Växelflaksbilar Allmänt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Växelflaksbilar Allmänt"

Transkript

1 Allmänt Allmänt Växelflaksbilar används för att snabbt kunna byta lastbärare vilket ökar flexibiliteten och minskar stilleståndstiden för fordonet. Den vanligaste typen av lastväxling görs genom att backa in fordonet under en uppställd lastbärare. Därefter lyfts chassit upp med hjälp av luftfjädringen och lastbäraren sätts fast på lastbilen med låsanordningarna. Avställningshöjden varierar beroende på följande faktorer: Lastbärarens utformning Fordonets specifikation, till exempel typ av däck Påbyggnadens utformning, till exempel hjälpramens höjd Exempel på vanliga lastbärare: Skåp Flak Container Påbyggnadens vridstyvhet varierar från vridvek till vridstyv beroende på om lastbilen körs med eller utan lastbärare och vilken typ av lastbärare som används. Instruktionerna i det här dokumentet är framtagna för att optimera fordonet med avseende på följande faktorer: Minsta möjliga känslighet för komfortstörande ramsvängningar Belastningsfördelning Val av infästningstyp och placering av infästningar Mer information finns i följande dokument: Val av hjälpram och infästning Hjälpramens utformning Komfortstörningar som orsakas av vibrationer Axeltrycksberäkningar Vägningsutrustning Scania CV AB 2017, Sweden 1 (9)

2 Förbered fordonet med tillval från fabrik Beställ färdiga lösningar och förberedelser från fabrik. Att komplettera i efterhand medför högre kostnader. Allmänt Mer information om vilka färdiga lösningar och förberedelser som går att beställa från fabrik finns på webbplatsen Scania Truck Bodybuilder. Scania CV AB 2017, Sweden 2 (9)

3 Eftersträva ett så kort axelavstånd som möjligt för att minska risken för komfortstörande ramsvängningar. Högsta tillåtna axeltryck begränsar hur kort axelavståndet får vara. Placera påbyggnaden så långt fram som högsta tillåtna framaxeltryck tillåter. Växelflaksbilar kan byggas med eller utan hjälpram, se bilder. Fördelarna med att använda hjälpram är följande: Jämn utbredning av lasten Dämpning av komfortstörande ramsvängningar Större möjlighet till korrekt placering av främsta infästningarna enligt Scanias rekommendation Exempel på hjälpram VIKTIGT! Scania rekommenderar att bygga med hjälpram. Alternativet med kort hjälpram eller utan hjälpram kan spara vikt, men ökar känsligheten för komfortstörande ramsvängningar. Påbyggnadens tyngdpunkt ska ligga så lågt som möjligt för att minska krängningsmomentet. Kontakta Scanias återförsäljare för mer information om fordonets uppbyggnad Exempel på konstruktion utan hjälpram. Scania CV AB 2017, Sweden 3 (9)

4 med hjälpram Hjälpramen rör sig i förhållande till chassiramen vid vridningar som uppstår under körning. Rörelsen dämpas av friktionen som uppstår mellan hjälpramen och chassiramen. För att friktionen ska bli så stor som möjligt ska hjälpramen följa chassiramens form och ha en så stor kontaktyta som möjligt mot ramsidobalkarna, se bild. Hjälpramen ska ha så stor kontaktyta som möjligt mot ramsidobalkarna Placering av hjälpramen Hjälpramen ska vara framdragen och infäst mot chassiramen så nära den främsta framaxeln som möjligt. Detta sänker belastningen på chassiramen och minskar risken för komfortstörande ramsvängningar. Det största tillåtna avståndet mellan den främsta framaxelns centrum och hjälpramens framkant är 600 mm, se bild. Användning av det främsta påbyggnadsfästet, som är ditsatt på fabriken, säkerställer att hjälpramen är tillräckligt långt framdragen Scania CV AB 2017, Sweden 4 (9)

5 Val och placering av infästningar Infästningarna utformas olika beroende på lastbärarens vridstyvhet. Om till exempel lastbäraren är en vridstyv tank, ska hjälpramens infästning mot chassiramen utformas på samma sätt som för tankbilar. VIKTIGT! Utforma infästningar och sätt dit påbyggnadsfästen så att de vertikala krafterna från påbyggnaden inte ger upphov till stora vridkrafter i ramsidobalkarna. Stora vridkrafter i ramsidobalkarna kan ge upphov till skador på chassiramen. Minimera överföring av vridrörelser från chassiram till hjälpram Under körning uppstår vridkrafter som kan generera vridrörelser i chassiramen, se bild. Överföring av vridrörelse från chassiramen till påbyggnaden ska minimeras för att motverka stora vridkrafter i påbyggnaden och dess infästningar Vridkrafter som kan generera vridrörelser i chassiramen under körning. Scania CV AB 2017, Sweden 5 (9)

6 VIKTIGT! Minimera överföring av vridrörelse från chassiramen genom att använda flexibla infästningar mellan hjälpramen och chassiramen i fordonets främre del. Följ Scanias riktlinjer för placering och val av infästningstyp och påbyggnadsfästen. Mer information om påbyggnadsfästen, placering och val av infästningstyp finns i följande dokument: Påbyggnadsinfästning Val av hjälpram och infästning Mer information om påbyggnadsfästenas och hålens placering finns i fordonets individuella chassimåttritning, ICD (Individual Chassis Drawing). Scania CV AB 2017, Sweden 6 (9)

7 Infästningar i fordonets främre del (A) Sätt dit hjälpramen med flexibla infästningar som tillåter följande rörelser i förhållande till chassiramen: Förskjutning i längsled Viss uppåtgående rörelse Rörelsernas storlek beror på körförhållande och lastbärarens vridstyvhet. Infästningarna ska styra hjälpramen i sidled. A B C D Placering av den främsta infästningen För att motverka eventuella ramsvängningar ska påbyggnadens främsta infästningspunkt vara så nära den främsta framaxeln som möjligt. Det största tillåtna avståndet mellan den främsta framaxelns centrum och den främsta infästningsskruven på hjälpramen är 725 mm, se bild. Användning av det främsta påbyggnadsfästet, som är ditsatt på fabriken, säkerställer att infästningen är tillräckligt långt fram Scania CV AB 2017, Sweden 7 (9)

8 Infästningar i fordonets bakre del (B) och bakände (C) Den bakre delen av hjälpramen ska ha stumma infästningar så att de ger nödvändig styvhet mellan hjälpramen och chassiramen. Infästningarna ska styra hjälpramen i sidled. Infästningar i övergången mellan fordonets främre del och bakre del (D) Olika körförhållanden kräver olika begränsningar i rörlighet mellan chassiramen och hjälpramen. Öka eller minska rörligheten mellan hjälpramen och chassiramen genom att anpassa och omfördela infästningarna i övergången mellan fordonets främre del och bakre del (D). Fler flexibla infästningar placerade längre bak ger ökad rörlighet och fler stumma infästningar placerade längre fram ger minskad rörlighet. A B C D Scania CV AB 2017, Sweden 8 (9)

9 utan hjälpram Lastbäraren kan ställas direkt på chassiramens övre fläns med endast slitplåtar (1) som distans eller på förhöjda stöd (2) för att avlasta chassiramen, se bilder. Balkarna med containerlås (3) utsätts för stora krafter. Sätt dit kraftiga tvärbalkar (4) mellan ramsidobalkarna i direkt anslutning till balkarnas infästningspunkter för att förhindra vridning av ramsidobalkarnas liv För att förhindra att ramsidobalkarna böjs ut i sidled och för att behålla goda köregenskaper rekommenderas något eller en kombination av följande: 1 Vridstyv slutbalk (5) Kryssförstärkt chassiram (6) från den främsta drivaxeln och bakåt. Hyttskydd Växelflaksbil utan hjälpram Växelflaksbilar ska vara försedda med ett hyttskydd (7) som säkerställer att lastbäraren inte krockar med hyttbakväggen vid lastväxling Växelflaksbil utan hjälpram, med förhöjda stöd Scania CV AB 2017, Sweden 9 (9)

Lastbilar med fast flak. Allmänt om lastbilar med fast flak

Lastbilar med fast flak. Allmänt om lastbilar med fast flak Allmänt om lastbilar med fast flak Lastbilar med fast flak används främst för transport av till exempel styckegods, byggmaterial och arbetsbodar. Allmänt om lastbilar med fast flak Fasta flak betraktas

Läs mer

Tankbilar. Allmänt om tankbilar. Uppbyggnad PGRT. Tankpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader.

Tankbilar. Allmänt om tankbilar. Uppbyggnad PGRT. Tankpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Allmänt om tankbilar Allmänt om tankbilar Tankpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Uppbyggnad Axelavståndet bör väljas så kort som möjligt för att minska risken för ramsvängningar. Påbyggnadens

Läs mer

Val av hjälpram och infästning. Allmänt. Rekommendationer

Val av hjälpram och infästning. Allmänt. Rekommendationer Allmänt Det här dokumentet beskriver Scanias generella rekommendationer för dimensionering och utförande av hjälpramar. Dokumentet är indelat på följande sätt: Beskrivning Tillvägagångssätt vid val av

Läs mer

Lastväxlarbilar. Allmänt om lastväxlarbilar PGRT

Lastväxlarbilar. Allmänt om lastväxlarbilar PGRT Allmänt om lastväxlarbilar Allmänt om lastväxlarbilar Lastväxlare betraktas som vridveka påbyggnader. Lastväxlare gör det möjligt att utnyttja flera olika lastbärare för skilda transportbehov. Exempel:

Läs mer

Dragbilar VIKTIGT! Exempel på dragbil med en skåptrailer. Mer information finns i följande dokument:

Dragbilar VIKTIGT! Exempel på dragbil med en skåptrailer. Mer information finns i följande dokument: Allmänt Allmänt Dragbilar är avsedda att dra en påhängsvagn. Exempel på vanliga påhängsvagnar: Skåptrailer Maskintrailer Tipptrailer Instruktionerna i det här dokumentet är framtagna för att optimera fordonet

Läs mer

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader.

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Allmänt om bulkbilar Allmänt om bulkbilar Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Uppbyggnad För att minska risken för ramsvängningar är det lämpligt att använda ett så kort axelavstånd

Läs mer

Tippbilar. Allmänt om tippbilar. Uppbyggnad PGRT

Tippbilar. Allmänt om tippbilar. Uppbyggnad PGRT Allmänt om tippbilar Allmänt om tippbilar betraktas som vridveka påbyggnader. används främst för transport av löst material. Flaket är ledat och tippning sker med hjälp av tippcylindrar. Scania kan förbereda

Läs mer

Förstärkningar. Baköverhäng. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk.

Förstärkningar. Baköverhäng. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk. Slutbalk VIKTIGT! Slutbalkar måste sättas dit på lastbilar som inte har centralt monterad dragbalk. Lastbilar med halvt eller helt undermonterad dragbalk eller utan dragbalk kan beställas utan slutbalk

Läs mer

Påbyggnadsinfästning. Infästning i hjälpramens främre del. Mer information om val av infästning finns i dokumentet Val av hjälpram och infästning.

Påbyggnadsinfästning. Infästning i hjälpramens främre del. Mer information om val av infästning finns i dokumentet Val av hjälpram och infästning. Infästning i hjälpramens främre del Infästning i hjälpramens främre del Det finns 4 varianter av påbyggnadsinfästning i ramens främre del: Stum infästning Flexibel i längsled Flexibel uppåt och i längsled

Läs mer

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter av tunga komponenter Allmänt om tunga komponenter Det här dokumentet beskriver anvisningar för eftermontering av tunga komponenter i chassiramen. Anvisningarna gäller oavsett om komponenterna måste flyttas

Läs mer

Påbyggnadsfästen och hålbilder. Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder

Påbyggnadsfästen och hålbilder. Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Allmän information om påbyggnadsfästen och hålbilder Ett fordon kan beställas med eller utan hål för påbyggnadsfästen i ramen. Fordonet kan också beställas

Läs mer

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd

Dragbilar. Allmänt om dragbilar. Rekommendationer. Axelavstånd Allmänt om dragbilar Allmänt om dragbilar Dragbilar är avsedda att dra påhängsvagn och är därför utrustade med vändskiva för att göra det möjligt att enkelt byta släpfordon. För att kunna utnyttja dragbilen

Läs mer

Frontmonterad utrustning. Ditsättning av frontmonterad utrustning

Frontmonterad utrustning. Ditsättning av frontmonterad utrustning Ditsättning av frontmonterad utrustning Ditsättning av frontmonterad utrustning Det här dokumentet beskriver ett antal lösningar för ditsättning av frontmonterad utrustning. Mer information finns i dokumentet

Läs mer

Avstånd mellan hytt och påbyggnad. Allmänt PGRT

Avstånd mellan hytt och påbyggnad. Allmänt PGRT Allmänt Allmänt Att lämna ett avstånd mellan hytten och påbyggnaden säkerställer att hytten kan röra sig fritt under körning och vid tippning samt att värme från motorn kan ledas bort. Avstånden i det

Läs mer

Vägningsutrustning. Installation av vågceller

Vägningsutrustning. Installation av vågceller Allmänt om vägningsutrustning Allmänt om vägningsutrustning Vägning av fordonets last kan göras på olika sätt beroende på bland annat användningsområde, typ av påbyggnad eller typ av fjädring. Det här

Läs mer

Vridningsstyva påbyggnader 6. Innehåll VRIDSTYV PÅBYGGNAD 3. SKÅP OCH CONTAINER 4 Infästning av skåp och container 5 FRYS OCH KYLAGGREGAT 6

Vridningsstyva påbyggnader 6. Innehåll VRIDSTYV PÅBYGGNAD 3. SKÅP OCH CONTAINER 4 Infästning av skåp och container 5 FRYS OCH KYLAGGREGAT 6 Innehåll VRIDSTYV PÅBYGGNAD 3 SKÅP OCH CONTAINER 4 Infästning av skåp och container 5 FRYS OCH KYLAGGREGAT 6 TANK OCH BULK 6 Infästning - tank 9 Infästning vägningsutrustning 11 Infästning - Bulk 12 TANKPÅBYGGNAD

Läs mer

09: Påbyggnadshandbok. Ramar. Utgåva 2 sv. Scania CV AB 2004, Sweden

09: Påbyggnadshandbok. Ramar. Utgåva 2 sv. Scania CV AB 2004, Sweden 09:00-00 Utgåva 2 sv Påbyggnadshandbok Ramar Scania CV AB 2004, Sweden Chassiram Chassiram Uppbyggnad Sidobalkar Ramarna är bredare i frampartiet. Utvändiga bredden i frampartiet och bredden bak är lika

Läs mer

Stänkskärmar. Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd. Stänkreduceringsutrustning

Stänkskärmar. Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd. Stänkreduceringsutrustning Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd Allmänt om stänkskärmar och stänkskydd Flera länder har lagkrav som reglerar stänkskärmar och stänkskydd, till exempel EU:s direktiv Kommissionens förordning 109/2011.

Läs mer

Draganordningar. Allmänt om draganordningar PGRT

Draganordningar. Allmänt om draganordningar PGRT Allmänt om draganordningar Allmänt om draganordningar är ett samlingsbegrepp för en eller flera komponenter som fordonet måste utrustas med för att kunna dra ett släpfordon. Draganordningens uppgift är

Läs mer

Axeltrycksberäkningar. Allmänt om axeltrycksberäkningar

Axeltrycksberäkningar. Allmänt om axeltrycksberäkningar Alla typer av transportarbete med lastbil kräver att lastbilschassit kompletteras med någon form av påbyggnad. Syftet med axeltrycksberäkningar är att optimera chassits och påbyggnadens placering. Det

Läs mer

Anpassningar för bakände. Anpassad längd på baköverhäng BEP-L020

Anpassningar för bakände. Anpassad längd på baköverhäng BEP-L020 Anpassad längd på baköverhäng Anpassad längd på baköverhäng Baköverhängets längd kan från fabriken beställas i steg om 10 mm mellan begränsningsvärdena 750 mm och 5 200 mm, se bilden. Tillåten längd på

Läs mer

Krafter och rörelser. Definitioner. Vridvek påbyggnad PGRT

Krafter och rörelser. Definitioner. Vridvek påbyggnad PGRT Definitioner Definitioner Det är viktigt att infästningen av påbyggnaden görs på rätt sätt eftersom en felaktig infästning kan orsaka skador på påbyggnad, infästning och chassiram. Vridvek påbyggnad En

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

Annan påbyggnadsutrustning 7. Innehåll. KRAN BAKOM HYTT 2 Montering 2 Stabilitet 3 Exempel på beräkning av stabilitetsfaktorn 4

Annan påbyggnadsutrustning 7. Innehåll. KRAN BAKOM HYTT 2 Montering 2 Stabilitet 3 Exempel på beräkning av stabilitetsfaktorn 4 Innehåll KRAN BAKOM HYTT 2 Montering 2 Stabilitet 3 Exempel på beräkning av stabilitetsfaktorn 4 HJÄLPRAM 6 Infästning av kran 7 FÖRSTÄRKT KRANINFÄSTNING 9 Stora kranar 10 BAKMONTERAD KRAN 13 MITTMONTERAD

Läs mer

Allmänt om tryckluftssystem

Allmänt om tryckluftssystem Definitioner Följande definitioner och begrepp är viktiga att känna till angående fordonets tryckluftssystem. Tryckluftstank En tryckluftstank är en trycktank som innehåller komprimerad tryckluft. Tryckluftstankar

Läs mer

Komfortstörningar som orsakas av vibrationer. Grundläggande principer. Frekvens. Svängning och amplitud

Komfortstörningar som orsakas av vibrationer. Grundläggande principer. Frekvens. Svängning och amplitud Grundläggande principer Komfortstörningar är subjektiva och svåra att mäta. Orsakerna till att vibrationer uppstår är många och de är svåra att identifiera. För att kunna härleda orsaken till vibrationer

Läs mer

Ändring av axelavståndet. Allmänt om ändring av axelavståndet. Metoder VIKTIGT!

Ändring av axelavståndet. Allmänt om ändring av axelavståndet. Metoder VIKTIGT! Allmänt om ändring av axelavståndet Allmänt om ändring av axelavståndet VIKTIGT! Ändring av axelavståndet på ett lastbilschassi påverkar chassits egenskaper. Det är därför viktigt att Scanias rekommendationer

Läs mer

Infästning på hyttens utsida

Infästning på hyttens utsida Allmänt Allmänt Det här dokument beskriver hålmarkeringarnas placering på hyttens utsida. Syftet är att underlätta påbyggnad vid ditsättning av extra tillbehör eller utrustning. Hålmarkeringarna varierar

Läs mer

Innehåll AXELAVSTÅNDSÄNDRINGAR... 2 Förlängning av axelavstånd... 3 Förkortning av axelavstånd... 3 Kapning av chassiram... 3 Placering av tvärbalkar... 4 PLACERING AV RAMSKARV... 5 Skarvbalkar... 5 AXELAVSTÅNDSÄNDRING

Läs mer

Arbetsbelysning. Allmänt. Ledningsnät och högsta tillåtna strömförbrukning

Arbetsbelysning. Allmänt. Ledningsnät och högsta tillåtna strömförbrukning Allmänt Det här dokumentet beskriver beställningsalternativ för arbetsbelysningar och exempel på anslutning av dem. Följande arbetsbelysningar beskrivs: Arbetsstrålkastare bak på hyttvägg Arbetsstrålkastare

Läs mer

Förberedelser för frontmonterad utrustning. Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning

Förberedelser för frontmonterad utrustning. Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Allmänt om förberedelser för frontmonterad utrustning Fordonet levereras i standardutförande med 2 bogsersprintar, placerade i ramens framkant. Undantaget

Läs mer

PÅYGGNADSERÄKNINGAR 2 Scania CV A 2003

PÅYGGNADSERÄKNINGAR 2 Scania CV A 2003 Innehåll PÅYGGNADSERÄKNINGAR...2 ERÄKNINGSPRINCIPER...3 LASTOPTIMERING...6 ERÄKNINGSEXEMPEL...7 Exempel 14x2 Dragbil 2-axlar...7 Exempel 2 6x4 Dragbil 3-axlar...9 Exempel 3 4x2 Kran bakom hytt... 11 Exempel

Läs mer

Ramtyp F700 F800 F950 F957 F958 Rambredd och tolerans (mm) ,5 R11 R11

Ramtyp F700 F800 F950 F957 F958 Rambredd och tolerans (mm) ,5 R11 R11 Scanias chassiramsprogram Scanias chassiramsprogram Chassiramsprogrammet består av följande ramtyper: Ramtyp F700 F800 F950 F957 F958 Rambredd och tolerans (mm) 766 +1 768 +1 771 +1 768 +1 770 +1-1 -1-1

Läs mer

Arbetsbelysning. Allmänt. Mer information om arbetsbelysning finns i dokument Aktivering av arbetsbelysning.

Arbetsbelysning. Allmänt. Mer information om arbetsbelysning finns i dokument Aktivering av arbetsbelysning. Allmänt Alla förberedelser inkluderar strömställare i strömställarmodulen, genomföringshål och ett ledningsnät med förbindningsdon. Det går även att få lyktor ditsatta på fabrik. Samtliga lyktor finns

Läs mer

Begränsningar för påbyggnads- och extrautrustning

Begränsningar för påbyggnads- och extrautrustning Allmänt om det här dokumentet Allmänt om det här dokumentet För att kunna planera en påbyggnad är det viktigt att tidigt veta vad som är tillåtet och inte tillåtet att göra på ett fordon. Det här dokumentet

Läs mer

Extra manöverenhet för luftfjädring. Beskrivning PGRT

Extra manöverenhet för luftfjädring. Beskrivning PGRT Beskrivning Beskrivning Standardmanöverenheten för luftfjädring är placerad vid sidan av förarstolen. Med manöverenheten kan fordonet nivåregleras. Vid lasthantering med luftfjädrat fordon kan det finnas

Läs mer

Jordning och spänningsmatning. Jordning i chassiramen VIKTIGT!

Jordning och spänningsmatning. Jordning i chassiramen VIKTIGT! Utför all jordning för påbyggnad i chassiramen i vänster ramsidobalk. Jordning i höger ramsidobalk skapar spänningsförluster eftersom batteriets minuspol är ansluten till vänster ramsidobalk. Använd i

Läs mer

Samverkande hjälpram. Beskrivning PGRT

Samverkande hjälpram. Beskrivning PGRT Beskrivning Beskrivning En samverkande hjälpram är en konstruktion där infästningen får de ingående ramarna att verka som en chassiram istället för 2 separata ramar. En samverkande hjälpram har ett mycket

Läs mer

Automatiskt smörjsystem, ACL

Automatiskt smörjsystem, ACL ACL (Automatic Chassis Lubrication) smörjer bland annat bromshävarmar, spindelbultar och vändskiva. Systemet smörjer alla punkter och ytor som kräver det. Vändskivan smörjs på olika sätt beroende på typ

Läs mer

Bakre underkörningsskydd

Bakre underkörningsskydd Allmänt Allmänt För att uppfylla säkerhetskraven i föreskriften UNECE R58 måste lastbilar vara utrustade med ett bakre underkörningsskydd. Det bakre underkörningsskyddet kan antingen levereras ditsatt

Läs mer

Påbyggnadsgränssnitt. Beskrivning. Påbyggnadsgränssnittet. BCI (Bodywork Communication Interface)

Påbyggnadsgränssnitt. Beskrivning. Påbyggnadsgränssnittet. BCI (Bodywork Communication Interface) Beskrivning Påbyggnadsgränssnittet Elsystemet är uppbyggt kring ett antal styrenheter som kommunicerar med varandra via ett gemensamt nätverk. Påbyggnadsfunktioner styrs av styrenheterna, antingen med

Läs mer

Skruvförband. Allmänt om skruvförband. Kombination av friktionsförband och formlåsningsförband

Skruvförband. Allmänt om skruvförband. Kombination av friktionsförband och formlåsningsförband Allmänt om skruvförband Allmänt om skruvförband Skruvförband kan utföras som friktionsförband, formlåsningsförband eller som en kombination av båda. I ett friktionsförband krävs ungefär 10 gånger fler

Läs mer

Jordning och spänningsmatning. Allmänt. Jordning i chassiramen. Det här dokumentet innehåller information om följande:

Jordning och spänningsmatning. Allmänt. Jordning i chassiramen. Det här dokumentet innehåller information om följande: Allmänt Det här dokumentet innehåller information om följande: G32 Allmänt Jordning av påbyggnadsfunktioner i chassiramen Jordning av påbyggnadsfunktioner i hytten Spänningsmatning till påbyggnadsfunktioner

Läs mer

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser. Mer information om lagar och bestämmelser finns i följande dokument:

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser. Mer information om lagar och bestämmelser finns i följande dokument: Generellt om lagar och bestämmelser Inom EU samordnas direktiv och föreskrifter för tunga fordon. Dessa implementeras som lagkrav i EU:s medlemsländer. Lagkraven kan kompletteras med specifika lagkrav

Läs mer

Förutsättningar för flygtransport i TP 84

Förutsättningar för flygtransport i TP 84 1 (7) Förutsättningar för flygtransport i TP 84 1. LASTRUM... 2 2. FLYGTRANSPORT AV FORDON... 4 3. PALETTER... 7 1. Lastrum 2 (7) Lastrumsgolvet i TP84 är 12 meter långt och 302 cm brett, dock tillåter

Läs mer

Tillval på hyttens utsida. Allmänt om tillval på hytt

Tillval på hyttens utsida. Allmänt om tillval på hytt Det är möjligt att beställa olika tillval ditsatta på hyttens utsida. Följande komponenter finns tillgängliga: Takbågar Takräcke Takluftriktare Sidoluftriktare Tryckluftshorn Klimatsystem Obs! Utrustning

Läs mer

Innehåll DRGBIL... 2 UTBYTBRHET ENLIGT ISO 1726... 3 Manöverbarhet... 5 XELVSTÅND... 7 PLCERING V VÄNDSKIVOR... 8 FSTSÄTTNING V VÄNDSKIV... 10 LÅSNING V VÄNDSKIV OCH MONTERINGSPLTT... 11 EFTERMONTERING

Läs mer

Chassiinformation och modellbeteckningar

Chassiinformation och modellbeteckningar Modellbeteckning Modellbeteckning Scanias modellbeteckning är en teckenkombination som sammanställs enligt följande exempel: Lastbilsmodell Hyttyp Effektkod Chassianpassning Hjulkonfiguration Chassihöjd

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg Utfärdad i Helsingfors den 6 juni 2013 I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på

Läs mer

Modifiering av avgassystemet

Modifiering av avgassystemet Alla förändringar på avgassystemet påverkar certifikat. Kontakta Scanias återförsäljare för mer information. Generella begränsningar för samtliga motortyper och avgassystem VIKTIGT! Kontakta alltid Scanias

Läs mer

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem

Komponenter för hydraulisk utrustning. Allmänt. Åtgärder före start av nytt hydraulsystem Allmänt Allmänt Det finns möjlighet att beställa komponenter från fabrik för att driva hydraulisk utrustning. Följande komponenter finns tillgängliga: Reglage Hydrauloljetank med tryckbegränsningsventil

Läs mer

Svetsning i chassiramen. Svetsområden VIKTIGT!

Svetsning i chassiramen. Svetsområden VIKTIGT! Allmänt Allmänt All svetsning måste utföras fackmannamässigt av utbildad personal. Undvik att svetsa i chassiramen, eftersom all svetsning ökar risken för sprickbildning kring svetsområdet. Det gäller

Läs mer

Konstant motorvarvtalsbegränsare

Konstant motorvarvtalsbegränsare Bakgrund Bakgrund Det finns 3 alternativ för hur funktionen för konstant motorvarvtalsbegränsare kan aktiveras. När fordonet är utrustat med BCI-funktionalitet (Bodywork Communication Interface): Med hjälp

Läs mer

Påbyggnadsgränssnitt. Beskrivning. Påbyggnadsgränssnittet. BWS (Bodywork System)

Påbyggnadsgränssnitt. Beskrivning. Påbyggnadsgränssnittet. BWS (Bodywork System) Beskrivning Beskrivning Påbyggnadsgränssnittet Elsystemet i Scanias fordon är uppbyggt kring ett antal styrenheter som kommunicerar med varandra via ett gemensamt nätverk (baserat på CAN-protokollet).

Läs mer

Modifiering av avgassystemet

Modifiering av avgassystemet Begränsningar för modifiering av avgassystemet Begränsningar för modifiering av avgassystemet Generella begränsningar för samtliga motortyper och avgassystem Det är generellt inte tillåtet att utföra modifieringar

Läs mer

Körsträcka: Lång Kort Kort Lång. Körförhållande: Normal Lätt Svår Svår. Normal, Låg, Extra låg

Körsträcka: Lång Kort Kort Lång. Körförhållande: Normal Lätt Svår Svår. Normal, Låg, Extra låg Innehåll ÅTERFÖRSÄLJARENS/ PÅBYGGARENS ANSVAR... 2 INLEDNING...3 Chassiindelning... 3 ADR-anpassning...4 Att tänka på vid påbyggnationen...5 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 6 Riskbeskrivning... 6 Upplyfta fordon

Läs mer

Standardisering av hjälpram för lastbilspåbyggnationer Standardization of the auxiliary frame for truck bodybuilding

Standardisering av hjälpram för lastbilspåbyggnationer Standardization of the auxiliary frame for truck bodybuilding Standardisering av hjälpram för lastbilspåbyggnationer Standardization of the auxiliary frame for truck bodybuilding Examensarbete för högskoleingenjörsexamen inom Maskiningenjörsprogrammet Christian Nilsson

Läs mer

Övermålning av chassi, axlar och fälgar

Övermålning av chassi, axlar och fälgar Allmän information om målning Allmän information om målning VIKTIGT! Scania rekommenderar att komponenter i mjukt och böjligt material inte ska målas eftersom färgen kan påverka materialets hållbarhet

Läs mer

alt alt X

alt alt X Allmän information om beställning Allmän information om beställning Beställ kraftuttag och elektriska förberedelser för kraftuttag från fabrik. Att komplettera i efterhand blir mycket dyrt. Behovsrekommendationer

Läs mer

Flyttning av reduktionsmedelstanken på fordon med Euro 6- motorer

Flyttning av reduktionsmedelstanken på fordon med Euro 6- motorer Allmänt om byte och flyttning av reduktionsmedelstanken På fordon utrustade med avgasreningssystemet SCR (Selective Catalytic Reduction) är det ibland nödvändigt att flytta reduktionsmedelstanken för att

Läs mer

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter Heta komponenter Heta komponenter VARNING! Avgassystemet på en lastbil kan vid hög arbetsbelastning uppnå temperaturer över 500 C. Brandrisken kan bli stor om påbyggnadsutrustning placeras alltför nära

Läs mer

TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1

TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1 25 TABELL över högsta tillåtna bruttovikter vid olika axelavstånd på väg med BK 1 BILAGA A Avstånd i meter mellan Högsta tillåtna Avstånd i meter mellan Högsta tillåtna fordonets eller for- bruttovikt

Läs mer

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation Målgrupp Scanias påbyggnadsinformation är i första hand avsedd för påbyggare och gäller vid alla påbyggnationer och ombyggnationer av Scanias lastbilschassier och kompletta lastbilar. Förutsättningar Grundläggande

Läs mer

Extra baklyktor. Allmänt om inkoppling av extra baklyktor. Baklyktor PGRT

Extra baklyktor. Allmänt om inkoppling av extra baklyktor. Baklyktor PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Baklyktor Det finns 3 typer av baklyktor: Kompakt 7-kammarlykta LED-lykta 7-kammarlykta Inkoppling av extra baklyktor kan göras på följande 2 sätt: 1. Anslutning med ledningsnät

Läs mer

Påbyggnadsanpassningar. Spec. Variantinstruktion familj

Påbyggnadsanpassningar. Spec. Variantinstruktion familj Innehåll INTRODUKTION... 2 Påbyggnadsanpassningar... 2 Monteringsalternativ... 3 BESKRIVNING AV PÅBYGGNADS- ANPASSNINGARNA... 4 Dragkopplingar... 4 Dragbalkar... 5 Släpvagnsanslutningar... 7 Bogserbalk...

Läs mer

Flyttning av reduktionsmedelstanken på fordon med Euro 6-motorer

Flyttning av reduktionsmedelstanken på fordon med Euro 6-motorer Allmänt om byte och flyttning av reduktionsmedelstanken Allmänt om byte och flyttning av reduktionsmedelstanken På fordon utrustade med avgasreningssystemet SCR (Selective Catalytic Reduction) är det ibland

Läs mer

(db. Laser RDT. ' Uppdragsgivare Vägverket. Analys av mätbalkarnas stabilitet och styvhet. Lars Gunnar Stadler. Projektnummer

(db. Laser RDT. ' Uppdragsgivare Vägverket. Analys av mätbalkarnas stabilitet och styvhet. Lars Gunnar Stadler. Projektnummer Laser RDT Analys av mätbalkarnas stabilitet och styvhet Författare FoU-enhet Bengt Sandberg och Lars Gunnar Stadler Drift och underhåll Projektnummer 80261 Projektnamn ' Uppdragsgivare Vägverket Funktionsmodell

Läs mer

Måttbeteckningar. Allmänt. BEP-koder

Måttbeteckningar. Allmänt. BEP-koder BEP (Bodywork Exchange Parameter) är koder som identifierar unika mått på fordonet för att göra informationsöverföringen mellan fordonstillverkare och påbyggare enklare. BEP-koderna följer den internationella

Läs mer

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Säkra hjul räddar liv För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Ett löst hjul äventyrar säkerheten på vägen. Hjulmuttrar lossnar under körning Denna sanning kan leda till att ett hjul faller av, vilket

Läs mer

Roterande varningsljus. Aktivering

Roterande varningsljus. Aktivering Allmänt Allmänt Det här dokumentet beskriver följande: Tillval från fabriken för roterande varningsljus. Anslutning av roterande varningsljus på tak. Anslutning av extra roterande varningsljus på chassi

Läs mer

Chassiinformation och modellbeteckningar. Scanias modulsystem

Chassiinformation och modellbeteckningar. Scanias modulsystem Scanias modulsystem Scanias modulsystem Scanias omfattande modulsystem gör det möjligt att optimalt anpassa chassier för olika ändamål. Varje Scaniachassi är unikt specificerat för att ge det färdiga fordonet

Läs mer

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser

Lagkrav. Generellt om lagar och bestämmelser Generellt om lagar och bestämmelser Generellt om lagar och bestämmelser Alla länder har lagkrav för fordon som går på allmän väg. Inom EU samordnas dessa via EU:s direktiv som sedan blir till lagkrav i

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon 2010 Innehållsförteckning Vägnätet... 3 Kartor visar vägnätets bärighetsklasser... 3 Vikt- och dimensionsbestämmelser... 4 Max axeltryck...

Läs mer

Ledningsnät för påbyggnadsfunktioner

Ledningsnät för påbyggnadsfunktioner Allmänt Allmänt Det här dokumentet beskriver 2 olika ledningsnät för påbyggnadsfunktioner, se bild.. Ledningsnät från hytt till ram (variantfamilj 24) C486 C487 C488 C494 2. Förlängningsledningsnät på

Läs mer

PGRT Allmänt om tryckluftssystem Tryckluftssystemets uppbyggnad Definitioner Tryckluftstank APS (Air Processing System) Luftförbrukare ABS och EBS

PGRT Allmänt om tryckluftssystem Tryckluftssystemets uppbyggnad Definitioner Tryckluftstank APS (Air Processing System) Luftförbrukare ABS och EBS Definitioner Följande definitioner och begrepp är viktiga att känna till angående fordonets tryckluftssystem: Tryckluftstank En trycktank som innehåller komprimerad tryckluft. Används i bromssystemet och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2018:102 Utkom från trycket den 27 februari 2018 utfärdad den 15 februari 2018. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011

PRESS info. Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare. P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16 sep 2011 Scania breddar utbudet av anläggningsfordon ytterligare Scania fortsätter att bredda sitt utbud av bygg- och anläggningsfordon för att möta nya tillämpningar

Läs mer

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu.

Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. Ecolution by Scania Bättre för miljön. Bra för affärerna. Här och nu. by Scania Ecolution by Scania utan tunga transporter stannar världen. De är en grundläggande nödvändighet för att vi till exempel ska

Läs mer

Volvo Serviceavtal det lönar sig

Volvo Serviceavtal det lönar sig Volvo Serviceavtal det lönar sig Det vinner du Med Ett Serviceavtal Service som är planerad och prissatt i förväg ger dig god kostnads-kontroll och bättre överblick över verksamheten. Det besparar dig

Läs mer

Nummer. 01/11/15 Sänkningsmåttet kommer minskas med måttet/värdet på originalsportfjädringen

Nummer. 01/11/15 Sänkningsmåttet kommer minskas med måttet/värdet på originalsportfjädringen Nummer Kommentarer 01/11/15 Sänkningsmåttet kommer minskas med måttet/värdet på originalsportfjädringen 02/11/15 Kilform: Sänkningen på framaxeln beror på utrustningen och vikten på motorn. 03/11/15 Från

Läs mer

Hög strålkastarplacering. Allmänt om hög strålkastarplacering. Inkopplingsalternativ

Hög strålkastarplacering. Allmänt om hög strålkastarplacering. Inkopplingsalternativ Allmänt om hög strålkastarplacering Allmänt om hög strålkastarplacering Funktionen hög strålkastarplacering ersätter ordinarie färdbelysning och körriktningsvisarlyktor, till exempel när en snöplog är

Läs mer

Strömställare. Detta dokument är en sammanställning av strömställare som är användbara för påbyggare.

Strömställare. Detta dokument är en sammanställning av strömställare som är användbara för påbyggare. Allmänt Allmänt Detta dokument är en sammanställning av strömställare som är användbara för påbyggare. Strömställare delas in i grupper beroende på hur de skickar signaler till den utrustning de styr:

Läs mer

Förhöjt tomgångsvarvtal

Förhöjt tomgångsvarvtal Bakgrund Bakgrund Funktionen för förhöjt motorvarvtal styrs av BCI-styrenheten (Bodywork Communication Interface). Funktionen kan antingen aktiveras med hjälp av analoga signaler eller Extern CAN (Controller

Läs mer

Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon

Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon Innehållsförteckning Vägnätet... 3 Kartor visar vägnätets bärighetsklasser... 3 Vikt- och dimensionsbestämmelser... 4 Max axeltryck... 7

Läs mer

Modifiering av Scaniacertifierade komponenter. Allmänt

Modifiering av Scaniacertifierade komponenter. Allmänt Allmänt Allmänt Certifiering utförs för att uppfylla lagkrav angående trafiksäkerhet, miljöpåverkan etc. Om Scaniacertifierade komponenter modifieras eller nya komponenter tillförs kan certifikaten bli

Läs mer

6500 mm C90 / C120. 7000 mm C90 / C120. 7500 mm C90 / C120. 8000 mm C90 / C120. 6000 mm C90 / C120

6500 mm C90 / C120. 7000 mm C90 / C120. 7500 mm C90 / C120. 8000 mm C90 / C120. 6000 mm C90 / C120 Pallställ Pallställ CITY är det ideala lagringssättet. Pallhantering i Pallställ City ger stor flexibilitet och effektiv logistik vid godshantering i reservdelslagret, hos grossister eller inom verkstads-

Läs mer

Parametrar Chassi. Inledning

Parametrar Chassi. Inledning Inledning Inledning För att begränsa förteckningen över parametrar i detta dokument beskrivs endast parametrar som har bedömts vara användbara för påbyggare. För komplett information om aktuella parametrar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2017:610 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Regeringen föreskriver 1 att 4 kap. 14 och

Läs mer

Instruktioner för framkomlighet och säkerhet

Instruktioner för framkomlighet och säkerhet Instruktioner för framkomlighet och säkerhet Special Generella krav Kraven bygger på en kombination på max 25,25 m Minimum krav på anläggningsväg är att den tål 10-tons axeltryck Om backningsmanöver krävs,

Läs mer

Förberedelser för belysning. Allmänt om förberedelser för belysning. Förberedelse för identifieringslyktor. Beställningsalternativ

Förberedelser för belysning. Allmänt om förberedelser för belysning. Förberedelse för identifieringslyktor. Beställningsalternativ Allmänt om förberedelser för belysning Allmänt om förberedelser för belysning Det finns flera förberedelser för belysning som kan beställas från fabrik. Belysningen kan anpassas efter respektive marknads

Läs mer

Aktivering av ED-kraftuttag. Allmänt. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag.

Aktivering av ED-kraftuttag. Allmänt. Information om hur kraftuttag kan kombineras finns i dokumentet Kombinationer av kraftuttag. Allmänt Ett ED-kraftuttag drivs mekaniskt med hjälp av motorn och är alltid igång när motorn är igång. När kraftuttaget är avaktiverat är det frikopplat från den funktion det ska driva. Information om

Läs mer

Nu med BK4! Lasta lagligt. Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon

Nu med BK4! Lasta lagligt. Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon Nu med BK4! Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Vägnätet 3 Kartor visar vägnätets bärighetsklasser 4 Vikt- och dimensionsbestämmelser 7 Max axeltryck

Läs mer

Montering. Packa upp maskinen. Däck Montera de bakre hjulen med hjälp av vingmuttrarna

Montering. Packa upp maskinen. Däck Montera de bakre hjulen med hjälp av vingmuttrarna Monteringsanvisningar för: 9689995/BZ7C och 9689996/BZ4C utrustade med något av följande aggregat: 96899945 TRD6B Tunnel Ram-aggregat 96899946 TRD7B Tunnel Ram-aggregat 96899950 CD6B Combiaggregat Montering

Läs mer

Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon 2008

Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon 2008 Lasta lagligt Vikt- och dimensionsbestämmelser för tunga fordon 2008 Innehållsförteckning Vägnätet... 3 Kartor visar vägnätets bärighetsklasser... 3 Vikt- och dimensionsbestämmelser... 4 Max axeltryck...

Läs mer

BRUKS- OCH MONTAGEANVISNING FÖR PALLSTÄLL SILVERLINE RACK83

BRUKS- OCH MONTAGEANVISNING FÖR PALLSTÄLL SILVERLINE RACK83 BRUKS- OCH MONTAGEANVISNING FÖR PALLSTÄLL SILVERLINE RACK83 Läs noga igenom denna bruksanvisning innan pallstället tas i drift samt använd informationen kontinuerligt under pallställets hela driftstid.

Läs mer

Momentbegränsare. Aktivering med hjälp av analoga signaler. Aktivering med hjälp av Extern CAN

Momentbegränsare. Aktivering med hjälp av analoga signaler. Aktivering med hjälp av Extern CAN Bakgrund Bakgrund Funktionen för momentbegränsare styrs av BCI-styrenheten (Bodywork Communication Interface). Funktionen kan antingen aktiveras med hjälp av analoga signaler eller Extern CAN (Controller

Läs mer

Adventus Brukarmanual

Adventus Brukarmanual Adventus 2018-06 Revision 2 Adventus Innehåll Säkerhet... 4 Allmänna föreskrifter... 4 Ändamål och normal användning... 4 Inte avsedd användning... 4 Symboler... 4 Varningar... 5 Avfallshantering... 6

Läs mer

Elcentral. Elcentral. Elcentralen är placerad på passagerarsidan under förvaringsutrymmet i instrumentpanelen. Öppna den så här:

Elcentral. Elcentral. Elcentralen är placerad på passagerarsidan under förvaringsutrymmet i instrumentpanelen. Öppna den så här: en är placerad på passagerarsidan under förvaringsutrymmet i instrumentpanelen. Öppna den så här: 1. Öppna luckan till förvaringsutrymmet i instrumentpanelen. Luckan sitter framför passagerarstolen. 2.

Läs mer

Förbindningsdon C162, C328, C364 och C365. Allmänt om förbindningsdonen

Förbindningsdon C162, C328, C364 och C365. Allmänt om förbindningsdonen Allmänt om förbindningsdonen Allmänt om förbindningsdonen Vid sidan av de förbindningsdon som är specifikt avsedda för påbyggnadsfunktioner och som är samlade i påbyggnadskonsolen, finns ett antal förbindningsdon

Läs mer

Dyna Produktinformation

Dyna Produktinformation Dyna Produktinformation Dyna svaret på dina logistiska utmaningar Toyota Dyna är den flexibla och kostnadseffektiva lösningen på dina transportbehov. Den förenar låga driftkostnader och hög tillförlitlighet

Läs mer