Konferensrum Pilstjärnan, Landstingshuset, Karlstad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konferensrum Pilstjärnan, Landstingshuset, Karlstad"

Transkript

1 Protokoll 1 (8) Patientnämnden Patientnämnden Elisabeth Ehne Jangehammar PN/ Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Konferensrum Pilstjärnan, Landstingshuset, Karlstad Erik Eriksson (C) Agneta Nilsson (KD), vice ordförande Inga-Lill Röhr (S), 2:e vice ordförande Birgitta Sjögren (SIV) Helene Torvaldsdotter Dehring (M) Gun Partanen (V) Jan Bohlin (S) Gun-Britt Arvholm (S) Lennart Halvarsson (S) Stina Lundström (M) Fredrik Jönsson (M) Maria Björkström, utredningssekreterare Pernilla Kyrk, handläggare Katarina Wall, handläggare Lars Högblom. enhetschef Elisabeth Ehne Jangehammar ordförande sekreterare Justering Utsågs Birgitta Sjögren att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 1 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. 2 Föregående mötesprotokoll Mötet godkänner föregående sammanträdesprotokoll och lägger det till handlingarna. 3 Patientnämndens ärenden t.o.m Under perioden 27 mars till och med 24 maj 2015 har 199 ärenden registrerats. Flest antal ärenden har registrerats under huvudrubriken vård och behandling. Men ett antal ärenden har också registrerats under rubrikerna kommunikation/bemötande samt organisation och tillgänglighet. Under rubriken ekonomi har 10 ärenden avslutats. Synpunkterna här har gällt främst ersättningsanspråk och patientavgifter.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) Under samma period har 130 ärenden avslutats hos patientnämnden. Även här flest under rubriken vård och behandling. På grund av ny rubricering av ärenden kan ett ärende hamna under flera olika rubriker och därmed återkomma i den utskickade redovisningen. Rubriceringen görs efter patientens fokus. Nämnden noterar att en förskjutning har skett mot ökat antal ärenden gällande Vård och behandling. Nämnden lyfter frågan att det är olyckligt att standardbrev med en specificerad tid angiven när kallelsen ska komma, som inte hålls, skickas ut. Nämnden noterar att vårdrutinen för stroke inte följts fullt ut på akutmottagningen vid flera tillfällen. Följande exempel är några av de ärenden som avslutats av patientnämnden: Vård och behandling CJ PN/ Planerat bokat besök då CJ önskar lämna synpunkter. Opererade vänster höft i maj Efter operationen var benen olika långa vilket orsakat snedbelastning och förslitningar i höger höft och knän. I december 2014 opererades höger höft. Efter detta fick CJ en kraftig sårinfektion och akutopererades 28/ Efter det behandlades han med antibiotika i tre månader. Distriktssköterska kom hem och lade om såret. Bara detta kostade 200 kr./gång. CJ är nu sjukskriven och har nyss påbörjat rehabilitering. Han kan inte återgå till sitt tidigare jobb som svetsare. Vad var det som gick fel? Han har lidit både fysiskt och psykiskt av händelserna. Har anmält till LÖF. Informerar om patientnämnden och LÖF. Skickar synpunkter till verksamhetschef för yttrande. I yttrandet som inkommit skriver ortopeden att man efter en infektion alltid gör en utredning vad som kan vara orsaken. Detta för att se om det brustit i vårdkedjan. När det gäller CJ har man inte funnit någon orsak. Detta behöver inte betyda sämre funktion av protesen på lång sikt. Yttrandet delges CJ Telefonkontakt med CJ som är nöjd med yttrandet från ortopeden. Önskar avsluta ärendet som nu ligger hos LÖF. Återkommer vb. AE, PN/ IE och hans syster kontaktar patientnämnden via e-post. De är oroliga för sin dementa mamma AE och hur hon medicineras. De anser att risken med läkemedlet är ett det drastiskt försämrar mammans livskvalitet och hälsa. De önskar en second opinion. Läkaren från vårdcentralen som också är läkare på det boende som mamman vistas på tar inte emot anhörigas synpunkter enligt IE. IE önskar bli uppringd.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) Kontaktar IE som kommer att skriva till patientnämnden. Bekräftar per mail att patientnämnden tagit emot hans skrivelse. IE kommer att kontaktas inom de närmaste dagarna. Samtal med IE som är oenig med läkare och personal på gruppboendet där mamman bor. IE har anmält till IVO som gäller tidigare fel som begåtts enligt IE. Utredningen pågår. IE framför att problemet nu är det läkemedel mamman får, som gör henne mycket trött. Skrivelse inkommit från IE. Ett yttrande begärs in via verksamhetschefen för berörd läkare. Svar har också inkommit från enhetschefen. Han beklagar att anhöriga till AE bedömer den insatta behandlingen felaktig. En behandling som av läkare var insatt för att minska lidande och smärta. Ärendet är lämnat till lex Maria-rådet som meddelar att ingen anmälan enligt lex Maria är aktuell. Vården har skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Personalen har vinnlagt sig om att AE skulle vara smärtfri. IE har informerats om att ingen lex Maria-anmälan är aktuell. Han kommer nu att skriva en anmälan till IVO. Ärendet avslutas hos patientnämnden. Kommunikation: AN, PN/ Ärendet gäller bemötande, men också brist på hjälp när AN tog kontakt med vårdcentralen på hemorten. AN kontaktade vårdcentralen på grund av problem med ett knä. Hon har svårt att gå samt smärtor. AN kunde få en sjukskrivning, men det var inte därför hon sökte vården. Något annat erbjöds inte. Sjuksköterskan som tog emot hennes samtal var ovänlig och ohjälpsam. Samtal med AN. Ett yttrande begärs in i ärendet. Svar har inkommit från enhetschefen. AN har kontaktats per telefon. Aktuell sjuksköterska har tagit del av ärendet och de synpunkter som lämnats av AN. AN har erbjudits ett möte, men är tillfreds med att hennes ärende har tagits upp med berörd personal. Ringer AN om någon vecka för uppföljning. Samtal med AN som är nöjd med enhetschefens åtgärder. Ärendet kan avslutas. HE, PN/ HE skriver till patientnämnden då hon har synpunkter på en läkares bemötande i samband med en röntgenundersökning.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) I samband med undersökningen hittade läkaren något, men berättade inte vad. Läkaren hämtade en kollega och de båda "pratade över huvudet på mig" enligt HE som var mycket orolig för vad det kunde vara. Efter undersökningen försvann läkaren och HE fick inga svar på sina frågor. Samtal med HE. Ett yttrande begärs in. Svar har också inkommit från verksamhetschefen som beklagar att HE inte känner sig nöjd efter besöket på röntgen. Diskussion har förts med berörd personal. Läkaren är under utbildning och hämtade sin handledare för att visa samt prata om undersökningen som genomförts. Yttrandet skickas till HE som valt att inte därefter kontakta patientnämnden. Ärendet avslutas. Organisation och tillgänglighet MB, PN/ MB kontaktar patientnämnden då hon är kritisk mot den långa väntetiden till en av länets specialistmottagningar. Efter undersökning av läkare på en vårdcentral remitterades MB till specialistmottagningen. Hon fick besked om att väntetiden var fyra veckor. Tiden gick och nästa besked var inom åtta veckor. MB har nu fått besked att det inte blir aktuell med ett besök innan jul. Då har det gått fyra månader sedan remissen skrevs. MB framför att hon vill att specialistmottagning blir tydligare i sina kallelser till patienter. MB vill ha information om vårdgarantin. Hon önskar skriftliga svar. Meddelar MB per mobilsvar att hennes skrivelse inkommit och att ett yttrande begärs in. Hon får också hemskickat information om vårdgarantin. Svar inkommit från verksamhetschefen. MB kommer att kallas inom vårdgarantin. Svaret har skickats till MB som valt att inte kontakta patientnämnden. Ärendet avslutas. AI, PN/ Ärendet gäller en vårdcentral i länet som AI vill lämna synpunkter på. Hennes mamma behövde en läkarkontakt. Men det var helt omöjligt att nå vårdcentralen per telefon. Det verkar inte heller som om bemanningen på vårdcentralen fungerar enligt LI. En personal som försökte hjälp gav felaktiga råd. Mamman sökte sedan akut och är nu inskriven på sjukhus. AI undrar hur kan man boka en tid per telefon när ingen svarar? Samtal med AI som önskar svar i sitt ärende. Skickas till verksamhetschefen. AI önskar kontaktas per telefon så inget yttrande behöver begäras in, dock besked om att AI har kontaktas. Yttrande inkommit från enhetschefen som meddelar att hon kontaktat AI per telefon för att prata om det som hänt. AI har också haft insändare i lokalpressen.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) Enhetschefen beskriver den personalsituation de haft på vårdcentralen och att flera sjuksköterskor nu anställts. De är också medvetna om telefonsystemets brister. Funktionen följs upp och korrigeringar görs. Yttrandet skickas till AI som valt att inte åter kontakta patientnämnden. Ärendet avslutas. Ekonomi AE, PN/ AE kontaktar patientnämnden då Apotekstjänst hänvisat hit. Ärendet gäller två läkemedel som en läkare ordinerade i somras och som AE skulle hämta ut med övriga mediciner i Apodos. Läkare glömde att kryssa i för högkostnadsskydd och AE har nu betalat ca kronor för mycket. AE kontaktade avdelningen tidigare, men de glömde bort att be läkaren ändra. Troligtvis kommer en skrivelse till patientnämnden. Skrivelse inkommit från AE. Ett yttrande begärs in. Svar har också inkommit från verksamhetschefen som beklagar det inträffade. AE kommer att ersättas med det belopp som gett merkostnader för mediciner. Yttrandet skickas till AE som valt att inte åter kontakta patientnämnden. Ärendet avslutas. 4 Avslutade ärenden i patientnämnden PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ PN/ Problemområden Division allmänmedicin har specialgranskats med antal ärenden per vårdcentral, uppföljning sker till hösten. 6 Frågor som behandlats i AU Arbetsutskottet beslutade att göra en skrivelse till vårdcentralen Gripen med anledning av långa svarstider.

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) I övrigt behandlade dagens program. 7 Besök från IVO Lars Högblom informerar om besök från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om regional riskanalys. Fyra områden diskuterades: risker, identifiering av risker, områden som missats samt prioritering av risker. Identifiering utifrån Socialstyrelsens indikatorer för God vård. Slutrapport från IVO kommer under hösten om analysen och den gäller hela distrikt Mellansverige. Det verkar vara samma problem över hela regionen. IVOs kontor i Örebro är ett av två kontor i Sverige som gör en analys i sitt distrikt. 8 Remissvar klagomålsutredningen Lars Högblom delar ut förslag till svar på klagomålsutredningen Sedd, hörd och respekterad. Genomgång av delbetänkandet som handlar om patienternas möjligheter till att klaga och bli hörda av hälso- och sjukvården. Omfattar huvudmännen, IVO och patientnämnderna. Fokus ligger på patienter och närståendes behov samt enkel, effektiv och logisk klagomålshantering och vårdgivarens behov av att lära sig. Nytt klagomålssystem ska förtydliga vårdgivarens ansvar; vårdgivaren är alltid första instans; patienten ska få en förklaring av vad som hänt, varför det inträffade, vilka åtgärder som vårdgivaren vidtagit och möjlighet att lämna synpunkter och förbättringsförslag. Det nya systemet ska lära av patienternas erfarenheter, snabbt kunna åtgärda, ge en väg in i systemet. Patientnämnden ska vara första instans tillsammans med verksamheten, opartisk, ge råd och stöd i kontakten med vården och aktivt hjälpa patienten att få svar från vårdgivaren. I slutbetänkandet kommer eventuellt ett förändrat uppdrag presenteras vilket kan medföra att patientnämnderna tillförs resurser. IVO ska utreda händelser (av särskilt karaktär), enbart hantera anmälan från den som saken gäller, lämna tydliga beslut, kommunicering till vårdgivare vid kritik, ingen kommunicering till patient innan beslut. IVOs fokus ska ligga på inspektioner och riskbaserad tillsyn, inte utredning av ärenden, och patienter och närstående ska komma till tals vid inspektion. Samverkan poängteras, mellan IVO, huvudmännen och patientnämnderna. Gemensamt ansvarstagande, nationell analys och återkoppling av synpunkter och klagomål. Vårdgivare ska göra alla medarbetare delaktiga och ge förutsättningar att lära av patienters klagomål och synpunkter. Diskutera och föreslå åtgärder utifrån klagomål, lex Maria och interna avvikelser. IVO ska sprida goda exempel, hur vårdgivarna kan lära av att systematisera klagomål och synpunkter. Patientnämnderna har skyldighet att analysera inkomna ärenden, och fokusera på klagomålens innehåll i sin analys../. Även landstinget kommer att lämna ett svar på delbetänkandet. Nämnden beslutar att skrivningen godkänns. Svaret bifogas protokollet.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) 9 Patientforum Gun-Britt Hagenö redogör för vad som hänt sedan starten den 4 maj. Öppettider varje vardag två timmar på eftermiddagen, bemannat med två personer, en från Patient- och medborgarstödsenheten och en från receptionen. Fortfarande en testverksamhet i liten skala, en mjukstart för att ta reda på till exempel: var är det lämplig att finnas? vilka frågor ställs? Affischering har gjorts på alla mottagningar och väntrum på sjukhuset för att sprida kännedom. Varje vecka kommer ett antal frågor som förmedlas vidare till patientnämndens handläggare för uppföljning. Oro både inför och direkt efter sjukhusbesök kan bemötas. Även personalen kommer förbi, både för att informera sig om vad Patientforum är och för att ställa frågor. Parkering, problem med dörren, rökning utanför entrén och synpunkter på TV- och radioutbud är de vanligaste frågorna. Behov av vägvisning och hjälp med självbetjäningsautomaterna är också vanligt. Ambitionen är att svara på en gång alternativt att hänvisa till rätt person. I framtiden satsas på att även återkoppla direkt till berörd verksamhet. Under hösten kommer ett utvecklingsarbete samt en utvärdering göras. 10 Delegering och sakattest fakturor Förslag att delegera rätten att sakattestera Patientnämndens fakturor, utom gällande stödpersoner, till Katarina Wall med Pernilla Kyrk som ersättare, beslutsattestant Lars Högblom. Delegering av rätten att sakattestera fakturor gällande stödpersoner föreslås Pernilla Kyrk som sakattestant med Katarina Wall som ersättare, beslutsattestant Lars Högblom. Nämnden beslutar i enlighet med förslaget. 11 Rapporter Stödpersoner 31 maj fanns 14 uppdrag inom rättspsykiatrin fördelat på nio stödpersoner. Budget./. Nämndens budget bygger på förra årets budget. De nya ledamöter är engagerade, deltar mer frekvent och flera förvärvsarbetar vilket lett till ett underskott gentemot budget. Nämnden beslutar att en skrivelse görs till ekonomichef om orsaker och att underskott troligen kommer uppstå för året. Bilaga till protokollet. 12 Övriga frågor Utbildningsdag för nämnden planeras, med medverkan från IVO och LÖF, den 29 oktober.

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND PN/ (8) Ordförande tackar av Maria Björkström som jobbat för nämnden under 12 år och nu är på väg att gå i pension. Ett tack riktas även till Lennart Halvarsson som lämnar nämnden på grund av flytt. Vid protokollet Elisabeth Ehne Jangehammar Justeras: Erik Eriksson Birgitta Sjögren Justering av ovanstående protokoll har kungjorts på landstingskommunens anslagstavla 3 / I tjänsten:

Patientnämnden Inger Fritiofsson 2014-10-02 PN/140323

Patientnämnden Inger Fritiofsson 2014-10-02 PN/140323 Protokoll 1 (6) Patientnämnden Patientnämnden Inger Fritiofsson 2014-10-02 PN/140323 Plats Beslutande Ersättare I tjänsten Konferensrum E1, Landstingshuset, Karlstad Erik Eriksson (C), ordförande Agneta

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2015-06-16 Dnr.nr S2015/1547/FS Vår referens Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Remiss Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (2015:14).

Remiss Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (2015:14). Nina Alander Riksförbundet för Barn, Unga och REMISSVAR Vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2015-05-28 Socialdepartementet Remiss Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad

Sedd, hörd och respekterad Sedd, hörd och respekterad Ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården Delbetänkande av Klagomålsutredningen Stockholm 2015 SOU 2015:14 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Klaga på vården. Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2013-08-16 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Återföring. Remisshantering

Återföring. Remisshantering Handläggare: Renate Cremer PaN 2013-09-19 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 PaN V1112-0487558 PaN V1112-0488858 PaN V1112-0503458 PaN V1206-0255458 PaN V1207-0303458 PaN V1207-0303558 Återföring Remisshantering

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-04-01 tom 2018-06-30 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnderna

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 5 Organ Plats Patientnämnden Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 16 april 2018 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO har som främsta uppgift att svara för tillsyn och tillstånds-prövning inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet, socialtjänst och verksamhet enligt

Läs mer

fastställa utsänd preliiiiinär föredragningslista.

fastställa utsänd preliiiiinär föredragningslista. Organ Patientnämnden Plats Berghamra, ingång 43 Tidpunkt Torsdagen den 15 december 201 1 Ledamöter Ersättare Övriga Dan Karlsson (V), Ordförande Inga-Britt Helgesson (S) Agneta Lambeit Meuller (MP), ersättare

Läs mer

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg

Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson (V) Birgitta Borg Plats och tid Linden kl. 09:00-12:00 Tjänstgörande ledamöter Ulla Berg (S) (ordförande) Carina Riberg (MP) (vice ordförande) 3-5 Alf Rosberg (M) (2:e vice ordförande) Sölve Persson (S) Margareta Carlsson

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14 2015-05-24 Sändlista: Thomas Hedmark, avdelningen för Arbetsliv och juridik, Sveriges Läkarförbund. Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (16) Socialnämndens arbetsutskott 2013-10-08 101 Socialnämndens yttrande gällande klagomål på Väsbygårdens äldreboende (SN 2013.148) Arbetsutskottets beslut Socialnämnden

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-10-05 Patientnämnden Tid Torsdagen den 27 september 2012, kl. 09.00-12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat.

54 Föregående protokoll Patientnämndens protokoll från sammanträdet anmäls justerat. PROTOKOLL 13 Organ Plats Patientnämnden Bubbholmen, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 11 juni 2015 klockan 13:30-15:00 Ledamöter Anna Maria Romlid (V), Ordförande Johanna Skottman (S), 1:e

Läs mer

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar

Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Vårdgivarens klagomålshantering Lagändringar Lagar Patientsäkerhetslagen ( 2010:659) (PSL) Patientlagen (2014:821) (PL) Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (KL) Träder i kraft

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs.

Patientnämndens beslut 1. Den preliminära föredragningslistan fastställs. PROTOKOLL 23 Organ Plats Patientnämnden Silvergruvan, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 11 december 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom

Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden tom Inkomna synpunkter till patientnämnden Registrerade ärenden 2018-01-01 tom 2018-03-31 Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden i Region Kronoberg? Patientnämnden

Läs mer

Har du synpunkter på vården?

Har du synpunkter på vården? Har du synpunkter på vården? Patientnämnden Patientnämnden ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får du kontakt

Läs mer

Rätten till ny medicinsk bedömning

Rätten till ny medicinsk bedömning Rätten till ny medicinsk bedömning Du som har fått veta att du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har rätt att få en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det innebär

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över delbetänkandet Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Socialstyrelsens yttrande över delbetänkandet Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) 2015-06-16 Dnr 10.1-8272/2015 1(7) Avdelningen för regler och behörighet Jessica Storm jessica.storm@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Årsredovisning Patientnämnden ÅRSREDOVISNING 2017 PATIENTNÄMNDEN LANDSTINGET I VÄRMLAND 1

Årsredovisning Patientnämnden ÅRSREDOVISNING 2017 PATIENTNÄMNDEN LANDSTINGET I VÄRMLAND 1 Årsredovisning 217 Patientnämnden ÅRSREDOVISNING 217 PATIENTNÄMNDEN LANDSTINGET I VÄRMLAND 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Årsredovisning 217 för Patientnämnden i Värmland... 3 Ledamöter

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2019-02-07 PN 1 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 2 Rapport stödpersonsverksamheten PN 3 Versamhetsberättelse 2018 PN 4 Rapport från kansliet PN 5

Läs mer

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria Definition på vårdskada Ur Patientsäkerhetslag (2010:659) Med vårdskada avses i denna lag lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 19 september 2013 ett principärende rörande en man som väntat åtta år på en operation. Handläggare: Agneta Calleberg Mats Haapanen 1 (3) PaN 2015-09-17 P 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-26 PaN 1210-0436549 K 2268-2012 Principärende Väntat tio år på operation Ärendet Patientnämnden behandlade

Läs mer

Patientnämnden i det nya klagomålssystemet

Patientnämnden i det nya klagomålssystemet Patientnämnden i det nya klagomålssystemet Patientnämndsverksamheten vilar på tre ben Den politiska nämnden Synpunkter/klagomål Stödpersoner Synpunkter/klagomål via patientnämnden Synpunkter/klagomål skickas

Läs mer

Temadag om det nya klagomålssystemet

Temadag om det nya klagomålssystemet Temadag om det nya klagomålssystemet Marie Åberg Petra Carlbaum Inspektionen för vård och omsorg 13 december 2017 Förändrad klagomålshantering 1 januari 2018 IVO Vårdgivaren Patientnämnden Ändamålsenlig

Läs mer

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122)

Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (2017:372) (Prop. 2016/17:122) Bakgrundsfakta Region Norrbotten 80 60 40 20 0 Synpunkter/klagomål registrerade i verksamheten Patient/närstående - klagomål/synpunkt

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-04-29 2014-04-16 PAN 2/2014 Patientnämnden Tid Onsdagen den 16 april kl. 9 12.10 Plats Närvarande ledamöter Kronobergsrummet, landstingets kansli,

Läs mer

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare

Patientsäkerhet. AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Patientsäkerhet AT-Läkare 2017 Marga Brisman Chefläkare Agenda Vad är patientsäkerhet? Vad styr hur vi arbetar med patientsäkerhet? Lex Maria och IVO Patientsäkerhet Skydd mot vårdskada (Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Yttrande över remiss "Sedd, hörd och respekterad", delbetänkande klagomålsutredning (SOU 2015:14)

Yttrande över remiss Sedd, hörd och respekterad, delbetänkande klagomålsutredning (SOU 2015:14) 2015-05-06 Dnr 2015/0251 Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetsavdelningen Gulli Malmborg tel 0455-73 4114 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss "Sedd, hörd och respekterad", delbetänkande

Läs mer

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-03-25 Diarienummer PNS2018 00034 Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Rapport patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras

Läs mer

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011

Årsrapport. Patientnämnden i Sörmland 2011 Årsrapport Patientnämnden i Sörmland Förord... 2 Kvalitetsutveckling och patientsäkerhet... 4 Gemensamma patientnämnden i Sörmland och dess uppgifter... 4 Handläggning av ärenden... 5 Ärenden hos patientnämnden...

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Vår uppgift. är en fråga om förtroende

Vår uppgift. är en fråga om förtroende Vår uppgift är en fråga om förtroende Patientnämnden Patientnämndens ska verka för goda kontakter mellan patienter och personal samt stödja och hjälpa enskilda patienter. När du vänder dig till oss får

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-27 Diarienummer SCN-2015-0183 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 Förslag till beslut

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35

Länspensionärsrådet (LPR) 24-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017

Psykisk ohälsa. Analys av inkomna synpunkter. Patientnämnden Skåne. 1 juli juni 2017 Patientnämnden Skåne Psykisk ohälsa Analys av inkomna synpunkter 1 juli 216-3 juni 217 Februari 218 3 lagen (217:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården: Patientnämnderna ska bidra till kvalitetsutveckling,

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet

Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds- och rehabcentrum samt de privata vårdcentralerna i vårdvalet Rapport Område: Patientnämnden Faktaägare: Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo Fastställd av: patientnämnden 2017-04-06 Synpunkter till patientnämnden som rör kommunikation inom primärvårds-

Läs mer

Meningen med avvikelser?

Meningen med avvikelser? Patientsäkerhet Martin Enander Chefläkare Cathrine Viklander Vårdutvecklare Verksamheten för Kvalitet och patientsäkerhet (KP) Region Västernorrland www.lvn.se Meningen med avvikelser? 1 Varför rapportera

Läs mer

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Bild 1 Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning i patientsäkerhet

Läs mer

Sammanträde i Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde i Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Sammanträde 2016-03-29 Sida 1 (11) Sammanträde i Ordförande kallar till sammanträde. Tid: 2016-03-29, kl 09:30 Plats: Falun, Landstingshuset, Futurum Dessa handlingar finns att tillgå

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

Information om patientsäkerhetslagen

Information om patientsäkerhetslagen Information om patientsäkerhetslagen Inflytandesamordnare för patienter och närstående Inflytandeombud för patienter och närstående Barnsamordnare. Barnombud Patientsäkerhetslagen Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd

Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Torsdagen den 5 december 2013 Tid 13.00-14.45 Plats Landstingshuset, Hantverkargatan

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2010-06-03 Patientnämnden 22-30 Tid: Torsdagen den 3 juni 2010, kl. 14:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-05-07 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 24 april 2013, kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria

6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria 6.2. Rutin för avvikelsehantering enligt HSL, riskanalys och anmälan enligt Lex Maria Bakgrund Alla vårdgivare är enligt lag skyldiga att bedriva ett systematiskt, fortlöpande och dokumenterat kvalitetssäkringsarbete.

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (5) Tid och plats ande 09.00-12.30, Löparen, landstingshuset Peter Högberg, (S) ordförande Eric Dicksson, (KD) ledamot Hélène Carlsson, (V) ledamot Olle Hjertqvist, (S) ledamot Gunnar Westling, (MP)

Läs mer

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Meckels divertikel. Maj 2018

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. Meckels divertikel. Maj 2018 Datum: 2019-02-28 Händelseanalys Meckels divertikel Maj 2018 1 Sammanfattning 23-årig patient som söker akut i maj 2018 pga buksmärtor. Sökt akutmottagningen vid två tillfällen februari 2016 för liknande

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL

Patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL Patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL Vårdskada Utredningar av vårdskadorv Lex Maria Enskildas klagomål Händelse som inneburit en vårdskada? Exempel? Hur vet man att det är en händelse som ska rapporteras

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 1 september Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2012-10-30 P 6 Anna Arengård TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-18 PaN V1111-04350-50 K 1935-2011 Återföring Bristande sekretess Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND

PATIENTNÄMNDEN I HALLAND PATIENTNÄMNDEN I HALLAND Tid: 2002-10-10 kl 14.00 16.00 Plats: Rådhuset, Falkenberg Lokal: Rådhuset n.b. PROTOKOLL 51-61 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Problem i samband med remittering

Problem i samband med remittering Förvaltningschef: Eva Ljung PaN 2015-12-01 P 12 1 (1) Problem i samband med remittering Ärendet På uppdrag från nämnden har förvaltningen genomfört en särskild analys av ärenden avseende problem med remisser/remittering.

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter

Vårdgivare är region och kommuner som har ett uppdrag enligt lag att utföra hälsosjukvårdsuppgifter 2017-10-29 1 [6 Rutin för rapportering, utredning och anmälningsskyldighet av risk för, och allvarlig (Lex Maria) I ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet ska det finnas dokumenterade rutiner

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

56 Fastställande av föredragningslista Patientnämnden beslutar fastställa utsänd preliminär föredragningslista.

56 Fastställande av föredragningslista Patientnämnden beslutar fastställa utsänd preliminär föredragningslista. Birgitta Björk PROTOKOLL 33 Organ Plats Patientnämnden Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 13 december 2012 Ledamöter Övriga Dan Karlsson (V), Ordförande Inga-Britt Helgesson (S) Tommy Engström

Läs mer

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården En patientförsäkring för alla När en patient skadas i vården När en patient skadas i vården 1. Förklara vad som hänt 2. Lyssna på patientens upplevelse av skadan 3. Beklaga att patienten fått en skada

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria 3 10.1 Säkerhetskultur 3

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102)

Yttrande över Fråga patienten Nya perspektiv i klagomål och tillsyn (SOU 2015:102) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2019 20160101 Dnr PN-2018-1100 Patientnämndens Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 1 2. Medborgarperspektivet... 2 3. Processperspektivet... 2 4. Ekonomiperspektivet... 3 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-57

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-57 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Närvarande: Sal A, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Britt Johansson (M) (ers Maritha Josefsson (M)) Mona Forsberg

Läs mer

Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1

Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1 ~YWSING~ ANl.AND Birgitta Björk PROTOKOLL 1 t o m sid 6 Organ Plats Tidpunkt Patientnämnden Franuiäs, ingång 43 Torsdagen den 10 februari 201 1 Ledamöter Ersättare Görel Nilsson (S) ersättare för Dan Karlsson

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS

Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindqvist 2013-04-09 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Socialdepartementet Delbetänkandet av Patientmaktsutredningen SOU 2013:2 S2013/818/FS Sammanfattning Bra att den

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV)

Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande. Jane Larsson, landstingsråd (C) Marianne Utterdahl, landstingsråd (SIV) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2015-06-15 LK/142970 Plats Landstingshuset Beslutande Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Ulric Andersson, landstingsråd (S) vice

Läs mer

Landstingets pensionärsråd 21-32

Landstingets pensionärsråd 21-32 Protokoll Sammanträdesdatum 2006-09-08 Landstingets pensionärsråd 21-32 Tid: Fredagen den 8 september, kl 09.30-12.00 Plats: Sammanträdesrum Biblioteket, Vårdcentralen Centrum Falkenberg Närvarande ledamöter

Läs mer

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria

Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria Riktlinjer för hälso- och sjukvård Sida 0 (8) 2018 Utredning av vårdskador Rapportering av avvikelser, utredning av händelser och anmälan enligt lex Maria UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral De har öppet på dagen måndag till fredag.

Läs mer

Yttrande över förslag till Patientlag

Yttrande över förslag till Patientlag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annika Lindquist 2013-04-16 ON 2013/0040 0480-45 35 13 Omsorgsnämnden Yttrande över förslag till Patientlag Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Metodstöd vid utredning av avvikelser

Metodstöd vid utredning av avvikelser Metodstöd vid utredning av avvikelser Vad är en avvikelse När vi pratar om avvikelser täcker vi det mesta genom att säga att det handlar om; brist i handläggning/omsorg/behandling, avvikelse från planerad

Läs mer

Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018

Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018 Klagomål inom hälso- och sjukvård förändringar från 1 januari 2018 Eva-Lena Petersson Inspektör och processutvecklare Emelie Karlsson Utredare 21 maj 2018 Bakgrund till förändringen? Vad innebär förändringen?

Läs mer

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA

ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA RIKTLINJE GÄLLANDE ANMÄLAN OCH UTREDNING ENLIGT LEX MARIA KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016

IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 IVO:s klagomål enligt PSL januari-augusti 2016 Övergripande statistik ÄRENDESLAG INKOMNA BESLUTADE UTREDDA VARAV KRTIKBESLUT 2014 6832 7559 4630 1503 2015 6198 8678 6102 1932 2016 (T1 & T2) 4717 4543 2644

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2010-04-08 Patientnämnden 13-21 Tid: Torsdagen den 8 april 2010, kl. 14:00-16:50 Plats: Sammanträdesrum Kattegatt, Länssjukhuset i Halmstad Ledamöter Elisabeth Wetoft Petersson

Läs mer

Konfererensrum ZEUS, CLV

Konfererensrum ZEUS, CLV Patientnämnden Tid 2015-06-08 09:00-11:45 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Konfererensrum ZEUS, CLV Bo Dalesjö (S) (ordförande) Rolf Sällryd (KD) (vice

Läs mer