Kravspecifikation medarbetarportal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kravspecifikation medarbetarportal"

Transkript

1 Kravspecifikation medarbetarportal 7 maj 2015 Frida Hallén och Max Walter Hornsbruksgatan 19 SE Stockholm T: +46 (8)

2 Innehållsförteckning 1. Webbpublicering Nyheter Kalender Dokumenthantering Min sida Samarbets- och projektytor Socialt flöde Information om medarbetare Sök Integration med verksamhetssystem Användare och behörigheter Förutsättningar Utveckling av medarbetarportalen Prioriterat till en första version Vidareutveckling i ett senare skede Ordlista (20)

3 Inledning Detta dokument innehåller en kravspecifikation för Mittuniversitetets Medarbetarportal. Kravspecifikationen är utformad så att den fungerar oavsett val av webbpubliceringssystem. Kraven i dokumentet utgår från de behov som samlats in under workshops och intervjuer på Mittuniversitetet under genomförandet av en förstudie våren Behov och hur de prioriterats av medarbetarna finns beskrivna i dokumentet Behovsanalys Medarbetarportal. Varje rubrik i dokumentet motsvarar ett övergripande krav för medarbetarportalen och i tabellerna beskrivs mer detaljerade krav. Kraven ska vara på tillräckligt hög/låg nivå för att kunna användas för att planera hur koncept och detaljerad specifikation av funktioner ska tas fram. Kapitel 13, Steg för ett genomförandeprojekt, beskriver vad vi bedömer som viktigast att prioritera till en första version av medarbetarportalen och vad som kan utvecklas i senare steg. I slutet av dokumentet finns en ordlista för att definiera de begrepp som används i kravspecifikationen. 3 (20)

4 1. Webbpublicering Följande krav gäller för publicering av innehåll på webbplatsen. 1.1 Skapa sidor som ordnas i en hierarkisk struktur av redaktörer. 1.2 Mallar för olika typer av sidor ska tas fram utifrån övriga rubriker i den här kravspecifikationen. 1.3 Skapa komponenter som kan placeras ut på olika sidor av redaktörerna. Komponenter behöver inte placeras i den hierarkiska strukturen. 1.4 Mallar för olika komponenter ska tas fram utifrån övriga rubriker i den här kravspecifikationen. 1.5 I varje mall, oavsett sida eller komponent, ska huvudredaktörer (eller roller på högre behörighetsnivå) kunna redigera allt statiskt innehåll som finns och formatera dessa texter i det redaktionella gränssnittet. Statiskt innehåll är sådant som sällan ändras och som återkommer i samma mall för sidor och komponenter. Exempel: E-post och telefonnummer i sidfoten är ett exempel på statiskt innehåll. Huvudredaktörer, eller högre behörighetsnivå, ska inte behöva ta kontakt med teknikleverantören/webbyrån för att göra dessa ändringar. 1.6 Vilka sidor och komponenter som ska visas för olika typer av användare ska kunna styras av redaktörerna i det redaktionella gränssnittet. Exempel 1: Om ett meddelande endast avser verksamheten i Östersund ska det vara möjligt för redaktörerna att bestämma att meddelandet endast ska visas för användare som arbetar i Östersund. Exempel 2: Om det på sidan för Semester finns information som endast gäller en viss del av organisationen ska den informationen visas endast för de som tillhör den delen av organisationen. 1.7 Alla sidor och komponenter ska kunna skapas och redigeras av redaktörerna i webbpubliceringssystemet, utifrån vad de har för behörigheter. 1.8 Instruktioner för hur olika sidor och komponenter ska användas av redaktörer ska tas fram. 1.9 Båda språken svenska och engelska ska kunna hanteras på webbplatsen. Hornsbruksgatan 19 SE Stockholm T: +46 (8)

5 2. Nyheter Nyheter listas till skillnad från sidor som finns i en hierarkisk struktur. 2.1 Nyheter ska kunna publiceras på olika delar av webbplatsen, till exempel specifikt för en avdelning eller fakultet. 2.2 En redaktör på en avdelning ska kunna ha begränsad åtkomst för att endast kunna publicera nyheter i en viss nyhetslista. 2.3 En nyhetslista ska kunna hämta upp nyheter från en eller flera delar av webbplatsen. 2.4 Det ska vara möjligt att återpublicera en nyhet i flera nyhetslistor på webbplatsen. 2.5 En redaktör ska via det redaktionella gränssnittet kunna föreslå för en huvudredaktör att en nyhet ska publiceras på flera ställen på webbplatsen. 5 (20)

6 3. Kalender Avser kalender som finns på webbplatsen och som beskriver händelser på hela universitetet, eller lokalt för en fakultet, avdelning eller enligt annan skärning av organisationen. Avser inte medarbetarnas personliga kalendrar. 3.1 Kalenderhändelser ska kunna publiceras på olika delar av webbplatsen, till exempel för en avdelning eller fakultet. 3.2 En redaktör på en avdelning ska kunna ha begränsad åtkomst att endast publicera kalenderhändelser i en viss kalender. 3.3 En kalender ska kunna hämta upp kalenderhändelser från en eller flera delar av webbplatsen. 3.4 Det ska vara möjligt att återpublicera en kalenderhändelse i flera kalendrar på webbplatsen. 3.5 Det ska vara möjligt för en redaktör att föreslå för en huvudredaktör att en kalenderhändelse ska publiceras på flera ställen på webbplatsen. 3.6 En informationslämnare ska kunna skapa en kalenderhändelse på webbplatsen (till exempel via ett formulär) och skicka in den för granskning. Informationslämnaren ska inte behöva gå in i det redaktionella gränssnittet. En redaktör ska kunna publicera kalenderhändelsen direkt, förutsatt att inga ändringar behöver göras. Detta ska vara möjligt att göra på olika delar av webbplatsen och utifrån detta ska olika redaktörer få kalenderhändelsen för granskning innan den publiceras. 3.7 Användare ska kunna lägga till en kalender som finns på webbplatsen till sin kalender på datorn och denna ska synkroniseras kontinuerligt. 6 (20)

7 4. Dokumenthantering I organisationen hanteras stora mängder med dokument och de behöver hanteras på ett konsekvent och effektiv sätt. Dokumenthanteringen kan både ske i webbpubliceringssystemet eller i ett externt tekniskt system. Vår bedömning är att Mittuniversitetet behöver ett separat dokumenthanteringssystem. Kraven nedan gäller oavsett om det är ett inbyggt eller externt tekniskt system för dokumenthantering. 4.1 På en sida och/eller komponent ska det vara möjligt att lista dokument som finns i dokumenthanteringssystemet baserat på ett eller flera villkor som en redaktör bestämmer. 4.2 Följande villkor ska man kunna använda sig av för att lista dokument: Katalog i dokumenthanteringssystemet. Om dokument i underkataloger ska visas. 4.3 En lista med dokument ska uppdateras dynamiskt om nya dokument som matchar villkoren läggs till i dokumenthanteringssystemet. 4.4 Om villkoret att dokument i underkataloger ska visas grupperas dokumenten med rubriker baserat på underkatalogerna. Grupperingen sorteras efter rubriken på gruppen. 4.5 Behörigheter som är satta i dokumenthanteringssystemet ska gälla även när dokumenten hämtas från webbplatsen. 4.5 Om dokumenthanteringssystemet är ett externt verktyg (molntjänst) ska följande funktioner kunna göras via API: 1. Indexera alla dokument för att kunna göra sökningar. Behörigheter och annan metadata för dokument ska följa med vid indexeringen. 2. Hämta listor med dokument baserat på ett eller flera villkor. Exempel på villkor är katalog, om underkataloger ska visas, senast uppdaterade, vem som äger dokumentet eller vem som senast redigerade dokumentet. 7 (20)

8 5. Min sida Min sida är medarbetarnas utgångspunkt eller startsida för medarbetarportalen. På Min sida får användaren en översikt av vad som sker och har skett på medarbetarportalen, utifrån vad som berör just hen. Alla krav som listas i tabellen nedan behöver inte visas på samma sida, men ska vara lätt tillgängliga för medarbetaren. Medarbetarna lyfter i behovsanalysen fram att de vill att medarbetarportalen ska vara tidsbesparande och aktuell, samt att informationen ska vara riktad till mig i min roll och organisatoriska tillhörighet. 5.1 Användarens sociala flöde (se kapitel 7 nedan) ska visas på Min sida. Det sociala flödet kan kombineras med flödet med nyheter och kalenderhändelser, om detta är möjligt ur ett användbarhetsperspektiv. 5.2 Användaren ska se de nyheter och kalenderhändelser som berör användaren i ett flöde. Urval görs baserat på användarens roll/organisatorisk tillhörighet och ska kunna anpassas av användaren själv. 5.3 Det som är nytt på medarbetarportalen sedan användaren loggade in sist ska visas på Min sida. 5.4 Användaren ska kunna få reda på nyckeltal som berör användarens anställning och länkar för att se mer information. Exempel: Månadslön eller hur många semesterdagar som är kvar för just den personen. 5.5 Användaren ska få reda på hen behöver göra i olika verksamhetssystem. Exempel: Att det är dags att söka semester, att hen har påbörjat en resebokning som inte slutförts eller att det är dags att kontrollera kursplaner. 5.6 Lista de projektytor som användaren är deltagare i. 5.7 Lista de senaste dokumenten som användaren har öppnat i dokumenthanteringssystemet. 5.8 Lista kontaktpersoner som användaren har inom olika områden. Exempel: Vem hanterar min lön? Vem hanterar videokonferenser i Sundsvall? Vem sköter min reseadministration? 5.9 Lista de integrationer med verksamhetssystem som har gjorts och länkar till andra verksamhetssystem som inte har någon integration. 8 (20)

9 6. Samarbets- och projektytor En samarbets- och projektyta är en funktion för att en grupp av användare under en begränsad tidsperiod ska kunna samarbeta kring en viss uppgift. Den kan antingen hanteras direkt i webbpubliceringssystemet eller i ett externt system. Skillnaden mot sociala flöden (beskrivs i nästa rubrik) är att sociala flöden är kopplade till en viss användare och existerar tills användaren tas bort. 6.1 Projektytor ska kunna skapas från medarbetarportalen av alla användare. (Systemet för projektytor kan dock vara ett externt verktyg.) 6.2 Till projektytan ska andra användare och externa personer (utanför organisationen) kunna bjudas in. 6.3 I projektytan ska följande uppgifter kunna utföras: 1. Skriva inlägg 2. Ladda upp filer 3. Kalender 4. Skapa sidor (wiki) 5. Lista deltagare i projektytan 6. Uppgifter (to do-listor) 6.4 Administratörer ska kunna ta bort projektytor. 6.5 Administratörer för samtliga projektytor ska kunna få ut en lista med inaktiva projektytor för att kunna stänga ner eller informera om att de ska stängas ner. 6.6 En användare som har tillgång till webbplatsen ska inte behöva logga in på nytt för att komma åt en projektyta som hen är deltagare i. 6.7 Projektytor ska både kunna vara privata och offentliga. Privat innebär att endast inbjuda deltagare får vara med. Offentliga innebär att alla anställda kan bli deltagare i projektet. Externa användare kan endast bjudas in till privata projektytor och inte offentliga projektytor. 9 (20)

10 6.8 Om projektytan är en molntjänst ska följande funktioner kunna göras via ett API: 1. Skapa projektyta 2. Användare ska vara synkroniserat med organisationens AD 3. Hämta uppdateringar av de projektytor som en användare är deltagare i. 4. Indexera alla typer av innehåll i alla projektytor för att kunna göra sökningar av innehåll utanför projektytan. Behörigheter för innehåll ska följa med vid indexeringen. 6.9 Utifrån ett eller flera villkor ska redaktörer kunna lista projektytor på en sida och/eller komponent på webbplatsen. 7. Socialt flöde Ett socialt flöde är kopplat till en viss användare på webbplatsen och används för mer informell information. 7.1 Användare ska kunna skriva meddelanden som andra som följer användaren ser. 7.2 Användare ska kunna kommentera meddelanden som andra användare har skrivit. 7.3 Användare ska kunna länka, lägga till bilder och lägga till dokument till ett meddelande eller till en kommentar. 10 (20)

11 8. Information om medarbetare Information om varje medarbetare i organisationen hanteras i ett medarbetarsystem. Detta kan antingen vara en del av webbpubliceringssystemet eller ett separat externt tekniskt system. Mer om sökning av medarbetare finns under rubriken Sök. 8.1 På en sida och/eller komponent ska det vara möjligt att lista medarbetare som finns i medarbetarsystemet, baserat på ett eller flera villkor som bestäms av en redaktör. 8.2 Följande urval av medarbetare ska kunna listas: 1. Roll 2. Funktion 3. Inriktning (till exempel professor i maskinteknik) 4. Ansvarig för kurs, ämne och/eller program 5. Avdelning/Fakultet 8.3 I sökresultatet ska användare kunna filtrera bland medarbetarna, baserat på de punkter som listas i 8.2 ovan. 8.4 När information om en medarbetare visas ska det stå vilken status (frånvaroinformation) som medarbetaren har för tillfället. 8.5 Från information om en viss medarbetare ska det vara möjligt att gå vidare till medarbetarens sociala flöde. 8.6 Användaren ska kunna uppdatera alla uppgifter om sig själv. 8.7 Administratör ska kunna få ut listor med roller, funktioner, ansvariga (se 8.2 ovan) som saknar en person. 8.8 Om medarbetarsystemet är en molntjänst ska följande funktioner kunna göras via ett API: Indexera samtliga medarbetare för att kunna användas i en sökfunktion Hämta listor med medarbetare utifrån vissa villkor 11 (20)

12 Hämta en viss medarbetares detaljerade information Ändra medarbetarens information 9. Sök På medarbetarportalen kommer sökfunktionen att vara viktig för användarupplevelsen och avgörande för att informationen ska vara hittbar. Sökfunktionen behöver ha stöd för att söka inte bara i webbpubliceringssystemet utan även i andra tekniska system. 9.1 Alla typer av innehåll ska kunna hittas via en sökfunktion, men det ska vara möjligt att begränsa vad som visas. Detta behöver specificeras i samband med att mer detaljerade krav för medarbetarportalen tas fram. Exempel: Bilder som finns i webbpubliceringssystemet ska inte visas i sökresultatet. 9.2 Följande typer av innehåll ska indexeras i sökfunktionen: 1. Sidor 2. Nyheter 3. Kalenderhändelser 4. Anställda 5. Byggnader och salar 6. Dokument 7. Samarbets- och projektytor som är offentliga 8. Diariet 9. Information på den externa webbplatsen 12 (20)

13 9.3 Vad som visas i sökresultatet baseras på vilka behörigheter som användaren har. 9.4 I sökresultatet ska det vara möjligt att filtrera på följande: 1. Typ av innehåll (till exempel dokument, film) 2. Kategorier (taggar som definieras) Även andra sätt att filtrera på definieras för respektive verksamhetssystem. 9.5 När en sökning påbörjas ska förslag på sökord visas, så kallad autosuggest. 9.6 Det ska vara möjligt att hantera synonymer och felstavningar i sökfunktionen. 9.7 Det ska vara möjligt att välja vilken sida som ska visas högst upp för ett visst sökord. 13 (20)

14 10. Integration med verksamhetssystem På Mittuniversitetet finns många verksamhetssystem som används i olika syften. De flesta medarbetare använder endast ett fåtal funktioner i dessa system. Även om vissa funktioner är relativt enkla att använda innebär användningen av ett separat system för att utföra uppgiften en börda för medarbetarna. Den frustration och tidsåtgång detta medför har varit ett tydligt återkommande tema i behovsanalysen. Att integrera vissa funktioner med medarbetarportalen skulle således skapa stor nytta och effekt samt underlätta för många medarbetare. Nedan listas de krav som finns på att skapa integrationer med verksamhetssystem, där användarna skulle kunna utföra uppgifterna direkt från webbplatsen, istället för att gå till verksamhetssystemet. Observera för varje krav nedan behöver det utredas om det är rimligt att skapa en integration. En framgångsfaktor för att utveckla integrationer är att Mittuniversitetets så kallade integrationsmotor är klar. Integrationsmotorn syftar till att på ett hållbart sätt integrera universitetets olika verksamhetssystem Resebokning 10.2 Ansöka om semester 10.3 Registrera sjukfrånvaro 10.4 Attestera utlägg 10.5 Boka möten (teknik, lokal och så vidare) 10.6 Helpdesk 10.7 Driftinformation 10.8 Diariet 10.9 Listor med programansvariga, kursansvariga. Få information om när ett ansvarsområde byter person Se lönebesked Ansöka om föräldraledighet Hitta byggnader och salar 14 (20)

15 11. Användare och behörigheter Användare ska ha olika behörigheter för olika delar av medarbetarportalen Inloggning på webbplatsen sker automatiskt i samband med att användaren loggar in på sin dator Inloggningen för användare ska vara kopplad till organisationens AD När användarna är inloggade på webbplatsen ska de ha tillgång till alla andra verksamhetssystem utan att behöva logga in på nytt. 15 (20)

16 12. Förutsättningar Det finns ett antal tekniska och organisatoriska förutsättningar och framgångsfaktorer för framtagandet av en medarbetarportal. Vi har under förstudien identifierat följande tekniska förutsättningar och framgångsfaktorer: Integration med andra verksamhetssystem bör göras i mindre skala och endast i de fall det bedöms som enkelt, innan integrationsmotorn är redo att användas. Integrationsmotorn syftar till att på ett hållbart sätt integrera universitetets olika verksamhetssystem. Detta arbete görs av IT-avdelningen och måste prioriteras. Bestämma hur inloggningar för medarbetare på Mittuniversitetet ska fungera för verksamhetssystemen. Det/de verksamhetssystem som väljs ut för integration med medarbetarportalen behöver finnas på plats och inte stå inför att de ska bytas ut i närtid. När Mittuniversitetet köper in nya system måste det kravställas att dessa system har ett öppet API som gör att det går att integrera med EPiServer och andra system. Om de inte har ett öppet API skall det kunna integreras på annat sätt. Dessutom finns ett antal organisatoriska förutsättningar är viktiga att ta hänsyn till: Det kommer att behövas personella resurser både för projektet att utveckla en första version av medarbetarportalen och för vidareutveckling och förvaltning. Utse systemägare för medarbetarportalen. Rutiner och riktlinjer för uppdatering och publicering av innehåll på medarbetarportalen behöver definieras, inklusive en förvaltningsorganisation. Förankring av medarbetarportalen hos universitetets anställda är en viktig framgångsfaktor. Hornsbruksgatan 19 SE Stockholm T: +46 (8)

17 13. Utveckling av medarbetarportalen 13.1 Prioriterat till en första version Baserat på insamlade behov, samt utifrån de tekniska förutsättningar som råder på Mittuniversitet rekommenderar vi att nedanstående delar prioriteras i en första version av medarbetarportalen. Observera att en hel del av kraven redan finns på den externa webbplatsen miun.se och går att återanvända. Webbpublicering Min Sida med de tre första kraven: o o o 5.1: medarbetarens sociala flöde 5.2: nyheter och kalenderhändelser i ett flöde, anpassat utifrån roll/organisatorisk tillhörighet och kan anpassas av användaren. 5.3: visa det som är nytt på medarbetarportalen sedan användaren loggade in senast. Det är viktigt att konceptet tar höjd för att även övriga krav för Min Sida ska kunna mötas i interaktionsdesignen, redan i medarbetarportalens första version. En integration med verksamhetssystem som är relativt enkel att utveckla och som skapar stor effekt, det vill säga stor nytta för många användare. En sådan integration skulle kunna vara: o Att visa e-post via integration med Office 365 o o Socialt flöde Nyheter Kalender Att visa driftsinformation Att visa felanmälan/ärenden via integration med ärendehanteringssystemet Nilex (Servicecenter med flera kommer att använda Nilex i större utsträckning i höst). Information om medarbetare Sökfunktion (baseras på den som idag används på miun.se) Personalisera innehållet, dvs. att medarbetarna kan anpassa innehållet på sin sida. 17 (20)

18 13.2 Vidareutveckling i ett senare skede Följande krav och delar är lämpliga att utveckla i framtida versioner av medarbetarportalen. Samarbets- och projektytor (kan ev. prioriteras att ha med i en första version, förutsatt att en färdig lösning som Projectplace används) Utöka informationen om medarbetare Vidareutveckling av sökfunktionen Övriga relevanta krav för Min sida ( ) Dokumenthantering (behov av separat system/lösning) Fakturahantering Egenrapportering o o Palasso, Agresso och andra personalsystem där man t.ex. kan registrera sjukfrånvaro eller se lönebesked har inget öppet API och kan därför inte på ett enkelt sätt integreras med en medarbetarportal idag. Avvakta med dessa tills integrationsmotorn är i drift. Ladok3 kommer 2017 och bör tas i beaktning. Gemensam kalenderfunktion Scheman och andra saker som finns i Studentportalen bör ligga kvar och utvecklas där. 18 (20)

19 14. Ordlista Nedan förklaras de begrepp som förekommer i kravspecifikationen. Begrepp Administratör Användare Avdelning Fakultet Huvudredaktör Informationslämnare Komponent Organisation Publicerare Förklaring En användare som har tillgång till mer administrativa funktioner som sällan används och/eller som kan påverka det tekniska systemet negativt om användaren gör ett misstag. En anställd som har behörighet att använda medarbetarportalen. Kan vara avdelning inom akademin (som då tillhör någon av fakulteterna) eller övrig avdelning (t.ex. kommunikationsavdelning). Mittuniversitetet har två fakulteter. Behörighetsgrupp som idag finns på miun.se. Huvudredaktörerna är ansvariga för en större del av webbplatsen. Främst handlar det om personer på Kommunikationsavdelningen, men något undantag kan förekomma. Huvudredaktören har denna arbetsuppgift tydligt införd i sin befattningsbeskrivning. 1 Informationslämnarna ingår formellt inte i webborganisationen. Alla anställda inom Mittuniversitetet har ett informationsansvar och är potentiella informationslämnare till webbplats och medarbetarportal. Det är upp till informationslämnarna att lämna information till respektive huvudredaktör på det sätt hen finner lämpligt. 2 En komponent kan återanvändas på flera sidor och har inte en unik webbadress (URL). Organisationen som avses är Mittuniversitetet. Behörighetsgrupp som idag finns på miun.se. För att tillgodose behovet av att snabbt kunna publicera enklare information på webben finns möjligheten att bli publicerare. Det innebär att man får rätt att redigera en mycket begränsad del av webben (i praktiken för att kunna publicera nyheter, protokoll och dylikt). Publiceraren kommer ej ha behörighet att skapa eller ta 1 Webborganisation-for-miun-2013_ Webborganisation-for-miun-2013_ (20)

20 bort sidor utan införande av funktionen redaktörstöd. 3 Redaktionellt gränssnitt Redaktör Det gränssnitt som redaktörer använder för att arbeta med innehållet på webbplatsen. Behörighetsgrupp som idag finns på miun.se. Redaktören ansvarar för en tydligt begränsad del av webben, oftast en startsida med underliggande sidor. Redaktören kan redigera de sidor hen har behörighet till, i samarbete med en huvudredaktör. För att behålla sina rättigheter skall redaktören medverka på minst 1 redaktörsmöte per termin. Redaktören skall ha avsatt tid i sin tjänst för redaktörsarbetet. I dokumentet används begreppet redaktör för att beskriva behörighetsgrupperna Huvudredaktör, Redaktör och Publicerare, om inte annat anges. 4 Sida Webbkoordinator Webbplatsen Webbredaktion Digitalt råd En sida på webbplatsen som har en unik webbadress (URL). Behörighetsgrupp som idag finns på miun.se. Övergripande ansvar för miun.se. 5 Organisationens medarbetarportal (intranät). Består av webbkoordinator och huvudredaktörer. Är den grupp som håller i den dagliga skötseln av innehållet på webben och fungerar som ett stöd för andra redaktörer. Träffas var 14:e dag och diskuterar problem, status och utveckling av webben. Det digitala rådet ska vara stödjande genom att vara ett bollplank till systemägare och webbkoordinator i viktiga strategiska beslut. Syftet med att ha ett digitalt råd är att få en bred förankring i hela organisationen för webbarbetet. Rådet består av systemägare, webbkoordinator, representanter från huvudredaktörerna och IT-avdelning samt andra intressenter som t.ex. LRC, leverantörer osv. Rådet träffas 2-4 gånger per år. 6 3 Webborganisation-for-miun-2013_ Webborganisation-for-miun-2013_ Webborganisation-for-miun-2013_ Webborganisation-for-miun-2013_ (20)

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att:

Syftet med att förändra webborganisationen är sammanfattningsvis att: 1. SYFTE OCH MÅL Den största drivkraften till att förändra webborganisationen är att få en mer effektiv organisation som kan producera information av högre kvalitet. I dagens webborganisation ingår ca

Läs mer

Slutrapport förstudie Medarbetarportal

Slutrapport förstudie Medarbetarportal Slutrapport förstudie Medarbetarportal 7 maj 2015 Frida Hallén och Max Walter Hornbruksgatan 19 SE-117 34 Stockholm T: +46 (8) 506 533 00 www.metamatrix.se Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund...

Läs mer

Behovsanalys medarbetarportal

Behovsanalys medarbetarportal Behovsanalys medarbetarportal 7 maj 2015 Frida Hallén och Max Walter Hornbruksgatan 19 SE-117 34 Stockholm T: +46 (8) 506 533 00 www.metamatrix.se Innehåll 1 Inledning... 3 2 Prioriterade behov och uppgifter...

Läs mer

MANUAL HR-WEBBEN. Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare. Redigerad

MANUAL HR-WEBBEN. Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare. Redigerad MANUAL HR-WEBBEN Generell manual för dig som rapporterar som medarbetare Redigerad 05-0-9 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... HJÄLPTEXTER OCH MANUALER... SPRÅKVAL... MIN SIDA... INSTÄLLNINGAR.

Läs mer

Riktlinjer för skolans webbplats i Polopoly

Riktlinjer för skolans webbplats i Polopoly Informationsansvarig Mars 2012 Riktlinjer för skolans webbplats i Polopoly 1. Bakgrund och syfte KTH:s gemensamma webbinnehåll publiceras och administreras genom innehållshanteringssystemet Polopoly. Systemet

Läs mer

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst

Nya sundbyberg.se. Webbkoncept. v1.0, Sundbyberg där staden är som bäst Nya sundbyberg.se Webbkoncept v1.0, 2012-04-04 Innehåll 1. Introduktion 2. Webbstrategi 3. Prioriteringar 4. Innehåll startsida 5. Tonalitet 6. Form 7. Interaktivitet och dialog 8. Sociala medier 9. Sökfunktion

Läs mer

Bilaga 1 - Kravspecifikation Digital arbetsplats inklusive intranät, dokumenthanterings- och ärendehanteringssystem

Bilaga 1 - Kravspecifikation Digital arbetsplats inklusive intranät, dokumenthanterings- och ärendehanteringssystem Bilaga 1 - Kravspecifikation Digital arbetsplats inklusive intranät, dokumenthanterings- och ärendehanteringssystem Sida 1 av 14 Introduktion Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) avser upphandla produkter

Läs mer

Uppdaterad webborganisation för SLU

Uppdaterad webborganisation för SLU 1(8) Kommunikationsavdelningen 2015-05-12 Uppdaterad webborganisation för SLU Bakgrund och syfte med förändringen I början av 2015 fanns drygt 1 500 behöriga webbredaktörer eller skribenter vid SLU. Antalet

Läs mer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer Webbpublicering på ki.se med Polopoly Polopoly förvaltning Version 5 augusti 2010 2 Innehållsförteckning 1 HUVUDREDAKTÖR I POLOPOLY... 4 1.1 HANTERA BEHÖRIGHETER OCH KONTON FÖR EN NOD... 4 1.2 BESTÄLLA

Läs mer

Forskarstuderande. 1. Inloggning

Forskarstuderande. 1. Inloggning Forskarstuderande 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. OBS! Är du en extern doktorand utan anställning på MIUN så använder du knappen

Läs mer

Axalon Office Connector

Axalon Office Connector Axalon Office Connector Produkten åtgärdar Brister i integrationen mellan Office och SharePoint. Använda samma dokumentmallar i Office som i SharePoint. Att finna lagringsplats för dokument bland SharePoints

Läs mer

WEBBPOLICY. MITTUNIVERSITETET Styrdokument DNR MIUN 2010/1366. Publicerad: Beslutsfattare: Rektor. Handläggare: Bengt Nilsson

WEBBPOLICY. MITTUNIVERSITETET Styrdokument DNR MIUN 2010/1366. Publicerad: Beslutsfattare: Rektor. Handläggare: Bengt Nilsson MITTUNIVERSITETET Styrdokument WEBBPOLICY DNR MIUN 2010/1366 Publicerad: 2012-01-10 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Bengt Nilsson Beslutsdatum: 2011-12-20 Giltighetstid: Tills vidare Sammanfattning:

Läs mer

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut

Upprättad av Dokumentansvarig Datum Beslutad av/datum för beslut 1 Bakgrund En stor del av utmaningen i att få en webbplats att fungera på lång sikt är att skapa en tydlig och permanent organisation avseende kompetenser, roller och ansvar. Det är också viktigt att det

Läs mer

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg Snabbstartsguide Gör mer var du än är med säker åtkomst, delning och fillagring. Logga in på din Office 365-prenumeration och välj SharePoint i appfönstret. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer.

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler.

Alla webbplatser och sociala mediekanaler där LTH står som avsändare räknas som en webbplats vid LTH och omfattas av dessa regler. Riktlinjer för kommunikation och innehåll på LTH:s domän lth.se och i sociala medier syftar till att säkra en tydlig och enhetlig avsändare, att gällande lagstiftning följs samt att universitetets och

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformen på en lärplatta och smartphone stockholm.se Innehåll Att logga in 4 Kom till Startsidan via SharePoint 4 Min skola 5 Teams ditt

Läs mer

Introduktion Office 365

Introduktion Office 365 Denna lathund ger dig en allmän introduktion till Office 365 för att få förståelse för tjänsten. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar för att komma igång. Praktiska övningar

Läs mer

Blackboard Studentmanual - Att arbeta med Wikis

Blackboard Studentmanual - Att arbeta med Wikis 1 (5) Blackboard Studentmanual - Att arbeta med Wikis Läraren på kursen kan ha valt att kursen ska använda sig av Wikis. Då syns funktionen i menyn. En wiki är en webbsida/webbplats som användarna skapar

Läs mer

KURSINFO. Manual för program KursInfo > webben (Vill studera) Versionsförteckning. Datum Version Beskrivning Författare

KURSINFO. Manual för program KursInfo > webben (Vill studera) Versionsförteckning. Datum Version Beskrivning Författare KURSINFO Manual för program KursInfo > webben (Vill studera) Versionsförteckning G:\GF\UF\KURSINFO\Manualer\Publicerade manualer\manual KursInfo Program_webb.docx Datum Version Beskrivning Författare 2013

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Styrelsebloggens bruksanvisning

Styrelsebloggens bruksanvisning Styrelsebloggens bruksanvisning sidan 1 av 11 Styrelsebloggens bruksanvisning 1. Inledning Skattkammarvägens samfällighetsförening i Lindsdal, Kalmar består av 85 friliggande hus fördelat på gatorna: Skattkammarvägen

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Tjänsteplaneringssystemet Retendo Academic

Tjänsteplaneringssystemet Retendo Academic Tjänsteplaneringssystemet Retendo Academic Introduktionsutbildning för planerare Agenda 1. Presentation 2. Begrepp och struktur i Retendo 3. Övningar i några moment Vilka är vi? Rune Körnefors (systemadministratör)

Läs mer

ReKo Sjuhärads webbplats -

ReKo Sjuhärads webbplats - 2010-0-01 1 (5) Inledning Beskrivningen av webbplatsens olika delar samt de viktigaste funktionerna och länkarna inom respektive del, är tänkt att fungera som en introduktion för att snabbt få en inblick

Läs mer

Helsingborg.se - arbetsorganisation

Helsingborg.se - arbetsorganisation Helsingborg.se - arbetsorganisation Övergripande beskrivning av arbetsorganisationen för Helsingborgs stads webbplatser Sida: 1 (5) 1 Om detta dokument 1.1 Bakgrund Under 2009 påbörjades ett projekt om

Läs mer

Organisation och ansvarsbeskrivning

Organisation och ansvarsbeskrivning Diarienummer 121/18 KS Organisation och ansvarsbeskrivning för Hallstahammars kommuns webbplatser samt riktlinjer för uppdraget som webbredaktör Detta dokument beskriver ansvarsfördelning och organisation

Läs mer

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA PUBLICERINGSSYSTEMET När du loggat in dig i HSB webb och klickar på någon knapp för att redigera innehållet kommer du in i publiceringssystemet. Härifrån kan du administrera dina webbsidor. Om du loggar

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Nedan presenteras arbetsgruppens förslag:

Nedan presenteras arbetsgruppens förslag: Förslag till struktur och innehåll för Studentportalen och Canvas på SA I och med införandet av Canvas som lärplattform vid Göteborgs universitet har man sett en möjlighet och ett behov av att samordna

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Forskarstuderande. 1. Inloggning

Forskarstuderande. 1. Inloggning Forskarstuderande 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till startsidan

Läs mer

Tjänstefördelning 2.0. Användarhandledning. (Utkast)

Tjänstefördelning 2.0. Användarhandledning. (Utkast) Tjänstefördelning 2.0 Användarhandledning (Utkast) Introduktion... 3 Inloggning... 3 Menyval... 4 Inställningar... 4 Personöversikt... 6 Lägg till lärare... 7 Scenario 1: Lägg till person inom universitet....

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning

LEDNINGSÄGARMODUL. Användarhandledning LEDNINGSÄGARMODUL Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar Upprättade revisionsinformationen, lade till information om utökad buffertzon för ärenden skapade i verktyget Ledningskollen i mobilen. Stycke

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Rev Oct Användarguide Smartsign 9

Rev Oct Användarguide Smartsign 9 Rev Oct 2013 Användarguide Smartsign 9 Innehållsförteckning Inledning... 4 Arkitektur... 5 Smartsign Player... 5 Smartsign Server... 5 Smartsign Publisher Web... 5 Smartsign Media Server... 5 Smartsign

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 1 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 1 Vanligaste apparna...

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver

Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver 1 Innehåll Inloggningen 3 Redigeringsfönstret 4 Redigering av standardsida. 6 Skapa ett nytt block 8 Bildblock 8 ImageVault 9 Vad är skillnaden

Läs mer

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Vad gör ni i Uppdok idag? Läser endast i Uppdok Var tittar ni? (UT10, mer?) Behörighetskontroller?

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05 LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD Redigerad 0-09-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... EGENRAPPORTERING... REGISTRERA SEMESTER... Ansöka om semester... Korrigera

Läs mer

LATHUND COSMIC elearning

LATHUND COSMIC elearning LATHUND COSMIC elearning 2018-07-06 COSMIC elearning nås via webbadressen: https://elearning.cambio.se/ COSMIC elearning hittar du även under Navet - Kunskapsbanken - IT-system. Lägg gärna till COSMIC

Läs mer

Vad är Byggbasen? Öppen söktjänst för proffs med 70 000 besök/månad. www.byggbasen.com

Vad är Byggbasen? Öppen söktjänst för proffs med 70 000 besök/månad. www.byggbasen.com Leverantörsregister som etablerades 1989 i samarbete med Skanska, BPA och SIAB. Marknadsför leverantörer mot proffs! Webbtjänst sedan 2001 med Sveriges mest omfattande leverantörsregister för inköp inom

Läs mer

Användarguide Dialog

Användarguide Dialog Användarguide Dialog Innehåll 1 Dialog... 3 1.1 Process från administratörsperspektiv... 3 1.2 Process från chefs- och medarbetarperspektiv... 3 1.3 Målgrupp... 3 1.4 Mål och syfte... 4 1.5 Administrera

Läs mer

DOTPROJECT Manual. Projektledare och administratör har tillgång till fler funktioner och mer information än andra roller i det webbaserade systemet.

DOTPROJECT Manual. Projektledare och administratör har tillgång till fler funktioner och mer information än andra roller i det webbaserade systemet. Projektarbeta med DOTPROJECT Projektplattformen Dotproject kan användas direkt via webben med en vanlig webbläsare. Systemet är framförallt lämpligt om du snabbt och enkelt vill dela all projektinformation,

Läs mer

Redaktionell utbildning för webbredaktörer, Delkurs 1 KOMMUNIKATIONSENHETEN

Redaktionell utbildning för webbredaktörer, Delkurs 1 KOMMUNIKATIONSENHETEN Redaktionell utbildning för webbredaktörer, Delkurs 1 Föreläsare Åsa Bini webbredaktör, Kommunikationsenheten Malin Carlgren kommunikatör, Kommunikationsenheten Magnus Nielsen webbstrateg, Kommunikationsenheten

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l A t t e s t e r i n g Version 5.21 2011-10-25 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Nytt lösenord... 2 1.2 Tidplan för rapportering i Palasso... 2 1.3 Starta Egenrapportering... 2

Läs mer

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Titel: Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projekt: Nytt Intranät Idnr: Siffor Delprojekt: Eget projekt Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Kommunchef,

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Bokningslista Handledare

Bokningslista Handledare XXX Bokningslista Handledare Manual v. 5 Bokningslista v. 4, Handledarmanual Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild

Läs mer

LATHUND COSMIC elearning

LATHUND COSMIC elearning LATHUND COSMIC elearning 2019-01-08 COSMIC elearning nås via webbadressen: https://elearning.cambio.se/ COSMIC elearning hittar du även under Navet - Kunskapsbanken - IT-system. Lägg gärna till COSMIC

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för medlemmar

Dela, samarbeta, byt. Bruksanvisning för medlemmar Dela, samarbeta, byt Bruksanvisning för medlemmar Få inbjudan till samarbete Innan du kan börja arbeta i ett samarbete på Nordiska skolnätet måste du först få en inbjudan. Det är din lärare eller den ansvariga

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education byter namn till G Suite for Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education...1 Logga in med ditt gapp-konto första

Läs mer

Samarbetsrum. Senast uppdaterad :32:00

Samarbetsrum. Senast uppdaterad :32:00 Samarbetsrum Senast uppdaterad 2017-07-04 13:32:00 Innehåll Introduktion... 1 1 Skapa ett samarbetsrum... 2 2 Översikt över samarbetsrummet... 4 3 Dela samarbetsrum med andra (Se även kapitel 4)... 6 4

Läs mer

Överblick av tamigos funktioner. Senast uppdaterad Februari 2019

Överblick av tamigos funktioner. Senast uppdaterad Februari 2019 Överblick av tamigos funktioner Senast uppdaterad Februari 2019 2 Våra funktioner tamigo har mängder av funktioner och vi utvecklar nya konstant! Detta är endast en överblick av våra nyckelfunktioner.

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Kursbevis Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.13.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen och

Läs mer

Arkiv- och informationshantering

Arkiv- och informationshantering Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för tillsyn och utredning Dokumentslag: Styrande Datum: 2014-10-14 Dokumenttyp: Instruktion Version: 1.0 Arkiv- och informationshantering

Läs mer

EPiSERVER 7.5. För nybörjare. Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014

EPiSERVER 7.5. För nybörjare. Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014 EPiSERVER 7.5 För nybörjare Krister Holm - Kommunikationsavdelningen Uppdaterad 1 juli 2014 1 Vad är nytt? Höger musknapp används inte. Ett nytt sätt att arbeta. Nytt utseende. Responsiv design. Det vill

Läs mer

NÄRING FÖR NYFIKNA. Användarhandbok

NÄRING FÖR NYFIKNA. Användarhandbok NÄRING FÖR NYFIKNA Användarhandbok Innehåll 1. Logga in... s.1 2. Glömt dina inloggningsuppgifter... s.2 3. Navigera på Förskoleforum... s.4 3.1 Artiklar... s.5 3.1.1 Artiklar kategoriserade efter ämne...

Läs mer

LATHUND COSMIC elearning

LATHUND COSMIC elearning LATHUND COSMIC elearning 2018-02-20 COSMIC elearning nås via webbadressen: https://elearning.cambio.se/ COSMIC elearning hittar du även under Navet - Kunskapsbanken - IT-system. Lägg gärna till COSMIC

Läs mer

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Snabbstartsguide Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Det här dokumentet har tagits fram för att hjälpa dig att snabbt kunna administrera utvärderingar

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister FRIså gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Uppdaterad augusti 2017 Innehåll Föreningsregistret FRI... 3 Kontaktpersoner Nyköpings Arenor, Nyköpings kommun...

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Användarmanual för Centeped

Användarmanual för Centeped Användarmanual för Centeped Sid 1/12 Innehållsförteckning 1. Programstart...3 2. Systemkrav...3 3. Manual...3 4. Nyheter...3 5. Komma igång...3 5.1 Inloggning...3 5.2 Rollbeskrivning...4 5.3 Lokal administratör...4

Läs mer

Örebro kommun Sammanställning intervjuer

Örebro kommun Sammanställning intervjuer Appendix A Örebro kommun Sammanställning intervjuer Findwise Göteborg 2011-10-28 Mattias Ellison mattias.ellison@findwise.com Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Raindance - Ekonomisystem... 2 2.1 Exempel

Läs mer

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 1(17) Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 2(17) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning... 2 2 Inledning... 3 3 Webbformulär för metadata... 3 3.1 Översikt...

Läs mer

hypernet - Stöd för lärande Lärare

hypernet - Stöd för lärande Lärare hypernet - Stöd för lärande Lärare Innehållsförteckning Planering... 3 Ämnesövergripande planering... 3 Uppgifter... 4 Studieinfo... 6 Omdöme... 7 Utvecklingssamtal... 8 Åtgärdsprogram... 9 Mallar... 10

Läs mer

Bokningslista Examinator

Bokningslista Examinator XXX Bokningslista Examinator Manual v. 5 2014-04-23 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild studentgrupp... 8 2.1.3

Läs mer

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING

EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING EXFLOW DYNAMICS NAV ELEKTRONISK FAKTURAHANTERING 2009-05-14 ExFlow är en tilläggsapplikation för Microsoft Dynamics NAV som effektiviserar och rationaliserar hanteringen av leverantörsfakturor och inköp.

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD Redigerad 0-04- INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... EGENRAPPORTERING... REGISTRERA SEMESTER... Ansöka om semester... Korrigera

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se

Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Senast uppdaterad 2014-04-20 av Webbteamet Version: 1.0 Snabbguide för publicering i Drupal för ki.se Den här snabbguiden tar bara upp de vanligaste momenten i Drupal. Du hittar hela manualen på webben:

Läs mer

Samarbetsytor i Aurora Umeå universitets intranät

Samarbetsytor i Aurora Umeå universitets intranät Samarbetsytor i Aurora Umeå universitets intranät Vad är Aurora? Aurora är Umeå universitets gemensamma intranät Bas- och fördjupningsinforma;on med användarfokus Nyheter från universitet och fakulteter

Läs mer

Studentportalen och en ny lärplattform

Studentportalen och en ny lärplattform Studentportalen och en ny lärplattform Lunchseminarium 2017-11-22 Katarina Adenmark Eva Pärt Enander Anna Gunder Enheten för användarstöd och e-lärande, IT-avdelningen Studentportalen: aktuellt arbete

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Convertus - kursplaneöversättning

Convertus - kursplaneöversättning Utbildningsavdelningen 2017-10-25 Convertus - kursplaneöversättning Innehåll Om Convertus kursplaneöversättning... 2 Så fungerar det... 2 Tre olika användarroller... 2 Arbetsgång... 3 Filnamn... 3 1. Beställa

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

Att upprätta en systemdokumentation

Att upprätta en systemdokumentation Wiktor Lindbom arkivarie Tel. 0470-413 70 Kommunarkiv Version 3.0. Att upprätta en systemdokumentation 1 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Sammanfattning... 3 1.2. Syfte och mål... 3 1.3. Ansvar och

Läs mer

Systemförändringar i samband med omorganisation

Systemförändringar i samband med omorganisation 2017-09-18 Systemförändringar i samband med omorganisation Förändringar i universitetets organisation sker med jämna mellanrum och kan vara av olika slag. De förändringar som kan ske är: Införande av ny

Läs mer

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7

Studentens väg från antagen till registrerad Vad ser studenten i Studentportalen? Lägg till en kursregistrering... 7 Guide Uppdaterad 2014-05-28 Kursregistrering Via Studentportalens funktion för Kursregistrering är det möjligt att lägga upp information om kursregistrering, kursstart och kontaktuppgifter per kurstillfälle

Läs mer

Digitala kommunikationskanaler

Digitala kommunikationskanaler Riktlinjer Digitala kommunikationskanaler 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Digitala kommunikationskanaler 2018-03-27 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

Länkar till Episever Production (prod)

Länkar till Episever Production (prod) Lathund för publicering på rodakorset.se För dig som är avdelnings-eller enhetsredaktör och publicerar innehåll på rodakorset.se. Med innehåll menar vi här text, bild, video (uppladdad på youtube) och

Läs mer

Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet

Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet Uppdaterad 2011-03-09 Administrera behörighet IdrottOnline Klubb Administrera behörighet Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page:

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page: COFI/SASLS Lars Andersson 2010-10-13 Andersson Lars V 2011-12-07 sv A 1 (15) Godkänd ABBs Leverantörsfakturaportal - Handledning Användare Giltighetsområde Denna instruktion gäller för samtliga leverantörer

Läs mer

Lathund: Programplanering Innevarande version vid senaste uppdatering:

Lathund: Programplanering Innevarande version vid senaste uppdatering: Lathund: Programplanering Innevarande version vid senaste uppdatering: 0.97.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial hittar du på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen och

Läs mer

Publicera på sodrastation.org

Publicera på sodrastation.org Josef Sahlin Stockholm juli 2018 Publicera på sodrastation.org Instruktioner för att publicera bild och text på Kollektivhuset Södra stations webbplats Översikt Inloggning I din webbläsare kan du spara

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer