Vi hoppas att ni tar er tid och går igenom det här och att vi sedan förhoppningsvis kan utgå från det vi nu kommit fram till.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi hoppas att ni tar er tid och går igenom det här och att vi sedan förhoppningsvis kan utgå från det vi nu kommit fram till."

Transkript

1 Lars-Åke Carlsson Fre , 10:51 Ang Killingens regler.docx Hej Killingar Bifogar två dokument som handlar om ett ämne som varit på tapeten förr. På stämman sist framfördes emellertid önskemål om att styrelsen skulle informera om biltrafikreglerna och här gör vi ett försök. Vi hoppas att ni tar er tid och går igenom det här och att vi sedan förhoppningsvis kan utgå från det vi nu kommit fram till. I övrigt kan vi tyvärr inte informera mer om återställningsarbetet efter fibern mer än att det möjligen kommer att ske någon gång i slutet av maj eller början av juni månad. Vi ligger på så gott vi kan vilket även gäller våra möjligheter att få hjälp med underhållsarbete av asfalten i samband med återställningen. Kommunen har ju fått en ny gatuchef nu vilket har komplicerat det något och fördröjt processen. Vi får återkomma där. Styrelsen

2 Killingar Viktig information På stämman framfördes ju önskemålet om att styrelsen skriftligen skulle meddela samtliga fastighetsägare vilka trafik- och parkeringsregler som gäller vilket vi nu har för avsikt att göra med denna informationsskrift. Biltrafikreglerna finns som dokument i Killingens regler och är tillgängliga på hemsidan under fliken/sidan "Killingens regler" men bifogas här som bilaga. Som alla förhoppningsvis har upptäckt nu har också ett antal skyltar monterats upp utifrån vad som bestämdes senast på stämman som alltså gäller parkering och parkeringsplatserna. Om biltrafik och stadgarna: Innan vi går in på de konkreta reglerna är det viktigt att påminna om vad vi alla som medlemmar i samfällighetsföreningen Killingen har att förhålla sig till när det gäller biltrafiken och det är stadgarna. I stadgarna står följande. Boendeformen är utformad med begränsad fordonstrafik för att minska konflikterna mellan boende och fordon vilket ger lugnare boendemiljö större trafiksäkerhet ett barnvänligare bostadsområde Styrelsens kommentar: Om begränsad fordonstrafik Utgångspunkten för vår boendeform är alltså en begränsad fordonstrafik vilket alltså inte är detsamma som ett helt bilfritt område men ställer dock krav på att inkörningen i området ska vara så begränsad som möjligt. Stämman har nu beslutat om konkreta biltrafikregler men dessa fokuserer i första hand på fordonshastighet och parkering för fordon på området. Innebörden av stadgarna ställer dock mer krav på att fordonstrafiken ska vara begränsad (inkörning på området) för att uppnå en lugnare boendemiljö och större trafiksäkerhet. För oss som medlemmar innebär stadgarna ett ansvar att inte köra in på området med våra fordon om vi inte har ett nödvändigt ärende exempelvis för av- eller pålastning av tunga varor. För att vara tydlig är det inte förenligt med vår boendeform att köra in på området enbart för av bekvämlighet slippa gå mellan bostaden och garage/parkering. Om Killingens regler för biltrafik och parkering På årets stämma beslutades att som regler för biltrafik för boende i området ska gälla den författningstext som Trafikstyrelsen anger för skylten Gångfartsområde. Den texten lyder:

3 Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Du får inte parkera fordonet på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. Du som är förare har väjningsplikt mot gående. Styrelsens kommentar: Beslutet innebär helt enkelt. Om och när vi väl måste köra in på området gäller följande: Hastighetsbegränsning = Gångfart c:a 7 km/timmen Parkeringsförbud i hela området utom på särskilt anordnade platser. Några särskilt anordnade platser finns inte inne i området utan endast vid infarten till området. Om parkering: Parkering är alltså inte tillåten inom hela området. Vad som anger att det inte är tillåtet att parkera inom området är alltså skylten Gångfartsområde men stämman har beslutat att därutöver ska det finnas en skylt med parkering förbjuden (en s.k. områdesskylt) vid infarten till området som ger en mer påtaglig anvisning om att det är parkering förbjuden inom hela området. Särskilt om vändplatsen Eftersom vändplatsen utgör kommunal mark är det kommunen som avgör frågan om att reglera parkeringsfrågan på den platsen. Vändplatsen har ju som syfte att användas för utryckningsfordon, servicefordon och även boende för att kunna vända sina fordon och inte för att parkera. Kommunen har därför efter samråd med styrelsen beslutat att vändplatsen ska beläggas med parkeringsförbud vilket ska markeras genom skyltning. Det är här viktigt att påminna om att vid överträdelse av förbudet på denna plats gäller den allmänna kommunala bötestillämpningen.

4 Vad är förbjuden parkering I föreskrifterna för parkering anges att förbjuden parkering innebär att det inte är tillåtet att ställa upp ett fordon så länge det inte är för att undvika fara, för att trafikförhållandena kräver det eller för att låta en passagerare stiga i eller ur fordonet eller för att lasta av eller på gods. Undantag från parkeringsreglerna på Killingens område I Killingens regler finns följande undantag från förbudet att parkera på Killingens område beslutade av styrelsen den 22 mars Boende med handikapp där det utifrån arten av handikappet är nödvändigt att tillfälligt ha tillgång till parkerad bil i närheten av sin fastighet Fordon för fastighetsarbeten där tillgång till parkerad bil är en förutsättning för arbetet. Fordon för akut social service, t ex vid trygghetslarm Något om besöksplatserna på parkeringsområdet Vid stämman 2017 beslutades att tidigare regel om att boende hade möjlighet att använda besöksplatser under förutsättning att tre platser alltid fanns tillgängliga för besökare skulle strykas och därmed utgå från regelverket. Detta innebär alltså att boende inte längre får använda sig av de besöksplatser som är specifikt utmärkta för just besökare. Skyltningen för besökare har nu förbättrats för att besökare lättare ska kunna lokalisera var besöksplatserna finns tillgängliga på parkeringsområdet. Dessutom finns angivet i skyltningen en påminnelse om att besöksplatserna enbart är till för besökare och inte får användas av boende. Förenklad sammanställning: Inkörning på området: Endast då boende har nödvändigt ärende. Hastighet: Gångfart 7 km/tim Parkering: Parkering ej tillåten i hela området (gäller även vändplatsen) Besöksplatserna: Boende får inte använda besöksplatserna för egen parkering.

5 Det här är alltså innehållet i Killingens regler för trafik och parkering och vad som gäller. Originalversionen finns på hemsidan men bifogas här som bilaga. Styrelsens slutkommentar: Nu har stämman skapat enkla och tydliga regler för biltrafik och parkering på området och som ligger väl i linje med vad som förväntas uppnås enligt stadgarna, en lugnare boendemiljö och större trafiksäkerhet. Den här frågan har skapat stor irritation i stort sett sedan området bildades och uppfattningarna om vad som ska gälla för den egna bilkörningen och parkeringen på området har inte alltid varit enig bland medlemmarna. Styrelsen är medveten om att även stämmans nuvarande beslut inte delas av alla. Det är dock styrelsens förhoppning att vi nu som medlemmar i vår samfällighetsförening tar ansvar och lojalt följer de regler vi gemensamt kommit överens om. Styrelsen vill i det här sammanhanget påminna om att det finns en avsikt bakom stadgarna om begränsad biltrafik och den är ju att vårt område inte är uppbyggt för någon egentlig biltrafik och området är därför känsligt och tar skada av bilkörning och parkering och där den begränsade biltrafiken också direkt syftar till att gagna en ökad trivsel och trygghet och minskade konflikter. Om vi inte visar respekt för vad som är avsikten med stadgarna i detta avseendet brister vi i hänsyn såväl till området som till varandra och det tror vi ingen egentligen vill göra. STYRELSEN

6 Anläggningssamfälligheten Killingens regler Regler Beslutade av stämman 2015 Ändrade av stämman Samfälligheten Killingens regler för fordonstrafik och parkering på området Killingens stadgar och boendeform Enligt Killingens stadgar är boendeformen utformad med begränsad fordonstrafik för att minska konflikterna mellan boende och fordon. Med begränsad fordonstrafik avses att området endast ska trafikeras av sådan fordonstrafik som är nödvändig för viktiga funktioner för boendet. Särskilt viktigt att tydliggöra är att den boendeform som avses i stadgarna innebär att det inte ska förekomma inkörning på området om inte inkörningen föranletts av en viktig funktion för boendet. Killingens regler för biltrafik på området Vid stämman 2017 beslutades att för Killingens trafikregler för boende på området ska trafikförordningens föreskrift för gångfartsområde gälla. Killingens regler för biltrafik och parkering lyder: - Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. - Du får inte parkera fordonet på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. - Du som är förare har väjningsplikt mot gående.

7 Anläggningssamfälligheten Killingens regler Skylten Gångfartsområde finns uppsatt vid infarten till området Om hastighetsbegränsning: Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart = c:a 7 km/timmen Om parkeringsförbud: Du får inte parkera fordonet på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. Samfälligheten har inga särskilt anordnade parkeringsplatser förutom uthyrningsplatser vid infarten till området. Om skyltningen: Stämman 2017 beslutade även att utöver Gångfartsskylten sätta upp skylt om parkeringsförbud för hela samfällighetsområdet vid infarten (områdesförbud). På vändplatsen gäller parkeringsförbud (beslutat av kommunen) men själva förbudshanteringen (skyltning och åtgärder mot överträdelser mot förbudet) sköts av kommunen eftersom vändplatsen ligger på kommunens mark. Sida 2

8 Anläggningssamfälligheten Killingens regler Vad innebär förbud mot parkering? Förbud att parkera innebär förbud mot att ställa upp ett fordon utom när man gör det: 1. för att trafikförhållandena kräver det 2. för att undvika fara, eller 3. för att låta en passagerare stiga i eller ur fordonet eller för att lasta av eller på gods. Undantag från förbud mot parkering Styrelsen har beslutat att ange följande undantag för förbud mot att parkera för att uppnå tydlighet och undvika konflikter: - Boende med handikapp där det utifrån arten av handikappet är nödvändigt att tillfälligt ha tillgång till parkerad bil i närheten av sin fastighet - Fordon för fastighetsarbeten där tillgång till parkerad bil är en förutsättning för arbetet. - Fordon för akut social service, t ex vid trygghetslarm Parkerat fordon får ej blockera trafiken på vägen. Sida 3

Förslag 6: Förslag om beslut om Gemensamma förhållningsregler

Förslag 6: Förslag om beslut om Gemensamma förhållningsregler Förslag 6: Förslag om beslut om Gemensamma förhållningsregler Förslag: Att stämman beslutar att det bifogade föreslagna samlingsdokument kallat Gemensamma förhållningsregler för boende i samfälligheten

Läs mer

Beslutade av stämman Anläggningssamfälligheten Killingens regler. Om begränsad fordonstrafik enligt samfälligheten Killingens stadgar

Beslutade av stämman Anläggningssamfälligheten Killingens regler. Om begränsad fordonstrafik enligt samfälligheten Killingens stadgar Om begränsad fordonstrafik enligt samfälligheten Killingens stadgar Enligt stadgarna är boendeformen utformad med begränsad fordonstrafik för att minska konflikterna mellan boende och fordon vilket innebär

Läs mer

Förslag 7: Förslag till beslut om en reviderad välkomstskrift

Förslag 7: Förslag till beslut om en reviderad välkomstskrift Förslag 7: Förslag till beslut om en reviderad välkomstskrift Förslag: Att stämman beslutar att bifogad reviderad välkomstskrift ska gälla för samfälligheten Välkomstskriften är reviderad för att anpassas

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

Timjans Samfällighetsförening

Timjans Samfällighetsförening Parkeringsövervakningen innebär: Parkera din bil i garaget i första hand. Garaget får inte användas som förråd eller verkstad. Du är inte garanterad en parkeringsplats utanför garaget utan parkering sker

Läs mer

Styrelsens förslag till stämman den 5 mars 2015

Styrelsens förslag till stämman den 5 mars 2015 1 Styrelsens förslag till stämman den 5 mars 2015 Antal förslag: 10. 1. Förslag till beslut om ett förtydligande av innebörden av begränsad fordonstrafik enligt Killingens stadgar. Förtydligandet ger anvisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2001:753 Utkom från trycket den 30 oktober 2001 utfärdad den 18 oktober 2001. Regeringen föreskriver att 3 kap. 6,

Läs mer

Samfällighetsförening 2012-01-10

Samfällighetsförening 2012-01-10 EKERO-VASBY Samfällighetsförening 2012-01-10 Trafik och parkering i området Under hösten 2011 genomfördes en undersökning i Ekerö-Väsby angående trafik och parkering i området. Undersökningsresultatet

Läs mer

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF)

Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Handläggare: Hans Magnusson Tel. 031-368 25 84 2017-08-31 Dnr 2231/17 Näringsdepartementet Yttrande över promemoria om cykelregler (dnr N2017/03102/TIF) Sammanfattning Göteborgs stad ställer sig i huvudsak

Läs mer

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum

Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum 1 (5) 2017-03-23 Samhällsbyggnadskontoret Frågor och svar om nya trafikregler i Södertälje centrum Vad är ett gångfartsområde? En väg eller ett område som enligt lokala trafikföreskrifter ska vara gångfartsområde

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning

Trafik och parkering i Visby innerstad. Resultat av en enkätundersökning Trafik och parkering i Visby innerstad Resultat av en enkätundersökning JANUARI Bakgrund I samband med Region Gotlands arbete med att ta fram en ny parkeringsstrategi för hela Gotland inbjöds Visby Innerstadsförening

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden Tekniska nämnden 1 (17) Plats och tid Hellqvistsalen, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 16.00 18.30 ande Görel Nilsson (S) Lennart Pettersson (S) Börje Andersson (C), ordförande Lars Andersson (C) Hans

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson

Underskrifter Sekreterare... Nina Andersson Protokoll Nr 7-16 Sammanträdesdatum 2016-10-12 Sammanträdestid 8.30-945 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Tjänstemän Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S), vice ordförande Agneta Åkerberg (C)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2002:943 Utkom från trycket den 11 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Analys av trafiksituationen

Analys av trafiksituationen Analys av trafiksituationen Under hösten har trafikgruppen haft 3 möten där flera ämnen har diskuterats. Deltagare i gruppen har varit följande personer: Bo Björkman, Beckomberga Allé 4 Fredrik Sjörén,

Läs mer

Trygghetsvandring i Kållekärr Onsdagen den 4 oktober 2017

Trygghetsvandring i Kållekärr Onsdagen den 4 oktober 2017 Trygghetsvandring i Kållekärr Onsdagen den 4 oktober 2017 Tid och plats: Onsdagen den 4 oktober 2017, klockan 18.00-20.00 Närvarande: Tjörns Kommun: Tjörns Bostads AB: Polisen Södra Fyrbodal: Kållekärrs

Läs mer

LindhagaBladet September 2014

LindhagaBladet September 2014 LindhagaBladet September 2014 Ordförande Kaj Lautiainen Axgatan 131 27 09 62 V ordförande Leif Ahlberg Rågkornsgatan 126 87 5058 Kassör Sven Göran Palm Rågkornsgatan 56 87 14 43 Sekreterare Stefan Runevik

Läs mer

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om.

reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. 1 Trafikreglering är ett vitt begrepp. Den vanligaste definitionen av trafikreglering är att reglera trafiken med hjälp av vägmärken, vägmarkering m.m. utan att bygga om. De allmänna trafikreglerna finns

Läs mer

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059

PROTOKOLL Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-14 52 Svar på medborgarförslag 2014:21 om att göra Forsbyvägen till huvudled KS-2014/1059 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå

Läs mer

Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig sommar!

Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig sommar! 13 november 2015 Sida 1 av 2 Finnboda Pirar Finnboda Udde Hej! Jag skrev till er senast i juni. Vi har sprungit igenom vår korta sommar och har genomlevt snart hela hösten. Jag hoppas ni haft en trevlig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Välkommen till. Samfälligheten Silvermossans Villaförening

Välkommen till. Samfälligheten Silvermossans Villaförening Välkommen till Samfälligheten Silvermossans Regler Rättigheter & Skyldigheter för medlemmar. 2016.04.08. Silvermossan Silvermossan är en samfällighetsförening som består av 63 hushåll. Området byggdes

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 19 september 2018 Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen (1998:1276)

Läs mer

Protokoll Nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande. Ledamöter

Protokoll Nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande. Ledamöter Protokoll Nr 2016-6 Sammanträdesdatum 2016-08-17 Sammanträdestid 1200-1230 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Övriga förtroendevalda

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:835 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver att 4 kap. 18

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enlighet med gällande lag för behandling av personuppgifter. Uppgifterna

Läs mer

Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist (fp)

Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist (fp) Sammanträdesdatum 1(12) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 18.00 20.00 Paragrafer 17-23 Beslutande Leo Smidhammar (m), ordförande Pelle Brandt (m) Torgeir Fjelde (m) Catarina Romedahl (c) Tommy Lindkvist

Läs mer

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun

Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-22 Samhällsbyggnadsnämnden 126 Nya felparkeringsavgifter i Kalmar kommun Dnr SBN 2019/0734 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse den 5 augusti 2019

Läs mer

Lokala trafikföreskrifter om parkeringsförbud på Bohusgatan och Upplandsgatan i Kävlinge Ärende 4 TN 2017/15

Lokala trafikföreskrifter om parkeringsförbud på Bohusgatan och Upplandsgatan i Kävlinge Ärende 4 TN 2017/15 Lokala trafikföreskrifter om parkeringsförbud på Bohusgatan och Upplandsgatan i Kävlinge Ärende 4 TN 2017/15 Sida 6 av 147 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-05-16 Dnr: TN 2017/15 Tekniska nämnden Lokala trafikföreskrifter

Läs mer

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg.

Trafikkontoret. Snabbguide trafikreglering på enskild väg. Trafikkontoret Snabbguide trafikreglering på enskild väg www.goteborg.se Här får du svar på de vanligaste funderingarna om hur trafik på enskild väg kan regleras: Enskild väg som begrepp i trafiklagstiftningen

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Till Styrelsen i Anläggningssamfälli gheten Killingen. Årsmöte 2015 Motion Trafikskylt vid vändplats. Vi bor i ett fantastiskt område, som ska vara så bilfritt som möjligt. Tyvärr finns det boende som

Läs mer

Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön. Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen

Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön. Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen Nya fordon, beteenden och trafikregler i närmiljön Niclas Nilsson, utredare Transportstyrelsen niclas.nilsson@transportstyrelsen.se 010-49 55 731 Cykel 1. Ett fordon som är avsett att drivas med tramp-

Läs mer

KANNTORPS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

KANNTORPS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Bilaga 1 STADGEÄNDRING 2. SAMFÄLLIGHETER Gemensamhetsanläggningarna 1-5, har tillkommit genom anläggningsbeslut. Anläggningarna är belägna på Kanntorp, Arnö och omfattar 1. Garage, gångar, belysning, planteringsytor

Läs mer

Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt

Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt Välkommen till Mästersångaren samfällighetsförening. Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt och naturnära, med Skogås centrum en kort promenad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (2007:90); SFS 2007:448 Utkom från trycket den 15 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN

ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN RAPPORT ÖVERSYN AV LOKALA TRAFIKFÖRESKRIFTER I VINDELN 2019-05-29 UPPDRAG 291525, Hastighetsplan Vindeln Titel på rapport: Översyn av lokala trafikföreskrifter i Vindeln Status: Slutrapport Datum: 2019-05-29

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR 1 Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR

PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRADE I ESLÖVS KOMMUN INFORMATION OCH VILLKOR Information om och villkor för parkeringstillstånd för rörelsehindrade 2 (5) Allmänt Ansökan kan göras av personer med omfattade

Läs mer

Välkommen till Liegatan

Välkommen till Liegatan Välkommen till Liegatan - - - - - Hej och välkommen till ditt nya boende på Liegatan! Vi vill i denna mapp ge dig en kort presentation av samfälligheten samt lite information som kan vara bra att känna

Läs mer

Vi bifogar här våra kommentarer och det reviderade underlaget för kännedom.

Vi bifogar här våra kommentarer och det reviderade underlaget för kännedom. Lars-Åke Tis 2015-05-19, 13:45 Nu när stämman är över och protokollet är justerat och klart kan vi (styrelsen) ta itu med våra uppdrag. Ett av dessa var ju att ta fram ett kostnadsförslag för en jurist

Läs mer

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare...

Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Ordföranden samt Agneta Åkerberg. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2015-3 Sammanträdesdatum 2015-05-13 Sammanträdestid 11-1128 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Jan Dickens (S) Agneta Åkerberg (C) Tjänstemän Inge Emanuelsson,

Läs mer

Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande. Fr.o.m. den 1 mars 2018

Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande. Fr.o.m. den 1 mars 2018 Nya parkeringsregler för Alskärets boende och besökande Fr.o.m. den 1 mars 2018 Sammanfattning Fr.o.m 1 mars införs parkeringsavgift - 2 kr/ timme, max 20 kr/ dag (boendeparkering med särskilt parkeringstillstånd)

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Tätortsupprustning Pajala

Tätortsupprustning Pajala SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tätortsupprustning Pajala Pajala, Norrbottens län projektnummer 881028 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Bo 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Riktlinjer för kommunal parkeringsövervakning

Riktlinjer för kommunal parkeringsövervakning 1(5) STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 56 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00066-514 KS 2018/00239-511 Riktlinjer för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden, arbetsutskottet Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15 Ledamöter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1265 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver att 2 kap.

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Bybladet. Juni 2015. Bybladet innehåller:

Bybladet. Juni 2015. Bybladet innehåller: Bybladet Juni 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Nya styrelsen och ansvarsområden Städdagen den 9/5 Fasadprojektet Takprojektet Bollspel förbjudet på innergårdarna Nya trafikskyltar i området

Läs mer

Hur hanterar man övergivna fordon?

Hur hanterar man övergivna fordon? Hur hanterar man övergivna fordon? Oktober 2014 Parkeringsproblem och övergivna fordon Vad kan styrelsen för en samfällighetsförening göra för att lösa parkeringsproblem på föreningens vägar och hur gör

Läs mer

Välkommen till Samfälligheten Rökglaset

Välkommen till Samfälligheten Rökglaset Välkommen till Samfälligheten Rökglaset 2018-04-13 Innehåll Välkommen... 2 Fakta om samfälligheten... 2 Hemsidan... 2 Städdagar... 2 Städlag... 2 Städmanual... 3 Samfällighetsavgiften... 3 Gemensam utrustning...

Läs mer

Sörgårdsnytt. IT-Nytt

Sörgårdsnytt. IT-Nytt Sörgårdsnytt Hej och välkomna till Sörgårdsnytt December -2011 Sörgårdsnytt finns även som en pdf-fil på hemsidan. www.hsb.se/goteborg/sorgarden. IT-Nytt Vill ni ha föreningens information via e-post?

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m

Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Sammanställning av Göteborgs kommuns lokala trafikföreskrifter som inte behöver märkas ut m.m Gällande lokala trafikföreskrifter den 12 januari 2015. I Svensk trafikföreskriftsamling, www.stfs.se, finns

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

2006-09-29 Sidan 1 av 6 Boendepärmen

2006-09-29 Sidan 1 av 6 Boendepärmen 2006-09-29 Sidan 1 av 6 Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars ändamål är att upplåta bostäder eller lokaler med bostadsrätt åt sina medlemmar (bostadsrättshavare).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2008:46 Utkom från trycket den 19 februari 2008 utfärdad den 31 januari 2008. Regeringen föreskriver att 3 kap. 17

Läs mer

Parkering på enskild mark

Parkering på enskild mark INFORMERAR RÅDGIVNINGSAVDELNINGEN INFORMERAR OM Parkering på enskild mark Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2004:296 Utkom från trycket den 26 maj 2004 utfärdad den 6 maj 2004. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog.

FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog. Transportstyrelsen Förändringar i version 7 av datakatalogen Sida 1 av 12 FÖRÄNDRINGAR SOM INFÖRTS I DATAKATALOG VERSION 7 Detta dokument beskriver de förändringar som har införts i version 7 av RDT datakatalog.

Läs mer

Författare Datum Arkiveringstid Sandeck, Annika år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Lankinen, Timo

Författare Datum Arkiveringstid Sandeck, Annika år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Lankinen, Timo Instruktion 31298/26.0 Företagsintern 1 av 8 Författare Datum Arkiveringstid Sandeck, Annika 2017-04-06 10 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Lankinen, Timo 2017-03-31 2020-03-31 Vägtrafik och

Läs mer

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat

Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Kommunstyrelsen 2017-06-19 Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad och miljö KSKF/2016:613 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion Låt cyklister cykla mot enkelriktat Förslag

Läs mer

Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Taxa för kommunal parkeringsövervakning STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-15, 57 Gällande från 2018-11-01 Ansvarig handläggare: Emil Wissman Diarienummer: MBN 2018/00064-315 KS 2018/00238-315 Taxa för kommunal parkeringsövervakning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2011:178 Utkom från trycket den 15 mars 2011 utfärdad den 3 mars 2011. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019

Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Felparkeringsavgift inom Vara kommun år 2019 Överträdelse av bestämmelser i trafikförordningen (1998:1276) i lokala trafikföreskrifter, samt kontrollavgift vid felaktig parkering på privat mark Antagen

Läs mer

BLOMLÅDOR SOM TRAFIKHINDER

BLOMLÅDOR SOM TRAFIKHINDER BLOMLÅDOR SOM TRAFIKHINDER Villkor för att blomlådor ska tillåtas som trafikhinder De boendes ansvar för blomlådorna/trafikhindren 1. Ansvariga måste vara bosatta utmed den gata där utplacering ska ske.

Läs mer

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun

Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C. Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Taxor och avgifter för samhällsbyggnadsenhetens verksamhet, del C Trafik, parkering, dispenser, industrispår i Västerviks kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018 12 17, 54 att gälla från 1 januari

Läs mer

Sammanträdesdatum Föregående mötesprotokoll TN 16/53. 3 Information från tekniska förvaltningen TN 16/102

Sammanträdesdatum Föregående mötesprotokoll TN 16/53. 3 Information från tekniska förvaltningen TN 16/102 TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-06-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 juni 2016, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott Publicerad den 14 september 2018 Utfärdad den 22 augusti 2018 Riksåklagaren

Läs mer

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad

Dnr TE11/409. Blomlådor som farthinder. Reviderad Dnr TE11/409 Blomlådor som farthinder Reviderad 110429 Dnr Dnr 2/9 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad gäller för gatan där blomlådan ska placeras?... 3 3 Placering av blomlådor... 3 4 Det här

Läs mer

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen

Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Trafikregler innanför & utanför arbetsplatsen Niclas Nilsson, utredare sektion vägtrafik, väg- och järnvägsavdelningen, Transportstyrelsen 1 Disposition Lagstiftning Trafikregler, vägmärken Lokala trafikföreskrifter

Läs mer

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613)

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken

7 Anvisningsmärken. 7.1 Allmänt. 7.2 Kommentarer till vissa anvisningsmärken 7 Anvisningsmärken 7.1 Allmänt Anvisningsmärken är, som namnet antyder, märken som ger anvisningar till trafikanterna. Anvisningar som ges med anvisningsmärken har oftast en direkt eller indirekt tvingande

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Stanna och parkera Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om felparkeringsavgift (1976:206) Förordning om felparkeringsavgift (1976:1128)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den 17 januari 2018. TSFS 2018:2 Utkom från trycket den 22 januari 2018 VÄGTRAFIK

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tävling eller uppvisning med motordrivna fordon på väg; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 2017:[XX] Utkom från trycket den [DATUM ÅR] VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att kunna behandla ansökan fordras att legitimerad läkare fyllt i läkarintyget på sidan 2 samt att ett välliknande foto i passfotoformat samt namnteckning

Läs mer

Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun

Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun 1 (5) Taxa för felparkering 2018 och tillsvidare, Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Taxa för felparkering 2018 Beslutsdatum: 2017-11-14,

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR MUSKÖ HAVSBADS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING (2017)

ORDNINGSREGLER FÖR MUSKÖ HAVSBADS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING (2017) ORDNINGSREGLER FÖR MUSKÖ HAVSBADS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING (2017) MOTORFORDONSTRAFIK INOM MUSKÖ HAVSBAD Allmänt Parkering eller uppställning av motorfordon på vägar, vändplaner och mötesplatser är förbjuden.

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Välkommen till Svedudden

Välkommen till Svedudden Välkommen till Svedudden Juli 2014 Juli 2014 Välkommen till Svedudden Information till fastighetsägare i Svedudden. I och med att du äger en fastighet i Svedudden så är du också medlem i Sveduddens samfällighetsförening

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

Information om utplacering av blomlådor

Information om utplacering av blomlådor Information om utplacering av blomlådor Arvidsjaurs kommun Uppdaterad: 2016-06-07 Arvidsjaurs kommun Information om utplacering av blomlådor För att öka uppmärksamheten och minska hastigheten finns möjlighet

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

Mötesanteckningar Vinningarådet. Välkomna Kjell Hedvall och Bertil Jonsson hade tyvärr fått förhinder. Monika Andersson hälsade välkomna.

Mötesanteckningar Vinningarådet. Välkomna Kjell Hedvall och Bertil Jonsson hade tyvärr fått förhinder. Monika Andersson hälsade välkomna. Datum:2015-06-03 Sidan 1 av 6 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2015-06-03 Deltagare Se bifogad deltagarlista, 15 personer från Vinninga Från kommunen: Paula Evertsson, Tora Gustafsson,

Läs mer

Att bo på Brittsommargränd

Att bo på Brittsommargränd 1(5) Att bo på Brittsommargränd Allmänt Brittsommars Samfällighetsförening är en anläggningssamfällighet bestående av 24 enskilt ägda hus (12 parhus) med tillhörande tomter. Tillsammans disponerar dessa

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan

Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Tekniska nämnden 2010 02 25 20 60 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 02 11 35 90 Dnr 2009/776.008 Medborgarförslag om parkering efter Västra Parkgatan Ärendebeskrivning Anders Winsa anför följande i

Läs mer

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Dnr Sbn 2013-445 Anna Wallroth Dnr KS 2013-749 Samhällsbyggnadsnämnden Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning,

Läs mer

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet 1 (6) INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet För att få en ökad trafiksäkerhet är det viktigt att vi alla börjar prata om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Se bilagd förteckning. Tekniska förvaltningen,

Se bilagd förteckning. Tekniska förvaltningen, Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset, Lomma Tid Måndagen den 5 november 2012, kl. 18.30-21.05 Beslutande Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid (S) Åsa Ahlström (M) Ola Ahlqvist

Läs mer