Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2016"

Transkript

1 Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2016 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet. Det här vill vi hjälpa till med! En dag på naturskolan är en värdefull del av skolarbetet. Allt vi gör ute är kopplat till kursplanerna. Ni får förstklassiga kunskapsråvaror som du sedan, som klassens pedagog, kan förvalta genom reflektion och efterarbete. Vi hjälper till med förslag på hur. Vårt mål är att barnen ska bli intresserade av och få en positiv relation till naturen. Det är en grundsten i en hållbar utveckling och en förutsättning för att få fler naturvetare i Sverige. KLASSBESÖK VT16 ANSÖK SENAST 6 DECEMBER! JANUARI FEBRUARI MARS APRIL MAJ Fåglar på vintern åk 1 3 Anpassningar, arter, näringskedjor Fåglar på vintern åk 4 6 Arter, fåglarnas liv, ekologiska samband Våra rovdjur åk 4 6 Arter, rovdjurens liv, anpassningar, ekologiska samband Våra rovdjur grundsär och liknande Spännande tema om spännande djur anpassat innehåll Naturspanarna förskoleklass En lekfull dag där vi upptäcker naturen med alla sinnen Fåglar välkomna tillbaka åk 1 3 Fåglars liv, livscykler, näringskedjor, arter Fåglar välkomna tillbaka åk 4 6 Fältstudie med cykel, arter, fåglarnas liv, ekologiska samband Vattendjur åk 1 3 Arter, näringskedjor och livscykler Vattendjur åk 4 6 Arter, ekologi och ekosystem Matematikäventyr åk 3 Gruppvis gäller det att lösa olika uppdrag. Här används det mesta av kunskaperna i det centrala innehållet åk 1-3 och kunskapskraven i matematik för åk 3. Kurser för pedagoger Se information längst bak! Lokala kurser bokas senast 6/12. ÖREBRO NATURSKOLA Naturskolan@orebro.se Tel ,

2 Örebro naturskola klassbesök våren Örebro naturskola Naturens hus ligger som en port till Naturreservatet Oset Rynningeviken, bara några kilometer från centrala Örebro och vid ändhållplatsen för buss 22. Det som förr var soptippar, ett militärt övningsfält, industriområden och en oljehamn har förvandlats till vacker natur. Här ligger idag Örebro kommuns naturskola. Naturskolan jobbar med klassbesök och pedagogfortbildning. Vi jobbar med ett praktiskt konkret lärande där hela kroppen och alla sinnen är med. Vi tror också att platsen är viktig för lärandet och därför är utomhuspedagogiken vårt verktyg. Vi arbetar med målen i, framför allt naturorienterande ämnen, men utomhuspedagogiken är ett kraftfullt verktyg även för andra ämnen som språk, matematik, teknik, historia, bild, etc. Klassbesök - så här går det till: En dag på naturskolan är cirka fyra timmar lång. De flesta klasser kommer till oss med buss nr. 22 till Naturens hus och programmet är planerat för busstiderna Om ni behöver förkorta den tiden tar vi bort något moment. Vi är ute större delen av tiden. Vi gör avbrott för förmiddagsfika och lunch, som ni själva tar med er. Behöver ni grillmöjligheter vid lunchen så fixar vi eld och grillutrustning. Under dagen står vi för det pedagogiska innehållet. Vi ansvarar också för att dagen är så säker som möjligt och att en riskanalys är gjord på dagens moment. Din/Era roller som medföljande pedagoger blir att ansvara för gruppen, stötta de elever som har svårt att följa verksamheten samt att, så mycket du hinner, delta i verksamheten så att du kan efterarbeta det eleverna varit med om. Tips på för- och efterarbete får du av oss. Vi ser dagen som en form av fortbildning för dig som pedagog och vi delar gärna med oss av våra tips och metoder. Klassbesöken är kostnadsfria. Bokning Bokningen av besöken sker genom anmälan via e-post till naturskolan@orebro.se Ju större tidsspann ni kan tänka er att komma inom, desto större chans är det att ni kan få en tid. Vi ser i första hand till att de som inte varit här tidigare inom varje åldersspann (förskoleklass, åk 1-3, åk 4-6) får en plats, men söktrycket är olika för olika teman och årstider så sök även om ni varit här tidigare! Ibland har vi möjlighet att ta emot samma grupp flera gånger inom varje stadium. Vi vill ha era önskemål senast den 6 december. Vi fördelar ut tiderna och ger er besked via mejl före jullovet om ni får en plats eller ej och i så fall när. I anmälan skriver du: Kontaktperson Telefonnummer Mobilnummer Skola Årskurs Antal elever Tider ni kan tänka er att komma Önskat tema Om klassen varit på naturskolan tidigare och vilket tema de arbetade med då.

3 Örebro naturskolan klassbesök våren Teman för klassbesök våren 2016 För att bättre möta målen i LGR11 har vi olika upplägg för åk 1-3 och 4-6. En klass ska kunna komma på Tema Vattendjur både i åk 3 och i åk 4 utan att det blir repris. Arbetsområdet är detsamma men metoderna, övningarna, målen och abstraktionsnivån är olika. Vi går så att säga ett steg längre i teman för åk 4-6. En mer utförlig beskrivning av det praktiska kring klassbesöken, innehållets koppling till kursplanen och tips på för- och efterarbete kommer att finnas på vår hemsida (gäller inte särskoletemat och vårt nya tema matematikäventyret-) Fåglar på vintern (åk 1-3) januari februari Det är ett hårt liv att vara fågel, speciellt när det blir vinter. Hur klarar de sig egentligen när det är superkallt? Vi spanar på fåglar och gör fågelgodis. LGR 11 delar som berörs i de naturorienterande ämnena Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider. Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter. Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem. Enkla fältstudier och observationer i närmiljön. I det här temat jobbar vi med fåglarnas olika anpassningar till årstiderna och därmed även olika arters strategier för att klara vintern, dvs flytta eller inte. Vi spanar på fåglar och tar reda på vad de heter. Näringskedjor är också en naturlig del i temat utifrån vad olika fåglar äter och blir ätna av! Viktigt i temat är naturligtvis fascinationen för den mångfald som finns i fågelvärlden. Fåglar på vintern (åk 4-6) januari februari Hur är livet som fågel på vintern? Varför väljer man att stanna? Är det bättre att flytta? Hur ser de ekologiska sambanden ut som påverkar fåglarnas vara eller inte vara? Vi tar kikarkörkort, blir fågelskådare för en dag och spanar efter vinterfåglar. Sedan bygger vi varsin fågelmatare. LGR 11 delar som berörs i ämnet biologi Djurs, växters och andra organismers liv. Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön. Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

4 Örebro naturskolan klassbesök våren organismers anpassningar till olika livsmiljöer. Enkla fältstudier I det här temat jobbar vi med fåglarnas liv med fokus på ekologiska samband; mellan olika fågelarter; mellan fåglar och andra organismer som myggor och annan mat samt mellan fåglarna och den icke levande delen av naturen såsom tillgång på vatten, kyla etc. Vi arbetar med olika arter och deras namn och hur man kan ta reda på vad en fågel heter. Efter att ha tagit kikarkörkort ger vi oss ut på en fältstudie. Vilka fåglar hittar vi? Våra rovdjur (åk 4-6) februari Hur ser de ut? Hur lever de? Hur låter de? Hur ser de? Är de farliga? Med hjälp av vår rovdjurslåda, lekar och övningar bekantar vi oss med Sveriges stora rovdjur lo, varg och björn. LGR 11 delar som berörs i ämnet biologi Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Djurs, växters och andra organismers liv. ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk. Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön. Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den. organismers anpassningar till olika livsmiljöer. Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas. Enkla fältstudier Vi ger oss i kast med olika grupperingar av djur: predatorer och bytesdjur, köttätare, växtätare och allätare, rovdjur och ja vad är egentligen ett rovdjur? Vi jobbar med olika anpassningar som djur har beroende på om de till exempel ska jaga eller bli jagade. Med alla sinnen lär vi oss mer om våra tre stora rovdjur: björn, varg och lo och om deras roll i ekosystemet. Vi kommer också in på den konflikt som uppstår när människa och rovdjur kommer nära varandra. Vi ger oss ut på spårning och lär oss hur man kan identifiera djur genom spår.

5 Örebro naturskolan klassbesök våren Våra rovdjur (grundsärskola och liknande grupper inom grundskolan) februari - mars Hur ser de ut? Hur lever de? Hur låter de? Hur ser de? Är de farliga? Med hjälp av vår rovdjurslåda, lekar och övningar bekantar vi oss med Sveriges stora rovdjur: lo, varg och björn. Det här temat är 2,5 timmar långt och anpassas helt efter gruppens nivå och behov. Vi kommer tillsammans överens om en nivå som passar just dina elever. Grundsärskola, träningsskola och motsvarande grupper är välkomna! Inga funktionsnedsättningar är hinder i det här temat! LGRSÄ11 delar som berörs i de naturorienterande ämnena Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras. Åk 1-6, 7-9 Fältstudier, experiment och sorteringar. Hur de genomförs och används för att undersöka närmiljön. Åk 1-6, 7-9 Ord, begrepp och symboler inom de naturorienterande ämnena, till exempel för att samtala om människa, djur och natur Åk 1-6, 7-9 Berättelser, myter, sagor och konst med naturvetenskaplig anknytning. Åk 1-6 Näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem. Åk 7-9 Ekosystem i närmiljön och hur växter och djur samspelar med varandra och med miljön. Åk 7-9 Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Åk 7-9 Växter och djur, deras namn, livsvillkor och levnadsmiljöer. Träningsskolan Ord, begrepp och symboler inom ämnesområdet verklighetsuppfattning för att till exempel kommunicera om människa, djur och natur. Träningsskolan LGRSÄ11 i praktiken Med alla sinnen lär vi oss mer om våra tre stora rovdjur: björn, varg och lo och deras roll i ekosystemet. Vi jobbar med olika grupperingar som rovdjur och bytesdjur, kött-, växt- och allätare. Djur som jagar och djur som blir jagade och vilka anpassningar som djuren har för det. Vi kommer också in på konflikten mellan rovdjur och människa samt myter och föreställningar om våra rovdjur förr i tiden. Vi ger oss ut på spårning och lär oss hur man kan identifiera djur genom spår. Vilken läroplan och vilka delar som är aktuella beror på vilka ni är och vad vi tillsammans kommer fram till att fylla besöket med. Naturspanarna (förskoleklass) mars Ett tema med mycket spring och lek. Vi upplever naturen med alla sinnen och hela kroppen. Speciellt utformat för förskoleklass. Eftersom styrning i LGR11 är lite vag för förskoleklass så väljer vi att fokuserar på det övergripande i skolans uppdrag; arbetsmetoderna, att upptäcka, lusten att lära och leken som pedagogiskt verktyg.

6 Örebro naturskolan klassbesök våren Fåglar välkomna tillbaka! (åk 1-3) april maj Våren är här och fåglarna är på väg men vad gör de när de kommer hit? Hur ser deras år ut egentligen? Med lekar och övningar tar vi oss igenom fågelns år; och så spanar vi på dem förstås! LGR 11 delar som berörs i de naturorienterande ämnena Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider. Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter. Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem. Enkla fältstudier och observationer i närmiljön. I det här temat jobbar vi med fåglarnas olika anpassningar till årstiderna och därmed även olika arters strategier för att klara årstidernas skiftningar, ska man flytta eller inte till exempel. På våren är det, hur som helst, dags att påbörja ett nytt varv i fåglarnas livscykel. Skaffa ett revir, skaffa en hona eller en hane och få ungar. Men det slutar inte där! Vi klurar och leker lekar kring detta. Näringskedjor är en naturlig del i temat utifrån vad olika fåglar äter och blir ätna av! Viktigt i temat är också en fascination för den mångfald som finns i fågelvärlden. Fåglar välkomna tillbaka! (åk 4-6) april maj Våren är här och det är högsäsong i fågelvärlden. Några har överlevt en vinter i Sverige andra har återvänt från en riskabel resa till södern. Nu är det full fart med att försvara revir och att skaffa familj. Vad många olika arter det finns! Varför väljer olika arter att vara just här? Hur ser de ekologiska sambanden ut som påverkar fåglarnas vara eller inte vara? Vi ger oss ut på en cykeltur i reservatet, tar kikarkörkort och blir fågelskådare för en dag. Cyklar med hjälmar finns att låna i kommunens cykeldepå om ni inte har egna. De kör ut dem till den plats ni önskar (tel ). Vi rekommenderar en grillfri lunch för att kunna vara mer flexibla. LGR 11 delar som berörs i ämnet biologi Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Djurs, växters och andra organismers liv. Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön. Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

7 Örebro naturskolan klassbesök våren organismers anpassningar till olika livsmiljöer. Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas. Enkla fältstudier Vi blir fågelskådare för en dag och arbetar med olika arter och deras namn och hur man kan ta reda på vad en fågel heter. Under vår fältstudie upptäcker vi olika arters behov av olika miljöer och funderar kring de ekologiska sambanden - mellan olika fågelarter, mellan fåglar och andra organismer som myggor och annan mat samt mellan fåglarna och den icke levande delen av naturen såsom tillgång på vatten m.m. Varför ser fåglarna ut som de gör? Vi funderar kring olika arters anpassningar. Vi kommer också in på människans ansvar när vi vistas i och nyttjar naturen; så att vi inte förstör för djur och växter. Vattendjur under ytan (åk 1-3) april maj Finns det liv i dammarna runt Naturens Hus? Vilka lever där? Vad äter de? Varför ser de ut som de gör? Kan man verkligen andas med rumpan? Vilken blir din favorit? Vi håvar spännande vattendjur som vi studerar, sorterar och funderar kring. LGR 11 delar som berörs i de naturorienterande ämnena Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter. Djurs och växters livscykler Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem. Enkla fältstudier och observationer i närmiljön. I det här temat arbetar vi med djur som är vanliga i vår närmiljö men som inte alltid syns. Mångfalden under ytan är stor och vi kommer att hitta en mängd olika arter av vattenlevande djur. Vissa hör ihop mer än andra. Vi försöker oss på en enkel gruppindelning och att ta reda på vad de heter. Näringskedjor kommer naturligt in, eftersom många av de djur vi hittar gärna äter de andra! Livscykel är ett annat begrepp som bl.a. åskådliggörs med hjälp av trollsländan. Viktigt i temat är naturligtvis också fascinationen för den mångfald som finns i en liten damm.

8 Örebro naturskolan klassbesök våren Vattendjur under ytan (åk 4-6) april maj Det är djungelns lag som råder i dammarna. Att äta eller ätas. Vilka är det som lever där? Vilka äter vilka? Vi håvar spännande vattendjur och försöker också hitta djur och växter som är så små att vi inte ser dem. Kan så små djur verkligen spela någon roll? Hur hänger allt ihop? LGR 11 delar som berörs i ämnet biologi Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön. Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den. organismers anpassningar till olika livsmiljöer. Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas. Enkla fältstudier En damm är ett eget litet ekosystem. Där finns allt som behövs för att kretsloppen ska fungera. Konsumenter, producenter och nedbrytare; organismer som producerar syre och organismer som konsumerar syre. Vi håvar efter större djur liksom efter de allra minsta djur- och växtplanktonen som ju är basen i ekosystemet dammen. Vi tar reda på vad de vanligaste heter och vilka ekologiska samband de har med varandra. Det är en fascinerande mångfald som finns i en liten damm. Vi försöker att skapa ett eget ekosystem, en miniatyr av dammen, i en glasburk. Där blir fotosyntesen och olika kretslopp väldigt påtagliga. Det blir också tydligt hur känsliga ekosystem är för människans påverkan. Detta är ett jättebra men ganska tajt tema. Vi rekommenderar att ni har en grill-fri lunch för att spara tid. Matematikäventyr (åk 3) april-maj Vi ger oss ut på ett äventyr i matematikens värld. Det finns många kluriga uppdrag att lösa för att nå vårt spännande mål. Här gäller det att samarbeta och att använda alla sina matematikkunskaper från årskurs 1-3! Det blir både repetition och koll på vad man kan. LGR 11 delar som berörs i ämnet matematik Vi berör de flesta av kursplanens områden i matematik för årskurs 1-3 som taluppfattning och de fyra räknesätten, algebra, geometri, statistik, proportionella samband och problemlösning.

9 Örebro naturskolan klassbesök våren LGR 11 i praktiken Med äventyrspedagogiken som metod ger vi oss ut på ett spännande äventyr. Eleverna får i smågrupper olika uppdrag som löses med hjälp av matematik. Förutom kunskap om matematiska begrepp och metoder behövs förmågan att kommunicera matematiken med sina gruppkamrater för att hitta lösningen. Lösningarna tar oss vidare till okänt mål! Dagens innehåll är tänkt som en repetition av en del av kursplanemålen för årskurs 3. Det blir också en möjlighet för dig som pedagog att se hur eleverna praktiskt kan använda sina kunskaper i matematik för att lösa olika problem. Kurser och fortbildningar Programmet för vårt allmänna utbud av kurser skickar vi ut lite längre fram. Naturskolan anordnar även fortbildningar på beställning för enskilda skolor och förskolor, i mån av tid och till självkostnadspris. Det kan vara en hel eller del av en studiedag eller en pedagogisk konferens. Vi kan erbjuda ett minismörgåsbord där vi provar på utomhuspedagogikens möjligheter i olika skolämnen eller fokusera på enskilda ämnen t.ex. matematik, språk eller naturvetenskap och teknik ute. Vi avslutar med att diskutera vad utomhuspedagogiken som metod kan komplettera och bidra med i undervisningen och lärandet och vilken forskning som finns på det. Vill ni fylla en studiedag eller en konferens under vårterminen med något av ovanstående så behöver ni boka senast 6 december innan vi bokar in alla klassbesök! Välkommen till en spännande vårtermin på naturskolan! Örebro kommun Barn och Utbildning orebro.se/naturskolan Örebro naturskola Oljevägen 15, Örebro , naturskolan@orebro.se

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2017

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2017 Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2017 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet. Det här vill vi hjälpa till

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2018

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2018 Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2018 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet. Det här vill vi hjälpa till

Läs mer

Välkommen till Örebro naturskola

Välkommen till Örebro naturskola Välkommen till Örebro naturskola där upplevelser blir kunskap Klassbesök hösten 2018 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet.

Läs mer

Välkommen till Örebro naturskola där upplevelser blir kunskap

Välkommen till Örebro naturskola där upplevelser blir kunskap AUGUSTI SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER Välkommen till Örebro naturskola där upplevelser blir kunskap Klassbesök hösten 2019 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2019

Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2019 JANUARI FEBRUARI MARS APRIL MAJ JUNI Välkommen till NATURSKOLAN! Klassbesök vårterminen 2019 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i

Läs mer

Välkomna till Örebro naturskola

Välkomna till Örebro naturskola Välkomna till Örebro naturskola - där upplevelser blir kunskap Klassbesök hösten 2016 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet.

Läs mer

Välkomna till Örebro naturskola

Välkomna till Örebro naturskola Välkomna till Örebro naturskola där upplevelser blir kunskap Klassbesök hösten 2017 Att få uppleva med alla sinnen och att skaffa sig egna erfarenheter att utgå ifrån är en viktig ingrediens i lärandet.

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen.

I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen. Pedagogisk planering Året runt i skogen/växter och djur år 3 I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen. Förmågor

Läs mer

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan. Guidningar utomhus Solsystemet till fots Hur stort är vårt solsystem? Upplev de enorma proportionerna i solsystemet, både i avstånd och storlek på planeter. Turen går genom Mariebergsskogens gammelskog.

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Förslag den 25 september Biologi

Förslag den 25 september Biologi Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Kraft och rörelse Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor.

Kraft och rörelse Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor. Det centrala innehållet i Lgr 11 som klasserna arbetar med när de har en naturskoledag (inklusive förarbete och efterarbete) med Nynäshamns Naturskola. Tema: ekorren åk F Vad säger läroplanen Lgr 11 om

Läs mer

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6

Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 NO biennal Luleå 3 4 april 2011 Workshop om kursplan biologi åk 1 3, 4 6 Struktur för kursplanen i biologi: Syfte och mål Centralt innehåll Kunskapskrav för 4 6 och 7 9 Mål för undervisningen i biologi

Läs mer

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 4-6

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 4-6 Örebro Naturskola Fåglar - välkomna tillbaka! åk 4-6 Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Vi blir fågelskådare för en dag och arbetar

Läs mer

Varför ett tema om Fjärilar och andra pollinerare

Varför ett tema om Fjärilar och andra pollinerare Fjärilar och andra pollinerare -ekosystemtjänster För vem: Skolår 3-6 När: augusti och september Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse

Läs mer

Lärarhandledning: Bävern Djurrikets byggmästare. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Bävern Djurrikets byggmästare. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Bävern Djurrikets byggmästare Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: 65801 Ämnen: NO, biologi Målgrupp: Grundskola 1-3, Grundskola 4-6 Speltid: 20 min Produktionsår: 2016 INNEHÅLL:

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i

Läs mer

Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? September 16, 2014

Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? September 16, 2014 Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Hur skall vi visa att vi når målen? Vi jobbar enligt den här planen. 1 Varför

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation Bedömningsstöd Biologi 1-6 Lärarinformation Lärarhandledning I den här uppgiften bedöms elevens förmåga att beskriva näringskedjor. Beskrivning av uppgiften Enligt det centrala innehållet i kursplanen

Läs mer

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Eleverna får dokumentera vilka djurgrupper som hittas och sedan göra näringskedjor och fundera kring hur arterna

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i biologi i grundskolan biologi Naturorienterande ämnen 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld.

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Hjälmö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan aktiviteter och övningar i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Elevaktiviteternas kopplingar till Lgr 11

Elevaktiviteternas kopplingar till Lgr 11 Elevaktiviteternas kopplingar till Lgr 11 Eggeby Gårds Naturskola 2012 Sammanfattning Med Naturskolans aktiviteter hoppas vi öka elevernas förmåga att utvecklas inom en rad olika ämnen i enlighet med Lgr

Läs mer

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3 Örebro Naturskola Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3 Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Våren är här och fåglarna är på väg men

Läs mer

Från frö till planta (F-6)

Från frö till planta (F-6) NO-biennal 2015 Från frö till planta (F-6) Britt-Marie Lidesten, Nationellt Resurscentrum för biologi och bioteknik Vi arbetar vetenskapligt med utgångspunkt i försök med växter och testar praktiska odlingsmetoder.

Läs mer

Lärarhandledning Biologi

Lärarhandledning Biologi Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Lärarhandledning Biologi 1 2 Steg 3 Det här är det tredje steget i kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper. Det syftar till att ge läraren underlag för

Läs mer

SMÅKRYP. För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig!

SMÅKRYP. För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! SMÅKRYP För vem: Skolår 3-9 När: maj-okt Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse för och kunskap om utomhuspedagogik till personal

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Workshop om kursplaner åk 7 9

Workshop om kursplaner åk 7 9 NO biennal Luleå 3 4 april 2011 Workshop om kursplaner åk 7 9 Struktur för kursplanen i biologi: Syfte och mål Centralt innehåll Kunskapskrav för 4 6 och 7 9 Mål för undervisningen i biologi i grundskolan:

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, BIOLOGI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Vatten och livet. Ett tema som berör vattnets betydelse för allt liv på jorden i ett hållbart perspektiv. Skolår 4-6 När: vår och höst

Vatten och livet. Ett tema som berör vattnets betydelse för allt liv på jorden i ett hållbart perspektiv. Skolår 4-6 När: vår och höst Vatten och livet Ett tema som berör vattnets betydelse för allt liv på jorden i ett hållbart perspektiv För vem: Skolår 4-6 När: vår och höst Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet

Läs mer

Att få kunskaper om biologiska sammanhang och intresse för naturen. Ni ska få förståelse för de begrepp som finns inom området Ekologi.

Att få kunskaper om biologiska sammanhang och intresse för naturen. Ni ska få förståelse för de begrepp som finns inom området Ekologi. "Ekologi år 7-8" Eleverna arbetar med de begrepp som tas upp i området Ekologi. De ska få kunskap om några vanliga ekosystem. Vi kommer också att genomföra enklare laborationer och fältstudier samt dokumentera

Läs mer

1. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna 7

1. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna 7 1. Kursplaner för särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå som motsvarar den utbildning som ges inom grundsärskolan Biologi Kurskod: SGRBIO7 Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet

Läs mer

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig!

Hållbar utveckling. Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Hållbar utveckling För vem: Skolår 6-9 När: Höst och vår Välkommen till en utedag med oss fortbildning för dig! Syftet med våra utedagar är främst att sprida intresse för och kunskap om utomhuspedagogik

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

NATURORIENTERANDE ÄMNEN

NATURORIENTERANDE ÄMNEN NATURORIENTERANDE ÄMNEN Biologi, fysik och kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i naturorienterande ämnen har

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Björnö Bilaga 11:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

www.overjarvagard.se

www.overjarvagard.se Beskrivning av kursdag: Höst, kretslopp och miljömedvetenhet Heldagskurs, utomhuspedagogik, undersökande och elevaktivt arbetssätt, innehållet anpassas efter ålder, även efter kunskapsnivå, med hjälp av

Läs mer

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation

på ett delvis fungerande sätt enkel dokumentation Kopplingar till kursplaner särskola, Riddersholm Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet

Läs mer

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik)

Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Pedagogisk planering projekt Eco Friends (biologi, fysik, kemi, teknik) Myrstacken Äldre årskurs 6, Hällby skola L= mest för läraren E= viktigt för eleven Gäller för augusti-september 2015 Förankring i

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

Naturorienterande ämnen

Naturorienterande ämnen OLOGI Naturorienterande ämnen 3.9 OLOGI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen

Läs mer

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET

MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET MILJÖMÅL: GENERATIONSMÅLET HÅLL SVERIGE RENTS EXEMPELSAMLING Lektionsupplägg: Tusen år i ett växthus I Sverige har vi ett övergripande mål för miljöpolitiken som kallas. Det handlar om vilket samhälle

Läs mer

Lärarhandledning. Varglådan. Hur kan jag använda materialet i min undervisning? Innehåll i lådan: Vargens biologi

Lärarhandledning. Varglådan. Hur kan jag använda materialet i min undervisning? Innehåll i lådan: Vargens biologi Lärarhandledning Tema varg Tema varg är ett ämnesöverskridande undervisningsmaterial producerat av Västarvet, Västra Götalandsregionens natur och kulturarvsorganisation. Vi som tagit fram materialet jobbar

Läs mer

Förslag den 25 september Fysik

Förslag den 25 september Fysik Fysik Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i fysik har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Europas grönaste stad Ämne: biologi- kroppen Årskurs/termin: åk 5 vt 2016 Undervisande lärare: Martina Malmgren Inledning syfte Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT)

Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Året runt i naturen skolår 2-3 (läsår som startar med jämn HT) Naturen och rymden är spännande och fantastisk att utforska och lära sig om. Varför har vi olika årstider och hur klarar vi av alla förändringar?

Läs mer

Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. KUNSKAPSKRAV I ÄMNET KEMI

Betyget D innebär att kunskapskraven för betyget E och till övervägande del för C är uppfyllda. KUNSKAPSKRAV I ÄMNET KEMI KUNSKAPSKRAV I ÄMNET KEMI Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön. I samtal

Läs mer

Exempel på hur Enabygdens Naturskolas teman är kopplade till Lgr-11s förmågor och centrala innehåll

Exempel på hur Enabygdens Naturskolas teman är kopplade till Lgr-11s förmågor och centrala innehåll Exempel på hur Enabygdens Naturskolas teman är kopplade till Lgr-11s förmågor och centrala innehåll Tema 1-11 tränar delar av nedanstående naturvetenskapliga och tekniska förmågor: Använda kunskaper för

Läs mer

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen!

Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! Lektionsupplägg: Tack för maten, naturen! På vilka sätt är vi beroende av naturen och vad är ekosystemtjänster? Eleverna får i denna uppgift definiera ekosystemtjänster samt fundera på vilka tjänster vi

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola Program för höstterminen 2012 Linköpings naturskola Naturskolan hjälper er med upplevelserik undervisning i skolans ämnen utomhus. Vi håller lektioner i de omväxlande natur- och trädgårdsmiljöerna

Läs mer

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:-

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster 1:an 10.000:- 2:an 5.000:- 3:an 3.000:- 4:an 2.000:- SKOGENS MÄSTARE Vilka blir årets Skogens mästare?! Vi vill veta vem som kan mest om skog, både teoretiskt och praktiskt! Är din klass redo att anta utmaningen? Skogens mästare är en tävling som riktar

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Individuell utvecklingsplan HT 2014. Namn. Myrans Heldagsskola

Individuell utvecklingsplan HT 2014. Namn. Myrans Heldagsskola Individuell utvecklingsplan HT 2014 Namn Träningsskolans kursplan Myrans Heldagsskola Kommunikation (Svenska) Genom undervisningen inom ämnesområdet kommunikation ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Med naturen som redskap och genom fältstudier undervisar vi om naturen i naturen.

Med naturen som redskap och genom fältstudier undervisar vi om naturen i naturen. "Positiva upplevelser i naturen är grunden för att förklara ekologiska samband och för att förstå miljöfrågorna. Att få utveckla sin känsla för naturen är ett första viktigt steg. Kunskap om naturen börjar

Läs mer

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING

MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING MILJÖMÅL: INGEN ÖVERGÖDNING Lektionsupplägg: Östersjön ett hav i kris Idag anses övergödningen vara Östersjöns mest akuta miljöproblem. Eleverna får undersöka hur en förenklad näringsväv i Östersjön ser

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011

NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 NORRBACKA FÖRSKOLOR SOLENS ARBETSPLAN Ht 2010 - Vt 2011 Lyans förskola Övergripande tema Arlanda - närmiljön Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

Metoder och arbetssätt

Metoder och arbetssätt Biologi Syfte Biologin har sitt ursprung i människans nyfi kenhet och behov av att veta mer om sig själv och naturen. Kunskaper om naturen och människan har stor avgörande betydelse för att vi tillsammans

Läs mer

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster

Kvalificering. Final. Anmälan. Vinster SKOGENS MÄSTARE Vilka blir årets Skogens mästare?! Vi vill veta vem som kan mest om skog, både teoretiskt och praktiskt! Är din klass redo att anta utmaningen? Skogens mästare är en tävling som riktar

Läs mer

Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter. Fotosyntes och förbränning. Fotosyntesen fångar in solenergin

Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter. Fotosyntes och förbränning. Fotosyntesen fångar in solenergin Planering Bi och Ke 7 P2 Vecka Genomgång/Teoretiska uppgifter Sidhänvisningar och uppgifter Onsdag Fotosyntes och förbränning s. 132-136 Fotosyntesen fångar in solenergin Uppgifter s. 136 35 Förbränning

Läs mer

Ett av barnen hittade en grov gren på marken som han knäckte av. Grenen visade sig vara blå inuti.

Ett av barnen hittade en grov gren på marken som han knäckte av. Grenen visade sig vara blå inuti. Hitta fel-leken Utvecklar intresse och förståelse för naturen olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra - Naturvetenskap och teknik, Förskola Bakgrund Jag följde med några

Läs mer

Örebro Naturskola. Vattendjur åk 4-6. Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning

Örebro Naturskola. Vattendjur åk 4-6. Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Örebro Naturskola Vattendjur åk 4-6 Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Hoppkräfta En damm är ett eget litet ekosystem. Där finns

Läs mer

Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9

Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9 Undervisningsmål Biologi Årskurs 1-9 Årskurs 1 Känna igen och namnge några vanliga växter som eleverna möter i sin vardag. Kunna dela in träden i barr- och lövträd. Kunna namnge människans kroppsdelar.

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: That s revolting (åk 8 & 9) RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim (åk 4-6) Att Mima Hösten (förskolan & åk F) Kroppens fantasi (åk 2-6) Did I Really? (åk 4-6) Hej!

Läs mer

Upptäck Jordens resurser

Upptäck Jordens resurser Upptäck Jordens resurser Hur tar vi hand om jordens resurser, människor och miljö så att en hållbar utveckling blir möjlig? Upptäck Jordens resurser tar upp de delar ur kursplanen i geografi i Lgr 11 som

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven Biologi inrättad 2000-07 Ämnets syfte och roll i utbildningen Biologiämnet syftar till att beskriva och förklara naturen och levande organismer ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Samtidigt skall utbildningen

Läs mer

SÄRVUX kursprogram 2014-2015

SÄRVUX kursprogram 2014-2015 SÄRVUX kursprogram 2014-2015 Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4.

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. HITTA NEMO Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt

Läs mer

Odelsbergsskolan. Tema Vår

Odelsbergsskolan. Tema Vår Tema Vår Du ska lära om - sambanden i naturen; om organismernas samspel med varandra och med sin omgivning (Ekologi) - materiens oförstörbarhet; omvandlingar, kretslopp och spridning - enkla systematiska

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i biologi

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Genom undervisningen inom kursen natur och miljö ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att; använda kunskaper om människa

Läs mer

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner

Strukturen i gymnasieskolans ämnesplaner Om ämnet Biologi De naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik och kemi har ett gemensamt vetenskapligt ursprung och syftar till att ge eleverna kunskaper om naturvetenskapens karaktär, om den naturvetenskapliga

Läs mer

MILJÖMÅL: FRISK LUFT. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.se

MILJÖMÅL: FRISK LUFT. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.se MILJÖMÅL: FRISK LUFT Lektionsupplägg: Undersök det osynliga Det kan vara svårt att förstå effekterna av luftföroreningar när de inte fysiskt går att se. Genom ett enkelt experiment synliggör ni för ögat

Läs mer

Välkommen till Särvux i Mölnlycke!

Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Sär vux kursprogram 2013 Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Fältbussens verksamhetsberättelse för 2014

Fältbussens verksamhetsberättelse för 2014 Fältbussens verksamhetsberättelse för 2014 Fältbussen Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöenheten Botkyrka kommun 147 85 TUMBA Tel. 08-530 611 45, 530 62688 E-post: faltbussen@botkyrka.se http: www.botkyrka.se

Läs mer

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5

Tummen upp! Matte Kartläggning åk 5 Tryck.nr 47-11064-3 4711064_t_upp_ma_5_omsl.indd Alla sidor 2014-01-27 12.29 TUMMEN UPP! Ç I TUMMEN UPP! MATTE KARTLÄGGNING ÅK 5 finns övningar som är direkt kopplade till kunskapskraven i åk 6. Kunskapskraven

Läs mer

Spektrum Biologi Provlektion

Spektrum Biologi Provlektion Spektrum Biologi Nya Spektrum möter nya behov. Med lättlästa texter, förklarande bilder, tydlig struktur och en stor mängd infallsvinklar finns det något för alla i nya Spektrum. Målsättningen har varit

Läs mer

Biologi. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Biologi. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Biologi Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret känna igen och kunna namnge några vanliga svenska växter känna igen och kunna namnge några

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7

Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Sveriges miljökvalitetsmål i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11). Källa: Skolverket. 1/7 Övergripande mål och riktlinjer, del 1 2 i Läroplan för grundskolan 2011 (Lgr 11) Del 1 Skolans värdegrund och

Läs mer

Örebro Naturskola. Vattendjur åk 1-3. Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning

Örebro Naturskola. Vattendjur åk 1-3. Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Örebro Naturskola Vattendjur åk 1-3 Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning I det här temat arbetar vi med djur som är vanliga i vår

Läs mer

Tummen upp! Matte ÅK 6

Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! Matte ÅK 6 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: RESONERA OCH KOMMUNICERA Provlektion Följande provlektion är

Läs mer

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Läroplan Här nedanför finns exempel på delar av LGR 11 vilka kopplar till projektet Spindeljakten. Tanken är att projektet skall kunna lyftas in i undervisningen istället för att vara ytterligare arbetsmoment

Läs mer

Ekologi Så fungerar naturen

Ekologi Så fungerar naturen EKOLOGI SÅ FUNGERAR NATUREN Ekologi Så fungerar naturen Är djur till någon nytta för växterna? Motivera. Elevboken, Förstår du?, uppgift 2, sida 115. Utvecklar förmåga Använda kunskaper i biologi för att

Läs mer

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur

Lokal planering i NO fsk - 2. Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Lokal planering i NO fsk - 2 Moment Lokalt mål Strävansmål Metod Hur Natur Människa Känna igen och benämna några vanligt förekommande växter och djur i närmiljön Få en inblick i det ekologiska systemet,

Läs mer