Three Monkeys Trading. Indikatorer möter SMHI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Three Monkeys Trading. Indikatorer möter SMHI"

Transkript

1 Three Monkeys Trading Indikatorer möter SMHI

2 Innan vi börjar vill jag att läsaren ska notera att detta är inte en text som förespråkar att indikatorer inte fyller någon funktion alls. De kan absolut fylla en funktion. Däremot används de ofta rutinmässigt felaktigt, slentrianmässigt ogenomtänkt samt dessutom med högst omotiverad tillförsikt. Har du indikatorer som tar upp halva din arbetsyta? Experimenterar du ofta med inställningarna och/eller byter ut gamla indikatorer mot nya? När du tittar på en prisgraf är det indikatorerna du först lägger märke till och fokuserar på? Om känner igen dig alls finns det en stor risk att din trading lider av det. Användandet av indikatorer har för många traders tre mycket allvarliga konsekvenser. För det första lär sig tradern aldrig att faktiskt kunna se vad som händer i marknaden genom att renodlat observera priset på grund av den dimma av missriktat fokus som indikatorer ofta orsakar. Detta är allvarligt för det innebär att oavsett hur många timmar en person spenderar framför sina grafer lär sig denna person aldrig att se skogen för alla träden. För det andra är användandet av indikatorer väldigt dyrt för de flesta traders i form av både tid och pengar. När de används fel och medför trades som resulterar i regelbundna nettoförluster kostar det pengar. När en trader spenderar timme efter timme efter timme med att testa olika indikatorer och olika inställningar av indikatorer kostar det tid. För det tredje resulterar ofta det sätt på vilken många traders använder indikatorer till att uppmuntra attityden att det finns en helig graal och en magisk nyckel till obegränsad framgång inom trading bara man hittar den rätta indikatorn eller den rätta kombinationen av indikatorer. Tron att om du bara kan ställa in din MACD precis just så och finna den ultimata kombinationen av glidande medelvärden så kan du luta dig tillbaka, sluta tänka och ta dina signaler samtidigt som du ser pengarna rasa in. Men det är snarare precis den attityden som skapar kroniska förlorare på marknaden. Så för att undvika det ödet bör vi lägga lite tid på att ifrågasätta vad indikatorer faktiskt är uppbyggda av och hur de fungerar.

3 Som sagt, de flesta traders använder sig av indikatorer av något slag och ofta flera olika samtidigt. Dessutom spenderar också många en hel del tid åt att experimentera med befintliga indikatorer eller med nya indikatorer i syfte att hitta den perfekta inställningen som ska skänka dem framgång på marknaden. Mitt personliga motstånd till detta är baserat på följande punkter: 1. All tillgänglig OCH icke tillgänglig information är redan reflekterat i priset. 2. Indikatorer är på ett eller annat sätt baserade på pris och volyminformation (high, low, open, close, volume). 3. Alla indikatorer är släpande. 4. Marknaden har en personlighet och denna skiftar oregelbundet. Så innan du spenderar otaliga timmar åt att hitta den perfekta indikatorn eller med att anpassa inställningarna på de indikatorer du redan använder så gör dig själv en tjänst och läs vidare. All tillgänglig OCH icke-tillgänglig information är redan reflekterat i priset. När du tittar på en graf med endast prisinformation på (candlestick chart eller bar chart lämpligtvis) så ser du rakt av en komplett och uttömmande sammanfattning av ALL information som världens handlare känner till och har agerat efter på ett eller annat sätt. Ta ett ögonblick och fundera över vad det innebär. Utformningen av en dags prisrörelser är slutresultatet av alla miljontals trades som har tagits den dagen baserad på ALL den information som finns tillgänglig. Jag har också skrivit att här även inkluderas all information som är icke-tillgänglig och med det menar jag den ofantliga mängd information som DU inte har tillgänglig men även information som teoretiskt sett endast några få aktörer har tillgänglig (tänk dig insider information som ett exempel).

4 När någon har format en uppfattning baserat på vilken än information de har till sitt förfogande så resulterar detta i ett beslut att agera eller inte agera på marknaden. Slutresultatet av dessa beslut är rakt upp och ner reflekterat i vad priset gör eller inte gör. Det behövs ingen indikator för att se detta, snarare är en indikator ett hinder då de som regel fokuserar tradern på indikatorn så att denne missar skogen för alla träd. Kontentan är att det finns en fullkomligt ohanterlig mängd information både tillgänglig och inte tillgänglig för dig och denna information har förmågan att båda påverka och inte påverka marknaden. Och det är ett enormt slöseri med tid att försöka hitta denna information och hålla dig uppdaterad samtidigt som du ska tolka den på något sätt som faktiskt i slutändan förbättrar resultaten i din trading. Varför ta sig an arbetet att hitta och analysera allt du kan komma över när det tar så mycket av din tid och dessutom medför en mycket reell risk att det gör mer skada än nytta? Som en enskild individ kommer du dessutom ändå aldrig kunna ta till dig så mycket material på så kort tid och hålla dig ajour tjugofyra timmar per dag. Istället kan du vända dig till den enda plats där ALL tillgänglig och icke-tillgänglig information visar sig i en enda komplett sammanfattning - i prisgraferna. Indikatorer är på ett eller annat sätt baserade på pris och volyminformation. Oavsett vilken indikator eller indikatorer du använder är de i någon form baserade på information du redan har, dvs. open, close, high, low, volume. MACD är det, samma för Stochastics, RSI, Bollinger bands, MA, EMA, Envelopes, Regression channels, Pivot points, Fractals, Standard deviation, Parabolic SAR, MFI och Average True Range för att nämna några populära. En innebörd av detta är att om du tillhör de traders som använder sig av indikatorer och kanske framförallt om du är en av dem som spenderar en hel del tid åt att söka hitta den perfekta indikatorn så bör du stanna upp ett ögonblick igen och tänka till ytterligare en gång. Allt dina indikatorer gör är att de på något sätt masserar information du redan har till ett annat format. Du

5 behöver ingen indikator som på något (eventuellt högst tveksamt) vis ska berätta för dig huruvida kursen är i en trend, detta ser du själv genom att bara titta på grafen. Inte heller behöver du en indikator som ska visa för dig om kursen har brutit ut ur en tradingrange, också detta ser du själv. Dessutom bör du också fråga dig om du faktiskt förstår vad det är din indikator visar? Som ett exempel tar vi RSI. Du kanske är medveten om att när värdet på RSI är över 70 (eller 80 eller vad du nu vill använda dig av) så är instrumentet överköpt och när det är under 30 (eller 20 eller något annat du valt) så är instrumentet översålt. Vad ska detta betyda? Att alla är överens om att priset på till exempel en viss aktie är för högt och borde falla? Om alla är överens om att priset är för högt varför är det då på den nivån? Men det är inte min poäng här utan denna är snarare detta: vad är det RSI i verkligheten mäter? Om du säger att den visar att instrumentet är överköpt vad är det du faktiskt säger? Vad mäter RSI? Hur räknas RSI fram? Är RSI en liten virtuell gallupundersökning som ringer runt till alla traders eller alla andra aktier och frågar vad dessa tycker om instrumentet XYZ och dess nuvarande pris? Ursäkta ironin men den är riktad till dem som blint använder sig av indikatorer utan att ens förstå vad indikatorn gör och hur den tas fram. Och det finns många av er. Om du har fallit i den fällan är det dags att ta dig ur den. Jag slår hårt på den här punkten därför att det är så viktigt Så gör dig själv en tjänst innan du godtar en beskrivning av vad en indikator gör och vad den mäter se till att du förstår vad som får din indikator att ticka och vad den faktiskt visar. Bara där ligger du före en hel del av dina många motståndare på marknaden. Dessutom ska du vara mycket försiktig när du använder dig av sådant som tar hänsyn till standardavvikelse eller statistiska genomsnitt. Varför? Det tar jag upp i nästa stycke.

6 Alla indikatorer är släpande. En av de absolut starkaste argumentet mot indikatorer är att de är släpande och vad du än gör kommer du inte undan det på ett eller annat sätt även om du projicerar indikatorer framåt i tiden. Ett sätt att beskriva detta är en jämförelse med en traditionell dagstidning. Låt oss säga att du har fått tidningen på morgonen och läser den till frukost i avsikt att fatta beslut om att köpa och sälja aktier den dagen. På grund av vad du läser denna morgon bestämmer du dig för att sälja och när marknaden öppnar så går du kort samt placerar en stopp-loss på lämplig plats (öppna aldrig en position utan att ha ett bestämt pris där du hoppar av om din trade går emot dig). Nästa morgon konstaterar du att priset gått ner lite och du har en vinst. Det du ser i tidningen stöder fortsatt nedgång och du är bekväm med din position. Dag tre inser du att du inte bara är utstoppad med en förlust då marknaden stigit markant igen utan att du dessutom borde vara lång. Direkt köper du och tar en lång position istället. Några dagar senare är du utstoppad igen och vem vet, kanske läser du i din dagstidning att du återigen borde vara kort i marknaden. Kontentan är att om du agerar idag med information ifrån igår så tar du en stort risk. Du vill hellre agera idag med information ifrån idag och då är det viktigt att hålla i åtanke att indikatorer är släpande - de ligger bakom marknaden men ger signaler i nutid. Ta glidande medelvärden som exempel vilka är baserade på prisinformation ifrån ett visst antal perioder tillbaka och som behandlar denna på olika sätt genom att till exempel ge mer tyngd åt nyare priser än äldre (exponentiellt glidande medelvärde eller EMA). Ju större antal perioder du har i ditt glidande medelvärde ju mer ligger indikatorn efter vad som händer just nu.

7 Men detta är ju syftet kanske du argumenterar? Ett lite större glidande medelvärde ger oss möjligheten att bortse ifrån det tillfälliga bruset och se till det lite längre perspektivet? Visst kan du argumentera för det om du vill men fråga dig vad du vinner på det? Det är ofta det "tillfälliga bruset" som träffar dina stop-loss eller visar för dig att marknaden nu vill åt ett annat håll. Om du väntar på att ett glidande medelvärde ska reflektera ett skifte av en trend till exempel kan du missat halva rörelsen innan du ser det där. Men du kan ju använda två, ett längre och ett kortare glidande medelvärde? Öppna och stänga trades när de korsar varandra? Oddsen är att du redan testat detta och då vet du hur effektivt det är i verkligheten och över tiden. Har du inte testat det så för all del testa. Vad du upptäcker är att den kombination av glidande medelvärden som hade gett så fantastiska vinster förra månaden plötsligt kostar dig pengar denna månad. Varför? För att marknaden inte är mekanisk och den besitter inte den typen av proportionerlig regelbundenhet som skulle krävas för ett sådant system. Marknaden kan byta egenskaper och det är vad nästa punkt handlar om. Resonemanget ovan gäller för alla indikatorer. Och det inkluderar MACD, Parabolic SAR, Bollinger band med flera och som ser så förföriskt bra ut i backspegeln. Det är nämligen huvudsakligen den magiska egenskapen hos indikatorer att uppvisa vackra resultat bakåt i tiden som fyller på bränslet till evighetsmotorn att år ut och år in tröstlöst söka de perfekta inställningarna på den perfekta indikatorn. Bli inte en kugge i den maskinen. Se till att genuint förstå de indikatorer du använder dig av och acceptera att signaler baserade på gammal information och applicerad på nutiden har begränsningar som måste hanteras.

8 Marknaden har en personlighet och denna skiftar oregelbundet. Att inte inse innebörden av rubriken ovan kostade mig allt mitt tradingkapital och ett antal år av förlorad tid som jag behövde för att ekonomiskt återhämta mig. Jag gick inte i konkurs men en serie misstag direkt beroende på att jag inte accepterade att marknaden har en personlighet och att denna kan skifta medförde under en kort tid sådana förluster att jag var tvungen att avbryta trading på heltid och ta en anställning. Mitt trading konto hade blivit så urvattnat att jag inte längre kunde leva på avkastningen. Så du må tro att detta är en punkt som ligger mig varmt (kallt?) om hjärtat. Jag har som avsikt att vid en senare punkt skriva en artikel som endast avhandlar det här ämnet så jag kommer att hålla mig ganska kort nu. Ett av skälen att jag vill skriva en hel artikel om bara detta är att ämnet är relevant i fler och större sammanhang än just gällande indikatorer. Hur som helst, en mycket farlig aspekt av att använda sig av indikatorer på fel sätt och kombinera det med en period av framgång är att man befäster attityden att du förstår hur marknaden fungerar och tror dig kunna läsa den när du egentligen bara kan läsa indikatorer som du i sin tur (eventuellt) inte förstår dig på. När denna mentala inställning är etablerad har du nu två egenskaper som närmast garanterar dig framtida förluster: 1. Du är övertygad om att dina indikatorer låter dig se vad som händer på marknaden i realtid. 2. Du är likaså övertygad om att då marknaden har en viss uppsättning egenskaper kommer nyckeln till framgång cirkla kring specifika indikatorer med specifika inställningar. Vad som händer när du börjar ta förluster är att du håller fast vid att detta bara är tillfälliga och slumpmässiga förluster. Du ifrågasätter först inte din metod eftersom alla vet att trading alltid kommer att medföra regelbundna förluster såväl som vinster. Du anser med andra ord att du är inne i en period

9 när du har otur. Vid någon lite senare tidpunkt (som är beroende på hur känslig du är gällande att ackumulera förluster) börjar du ifrågasätta din metod. Men eftersom du också är övertygad om att marknaden har in grund och botten ett visst beteende konstaterar du att problemet du upplever måste vara baserat på dina indikatorer. Ditt svar blir att börja experimentera igen med gamla och nya indikatorer och inställningar. Du är nu fast i en cykel som kan pågå egentligen hur länge som helst. Du pysslar med dina indikatorer tills de börjar fungera under någon tidsperiod. Sen slutar de fungera igen. Du börjar justera inställningar och så börjar det hela om igen. Vad du inte har förstått och accepterat är att de indikatorer du använder kanske inte ens är tillämpbara just nu på en marknad som har bytt egenskaper oavsett hur du varierar inställningarna. Du är alltid tvåa på pucken eftersom ditt sätt att närma dig marknaden och trading inte är att observera vad som faktiskt händer med priserna utan genom dina indikatorer (som dessutom är fördröjda på två olika sätt; ett, genom att de alltid är släpande och; två, genom att du spenderar tid med inställningarna). Indikatorer och SMHI Vid det här laget kanske du undrar över titeln på artikeln och vad SMHI har med saken att göra? Faktum är att titeln på sätt och vis sammanfattar allt jag är ute efter att säga om indikatorer. Varför kan nyhetsprogram ha flera minuter reklam efter nyheterna och före vädret? Utöver att jag avskyr reklam på tv så är detta löjligt. Men självklart skulle ingen kanal göra på det viset om alla slutade titta vid reklamen. Så vem genomlider på flera minuter reklam för att se en väderleksrapport? Väldigt många har det visat sig. Och vad är de man få se om man stannar kvar? Jag har en släkting som är professor i matematik och råkar vara duktig på sannolikhetslära. Han räknade på sannolikheter gällande att förespå vädret

10 såsom det görs idag. Det finns många likheter här med indikatorer. Saken är nämligen den att sannolikheten att ha rätt om hur vädret ska blir mer än ca 24 timmar framåt är närmas obefintlig. Och även inom 24 timmar är sannolikheten liten. Femdygnsprognoser? Ett skämt. Sjudygnsprognoser? Ett större skämt. Så blir vädret i sommar? Ursäkta mig, det är nonsens. I alla fall om man ser till detaljerna och det är i detaljerna din stopp-loss blir träffad. Den absolut största sannolikheten att du ska ha rätt i hur vädret blir imorgon är att gissa att det blir i grova drag som det var idag. Punkt. Redan här slår du SMHI regelbundet. Det är mer sannolikt att det kommer att komma snö under januari än i april. Men när jag får reda på att det ska snöa imorgon eftermiddag och vara 3 grader kallt då ska jag vara väldigt skeptisk. Det här är information du har ingen nytta av om det visar sig att det inte blir så. Vad vädret beträffar kanske det inte spelar någon större roll. Inom trading är så inte fallet. För NU kommer poängen. Översätt detta till trading. Din indikator är som SMHI den försöker ge detaljinformation som när den ska inträffa är baserad på gammal information (när jag står där imorgon eftermiddag och det är plus 4 grader och solsken och väntar mig minus 3 grader och snö agerar jag just nu på information ifrån igår). Detta kan liknas med att få en signal just nu som är baserad på släpande data. Ponera att med den informationen jag har om att det ska komma snö under eftermiddagen så satsar jag pengar vid lunch så att jag gör en vinst om det kommer snö och är under 2 grader kallt eller mer. Min stopp-loss här ligger vid nollgradigt, allt varmare än så och jag förlorar pengar. Hur tror du det skulle gå för mig om jag investerade pengar på detta vis efter vad SMHI säger? Om jag frågar vad personer tycker om väderleksrapporterna och hur ofta SMHI har rätt så säger nästan alla att SMHI ofta har fel. Så varför titta på sändningen till att börja med? Och varför till och med se på reklam efter nyheterna och före vädret bara för att få se vad SMHI har att säga? Detta kan liknas med att betala för en indikator - du betalar med tid framför reklam för att få se vädret. När du sedan tar en förlust på en trade efter att din signal

11 ifrån din indikator gått fel skulle jag kunna likna det med att du står i ösregn på Skansen utan regnkläder eller paraply därför att dom sa ju att det skulle bli sol hela dagen. Absolut, du kommer aldrig att ha vinst på varje enskild trade. Du behöver inte ha det heller. Men om du tar förluster därför att du litade blint på SMHI och fattade dina beslut helt på grund av vad de sa ja då kommer du att får svårt att regelbundet tjäna pengar. Avslutningsvis. Jag vill avsluta som jag började och det är genom att påpeka att syftet med denna text inte är att förespråka att indikatorer inte kan vara användbara. Syftet är istället att så kraftfullt som möjligt framhäva de begränsningar som finns med indikatorer och vad de faktiskt visar. Kontentan är att förmågan att observera vad marknaden (det vill säga pris och volym) faktiskt gör just nu ALLTID tar företräde över vad dina indikatorer påstår. Dessutom behöver du förstå att marknaden kan byta egenskaper som i sin tur kan medföra regelbundna förluster om ditt fokus förblir på indikatorerna och inte på själva marknaden.

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tärningar och risk-reward

Three Monkeys Trading. Tärningar och risk-reward Three Monkeys Trading Tärningar och risk-reward I en bok vid namn A random walk down Wall Street tar Burton Malkiel upp det omtalade exemplet på hur en apa som kastar pil på en tavla genererar lika bra

Läs mer

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER

LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER LEKTION 11. MENTALA ASPEKTER Dagens Agenda Nästa vecka Genomgång av hemuppgift Trend och momentum Mentala aspekter Veckans uppgift VAR ÄR VI NU NÄSTA VECKA Vissa delar kan komma att spelas in Onsdagen

Läs mer

Facit till frågorna i grundkursen

Facit till frågorna i grundkursen Facit till frågorna i grundkursen Texten som är markerad med fet stil i facit visar svaret på frågan. Har du svarat enligt detta erhåller du poäng. Efter svaret i fet stil har vi ibland lagt till kommentarer

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg.

Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg. Nordenansvarig RBS börshandlade produkter Agenda: Analysera marknaden. Candlesticks. Teknisk analys. Strategi. Risk. Strategi för handel:7 verktyg. www.aktivborshandel.se PRO Analys Fundamental analys

Läs mer

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND

PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND PIVOT POINTS NAVIGERA EFTER STÖD OCH MOTSTÅND En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk utveckling

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Användbara indikatorer

Användbara indikatorer Användbara indikatorer Teknisk analys består egentligen av två delar: grafisk analys (chartism) och numerisk analys. Den första baseras på en direkt observationer av kurserna och volymerna, och formationer

Läs mer

BULL & BEAR INTE BARA ATT TUTA OCH KÖRA

BULL & BEAR INTE BARA ATT TUTA OCH KÖRA BULL & BEAR INTE BARA ATT TUTA OCH KÖRA En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk utveckling utgör

Läs mer

Riskhantering. John Lönnqvist. 3-Feb-12

Riskhantering. John Lönnqvist. 3-Feb-12 John Lönnqvist Agenda Verktyg för riskhantering Checklista 7 riskhanteringspunkter Varför riskhantering? Skydda vårt kapital/arbetsredskap Ta mindre förluster när vi har fel. Cut losses short Ta större

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Del 1 Volatilitet. Strukturakademin

Del 1 Volatilitet. Strukturakademin Del 1 Volatilitet Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är volatilitet? 3. Volatility trading 4. Historisk volatilitet 5. Hur beräknas volatiliteten? 6. Implicit volatilitet 7. Smile

Läs mer

MagIQ Plan. Carola Liva Lind 2012

MagIQ Plan. Carola Liva Lind 2012 MY MagIQ Plan Carola Liva Lind 2012 *De närmsta i mitt nätverk är förutom mig de mest värdefulla för mig. *De närmsta i mitt nätverk är de närmsta för att de ska verka för mig. *De närmsta i mitt nätverk

Läs mer

Implicita odds och omvända implicita odds

Implicita odds och omvända implicita odds Kapitel sju Implicita odds och omvända implicita odds Under de tidiga satsningsrundorna och satsningsrundorna i mitten sänks vanligtvis pottoddset avsevärt om du behöver syna framtida satsningar, och du

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Lutande torn och kluriga konster!

Lutande torn och kluriga konster! Lutande torn och kluriga konster! Aktiviteter för barn under Vetenskapsfestivalens skolprogram 2001 Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde Tema Förväntat värde Teori Förväntat värde Begreppet förväntat värde används flitigt i diskussioner om olika pokerstrategier. För att kunna räkna ut det förväntade värdet så tar du alla möjliga resultat,

Läs mer

Resurscentrums matematikleksaker

Resurscentrums matematikleksaker Resurscentrums matematikleksaker Aktiviteter för barn och vuxna Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den snåle grosshandlarens våg 6 4 Tornen

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

Lyckas med din fö rsa ljning

Lyckas med din fö rsa ljning Lyckas med din fö rsa ljning Försäljning kan se ut på många vis, men det finns en grundstomme i all försäljning som alla kan lära sig något av. Din inställning är viktig, så först av allt, en duktig säljare

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

En Raggningsexperts Bekännelser

En Raggningsexperts Bekännelser En Raggningsexperts Bekännelser AV: Dennis Danielsson Förord Dom allra flesta av oss har någon gång i sitt liv gjort saker man sedan ångrat, vissa har gjort fler saker och andra har gjort färre. Den stora

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Online Trader. Securities

Online Trader. Securities Online Trader Securities EN AV MARKNADENS BÄSTA En av marknadens bästa handelsapplikationer Online Trader är ett fullständigt informations- och handelssystem med realtidsinformation som lämpar sig för

Läs mer

Vad innebär en uppskjutandeproblematik?

Vad innebär en uppskjutandeproblematik? Vad innebär en uppskjutandeproblematik? På kyrkogården i Ravlunda i det skånska Österlen, ligger författaren Fritiof Nilsson Piraten begravd. På sin gravsten lät han inrista: Här under är askan av en man

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Vikingen Börs. Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare.

Vikingen Börs. Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare. Vikingen Börs Vikingen Börs är ett lättanvänt basprogram och ett tryggt och bra alternativ att börja med för dig som är ny användare. Det fantastiska med Vikingen är att programmet gör jobbet åt dig genom

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig Guide-formulär. Kryssa för de påståenden du tycker stämmer in på dig själv. De nivåer där du mest har kryssat i till vänster behöver du fokusera mer på, de nivåer där du har kryssat i mest till höger,

Läs mer

Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs

Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs Framgångsrik daytrading i enkla steg grundkurs Copyright 2012, MinBörs.se, v3 Alla rättigheter reserverade. Publicerat av MinBörs.se 2012 Detta kursmaterial får ej lov att kopieras och distribueras fritt

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen.

C4 Traditionell teknisk analys del 1 Vi diskuterar stöd och motstånd som är centrala inom den traditionella tekniska analysen. Hjälp oss Kursen är ambitiös och omfångsrik. Om du hittar ett fel eller något som är otydligt så berätta det för oss så vi kan göra kursen ännu bättre. Maila oss på info@e2trading.com. A1 Introduktion

Läs mer

Np MaB vt 2002 NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN 2002

Np MaB vt 2002 NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS B VÅREN 2002 Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen fram till utgången av juni 00. Anvisningar Provtid

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

Läs mer

under en options löptid. Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission

under en options löptid. Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission Del 1 Volatilitet Innehåll Implicita tillgångar... 3 Vad är volatilitet?... 3 Volatility trading... 3 Historisk volatilitet... 3 Hur beräknas volatiliteten?... 4 Implicit volatilitet... 4 Smile... 4 Vega...

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv.

Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv. Inledning Att vara chef att vara ledare! Vad innebär det? Varför vill jag vara ledare? Och hur lär man sig att vara det? Viktiga frågor som inte alltid är så lätta att svara på. Delvis beroende på att

Läs mer

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare

Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Bestäm dig, kommer du att vara en tänkare eller görare Vi har nu ett antal steg bakom oss, som om du följer dessa kommer att göra skillnad i ditt liv. Utmaningen för de flesta människor är sällan bristen

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell

Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Technical Analysis Analyst: Ahmed Daadooch 8 March 06: Skapa egen bull & bear mall: Radera bilderna från mallen och klipp och klistra in din egna tabell Futura storlekz 9. Ni kan flytta varje figur var

Läs mer

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets

Turbowarranter. För dig som är. helt säker på hur. vägen ser ut. Handelsbanken Capital Markets Turbowarranter För dig som är helt säker på hur vägen ser ut Handelsbanken Capital Markets Hög avkastning med liten kapitalinsats Turbowarranter är ett nytt finansiellt instrument som ger dig möjlighet

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet Del 11 Indexbevis Innehåll Grundpositionerna... 3 Köpt köpoption... 3 Såld köpoption... 3 Köpt säljoption... 4 Såld säljoption... 4 Konstruktion av Indexbevis... 4 Avkastningsanalys... 5 knock-in optioner...

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

MEST OMSATTA: AZN Tor 17 mars 2015 Skrivet av Per Stolt

MEST OMSATTA: AZN Tor 17 mars 2015 Skrivet av Per Stolt Diagram källa: Infront MEST OMSATTA: AZN Tor 17 mars 2015 Skrivet av Per Stolt AZN (472,50 KR): Följer minsta motståndets lag faller vidare Det fanns varken någon köp- eller säljsignal på plats sist vi

Läs mer

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17

DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman. Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 DÅ ÄR DET DAGS ATT DÖ - ÄLDRE OCH DEN GODA DÖDEN. Lars Sandman Praktisk filosof Lektor, Fil Dr 2005-08-17 Allt material på dessa sidor är upphovsrättsligt skyddade och får inte användas i kommersiellt

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Konflikter och konflikhantering

Konflikter och konflikhantering Konflikter och konflikhantering Fem konflikthanteringsstilar Det finns fem huvudsakliga stilar vid behandling av konflikter. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

SANNOLIKHET OCH SPEL

SANNOLIKHET OCH SPEL SANNOLIKHET OCH SPEL I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Formulera, analysera och lösa matematiska problem samt värdera valda strategier, metoder och resultat (MA) Tolka en realistisk situation och utforma en matematisk

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

Daytradingkurs 6-8 februari 2017

Daytradingkurs 6-8 februari 2017 Daytradingkurs 6-8 februari 2017 Daytradingkurs på Falsterbo kursgård i Höllviken med Lars Hansson, heltidstrader, grundare och utbildare i ST3, hålls över 3 dagar den 6-8 februari. Fullspäckat program

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

OMX-KRÖNIKAN Fre 22 maj 2015 Skrivet av Per Stolt

OMX-KRÖNIKAN Fre 22 maj 2015 Skrivet av Per Stolt OMX-index (diagram källa: Infront) OMX-KRÖNIKAN Fre 22 maj 2015 Skrivet av Per Stolt God Morgon! 08:51 OMX-INDEX (1642,19): Liten köpsignal igår då OMX bröt 1637 Eurogruppen och Euro-medlemmarna är inte

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren

VM-UPDATE. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-Aktier. börs. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev från Börstjänaren ATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR INDEX ETT MARKNADSBREV FRÅN BÖRSTJÄNAREN VÄRLDSMARKNADEN UPDATE VALUTOR AKTIER RÅVAROR

Läs mer

Mot Högre Medvetande

Mot Högre Medvetande Mot Högre Medvetande Introduktion Susanne Jönsson Mångfaldigande av i detta kursmaterial ingående blad - helt eller delvis - samt utnyttjande i undervisningssyfte är förbjudet utan tillstånd av Susanne

Läs mer

Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång

Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång Swedbanks Bear-certifikat råvaror x 3 för dig som tror på nedgång Tror du att marknaden kommer falla? Då är Swedbanks Bear-certifikat något för dig! Swedbanks Bear-certifikat passar dig som tror att marknaden

Läs mer

Nyckeln till framgång

Nyckeln till framgång Nyckeln till framgång 1 2 En liten bok om Industrilås värderingar att bära nära hjärtat. 3 När vi på Industrilås ville formulera vilka vi är och vad vi står för skapade vi begreppet En filosofi, många

Läs mer

OMX-KRÖNIKAN Tis 23 juni 2015 Skrivet av Per Stolt

OMX-KRÖNIKAN Tis 23 juni 2015 Skrivet av Per Stolt OMX-index 10 min (diagram källa: Infront) OMX-KRÖNIKAN Tis 23 juni 2015 Skrivet av Per Stolt God Morgon! 08:44 OMX-INDEX (1606,62): Hausse igår i Stockholm OMX inledde måndagen med stigande kurser och

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2014 BÖRSTJÄNAREN KIKAR PÅ STHLM

Läs mer

MEST OMSATTA: ERIC B (VARJE MÅNDAG) Mån 25 april 2016 Skrivet av Per Stolt

MEST OMSATTA: ERIC B (VARJE MÅNDAG) Mån 25 april 2016 Skrivet av Per Stolt Diagram källa: Infront MEST OMSATTA: ERIC B (VARJE MÅNDAG) Mån 25 april 2016 Skrivet av Per Stolt ERIC B (67,45 KR): Regalskeppet Vasa glider ut i fjärden på sin jungfru färd! Ericssons rapport blev en

Läs mer

Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella.

Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella. Hej, kul att du är här! Vi heter Sofia & Michael och är två helt vanliga föräldrar, precis som du. Flickan på bilden är vår dotter Stella. Sedan hösten 2014 har vi djupdykt i ämnet potträning och nu vill

Läs mer

Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR?

Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm VARFÖR? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm Vem är vem? Vad är Aktieinvest? Vad är Aktiespararna Vem är Therese? Aktieinvest FK AB, 113 89 Stockholm Vad är Aktieinvest?

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

OMX-KRÖNIKAN Fre 8 maj 2015 Skrivet av Per Stolt. God Morgon!

OMX-KRÖNIKAN Fre 8 maj 2015 Skrivet av Per Stolt. God Morgon! OMX-terminen maj 5 min (diagram källa: Infront) OMX-KRÖNIKAN Fre 8 maj 2015 Skrivet av Per Stolt God Morgon! 08:44 OMX-TERMINEN (1579): Nedställ följdes av upprekyl. Det blev en volatil torsdag. Först

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret Samsas i trafiken Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Warranter En investering med hävstångseffekt

Warranter En investering med hävstångseffekt Warranter En investering med hävstångseffekt Investerarprofil ÄR WARRANTER RÄTT TYP AV INVESTERING FÖR DIG? Innan du bestämmer dig för att investera i warranter bör du fundera över vilken risk du är beredd

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970

Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 1 Georg Karlsson och hans lanthandel. Referat ur artikel i Norrtälje tidning 4 augusti 1970 Avskrivet av Bertil Malmfält 2012-11-16 Georg Karlsson har samlat ihop olika varor till butiken i mer än trettio

Läs mer

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga?

Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? Hur skriver jag ett pressmeddelande? Vad bör jag tänka på för att få media att intresseras sig för vad jag har att säga? 1. Vem, vad, när, hur, var och varför? Besvara de vanliga journalistiska frågorna

Läs mer

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER!

DU VET VÄL ATT DU KAN FÖLJA BÖRSTJÄNAREN I REALTID PÅ TWITTER! börs Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor Ett marknadsbrev från Börstjänaren Världsmarknaden update valutor aktier råvaror index valutor 2 3 tjänaren VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Läs mer

Vardagens ålderism och konsekvenser för människors tillvaro

Vardagens ålderism och konsekvenser för människors tillvaro Vardagens ålderism och konsekvenser för människors tillvaro Material från två olika studier: 1) GERDA-enkäten (2005) 2) Fokusgruppintervjustudie (2007-2008) Vad är ålderism? 1 Iversen, Larsen & Solem (

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se

E&M Motivation and Solutions AB, emma@emsolutions.se, tel: 0733794133, www.emsolutions.se and n o i t otiva, M E&M ions AB lutions o t, Solu a@ems 794133 emm el: 0733 ions.se t t.se,.emsolu www Kommunk ationens möjlighete r och hinde r E& M Motivatio n and Solut ions AB Detta är berättelsen

Läs mer

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev

VM-UPDATE. börs. Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier. VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev 2 3 VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2013 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer