SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2006-02-23"

Transkript

1 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Bokslutshearing 2005 Ordförande Carl-Göran Sjöstedt hälsar alla välkomna och redogör för dagordning för bokslutshearingen. Till hearingen är partiföreträdare kallade. Kommunalråd Gunilla Nordgren (m) och partiföreträdarna Bo Christiansson (bp) och Tom Törnkvist (sd) deltar. Från Vård och omsorgs ledningsgrupp deltar Elisabeth Larsson, socialchef, Ingegerd Nilsson, myndighetschef, Cecilia Rodenstam, områdeschef Förebyggande insatser, Christer Gunnarsson, områdeschef Heminsatser, Maria Danielsson, områdeschef Särskilt boende, Peter Jörsgård, ekonom och Berit Henryson, utvecklingssekreterare Peter Jörsgård redogör för 2005 års resultat och utfall per resultatenhet. Elisabeth Larsson redogör för sammandrag av verksamhetsberättelserna som ska ingå i kommunens årsredovisning. Områdescheferna redogör för sina respektive verksamhetsberättelser. Vårdutskottet beslutade vilka frågor som skulle ställas och belysas. Vårdutskottets ledamöter och partiföreträdare ställer kompletterande frågor under hearingen. Sammanfattningsvis besvaras frågorna på följande sätt. Fråga 1: Resultatet av den nya organisationen styrning, funktion, resultat med mera. Vad har varit positivt respektive negativt? Har eventuella brister åtgärdats? Hur har det gjorts? Områdeschef Förebyggande insatser framför att det är svårt att engagera pensionärer i nya aktiviteter och att det är önskvärt att både ställa krav och komma med idéer. Frivilligorganisationernas betydelse belyses med tanke på begränsade resurser. Fredrik Thott frågar om hur samverkan mellan skolhälsovården och ungdomsmottagningen fungerar. Cecilia Rodenstam framför att den fungerar väl och får i uppdrag att återkomma till vårdutskottet med kompletterande information.

2 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 Per Mattsson önskar förtydligande om tjänsterna som behandlingssekreterare som inte är återbesatta. Har det märks i verksamheten? Cecilia Rodenstam svarar ja avseende begränsade resurser för familjesamtal, barngrupper och den så kallade föräldrautbildningen enligt COPE-modellen. Gunilla Nordgren efterlyser förtydligande med hänvisning till att det i verksamhetsberättelsen framgår att Lorens Månssons lokaler är att betrakta som ett provisorium. Cecilia Rodenstam svarar att lokalerna har dåliga hygienutrymmen med hänsyn till antal barn/ungdomar. Disponeringen med ett antal sovrum och ett verksamhetsrum är inte effektiva. Elisabeth Larsson kompletterar med att det är möjligt att på sikt flytta verksamheten till andra lokaler, exempelvis till nuvarande lokaler för gruppboende Astern. Det kräver i såfall andra omflyttningar inom boenden med särskild service enligt LSS. Gunilla Edberg frågar Cecilia Rodenstam om synen på hela verksamhetsområdet efter nya organisationen. Svaret blir att det är positivt för hela Vård och omsorg. Det har varit bra att ruskas om och förutsättningar för nyskapande behövdes. Gunilla Nordgren frågar om Burlövs kommuns köp av platser på Lorens Månsson och vilka konsekvenser det kan få om detta upphör. Cecilia Rodenstam svarar att efterfrågan har ökat och att det för närvarande inte finns utrymme för nytillskott. Områdeschef Myndighetsutövning: Den nya organisationen innebär att samtliga biståndshandläggare finns inom område Myndighetsutövning. Det har skapat tydlighet och samordningsvinster för beslutsfunktionen. All förebyggande verksamhet har av tradition tidigare varit samlad inom individ- och familjeomsorg. Idag finns det både inom område Förebyggande insatser och område Myndighetsutövning. I början skapade det oklara gränser men idag kan konstateras att all generell förebyggande verksamhet tillhör område Förebyggande insatser och all individuell verksamhet tillhör område Myndighetsutövning. Områdeschef Särskilt boende: Den nya organisationen har inneburit att det är enklare att styra och lättare att omdisponera personal inom det särskilda boendet. På en särskilt fråga från Kjell-Arne Svärd framkommer att medarbetarna inom området också är positiva till den nya organisationen. Carl-Göran Sjöstedt frågar särskilt om det finns några negativa sidor.

3 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 Maria Danielsson svarar att den nya organisationen har varit viktig för Vård och omsorg i sin helhet. Områdeschefen framför att det är högt i tak och att det har skapat goda förutsättningar för ledningsgruppens roll och utveckling. Områdeschef Heminsatser: Christer Gunnarsson påtalar positiva effekter av samverkan mellan exempelvis psykiatri/personlig assistans och psykiatri/ hemtjänst. Att mest fokus har varit inom det egna området kan ha varit negativt men idag finns ett mer tydligt fokus på helheten. Verksamhetschef Vård och omsorg/socialchef: Med anledning av René Lundströms påtalande att den nya organisationen skulle medföra besparing och att det idag är svårt att se om det har blivit så: Elisabeth Larsson svarar att det är svårt att på ett enkelt sätt hitta ett svar. Om verksamheten inte genomfört förändringar, hur hade det sett ut då? Den nya organisationen har medfört många effekter och verksamhetens har analyserats. Den nya organisationen har skapat förutsättningar för nytänkande och förändringar. Sammanfattningsvis framför socialchefen att den nya organisationen har medfört bättre och tydligare styrning. De strategiska frågorna har allt eftersom fått större utrymme i det dagliga arbetet. Cheferna för de olika områdena ingår i Vård och omsorgs ledning tillsammans med stabspersonal och utgör kärnan för Vård och omsorg. Ett mer tydligt fokus på helheten är viktigt. Att förändringar tar tid har varit tydligt under de två senaste åren och kommer att kräva ytterligare tid. Elisabeth Larsson framför att vetskapen om var problemen finns idag är kända. En del som är viktig att arbeta vidare med är ärendegången från beslut till verkställighet. Som negativt efter den nya organisationen har varit fokus på sitt eget område och för lite på helheten. Vård och omsorg arbetar intensivt med att få ett helhetssyn på verksamheten. Fråga 2: Redogör för sjukfrånvaron för respektive område. Berit Henryson lämnar rapport om sjukfrånvaron och frisknärvaron 2005 för Vård och omsorg och respektive resultatenhet. Sjukfrånvaron var 8,7 procent 2005 inom Vård och omsorg i sin helhet och var den lägsta sedan Nästan 68 procent av den totala sjukfrånvaron var sammanhängande sjukfrånvaro 60 dagar eller mer. Sjukfrånvaron minskade för kvinnor och ökade något för män. Sjukfrånvaron är högra bland kvinnor än män och ökar med stigande ålder. Sjukfrånvaron har minskat i samtliga åldersgrupper (29 år eller yngre, år och 50 år eller äldre).

4 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 30 procent av medarbetarna hade ingen sjukfrånvaro (100 procent frisk) och 53 procent hade ingen eller upp till och med fem sjukdagar (99 procent frisk) procent (motsvarande 62 medarbetare) har inte haft någon sjukfrånvaro alls under de två senaste åren. Fråga 3: Konkretisera minskade kostnader för mertid i form av övertid och fyllnadstid. Ekonom Peter Jörsgård kompletterar områdeschefernas redogörelser kring kostnader för mertid och framför att det alltid kommer att behövas personal med ersättning i form av fyllnadstid och övertid. Lars Schultz frågar om köpet av sjukskötersketjänster medför sämre kontinuitet och kvalitet. Svaret är ja. Fråga 4: Vad har gjorts inom IFO för att konkret hålla nere kostnaderna med bibehållen kvalitet? Myndighetschefen svarar att vårdinsatserna har varit resurskrävande och att resultatet inte alltid motsvarat förväntningarna på insatsen. Det har medfört att alternativa behandlingsformer har prövats under verksamhetsåret. Behandlingsalternativen har ibland legat utanför ramavtalet som Svedala kommun tillsammans med övriga Skånska kommuner tecknat med externa vårdgivare. Behandlingar har utförts av behandlingspersonal med olika koncept för individuell behandling i öppen vård i syfte att få riktad och kvalificerad öppenvård samt hålla nere kostnaderna. Fredrik Thott påtalar vikten av att med hänvisning till det gemensamma avtalet verka för att begränsa kostnaderna för institutionsvård. Gunilla Nordgren frågar om konkurrensen medfört att kostnaden per plats för institutionsvård har minskat (genomsnittlig kostnad var kronor år 2005). Hur fungerar marknaden? Ingegerd Nilsson svarar att konkurrensen har ökat och uppsägningstiderna har blivit kortare. Antalet placeringar minskar och alternativa öppenvårdsinsatser prövas alltmer. Fredrik Thott frågar om samarbetet med BUP i Trelleborg. Ingegerd Nilsson svarar att kapaciteten är begränsad och att mottagningen tar emot de mest vårdkrävande ärendena. Elisabeth Larsson förtydligar med att gränssnittet idag är mer tydligt och är i överensstämmelse med gällande avtal.

5 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 Gun Nilsson framför att utbildningen till personal inom förskolan och dess skyldigheter att till socialtjänsten anmäla när barn far illa har varit uppskattad. Gun Nilsson frågar om område Myndighetsutövning har sett konsekvenser av detta. Ingegerd Nilsson svarar att tiden har varit för kort för att kunna konstatera några effekter. Carl-Göran Sjöstedt frågar om effektiv vård med anledning av revisionens påpekande avseende oklara linjer mellan utskott och myndighetsnämnden. Ingegerd Nilsson svarar att det är enskildes behov som är det viktigaste och avgörandet vid beslut. Tom Törnkvist gör en jämförelse mellan den genomsnittliga kostnaden per dygn i HVB-hem (3 086 kronor) och hotellboende motsvarande kronor per dygn. Vilka speciella insatser görs för resterande summa (cirka kronor)? Ingegerd Nilsson svarar att det motsvarar behandlings- och stödinsatser för att exempelvis kunna leva ett drogfritt liv och bli självförsörjande. Fråga 5: Kan kostnaderna för bilparken göras billigare? Peter Jörsgård redogör för hantering av bilparken och hur interndebitering görs idag och hur det kommer att se ut framöver. En utredning pågår om hur interndebitering ska fungera i kommunen. Fråga 6: I vilken omfattning ökar vårdtyngden i särskilt boende? Hur löser ni problemet? Hur påverkas ekonomin? Maria Danielsson svarar att vårdtyngden har ökat inom LSS-verksamheten men marginellt inom äldreomsorg. Fråga 7: Hur fungerar LSS-boendet på Tegelbruksområdet? Det är ett nybyggt område, ovanför finns en förskola; problem? Maria Danielsson har ställt frågan till Svedalahem och förskolans personal. Inga negativa synpunkter har framkommit utan LSS-boendet är väl integrerat i bostadsområdet. Fråga 8: Har olika kompetenssatsningar kommit vårdtagarna tillgodo? På vilket sätt; ge exempel!

6 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 Områdescheferna ger exempel på olika kompetenshöjande insatser som alla kommer vårdtagarna tillgodo: utbildning om demenser, palliativ vård, personligt skydd, brandskydd, fallolyckor, social dokumentation och taktil stimulering. Ytterligare frågor ställs under bokslutshearingen enligt följande: I verksamhetsberättelsen för Särskilt boende framgår att det är väntetid för plats till särskilt boende. Ett förtydligande är önskvärt framför Carl-Göran Sjöstedt. Maria Danielsson svarar att alla beslut verkställs inom tidsramen. I sammanhanget framför områdeschefen att antalet sökande från andra kommuner ökar och situationen exemplifieras. Situationen skapar svårigheter för kommunen med ökade kostnader. Vårdutskottet diskuterar problematiken och får förtydligande avseende lagstiftningen. Fredrik Thott påtalar att medelvårdtiden för korttidsboende har ökat med fem dagar 2005 jämfört med föregående år. Fredrik Thott frågar om situationen avseende framtida platser och förändringar inom det särskilda boendet. Maria Danielsson svarar att kommunfullmäktige har i investeringsbudgeten reserverat medel för projektering 2006 och tillbyggnad med 20 platser på Toftaängen Möjligheten att avveckla gruppboende Erlandsdal med åtta platser finns på sikt. I verksamhetsberättelsen för område Heminsatser framgår att vårdtyngden på Dadelgatan i det närmaste motsvarar vårdtyngden i särskilt boende avseende omvårdnad. Carl-Göran Sjöstedt frågar om vilka andra lösningar som åsyftas för att förbättra situationen. Christer Gunnarsson svarar att det handlar om förändringar inom hemtjänstdistriktet för skapa bättre samordning av resurser tillsammans med kvällspatrull och hemsjukvårdens personal. Carl-Göran Sjöstedt framför att klarläggande kring vårdtyngdsmätningen är önskvärd. Vård och omsorgs ledning framför att medicinskt ansvarig sjuksköterska Anita Persson kommer att få i uppdrag att lämna kompletterande redovisning av genomförd vårdtyngdsmätning och förklara de olika nyckeltalen.

7 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Fredrik Thott påtalar behovet av lämpligt resursfördelningssystem inom område Heminsatser och hänvisar till verksamhetsberättelsen. Vad anser verksamheten om att ett sådant system kan verka kostnadsdrivande? Elisabeth Larsson framför att det skulle skapa bättre förutsättningar för att kunna styra verksamheten och att det primärt inte handlar om utökad budget utan ett sätt att styra resurserna till områden där behoven finns. Kommer förändringen inom städverksamheten att innebära besparing? Socialchefen svarar att förändringen medför att två tjänster tas bort. Irene Carlsson efterlyser förtydligande om palliativa ombud. Christer Gunnarsson svarar att det avser undersköterskor inom hemtjänsten som får ett speciellt uppdrag. Utbildningen ska genomföras inom Kompetensstegen i syfte att skapa spjutspetskompetens för vård i den enskildes hem. Gruppen kommer också att svara för viss handledning och kunskapsöverföring till andra inom området. Kjell-Arne Svärd frågar om det behövs utökning av arbetsledning inom personlig assistans. Christer Gunnarsson svarar att administration och ledning av personal är omfattande. För närvarande prövas förstärkning inom ledsagning genom omdisponering av befintliga arbetsledarresurser. Tom Törnkvist påtalar varför Vård och omsorg aldrig kan budgetera rätt. Påtalar inte Vård och omsorg hur behoven ser ut? Elisabeth Larsson svarar att situationen är framförd till ekonomiutskottet och påtalar vikten av att det är nödvändig med politiskt ställningstagande. Dock framför Elisabeth Larsson att hur många medborgare som exempelvis är i behov av personal assistans och försörjningsstöd är svårbedömt. Ekonom Peter Jörsgård lämnar kompletterande information om Vård och omsorgs förutsättningar inför kommande budgetår. Gunilla Nordgren gör en jämförelse med verksamhetsområde Utbildning som hade motsvarande förhållande tidigare år. Carl-Göran Sjöstedt framför att förhållandet har framförts i flera år. Lars Schultz påtalar hur det har varierat över tiden och att fokus görs på fel saker. Exempel ges på utökad delegering och nytt uppföljningssystem. Sammanfattningsvis framkommer betydelsen av politiskt ansvar. Vårdutskottet beslutar att lägga informationen till handlingarna.

8 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 Vu 10 Inför budget 2007 Ekonom Peter Jörsgård redogör för budgetförutsättningar 2007 avseende eventuell resultatöverföring, obalanser från föregående år, tillskott enligt Vård och omsorgsplan för äldre och funktionshindrade, produktivitetsförbättringar och besparingar. Besparingen motsvarande 500 tkr inför 2007 har ändrats till produktivitetsförbättring. Vårdutskottet beslutar att lägga informationens till handlingarna.

9 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10 Vu 11 Information om fortsatt samverkan i 11-gruppen om hjälpmedel Socialchef Elisabeth Larsson informerar om pågående utvärdering av 11-gruppens modell för hjälpmedelsförsörjning. En förstudie är presenterad och i rapporten framgår att efter Ädelreformen 1992 fortsatte kommunerna i Skåne att anlita den landstingsägda hjälpmedelscentralen. Samarbetet var inte till belåtenhet och en utvecklingsgrupp, 11-gruppen, tillsattes med uppdrag att hitta en annan lösning. Avtalet med hjälpmedelscentralen förlängdes under utredningstiden till En upphandling genomfördes 2001 och avtal slöts med Mednet AB i Hässleholm gruppen omfattar Burlövs, Eslövs, Hörby, Höörs, Kävlinge, Lomma, Lunds, Staffanstorps, Svedala, Trelleborgs och Vellinge kommuner. 11-gruppens modell för hjälpmedelsförsörjning har inneburit ett nytt sätt att hantera hjälpmedelsförsörjningen med en mer renodlad kund/leverantörrelation. Det innebär att leverantören står för förrådshållningen och en mäklarfunktion är länken mellan leverantör och kommunerna. Nuvarande förlängda avtal mellan 11-gruppen och Mednet AB upphör Styrgruppen för 11-gruppen har beslutat att inte förlänga avtalet utan att istället göra en ny upphandling. Utvärderingsresultaten ska ge underlag till beslut om framtida hantering av hjälpmedelsverksamheten. Ska nuvarande modell bevaras eller ej? Om nuvarande modell ska behållas vad behöver förbättras? Upphandlingen kan komma att starta innan utvärderingsresultaten presenteras och politiska beslut är fattade. Socialchef Elisabeth Larsson efterlyser vårdutskottets ställningstagande i ärendet. Vårdutskottet beslutar att ordförande Carl-Göran Sjöstedt och socialchef Elisabet Larsson tar nödvändiga beslut för fortsatt hantering av framtida hjälpmedelsförsörjning.

10 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 Vu 12 Skrivelser och meddelanden Kommunfullmäktige 26 - Val. Kommunstyrelsens 1 - Gemensam policy för hjälpmedelsverksamheten. Länsstyrelsen - Kartläggning av vilket stöd som finns, utöver hemtjänst, för personer över 65 år i ordinärt boende i Svedala kommun - Skåne i utveckling 2005:11 Skånes vatten levande, myllrande och i balans? ( Skånes miljömål åtgärder i kommunerna ( - Det lönar sig - ekonomiska effekter av verksamheter med personligt ombud. ( Socialstyrelsen - Meddelandeblad februari 2006 Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående. Referensgruppen i handikappfrågor - Minnesanteckningar daterade Vårdutskottet beslutar att lägga skrivelser och meddelanden till handlingarna.

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2007-03-08

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2007-03-08 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Vårdutskottet Beslutande Parti s s s m sd c s s m Namn Lars Schultz, vice ordf Gunilla Edberg Leif Göthed Per Mattsson, ordf Lena Thörnquist Eva Magnusson

Läs mer

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Kommunhuset, Naverlönnsalen, tisdagen den 29 september 2009, klockan 19.00 20.30

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Kommunhuset, Naverlönnsalen, tisdagen den 29 september 2009, klockan 19.00 20.30 Medborgarmöte - att kunna välja utförare av hemtjänst Kommunhuset, Naverlönnsalen, tisdagen den 29 september 2009, klockan 19.00 20.30 Närvarande Värdar (vårdutskottet) Per Mattsson (M), ordförande i vårdutskottet

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-08-23

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-08-23 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Pensionärsrådet Beslutande Namn Knut Magnusson, ordförande (SPF) John Wallén (SPF) Karl-Axel Persson, (SPF) Herman Henriksson (PRO) Ragnar Olsson (PRO)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Socialnämndens arbetsutskott 2008-03-13 1(12) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus kl 14.00-16.30 Beslutande Övriga närvarande Jan Andersson (c) Gunnel Elg (kd) Christer Holmgren

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2008-02-14

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2008-02-14 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Vårdutskottet Beslutande Parti s s s m m sd sd c m Namn Lars Schultz, vice ordf Gunilla Edberg Leif Göthed Per Mattsson, ordf Fredrik Thott Lena Thörnquist Ingrid

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2008-05-22

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Vårdutskottet 2008-05-22 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Vårdutskottet Beslutande Parti s s m m sd sd c s m Namn Lars Schultz, vice ordf Gunilla Edberg Per Mattsson, ordf Fredrik Thott Lena Thörnquist Ingrid Pedersen Eva

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-03-08

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-03-08 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Pensionärsrådet Beslutande Namn Knut Magnusson, ordf Käthe Wirenstedt, ersättare Bengt Strömgren, ersättare Ragnar Olsson Ethel Schönhult Kjell-Arne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:00 16.00 Leif Andersson (S) Roger Persson (S), tjänstgörande ersättare Anna-Lena Carlsson (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Soc. konferens, Öjersbogården, 16.30-20.00 ande Christer Filipsson (FP), ordförande Inga-Stina Hesselius (S) Åke Andersson (V) Torsten Jansson (S) Ingrid Falquist

Läs mer

Utskottskansliet, direktjustering. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Anna Elmqvist

Utskottskansliet, direktjustering. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Anna Elmqvist 1(40) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.10 Beslutande Bertil Börjeson (Hela Edas Lista) ordförande Anders Gustafsson (KD) Lars-Eric Andersson (C) Birgitta Eklund

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 14.30 16.00 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C) Pernilla Ekelund (FP) Susanne Rosenström,

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1 Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 13.45 15.05 Ajournering: kl. 14.35 14.45 Beslutande Ersättare Krister Olsson (S), ordförande Pernilla Ekelund (FP) tjänstgörande

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2006-06-15

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2006-06-15 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Pe 9 Information om inventering av tillgänglighet enligt Boverkets författningssamling BFS 2003:19 Ann Ericsson informerar om den inventering tekniska nämnden låtit

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige

Utifrån kommunens vision Kil på rätt spår har kommunfullmäktige socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Inkomstprövas rätten till äldre- och handikappomsorg? Samhällsbyggnadsenheten 2003:32. Annalena Holmgren, Ingela Lundin ISSN 1402-3393

Inkomstprövas rätten till äldre- och handikappomsorg? Samhällsbyggnadsenheten 2003:32. Annalena Holmgren, Ingela Lundin ISSN 1402-3393 Inkomstprövas rätten till äldre- och handikappomsorg? Samhällsbyggnadsenheten 2003:32 Annalena Holmgren, Ingela Lundin ISSN 1402-3393 701-55611-02 Förord I regeringens regleringsbrev för 2002 har länsstyrelserna

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-06-14

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-06-14 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Pensionärsrådet Beslutande Namn Knut Magnusson, SPF Cl 73, ordf Johan Wallén, SPF Club 73 Karl-Axel Persson, SPF Club 73 Herman Henriksson, PRO Ragnar

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Sjödiken, kl 18:30-19:45 Beslutande se sid 2 Övriga deltagare se sid 2 Utses att justera Leif Göthed Datum för justering

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-08-26 2 SN 100 Dnr 5.09 700 Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Länsstyrelsens beslut 2009-06-04 ang ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-21:15 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12,00 13.00-15.50 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet 2013-09-02

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet 2013-09-02 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl. 15.00 16.15 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Elisabeth Holmer, SN Boel Rosdahl, BN, tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2015-06-16 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee tisdag 16 juni 2015 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Eva A Johansson (C ) Åke Jansson (C ) Britt-Marie

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Närvarolista Pensionärsrådet

Närvarolista Pensionärsrådet Plats och tid Toftaängen, Toftavägen 37 2016-06-16, kl 13:30-15:30 Paragrafer 18-24 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Underskrift sekreterare Ingrid Kjellberg Underskrift ordförande Björn

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30

- att kunna välja utförare av hemtjänst. Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Medborgarmöte - att kunna välja utförare av hemtjänst Värbygården i Bara, måndagen den 21 september 2009, klockan 19.00 20.30 Närvarande Värdar (vårdutskottet) Per Mattsson (M), ordförande i vårdutskottet

Läs mer

Uppföljning av granskningar gällande barn- och ungdomsvård samt insatser för självförsörjning

Uppföljning av granskningar gällande barn- och ungdomsvård samt insatser för självförsörjning Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-04-29 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningar gällande barn-

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 15.00 Ajournering 14.42-14.50 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Protokoll för socialnämnden

Protokoll för socialnämnden 1(14) Socialnämnden Plats och tid Kommunhuset, Kävlinge, kl 18.30-19.25 Ajournering ande Se sidan 2 Ersättare Se sidan 2 Övriga deltagande Se sidan 2 Utses att justera Peter Rugarn Justeringens plats och

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-05 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 5 mars 2013, direkt efter

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Under året har ett förberedelsearbete pågått för att starta upp ett nytt boende för att ta emot ensamkommande barn och unga i Ånge tätort,

Läs mer

Bertil Börjeson (Hela Edas lista) ordförande Nicklas Backelin (V) Tommy Glader (S) Lars -Eric Andersson (C) Sofia Andersson (S)

Bertil Börjeson (Hela Edas lista) ordförande Nicklas Backelin (V) Tommy Glader (S) Lars -Eric Andersson (C) Sofia Andersson (S) 1(13) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00 Beslutande Bertil Börjeson (Hela Edas lista) ordförande Nicklas Backelin (V) Tommy Glader (S) Lars -Eric Andersson (C) Sofia

Läs mer

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (13) Plats och tid Blosset, torsdagen den 19 maj 2016 kl 13:00-14:45 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Bert Roos

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen oktober 2017 Socialförvaltningen per oktober 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 141 463-164 463-23

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Naverlönnssalen, kl 18:30-21:30 Beslutande se sid 2 Övriga deltagare se sid 2 Utses att justera Staffan Widell Datum för

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Bilaga Von 49 Attestförteckning från 2012-05-01 inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Bilaga Von 49 Attestförteckning från 2012-05-01 inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde 12000 51-53, Förvaltningschef Administrativ chef 54, 61 12010 5208 4, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Förvaltningschef 12020 10*, Administrativ chef Förvaltningschef 54, 61 10* Avseende ledamot i nämndens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP

Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP 2018-03-01 1 (6) SN 27 2018 Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP 2020-2023. Verksamhetsbeskrivning Socialnämndens verksamhetsområde är till största delen lagstyrd är en verksamhet som pågår dygnet runt

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Sammanträdesrummet, Socialförvaltningen, Lenhovda. Torsdagen den 11 mars 2010, kl. 13.00 16.15.

Sammanträdesrummet, Socialförvaltningen, Lenhovda. Torsdagen den 11 mars 2010, kl. 13.00 16.15. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (144) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet, Socialförvaltningen, Lenhovda. Torsdagen den 11 mars 2010, kl. 13.00 16.15. Thomas Lindberg (c) ordförande Ingrid Hugosson

Läs mer

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG

Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Bokslut 2018 HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Välfärdsnämndens utskott. Plats och tid: Rum 364, Stadshuset, , kl. 09:00-11:40

Välfärdsnämndens utskott. Plats och tid: Rum 364, Stadshuset, , kl. 09:00-11:40 Plats och tid: Rum 364, Stadshuset, 2016-06-16, kl. 09:00-11:40 Beslutande: BrittMarie Hansson (S), ordförande Anne Viljevik (EP) Sven-Ingvar Borgquist (M) Lars Carlsson (S) Ann Hörnebrant-Sturesson (C)

Läs mer

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48 Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-04-22 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Stefan

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 14.00. Ajournering kl. 13.45-13.50. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.30 Beslutande Bertil Börjeson (Hela Edas Lista) ordförande Anders Gustafsson (KD) Lars-Eric Andersson (C) Johanna Söderberg

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Plats och tid Lilla Sessionsslaen, Medborgarhuset i Arlöv, kl 18.30-20.40 Beslutande Inger Borgenberg,(S) ordförande Sven-Åke Persson, (S) Britt Sonesson,

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumla, kl 13:30-17:30 ande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Annica Eriksson (s) Sölve Persson (s) Gunnel Kask (s) Stefan Svensson (s) Lisbet Björklund

Läs mer

Kommunkontoret, Silen, den 26 februari kl

Kommunkontoret, Silen, den 26 februari kl 1(13) Stöd och omsorgsnämnden Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Silen, den 26 februari kl13.00-15.30 Ledamöter Rolf Emanuelsson, FP, ordf Lotta Wignell, C Margareta Bryntesson, M Margareta Nilsson,

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Bert Roos (S) Irena Alm (S)

Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Bert Roos (S) Irena Alm (S) 1 (9) Plats och tid Blosset, måndagen den 8 oktober 2018 kl 13:30-14:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Bert Roos (S) Irena Alm (S) Stig-Arne Svalö (S)

Läs mer

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Nuläge, ekonomi 2014 Resultaträkning, tkr Budget jan-aug Resultat jan-aug Avvikelse Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Intäkter avvikelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet (9) Vård- och omsorgsutskottet 2012-05-23 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.00 ande Övriga deltagande Utses att justera Eva Folkesdotter-Paradis (M), ordförande Annika Olsson

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7)

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.00 15.25 Beslutande Ersättare Krister Olsson (S) Pernilla Ekelund (FP) tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M)

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(13) Stöd och omsorgsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 3 november kl 16.30-18.15 Beslutande Ledamöter Kristina Kristiansson (S), ordf Marita Arvidsson (C) Margareta Nilsson (M) Mikael Olsson

Läs mer

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Måndagen den 20 juni 2016 kl 15.00-17.20 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) 15.00-16.00 Peter Söderlund (L) ersätter

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 10:00-12:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats: Rodret Ledamöter Lillemor Arvidsson (m) Ordförande Janette Olsson (s) Vice ordförande Inger Johnsson (c) Christian Andersson

Läs mer

Uppsala. Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 KOMMUN. Äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta,

Uppsala. Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 KOMMUN. Äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta, Uppsala KOMMUN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Wallin Datum 2015-04-23 Diarienummer ALN 2015-0063.10 Äldrenämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås

Läs mer

, kl 18:30-20:15. Berit Henryson. Per Mattsson. Staffan Widell

, kl 18:30-20:15. Berit Henryson. Per Mattsson. Staffan Widell Plats och tid Kommunhuset Naverlönnsalen 2016-05-19, kl 18:30-20:15 Paragrafer 50-58 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Se sid 2 Underskrift sekreterare Berit Henryson Underskrift ordförande Per Mattsson

Läs mer

Förteckning över socialnämndens ärenden den 28 november 2012

Förteckning över socialnämndens ärenden den 28 november 2012 Socialnämnden 2012-12-19 Förteckning över socialnämndens ärenden den 28 november 2012 152 Presentation av enhetschefer 153 Ekonomisk uppföljning 154 Anhållan om extra medel från socialnämndens centrala

Läs mer

Protokoll Sida 1 av 23

Protokoll Sida 1 av 23 Protokoll Sida 1 av 23 Plats och tid Polstjernan 9:00-11.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ledamöter Tjänstemän Per-Arne Frisk (S) Pirjo Jonsson (S) Alf Söderlund (S) Elisabeth

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

Kl 13.00-15.30. Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Maria Berglund (KD)

Kl 13.00-15.30. Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Maria Berglund (KD) 1 (10) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Almliden, Blosset, Bjuv Kl 13.00-15.30 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-05-25 2 SN 66 Dnr 35.11 700 Fastställande av patientsäkerhetsplan 2011 Patientsäkerhetslag (SFS 2010:659) syftar till att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården. Vårdgivaren

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Åke

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 19 mars 2008 kl. 08:30 12:15. Ulla Britt Hånell Sekreterare. handikappomsorgschef Urban Rohlin (s)

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 19 mars 2008 kl. 08:30 12:15. Ulla Britt Hånell Sekreterare. handikappomsorgschef Urban Rohlin (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 19 mars 2008 kl. 08:30 12:15 Beslutande Sven-Åke Eriksson (c) Ordförande Barbro Högström-Larsson

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/9 Plats och tid Kommunhuset, lokal Bladet, kl. 13.30 14.30 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Susanne

Läs mer

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-09 Plats och tid: Ajournering: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.50 11, kl 14.30

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-05-27 2 SN 64 Dnr Muntlig information från FOU Välfärd Maria Nilsson, FOU-Välfärd informerade om ungdomars utanförskap i Kronobergs län. att lägga informationen till handlingarna. Socialnämnden

Läs mer

Socialnämnden 2012-04-17. Föredragningslista

Socialnämnden 2012-04-17. Föredragningslista 2 Föredragningslista 73 Val av protokolljusterare 74 Anmälan om övriga ärenden 75 Informationsärenden a. Statistik boenderådet och meddelande om utskrivningsklara från heldygnssjukvård b. Kvarteret Örnen

Läs mer

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00 Socialnämnden 2011-06-29 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 29 juni 2011, kl 15.00 Föredragningslista Ärende 1 Val av justerande 2 B-lista

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(13) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 12 april 2018 kl 18:30-20:45 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid Soc konferens, Öjersbogården, 16.30-19:00 ande Christer Filipsson (FP), ordförande Inga-Stina Hesselius (S) Torsten Jansson (S) Ingrid Falquist (S), tjänstgörande

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n

Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Skåne län Vä lfä rdstäppet Skä ne lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(14) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 14 februari 2019 kl 18:30-20:50 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30: - 12.30 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande Lena Hedlund (kd) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer