Avvikelser i vårdsamverkan för perioden 1 januari 31 december 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avvikelser i vårdsamverkan för perioden 1 januari 31 december 2009"

Transkript

1 1--1 Avvikelser i vårdsamverkan för perioden 1 januari 31 december 9 Bakgrund och syfte Vårdgivare inom ReKo Sjuhärad har sedan 3 arbetat med avvikelser i vårdsamverkan. Respektive huvudman/verksamhet har handlagt och genomfört analys av orsaker och åtgärder för de rapporterade avvikelserna. Syftet med avvikelserna är att identifiera eventuella negativa mönster och/eller systemfel i vårdsamverkan samt utifrån analys av sammanställningen skapa underlag för kvalitetsförbättringsarbete. avvikelser i vårdsamverkan Trenden av registrerade avvikelser som inträffat i respektive organisation skiljer sig under 9 jämfört med tidigare år, då det sammantaget är en minskning (gäller SÄS och kommunerna) av antalet registrerade avvikelser i vårdsamverkan. År 7 upptäcktes totalt 361 avvikelser, under 8 totalt 44 avvikelser och under 9 totalt 487 avvikelser. En orsak till att antalet avvikelser minskat mellan 8 och 9 är troligen att man under hösten 9 införde KLARA SVPL, där man i delregionala projektgruppen beslutade sig för att inte skriva avvikelser som gällde handhavandefel i systemet under införandeperioden. Avvikelser skulle skrivas när det förelåg risk för patientskada. Avvikelser i vårdsamverkan SÄS Primärvård Kommun (9)

2 Identifierade risk- och förbättringsområden Med utgångspunkt från registrerade avvikelser och analys i respektive organisation har samordnarna för avvikelser i vårdsamverkan identifierat följande risk- och förbättringsområden. Informationsöverföring Ej följsamhet till gällande regelverk. Brister i kommunikationen mellan vårdgivare. Ej justerade vårdplaner. Brister i medicinlistor. Brister i medicinska- och omvårdnadsepikriser. Brister i överrapporteringar och överrapporteringsblanketter. Vidtagna åtgärder kopplat mot informationsöverföring Ny gemensam rutin för samordnad vårdplanering. Införande av KLARA SVPL, som är ett IT-stöd i vårdplanering. Förslag på ytterligare åtgärder Påskynda arbetet att berörda journalsystem blir kompatibla med KLARA SVPL, t.ex. medicinlistor. De dokument som hanteras av sjukgymnaster och arbetsterapeuter bör ingå i KLARA SVPL. Kvalitén på utredningar av registrerade avvikelser Granskning av totalt avvikelser har genomförts för att förbättra kvaliteten i utredningarna av inträffade avvikelser samt att korta ner ledtiderna. Resultatet redovisas i ett separat dokument och ligger till grund för det fortsatta arbetet med att förbättra patientsäkerheten i vårdsamverkan. (Rapport Granskning av avvikelser i vårdsamverkan) Ledtider Ett förbättringsområde som uppmärksammats är de långa ledtiderna för avvikelser i vårdsamverkan. Under 9 har ledtider följts men det är svårt att hantera då våra avvikelsesystem inte kan kommunicera samt att kommunerna inte har IT-stöd. Nedan redovisas aktuella siffror för SÄS och Primärvård. Motsvarade siffror för kommunerna är alltför tidskrävande att ta fram och redovisas inte. Chefsgruppen inom ReKo Sjuhärad har satt följande mätetal/mål inför 9: Att 7 % av avvikelser i vårdsamverkan från upptäckt till extern samordnare sker inom dagar. Att 7 % av avvikelserna i vårdsamverkan avslutas inom dagar där händelsen inträffat. Att 7 % av avvikelser i vårdsamverkan avslutas (total handläggningstid) inom 6 dagar. 2 (9)

3 Mål: 7 % av avvikelser i vårdsamverkan från upptäckt till extern samordnare sker inom dagar. Resultat: SÄS 9 % och PV 44 %. Se diagram nedan. Ledtid från upptäckt SÄS till utskick där händelsen inträffade inom ReKo > Ledtid från upptäckt Primärvård till utskick där händelsen inträffade inom ReKo > Mål: 7 % av avvikelserna i vårdsamverkan avslutas inom dagar där händelsen inträffat. Resultat: SÄS 23 % och PV 18 %. Se diagram nedan. Ledtid från upptäckt SÄS till avslut där händelsen inträffade inom ReKo > 3 (9)

4 Ledtid från upptäckt Primärvård till avslut där händelsen inträffade inom ReKo > Mål: 7 % av avvikelser i vårdsamverkan avslutas (total handläggningstid) inom 6 dagar. Resultat: SÄS 33 % och PV 26 %. Se diagram nedan. TOTAL ledtid från upptäckt SÄS till avslut SÄS > TOTAL ledtid från upptäckt Primärvård till avslut Primärvård > 4 (9)

5 Händelser inträffade på SÄS Under 9 är antalet avvikelser som inträffat på SÄS och berör vårdsamverkan ReKo 311 stycken (3 samma period 8). Av dessa är 1 från primärvård, 184 från kommunerna och 2 från SamRehab. Avvikelserna är fördelade inom följande områden: 1% % % 9% % Bemötande Medicinteknisk produkt Organisation/regler/resurser Säkerhet Utbildning/information Vård och behandling 7% *Att det skiljer på % i bilden ovan och 7% och nedan 67% beror på att 7% är beräknat mot 4 avvikelser som kodats då statistiken togs ut. 67% är uträknat på totala 311 st avvikelser. Den största gruppen är organisation/regler/resurser står för 67 %, vilket motsvarar 9 avvikelser. I stort sett alla, 2 avvikelser, berör informationsöverföring. När det gäller de som upptäckts inom kommunen handlar dessa om fel som inträffat i vårdsamverkan såsom t.ex. faxrutiner, överrapportering, epikris samt vårdplanering. Av de som upptäckts inom primärvården handlar avvikelserna om remiss beställning och svar samt epikris. Organisation/regler/rutiner var den största gruppen även under 8. Den näst största gruppen vård och behandling står för %, vilket motsvarar 62 avvikelser. Här är det avvikelser kopplat mot läkemedel/farmaka (29) som är vanligast förekommande. Som nummer tre kommer gruppen utbildning/information som står för 9 %, vilket motsvarar 28 avvikelser. Vi närmare granskning visare det sig att 3 av dessa berör utbildning/information, då patient fått dålig information om läkemedel. 19 st av avvikelserna handlar om informationsöverföring. 6 av avvikelser har på SÄS kodats som 2 i riskmatrisen dvs. risk för allvarlig händelse. Dessa handlar om vård/behandling - läkemedel, omvårdnad, behandling samt organisation/regel/resurs - informationsöverföring. Det finns ingen avvikelse som på SÄS har kodats som 3 i riskmatrisen dvs. allvarlig händelse. (9)

6 Planerade åtgärder inom SÄS I samverkan med kommunerna och primärvården ta fram lathund på vad en kallelse bör innehålla. Fortsatt internt arbete med att utveckla Vårdplaneringsenheten för att öka kvalitén på Vårdplaneringen. Utbildning i KLARA SVPL och rutiner för alla nyanställda som berörs av vårdplaneringsprocessen. Fortsatt utveckling av vårdplaneringsprocessen på sjukhusets vårdavdelningar via sjuksköterskorna på Vårdplaneringsenheten. 6 (9)

7 Händelser inträffade i Primärvården: Under 9 är antalet avvikelser som inträffat i primärvården och berör vårdsamverkan ReKo 1 stycken, varav 116 är från SÄS och 14 från kommunen. Till primärvårdsområde Borås-Bollebygd 8 ärenden och till MUST 4 ärenden. Fördelade inom följande områden: 3% 3% 1% 3% 8% % 32% Bemötande Medicinteknisk produkt Organisation/regler/resurser Säkerhet Utbildning/information Vård och behandling Övrigt Inom Vård och behandling är det flest avvikelser, 68 ärenden. 38 av dessa gäller sen, fördröjd, uppskjuten diagnostik/behandling, vilket kunde bero på att remissen skickas för sent, patient upplevt fördröjning av diagnos, och brist i remissinnehåll. 23 provtagningsärenden, orsak kunde vara att signatur saknades på remiss och att remiss och prov hade olika identitet. 4 ärende gäller läkemedel. Felaktig ordination eller försenad recepthantering mellan kommunens hälso- och sjukvård och ansvarig läkare på vårdcentral gäller det då. 3 ärenden gäller förväxling, fel patient ID i ärendet. Organisation/regel/rutin har 42 ärenden. av dessa har journalhantering som typ av händelse. Då kan det gälla sent skickade remisser som innebär att vårdgarantin påverkas, ofullständiga remisser och förväxling, bristande identitetskontroll. 4 ärenden berör tillgänglighet. Det är avvikelser från kommunen då man ej når bakjoursläkaren. 3 informationsöverföringsärenden och då sena eller uteblivna epikriser från sjukhuset som påverkar det fortsatta omhändertagandet. 6 övriga ärenden, berör bl.a. bristande följsamhet till avtal mellan kommunal hälso- och sjukvård och vårdcentralens läkare. Ingen avvikelse som inträffat i primärvården är bedömd som allvarlig händelse el risk för allvarlig händelse. En försämring av ledtider ses under andra halvåret 9. Kan bl.a. bero på införandet av VG Primärvård och höstens pandemiplanering och vaccination, att hantering av avvikelser ej prioriterades. 7 (9)

8 Planerade åtgärder inom primärvården Väntetidsamordnare i PV Sö Älvsborg har informerat och gett extra utbildning till verksamheterna kring vårdgarantin. En översyn sker av arbetsuppgifter för läkarsekreterare. En Rutin för införande av uppgifter i patientjournal, skrivning av remisser mm har framarbetats. Utbildningsinsatser kring avvikelsehantering planeras vid införandet av MedControl Pro. Förbättra ledtider. Utbildning i KLARA SVPL och gemensam rutin i Västra Götaland kring samordnad vårdplanering, för de som har behov av ny-/fortbildning 8 (9)

9 Händelser inträffade i kommunerna: Rapporterade avvikelser under 9 i vårdsamverkan uppkom till 62 stycken varav 32 från primärvård och från SÄS. Avvikelserna är fördelade inom följande områden: Registrerade avvikelser 9. Kommun: Typ av avvikelse: Informationsöverföring Bemötande Läkemedel Vård och behandling Övrigt TOTALT 62 st Bollebygd Borås Herrljunga 1 1 Mark Svenljunga 1 1 Tranemo Ulricehamn TOTALT: Beskrivning av rapporterade avvikelser Det råder ingen enhetlig samstämmighet kring hur de rapporterade avvikelserna skall kategoriseras. Det förekommer att samma slags händelse t.ex. bristande provtagningsrutiner ibland rapporteras som Informationsöverföring och ibland som Vård och behandling eller Övrigt. I sammanställningen har detta korrigerats manuellt för att ge en mer enhetlig bild. Det förekommer också att en avvikelserapport innehåller flera olika händelser som inträffat på olika datum. I dessa fall redovisas antalet händelser i tabellerna. Ibland kan en och samma händelse innehålla olika ingredienser t.ex. man har missat gällande informationsöverföring i kombination med ett dåligt bemötande. I dessa fall redovisas en avvikelse som en händelse med huvudingrediensen utifrån ett patientperspektiv som kategorirubrik. Den största kategorin avvikelser som kommit till kommunerna gäller Provtagningsrutiner som ej fungerat. Dessa är redovisade under rubriken vård och behandling. Avvikelser som rör informationsöverföring motsvarande totalt 18 rapporter. Exempel på inträffade händelser är felaktiga identitetsuppgifter, ej fungerande fax, ingen följsamhet till genomförd vårdplan. Händelser som rapporterats som läkemedelsavvikelse kan t.ex. gälla; ej avhämtad APO-dos, bristande kunskap om läkemedelshantering, bristfälliga ordinationer vid palliativ vård. Under kategorin Övrigt redovisas bl.a. brister i omsorg och omvårdnad, spridning av calici, slut på mat, ej rehab på korttidsplats, vårdcentral ej meddelad vid dödsfall, avbokade tider utan kommunikation, felaktigt ifyllda remisser etc. Planerade åtgärder Förslag läggs om att skapa en tydligare och enhetlig klassificering samt bedöma avvikelser gällande allvarlighetsgrad och risk för upprepning i syfte att tydliggöra behovet av åtgärder. Avvikelsegruppen i vårdsamverkan ReKo Gun Carlsson, primärvården Inger Rydén och Christina Winge Appelkvist, SÄS David Lidin, kommunerna 9 (9)

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2010

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2010 Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2010 Bakgrund och syfte Vårdgivare inom ReKo Sjuhärad har sedan 2003 arbetat med avvikelser i vårdsamverkan. Respektive huvudman/verksamhet har handlagt och genomfört

Läs mer

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007 8--6 Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 7 Bakgrund Vårdgivare inom ReKo Sjuhärad har sedan 3 arbetat med avvikelser i vårdsamverkan. En arbetsgrupp finns som består av representanter från alla

Läs mer

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2011

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2011 Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2011 Under 2011 när Närvårdssamverkansorganet i Södra Älvsborg bildades har det inte funnits någon arbetsgrupp som gemensamt har analyserat de rapporter om avvikelser

Läs mer

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015 ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015 Denna rapport redogör för antal rapporterade avvikelser i Närvårdsamverkan i Södra Älvsborg 2015 med en samantällning för åren 2012-2015 (Figur 1). 2012-2015

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVVIKELSEHANTERING I VÅRDSAMVERKAN 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVVIKELSEHANTERING I VÅRDSAMVERKAN 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Handläggare: Gun Carlsson Dokumenttyp: Redovisning VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVVIKELSEHANTERING I VÅRDSAMVERKAN 2014 Sammansättning Arbetsgruppen har under år 2014 bestått av följande

Läs mer

Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen

Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen Minnesanteckningar för Läkemedelsgruppen Tid: Onsdagen den 11 juni kl. 14.00 Plats: Röda Rummet, Solhem, Borås Närvarande: Tobias Carlsson Marie Elm Veronica Nilsen Björn Nilsson Närhälsan Borås Stad Tranemo

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV AVVIKELSER SKICKADE MELLAN SKARABORGS SJUKHUS, PRIMÄRVÅRD I SKARABORG OCH KOMMU- NERNA I SKARABORG 2018

SAMMANSTÄLLNING AV AVVIKELSER SKICKADE MELLAN SKARABORGS SJUKHUS, PRIMÄRVÅRD I SKARABORG OCH KOMMU- NERNA I SKARABORG 2018 ANTECKNINGAR Annika Jansson 2018-02-28 SAMMANSTÄLLNING AV AVVIKELSER SKICKADE MELLAN SKARABORGS SJUKHUS, PRIMÄRVÅRD I SKARABORG OCH KOMMU- NERNA I SKARABORG 2018 Avvikelsegruppen har valt att identifiera

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2008

Verksamhetsberättelse 2008 Verksamhetsberättelse 2008 ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp I gruppen ingår Marie Christiansson, Kommunerna SOL Per Häggblad, Primärvården Margaretha Karlsson, Rehabilitering Gun Carlsson,

Läs mer

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2016

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2016 AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN Diarienummer xxxx xxx/xxx Handläggare: Nina Brandström Beslutad av Styrgrupp Närvård Beslutat datum xxxx-xx-xx Version 1.0 Typ av dokument: Rapport Sakkod: 6 ÅRSRAPPORT AVVIKELSER

Läs mer

Årsrapport avvikelser i Närvårdssamverkan 2018

Årsrapport avvikelser i Närvårdssamverkan 2018 Årsrapport avvikelser i Närvårdssamverkan 2018 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Inledning... 3 Avvikelser 2018... 3 Organisation, regler och resurser... 4 Remiss och provtagning... 4 Samordnad vård och

Läs mer

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad i Borås

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad i Borås Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad 2010-01-14 i Borås Närvarande: Eva Claesson, Projektledare Ingrid Björkman, Tranemo kommun Berith Axelsson, Tranemo

Läs mer

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2012

Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2012 Avvikelser i vårdsamverkan, Helårsrapport 2012 En arbetsgrupp för att hantera avvikelser i närvårdssamverkan bildades i december 2011 och hade sitt första möte 2011-12-21. Under 2012 har gruppen haft sex

Läs mer

MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011

MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011 MAS Bjurholm Flik 4.2. Verksamhetschef HC Bjurholm Jan 2011 AVVIKELSEHANTERING En del i kvalitetssystemet i hälso- och sjukvård (se Handbok för hälso- och sjukvårdspersonal www.vårdhandboken.se) handlar

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Måndagen den 18 februari klockan Plats:

DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Måndagen den 18 februari klockan Plats: de DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Måndagen den 18 februari klockan 9.00 15.30 Plats: SÄS Konferenscentrum, ingång 10. Lokal: Åke Bauer. Närvarande Kerstin Thomsen Alingsås

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100901-101031 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Värdeskapande samverkan i Mittenälvsborg

Värdeskapande samverkan i Mittenälvsborg 9. Nio punkter Den 23 oktober 2013 satte vi samverkansparter oss ner vid samma bord för att prata om de mest sjuka äldre. Vi upptäckte att vi hade väldigt olika bilder av vår gemensamma verklighet. Men

Läs mer

ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp

ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp Slutrapport ReKo s vårdplanering och informationsöverföringsgrupp I gruppen har ingått: Marie Christiansson, Kommunerna SOL Per Häggblad, Primärvården, Margaretha Karlsson, Rehabilitering Sonja Nilsson,

Läs mer

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se 2014-04-15 Rapport Rapportera mera Avvikelsehantering i samverkan mellan kommun och region inom Göteborgsområdet Hösten 2013 2014-04-15 Sammanställt av: Andreas Ericson, Göteborgs stad Anita Nilsson, processledare,

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl Plats:

Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl Plats: 1(6) Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl. 9.00 15.30 Plats: Stadshuset Byggnadsnämndens stora sessionssal, plan 7, Borås Närvarande: Kerstin Thomsen

Läs mer

Närvarande: Svante Stomberg ordförande Borås Stad

Närvarande: Svante Stomberg ordförande Borås Stad fört vid möte den 14 november 2005 Chefgrupp ReKo sjuhärad Kl. 08.30 12.00 Närvarande: ordförande Borås Stad Ingela Tuvegran vice ordförande Kerstin von Sydow Mariana Andersson Magnus Hultin Perallan Orrbeck

Läs mer

Verksamhetsberättelse ReKo Sjuhärad

Verksamhetsberättelse ReKo Sjuhärad Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Kerstin von Sydow Handläggare: Beredningsgruppen Bertil Martinsson Dokumentbenämning: Verksamhetsberättelse 2007- ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se

Läs mer

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering Dokument nr: Version: Status: S i d a : 1,0 Utgåva Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument IT-stöd för samordnad vårdplanering Implementation i ReKo Sjuhärad av IT-stöd för samordnad vårdplanering

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Primärvårdskansliet, Borås

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Primärvårdskansliet, Borås Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: Epost: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från ReKo Sjuhärads chefsgrupp 2010-03-03 Dokumentnivå:

Läs mer

DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Tisdagen den 22 januari klockan Plats:

DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Tisdagen den 22 januari klockan Plats: de DELREGIONAL ARBETSGRUPP SVPL SÖDRA ÄLVSBORG Minnesanteckningar Tid: Tisdagen den 22 januari klockan 9.00 15.30 Plats: Borås, Stadshuset, Stadsbyggnadskontorets stora sessionssal Närvarande Kerstin Thomsen

Läs mer

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad i Borås

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad i Borås Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPL-projektet inom ReKo Sjuhärad 2008-11-25 i Borås Närvarande: Eva Claesson, Projektledare Ingrid Björkman, Tranemo kommun Gun Carlsson, Primärvården

Läs mer

Läkemedelshantering. och. Patientsäkerhet. Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik

Läkemedelshantering. och. Patientsäkerhet. Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik Läkemedelshantering och Patientsäkerhet Läkemedelsstämman 2016 Carina Träskvik Vilka är de största orsakerna till att läkemedelsfel uppstår? När patienten byter vårdform! - I vårdens övergångar faller

Läs mer

DRAG Ps. Varför? Statistik och avvikelser talar för brister. Hur? Egengranskning? Vad? Kvantitet och kvalitet i informationsöverföring.

DRAG Ps. Varför? Statistik och avvikelser talar för brister. Hur? Egengranskning? Vad? Kvantitet och kvalitet i informationsöverföring. Oktober 2014 träffades representanter med ansvar för den samordnade vårdoch omsorgsprocessen inom psykiatrin i Södra Älvsborg för att påbörja arbete att ta fram metoder för egengranskning och förbättringsarbete

Läs mer

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland 1.00 Utgåva (1)6 STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland Maj månads rapport 1.00 Utgåva (2)6 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 GENOMFÖRDA AKTIVITETER SENASTE MÅNADEN...

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Rydal

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Rydal Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2008-05-22 Handläggare: Epost: Sidor: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Utgåva nr: Protokoll från chefsgruppens

Läs mer

DRAG startade december 2012 med att kartlägga och kategorisera problem

DRAG startade december 2012 med att kartlägga och kategorisera problem LÄKARE13 poäng Primärvård delaktighet. Läkarnas brist på planering för patienten. Epikris. Uppföljning läkare, läkemedel epikris, m.m. KVALITET13 poäng För snabba kallelser. Otillräckligt underlag. Snabba

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100501-100831 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL RUTIN FÖR ELEKTONISK INFORMATIONSÖVERFÖRING VID IN- OCH UTSKRIVNING I HEMSJUKVÅRD Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Reviderad av/datum: Antal bilagor: 0 Framtaget av/datum:

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS)

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) MAS 2013-03-19 RUTIN FÖR LOKAL AVVIKELSEHANTERING Inledning Arbetet

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Södra Älvsborgs sjukhus (Borås och Skene) Statistik mars 218 och Trendriktning Distansmöten Juni 217- mars 218 Södra Älvsborg Borås sjukhus mars 218 12 1 8 6 4 Totalt antal möten Delaktiga vc Närhälsan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid delregional samordningsorganisation för SVPL/Södra Älvsborg

Minnesanteckningar förda vid delregional samordningsorganisation för SVPL/Södra Älvsborg Minnesanteckningar förda vid delregional samordningsorganisation för SVPL/Södra Älvsborg 2011-02-22 Närvarande: Elisabeth Jonsson, Borås Stad Auli Karlsson, Borås Stad Ulrika Fasth, Herrljunga kommun Carina

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB

Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB År 2014 Datum 2015-03-01 Camilla Nilsson, verksamhetschef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 110101-110228 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Delregional samordningsgrupp SVPL Södra Älvsborg

Delregional samordningsgrupp SVPL Södra Älvsborg Delregional samordningsgrupp SVPL Södra Älvsborg Tid: Tisdagen den 6 september kl. 9.00 14.30 Plats: Utsikten, Alingsås Närvarande: Auli Karlsson, Borås stad Berit Axelsson, Tranemo kommun Carina Rödebäck,

Läs mer

Rapport om Förkortad process

Rapport om Förkortad process 0.8 Utgåva (1)11 Rapport om Förkortad process Uppdrag till SAMSA från Styrgrupp SVPL 2 0.8 Utgåva (2)11 Arbetsutskottet inom SAMSA som arbetat fram förslaget till Förkortad process Maria Fredriksson GITS

Läs mer

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m.

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. 2011-01-01 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Delregional förvaltningsorganisation

Läs mer

Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS

Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS Riktlinje för samordnad vårdplanering inom LGS-området 2011 Beslutad av ledningsgruppen för samverkan, LGS 2011-03-21 Gäller from1april 2011 2 2011-07-07 A. Allmänt 1. Inkomna meddelanden (Inkorgen) ska

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Skene

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp i Skene Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: E-post: Christer Wettervik reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från ReKo Sjuhärads chefsgrupp 2010-05-26

Läs mer

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Delregional arbetsgrupp SVPL (DRAG) 2014-01-20 * arbetsseminarium eller verkstad betonar problemlösning, påtaglig praktisk övning och kräver att deltagarna

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Pulsen konferens, Borås

Protokoll fört vid möte med ReKo Sjuhärads chefsgrupp Pulsen konferens, Borås Ansvarig utgivare: Vårdsamverkan ReKo Sjuhärad Hemsida: http://reko.vgr.se Datum: 2010-12-08 Handläggare: Epost: Sidor: Christer Wettervik reko.sjuharad@vgregion.se 7 Ärende: Utgåva nr: Protokoll från

Läs mer

Metodstöd vid utredning av avvikelser

Metodstöd vid utredning av avvikelser Metodstöd vid utredning av avvikelser Vad är en avvikelse När vi pratar om avvikelser täcker vi det mesta genom att säga att det handlar om; brist i handläggning/omsorg/behandling, avvikelse från planerad

Läs mer

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016

Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 ANTECKNINGAR Susanne Gustavsson 2017-02-16 Sammanställning av avvikelser skickade mellan Skaraborgs Sjukhus, primärvård i Skaraborg och kommunerna i Skaraborg 2016 Antal avvikelser Totalt har 662 avvikelser

Läs mer

Riktlinjer för Avvikelsehantering

Riktlinjer för Avvikelsehantering RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för Avvikelsehantering Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Gäller from: 2014-06 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL

Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL Regional tillämpning Samordnad vårdplanering - SVPL gemensam rutin i Västra Götaland samt IT stödet KLARA SVPL Uppdragsgivare: Regional SAMSA Version: version 3.0 baserad på Gemensam Rutin i Västra Götaland

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg

Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg RUTIN FÖR Avvikelser och klagomål, hälsooch sjukvård och omsorg Antaget av Medicinskt ansvariga Antaget 2019-05-25 Gäller för Enheter där hälso- och sjukvård samt social omsorg utförs inom avdelningen

Läs mer

Protokoll fört vid möte med ReKo sjuhärads chefsgrupp Yxhammargården, Borås

Protokoll fört vid möte med ReKo sjuhärads chefsgrupp Yxhammargården, Borås Ansvarig utgivare: Hemsida: Vårdsamverkan ReKo sjuhärad http://reko.vgr.se Handläggare: Epost: Kerstin von Sydow reko.sjuharad@vgregion.se Ärende: Protokoll från chefsgruppens möte 2007-09-17 Dokumentnivå:

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-10-02 SN-2012/321 Socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria 3 10.1 Säkerhetskultur 3

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-03-02 Handläggare: Inger Blomqvist Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Sammanställning av avvikelser i hälso-

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare Victoria Vård & Hälsa Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-02-13 Annika Berglund Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap.

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret

Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland Det nya avtalet Gäller från 1 april 2012 och är en uppdatering och förtydligande av det

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos

Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos Medlemmar i förbättringsteamet Verksamhetsberättelse 2009 Förbättringsteam Osteoporos Christina Fredriksson sjukgymnast Primärvårdsrehab Primärvården Borås/Bollebygd Jan Carlsson distriktsläkare Trandareds

Läs mer

Riktlinjer för Avvikelsehantering Gäller from Ersätter

Riktlinjer för Avvikelsehantering Gäller from Ersätter RIKTLINJE Dokumentnamn Riktlinjer för Avvikelsehantering RUTIN Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 161015 Gemensam med Regionen:

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård Vårdplaneringsprocessen i Link VÄLKOMNA! Agenda Vårdplaneringsprocessen introduktion Samordnad vårdplanering i Link Utbildningsmaterial Support Trygg och säker vård och omsorg Jag får den vård jag behöver

Läs mer

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA Carina Westerelve Datum 2014-11-26 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Analys av avvikelser rapporterade 15 september 2014-15 oktober 2014 inom SIMBA Inledning Avvikelser är ett

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 131-143 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har rapporterats

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund SDF Norr, Öster och Väster Sociala omsorgsförvaltningen Arbetslivsförvaltningen Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin

Läs mer

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-10-18 Ordförande Socialnämnden MAS redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2 (maj - augusti) 2010 SN-2010/171

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Utvärdering av pilot i regiongemensam rutin och IT-stödet KLARA SVPL. Patienter med oförändrade vård - och omsorgsinsatser (OFVI)

Utvärdering av pilot i regiongemensam rutin och IT-stödet KLARA SVPL. Patienter med oförändrade vård - och omsorgsinsatser (OFVI) Utvärdering av pilot i regiongemensam rutin och IT-stödet KLARA SVPL Patienter med oförändrade vård - och omsorgsinsatser (OFVI) LGS-området 2011-05-02-2012-03-31 Utförd av: LGS SAMSA mars 2012 1 Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer Avvikelsehantering

Riktlinjer Avvikelsehantering Skapad 2016-07-15 Författare Lena Skotheim Projektnamn Kvalitets&ledningssystem Förvaltning Socialförvaltningen Dnr Dokumenttyp Rutiner/Riktlinjer Sida 0 Riktlinjer Avvikelsehantering Utredning/Analys

Läs mer

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund

Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund SDF Norr, Öster och Väster Sociala omsorgsförvaltningen Arbetslivsförvaltningen Avvikelser för hälso- och sjukvård Rutin och lathund Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin

Läs mer

Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011

Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011 Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011 Pål Resare Socialstyrelsen 1 3 TL Krav på tandvården 3 Tandvården ska bedrivas så att den uppfyller kravet på en god tandvård. Detta innebär att den

Läs mer

Minnesanteckningar från Delregionala arbetsgruppen samordnad vård- och omsorgsplanering (DRAG)

Minnesanteckningar från Delregionala arbetsgruppen samordnad vård- och omsorgsplanering (DRAG) Minnesanteckningar från Delregionala arbetsgruppen samordnad vård- och omsorgsplanering (DRAG) Tid: 2016-12-14 kl. 13.00 14.45 Plats: Skype Omfattning: Punkt 62 65 Närvarande Kerstin Thomsen Alingsås kommun

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS År 2017 20180126 Mia Thorn Lundquist Verksamheten Humaniora hälso- och sjukvård, LSS Solna startade i oktober 2015 i samband med att kommunen

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 Capio Närsjukvård AB

Patientsäkerhetsberättelse 2012 Capio Närsjukvård AB Patientsäkerhetsberättelse 2012 Capio Närsjukvård AB Övergripande mål och strategier Capio Närsjukvård AB bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet inom primärvård och öppen specialistvård i 6 regioner/landsting

Läs mer

Samordnad vårdplanering - SVPL

Samordnad vårdplanering - SVPL Samordnad vårdplanering - SVPL Regional tillämpning av Gemensam rutin för samordnad vårdplanering samt IT stödet KLARA SVPL Uppdragsgivare: Regional SAMSA Version: version 1.0, baserad på Gemensam Rutin

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: Patientsäkerhetsberättelse År 2015 (2015-01-01 2015-10-31) Morkullevägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-19 Stella Georgas Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3

Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering. Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL. Version 3 Regional tillämpning av Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering samt IT-tjänsten SAMSA Uppdragsgivare: Styrgrupp SVPL Version 3 Arbetsgruppen SAMSA med representation för kommun, sjukhus

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

SAMSA, rutin för hantering av meddelanden

SAMSA, rutin för hantering av meddelanden SAMSA, rutin för hantering av meddelanden Rutin/gäller för Äldreomsorgen, Funktionshinder, Socialpsykiatrin, Individ- och familjeomsorgen i Borås Stad SAMSA, rutin för hantering av meddelanden 1 Ur Borås

Läs mer

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland:

Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: (1)8 Sammanfattning av implementering av distansmöte via video vid samordnad vård-och omsorgsplanering i Västra Götaland: Uppföljning i alla vårdsamverkansområden har gjorts under 2016. Fortsatt implementering

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Granskning av utförda hälso- och sjukvårdsinsatser på Solsidans gruppbostad - Olivia Omsorgs del

Granskning av utförda hälso- och sjukvårdsinsatser på Solsidans gruppbostad - Olivia Omsorgs del 2018-08-29 1 (5) Dnr SOCN 2015/124-050 Socialnämnden Granskning av utförda hälso- och sjukvårdsinsatser på Solsidans gruppbostad - Olivia Omsorgs del Nacka kommun beslutar att göra en påkallad granskning

Läs mer

Samverkansprojekt Strokevård Komplettering till huvudrapporten ReKo Sjuhärad

Samverkansprojekt Strokevård Komplettering till huvudrapporten ReKo Sjuhärad Samverkansprojekt Strokevård Komplettering 2009-11-30 till huvudrapporten 2009-09-17 ReKo Sjuhärad Inledning Arbetsgruppen för kartläggning av strokevården i ReKo Sjuhärad har fortsatt sitt arbete vid

Läs mer

Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling

Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinskt Ansvarig sjuksköterska, MAS MAS 2016-04-01 Övergripande rutin för lokal avvikelsebehandling

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård

Riktlinjer för hälso- och sjukvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-22 Beslutad av 1(8) Ninette Hansson Riktlinjer för hälso- och sjukvård Denna riktlinjer

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer