Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40"

Transkript

1 Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi 4,5 hp (Examination 1 VT15) 11FK40 11FK40, VT2015, Borås och Varberg Tentamenskod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Till tentamen bifogas ett kompendium med bilder som lånas ut och återlämnas tillsammans med detta provhäfte. Därutöver endast penna och radergummi. Totalt antal poäng på tentamen är 100 poäng. För betyg G krävs 65 poäng (65%) För betyg VG krävs 85 poäng (85%) Anvisningar: Fråga 1-4 kan besvaras med en eller ett fåtal meningar eller ord för att få full poäng. Fråga 22 kräver minst fyra meningar, fråga 32 kräver minst sex meningar och fråga 34 kräver minst fem meningar för fullständiga svar. På fråga 15 och fråga 33b bör du skriva mer omfattande svar i sammanhållen text för full poäng. På fråga 35 krävs ett långt och omfattande svar med sammanhållen text enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm för att få full poäng. Till artkunskapsfrågorna (fråga 5-14, samt 23-31) hör en bild på en organism i bifogade bildkompendium. Gör inga anteckningar i bildkompendiet. Du ska namnge organismen med dess svenska namn och svara på en följdfråga med tre alternativ i detta häfte. Du ska ringa in ETT alternativ på varje artkunskapsfråga. Du får 1 poäng för varje rätt namngiven organism och 1 poäng för varje rätt svar på följdfrågan. Om du inte anger namn på arten kan du inte få poäng på följdfrågan. Svaret på följdfrågan relateras till den art du angivit. Om du anger fel namn på arten kan du ändå få 1 poäng på följdfrågan om ditt svar stämmer på den art du angivit. Du får inga poängavdrag för fel svar. Däremot är det inte tillåtet att ringa in mer än ett alternativ på en följdfråga, du får 1 poängs avdrag varje gång du gör det. Observera att du ska besvara alla frågor i detta häfte. Gör inga anteckningar i bildkompendiet! Rättningstiden är tre veckor. Nästkommande tentamenstillfälle: Lycka till! Ansvarig lärare: Jan-Erik Svensson

2

3 Tänk dig följande situation: Du har nyligen fått ditt första arbete som förskollärare på en kommunal förskola. En måndagmorgon i början av juni visar det sig att en av dina erfarna kollegor anmält sig sjuk och förväntas vara borta hela veckan. En av kollegans uppgifter var att planera och, tillsammans med en barnskötare, genomföra torsdagförmiddagens utflykt för förskolans 4-5-åringar. Utflyktsmålet är redan bestämt; en stor gräsbevuxen äng med mycket blommor och enstaka lövträd. På ena sidan av ängen finns en barrskog och på andra sidan, mitt emot skogen, gränsar ängen till en liten sjö/damm med en lättåtkomlig strandkant. Förskolechefen gav dig i uppgift att ta över ansvaret för utomhusaktiviteterna. Du fick måndagseftermiddagen till ditt förfogande för att bege dig till och själv bekanta dig med utflyktsmålet. Förskolechefen gav dig fria händer men det övergripande syftet med utflykten är naturligtvis att anknyta till relevanta formuleringar i läroplanen för förskolan. Förskolechefen känner även väl till kursplanemålen i de naturvetenskapliga momenten i din egen förskollärarutbildning, dvs. de som ingår i 11FK40. Examinationen nedan behandlar sex av 11FK40:s totalt 17 kursplanemål. Ett av de angivna kursplanemålen examineras i sin helhet medan övriga examineras delvis med hjälp av denna tentamen, delvis i andra moment i kursen. De delar av kursmålen som examineras har angivits med kursiv stil och i parentes anges vilka av frågorna som anknyter till det aktuella kursmålet. Efter genomgången kurs skall studenten kunna: redogöra för förskolans och förskollärarens uppdrag med fokus på naturvetenskap och teknik (35) redogöra för det i kursen ingående ämnesteoretiska innehållet (nästan alla frågorna) och för aktuell forskning och teorier om barns lärande och utveckling inom naturvetenskap och teknik samt visa förmåga att omsätta detta i verksamheten (15, 22, 33b, 35) söka, planera, genomföra och förklara enkla experiment som kan användas för att utveckla barns förståelse för den egna kroppen (3b, 33a, 34) redogöra för naturens kretslopp och växters och djurs beroende av varandra i det ekologiska systemet samt namnge ett urval av svenska vilda växter, svampar och djur (nästan alla frågorna) skriva en text enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda korrekt källhänvisningsteknik (35) kommunicera kursens innehåll med barn och kollegor (35) Först kommer några frågor som testar din kunskap om allmänna ekologiska begrepp och biologiska processer som kan vara bra att känna till inför just den här utflykten. 1. Vad menas med ekologi? Förklara vad begreppet betyder. (2 p)

4 2. Förklara begreppet ekosystemtjänster. ( 2 p) 3. På ängen, i skogen och i sjön producerar de gröna växterna energirika föreningar med hjälp av fotosyntes. Många djur kan sedan utnyttja denna kemiskt bundna energi på olika sätt i en process som kallas respiration eller cellandning. 3. a. Vilka ämnen förbrukas vid djurens respiration? (2 p) 3. b. Vid djurs och människors respiration bildad bl.a. vatten. Beskriv ett enkelt experiment som illustrerar för barn att det bildas vatten vid deras respiration. (2 p) 3. c. Vilket ämne, förutom vatten, frigörs vid djurs och människors respiration. (1 p)

5 4. a. Vad är en näringsväv? Förklara vad begreppet betyder. (3 p) 4. b. Vad är en näringspyramid? Förklara vad begreppet betyder och förklara vad som är den största skillnaden mellan en näringspyramid och en näringsväv. (3 p) Efter måndagens lunch promenerar du iväg till utflyktslokalen för att rekognosera. Mitt på ängen finns en rastplats som kan vara samlingspunkt för utflykten. Du börjar med att se dig omkring. Du konstaterar att ängen är artrik. De arter du hittar/ser illustreras i bildkompendiet, bild Namnge dem med deras svenska namn och markera rätt svar på följdfrågorna. (1+1 poäng per artkunskapsfråga) 5. Ängen. Den här växten heter I gröna delar av denna växt omvandlas solljus till kemiskt bunden energi genom fotosyntes. Den bundna energin kan sedan lagras eller omvandlas för att användas i cellens livsnödvändiga processer. Vad heter den speciella struktur inne i cellerna där den kemiskt bundna energin omvandlas genom respiration? Ringa in rätt alternativ. 1. Cellmembran. 2. Mitokondrie. 3. Kloroplast.

6 6. Ängen. Den här växten heter Ett av följande påståenden är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten blommar tidigt på våren innan bladen kommit upp. 2. Arten är ätbar, bl.a. knopparna och de späda bladen kan användas som sallad. 3. Arten är en av ett fåtal blomväxter som fortplantar sig med sporer. 7. Ängen. Den här växten heter Ett av följande påståenden är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten ingår ofta i de växtblandningar som odlas för skörd av hö. 2. Blommornas röda färg signalerar att de smakar illa varför arten inte äts av kor. 3. Arten är en av ett fåtal blomväxter som fortplantar sig med sporer. 8. Ängen. Den här växten heter Ett av följande påståenden är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten och dess nära släktingar är ursprunget till de prydnadsväxter som kallas penséer. 2. Bärens röda färg signalerar att den smakar gott. 3. Arten är en av ett fåtal blomväxter som fortplantar sig med sporer. 9. Ängen. Den här växten heter Arten kan vara väldigt vanlig på vissa ängsmarker. Varför? Ringa in rätt alternativ. 1. Till skillnad från många andra arter på ängsmarker äts den inte av betande kor. 2. Arten sprids effektivt av ängsmarkens myror. 3. Arten gynnas av slåtter. 10. Ängen. Den här växten heter Ett av följande påståenden är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten ingår ofta i de växtblandningar som odlas för skörd av hö. 2. Arten användes förr ofta till taktäckning i södra Sverige. 3. Arten är en s.k. kvävefixerare.

7 11. Ängen. Den här växten heter Vad har arten använts till? Ringa in rätt alternativ. 1. Som brännvinskrydda och att färga textilier med. 2. Som taktäckning. 3. Som råvara vid textilframställning. 12. Ängen. Du ser en fågel cirklande ganska högt över ängen. Fågeln heter Vilket av följande påståenden beskriver bäst artens levnadssätt. Ringa in rätt alternativ. 1. Arten är en predator. 2. Arten är en herbivor. 3. Arten är en nedbrytare. 13. Ängen. På ängsmarken gräver många djur gångar i marken. Det här djuret har kommit upp till markytan. Det heter Vilket av följande påståenden beskriver bäst artens levnadssätt. Ringa in rätt alternativ. 1. Arten är en predator. 2. Arten är en herbivor. 3. Arten är en nedbrytare. 14. Ängen. Du ser en insekt som har en viktig funktion på ängen. Insekten heter Vilken är dess viktiga funktion? Ringa in rätt alternativ. 1. Pollinerare. 2. Rovdjur. 3. Nedbrytare.

8 Du lämnar ängen och går ner till sjön/dammen för att se om det kan vara lämpligt att ta med barnen dit. Du vet att barn brukar tycka det är roligt att leta småkryp i vatten samtidigt som lek i och vid vatten är riskfyllt. Du har tagit med dig utrustning för att leta småkryp men du tittar även efter större djur och växter. Några av de arter du hittade eller såg i vattnet och på stranden illustreras i bildkompendiet, bild På fråga ska du namnge arterna med deras svenska namn och markera rätt svar på följdfrågorna. (1+1 poäng per artkunskapsfråga) 15. Beskriv hur man gör och vilken utrustning som behövs för att leta småkryp i strandkanten av sjöar/dammar. (5 p)

9 16. Sjön/dammen och dess strand. Här och där längs sjöstranden växer ett träd som du känner igen. Trädet heter Ett av följande påståenden är rätt om trädet. Ringa in rätt alternativ. 1. Trädets virke används som råvara vid träskotillverkning. 2. Trädet har röda bär för att signalera att den är nyttig föda. Den äts därför av fåglar och dess frön kan flyttas och gro på nya platser med fåglarnas hjälp. 3. Trädet har en nordamerikansk släkting vars sav används för tillverkning av en speciell sirap. 17. Sjön/dammen och dess strand. Ute på sjön simmar en fågel. Fågeln heter Fågeln äter bara gröna växter, t.ex. blad av undervattensväxter. När den befinner sig på land äter den gärna gräs och blad och den kan då göra ansenlig skada på nysådda sädesfält. Vilket av följande påståenden ger en korrekt beskrivning? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten är omnivor. 2. Arten är herbivor. 3. Arten är en mutualist. 18. Sjön/dammen och dess strand. Alldeles under vattenytan i sjön ser du ett stim småfisk av en av Sveriges vanligaste fiskarter. Fisken heter. Ett av följande påståenden är rätt vad gäller denna art. Ringa in rätt alternativ. 1. Arten är en god matfisk men barn och kvinnor i reproduktiv ålder bör inte äta den för ofta eftersom den kan innehålla höga halter av miljögifter. 2. Arten är en god matfisk men giftig som rå. Om den äts utan att tillagas ordentligt kan den ge allvarlig påverkan på människans nervsystem. 3. Arten är en god matfisk men den innehåller ofta springmask som kan spridas till människan om den inte djupfryses eller genomsteks ordentligt innan den äts. 19. Sjön/dammen och dess strand. Den här växten heter Vad har arten använts till? Ringa in rätt alternativ. 1. Som råvara vid brännvinsframställning. 2. Som taktäckning. 3. Som råvara vid textilframställning.

10 20. Sjön/dammen och dess strand. Det här djuret heter Djuret hör till den stora djurgruppen insekter. Vilket av följande alternativ är korrekt vad gäller insekter? Ringa in rätt alternativ. 1. De har två par ben samt huvud, mellankropp och bakkropp. 2. Som larver har de åtta ben, huvud och bakkropp. 3. Som vuxna har de huvud, mellankropp och bakkropp samt sex ben. 21. Sjön/dammen och dess strand. Det här djuret heter De vuxna individerna flyger omkring i anslutning till sötvatten medan larverna lever som rovdjur under vattenytan. Hur länge lever de som larver under vattenytan? Ringa in rätt alternativ. 1. Från ca en vecka till flera veckor. 2. Från ca en månad till flera månader. 3. från ca ett år till flera år. 22. Du går fram till ett stenröse alldeles intill stranden för att se om där finns några speciella lavar och mossor att titta på. Just när du kommer fram prasslar det till i gräset och en huggorm slingrar sig ner i stenröset. Hur bör du bete dig om ett barn på förskolan blir biten av en huggorm? (4 p)

11 Du lämnar sjön/dammen och beger dig till barrskogen för att se om det kan vara lämpligt att ta med barnen dit. I barrskogen hittar du också många arter, de illustreras i bildkompendiet bild Namnge dem med deras svenska namn och markera rätt svar på följdfrågorna. (1+1 poäng per artkunskapsfråga). Dessutom hittar du rester av ekorrars måltid, spår av hackspettar som hackat i nedfallna träd och flera myrstackar. Du hittar även stubbar efter några nyss avverkade granar, dvs. stubbar med tydliga årsringar. Din avsikt är att försöka förklara för barnen att träd, djur och människor växer och blir äldre och större. Och för att överleva och växa behöver växter, djur och människor trivas. För oss människor innebär det att vi bl.a. måste äta mat och vi har en mängd organ i vår kropp som måste fungera. 23. Skogen. Det här trädet heter Trädet har många användningsområden och den är en viktig ekonomisk resurs för bl.a. den svenska pappers- och träindustrin. Vilket av följande djur är också starkt gynnat av trädet för sin överlevnad. Ringa in rätt alternativ. 1. Honungsbi. 2. Kungsfågel. 3. Citronfjäril. 24. Skogen. Den här fågeln heter Vad är fågelns viktigaste föda? Ringa in rätt alternativ. 1. Fågelägg och fågelungar. 2. Ekollon. 3. Insekter och insektslarver. 25. Skogen. Den här arten heter. Ett av följande påståenden är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Arten var förr råvara vid tillverkning av skaft till verktyg. 2. Arten har röda bär för att signalera att den är nyttig föda. Den äts därför av fåglar och dess frön kan flyttas och gro på nya platser med fåglarnas hjälp. 3. Arten är en buske som gärna växer i närheten av äppelträd.

12 26. Skogen. Den här laven heter. Lavar är egentligen ett samarbete mellan två arter där båda har nytta av varandra. Den ena arten i samarbetet är en alg. Till vilken grupp organismer hör den andra arten i samarbetet? Ringa in rätt alternativ. 1. Svampar. 2. Protister. 3. Bakterier. 27. Skogen. Den här svampen heter.. Hur förökar sig svampar? Ringa in rätt alternativ. 1. Med frön. 2. Med sporer. 3. Med lameller. 28. Skogen. Den här mossan heter. Mossor kan föröka sig på flera sätt men bara ett av nedanstående alternativ är rätt? Ringa in rätt alternativ. 1. Mossor förökar sig med frön. 2. Mossor förökar sig med sporer. 3. Mossor förökar sig med lameller. 29. Skogen. Den här växten heter Vilket av följande påståenden är korrekt? Ringa in rätt alternativ. 1. Växtens blad användes förr för att läka sår. 2. Växten har kvar sina gröna blad även under vintern. 3. Växtens bär är nyckelpigornas viktigaste föda. 30. Skogen. Det här djuret heter Vilket av följande påståenden är korrekt? Ringa in rätt alternativ. 1. Djuret är en predator. 2. Djuret lever enbart på människan. 3. Djuret sprider Borrelia.

13 31. Skogen. Den här arten heter Vilket av följande påståenden är korrekt. Ringa in rätt alternativ. 1. Arten är unik i svensk fauna genom sin fördröjda fosterutveckling. 2. Artens viktigaste föda är renlavar. 3. Arten har minskat i antal under det senaste decenniet p.g.a. en skabbsjukdom. 32. Förklara vad träd behöver för att trivas bra. (3 p)

14 33. a. För att djur och människor ska trivas och må bra behöver de mat. Hos människor sönderdelas maten i vårt matsmältningssystem samtidigt som vi tar upp ämnen som tillgodoser vårt behov av energi och näring. I tabellen nedan finns till vänster en lista på organ i människans matsmältningssystem och till höger en lista på organens funktion/egenskaper. Du ska nu para ihop rätt organ med rätt egenskap/funktion. Du gör det genom att koppla ihop organ och egenskap/funktion med ett rakt streck. För att hjälpa på traven har som exempel tänder och deras funktion att sönderdela föda kopplats samman. (5 p) Gallblåsa Lagrar gallvätska Lever Sönderdelar föda Magsäck Gör maten sur Spottkörtlar Producerar gallvätska Tjocktarm Tar upp vatten Tänder Producerar enzymer 33. b. Matbrist är en viktig orsak till att en del djur får problem med att överleva vintern. Beskriv kortfattat Entite-leken. Vad är Entite-leken tänkt att illustrera, hur kan leken gå till och vilka för- och nackdelar kan den ha i förskolesammanhang? (4 p)

15 34. Huden är människokroppens största organ med en mängd olika uppgifter. Beskriv fem viktiga funktioner hos huden. (5 p)

16 Du är färdig med rekognoseringen och konstaterar nöjt att det finns mycket att se och uppleva för förskolebarnen på ängen, vid vattnet och i skogen. Samtidigt konstaterar du att du inte hinner med alla miljöerna under utflykten och du bestämmer dig för att inte besöka sjön/dammen. Men tre olika aktiviteter finns det tid till och om ni vill hinner ni besöka både ängen och skogen. När du kommer tillbaka till förskolan meddelar förskolechefen att flera föräldrar hört av sig och undrar vad barnen ska göra under utflyktsdagen. En förälder har dessutom uttryckt oro över en tidningsartikel om att det finns rikligt med fästingar detta år. Hen undrar hur förskolepersonalen tänker bete sig om hens barn blir fästingbitet och varför förskolan överhuvudtaget ska ta med barnen ut i naturen. Förskolechefen ber dig därför att skriva ner din plan för utflykten så att föräldrar och kollegor kan få ta del av den. Kollegorna har inte samma biologiska kompetens som du men de behöver också kunna svara på frågor från föräldrarna. 35. Skriv ner din plan för utflykten. Planen ska innehålla generella motiv, formulerade i enlighet med intentionerna i förskolans läroplan, till varför du tar med barnen ut i naturen. Du ska beskriva tre biologiska aktiviteter som du tycker är lämpliga under utflykten och du ska motivera varför du vill genomföra just dem. Du kan välja att genomföra alla aktiviteterna i en och samma miljö (ängen eller skogen) eller bege dig till båda miljöerna, men motivera ditt val. Dina förslag måste vara naturvetenskapligt korrekta och aktiviteterna måste vara relevanta för den miljö ni befinner er i. Beskriv också hur du tänker dokumentera utflykten och hur du avser att utvärdera utflykten. Avslutningsvis bör den skriftliga planen innehålla nedskrivna instruktioner om hur barnen ska skyddas mot fästingar och vad du tänker göra om ett barn blir fästingbitet. Svaret på denna uppgift bör du anpassa till målgruppen, dvs. barnens föräldrar och de av dina kollegor på förskolan som inte har samma biologiska kompetens som du. (max 6 p för det faktamässiga innehållet och max 3 p för ett välformulerat svar, dvs. totalt 9 p)

17 35 (forts).

18 35 (forts).

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40 Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi 4,5 hp (Examination 1 HT15) 11FK40 De studenter som HT 2015 är registrerade på 11FK40

Läs mer

Naturorienterande ämnen och teknik för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 11F360

Naturorienterande ämnen och teknik för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 11F360 Naturorienterande ämnen och teknik för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 11F360 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi 3,0 hp (Examination 1 HT15)

Läs mer

Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik

Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik Fritidspedagogisk verksamhet II natur och teknik Provmoment: Ekologi och artkunskap, 2,5 hp Ladokkod: 11GF50 TE08 Tentamen ges för: 11GF50 ht 2018, Borås (Examination 1) Tentamensdatum: 2018-10-05 Tid:

Läs mer

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik Provmoment: Biologi 4,5 hp Ladokkod: 11FK40 TE10 Tentamen ges för: 11FK40 vt 18, Borås och Varberg (Examination 1) 11FK40 vt 17, Borås och

Läs mer

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40

Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40 Förskoledidaktiska perspektiv barn, naturvetenskap och teknik, 11FK40 Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi 4,5 hp (Examination 1 VT16) 11FK40 11FK40, VT 2016, Borås 11FK40, VT 2016, Varberg

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

GODKÄND BETYGSKRITERIER BIOLOGI

GODKÄND BETYGSKRITERIER BIOLOGI BETYGSKRITERIER BIOLOGI GODKÄND Växter känna till växtens grundproblem och hur växten tacklar problemen jämfört med djuren känna till att växterna har utvecklats successivt från enkla alger till blomväxter

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Förskoledidaktiska aspekter Provmoment: Tillfälle 1. Lek 3HP Ladokkod: 11FK20 Tentamen ges för: Borås och Varberg 30 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017 02-23 Tid: 9.00 12.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor

10:40 11:50. Ekologi. Liv på olika villkor 10:40 11:50 Ekologi Liv på olika villkor 10:40 11:50 Kunskapsmål Ekosystemens energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster. 10:40 11:50 Kunskapsmål Biologisk

Läs mer

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Kurskoder: LPGG14 Delkurs: 1 Ämnen: Biologi, Kemi Datum: fredagen den 4 november 2016 Tid: 8.15 12.15 (distans 9.00-13.00) Ansvariga lärare: Hjälpmedel:

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Institutionen för pedagogik. Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Institutionen för pedagogik. Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Barnet och förskolan - förskoledidaktiska aspekter Provmoment: Salstentamen 3 Ladokkod:11FK20 VT-12 Tentamen ges för: Institutionen för pedagogik 30 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-10-22

Läs mer

SKOGSLEKAR I TYRESTA

SKOGSLEKAR I TYRESTA SKOGSLEKAR I TYRESTA I DET HÄR HÄFTET FINNS NÅGRA ÖVNINGAR SOM HANDLAR OM SKOGEN OCH ÄR ANPASSADE FÖR BARN I FÖRSKOLAN. TANKEN ÄR ATT BARNEN SKA UPPTÄCKA OCH LÄRA KÄNNA SKOGEN GENOM ATT BEKANTA SIG MED

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2

tentamen TT061A Af 11, Arle11, Log11, By11, Pu11, Bt2, Htep2, En2, HTByp11, Process2 Miljökunskap och miljöskydd Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: fre 13 april 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: svenskt-engelsk/engelskt-svenskt

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva Vuxen 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga X. Den kan simma 2. Den kan gräva Barn 1. Fladdermusen flyger på natten, men vad äter den? 1. Den suger blod från människor X. Sorkar och möss

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 NO biennal Luleå 3 4 april 2011 Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 Struktur för kursplanen i biologi: Syfte och mål Centralt innehåll Kunskapskrav för 4 6 och 7 9 Mål för undervisningen i biologi

Läs mer

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation Bedömningsstöd Biologi 1-6 Lärarinformation Lärarhandledning I den här uppgiften bedöms elevens förmåga att beskriva näringskedjor. Beskrivning av uppgiften Enligt det centrala innehållet i kursplanen

Läs mer

EKOLOGI LÄRAN OM. Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i.

EKOLOGI LÄRAN OM. Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i. Ekologi EKOLOGI HUS LÄRAN OM Ekologi är vetenskapen som behandlar samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i. Biosfären Där det finns liv. Jorden plus en del av atmosfären. Ekosystem

Läs mer

Pedagogisk planering Elev år 5

Pedagogisk planering Elev år 5 Pedagogisk planering Elev år 5 Arbetsområde (Vad?): Biologi och kemi Kroppen Under denna tid kommer vi att lära oss mer om hur kroppen fungerar och är uppbyggd. Vad våra inre organ heter, ser ut, var de

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

Förslag den 25 september Biologi

Förslag den 25 september Biologi Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Livets myller Ordning i myllret

Livets myller Ordning i myllret LIVETS MYLLER ORDNING I MYLLRET Livets myller Ordning i myllret Hur kommer det sig att vetenskapsmännen ändrar sig hela tiden när det gäller hur organismerna är släkt med varandra och hur de ska delas

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer (Ifylles av student) omtentamen TX091X NT-bas Tentamensdatum: to 12 januari 2012 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Biologi. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Biologi. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Biologi Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret känna igen och kunna namnge några vanliga svenska växter känna igen och kunna namnge några

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Naturen på hösten. Årskurs 4, hösten 2015 Råsslaskolan

Naturen på hösten. Årskurs 4, hösten 2015 Råsslaskolan Naturen på hösten Årskurs 4, hösten 2015 Råsslaskolan Kunskapskrav Centralt innehåll Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband, t.ex. nedbrytning, pollinering

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Biologi A basår Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: on 24 oktober 2012 Tid: 9.00-13.00

Läs mer

Fotosyntes i ljus och mörker

Fotosyntes i ljus och mörker Inledning Fotosyntes i ljus och mörker Vi ställer krukväxterna i fönstret av en anledning och det är för att det är där det är som ljusast i ett hus. Varför? Alla levande organismer är beroende av näring

Läs mer

Från frö till planta (F-6)

Från frö till planta (F-6) NO-biennal 2015 Från frö till planta (F-6) Britt-Marie Lidesten, Nationellt Resurscentrum för biologi och bioteknik Vi arbetar vetenskapligt med utgångspunkt i försök med växter och testar praktiska odlingsmetoder.

Läs mer

Att få kunskaper om biologiska sammanhang och intresse för naturen. Ni ska få förståelse för de begrepp som finns inom området Ekologi.

Att få kunskaper om biologiska sammanhang och intresse för naturen. Ni ska få förståelse för de begrepp som finns inom området Ekologi. "Ekologi år 7-8" Eleverna arbetar med de begrepp som tas upp i området Ekologi. De ska få kunskap om några vanliga ekosystem. Vi kommer också att genomföra enklare laborationer och fältstudier samt dokumentera

Läs mer

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp

Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Tentamen i kursen Naturvetenskap och teknik F-3, 22,5 hp Kurskoder: LPGG14 Delkurs: 1 Ämnen: Biologi, Fysik, Kemi Datum: måndagen den 2 juni 2014 Tid: 8.15 12.15 Ansvariga lärare: Stina Eriksson (biologi),

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Barnet i förskolan förskoledidaktiska aspekter Provmoment: TE 01 Enskild skriftlig tentamen Ladokkod:11FK20 Tentamen ges för: VT-12.

Barnet i förskolan förskoledidaktiska aspekter Provmoment: TE 01 Enskild skriftlig tentamen Ladokkod:11FK20 Tentamen ges för: VT-12. Barnet i förskolan förskoledidaktiska aspekter Provmoment: TE 01 Enskild skriftlig tentamen Ladokkod:11FK20 Tentamen ges för: VT-12 30 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-05-28 Tid: 09.00-12.00

Läs mer

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik)

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Myrstacken Äldre årskurs 6, Hällby skola L= mest för läraren E= viktigt för eleven Gäller för augusti-september 2015 Förankring i

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

SMÅKRYP. För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig!

SMÅKRYP. För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! SMÅKRYP För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse för och kunskap om utomhuspedagogik till personal

Läs mer

Karbyskolan No ÅK 7 Masi Delavari. Välkommen till NO kursen!

Karbyskolan No ÅK 7 Masi Delavari. Välkommen till NO kursen! Välkommen till NO kursen! Livets former Lpp åk 7 Inledning: I detta område ska vi gå genom olika former av livet i ordningen som de har dykt upp på jorden. Eran blir att delta i diskussioner och att i

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig!

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Hållbar utveckling För vem: Skolår 6-9 När: Höst och vår Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse för och kunskap om utomhuspedagogik

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme

Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme Jordens utveckling - 4,6 miljarder år på en timme 57:59 Första fågeln 59:58 Första mänskliga förfadern 59:59 Första moderna människan 57:07 Första däggdjuret 00:01Jordskorpan bildas 57:01 Första dinosaurierna

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare

Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare Introduktion till Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad Provmoment: Ladokkod: VVI011/TEN1 Tentamen ges för: GSJUK15v samt tidigare TentamensKod: (Kod och kurs ska också skrivas längst upp på varje

Läs mer

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp.

Prov namn: Arbetsområdet sjön Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Prov Arbetsområdet sjön namn: Provfråga 1) Skriv rätt nummer efter varje begrepp. Organism = 1. växter och vissa bakterier som förser sig själva med energi från solen Population = 2. levande faktorer som

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

! Vecka 45. TitaNO Biologi, v ! - Veta vad biologi handlar om! - Förklara vad som skiljer en levande varelse från något som inte lever!

! Vecka 45. TitaNO Biologi, v ! - Veta vad biologi handlar om! - Förklara vad som skiljer en levande varelse från något som inte lever! TitaNO Biologi, v. 45-49 Vecka 48 och 49 går alla elever till kl. 16.00 på tisdagen och därmed slutar även alla elever kl. 14.15. på torsdagen. Om någon elev i torsdagsgruppen inte kan flytta sin lektion

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Förskolepedagogik: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Kurskod 970G31 Studiehandledning Ht. 2015 0 Förord Välkommen till kursen Innehållet i denna studiehandledning har utarbetats

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Biologi Kunskapens användning

Biologi Kunskapens användning Delmål Delmål 2010-06-14 Biologi Kunskapens användning utvecklar omsorg om naturen och ansvar vid dess nyttjande. utvecklar förmågan att diskutera frågor om hälsa och samlevnad utifrån relevant biologisk

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Torneusgårdens Förskola Stationsvägen 6 957 31 ÖVERTORNEÅ Tel:0927-72150, 070-2705763 E:mail: torneusgarden@utb.overtornea.se Organisation

Läs mer

Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9

Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9 Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9 Årskurs 1 Känna igen och namnge några vanliga växter som eleverna möter i sin vardag. Kunna dela in träden i barr- och lövträd. Kunna namnge människans kroppsdelar.

Läs mer

Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter. Fotosyntes och förbränning. Fotosyntesen fångar in solenergin

Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter. Fotosyntes och förbränning. Fotosyntesen fångar in solenergin Planering Bi och Ke 7 P2 Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter Onsdag Fotosyntes och förbränning s. 132-136 Fotosyntesen fångar in solenergin Uppgifter s. 136 35 Förbränning

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I NO ÄMNET BIOLOGI Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I NO ÄMNET BIOLOGI Lpo 94 LÄSÅRSPLANERING I NO ÄMNET BIOLOGI Lpo 94 2010/2011 Arbetsområde: Livsformer Utvecklar kunskap om olika livsformer och deras betingelser utvecklar kunnande i de olika arbetssätten inom biologin, som fältobservationer

Läs mer

Salstentamen Juridik 1hp. Kryssa för det påstående som är korrekt. Endast ett rätt svar per fråga. Totalt 24 frågor.

Salstentamen Juridik 1hp. Kryssa för det påstående som är korrekt. Endast ett rätt svar per fråga. Totalt 24 frågor. 11FK10 Borås 11F310, 117910, 11GF10, 114610 Borås Utbildningsvetenskaplig kärna, UVK 1.2 Provmoment: Salstentamen Juridik 1hp. Ladokkod: Tentamen ges för: 11FK10, 11F310, 117910, 11GF10, 114610 TentamensKod:

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

Så gör djur - tre avsnitt

Så gör djur - tre avsnitt Så gör djur - tre avsnitt Filmhandledning Handledningen innehåller tre separata handledningar med två sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till

Läs mer

HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG

HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG FÖRSKOLA, HÅLLBAR UTVECKLING OCH LEDARSKAP 180219 Bodil Halvars (bodil.halvars@edu.uu.se) FÖRELÄSNINGENS INNEHÅLL Utifrån en utforskande horisont

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

Upptäck Sverige Lgr 11

Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och Upptäck Jordens resurser.

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola Program för höstterminen 2012 Linköpings naturskola Naturskolan hjälper er med upplevelserik undervisning i skolans ämnen utomhus. Vi håller lektioner i de omväxlande natur- och trädgårdsmiljöerna

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Barnet och kulturen Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-05-03 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: Godkännes Lexikon

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer