Klimatförändringar och städers vatten: Samhällsbyggnadens återkomst eller!?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klimatförändringar och städers vatten: Samhällsbyggnadens återkomst eller!?"

Transkript

1 Klimatförändringar och städers vatten: Samhällsbyggnadens återkomst eller!? Robert Jonsson, Biträdande lektor i företagsekonomi med placering vid Centrum för Kommunstrategiska Studier (CKS)

2 Föreläsningen bygger på följande studie Styrning och organisering av kommunal VAverksamhet En pågående studie avseende förmågor, brister, strategier och förbättringspotential Studien handlar om långsiktighet och i detta ingår hur kommuner arbetar strategiskt för att hantera demografi, miljö och klimat.

3 Styrning och organisering av kommunal VA verksamhet Bakgrund Många kommunala VA organisationer har en väl fungerande drift. Samtidigt framkommer brister vad gäller de kommunala VA organisationernas förmåga att utveckla långsiktiga planer, strategier och processer. (Svenskt Vatten: Hållbarhetsindex) Varför är det så och vad kan göras för att organisera och styra långsiktigt hållbara kommunala VA organisationer?

4 Styrning och organisering av kommunal VA verksamhet Syfte Beskriva vilka förmågor/brister som kommunerna uppvisar avseende att utveckla långsiktiga planer, strategier och processer för sin VA organisation, förklara vilka orsaker som ligger bakom dessa förmågor/brister, samt presentera kommunernas förbättringspotential på detta område.

5 Fallen visar ett tudelat Sverige! Även Sören Häggroth (presentation vid CKS kommundag i Vadstena den 17/ )

6 En relativt stor stad med god ekonomi, befolkningstillväxt och förvaltningsformen En utveckling från en organisation som misskött förvaltandet under en lång tid till en organisation som sedan några år bygger samhälle och arbetar ifatt eftersatt underhåll. Förmågor: Stark soliditet samt tillförsel av medel, god tillgång till högskoleutbildad personal, bl a projektledare, många näsor åt samma håll och en närhet via förvaltningsformen.

7 En relativt stor stad forts! Tidigare brister: En allt för anorektisk personalstyrka utan förmåga att agera strategiskt och långsiktigt.. Ny vision, tillförsel av medel och kompetens samt en stor VA kris förändrade inriktningen! Förbättringspotential: Ett pågående organiseringspussel att fortsätta organisera och styra för en långsiktigt hållbar VA verksamhet?

8 En relativt stor stad säkert vatten, miljö och klimat! Dagvattenstrategin och Vattenvisionen (Svenskt Vatten) är tillsammans med kommunens vision våra viktigaste dokument som vi sedan några år tillbaka arbetar utifrån. Minska läckage från ledningsnätet arbetar ifatt och därmed minskad energiförbrukning. Ett omtag vid investeringen i ett nytt vattenverk frågor avseende förändrat klimat som vi inte kunde svara på! Reningsverken här är el, styr och maskin viktiga områden. Många verk är små och äldre och det stora är också gammalt. Det finns reinvesteringsplaner

9 En relativt stor stad säkert vatten, miljö och klimat! Sammanfattningsvis ett talande citat! När det gäller miljö och klimatanpassning har kommunen numera en hög svansföring alla näsor åt ett håll.

10 En mindre kommun med låg soliditet, vikande befolkningsunderlag och ett kommunalt VA bolag En utveckling som sedan tidigt 2000 tal inneburit ett stort mått av självbestämmande hos bolagen. VA bolaget har årligen klarat driften (åtminstone nästan) tack vara en trogen personal som kan anläggningarna på sina fem fingrar

11 En mindre kommun forts! Förmågor: En trogen och kunnig driftpersonal. Brister: Anläggningarna är sämre än vad vi vill tro vi har lappat och lagat i många år, men snart fungerar det inte (nära systemkollaps). Inga resurser till strategisk planering i bolaget eller kommunen och det finns inte heller någon dokumentation. Förbättringspotential: Väldigt mycket kan förbättras, men varifrån ska resurser tas?

12 En mindre kommun säkert vatten, miljö och klimat! Få klagomål på vattensidan (dokumenteras) egentligen märkligt med tanke på anläggningarnas status. Det finns ingen nödvattenplanering/beredskapsplan en brist (Verksamheten bygger en hel del på tyst kunskap.) Saknas en VA plan, finns dock en vattenförsörjningsplan. Svårt för bolaget att upprätta en VA plan krävs ett samspel med kommunen. Det lyser rött när det gäller klimatanpassning och översvämningssäkerhet (Allt mer omfattande regn).

13 En mindre kommun säkert vatten, miljö och klimat! Omfattande regn i slutet av 1980 talet då byggdes dagvattensystemet ut, men vi har inte klarat av att underhålla. Reningsverket har kapacitet att ta emot mer.. Ingen beredskapsplan vid kriser istället tyst kunskap. Vi borde arbete med systematiskt uppströmsarbete men känsligt i en kommun med vikande befolkningsunderlag. Investeringsplaner på cirka två år bygger på bolagets känsla och ej på djuplodad analys.

14 Ett driftsbolag med sex olikartade ägarkommuner När bolaget började för fem år sedan var det framför allt i de mindre kommunerna som stora delar av anläggningstillgångarna var riktigt nergångna. Vi fick börja med att ta tag i alla surdegar. Nu när vi har gjort det, är statusen ungefär lika bra i alla våra ägarkommuner. En utveckling som på några år medfört ökad kvalité, specialistkompetenser och det finns en strategisk förmåga.

15 Ett driftsbolag forts! Förmågor: Hög grad av professionalism avseende VAfrågor gynnar alla, men framför allt de mindre kommunerna. Brister/Förbättringspotential: Det mesta har blivit bättre, men en viktigt fråga där det finns förbättringspotential är hur driftsbolaget blir en strategisk part vid samhällsbyggnad (Olikartade kommuner olika förutsättningar för samhällsbyggnad.)

16 Ett driftsbolag säkert vatten, miljö och klimat! Organisationen bildades för några år sedan för att klara av framtida utmaningar (statusen på anläggningar, personal och miljö/klimat) Blivit en kompetensorganisation kommunerna lyssnar till och agerar utifrån. En puckel att arbeta ifatt (eftersatt underhåll och reinvesteringar) Genomfört många åtgärder för att säkra säkert vatten men i vissa fall för höga kostnader i relation till risken. (teknisk kontra ekonomisk livslängd) Finns en gedigen nödvattenplanering men problem i verkligheten svårt att realisera (ex tankbilar)!

17 Ett driftsbolag säkert vatten, miljö och klimat! Ett forskningsbolag i samverkan med andra VA organisationer för att ligga i framkant! Vi har många delplaner (landsbyggdsstrategi, dricksvattenplan etc..) Fördel det går fortare att få dem förankrade! Vi har långsiktiga planer, men vi gör inte val utifrån ett 50 års perspektiv. Klimatanpassning här har vi kommit en bit då vi börjat med kustkommunerna (mer komplicerade). Reningsverken här återstår arbete! (Svårt i mindre kommuner med för kommunen viktiga företag.)

18 Summering av fallen säkert vatten, miljö och klimat! Samhällsbyggnadens återkomst som en garanti för säkert vatten, miljömässig hållbarhet och proaktivt agerande i relation till förväntat framtida klimat!? Svaret är ja, men också att Sverige är tudelat! Eller gör jag en tolkning som inte känns igen?

19 Tack för visat intresse!

Hållbarhetsindex 2014

Hållbarhetsindex 2014 Hållbarhetsindex 2014 Sammanfattning av resultatet Nationella Dricksvattenkonferensen 15 april 2015 Hållbarhetsindex Ett övergripande verktyg för analys, beslutsfattande och kommunikation av hållbara vattentjänster.

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige

Tillståndet i VA-Sverige Tillståndet i VA-Sverige Analys utifrån VASS och hållbarhetsindex Anne Adrup, Svenskt Vatten Magnus Montelius, Svenskt Vatten Analys av utmaningar utifrån statistik och undersökningar Vi använder hållbarhetsindex

Läs mer

Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014 mars Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014

Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014 mars Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014 mars 2015 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2014 Resultatsammanfattning Hållbarhetsindex 2014 Föreliggande rapport är en sammanställning på parameternivå av

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner?

Tillståndet i VA-Sverige. Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Tillståndet i VA-Sverige Är bra vatten och avlopp enbart för stora och rika kommuner? Vi kommer att ta upp VASS vad är nyttan, vilka undersökningar finns? En jämförelse mellan små och stora kommuners verklighet

Läs mer

Svenskt vattens organisationsseminarium Stockholm 2013-02-21 Sammanställning av diskussion

Svenskt vattens organisationsseminarium Stockholm 2013-02-21 Sammanställning av diskussion Svenskt vattens organisationsseminarium Stockholm 2013-02-21 Sammanställning av diskussion Svenskt Vatten anordnade ett seminarium i Stockholm på temat organisationsformer inom va-sektorn. Syftet med seminariet

Läs mer

SP Urban Water Management, Gilbert Svensson PÅGÅENDE SVU-PROJEKT I VÄRMLAND UTVECKLINGS- OCH SAMVERKANSMÖJLIGHETER MED HBI

SP Urban Water Management, Gilbert Svensson PÅGÅENDE SVU-PROJEKT I VÄRMLAND UTVECKLINGS- OCH SAMVERKANSMÖJLIGHETER MED HBI SP Urban Water Management, Gilbert Svensson PÅGÅENDE SVU-PROJEKT I VÄRMLAND UTVECKLINGS- OCH SAMVERKANSMÖJLIGHETER MED HBI Ett nätverk av HBI-kommuner Arvika, Eda, Karlstad, Kristinehamn, Årjäng Projektets

Läs mer

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB 2018-2022 1 (7) Verksamhetens uppdrag Hässleholms Vatten är ett kommunalt bolag som ansvarar för att producera och distribuera dricksvatten, transportera och

Läs mer

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten

Vägen mot hållbara VAsystem. Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Vägen mot hållbara VAsystem Anna Linusson, VD Svenskt Vatten Svenskt Vatten Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och människor tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vilka

Läs mer

Bilaga: Intervjufrågor inkl. summering av svar på ja- och nej-frågor

Bilaga: Intervjufrågor inkl. summering av svar på ja- och nej-frågor 1(6) Bilaga: Intervjufrågor inkl. summering av svar på ja- och nej-frågor Allmänna frågor Beskriv översiktligt organisationen. Inom kommunen Beskriv befintliga samarbeten inom: - Hur fungerar det? Personal

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Rapport Nr Organisering och styrning av kommunal VA-verksamhet En studie av förmågor, brister och förbättringspotential

Rapport Nr Organisering och styrning av kommunal VA-verksamhet En studie av förmågor, brister och förbättringspotential Rapport Nr 2017-15 Organisering och styrning av kommunal VA-verksamhet En studie av förmågor, brister och förbättringspotential Robert Jonsson Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Svenskt

Läs mer

VA-plan Kortversion

VA-plan Kortversion VA-plan 2018 2030 Kortversion Plan för en hållbar VA-försörjning på Gotland Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En väl fungerande försörjning av vatten och avlopp skapar avgörande förutsättningar för

Läs mer

VASS med VA web i planeringsarbetet

VASS med VA web i planeringsarbetet VASS med VA web i planeringsarbetet Tage Hägerman, VA chef Smedjebacken Energi & Vatten AB 1 Smedjebacken Smedjebacken Energi & Vatten AB Södra Dalarna 10 700 invånare medlem i Dala VA alla 15 kommuner

Läs mer

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013 Förstudie: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Krokoms kommun Johan Lidström Januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och syfte... 1 1.3.

Läs mer

Hållbarhetsindex. Hur kan hållbarhetsindex underlätta dialogen mellan politiker och verksamhetsansvariga?

Hållbarhetsindex. Hur kan hållbarhetsindex underlätta dialogen mellan politiker och verksamhetsansvariga? Hållbarhetsindex Hur kan hållbarhetsindex underlätta dialogen mellan politiker och verksamhetsansvariga? Inger Källgren Sawela Styrelseledamot Gästrike Vatten Magnus Montelius Svenskt Vatten Gilbert Svensson,

Läs mer

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015 2019

Verksamhetsstrategi 2015 2019 Verksamhetsstrategi 2015 2019 Copyright: Svenskt Vatten AB, 2015 Foto: Thomas Henrikson (om inget annat anges) Foto s. 6: Catharina Eriksen Illustration: Pertti Salonen Grafisk form: Svenskt Vatten Tryck:

Läs mer

Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige?

Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige? Hur ser det ut med ledningsförnyelse i Sverige? Anne Adrup, Svenskt Vatten Oslo 19 maj 2016 Hur fungerar VA-ledningsnäten i Sverige? Hur står det till med förnyelseplaneringen? Hur kan Svenskt Vatten hjälpa

Läs mer

VA-verksamheten rutiner och uppföljning

VA-verksamheten rutiner och uppföljning Revisionsrapport* VA-verksamheten rutiner och uppföljning Motala kommun 2007-03-19 Gunnar Karlsson Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Komrev *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2017 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2017

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2017 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2017 RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2017 Januari 2018 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2017 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2017 152 kommuner deltog i årets hållbarhetsindexundersökning. Det

Läs mer

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON

IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON IT-säkerhet och sårbarhet Hur ser kommunernas krisplanering ut? ANNA THOMASSON Inledande frågor, 1. Hur ser kommunernas arbete med krishantering ut? 2. I vilken utsträckning tar kommunen hänsyn till behov

Läs mer

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan 160511 Vattenstämman Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och vatten DRICKS Chalmers Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 14 275 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 170 medarbetare 132 989 14 927 14 801 13 332 43 073 Bild från ngn anläggning ute

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad.

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. FASTIGHETSKONTORET 2007-08-29 B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. Fastighetskontoret Mats Mattsson 2007-08-29 /WA i i/wy 11., ni) Avtalsbilaga

Läs mer

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Orsa kommun 2018-04-17 Linnéa Grönvold och Anneth Nyqvist, PwC Sammanfattning Lekmannarevisorerna i Orsa Vatten och Avfall

Läs mer

Infrastruktur och samverkan

Infrastruktur och samverkan Infrastruktur och samverkan Om långsiktig planering för hållbar infrastruktur Annika Malm RISE Research Institutes of Sweden ETT FORSKNINGSPROGRAM MED SMART UNDERHÅLL I FOKUS FINANSIERAT AV PROGRAMVÄRD

Läs mer

Nördseminarium på Exploatering. Ekonomiska konsekvenser. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-11-19

Nördseminarium på Exploatering. Ekonomiska konsekvenser. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-11-19 Nördseminarium på Exploatering Ekonomiska konsekvenser Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-11-19 1 Exploatering Exploatering innebär att mark används för

Läs mer

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning

Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Ekonomisk redovisning inom VA utveckling av investeringsredovisning och ekonomisk uppföljning Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-05-14 1 Agenda Varför lägga

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2015 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2015

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2015 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2015 RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2015 Januari 2016 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2015 Resultatsammanfattning för hållbarhetsindex 2015 Antalet kommuner som använder hållbarhetsindex för att

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Halmstads Stadsnät AB skall enligt bolagsordningen ha till föremål för sin verksamhet att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

Kommunal välfärd. när resurserna inte räcker för att uppfylla lagkraven

Kommunal välfärd. när resurserna inte räcker för att uppfylla lagkraven Kommunal välfärd när resurserna inte räcker för att uppfylla lagkraven Kerstin Johansson och Robert Jonsson, Centrum för Kommunstrategiska Studier (CKS) En notis som kan vara hämtad från vilken kommun

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

(Komponent-)avskrivningar inom VA. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund

(Komponent-)avskrivningar inom VA. Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund (Komponent-)avskrivningar inom VA Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2015-04-23 1 Kommuners investeringsverksamhet Sveriges kommuner är för närvarande inne i

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll Revisionsrapport Daniel Brandt Lars Dahlin November 2017 Uppföljning av tidigare genomförd granskning av kommunens fastighetsunderhåll Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna Lena Blad, Gästrike Vatten Chef Teknik & Utveckling Bildades 1 maj 2008 VA samverkan över kommungränserna Erfarenhet och kompetens för fyra kommuner

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp

Vatten Avlopp Kretslopp Hotet mot vår dricksvattenförsörjning - ur ett regionalt perspektiv 160310 vatten avlopp kretslopp Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och Vatten, DRICKS Chalmers Hot mot dricksvattnet Klimatförändringar

Läs mer

KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA

KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA Framtidsfrågor och samverkan Att vårt dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel är en

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Projektplan KK08/317 Anneli Carlén Utmaning Rädda Östersjön Projektstart Projektavslut Avslutat Sign. Anneli Carlén 2009-01-21 Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Innehåll 1. Mål... 3 2. Östersjön...

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Stadsnät AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Ekonomisk hållbarhet FÖR MÄLARENERGI BETYDER EKONOMISK HÅLLBARHET ATT:

Ekonomisk hållbarhet FÖR MÄLARENERGI BETYDER EKONOMISK HÅLLBARHET ATT: Ekonomisk hållbarhet FÖR MÄLARENERGI BETYDER EKONOMISK HÅLLBARHET ATT: vi har nöjda kunder våra investeringar balanserar en hög tillgänglighet och miljöstarka anläggningar våra produkter är prisvärda vi

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2018 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2018

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2018 Januari Resultatrapport för hållbarhetsindex 2018 RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2018 Januari 2019 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2018 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2018 Sammanfattning 161 kommuner deltog i årets hållbarhetsindexundersökning.

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Kursrapport Hållbar organisering och styrning inom vård och omsorg 7,5hp hösten 2017.

Kursrapport Hållbar organisering och styrning inom vård och omsorg 7,5hp hösten 2017. Kursrapport Hållbar organisering och styrning inom vård och omsorg 7,5hp hösten 2017. Kursen Hållbar organisering och styrning inom vård och omsorg 7,5 hp ingår som första delkurs i magisterprogrammet

Läs mer

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Remisskonferens om Dricksvattenutredningen Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Dagens program 10.00-10.10 Välkomna hit 10.10-11.00 Dricksvattenutredningens förslag 11.00-11.10 Bensträckare i rummet 11.10-11.45

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård =? Höör: 15 500 Hörby: 14 900 Hörby Höör Sysselsatt personal 11,3 11,9 Kostnad personal och administration 6 545 000 kr 6 902 000 kr Reningsverk 6 4 Vattenverk 6

Läs mer

Sveriges vatten ochavloppsavgifter

Sveriges vatten ochavloppsavgifter Sveriges vatten ochavloppsavgifter En jämförelse mellan 2005-2006 Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. ANLÄGGNINGSAVGIFT OCH BRUKNINGSAVGIFT 3 3. TYPHUS SOM UNDERSÖKNINGSMETOD

Läs mer

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning Rapport - Investeringsplan Föreslagen prioriteringsordning Innehåll 1 Bakgrund...2 2 Varför en investeringsplan?...2 2.1 Workshop 1 - Översiktsbilder...2 2.1.1 Översiktsbilder - resultat...2 2.2 Workshop

Läs mer

Strategisk planering hos dricksvattenproducenten

Strategisk planering hos dricksvattenproducenten 2011-11-14 Strategisk planering hos dricksvattenproducenten Sydvattens strategiska plan axplock: Metod Omvärldsanalys Resultat Branschens utmaning: Management 2 Vattenförsörjningen idag i Skåne (2009)

Läs mer

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar

Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Nördseminarium på temat aktiv redovisning av materiella anläggningstillgångar Mattias Haraldsson, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i Lund 2014-10-23 1 Agenda Inledning till investeringsredovisning

Läs mer

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISION Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns aktörer ska skapa uthålliga och globalt konkurrenskraftiga vattentjänster, produkter

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Svenskt Vatten. Svenskt Vattens perspektiv på att skydda och spara vårt vatten Birger Wallsten VAK i Halmstad

Svenskt Vatten. Svenskt Vattens perspektiv på att skydda och spara vårt vatten Birger Wallsten VAK i Halmstad Svenskt Vattens perspektiv på att skydda och spara vårt vatten Birger Wallsten VAK i Halmstad 2019-03-14 1 Svenskt Vatten Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och människor tillgång till

Läs mer

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH)

VA-teknik Södra. prövar ny teknik för hållbar avloppshantering. Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) VA-teknik Södra prövar ny teknik för hållbar avloppshantering Karin Jönsson (VA-teknik, LTH) Den här presentationen Kort om VA-teknik Södra Exempel på utmaningar VA-teknik Södra bidrar till lösningarna

Läs mer

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén

Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov. Foto: Fredrik Kellén Välkomna till Örebro, Klimatkommunernas nätverksträff 25 nov Foto: Fredrik Kellén Dagens program 09.00 09.30 Välkomna och presentation av Örebro kommuns nya klimatstrategi 09.30 09.55 Kumbro 09.55 10.15

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA

Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA Bilaga 1. Åtgärdsprogram VA VA 2050 År 2009 Verksamhetsplan VA 2050 samlar ALLA mål som gäller för VA - verksamheten inom Borlänge Energi. Planen utgår från de företagsövergripande målen. Kontaktperson:

Läs mer

SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT

SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT 2013-04-04 Sammanställning av Sofia Holmqvist/Ålunds Slutrapport Förslag till Avtal om överlåtelse Förslag Aktieägaravtal Förslag Bolagsordning Midlanda Fastigheter AB Förslag

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Skellefteå Närhet. Trygghet. Kvalité. En av Sveriges snabbast växande turistregioner. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per dygn. Stad

Läs mer

Dorotea kommun. VA-särredovisning Fastställd av kommunfullmäktige [datum],

Dorotea kommun. VA-särredovisning Fastställd av kommunfullmäktige [datum], Dorotea kommun VA-särredovisning 2013 Fastställd av kommunfullmäktige [datum], Särredovisning från GVA-enheten Vatten- och avloppsenheten (VA) ansvarar för drift och underhåll av de allmänna vatten- och

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden

Investeringsanmälan - Gator och vägar utanför exploateringsområden Tjänsteutlåtande Enhetschef teknik 2013-10-23 Carl Bachman 08-590 977 17 Dnr: Fax 08-590 733 39 KSTFU/2013:164 Carl.Bachman@upplandsvasby.se Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Investeringsanmälan

Läs mer

Ålands Vatten Ab är ett kommunalägt aktiebolag som producerar och levererar dricksvatten av hög kvalitet till ca 75 % av Ålands befolkning.

Ålands Vatten Ab är ett kommunalägt aktiebolag som producerar och levererar dricksvatten av hög kvalitet till ca 75 % av Ålands befolkning. Ålands Vatten Ab Ålands Vatten Ab är ett kommunalägt aktiebolag som producerar och levererar dricksvatten av hög kvalitet till ca 75 % av Ålands befolkning. Ann Nedergård Projektledare Åland Vatten Ab

Läs mer

Granskningsredogörelse Fler flygresenärer

Granskningsredogörelse Fler flygresenärer www.pwc.se Granskningsredogörelse Fler flygresenärer Skellefteå City Airport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl Styrelsemöte nr 1 2011-03-21 1 [10] Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl.13.00 15.40 Beslutande Anders Wernesten (FP), ordförande Berne Petersson (KD) 1 v ordf Rigmor Friis (S) 2 v ordf Övriga

Läs mer

Agenda. Små avlopp i den kommunala vattenplaneringen. Därför vill miljöenheten ha va-plan. Helena Segervall

Agenda. Små avlopp i den kommunala vattenplaneringen. Därför vill miljöenheten ha va-plan. Helena Segervall 2013-11-19 Mälarens Vattenvårdsförbund Agenda Introduktion Strängnäs kommun och miljöenheten Tillsyn små avlopp Aktuellt ärende Små avlopp - vattenplanering Helena Segervall Förnamn Efternamn 2008-05-27

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2016 December Resultatrapport för hållbarhetsindex 2016

RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2016 December Resultatrapport för hållbarhetsindex 2016 RESULTATRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSINDEX 2016 December 2016 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2016 Resultatrapport för hållbarhetsindex 2016 141 kommuner deltog i årets hållbarhetsindexundersökning. Det

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

Ramböll VA-Process. VA-Mässan 2016 FRAMGÅNGSRIK UPPHANDLING AV VA-PROJEKT

Ramböll VA-Process. VA-Mässan 2016 FRAMGÅNGSRIK UPPHANDLING AV VA-PROJEKT Ramböll VA-Process VA-Mässan 2016 FRAMGÅNGSRIK UPPHANDLING AV VA-PROJEKT FRAMGÅNGSRIK UPPHANDLING AV VA- PROJEKT Välkomna! Ramböll VA-Process Rikstäckande rådgivare med fokus på avloppsvattenrening, dricksvatten

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik Nämnden för Teknik PROTOKOLLSUTDRAG 2017-03-22 40 Svar till kommunrevisionen - Granskning av VA-försörjning TE/2016:433 1.2.2 Beslut Nämnden för Teknik tar förvaltningens förslag till svar enligt tjänsteskrivelse

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH Ekonomisk hållbarhet Social hållbarhet Ekologisk hållbarhet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vilka är vi Anna-Lena Grahn Linda Johansson Zenita Källner

Läs mer

Hållbarhetsindex och nyckeltal

Hållbarhetsindex och nyckeltal Hållbarhetsindex och nyckeltal så här jobbar vi i Karlstad Eva-Lena Beiron, enhetschef Kund- och verksamhetsstöd, VA-avdelningen eva-lena.beiron@karlstad.se 054-540 68 10 KARLSTAD staden vid vattnet En

Läs mer

Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal

Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal Effektiv VA-verksamhet för kunder och miljö - med stöd av hållbarhetsindex och prioriterade nyckeltal Karin Ols Svenskt Vatten Annika Malm, RISE Eva-Lena Beiron, Karlstads kommun Mats Rostö, Nacka vatten

Läs mer

Underlag samverkan enligt MBL ( :580)

Underlag samverkan enligt MBL ( :580) MILJONER KRONOR Underlag samverkan 20190613 enligt MBL ( 11 1986:580) Bakgrund Hässleholms Vatten AB har som ambition, med värdegrunden som bakgrund, att arbeta effektivt och med hög kvalitet. Målsättningen

Läs mer

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll www.pwc.se Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll Skelleftebostäder AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) 1

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) 1 Organisation och ledarskap Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) 1 Vision Utgå alltid från visionen. När vi vet vart vi vill kan vi börja planera för att nå dit. Det är då vi

Läs mer

Dagvatten - Ansvar och roller

Dagvatten - Ansvar och roller 1 (5) Dagvatten - Ansvar och roller Stockholm Vatten Stockholm Vatten är ett kommunalt bolag och stadens VA-huvudman. Detta medför ett ansvar för att den samlade avledningen av dagvatten, inom verksamhetsområde

Läs mer

Vad gör Livsmedelsverket? Christina Nordensten Rådgivare och VAKAs projektledare

Vad gör Livsmedelsverket? Christina Nordensten Rådgivare och VAKAs projektledare Vad gör Livsmedelsverket? Christina Nordensten Rådgivare och VAKAs projektledare Christina.nordensten@slv.se Klimathandbok för dricksvattenproducenter - klar 2018 Metodik och kunskapsunderlag för klimatanpassning

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer