Kameraövervakning - policy och rutiner för kommunens egna verksamheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kameraövervakning - policy och rutiner för kommunens egna verksamheter"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (13) Kommunledningskontoret Dnr KS Sven Lundberg Dnr BOU Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Kameraövervakning - policy och rutiner för kommunens egna verksamheter FÖRSLAG TILL BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDENS OCH BILDNINGSNÄMNDENS BESLUT: 1. Kommunledningskontorets förslag tillstyrks. 2. Utbildningsförvaltningen får uppdrag att redovisa riktlinjer för hur verksamhetsansvarig nämnd ska hållas informerad om hur kameraövervakning och bild- och ljudinspelningar hanteras. FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT: 1. Kommunstyrelsen fastställer förslaget till policy och rutiner för kameraövervakning i kommunens verksamheter. 2. Kommunens bolag ska informeras om kommunens policy och rutiner. SAMMANFATTNING Planeringsutskottet uppdrog den 21 maj 2012, 110, till Kommunledningskontoret att arbeta fram ett kommunövergripande synsätt kring hur kommunen internt ska förhålla sig till övervakningskameror. Inom kommunen förekommer övervakningskameror främst inom skolverksamheterna. Kommunledningskontoret har, i samråd med Utbildningsförvaltningen och Säkerhet & juridik, utarbetat ett förslag till policy och rutiner för kameraövervakning i kommunens egna verksamheter. Samråd har också skett med en referensgrupp av rektorer i grundskolan. Beslutsunderlag: Kameraövervakning - policy och rutiner för kommunens egna verksamheter.docx

2 2 (13) BAKGRUND Planeringsutskottet uppdrog den 21 maj 2012, 110, till Kommunledningskontoret att arbeta fram ett kommunövergripande synsätt kring hur kommunen internt ska förhålla sig till övervakningskameror. Hittills är det bara inom skolverksamheterna och i stadshuset som kommunen använder sig av kameraövervakning. Utbildningsnämnderna har inte antagit några riktlinjer för bruket av övervakningskameror. Det förekommer sådana kameror inom grundskolor och gymnasieskolor. Där allmänheten har tillträde Om allmänheten har tillträde till det övervakade området krävs Länsstyrelsens tillstånd. Följande rutin tillämpas idag för handläggning av sådana ärenden: 1. Först sker samråd mellan skolan och kommunledningskontoret, Säkerhet & Juridik. 2. Andra säkerhetshöjande åtgärder utreds och prövas. 3. Åtgärderna utvärderas. 4. Om inga andra åtgärder visar sig tillräckliga lämnar skolan in tillståndsansökan till Länsstyrelsen, i samarbete med Säkerhet & Juridik, som biträds av LK-data. 5. Länsstyrelsen begär yttrande från Kommunstyrelsen. 6. Kommunledningskontoret granskar ansökan och utarbetar förslag till yttrande. 7. Kommunstyrelsen avger yttrande. 8. Länsstyrelsen beviljar eller avslår tillståndsansökan. Följande skolor har sökt tillstånd till utomhuskameror: Berga skola (nedlagd), Blästadskolan (kamera ej uppsatt), Bäckskolan (kamera ej uppsatt), Ekdungeskolan, Engelska skolan (friskola), Fredriksbergsskolan (kamera ej uppsatt), Hjulsbroskolan (kamera ej uppsatt), Kvinnebyskolan (kamera ej uppsatt), Kärna skola, Nya Munken (friskola), Nya Rydsskolan (ännu inte beviljat), Nygårdsskolan, Skogsmyran (förskola i enskild regi), Slestadskolan, Solhagaskolan (flyttas till Ryd), Tallboda skola, Tokarpsskolan, Trilobiten (friskola), Vidingsjöskolan (ej uppsatt), Änggårdsskolan. Anders Ljungstedts gymnasium har en värmekamera, som inte kräver tillstånd, eftersom det inte går att identifiera en övervakad person. Sådana kameror kan därför knappast användas för att klara upp begångna brott. Däremot kan de motverka brott om de är uppkopplade till en larmcentral, som kan ingripa om någon rör sig inom det övervakade området. Där allmänheten inte har tillträde På platser där allmänheten inte har tillträde (främst inomhus) behövs inte Länsstyrelsens tillstånd. Där får kameraövervakning bedrivas om den som ska övervakas har samtyckt till övervakningen eller om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller andra berättigade ändamål, och övervakningsintresset väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

3 3 (13) Enligt Datainspektionen får övervakningskameror, under vissa förutsättningar, användas även dagtid i skolor, t ex om kamerorna är riktade mot avgränsade områden i en skola som haft allvarliga problem med våldsbrott och stölder under dagtid och där man först provat alternativa lösningar. Det ingår i rektors/enhetschefs uppdrag att besluta om var övervakning ska ske, vanligen vid elevskåp samt korridorer där det förekommer skadegörelse. Sådana kameror finns på Kungsbergsskolan årskurs F-9, Skäggetorpsskolan årskurs 6-9, Berzeliusskolan årskurs 7-9 och gymnasium, Ljungsbroskolan årskurs F-9, Tornhagsskolan årskurs F-9 samt Anders Ljungstedts gymnasium. Vissa skolor har valt att inte ha kamerorna uppkopplade i drift. I de fall där rektor beslutat har som regel ett samråd skett med Säkerhet & Juridik och en diskussion förts gällande förhållandet till personuppgiftslagen. Syftet med övervakningskamerorna har varit att skapa en trygg miljö för elever och personal. Kamerorna anses verka proaktivt genom avskräckande effekt och ökar möjligheterna att klara upp stölder och skadegörelse. KOMMUNALA MÅL Kommunfullmäktiges strategiska plan för anger bl a: 1. Människor är fria att leva sina liv utan att begränsas av intolerans, fördomar och kriminalitet. 8. Linköping är en av Sveriges bästa kommuner att starta, driva och växa med sitt företag. 11. Människor känner sig trygga i Linköping. 12. Brottsligheten minskar i Linköping. I samverkan med andra, inte minst rättsväsendet, måste insatserna stärkas för att minska brottsligheten. Det är inte minst viktigt med tidiga förebyggande insatser riktade mot barn och ungdomar. Också arbetet mot gängkriminalitet och organiserad brottslighet är centralt för Linköpings kommun. Kommunstyrelsen fastställde den 20 november 2012, 377, följande policy för kommunens yttranden till Länsstyrelsen angående allmän kameraövervakning: 1. Kommunstyrelsen tillstyrker kameraövervakning om a. övervakningen behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål, b. intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad och c. inga rimliga alternativa åtgärder står till buds som kan ersätta kameraövervakningen. d. Om alternativa åtgärder är enklare att använda, billigare och lika effektiva, avstyrker kommunstyrelsen sådant tillstånd.

4 4 (13) 2. Kommunstyrelsen tillstyrker tillstånd till kameraövervakning med behandling och bevarande av bilder, avlyssning eller ljudupptagning endast om a. det är uppenbart att detta underlättar brottsutredning och därigenom motverkar brott och b. platsen är särskilt utsatt för brott. c. Vid fråga om avlyssning och ljudupptagning ska dock stor restriktivitet gälla. d. Om alternativa åtgärder är enklare att använda, billigare och lika effektiva, avstyrker kommunstyrelsen sådant tillstånd. ÅTGÄRDSFÖRSLAG En policy för hur kommunen ska förhålla sig till användning av övervakningskameror inom kommunens egen verksamhet bör utgå från samma principer som tillämpas beträffande allmän kameraövervakning. Hanteringen blir något olika, beroende på om allmänheten har tillträde eller ej till det område som ska övervakas. Om allmänheten har tillträde till det övervakade området krävs Länsstyrelsens tillstånd. Om allmänheten inte har tillträde till det övervakade området behövs inte Länsstyrelsens tillstånd. Däremot ska vissa förutsättningar vara uppfyllda, se nedan under Legalitet. Datainspektionen har utfärdat riktlinjer för hur kameraövervakning får ske (bilaga). Dessa riktlinjer ska följas av verksamheterna. Kameraövervakning ska, enligt kommunledningskontorets uppfattning, vara en extraordinär åtgärd, som under en begränsad tid får användas för att lösa ett tillfälligt problem, en åtgärd som kontinuerligt måste utvärderas och omprövas. Kommunens verksamheter bör få använda kameraövervakning endast om övervakningen behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål, t ex bevaka en fjärrstyrd port, så att ingen kommer i kläm. Inför beslut om kameraövervakning av utrymmen där personal och elever har tillträde ska de berördas inställning till kameraövervakning tillmätas stor betydelse. Det gäller i synnerhet under dagtid när verksamhet pågår i lokalerna. Det är angeläget att involvera elever, personal, fackliga företrädare och andra berörda innan ett beslut fattas. Fackliga överenskommelser har betydelse vid bedömning av om en kameraövervakning på arbetsplatsen är lämplig. Inspelat material får inte sparas längre än nödvändigt. Två veckor bör vara tillräckligt för att man ska hinna upptäcka att något har hänt som behöver kontrolleras via inspelat material. Om det omhändertas för brottsutredning får det sparas tills utredningen avslutats. Kommunledningskontoret kommer att från Stadsarkivet utverka ett gallringsbeslut, som medger att inspelningarna kan raderas efter 14 dagar.

5 5 (13) De verksamhetsansvariga nämnderna måste hålla sig informerade om hur bild- och ljudinspelningar och kameraövervakningen i övrigt hanteras. Nämnderna behöver därför ta fram egna riktlinjer för hur det ska ske. Kommunens bolag ska informeras om kommunens policy och rutiner och förväntas därefter beakta dessa i sin egen verksamhet. Förslag till policy och förslag till rutiner redovisas i bilagor. LEGALITET Kameraövervakning regleras i kameraövervakningslagen (2013:460). Tillstånd krävs för kameraövervakning av plats dit allmänheten har tillträde. Som plats dit allmänheten har tillträde räknas inte bara utrymmen som är offentliga platser enligt ordningslagen utan även bl a restauranger, teatrar, naturområden, skolgårdar samt området från skolans entré till rektorsexpeditionen. Länsstyrelsen ska ge tillstånd till allmän kameraövervakning om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Vid bedömningen av intresset av allmän kameraövervakning skall särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli övervakad skall särskilt beaktas hur övervakningen skall utföras och vilket område som skall övervakas. Sökandens intresse av att få anordna kameraövervakning skall vägas mot de enskildas integritetsintressen. Vid den avvägningen är det av betydelse att veta vilka alternativa och kompletterande åtgärder som står till buds och om dessa kan ersätta kameraövervakningen. Om alternativa åtgärder är enklare att använda, billigare och lika effektiva, torde behovet av övervakningsutrustning minska. Om allmänheten inte har tillträde till det övervakade området behövs inte Länsstyrelsens tillstånd, t ex butikens lagerlokal, restaurangens personalutrymmen, kommunens skollokaler (med undantag för området från skolans entré till rektorsexpeditionen, där allmänheten anses ha tillträde). Där får kameraövervakning bedrivas om den som ska övervakas har samtyckt till övervakningen. Utan sådant samtycke får kameraövervakning bedrivas om 1. övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller andra berättigade ändamål, och 2. övervakningsintresset väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad, med särskilt beaktande av hur övervakningen ska utföras, om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet används och vilket område som ska övervakas. Den som bedriver kameraövervakning på en sådan plats ska se till att 1. övervakningen sker endast för särskilda och berättigade ändamål, 2. ändamålen med övervakningen dokumenteras, och 3. övervakningen inte sker i större omfattning än vad som behövs för att

6 6 (13) tillgodose ändamålen med övervakningen 4. upplysning om kameraövervakning ska lämnas genom tydlig skyltning eller på något annat verksamt sätt. Den som bedriver kameraövervakningen får inte behandla bild- och ljudmaterial från övervakningen för något ändamål som är oförenligt med det som materialet samlades in för. Tillgång till bild- och ljudmaterial från kameraövervakning får inte ges till fler personer än vad som behövs för att övervakningen ska kunna bedrivas. Den som bedriver kameraövervakning ska vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda det upptagna bild- och ljudmaterialet. Kameraövervakning används huvudsakligen som hjälpmedel för att förhindra brott eller minska risken för olyckor. Lagens syfte är att reglera användningen av kameraövervakning så att verksamheten kan bedrivas på ett effektivt sätt, samtidigt som ett tillfredsställande skydd mot integritetsintrång upprätthålls. Riskerna för intrång i enskildas integritet ökar, om ansökan avser tillstånd att behandla eller bevara bilder eller att avlyssna eller ta upp ljud i anslutning till övervakningen. Den som begär tillstånd att behandla och bevara bilder måste kunna påvisa behov av sådana åtgärder. Tillstånd för sådan övervakning kan man få för särskilt brottsutsatta platser. I övrigt torde frågan om graden av integritetsintrång få bedömas med utgångspunkt i det område som skall övervakas, när och hur länge övervakningen skall pågå och övriga omständigheter. Högsta Förvaltningsdomstolen har till exempel funnit att kameraövervakning av lektionssalar, korridorer, bibliotek, uppehållsrum och liknande i en skola under skoltid generellt sett måste betraktas som ett intrång i de registrerades integritet. För att en sådan övervakning inte ska vara kränkande i den mening som avses i 5 a personuppgiftslagen bör det därför krävas att det i det enskilda fallet står klart att det finns ett påtagligt behov av övervakningen och att detta väger tyngre än den enskildes intresse att inte bli övervakad (se Mål , ). Högsta Förvaltningsdomstolen har inte accepterat annan kameraövervakning under skoltid än sådan som endast övervakar elevskåp (se Mål och Mål ). Den som tar befattning med en uppgift som har inhämtats genom kameraövervakning får inte obehörigen röja eller utnyttja det som han eller hon på detta sätt har fått veta om någon enskilds personliga förhållanden. I det allmännas verksamhet gäller bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen. Den som bedriver kameraövervakning ska ersätta den övervakade för skada och kränkning av den personliga integriteten som kameraövervakning i strid med denna lag har orsakat. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot bestämmelser i lagen kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

7 7 (13) Datainspektionen har det centrala ansvaret för tillsynen enligt kameraövervakningslagen. SAMRÅD Samråd har skett med Säkerhet & Juridik, med utbildningsdirektören och med en referensgrupp av rektorer i grundskolan. Framförda synpunkter har inarbetats i förslaget. UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING Policyn kommer att följas upp kontinuerligt av Kommunstyrelsen. Förvaltningarna ska en gång per år redovisa omfattningen och en utvärdering av den kameraövervakning som förekommer i verksamheten. Redovisningen ska lämnas till ansvarig nämnd och Kommunstyrelsen. MBL MBL-information ska ske om detta policyförslag. Inför beslut om kameraövervakning av utrymmen där personal och/eller elever har tillträde ska de berördas inställning till kameraövervakning tillmätas stor betydelse. MBL-förhandling och samråd med elevrådet ska då ske. LÄNKAR Datainspektionens faktablad om den nya kameraövervakningslagen: Kameraövervakningslag (2013:460): Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Kameraovervakningslag _sfs /?bet=2013:460 Regeringens proposition 1997/98:64 Lag om allmän kameraövervakning: Statens offentliga utredningar 2009:87 En ny kameraövervakningslag: Datainspektionens checklista för kameraövervakning i skolor:

8 8 (13) Datainspektionens checklista för kameraövervakning på arbetsplatser: KOMMUNLEDNINGSKONTORET Joakim Kärnborg Susanne Aman Bilagor: Förslag till policy Förslag till rutiner Datainspektionens riktlinjer för kameraövervakning inomhus i skolor Beslutet delges: Samtliga nämnder och styrelser Linköpings Stadshus AB Samtliga rektorer

9 9 (13) Policy för kameraövervakning i kommunens egna verksamheter (förslag) 1. Kameraövervakning får tillgripas endast om behov av övervakning eller tillsyn inte kan tillgodoses genom andra rimliga åtgärder. 2. Kommunens verksamheter får använda kameraövervakning endast om a. det har förekommit stölder, omfattande skadegörelse, olyckor, våld eller hot och b. övervakning behövs för att förhindra fortsatt brottslighet, skadegörelse, olyckor eller därmed jämförliga ändamål och c. behovet av övervakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad samt d. andra rimliga åtgärder har prövats eller har inte ansetts tillräckliga. 3. I första hand ska sådan kamera användas som inte avslöjar den övervakades identitet, exempelvis värmekamera, om syftet med övervakningen ändå kan tillgodoses. 4. Kommunens verksamheter får vid kameraövervakning behandla och bevara bilder eller avlyssna och ta upp ljud endast om a. det är uppenbart att detta underlättar brottsutredning och därigenom motverkar brott och b. platsen är särskilt utsatt för brott. Avlyssning och ljudupptagning får inte ske när verksamhet pågår i övervakade utrymmen. 5. Inspelat material får sparas högst två veckor, om det inte omhändertas för brottsutredning.

10 10 (13) Rutiner vid kameraövervakning i kommunens egna verksamheter (förslag) 1. Verksamheter som överväger att införa kameraövervakning måste göra en samlad bedömning av behov, lämpliga åtgärder och tillåtlighet m m. Datainspektionens riktlinjer ska följas. Samråd ska ske med kommunledningskontoret Säkerhet & Juridik. 2. När det gäller kameraövervakning i skolor ska bedömningen ske med tillämpning av Datainspektionens riktlinjer för kameraövervakning inomhus i skolor (bilaga). (Enligt Datainspektionens riktlinjer är möjligheterna till kameraövervakning i skolor under dagtid, då verksamhet pågår, begränsade. Sådan övervakning ska därför övervägas noga och ska endast användas då inga andra rimliga alternativ finns. Högsta Förvaltningsdomstolen har inte accepterat annan kameraövervakning under skoltid än sådan som endast övervakar elevskåp.) 3. Om allmänheten har tillträde till den övervakade platsen måste a. övervakningen ha tillstyrkts av kommunledningskontoret Säkerhet & Juridik, b. kommunstyrelsen ges tillfälle att yttra sig över verksamhetens tillståndsansökan och c. tillstånd därefter inhämtas från Länsstyrelsen. 4. Om allmänheten inte har tillträde till den övervakade platsen får rektor/verksamhetschef/enhetschef besluta om kameraövervakning om a. övervakningen är förenlig med kommunens policy för kameraövervakning i kommunens verksamheter och b. övervakningen har tillstyrkts av kommunledningskontoret Säkerhet & Juridik 5. Inför beslut om kameraövervakning av utrymmen där personal och/eller elever har tillträde ska de berördas inställning till kameraövervakning tillmätas stor betydelse. MBL-förhandling och samråd med elevrådet ska ske. 6. I första hand ska sådan kamera användas som inte avslöjar den övervakades identitet, exempelvis värmekamera, om syftet med övervakningen ändå kan tillgodoses. 7. Personal, elever och föräldrar samt andra berörda måste på ett tydligt sätt informeras om kameraövervakningen och syftet med övervakningen. 8. Endast rektor/verksamhetschef/enhetschef, och en av denne eventuellt utsedd person, får ha tillgång till eventuellt inspelat material. 9. Kameraövervakning är en extraordinär åtgärd som inte ska pågå längre än nödvändigt. Varje beslut om kameraövervakning ska utvärderas och omprövas minst en gång varje år. Om övervakningen inte haft avsedd effekt, eller haft

11 11 (13) negativa effekter, ska den avbrytas. 10. Varje förvaltning, där det förekommer kameraövervakning i verksamheten, ska en gång per år lämna redovisning av övervakningens omfattning, med utvärdering, till ansvarig nämnd och till Kommunstyrelsen. 11. De verksamhetsansvariga nämnderna måste hålla sig informerade om hur bildoch ljudinspelningar och kameraövervakningen i övrigt hanteras. Nämnderna ska därför ta fram egna riktlinjer för hur den informationen ska ske.

12 12 (13) Datainspektionens riktlinjer för kameraövervakning inomhus i skolor Observera att en ny kameraövervakningslag trätt i kraft den 1 juli Information om den nya lagen hittar du här. De hänvisningar till lagen om allmän kameraövervakning och till personuppgiftslagen som idag finns i nedanstående text gäller inte efter den 1 juli 2013 när det gäller kameraövervakning. Däremot är beskrivningar av till exempel avvägningen mellan övervakningsintresset och motstående integritetsintressen fortfarande relevanta och kan tjäna som vägledning även fortsättningsvis. Datainspektionen fattade i oktober 2008 beslut efter att ha inspekterat kameraövervakningen i ett antal skolor. Myndighetens beslut grundas på en samlad bedömning som tar hänsyn till en rad faktorer. Skolor som använder eller överväger att införa kameraövervakning inomhus måste göra en motsvarande samlad bedömning. Den här checklistan är ett stöd för skolor som ska göra en sådan bedömning. Datainspektionen förbjuder inte all kameraövervakning inomhus. För kameraövervakning på kvällar och helger, utanför ordinarie skoltid, är det enligt personuppgiftslagen i normala fall tillåtet att använda kameraövervakning. Upprepad skadegörelse, våldsbrott och stölder är rimliga motiv för att överväga kameraövervakning även dagtid. För att avgöra om det är lagligt eller inte måste skolan göra en samlad bedömning. Bedöm om kameraövervakningen är tillåten Att bli kameraövervakad innebär ett intrång i den personliga integriteten. För att avgöra om integritetsintrånget är tillåtet ska man fråga sig om övervakningen är proportionerlig i förhållande till de problem man vill åtgärda och till det integritetsintrång som det innebär att bli kameraövervakad. För att kunna göra denna bedömning krävs det att skolan analyserar samtliga faktorer nedan. Inventera och analysera problembilden Det är viktigt att ha ett tydligt syfte med kameraövervakningen. Vilka konkreta problem vill vi åtgärda med hjälp av kameraövervakning? Ta fram så detaljerad information som möjligt och använd gärna polisanmälningar, statistik över skadegörelse, incidentrapporter med mera till grund för att svara på frågor som: Vilka är de konkreta problemen? När inträffar de? (tid på dygnet) Var inträffar de? (i vilka rum och andra utrymmen) I vilken omfattning inträffar de? (engångshändelser eller återkommande) En skola som har problem med stölder som inträffar på kvällstid, behöver inte använda kameraövervakning dagtid. En skola som har problem med stölder i datorförvaringsrummet, behöver inte använda kameraövervakning i matsalen. Utvärdera andra åtgärder än kameraövervakning som lösning på problemen Om det finns andra sätt att komma åt problemen bör dessa alternativ väljas före kameraövervakning, under förutsättning att de inte innebär orimligt höga kostnader. Datainspektionen har inga synpunkter på vilka alternativa åtgärder som övervägs, här följer dock ett par exempel som illustrerar hur problem kan lösas på andra sätt än med kameraövervakning: En skola som har problem med stölder i datorrummet skulle kunna förstärka skalskyddet till detta rum. Har man problem med att eleverna stoppar pappershanddukar i handfaten och sätter på kranen för att åstadkomma översvämning kan det kanske lösas genom att installera handtorkmaskin och rörelsestyrda vattenkranar.

13 13 (13) Begränsa tiden och omfattningen av övervakningen Övervakningskameror bör placeras så att de uppfyller sitt syfte men så att de inte registrerar mer än vad som behövs för det avsedda syftet. Om en skola har problem med stölder i rummet där elevernas bärbara datorer förvaras bör kameran vara riktad mot skåpen och inte täcka hela rummet. Om en skola har problem med stölder under en viss tid på dygnet ska kameraövervakningen begränsas till denna tid. Generellt gäller att: Ju större område som övervakas, desto större integritetsintrång Ju känsligare utrymme (som exempelvis toalett, omklädningsrum), desto större integritetsintrång Ju längre exponeringstid, desto större integritetsintrång Ge tydlig information om att platsen är kameraövervakad Elever, föräldrar och skolpersonal måste på ett tydligt sätt informeras om kameraövervakningen. Datainspektionen rekommenderar att informationen tar upp vilka platser som är kameraövervakade, när kameraövervakning sker och varför just de aktuella platserna övervakas. Information bör dessutom ges om hur skolan hanterar det inspelade materialet. Spara inte det inspelade materialet längre än nödvändigt Det inspelade bildmaterialet bör sparas så kort tid som möjligt. Begränsa tillgången till inspelat material Så få personer som möjligt bör ha tillgång till det inspelade materialet. Det bör finnas rutiner som beskriver arbetsgången och beslutsvägen för när någon ska ta del av materialet. Använd inspelat material endast för avsett syfte Om syftet med kameraövervakningen är att förhindra och utreda stölder av datorer ska bildmaterialet inte användas för att utreda exempelvis nedskräpning. Undersök om förutsättningarna för kameraövervakningen har förändrats En skola som infört kameraövervakning bör med jämna mellanrum undersöka om förutsätt-ningarna för kameraövervakningen har förändrats. Ser problembilden annorlunda ut nu? Används rummen som kameraövervakas nu till något annat än när kamerorna monterades? Ger kameraövervakningen önskad, mätbar effekt? Se även: Checklista för hantering av personuppgifter i skolor

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen

Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-14 Kommunledningskontoret Dnr KS 2014-565 Sven Lundberg Kommunstyrelsen Kameraövervakning - Vreta Kloster Golf, Veda gård 2 Yttrande till länsstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakning inomhus i skolor Checklista för dig som ska sätta upp kameror Kameraövervakningslagen innehåller en samlad reglering av kameraövervakning. Syftet med lagen är att tillgodose behovet av

Läs mer

Kameraövervakning inomhus i skolor

Kameraövervakning inomhus i skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Kameraövervakning inomhus i skolor Kameraövervakningen får bedrivas om huvudmannen i det enskilda fallet har bedömt att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde:

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation. Plats dit allmänheten har tillträde: Kameraövervakning regler och rutiner 1 2016-01-25 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga integriteten.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för kameraövervakning i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2009-10-28, 145 1 Bakgrund och syfte Olika former av skadegörelse orsakar årligen kommunen stora kostnader. Förutom att

Läs mer

Kameraövervakning med drönare Spectravision AB, yttrande till Länsstyrelsen Örebro

Kameraövervakning med drönare Spectravision AB, yttrande till Länsstyrelsen Örebro Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontoret Johan Edwardsson Säkerhetschef 2017-03-03 Dnr KS 2017-222 Kommunstyrelsen Kameraövervakning med drönare Spectravision AB, yttrande till Länsstyrelsen Örebro

Läs mer

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation

Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning regler och rutiner Östrabo Yrkes 2017-09-01 Kameraövervakning vid skolor och förskolor Regler, rutiner och dokumentation Kameraövervakning anses generellt vara negativt för den personliga

Läs mer

Den nya kamera- övervakningslagen

Den nya kamera- övervakningslagen Juni2013 Den nya kamera- övervakningslagen Kameraövervakningslagen (2013:460) innehåller en ny samlad reglering av kameraövervakning, oavsett om allmänheten har tillträde till den övervakade platsen eller

Läs mer

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun

Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun 1(1) Missiv 2016-10-19 KS/2015:399 Handläggare Tfn 0142-858 58 Kommunstyrelsen Riktlinjer kameraövervakning Mjölby kommun Nuvarande policydokument för intern och extern kameraövervakning ( 2008:1, KS 22)

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Beslut Diarienr 1 (5) 2017-04-05 2239-2016 Hotel Stureplan AB Box 55955 102 16 Stockholm Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Kamerans placering och upptagningsområde framgår av ritning, bilaga 1.

Kamerans placering och upptagningsområde framgår av ritning, bilaga 1. 2016-01-08 211-39158-2015 1(3) Rättsenheten Sökanden Högskolan i Borås Allégatan 1 501 90 Borås Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen bifaller ansökan och ger Högskolan i

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bostads AB Poseidon

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bostads AB Poseidon Datum Diarienr 2011-06-21 1346-2010 Bostads AB Poseidon Box 1 42421 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Bostads AB Poseidon Datainspektionens beslut Datainspektionen finner att kameraövervakningen

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Södertälje kommun Campusgatan 26 151 89 Södertälje Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning.

Läs mer

Den nya kamera- övervakningslagen

Den nya kamera- övervakningslagen Den nya kamera- övervakningslagen Kameraövervakningslagen (2013:460) innehåller en ny samlad reglering av kameraövervakning, oavsett om allmänheten har tillträde till den övervakade platsen eller inte.

Läs mer

Styrdokument RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING. 1. Inledning 1.1 Ändamål 1.2 Säkerhet kontra personlig integritet

Styrdokument RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING. 1. Inledning 1.1 Ändamål 1.2 Säkerhet kontra personlig integritet Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2007-06-25 60 Ansvarig: Säkerhetschefen Revideras: Varje mandatperiod Följas upp: RIKTLINJER FÖR KAMERAÖVERVAKNING

Läs mer

Beslut 1 (1) Regeringsgatan Box STOCKHOLM. Fax.

Beslut 1 (1) Regeringsgatan Box STOCKHOLM. Fax. Beslut 1 (1) Datum 2017-01-25 Beteckning 2112-10919-2016 Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Riksbyggen Ek Förening Kungsbron 21 106 18 STOCKHOLM Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Enheten för tillstånd Harriet Schaffer Ullman Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (2) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (2) Beteckning Enheten för tillsyn Linnea Ornstein Orica Sweden AB Tellusborgsvägen 34-36 126 11 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-04-07 1336-2010 Cybergymnasiet i Göteborg AB Mjölnarvägen 2-4 131 31 Nacka Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Kameraövervakning. Datainspektionen informerar

Kameraövervakning. Datainspektionen informerar Kameraövervakning Datainspektionen informerar Kameraövervakning Kameraövervakningslagens syfte är att se till så att kameraövervakning kan användas där så behövs samtidigt som enskilda människor skyddas

Läs mer

Beslut 1 (1) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1.

Beslut 1 (1) Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare. Tillståndets omfattning och villkor framgår av bilaga 1. Beslut 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Ornstein Norsecraft Geo Survey AB Orrvägen 26 19255 Sollentuna Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

Riktlinjer rörande kameraövervakningsfrågor i Sundbybergs stad 1

Riktlinjer rörande kameraövervakningsfrågor i Sundbybergs stad 1 KOMMUNKONTORET 2011-06-22 Kristofer Jervinge DNR 00110/2011-000 STYRNINGS- OCH ÄGARUTSKOTTET Riktlinjer rörande kameraövervakningsfrågor i Sundbybergs stad 1 Dessa riktlinjer har tillkommit för att lägga

Läs mer

Tillstånd till kameraövervakning

Tillstånd till kameraövervakning Beslut 1 (1) Enheten för tillstånd Linnea Ornstein FastOut AB Karlavägen 40, 1 tr 114 49 Stockholm Tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning med drönare.

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Beslut Diarienr 1 (6) 2017-04-05 2242-2016 Elite Hotels of Sweden AB c/o Advokatfirman Skarborg & Partners AB Box 24076 104 50 Stockholm Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-04-07 1582-2010 Novum Kompetens- och Datautveckling AB (John Bauergymnasiet i Stockholm) Box 3147 550 03 JÖNKÖPING Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus

Läs mer

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen.

Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i län Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information En övervakningskamera får inte sättas

Läs mer

Hur du ansöker om kameraövervakning

Hur du ansöker om kameraövervakning INFORMATION Hur du ansöker om kameraövervakning Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Ansökan om kameraövervakning med drönare

Ansökan om kameraövervakning med drönare ANSÖKAN 1 Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer.

1 (6) ANSÖKAN. Ja Nej. 1. Sökande (fysisk eller juridisk person) 1 a. Kontaktperson (om annan än ovan) Utdelningsadress. Postnummer. ANSÖKAN 1 (6) Ansökan om kameraövervakning med drönare En kamera som är monterad på en drönare omfattas av kameraövervakningslagen. Att fotografera med en drönare kallas därför att bedriva kameraövervakning

Läs mer

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018

Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Blendow Lexnova Expertkommentar - Fastighetsjuridik, oktober 2018 Nya regler vid kamerabevakning Bakgrund Kamerabevakning har blivit allt vanligare i samhället samtidigt som det kommit nya regler som ska

Läs mer

Sökanden. Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen Borås

Sökanden. Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen Borås BESLUT Diarienummer Sida 2016-12-16 211-37836-2016 1(3) Rättsenheten Sökanden Borås Stad Lokalförsörjningsförvaltningen 501 80 Borås Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-04-07 1806-2010 Styrelsen för ProAros Västerås stad 721 87 VÄSTERÅS Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare.

Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial bevaras tillsvidare. 1(5) Arkivbeteckning 211 Sveriges lantbruksuniversitet Skogsmarksgränd 1 901 83 Umeå Tillstånd till kameraövervakning Länsstyrelsen ger tillstånd till kameraövervakning. Länsstyrelsen medger att bildmaterial

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror Beslut Diarienr 1 (10) 2015-12-18 388-2015 Ert diarienr 11280-2015 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) Försäkringskassans användning av webbkameror Datainspektionens

Läs mer

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun

Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-42201-2016 Datum 2017-01-20 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga kommuner i Skåne län, Stockholms län samt Västra Götalands län (108 st mottagare) via e-post till respektive kommun Bifogad

Läs mer

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet

Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Adressen till Länsstyrelsen framgår av informationsbladet Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Kameraövervakning i Helsingborgs stads verksamheter

Kameraövervakning i Helsingborgs stads verksamheter Kameraövervakning i Helsingborgs stads verksamheter Inbrott, skadegörelse och klotter orsakar Helsingborgs stad stora kostnader, trots larm och bevakningstjänster. Ett komplement där andra insatser visat

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Beslut Diarienr 1 (8) 2017-04-05 2240-2016 MAJO Hotellinvest AB Västerviks Stadshotell Storgatan 3 593 30 Västervik Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Datainspektionens

Läs mer

Överklagande till länsrätten över Datainspektionens beslut om föreläggande gällande Bromma gymnasium

Överklagande till länsrätten över Datainspektionens beslut om föreläggande gällande Bromma gymnasium UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-16 Handläggare: Aila Somero tel 08-508 33 926 Anders Müller tel 08-508 33 883 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget Datum Dnr 2007-10-23 566-2007 Brf Kvarnberget Maria Prästgårdsgata 1 118 52 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 2 december 2011 KLAGANDE AA Ombud: BB Fastighetsjuristerna Göteborg HB Norra Hamngatan 18 411 06 Göteborg MOTPART Datainspektionen Box 8114

Läs mer

Delprogram kamerabevakning

Delprogram kamerabevakning Delprogram kamerabevakning Användning av kamera för bevakning av kommunens fastigheter eller av kommunen förhyrda lokaler Delprogrammet ingår som en del i Umeå kommuns program för säkerhet och trygghet.

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Beslut Diarienr 1 (15) 2015-12-16 347-2015 Hemköpskedjan AB Norra stationsgatan 80 C 171 54 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Hemköpskedjan AB Datainspektionens

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST WEBB Ansökan Tillstånd till allmän kameraövervakning 1 (6) Information Kameraövervakningslagen omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument och jämförbara utrustningar)

Läs mer

Dnr UFV 2018/1965. Kamerabevakning. Rutiner för fysisk säkerhet. Fastställda av: Säkerhetschef

Dnr UFV 2018/1965. Kamerabevakning. Rutiner för fysisk säkerhet. Fastställda av: Säkerhetschef Kamerabevakning Rutiner för fysisk säkerhet Fastställda av: Säkerhetschef 2018-11-16 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av rutiner 4 3 Tillstånd för kamerabevakning

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING

ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING REMISS 1 (1) Datum 2016-12-13 Ärendenummer 211-6331-2016 Samtliga kommuner i Sverige ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL KAMERAÖVERVAKNING Positionsbolaget AB har ansökt om tillstånd till kameraövervakning med drönare

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 340-2015 MQ Retail AB Box 119 19 404 39 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på MQ Retail AB Datainspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-10-01 898-2008 IT-gymnasiet i Sverige AB Tysta gatan 4 Box 27703 115 91 SVERIGE Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Personuppgiftsbehandling

Läs mer

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252.

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252. Svensk författningssamling Kameraövervakningslag; utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 följande. Syftet med lagen 1 Syftet med lagen är att tillgodose behovet av kameraövervakning

Läs mer

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning.

Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning. Information. Vår service. Upplysningsplikt. Länsstyrelsens prövning. Ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning Information Lagen (SFS 1998:150) om allmän kameraövervakning omfattar dels övervakningskameror (TV-kameror, webbkameror, optisk-elektroniska instrument

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 februari 2010 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm MOTPART Polismyndigheten i Stockholms län 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Kameraövervakning i brottsförebyggande

Läs mer

Kameraövervakningslag (2013:460)

Kameraövervakningslag (2013:460) Sida 1 av 8 SFS 2013:460 Källa Utfärdad: Först inlagd: Senast ändrad: Uppdaterad: Regeringskansliets rättsdatabaser 2013-05-30 2013-06-12 2014-03-10 t.o.m. SFS 2014:58 Kameraövervakningslag (2013:460)

Läs mer

Kameratillsyn solarieanläggningar

Kameratillsyn solarieanläggningar Kameratillsyn solarieanläggningar Maj 2011 Kameratillsyn solarieanläggningar Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med

Läs mer

Masergatan 22, Borlänge

Masergatan 22, Borlänge 1 (5) Rättsenheten Peter Svedberg Direkt 010-2250223 peter.svedberg@lansstyrelsen.se Maserhallen AB/Ulla-Karin Solum Masergatan 22 784 40 Borlänge delg.kvitto Tillstånd till kameraövervakning Beslut 1.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 31 januari 2011 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Paviljongen i Limhamn Ombud: Jur.kand. Elisabeth Dahlgren Dahlgren Fastighetsjuridik Östra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kamerabevakningslag Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser 1 I denna lag finns bestämmelser

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Överklagande Diarienr 1 (7) 2015-05-13 918-2015 Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-04-07 1334-2010 Barn- och ungdomsnämnden Norrköpings kommun 601 81 NORRKÖPING Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Danderyds sjukhus AB

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Danderyds sjukhus AB Datum Diarienr 2011-06-15 1754-2010 Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Danderyds sjukhus AB Datainspektionens beslut Datainspektionen anser att kameraövervakningen

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige AB Beslut Diarienr 1 (13) 2015-12-16 342-2015 Lindex Sverige AB Nordstadstorget 6 plan 8 411 05 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av anställda på Lindex Sverige

Läs mer

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Bakgrund Utvecklingen i samhället går mot ökad användning av kameraövervakning. Brottsförebyggande rådet

Läs mer

Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin

Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-11-18 1665-2015 Ert diarienr N2015/06665/RS Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin

Läs mer

Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga

Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga Jeanna Thorslund, jurist och samordnare informationssäkerhet, SKL Ulrika Stefansson, projektledare,

Läs mer

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning asdf BESLUT 1(5) Vår referens Förvaltningsavdelningen Förvaltningsjuridiska enheten 040/044-25 20 00 Region Skåne Skånetrafiken 281 83 Hässleholm Tillstånd enligt 6 lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning

Läs mer

Kameratillsyn restauranger

Kameratillsyn restauranger Kameratillsyn restauranger December 2011 Kameratillsyn restauranger Inledning Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för allmän kameraövervakning av platser dit allmänheten har tillträde. Syftet med Länsstyrelsens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader AB

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader AB Datum Diarienr 2011-06-08 1775-2010 Coop Butiker & Stormarknader AB c/o KF Säkerhet Box 15200 104 65 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inom Coop Butiker & Stormarknader

Läs mer

Yttrande angående Yttrande över remiss avseende kameraövervakning med drönare

Yttrande angående Yttrande över remiss avseende kameraövervakning med drönare Yttrande angående Yttrande över remiss avseende kameraövervakning med drönare Högsta domsstolsförvaltningen har i en dom från 21 oktober 2016 slagit fast i mål nr 78-16 att kameraförsedda drönare omfattas

Läs mer

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun

Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Diarienummer 211-41783-2016 Datum 2017-01-31 Sida 1(1) Rättsenheten Samtliga 49 kommuner i Västra Götalands län via e-post till respektive kommun Bifogad finns ansökan om kameraövervakning med drönare

Läs mer

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen

KF Ärende 7. Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen KF Ärende 7 Motion om kameraövervakning och ordningsvakter i kommunen Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-01-16 KS 2017.0361 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Mats Johansson Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Kommittédirektiv. Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd. Dir. 2015:125. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015

Kommittédirektiv. Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd. Dir. 2015:125. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Kommittédirektiv Kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd Dir. 2015:125 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda vissa frågor om

Läs mer

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun

Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Policy för kameraövervakning av fastigheter ägda eller hyrda av Umeå kommun Del A Del B Del C Skolfastigheter Övriga fastigheter Gemensamma frågor Dokumenttyp Policy Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn

Läs mer

Stödmaterial i frågor kring kameraövervakning inomhus i skolor

Stödmaterial i frågor kring kameraövervakning inomhus i skolor Bilaga 1 Stödmaterial i frågor kring kameraövervakning inomhus i skolor Utbildningsförvaltningen 2017-02-27 2 Innehåll 1. Förord. 3 2. Kameraövervakning en åtgärd först efter att andra åtgärder prövats..

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Beslut Diarienr 1 (9) 2017-04-05 2237-2016 Hotell AB Bastionen Box 288 401 24 Göteborg Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av hotell Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-10-01 917-2008 Styrelsen för Stiftelsen Franska skolan Box 1344 111 83 STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Personuppgiftsbehandling

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende Beslut Diarienr 1 (7) 2016-12-06 1545-2016 Vardaga Äldreomsorg AB Box 1565 171 29 Solna Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning av särskilt boende Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0994/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0994/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-09 Diarienummer 0994/17 Juridiska avdelningen Kerstin Glittmark Telefon 031-368 06 47 E-post: kerstin.glittmark@stadshuset.goteborg.se Ansökan om kameraövervakning Förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kameraövervakningslag; utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:460 Utkom från trycket den 12 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Syftet med lagen 1 Syftet

Läs mer

Svensk författningssamling 2013:460

Svensk författningssamling 2013:460 Svensk författningssamling 2013:460 Kameraövervakningslag (2013:460) - riksdagen...page 1 of 13 Startsidan / Dokument & lagar / Lagar / Svensk författningssamling / Kameraövervakningslag (2013:460) Svensk

Läs mer

Sida 1 av 7. Länk till register o förarbeten. SFS nr: 1998:150. Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L5

Sida 1 av 7. Länk till register o förarbeten. SFS nr: 1998:150. Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L5 Sida 1 av 7 Hem Sök i Rixlex Post 1 av 1 i SFST Länk till register o förarbeten Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-26. En ny kameraövervakningslag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-26. En ny kameraövervakningslag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-26 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. En ny kameraövervakningslag Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datum Diarienr 2011-02-14 246-2010 Utbildningsnämnden Malmö stad 205 80 Malmö Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus i skola Datainspektionens beslut Datainspektionen förelägger

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ

Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen VÄXJÖ ANSÖKAN OM KAMERAÖVERVAKNING Länsstyrelsen i Kronobergs län Rättsfunktionen 351 86 VÄXJÖ Läs ifyllnadshjälpen för frågorna i ansökningsblanketten innan ansökan lämnas till Länsstyrelsen. Viktig information

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Bergkvarabuss AB

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Bergkvarabuss AB Datum Diarienr 2012-04-13 693-2011 Bergkvarabuss AB Gunnerstorpsvägen 5 432 95 VARBERG Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Bergkvarabuss AB Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning i soprum

Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning i soprum Beslut Diarienr 1 (11) 2016-12-20 211-2016 Riksbyggen Bostadsrättsförening Concordia Box 8057 200 41 Malmö Tillsyn enligt kameraövervakningslagen (2013:460) kameraövervakning i soprum Datainspektionens

Läs mer

Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm

Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Överklagande Diarienr 1 (7) 2015-09-14 1574-2015 Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart Region Skåne, Koncernkontoret,

Läs mer

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr

Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr Länsstyrelsernas tillsyn av kameraövervakning 2014 Foto framsida: cc.flickr.com/severinmayr INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 1 ALLMÄNNA UTGÅNGSPUNKTER... 1 SAMMANFATTNING... 1 VILKA REGLER GÄLLER FÖR

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund Datum Diarienr 2012-02-03 1546-2011 Hemköpskedjan AB 171 78 SOLNA Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid Hemköp i Östersund Datainspektionens beslut Datainspektionen bedömer

Läs mer

Kameraövervakning Stefan Aimer

Kameraövervakning Stefan Aimer Kameraövervakning Stefan Aimer Svensk Säkerhetsvideo AB Bolaget. Grundades 1993 av Stefan Aimer och Juha Järvinen och är idag Sveriges ledande distributör av CCTV system. Personal. Vi har 21 personer anställda

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid IKEA Svenska Försäljnings AB i Kållered

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid IKEA Svenska Försäljnings AB i Kållered Datum Diarienr 2011-06-08 1331-2010 IKEA Svenska Försäljnings AB Box 402 260 35 Ödåkra Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning vid IKEA Svenska Försäljnings AB i Kållered Datainspektionens

Läs mer

PM En ny kameraövervakningslag

PM En ny kameraövervakningslag Observera Forsåvägen 15B 441 95 Alingsås Tel 0322-66 52 50 info@observera.se www.observera.se PM En ny kameraövervakningslag Datum: 2013-07-01 En ny kameraövervakningslag infördes den 1 juli 2013. Huvudprinciperna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM meddelad i Stockholm den 21 oktober 2016 KLAGANDE Datainspektionen Box 8114 104 20 Stockholm MOTPART AA 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 10

Läs mer

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet?

Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Integritetsskydd (vid sidan av OSL): Sammanhangen Bakgrund Nyckelbegrepp Mer integritet? Motiv för skydd av persondata/ integritet Det allmännas och det enskildas (FB, Google mfl) ökade informationstillgång

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Posten Logistik AB:s anläggning på Exportgatan 16 i Göteborg

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Posten Logistik AB:s anläggning på Exportgatan 16 i Göteborg Datum Diarienr 2011-06-15 1405-2010 Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Kameraövervakning inomhus vid Posten Logistik AB:s anläggning på Exportgatan 16 i Göteborg Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

PM En ny kameraövervakningslag

PM En ny kameraövervakningslag Observera Forsåvägen 15B 441 95 Alingsås Tel 0322-66 52 50 info@observera.se www.observera.se PM En ny kameraövervakningslag Datum: 2013-07-01 En ny kameraövervakningslag infördes den 1 juli 2013. Huvudprinciperna

Läs mer