt skolorna och för barnens hälsa. Stress och oro för trafiksituationen är några av orsakerna till att allt fler föräldrar skjutsar sina barn till skola, förskola och fritidsaktiviteter. Ju fler som kör barnen till skolor och fritidsaktiviteter desto högre blir trafikintensiteten. Ökad risk i trafiken medför att ännu fler kör sina barn vilket leder till en negativ spiral. För att motverka detta pågår olika informations- och beteendeinriktade arbeten så som 10 (34)

11 projekten säkra skolbarnsvägen, vandrande skolbuss samt tävlingen gå & cykla. Trafiksäkerheten för skolbarn är ett viktigt område och prioriteras i det dagliga arbetet i kommunen. Information och dialog sker kontinuerligt med skolledningar och föräldrar i syfte att försöka minska bilåkandet till och från skolorna. I detta samarbete tas även förslag till fysiska åtgärder fram Information till äldre Kommunen deltar i olycksreducerande projekt för äldre. I dessa projekt har det påvisats att fallolyckorna är den största. Olyckor för äldre sker främst i hemmet men halkolyckor på grund av halt väglag är även vanligt förekommande. Kommunen kan här göra stora insatser med information om olika sätt att skydda sig. Ett exempel är att informera om vikten att använda broddar vintertid. 11 (34)

12 5 Drift och underhåll Många olyckor kan härledas till bristande drift och underhåll, detta syns inte minst då antalet allvarligt skadade domineras av fallolyckor. Många olyckor sker vintertid på grund av halka vilket gör att vinterdriften är betydande faktor för trafiksäkerheten. Halkolyckor med främst äldre fotgängare kan leda till svåra skador, långa rehabiliteringar, stora kostnader för vården samt ett långt lidande för den olycksdrabbade. Att vinterunderhållet fungerar är en viktig del i att minska antalet halkolyckor. I Nacka prioriteras huvudvägnätet, det så kallade bussvägnätet, eftersom det är på dessa vägar som fordonens hastigheter är högst och därför leder till de svåraste personskadeolyckorna. För parkvägarna finns för närvarande ingen total samordnad utkallning och behovsprövning eftersom de flesta underentreprenörerna på parkunderhållet själva har ansvar för halkbekämpningen. Dålig beläggning, skymmande växtlighet och grus som ligger länge in på våren är exempel på andra faktorer som påverkar trafiksäkerheten. Det är viktigt att kontinuerlig tillsyn görs och att god standard upprätthålls längs kommunens vägnät. 12 (34)

13 6 Fysiska åtgärder I Nacka kommun finns det tre olika väghållare (Trafikverket, kommunen och enskilda väghållare). Vägarna på det kommunal vägnätet är uppdelade i olika gatutyper. Olika fysiska åtgärder passar för olika typer av gator. Gatutyp Huvudgata Uppsamlingsgata Lokalgata/bostadsgata Exempel på väg Värmdövägen, Byvägen Skurusundsvägen, Lillängsvägen Villagator 6.2 Möjliga åtgärder i Nacka Syftet med åtgärderna som beskrivs nedan är att höja trafiksäkerheten och då främst för oskyddade trafikanter. Detta görs framför allt genom att sänka hastigheten för fordonstrafiken. Användningen av hastighetsdämpande åtgärder får inte ske på ett sådant sätt att det skapar orimliga framkomlighetsbegränsningar för exempelvis kollektivtrafik och utryckningsfordon. Trafikhöjande åtgärder måste utformas så att yrkesförare inte riskerar att utsättas för arbetsskador när de exempelvis kör över ett väggupp. Olycksrapporter är ett viktigt underlag i beslut för var åtgärder ska sättas in och vilka åtgärder som är lämpliga. 6.1 Styrande dokument Trafiksäkerhetsarbetet i Nacka kommun grundar sig och påverkas av en rad styrande dokument. De flesta av dessa redovisas i Nacka kommuns handbok för anläggningsarbeten Teknisk handbok. 13 (34)

14 6.2.1 Cirkulationsplats cirkulationsplats måste därför extra uppmärksamhet visas för cyklister och ibland speciallösningar tas fram. Det är bland annat viktigt att ha bred mittrefug i till- och frånfarterna så att cyklar och/eller barnvagnar får plats. Vid utformning av en cirkulationsplats är det även viktigt att beakta gestaltningen inuti rondellen så att inte utformningen försämrar trafiksäkerheten. Aspekter som måste bejakas är bland annat sikt och hårdgjorda föremål. Därför bör exempelvis användning av träd i rondeller utredas noga. Cirkulationsplatser kan användas på huvudgator och uppsamlingsgator där trafikmängderna är relativt jämt fördelade på samtliga till- och frånfarter. Cirkulationsplats är en klassisk hastighetsdämpande åtgärd och har generellt en bättre säkerhet och större kapacitet än icke trafikreglerade vägkorskorsningar. Cirkulationskörning bidrar allmänt till förbättrad trafiksäkerhet för både oskyddade trafikanter och fordonsförare. Rätt utformad skapar cirkulationsplatser en lägre hastighet hos fordonsförare och genom detta minskad risk för allvarliga olyckor. För cyklister kan cirkulationsplatser framstå som mindre säkra jämfört med trafikreglerade korsningar. Vid framtagande av en 14 (34)

15 6.2.2 Trafiksignalreglering Trafiksignalreglering är primärt en framkomlighetsåtgärd men åtgärden ökar även trafiksäkerheten. Trafiksignaler används främst på huvudgator och uppsamlingsgator. För oskyddade trafikanter används trafiksignaler vid starkt trafikerade vägar och för fordonstrafik vid olycksdrabbade vägkorsningar. Det finns flera olika typer av trafiksignaler som kan användas. Trafikstyrda signaler Vid trafikstyrda signaler finns det detektorer i körbanan som känner av om en bil eller cykel närmar sig signalen. Rött visas när inget fordon finns i korsningen men fordon som närmar sig trafiksignalen kan få grönt utan behöva sakta in. Signalen kan ställas in för att exempelvis prioritera buss. Denna typ av trafiksignal används frekvent i Nacka. Det finns detektorer som känner av om det fortfarande är gående kvar på övergångsstället. Istället för signalen slår om till rött när gående befinner sig mitt i gatan får gående en förlängd till att ta sig över vägen. Denna typ av detektor lämpar sig att använda där många barn och/eller äldre passerar övergångsstället. Tidsstyrda signaler Tidsstyrda signalanläggningar används där trafikströmmarna är lika stora under hela dygnet. Signalerna kan dock ställas in på olika dygnsprogram för olika stora trafikströmmar exempelvis med ett program på dagen och ett annat på natten. En fördel med denna regleringsform är att man kan presentera väntetiden till nästa grönperiod. Samordnade trafikstyrda signaler Samordnade trafikstyrda signaler kan användas längs ett stråk så att fordon får grönt genom hela systemet (när de framförs i tillåten hastighet, med viss marginal). Denna typ av trafiksignal kan med fördel användas när flera signaler är placerade i följd. Rätt inställd kan denna typ av signal reducera köer, minimera avgasutsläpp och fungera hastighetsdämpande på en längre sträcka. 15 (34)

16 6.2.3 Gång- och cykelbanor Cyklister har klassiskt sätt betraktas som långsamtgående fordon och får ofta dela utrymme med gående. Denna utformning ger upphov till olyckor och därför krävs noggrann detaljutformning vid utbyggnaden av gång- och cykelbanor. Trafikseparering används på gator med betydande antal trafikanter. Gemensamma eller separata gång- och cykelbanor bör finnas på skolbarnsvägar för att barnen ska kunna ta sig säkert till och från skolan. De regionala cykelstråken (pendlingsstråken) bör vara försedda med gemensamma eller separata gång- och cykelbanor. Längs dessa stråk finns det anledning att separera gående och cyklister eftersom cyklisternas hastigheter ofta är högre här. Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. Detta kan ske genom att trafikslagen ges skilda banor. I korsningar kan separeringen ske antingen genom planskildhet eller genom signalreglering. Att separera gång- och/eller cykeltrafik från övrig fordonstrafik är ofta en bra lösning för att förbättra trafiksäkerheten. Effekten av trafikseparering är störst på vägar med betydande antal trafikanter samt där fordonshastigheten är hög. Gång- och cykelbanor kan anläggas på hela vägnätet där det är möjligt utifrån befintliga vägförhållanden och bredder. Gångbanas bredd bör vara 2 meter och gång- och cykelbanans bredd minst 3,5 meter. Längs de regionala cykelstråken (pendlingsstråken) bör bredden vara minst 4,3 meter. Istället för att separera trafikslag finns andra åtgärder där gång- och cykeltrafiken får eget utrymme i direkt anslutning till biltrafikens utrymme. Cykelfält är ett exempel på en sådan separering, ett annat exempel är bred vägren som dimensioneras för gång- och cykeltrafik. 16 (34)

17 6.2.4 Förhöjd gång- och cykelöverfart och förhöjd korsning Förhöjda gång- och cykelöverfarter liksom förhöjda korsningar gör det säkrare för gående och cyklister att passera korsande gator eftersom fordon som närmar sig förhöjningen måste bromsa in och passera hindret med lägre hastighet. Eventuella olyckor vid förhöjningar får generellt mindre allvarliga konsekvenser tack vare fordonens lägre hastighet. På grund av den låga hastigheten vid passager så fungerar denna typ av åtgärd på gator med skyltad hastighet mellan km/t. Förhöjda gång- och cykelöverfarter och förhöjda korsningar anläggs på huvudgator och på uppsamlingsgator. Förhöjningar är effektiva hastighetsdämpare och kan användas på starkt trafikerade vägar där många gång- och cykeltrafikanter korsar gatan. Förhöjda gång- och cykelöverfarter och förhöjda korsningar kan anläggas på gator som trafikeras av bussar i linjetrafik. Det är emellertid vikigt att utformningen följer överenskomna mått så att arbetsskador inte uppstår i yrkestrafiken (se bland annat Ribuss 08). 17 (34)

18 6.2.5 Gupp Cirkelgupp Platågupp Vägkudde Det finns flera aspekter som måste tas i beaktande vid anläggning av gupp. Exempel på detta är försvårad drift vid exempelvis snöröjning, försämrad framkomlighet vilket bland annat kan ge problem för utryckningsfordon, vibrationer i vägbanan och närliggande fastigheter vilket kan medför förhöjda bullernivåer. Spridningseffekter är ett annat problem som bör beaktas. Överflyttning av bilar till intilliggande gator behöver i sig inte vara ett problem men vid anläggande av gupp bör denna effekt hållas under uppsikt. Nedsänkt gupp Väggupp är en effektiv åtgärd för hastighetsdämpning om det utformas rätt. Utformningen kan variera beroende på plats och användningsområde. Gupp anläggs främst på uppsamlingsgator eller där särskilda hastighetsdämpande punktinsatser krävs, exempelvis vid skolor. På gator som trafikeras av bussar i linjetrafik ska guppen antingen vara utformade som platågupp, upphöjd tillfart, väghåla, optiskt gupp eller dynamiska gupp (se Ribuss 08). Cirkelgupp Är en effektivt hastighetssänkande åtgärd. Cirkelgupp används på det lokala vägnätet samt där den skyltade hastigheten är 30 km/t - 50 km/t. Cirkelguppet bör ej kombineras med gångpassage. Platågupp Är mycket effektivt och används ofta för att sänka hastigheten vid övergångsställen och korsningar genom att förhöja gång- och cykelöverfarterna. Vägkudden Är speciellt anpassat för hastighetsdämpning på gator med busstrafik. Utformningen är sådan att tung trafik och busstrafik 18 (34)

19 delvis kan gränsla kudden. För personbilar är vägkudden en effektiv hastighetssänkare. Vägkudde kan användas på både lokalgator och huvudvägnät. Det är viktigt att vägkudden är rätt anlagd för att inte deformeras vilket kan förkorta dess livslängd. Nedsänkta gupp Är anpassade för hastighetsdämpning på gator med busstrafik. Utformningen är sådan att tunga fordon kan gränsla hålan och således inte berörs i så stor utsträckning. Nedsänkta gupp används med fördel på lokalgator. Det är dock vanligt att nedsänkta gupp förfaller relativt fort eftersom de ställer höga krav på utförande och underhåll. I det nedsänkta guppet samlas ofta vatten och grus med mera vilket gör driftarbetet besvärligt. I Nacka finns i dagsläget inga nedsänkta gupp. avaktiverar hindret när dessa fordon passerar. En negativ aspekt med de dynamiska guppen är att de ställer höga krav på underhåll. I samband med snö- och halkbekämpning är risken stor att guppet sätts ur funktion eller i värsta fall förstörs av att sand och grus tränger in i maskineriet. I Nacka finns i dagsläget inga dynamiska gupp. Portabla gupp Får endast tillfälligt användas vid vägarbeten. På grund av skaderisken för cyklister, gående och funktionshindrade ska dessa gupp ej användas som en permanent lösning. Dynamiska gupp Aktiveras endast då ett fordon kör över det i för hög hastighet och fungerar så att en balk höjs upp. Fordon som närmar sig ett dynamiskt gupp i för hög hastighet varnas med hjälp att en informationstavla i anslutning till farthindret och har då möjlighet att anpassa sin hastighet innan hindret aktiveras. Dynamiska gupp kan användas både på lokalgator och på huvudgator. Dynamiska gupp påverkar normalt inte busstrafikens framkomlighet. Räddningsfordon är utrustade med sändare som 19 (34)

20 6.2.6 Avsmalning och Sidoförskjutning uppsamlingsgator där många gång- och cykeltrafikanter korsar gatan. Det kan vara svårt att använda avsmalning och sidoförskjutning på busstrafikerade sträckor eftersom hindren ger negativ påverkan på framkomligheten men också på förarnas och passagerarnas komfort. Om denna typ av hinder anläggs på busstrafikerade sträckor ska de förläggas i närheten av hållplatser och korsningar där bussar håller lägre fart. För bussar i linjetrafik är avsmalningar att föredra framför sidoförskjutningar (se bl.a. Ribuss 08). Avsmalningar av körbanan används för att sänka fordons hastighet och underlätta för oskyddade trafikanter att korsa gatan. Sidoförskjutningar används som hastighetsdämpare och kan både utformas som avsmalning och med två körfält. En avsmalning kan ha motsatt effekt på hastigheten om det uppstår kapplöpning mellan bilister om vem som ska hinna passera avsmalningen först. Det kan också uppstå meningsskiljaktigheter om väjningsplikten men samtidigt kan denna osäkerhet göra att hastigheterna hålls ner. För att en avsmalning ska fungera optimalt som hastighetsdämpare är ett relativt jämnt trafikflöde att föredra. En avsmalning av körbanans bredd kan med fördel kombineras med annan hastighetsdämpande åtgärd, exempelvis gupp eller sidoförskjutningar. Avsmalning ger effekt endast på vägar med dubbelriktad trafik med jämn trafikström. Trafikmängden på gatan bör understiga 6000 fordon/dygn. Avsmalning anläggs främst på 20 (34)

21 6.2.7 Trafikö Port En trafikö består av en refug med båge och en skylt eller en pollare. Åtgärden passar för lokalvägnätet där man vill få ned hastigheten. Eftersom denna typ av hastighetsdämpande åtgärd inte kräver ombyggnad av gatan kan den vara ett bra alternativ ur ekonomisk synvinkel. Används med fördel även för att skapa trånga sektioner, så kallade portar in i bostadsområden. Port är en hastighetsdämpande åtgärd vid entrén till en tätort eller ett område i en tätort. Porten utformas för att ge hastighetsdämpning genom fysisk åtgärd och/eller visuell påverkan med hjälp av exempelvis planteringar och belysning. Porten upplyser trafikanten om att denne kör in i en ny trafikmiljö. Den skyltade hastigheten innanför porten ska vara km/t. Port kan med fördel kompletteras med välkomnande skylt med områdets namn och eventuella hastighetsgränser. 21 (34)

22 6.2.9 Säkra busshållplatser framkomligheten och är inte lämplig överallt. Timglasbusshållplats anläggs i Nacka på vägar med lägre trafikmängder. Enkel stopphållplats Utformas så att när bussen står vid hållplatsen kan inte trafik i samma körriktning passera. Hållplatstypen passar på vägar med något större trafikmängder. Det finns ett flertal olika typer av busshållplatser som kan användas för att sänka fordonshastigheten och hjälpa oskyddade trafikanter att korsa gatan. Olika hållplatstyper har olika effekter på trafiksäkerheten och på framkomligheten. Här redovisas tre av de vanligast förekommande busshållplatstyperna i Nacka. Timglashållplats Denna hållplatstyp finns som enkel, dubbel och förskjuten. Alla typer ger dock stopp i motorfordonstrafiken när bussen står vid hållplatsen. De gående får då möjlighet att helt trafiksäkert kunna korsa vägen. Avsmalningen ger även lägre fart då bussen står på hållplatsen. Pollare kan med fördel användas i kombination med denna hållplatstyp för att förhindra att bilar åker förbi bussen på sidan av vägen. Denna typ av hållplats sänker dock Klackhållplats Hållplatsen skjuter ut i gatan vilket innebär en avsmalning på ena sidan. För vägar med ett körfält i vardera riktning innebär detta att fordon endast kan passera bussen då det inte finns någon mötande trafik. Därför bör flera på varandra följande klackhållplatser undvikas på smalare vägar. Klackhållplatser ger gott om utrymme för väntande passagerare. Fickhållplats Hållplatsen kräver mycket utrymme men kan med fördel användas där det finns höga krav på framkomligheten för den övriga fordonstrafiken. Klackhållplatser läggs skild från vägen. 22 (34)

23 Förstärkt belysning vid övergångsställe används med andra ord främst på huvudgator och uppsamlingsgator. Forskning har visat att god allmän gatubelysning kan göra mycket för trafiksäkerheten. Orsaken är att de gående ofta passerar gatorna på fler ställen än vid speciellt markerade övergångställen. All gatubelysning i Nacka ska utformas enligt kommunens gatubelysningsstandard Blinkande övergångställe Blinkande övergångsställen är typer av varningsljusanordning som varnar att gående är på väg över ett övergångsställe. Skylten känner av rörelser och indikerar genom att blinka. Denna åtgärd används framförallt utanför skolor. Förstärkt belysning fungerar så att ljuskällor placeras på varsin sida om övergångsställen och hjälper bilister att uppfatta fotgängare som befinner sig i gaturummet. Alla platser är inte lämpliga för denna typ av åtgärd då det krävs att gående rör sig över övergångsstället och inte längs med för att anordningen ska fungera. Det är inte ekonomiskt hållbart att förstärka belysningen vid alla övergångsställen. Därför prioriteras övergångsställen där många gång- och cykeltrafikanter korsar hårt trafikerade gator. Åtgärden 23 (34)

24 Variabla meddelandeskyltar Variabla meddelandeskyltar används på platser med många kända hastighetsöverträdelser samt där särskilda behov finns, exempelvis vid skolor. Skyltar kan sättas upp på hela vägnätet men på lokalgator används skyltar endast vid skolor. Skyltar godkänns enligt prioriteringsordningen: 1. Särskilda platser exempelvis vid skolor och äldreboenden 2. På gator där andra trafiksäkerhetsåtgärder inte är lämpliga eller möjliga att genomföra I dagsläget finns variabla meddelandeskyltar på några fasta platser i Nacka. De flesta meddelandeskyltar kan även mäta den passerande trafikmängden vilket kan användas som underlag för andra eventuella trafiksäkerhetsåtgärder. En variabel meddelandeskylt är en elektronisk skylt som används för att få ner hastigheterna på vägen. Förutom att visa bilarnas hastighet kan skylten också användas till att visa textmeddelanden så som du kör för fort eller sänk farten. Skylten förhindrar inte per automatik fortkörning men kan förhoppningsvis påverka förares beteende i positiv riktning. 24 (34)

25 Gångfartsområde Inom ett gångfartsområde är utformningen av stor vikt och vägområdet ska inte vara indelat i köryta respektive gångyta utan bör möbleras, beläggas och tydligt utgöra en gemensam plats. En väg eller ett område får förklaras som gångfartsområde endast om det är utformat så att det tydligt framgår att gående nyttjar hela ytan och att det inte är lämpligt att föra fordon med högre hastighet än gångfart Vägmarkering/målning Gångfartsområde används på platser och i miljöer där oskyddade trafikanter naturligt rör sig och där fordon bör framföras i låg fart. Busstrafik i linjetrafik och gångfartsområde går enbart att kombinera i en punkt till exempel i en korsning men aldrig på sträcka. Ett gångfartsområde skall vara utformad och gestaltad så att det inte inbjuder fordon att köra fortare än gångfart. Det ska även tydligt framgå att gående nyttjar hela ytan och att parkering enbart får ske på särskilt anordnade parkeringsplatser. I gångfartsområden ska fordon lämna företräde för gående och cyklister. Att måla exempelvis ordet skola eller 30 i gatan är ett komplement till hastighetsskyltar och kan ersätta upprepningsskyltar eller tilläggstavlor. Målning i gatan ska informera och uppmärksamma trafikanten så att försiktighet iakttas. Åtgärden kan kombineras med andra hastighetsdämpande åtgärder så som gupp eller avsmalningar. Åtgärden utförs främst på huvudgator och uppsamlingsgator. 25 (34)

26 Blomlådor Att ställa ut blomlådor på gatan är ett kortsiktigt och effektivt sätt att signalera till fordonsförare att sänka hastigheten. I Nacka pågår Blomlådeprojektet som är ett samarbetsprojekt mellan kommunen och kommunens medborgare. kommunen, som hjälper till med att bedöma om utplacering av blomlådor är en lämplig åtgärd på gatan eller inte. Om gatan godkänns markeras platsen för blomlådorna ut på gatan och ansvaret för blomlådans uppförande, skötsel och underhåll överlämnas till en kontaktperson bland de boende. Ett godkännande från kommunen skall föregås av att de boende närmast platsen för blomlådorna är eniga om att projektet ska genomföras. Det viktiga i projektet är att de boende sinsemellan diskuterar trafikfrågan och reflekterar över sitt eget beteende. Projektet pågår ett år i taget och fortsatt intresse anmäls till kommunen. Blomlådor får användas på lokalnätet under perioden 15 maj till 15 oktober när gatan är snöfri och har städats. Blomlådor får inte användas på gator som trafikeras av bussar i linjetrafik. Blomlådor får inte placeras närmare en gatukorsning än 20 m. Sikten ska vara fri minst 50 m på vardera sidan av blomlådan. Varje blomlåda ska förses med reflexer som tillhandahålls av kommunen. Invånare som är intresserade av att placera ut blomlådor som hastighetsdämpande åtgärd på sin bostadsgata kontaktar 26 (34)

27 Refug vid övergångsställe Denna typ av åtgärd används på huvudvägnätet och på uppsamlingsgator. Används endast på gator med stora trafikströmmar Trafikspeglar Övergångsställen används inte som en trafiksäkerhetsåtgärd utan som en framkomlighetsåtgärd. Ett övergångsställe i sig ger ingen trafiksäkerhetshöjande effekt men vid stora trafikströmmar kan det vara nödvändigt med ett övergångsställe för att gående ska kunna korsa gatan. En refug ger då de gående en möjlighet att inte korsa hela gatan på en och samma gång. Refugen behöver vara så bred att den rymmer en cykel eller en barnvagn. Refugen kan utformas så att de gående måste vända sig mot den mötande trafiken. Detta ger ökad uppmärksamhet och en större möjlighet till samspel mellan gående och fordonsförare. Trafikspeglar ger inte den trafiksäkerhetshöjande effekt som många förväntar sig. Den mycket förvrängda spegelbilden gör att många trafikanter missbedömer avståndet och hastigheten på fordonet. Snö, regn, fågelspill, stenskott med mera minskar den förväntade effekten. Trafikspeglar används ytterst sällan som trafiksäkerhetsåtgärd i kommunen. 27 (34)

28 Tillgänglighet för funktionshindrade Kommunen arbetar metodiskt med att avskaffa enkelt avhjälpta hinder på allmän plats samt att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig. Under åren 2007 och 2008 inventerades de primära stråken i kommunen med syftet att identifiera och kartlägga enkelt avhjälpta hinder. År 2009 togs ett åtgärdsprogram fram, Åtgärdsprogram för tillgängligheten på allmän plats i Nacka kommun. Arbetets syfte är att förbättra livsvillkoren och höja livskvaliteten för invånare och besökare till kommunen. Detta arbete får ofta trafiksäkerhetshöjande effekter inte bara för funktionshindrade utan även för övriga trafikanter. De största framgångsfaktorerna för bättre trafiksäkerhet för funktionshindrande är att bygga om övergångställen, förbättra trafiksignalernas möjlighet att känna av enskilda långsamgående personer samt att förbättra den optiska ledningen i gångstråken. 28 (34)

29 7 Bilagor Bilaga 1: Antalet dödade och skadade i Nacka Antal Lindrigt skadad Svårt skadad Dödade År 29 (34)

30 Bilaga 2: Antal trafikolyckor i Nacka Antal År 30 (34)

31 Bilaga 3: Antalet personskadeolyckor efter olyckstyp i Nacka år (34)

32 Bilaga 4: Antalet personskadeolyckor efter olyckstyp i Nacka år Antal (34)

33 Bilaga 5: Potensmodellen Risk att dödas eller skadas svårt Riskförändring % Realtiv hastighetsändring % Dödade Svårt skadade 33 (34)

34 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen den 3 mars 2010, 53. Dnr: 160/10-352 REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN Trafiksäkerhet - farthinder Båstads kommun arbetar ständigt med att

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Bakgrundsrapport Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet

Bakgrundsrapport Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2009-01-26 Bakgrundsrapport Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2

Läs mer

Regler för användning av blomlådor som farthinder

Regler för användning av blomlådor som farthinder 2015-05-11 1 (8) Regler för användning av blomlådor som farthinder Alla vill nog att det ska vara trafiksäkert i sitt bostadsområde. Många tänker nog inte på att precis samma faror som de upplever på sin

Läs mer

Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka kommun

Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka kommun Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka kommun 2009 Antagen av Tekniska nämnden XX XXXXX XXXX Dnr TN 2007/355 Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2 1.1. Bakgrund 2 1.2. Syfte 2 1.3.

Läs mer

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Uppföljning trafiknätsanalys Hastighetssäkrade gång- och cykelpassager och 30-zoner Uppföljning av hastigheter i 30-zoner mätningen visade 40 km/tim trafikarbete

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag 2012-05-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN????/2012- Tekniska nämnden Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslår

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsarbetet översikt Trafiknätsanalys 2004 med åtgärdsprogram Mycket av åtgärderna har genomförts Hastighetsplan 2012 Arbete

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER

TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER Uppdragsnr: 10028086 1 (13) TRAFIKSÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER I SALEMS KOMMUN 30-ZONER Mall: WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: 08-688 60 00 Fax: 08-688 69 10 WSP Sverige

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut.

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Förslag

Läs mer

Trafiksäkerhetsarbete i Umeå

Trafiksäkerhetsarbete i Umeå Brödtext Punktlista nivå 1 Punktlista nivå 2 Brödtext Trafiksäkerhetsarbete i Umeå kommun Ur innehållet Underlag - Mångårigt samarbete med Norrlands universitetssjukhus - Trafiksäkerhetsprogram - Trafikdatarapport

Läs mer

Kriterier gällande blomlådor som trafikhinder

Kriterier gällande blomlådor som trafikhinder Kriterier gällande blomlådor som trafikhinder Enligt beslut av Samhällsbyggnadsnämnden 2013-05-23 56 Trafiksäkerhet och blomlådor Trafiksäkerhetsarbete handlar om fysiska åtgärder, om att ändra beteende

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla Bild 1 ot2 Människan är byggd för att röra på sig men samhället är planerad för att spara tid och pengar. Barn kan inte göra

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Beslutat av kommunstyrelsen den 9 september 2015 147 Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 Trafiksäkerhetsprogrammet är ett

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret Tjänsteskrivelse 1(6) Erik Nilsgart 046-3555232 erik.nilsgart@lund.se Tekniska nämnden Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Sammanfattning

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder. Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte

Hastighetsdämpande åtgärder. Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte Hastighetsdämpande åtgärder Beställare: Tillväxt och samhällsbyggnad 2019-06-14 Hastighetsdämpande åtgärder Informationshandling kring alternativ för sänkt hastighet och deras olika syfte Medborgarservice

Läs mer

Farthinder som används i Göteborgs kommun

Farthinder som används i Göteborgs kommun Farthinder som används i Göteborgs kommun RAPPORT NR 6:2000 utformning och hastighetseffekter TRAFIKKONTORET ISSN 1103-1530, ISRN GBG-TK-R-6:2000-SE 2000-06-29 Farthinder som används i Göteborgs kommun

Läs mer

Sveriges trafiksäkerhetsarbete

Sveriges trafiksäkerhetsarbete Trafiksäkerhet Sveriges trafiksäkerhetsarbete Nollvisionen (Prop. 1996/97:137): Långsiktigt mål för trafiksäkerheten ska vara att inga personer dödas eller blir allvarligt skadade i vägtrafiken. Förändrade

Läs mer

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER Denna studie syftar till att undersöka hur andra trafikanter än bilister uppfattar trafikmiljön och trafiksäkerhetsfrågor. Därför vill vi att

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Teknisk handbok. Trafik och gata. Hastighetsdämpande åtgärder

Teknisk handbok. Trafik och gata. Hastighetsdämpande åtgärder Teknisk handbok Trafik och gata Hastighetsdämpande åtgärder Innehåll 1 Inledning 2 2 Generellt om hastighetsdämpande åtgärder 2 3 Sammanställning av åtgärder för olika gatutyper 3 4 Beskrivning av hastighetsdämpande

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram

Trafiksäkerhetsprogram Vetlanda kommun Tekniska kontoret Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvarig Teknisk chef Beslutad av (datum och ) Tekniska nämnden Giltig fr o m 2013-xx-xx Gäller för Alla kommunens verksamheter Senast reviderad

Läs mer

Håll hastigheten för säkra vägar i Täby

Håll hastigheten för säkra vägar i Täby Håll hastigheten för säkra vägar i Täby Hastigheten påverkar trafiksäkerheten Vi är många som rör oss i trafiken i Täby. Men oavsett om vi ska till jobbet, affären eller barnens fotbollsträning är det

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18 Ramböll Sverige AB --- Österåkers kommun Söralidsvägen Stockholm 2007-04-18 Österåkers kommun Datum 2007-05-04 Uppdragsnummer Utgåva/Status Leverans ver. 3 Stefan Thelander Stefan Thelander Johanna Appelberg

Läs mer

Trafiknätsanalys i Munkedals tätort September 2001 Medverkande Munkedals kommun Lars Hultman Eva Grönberg J&W Samhällsbyggnad Catharina Rosenkvist Inger Jansson Inger Widstrand Trafiknätsanalys för Munkedals

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL

FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL MÅLSTYRDA KOMMUNALA TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM ROGER JOHANSSON SWECO, SE TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM - FÖR ATTRAKTIVA STADSRUM OCH ETT RIKT STADSLIV 1. Planering i tidigare skeden 2.

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

HASTIGHETSPOLICY KUNGÄLVS KOMMUN. 2004-11-17 Beslutshandling. Komplement till / vidareutveckling av Trafikplan Kungälv från 2001-10-15

HASTIGHETSPOLICY KUNGÄLVS KOMMUN. 2004-11-17 Beslutshandling. Komplement till / vidareutveckling av Trafikplan Kungälv från 2001-10-15 HASTIGHETSPOLICY KUNGÄLVS KOMMUN Komplement till / vidareutveckling av Trafikplan Kungälv från 2001-10-15 2004-11-17 Beslutshandling KUNGÄLVS KOMMUN Tekniska kontoret / Samhällsbyggnadskontoret Nämndhuset

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut.

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Gatuavdelningen Till Trafiknämnden 2006-06-13 Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation Anna-Sofia Welander Trafikplanering 08-508 261 94 anna-sofia.welander@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-03-18 Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad 2009-2013, Del 1 Analys

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Sida 1(8) Farthinder. Datum Diarienummer /512. Tekniska kontoret. Antagen av Myndighetsnämnden. Paragraf 48. Blommor i trafiken

Sida 1(8) Farthinder. Datum Diarienummer /512. Tekniska kontoret. Antagen av Myndighetsnämnden. Paragraf 48. Blommor i trafiken Tekniska kontoret Farthinder Antagen av Myndighetsnämnden 1(8) Diarienummer 2016-000157/512 48 Blommor i trafiken 2 Alla vill nog att det ska vara trafiksäkert i sitt bostadsområde. Vi på tekniska kontoret

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Håkman 2014-3668 0480-4503 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Införande av nya hastighetsgränser i Kalmar tätort Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad Dnr TE11/409 Blomlådor som farthinder Reviderad 110429 Dnr Dnr 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad gäller för gatan där blomlådan ska placeras?... 3 3 Placering av blomlådor... 3 4 Det här

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Närlundavägen 2011-11-02 TITEL: Hastighetsöversyn i Ekerö tätort DATUM: 2011-11-02 BESTÄLLARE:

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

Samverkan för säker cykling och gångtrafik

Samverkan för säker cykling och gångtrafik Samverkan för säker cykling och gångtrafik NTF:s Nollvisionskonferens Stockholm TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Johan Lindberg 2018-05-02 Nollvisionen en förutsättning för en hållbar och attraktiv

Läs mer

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47 35 76 tsb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer

FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET

FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET FALLSTUDIER FUNKTIONSBESKRIVNING FRAMKOMLIGHET I RÄTT HASTIGHET I MÅNGA TRAFIKMILJÖER är det svårt att hitta bra åtgärder som ger önskad trafiksäkerhetseffekt. Många åtgärder leder till negativa bieffekter.

Läs mer

Blomlådor för ökad trafiksäkerhet

Blomlådor för ökad trafiksäkerhet 1(6) Blomlådor för ökad trafiksäkerhet Information till dig som vill ställa ut blomlådor Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Läs mer

Sida1. Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun

Sida1.   Tekniska förvaltningen. Trafikolyckor Hässleholms kommun www.hassleholm.se Sida1 Tekniska förvaltningen Trafikolyckor 2014 Hässleholms kommun Förord Tekniska förvaltningen i Hässleholms kommun skall årligen ta fram en rapport med sammanställning av aktuella

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Månad: Januari Projekt 2007- Skåne OLYCKA 1 Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Datum: 2007-01-03 Riksväg 21, ca 1 km från Lommarpskorset Hässleholm Hastighetsbegränsning: 90 km/tim Förare, framsätespassagerare

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ - Information Datum 2018-02-07 Författare Stadsmiljö - Trafik Förutsättningar för att få ställa ut blomlådor på din gata Blomlådor i tätbebyggt område Grundförutsättningen

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

Svar på motion om översyn av övergångsställen

Svar på motion om översyn av övergångsställen 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 46 Svar på motion om översyn av övergångsställen Dnr 2016-000048 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

Läs mer

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure.

Shared space tredje generationen. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla. Roger Johansson SWECO Infrastructure. Från separering till blandtrafik Attraktiva stadsrum för alla Roger Johansson SWECO Infrastructure Shared space tredje generationen Möjlighet Attraktiva stadsrum för alla Harmoni mellan människors förmåga,

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman 2015-05-19 2015-2085 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Trafikrådets handlingsplan 2015-2018 för ett trafiksäkert beteende

Läs mer

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut.

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut. 1 (6) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler

Läs mer

Information om utplacering av blomlådor

Information om utplacering av blomlådor Information om utplacering av blomlådor Arvidsjaurs kommun Uppdaterad: 2016-06-07 Arvidsjaurs kommun Information om utplacering av blomlådor För att öka uppmärksamheten och minska hastigheten finns möjlighet

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer