Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per april)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per april)"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen (per april) Uppdrag Ekonomiavdelningen är en del av högskolans förvaltning och har till uppgift att samordna högskolans administrativa verksamhet inom områdena ekonomi, upphandling och inköpssamordning, lokalförsörjning samt miljö. Detta omfattar: bokslut och finansiella dokument i årsredovisning rapportering till statsredovisning extern rapportering (t ex till HSV, Skatteverket, Riksgälden) löpande redovisning (kundreskontra, leverantörsreskontra, anläggningsredovisning mm) utveckling och underhåll av ekonomiadministrativa rutiner utveckling och underhåll av högskolans redovisningsmodell (kontoplan, objektplaner mm) utveckling och underhåll av högskolans ekonomisystem (Agresso och Agresso EFH) budget, prognos- och uppföljningsstöd för högskolegemensam verksamhet stöd i kalkyl- och redovisningsfrågor för externfinansierad verksamhet upphandlings- och inköpsstöd lokalförsörjning inkl lokalplanering, ombyggnationer och fysisk säkerhet lokalvård planering och inköp av inredning och utrustning, budgetering av standardinredning och gemensam utrustning samordning av högskolans risk- och säkerhetsarbete samordning av GFs miljöarbete och HBs arbete med energieffektivisering intern utbildning, rådgivning och information rörande avdelningens ansvarsområden leda/delta i högskoleövergripande utredningar och utvecklingsprojekt Nyckeltal för att beskriva verksamheten Antal aktiva externfinansierade projekt Antal utbetalningar Antal inbetalningar Antal upphandlingar Det förutses inte någon större förändring i nyckeltalen de närmsta åren.

2 2 (8) Mål Övergripande mål/vision Det övergripande målet för ekonomiavdelningen är en samordnad, utvecklad och kvalitetssäkrad administration för hela högskolan inom områdena ekonomi, upphandling och inköp, lokalförsörjning samt miljö. Dessutom ska avdelningen kännetecknas av en god arbetsmiljö. Mål för Mål Samordnad, kvalitetssäkrad och effektiv inköpsprocess för hela högskolan samt höjd kompetens hos inköparna. Tillhandahålla ändamålsenliga och moderna lokaler för högskolans Samordnat risk- och säkerhetsarbete för hela högskolan. Samordnat miljöarbete på GF samt ökad medvetenhet om miljöpåverkan. Status e-handelsmodulen till Agresso är inköpt och kommer att implementeras under hösten. Översyn och utveckling av högskolans inköpsorganisation sker under Ny policy och utbildning under Hittills under har A5 och A6 i Balder byggts om. En arbetsgrupp arbetar med att fram ett ramverk i form av riktlinjer och rutiner. Gemensam tidplan och arbetssätt för genomförande av riskanalyser kommer att tas fram under året. Utbildningsinsatser planeras till början av Miljöarbetet samordnas på GF genom Miljögruppen som träffas regelbundet. Arbetet utgår ifrån GF:s handlingsplan för miljömålsarbetet och HB:s åtgärdsplan för energianvändning. Uppfylla de krav och förväntningar som a. Ren revisionsberättelse finns på högskolans ekonomiadministratio b. Ingen rapport genom goda externa omdömen avseende c. Ingen uppgift än. ekonomiavdelningens verksamhet i: d. Iakttagelser i PM : a. revisionsberättelse - inköps- och upphandlingsrutiner b. revisionsrapport (ingen rapport) - efterkalkyler av projekt c. iakttagelser i PM från Riksrevisionen e. 31/32 i relativ poäng (inga väsentliga iakttagelser) d. iakttagelser i PM från internrevision (inga väsentliga iakttagelser) e. EA-värde från Ekonomistyrningsverke (max på relativ poäng). Ständig förbättring genom att bedriva utvecklingsprojekt, kvalitetsarbete och arbetsmiljöarbete. Status redovisas under rubriken verksamhetsutveckling.

3 3 (8) Verksamhetsutveckling Ekonomiavdelningen bedriver verksamhetsutveckling genom utvecklingsprojekt, fokusområden inom kvalitetsarbetet och arbetsmiljöarbetet samt kompetensutveckling. Utvecklingsarbete En stor del av avdelningens utvecklingsarbete bedrivs i projektform. Projekten har uppdragsbeskrivning, projektledare, arbetsgrupp och för större projekt styrgrupp och referensgrupp. För mindre projekt ersätter ekonomichefen styrgrupp. Status i pågående utvecklingsprojekt Projekt Syfte Projektledare Status Kommentar Förbindelse Balder- Sandgärdet Betalningstjänster Inläsning av THSkundfakturor i Agresso Ombyggnationer och omflyttningar utifrån inplaceringstest 2008 Simonslandsprojektet Metod- och systemstöd för budget- och prognosarbete Översyn av lokalbehov - Projektering av bro mellan kvarteren Balder och Sandgärdet. Uppförande av bro om beslut om detta fattas. Teckna nya avtal för och implementera nya betalningstjänster utifrån nytt ramavtal. Ta fram en teknisk lösning så att kundfakturor till studenter på THS kan läsas in via fil i Agresso. Genomföra ombyggnationer och omflyttningar utifrån genomfört inplaceringstest I samband med ombyggnationer sker utbyggnad av säkerhetssystem och anpassningar för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Nya och ändamålsenliga lokaler för THS i Simonsland. Uppdraget innebär att utveckla en gemensam metod för högskolans budget- och prognosarbete och att införa ett systemstöd för detta Genomföra översyn av lokalbehov. Genomföra inplaceringstest där behov av förändring finns. LM AED 9 JET 9 LM 8 LM 5 AKS 4 LM 10 Projektering är klar. 4 Del 1 översyn beräknas vara klar 06.

4 4 (8) e-handel Byte av anläggningsmodul Policy och riktlinjer för inköp/upphandling Dokumentation av frågor i Agresso Hantering av kundfordringar/kundförluster Ombyggnationer och omflyttningar utifrån inplaceringstest Uppfylla kommande lagkrav och införa ett systemstöd för e- beställningar (inköpssystem) inklusive nytt e- fakturahanteringssystem. Byte av anläggningsmodul i Agresso. Leverantören utvecklar inte längre den nuvarande modulen. Skapa policy och riktlinjer för upphandling och inköp av såväl varor och tjänster. Dokumentera de frågor som finns tillgängliga i Agresso. Ta fram rutinbeskrivningar över hur kundfordringar och kundförluster ska hanteras. Genomföra ombyggnationer och omflyttningar utifrån genomfört inplaceringstest. I samband med ombyggnationer sker utbyggnad av säkerhetssystem och anpassningar för att öka tillgängligheten för funktionshindrade. APOS 4 MAN 4 APOS 3 JET 3 AED 0 LM 0 Kvalitetsarbete Ekonomiavdelningen bedriver sitt kvalitetsarbete med GFs plan för kvalitetsarbete och identifierade behov som utgångspunkt. Status planerade åtgärder Planerad åtgärd Fortsätta arbetet med att dokumentera rutiner och identifiera behov av nya rutiner. Undersöka möjligheten att presentera en del rutiner i en ekonomihandbok på högskolans webb. Status Arbete pågår med att dokumentera rutiner. Rutinerna kommer sedan att anpassas efter den mall för rutiner som GF ska ta fram och kommer att publiceras på det sätt som bestäms på GF (vilket ev. ersätter en ekonomihandbok på webben).

5 5 (8) Utveckla samordning, struktur och organisation för högskolans risk- och säkerhetsarbete. Utveckla samordning, struktur och organisation för GFs miljöarbete. Diskutera hur ekonomiavdelningen kan bidra till högskolans arbete med en ökad samordning och gemensam prioritering av stödverksamheten. En arbetsgrupp arbetar med att fram ett ramverk i form av riktlinjer och rutiner. Gemensam tidplan och arbetssätt för genomförande av riskanalyser kommer att tas fram under året. Utbildningsinsatser planeras till början av Miljöarbetet samordnas på GF genom Miljögruppen som träffas regelbundet. Arbetet utgår ifrån GF:s handlingsplan för miljömålsarbetet och HB:s åtgärdsplan för energianvändning. Ej påbörjat. Avdelningen informeras löpande om det arbete som pågår med en gemensam verksamhetsplan för verksamhetsstödet. Arbetsmiljöarbete Ekonomiavdelningen bedriver sitt arbetsmiljöarbete med GFs plan för systematiskt arbetsmiljöarbete som utgångspunkt. Hänsyn tas även till resultatet av genomförda medarbetarenkäter. Status planerade åtgärder Planerad åtgärd Fortsätta arbetet med former för informationsspridning inom avdelningen, med särskilt fokus på struktur för avdelningsmötena. Införa gemensam avdelningsfika på måndagar för att diskutera/informera varandra om vad som är aktuellt i veckan som kommer. Status Klart. Ny struktur för avdelningsmöten har arbetats fram och används from december. Klart. Gemensamt avdelningsfika genomförs sedan årsskiftet. Hållbar utveckling, jämställdhet och mångfald Status planerade åtgärder Planerad åtgärd Diskutera hur ekonomiavdelningen kan arbeta för att minska sin miljöpåverkan. Status På avdelningens utvecklingsdagar i augusti kommer miljöpåverkan att vara ett tema.

6 6 (8) Kompetensutveckling Ekonomiavdelningen definierar kompetensutveckling enligt följande: Utbildning/kurser Samverkan/nätverk Deltagande i projekt Nya/förändrade arbetsuppgifter Lärande i vardagen Backup för varandra Kompetensutvecklingen planeras och följs upp i dialog mellan medarbetare och chef, huvudsakligen i samband med utvecklings- och uppföljningssamtal. Ekonomiavdelningen deltar i en rad nätverk av nationellt, regionalt och internt slag. Nätverken har årligen återkommande konferenser samt leder till informella kontakter och direkta arbetsgrupper. Nätverk: HfR-konferens anordnad av SUHF 2ggr årligen (LIS och controller) Nätverk ekonomichefer vid små och medelstora högskolor årligen (LIS) Nätverk fastighetschefer vid små och medelstora högskolor årligen (LM) Forum för lokalförsörjning (LM) Årlig säkerhetskonferens (CHLI, LM) EUFOU nätverk för EU-handläggare mfl. årligen (LIS) SUSU-konferens (upphandling och inköp) årligen (APOS) Nätverk GU upphandling (APOS) Nätverk interna miljörevisorer (CHLI) Månatliga ekonomimöten mellan ekonomiavdelningen, institutionsekonomer och controllerfunktionen. Genomförda kompetensutvecklingsinsatser Upphandlingsdagarna (APOS) Möbelmässan (CHA, LM) Utbildning i Excel (CHA) Konferens om miljöfrågor vid upphandling (APOS) Utbildning i bättre arbetsmiljö (CHLI) Projekt i praktiken (AED, CHA, JET, MAN) Utbildning i systematiskt brandskyddsarbete (CHLI) Utbildning i e-handel (APOS) Agresso användarförening (AED, AKS, INO, JET, MAN)

7 7 (8) Resurser Ekonomiavdelningen består under av 11 tillsvidareanställda medarbetare och en timanställd, enligt prognos motsvarande 9,66 årspersoner. Årspersoner: budget prognos 7,11 7,07 6,32 9,01 9,85 9,66 Fr.o.m. tillhör lokalförsörjningsfrågor, inkl. Simonslandsprojektet, avdelningen. De rekryteringar som genomfördes under, upphandlingsjurist och fastighetsekonom, får helårseffekt fr.o.m.. Avdelningen köper varje år in upphandlingsstöd som en tjänst från Göteborgs universitet. Uppföljning och beskrivning av nyckeltal Ekonomiområdets kvalitet utvärderas årligen av externa bedömare, dels genom Riksrevisionen och internrevisorer, dels genom Ekonomistyrningsverkets EAvärde. För att komplettera dessa övergripande nyckeltal tar ekonomiavdelningen fram interna nyckeltal. Nyckeltal Goda omdömen i revisionsberättelse (ren revisionsberättelse) avseende ekonomiavdelningens Ja Ja Ja Goda omdömen i revisionsrapport (ingen rapport) avseende ekonomiavdelningens Ingen rapport Ingen rapport Ingen rapport Inga väsentliga iakttagelser i PM från Riksrevisionen avseende ekonomiavdelningens Inga väsentliga iakttagelser I PM internrevision avseende ekonomiavdelningens Redovisning av materiella anläggningstillgångar Periodisering av kostnader Underlag för kvalitetssäkring av resultaträkningen Inköp/upphandling För- och efterkalkyler av projekt Rutiner för bidragsansökningar Ingen rapport Inköps- och upphandlingsrutiner Efterkalkyler av projekt Ingen uppgift än Inköps- och upphandlingsrutiner Efterkalkyler av projekt

8

9 Budget och ekonomisk utveckling Bilaga Res EA (tkr) i % av budget i % av budget Anslag ,0% ,0% Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% ,0% Lön och lönepålägg ,2% Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,2% Lokalhyra ,0% Utbildning, resor, representation ,5% Programvara, licencavgifter etc ,4% 675 Utrustning ,5% Övrigt ,9% ,0% 65 Avskrivningar ,4% 115 Summa övrigt ,3% ,4% 856 Årets kapitalförändring Årets anskaffning Res EA (tkr) Snurra i % av budget Summa EA i % av budget Anslag ,0% ,0% Externa intäkter ,9% ,8% -530 Interna intäkter ,8% ,8% Summa intäkter ,8% ,8% Lön och lönepålägg ,2% Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,2% Lokalhyra ,8% ,8% Utbildning, resor, representation ,1% 176 Programvara, licencavgifter etc ,0% ,2% 750 Utrustning ,2% ,9% Övrigt ,4% ,3% Avskrivningar ,0% ,1% Summa övrigt ,1% ,1% Årets kapitalförändring Årets anskaffning Simonsland-projektering Simonsland vision och innehåll i % i % Res EA (tkr) av budget av budget Anslag ,0% ,0% -351 Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% ,0% -351 Lön och lönepålägg ,6% ,5% 131 Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,6% ,7% 131 Lokalhyra ,0% Utbildning, resor, representation ,0% 10 Programvara, licencavgifter etc Utrustning Övrigt ,5% ,0% 210 Avskrivningar Summa övrigt ,1% ,0% 220 Årets kapitalförändring Res EA (tkr) Avdelningen Summa Simonsland i % av budget Anslag ,0% Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter ,0% Lön och lönepålägg ,0% 896 Internt köpt personal Bemanningsföretag Semskuld och löneperiodiseringar Summa personal ,9% 896 Lokalhyra ,0% 0 Utbildning, resor, representation ,1% 10 Programvara, licencavgifter etc Utrustning Övrigt ,6% Avskrivningar Summa övrigt ,3% Total för EA Ekonomisystem Årets kapitalförändring

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef UPPFÖLJNING 2012-09-12 GEA 69 1 (8) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012

Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Ekonomiavdelningen Linda Sörensen, Ekonomichef VERKSAMHETSPLAN -12-14 GEA 65 1 (6) Enhetschef för gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för ekonomiavdelningen

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Högskolan i Borås VERKSAMHETSPLAN 1(6) Förvaltningschef Verksamhetsplan för Högskoleservice 2010 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på Högskoleservice och utgår ifrån GF: s verksamhetsplan

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS -01-09 Åsa Dryselius, avdelningschef HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med s medarbetare och utgår ifrån verksamhetsplan för (GF), GF:s plan

Läs mer

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN

HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2010-12-30 HÖGSKOLEKANSLIETS VERKSAMHETSPLAN 2011 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med Högskolekansliets

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -01-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-05-24 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JANUARI - APRIL AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen

Förslag till verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT Sid 1(5) Gemensamma förvaltningen Enhetschef Petter Schönborg -12-14 Dnr 750-12-21 Förslag till verksamhetsplan 2013-2015 för gemensamma förvaltningen 1. Bakgrund GF:s verksamhetsplan

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-09-20 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2014 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per april HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per april

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING TERTIAL 1 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2012-07-02 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2011-2013

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2011-2013 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT 1 Gemensamma förvaltningen Petter Schönborg, enhetschef 2010-11-30 Dnr 993-10-21 Rektor Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2011-2013 GF:s verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 211-12-2 Verksamhetsplan för personalavdelningen 212 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats fram tillsammans

Läs mer

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT 1 Gemensamma förvaltningen Petter Schönborg, enhetschef 2011-12-02 Dnr 842-11-21 Rektor Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen 2012-2014 GF:s verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2012

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2012 Högskolan i Borås VERKSAMHETSPLAN 1(6) Högskoleservice -12-21 Enhetschefen Gemensamma Förvaltningen Verksamhetsplan för Högskoleservice Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på

Läs mer

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014

Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014 Högskolan i Borås 1(6) Enhetschefen Gemensamma Förvaltningen Verksamhetsplan för Högskoleservice 2014 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med medarbetarna på Högskoleservice och utgår från verksamhetsplan

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per augusti

Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen 2012 per augusti HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 Gemensamma förvaltningen IT-avdelningen Per Nilsson, IT-chef -09-19 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för IT-avdelningen per augusti

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Riktlinjer för systematiskt kvalitetsarbete för Verksamhetsstöd vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Anställda inom Verksamhetsstöd Publicerad Högskolans styrdokument

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16)

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) 2017-03-16 Dnr 247-17 Verksamhetsstöd, HR Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017-2018 (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) Utifrån högskolans lokala arbetsmiljöavtal (dnr:

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan för Högskoleservice per april 2012

Uppföljning av verksamhetsplan för Högskoleservice per april 2012 Högskolan i Borås VERKSAMHETSPLAN 1(7) Högskoleservice uppföljning maj Enhetschefen Gemensamma Förvaltningen Uppföljning av verksamhetsplan för Högskoleservice per april Verksamhetsplanen har utarbetats

Läs mer

Tid: Kl 10.00 11.30. Marina Claesson (praktikant på PA och EA)

Tid: Kl 10.00 11.30. Marina Claesson (praktikant på PA och EA) é -10-26 1 (2) Tid: Kl 10.00 11.30 Plats: Närvarande: C614 Från arbetsgivarsidan: Petter Schönborg (ordförande) Birgitta Alfraeus Åsa Dryselius (sekreterare) Från arbetstagarsidan: Mikael Furth (OFR) Ingrid

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Dnr 2008/579 Intern styrning och kontroll Ekonomiadministration Avsändare Claes Falk 2008-06-03 Innehållsförteckning Ansvar för ekonomiadministration 3 Ekonomiavdelningens uppdrag 3 Prefektens uppdrag

Läs mer

Lokal handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2013

Lokal handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2013 2012-11-12 Reviderad 2013-06-07 Dnr 801-12-93 1 (6) Gemensamma förvaltningen/personalavdelningen Liisa Falk, personalhandläggare Lokal handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

Verksamhetsplan för Studentcentrum

Verksamhetsplan för Studentcentrum Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Studentcentrum Josefine Nyman 2019-01-07 Verksamhetsplan för Studentcentrum 2019-2021 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med avdelningens medarbetare och utgår

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS Linda Sörensen, projektledare AKTIVITETSPLAN 2013-12-02. 1 Dnr 665-13 Bilaga 1. Linda Sörensen. Klart. Klart Klart.

HÖGSKOLAN I BORÅS Linda Sörensen, projektledare AKTIVITETSPLAN 2013-12-02. 1 Dnr 665-13 Bilaga 1. Linda Sörensen. Klart. Klart Klart. Fas 3 - Implementering ny organisation Projektstyrning Etablera projektorganisation för fas 3 Utforma principer för bemanning Implementeringsgrupp Boka erforderliga möten Definiera roller och ansvar Beställargrupp

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (7) Ekonomiavdelningen Bilaga 3 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013 M 709 202009 Sida av PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS UTVECKLING AV PERSONAL 20203 Beskrivning Planen för utbildning och kompetensutveckling av personal gäller högskolans miljöledningssystem utifrån identifierat

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

stockholm.se Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden

stockholm.se Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden Sid 2 (14) Inledning Staden har de senaste åren omarbetat sina riktlinjer för internen. Liksom tidigare ska en väsentlighets-

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012

Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012 1(4) HÖGSKOLAN I BORÅS Bilaga 2 Personalavdelningen Liisa Håkansson, personalhandläggare 2013-03-05 Dnr Uppföljning av handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Gemensamma förvaltningen 2012

Läs mer

Kommunförbundet Skåne

Kommunförbundet Skåne Kommunförbundet Skåne Höstrevision 2018-11-06 Lars Starck och Linn Höglund Riskbedömning och fokusområde (Vilka är riskerna revisionsmässig bedömning) Väsentlighet Högre Investering finansiella Intern

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2018-12-20 Verksamhetsplan för Biblioteket 2019-2021 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2019-2021 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Till er tjänst www.statenssc.se

Till er tjänst www.statenssc.se Till er tjänst Vi gör den administrativa vardagen enklare för statliga myndigheter Regeringen har gett oss i uppdrag att arbeta för en mer effektiv statsförvaltning genom att erbjuda myndigheter hjälp

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2016

Systematiskt kvalitetsarbete 2016 SKRIVELSE Anders Karlsson 151102 Vårt Dnr: nummer Ert Dnr: nummer Systematiskt kvalitetsarbete 2016 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett reglemente för internkontroll syftande till att

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 1 (6) 2014-12-17. Dnr 897-14

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 1 (6) 2014-12-17. Dnr 897-14 1 (6) 2014-12-17 Dnr 897-14 Verksamhetsstöd, HR Liisa Falk, personalhandläggare Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 Handlingsplanen har utarbetats i enlighet

Läs mer

Bilaga 4. SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015

Bilaga 4. SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015 Bilaga 4 SAMMANFATTNING RAPPORT Administrativ översyn Östermalms stadsdelsförvaltning - våren 2015 Sammanfattning Den 29 januari 2015 beslutade Östermalms stadsdelsnämnd att ge förvaltningen i uppdrag

Läs mer

Ekonommöte information och kommunikation

Ekonommöte information och kommunikation Ekonommöte information och kommunikation Välkomna! Information och kommunikation Kvalitetssäkring Fika Nyheter inför nytt 2014 Frågor Syfte Detta önskar vi ha som tema för dessa informations- och dialogmöten

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret

Årsredovisning 2014, Drätselkontoret. Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Årsredovisning 2014, Drätselkontoret 1 Köpings kommun 2 Årsredovisning 2014, Drätselkontoret Året som gått: Det påbörjade arbetet med beslutsstödsystem har fortsatt genom att utveckla och förenkla för

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Bilaga 6.12 2018-08-30 1(4) Diarienummer: 0249/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Förslag till beslut

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå Mahr 16-2014/532 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2014-11-19 Cecilia Christersson Karin Sjögren,

Läs mer

1C:Från inköp till betalning - hela processen

1C:Från inköp till betalning - hela processen A Basware Presentation 1C:Från inköp till betalning - hela processen Mia Lenman Matti Bjerking 6:e okt 2011 En disciplinerad och systematisk förbättringsprocess applicerat på alla typer av inköp av råvaror,

Läs mer

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen

Verksamhetsplan för gemensamma förvaltningen HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT Sid 1(7) Gemensamma förvaltningen Stf enhetschef Katarina Ek -12-27 Dnr 947-13 Verksamhetsplan -2016 för gemensamma förvaltningen 1. Bakgrund GF:s verksamhetsplan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (4) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef 2011-12-20 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Målkategori: Effektiv och ändamålsenlig verksamhetsstyrning Riskområde Riskbeskrivning Kontrollmoment Kontrollansvar Frekvens Rapportering

Läs mer

Tid: Kl 14:00 15:00. Plats: C 628. Liisa Håkansson, sekreterare

Tid: Kl 14:00 15:00. Plats: C 628. Liisa Håkansson, sekreterare HÖGSKOLAN I BORÅS GF:s arbetsmiljökommitté Sekreterare Liisa Håkansson MINNESANTECKNINGAR Mötesdag 2012-11-12 2012/4 1 (3) Tid: Kl 14:00 15:00 Plats: C 628 Närvarande: Från arbetsgivarsidan: Birgitta Alfraeus,

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse

Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse STYRELSEN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 30 (36) Sammanträdesdatum Paragraf Kommunstyrelsen 30 januari 2012 19 Diarienummer KS-2011/1 036.912 Granskning av intern kontroll 2011 - svar på revisionsskrivelse Kommunstyrelsens

Läs mer

Avvikelse Kontrollmoment Åtgärd/kommentar Tidplan Ansvarig. - kontering - momsbelopp - syfte och deltagare

Avvikelse Kontrollmoment Åtgärd/kommentar Tidplan Ansvarig. - kontering - momsbelopp - syfte och deltagare Redovisning av genomförd intern kontroll 2011 Tekniska kontoret Beskrivning av det interna kontrollsystemet Tekniska nämndens arbete med intern kontroll samordnas av stabschef, Susanne Dingle. Av tekniska

Läs mer

Bilaga 1: Intern kontrollplan kretslopp och vatten 2014 Övergripande granskningsområde

Bilaga 1: Intern kontrollplan kretslopp och vatten 2014 Övergripande granskningsområde Bilaga 1: Intern kontrollplan kretslopp och vatten 2014 Övergripande granskningsområde Granskningsområde Risk/Frågeställning Metod för genomförande av granskning Styrande dokument Ansvarig för kontrollen

Läs mer

Välkomna till uppstartsmöte!

Välkomna till uppstartsmöte! Välkomna till uppstartsmöte! Mötets agenda Samlad årsuppföljning en kanal och en tidplan Genomgång av de olika delarna i årsuppföljningen Anvisningar och mallar finns på webben från den 15 oktober Tidplan

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Redovisning av internkontroll 2014

Redovisning av internkontroll 2014 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Bilaga 5, VB 2014 Sida 1 (6) 2015-01-28 I samband med verksamhetsplan 2014 fastställdes nämndens internkontrollplan. Resultat av genomförd

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd (6) Dnr

Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd (6) Dnr 1 (6) 2014-12-17 Dnr 897-14 Verksamhetsstöd, HR Liisa Falk, personalhandläggare Lokal handlingsplan för arbetsmiljöarbete vid enheten Verksamhetsstöd 2015-2017 Handlingsplanen har utarbetats i enlighet

Läs mer

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem

Upphandling av gemensamt upphandlings- och avtalshanteringssystem Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-07 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: 08-508 25 187 Till Socialnämnden 2017-08-22 Upphandling av gemensamt upphandlings-

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2016/110 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET 2016 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 1 Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 Högskolornas Forum för Redovisningsfrågor Vårkonferens Loka Brunn 23 maj 2014 Per Flodman Riksrevisionens granskning av universitet och

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Effektrealisering på SJ

Effektrealisering på SJ Effektrealisering på SJ Varför, vad och hur Anturadagen 2011-11-30 Pär Helgesson Vad är effekter? Ekonomistyrningsverkets definition: En förändring som inträffar som en följd av en vidtagen åtgärd och

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-09-15 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från uppföljande granskning av insatser till elever i behov av särskilt

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt

Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt TJÄNSTESKRIVELSE 1[6] Referens Maude Andersson Pekkanen Gunilla Melkersson Mottagare Tekniska nämnden Revisionsrapport och handlingsplan för fastighetsverksamheten avseende investeringsprojekt Förslag

Läs mer

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20

Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Årsplan för verksamhetsstyrning vid Karolinska Institutet Dnr 882/2012-010 Fastställd av konsistoriet 2012-02-20 Dnr 882/2012-010 INNEHÅLL 1. Bakgrund... 1 1.1 En sammanhållen process... 1 2. Aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan för Grants and innovation office

Verksamhetsplan för Grants and innovation office 1 Verksamhetsplan för Grants and innovation office Bakgrund Verksamhetsplan för baseras på förslag till Vision för Högskolan i Borås; Det tredje universitetet i Västsverige (dnr 906-14) och förhåller sig,

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-08-17 Sammanfattning I denna rapport sammanfattas resultatet av uppföljande granskning av ersättningar flyktingverksamheten 2012. Uppföljningens

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen. Sammanfattning Revisionsrapport Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Datum Dnr 2012-02-13 32-2011-0676 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer