Årsredovisning. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen"

Transkript

1 Årsredovisning Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Helår 2017

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Verksamhetens miljöarbete Folkhälsa Mänskliga rättigheter och jämlik vård Verksamhetens säkerhets- och beredskapsarbete Redovisning av genomförd intern kontroll Systematiskt förbättringsarbete Inköp Mål och fokusområden En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt inom hälso- och sjukvården Förbättra akutvårdskedjan Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat AR01 RR-rapport Beställare hälso- och sjukvård Åtgärder vid ekonomisk obalans Eget kapital Investeringar...28 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 2(39)

3 5 Bokslutsdokument och noter Övrig rapportering Särskild återrapportering enligt beslut av regionfullmäktige Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Intern kontroll Kontrollområde/Risk: Systemansvar för vårdgaranti och tillgänglighet Kontrollområde/Risk: Ansvar för regionalt analys-, uppföljnings och utvärderingsarbete Kontrollområde/Risk: Uppföljning av beslutade medicinska riktlinjer Kontrollområde/Risk: Genomförandekraft Kontrollområde/Risk: Omsättning av styrelsens beslut går för långsamt, för sent fattade beslut Kontrollområde/Risk: Kortsiktigt ekonomiskt tänkande/ettårsplaner Kontrollområde/Risk: Bristande samordning av nationell och regional process för ordnat införande av läkemedel Kontrollområde/Risk: Förtroendevalda drabbas av hot och våld Regionalt Cancercentrum Väst Registercentrum Västra Götaland...38 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 3(39)

4 1 Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsstyrelsens årsredovisning för 2017 innehåller uppföljning av de mål, fokusområden och större frågor som hälso- och sjukvårdsstyrelsen arbetat med samt en uppföljning av hälso- och sjukvårdsstyrelsens ekonomi. Årsredovisningen innehåller även en genomgång av de kontrollmoment som finns med i HSS plan för intern kontroll och säkerhet. I budget 2017 valde HSS ut de tre av regionfullmäktiges mål som inriktas mot hälso- och sjukvård. Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Till dessa tre mål kopplas nio fokusområde med tillhörande aktiviteter. Majoriteten av aktiviteterna är klara. Bland de indikatorer som är knuta till målen som ska mäta måluppfyllelsen visar merparten på en positiv utveckling. Under året har mycket gjorts för att VGR ska närma sig målen. Trots en i flera fall positiv utveckling, kan målen inte sägas vara helt uppfyllda. Det har delvis sin förklaring i att målen är komplexa och av långsiktig karaktär. Bland de aktiviteter som pågått under året kan särskilt nämnas. Beslut om handlingsplan för omställningen av hälso- och sjukvården Uppstart av närakut på SU/Östra Pilotprojekt inom psykiatri med förstärkt första linje vid sex vårdcentraler Lyckat breddinförande av Mobil närvård Ett trendbrott gällande tillgängligheten kan också konstateras med ökad andel patienter som får besök inom 90 dagar samt ökad andel patienter med total genomloppstid inom fyra timmar på akutmottagningarna. Det ekonomiska utfallet för januari-december uppgår till +- 0 mnkr. Resultatet förutsätter kompensation från moderförvaltningen på 8 mnkr för kostnader för tillgänglighetssatsningen brutna tak. I årsredovisningen redovisas också vad som skett under 2017 inom Regionalt cancercentrum väst och Registercentrum Västra Götaland eftersom HSS är uppdragsgivare till dessa båda verksamheter. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 4(39)

5 2 Verksamhet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har ett övergripande ansvarar för strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor. Det handlar bland annat om invånarnas tillgång hälso-och sjukvård och dess innehåll, kvalitet och tillgänglighet. Under nedanstående avsnitt beskrivs de viktigaste händelserna under 2017 samt vad som har varit de största utmaningarna. 2.1 Viktigaste händelserna under perioden Beslut om Handlingsplan för omställning av hälso- och sjukvården I enlighet med den av regionfullmäktige beslutade strategin för hälso- och sjukvårdens omställning ska en årlig handlingsplan fastställas av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Den 31 maj beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen ( 145) att anta handlingsplan för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Handlingsplan har tagits fram i samverkan mellan de åtta partier som finns representerade i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och listar de åtgärder och initiativ som är prioriterade fram till inom respektive omställningsområde.en fördjupad genomgång om vad som har genomförts inom de fyra omställningsområdena håller på att tas fram och planeras att presenteras för HSS den 28 februari. Uppstart av närakut på SU/Östra HSS tog den 31 maj 2017 beslut om att finansiera start av pilotprojekt för förbättrat akut omhändertagande vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/östra/drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus under 2017 och 2018 med sin omställningsbudget. Den 9 november fattade HSS beslut om godkänna tilläggsöverenskommelse med styrelsen för beställd primärvård om närakut vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra och Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus. Närakuten är i drift sedan senhösten Pilotprojekt inom psykiatri med förstärkt första linje vid sex vårdcentraler Sedan årsskiftet har ett pilotprojekt varit igång med syfte att förstärka första linjens omhändertagande för barn och unga med psykiska ohälsa. Pilotprojektet genomförs vid sex vårdcentraler fördelade i de 5 nämndområdena. I oktober tog dessa 6 vårdcentraler emot 1400 besök från 670 individer. Den preliminära utvärderingen visar att både barnen och ungdomarna och deras vårdnadshavare är nöjda eller mycket nöjda med den vård och behandling de fått och anser att väntetiderna har varit rimliga. De känner sig också delaktiga och välinformerade samt tycker att behandlingen hjälpt. I maj fattade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslut om att utöka projektet med ytterligare 5 vårdcentraler.se även fokusområde Lyckat breddinförande av mobil närvård Breddinförandet av Mobil närvård har varit mycket framgångsrikt. Vårdcentralsansluten Mobil närvård, dvs hemsjukvårdsläkare hade vid årsskiftet etablerats i alla kommuner förutom Öckerö, dessutom inte i Lundby, Östra Göteborg och Mölndal. Från och med 2018 ingår kravet på hemsjukvårdsläkare i Krav- och Kvalitetsboken och beräknas etableras och få full täckning under första halvåret Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 5(39)

6 Sjukhusansluten Mobil närvård, dvs närsjukvårdsteam finns med full täckning i Västra Götaland förutom i Norra Fyrbodal och Göteborgsområdet. Under 2018 kommer det att bli full täckning i Norra Fyrbodal, även om det kan dröja längre innan det blir full täckning i Göteborgsområdet. En generisk uppdragsbeskrivning och ersättningsmodell för närsjukvårdsteamen kommer att tas fram under början av I Skaraborg håller man på att utveckla mobil närvård för demenssjuka. Ett pilotprojekt med mobila team för palliativ vård av barn och unga kommer att startas i Göteborg under Se även fokusområde Verksamhetens miljöarbete Styrelsens ledamöter omfattas av de policys (ex. resepolicy) och rutiner som gäller för miljöarbetet i Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen får sitt tjänstemannastöd av Koncernkontoret. Under hösten 2017 har arbetet med Koncernkontorets handlingsplan kring miljö dragit igång. Arbetet kommer att samordnas av miljöavdelningen på koncernstab regional utveckling tillsammans med lokalansvariga på respektive arbetsort. Västra Götalandsregionens miljöarbete syftar till att vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling. De gemensamma övergripande miljömålen finns i vår miljöplan Genom Koncernkontorets uppdrag att ge ett samordnat, effektivt och kraftfullt stöd till ägare, beställare och utförare har vi en stor möjlighet att minska VGR:s miljöpåverkan tillsammans. Koncernkontorets miljöarbete utgår från koncernkontorets miljöledningssystem med tillhörande handlingsplan som beslutades av förvaltningsledningen i mars Folkhälsa Den handlingsplan för omställningen som HSS beslutat om syftar bland annat till att skapa en mer jämlik vård med god tillgänglighet och ökad kvalitet. I den strategi som regionfullmäktige har beslutat om framhålls även viken av ett sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande insatser för att skapa ökad hälsa och minska framtida vårdbehov. Regionfullmäktiges mål att minska skillnader i hälsa har manifesterats i Handlingsplan för fullföljda studier som Koncernkontoret tagit fram på uppdrag av regionstyrelsen. En fördjupad samverkan mellan VGR och andra aktörer har inletts. Aktivitetsplanen som tydliggör nämnders och styrelsers arbete har följts upp och rekommendationer inför verksamhetsprioritering 2018 har beslutats. Här kommer HSS under 2018 få en mer uttalad roll kring folkhälsofrågorna. På möte den 26 april ( 98) ställde sig HSS bakom Cancerpreventionsplan - Evidensbaserat kunskapsstöd för cancerprevention i Västra sjukvårdsregionen. Denna plan innehåller i stora delar levnadsvanor och delar som rör folkhälsoområdet. 2.4 Mänskliga rättigheter och jämlik vård I VGR finns Sveriges enda regionala plan för mänskliga rättigheter. Den nya handlingsplanen för mänskliga rättigheter För varje människa har konkreta mål och åtgärder för till exempel fysisk tillgänglighet, barnets rättigheter, delaktighet, icke-diskriminering och jämlikhet för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 6(39)

7 både medarbetare och invånare. Planen gäller från den 1 januari 2017 till och med 2020 och har beslutats av regionfullmäktige. Enligt planen ska till exempel alla förtroendevalda, chefer och medarbetare i VGR ha god kännedom om de mänskliga rättigheterna. Handlingsplanen för mänskliga rättigheter är ett viktigt steg för att samla åtgärder som bidrar till att VGR närmar sig sin vision om det goda livet för varje människa. I planen finns ett uttalat ansvar riktat till HSS för 3 av planens 12 mål. Mål 3: Systematiskt arbete för rätten till frihet från våldhss ska: Implementera de regionala medicinska riktlinjerna om våld i nära relationer samt om barn som far illa eller riskerar att fara illa Den 14 september ( 224) beslutade HSS att fördela statsbidrag avseende våld i nära relationer. Avsikten med de fördelade medlen är att de ska användas till insatser som underlättar efterlevnaden av gällande regler, lagstiftning och föreskrifter från nationell nivå samt för införande av följande regionala medicinska riktlinjer: Våld i nära relationer, Barn som far illa eller riskerar att fara illa inklusive barn som har bevittnat/upplevt våld och Omhändertagandet vid akuta sexuella övergrepp. Mål 10: Nollvision för användning av tvångsåtgärder inom psykiatriska verksamheter HSS ska: Arbeta strategiskt för att minimera användning av tvångsåtgärder. Detta ingår som e del i två regionala utvecklingsplanerna i psykiatri som HSS har fastställt. Riktat till utbildning i bemötande har genomförts till all personal i öppenvård och i heldygnsvård (HDV). HSS har fattat beslut om utökat vårdutbud till patienter med svårt självskadebeteende som är den grupp som ofta hamnar i tvångsvård och med tvångsåtgärder. HSS ska: Öka delaktigheten för rättighetsbärare inom psykiatriska verksamheter. Detta har regelbundet mätts och redovisats till psykiatriberedningen. Mål 12: Tillgänglig, begriplig och inkluderande information till invånarna HSS ska: Utarbeta en tydlig gemensam struktur för målgruppsanpassad och begriplig patientinformation.kopplat till detta mål har arbetet med Förstå mig rätt varit en insats. Under 2017 har Koncernkontoret presenterat verktyget Förstå mig rätt i tolv olika verksamheter runt om i Västra Götalandsregionen. Förstå mig rätt har under 2017 utvärderats med hjälp av en webbenkät och intervjuer med företrädare för enskilda verksamheter. Foldern har fått en ny design under 2017 och olika stödverktyg för egen introduktion har tagits fram och publicerats på Kunskapscentrum för jämlik vårds webb. Arbetet med att stärka patienters delaktighet har genomförts inom ramen för Budget 2017 och Förändringsagendan I båda dokumenten betonas att ett personcentrerat arbetssätt ska genomsyra regionens hälso- och sjukvård. Ett personcentrerat arbetssätt stärker patients delaktighet, ställning och involvering i den egna vården. Arbetet med att införa ett mer personcentrerat arbetssätt pågår. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 7(39)

8 2.5 Verksamhetens säkerhets- och beredskapsarbete HSS ansvarar inte för en egen förvaltning har därmed inget eget säkerhets- och beredskapsarbete. På regional nivå hanteras säkerhets- och beredskapsarbetet framförallt av regionstyrelsen ur ett ägarperspektiv. På tjänstemannanivå sker arbetet inom koncernkontoret. På regionövergripande nivå kan nämnas: Nytt reglemente för krisledningsnämnden har beslutats. Nya styrande dokument har beslutats: Kriskommunikationsplan för VGR samt Riktlinje mot korruption, mutor och jäv Funktionsgrupp säkerhet och beredskap har startats upp. Gruppen ska ansvara för att på en övergripande strategisk nivå samordna det regiongemensamma arbetet inom säkerhet- och beredskapsområdet. Består av personer från förvaltningar och bolag i Västra Götalandsregionen. HSS har beslutat om en lokal krishanteringsplan för hälso- och sjukvårdsstyrelsen för Syftet med den lokala krishanteringsplanen för HSS är att klargöra roller, ansvar och uppgifter före, under och efter en händelse som påverkar HSS. Planen bygger bland annat på Lagen om extraordinära händelser (SFS 2006:544). 2.6 Redovisning av genomförd intern kontroll 2017 Samtliga kontrollmoment, åtta stycken, har genomförts i enlighet med planen för intern kontroll och säkerhet. Genomförandet av kontrollmoment är fördelat under året och rapporteras i anslutning till delårsrapporter och årsredovisning. En genomgång av respektive kontrollområde i internkontrollplanen görs i avsnitt 6.1 i den fördjupade rapporteringen till egen styrelse. HSS hade två seminariedagar i september som bla fokuserade särskilt på arbetet med intern kontroll. 2.7 Systematiskt förbättringsarbete HSS har genomfört flera förbättringsåtgärder under året. HSS har vid två tvådagastillfällen under året haft särskilda seminarier som bland annat syftat till fördjupa styrelsens kunskaper inom vissa områden samt att förbättra styrelsens arbete med intern kontroll och målstyrning. Rutin för HSS presidium Systematisk återkoppling till styrelsen från de gemensamma presidieöverläggningarna med HSN. 90-dagarsgaranti för politiska uppdrag har införts Ny rutin för hantering av statsbidrag har införts Översyn av processen för ordnat införande 2.8 Inköp Vid en sammanställning av statistik från Västra Götalandsregionens avtalsdatabas, Amesto, Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 8(39)

9 uppvisar hälso- och sjukvårdsstyrelsen en avtalstrohet på 37,5 procent vilket är något bättre jämfört med augusti då avtalstroheten uppgick till 36 procent. Detta är en låg nivå men vid en genomgång av statistiken tycks denna låga nivå till stor del kunna förklaras av många av avtalen med leverantörer inom vårdvalen fortfarande inte är inlagda i avtalsdatabasen. För att komma tillrätta med detta kommer den administrativa processen ses över så att samtliga befintliga avtal kommer in i databasen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 9(39)

10 3 Mål och fokusområden 3.1 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Trots att flera insatser har gjorts under 2017 för att uppnå målet om att minska den psykiska ohälsan och förbättra omhändertagandet av personer med psykisk sjukdom har detta mål inte uppnåtts fullt ut under Utvecklingen av psykisk ohälsa är en samhällstrend som kommer att ta lång tid att vända. Flera av faktorerna som påverkar den psykiska ohälsan i samhället ligger utanför hälso- och sjukvårdens möjlighet att påverka.den psykiska ohälsan är fortsatt hög både bland barn, ungdomar och vuxna. För vuxna är diagnospanoramat stressrelaterad ohälsa; utmattningssyndrom samt ångest och depression. De som drabbas är framförallt unga kvinnor där detta är den vanligaste grunden till sjukskrivning. Även för ungdomar ökar både självrapporterad psykisk ohälsa men även förskrivning av antidepressiva läkemedel och inläggning i heldygnsvård. Antalet nyanlända har kraftigt minskat som en följd av den tillfälliga gränskontroll som Sverige införde i november Däremot har det stora antal asylsökande som anlände innan dess nu kommit vidare i sin asylprocess och inte minst bland ensamkommande barn har nu många åldersuppskrivningar skett och avslag på ansökningar om uppehållstillstånd har kommit. Detta har lett till förtvivlade och desperata handlingar med självmordsförsök samt även har några fullbordade självmord skett i VGR inom gruppen. Detta påverkar barn- och ungdomspsykiatrin samt vuxenpsykiatrin. Bland de som erhållit uppehållstillstånd finns en grupp på ca 30 procent från krigsdrabbade länder som behöver och kommer att behöva kvalificerad behandling för Posttraumatiska stressyndrom. Av de indikatorer som ska mäta måluppfyllelse ses nedan en viss positiv utveckling även om det fortfarande är en bit kvar till att nå tillgänglighetsmålet. Andel garantipatienter som väntat högst 30 dagar på första besök till barn- och ungdomspsykiatri (BUP) Var i november % att jämföra med november 2016 då nivån uppgick till 67 % Andel listade individer med diagnos depression som erhållit psykosociala/terapeutiska insatser Uppgick under andra halvåret 2017 till 20 % att jämföra med motsvarande period 2016 då nivån uppgick till 21 % Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Tillgängligheten har fortsatt att vara ett stort problem inom barn- och ungdomspsykiatrin. Tyvärr syns inte heller något trendbrott i de tillgänglighetsmätningar som gjorts.omkring två tredjedelar av patienterna tas emot för bedömning inom den regionala vårdgarantin om 30 dagar. Måltalet för fördjupad utredning uppfylls för var tionde patient medan motsvarande andel för behandling är var fjärde. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 10(39)

11 Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Skapa färre, större mer robusta BUP-mottagningar som möjliggör specialisering och mobila insatser.under hösten 2017 har kunskapsstöd för psykisk hälsa besökt samtliga BUP-verksamheter för att understödja utvecklingsarbetet. Status: PÅGÅR Öka antalet barn- och ungdomspsykiatriker, psykologer och sjuksköterskor och tillgodose tillgång till yrkeskategorier som arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder och dietister. Ett samarbete med HR håller på att etableras för att understödja arbetet Status: PÅGÅR Klara det ökade antalet flyktingar med traumarelaterade och andra psykiska problem.en andra omgång med Traumafokuserad KBT startar i samarbete med Linköpings universitet under våren Status: PÅGÅR Införa internetbaserade behandlingsprogram.internetförmedlad KBT för ungdomar med ångest är under uppstart på två BUP-mottagningar samt fem vårdcentraler med tilläggsuppdrag Ungas Psykiska Hälsa Status: PÅGÅR Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna Den vuxenpsykiatriska utvecklingsplanen som antogs av Regionfullmäktige 2014 är nu i stora delar genomförd. Förstärkning av befintlig verksamhet och uppstart av ny har kunnat ske i olika takt i olika delar av VGR på grund av rekryteringsproblem framförallt i områdena utanför Göteborg. I början på april invigdes den nystartade Psykiatrimottagning utmattningssyndrom med regionalt uppdrag. De två regionala mottagningar för svåra tvångstillstånd som ska startas upp inom NU-sjukvården respektive SÄS har kommit igång med rekrytering av personal och planerar att starta sin första behandlingsgrupp tidigt Den regionala utvecklingsplanen för barn- och ungdomspsykiatrin antogs av Regionfullmäktige 31 januari. Under senvåren rekryterades en processledare som implementeringsstöd. Inom ramen för ungdomspsykiatriplanen kan följande aktiviteter särskilt lyftas fram. Kunskapsstöd för psykisk hälsa har haft dialogmöten med BUP s verksamhetsledning vid de fem förvaltningarna. Fokus var att diskutera de konsekvenserna av utvecklingsplanen särskilt avseende lokalt omställnings- och utvecklingsarbete. Utbildning i suicidriskbedömning har genomförts. Ett förslag med koncentration av heldygnsvårdens utbudspunkter har tagits fram. Kunskapsnoder har konstituerats på områdena utredningar, flöden och trauma. Tillgången till kompletterande kompetenser såsom arbetsterapeut, fysioterapeut, logoped och dietist har ökat för att tillgodose behoven hos patienter med neuropsykiatriska funktionshinder. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 11(39)

12 detaljbudget. För att uppnå en ökad kvalitet och mer jämlik vård ska under 2017 insatser göras för att koordinera, stödja och facilitera det arbete som behöver bedrivas inom varje förvaltning. Syftet är dels att arbeta med att lyfta fram förbättringsområden men samtidigt identifiera goda exempel och stimulera lärande. Status: PÅGÅR Under 2017 ska en plan för kompetensförsörjning att tas fram plan i linje med de regionala psykiatriplanerna. Målsättningen är att kunna presentera en sådan plan för psykiatriberedningen och HSS i slutet av året.aktiviteten är inte genomförd 2017 och kvarstår som en av 2018 års aktiviteter. Status: PLANERAD Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Vid årsskiftet startade ett pilotprojekt med förstärkt första linje för barn och ungas psykiska hälsa som tilläggsuppdrag till 6 vårdcentraler fördelade i de 5 nämndområdena. Sedan i månadsskiftet februari/mars tar alla emot patienter. Snabbt märktes ett stort söktryck. Projektet återrapporteras regelbundet till Psykiatriberedningen. I oktober tog dessa 6 vårdcentraler emot 1400 besök (preliminära data) från 670 individer. Den preliminära utvärderingen visar att både barnen och ungdomarna och deras vårdnadshavare är nöjda eller mycket nöjda med den vård och behandling de fått och anser att väntetiderna har varit rimliga. De känner sig också delaktiga och välinformerade samt tycker att behandlingen hjälpt. Projektet kommer att med en första utvärdering när statistiken för 2017 är kvalitetssäkrad. I maj fattade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslut om att utöka projektet med ytterligare 5 vårdcentraler och vid dessa pågår nu aktiviteter för uppstart succesivt from januari Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Utvärderingen av projektet sker med start nov 2016 och pågår Delrapporter lämnas regelbundet till Psykiatriberedningen. Status: PÅGÅR Under 2017 skapas ett nätverk där dessa sex vårdcentraler hålls ihop för att öka förutsättningarna till ett kvalitetsmässigt jämlikt utbud och delat lärande. Nätverket har utökats med de 5 nya vårdcentralerna. Status: PÅGÅR Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Det arbete som gjorts under 2017 för att VGR ska uppnå vårdgarantin har gett resultat, i form av ett trendbrott i antal väntande. Antal besök som klaras inom vårdgarantin har ökat. Att fler får sina besök inom 90 dagar kan vara en av förklaringarna till att andelen behandlingar inom 90 dagar minskat eftersom patienterna går från kön till besök till att hamna i kön till behandling istället. Arbetet med att uppfylla vårdgarantin har fortsatt högsta prioritet med inriktning mot att klara vårdgarantin vid utgången av En viss förbättring kan ses i andel patienter med en total vistelsetid inom 4 timmar på Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 12(39)

13 akutmottagningarna. Inget av akutsjukhusen i VGR når upp till de delmål som är definierat av respektive sjukhusstyrelse och som strävar efter att 90 procent av besöken till akutmottagningen ska ha en vistelsetid på under 4 timmar till årsskiftet 2018/2019. Utvecklingen av ett mer personcentrerat arbetssätt i Västra Götalandsregionen fortsätter inom samtliga förvaltningar. Förbättringsledare inom förvaltningarna har tagit fram handlingsplaner för det fortsatt arbetet. Införandet följs genom bland annat genom mätningar av patienternas uppfattning av delaktighet och involvering. Av de indikatorer som ska mäta måluppfyllelse visar fyra av fem av indikatorerna nedan en positiv utveckling även om det fortfarande är en bit kvar till att nå tillgänglighetsmålen. Andel vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar på första besök eller behandling Besök: Var i november % att jämföra med november 2016 då nivån uppgick till 72 %. Behandling: Var i november % att jämföra med november 2016 då nivån uppgick till 69 % Andel patienter där total vistelsetid 4 timmar vid besök på akutmottagning Var i november % att jämföra med november 2016 då nivån uppgick till 61 %. Antal inkomna ärenden i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Var under st att jämföra med 2016 då antalet uppgick till st. Andel listade individer med diagnos diabetes, hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt eller KOL som besökt vårdcentralen Var i november % att jämföra med november 2016 då nivån uppgick till 88,1 % Uppfylla vårdgarantin För första gången på flera år har trenden med försämrad tillgänglighet till specialistsjukvården brutits och antalet patienter som väntat mer än 90 dagar under minskat under Minskningen av antal väntande beror främst på ökad produktion i egen regi samt ökad köpt vård och hänger samman med de resursförstärkningar och extra beställningar av volymer som gjordes 2016 samt de ytterligare förstärkningar motsvarande drygt (+10 procent) besök och (+10 procent) behandlingar som gjordes inför De egna förvaltningarna har producerat mer än 2016 (ca: 5 procent inom besök), men inte i nivå med planerade volymer. Volymen köpt vård har stadigt ökat under 2017 genom nyttjande av egna avtal och andra landstings avtal. Tidigare har VGR haft en strukturell obalans mellan planerade volymer och inkommande remisser/operationsanmälningar. Nu är volymerna på planerat antal första besök och behandlingar på en nivå som gör att vårdgarantin ska uppnås vid utgången av Tillgängligheten inom primärvården mäts, under två veckor på våren och två veckor på hösten, genom andel läkarbesök hos specialist i allmänmedicin som genomförts inom 7 dagar. Patienterna i VGR får dessa besök inom 7 dagar i 92 procent av fallen, vilket är bättre än riksgenomsnittet som ligger på 89 procent. Resultatet var detsamma såväl vår som höst under Även telefontillgängligheten är något bättre i VGR (91 procent) jämfört med riket (88 procent). Trots att tillgängligheten är bättre än riksgenomsnittet nås inte vårdgarantimålen som anger att 100 procent av patienterna ska omhändertas inom de stipulerade garantitiderna. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Följa upp och stödja förvaltningarnas arbete för att säkerställa att de volymer inom Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 13(39)

14 egenregiverksamheten som är del av basvolymer och tilläggsuppdrag utförs.arbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 (även om förvaltningarna inte producerat i nivå med plan) men kräver fortsatt fokus under Säkerställa att de upphandlade avtal som finns för att stötta där egenregiverksamheten inte räcker till nyttjas fullt ut. Säkerställa arbetet med att nyttja den samlade regionala kapaciteten för att förbättra tillgängligheten. Arbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 men kräver fortsatt fokus under Säkerställa etableringen av den regiongemensamma samordningsfunktionen och följa upp funktionens fortsatta arbete vad gäller stöd till såväl invånare som förvaltningar. Följa upp arbetet med att förbättra information och omhändertagande av väntande patienterarbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 men kräver fortsatt fokus under Stötta och stödja förvaltningarna i deras interna förbättringsarbete vad gäller produktion av planerad vård Arbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 men kräver fortsatt fokus under Följa upp arbetet med översyn och utveckling av remissrutiner, av rutiner för planeringslistor samt rutiner för tidsbokning. Arbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 men kräver fortsatt fokus under Följa upp arbetet med rutiner för att kontinuerligt arbeta med att minska antalet uteblivna besök inklusive säkerställa genomförandekraft i det regiongemensamma arbetet med genomföra sms-påminnelser och möjligheter till tidsbokning på nätet.arbetet är i nivå med förväntad aktivitet 2017 men kräver fortsatt fokus under Utveckla ett personcentrerat arbetssätt inom hälso- och sjukvården Under året har handlingsplaner för genomförande tagits fram och styrgrupper har bildats i nästan alla verksamheter. Flera verksamheter har påbörjats och fler är på väg att starta upp. Under 2016 startade 19 enheter, vid 6 förvaltningar NU sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Närhälsan, Alingsås lasarett och Kungälvs sjukhus. Vid dessa enheter har kontinuerliga mätningar skett i varierande grad, av patienternas upplevelser av vården för att få fram uppföljningsdata som kan driva på i förbättringsarbetet. Under 2017 har ytterligare förvaltningar anslutit till arbetet, Sahlgrenska Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 14(39)

15 Universitetssjukhuset, Angereds närsjukhus, Frölunda specialistsjukhus, Habilitering & Hälsa och Folktandvården. I nuläget så har antalet avdelningar, mottagningar eller liknande som påbörjat arbetet ökat till ca 75 st. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som HSS lyft fram i sin detaljbudget Under 2016 initierades ett personcentrerat arbetssätt vid ett antal pilotavdelningar. Under 2017 ska antalet avdelningar och enheter successivt att öka. Uppföljning av insatserna vid pilotavdelningarna kommer att utvärderas via en så kallad värdekompass; mätning av patientrelaterade utfallsmått, medelvårdtid samt oplanerade återinläggningar. Handlingsplaner för fortsatt arbetet vid respektive utförarförvaltning ska tas fram. Ett personcentrerat utfallsmått för primärvård och ett regionalt mätetal kring patienters upplevelse av delaktighet ska tas fram. Ett regionalt nätverk för spridning av erfarenheter, kompetens och goda exempel ska etableras. Under hösten kommer även en spridningskonferens att anordnas Förbättra akutvårdskedjan HSS fortsatte satsningen på att förbättra akutsjukvården 2017 då ytterligare 200 mnkr tillfördes med målet att 90 procent av patienterna på regionens akutmottagningar ska ha en vistelsetid (TVT) på max 4 timmar. Under slutet av året har en viss förbättring kunnat ses vad gäller TVT. Alla inplanerade pilotprojekt med syfte att se över arbetssätt har nu avslutats.i koncernledning hälso- och sjukvård har man i samråd med akutsjukvårdsrådet påpekat att det är viktigt att behålla målet (90 % med TVT inom 4h) men att tidplanerna för när målet ska vara uppnått bör revideras då förvaltningarna inte klarat de mål som de satt upp. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Gemensam regional målbild för införande av akutläkare Status: PÅGÅR Pilotprojekt med förändrade arbetssätt utifrån VGR:s operativa modell vid Alingsås lasarett, Kungälvs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus Fördjupad analys av akutmottagningarna i VGR Platsbesök hos förvaltningarna Införa och säkra effekt av VGR:s operativa modell anpassad efter lokala förutsättningar Status: PÅGÅR Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 15(39)

16 Inför inläggningsrätt för akuten på avdelning Dedikerat arbete för att öka hanteringstakten av patienter hos läkarearbete pågår för att minska administrationen och därmed skapa mer patientnära tid. Status: PÅGÅR Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Även om vården i Västra Götalandsregionen i många delar håller en hög kvalitet så nås inte målsättningen med fokusområde om att samtliga verksamheter ska vara bättre än riksgenomsnittet vid nationella jämförelser. Figuren visar hur resultaten för Västra Götalandsregionen och sjukhusen i regionen skiljer sig mot riksgenomsnitten. Resultaten innefattar enbart indikatorer från avsnittet medicinsk kvalitet i Verksamhetsanalys Vid mörkblå stapel är resultatet för Västra Götalandsregionen bättre än riksgenomsnittet, vid mellanblå stapel ser vi inte någon säker skillnad och vid ljusblå stapel är resultatet sämre än riksgenomsnittet. Målet är att andelen mörkblå och mellanblå indikatorer skall vara så stor som möjligt, men också att det bör vara fler bättre (mörkblå) än sämre (ljusblå) indikatorer. Ser man till de offentligt finansierade sjukhusen i regionen är deras resultat i allmänhet bättre än det sammantagna resultatet för Västra Götalandsregionen. För Alingsås lasarett, Angereds Närsjukhus, Frölunda specialistsjukhus, Kungälvs sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Sahlgrenska sjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus är resultaten bättre än riksgenomsnitten då andelen indikatorer med statistiskt bättre resultat (mörkblå) är fler än andelen med statistiskt sämre resultat (ljusblå). Vid NU-sjukvården och Capio Lundby är andelen indikatorer sämre än riket (ljusblå) fler än andelen som är bättre (mörkblå). Att det sammantagna resultatet för Västra Götalandsregionen är sämre än förväntat utifrån sjukhusens resultat beror bland annat på de regionbaserade indikatorerna. Det är indikatorer som bara redovisas på regionnivå, inte för de enskilda sjukhusen. Inomregionala skillnader Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 16(39)

17 påverkar resultatet, negativt. I figuren nedan vissas resultat och måluppfyllnad för fem olika kvalitetsindikatorer, där vi ser en oönskad stor spridning eller ett stort avstånd till mål. För kranskärlsröntgen vid icke ST-höjningshjärtinfarkt är spridningen i måluppfyllnad mellan sjukhusen i regionen mycket stor, endast SU-Sahlgrenska nådde rekommenderat mål (85 %). Vid två av sjukhusen var det bara cirka 30 procent av patienterna som 2016 gjorde undersökningen inom rekommenderad tid, vilket delvis kan förklaras av att alla sjukhus inte har denna verksamhet själva och att patienterna därför skickas vidare till SU. En akut höftfraktur ska i de flesta fall opereras inom 24 timmar, annars ökar risken för komplikationer. Endast ett sjukhus nådde 2016 rekommenderat mål (75 %). Spridningen var relativt stor mellan de övriga sjukhusen där inte heller tidsserier visar någon större förbättring de senaste åren. Vid stroke är det mycket viktigt att patienten snabbt kommer till vård, att blodcirkulationen till hjärnan när det är möjligt återställs (reperfusion) och att vården redan från början sker på strokeavdelning. I diagrammet har vi valt att visa indikatorn reperfusion vid stroke, som markör för de förbättringar av strokesjukvården som föreslagits vid framförallt NUsjukvården. Fotundersökning vid diabetes görs av flera skäl, inte minst för att förebygga framtida komplikationer. Jämfört med riket är vi i Västra Götalandsregionen generellt dåliga på fotundersökningar och spridningen inom regionen är dessvärre stor. Benskörhet drabbar framförallt kvinnor efter menopaus. Upptäcks och behandlas Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 17(39)

18 benskörheten i tid minskar risken för frakturer. Behandling kan ske med såväl tabletter som med injektioner, där injektionsbehandlingarna blivit allt vanligare. I diagrammet visas endast andelen som får tablettbehandling då vi i våra register och administrativa system ännu inte kan fånga den intravenösa behandlingen. Även om det finns en osäkerhet i redovisade siffror är sannolikt alltför få behandlade och vi befarar att spridningen inom regionen är stor också för den intravenösa behandlingen. Kvalitetsdriven verksamhetsutvecklingregionfullmäktige fastställde den 16 maj en strategi för omställning av hälso- och sjukvården och en HSS har fastställt en årlig handlingsplan för omställningen. Ett område inom omställningen är fokus på kvalitetsdriven verksamhetsutveckling. Medarbetarnas kompetens och vilja att utveckla vården ska tas tillvara och kvalitetsarbetet syftar till att säkerställa en kunskapsbaserad, personcentrerad, patientsäker, jämlik, tillgänglig och effektiv vård, samtidigt som produktivitet och effektivitet förbättras. Uppdraget med att ta fram en Regional modell för lärande system startades i januari 2017 och avslutas i december För att testa modellen, parallellt med att den utvecklas, startades under hösten 2017 en pilot inom programområdet Lung- och Allergisjukdomar med dess regionala processteam för KOL. Piloten kommer att fortsätta under Utifrån dagens nuläge, erfarenheter från piloten, nationella och regionala tidplaner har en strategi och plan för införandet av modellen. Planen är att de regionala programområdena startas upp under våren 2018 och att även minst ett processteam per programområde startas upp under De regionala stödfunktionerna och den regionala samordningen behöver etableras under Av de indikatorer som ska mäta måluppfyllelse visar en av indikatorerna nedan en positiv utveckling och en av indikatorerna en negativ utveckling. Andel indikatorer av alla indikatorer som redovisas på sjukhusnivå som är lika med eller över genomsnittet i Verksamhetsanalys Var % att jämföra med 86,6 % 2015 Andel oplanerade återinskrivningar inom 1-30 dagar efter slutenvård. Avser 65 år och äldre. Var 30 september ,31 % vilket ska jämföras med utfallet 30 september 2016 som uppgick till 9,79 % Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Förvaltningarnas engagemang och utveckling av det systematiska patientsäkerhetsarbetet fortsätter. För att minska vårdskadorna krävs ett intensifierat och långsiktigt arbete på alla nivåer. Inom flera förvaltningar har beläggningssituationen varit oroande hög under året vilket kan påverka patientsäkerheten negativt. Enligt SKL:s senaste sammanställning över skador i vården på akutsjukhusen, mätt med metoden Markörbaserad Journalgranskning har antalet vårdskador ökat i VGR under perioden från 5,6 procent till 8,7 procent. Den nationellt trenden under samma period är en minskning av vårdskador från 9,6 procent till 8,0 procent. Incidensen av vårdrelaterade infektioner i somatisk vård i VGR, mätt med Infektionsverktyget understiger VGR:s mål på 6 procent[1]. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 18(39)

19 Stöd till offentligt finansierade vårdgivare inom VGR i genomförandet av patientsäkerhetsplanen genom såväl framtagande av faktaunderlag, utbildningsaktiviteter som arbete för att öka möjligheten att fortlöpande följa upp flera typer av vårdskador. Status: PÅGÅR Framtagande av faktaunderlag och utbildningsaktiviteter pågår och återkommer med vissa intervall. För att fortlöpande följa uppkomsten av trycksår på inneliggande patienter inom den somatiska slutenvården har en trycksårsindikator fastställts. Skapa samarbetsytor med bredare perspektiv samt samordna och stödja samverkan för ökad effektivitet och uthållighet i patientsäkerhetsarbetet och för att integrera patientsäkerhet som en aspekt i helheten. Status: PÅGÅR Exempel på ovanstående är samordning av årets medarbetarenkät och patientsäkerhetsenkät. Samordningen förutsatte aktiv samverkan med HR, Kommunikation och externa relationer, Institutet för stressmedicin, Hälsan och Arbetslivet och VGR-IT. För ett helhetsperspektiv på säker vård sker ett ökat samarbete inom flera förvaltningar mellan HR och patientsäkerhetsfunktionen i det fortsatta systematiska förbättringsarbetet avseende arbetsmiljö och patientsäkerhet. [1] Det är svårt att skilja på samhällsförvärvade infektioner (SFI) och vårdrelaterade infektioner (VRI), viket medför att siffran för VRI kan var falskt för låg. Från och med våren 2017 finns en webbaserad utbildning för i första hand läkarna, vars syfte är att öka kunskapen kring att skilja på SFI och VRI Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Koncentration för bättre tillgänglighet och kvalitet. Respektive sektorsråd har lämnat förslag till möjlig koncentration inom det egna området. Förslaget har sammanställt och är på remiss hos förvaltningarna. Kvalitetsförbättrande indikatorer från respektive område/sektorsråd.de medicinska och odontologiska sektorsråden har tagit fram förslag på ett flertal kvalitetsförbättrande indikatorer. Förslagen har bearbetats av indikatorgruppen och ett slutligt förslag har sammanställts för beslut i HSS under september. Modell för kvalitetsdriven utveckling av hälso-och sjukvården.under våren 2017 har en kartläggning gjorts av befintlig regional struktur för kunskapsstyrning. Arbete pågår för att ta fram förslag till ett regionalt lärande system, en ny modell för kunskapsstyrning som ska knyta an till den nationella modell som utvecklats och bygger på samverkan mellan regioner och landsting. Projektledare och styrgrupp arbetar med att ta fram ett förslag till modell och en plan för införande, vilket beräknas Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 19(39)

20 vara klart till årsskiftet. Arbete pågår för att starta ett pilotområde (KOL), där rekrytering av ämnesföreträdare pågår. Kvalitetsportal lanserasutformningen av en analysportal för uppföljning och redovisning av kvalitetsregister blev klar i början av I portalen samlas alla interaktiva presentationsverktyg som relaterar till hälso- och sjukvård. Analysportalen innehåller också länkar till externa källor. Portalen är tillgänglig på Västra Götalandsregionens externa webbplats sedan juni Analysportalen är även tillgänglig från mobilen i anpassat format Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården Utveckla den Nära vården Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har i maj fastställt en första övergripande regional handlingsplan för utvecklingen av den Nära vården i Västra Götalandsregionen 2017/2018. Det pågående arbetet med handlingsplanens olika delar återrapporteras successivt till HSS. I linje med handlingsplanen för utveckling av den Nära vården har HSS 2017 beslutat om fortsatt finansiering under 2018 av projektet Närsjukvård i Norra Skaraborg. Projektet med mobila hemsjukvårdsläkare i primärvården avslutas och omfattas och regleras från och med 2018 i Krav och Kvalitetsboken inom ramen för vårdval vårdcentral efter beslut av HSS under Samverkan vid utskrivning I juni antogs den nya lagen Samverkan vid utskrivning. Lagen ersätter tidigare betalansvarslag, och reglerar utskrivningsprocessen för patienter i alla åldrar som när de skrivs ut från sluten hälso- och sjukvård behöver fortsatta insatser. Lagen uppmanar också huvudmännen att komma överens länsvis om när kommunernas betalansvar ska infalla. Det finns goda förutsättningar att samverka och samarbeta kring utskrivningar i Västra Götaland. Redan innan lagen beslutades påbörjades arbetet med att komma fram till en överenskommelse kring betalansvaret och en övergripande riktlinje genom att en beredningsgrupp med representanter från delregional vårdsamverkan tillsattes. Under hösten 2017 har beredningsgruppen lämnat föreslag på en riktlinje som på ett övergripande sätt reglerar in- och utskrivningsprocessen i Västra Götaland. Beredningsgruppen har också föreslagit att vi i Västra Götaland förlänger 2017-års regler och belopp för betalansvaret till september Dessa två förslag är under beslut i slutet på 2017 och början på Implementerings- och förberedelsearbete pågår i verksamheter, på förvaltningsnivå och i delregional vårdsamverkan. En liten projektgrupp håller ihop arbetet på länsnivå. Nedan återrapporteras status för de åtgärder som hälso- och sjukvårdsstyrelsen lyft fram i sin detaljbudget. Flera av aktiviteterna nedan har fått status pågår, men betyder inte att arbetet med aktiviteten inte gått enligt plan under 2017 utan att aktiviteten inte slutförts helt under året. Målen i handlingsplanen Det goda livet för de mest sjuka äldre ska följas Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 20(39)

21 upp. Bristande måluppföljning ska analyseras och åtgärdas. Status: PÅGÅR Fortsatt breddinförande av Mobil närvård med sikte på förbättrad tillgång på läkarinsatser i kommunal hemsjukvård i hela Västra Götaland, samt att närsjukvårdsteam ska vara införda i alla delregioner. Status: Läkarinsatser mobil hemsjukvård: KLAR Status: Närsjukvårdsteam i alla delregioner: PÅGÅR Utvärdering och förslag till framtida organisation av Mobil närvård kommer att tas fram. Status: PÅGÅR Omsorgskoordinatorer på alla somatiska akutmottagningar för vuxna övergår till i ingå i rutinsjukvård efter två års introduktionsfinansiering. Status: PÅGÅR Uppdrag till 1177 att fungera som en ingång, dvs första kontakt, för äldre invånare för alla typer av icke-akuta vård- och omsorgsfrågor. Status: PLANERAD Trygg och effektiv utskrivning - lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård kommer med största sannolikhet att antas i Riksdagen och behöver därefter implementeras i Västra Götalandsregionen.Lagen har antagits och implementeringsarbetet pågår. Status: PÅGÅR Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 21(39)

22 4 Ekonomiska förutsättningar 4.1 Ekonomiskt resultat Utfallet för januari-december uppgår till +- 0 mnkr. Resultatet förutsätter kompensation från moderförvaltningen på 8 mnkr. Avvikelsen per delområde framgår i tabellen nedan och kommentarer ges främst där avvikelser föreligger. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 22(39)

23 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 23(39)

24 Verksamheter Kostnaderna för ambulanshelikoptern har överskridit budget med drygt 1 mnkr. Positiv avvikelse föreligger inom det reformerade tandvårdsstödet främst med anledning av att det inom nödvändig tandvård har arbetats fram bra kontrollfunktioner och att reformen kring F-tandvården (F=funktionsnedsättning) ännu inte fått det genomslag som förväntats. En negativ avvikelse förekommer för den fria barn- och ungdomstandvården år. En minskning av budgeten gjordes inför 2017 jämfört med Avvikelsen hänger också ihop med att det för 2017 träffades en överenskommelse med Folktandvården om att för 20-21åringar ersätta tandreglering vid behandlingsstart i stället för behandlingsslut samtidigt som det fortsatt betalats ut ersättning vid behandlingsslut för personer i åldrarna år. Under ett par år kan vi utifrån detta vänta oss ökade kostnader, som därefter bör minska. Utfallet för vård för asylsökande är i balans. Intäkterna är mindre än vad som budgeterats för året då antalet asylsökande vid årets början var högre ( personer) än vid årets slut ( personer), vilket motsvarar en minskning på cirka 30 %. Schablonen för asylsökande som VGR erhåller från Migrationsverket har utifrån det minskade antalet asylsökande minskat med motsvarande. Intäkter för kostnadskrävande vård har däremot ökat 2017 jämfört med Vårdkostnaderna har minskat med ca 35-40% jämfört med föregående år. Kostnaderna för personer som visas i Sverige utan tillstånd var i december 2016, 43,3 mnkr och motsvarande belopp i december 2017 uppgår till 51,8 mnkr. HSS erhåller dock motsvarande intäkter från HSN vilket gör att det inte blir resultatpåverkande på HSS. Flera landsting/regioner har en liknande kostnadsutveckling men det finns också tendenser i vissa landsting att kostnaderna minskar för personer utan tillstånd. FOU-området Området kring FOU-medel och organisationsbidrag har en positiv avvikelse på 3 mnkr. Alla medel för BOIC på SU har avropats på 140 mnkr. Läkemedel En positiv avvikelse föreligger inom läkemedelsområdet på +9 mnkr. Detta beror främst på lägre kostnader för solidariskt finansierade läkemedel. Vårdval VG Primärvård har en ekonomi i balans för året och avvikelsen uppgår till cirka +3 mnkr. Stora poster som påverkar resultatet är minskad intäkt från patient-avgifter som uppgick till 200 mnkr (250 mnkr budgeterat). Samtidigt har listningspoängen inte ökat i samma omfattning som beräknat och därmed har en positiv avvikelse uppstått, täckningsgraden blev lägre än vi hade räknat med i budget samt har mindre medel utbetalts för målrelaterad ersättning för kvalité. En förklaring är att enheterna inte hunnit anpassa sina verksamheter efter nya krav i KoK-boken. Avvikelsen för vårdval rehab uppgår till -65 mnkr vilket beror på att poängpriset höjdes inför 2017, högre produktion än beräknat samt att fler vårdenheter har startat. Utvecklingsanslaget I budget 2017 har 200 mnkr avsatts för satsningar inom akutmottagningar och större delen av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 24(39)

25 dessa medel har fördelats ut till förvaltningarna efter hur många besök som sker på akutmottagningarna. Dessutom satsas 250 mnkr inom området psykiatri för arbetet med den regionala utvecklingsplanen psykiatri. Dessa medel går till en rad satsningar inom psykiatriområdet. Medel för psykiatri får avropas från förvaltningarna i takt med att personal anställs och att övriga kostnader uppstår. Det har inte avropats medel fullt ut enligt budget för psykiatrisatsningen. Budgeten och besluten för ordnat införande inklusive Hepatit C uppgår till 461 mnkr Avvikelsen för ordnat införande är för helåret +160 mnkr. Avvikelsen hänförs främst till läkemedel men även en del till metoder och nationella riktlinjer. En större differens avser nya läkemedel mot hepatit C. Utfallet var lägre än beräknat på SKAS, NU och i viss mån SÄS. Detta beror på att färre patienter hittades som uppfyllde kraven för behandling samt att kostnad per patient blev lägre än jämfört mot när budget gjordes. För läkemedlen som ingick i de olika etapperna har utfall för vissa underskridit avsatt belopp medan andra överskridit. Det som underskridit mest är Zytiga och Xtandi för behandling av prostatacancer. Anledning är långsammare införingstakt samt lägre patientantal. Utfallet för biologiska läkemedel inom rörelseorganens sjukdomar var något högre än beräknat. Detta berodde främst på att fler nya patienter startade behandling på SU under våren, istället för jämt fördelat på året. På hösten sjönk insättningstakten och priserna för läkemedlen gick ner vilket dämpade utfallet på årsbasis. Avvikelsen på metoder o riktlinjer förklaras främst av försenat införande av RMR kring hårborttagning och ett antal metoder (LARO, HRMS[1] ). I budgeten för 2017 satsades 100 mnkr kopplat till arbetet med omställning av hälso- och sjukvården. Av dessa fördelades 38 mnkr till satsningar inom närsjukvården (mobil närsjukvård) och 34 mnkr av dessa till satsningar inom VG PV (fast ssk-kontakt). Resterande medel har gått till olika satsningar inom områdena digitalisering, koncentration och kvalitetsdriven verksamhetsutveckling. Alla medel har inte använts under året och en positiv avvikelse på 13 mnkr föreligger. Beslut har tagits på HSS om satsningar inom närsjukvårdsområdet. Dessa har inte avropats fullt ut i takt med årsbudgeten och därför redovisas ett plus på 9 mnkr. Utvecklingsanslaget - Tillgänglighetssatsningar I budget för 2017 tillfördes 140 mnkr för satsningar inom tillgänglighetsområdet för interna och externa köp av vård. Avvikelsen för utfall mot budget uppgår till -19 mnkr. Tillgänglighetsteamet (Utförarstyrning och samordning) har jobbat aktivt med att utnyttja volymerna på VGR:s egna tillgänglighetsavtal med externa leverantörer samt även försöka Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 25(39)

26 hitta kapacitet hos externa leverantörer på andra landstings avtal inom de områden där det finns långa köer till besök och behandling. Kostnaderna för externt köpt vård har släpat efter, vilket gjort att utfallet varit lågt tidigare under året. Mycket kostnader har kommit in från sjukhusen de sista månaderna I slutet på året har även utökade beställningar lagts på ett par sjukhus, främst SU, inom områden ögon och övrig ortopedi. På HSS bokförs också kostnader för den beslutade modellen med brutna-/ öppna takersättningar. Kostnaderna för detta uppgår för helåret till 182 mnkr. Dessa kostnader är inte budgeterade på HSS. Utfallet har blivit lägre än prognosen i augusti på sjukhusen SU, NU och SÄS. Övriga utvecklingsresurser visar en avvikelse på -53 mnkr. Detta beror främst på beslut som är tagna om satsningar efter att budgeten lades fast. I utfallet ingår finansiering för utökade kostnader för SU vad gäller dyra cancer- och MS läkemedel på upp till 31 mnkr samt barnsjukvården på DSBUS på 30 mnkr. HSS har tillförts 190 mnkr för medel kopplat till ökad flyktingström. Förklaringen till avvikelsen på 15 mnkr är främst minskade antal hälsoundersökningar då antalet nya asylsökande nu är färre. Vidare är det projektet Hälsa i Sverige som står för lägre kostnader då alla anställda inte började 1 januari och där av minskade kostnader. Statsbidrag Sedan 2016 föreligger en ny hantering kring statsbidragen. Denna innebär att alla statsbidrag landar initialt på moderförvaltningen. Dessa utbetalas därefter i 12 delar varje månad enligt budgeterade belopp till HSS oavsett om det har funnits beslut eller kostnader ännu på HSS. De flesta statsbidragen beslutades om på HSS redan i september Ett av statsbidragen är kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. Dessa medel har mestadels fördelats till HSN för att teckna s.k. tilläggsöverenskommelser (TÖK). Kostnader genereras inte fullt ut enligt budget. Kostnaderna är också lägre inom statsbidraget för psykiatri än vad som är budgeterat. Statsbidraget för försäkringsmedicinska utredningar har genererat kostnader som överstiger det erhållna statsbidraget för Detta har dock kunnat hanteras genom att statsbidraget för kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess har överskott. Under hösten har utökade statsbidrag utöver budget utbetalts till HSS inom områdena förlossningsvård, psykiatri, kroniskt sjuka och vård för traumatiserade asylsökande och nyanlända. Sammantaget uppgår avvikelsen för helår vad gäller statsbidragen till +65 mnkr. I detta belopp ingår 35 mnkr som avser gamla balanserade statsbidrag/beslut som nu lyfts in på resultatet. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 26(39)

27 [1] 1) HRMS= Högupplösande masspektrometri för analys av droger i saliv med särskild inriktning mot nya psykoaktiva substanser (High resolution mass spectrometri) LARO = Läkemedelsassisterad behandling med buprenorfin-naloxon för patienter beroende av opioidanalgetika AR01 RR-rapport Beställare hälso- och sjukvård Årsvärden Resultaträkning (mnkr) Utfall 1712 Budget 1712 Utfall 1612 Statsbidrag Övriga erhållna bidrag Patientavgifter Såld vård Försäljning av tjänster Hyresintäkter Försäljning av material och varor Övriga intäkter Verksamheten intäkter Personalkostnader, inkl. inhyrd personal Köpt vård, internt Köpt vård, externt Läkemedel Driftbidrag till utförare inom regionen Övriga lämnade bidrag Verksamhetsanknutna tjänster Material och varor, inkl förbrukningsmaterial Lokal- och energikostnader Övriga tjänster, inkl konsultkostnader Avskrivningar Övriga kostnader Verksamhetens kostnader Regionbidrag Finansiella intäkter/kostnader m.m. Resultat 4.2 Åtgärder vid ekonomisk obalans Ekonomin är i balans. Avvikelse årets budget/utfall Förändring utfall/utfall % 4.3 Eget kapital HSS avser inte att använda eget kapital 2017 då HSS förutsätter få kompensation från moderförvaltningen på 8 mnkr för ökade kostnaderna till följd av brutna/öppet takersättningarna till sjukhusen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 27(39)

28 4.4 Investeringar HSS har gjort en investering under året på en gemensam programvara för maskinerna kopplat till slutenvårdsdos och sjukhusapoteket på 1,5 mnkr. Avskrivningskostnaderna debiteras förvaltningarna. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 28(39)

29 5 Bokslutsdokument och noter Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 29(39)

30 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 30(39)

31 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 31(39)

32 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Årsredovisning 32(39)

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Delårsrapport Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Augusti Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Delårsrapport Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Augusti Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 27 september 217 Plats: Dockyard hotell, Göteborg

1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 27 september 217 Plats: Dockyard hotell, Göteborg till sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen 217-9-27 Handlingar 1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med hälso- och sjukvårdsstyrelsen den 27 september 217 Plats: Dockyard hotell, Göteborg

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Regionala Pensionärsrådet 2019-04-05 Tobias Nilsson, Ph.D., chefsstrateg Koncernkontoret Tre långsiktiga strategier Vägen framåt Varför ska vi ställa

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden 2015-09-03 Agenda 09.00 10.20 Regionaktuellt 1. Aktuellt från Koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsutskottets

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Indikatorer för jämställd hälsa och vård

Indikatorer för jämställd hälsa och vård Indikatorer för jämställd hälsa och vård 17 indikatorer inom hälso- och sjukvården Författare: Anke Samulowitz Rapporten är utgiven av: Kunskapscentrum för Jämlik vård, KJV Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen

Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen Regionalt resurscentrum för Psykisk hälsa (RCPH) i västra sjukvårdsregionen 180111 Bakgrund Överenskommelse mellan staten och SKL om Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 : högst sex

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården -

Omställningen av hälso- och sjukvården - Omställningen av hälso- och sjukvården - lägesrapport 2018-11-26 Handlingsplan 2018-2019 Beslut i HSS maj 2018 Handlar om att utveckla idéer, nya koncept och att testa piloter 20 huvudprojekt fördelade

Läs mer

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen

Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Korrekta benämningar Bilaga till Korrekt & läsvänligt skrivhandledning för Västra Götalandsregionen Uppdaterad 2017-05-09 Dokumentet utvecklas och uppdateras kontinuerligt, försäkra dig om att du har den

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 1(6) Uppdragshandling Datum 2018-06-27 Diarienummer RS 2018-03553 Uppdragshandling för omställningsomräde utveckla den nära varden Uppdragsgivare: Uppdragstagare: Programledare:

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet 4 maj 2017 Karin Möller Trycksår PPM v 10 2017 Rättelse 12 Trycksår PPM v10 2017 kat 2-4 11,4 10 9,9 Procent 8 6 4 7,3 6,6 5,8 5,4 6,5 MÅL

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2013-11-26 Regionstyrelsen Handläggare: Mattias Berntsson Telefon: 0700-82 42 50 E-post: mattias.h.berntsson@vgregion.se Till Regionstyrelsen Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018

Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatriberedningen seminarium 16 maj 2018 Psykiatri Affektiva Mathias Alvidius Verksamhetssamordnare 2018-05-16 Psykiatri Affektiva - basfakta: Betjänar drygt 710 000 invånare i Göteborg, Mölndal, Partille,

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 Tid: 09:30 11:30 Plats: Imperial Hotel, Köpenhamn Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN S 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan

Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan 2017-08-31 Rapport Workshop Avvikelser vid brister i samverkan Utvecklingsgrupp SAMSA Maj 2017 Lena Arvidsson, processledare Temagrupp Mitt i livet Lena Rudholm, processledare temagrupp Äldre Bakgrund

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Strategi för ökad fysisk aktivitet

Strategi för ökad fysisk aktivitet Strategi för ökad fysisk aktivitet Om projektet 2019-01-24 Annika Nilsson Gren, regionutvecklare Avdelning Folkhälsa Karin Andersson, Verksamhetschef Barn och ungdomsverksamheterna Angereds sjukhus Lisa

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen?

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Styrmiljö - med olika komponenter i styrningen Lagar Kommunallagen, Hälso- och sjukvårdslagen Politisk organisation Reglementen Roller Vision - Det goda

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013

Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 Handlingar till personalutskottets sammanträde i Vänersborg den 15 januari 2013 FÖREDRAGNINGSLISTA Sammanträde med personalutskottet 15 januari 2013 Plats: Blå salongen, residenset, Vänersborg Tid: Kl.

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Temagrupp barn och unga 2018-10-24 Handlingsplan Fullföljda studier 2017-2020 RS 2017-04304 3 091 elever i VG gick ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Modell för lärande uppföljning och utvärdering ( ddd

Modell för lärande uppföljning och utvärdering (  ddd Modell för lärande uppföljning och utvärdering (www.vgregion.se/utvardering) ddd Modell för lärande uppföljning och utvärdering Syftet är att skapa en mer systematisk uppföljning och utvärdering ett ökat

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer