Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R LS-LED Yttrande över revisorernas redogörelse 2010 Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens beslut 1. Yttrandet godkänns och överlämnas till landstingets revisorer. Ärendet Revisorerna har granskat 2010 års bokslut och räkenskaper och överlämnat sin redogörelse till styrelsen med begäran om svar på vilka åtgärder styrelsen avser att vidta. Förvaltningen redovisar i detta ärende sitt förslag på yttrande till revisorerna. Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 2 maj Förslag på yttrande, den 5 maj 2011, rev den 16 maj Protokollsutdrag till Landstingets revisorer Revisionskontoret Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel E-post landstinget.sormland@dll.se ORG NR SID 1 (1)

2

3 Landstingsstyrelen D A T U M D I A R I E N R LS-LED Landstingsrevisionen Svar på revisorernas redogörelse 2010 Revisorernas granskning av 2010 års bokslut och räkenskaper är avslutad och revisorernas redogörelse har överlämnats till styrelsen med begäran om svar på vilka åtgärder styrelsen avser att vidta. 1 Allmänt Revisionens intryck är att den samlade rapporteringen i stort ger en rättvisande bild av landstingets verksamhet, resultat och ställning. Verksamheten har i allt väsentligt bedrivits ändamålsenligt och på ett sätt som är ekonomiskt tillfredsställande. Resultatet enligt årsredovisningen är i huvudsak förenligt med de finansiella mål och verksamhetsmål som fullmäktige beslutat. Den interna kontrollen bedöms sammantaget som tillräcklig, men möjlig att förbättra. Revisorerna lyfter i sammanfattningen fram vissa särskilda förhållanden vilka inleder detta svar. Övriga synpunkter från granskningen kommenteras i den följd de redovisas i redogörelsen. 2 Särskilda noteringar 2.1 Länssjukvårdsnämndens ekonomi Revisorerna pekar på att hälso- och sjukvårdsnämnden under 2010 inte uppfyllt fullmäktiges mål att uppnå och behålla en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. De åtgärder som genomförts har inte fått tillräckligt genomslag under Revisorernas bedömning är att nämnden har vidtagit tillräckliga åtgärder för att beviljas ansvarsfrihet och inte heller erhålla någon anmärkning. Revisorerna förväntar sig dock att den nya länssjukvårdsnämnden kommer till rätta med obalansen i ekonomin. Landstingsstyrelsens svar: Redan vid ingången av 2011 har hälso- och sjukvårdsförvaltningen flaggat för ett betydande underskott för innevarande år. Med anledning av detta har länssjukvårdsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att åtgärda underskottet. Nämnden kommer att behandla åtgärdsplanen vid sitt junisammanträde. Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se SID 1(7)

4 För att så långt som möjligt minimera ett befarat underskott totalt för landstinget, har landstingsstyrelsen (LS 72/2011) och landstingsfullmäktige (LF 16/2011) beslutat om åtgärder för att sänka nettokostnaderna i landstinget år Landstingsstyrelsens interna kontroll Revisorerna anser att landstingsstyrelsens interna kontroll under början av 2010 inte varit tillräcklig på grund av bristfälliga rutiner vid utbetalning av fasta arvoden samt att detta har medfört att landstinget lidit skada. Revisorerna anser att organisation och ansvar avseende den rutin som omgärdar förtroendevaldas ersättning bör bli föremål för genomgång. Rutinen bör även dokumenteras. Landstingsstyrelsens svar: I oktober 2010 antog landstingsfullmäktige ett nytt arvodesreglemente där grunderna för de fasta arvodena slogs fast. Den förtroendemannabudget som styrelsen beslutade om under senhösten innehöll en tydlig redovisning av vad varje fast arvode skulle kosta per månad och på helår under Vid årsskiftet lades redovisningen av förtroendemannabudgeten om så att det numera är möjligt att för varje månad se exakt hur många kronor som betalats ut i landstingsrådsarvoden, gruppledararvoden respektive ordförandearvoden. Utfallet redovisas hela tiden i förhållande till förtroendemannabudgetens medel för dessa arvoden. Resultatet vad gäller förtroendemannabudgeten kommer att redovisas i såväl delårsrapport 2 som i bokslutet för landstingsstyrelsen. I dessa redovisningar kommer utfallet för de fasta arvodena tydligt att framgå. Ansvaret för faktiska justeringar av de fasta arvodena i lönesystemet ligger sedan hösten 2010 på administrativa chefen. Det innebär att inga förändringar får göras utan att denne skriftligen meddelat lönekontoret detta. Meddelandet ska innehålla uppgift om vilka arvoden som ska upphöra eller påbörjas, förändringar av befintliga arvoden samt tidpunkten för när sådana ändringar ska börja gälla. Vidare ska meddelandet hänvisa till det fullmäktigebeslut som föranlett förändringen. Meddelandena ska förvaras på lönekontoret som verifikationer. Landstingsstyrelsens internkontrollplan för 2011 innehåller också en planerad detaljgenomgång av utbetalningarna av samtliga fasta arvoden vid en tidpunkt under året. Landstingsstyrelsens bedömning är att det numera är en mycket god ordning på och kontroll av utbetalningar av fasta arvoden. 2.3 FM-enhetens årsredovisning Revisorerna ser allvarligt på att det inte gått att fastställa om FM-enhetens redovisade resultat- och balansräkning ger en rättvisande bild och ställning för räkenskapsåret Landstingsstyrelsens styrning och kontroll av FMenheten har varit bristfällig. SID 2(7)

5 Landstingsstyrelsens svar: Ekonomienheten har tillsammans med FMenhetens ekonom och Samlad redovisning identifierat och påbörjat ett antal aktiviteter och förbättringsåtgärder för att säkerställa en rättvisande redovisning. 2.4 Nationell vårdgaranti, Hälso- och sjukvården Revisorerna noterar att Hälso- och sjukvården inte heller under 2010 uppfyller målet om att uppnå den nu lagstadgade nationella vårdgarantin. Dock har verksamheten under 2010 nått huvuddelen av de nationella mål som satts upp inom ramen för den så kallade Kömiljarden. Landstingsstyrelsens svar: Under 2011 kommer uppföljning och rapportering av bl. a den nationella vårdgarantin att ske mer kontinuerligt än vad som gjorts Landstingsstyrelsen tar till sig revisorernas påpekanden och förväntar sig att nämnderna prioriterar åtgärder för att nå den lagstadgade nationella vårdgarantin. 2.5 Nationell vårdgaranti, Habilitering och hjälpmedel Habilitering och Hjälpmedel uppfyller inte målen att uppnå vårgarantin för första besök (Habiliteringsverksamheten, Syncentralen, Pedagogiska hörselvården) och för fördjupad utbildning/insats (Habiliteringsverksamheten). Dessutom noterar revisorerna väntetiden vad gäller den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa. Landstingsstyrelsens svar: Inom Habilitering och Hjälpmedel har särskilda satsningar gjorts för att minska väntetider. Det finns brister i rapporteringen vad gäller väntetider, det faktiska utfallet är med stor sannolikhet bättre än det rapporterade. Särskilda åtgärder kommer att vidtas för att rapporteringen ska spegla det verkliga utfallet. Landstingsstyrelsen tar till sig revisorernas påpekanden och förväntar sig att nämnden intensifierar sina ansträngningar att nå målen. 3 Landstingets uppföljning enligt reglementet 3.1 Årsredovisning Revisorerna pekar på att patientnämnden inte fullt ut har tillämpat den nya styrmodellen utan ingår som enhet inom Landstingets ledningsstab (LLS). Detta innebär att det saknas nämndspecifika styr- och måltal samt att årsredovisningen saknar redovisning av hur arbetet med den interna kontrollen bedrivits. Landstingsstyrelsens svar: Arbetet med att implementera landstingets nya styrmodell har varit intensivt och allt är ännu inte på plats. I det fortsatta arbetet ska revisorernas synpunkt beträffande patientnämnden beaktas. SID 3(7)

6 Revisorerna saknar information i årsredovisningen kring den tvist som pågår med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen beträffande Regionsjukhuset Karsuddens egna kapital. Revisorerna anser att sådana uppgifter utgör väsentliga förhållanden som kan ha betydelse för ekonomin kommande år. Landstingsstyrelsens svar: Landstingsstyrelsen delar revisorernas uppfattning om att denna information borde ha framgått av årsredovisningen. Revisorerna noterar att landstingsstyrelsen i sin årsredovisning rapporterar om utvärdering av effekterna av den nya modellen för resursfördelning till primärvården i enlighet med Reglemente för styrning av primärvård. Däremot saknas motsvarande återrapportering i landstingets årsredovisning. Landstingsstyrelsens svar: Reglementet har reviderats under 2010 och enligt detta ska uppföljning ske i landstingsstyrelsens årsredovisning vilket vi anser har uppfyllts. Revisionen framför att målen för god ekonomisk hushållning utifrån ett verksamhetsmässigt perspektiv behöver konkretiseras ytterligare för att verksamhetens resultat ska kunna bedömas fullt ut. Revisionen anser att vårdgarantin och rehabiliteringsmålen är exempel på särskilda mål som för fullmäktige skulle kunna anses vara av betydelse för god ekonomisk hushållning. Landstingsstyrelsens svar: Konkretisering av god ekonomisk hushållning utifrån ett verksamhetsmässigt perspektiv ska hanteras vid beredningen av landstingets budget för Ägarstyrning Mot bakgrund av att landstingets bolagssfär växer lyfter revisorerna fram behovet av att det upprättas generella rutiner för hur kommunikationsvägarna mellan bolagsorganen och landstinget ska se ut inför och efter beslut i landstingsfullmäktige. Man anser också att utbildning i styrelsearbete och styrelseansvar för styrelseledamöter och ledande tjänstemän inom bolagen bör intensifieras. Landstingsstyrelsens svar: Landstingsstyrelsen instämmer i detta. Inledande utbildning har hållits för denna målgrupp och ytterligare utbildning är planerad till i september med bl a ägar- och koncernstyrning samt redovisnings- och skattefrågor. SID 4(7)

7 Revisorerna framhåller att det också föreligger behov av styrning och uppföljning av landstingets engagemang i olika förbund och övriga forum där landstinget utser ledamöter att representera landstinget och som bedrivs utanför landstingets egen nämndorganisation. Inriktningen för landstingets engagemang i olika förbund och övriga forum bör på samma sätt som för bolag fastställas av landstingsfullmäktige och följas upp via landstingsstyrelsens försorg. Revisorerna anser det extra viktigt att landstingsstyrelsen verkar för att en ägarpolicy fastställs och att en systematiserad ägarstyrning skapas vad avser Regionförbundet Sörmland då ett antal uppgifter som normalt ingår i landstingets åtagande överförts till regionförbundet att sköta. Landstingsstyrelsens svar: Ett av Regionförbundets nuvarande större ansvarsområden är kollektivtrafiken. Vad gäller kollektivtrafiken ska en särskild myndighet skapas som övertar ansvaret från och med Inom Sörmland ska inom kort avgöras om ansvaret av myndigheten ska ligga på landstinget eller även i fortsättningen hos Regionförbundet. När den frågan är avgjord, hur lösningen än blir, är det lämpligt att förtydliga förbundets ansvar, om möjligt med en ägarpolicy. 4 Uppföljning av de strategiska målen 4.1 Medborgarperspektiv Revisionens uppfattning är att en tydlig gemensam strategisk funktion saknas inom hälso- och sjukvården i Sörmland för att driva frågor kring vilken kvalitetssäkrad statistik som borde kunna tas fram för systematiska analyser, vid sidan av den statistik där nationella krav finns. Funktionen borde också fungera som beställare/kravställare i samband med byte/uppgradering av de it-stöd som finns inom förvaltningen. Landstingsstyrelsens svar: Av länssjukvårdsnämndens budgetunderlag för 2012 framgår att en utvecklad uppföljning av såväl produktion, resultat samt insatta resurser är ett för nämnden prioriterat område. Inom LLS/ekonomienheten pågår också ett arbete med att i dialog med hälso- och sjukvårdsförvaltningen utveckla uppföljning av produktivitet och effektivitet. Revisorerna noterar att enligt den anvisning som gått ut från LLS angående årsredovisningen så ska under medborgarperspektivet en uppföljning av jämställdhetsarbetet ske. Revisorerna har inte kunnat finna någon återrapportering av detta. Landstingsstyrelsens svar: Enligt jämställdhetsstrategin ska styrelser och nämnder årligen utvärdera och redovisa resultaten av jämställdhetsarbetet. Detta har också poängterats i anvisningarna till årsredovisningen. Tyvärr har SID 5(7)

8 återrapporteringen inte varit den bästa. Detta tyder på att vi bl a bör utveckla hanteringen av detta område i planerings- och uppföljningsprocessen. 4.2 Miljöperspektiv Av rapporteringen i årsredovisningen har revisorerna noterat att en central funktion för att kunna kontrollera och bedöma köptrohet mot ramavtal fortfarande saknas. Likaså saknas resurser för att genomföra interna miljörevisioner, vilket är ett skall-krav i ISO Konsekvensen av att inte uppfylla kravet är, enligt årsredovisningen, att Landstinget Sörmland inte kan uppnå ett certifierbart miljöledningssystem. Landstingsstyrelsens svar: Landstingsstyrelsens ambition i frågan kvarstår, samtidigt måste tillkommande behov vägas mot andra angelägna satsningar i syfte att uppnå en balans i måluppfyllelsen mellan olika perspektiv. 5 Granskning av räkenskaper 2010 Revisionens intryck av förvaltningarnas och landstingets bokslut är att de i allt väsentligt är upprättade enligt gällande instruktioner men att dokumentationen till boksluten kan förbättras, framförallt inom hälso- och sjukvården och LLS. På grund av olika organisatoriska förändringar har arbetsbelastningen på Samlad Redovisning varit hög. Detta har påverkat kvalitén på årets redovisning. Landstingsstyrelsens svar: En översyn av bemanning och fördelning av arbetsuppgifter har skett på Samlad redovisning där vissa kompetensområden har förstärkts för att minska sårbarheten. En successiv övergång sker också till ett mera processorienterat arbetssätt. Revisorernas noteringar beträffande brister i dokumentationen kommer att beaktas vid kommande bokslut. 5.1 Förvaltade fonder Revisorerna vill påminna om de av Riksdagen beslutade förändringarna i stiftelselagen vilka trädde i kraft 1 januari Ändringarna innebär dels ökad tillsyn genom till exempel registreringskrav på samtliga stiftelser, dels lättnader såsom ökade möjligheter till avveckling för mindre stiftelser. Revisorerna rekommenderar därför att en övergripande genomgång görs av de donationsmedel som förvaltas av landstinget för att säkerställa korrekt hantering. I samband med detta bör även landstingsgemensamma rutiner för administration och redovisning avseende donationsfonder och stiftelser upprättas, liksom samlad hantering övervägas. Till följd av ändringarna i kommunallagen ska även revisionsberättelser för stiftelser fogas till revisorernas berättelse. Vid 2010 års granskning har vid SID 6(7)

9 upprättande av detta dokument, revisionsberättelser för stiftelserna ännu ej inkommit till landstingets revisorer. Landstingsstyrelsens svar: I landstingsstyrelsens svar på revisorernas redogörelse 2009, var landstingsstyrelsens bedömning att de fonder/stiftelser som återstår efter ett antal permutationer under årens lopp har sådana ändamål som är svåra att permutera eller lämna över till annan huvudman. Landstingsstyrelsen uppfattning var då att det mot bakgrund av den nya lagstiftningen ändå fanns anledning att pröva frågan och i samband därmed också överväga en samlad hantering av redovisningen. Detta arbete har inte kunnat prioriteras under 2010, men ambitionen kvarstår. Under 2011 bör en tidplan tas fram för stiftelsernas bokslutsarbete så att revisionsberättelser hinner inkomma i tid. 5.2 Koncernredovisning Revisorerna pekar på att landstingets andel av Regionförbundet Sörmlands ansvarsförbindelser i form av pensionsförpliktelser och leasingkostnader saknas. Landstingsstyrelsens svar: Det finns anledning att se över vilka uppgifter landstinget behöver ha från bolagen för den sammanställda redovisningen samt komplettera anvisningarna med detta. 5.3 Övrigt Revisionen har gjort särskilda iakttagelser som man redovisar under avsnittet Granskning av räkenskaper Dessa kommer att beaktas i det fortsatta arbetet. 6 Intern kontroll Beträffande uppföljning av kostnadsram för investeringsprojekt inom FMenheten rekommenderar revisorerna att någon form av dokumenterad rutin tas fram för hur och när uppföljning/rapportering skall göras. Till interkontrollplanen kan en punkt vara att följa upp att denna rapportering fungerar. Landstingsstyrelsens svar: En dokumenterad rutin kommer att upprättas enligt revisionens rekommendation. Uppföljning av rutin förs in i den interna kontrollplanen för På landstingsstyrelsens vägnar Åsa Kullgren Ordförande Karin Welin Landstingsdirektör SID 7(7)

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Rapport nr 05/2013 Juni 2013 Eva Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1.

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2014 Rapport nr 13/2014 November 2014 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen anses besvarad.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige. 1. Motionen anses besvarad. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED10-724 85 Om kvalitetssäkrad ärendehantering svar på motion från Mattias Claesson m fl (C) Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 Landstinget i Jönköpings län Landstingets revisorer Landstingsstyrelsen Granskning av årsredovisning 2012 Landstingets revisorer, har med hjälp av sakkunnigt biträde, granskat landstingets årsredovisning

Läs mer

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010 2015-05-19 Dnr 2015/00010 Nr 15 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens arbetsutskott har vid sitt sammanträde den 18 maj 2015 behandlat ärende angående svar på 2014 års revisionsberättelse. Landstingsstyrelsens

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer LF 2011-04-05, 68 D IARIENR LS-LED11-169 RE-REV11-003 Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Landstingets revisorer utgörs av de av landstingsfullmäktige valda revisorerna.

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013

Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013 Granskning av landstingsstyrelsens redovisning av måluppfyllelse i delårsrapporten per augusti 2013 Rapport nr 12/2013 November 2013 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Rapport nr 30/2013 Mars 2014 Eva Moe & Monika Norlin, Revisorer, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

RE-REV Bilaga 1

RE-REV Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 2 RE-REV14-027 Bilaga 3 RE-REV14-027 Bilaga 4 RE-REV14-027 Bilaga 5 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE DATUM DIARIENR 2014-04-07 RE-REV14-025 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning år 2014 av museistiftelserna

Granskning år 2014 av museistiftelserna Granskning år 2014 av museistiftelserna Rapport nr 32/2014 Mars 2015 Eva Röste Moe, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 31:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1.

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2007 Org. nr

Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2007 Org. nr Landstingets revisorer Datum Tfn 063-14 75 26 Fax 063 15 38 00 2008-04-11 Till dnr REV/10/2008 1 (6) Landstingsfullmäktige Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2007 Org. nr 232 100-0214

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc ABCD Samordningsförbundet Norra Dalsland Styrelsens ansvar KPMG AB Antal sidor: 6 FörvrevRapport08.doc 2009 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag.

2 För revisionsverksamheten gäller bestämmelser i lag, god revisionssed, detta reglemente samt utfärdade ägardirektiv för kommunens företag. REGLEMENTE FÖR KALIX KOMMUNS REVISORER Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt år En samlad bedömning

Landstingsstyrelsens uppsikt år En samlad bedömning Landstingsstyrelsens uppsikt år 2012 - En samlad bedömning Rapport nr 18/2012 Februari 2013 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret 1 Sammanfattning Vår bedömning är att landstingsstyrelsen

Läs mer

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 www.pwc.se Anette Fagerholm Certifierad kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 Samordningsförbundet i Östra Skaraborg Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 2.

Läs mer

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016

LANDSTINGSREVISIONEN. Revisionsplan för år 2016 Revisionsplan för år 2016 Februari 2016 Landstingets revisorer Diarienummer: REV 60:2-2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. PLANERADE GRANSKNINGAR ÅR 2016... 4 2.1 Grundläggande

Läs mer

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration Sundsvalls kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Handling 2018 nr 75 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED11-768 22 Yttrande över remiss - Länstrafiken Mälardalen. Verksamhetsplan för Västmanlands, Södermanlands och Örebro län 2012-2014

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun

Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun Reglemente för revisorerna i Ovanåkers kommun Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

Revisionsreglemente

Revisionsreglemente Revisionsreglemente Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden. De granskar och

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län

Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Reglemente för revisorerna i Regionförbundet Västerbottens län Antagen av Förbundsfullmäktige 2012-11-28, 52 Dnr: 12RV0269 Inledning Revisorerna är förbundsfullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2018-10-09 Rev/18029 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2018 Rapport 12-18 1 2 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2016-04-12 Rev/16015 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN

REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN 1 REVISIONSREGLEMENTE FÖR REVISORERNA I LANDSKRONA KOMMUN KF 2006-12-18 196 Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT DIARIENR 2014-03-17 RE-REV14-016 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 Sammanfattning Den gemensamma patientnämnden, i fortsättningen kallad Patientnämnden, har för första

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:8 1 (13) LS 1010-0813 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av förbundsordning för Samordningsförbundet Botkyrka Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Samordningsförbundet

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Pyramis Robert Bergman Revisionskonsult April 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Bilaga 2, LS 167 /02 Ekonomienheten DATUM DIARIENR 2006-01-10 LKD 02558 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Allmänt Detta reglemente avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje

Läs mer

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum

Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Nicholas Prigorowksy Ekonomidirektör 2011-03-28 LS-LED11-290 Upphandling av lokaler för Sörmlands museum Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB BESLUTSUNDERLAG 1 (1) Marie Nordström 2012-01-03 LiÖ 2012-69 Landstingsstyrelsen Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB Landstinget äger samtliga aktier i bolaget HjälpmedelsCentrum

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun

Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun 2007-04-16 1(6) Reglemente för revisorerna i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2007-01-31 18 och gäller från och med 2007-02-01. Ersätter Kommunfullmäktige beslut 2003-03-26 106. Revisionens

Läs mer

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x.

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x. KUNGÄLVS KOMMUN eller hur vi klarlägger att uttalade och outtalade regler efterlevs, dvs att den interna kontrollen fungerar som det var tänkt. Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016

Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016 Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016 Rapport nr 21/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 3 2.

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Falu kommun

Reglemente för revisorerna i Falu kommun Reglemente för revisorerna i Falu kommun Revisionens uppdrag 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders, styrelsers och fullmäktigeberedningars verksamhetsområden.

Läs mer

Granskningsplan för år 2014

Granskningsplan för år 2014 Granskningsplan för år 2014 Rapport nr 01/2014 Fastställd 2014-02-25 Landstingets revisorer Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Revisionsstrategi... 4 2. Planerade granskningar år 2014... 4 2.1 Årliga granskningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Rebecka Hansson Kerstin Sikander Caroline Liljebjörn Alexander Arbman Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård

Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård Granskning år 2013 av nämnderna för folkhälsa och primärvård Rapport nr 33/2013 Mars 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Tillfredsställande måluppfyllelse...

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV

Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa Diarienummer REV Årsrapport Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2017 Diarienummer REV 2017-00075 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Innehållsförteckning Årets granskning... 1 Styrelsens ansvar... 1 Resultatet

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer

Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer REVISIONSREGLEMENTE FÖR FALKENBERGS KOMMUNS REVISORER fastställt av kommunfullmäktige 200 6-11-30 154 Gäller fr o m 2007-01-01 Dnr: 2006:294 Revisionsreglemente för Falkenbergs kommuns revisorer Revisionens

Läs mer

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2012-11-19 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Risk och väsentlighetsanalys

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg

Revisionsrapport Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg Revision 2012 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 Revisionsplan 2017 Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 MÅL Ambitioner Att göra risk- och väsentlighetsanalyser före revisionsplanering Att visa på goda exempel, som kan vara till gagn för utvecklingen

Läs mer