Dokumentation från dialogseminarium kring föräldraskap och familjeliv , Bibliotekets hörsal, Karlskoga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation från dialogseminarium kring föräldraskap och familjeliv 20130923, Bibliotekets hörsal, Karlskoga"

Transkript

1 Dokumentation från dialogseminarium kring föräldraskap och familjeliv , Bibliotekets hörsal, Karlskoga Kompetenta familjer Deltagare: Marie Enarsdotter, socialrådgivare Satelliten Karlskoga Birgitta Nässlander, socialrådgivare Satelliten Karlskoga Johanna Ärlandsback, socionom Karlskoga församling Britta Mörk, församlingspedagog Karlskoga församling Helena Frisk Wesström, samordnare ÖLIF Karlskoga/Degerfors Margareta Johansson, folkhälsochef Örebro läns idrottsförbund Cristina Lantz, socialsekreterare Degerfors Ann-Christine Forsberg, socialsekreterare Degerfors Barbro Åbyhammar, Familjerådgivningen ÖLL Marina Sjödahl, Föreningskonsulent Karlskoga Ann-Katrin Skålberg, lärare Parkskolan Degerfors Carina Israelsson, Verksamhetschef ABF Karlskoga/Degerfors Projektgruppen: Ida Broman, Folkhälsoförvaltningen Karlskoga/Degerfors Cecilia Ljung, Folkhälsoförvaltningen Karlskoga/Degerfors Karin Fröding, Örebro universitet Charli Eriksson, Örebro universitet Introduktion och inledning Ida hälsar alla välkomna och vi gör en kort presentation av vilka som deltar i seminariet. Flera olika verksamheter och funktioner är representerade. Detta dialogseminarium är det 5:e som anordnas inom ramen för forskningsprojektet. Seminariet syftar till att sprida, förankra, diskutera och fördjupa kunskapen från den intervjustudie som gjorts i projektet. Dialog och delaktighet är en viktig del i forskningsprojektet. Ida gjorde en kort genomgång av projektets syfte och olika delar. Seminariets fokus är de verksamhetsintervjuer som gjorts med verksamheter som arbetar med barn, unga, föräldrar och familjer på olika sätt.

2 Presentation av intervjustudiens uppläggning Kompetenta familjer Karin Fröding har gjort denna intervjustudie och hon inledde med att redogöra för syftet och upplägget för den: Syftet med studien är att belysa olika verksamhetsföreträdares perspektiv på, och erfarenheter av, samspel med föräldrar/familjer. För att besvara syftet har 12 intervjuer genomförts med olika typer av verksamhetsförträdare enligt nedanstående matris. Huvudman Karlskoga Degerfors Länsövergripande Kommunen F-6 skola Barn & utbildnings förv. 7-9 skola 7-9 skola Gymnasium Socialtjänst Socialtjänst ÖLL Barn & ungdoms psyk Familjerådgivning Idéburna organisationer X X X I den första delen av presentationens redogjorde Karin för resultaten från studien med fokus på: Del 1: Verksamheternas struktur och förutsättningar (Bilder från seminariet skickas ut till alla deltagare) Sammanfattning av presentationen, del 1: Verksamheterna har antingen hälsofrämjande, förebyggande eller behandlande arbete som fokus. Utifrån intervjuerna har det framkommit tankar kring vilka förutsättningar som krävs/finns behov av för att kunna bedriva verksamhet för familjer. Några av dessa är: mer tid för familjerna/föräldrarna, ändamålsenliga lokaler, fortbildning för att kunna möta nya utmaningar, stöd och tydlighet från ledning samt ekonomi.

3 Även samverkan diskuterades under intervjuerna och där framkom olika perspektiv på detta. Några verksamheter ser sig som en spindel i nätet för samverkan, medan andra inte ser något behov av att samverka med andra aktörer i arbetet med familjer. Samverkan kan också fylla olika funktioner. Den kan antingen vara ärendefokuserad (kring en särskild familj) eller fungera mer som nätverk för informationsspridning och erfarenhetsutbyte. Verksamheterna angav också att den personliga relationen och fysiska närvaron var viktig för att få samverkan att fungera bra. Den personliga relationen och fysiska mötet nämndes också som viktigt och som den bästa metoden när det gäller att sprida information och marknadsföra olika insatser till föräldrar/familjer. Diskussion, del 1 Efter genomgången så fikade vi tillsammans och diskuterade under tiden följande frågor: Vilka verksamheter behöver belysas för att ge en bättre bild av det som pågår idag? Hur kan samverkan mellan verksamheter vidareutvecklas? Hur kan vi bättre synliggöra det som finns? Diskussionerna genomfördes i tre olika grupper. Grupp 1 (Cecilia): Majblommeföreningen kom fram som ett exempel på verksamhet som vore intressant att lyfta mer i familjestödssammanhang. För att få stöd via dem innebär det dock att man som familj måste tydligt redogöra för sin ekonomi, vilket skulle kunna ses om hinder för många. Rädda Barnen som bland annat har föräldratelefon är en viktig aktör (Regionalkontoret finns i Karlstad). Även BRIS har föräldratelefon, ett lättillgängligt stöd för föräldrar. Förslag på andra verksamheter som kan belysas är: Röda Korset, Boende för ensamkommande flyktingbarn (Vida världen och Poeten) samt dessa barns gode män. Samverkan kan ske via föräldramöten (ex. tematiska), men frågan är om vi når alla där? Viktigt är att nå föräldrar där föräldrar och barn redan finns - inte skapa nya arenor utan nyttja de befintliga bättre, samverkan är grund för detta. Hur kan man synliggöra verksamheter såsom Majblomman mer? Förslag är via skolsköterskorna, hemsida där bra sökord behövs. Överlag är det viktigt att synliggöra de kontaktuppgifter som finns till de olika verksamheterna bättre. Att synliggöra vad som finns genom olika befintliga arenor föreslogs, exempelvis via familjerådgivningen, ÖLIF, simhallen, biblioteket m.m. Positivt bemötande lyftes som viktigt i både verksamhetsintervjuerna och enkätstudien med föräldrar. Detta är något alla verksamheter måste ta till sig. Tid för familjen är också en gemensam punkt från dessa två studier.

4 Grupp 2 (Karin): Samverkan är beroende av en tydlig ledning, annars är det lätt att projekt och samverkan rinner ut i sanden. Det byts ofta ut individer i samverkansprojekt och därför är ledningen så viktig som håller ihop arbetet. Risk att det annars krävs eldsjälar som får hålla i arbetet. Viktigt att diskutera mandat i samverkansprojekt, viktigt att få mandat för det man gör i en grupp. Den generella hälsovården riktar sig tydligt till både föräldrar och barn vad gäller 0-6 år, men den generella hälsovården som riktar sig till barn år riktar sig mer till individen/barnet, ex. mötet mellan skolsköterska och barn. Föräldrar inkluderas med information men ej i mötet. Detta gör att det kanske inte är lika lätt att identifiera stöd som riktar sig till föräldrar när barn är mellan år. Kan bli svårt att nå föräldrar på den generella arenan. Måste nå föräldrar specifikt. Detta gör också att arenan ser olika ut vad gäller samverkan. En helt annan arena att följa och stödja föräldrar på är på arbetsplatsen. Diskussion kring att arbetsgivare ska, som personalvård, låta föräldrar prata föräldrastöd på arbetstid. Nå föräldrar när de nyss fått barn inom BVC är viktigt. Betydelsen av att det är en ny tid och nya föräldrar lyftes fram. Föräldrar har ofta mycket fokus på sig själva, sin utveckling, sina känslor. Om föräldrar kan få större förståelse för sina egna känslor kan de också få större förståelse för tonåringens/barnets känslor. Många föräldrar har hamnat i kamp- och tjatfällan. Är Gym ett möjligt samarbetsfält? Till gymmet går både ungdomar och föräldrar. Grupp 3 (Ida): Prestige kan vara hinder för samverkan. Vi måste fråga oss vad vi har i fokus! Vi har alla samma mål och det är att vi som jobbar med familjer vill barn och föräldrars bästa. Sekretess kan ofta ses som ett hinder för samverkan, här gäller det att ha familjerna med sig för att underlätta detta, ex. Nyckeln som är ett samverkansmöte mellan bl.a. socialen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen m.fl. och som är överenskommet med klienten vilket gör att sekretessen hävs. Vi måste vara öppna mot varandra som verksamheter och dra nytta av varandras kompetenserbesöka verksamheter, vara generösa mot varandra och inte se varandra som konkurrenter i arbetet. Tillsammans har vi mycket kompetens som bör nyttjas på bästa sätt. Exempel på det är Österledsskolan som samverkan med Svenska kyrkan för att finnas för ungdomarna i vardagen, där de befinner sig. De personliga relationerna är jätteviktiga och underlättar samverkan mellan verksamheter. Vi måste tänka och diskutera tillsammans mellan verksamheterna, seminarier är en bra metod för det. Skolan är en viktig arena för att stödja föräldrarna, eftersom de finns där för barnen och blir därför viktiga för hela familjen. Tehuset Kahtoon i Karlskoga lyftes som en viktig verksamhet för kvinnor/mammor. Där byggs sociala nätverk och man fokuserar på självständighet för kvinnorna, utifrån de kvinnor som lever

5 med hedersproblematik. De har varit jätteduktiga på att vara tydliga och visa upp sin verksamhet så att den blir känd. Efter fikat redogjorde Karin för resultaten som fokuserar på: Del 2: Verksamheternas perspektiv på föräldrar och barns behov Sammanfattning av presentationen, del 2: Verksamhetsföreträdarna beskrev hur de ser på de behov som finns bland familjerna i kommunen idag. Där framkom bl.a. följande behov: - Tid för familjen och att prioritera sin tid rätt - Stöd: i kontakt med skolan, att utreda sin livssituation, utveckla sina relationer, ta beslut i sitt föräldraskap - Motivation till att göra förändringar - Stärkas i sin föräldraroll - Peppas som förälder, Du är bra - Hitta sina egna resurser Verksamheterna uppgav också hinder de trodde kunde finnas för föräldrar, både för att söka stöd och hinder i föräldraskapet. Dessa var bl.a. negativa erfarenheter av olika myndigheter, otillgänglighet hos verksamheter, personliga trauman, alkohol/droger, dålig självkänsla och stress. Även behov hos barn och unga lyftes i intervjuerna med verksamheterna. Där framkom det att de upplevde att barn har ett större behov av vuxna och närhet till vuxna idag och att det finns ett behov av en väl fungerande familj och vardag för att kunna klara av exempelvis skolgången. Att bli lotsad rätt i behov av stöd och att ha vuxna som lyssnar på deras behov nämndes också. Diskussion, del 2 Frågor som var utgångspunkt för seminariets andra diskussion var Känner ni igen er i resultaten? Vilka ytterligare behov och hinder finns bland barn, ungdomar och familjer och hur kan de bemötas inom er verksamhet? Skolan som arena lyfts som viktig hur ser ni på det? Grupp 1 (Cecilia): Det behövs mer samarbete över gränserna! Det är lättare att ta kontakt när man har ett ansikte på personer som jobbar inom olika verksamheter. Inom idrotten har det funnits problematik kring kontakt med föräldrar med olika kulturella bakgrunder, där både språket och de kulturella skillnaderna gjort att man fått tänkt om i arbetet. För att ledarna bättre ska nå alla föräldrar. I Karlskoga har en person med goda språkliga och kulturella kunskaper anställts för att stötta föreningslivet med detta, inom ramen för samverkan mellan kommunen och idrotten.

6 Skolan är en viktig arena för föräldrarna, vilket angetts både i enkäten och i föräldraintervjuer. Hur kan vi tillmötesgå föräldrarnas önskan/behov? Vilken roll har man egentligen som skolpersonal? Skolan bör ändå se sig i ett större sammanhang och kunna slussa vidare familjer vid behov. Kunskap om bemötande blir viktigt hos alla verksamheter, då det är grunden och även det som föräldrar ser som en av de viktigaste faktorerna för att stärkas i sin roll. Diskussion fördes kring att nå de familjer som inte kom på föräldramöten. Ett exempel som lyftes är de öppna föräldramöten, där ingen start och sluttid finns utan föräldrarna får komma mer som drop-in för att träffa personalen. Fördel med det är att pedagogen träffar alla föräldrar, nackdelen är att föräldrar inte träffar varandra och möjlighet till nätverk och erfarenhetsutbyte försvinner. Det är viktigt att samverka utifrån olika arenor för att nå familjerna ett exempel är samverkan mellan skolsköterska och ÖLIF gällande överviktiga barn. Ett annat gott exempel är IOR/ Pinocchio i Degerfors (kring barn som riskerar att utveckla ett normbrytande beteende) där samverkan sker mellan skola och socialtjänsten och arbete sker både i hem och skola. Gruppen lyfte att det vore intressant att titta mer på resultaten från enkäten utifrån ett jämlikhetsperspektiv och se hur behov och önskemål skiljer sig åt mellan olika grupper av föräldrar. Grupp 2 (Karin): Gruppen var samstämmig kring att de känner igen sig i resultaten. Närvarande vuxna både hemma och i skolan behövs. Det verkar vara en brist på det i vissa fall. Diskussion kring att föräldrar har egna behov och barnen har stora behov av vuxna och det är lätt att det kan bli en kamp mellan detta. Egen tid, vår tid och barnen är egen tid diskuteras och hur det har förändrats över tid. De som slår sig till ro i föräldraskapet och njuter av det har lättare att vara närvarande med barnen. Diskussion kring individualism sett ur ett samhälleligt problem. Skolan viktig som arena för föräldrastöd. Fältsekreterare saknas som bollplank runt barnen, de saknas av både skolpersonal och föräldrar. Grupp 3 (Ida): Om familjen har praktiska bekymmer eller känslomässiga bekymmer blir bemötandet olika från verksamheterna. Bemötande av familjers behov är också olika om behovet lyfts av individerna själva eller om det är verksamheternas om uppmärksammar/antar att behov finns. Hur kan man stötta de familjer som är gömda och papperslösa - vilka behov har de? Samspel mellan föräldrar som par är viktigt för familjen och för att man ska kunna stötta varandra i föräldraskapet. Exempel på det är PREP som Svenska kyrkan erbjuder som fokuserar på friskvård för relationer (ny kurs våren 2014). Kyrkan har en låg tröskel för att skapa insatser efter de behov som uppkommer. Exempel på det är den grupp av konfirmandföräldrar som fått en egen gruppverksamhet för att få kunskap för att i sin tur kunna stötta barnen i deras livfrågor. Vi måste fokusera på att stärka föräldrarna för att de ska hitta det bästa för sitt barn.

7 Samverkan med skolan är avgörande för att nå föräldrar på bästa sätt. Avslutning Seminariet har gett flera viktiga perspektiv och erfarenheter kring familjestödsarbetet och behov och förutsättningar som krävs för det. Intervjuresultatet som presenterats kommer att kompletteras med de diskussioner som deltagarna deltagit i under seminariet. Några av de reflektioner som kommit från deltagarna visar att många upplevde att det varit ett intressant och trevligt möte, särskilt viktigt då det ger en bra möjlighet att träffa andra som jobbar med dessa frågor och få ansikten på varandra. Att få tid för att träffas i personliga möten över verksamhetsgränserna och diskutera tillsammans är viktigt för samverkan och utveckling av arbetet. Charli avslutade seminariet med att läsa ur dikten Vårt land, som visar på vikten av att människor får komma till tals. Tack alla till alla som deltog vid seminariet! Sammanställt av: Ida Broman Folkhälsoutvecklare/lokal projektsamordnare

8

Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors

Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors Kompetenta familjer Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors Behov och utmaningar Camilla Pettersson Örebro universitet Dagens presentation: Bakgrund till Projektet Kompetenta familjer ideal och

Läs mer

Dokumentation från seminarium Att stärka familjer i Karlskoga och Degerfors

Dokumentation från seminarium Att stärka familjer i Karlskoga och Degerfors Handläggare: Ida Broman, Folkhälsoförvaltningen Dokumentation från seminarium Att stärka familjer i Karlskoga och Degerfors 20140402, kl 13-16, Campus Alfred Nobel, Karlskoga Deltagare: Marie Enarsdotter,

Läs mer

Kompetenta familjer. Att vara tonårsförälder Utmaningar och behov 2015-01-09. Cecilia Ljung Folkhälsostrateg

Kompetenta familjer. Att vara tonårsförälder Utmaningar och behov 2015-01-09. Cecilia Ljung Folkhälsostrateg Kompetenta familjer Att vara tonårsförälder Utmaningar och behov Charli Eriksson Professor i folkhälsovetenskap Örebro universitet Cecilia Ljung Folkhälsostrateg Bakgrund till Projektet Kompetenta familjer

Läs mer

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på F En mötesplats! Fen är en hälsofrämjande plats för samspel där Gävle kommun och Region Gävleborg samordnar resurser för att underlätta för föräldrar att mötas

Läs mer

Älvsjö Öppna förskola

Älvsjö Öppna förskola K V A L I T E T S G A R A N T I Älvsjö Öppna förskola Sid 1 (5) Öppna förskolan är öppen på heltid, med en heltidsanställd förskollärare och en på 80 %. Ledningen utgörs av förskolechef inom Solbergaskogens

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Ett socialt investeringsprojekt med plattform på familjecentralen i Klockaretorpet, Norrköping. Samverkan mellan social- och utbildningskontoret

Läs mer

fa m i l j e g u i d e n k a r l s k o g a d e g e r f o r s

fa m i l j e g u i d e n k a r l s k o g a d e g e r f o r s fa m i l j e g u i d e n k a r l s k o g a d e g e r f o r s fa m i l j e g u i d e n v e r k s a m h e t e r och aktiviteter för barn, f ö r ä l d r a r och fa m i l j e r p r o j e k t l e d a r e f

Läs mer

NÄRD INTE TÄRD. Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013. Helena Post Mårtensson Projektledare

NÄRD INTE TÄRD. Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013. Helena Post Mårtensson Projektledare NÄRD INTE TÄRD Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013 Helena Post Mårtensson Projektledare FoUrum - samverkan för bästa möjliga socialtjänst 13 kommuner i ett utvecklingspartnerskap

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (5) Giltig 2016 - E n m ö t e s p l a t s för f ö r ä l d r a r o c h små b a r n ( 0-5 å r ) so m t i l l sa m m a n s u t for skar världen, k ny t e r ny a soc i a l a ko n t a

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Feriepraktikanter sommaren 2011

Feriepraktikanter sommaren 2011 Kompetenta familjer Feriepraktikanter sommaren 2011 Folkhälsan Karlskoga Kommun Föräldrastöd Emmy, Emil, Anton, Johanna RAMAR & KRAMAR Inledning Karlskoga och Degerfors kommuner genomför tillsammans med

Läs mer

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012 Föräldrastöd Stenungsunds kommun Handlingsplan 2012 Föräldrastödets organisering i Stenungsunds kommun Genom ledningsgruppens samordningsarbete under projektet Föräldrastöd A till Ö och utifrån resultatet

Läs mer

En god start i livet, ett jämlikt GBG

En god start i livet, ett jämlikt GBG En god start i livet, ett jämlikt GBG Hjällbo Familjecentral, en av tre! Familjecentrerat arbetssätt Folkmängd: 7602 personer år 2016 Utländsk bakgrund 2016 Lägsta primärområde Göteborg Högsta primärområde

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Illustration: Eva Lindén Bilaga 2 Dokumentation av gruppdiskussion från dialogseminarie 7 december 2015, Örebro slott Reflektion och diskussion Som avslutning

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Dagordning 20/8. Kl 08.30 10.00

Dagordning 20/8. Kl 08.30 10.00 Kl 08.30 10.00 Dagordning 20/8 Inledning bakgrund presentation Genomgång av nätverkets och vars och ens/varje verksamhets uppdrag 10.00 10.20 Fika 10.20 12.30 Idéer om nya former och arenor för föräldrastöd

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Barn och ungas delaktighet! Så mycket mer än att bara bestämma

Barn och ungas delaktighet! Så mycket mer än att bara bestämma Barn och ungas delaktighet! Så mycket mer än att bara bestämma 2008-2013 Barn och ungas inflytande och delaktighet Egen växtkraft: 2 projekt: Individuell delaktighet i frågor som är viktiga i det enskilda

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 2008-11-20 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist 1 (7) Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen Bakgrund Ungdomsmottagningar,

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Göteborg den 30 oktober 2014 Ann-Christine Gullacksen 1 Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment Göteborg den 30 oktober 2014 Ann-Christine Gullacksen 2 Delaktighetstrappan

Läs mer

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (6) Giltig 2015 Genom öppna förskolan erbjuds familjer möjlighet att möta andra föräldrar och barn. Här erbjuds en planerad pedagogisk och social verksamhet vars innehåll påverkas

Läs mer

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun 2011-04-27 SN 127 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun Den kommunala socialförvaltningens barn- och familjeavdelning ska verka för att på barn och unga växer

Läs mer

Förebyggandevecka på Fabriken.

Förebyggandevecka på Fabriken. Förebyggandevecka på Fabriken. Välkommen till gratis föreläsningar om socialtjänstens förebyggande arbete i år med fokus på tjejer! 20 24 november bjuder och Familjecentralsenheten in till Fabriksgatan

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Frågor att diskutera Hälsofrämjande arbete Inledning Nätverket för hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Halland 1 har sammanställt ett diskussionsunderlag som

Läs mer

Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i

Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i och effekter av ledarledda grupper för föräldrar med äldre barn och tonåringar Anders Broberg & Elin Alfredsson anders.broberg@psy.gu.se elin.alfredsson@psy.gu.se

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats Foto: Josefin Sejnelid Länssamverkan föräldrastöd Deltagarna i gruppen har ett strategiskt uppdrag i sin organisation eller i länet. Deltagare

Läs mer

Föräldrastöd i grupp

Föräldrastöd i grupp Föräldrastöd i grupp Regeringens definition och målsättning av föräldrastöd 2018 Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med

Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med Ideella sektorn i Örebro län - En kraft att räkna med 2013-02-19 Föreningar i Örebro län Det finns drygt 3 100 föreningar i Örebro län. Nästan hälften av alla vuxna är aktiva i en förening. Största engagemanget

Läs mer

Erfarenhetsseminarie Västermodellen

Erfarenhetsseminarie Västermodellen Erfarenhetsseminarie Västermodellen 13 september EN HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Agenda 13.00-13.30 13.30-13.50 13.50-14.00 Gun o Ingrid bakgrund och sammanställt material Jeanette presenterar följeforskningsresultat

Läs mer

Grundutbildning för gode män till ensamkommande barn

Grundutbildning för gode män till ensamkommande barn INBJUDAN TILL Grundutbildning för gode män till ensamkommande barn Behovet av utbildning för gode män till ensamkommande barn är stort i landet. SKL Sveriges Kommuner och Landsting, har tagit fram ett

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Vilka barn menar vi? Barnmisshandel är när en vuxen person utsätter ett barn för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp,

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Barnkonventionen i föräldrastöd

Barnkonventionen i föräldrastöd Barnkonventionen i föräldrastöd - en intervjustudie med ledare Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Nationella strategin för ett utvecklat föräldrastöd Föräldrastöd bör ha ett tydligt barnrättsperspektiv

Läs mer

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Fokus Föräldrar 2015 Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Sundbybergs stad satsar på föräldrar! Nu är det återigen dags för årets föräldravecka.

Läs mer

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 1 Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 2 Fritid Det traditionella föreningslivet upplevs som ett hinder med stora krav för medverkan, ibland annat vad gäller långsiktiga åtaganden och

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Kompare Diarienummer: 2008-00877 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): februari Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt vid

Läs mer

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson I början av 2018 gjordes utskick av en webbaserad enkät till 1494 personer som deltagit vid en del av de aktiviteter som anordnades

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Program Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2

Program Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Program 13.00 Välkomna 13.15 Presentation av projektet 14.00 Fika 14.30 Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd Inga-Lill Jakobsson och Marianne Lundgren 2017-09-07 Samma Koll i samarbete

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Samverkan varför, när och hur?

Samverkan varför, när och hur? Samverkan varför, när och hur? Varför behövs samarbete? Det finns ett tydligt samband mellan utsatthet och ohälsa, försenad utveckling samt bristande skolgång Vanligast och även mest allvarligt med multipla

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

Kvalitetssäkra utvecklingssamtalet i förskolan

Kvalitetssäkra utvecklingssamtalet i förskolan Kvalitetssäkra utvecklingssamtalet i förskolan Behövs det? Birgitta Svensson, PhD Folkhälsovetenskap Regional utvecklingsledare Region Värmland Bakgrund Sjunkande andel barn som är behöriga till gymnasiet,

Läs mer

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Vätterskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg och förskola Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hälsofrämjande förstärkta hembesök

Hälsofrämjande förstärkta hembesök Hälsofrämjande förstärkta hembesök Modellområde Vänersborg Psynkprojekt SKL. Per Möllborg, barnhälsovårdsöverläkare, VG regionen Karin Zandèn Distriktsköterska BVC Vargön Hypotes Hälsofrämjande arbete

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig i din föräldraroll Att vara förälder är för det mesta

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening Styrelsen för lokalföreningen i Karlskoga-Degerfors får härmed avge följande rapport för verksamheten 2013. Styrelsen har under året bestått av Ordförande:

Läs mer

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogsbackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 14-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Modersmålspersonalen - En viktig resurs i föräldrastödsarbetet Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad historik Familjeprogram/föräldrakurser sedan 2000

Läs mer

Helhetsgreppet. Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos

Helhetsgreppet. Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos Helhetsgreppet Att stötta ur flera perspektiv och prioritera i kaos Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert Linda Janze, Familjehjälpen Trygg-Hansa Det här ska vi prata om Därför är vi här idag

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Praktikkartläggning Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Projektperiod: 1 februari 2017 30 september 2018 Projektägare: Uppsala

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN

KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN Margareta Göransson, anhörigkonsulent Västerviks kommun och Ann-Christine Larsson, FoU-ledare Fokus Kalmar län KARTLÄGGNING AV STÖD TILL ANHÖRIGA I VÄSTERVIKS KOMMUN Anhörigstödets tre ben Formell organisering

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

FÖRÄLDRASKAPSSTÖDJANDE P R OGRAM OCH I N S ATSER I KRONOBERGS LÄN KOMMUNER

FÖRÄLDRASKAPSSTÖDJANDE P R OGRAM OCH I N S ATSER I KRONOBERGS LÄN KOMMUNER Program och insatser är markerade med fet kursiv text. KOMMUNER sidan 1-4 CIVILSAMHÄLLET sidan 5 REGION KRONOBERG sidan 6-8 KOMMUNER ALVESTA KOMMUN - Connect Ett föräldrastödsprogram som sätter fokus på

Läs mer

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 1 (8) Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 2 (8) sida 3 (8) Inledning Att genomföra brukarundersökningar för att följa upp brukares upplevda kvalitet

Läs mer

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Agneta Ekberg och arbetslagsledare

Läs mer

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län Program 13.00 15.00 17.00 Välkomna - projektets bakgrund, syfte och mål. Nuläge Föräldrastöd i det regionala arbetet Folkhälsoinstitutet Elsa Rudsby Strandberg,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FÖRSKOLAN KLURINGEN AB Gäller VT 2014 Reviderad: 2014-02-05 Syfte Denna plans ändamål är att motverka kränkande behandling av barn på Förskolan Kluringen

Läs mer

Programfolder 2014. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se

Programfolder 2014. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se Programfolder 2014 En resurs för personal som arbetar med barns och ungas hälsa samt rättigheter. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund www.halsokallanfyrbodal.se Hälsokällan - en verksamhet

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 3-5år a för planen I första hand är det förskolechefen och

Läs mer

Barnkonventionen i föräldrastöd. Johanna Olsson Pedagogiska institutionen

Barnkonventionen i föräldrastöd. Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Barnkonventionen i föräldrastöd Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Lägesrapport Tidskriften Barn Specialnummer: Föräldrastöd i Norden Påbörjat analys av föräldrastödsmaterial Hur beskrivs barnet

Läs mer

Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt?

Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt? Föräldrar om tidigt stöd på Tittut Vad är verksamt? Projektledare Marie Öste specialpedagog presentation av Anita Gyllenstein leg psykolog, leg psykoterapeut Mail: tittut.slso@sll.se Tel 08 123 350 75

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

Skol-BIM Hvordan kan skolen oppdage og støtte barn i rusfamilier?

Skol-BIM Hvordan kan skolen oppdage og støtte barn i rusfamilier? Skol-BIM Hvordan kan skolen oppdage og støtte barn i rusfamilier? 2018-09-27 Sofia Lind, socionom och skolkurator Utvecklingsledare i projektet Karin Alexanderson, fil.dr. i socialt arbete Projektledare

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 stockholm.se/alvsjo En brukarenkät genomfördes på Älvsjö öppna förskola under maj 2018. 31 föräldrar svarade på enkäten. 2018-07-02 I undersökningen har

Läs mer

Vad tycker Du om anhörigstöd?

Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna dig trygg när du vårdar din närstående? Hur tycker du att du blir bemött i din kontakt med kommunens anhörigstöd? Vad är viktigt

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Bakgrund. Koll på Läget. Mera Koll. Samma Koll Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2

Bakgrund. Koll på Läget. Mera Koll. Samma Koll Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Bakgrund Koll på Läget Mera Koll Samma Koll 2018-02-20 Samma Koll i samarbete med Samordningsförbundet Centrala Östergötland 2 Ledningsgrupp Kinda kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Socialförvaltningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Fridhems förskola Upprättad 201401 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Team TJÖRN. Presentation för projekt Pinocchio II, MIR-Seminarium Göteborg 09 04 16

Team TJÖRN. Presentation för projekt Pinocchio II, MIR-Seminarium Göteborg 09 04 16 Team TJÖRN Presentation för projekt Pinocchio II, MIR-Seminarium Göteborg 09 04 16 Deltagare Katja Nikula fritidsassistent Kultur & Fritid Cecilia Forsberg familjepedagog IFO Helena Broberg socialsekreterare

Läs mer

Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården?

Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården? Vad behöver verksamheten/arbetsgruppen utveckla för att stärka föräldraskapet och barnperspektivet i missbruks- och beroendevården? Arbetsmaterial för reflektion Målet med att stärka barn- och föräldraperspektivet

Läs mer

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Varvs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 16/17 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor

Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor Verktyg för kartläggning av hälsoarbete på grundskolor www.orebroll.se Post Örebro läns landsting, Samhällsmedicinska enheten, Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen 11, Örebro Telefon 019-602 74 00

Läs mer

Delaktighetsmodellen. Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor

Delaktighetsmodellen. Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor Delaktighetsmodellen Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor Den svagaste parten är ofta i ett beroendeförhållande Vad är delaktighetsmodellen? Presentation

Läs mer

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad

Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutiner för samverkan SSPF i Borås Stad Rutinerna antagna av styrgruppen för SSPS 2017-08-30 Rutinerna revideras senast 2019-03-31 1 Samverkan SSPF i Borås Stad Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid, SSPF,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Det bästa ur två världar Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Värmlands Arbetslivsforum har haft som mål att skapa bättre förutsättningar för balans mellan arbete och familjeliv. Projektet

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Under hösten 2016 genomfördes

Läs mer

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer