Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen"

Transkript

1 Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Rebecca Wärnbring Rebecca.warnbring@jordbruksverket.se

2 Innehåll Hur går kontrollen av foder går till i Sverige Varför foderlagstiftning? Lagstiftning Vem omfattas av foderkontroll? Undantag Registrering/godkännande Vad är foder? Krav på dokumentation/journalföring

3 Hur kontrollen av foder organiseras - Lagstiftning - Registrering och godkännande - Samordning Länsstyrelsen - TV instruktioner - Vägledningar, inkl risk analys Kontrollresultat Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för CITES, foder och djurprodukter - Vägledning - Risk analys Kontrollresultat Jordbruksverket Djurkontrollenheten prover resultat - Riskvärderare - Expertkunskap prover resultat Officiellt labb Officiellt labb - Kontrollplan - Foderkontroll (inspektion, provtagning and revision) SVA - Inspektion and provtagningsplan - Foderkontroll (inspektioner, provtagning och revision) Primärproduktion inkl tillsatser och läkemedel på gård Foderföretag, andra än primärproducenter Foderleverantörer Butiker Import, etc

4 Varför en foderlagstiftning? England under 80-talet: Kött och benmjöl som inte upphettats tillräckligt gavs som foder till kor. Över 200 människor dog, kor smittade av BSE. Irland december 2008: ton fläskkött fick återkallas och destrueras, grisar och nötkreatur avlivas som förebyggande åtgärd på grund av att PCB kontaminerat flytande bränsle användes för direkttorkning av foderråvaror (primärt biprodukter från bageri) Dioxiner i svenska ägg. Projekt pågår om kommer från foder.

5 Den animaliska livsmedelskedjan börjar med fodret. Misstag som gjorts i början kan inte repareras längre fram i produktionskedjan! Kommer komma nya foderskandaler. Spårbarhet genom kedjan minskar konsekvenserna, alla tar ansvar för att sin del av kedjan är säker.

6 Lagstiftning EU:s foderbestämmelser - Jordbruksverket

7 Nyckelord Fodret ska vara säkert för djur, människa och miljö Spårbarhet genom hela kedjan foderföretagaren har strikt ansvar för sin del!

8

9 Kontrollprotokollet följer bilagorna I och III (183/2005) För att underlätta vid kontrollen är frågorna därför uppdelade i två delar. Kontrollpunkterna 1 till och med 14 är aktuella för alla som är foderföretagare. Kontrollpunkterna 15 till och med 33 ska kontrolleras hos de foderföretagare som utfodrar livsmedelsproducerande djur. Fråga 1-14 alla foderföretagare BILAGA I Fråga foderföretagare som utfodrar livsmedelsproducerande djur BILAGA III Om blandar in tillsatser (förutom ensileringsmedel) ska tillämpliga delar av bilaga II följas. Tex enklare HACCP

10 Vem är foderföretagare Foderföretagare är alla som i sin verksamhet, med eller utan vinstsyfte, bedriver produktion, framställning, bearbetning, lagring, transport eller distribution av foder. Det är också producenter som producerar eller lagrar foder för utfodring av livsmedelsproducerande djur på sin egen jordbruksanläggning. Foderhygienförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 183/2005 av den 12 januari 2005 om fastställande av krav för foderhygien) omfattar all verksamhet som bedrivs av foderföretagare i alla led från och med primärproduktion av foder till och med utsläpp av foder på marknaden. Dvs alla som i något led hanterar foder!

11 Undantag Kraven i foderhygienförordningen (EG) nr 183/2005 inte gäller för: privat enskild produktion av foder för livsmedelsproducerande djur för konsumtion inom privathushållet och utfodring av livsmedelsproducerande djur för konsumtion inom privathushållet, icke-livsmedelsproducerande djur. utfodring av icke-livsmedelsproducerande djur, producentens direktförsäljning av små mängder primärproducerat foder (mindre än 10 ton torrsubstans per år) till lokala jordbruksföretag eller konsumenter eller detaljhandelsföretag (mindre än 50 kilometer) Obs! Finns fortfarande krav i andra lagstiftningar! (säkert foder, spårbarhet)

12 Vad är en foderanläggning Jordbruksverket betraktar varje jordbruksfastighet som en foderanläggning om foder hanteras som ett led i primärproduktionen av foder. Består däremot jordbruksföretaget av flera gårdar som inte ligger mycket nära varandra räknas varje gård, där foder odlas eller hanteras, som en foderanläggning.

13 Spårbarhet Alla foderföretagare ska vara registrerade (undantag finns) Foderföretagare får bara köpa och sälja foder av registrerade foderföretagare E-tjänst med registrerade foderföretag finns på jordbruksverket.se (Både primärproducenter samt alla andra) Livsmedelföretagare registreras hos Länsstyrelsen

14 Vanlig fråga från lantbrukare om registrering: Jag säljer spannmål till företag X. Jag säljer som livsmedel men företag X kanske senare säljer mitt spannmål som foder. Måste jag vara registrerad både som livsmedelsföretag och foderföretag Jordbruksverkets svar: Nej, du behöver inte vara registrerad som foderföretagare om du enbart säljer din råvara som livsmedel.

15 Tänk på Livsmedelsföretag som lämnar ut foder, tex morötter, bageriprodukter, biprodukter som chips etc ska vara registrerade som foderföretag!

16 Vissa anläggningar behöver även ett godkännande för sin verksamhet I vissa fall behövs även ett godkännande eller en särskild registrering från Jordbruksverket: Om man själv blandar in läkemedel i foder på sin anläggning. Om blandar in vissa tillsatser tex koccidiostatika i foder på sin anläggning. Fiskmjöl Anges vid registreringen eller ändring av registrering. Jordbruksverket ger godkännande efter inbesiktning på plats. Snårigt område! Kan köpa foder med tex läkemedel från foderfabrik. Då har foderfabriken ett godkännande för att blanda.

17 Tips: Om lantbrukaren blandar eget foder. Vad används? Krävs det ett godkännande? Är produkten tillåten att blanda in? Är produkten tillåten för aktuellt djurlag? Finns risk att det går till fel grupp djur? Titta på dunkar, flaskor, säckar. Ska vara märkta och framgå tydligt hur och till vad det får användas! I tillsatsregistret finns alla godkända tillsatser samt hur de får användas Stäm gärna av med oss foderdjurprodukter@jordbruksverket.se

18 Vad är foder? Def. 178/2002: alla ämnen eller produkter, inbegripet tillsatser, och oberoende av om de är bearbetade, delvis bearbetade eller obearbetade, som är avsedda för utfodring av djur. Dvs. i princip allt som ges genom munnen! Undantag Läkemedel (men läkemedel i foder = foder) Biocidprodukter (kan inte blandas i foder) Strö foder (bil. 1, 183/2005 bytas ofta och inte bli mögligt) Vatten Men kan fungera som en bärare t.ex. i våtfoder. Bil. I, 183/2005 => lämplig kvalité - rent vatten

19 Vad är foder Tre huvudtyper av foder: Foderråvaror Foderblandningar Tillsatser & Förblandningar Det finns INGA andra former av foder!

20 Krav på dokumentation och Från tvärvillkorsinstruktionen: Dokumentation journalföring Foder ska kunna spåras på alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan. Dokumentationen är ett hjälpmedel vid kontrollen av spårbarheten. Foderföretagare ska kunna ange alla personer som de har fått livsmedel, foder, djur eller ämne som ska ingå i ett foder av. Foderföretagare ska också kunna tala om vem eller vilka företag som har fått deras produkter. Journaler För foderföretagare som omfattas av foderhygienförordningen (EG) nr 183/2005 finns krav på att vissa uppgifter som rör kravet på spårbarhet ska dokumenteras i journaler. Det handlar om att löpande dokumentera uppgifter och lagra information på ett samlat sätt som rör exempelvis inköp av foder. Foderföretagare som inte omfattas av foderhygienförordning (EG) nr 183/2005 måste inte journalföra när det som handlar om spårbarhetskraven. Däremot ska foderföretagen samla information på ett sådant sätt att de kan lämna över information till myndigheterna på begäran.

21 Förordning (EG) nr 178/2002: Krav på dokumentation - Förordningen omfattar ALLA livsmedels- och foderföretagare och ska tillämpas på alla stadier i produktions- och distributionskedjan av livsmedel och foder (avsett till livsmedelsproducerande djur) förutom vid primärproduktion för privat enskilt bruk. - Livsmedels- och foderföretagare ska kunna ange ALLA personer från vilka de har erhållit livsmedel, foder, djur eller ämne som ska ingå i ett livsmedel eller foder. - Livsmedels- och foderföretagare ska kunna identifiera företag som erhållit deras produkter. Livsmedels- och foderföretagarna ska ha system och förfaranden för att på begäran kunna lämna information till behöriga myndigheten.

22 Krav gällande journal Förordning 183/2005 all användning av växtskydds- och bekämpningsmedel, användning av genetiskt modifierat utsäde, all förekomst av skadedjur eller sjukdomar som kan påverka säkerheten hos primärprodukter, resultaten av alla analyser som utförts på prover från primärprodukter eller andra prover som tagits i diagnostiska syften och som är av betydelse för fodersäkerheten, vid varje sändning, varifrån det kommer och i vilken mängd, samt vid varje leverans, vart det sålts och i vilken mängd. uppgifter om art och ursprung i fråga om foder som ges till djuren (Förordning (EG) nr 852/2004).

23 Frågor? Vi nås på Det mesta om foder finns på hemsidan under djur, foder

24 En lantbrukare har tidigare köpt foder med tillsatsen narasin (ett koccidiostatika) från lantmännen men har nu köpt ny blandare och vill blanda in tillsatsen själv. Vad krävs innan hen får göra det? En lantbrukare köper in foder från företaget Fodermix. Är det ok?

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Kersti Andersson Deharde Kersti.Andersson-Deharde@jordbruksverket.se 036-15 50 47 Anna-Karin Båvius Anna-Karin.Bavius@jordbruksverket.se 036-15 52 55

Läs mer

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet

Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Fyll i namnet på de personer som var med vid kontrollen till exempel foderföretagaren och/eller någon anställd vid foderföretaget.

Fyll i namnet på de personer som var med vid kontrollen till exempel foderföretagaren och/eller någon anställd vid foderföretaget. Bilaga 1 Så här fyller du i kontrollprotokollet A. KONTROLLOBJEKT Här fyller du i foderföretagarens personuppgifter. Fastighetsbeteckning och produktionsplatsnummer kan behövas om samma foderföretagare

Läs mer

Jordbruksinformation 18 2010. Du är foderföretagare dessa regler gäller för dig

Jordbruksinformation 18 2010. Du är foderföretagare dessa regler gäller för dig Jordbruksinformation 18 2010 Du är foderföretagare dessa regler gäller för dig Innehåll Du är foderföretagare dessa regler gäller dig... 4 Så här läser du broschyren... 4 Vem är foderföretagare?... 5

Läs mer

Du är foderföretagare dessa regler gäller dig

Du är foderföretagare dessa regler gäller dig Du är foderföretagare dessa regler gäller dig Innehåll Du är foderföretagare dessa regler gäller dig......... 4 Så här läser du broschyren......................... 4 Vem är foderföretagare?...........................

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 23.10.2015 L 278/5 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/1905 av den 22 oktober 2015 om ändring av bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 183/2005 vad gäller kontroll av dioxin i

Läs mer

Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård. Katja Korkalainen Fodersektionen

Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård. Katja Korkalainen Fodersektionen Tvärvillkor, fodersäkerhet på en djurgård Katja Korkalainen Fodersektionen Neuvo 2020 December 2014 Allmänt om foderkontroll på djurgårdar Foder Ämnen och produkter som är avsedda för utfodring av djur

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

Offentlig foderkontroll i primärproduktionen

Offentlig foderkontroll i primärproduktionen 1(42) 2016-12-21 Dnr 5.4.17-11578/16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Offentlig foderkontroll i primärproduktionen Fastställd den 21 december 2016 Jordbruksverket

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 1 82 Jönköping, tel: 036-1 0 00 telefax: 036-19 0 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

IFYLLNADSANVISNING ANMÄLAN FÖR REGISTRERING (Blankett A) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL FODERFÖRETAGARE. Allmänt

IFYLLNADSANVISNING ANMÄLAN FÖR REGISTRERING (Blankett A) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL FODERFÖRETAGARE. Allmänt 1 (5) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL FODERFÖRETAGARE Allmänt Myndighetens skyldighet att föra register över foderföretagare bygger på Europaparlamentets och rådets förordning 183/2005 om foderhygien. Enligt

Läs mer

Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen

Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen Dnr 5.4.17-01279/2019 Avdelningen för djurskydd och hälsa 2019-01-24 Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen Fastställd den 28 januari 2019 Version 3.9 Jordbruksverket

Läs mer

Övervakningen av tvärvillkor hänför sig till fodersäkerhet och spårbarhet för foder:

Övervakningen av tvärvillkor hänför sig till fodersäkerhet och spårbarhet för foder: 4 Foder Övervakningen av tvärvillkor hänför sig till fodersäkerhet och spårbarhet för foder: avfall, farliga ämnen, växtskyddsmedel, biocider, utsäde, gödselmedel och läkemedelsfoder förvarats och hanterats

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D039828/03 BILAGA 1.

För delegationerna bifogas dokument D039828/03 BILAGA 1. Europeiska unionens råd Bryssel den 15 juli 2015 (OR. en) 10927/15 ADD 1 AGRILEG 149 FÖLJENOT från: inkom den: 10 juli 2015 till: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr: D039828/03

Läs mer

Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen

Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen Dnr 5.4.17-03325/2018 Avdelningen för djurskydd och hälsa 2018-03-06 Vägledning för länsstyrelsen Offentlig foderkontroll i primärproduktionen Fastställd den 6 mars 2018 Jordbruksverket 551 82 Jönköping

Läs mer

Information till foderföretagare i andra led än primärproduktion

Information till foderföretagare i andra led än primärproduktion 1(8) 2018-10-05 Enheten för CITES foder och djurprodukter E-post: foderdjurprodukter@jordbruksverket.se Händelser med osäkert foder Information till foderföretagare i andra led än primärproduktion Innehåll

Läs mer

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Varför livsmedelslagstiftning Hur är lagstiftningen uppbyggd? Vem har ansvar för att reglerna följs? Vad händer om de inte följs? Ändrade konsumtionsvanor

Läs mer

EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet?

EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet? EU s granskning av Sveriges livsmedelskontroll 2010 vad blev resultatet? FAH september 2010 Nils Alesund 08-452 75 98 Food and Veterinary Office, FVO FVO är EUs kontrollmyndighet med uppgift att genom

Läs mer

Anläggning för tillverkning av sällskapsdjursfoder 1 av eller med animaliska biprodukter 2 - krav för godkännande samt krav på verksamheten

Anläggning för tillverkning av sällskapsdjursfoder 1 av eller med animaliska biprodukter 2 - krav för godkännande samt krav på verksamheten INFORMATION Detta dokument är en sammanställning av delar ur Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om foder och animaliska biprodukter; SFS 2006:814 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005 Sammanställning över frågeställningarna i Vägledningen till Jordbruksverkets checklista för kontroll av foderanläggningar vid offentlig kontroll version 6 Uppställningen följer i grova drag bilaga II i

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

Anvisning till fodertransportföretag

Anvisning till fodertransportföretag Föredragande Kinnunen Sida/sidor 1 / 5 Vilka berörs av anvisningarna Dessa anvisningar gäller alla de transportföretag och fordon som transporterar oförpackade eller förpackade foder. Med foder avses ämnen

Läs mer

Vägledning för Kommunernas kontroll inom pilotprojekt: Offentlig kontroll av insamling av matavfall kategori 3

Vägledning för Kommunernas kontroll inom pilotprojekt: Offentlig kontroll av insamling av matavfall kategori 3 2018-02-06 Dnr 6.7.18-1445/2018 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för Kommunernas kontroll inom pilotprojekt: Offentlig kontroll av insamling av matavfall kategori 3 Jordbruksverket 551 82

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2010

Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2010 Jordbruksverkets vägledning Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2010 Enheten för foder och djurprodukter Jordbruksverkets vägledningar finns på vår webbplats: www.jordbruksverket.se Version:

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning

Kontrollhandbok Provtagning Kontrollhandbok Provtagning Del 6 Provtagning för kontroll av salmonella Foto: Borbála Katona Innehåll Salmonella i livsmedelslagstiftningen... 3 Salmonellakrav i förordning (EG) nr 2073/2005... 3 Nationell

Läs mer

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119)

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) 1(5) 2013-06-27 Enheten CITES, foder och djurprodukter Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) A. Kryssa i om det är en ny anmälan, en ändring eller en avanmälan av foder. B. Namn, adress, e-post

Läs mer

Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2009

Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2009 Jordbruksverkets vägledning Offentlig kontroll av foder i primärproduktionen 2009 Enheten för foder och djurprodukter Jordbruksverkets vägledningar finns på vår webbplats: www.sjv.se Version: 20090519

Läs mer

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här hittar du central och detaljerad fakta om registrering av livsmedelsanläggningar med till exempel frågor inför

Läs mer

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden):

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden): Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl.

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. 1(38) 2010-12-16 VERSION 2.0 Dnr 37-13377/09 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Foder Fastställd 16 december 2010 Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

Foderregelverket, ett hinder eller en möjlighet. Kjell Wejdemar. Agronomexamen 1990 AgrD 1996. Jordbruksverket >1996

Foderregelverket, ett hinder eller en möjlighet. Kjell Wejdemar. Agronomexamen 1990 AgrD 1996. Jordbruksverket >1996 Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för CITES, foder och djurprodukter Foderregelverket, ett hinder eller en möjlighet Kjell Wejdemar Agronomexamen 1990 AgrD 1996 The Role of growth Factors in

Läs mer

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär

Stig Widell. Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär Stig Widell Konsult (arbetat 20 år på SJV) Lantbrukare Pensionär ABP = Animaliska BiProdukter ett begrepp sedan 2003 då började (EG) nr 1774/2002 (föregångare till (EG) nr 1069/2009) att gälla ABP-lagstiftning

Läs mer

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter (abp): hela kroppar eller delar från djur produkter med animaliskt

Läs mer

Foder som inte är säkert

Foder som inte är säkert 1(1) 2014-02-24 Foder som inte är säkert Foder får inte vara skadligt för djurs och människor hälsa eller miljön. Om du som foderleverantörer 1 misstänker att ett foder inte är säkert, på grund av förorening

Läs mer

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor Frågor efter grundkurs i tvärvillkor 19-20 september 2017 Allmänt 1. Vad är det som skiljer på SMR och GAEC? SMR är direktiv från EU medan GAEC kan Sverige själv bestämma hur de ska införlivas mha föreskrifter.

Läs mer

Animaliska biprodukter

Animaliska biprodukter Animaliska biprodukter (temadag med Avfall Sverige) 3 feb. 2015 Av Susanne Liljenström (enheten för CITES, foder och djurprodukter) Enheten för CITES, foder och djurprodukter (avdelningen Djurskydd och

Läs mer

NoSoy - 1. Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter 2010-11-22

NoSoy - 1. Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter 2010-11-22 NoSoy - 1 Stig Widell Jordbruksverket Avdelningen för djurskydd och hälsa Enheten för foder och djurprodukter NoSoy - 2 Exempel på lagstiftning som styr foder & utfodring: (EG) nr 178/2002 om allm. principer

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Omfattning och syfte med General audit (GA) Erfarenheter från GA Exempel på rekommendationer (avvikelser där förbättringar behövs) Åtgärder

Omfattning och syfte med General audit (GA) Erfarenheter från GA Exempel på rekommendationer (avvikelser där förbättringar behövs) Åtgärder 1 Omfattning och syfte med General audit (GA) Erfarenheter från GA Exempel på rekommendationer (avvikelser där förbättringar behövs) Åtgärder Revisioner 2011 Områden för revision Öppningsmöte 14 januari

Läs mer

GOD PRAXIS FÖR MÄRKNING AV FODERLAGER PÅ HUSDJURSGÅRDAR

GOD PRAXIS FÖR MÄRKNING AV FODERLAGER PÅ HUSDJURSGÅRDAR GOD PRAXIS FÖR MÄRKNING AV FODERLAGER PÅ HUSDJURSGÅRDAR LIVSMEDELSINDUSTRIFÖRBUNDET FODERINDUSTRIFÖRENINGEN ARBETSGRUPPEN FÖR LAGERMÄRKNING HELSINGFORS 25.3.2011 1 ANVISNINGEN GOD PRAXIS FÖR MÄRKNING AV

Läs mer

1. REGISTRERING SOM IMPORTÖR (JSM förordning 977/2006 13 )

1. REGISTRERING SOM IMPORTÖR (JSM förordning 977/2006 13 ) Föredragande Virva Valle Sida/sidor 1 / 5 Anvisning till foderblandningscentraler och andra aktörer, bl.a. förmedlare, om import av animaliska biprodukter från en annan EU-medlemsstat, Norge eller Schweiz

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Del 1 Introduktion till den nationella kontrollplanen Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska

Läs mer

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll

Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll LIVSMEDELSVERKET PROMEMORIA 1 (5) Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om offentlig kontroll Bakgrund Europeiska unionens kommission har den 6 maj lagt fram fyra förslag

Läs mer

KONTROLLINSTRUKTION FÖR TVÄRVILLKORSKONTROLLER 2015 Version 2

KONTROLLINSTRUKTION FÖR TVÄRVILLKORSKONTROLLER 2015 Version 2 BESLUT Dnr 3.4.20-2203/15 2015-06-12 Stödprocessavdelningen KONTROLLINSTRUKTION FÖR TVÄRVILLKORSKONTROLLER 2015 Version 2 1 1 Nyheter 2015... 19 1.1 1.2 1.3 1.4 Kontrollpunkter... 19 Kontrollpunkterna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om provtagning på djur, m.m.; SFS 2006:815 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Vägledande information om kontroll av företag som producerar groddar inom primärproduktionen

Vägledande information om kontroll av företag som producerar groddar inom primärproduktionen Område Livsmedelskontroll Avdelning Support R Norlin Vägledande information om kontroll av företag som producerar groddar inom primärproduktionen Denna information syftar till att klargöra Livsmedelsverkets

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2015-2018

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2015-2018 Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2015-2018 Del 1 Introduktion till den nationella kontrollplanen Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan

Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Från jord till bord om kontrollen i livsmedelskedjan Länsveterinärenheten Kontrollen i livsmedelskedjan Den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan från jord till bord omfattar Kontroll av växtskadegörare

Läs mer

PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel

PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel Säkra livsmedel! PRIMÄRPRODUKTION -första ledet i all produktion av livsmedel Foto: Pernilla Lindén, www.fotoakuten.se Rådgivarutbildning 2017 Primärproduktion livsmedel inom tvärvillkorssystemet Odling

Läs mer

Foderkontroll i primärproduktionen

Foderkontroll i primärproduktionen 1(41) 2012-10-05 VERSION 3.1 Dnr 37-3447/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Foderkontroll i primärproduktionen Fastställd 5 oktober 2012 Jordbruksverket 551

Läs mer

Vilka slutsatser gav EU:s granskning av Sveriges livsmedelskontroll

Vilka slutsatser gav EU:s granskning av Sveriges livsmedelskontroll Vilka slutsatser gav EU:s granskning av Sveriges livsmedelskontroll General audit (GA), en omfattande revisionsinsats i Sverige under 2010 EU:s revisionsorgan Omfattning och syfte med GA Erfarenheter från

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION 15.1.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 11/75 KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 14 januari 2011 om riktlinjer för distinktionen mellan foderråvaror, fodertillsatser, biocidprodukter och veterinärmedicinska

Läs mer

ANVISNING OM EGENKONTROLL TILL AKTÖRER INOM SEKTORN FÖR GÖDSELFABRIKAT

ANVISNING OM EGENKONTROLL TILL AKTÖRER INOM SEKTORN FÖR GÖDSELFABRIKAT ANVISNING OM EGENKONTROLL TILL AKTÖRER INOM SEKTORN FÖR GÖDSELFABRIKAT 1 Vad innebär egenkontroll Egenkontroll är aktörens egen verksamhet som säkerställer att de gödselfabrikat som släpps ut på marknaden

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 23/04. Ikraftträdelse- och giltighetstid 14.4.2004 - tillsvidare

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 23/04. Ikraftträdelse- och giltighetstid 14.4.2004 - tillsvidare JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 23/04 Datum Dnr 31.3.2004 1608/01/2004 Ikraftträdelse- och giltighetstid 14.4.2004 - tillsvidare Stadganden om bemyndigande 9 och 26 foderlagen (396/1998)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EU-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2014:786 Utkom från trycket den 27 juni 2014 beslutat den 5 juni 2014. Regeringen tillkännager

Läs mer

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Anmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 94/44 31.3.2004 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 599/2004 av den 30 mars 2004 om antagande av en harmoniserad förlaga för intyg och inspektionsprotokoll för handel inom gemenskapen med djur och produkter

Läs mer

SMR 9 djursjukdomar TSE.

SMR 9 djursjukdomar TSE. SMR 9 djursjukdomar TSE TSE-förordningen Europaparlamentets och rådets förordning EG/999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform

Läs mer

Vägledning för Kommunernas offentliga kontroll inom området animaliska biprodukter (abp)

Vägledning för Kommunernas offentliga kontroll inom området animaliska biprodukter (abp) 1(17) Dnr 38-4673/10 2015-01-30 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för Kommunernas offentliga kontroll inom området animaliska biprodukter (abp) Fastställd den 30 januari 2015 Jordbruksverket

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 19.09.2003 KOM(2003)546 slutlig KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Om läget när det gäller förbuden mot utfodring av animalieproduktionens djur med animaliskt

Läs mer

(EUT L 35, , s. 1) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 219/2009 av den L

(EUT L 35, , s. 1) nr sida datum M1 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 219/2009 av den L 2005R0183 SV 23.04.2016 004.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 183/2005

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2017-2020 Del 1 Introduktion till den nationella kontrollplanen Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska

Läs mer

Kontroll av förbrännings- och samförbränningsanläggning för hela djurkroppar (gårdspanna) i primärproduktionen

Kontroll av förbrännings- och samförbränningsanläggning för hela djurkroppar (gårdspanna) i primärproduktionen 1(6) BILAGA TILL VÄGLEDNING MED DNR 38-4673/10 2010-04-16 Avdelningen för djurskydd och hälsa Kontroll av förbrännings- och samförbränningsanläggning för hela djurkroppar (gårdspanna) i primärproduktionen

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt Tiina O Toole Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Eftersom sverket Evira inte föreskrivits någon normgivningsrätt

Läs mer

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen BILAGA 2006-09-14 1 (5) Avdelningen för juridik Staffan Wikell Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen Frågor om godkännande och registrering av

Läs mer

Animaliska biprodukter i butiker. Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget

Animaliska biprodukter i butiker. Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget Animaliska biprodukter i butiker Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget Varför? VEM deltar? Miljösamverkan Västra Götaland Hallands län Lagstiftning Definition enligt förordningen

Läs mer

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 4230 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Antaget i kommunfullmäktige 2006-04-18, 65, med ändring 2009-12-07, 232, 2010-12-06, 236, 2011-09-12, 167, 2014-12-08, 8 och 28, 2016-11-14, 18 samt 2018-12-17, 30 Ändringar beslutade av tillsynsnämnden

Läs mer

Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan

Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan Planering och uppföljning av kontrollen i livsmedelskedjan - kommunernas ansvar med fokus på animaliska biprodukter 2017-10-02 Vikten av att träffa er idag Nationella kontrollplanen för livsmedelskedjan?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2006:1032 Utkom från trycket den 18 juli 2006 beslutat den 6 juli 2006. Regeringen

Läs mer

Tvärvillkor samtliga punkter ver 2, 2016

Tvärvillkor samtliga punkter ver 2, 2016 Eventuella överträdelser som kontrollmyndigheten konstaterar kan leda till att länsstyrelsen beslutar om avdrag på jordbrukarstöden. KONTROLLPROTOKOLL 2016 Tvärvillkor samtliga kontrollpunkter, ver 2 A.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av de EU-bestämmelser som livsmedelslagen (2006:804) kompletterar Publicerat den 18 april 2019 Beslutat den 4 april 2019 Regeringen tillkännager enligt 5 livsmedelslagen

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Projektrapport: Kontroll av animaliska biprodukter i butiker

Projektrapport: Kontroll av animaliska biprodukter i butiker Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-25 Handläggare Helena Storbjörk Windahl Telefon: 08-508 28 908 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-03-18 p 17 Projektrapport:

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder Föredragen av Erkki Vesanto Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Anvisningen har beretts i Livsmedelssäkerhetsverket

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel;

Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om offentlig kontroll av livsmedel; (H 4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2008:638 Utkom från trycket den 30 juni 2008 beslutat den 18 juni 2008. Regeringen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 28.2.2019 L 61/5 BILAGA I Bilaga IX till förordning (EG) nr 999/2001 ska ändras på följande sätt: 1. I kapitel B ska i) avsnitt A led b inledningsfrasen ersättas med följande: b) Djuren har identifierats

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om foder; SJVFS

Läs mer

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

KOMMUNAL TAXA. Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen KOMMUNAL TAXA FÖR SANDVIKENS KOMMUN Taxa för offentlig kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Kommunfullmäktiges beslut den 20 november 2017, 210 Denna taxa meddelas med stöd av 6 andra stycket,

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m. fl. Livsmedelsverket. Animaliska biprodukter. Fastställd den 30 januari Dnr /

Vägledning för kontrollmyndigheter m. fl. Livsmedelsverket. Animaliska biprodukter. Fastställd den 30 januari Dnr / Dnr 6.7.17-4468/14 1(11) 2015-01-30 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m. fl. Livsmedelsverket Animaliska biprodukter Fastställd den 30 januari 2015. Jordbruksverket

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.1 i detta, med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ),

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.1 i detta, med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ), L 268/24 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1830/2003 av den 22 september 2003 om spårbarhet och märkning av genetiskt modifierade organismer och spårbarhet av livsmedel och foderprodukter

Läs mer

Produkter av animaliskt ursprung [8521]

Produkter av animaliskt ursprung [8521] Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom livsmedel, som kan sprida smittsamma sjukdomar till djur Anm. Förordningsrubriken

Läs mer

Rötning av animaliska biprodukter

Rötning av animaliska biprodukter 1(6) 2011-09-21 Enheten för foder och hälsa Rötning av animaliska biprodukter En biogasanläggning är en anläggning där material genomgår biologisk nedbrytning under anaeroba förhållanden (d.v.s. utan tillgång

Läs mer

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Försäljning av små mängder Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Att sälja små mängder I den här broschyren kan du som ska sälja små mängder primärprodukter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande om de EG-bestämmelser som kompletteras av livsmedelslagen (2006:804); SFS 2009:621 Utkom från trycket den 9 juni 2009 beslutat den 20 maj 2009. Regeringen tillkännager

Läs mer

Anvisning om egenkontroll till aktörer inom sektorn för gödselfabrikat

Anvisning om egenkontroll till aktörer inom sektorn för gödselfabrikat Föredragande Lehtolainen Sida/sidor 1 / 6 Anvisning om egenkontroll till aktörer inom sektorn för gödselfabrikat 1 Vad är egenkontroll Egenkontroll är aktörens egen verksamhet som säkerställer att de gödselfabrikat

Läs mer

Animaliska biprodukter (ABP) - kommunernas kontrollansvar

Animaliska biprodukter (ABP) - kommunernas kontrollansvar Animaliska biprodukter (ABP) - kommunernas kontrollansvar Stockholm 5 nov. 2015 Av Susanne Liljenström Jordbruksverket, enheten för CITES, foder och djurprodukter Sakfrågor abp Kontroll abp Enheten för

Läs mer

Rötning av animaliska biprodukter

Rötning av animaliska biprodukter 1(6) 2016-10-24 Enheten för CITES, foder och djurprodukter Rötning av animaliska biprodukter Detta dokument beskriver i korthet de krav som ställs vid rötning av animaliska biprodukter. Bakomliggande lagstiftning

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Dnr 2017-2239 Sida 1 (6) Bilaga 3 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Inledande bestämmelser 1 Denna taxa

Läs mer