för Od-Alboga-Hjerttorp En kulturbygd med framåtanda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "för Od-Alboga-Hjerttorp En kulturbygd med framåtanda"

Transkript

1 LOKAL PLAN för Od-Alboga-Hjerttorp En kulturbygd med framåtanda

2 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen Bakgrund Vem har tagit fram planen och hur? Beskrivning av bygden Historik Hur ser bygden ut idag? Vad är det bästa med Od-Alboga-Hjerttorp? Slogan för Od-Alboga-Hjerttorp Trender Naturområden Fritids och rekreationsområden Turism Turistboende Föreningar/ intressegrupper Lokaler och mötesplatser Näringslivet Kultur och nöjen Boende Grannsamverkan Nyinflyttning Kommunikationer Handel och service Kommunal/offentlig verksamhet Framtidsvision 5 år Framtidsvision 20 år Prioriteringar Sida Bilaga: Åtgärdsplan Omslagsbilderna har tagits av följande fotografer: Bokskogen - Peter Björklund, 1:a pris Solnedgången Monica Damm, 2:a pris Vägvisaren Ulrica Sandin, 3:e pris Od Alboga byalags medlemsområde omfattar Od och Alboga gamla socknar samt Hjärttorp, som är en del av Öra socken. Detta område utgör upptagningsområdet för Ods Skola, vilken varit och är viktig för bygdens fortlevnad och den utveckling som byalaget vill verka för. 2 (11)

3 1 Syfte med den lokala planen 1.1 Bakgrund 1.2 Syfte Det samhälle som vi lever i är snabbt föränderligt och besluten som rör oss fattas i de flesta fall långt bort och utan förankring hos bygdens folk. Att bli tvungen att göra brandkårsutryckningar för att försöka ändra på de beslut som fattats på kommunal eller annan högre nivå är ett tungt och föga progressivt sätt att arbeta. Besluten om vår egen och vår bygds framtid måste tas av oss som bor och lever här. Vi måste tala om vad som är viktigt för oss, i smått och i stort. Den lokala identiteten är viktig för att vi skall kunna känna stolthet över vårt sätt att bo och leva, inte minst för att vi skall kunna ta tillvara de nya möjligheterna och idéerna som finns utanför vårt lokalsamhälle. Vi har en viktig uppgift i att göra vår bygd, dels tills den självklara plats där våra ungdomar bosätter sig den dag då de prövat sina vingar och skaffar sig eget boende, dels till en attraktiv plats för människor från andra orter att flytta till. Bygdens utvecklingsmöjligheter bygger i hög grad på samarbete. Det behövs därför, förutom den lokala samverkan mellan enskilda, föreningar, organisationer och företag, även en öppen dialog med politiker och tjänstemän i kommunen för att nå resultat. Planen skall spegla innevånarnas uppfattning om bygdens fördelar och eventuella nackdelar samt innehålla uppsatta mål för bygdens utveckling på kort och lång sikt. Till planen hör en Åtgärdsplan med konkreta, prioriterade åtgärder, som vi skall genomföra. 2 Vem har tagit fram planen och hur? Beslut att ta fram planen togs av Od-Alboga byalags styrelse som också planerade genomförandet. En hel del fakta och underlag fanns redan i byalagets utvecklingsplan från Startmöte för en lokal plan för Od-Alboga-Hjerttorp hölls i mars 2010, då representanter från bygdens föreningar sammanstrålade och gjorde SWOT-analys samt diskuterade trender och värden i bygden. Mötet beslutade att anordna ett stormöte för alla bybor inom Od-Alboga-Hjerttorp med inbjudan att delta i arbetet. På stormötet i april spånades det i framtidsvisioner med hjälp av näringslivsutvecklare Per Floren, som inspirerade och ledde mötet. En grupp ungdomar år arbetar med ungdomsfrågor och har lagt sin fokus på möjligheter till eget boende i bygden avsedda för ungdomar. I första hand ser man möjligheten att bygga om den gamla lärarbostaden vid Ods skola till två mindre lägenheter med centralt läge. En arbetsgrupp med representanter från olika föreningar utsågs att ansvara för framtagandet av en uppdaterad lokal plan. Christina Glad Lasse Mellåker Claes Larsson Ola Johansson Ann-Louie Melltoft Rolf Ceder Holger Sandin Håkan Persson (11)

4 3 Beskrivning av bygden 3.1 Historik Vi befinner oss i en kulturhistoriskt rik bygd som varit fast befolkad i ca 6000 år. Spår av tidig bebyggelse i form av gravrösen och odlingsrösen återfinns på ett flertal platser i hela området. Tillgången till vatten i form av sjöar och åar samt lättbrukade sand- och moränbackar gynnade tidigt uppodling och bosättning. Att bruka jorden har därför under dessa årtusenden huvudsakligen gett innevånarna uppehälle. Vägen från Jönköping via Ulricehamn och genom Od till Alingsås och Göteborg var länge en viktig transportled. När, under 1800-talets mitt, vägen till Göteborg istället drogs genom Borås hamnade vi lite vid sidan om allfarvägen. Vid 1800-talets slut nådde befolkningstillväxten sin kulmen. Od hade då ca 1200, Alboga ca 500 och Öra drygt 300 invånare. Emigrationen och inflyttningen till städerna förändrade detta snabbt och runt år 1950 hade befolkningssiffrorna halverats. Invånareantalet sjönk ytterligare under några decennier för att sedan ha legat ganska stabilt till våra dagar. 3.2 Hur ser bygden ut idag? 1960-talet innebar förändringar i form av att postkontoret stängdes, flera lanthandlar lades ner, linjebusstrafiken decimerades till nästan enbart skolskjutsar och ett stort antal småbruk slogs samman eller skogsplanterades. Antalet boende som hämtar sin försörjning i vår bygd ser idag mycket annorlunda ut mot tidigare. Majoriteten pendlar nu till olika tätorter för att förvärvsarbeta eller studera, men nya små- och enmansföretag inom olika branscher har också sett dagens ljus och ger arbete på orten. Mjölkproduktion förekommer nu bara på ett fåtal gårdar, men de har i gengäld stora djurbesättningar. 4 Vad är det bästa med Od-Alboga-Hjerttorp? Vid föreningsmötet 29 mars fick alla skriva på lappar (så många man ville/kunde) vad de tyckte var bäst med bygden. Lapparna sorterades upp i kategorier, varefter deltagarna fick markera de tre viktigaste. Då blev resultatet nedanstående. Naturen Öppet landskap med betande djur; skog och vatten; bebodd landsbygd; naturskönt; inte så stressig miljö; frisk luft; förutsättning för rekreation och överlevnad; god boendemiljö. Sociala tryggheten Goda (hjälpsamma) trevliga grannar; aktivt socialt kontaktnät; god sammanhållning; gemenskap => trygghet; trygg uppväxt för barn; lugnt. Centrala läget Centralt i Västra Götaland pendlingsavstånd till många städer (vägar, tåg, flyg); liten idyll men ändå ganska nära till arbetsorter och nöjen; ligger bra till även för turister. Därefter rankades Skolan och barnomsorgen, med ett starkt engagemang för att de skall finnas kvar. Då kommunen nyligen satsat på en utbyggnad känns det för närvarande ingen större risk för försämringar. Vidare noterades att vi upplevs av besökare som en levande, kreativ bygd med aktiva och påhittiga invånare och ett omfattande föreningsliv. 4 (11)

5 5 Slogan för Od-Alboga-Hjerttorp Vår slogan är: En kulturbygd med framåtanda. Den kan också uttryckas som: Landsbygd 2.0 Tradition och innovation. Med detta menar vi att bygden både värnar om sina traditionella värden och är öppen för nya idéer för utveckling och satsning på nya företag. Bilden nedan, med korna som nyfiket betraktar en modern beteskonkurrent, får illustrera mötet mellan gammalt och nytt. 6 Trender Foto: Birgitta Stridh Följande mer eller mindre allmänna trender listades (utan inbördes gradering) vid mötet 29 mars: Fritidsbostäder blir permanentbostäder Ytterligheter Storstäder eller ren landsbygd (är där man helst bor) Efterfrågan på ekologisk mat ökar Strukturförändringar inom lantbruket innebär större enheter och att de små brukningsenheterna blir obrukade Minskad service Lanthandel, Post, Tele Digitala mötesplatser, sociala media 7 Naturområden Bygden har en fin blandning av skogar, sjöar och uppodlad mark. Två naturreservat finns, St Mollungens (bokskog) och Ollestads naturreservat. Alboga mosse är ett område med ett rikt fågelliv. 8 Fritids och rekreationsområden Naturturism kan bedrivas i våra naturreservat Mollungens bokskog och Ollestads naturreservat, fisketurism med fiskekort i våra sjöar Sandsken och Norra Sämsjön den senare välkänd för sitt goda karpbestånd. Rent allmänt inbjuder naturen till att vandra i skog och mark på gamla vägar och stigar. Särskilt anlagda vandringsleder är Sämsjöborgsleden, 8 km, och Sandsken runt, 13km, samt ett antal olika markerade leder i St Mollungens naturreservat. En Kulturstig på 1,8 km finns vid Bokcaféet i Ods kyrkby. Friluftsbad finns i Sämsjön Ollestadsbadet och Sämjöborg samt i Sandsken vid 5 (11)

6 Sannum. Boulebanor för allmänheten är anlagda vid Ods skola. Fotboll spelas inom Ods FF som har en egen plan vid Upptorp. 9 Turism I kyrkbyn Od finns en egen turistinformation inrymd i Crea Diem Bokcafé där man kan få information om både lokala och regionala besöksmål. Bland de lokala finner kulturturisten en kulturhistorisk bygd med medeltida kyrkor, ett flertal järnåldersgravfält, domarringar och även bronsåldershögar. Här finns gamla torp och gårdar dokumenterade i bokform samt identifierade och uppskyltade ute i markerna. Upplevelseturism erbjuds i form av gallerier, gårds-, inrednings- och antikvitetsbutiker, bokhandel och caféer. Lämpligt område för cykelturism med ett antal natursköna leder i området i och runt Od-Alboga. Möjlighet att hyra cyklar vid Bokcaféet. De fiskeintresserade kan lösa fiskekort och pröva sin lycka i Sämsjön eller Sandsken. 9.1 Turistboende Turistboendet utgörs av privata stugor som hyrs ut veckovis både till svenska och utländska turister. I utbudet ingår även bo på lantgård. 10 Föreningar/ intressegrupper Ett rikt och aktivt föreningsliv, med många olika inriktningar, är kännetecknande för vår bygd. Många av invånarna är även verksamma i föreningar utanför vår bygd, såsom konstföreningar, PRO, civilförsvarsföreningar, idrottsföreningar m.m. Många duktiga musiker, sångkörer och konstnärer är aktiva i vår bygd, såväl professionellt som på fritiden. Fritidsanläggningar som friluftsbad, fotbollsplan och fritidsgård för ungdom sköts och drivs i föreningsregi. Förteckning över föreningar och organisationer finns på byalagets hemsida Lokaler och mötesplatser Tillgången på lokaler av olika slag är god i vår bygd. De flesta är knutna till någon församling eller förening. Flertalet av lokalerna är öppna att hyra för offentliga eller privata arrangemang. Det som kan sägas saknas är en åretruntlokal för större tillställningar, för 150 personer eller mer. Förteckning över samlingslokaler finns på byalagets hemsida 11 Näringslivet Tillgången på arbete i närområdet kan betecknas som god och endast ett fåtal saknar arbete under kortare perioder. Jordens och skogens betydelse för försörjningen är stor i vårt område. Antalet heltidsbönder har visserligen minskat kraftigt, men många arbetstillfällen kan härledas direkt till denna sektor. Flera transportföretag är knutna till traktens sågverk för timmer- och virkestransporter, eller utför transporter åt jordbruket. De drivs ofta som familjeföretag med några få anställda. Industrin i närområdet är arbetsplats för många. Sågverken i Molla och Borgstena 6 (11)

7 förädlar områdets råvaror och ger arbetstillfällen. TA Hydronics, kommunens största arbetsplats, finns på behändigt pendelavstånd. Många kvinnor har kommun och landsting som arbetsgivare. Barnomsorg, sjukvård och äldrevård på hel- eller deltid är väl representerade yrkesområden. Småföretag, som enmansbolag eller med några anställda, finns i vår bygd och arbetar med kommersiell service såsom, hantverksservice, transporter etc, men även med andra verksamhetsinriktningar. Under de senaste åren har även olika mindre företag inom besöksnäringen startats. I området finns följande företag registrerade: 5 stiftelser, 4 trossamfund, 19 ideella föreningar, 10 aktiebolag ( här finns de som har mera omfattande anställningar 5 st i snitt), 1 kommanditbolag, 196 enskilda firmor (här ligger de som driver jord- och skogsbruk), 15 enkla bolag, 3 ekonomiska föreningar och 2 kommunala filialer (skolor) De branscher som representeras är friskvård (fotvård, massage, homeopati), jord- och skogsbruk, entreprenad, bygg & anläggning, bageri, inredningsföretag, plåtslageri, åkeri och transport samt konsultverksamhet. Förteckning över företag i bygden finns på byalagets hemsida 12 Kultur och nöjen Enligt parollen Man har inte roligare än man gör sig ordnar föreningar och organisationer olika arrangemang ibland annat Ods Sockengård och Alboga gamla skola, såsom föredrag, musikunderhållning, utställningar m m. Byalaget har sedan många år ordnat Sandskenfesten första lördagen i augusti. Det är en familjefest för invånarna och sedan 2009 föregås den av Sandskenkampen, en lekfull tävling mellan olika lag från bygden började vi också arrangera en cykelfest i maj. Vidare anordnar byalaget, i samverkan med bl a Västkuststiftelsen guidade vandringar i naturreservaten. Byalaget driver också en boulebana vid Ods Skola öppen för alla. Gäsene Hembygds- & Fornminnesförening har hembygdsdagar med underhållning på Hägna Gammelgård. Tipspromenader anordnas flitigt, bl a av Ods FF. 13 Boende År 2009 bodde i Od-Alboga-Öra (varav Hjerttorp är en del) 629 personer fördelade på Barn och ungdom (0-19 år) = 169 (26,9%), Personer i yrkesverksam ålder (20-65 år) = 345 (54,8%) och Pensionärer (66+) = 115 (18,4%) Sett under perioden har den totala befolkningsmängden pendlat något upp och ned från 647 (2003) men slutar på 629 (2009). Od har minskat med 4 personer och Alboga har ökat med 8 medan Öra haft en stadigt neråtgående trend och minskat med hela 22 personer. Man kan också utläsa att sedan förra utvecklingsplanen gjordes, 2003, har tyngdpunkten på ålderskurvan ytterligare förskjutits något mot mitten, dvs. gruppen yrkesverksamma (20 65 år) har ökat med 1,5 procentenheter medan barn och ungdomsgruppen (0 19 år) minskat något från 27,5 % till 26,9 %. Även pensionärsgruppen (66+) har minskat, från 20,2 till 18,4 %. Invånarna bor huvudsakligen på gårdar eller i friliggande villor. Fyra kommunala radhuslägenheter finns också. Utöver åretruntboende finns ett 50-tal fritidsfastigheter med uppskattningsvis 150 sommarboende. Ett flertal fritidsboenden har på senare år 7 (11)

8 blivit åretruntboende Grannsamverkan Som redan nämnts under punkt 4 anser invånarna att den sociala tryggheten till stor del bottnar i goda och hjälpsamma grannar. Detta inbegriper att man bland annat håller uppsikt när man vet att grannarna är bortresta. Vid behov organiseras nattlig patrullverksamhet för att upptäcka och identifiera ovälkomna nattliga besökare som är ute i brottsliga avsikter Nyinflyttning Nyinflyttade försöker byalaget i möjligaste mån att uppmärksamma och hälsa välkomna till bygden och bjuda in att delta i bygdens aktiviteter. Detta hänger dock mest på att grannar tar initiativ, byalaget saknar fungerande rutin för att upptäcka och ta emot nyinflyttade. 14 Kommunikationer Förutom den större vägen 182, Ulricehamn-Vårgårda, och vägen Od-Borgstena är nu även vägarna Od Alboga och Od Hjerttorp asfalterade. Dock finns fortfarande grusvägar där standarden och underhållet lämnar en del övrigt att önska. Särskilt kan nämnas vägen från Hjärttorp ut till väg 182 via Murum. Bussförbindelser finns från Od till Ljung - Herrljunga och Timmele - Ulricehamn morgon och kväll, måndag till fredag. Dessutom går skolbussar till Herrljunga under skoltid samt finns möjlighet två dagar i veckan att anlita kommunens närtrafik (ringbil) för resa till Ljung och Herrljunga. I övrigt och övriga tider får man lita till egen bil eller annan egen transport. När det gäller telekommunikation/internet finns fiberkabel fram till telefonstationen i Od som därmed ger tillgång till bredband via ADSL för hushåll anslutna till denna station. Kvaliteten/hastigheten avtar dock med avståndet från telefonstationen och de längst bort boende får ingen bra kapacitet. Telekabeln mot Alboga är dessutom fullbelagd och har inte plats för nya abonnenter. Hushåll i Västerod anslutna till telefonstationen i Sibbared, har mycket dålig Internetanslutning, dels beroende på dålig kapacitet hos stationen, dels på långa dåliga kopparkablar. Detta är också en station som riskerar att läggas ner när Telia börjar avveckla kopparnätet. 15 Handel och service Inom området finns några gallerier, caféer, gårdsbutiker m m. I närområdet 8-15 km finns dagligvaruhandel, bensinstation, lunchrestaurant. Inom km finns högstadie- och gymnasieskolor, här finns även vårdcentral, apotek, banker m m. 16 Kommunal/offentlig verksamhet Barnomsorg Förskola, lågstadie- och mellanstadieskola Bostäder/Lägenheter - 4 kommunala hyreslägenheter Hemsjukvård Lantbrevbäring Sotning Sophämtning/Slamtömning 8 (11)

9 Återvinningsstation för tidningar, glas, pappersförpackningar och batterier Snöröjning Gatubelysning (i vissa områden) 17 Framtidsvision 5 år Invånarantalet har ökat med minst 15 personer genom inflyttning, bland annat genom fritidsboende som blivit permanentboende. Ett par ungdoms- och/eller seniorboenden har anordnats. Detaljplan för nytt bostadsområde vid Örum är klar och byggnation påbörjad. Alla nyinflyttade får introduktion och känner sig välkomnade. Bredbandskapaciteten förbättrad, särskilt ute i nuvarande telenäts utkanter. Några nya vandringsleder av olika längd har tillkommit. Förutsättningen för en spångad led över Örums-Albogas mosse utredd och förhoppningsvis genomförd. Förbuskningen av landskapet har motverkats och antalet vackra beteshagar har ökat. 18 Framtidsvision 20 år År 2030 har innevånarantalet ökat med 100 personer tack vare att nyproduktionen av bostäder satt fart, såväl av speciella små boenden avsedda för ungdomar och seniorer som av egnahem, hänsynsfullt placerade i vår vackra natur. Bygdens barnomsorg och skola verkar som en magnet för inflyttning och bidrar till en harmonisk miljö för barnfamiljer. Vi har ett blomstrande småföretagande inom service, handel, produktion och turism som ger åtskilliga arbetstillfällen/försörjningsmöjligheter för boende i bygden. Vi har bra belagda vägar i hela området och goda allmänna kommunikationer för möjligheter till studier och arbete i närliggande tätorter. Vår IT-infrastruktur är av så hög kvalitet i området att många har valt att helt eller delvis arbeta hemifrån, dels för ökad livskvalitet, dels med hänsyn till miljöaspekter. I det öppna landskapet finns goda möjligheter till rekreation med ett urval av natursköna vandringsleder av olika längd och miljö. I vårt servicecentrum kan vi få det nödvändigaste, någonting till livs och spontana sociala möten. Intill våra sjöar har vi turistcentra med Bed & Breakfast och campingstugor, uthyrning av båtar, cyklar m.m. 9 (11)

10 19 SWOT-analys Styrkor Kreativa och engagerade innevånare Trygg uppväxt i vacker natur Centralt läge i Västra Götaland Socialt nätverk, God sammanhållning Odlingsytor finns för att producera mat Tystnad Skola, förskola Starkt föreningsliv Småföretagande, mindre sårbart Möjligheter Svagheter Ingen nybyggnation av bostäder Saknar affär Få lokala arbetsgivare Otillräckliga allmänna kommunikationer egen bil krävs Högutbildad ungdom stannar inte på orten IT-infrastruktur dålig i vissa områden Brister i vägnätet Jantelagen Svårt att få fatt på vilka som är nyinflyttade Föreningsmaffia Hot Inget är omöjligt Goda möjligheter för starta-eget Näthandel via hemsida, marknadstorg Naturlig avgång ger lediga bostäder 182:an, om den underhålls 1 miljon människor inom 10 mils radie Attraktivt besöksmål Utveckling av turism Friluftslivet, naturturism Några kommentarer till ovanstående: Avfolkning Det blir för dyrt att bo på landet Försämrat vägnät Återkommande hot om nedläggning av skolan Minskning av arbetstillfällen Strukturförändring inom jordbruket Igenväxning av det öppna landskapet Bygdens styrka, bland annat den i flera avseenden fina miljön och de kreativa och engagerade invånarna, i kombination med bygdens möjligheter borde kunna utnyttjas för att åstadkomma nybyggnation och även ett bättre utnyttjande av befintliga bostäder. Därmed skulle svagheten brist på bostäder avhjälpas, invånarantalet öka och hoten om avfolkning och nedläggning av skolan avvärjas. Föreningsmaffia som något negativt bottnar i att visserligen har vi många föreningar men det är ofta samma personer som figurer i de olika styrelserna. En breddning av de aktiva vore önskvärt. Dock skall sägas att nyinflyttade lätt kan komma in och bli aktiva om de visar intresse. Strukturförändringen inom jordbruket är naturligtvis positiv och ofrånkomlig i vissa avseenden men det negativa är att med allt färre brukare med allt större maskiner riskerar en del mindre markstycken att bli oanvända. Jantelagen hindrar inte de starkaste och mest företagsamma, men bromsar många med svagare självkänsla från att våga satsa på nya idéer 10 (11)

11 20 Prioriteringar Anpassade boenden för ungdomar och seniorer. Förberedda nybyggnadsområden. Fler vandringsleder i naturskön miljö. 11 (11)

12 Od-Alboga Byalag Holger Sandin, ÅTGÄRDSPLAN Bilaga till Lokal plan Sida 1 (1) Reviderad Åtgärd Utförs av Kontaktperson Kostnader Finansiering Tidsplan Anm./Lägesrapport Ta fram förslag på ungdoms- /äldreboende genom ombyggnad av gamla lärarbostaden vid Ods skola och/eller andra möjligheter. Ta fram detaljplan för nytt bostadsområde vid Örum i Alboga Utreda förutsättningarna för vandringsled över Örums-Alboga mosse genom att bland annat studera liknande projekt Ta fram en ny folder för vandringsleden Sandsken runt samt rusta upp orienteringstavlan och märkningen av leden. Utreda möjligheten att dra vandringsleden Sandsken runt utmed sjön vid Vinge mad för att undvika landsvägen Ta fram förslag på en kortare vandringsled: Kyrkbyn Ljunga Skattegården Kyrkbyn Ungdomsgruppen / styrelsen Clas Larsson Arbetsgrupp Arbetsgrupp Håkan Persson, hakan.p@el.herrljunga.se Clas Larsson, clas@autoakademin.se Jerry Stridh, jerry.stridh@telia.com Folder och tavla: Jerry Stridh, jerry.stridh@telia.com Uppmärkningen av leden: Lars-Gunnar Levinsson Jerry Stridh, jerry.stridh@telia.com Jerry Stridh, jerry.stridh@telia.com Max 1000 kr + ideell tid Egen tid +? kr Clas Larsson Max 1000 kr + ideell tid Max 5000 kr Byalaget (+ bidrag från kommunen?) Byalaget Hösten 2010 Herrljungabostäder tagit över fastigheten och planerar för boende (ungdoms-?) Byalaget Våren 2011 Maj 2011: Vänga mosse besökt och den spångade leden studerad Juni 2011: Testupplaga av ny folder upptryckt och distribuerad. Endast ideell tid - Våren 2011 Juni 2011: Alla markägare utom en kontaktade och positiva. Endast ideell tid - Våren 2011 April 2011: Tänkt väg skadad av virkestransport, avvaktar reparation

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

Lokal plan för Morjhult

Lokal plan för Morjhult Lokal plan för Morjhult Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Morjhults rote...3 4 Vad är det bästa med Morjhult?...5 5 Slogan

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Anvisningar till mallen för Lokala planer

Anvisningar till mallen för Lokala planer Försättssidan Det ska vara samhällets/ortens plan! Inte en enskild plan för en grupp. Det är en grupp som tar fram planen men den ska gälla för utvecklingen av orten och där ingår ju t ex byalaget! Ett

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND Laholm g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Laholm Workshop i Laholms kommun Den 23 september 2013 samlades 50 personer i Ysby bygdegård för att

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Utvecklingsstrategi - bilagor. LEADER Mellansjölandet

Utvecklingsstrategi - bilagor. LEADER Mellansjölandet Utvecklingsstrategi - bilagor LEADER Mellansjölandet 2014-2020 Bilaga 1: SWOT-analys Starka sidor Naturen och naturrikedomen upplevs av många som en viktig och stark faktor för området. Det finns flera

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling

3. ALLMÄNNA INTRESSEN 3.1 Bebyggelseutveckling Näringsliv och sysselsättning Näringslivet i kommunen omfattade år 2002 ca 2500 arbetstillfällen. Detta var 15% färre än 1990. Branschvis utveckling och fördelning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB,

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen!

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen! Ortsutveckling Skebokvarn Stormöte 16 april 2012 Välkommen! Kvällens program 19.00 Välkommen och hur kom vi hit? 19.10 Rapport från arbetsgrupperna - 10 minuter per grupp 19.45 Fika och besök i arbetsgrupperna

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Flyingebygden ett Öresund i miniatyr

Flyingebygden ett Öresund i miniatyr Flyingebygden ett Öresund i miniatyr 2003-01-01 av Gunnar Petersson, ordförande Flyinge Utveckling www.flyinge.nu Sammanfattning Föreningen Flyinge Utveckling (FU) vill skapa en väl integrerad bygd inom

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN

UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN UPPLEV HERRLJUNGABYGDEN HERRLJUNGA KOMMUN Vandra och cykla i en fantastisk miljö I Herrljunga är det lätt att vara aktiv. Det finns gott om vandringsleder och cykelvänliga vägar i Herrljungabygden, mer

Läs mer

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 2 september Välkommen!

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 2 september Välkommen! Ortsutveckling Skebokvarn Stormöte 2 september 2013 Välkommen! Kvällens program 19.00 Välkommen och hur kom vi hit? 19.10 Rapport från grupperna 19.35 Presentation av olika finansieringsformer för lokala

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-12-20 SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Innehållsförteckning 1. Inledning...1 Syfte...1 Övergripande mål...1 Horisontella

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent. Sollerön 3,% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 33,33% 2. Man 22 66,67% Totalt 33,% Medelvärde,67

Läs mer

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet.

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. MULLSJÖ KOMMUN 63 LEVANDE LANDSBYGD På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. HUR SER DET UT? Jordbruk, skogsbruk Antalet

Läs mer

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN?

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? BYGDEPLAN UTVECKLA IDÉER TILLSAMMANS! VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? Lokal planering (bygdeplaner) handlar om att ta initiativet till utvecklingen av den egna bygden. Alternativet är att vara offer

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

LOKAL EKONOMISK ANALYS

LOKAL EKONOMISK ANALYS LOKAL EKONOMISK ANALYS Med fokus på kvinnors företagande Winnet arbetar för att undersöka strukturer och organisationer som påverkar kvinnors företagande. I Östergötland är andelen kvinnor som driver företag

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Lokal plan för Ängelsbergsbygden

Lokal plan för Ängelsbergsbygden Lokal plan för Ängelsbergsbygden Ängelsbergsbygdens ordförandegrupp Hembygdsföreningen Intresseföreningen Konstgillet Åmänningens F.V.O Kultur och Musik Gymnastik MC Brakeless Båtklubben Alliansen Sörby

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Innehållsrik infrastrukturresa med Kraftsamling Norr. Tisdagen 20 juni 2017

Innehållsrik infrastrukturresa med Kraftsamling Norr. Tisdagen 20 juni 2017 Innehållsrik infrastrukturresa med Kraftsamling Norr Tisdagen 20 juni 2017 Problem, möjligheter och lösningar för orterna i norra Bergslagen. Det stod på agendan när tre lokala pensionärsorganisationer

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Vänliga positiva människor MÖJLIGHETER

Vänliga positiva människor MÖJLIGHETER STYRKOR Aktivt, rikt och utbrett föreningsliv som samverkar o Skateparker Aktiv by o Bydagar o Julskyltning mm Billigt att bo Besöksmål o Hembygdsparken o Medeltidskyrka o Golfbana o Kulturteater Bra o

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30.

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Textrakt Mollaryd (Ursprungligen: Mollaryd Textstation) Datum: 2013-08-21.. Diarienummer: 2008.008 CA.. Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. Kontaktpersoner i projektet:

Läs mer

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010

Kronoberg inför 2010. Socialdemokraterna i Kronobergs valprogram 2006 2010 Kronoberg inför 2010 s valprogram 2006 2010 Vision: I Kronobergs län skapar vi det goda livet! Vi tar tillvara det vi är bra och unika på. Känslan av det goda livet lever och sprids långt utanför våra

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Sammanställning Näringslivsträff mabel.pena@eskilstuna.se 016-710 82 38 barbro.sollen.wilcox@vasteras.se 021-39 17 58 Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Dialog i Kvicksund -

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Ceremonin hölls på Börsen i Göteborg. Text: Malin Sand Foto: Malin Ekelund Vid en ceremoni tisdagen den 4 september

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot Styrka Svagheter Möjligheter Hot Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot En uppdaterad enkel analys utförd hösten 2008 som underlag för diskussion om skärgårdskommunernas identitet,

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

Sammanfattning workshops

Sammanfattning workshops Sammanfattning workshops Bakgrund Under april, maj och juni månad 2013 har sex workshops genomförts med olika grupper som representerar Eskilstuna på olika sätt. Följande frågor ställdes till samtliga

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret.

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret. FRÅGEFORMULÄR Det är helt frivilligt att besvara frågorna i det här frågeformuläret. Om Du inte vill delta, eller väljer att avbryta efter att ha besvarat ett antal frågor, så behöver Du inte förklara

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Att leva, arbeta och bo på Bjärehalvön är att välja ett liv med både hjärta och puls. Mötesplatsen Båstad erbjuder ett levande kultur- och nöjesliv och en

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Enåkers-bygden Heby kommun, Uppsala län Januari 2009 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla som bor i bygden. Och arbetet har

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 1 Föreningens verksamhetsområde är Svärdsjö, på orter där andra intresseföreningar eller motsvarande inte finns.

Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 1 Föreningens verksamhetsområde är Svärdsjö, på orter där andra intresseföreningar eller motsvarande inte finns. Verksamhetsplan 2017 Om Svärdsjö Intresseförening Svärdsjö Intresseförening (SIf) är en ideell, politiskt och religiöst obunden, förening som har till uppgift att utveckla, skapa framtidstro och livskraft

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

En bygd i avveckling?

En bygd i avveckling? Näshulta En bygd i avveckling? Näshulta Näshulta, som med sitt öppna jordbrukslandskap tillsammans med hagmarker, vattenspeglar och djupa skogar skapar en naturskön bygd Näshulta, en levande landsbygd

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer