Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2010"

Transkript

1 Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2010

2 Innehåll Koncernens verksamhet i korthet 2 VD summerar 4 Strategisk inriktning 6 Organisation och styrning 8 Medarbetare, kvalitet och miljö 12 Utveckling 14 Affärsområde ytmontering 18 Affärsområde mönsterritare 24 Utveckling av en ny produkt LDI 26 Bolagsstyrningsrapport 30 Styrelse och revisor 31 Ledningsgrupp 32 Micronic Mydata-aktien 34 Flerårsöversikt 77 Övrig information Flik Finansiell och teknisk ordlista Finansiella rapporter 36 Förvaltningsberättelse 39 Risker och riskhantering 42 Koncernens resultaträkningar och rapporter över totalresultat 43 Kommentarer till koncernens räkningar 45 Rapporter över kassafl öden för koncernen 45 Rapporter över fi nansiell ställning för koncernen 46 Sammandrag avseende förändringar i koncernens eget kapital 47 Moderbolagets resultaträkningar och rapporter över totalresultat 47 Moderbolagets kassafl ödesanalyser 48 Moderbolagets balansräkningar 48 Kommentarer till moderbolagets räkningar 49 Sammandrag avseende förändringar i moderbolagets eget kapital 50 Tilläggsupplysningar och noter 76 Revisionsberättelse 76 Revisors yttrande om bolagsstyrningsrapporten För information och förklaringar hänvisas till ordlistorna längst bak i årsredovisningen samt till vår webbplats Bilden på omslaget visar en bildsensor och tillhörande elektronik. Bildsensorn är en komponent som ingår i t ex alla mobiltelefoner utrustade med en digitalkamera. Ett flertal av de system, som Micronic Mydatas båda affärsområden erbjuder, kan användas för att tillverka bildsensorn och tillhörande elektronik.

3 Koncernens bolag Försäljning & service Två marknadsledare. Ett företag. Micronic Mydata är verksam inom elektronikindustrin. Företaget levererar kostnadseffektiva och nyskapande produktionslösningar. Genom två affärsområden, ytmontering och mönsterritare, vänder sig koncernen till olika delar av näringskedjan inom elektronikindustrin. Världsledande företag använder Micronic Mydatas mönsterritare och utrustning för ytmontering. Affärsområde Ytmontering Affärsområdet riktar sig till den del av marknaden för ytmonteringsutrustning där elektronik med ett relativt sett högt förädlingsvärde produceras. Här är ledord som hög kvalitet, korta ställtider och flexibilitet mycket viktiga. Affärsområdet har över maskiner installerade på platser världen över. Merparten av kunderna finns i USA och Europa. Kunderna består av många mindre och medelstora kunder främst inom branscher där produktserierna är korta och kretskorten relativt dyra och komplicerade. De är beroende av en flexibel utrustning som möjliggör snabba produktionsbyten. Kunderna är både kontraktstillverkare inom elektronikindustrin och tillverkare av egna produkter och finns inom bland annat rymd-, flyg-, dator- och telekomindustrin med höga krav på flexibel elektronikproduktion. Marknadsposition Affärsområdet har en marknadsledande position inom segmentet för flexibel elektronikproduktion, baserat på en kombination av hög kvalitet, nyskapande produktionsteknik och hög flexibilitet. Affärsområde Mönsterritare Affärsområdet riktar sig mot en tillverkningsindustri med dygnet-runt produktion som kräver produkter i teknikens framkant med hög noggrannhet och kvalitet. All försäljning går på export. Affärsområdet har ett 10-tal större kunder runt om i världen. Majoriteten av kunderna, cirka 80 procent, finns i Asien. Kunderna kan delas in i två kategorier. Den ena är kommersiella fotomasktillverkare, som är underleverantörer till elektroniktillverkare, exempelvis Toppan, DNP och Hoya med flera. Den andra kategorin är stora elektroniktillverkare med egen fotomasktillverkning, exempelvis Intel, Samsung och LG. Marknadsposition Affärsområdet är marknadsledare inom maskritare för bildskärmar. Systemen är industristandard. Konkurrensfördelarna är ett stort tekniskt försprång, hög ritkvalitet och hög produktivitet. På halvledarmarknaden är affärsområdet en etablerad leverantör som erbjuder marknaden maskritare för kostnadseffektiv volymproduktion av fotomasker, såväl för världens mest avancerade halvledarchip som enklare halvledarchip. Avancerad elektronisk kapsling är en del av halvledarmarknaden. Elektronisk kapsling används för att ansluta och skydda halvledarchip. Affärsområdet har en ledande ställning med sina maskritare. Rithastighet och hög ritkvalitet är de största konkurrensfördelarna. Affärsområdet ser också en framtida marknad för en ny produkt, direktritaren LDI, inom avancerad elektronisk kapsling.

4 MENU Elektronisk utrustning Micronic Mydatas plats i tillverkningskedjan inom elektronikindustrin: Montering Ytmonteringsutrustning: Produkter Ytmonteringsutrustning: Jet printing: MY500 Pick and place: MY100 Elektroniska komponenter Direktritare, LDI Direktritare: Elektronisk kapsling: LDI Material Maskritare: Maskritare: Halvledare: Bildskärmar: Elektronisk kapsling: FPS Sigma Omega Prexision LRS Tillverkningskedjan inom elektronikindustrin omfattar flera nivåer. Micronic Mydata vänder sig till samtliga nivåer i kedjan förutom rena slutprodukter, dvs elektroniska konsumentprodukter som mobiltelefoner, datorer och TV-apparater.

5 2010 i korthet Kvartal 1 Micronic Mydata ingick avtal med Intel Corporation för att utveckla laserbaserade litografilösningar till marknaden för avancerad elektronisk kapsling. Micronic Mydata erhöll order på ett LDI-system från Intel. Stor kraft las på arbetet att integrera de båda företagen Mydata och Micronic. Administrativa enheter slogs samman och gemensamma organisationer för utveckling och produktion skapades. Lokalerna i Täby förbereddes för en sammanslagning. Kvartal 3 Marknaden återhämtade sig under tredje kvartalet och Micronic Mydata erhöll den näst största ordern i företagets historia på maskritarsidan, då en kund i Asien beställde två maskritare för tillverkning av bildskärmsfotomasker. Även marknaden för ytmonteringsutrustning såg en stark återhämtning med god orderingång. Utvecklingen av den nya LDI-produkten var intensiv och i nära samarbete med flera partners i korthet Kvartal 2 Micronic Mydata genomförde en nyemission med företrädesrätt för företagets aktieägare. Syftet med nyemissionen var framför allt att säkerställa finansiering av utveckling och marknadsföring av företagets nya produkt, direktritaren LDI. Nyemissionen, som fulltecknades, tillförde 231 miljoner kronor efter emissionskostnader. Integrationsarbetet fortsatte genom en 100-dagarsplan. Samlokaliseringen i Täby slutfördes. Företaget bytte namn till Micronic Mydata AB. Kostnadsbesparingar på 60 miljoner kronor på årstakt säkerställdes, i relation till företagens struktur vid samgåendet. Kvartal 4 Leveransen av tre maskritare, i kombination med fortsatt stark försäljning av ytmonteringsutrutning, bidrog till ett omsättnings- och resultatmässigt starkt fjärde kvartal och därmed även helår. Det första LDI-systemet levererades till en samarbetspartner för utvärdering inför framtida produktion. Försäljningen MSEK 2010 fördelat på tillämpningar Försäljningen MSEK 2010 fördelat per region Mönsterritare system Ytmontering system Asien EMEA Mönsterritare eftermarknad Ytmontering eftermarknad Nord- och sydamerika Finansiell översikt proforma Nettoomsättning, MSEK Bruttomarginal, % 49,2 40,0 39,5 28,4 29,3 54,3 54,4 Rörelseresultat, MSEK Rörelsemarginal, % 5,6 17,0 17,6 6,6 55,6 10,2 13,5 Justerad rörelsemarginal, % 11,2 10,1 10,1 15,0 40,2 18,2 22,3 Utvecklingskostnader Utvecklingsutgifter Aktiverad utveckling Orderingång, MSEK Orderstock, 31 december, MSEK Resultat per aktie före utspädning, kronor 0,45 2,59 2,21 0,78 5,30 2,37 3,00 Resultat per aktie efter utspädning, kronor 0,45 2,59 2,21 0,78 5,30 2,37 2,99 Genomsnittligt antal anställda MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

6 Vi har en världsledande position och ett unikt kunnande att bygga vår verksamhet på. VD summerar Att summera 2010 är att konstatera att vi nådde högre försäljning och betydligt bättre resultat än året innan. Dessutom har vi skapat en stark koncern inför framtiden och byggt basen för en uthållig lönsamhet var mitt första hela verksamhetsår som VD för Micronic Mydata. Man kan med fog säga att det har varit händelserikt. När vi gick in i det nya året var den nya koncernen knappt ett halvår gammal och den globala lågkonjunkturen låg fortfarande tung över våra marknader. Nu, drygt ett år senare har vi, tack vare ett gediget arbete från alla medarbetare, lagt grunden för en ny och betydligt mer konkurrenskraftig koncern. Under hösten tog vi emot vår näst största order hittills på maskritare. Samtidigt vände konjunkturen och försäljningen av system för ytmontering tog fart. Själv tycker jag att just det faktum att våra kunder återigen investerar är det mest glädjande, eftersom en ökad orderingång både ger syre till organisationen och ger oss möjligheterna att arbeta mer långsiktigt. Orderingången ger oss den stabilitet och uthållighet som vi behöver för att kunna gå vidare med full kraft. Orderingången på utrustning för ytmontering nådde under året 712 miljoner Både ytmonteringsverksamheten och eftermarknaden växer och ger oss en stabil ekonomisk bas och därmed en god uthållighet. kronor, en ökning med hela 54 procent jämfört med året innan. Även försäljningen blev stark, särskilt i slutet av året, inom både ytmontering och mönsterritare. Genom den starka försäljningen nådde vi ett rörelse resultat på 73 miljoner kronor, vilket är en förbättring med drygt 250 miljoner från Vi har realiserat en stor del av de utlovade synergieffekterna från samgåendet, genomfört en nyemission och är väl på väg när det gäller den nya tekniken Laser Direct Imaging (LDI) för direktritare, som kommer att vara viktig i vår framtida utveckling. Satsningarna på LDI-utvecklingen har varit stora, hela 137 miljoner kronor, motsvarande 55 procent, av våra utvecklingskostnader. Resultatet är att vi nådde en viktig milstolpe när vi i slutet av året skeppade det första LDI-systemet. 100 dagar Arbetet med att smälta samman Micronic och Mydata till ett gemensamt företag tog en stor del av vår uppmärksamhet under årets första månader. Vi kunde snabbt konstatera att det fanns passioner som förenade oss, nämligen teknik och teknikutveckling och internationella affärer. För att inte förlora tid valde vi att gå snabbt fram och identifierade ett 100-dagarsprogram med tydliga del- och slutmål. Efter en omfattande chefsgenomlysning var såväl ledningsgrupp som högre chefer tillsatta vid inledningen av 2010 och vi kunde inleda arbetet med att omstrukturera verksamheten för att uppnå de synergieffekter vi identifierat. Programmets mål nåddes enligt plan och i tid. Vi fortsätter nu med att bygga en flexibel och affärsinriktad organisation, där vi kan utnyttja våra kompetenser bättre och arbeta över produktområdena. Det gör att vi i framtiden snabbare kan identifiera, prioritera och driva viktiga utvecklingsprojekt. Enheterna inom produktion och utveckling arbetar idag integrerat, liksom stödfunktioner som ekonomi, IT, inköp, kvalitet och personal. Vårt arbete för att skapa en gemensam kultur och gemensamma värderingar intensifierades under hösten. Värderingarna kopplas till en modell där vi balanserar intressen hos våra aktieägare, våra kunder och 2 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

7 vår personal. Det innebär att vi ska klara tillväxt och uthållig lönsamhet, skapa nya produkter och lösningar som ökar våra kunders lönsamhet och samtidigt vara en bra arbetsplats. Som kunskapsföretag måste vi kunna rekrytera och behålla kompetenta medarbetare som gör att vi kan utveckla vårt erbjudande. Lyckas vi med allt detta får vi en kraftfull positiv spiral. Strategi Vi strävar efter att bygga ett Micronic Mydata som ska vara stabilt, uthålligt och lönsamt i både med- och motvind. Därför fokuserar vi i vår strategi på att: Behålla och utveckla vår ledande position inom ytmontering och mönsterritare Bygga upp en effektiv och lönsam service- och eftermarknadsverksamhet Skapa nya tekniska lösningar och produkter, som på affärsmässig grund, säkrar vår position och vår lönsamhet. Både ytmonteringsverksamheten och eftermarknaden växer och ger oss en stabil ekonomisk bas och därmed en god uthållighet. Även om orderingången för maskritare varierar över tid och tillväxten inte är lika stark ger maskritarverksamheten oss mycket god lönsamhet. Satsningen på att utveckla vår patenterade LDI-teknik gör att vi redan nu förbereder oss för att klara de krav som kun der na kommer att ställa på sina direktritare i framtiden. Sammantaget gör detta att vi skapar goda förutsättningar för att i framtiden leve rera en högre vinstmarginal. Samtidigt bygger vi en bredare produktbas med större volymer och en gemensam kompetensbas för våra produktområden. Möjligheter på marknaden Det är en styrkedemonstration av stora mått att ett litet bolag som Micronic Mydata kan ta den plats som vi faktiskt gör. Vi har en unik position på marknaden för maskritare för bildskärmar. Vi kan med stolthet säga att så gott som alla tillverkare av TFT-LCD-skärmar använder fotomasker från Micronic Mydatas maskritare. Produkter från Micronic Mydata är en förutsätt- ning för både den platt-tv som finns i snart sagt varje hem världen över och för surfplattan som visar en fantastisk försäljningsökning. Vi finns dess utom bland de ledande leverantörerna när det gäller maskritare för såväl halvledartillverkning som avan cerad elektronisk kapsling. På ytmonteringssidan har vi en stark marknadsposition och höga marknadsandelar i både USA och Europa. Detta har vi nått med en flexibel utrustning för två processteg, applicering av lodpasta och montering av komponenter på kretskort, som möjliggör snabba omställningar i produktionen. Vi utökar nu vår närvaro på den expansiva kinesiska marknaden, både genom bildandet av ett bolag och genom att knyta till oss fler distributörer. Om man, liksom jag, är övertygad om att vi i framtiden kommer att vilja ha tillgång till ännu mer digital information och därmed efterfrågar alltmer elektronik, så ligger Micronic Mydatas affärsidé, verksamhet och strategi helt rätt. Vägen till uthållig lönsamhet Tillgången till våra produkter är ofta avgörande för våra kunders verksamhet, vilket innebär att vi har ett ansvar för att leverera de tjänster och produkter som kunderna behöver. Samtidigt är vår installerade bas mycket stor. Det innebär att vi har goda möjligheter att utveckla service-erbjudandet till en långsiktigt lönsam verksamhet. Jag är övertygad om att Micronic Mydata har slagit in på den rätta vägen. Genom att leverera effektiva produktionslösningar till våra kunder tar vi ansvar för utvecklingen inom elektronikindustrin. Samtidigt skapar vi förutsättningar att nå våra långsiktiga mål, framför allt uthållig lönsamhet med goda möjligheter för tillväxt. Vi har en världsledande position och ett unikt kunnande att bygga vår verksamhet på. Rätt utnyttjat gör det att vi kommer att behålla vårt försprång framför våra konkurrenter. Det är med stolt het jag leder Micronic Mydata i det arbetet. Jag vill också i detta sammanhang ta tillfället i akt och rikta ett varmt tack till kunder, leverantörer och medarbetare för ett gott samarbete och goda insatser under det gångna året. Vi kan med stolthet säga att så gott som alla tillverkare av TFT-LCD-skärmar använder fotomasker från Micronic Mydatas maskritare. VD summerar Peter Uddfors VD och koncernchef MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

8 Strategisk inriktning Micronic Mydata är genom sin strategiska positionering på väg att bli en viktig leverantör till elektronikindustrin. Med innovativa produktionslösningar som attraherar marknaden ska företaget nå stabil tillväxt och uthållig lönsamhet. Med tydliga och utmanande målsättningar ska koncernen nå uthållig lönsamhet Synergier utvecklas till styrkor för koncernen Drivkrafterna inom elektronikindustrin är basen för hur Micronic Mydata planerar och styr verksamheten. Under 2009 genomfördes samgåendet mellan Micronic Laser Systems och MYDATA automation. En väsentlig orsak till samgåendet var att skapa en större leverantör till elekt ronikindustrin med ett bredare produktutbud. Två marknadsledare, med starka varumärken inom sin respektive marknad, bildar nu Micronic Mydata. Genom sam gåendet minskas påverkan av marknadernas sväng ning ar och därmed oregelbunden order ingång och försäljning. Ett viktigt mål var att synliggöra synergier och effektivise ringar inom tolv månader. Dessa ska ge Micronic Mydata bättre lönsamhet och ökad finansiell stabilitet. Företaget har arbetat intensivt för att identifiera och realisera synergier och samtidigt utveckla gemensamma strategier och värderingar inom hela koncernen. Kostnadsbesparingar på cirka 60 miljoner kronor i årstakt, i relation till hur bolaget såg ut vid samgåendet, har uppnåtts och får full effekt under Elektronikindustrins drivkrafter Organisationen är formad och integrerad för att effektivt kunna tillgodogöra sig den kompetens som finns, inte minst inom produktion och produktutveckling. Aff ärsidé Micronic Mydata strävar efter att vara ett globalt högteknologiskt tillväxtföretag med uthållig lönsamhet genom att utnyttja den fulla potentialen av nuvarande och framtida produkterbjudanden. Koncernens affärsidé har brutits ner i övergripande mål för respektive affärsområde, vilka utvecklats i en strategisk plan på kort och lång sikt. Alla delar av organisationen har medverkat i framtagandet av den strategiska planen. Övergripande mål för ytmonteringsutrustning Micronic Mydata ska fortsätta att utveckla sin ledande ställning inom högmixsegmentet för ytmonteringsutrustning genom att förstärka produktportföljen och genom att växa på nya marknader. Högmixsegmentet utgörs av den delen av marknaden som efterfrågar effektiv utrustning för montering av kortare serier av avancerade kretskort. Micronic Mydata ska optimera kundvärdet av sina tjänster genom att ytterligare utveckla utbudet till eftermarknaden. Eftermarknaden utgörs framför allt av service, tillbehör, mjukvara och uppgraderingar. Övergripande mål för mönsterritare Micronic Mydata ska behålla sin starka ställning inom marknaden för maskritare för fotomasktillverkning genom att erbjuda produktionslösningar för nuvarande 4 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

9 och framtida behov. Micronic Mydata ska genom sin LDI-satsning (Laser Direct Imaging) inta en ledande ställning inom marknaden för exponeringsutrustning för elektronisk kapsling och ge företagets kunder förutsättningar att bli framstående inom avancerad elektronisk kapsling. Micronic Mydata ska optimera kundvärdet av sina tjänster genom att ytterligare utveckla utbudet till eftermarknaden. Eftermarknaden utgörs framför allt av service, uppgraderingar och tilläggsprodukter. Värdeskapande För att Micronic Mydata långsiktigt ska lyckas är det väsentligt att skapa värden för koncernens huvudsakliga intressegrupper. Värde för aktieägarna Micronic Mydata skapar värde för aktieägarna genom att bedriva en uthålligt lönsam och växande verksamhet. Det görs med fokus på befintliga produkt områden och marknader. Samtidigt ska företaget expandera mot nya produktområden och nya marknader för att minska affärsrisken och ytterligare stärka lön samheten. Genom tillväxt, stabilt rörelseresultat och god soliditet ska företaget öka värdet på aktieägarnas investering. Värde för kunderna Micronic Mydata skapar värde för kunderna genom att utveckla innovativa och kostnadseffektiva lösningar för nuvarande och framtida produkter för elektronikkonsumenter. Med affärsmässig och teknisk kunskap möter företaget kundernas behov avseende kortare ledtider till marknaden, lägre produktionskostnad och högre kvalitet, faktorer som är avgörande för kunderna. Värde för medarbetarna Micronic Mydata skapar värde för medarbetarna genom att erbjuda en inspirerande arbetsplats som kännetecknas av passion för innovation, både avseende affärer och teknologi. Medarbetarna ställs inför utmaningar och förväntas ta ansvar utifrån gemen samma värderingar. Micronic Mydata strävar efter effektivitet, uthållig lönsamhet och tillväxt, vilket också ska ge personlig utveckling. Värderingsgrunder Som bas för att formulera värderingar och affärsplan har Micronic Mydata utformat sin vision och mission. Vision Micronic Mydata will be the business partner of choice for enabling the future of electronics. Mission Together with our customers we undertake the challenges of the electronics industry, providing innovative and cost-effective solutions for production. Strategisk inriktning Affärsstrategi Produktutvecklingsstrategi Organisationsutvecklingsstrategi Finansiella mål På kort sikt ska Micronic Mydata nå förbättrad lönsamhet inom nuvarande verksamhetsområden. Genom utveckling av nuvarande produktutbud, samt genom att utveckla eftermarknadsaffären, stärker koncernen sin position inom ytmontering. Med effektiva produktionslösningar tillgodoses kundernas behov i en avancerad produktionsmiljö, vilket ska ge förbättrad lönsamhet. Inom mönsterritare behåller Micronic Mydata sin starka ställning genom effektiva produktionslösningar och genom att utveckla eftermarknadens erbjudanden till kunden. Under denna period identifierar och påbörjar företaget utvecklingen av framtida tillväxtområden. Den pågående utvecklingen av LDI-produkten är ett sådant område. På medellång sikt minskar affärsrisken genom lansering av nya produkter och genom expansion på nya marknader. På lång sikt når koncernen uthållig och lönsam tillväxt. Företaget fortsätter att utveckla befintliga produktområden och identifierar samtidigt nya affärsmöjligheter. Dessa baseras på de starkaste tillgångarna, vilka är teknologikunnande, geografisk närvaro, medarbetarnas kompetens, en stark passion för elektronikindustrin och dess framtida möjligheter samt strategiska affärssamarbeten. För att långsiktigt nå de finansiella och affärsmässiga målen krävs en tydlig process för framtagande av företagets framtida produktportfölj. Micronic Mydata utvärderar möjliga utvecklingsprojekt och ställer dem mot alternativ utifrån affärsmässiga beslut. Företaget utnyttjar tidigare utveckling vid framtagandet av nya erbjudanden. Ny utveckling återanvänds i framtida produkter. Det ska också finnas resurser att blicka långt framåt för att tidigt identifiera kommande affärsmöjligheter. Genom utveckling av interna processer och genom att utnyttja företagets samlade kompetens når Micronic Mydata uthållig och lönsam tillväxt. Områden som identifierats är bland annat processer för materialförsörjning, produktion, produktutveckling samt medarbetar- och organisationsutveckling. Genom nytänkande och affärsmässighet kan medarbetare bidra till att nå mål som hög flexibilitet, ökad produktkvalitet och lägre kostnader. Micronic Mydatas långsiktiga finansiella mål är att nå en rörelsemarginal på 15 procent sett över en konjunkturcykel. Med verksamhet inom utrustningsindustrin, med tidvis kraftiga svängningar, krävs en stark balansräkning med en soliditet överstigande 60 procent. MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

10 Organisation och styrning Micronic Mydata är med starka varumärken en global koncern som riktar sitt erbjudande till elektronikindustrin. En global koncern Micronic Mydata bedriver verksamhet genom 13 operativa dotterbolag fördelade på två affärsområden, ytmontering och mönsterritare. Koncernen är verksam i elva länder; Sverige, Frankrike, Japan, Kina, Nederländerna, Singapore, Storbritannien, Sydkorea, Taiwan, Tyskland och USA. I Sverige finns en utvecklingsenhet i Göteborg. Därutöver finns ett stort antal distributörssamarbeten och agenter världen över. I Japan och Kina har koncernen gemensamma bolag för affärsområdena. Organisation Koncernens försäljnings- och kundsupportorganisationer är organiserade i separata enheter då de representerar två affärsområden med verksamheter där marknader och kunder skiljer sig. Affärsområde ytmontering är marknadsledande inom sitt segment med cirka 25 procents marknadsandel i USA och Europa. Verksamheten riktar sig till den del av marknaden där elektronik med ett relativt sett högt förädlingsvärde produceras. En typisk slutkund finns inom sektorerna avancerad industriell elektronik, medicinsk teknik eller försvarsindustri. Dotterbolag, med egna försäljningskontor, finns i Frankrike, Japan, Kina, Nederländerna, Singapore, Storbritannien, Tyskland och USA. Kundbasen består av cirka kun der. För bearbetning av den breda kundbasen bedriver affärsområdet försäljning och service via det svenska bolaget och de lokala dotterbolagen. Därutöver finns ett 70-tal distributörer och agenter världen över. Eftermarknaden är en viktig och växande verksamhet. En global serviceorganisation tillhanda håller support, reservdelar och tillbehör. Support och service hos kund hanteras av servicetekniker på 30 servicecentra runt om i världen. Vidare finns applikationscentra i Sverige, Singapore och USA, som ger global support dygnet runt. Affärsområde mönsterritare bedriver marknadsföring och försäljning via moderbolaget. Dotterbolagen i Japan, Sydkorea, Kina och USA ansvarar för service och kundsupport. De har också ett nära samarbete med moderbolaget i marknadsföring, försäljning och installation. Från årskiftet 2010/2011 tog Micronic Mydata över verksamheten för mönsterritare i Kina i egen regi från att tidigare ha bedrivit försäljning och service via en agent. Koncernen har nu ett gemensamt bolag för båda affärsområdena. Kunderna, som till 80 procent finns i Asien, består av ett begränsat antal högteknologiska företag. Maskritarna representerar stora investeringar för kunden, vilket gör att för- En mångfald bland medarbetarna är en styrka i våra internationella kontakter. 6 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

11 säljningen genomförs med ett stort inslag av personliga kundkontakter. I Taiwan bedrivs försälj ning och service via en agent. Eftermarknaden är en mycket viktig och växande verksamhet. Kunderna måste kunna nyttja systemen för produktion dygnet runt, vilket ställer höga krav på före tagets serviceverksamhet. I Japan finns det tekniska centret Asia Technical and Application Center (ATAC), som stödjer hela den asiatiska regionen. Moderbolaget bistår med installationsgrupper samt utökad support i form av experthjälp och utbildning. Koncerngemensamma resurser Enheterna för produktion, utveckling, produktledning, ekonomi, IT och personal har integrerats för att uppnå en effektiv organisation med bred kompetens. Koncernens administrativa enheters uppgift är att stöd ja verksamheten genom att tillhandahålla en väl fungerade ekonomi- och personalfunktion samt IT-struktur. Under året har ett intensivt arbete pågått för att bland annat införa ett nytt gemensamt affärs system. Vid produktion av maskritare ska extrema kvali tetsoch prestandakrav uppfyllas trots korta serier. För detta krävs specialkunskaper inom till exempel optik, mekanik, laserteknik och styrelektronik. Maskritaren måste stå i renrum när kritisk optik monteras, delsystem justeras och systemet testas. I nästa fas tar installationsavdelningen över. De ansvarar för uppstart och kalibrering samt för acceptanstester. Slutligen sker driftsättning hos kund där systemet finjusteras och slutlig acceptanstest genomförs. Organisation och styrning Flexibel produktion med unik teknisk bredd Företagets produktion sker i anläggningen i Täby. På den gemensamma produktionsavdelningen tillverkas årligen samtidigt ett hundratal ytmonteringsmaskiner och ett fåtal skräddarsydda maskritare. En ytmonteringsmaskin monteras på cirka en dag av På den snabbt växande kinesiska marknaden bygger vi förtroende och starka kundrelationer genom direkt närvaro, lokal kompetens och täta kundkontakter. Pelle Wennerlund Verkställande direktör, Micronic Mydata, Kina Erfaren personal behövs då en ytmonteringsmaskin ska produceras, konfigureras och kalibreras. Båda verksamheterna kräver god planering och materialförsörjning där inköpsavdelningen spelar en viktig roll. Micronic Mydatas strategi är att använda leverantörer med förmåga att leverera delsystem och som har egen utvecklingskapacitet samt global närvaro. Andra avgöran de faktorer är förmågan att agera pro-aktivt och att leverera enligt överenskommelse. Detta är avgörande i företagets strävan att korta ledtiden till marknaden. två medarbetare. Därefter följer en kalibrerings- och konfigureringsfas på fem dagar. För att hålla korta leve ranstider och hög flexibilitet i produktion, har koncernen ett nära samarbete med underleverantörer. Avancerade delsystem, som är egenutvecklade, köps färdigproducerade. Maskinerna installeras och driftsätts därefter av serviceorganisationen. När personalen arbetar med maskritarna klär de om till renrumskläder eftersom en dammfri miljö krävs då de nanometerbreda (miljondels millimeter) linjerna på fotomaskerna ska ritas. MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

12 Medarbetare, kvalitet och miljö Under året har arbetet varit intensivt med att integrera verksamheter och skapa en gemensam global kultur och värderingar. Kvalitetsarbetet inriktades på att skapa möjligheter till ständiga förbättringar och samordningsvinster. Medarbetare Den nya konstellationen Micronic Mydata stod under slutet av 2009 inför utmaningar på flera områden. Med samlokalisering av verksamheten samt en gemensam kultur skapades ett företag. Samtidigt påverkade de kvardröjande effekterna av lågkonjunkturen koncernens lönsamhet negativt, något som ökade kraven på snabba och konstruktiva åtgärder. Under de sista månaderna 2009 genomfördes en första omfattande chefsgenomlysning. Detta innebar att såväl ledningsgrupp som samtliga högre chefer i nästa nivå var identifierade och tillsatta i den nya gemensamma organisationen redan till årsskiftet. Nästa steg var att omstrukturera verksamheterna i Micronic och Mydata för att nå önskade synergieffekter från sammanslagningen. Detta genomfördes innan affärsområde ytmontering flyttade från Bromma till den gemensamma fastigheten i Täby. För att skapa en plattform för ett gemensamt koncernperspektiv inleddes tidigt förhandlingar för att harmonisera anställningsvillkoren för samtliga medarbetare. Det fanns inledningsvis skillnader, men under våren 2010 resulterade arbetet i likvärdiga anställningsvillkor. Under hösten fortsatte arbetet för att skapa en enhetlig koncernkultur. En grundsten i detta var ett omfattande projekt för att ta fram och tydliggöra koncernens gemensamma värderingar och framtida kulturer. I stort sett samtliga anställda i den svenska verksamheten engagerades via diskussioner och olika typer av gruppövningar. Under 2011 kommer detta arbete att fortsätta i Sverige och i koncernens internationella dotterbolag. Som en naturlig följd av chefsgenomlysningen utvecklade koncernen en ledarprofil som ska användas vid chefstillsättningar. Ett program för rörlig lön för Antal medarbetare totalt 551 per region 2010 Europa Asien Nordamerika Antal medarbetare totalt 551 per funktion 2010 Utveckling Supportfunktioner Försäljning & marknad Kvalitet Inköp Produktledning Produktion & logistik Service Koncernens värderingar är: Passion for technology Passion for business Passion for people 8 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

13 samtliga anställda i Sverige, oavsett tjänstenivå, baserat på koncernens finansiella mål, där orderingång, lönsamhet och kassaflöde är viktiga mätetal, infördes I november 2010 inleddes också en medarbetarundersökning. Arbetet med sammanslagningen, både vad gäller den fysiska samordningen och samordningen av processer och rutiner, ledde till att vissa åtgärder blev vilande under året. Dessa kommer att samlas upp och åtgärdas under Arbetsmiljö I produktionen förekommer få repetitiva arbetsmoment och antalet rapporterade incidenter är lågt. Vissa potentiella arbetsrisker finns dock, bland annat när det gäller de lasersystem som används. Här finns tydliga säkerhetsinstruktioner och rutiner. Företaget bygger en kundnära organisation Under 2011 kommer arbetet med koncernens värderingar att fortsätta samt arbetet med att identifiera kompetenser och kompetensbehov för framtiden. Det talangutveck lingsprojekt som inleddes 2009 fick vila under fusions arbetet 2010, men planeras att återupptas under Under året ska företaget skapa tydligare karriärvägar för specialister och linjechefer genom att ytterligare tydliggöra roller och befattningar med hjälp av ett system för befattningsbeskrivningar. Den process för översyn och utvärdering av kollek tivavtal, som inleddes 2010, fortsätter under Den stora utmaningen på medarbetarområdet blir att fortsätta bygga en gemensam, affärsorienterad och kundnära kultur och organisation. Det handlar också om att sammanföra kompetenserna från Micronic och Mydata. Detta dels för att skapa en mer flexibel organisation som snabbt kan industrialisera produkter, dels för att lägga grunden till förmågan att utveckla nya gemensamma produkter inom befintliga och nya områden. Enheterna inom produktion och utveckling arbetar idag integrerat, liksom koncernens stödfunktioner, ekonomi, IT, kvalitet, inköp och personal. Utökade aktiviteter inom rekrytering För att i ett längre perspektiv säkerställa kompetensförsörjningen inom alla discipliner, såväl inom teknik som affärsmässighet, kommer Micronic Mydata under 2011 att utöka sina aktiviteter. Dessa riktas främst mot de svenska tekniska högskolorna KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg. Koncernen för en dialog med KTH när det gäller olika samarbeten, med det övergripande syftet att positionera koncernen som en attraktiv framtida arbetsgivare för dagens studenter. Det pågående värderingsarbetet blir ett viktigt verktyg i en sådan process. Under året införde koncernen ett nytt gemensamt ledningssystem. Kvalitet En stor del av kvalitetsarbetet under 2010 ägnades åt att samordna organisation, verksamheter och processer för att lägga en gemensam grund för framtida utveckling och skapa möjligheter till ständiga förbättringar och samordningsvinster. Detta arbete resulterade i en ny kvalitetsorganisation med samlat ansvar för verksamhetsutveckling, produkt-, process- och leverantörskvalitet samt kvalitetssäkring, så kallad Quality Engineering. Olika gemensamma processer och styrmodeller för Medarbetare, kvalitet och miljö Alla centrala funktioner finns samlade på huvudkontoret i Täby. MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

14 projektledning, projektprioritering och produktframtagning utvärderades och infördes under året, med syfte att säkerställa kvaliteten i existerande och kommande produkt-generationer. Koncernen införde dessutom en ny gemensam kvalitetspolicy och ett nytt gemensamt ledningssystem. Ur vissa aspekter är affärsområdena olika, vilket gjort att företaget valt att i vissa fall ha kvar skilda tillvägagångssätt och processer för kvalitetssäkring. Fortsatt intensivt kvalitetsarbete För 2011 planeras en ISO9001-certifiering av hela den svenska verksamheten. Affärsområde ytmontering har sedan tidigare en sådan certifiering. En fortsatt utveckling av det gemensamma ledningssystemet utgör en viktig del i detta arbete. Huvuddelen av systemet var dock färdigt vid årsskiftet. Arbetssättet, med fokus på effektiva flöden och kvalitet i varje del av processen, också kallat Lean Thinking, som användes innan samgåendet kommer också att för stärkas och utvecklas. Detsamma gäller det pulssystem för projektledning och styrning som också utnyttjats av båda bolagen innan samgåendet. Under 2011 kommer, förutom ett fortsatt internt kvalitetsarbete, också ett kvalificerat kvalitetssäkringsarbete att inledas med koncernens strategiska underleverantörer. Detta sker i takt med att koncernen i ökande grad tar rollen som systemintegratör. Underleverantörerna kommer då i större utsträckning än tidigare att leverera hela delsystem, något som ställer högre krav på ingenjörskapacitet och kvalitet i logistik och leveransfunktioner. En snabbare industrialisering av produkterna och därmed kortare ledtider till marknaden är av högsta vikt för att Micronic Mydata ska nå sina långsiktiga mål. Koncernens kunder visar fortsatt stort intresse för att stötta och utveckla bolaget i det pågående kvalitetsarbetet, både när det gäller produkt- och verksamhetskvalitet. Detta gäller inte minst det pågående LDI-projektet. De stora utmaningarna för de kommande åren är att fortsätta utveckla interna processer för att bättre kunna utnyttja synergierna i den nya organisationen. Koncernen behöver också öka flexibiliteten och förmågan att driva flera projekt parallellt, både i produktion och i kommande utvecklingsprojekt. Miljö Koncernens miljöpåverkan kan trots koncernens avancerade verksamhet i allt väsentligt beskrivas som låg. Hantering och återvinning av miljöfarliga kemikalier, främst etsande syror från krometsning, krom, väteperoxid och fotoframkallare av olika slag, sker i begränsade mängder och i slutna system. Koncernen har ingen egen återvinningshantering utan arbetar med certifierade underleverantörer. Trots detta pågår ett ständigt förbättringsarbete på miljöområdet. Under 2010 inriktades arbetet på fortsatt minskad energiförbrukning, detta eftersom denna bedömts vara den största enskilda miljöpåverkande faktorn utöver transporter. Under 2008 installerades en bergvärmeanläggning, vilket resulterat i väsentligt lägre förbrukning av eldningsolja. Värmepumparna drivs av elenergi, vilket normalt leder till högre total elförbrukning, men genomförda energieffektiviseringar i flera steg har motverkat detta och istället lett till något lägre elförbrukning. Samlokalisering av personalen efter samgåendet har också bidragit till lägre genomsnittlig förbrukning per anställd. Som ett resultat av övergången till elektroniska format har förbrukningen av papper minskat, liksom mängden returpapper. Mängden brännbara sopor har ökat, då serieproduktion inom affärsområde ytmontering genererar ökade mängder av till exempel emballage. Den anpassning av lokalerna som gjordes under 2010 har lett till en tillfälligt högre mängd avfall. Vattenförbrukningen har ökat utan större förändringar av processer, vilket är föremål för genomgångar. INDEX Elenergi 2005 Miljöpåverkan per anställd i moderbolaget 2010 (Basår 2005) Vatten Brännbara sopor Eldningsolja Kopieringspapper 2010 MÅL 2011 Insamlat returpapper 10 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

15 Energibesparingar i värmeanläggningen Den investering som 2007 gjordes i en bergvärmeanläggning för fastigheten i Täby innebar en kraftigt minskad energiförbrukning och därmed minskade kostnader. Under 2010 utökades anläggningen för att kunna kyla de kylmaskiner som används i företagets tillverkningsprocesser. Tidigare har takmonterade kylkonvektorer med eldrivna fläktar, som vid varm väderlek har relativt låg verkningsgrad, använts för detta ändamål. Under den varma sommaren 2010 kyldes maskinerna istället via bergvärmeanläggningen med gott resultat, medan man under kallare nätter använder konvektorerna. Överskottsvärmen från kylmaskinerna förs tillbaka ner i urberget, som värms upp och därmed gör bergvärmen mer effektiv kalla dagar. På huvudkontorets democenter finns det möjlighet att för kunder demonstrera ytmonteringssystemen. Micronic Mydata har ingen anmälningsplikt till miljömyndigheterna med undantag för den som gäller för de kylmedel som används i kylanläggningen. Verksamheten omfattas inte heller av EU-direktiven om producentansvar för elektronik och elektronikavfall (WEEE), eller utfasningen av skadliga ämnen (RoHS). Ständigt miljöarbete i små steg Förbättringsarbetet under 2011 fortsätter med inriktning på praktiska åtgärder i små steg enligt Lean principles. Den största miljöpåverkan kommer från transporter, som idag till stor del sker med flyg. Koncernen undersöker därför möjligheten att använda transportmedel med mindre miljöbelastning och söker vägar att effektivisera logistikflöden för produkter, reservdelar och komponenter. Ett arbete pågår också för att ta fram ett återanvändbart emballage för transporterna. I övrigt kommer arbetet att inriktas på att löpande finna och eliminera miljöbovar i den dagliga verksamheten. Medarbetare, kvalitet och miljö Vid utvecklingen av kommande produkter ska en bedömning av produktens miljöpåverkan under livscykeln ingå. I själva tillverkningsprocesserna strävar man också efter att minska energi- och kemikalieförbrukning. Micronic Mydata har inget återtagandeansvar när det gäller produkter, men försök har visat att det är möjligt att sortera och återvinna en mönsterritare till hundra procent. För ytmonteringsutrustning är skrotning sällan aktuellt, eftersom det finns en omfattande begagnatmarknad, där utrustningarna renoveras, byggs om och utnyttjas av nya ägare. Koncernen ställer i sina avtal med underleveran törer krav på miljöåtaganden, till exempel vad gäller ISO14000-certifiering. De faktiska möjligheterna att direkt påverka miljöarbetet hos underleverantörerna är dock små. I ett globalt perspektiv är koncernens främsta bidrag till hållbar utveckling tillhandahållandet av utrustning som möjliggör utveckling av mer energieffektiva bildskärmar. Micronic Mydatas service-ingenjörer utför regelbunden service av maskritare för att bibehålla den höga upptid som krävs i kundernas dygnet-runt produktion. MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

16 PULS-tavlor, enligt Micronic Mydatas utvecklingsmetodik, används för att visualisera projekt för samtliga inblandade. Utveckling Året har präglats av ett intensivt utvecklingsarbete inom alla produktområden. Samtidigt har utvecklingsenheterna integrerats till en gemensam enhet. Det första LDI-systemet levererades och MY100-plattformen vidareutvecklades. Organisation Under mars 2010 skedde den fysiska sammanslagningen av de två utvecklingsverksamheterna. Personal, testsystem, laboratorier och annan utrustning flyttades från Bromma till Täby. Verksamheten har under året delvis pågått i parallella processer, för att begränsa störningar inom pågående projekt. Samtidigt har ambitionen varit att snabbt realisera synergierna i integrationen. Alla projekt, som påbörjas under 2011, kommer att ske inom ramen för integrerade processer. Det finns en stor potential för synergier, effektivitetsförbättringar och kompetenshöjning inom utvecklingsverksamheten, vilket kan bidra till att skapa uthållig lönsamhet. Inom flera kompentensområden finns möjlighet att skapa en kritisk massa. Många kompetenser är direkt överlappande, medan andra är kompletterande. Ett exempel är utveckling av reglerservo, där antalet medarbetare har fördubblats. Det skapar möjlighet till dynamisk resursplanering, samtidigt som det erbjuder medarbetarna större möjlighet till kompentensutveckling. Servo utveckling är ett nyckelområde för både mönsterritare och ytmontering och företaget sponsrar en associerad professur på KTHs institution för Mekatronik. Ett annat prioriterat utvecklingsområde är jet printing-teknologin, vilken används inom produktserien MY500. Under året har företaget beviljats ett flerårigt industriforskningsanslag av Vetenskapsrådet inom fysikalisk strömningslära relaterat till denna teknologi. Processer Utvecklingsverksamheten styrs av företagets strategiska inriktning, med prioriterade tekniksatsningar, operationell flexibilitet samt kundsamarbeten. Företaget är främst engagerat inom fyra prioriterade teknikområden; systemoptik, jet printing, mekatronik samt högprestandaberäkningar. Operationell flexibilitet ger möjlighet att anpassa kompetens och resurser efter kritiska behov. Företaget använder konsulter för att klara arbetstoppar. Utveckling av flera betydande delsystem bedrivs även externt hos samarbetspartners, främst i Europa och USA. LDI är ett projekt som bedrivs i mycket nära samarbete med kunder och betydelsefulla samarbetspartners. Utveckling av avancerad produktionsutrustning är beroende av tidigt kundengagemang för att förstå kringliggande tillverkningsprocesser. På så sätt kan företaget optimera värdet för kunden. Förstudien för LDI avslutades under Utvecklingsverksamheten drivs främst som projekt. Undantagen är löpande underhåll och eskalerade supportärenden, som hanteras av personal inom en så kallad Gröngrupp. Projekten delas upp i teknikutveckling, förstudie eller produktutveckling. Teknikutveck - ling avser projekt med långsiktigt strategiskt fokus. Förstudier kombinerar marknadsstudier, teknikstudier och projektförberedelser, med avsikt att starta produktutvecklingsprojekt. Grundliga förstudier är viktiga verktyg för att minska risken i projektet. Under året har tyngdpunkten inom mönsterritare legat på Gröngrupp för maskritare och produktutveckling för LDI. Inom ytmontering har tyngdpunkten legat på Gröngrupp, utveckling av tilläggsfunktionalitet för MY100-serien, samt teknikutveckling inom jet printing för MY500-serien. 12 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

17 Årets utveckling inom ytmontering Teknikstudier inom jet printing syftar till att möjliggöra mindre droppstorlek av lodpastan, vilket kommer att krävas framöver för de mest avancerade kretsarna. Micronic Mydatas patent kring jet printing-tekniken gör att företaget kan hjälpa kunderna att lösa produktionsproblem, som den traditionella tillverkningsmetodiken med stenciltryckning har svårt att hantera. De första testerna under året har framgångsrikt visat på möjligheterna att skapa tvånanolitersdroppar av lodpasta. På sikt kommer företaget att behöva gå ner till en nanoliter. Under våren skedde en större lansering av mjukvaror för fabriksautomatisering på flera mässor. Mjukvaror för produktionsplanering och produktionseffektivisering har fortsatt att vara ett prioriterat utvecklingsområde, i linje med vår produktstrategi att vara ledande inom flexibel ytmonteringsproduktion. Ett exempel på utvecklingen inom mjukvara för fabriksautomatise ring är MYLabel PRM. MYLabel PRM är en prognostiserande mjukvara som övervakar komponentförbrukningen i MY100-maskiner och ger signaler till produktionspersonalen om att förbereda påfyllning. Detta minimerar ställtider och väntetider i kundernas produktion, vilket är i linje med företagets strategi att vara ledande inom lean manufacturing. Micronic Mydata har tagit fram en unik produkt, MY500, för att applicera lodpasta utan stenciler. Det största projektet under året har varit framtagandet av ett nytt mjukvarupaket för styrning av MY100- maskinerna. Genom introduktionen av MY100DX under 2008 och dess framgångar på mark naden under har företaget ökat marknads andelen i det så kallade mellanvolym-segmentet som har större tillverkningsvolymer. Mjuk varupaketet, som riktades till detta segment, lanserades under sommaren. Syftet var att stärka företagets position genom att adressera kundgruppens ökande behov av produk tions utbyte och upptid. En marknad för MY100 är industriella tillämpningar där stora kort med högt tillverk ningsvärde är vanligt förekommande. Under året utvecklades och leverera des en tilläggsfunktion till MY100 som möjliggör för kunderna att hantera mycket stora kretskort. Årets utveckling inom mönsterritare Utvecklingen inom maskritare har under året fokuserat på att stödja eftermarknadsverksamheten. Det har skett genom löpande produktunderhåll, kvalitetsförbättringar och utveckling av tilläggsprodukter. Antalet eskalerade supportärenden har varit få, till stor del som en följd av tidigare års satsningar på produktkvalitet. Ett intressant eftermarknadsprojekt som bedrivits är High Precision Delivery (HPD). Med tvärfunktionellt arbete ökar kunskapsöverföringen och beslutsvägarna blir snabbare. HPD bygger på en produktidé från serviceorganisationen, som sedan tagits fram tillsammans med utvecklingsenheten. HPD är en tilläggsfunktion, som möjliggör för kunderna att förutsäga produktionsresultatet under pågående produktion. Vid ett prognostiserat dåligt utfall, kan kunderna välja att avbryta produktionen, och därmed minska kassationskostnaderna. Detta är viktigt eftersom varje fotomask utgör ett mångmiljonvärde för kunderna. Kunderna har visat stort intresse för denna typ av tilläggsfunktionalitet. Utveckling av ytterligare tilläggsfunktionalitet, som kan förbättra kundens lönsamhet, kommer även fortsättningsvis att vara ett prioriterat utvecklingsområde. Service och tilläggsförsäljning är viktiga områden för att nå långsiktig lönsamhet. Det största utvecklingsprojektet LDI har under året levererat ett första utvärderingssystem till en samarbetspartner. LDI bygger vidare på teknologi från maskritare, och innebär betydande tekniska framsteg inom systemoptik, mekatronik samt högprestandaberäkningar. Den centrala optiska komponenten, det så kallade SLM-chipet, utvecklas i samarbete med Fraunhoferinstitutet i Dresden och bygger på egna patent. Den nya generationen SLM för LDI har en bandbredd som är sex gånger högre än tidigare generationer för maskritare, och är oöverträffad som optisk modulator. För att kunna försörja SLM-enheten med data har en ny beräkningsarkitektur utvecklats som bygger på grafikprocessorer. Grafikprocessorer erbjuder mycket större parallellitet i beräkningar än traditionella datorprocessorer. Den massivt parallella arkitekturen är unik för före tagets LDI. Den möjliggör avancerade realtidskorrige ringar av mönster, vilket ger kunderna möjlighet att använda billigare produktionsmaterial. Micronic Mydata har som målsättning att med LDI erbjuda kunderna fortsatt hög produktivitet för mer avancerade mönster än dagens. Utveckling MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

18 1. 3. En digital beskrivning med information om kretskortets dimensioner, materiallista, kontaktytornas och komponenternas placering översätts till maskinprogram. Programvara 2. Det färdigtillverkade kretskortet kan variera mycket i storlek, och kan vara bestyckat med allt från ett fåtal komponenter till flera tusen. Allt monteras med mikrometerprecision i mycket höga hastigheter. MYDATAs maskiner applicerar lodpasta på kretskortets kontaktytor. Kretskortet bestyckas sedan med komponenter. Det färdigmonterade kretskortet värms sedan i en lödugn, där kretskortets kontaktytor förbinds. Kretskort med komponenter Slutmontering Komponenter Ytmonteringsutrustning Kretskort/PCB 4. Det bestyckade kretskortet passerar sedan ytterligare ett förädlingssteg, slutmontering, där den slutgiltiga produkten färdigställs. MYDATAs maskiner färdigställer kretskort i två processteg; först appliceras lodpasta på kretskortets kontaktytor, kretskortet bestyckas sedan med komponenter. Affärsområde Ytmontering Affärsområde Ytmontering, som verkar under varumärket MYDATA, har en ledande marknadsposition inom segmentet för flexibel elektronikproduktion. Ytmontering utgör länken mellan halvledarindustrin och färdig produkt. Ett starkt varumärke och innovativa kundlösningar Ytmontering innebär att elektroniska komponenter monteras på ett kretskort. Kretskortet monteras i olika elektroniska produkter och styr sedan funktionaliteten i produkten. Micronic Mydata är marknadsledande inom segmentet för flexibel elektronikproduktion, med avancerade system för applicering av lodpasta på kretskort, samt för efterföljande montering av elektroniska komponenter. Micronic Mydata riktar sig till den del av marknaden där elektronik med ett relativt sett högt förädlingsvärde produceras. Här är hög kvalitet, korta ställtider och flexibilitet mycket viktigt. Mer än procent av försäljningen går på export. Verksamheten finns i de allra flesta länder där elektronik produceras, antingen Försäljning ytmontering 615 MSEK 2010 fördelat på region Försäljning ytmontering 615 MSEK 2010 fördelat på tillämpningar Nord- och Sydamerika Eftermarknad System EMEA Asien genom dotterbolag, eller via distributörer och agenter. En typisk slutkund finns inom avancerad industriell elektronik, medicinsk teknik, rymd- och flygindustri. Dessa områden kännetecknas av ett brett spektrum av teknikinnehåll, att antalet tillämpningar och produktvarianter ökar, samt att produktlivscyklerna blir kortare. Det leder till ökad komplexitet och en växande utmaning att åstadkomma kostnadseffektiv produktion. En tydlig trend inom industrin är att även högvolymsproducenter av till exempel konsument- och fordonselektronik ställs inför dessa utmaningar. Övergripande mål för ytmonteringsutrustning Micronic Mydata ska fortsätta att utveckla sin ledande ställning inom flexibel elektronikproduktion, det så kallade högmixsegmentet, genom att förstärka Affärsområde ytmontering 473 Orderingång, inkl. service, MSEK Bruttomarginal, % Rörelseresultat, MSEK Rörelsemarginal, % Investeringar i utveckling MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING Utvecklingskostnader, MSEK Nettoomsättning, MSEK

19 produkt portföljen och genom att växa på nya marknader. Högmixsegmentet utgörs av den delen av marknaden som efterfrågar flexibel utrustning för montering av kortare serier av avancerade kretskort. Micronic Mydata ska optimera kundvärdet av sina tjänster genom att ytterligare utveckla utbudet till eftermarknaden. Eftermarknaden utgörs framför allt av kundsupport, service, tillbehör, mjukvara och uppgraderingar. Hög Låg Produktionsvolym Konsumentelektronik Rymd-, flygoch försvarsindustri Industriell elektronik Fordonsindustri Telekom Medicinsk teknik Micronic Mydata > Typisk batchstorlek (antal kretskort) Hastighet Marknadssegment Kundbehov Flexibilitet Tre huvudsakliga behov driver nyinvesteringar i system för ytmontering. Dessa är ökad produktions kapacitet, nya tekniska behov, som ökad komponentmix eller nya, mindre komponenter, samt behov att ersätta äldre produktionslinor. Elektronikbranschens kapacitetsbehov påverkar starkt hur marknaden utvecklas. En indikator för framtida kapacitetsbehov och försäljningsvolymer av ytmonteringsutrustning har varit antalet sålda halvledarkomponenter. Historiskt har investeringar i ytmonteringsutrustning haft en eftersläpning i försäljningen motsvarande två till tre kvartal i förhållande till utvecklingen inom halvledar mark naden. Under 2010 växte marknaden för halvledare med 33 procent och nådde 301 miljarder US-dollar (Prismark Partners, januari 2011). Miljarder USD Global halvledarförsäljning Affärsområde Ytmontering Affärsområdets produktportfölj är positionerad mot företag med låg- till medelvolymproduktion, där elektronik med relativt sett högre förädlingsvärde produceras Marknadens drivkrafter Slutkonsumenterna ställer höga krav på nya elektronikprodukter och efterfrågar högre prestanda till lägre pris. För att kunna möta dessa krav behöver elektronikindustrin i sin tur utrustning med högre produktionskapacitet och flexibilitet. Leverantörer av pro duk tionsutrustning måste tillhandahålla verktyg med hög kapacitet, och samtidigt hantera kortare produkt livscykler samt ett ökande antal produktvarianter. Inom överskådlig tid syns inga teknikskiften som skulle leda till en väsentligt förändrad produktionsprocess. Däremot driver miniatyriseringen av elektronikprodukter, framför allt konsumentprodukter, utvecklingen mot allt mindre komponenter och krets kort med högre packningstäthet. Källa: Prismark Partners, januari 2011 Marknaden för ytmonteringsutrustning När försäljningsvolymerna på halvledarmarknaden minskade fjärde kvartalet 2008, som en effekt av lågkonjunkturen, minskade produktionsvolymen och utnyttjandegraden av befintlig produktionskapacitet. Under 2009 avstannade i princip all utbyggnad av ny produktionskapacitet. I slutet av 2009 började halvledarmarknaden återhämta sig. Även investeringar i ytmonteringsutrustning började då ta fart. Under 2010 har halvledarmarknaden vuxit med 33 procent jämfört med 2009 (Prismark Partners, januari 2011). För de närmaste åren förutspås en fortsatt tillväxt av halvledarmarknaden, baserad på den generellt ökande efterfrågan på avancerade elektronikprodukter. Drivkrafter - ytmontering Ökande produktionsvolymer Kortare produktlivscykler Fler produktvarianter Högre prestanda Lägre kostnader Miniatyrisering Effekt på Micronic Mydata Krav på snabbare omställningar och högre produktionskapacitet skapar behov av att ersätta äldre maskiner Nya teknologier kräver mer avancerad utrustning Kapacitetsdrivna investeringar Världsmarknaden 2010 ytmonteringsmaskiner (3,2 miljarder USD) MF 20% CM Låg 12% CM Hög 68% Fördelning mellan chipmonterare (CM) och multifunktionsmaskiner (MF) som hanterar alla typer av komponenter. Micronic Mydatas produkter återfinns inom MF. MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING

20 Den globala marknaden för ytmonteringsutrustning har under 2010 visat en kraftig uppgång till följd av att produktionsvolymerna inom elektronikindustrin som helhet ökat från 2009 års låga nivåer. Marknadsstatistik (PROTEC MDC, januari 2011) visar att försäljningen av ytmonteringsmaskiner globalt sett ökat med över 200 procent 2010 jämfört med året innan. Den totala marknaden för ytmonteringsmaskiner uppgick 2010 till 3,2 miljarder US-dollar. Återhämtningen är störst och tydligast i Kina, där tillverkningen av elektronik domineras av högvolymproduktion för konsumentelektronik. Marknadsposition Det finns över MYDATA-maskiner, installerade på platser över hela världen. Kunderna är kontraktstillverkare inom elektronikindustrin eller tillverkare av egna produkter. De finns inom bland annat rymd-, flyg-, energi-, dator- och telekomindustrin. Kunderna är allt från små tillverkare till de största globala elektronikproducenterna. Gemensamt för dessa är låg- till medelvolymproduktion eller där kretskorten inne håller den senaste teknologin och har ett högt förädlingsvärde. Dessa kunder är beroende av en flexibel utrustning som möjliggör snabba omställ - ningar mellan olika produkter. Den marknadsledande positionen grundar sig på en unik kombination av hög kvalitet och innovativa systemlösningar, som tillgodoser behoven i en flexibel produktionsmiljö. För kunden betyder det korta ledtider och möjlighet att uppnå en låg tillverkningskostnad. Förutom att erbjuda stor flexibilitet och snabba omställningar minimerar Micronic Mydatas produkter även behovet av operatörsinsatser kring maskinerna. Den nya generationens maskiner, med betydligt högre produktionskapacitet, har utökat den addresserbara marknaden mot de längre produktionsserier som finns inom till exempel fordonsindustrin. Utrustning för flexibel elektronikproduktion med krav på snabba omställningar. Till vänster MY500 för applicering av lodpasta och till höger monteringsmaskin MY100. En typisk kund har två till tre produktionslinor och en mängd olika produkter, är kostnadsmedveten och möter ständigt utmaningar i form av nya typer av komponenter och mönsterkort. De är beroende av att hålla hög kvalitet och servicegrad gentemot slutkund. Merparten av kunderna finns i USA och Europa där andelen högmixprodukter är hög. Den korta ställtiden är därför av stor vikt för kunderna. På marknaden för ytmontering finns flera konkurrerande aktörer. Marknaden domineras av japanska tillverkare, bland andra Panasonic, Fuji, Yamaha och Juki. Från andra länder kan nämnas tyska Siemens (Siplace), amerikanska Universal, och Samsung från Sydkorea. De flesta av dessa vänder sig till mellan- och högvolymproduktion. Inom högmixsegmentet, där Micronic Mydata har en ledande ställning, finns även franskengelska Europlacer, som är en mindre tillverkare med liknande inriktning. Inom tillämpningsområdet applicering av lodpasta, finns ett antal konkurrenter. Brittiska DEK har en ledande ställning. Alla konkurrenter erbjuder dock den traditionella processmetoden stenciltryckning. Micronic Mydata är unika med den stencilfria jet printing-teknologi som MY500-maskinen erbjuder. Marknadsutsikter Marknaden för flexibel elektronikproduktion, där MYDATAs produkter är särskilt lämpade, följer inte samma geografiska mönster som högvolymsegmentet, med tillväxt främst i Asien, utan är mer spridd. MYDATA har genom en förnyad produktportfölj en stark marknadsposition i detta segment av marknaden. Affärsområdets huvudmarknader i USA och Europa har under 2010 återhämtat sig, men ännu inte nått tillbaka till de nivåer som rådde innan lågkonjunkturen. Baserat på halvledarmarknadens uppskattade tillväxt de kommande åren bedömer Micronic Mydata en stabil marknadsutveckling för ytmonteringsutrustning, dock med en betydligt lägre tillväxttakt jämfört med Micronic Mydata har under året genomfört riktade marknadssatsningar i bland annat Tyskland och Kina förvärvades företagets tyska distributör. Under året har arbetet fortsatt med att utveckla det nya dotterbolaget, bland annat genom att utse en ny VD. Den kinesiska verksamheten har flyttat till nya, mer ändamålsenliga lokaler i Shanghai. Ett antal nyckelrekryteringar har genomförts och marknadsnärvaron har stärkts med nya agenter. Produktportföljen Micronic Mydata kan erbjuda en komplett lösning för flexibel elektronikproduktion. De enskilda produkterna är väl integrerade mjukvarumässigt, vilket skapar synergieffekter och ger en hög automationsgrad. Produktsortimentet kan delas in i fyra områden, ytmonteringsmaskiner (pick and place), maskiner för applicering av lodpasta (jet printing), mjukvara samt kringutrustning. 16 MICRONIC MYDATA ÅRSREDOVISNING 2010

Micronic Mydata Årsstämma 2012. Peter Uddfors, VD och koncernchef 23 april 2012

Micronic Mydata Årsstämma 2012. Peter Uddfors, VD och koncernchef 23 april 2012 Micronic Mydata Årsstämma 2012 Peter Uddfors, VD och koncernchef 23 april 2012 Agenda Micronic Mydata för framtidens elektronik Verksamhetsåret 2011 Strategin håller Starka underliggande affärer Summering

Läs mer

Micronic Mydata Årsstämma Peter Uddfors, VD och koncernchef 14 april 2011

Micronic Mydata Årsstämma Peter Uddfors, VD och koncernchef 14 april 2011 Micronic Mydata Årsstämma 2011 Peter Uddfors, VD och koncernchef 14 april 2011 Agenda Micronic Mydata - introduktion Summering av 2010 Strategisk inriktning Marknadsbeskrivningar Maskritare Ytmontering

Läs mer

Micronic Mydata Årsstämma Lars Josefsson, VD och koncernchef 6 maj 2013

Micronic Mydata Årsstämma Lars Josefsson, VD och koncernchef 6 maj 2013 Micronic Mydata Årsstämma 2013 Lars Josefsson, VD och koncernchef 6 maj 2013 Agenda Micronic Mydata för produktion av elektronik Verksamhetsåret 2012 Micronic Mydatas erbjudande Summering 2 Micronic Mydata

Läs mer

Mycronic Årsstämma maj 2016

Mycronic Årsstämma maj 2016 Mycronic Årsstämma 2016 3 maj 2016 Enabling the future of electronics Lena Olving, VD och koncernchef Det här är Mycronic års erfarenhet av innovation Mycronic är representerade i mer än 50 länder kunder

Läs mer

Micronic Mydata Årsstämma Lena Olving, VD och koncernchef 6 maj 2014

Micronic Mydata Årsstämma Lena Olving, VD och koncernchef 6 maj 2014 Micronic Mydata Årsstämma 2014 Lena Olving, VD och koncernchef 6 maj 2014 VDs anförande Micronic Mydata för produktion av elektronik Verksamhetsåret 2013 Finansiella mål Produktlivscykel en del av strategin

Läs mer

Årsstämma 5 maj 2015. Anförande av VD Lena Olving

Årsstämma 5 maj 2015. Anförande av VD Lena Olving Årsstämma 5 maj 2015 Anförande av VD Lena Olving Det här är Mycronic 40 års erfarenhet Från högteknologisk innovation >2,200 kunder Inom två affärsområden, SMT och PG SMT - montering av komponenter på

Läs mer

Vår vision. The business partner of choice, enabling the future of electronics

Vår vision. The business partner of choice, enabling the future of electronics Vår vision The business partner of choice, enabling the future of electronics 1 Mycronic i korthet Mycronic dotterbolag Mycronic representation Mer än 40 års erfarenhet av innovation Fler än 1 050 anställda

Läs mer

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2011

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2011 Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2011 Innehåll Koncernens verksamhet 1 2011 i korthet 2 VD summerar 4 Strategisk inriktning 8 Micronic Mydata bidrar till att förenkla vardag 10 Affärsområde ytmontering 14

Läs mer

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2013

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2013 Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2013 Pressinformation 298S Första kvartalet 2013 Nettoomsättningen uppgick till 226 (295) MSEK Rörelseresultatet uppgick till -11 (2) MSEK Resultatet

Läs mer

Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015

Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015 Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015 Nettoomsättningen uppgick till 1,7MSEK (1,4) Rörelseresultatet blev - 1,8 MSEK (- 1,7) Rörelsemarginalen blev - 106% (123,5%) Periodens resultat efter skatt uppgick

Läs mer

Marknadsuppdatering publicerad

Marknadsuppdatering publicerad Marknadsuppdatering publicerad 216-1-1 Marknadsdata som presenteras nedan är en sammanställning av tillgänglig extern data från Prismark mars, augusti och september 216, PROTEC MDC januari och juli 216

Läs mer

Årsstämma 2 maj Lars Pettersson. VD och Koncernchef

Årsstämma 2 maj Lars Pettersson. VD och Koncernchef Årsstämma 2 maj 2006 Lars Pettersson VD och Koncernchef Mina damer och herrar! Ärade aktieägare! Den film som vi precis såg var en kort inblick i hur vi arbetar i östra Europa, där vi under många år har

Läs mer

Delårsrapport oktober-december 2010 samt helåret 2010

Delårsrapport oktober-december 2010 samt helåret 2010 PRESSINFORMATION 266S Delårsrapport oktober-december 2010 samt helåret 2010 Täby, 1 februari 2011 - Micronic Mydata AB (publ) är noterade på NASDAQ OMX Nordic, Stockholm, Small Cap, MICR. Informationen

Läs mer

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april

Verkställande direktörens anförande. Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Verkställande direktörens anförande Gunnebo Årsstämma 2012 Göteborg 26 april Vår Vision VÄRLDSLEDANDE LEVERANTÖR AV EN SÄKRARE FRAMTID 29 april 2012, page 2 Vår Mission Vi arbetar för en säkrare värld

Läs mer

Micronic ÅRSREDOVISNING 2009

Micronic ÅRSREDOVISNING 2009 Micronic ÅRSREDOVISNING 2009 INNEHÅLL KONCERNENS VERKSAMHET 1 2009 i korthet 2 VD summerar 4 Aktien 6 Strategisk inriktning 8 Affärsområde mönsterritare 16 Affärsområde ytmontering 22 Medarbetare, miljö

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

Marknadsuppdatering publicerad

Marknadsuppdatering publicerad Marknadsuppdatering publicerad 216-6-2 Elektronikindustrin Den globala elektronikindustrin har under de senaste åren utvecklats positivt och växte med 4 procent under 214, till ett värde av 1 867 miljarder

Läs mer

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB Pressmeddelande Måndag 6 oktober 2014 Den 2 oktober 2014 blev Industribeslag Sjögren AB en del av Göthes koncernen, ett förvärv som stärker och breddar Göthes position på OEM-marknaden inom lås, beslag

Läs mer

Innovativa produktionslösningar. möjliggör framtidens elektronik

Innovativa produktionslösningar. möjliggör framtidens elektronik Innovativa produktionslösningar möjliggör framtidens elektronik Årsredovisning 2014 Koncernens verksamhet 1 2014 i korthet 2 VD summerar 4 Strategi marknadstrender 6 Strategi övergripande mål 7 Strategi

Läs mer

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till Delårsrapport för Challenger Mobile AB (publ) 556671-3607 2018-01-01 till 2018-09-30 Challenger Mobile är en svensk teknikkoncern inom kommunikation, som erbjuder en helhetslösning för IP baserade mobiltelefonitjänster.

Läs mer

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till Delårsrapport för Challenger Mobile AB (publ) 556671-3607 2019-01-01 till 2019-03-31 Challenger Mobile är en svensk teknikkoncern inom kommunikation, som erbjuder en helhetslösning för IP baserade mobiltelefonitjänster.

Läs mer

Gunnar Brock. Tillbakablick. VD och koncernchef Årsstämma Årsstämma

Gunnar Brock. Tillbakablick. VD och koncernchef Årsstämma Årsstämma Gunnar Brock VD och koncernchef 1 27-4-26 Årsstämma Tillbakablick 2 27-4-26 Årsstämma 1 26 i korthet Bästa året hittills Förbättrad marknadsposition, marknadsnärvaro och marknadsbearbetning Kraftig ökning

Läs mer

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef "En starkare, lättare och mer hållbar värld" Tillsammans med våra kunder kommer vi gå längre än någon annan för att förverkliga det fulla värdet av

Läs mer

Mycronic AB (publ), Halvårsrapport januari-juni 2014

Mycronic AB (publ), Halvårsrapport januari-juni 2014 PRESSINFORMATION 321S Mycronic AB (publ), Halvårsrapport januari-juni 2014 Andra kvartalet april-juni 2014 Nettoomsättningen uppgick till 238 (226) MSEK Rörelseresultatet uppgick till 6 (-8) MSEK Resultatet

Läs mer

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2014

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2014 Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2014 Pressinformation 316S Första kvartalet 2014 Nettoomsättningen uppgick till 242 (226) MSEK. Rörelseresultatet uppgick till 3 (-11) MSEK. Resultatet

Läs mer

januari - mars Nettoomsättningen uppgick till 117,8 mkr (115,7). Rörelseresultatet ökade med 16 procent till 11,6 mkr (10,0).

januari - mars Nettoomsättningen uppgick till 117,8 mkr (115,7). Rörelseresultatet ökade med 16 procent till 11,6 mkr (10,0). D E L Å R S R A P P O R T januari - mars Nettoomsättningen uppgick till 117,8 mkr (115,7). Rörelseresultatet ökade med 16 procent till 11,6 mkr (10,0). Vinsten före skatt steg till 11,9 mkr (10,3). Vinsten

Läs mer

STARKT FÖRSTA KVARTAL MED FORTSATT SATSNING PÅ TILLVÄXT

STARKT FÖRSTA KVARTAL MED FORTSATT SATSNING PÅ TILLVÄXT FIREFLY AB (publ) DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2016 STARKT FÖRSTA KVARTAL MED FORTSATT SATSNING PÅ TILLVÄXT Finansiell utveckling januari mars 2016 Orderingången ökade med 7 % till 45,7 mkr (42,9 mkr) Orderstocken

Läs mer

Kv 3. VBG AB Delå rsrapport januari september 2004. Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3).

Kv 3. VBG AB Delå rsrapport januari september 2004. Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3). Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3). Koncernens rörelseresultat före omstruktureringskostnader ökade med 28% till 41,6 MSEK (32,4). Koncernens resultat före skatt ökade med 13%

Läs mer

Verkställande direktören, Laurent Leksell redogjorde för utvecklingen av företaget under verksamhetsåret 2001/02, som var mycket händelserikt.

Verkställande direktören, Laurent Leksell redogjorde för utvecklingen av företaget under verksamhetsåret 2001/02, som var mycket händelserikt. PRESSMEDDELANDE Stockholm den 30 september 2002 ELEKTAS ORDINARIE BOLAGSSTÄMMA 2002 Verkställande direktören, Laurent Leksell redogjorde för utvecklingen av företaget under verksamhetsåret 2001/02, som

Läs mer

Halvårsrapport. Eatgood Sweden AB

Halvårsrapport. Eatgood Sweden AB Halvårsrapport Q2 Eatgood Sweden AB 2017-04-01-2017-06-30 Borås 20170829 Halvårsrapport EatGood Sweden AB Kvartal 2, 1 april - 30 juni 2017 Halvårsrapport andra kvartalet 2017 Med fortsatt fokus på försäljning

Läs mer

Halvårsrapport 1 januari - 30 juni Delårsrapport 1 april - 30 juni 2015

Halvårsrapport 1 januari - 30 juni Delårsrapport 1 april - 30 juni 2015 Halvårsrapport 1 januari - 30 juni Nettoomsättningen uppgick till 3,8 MSEK (3,1) Rörelseresultatet blev - 3,9 MSEK (- 3,1) Rörelsemarginalen blev - 98 % (- 102 %) Periodens resultat uppgick till - 4,0

Läs mer

Nettoomsättningen uppgick till 1 tkr (5 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -579 tkr (-927 tkr)

Nettoomsättningen uppgick till 1 tkr (5 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -579 tkr (-927 tkr) Challenger Mobile AB (publ) Stockholm den 21 maj 2014 Challenger Mobile AB (publ) Org nr 556671-3607 Isafjordsgatan39 B SE-164 40 Kista Tel 0722-458 458 www.challengermobile.com info@challengermobile.com

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

NEXTLINK AB (publ) Resultat per aktie uppgick till 0,76 (-11,38) SEK. Samarbete med Dangaard Telecom avseende Bluespoon AX

NEXTLINK AB (publ) Resultat per aktie uppgick till 0,76 (-11,38) SEK. Samarbete med Dangaard Telecom avseende Bluespoon AX NEXTLINK AB (publ) Bokslutskommuniké 2004 Omsättningen uppgick till 19,1 (23,7) MSEK Resultatet efter skatt blev 5,3 (-4,9) MSEK Resultat per aktie uppgick till 0,76 (-11,38) SEK Samarbete med Dangaard

Läs mer

Stark omsättningsutveckling och framåtriktade investeringar

Stark omsättningsutveckling och framåtriktade investeringar Bokslutskommuniké 20 Stark omsättningsutveckling och framåtriktade investeringar Fjärde kvartalet i sammandrag - Rörelsens intäkter ökade med 32 procent till 23 157 KSEK ( 500) - Bruttomarginalen uppgick

Läs mer

Scandinavian PC Systems AB (publ) (SPCS)

Scandinavian PC Systems AB (publ) (SPCS) (SPCS) Bokslutskommuniké 1 januari 31 december 1998 Nettoomsättningen ökade med 25 procent och uppgick till 158,8 (127,3) Mkr. Resultat efter finansiella poster på 14,0 (24,2) Mkr. Resultat i fjärde kvartalet

Läs mer

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för april juni 2016.

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för april juni 2016. Delårsrapport januari- juni, Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för april juni. Malmö, 15 augusti - Mobile Loyalty, (AktieTorget "MOBI") ("Bolaget") meddelar idag kvartalsrapport för perioden

Läs mer

Gunnar Brock VD och koncernchef Vår kärnkompetens Innovativa lösningar

Gunnar Brock VD och koncernchef Vår kärnkompetens Innovativa lösningar Gunnar Brock VD och koncernchef Vår kärnkompetens Innovativa lösningar 1 Vår kärnkompetens Innovativa lösningar Produkter Gruv-, bygg- och anläggningsutrustning Kompressorer Industriverktyg Maskinuthyrning

Läs mer

Delårsrapport. Challenger Mobile AB (publ) till

Delårsrapport. Challenger Mobile AB (publ) till Delårsrapport Challenger Mobile AB (publ) 556671-3607 2019-01-01 till 2019-06-30 2019-08-28 Challenger Mobile är en svensk teknikkoncern inom kommunikation, som erbjuder en helhetslösning för IP baserade

Läs mer

Lars Dahlgren. VD och koncernchef

Lars Dahlgren. VD och koncernchef Lars Dahlgren VD och koncernchef Summering av 2011 Ännu ett stabilt år med ökat fokus på att expandera verksamheten Ett starkt resultat - Jämförbar nettoomsättning* ökade med 8% i lokala valutor - Jämförbart

Läs mer

Plejd AB (publ) DELÅRSRAPPORT KVARTAL

Plejd AB (publ) DELÅRSRAPPORT KVARTAL Plejd AB (publ) DELÅRSRAPPORT KVARTAL 1 2017 Delårsrapport kvartal ett 2017 Jan - mars 2017 (Första kvartalet) Nettoomsättningen uppgick till 6 291 (1 062) tkr Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA)

Läs mer

Välkommen till Elos årsstämma 2014

Välkommen till Elos årsstämma 2014 Välkommen till Elos årsstämma 2014 Ökad tillväxttakt, förbättrad produktivitet och stärkta marknadspositioner under 2013 Omsättningen ökade med 12% till 479 mkr (434) Rörelseresultatet förbättrades med

Läs mer

Delårsrapport oktober-december samt helåret 2012 Micronic Mydata AB (publ) Pressinformation 294S

Delårsrapport oktober-december samt helåret 2012 Micronic Mydata AB (publ) Pressinformation 294S Micronic Mydata utvecklar innovativa och flexibla produktionslösningar som möjliggör för elektronikindustrin att leverera produkter som förenklar vår vardag och till och med låter oss utforska rymden.

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2011

Delårsrapport januari-mars 2011 PRESSINFORMATION 272S Delårsrapport januari-mars 2011 Täby, 28 april 2011 - Micronic Mydata AB (publ) är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap, MICR. Informationen i denna rapport är sådan som Micronic

Läs mer

Introduktion till MultiQ International AB

Introduktion till MultiQ International AB Introduktion till MultiQ International AB Vad gör MultiQ? MultiQ är ett ledande företag inom Digital Signage och bildskärmslösningar för publika miljöer - Kunder över hela världen men främst norra Europa

Läs mer

Fortsatt tillväxt med god lönsamhet. Perioden juli september Perioden januari september Vd:s kommentar. juli september 2018

Fortsatt tillväxt med god lönsamhet. Perioden juli september Perioden januari september Vd:s kommentar. juli september 2018 Fortsatt tillväxt med god lönsamhet Perioden juli september 2018 Nettoomsättningen uppgick till 90,6 MSEK (89,8), vilket motsvarar en tillväxt om 1,0 % (12,7) Rörelseresultatet uppgick till 9,5 MSEK (9,9)

Läs mer

Halvårsrapport IQS Energi Komfort AB (publ)

Halvårsrapport IQS Energi Komfort AB (publ) Halvårsrapport 2016 IQS Energi Komfort AB (publ) 1 Innehållsförteckning 1 IQS Energi Komfort AB (publ)... 3 2 VD-kommentar... 3 3 Verksamheten i korthet... 3 4 Finansiell information i sammandrag... 4

Läs mer

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02 Fjärde kvartalet 21 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 211-2-2 Sammanfattning av Q4 Koncernen Omsättningen ökade med 1 procent till 864 MSEK (786) - Hög komponentandel har bidragit med 8 MSEK inom Nolato

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2011

Delårsrapport januari-september 2011 PRESSINFORMATION 277S Delårsrapport januari-september 2011 Täby, 19 oktober 2011 - Micronic Mydata AB (publ) är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap, MICR. Informationen i denna rapport är sådan

Läs mer

Gerdins Group. Vision och värderingar i Gerdins Group

Gerdins Group. Vision och värderingar i Gerdins Group Gerdins Group Vision och värderingar i Gerdins Group I Gerdins Group utvecklar vi tillsammans Vi-känslan Denna folder har tillkommit för att förklara visioner, målsättningar och strategier inom Gerdins

Läs mer

Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015. Ernst Westman, VD

Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015. Ernst Westman, VD Boule Diagnostics AB Bolagspresentation 9 mars 2015 Ernst Westman, VD Agenda Kort om Boule Blodcellräkning Boules erbjudande Global närvaro Försäljningsutveckling Finansiell utveckling Varför investera

Läs mer

ScandiDos AB (publ) (556613-0927)

ScandiDos AB (publ) (556613-0927) ScandiDos AB (publ) (556613-0927) Bokslutskommuniké för perioden 1 maj 2014 30 april 2015 Perioden 1 maj 2014 30 april 2015 Ny försäljningschef på plats i juni 2014 Första order på Delta 4 Discover från

Läs mer

Pressmeddelande Delårsrapport FIREFLY AB (publ), januari-mars 2012 First North:FIRE

Pressmeddelande Delårsrapport FIREFLY AB (publ), januari-mars 2012 First North:FIRE Pressmeddelande Delårsrapport FIREFLY AB (publ), januari-mars 2012 First North:FIRE Orderingången ökade med 11 % till 23,3 mkr (21,0 mkr) Orderstocken ökade med 23 % till 21,7 mkr (17,6 mkr) Omsättningen

Läs mer

Årsstämman 2018 Kai Wärn, VD och koncernchef

Årsstämman 2018 Kai Wärn, VD och koncernchef Årsstämman 2018 Kai Wärn, VD och koncernchef Koncernens resa mot marknadsledarskap 2020 2013 2014 2015 2016 2017 sedan expansion och lönsam tillväxt Ny organisation och divisionsstrategi Förbättringsprogram

Läs mer

Årsstämma Area for red header box (8,09x1,26)

Årsstämma Area for red header box (8,09x1,26) Årsstämma 2013 Area for red header box (8,09x1,26) Välkomna till Beijer Electronics årsstämma 2013 Malmö Börshus, tisdagen den 23 april 2013 Agenda Detta är Beijer Electronics 2012 Investeringar i ett

Läs mer

Borås Kvartalsredogörelse EatGood Sweden AB Kvartal 1, 1 januari - 31 mars 2017

Borås Kvartalsredogörelse EatGood Sweden AB Kvartal 1, 1 januari - 31 mars 2017 Borås 20170522 Kvartalsredogörelse EatGood Sweden AB Kvartal 1, 1 januari - 31 mars 2017 Redogörelse första kvartalet 2017 Efter en försening gällande att bli listade på Aktietorget 2016 så är vi nu äntligen

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

Årsstämma Area for big and left picture. Area for right picture. Area for red header box (8,09x1,26)

Årsstämma Area for big and left picture. Area for right picture. Area for red header box (8,09x1,26) Årsstämma 2011 Area for red header box (8,09x1,26) Area for big and left picture Area for right picture Position from top left corner: Horizontal 0,5 cm Vertical 0,5 cm Position from top right corner:

Läs mer

Presentation - Tredje Kvartalet

Presentation - Tredje Kvartalet Presentation - Tredje Kvartalet Introduktion Bergman & Beving utvecklar, förvärvar och tillhandahåller starka varumärken för industri- och byggsektorn Building Materials Workplace Safety Tools & Consumables

Läs mer

Fortsatt tillväxt och förbättrat rörelseresultat. Perioden juli september. Perioden januari september. Vd:s kommentar

Fortsatt tillväxt och förbättrat rörelseresultat. Perioden juli september. Perioden januari september. Vd:s kommentar Fortsatt tillväxt och förbättrat rörelseresultat Perioden juli september Omsättningen uppgick till 90,1 MSEK (79,7), vilket motsvarar en tillväxt på 12,7 % (7,7) Rörelseresultatet uppgick till 9,9 MSEK

Läs mer

3 kv kv 16 9M 2018

3 kv kv 16 9M 2018 Delårsrapport kvartal 3 20 Stabil tillväxt Tredje kvartalet i sammandrag - Rörelsens intäkter ökade med 20 procent till 27 330 KSEK (22 724) - Bruttomarginalen stärktes till 40 procent (38) - Rörelseresultatet

Läs mer

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september 2015.

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september 2015. Kvartalsrapport januari september, Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari september. Malmö, 30 November - Mobile Loyalty (Aktietorget MOBI ), som utvecklar och säljer online och mobila

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till Delårsrapport för Challenger Mobile AB (publ) 556671-3607 2018-01-01 till 2018-03-31 Challenger Mobile är en svensk teknikkoncern inom kommunikation, som erbjuder en helhetslösning för IP baserade mobiltelefonitjänster.

Läs mer

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2013

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2013 Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2013 Innehåll Kostnadseffektiv produktion är nödvändigt för elektroniktillverkare. Läs om Micronic Mydatas erbjudande till marknaden för ytmontering på sidan 8. Koncernens

Läs mer

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft?

Syfte och organisation. Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor. 08-587 940 00. När trader avtalet om samgåendet i kraft? Business Assurance DNV GL Merger - Frågor och Svar Här finner du svar på generella frågor om sammanslagningen av DNV och GL, samt frågor som gäller dig som kund till DNV Business Assurance. Hör gärna av

Läs mer

JLT Delårsrapport jan juni 15

JLT Delårsrapport jan juni 15 JLT Delårsrapport jan juni 15 Rörelseresultat 2,4 MSEK (2,7) Omsättning 43,7 MSEK (34,6) Bruttomarginal 45,7 procent (34,9) Resultat efter skatt 2,0 MSEK (2,0) Kommentarer från VD Uppstarten av JLT:s USA-bolag

Läs mer

Vi inleder året med ett starkt första kvartal, vilket ger oss bra momentum och goda förutsättningar för en långsiktigt lönsam tillväxt framöver.

Vi inleder året med ett starkt första kvartal, vilket ger oss bra momentum och goda förutsättningar för en långsiktigt lönsam tillväxt framöver. Orderingång 32,7 MSEK (26,0) Omsättning 32,2 MSEK (27,7) Bruttomarginal 44,0 procent (44,7) Rörelseresultat 3,2 MSEK (2,6) Resultat efter skatt 2,4 MSEK (1,9) Kommentarer från VD Vi har haft en bra start

Läs mer

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT

DR SANNAS NU OCH FRAMÅT DR SANNAS NU OCH FRAMÅT Grundare & Styrelseordföranden i Dr Sannas Sweden AB har ordet Jag är väldigt glad och tacksam för det vi har byggt upp tillsamman med Dr Sannas AB för mitt mål är att förena kunskap

Läs mer

Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.)

Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.) Delårsrapport januari juni 2011 för Zinzino Group (publ.) Organisations nr. 556718-1045 Zinzino AB (publ.) är ett av de ledande direktförsäljningsbolagen, representerat i Sverige, Norge, Danmark, Finland,

Läs mer

Dela rsrapport 6 ma nader

Dela rsrapport 6 ma nader Org nr 556480-7377 Dela rsrapport 6 ma nader januari - juni 2014 LC-Tecs samarbetspartner inom 3D-projektion, Lightspeed Design, har under perioden demonstrerat det nya ljuseffektivare 3D-system DepthQ

Läs mer

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars 2016.

Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars 2016. Kvartalsrapport januari mars, Kvartalsrapport i Mobile Loyalty Holding AB för januari mars. Malmö, 31 Maj - Mobile Loyalty, (AktieTorget "MOBI") ("Bolaget") meddelar idag kvartalsrapport för perioden jan-

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2011

Delårsrapport januari-juni 2011 PRESSINFORMATION 275S Delårsrapport januari-juni 2011 Täby, 12 juli 2011 - Micronic Mydata AB (publ) är noterade på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap, MICR. Informationen i denna rapport är sådan som Micronic

Läs mer

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till

Delårsrapport för. Challenger Mobile AB (publ) till Delårsrapport för Challenger Mobile AB (publ) 556671-3607 2017-01-01 till 2017-09-30 Challenger Mobile är en svensk teknikkoncern inom kommunikation, som erbjuder en helhetslösning för IP baserade mobiltelefonitjänster.

Läs mer

Oden Control AB (publ) Bokslutskommuniké 2007

Oden Control AB (publ) Bokslutskommuniké 2007 Oden Control AB (publ) Bokslutskommuniké 2007 År 2007 i korthet Intäkterna uppgick till 6 022 TSEK (4 889 TSEK) Rörelseresultatet före avskrivningar uppgick till 38 TSEK (118 TSEK) Avskrivningarna uppgick

Läs mer

DELÅRSRAPPORT CloudRepublic AB (publ) Januari - Mars Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år)

DELÅRSRAPPORT CloudRepublic AB (publ) Januari - Mars Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år) DELÅRSRAPPORT Januari - Mars 2017 Sammanfattning för första kvartalet 2017 (jämfört med samma period föregående år) -- Nettoomsättningen för första kvartalet uppgår till 747 TSEK, vilket är en ökning med

Läs mer

Lars Dahlgren. VD och koncernchef

Lars Dahlgren. VD och koncernchef Lars Dahlgren VD och koncernchef Swedish Match 2010 Starkt resultat Jämförbar nettoomsättning* ökade 7% i lokala valutor Jämförbart rörelseresultat* ökade 12% i lokala valutor Vinsten per aktie blev 13,12

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet för första kvartalet uppgick till -1,9 (-4,2) MSEK

Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet för första kvartalet uppgick till -1,9 (-4,2) MSEK AGELLIS Group AB (publ.) Delårsrapport januari-mars 2008 Koncernens nettoomsättning för första kvartalet uppgick till 4,0 (3,0) Resultatet för första kvartalet uppgick till -1,9 (-4,2) MSEK Resultatet

Läs mer

VD Fredrik Jönsson Börshuset i Malmö den 27 april, 2011

VD Fredrik Jönsson Börshuset i Malmö den 27 april, 2011 Årsstämma 2011 Area for red header box (8,09x1,26) Area for big and left picture Area for right picture Position from top left corner: Horizontal 0,5 cm Vertical 0,5 cm Position from top right corner:

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2013 FÖR SMARTEQ AB (PUBL), ORG NR 556387-9955 FÖR KVARTAL 1, 2013

Delårsrapport januari mars 2013 FÖR SMARTEQ AB (PUBL), ORG NR 556387-9955 FÖR KVARTAL 1, 2013 Delårsrapport januari mars 2013 FÖR SMARTEQ AB (PUBL), ORG NR 556387-9955 FÖR KVARTAL 1, 2013 Delårsrapport Q1 2013 Smarteqs affärsidé är att sälja och utveckla antennsystem för ökad tillgänglighet, effektivitet

Läs mer

Plejd AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 2016

Plejd AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 2016 Plejd AB (publ) HALVÅRSRAPPORT 2016 Halvårsrapport April - Juni 2016 (Andra kvartalet) Nettoomsättningen uppgick till 593 (333) tkr Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -984 (-136)

Läs mer

Bokslutskommuniké Januari - december 1998

Bokslutskommuniké Januari - december 1998 Sidan 1 av 4 Bokslutskommuniké Januari - december 1998 Framgångsrik omstrukturering har gett önskad effekt Fördubblade intäkter och kraftigt förbättrat resultat Rörelseintäkterna ökade med 100 procent

Läs mer

SJR koncernen fortsätter expandera

SJR koncernen fortsätter expandera SJR koncernen fortsätter expandera Omsättningen för andra kvartalet uppgick till 37,7 MSEK (29,0 motsvarande samma period föregående år), en ökning med 30 %. För halvåret 2008 uppgick omsättningen till

Läs mer

Gunnar Brock ett mycket bra år. VD och koncernchef Årsstämma Årsstämma

Gunnar Brock ett mycket bra år. VD och koncernchef Årsstämma Årsstämma Gunnar Brock VD och koncernchef 12 28-4-24 Årsstämma 27 ett mycket bra år 13 28-4-24 Årsstämma 1 Agenda Resultat i siffror Socialt och miljömässigt engagemang Våra verksamheter Tillväxtmöjligheter Atlas

Läs mer

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2012

Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2012 Micronic Mydata ÅRSREDOVISNING 2012 Innehåll Koncernens verksamhet 1 2012 i korthet 2 Ordförande och VD har ordet 4 Micronic Mydatas affärsmodell 6 Micronic Mydata-aktien 8 Hållbart ansvarstagande 12 För

Läs mer

Dela rsrapport 3 ma nader

Dela rsrapport 3 ma nader Org nr 556480-7377 Dela rsrapport 3 ma nader januari - mars 2015 ND-filter, även kallade gråfilter, används vid fotografering och reducerar ljusmängden som når kamerasensorn. Utveckling av LC-Tecs patenterade

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014

DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014 DELÅRSRAPPORT FÖR TAGMASTER AB januari september 2014 Fortsatt lönsam tillväxt Tredje kvartalet Nettoomsättningen ökade under tredje kvartalet med 17% till 13,0 Mkr (11,2) Rörelseresultatet (EBITDA) uppgick

Läs mer

Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014

Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014 Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014 Göran Brorsson VD och Koncernchef 2013 ett bra år Styrelsen föreslår en utdelning på 2:00 kr/aktie (1:00) Koncernen Okt-dec Okt-dec Jan-dec Jan-dec 2013

Läs mer

Starkt tillväxt i Europa - utebliven tillväxt i Norden beroende på sena leveranser

Starkt tillväxt i Europa - utebliven tillväxt i Norden beroende på sena leveranser Delårsrapport kvartal 1 2019 Starkt tillväxt i Europa - utebliven tillväxt i Norden beroende på sena leveranser Höjdpunkter första kvartalet - Nettoomsättningen ökade med 12 procent till 20 489 KSEK (18

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2008

Delårsrapport januari mars 2008 Delårsrapport januari mars 2008 Omsättningen för första kvartalet uppgick till 35,3 MSEK (25,4), en ökning med 39 % (37). Rörelseresultatet under första kvartalet 2008 ökade med 29 % till 4,3 MSEK (3,3),

Läs mer

Faktureringen under tredje kvartalet uppgick till 6,5 MSEK (2,5 MSEK), vilket är en ökning med 4,0 MSEK (156 %).

Faktureringen under tredje kvartalet uppgick till 6,5 MSEK (2,5 MSEK), vilket är en ökning med 4,0 MSEK (156 %). NFO DRIVES AB (Publ.) Org.nr 556529-9293 Delårsrapport 1/1 30/9 2012 Faktureringen under tredje kvartalet uppgick till 6,5 MSEK (2,5 MSEK), vilket är en ökning med 4,0 MSEK (156 %). Resultat efter skatt

Läs mer

Kvartalsrapport Dentware 1 januari 31 mars 2016

Kvartalsrapport Dentware 1 januari 31 mars 2016 Kvartalsrapport koncernen 1 1 januari 31 mars 2016 Nettoomsättningen uppgick till 5.0 MSEK Rörelseresultatet blev -2.9 MSEK Rörelsemarginalen blev -57% Periodens resultat efter skatt uppgick till -2.9

Läs mer

SJR: s fokus på kvalitet och service medför att koncernen fortsätter att växa med bibehållen rörelsemarginal.

SJR: s fokus på kvalitet och service medför att koncernen fortsätter att växa med bibehållen rörelsemarginal. Fortsatt tillväxt med god rörelsemarginal Perioden juli september Omsättningen uppgick till 79,7 MSEK (74,4), vilket motsvarar en tillväxt på 7,7 % (6,5) Rörelseresultatet uppgick till 8,6 MSEK (8,1) vilket

Läs mer

Kvartalsrapport Dentware 1 april 30 juni 2016

Kvartalsrapport Dentware 1 april 30 juni 2016 Delårsrapport koncernen 1 1 januari 30 juni Nettoomsättningen uppgick till 9,5MSEK Rörelseresultatet blev -7,8 MSEK Rörelsemarginalen blev -82% Periodens resultat efter skatt uppgick till -7,8 MSEK Resultat

Läs mer

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-juni 2013

Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-juni 2013 Micronic Mydata AB (publ) Delårsrapport januari-juni 2013 Pressinformation 300S Andra kvartalet, april-juni 2013 Nettoomsättningen uppgick till 226 (301) MSEK. Rörelseresultatet uppgick till -8 (-10) MSEK.

Läs mer

SECO TOOLS AB. Bokslutskommuniké 2000

SECO TOOLS AB. Bokslutskommuniké 2000 1 SECO TOOLS AB Bokslutskommuniké 2000 Årets rörelseresultat är det bästa i Secos historia, 778 MSEK (572). Efterfrågetrenden i Europa fortsatt positiv, men successiv avmattning i USA. Satsningar i Asien

Läs mer

EVERYSPORT MEDIA GROUP AB (Publ) DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2017

EVERYSPORT MEDIA GROUP AB (Publ) DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2017 EVERYSPORT MEDIA GROUP AB (Publ) DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2017 DELÅRSRAPPORT JAN-MARS 2017 SAMMANFATTNING JANUARI MARS 2017 Nettoomsättning: 22,1 mkr (9,9 mkr), tillväxt: 123% Rörelseresultat, EBITDA:

Läs mer

Presentation - Andra Kvartalet

Presentation - Andra Kvartalet Presentation - Andra Kvartalet Introduktion Utdelning av Momentum Group till aktieägarna är genomförd Syfte med avknoppning 2017 Avknoppning och utdelning till aktieägarna Öka resultattillväxten genom

Läs mer

Kvartalsredogörelse Q3 2014. Community Entertainment

Kvartalsredogörelse Q3 2014. Community Entertainment Kvartalsredogörelse Q3 2014 unity Entertainment Kvartalsredogörelse, Q3 2014 23 OKTOBER 2014 Januari-september 2014 för CEAB-koncernen (2013 inom parentes för jämförelse). Januari september 2014 NETTOOMSÄTTNINGEN

Läs mer