Promemoria Sid. 1(9) Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Costa Rica 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Promemoria Sid. 1(9) 2014-05-13. Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Costa Rica 2013"

Transkript

1 Promemoria Sid. 1(9) Guatemala City Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Costa Rica 2013 Tendenser under 2013 Efter den ekonomiska avmattningen inleddes en övertygande återhämtning i ekonomin som har fortsatt med en årlig tillväxt på drygt fyra procent Tillväxten mattades av något under 2013 och stannade på 3,5 procent. Inflationen uppgick till fem procent år 2013 vilket ligger inom ramen för centralbankens uppsatta mål. En kraftig värdeminskning av valutan under det första kvartalet 2014 har dock skapat oro för en ökad inflation, även om prognosen för närvarande inte är alarmerande. På grund av kraftigt minskade skatteintäkter under 2009 skapades ett budgetunderskott som nådde en topp om drygt fem procent av BNP Genom diverse statliga åtgärder sjönk underskottet något under följande år men 2013 slutade underskottet återigen på en rekordnivå om 5,4 procent. Det stora budgetunderskottet kombinerat med avsaknaden av fiskal konsolidering gör att statsskulden riskerar att blir ohållbar på lång sikt. Den omfattande skattereformen som utlovades av den föregående regeringen kom aldrig till stånd. Den nuvarande presidenten Luis Guillermo Solís, som tillträdde i maj 2014, har visserligen uttalat sig om vikten av att få igenom en sådan reform men har samtidigt sagt att det troligen inte kommer att ske förrän tidigast Detta ökar risken för ett stigande budgetunderskott under de närmsta åren. Det bi-regionala associeringsavtalet mellan EU och Centralamerika (undertecknat i maj 2010) trädde i kraft i Costa Rica vad gäller handelsdelen i oktober Sveriges export till Costa Rica uppgick till 261 MSEK under 2013 och dominerades av maskiner och verkstadsprodukter. Sveriges import från landet uppgick till 423 MSEK samma år och bestod till främst av matvaror (i huvudsak frukter, nötter och bananer)och i något mindre skala verkstadsprodukter.

2 2(8) Bakgrund Costa Rica har en lång tradition av politisk stabilitet och ett konsensusbaserat samhällssystem. Landet uppvisar goda sociala indikatorer i ett regionalt perspektiv och ligger på andra plats efter Panama av de centralamerikanska länderna på UNDP:s utvecklingsindex. Andelen sociala utgifter i Costa Rica är bland de högsta i Latinamerika. Statens del av de totala utgifterna inom hälsosektorn uppgår till cirka sju procent av BNP, vilket är högt i en regional jämförelse. Det senaste årtiondet har landet dock rört sig i en nedåtgående spiral, med högre våldsnivåer, infrastruktur som förfaller, korruption och en överdimensionerad statsapparat som inte längre levererar den förhållandevis goda service som en gång gav landet beteckningen Centralamerikas Schweiz. Fattigdomen och inkomstklyftorna har trots god ekonomisk utveckling ökat de senaste åren. En statsledd industrialisering under 60- och 70-talen samt framväxten av en exportinriktad produktion under de följande årtiondena förvandlade landet från en jordbruksdominerad till en diversifierad ekonomi med utvecklade produktions- och tjänstesektorer. Denna trend stärktes i mitten av 90-talet då högteknologisk produktion startade och finansiella tjänster snabbt expanderade. Den statsledda tillväxtmodellen har genererat relativt välstånd, men den komplexa strukturen av statliga institutioner har visat sig kostsam. Mellan 1999 och 2002 avstannade tillväxten och landet blev makroekonomiskt mer sårbart. Åren skedde ingen per-capitatillväxt alls och statsfinanserna försämrades till följd av en stadig ökning av utgifter i form av löner och pensioner samtidigt som statsskulden växte till över 50 procent av BNP upplevde landet en kraftig ekonomisk tillväxt, bl.a. tack vare en återhämtning av exportsektorn och ökade privata investeringar. I slutet av 2007 började dock den costaricanska ekonomin lida av överhettningssymptom. Under 2008 drogs landet med i den globala ekonomiska nedgången, och tillväxten under det andra halvåret 2008 minskade drastiskt. USA är den främsta handelspartnern och står för den största delen av utländska direktinvesteringar, och den ekonomiska nedgången i USA fick direkta effekter på landets exporttunga ekonomi. Den ekonomiska återhämtningen, med början under det första halvåret 2010, har varit relativt god med en tillväxt på omkring fyra procent årligen sedan dess.

3 3(8) Ekonomiska indikatorer INDIKATOR (prognos) BNP (real tillväxt 5,0 4,4 5,1 3,5 3,8 i %)* Nominell BNP (Miljarder 36,3 41,2 45,4 49,6 53 USD)* BNP/capita (USD, köpkraftsjusterad)* BNP/capita(USD, nominell, löpande priser)* Statsskuld (% av 43,1 46,3 51,6 54,9 59,4 BNP)** Budgetunderskott 5,1 4,1 4,4 5,4 5,4 (% av BNP)** Inflation (KPI)( %)* 5,7 4,9 4,5 5,2 2,9 Skattetryck (% av 20, BNP)**** Handelsbalans*** -11,3-14,3-13,8 11,8 Bytesbalans (% av -3,5-5,3-5,2-5,0-5,1 BNP)** Arbetslöshet (%)* 7,3 7,7 7,8 9 8,5 Utl. direktinvesteringar 4 5,2 5,1 5,4 (% av BNP)*** Valutareserv (miljarder USD)**** 4,6 5,8 6,8 7,1 Källor för siffrorna i tabellen: * IMF; ** The Economist Intelligence Unit (EIU), ***Banco Central de Costa Rica, ****OECD. Vissa siffror har avrundats. Makroekonomisk utveckling Efter fem år av kraftfull ekonomisk expansion minskade tillväxten under 2008 och under nästföljande år hamnade den costaricanska ekonomin i recession (- 1,1 procent av BNP). I samband med krisen sjösatte den dåvarande regeringen år 2009 ett ekonomiskt krispaket som syftade till att behålla makroekonomisk och finansiell stabilitet samt upprätthålla ekonomisk tillväxt samtidigt som de mest utsatta delarna av befolkningen skyddades. Paketet omfattade kraftiga ökningar av de sociala utgifterna, framför allt inom hälsa och utbildningssektorerna. De minskade skatteintäkterna under 2009 i kombination med

4 4(8) ökade statliga utgifter genom krispaketets satsningar skapade ett budgetunderskott som fortsätter att vidgas. Under 2013 uppgick budgetunderskottet till 5,4 procent av BNP och den offentliga sektorns totala statsskuld utgjorde 55 procent av BNP. Mellan låg tillväxten på omkring 4,5 procent årligen, för att sedan sjunka något under 2013 till 3,5 procent. Tillväxten har främst drivits av expansion av den inhemska efterfrågan, både hushållens slutkonsumtion och bruttoinvesteringar, medan importen av varor och tjänster var större än exporten under samma period. Både exporten och importen ökade med cirka fyra procent under 2013 vilket resulterade i ett handelsunderskott om drygt 5,6 miljarder USD (11 procent av BNP). Bytesbalansen har vidgats sedan krisen och uppgick till -5 procent under Intäkterna från turism har gradvis ökat och den exportinriktade jordbrukssektorn har återhämtat sig relativt väl sedan Under 2012 och 2013 har en svampepidemi drabbat centralamerikanska kaffeodlare och förstört en femtedel av skörden. Costa Rica är ett utav de hårdast drabbade länderna och under skörden 2013/2014 beräknas 60 procent av all odling i landet ha drabbats och nästan 15 procent förstörts. Detta bidrog till att den totala jordbrukssektorn för första gången krympte (- 0,1 procent) sedan 2009 vilket påverkade både arbetstillfällen och handelsbalansen negativt. Turismen står för en stor del av inflödet av utländsk valuta och Costa Rica har en av de högre nivåerna av utländska direktinvesteringar per capita i regionen. En del hinder kvarstår dock såsom höga nivåer av byråkrati, rättslig osäkerhet och svagt skydd för investeringar. Flödet av utländska direktinvesteringar uppgick till 2,7 miljarder USD 2013 (drygt fem procent av BNP). Valutareserven uppgick till 7,1 miljarder USD år Mellan steg BNP per capita i löpande priser med över 60 procent och uppgick till cirka USD år 2013, och Costa Rica klassas därmed som ett övre medelinkomstland. Trots detta har fattigdomen ökat från 16,7 procent år 2007 till 20,7 procent år Arbetslösheten som låg på under fem procent 2007 och 2008 steg under följande år och uppgick till nio procent år Ungdomsarbetslösheten (åldersspannet år) minskade dock något, från 23 procent 2012 till knappt 22 procent Fattigdomen har legat runt procent i nästan 20 år och det historiskt starka sociala skyddsnätet har delvis urholkats på grund av ökade finansiella restriktioner vad gäller statliga utgifter. Till skillnad från grannländerna i Centralamerika är Costa Rica inte lika starkt beroende av remissor (penningförsändelser från migranter), vilka endast utgör ca två procent av BNP.

5 5(8) Finans- och budgetpolitik Landet har sedan ett fortsatt underskott i de offentliga finanserna (budgetunderskottet är bland de högsta i Latinamerika). Underskottet för 2013 slutade på 5,4 procent, en ökning för tredje året i rad. Regeringen misslyckades återigen med att hålla sig till den beslutade budgeten vilket resulterade i att intäkterna nådde 14,5 procent av BNP medan utgifterna uppgick till nästan 19 procent. Bidragande orsaker var bland annat minskade ickeskatterelaterade intäkter, en ökning av de löpande kostnaderna samt en markant uppgång av statens räntebetalningar vilka ökade med nästan 34 procent jämfört med föregående år. Det sistnämnda återspeglar statens allt högre skuldsättning; den offentliga sektorns totala statsskuld uppgick till 55 procent av BNP i slutet av 2013, den högsta nivån sedan Costa Ricas totala skattetryck ligger på cirka 21 procent. Att uppnå och upprätthålla sunda offentliga finanser, samt att öka den ekonomiska tillväxten, har under de senaste åren varit en av de största utmaningarna för landet. Under 2012 godkände den lagstiftande församlingen en skattereform som syftade till att öka intäkterna, men den ogiltigförklarades sedermera av högsta domstolen på processuella grunder. Den dåvarande regeringen, med president Chinchilla i spetsen, beslutade då istället om särskilda åtgärder för att begränsa utgifterna, öka intäkterna och förbättra skatteförvaltningen. Dessa inkluderade anställningsstopp i offentliga sektorn, minskade löneökningar, rationalisering av utgifter för varor och tjänster, och uppskjutande av icke prioriterade offentliga investeringsprojekt. Under 2012 röstade parlamentet igenom två lagar som syftar till att minska skattefusk och i april 2013 ratificerades Konventionen om ömsesidig handräckning i skatteärenden. Landet har också avtal för utbyte av skatteinformation med flera länder. I en ytterligare åtgärd i syfte att finansiera budgetunderskottet utfärdade regeringen statsobligationer för två miljarder USD mellan november 2012 och april 2013, och planerar att ge ut statsobligationer för ytterligare två miljarder USD under de närmaste åren. Den 6 april 2014 valdes Luis Guillermo Solís från PAC (Partido Accion Ciudadana) till president. Bland de prioriterade områdena som nämnts på den nya regeringens agenda finns bland annat effektivare skatteindrivning och minskade statliga utgifter. En större skattereform väntas föreslås först under Solís tredje regeringsår vilket på kort sikt innebär ökad risk för ytterligare ökning av budgetunderskottet.

6 6(8) Penning- och valutapolitik Efter nästan tre decennier av tvåsiffriga inflationstal har landet sedan 2009 lyckats reducera och bibehålla inflationen kring ensiffriga tal. Under 2013 låg inflationen på 5,2 procent, väl inom Centralbanken (BCCR-Banco Central de Costa Rica) inflationsmål på fem procent ± 1. I början av 2014 sjönk inflationen till runt tre procent men efter en kraftig depreciering av valutan Colón värdet sjönk med nästan tio procent under det första kvartalet 2014 finns risk för en ökad inflation när marknaden pressas på grund av höga importpriser. Värdeminskningen av valutan förväntas fortsätta, om än i svagare takt, främst på grund av den ekonomiska tillväxt som USA för tillfället har med en värdeökning av den amerikanska dollarn som följd. Trots att BCCR uttalat sig om fortsatta interventioner för att bromsa värdeminskningen av Costa Ricas valuta (BCCR sålde i början av mars valuta till ett värde av 136 miljoner USD) har tidigare åtgärder från centralbankens sida visat sig ha begränsad effekt, framförallt på lång sikt. BCCR övergick år 2006 från en växelkurs enligt en kontrollerad bana, s.k. crawling peg, till en s.k. exchange-rate band där valutan tillåts fluktuera inom ett visst spann. BCCR har sedan införandet av denna regim ingripit regelbundet, först för att försvara de övre nivåerna av valutaspannet och därefter för att försvara de nedre nivåerna, genom totala transaktioner på över fyra miljarder dollar (av vilka drygt en miljard kan hänföras till år 2012). Nu kan ytterligare årgärder väntas efter den kraftiga värdeminskningen av valutan i början av De stora kapitalinflöden och det ökade apprecieringstrycket som valutaregimen inneburit kan enligt bedömare på sikt äventyra den låga inflationen som uppnåtts under de senaste åren, och motiverar därför en övergång till ett än mer flexibelt växelkurssystem. Handel och handelspolitik Costa Rica rankas som nummer 54 i World Economic Forum s rapport om global konkurrenskraft vilket är det näst bästa resultatet av de centralamerikanska länderna efter Panama. Ekonomin kännetecknas av god innovationskapacitet och drar fördel av landets förhållandevis stabila institutioner, men har dock på senare år påverkats negativt av regeringens oförmåga att upprätthålla goda statsfinanser samt ökad brottslighet. Fördelningen mellan de olika produktionssektorernas andel av BNP liknar de utvecklade ländernas, sånär på en något större jordbrukssektor, och visar på den ekonomiska mognad landet uppnått. Jordbrukets andel av BNP har minskat gradvis de senaste åren och utgör idag sex procent av BNP, byggsek-

7 7(8) torn fem procent, tillverkningsindustrin 15 procent och tjänstesektorn 62 procent. Företagstjänster (kundtjänst, it-centers och callcenters) har varit den mest dynamiska undersektorn med tolv procents tillväxt årligen , trots en viss avmattning under det senaste året. Även den finansiella sektorn har uppvisat positiva resultat med en tillväxt på över sju procent under Landets ekonomi är i hög grad beroende av export, som utgör 25 procent av BNP. Jordbruksprodukter är fortfarande en viktig del av exporten men föll från 22 procent 2012 till knappt 19 procent Bidragande orsaker var främst den negativa utvecklingen för landets kaffeproduktion samt uppskrivningen av landets valuta som gjordes under senare delen av 2012 och som kom att slå mot exportpriserna under Industriprodukter (processade livsmedelsprodukter, farmaceutiska produkter, mjukvara etc.) utgör drygt 75 procent av den totala exporten. Costa Ricas exportindustri drabbades hårt under den ekonomiska krisen men har sedan 2010 visat en tydlig tillväxt, i synnerhet tillverkningsindustrin. Intäkterna från turism sjönk mellan men har sedan dess ökat stadigt. Costa Rica är det land i Centralamerika som tar emot flest turister. Under 2009 sjönk importen betydligt mer än exporten, på grund av minskad konsumtion och import för återexport. Sedan 2010 har bytesbalansunderskottet åter vidgats i takt med att importen ökar, på grund av en högre inhemsk efterfrågan. År 2013 uppgick bytesbalansen till -5 procent av BNP och handelsbalansen till knappt -12 procent. Costa Rica har frihandelsavtal med CARICOM, Mexiko, Kanada, Chile, Panama, Kina, Singapore, samt frihandelsavtalet DR-CAFTA med El Salvador, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Dominikanska Republiken och USA. Landet har även partiella frihandelsavtal med Colombia och Venezuela. Ett frihandelsavtal med Sydkorea är under förhandling och frihandelsdelen av det bi-regionala associeringsavtalet mellan EU och Centralamerika som undertecknades i maj 2010, trädde i kraft i september 2013 vad gäller handelsdelen. För att avtalet ska gälla i sin helhet måste det först ratificeras av EU:s samtliga medlemsländers parlament. I början av 2014 blev Costa Rica officiellt godkänt för att kunna påbörja medlemsskapsprocessen till Stillahavsalliansen (PA-Pacific Alliance), en allians som för närvarande består av Chile, Colombia, Mexiko och Peru och syftar till att underlätta och öka flödet av varor, tjänster, kapital och arbetskraft mellan de länder som ingår men också med länder i Asien som har Stillahavskust. Under året har även processen för ett medlemskap i OECD fortsatt.

8 8(8) Landets största exportmarknader 2013 var USA (37 procent), Nederländerna (7 procent), Hong Kong (6 procent) och Panama (5 procent). Exporten till EU uppgick till 18 procent. Viktigaste importpartners 2013 var USA (49 procent), Kina (9 procent), Mexiko (6 procent) och Japan (3 procent). Importen från EU uppgick till 7 procent Sveriges ekonomiska relationer med Costa Rica Den svenska importen från Costa Rica under 2013 uppgick till 423 MSEK, vilket var en ökning med 71 procent jämfört med Ökningen berodde främst på en ökad import av nötter och frukt, främst bananer. Den svenska exporten uppgick under samma period till 261 MSEK, en minskning med 28 procent jämfört med En stor del av importen från landet går även via europeiska hamnar och registreras därför inte som import till Sverige. Den fortsatt viktigaste importkategorin 2013 var matvaror (73 procent, i huvudsak frukter, nötter och bananer) och i något mindre skala verkstadsprodukter (23 procent). De viktigaste svenska exportprodukterna samma år var verkstadsprodukter (76 procent). Bland de svenska företag som har egna kontor i Costa Rica återfinns Ericsson, ABB, SCA och Accenture. Lokala representanter med varierande grad av aktivitet finns för bl.a. Volvo Construction Equipment, Volvo personbilar, Scania (bussar), Elof Hansson, Atlas Copco, Oriflame, DeLaval och Alfa Laval. Swedfund ställer riskkapital till förfogande för svenska investeringsprojekt i Costa Rica liksom i övriga Centralamerika.

Promemoria Sid. 1(8) 2015-07-22. Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Guatemala 2014

Promemoria Sid. 1(8) 2015-07-22. Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Guatemala 2014 Promemoria Sid. 1(8) 2015-07-22 Guatemala City Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Guatemala 2014 Tendenser under 2014 BNP ökade med drygt fyra procent under 2014. Det är troligt att en ny regering

Läs mer

Tendenser under 2014 2015-07-09

Tendenser under 2014 2015-07-09 Promemoria Sid. 1(9) 2015-07-09 Guatemala City Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Honduras 2014 Tendenser under 2014 BNP ökade med drygt 3 procent under 2014, vilket är positivt men otillräckligt

Läs mer

2014-08-18. Promemoria Sid. 1(9) Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för El Salvador augusti 2014

2014-08-18. Promemoria Sid. 1(9) Guatemala City. Ekonomisk och handelspolitisk rapport för El Salvador augusti 2014 Promemoria Sid. 1(9) 2014-08-18 Guatemala City Ekonomisk och handelspolitisk rapport för El Salvador augusti 2014 Tendenser under 2013 Den ekonomiska tillväxten styrs till stor del av den ekonomiska utvecklingen

Läs mer

Viktigaste tendenser under 2013

Viktigaste tendenser under 2013 Promemoria Sid. 1(8) 2014-04-15 Guatemala City Ekonomisk och handelspolitisk rapport för Nicaragua 2013 Viktigaste tendenser under 2013 Fortsatt god ekonomisk tillväxt, BNP ökade med 4,5 procent under

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA?

Varför högre tillväxt i Sverige än i euroområdet och USA? Varför högre tillväxt i än i euroområdet och? FÖRDJUPNING s tillväxt är stark i ett internationellt perspektiv. Jämfört med och euroområdet är tillväxten för närvarande högre i, och i Riksbankens prognos

Läs mer

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166

Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24. Peking. Sara Dahlsten. UD-ASO Dnr 166 Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr PEKI/20061124-1 2006-11-24 Peking Sara Dahlsten UD-ASO Dnr 166 Kinas valutapolitik några argument för och emot kraven på flexibel växelkurs eller omfattande revalvering

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi LINKÖPINGS UNIVERSITET Ekonomiska Institutionen Nationalekonomi Peter Andersson Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi Bonusuppgift 1 Nedanstående uppgifter redovisas för

Läs mer

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015 VALUTA FEBRUARI 2015 3.40 3.30 3.20 3.10 3.00 2.90 2.80 2.70 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN BRL/SE K 0.17 0.16 0.15 0.14 0.13 0.12 0.11 0.10 INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN INR/SE + 9,2% K + 16,3%

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2014 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2014 års budgetproposition Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2014 års budgetproposition Regeringens främsta mål för den ekonomiska politiken är tillväxt och full sysselsättning. Av de 24 miljarder som

Läs mer

Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker

Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker EUROPEISKA KOMMISSIONEN PRESSMEDDELANDE Bryssel den 5 november 2013 Ekonomisk höstprognos 2013: gradvis återhämtning, externa risker Under de senaste månaderna har det kommit uppmuntrande tecken på en

Läs mer

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr BRAS/20090217-2 2009-02-17 Brasilia Ambassadrådet Christian de Filippi +55 61 8127 4623 Praktikant Therese Sandell UD-AME Dnr 17 Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008 Sid. 1(5) Moskva Anders Eriksson Rysk ekonomi september 2010 Den ryska ekonomin visar åter tillväxt, prognosen för 2010 är 4%. Tillväxten avmattas dock, försiktighet råder och ovissheten om styrkan i återhämtningen

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Statsupplåning prognos och analys 2019:1. 20 februari 2019

Statsupplåning prognos och analys 2019:1. 20 februari 2019 Statsupplåning prognos och analys 2019:1 20 februari 2019 Riksgäldens uppdrag Statens finansförvaltning Statens betalningar och kassahantering Upplåning och förvaltning av statsskulden Garantier och lån

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

Statsupplåning prognos och analys 2017:2. 20 juni 2017

Statsupplåning prognos och analys 2017:2. 20 juni 2017 Statsupplåning prognos och analys 2017:2 20 juni 2017 Minskad upplåning när Riksbankens valutareserv antas dras ned Nettolånebehovet 2018 beräknas till -124 miljarder kronor 107 miljarder kronor lägre

Läs mer

Gör-det-själv-uppgifter 2: Marknadsekonomins grunder

Gör-det-själv-uppgifter 2: Marknadsekonomins grunder Linköpings universitet Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Nationalekonomi Peter Andersson Gör-det-själv-uppgifter 2: Marknadsekonomins grunder Denna övning syftar till att öka förståelsen

Läs mer

Utvecklingen fram till 2020

Utvecklingen fram till 2020 Fördjupning i Konjunkturläget mars 1 (Konjunkturinstitutet) Sammanfattning FÖRDJUPNING Utvecklingen fram till Lågkonjunkturens djup medför att svensk ekonomi är långt ifrån konjunkturell balans vid utgången

Läs mer

Inledning om penningpolitiken

Inledning om penningpolitiken Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 7 november 13 Riksbankschef Stefan Ingves Dagens presentation Läget i svensk ekonomi och den aktuella penningpolitiken Utmaningar på arbetsmarknaden

Läs mer

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv Jörgen Kennemar Efter vinter kommer våren... 2 Globala tillväxten en återhämtning har inletts med Asien i spetsen 3 Den globala finanskrisen är

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

Inledning om penningpolitiken

Inledning om penningpolitiken Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 7 mars 13 Riksbankschef Stefan Ingves En lämplig avvägning i penningpolitiken Reporänta 5 5 3 Räntan halverad sedan förra vintern för att stimulera

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års ekonomiska vårproposition I vårpropositionen skriver regeringen att Sveriges ekonomi växer snabbt. Prognosen för de kommande åren

Läs mer

Bra, men inte tillräckligt

Bra, men inte tillräckligt Bra, men inte tillräckligt Den kinesiska centralbanken meddelade i juni att den har för avsikt att öka flexibiliteten i landets växelkursregim. Ett positivt men blygsamt och otillräckligt första steg för

Läs mer

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet Det ekonomiska läget 4 juli Finansminister Anders Borg Det ekonomiska läget Stor internationell oro, svensk tillväxt bromsar in Sverige har relativt starka offentliga finanser Begränsat reformutrymme,

Läs mer

Översikten i sammandrag

Översikten i sammandrag OECD-FAO Agricultural Outlook 2009 Summary in Swedish OECD-FAO:s jordbruksöversikt 2009 Sammanfattning på svenska Översikten i sammandrag De makroekonomiska villkor som bildar underlaget för den här halvtidsrapporten

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV ECB:S EXPERTER. Tekniska antaganden om räntor, växelkurser, råvarupriser och finanspolitik

MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV ECB:S EXPERTER. Tekniska antaganden om räntor, växelkurser, råvarupriser och finanspolitik Ruta MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV :S EXPERTER Det ekonomiska läget är för närvarande mycket osäkert i och med att det är avhängigt av både framtida penningpolitiska beslut och

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Statsupplåning. prognos och analys 2017:1. 22 februari 2017

Statsupplåning. prognos och analys 2017:1. 22 februari 2017 Statsupplåning prognos och analys 2017:1 22 februari 2017 Riksgäldens uppdrag Statens finansförvaltning Statens betalningar och kassahantering Upplåning och förvaltning av statsskulden Garantier och lån

Läs mer

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONIMI Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONOMISKA MÅL Makroekonomi är en analys av samhället som helhet. Den aggregerade (totala) effekten i fokus; de totala utgifterna,

Läs mer

Kostnadsutvecklingen och inflationen

Kostnadsutvecklingen och inflationen Kostnadsutvecklingen och inflationen PENNINGPOLITISK RAPPORT JULI 13 9 Inflationen har varit låg i Sverige en längre tid och är i nuläget lägre än inflationsmålet. Det finns flera orsaker till detta. Kronan

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Den inhemska ekonomin är akilleshälen

Den inhemska ekonomin är akilleshälen Swedbank Östersjöanalys Nr 22 21 December Ryssland Den inhemska ekonomin är akilleshälen Den senaste tidens ekonomiska utveckling i Ryssland har varit positiv. Återhämtningen i energipriserna har stabiliserat

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 september 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 september 2010 Den globala ekonomiska krisens inverkan på Sveriges utrikeshandel Här kan du löpande följa

Läs mer

Ekonomisk översikt. Hösten 2016

Ekonomisk översikt. Hösten 2016 Ekonomisk översikt Hösten 2016 Innehåll Till läsaren........................................ 3 Sammanfattning..................................... 4 Hemlandet........................................ 6

Läs mer

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition

SVENSK EKONOMI. Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition SVENSK EKONOMI Lägesrapport av den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2009 års ekonomiska vårproposition OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 2009/2 Sid 1 (5) Lägesrapport av den svenska

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck November 2014 Vad är globala värdekedjor? Företagens produktion blir allt mer fragmenterad och utspridd över världen. Det innebär

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Effekter av den finanspolitiska åtstramningen

Effekter av den finanspolitiska åtstramningen Internationell konjunkturutveckling 35 Effekter av den finanspolitiska åtstramningen i 2007 De tyska offentliga finanserna har utvecklats svagt sedan konjunkturnedgången 2001/2002. 2005 överskred underskottet

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2013

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2013 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 213 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 71 mnkr. Det är en minskning med 139 mnkr sedan förra månaden, och 6% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte 14.-15. november 2013 Danmark Nyckeltal för Island Folkmängd 325.010 Förväntad BNP-utveckling 2,2 % Inflationstakt 3,5 % Arbetslöshet 4,8 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 217 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 339 mnkr. Totalt är det en ökning med 36 mnkr sedan förra månaden, 88% av

Läs mer

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter 1. Vad räknas inte till privata investeringar? A) Nyproduktion av bostäder B) En ökning av lager C) Nyproducerade fabriker D) Företags inköp av begagnade maskiner 2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde?

Läs mer

Handel med teknikvaror 2016

Handel med teknikvaror 2016 217-2-8 Handel med teknikvaror 216 Ökad teknikhandel men försämrad handelsbalans Teknikvaror till ett värde av 4 miljarder SEK exporterades från Sverige under 216, vilket är en ökning med 2 procent i värde

Läs mer

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24

Prognos Statens budget och de offentliga finanserna. Mars 2019 ESV 2019:24 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna Mars 2019 ESV 2019:24 Om ESV:s prognoser Ekonomistyrningsverket (ESV) gör oberoende prognoser och analyser av statens budget och den offentliga sektorns

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Sverige och EMU Sveriges riksdag beslutade 1997 att Sverige inte skulle delta i valutaunionen 2003 höll vi folkomröstning där 56% röstade NEJ till inträde i EMU 1952 gick vi med

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick

Makrofokus. Makroanalys. Veckan som gick Makroanalys Sverige 6 augusti 212 Makrofokus Patrik Foberg +46 8 463 84 24 Patrik.foberg@penser.se Sven-arne Svensson +46 8 463 84 32 Sven-arne.svensson@penser.se Veckan som gick - Sysselsättningen i USA

Läs mer

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik

Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Fördjupning i Konjunkturläget juni 2(Konjunkturinstitutet) Konjunkturläget juni 2 33 FÖRDJUPNING Effekter på de offentliga finanserna av en sämre omvärldsutveckling och mer aktiv finanspolitik Ekonomisk-politiska

Läs mer

Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter

Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter Makroekonomiska framtidsbedömningar för euroområdet av Eurosystemets experter Eurosystemets experter har gjort framtidsbedömningar för den makroekonomiska utvecklingen i euroområdet baserat på de uppgifter

Läs mer

I Sverige produceras under ett år varor och tjänster för ca 2 600 000 000 000 kronor Hur går det egentligen till när det bestäms -vilka varor och

I Sverige produceras under ett år varor och tjänster för ca 2 600 000 000 000 kronor Hur går det egentligen till när det bestäms -vilka varor och I Sverige produceras under ett år varor och tjänster för ca 2 600 000 000 000 kronor Hur går det egentligen till när det bestäms -vilka varor och tjänster som produceras -på vilket sätt dessa produceras

Läs mer

Ett rekordår för svensk turism

Ett rekordår för svensk turism 2014 Ett rekordår för svensk turism Box 3546, 103 69 Stockholm T +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg T +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 Malmö T +46 40 35 25 00 Pedagogensväg 2, 831 40 Östersund T +46

Läs mer

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum?

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum? Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december 2006 Vad driver tillväxten i Baltikum? Utmärkande för de baltiska staterna är den starka expansionen inom handel- och transportsektorn. Den svarar för en betydligt

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING

Rekommendation till RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.7.2016 COM(2016) 519 final Rekommendation till RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING om att ålägga Portugal böter för underlåtenhet att vidta effektiva åtgärder för att komma

Läs mer

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004

Sverige tappar direktinvesteringar. Jonas Frycklund April, 2004 Sverige tappar direktinvesteringar Jonas Frycklund April, 2004 1 Innehåll Sverige som spetsnation... 2 FN:s direktinvesteringsliga... 3 PROGNOS FÖR DIREKTINVESTERINGSLIGAN... 4 STÄMMER ÄVEN PÅ LÅNG SIKT...

Läs mer

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 28 juni Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 28 juni Finansdepartementet Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 28 juni 2017 Finansdepartementet 1 Sammanfattning Större överskott - hela prognosperioden Sammantaget 85 miljarder kronor högre I linje med överskottsmålet

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Sveriges handel på den inre marknaden

Sveriges handel på den inre marknaden Enheten för internationell 2011-10-05 Dnr: 2011/00259 handelsutveckling Olle Grünewald Petter Stålenheim Sveriges handel på den inre marknaden Sveriges varuexport till EU:s inre marknad och östersjöländerna

Läs mer

Handel med teknikvaror 2017

Handel med teknikvaror 2017 218-4-11 Handel med teknikvaror 217 Ökad teknikhandel under 217 Teknikvaror till ett värde av 63 miljarder SEK exporterades från Sverige under 217, vilket är en ökning med nästan 9 procent i värde från

Läs mer

Vietnam Ekonomisk och handelspolitisk rapport

Vietnam Ekonomisk och handelspolitisk rapport Telemeddelande (A) Sid. 1(6) Mnr HANO/20090415-1 2009-04-15 Hanoi Albin Carlén Mattias Forsberg UD-ASO Dnr 21 Vietnam Ekonomisk och handelspolitisk rapport Sammanfattning: På grund av Vietnams exportdrivna

Läs mer

Vart tar världen vägen?

Vart tar världen vägen? Vart tar världen vägen? PPT, 26 november 2012 Klas Eklund Senior Economist, SEB Snabb överblick Världsekonomin: Splittrad men trist bild USA: Ljusglimtar, men ännu ingen riktig fart Kina: På väg att bottna

Läs mer

Statsupplåning prognos och analys 2016:2. 15 juni 2016

Statsupplåning prognos och analys 2016:2. 15 juni 2016 Statsupplåning prognos och analys 2016:2 15 juni 2016 Sammanfattning: Större överskott i år vänds till underskott 2017 Överskott i statsbudgeten på 41 miljarder 2016 (nettolånebehov -41 miljarder) Stark

Läs mer

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 20 december Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 20 december Finansdepartementet Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 20 december 2016 2 Sammanfattning Överskott i de offentliga finanserna även i år Svensk ekonomi går starkt Tillväxten stabiliseras på goda nivåer

Läs mer

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Analysavdelningen Marwin Nilsson 2011-03-07 Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Lågkonjunkturen drabbade männen hårdast Den globala recessionen som drabbade Sverige 2008 påverkade

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 7 308 mnkr och stadens borgensåtagande var 3 mnkr för bolaget. Den totala

Läs mer

Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA

Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA Swedbank Analys Nr 4 18 november 2008 Amerikanska ekonomer räknar med kortvarig nedgång i USA Till skillnad från OECD och IMF som förutser att USA:s ekonomi krymper nästa år, räknar ekonomerna i National

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 21 februari Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. Finansminister Magdalena Andersson 21 februari Finansdepartementet Det ekonomiska läget Finansminister Magdalena Andersson 21 februari 2018 Finansdepartementet 1 Sammanfattning Fortsatt god utveckling av svensk ekonomi Små prognosrevideringar Oförändrad BNP- och arbetslöshetsprognos

Läs mer

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX)

BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) KAPITEL 2 BNP-UTVECKLING I OMVÄRLDEN ENLIGT HANDELSVÄGT INDEX (KIX) 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 1998-2007 2008-2013 2014-2016 Källa: Konjunkturinstitutet BNP-UTVECKLING 1998-2017 PROCENT 8 6 4 2 0-2 -4

Läs mer

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler I går, vid en sammankomst av det tredje parlamentet, och elva månader efter

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk Institutionen för ekonomi Våren 2009 Rob Hart Provtentasvar Makroekonomi NA0133 Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 1. (a) 10 x 60 + 100 liter mjölk - arbete för 100 liter mjölk 10 x 100 (b) (c) BNP är 1000 kronor/dag,

Läs mer

MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV ECB:S EXPERTER. Tekniska antaganden om räntor, växelkurser, råvarupriser och finanspolitik

MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV ECB:S EXPERTER. Tekniska antaganden om räntor, växelkurser, råvarupriser och finanspolitik Ruta MAKROEKONOMISKA FRAMTIDSBEDÖMNINGAR FÖR EUROOMRÅDET AV :S EXPERTER :s experter har gjort framtidsbedömningar för den makroekonomiska utvecklingen i euroområdet baserade på de uppgifter som fanns tillgängliga

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019

Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019 Medlemmarnas makroekonomiska förutsättningar, ekonomi och kompetensförsörjning en prognos för år 2019 Diarienummer: 2019/0071 Använd gärna fakta ur den här rapporten men kom ihåg att ange källa: Arbetsgivarverket

Läs mer

PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET

PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET INNEHÅLL INLEDNING 3 NEDVÄXLAD GLOBAL TILLVÄXTTREND 4 PRODUKTIVITETSLYFTET ÄR ÖVER 5 SVENSK KONKURRENSKRAFT 5 SVAG ÅTERHÄMTNING FÖR INDUSTRIN EFTER

Läs mer

Föredrag Kulturens Hus Luleå 24 september 2014. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley

Föredrag Kulturens Hus Luleå 24 september 2014. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley Föredrag Kulturens Hus Luleå 24 september 2014 Vice riksbankschef Cecilia Skingsley Om Riksbanken Myndighet under riksdagen Riksdagen Regeringen Riksbanken Finansdepartementet Finansinspektionen Riksgälden

Läs mer

Ekonomisk och handelspolitisk rapport Colombia

Ekonomisk och handelspolitisk rapport Colombia Telemeddelande (A) Sid. 1(11) Mnr BOGO/20110415-1 2011-04-15 Bogotá D.C. Åsa Hindenborg, andre ambassadsekreterare Alfonso Jaramillo, lokal kommersiell handläggare UD-AME Dnr 26 Ekonomisk och handelspolitisk

Läs mer

Utrikeshandel med teknikvaror 2012

Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Utrikeshandel med teknikvaror 2012 Kraftigt fall i handeln med teknikvaror 2012 Exporten av teknikvaror föll med drygt 9 procent i värde Teknikvaror till ett värde av ca 520 miljarder SEK exporterades

Läs mer

Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015

Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015 Det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015 Magdalena Andersson 2014-10-13 AGENDA Prognos för svensk ekonomi och offentliga finanser Offentligfinansiella osäkerheter Finanspolitiska ramverket

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Konjunkturläget våren Richard Palmer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Konjunkturläget våren Richard Palmer ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Konjunkturläget våren 2017 Richard Palmer Internationell utblick: gryende optimism Den globala tillväxten återhämtar sig Den globala tillväxten förväntas återhämta sig

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009 Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 12 739 mnkr. Det är en minskning med 903 mnkr sedan förra månaden. Räntan för

Läs mer

Statsupplåning prognos och analys 2018:3. 25 oktober 2018

Statsupplåning prognos och analys 2018:3. 25 oktober 2018 Statsupplåning prognos och analys 218:3 25 oktober 218 Riksgäldens uppdrag Statens finansförvaltning Statens betalningar och kassahantering Upplåning och förvaltning av statsskulden Garantier och lån Finansieringssystemet

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011

Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 2011 Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster samt direktinvesteringar Översiktlig analys av utrikeshandeln för fjärde kvartalet samt helåret 211 Förändring över motsvarande kvartal föregående år (%) 4

Läs mer

Vårbudget för Max Elger 29 april Finansdepartementet 1. Foto: Maskot / TT Nyhetsbyrån

Vårbudget för Max Elger 29 april Finansdepartementet 1. Foto: Maskot / TT Nyhetsbyrån Vårbudget för 2019 Max Elger 29 april 2019 Foto: Maskot / TT Nyhetsbyrån Finansdepartementet 1 Agenda Det ekonomiska läget Vårändringsbudget 2019 Foto: Maskot / Folio Finansdepartementet 2 Ekonomiska läget

Läs mer

AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 9 NOVEMBER 2012

AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 9 NOVEMBER 2012 AFFÄRSBREVET FREDAG DEN 9 NOVEMBER 2012 Mekonomen (Köp) Mekonomens Q3 var i linje med våra förväntningar. Mekonomen bekräftar det Bilias Q3 rapport indikerade, att försvagningen av den underliggande marknaden

Läs mer

Betalningsbalans och utlandsställning

Betalningsbalans och utlandsställning Nationalräkenskaper 2014 Betalningsbalans och utlandsställning Portföljinvesteringarna i utlandet ökade under andra kvartalet 2014 Korrigering Siffrorna i offentliggörandet har korrigerats 1892014 De korrigerade

Läs mer

Balansakt på recessionens rand. Konjunkturprognos, november 2018

Balansakt på recessionens rand. Konjunkturprognos, november 2018 Balansakt på recessionens rand Konjunkturprognos, november 2018 Globala trender NYA NORMALEN HÄR FÖR ATT STANNA Globala trender Svag produktivitet i Nya Normalen Global sammanfattning KAN EN GLOBAL RECESSION

Läs mer

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER 22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER Året har inletts med fallande aktiekurser och marknadssentimentet har varit ordentligt nedtryckt, dock har börsen återhämtat

Läs mer