Information. Gasflaskan. - - en pålitlig arbetskamrat, om du är försiktig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information. Gasflaskan. - - en pålitlig arbetskamrat, om du är försiktig"

Transkript

1 Information Gasflaskan - - en pålitlig arbetskamrat, om du är försiktig

2 Brandfarliga gaser En rad vanliga gaser kan lätt antändas och brinner med mycket stark värmeutveckling. Man bör alltid följa anvisningarna mycket noga, men vi nämner speciellt acetylen, gasol (propan) och hydrogen (H 2 ) som extremt brandfarliga gaser.

3 Kvävningsrisk Det är mycket viktigt att ha vetskap om riskerna med gaser. Skulle syrehalten i luften vi andas in sjunka till hälften så innebär det att en människa först svimmar och därefter kvävs till döds, händelseförloppet sker mycket snabbt! En rad dödsolyckor har inträffat på grund av syrebrist vid vistelse i tankar, rör, behållare eller andra slutna utrymmen. Generellt kan man säga att gaser som läcker ut i slutna utrymmen (bortsett från oxygen) medför kvävningsrisk, speciell om ventilationen dessutom är dålig. Syrehalten måste alltid kontrolleras före och under vistelse i sådana utrymmen. Syrenivån skall vara 21 %, lägre nivåer kräver särskilda åtgärder. OBS: Svetsgaser, nitrogen och andra inerta gaser luktar inte. Man får ingen förvarning om farligt atmosfär om syrehalten inte kontinuerligt övervakas!

4 Gas under tryck Det är inte bara gasens egenskaper som utgör en risk. Gas är komprimerat i flaskorna med ett avsevärt större tryck än omgivande atmosfärstryck. I en standard 50 liters gasflaska, med en invändig väggyta på ca 1 m 2 och ett fyllningstryck på 200 bar, utsätts flaskans vägg för en samlad belastning på 2000 ton. Även en tömd gasflaska, med ett resttryck på 2 bar, är under belastning med motsvarande 20 ton. Behandla därför alltid gasflaskor mer aktsamhet och montera alltid på eventuellt ventilskydd då produkten inte används. En avslagen ventil förvandlar gasflaskan till en livsfarlig projektil!

5 Temperaturens betydelse När det gäller temperaturens påverkan måste man skilja mellan olika former av fyllningssätt: Komprimerad gas Komprimerad och kondenserad gas Gas löst i vätska under tryck Mer information om de olika fyllningsnormerna finns på nästkommande sida. Trycket i gasflaskan är alltid beroende av den aktuella temperaturen, det stiger samt sjunker i takt med att temperaturen går upp eller ned. Olika gaser påverkas dock varierande mycket och mer exakta temperatur- och tryckkurvor kan erhållas på begäran.

6 Olika former av gas Komprimerad gas Exempelvis nitrogen, oxygen och argon. Dessa befinner sig i gasfas och fyllningstrycket är normalt upp till 300 bar. Fyllningstrycket är normalt upp till 300 bar. För alla sådana gaser ökar trycket jämnt i takt med stigande temperatur. Vid normal omgivningstemperatur kan den ungefärliga fria gasvolymen (i liter) beräknas genom att multiplicera flaskans innervolym (liter) med trycket (bar). Dividera resultatet med 1000 så erhålls volymen m 3. Komprimerad och kondenserad gas Exempelvis koldioxid, gasol och ammoniak. Gastrycket vid rumstemperatur är strax över 50 bar. Detta är gaser som delvis är kondenserade till vätska inne i gasflaskan. Det innebär att när flaskan står upp är den nedre delen är fylld med vätska och den övre delen med gas. Så länge temperaturen är konstant är också trycket konstant, oavsett hur stor del av flaskans volym som upptas av gas eller vätska. Tappar vi av gasen för snabbt tillförs inte tillräckligt med värme utifrån för att vätskan ska förångas. Värme måste då tas från vätskan själv, vilket medför värmeförlust och tryckförlust, varpå gasutströmningen reduceras. Gas löst i vätska under tryck Gäller acetylen. Ungefärligt gastryck strax under rumstemperatur är 15 bar. Notera att acetylen inte fylls komprimerat likt andra gaser, detta då den är alltför instabil och då kan sönderfalla explosivt. Därför levereras acetylen löst i aceton och kan därmed hanteras på ett säkrare sätt. Innehållet fastställs genom en viktberäkning. Komprimerad gas Komprimerad och kondenserad gas Gas löst i vätska under tryck

7 Märkning Alla gasflaskor ska ha en märkning som visar vilken gas eller gasblandning de innehåller. Märkningen kan vidare ange särskilda risker med gasen samt enkla säkerhetsåtgärder mot dessa. Slutligen ska märkningen ge information om själva gasflaskan. Flaskan är stämplad/märkt enl. SS-EN Tillverkarens namn 2. Tillverkningsnummer / tillverkningsår 3. Provtryck i bar 4. Produktkontrollantens märkning 5. Datum för senaste kontroll (mån/år) 6. Kontrollverkstadens märkning. 7. Gasens namn 8. Taravikt i kg 9. Ägarens namn 10. a) Fyllningstryck i bar för komprimerade gaser b) Fyllningsvikt i kg för kondenserade gaser Instämplad märkning får inte avlägsnas eller göras oläslig. Praxair Sverige AB 9,88 Ø TOM 63 kg Oxygen 200 bar Pr. 300 bar GTCO TM

8 Hantering Aktsamhet och respekt är viktiga faktorer att tänka på vid hantering av gasflaskor. Gasflaskorna får inte kastas, vältas eller utsättas för slag eller stötar. Gasflaskorna ska heller inte lyftas eller släpas i ventilhatten. Olja, fett och kemikalier får inte komma i kontakt med flaskorna. Och inte minst: rökning och användning av öppen eld är förbjuden när man hanterar gasflaskor.

9 Transport Vid transport ska lasten alltid vara säkrad. Detta gäller speciellt vid transport av gasflaskor. Inga lösa flaskor får förekomma, varken i korgar eller på fordonet.

10 Lagring Flaskorna får inte komma i kontakt med värmekällor och inte utsättas för högre temperatur än 45 C. Flaskor med kondenserad gas måste vara avskärmade mot direkt solbelysning. En annan regel är att fyllda och tomma flaskor ska förvaras åtskilt. Detsamma gäller för flaskor fyllda med olika typer av gaser. Avståndet mellan oxygenflaskor och flaskor med brandfarlig gas ska vara minst 5 meter. Flertalet olyckor sker i samband med hantering, transport och lagring av gasflaskor och är av typen klämskador. Det är därför viktigt att använda skyddskläder, handskar och skyddsskor.

11 Vid brand Kontakta alltid räddningstjänsten (112) vid brand där gasflaskor finns i närheten av eldhärden. Under en brand blir gasflaskor ordentligt uppvärmda och förutom kraftigt förhöjt gastryck så försvagas även materialet vilket gasflaskan är tillverkad av. Detta leder vid en tillräckligt hög temperatur till att gasflaskan exploderar. Är det dessutom en brandfarlig gas (eller en brandunderhållande gas som oxygen) som i samband med incidenten läcker ut, bidrar detta till att ytterligare förstärka brandförloppet. En huvudregel är att om möjligt försöka hålla flaskorna nedkylda genom vattenbegjutning. Detta skall ske från en väl skyddad plats, t.ex. bakom en tegelvägg eller en mur. Begjutningen måste fortsätta även sedan flaskorna avlägsnats från brandområdet. I värsta fall måste området evakueras, för Acetylen i 24 timmar. Det bör också nämnas att brand i en flaskventil på en flaska med brandfarlig gas i regel kan släckas med kolsyre- eller pulversläckare.

12 Hur man tar ut gas från gasflaskan All användning av gas sker vid ett tryck som är mycket lägre än trycket i en fylld gasflaska. För att man ska kunna ha kontroll måste en tryckregulator först kopplas till flaskventilen innan gasen tappas av. På tryckregulatorn visas både flasktrycket och arbetstrycket ut från regulatorn. Endast godkända tryckregulatorer anpassade för den aktuella gasen får användas. Vissa gasflaskor har inbyggd tryckregulator. Användaren skall alltid ta del av tillgängliga användarinstruktioner och sätta sig in i funktionen av all utrustning innan den tas i bruk. Följ tryckregulatorns bruksanvisning och observera särskilt följande: Använd bara handkraft och en passande nyckel vid åtdragning. Kontrollera att tryckregulatorn är stängd genom att vrida reglerskruven moturs tills den löper fritt. På vissa gasflaskor (med bränngaser) skall ett mothåll användas för att inte riskera dra loss anslutningsnippel. Följ anvisningen på gasflaskan. Flaskventilen kan nu öppnas långsamt och försiktigt. Använd aldrig hammare, rörtång, ventilklo eller nyckelförlängare. Stå aldrig rakt framför manometrarna på tryckregulatorn när du öppnar flaskventilen. Använd aldrig tryckregulatorn som av/på-ventil. När gasen inte används skall huvudventilen alltid stängas. Därefter vrids reglerskruven moturs tills den löper fritt, och utloppsventilen stängs. Fyllning från en gasflaska till en annan får aldrig göras, oavsett vilken gas och vilket tryck det rör sig om.

13 Några vanligt förekommande gaser Argon, Nitrogen Gemensamt för dessa är att de levereras som komprimerad gas och att de varken är giftiga eller brandfarliga. CO 2 (kolsyra,koldioxid) NH 3 Ammoniak Hydrogen Acetylen När CO 2 levereras på gasflaskor är gasen komprimerad och kondenserad. Gasen är inte brandfarlig, tvärtom används den till brandsläckning. Liksom kolsyra är ammoniak på gasflaskor komprimerad och kondenserad. Lyckligtvis varnar ammoniak genom sin starka och obehagliga lukt långt innan koncentrationen blir farlig. Hydrogen levereras som komprimerad gas. Den är inte giftig, men i gengäld är den mycket brandfarlig och synnerligen lättantändlig. Den brinner med nästan osynlig flamma som kan vara svår att upptäcka. Hydrogen är för övrigt den lättaste av alla gaser. Eftersom denna gas är instabil måste speciella säkerhetsåtgärder vidtas för att acetylen ska kunna förvaras under tryck i gasflaskor. Ändå kan vi riskera att yttre påverkningar, som uppvärmning av flaskan eller bakslag av brinnande gas genom flaskventilen, kan starta ett sönderfall inne i flaskan. Om sönderfallet inte upptäcks och stoppas kan temperaturen inne i flaskan stiga så att den exploderar. Sönderfallet kan märkas genom lokal uppvärmning av flaskan eller genom att gasen som kommer ut från flaskan innehåller sot. Då ska du göra följande: Stäng flaskventilen och kyl av flaskan genom att spola den med vatten. Arbeta från en säker och avskärmad plats. Fortsätt att spola flaskan tills det inte längre ångar från flaskan när spolningen tillfälligt avbryts utan flaskan förblir kall och våt. Flaskan får inte användas igen men kan eventuellt flyttas till en säkrare plats. Det måste kontrolleras att flaskan förblir kall i minst 24 timmar. Först då kan man vara säker på att sönderdelningen inte kan starta igen. Eftersom risken för sönderdelning inte bara ökar med temperaturen utan också med trycket, får arbetstrycket för acetylen inte vara högre än 1 bar. Liksom vätgas är gasen mycket explosiv i blandning med luft.

14 Några vanligt förekommande gaser Oxygen Levererad i gasflaskor är oxygen komprimerad, färglös och luktfri. Fast den inte är brännbar har den ändå en särställning när det gäller antändning och brand. Gasen är tyngre än luft, som normalt innehåller 21 volymprocent syre. Redan en ökning av syrehalten till 25 volymprocent ger en kraftigt ökad risk för antändning av t.ex. arbetskläder. I ren syrgas brinner en rad metaller och andra ämnen som normalt inte antänds i luft. Risken för antändning är speciellt stor vid kontakt med smörjmedel som olja och fett eller mekaniska packningsmaterial. Här är några speciella förhållningsregler: Använd bara komponenter (tryckregulatorer, manometrar, armatur m.m.) som är rena från olja och fett och som är särskilt avsedda och märkta för oxygen. Använd inte samma komponenter för andra gaser. Ventiler som är monterade mellan låg- och högtryck (t.ex. flaskventiler) skall öppnas gradvis och försiktigt. Kontrollera att det inte finns några föroreningar eller främmande föremål innan ventilen öppnas. Använd bara packningar, tätningar och smörjmedel som är speciellt godkända för oxygen. Använd inte arbetskläder eller verktyg som är förorenade med olja eller fett. Använd aldrig oxygen i stället för tryckluft t.ex. till tryckluftsdrivna verktyg. Vid misstanke om utsläpp eller läckage av oxygen är det nödvändigt att sörja för god ventilation. Kläder måste vädras grundligt i fria luften. Användning av oxygen med lukttillsats (Oxysafe) reducerar riskerna eftersom läckage eller utsläpp lätt kan upptäckas.

15 Om säker hantering Som gasleverantör vill vi att du ska kunna hantera och använda våra gasprodukter med minsta möjliga risk för skador eller olyckor. Syftet med det här häftet är att ge en lättfattlig orientering om vad du själv kan bidra med för säkrare användning av gasflaskor. Information hittar du också i våra säkerhetsdatablad för de olika gaserna. Enligt REACH-förordningen skall informationen i sådana säkerhetsdatablad finnas tillgängliga på arbetsplatsen. Säkerhetsdatabladen finns för nedladdning på vår websida:

16 Om Praxair Praxair Sverige AB är en del av Praxair Inc., ett av världens största industrigasföretag med mer än anställda i över 50 länder. I Skandinavien är vi över 300 medarbetare och har flera luftgasfabriker, fyllningsstationer, försäljningskontor samt torrisfabrik. Vi säkrar lokal närvaro genom ett omfattande distributionsnät med över 170 återförsäljare. Praxair producerar, säljer och distribuerar industrigaser, medicinska gaser, specialgaser och torris. Vi erbjuder även installation och underhåll av gasrelaterad utrustning. Praxairs produkter, teknologier och tjänster gör vår planet mer produktiv genom att ge effektiva och miljömässiga fördelar till de allra flesta verksamheter. Läs mer om oss på , Praxair Technology, Inc. Eftertryck förbjudes. Alla varumärken som används i detta dokument är registrerade varumärken eller varumärken som tillhör respektive ägare. Praxair Sverige AB info_se@praxair.com Tel

Information. Gasflaskan. - en pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig

Information. Gasflaskan. - en pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig Information Gasflaskan - en pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig Brandfarliga gaser En rad vanliga gaser kan lätt antändas och brinner med mycket stark värmeutveckling. Man bör alltid följa anvisningarna

Läs mer

Allmän kunskap om gassäkerhet

Allmän kunskap om gassäkerhet Faran med Inaktiva gaser Nitrogen Helium Argon Koldioxid Gaser som minskar syreupptagningen och som sällan eller aldrig reagerar med andra ämnen. Olyckor i en atmosfär med reducerad syrehalt är ofta allvarliga

Läs mer

Lasergas. Lazer. Gas och utrustning

Lasergas. Lazer. Gas och utrustning Lasergas Gas och utrustning Uppfyller alla kvalitetskrav från ledande lasermaskintillverkare Laser är ett ovärderligt redskap inom dagens moderna industri. De används till skärning, svetsning, gravering,

Läs mer

Säker transport av gas

Säker transport av gas Säker transport av gas EIGA (European Industrial Gases Association) är ett gemensamt samarbetsorgan i säkerhetsfrågor för Europas gasbolag, skriften är baserat på EIGAs rekommendationer. Säker transport

Läs mer

OXYGEN ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GE- MENSAMT. Normtabell. Avgränsningar

OXYGEN ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GE- MENSAMT. Normtabell. Avgränsningar Vårdsystem FM M7782-128012 Sida 1 av 5 ALLMÄNT Normtabell OBS OXYGEN Korttidsförvaring Om användning ska ske inom 12 månader ska endast åtgärder för korttidsförvaring utföras. Se M7782-112007 MVSCHF KORTTIDS-

Läs mer

Gasflaskan. - En pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig

Gasflaskan. - En pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig Gasflaskan - En pålitlig arbetskamrat - om du är försiktig 2 I Yara Praxair Brandfarliga gaser En rad vanliga gaser kan lätt antändas och brinner med mycket stark värmeutveckling. Man bör alltid följa

Läs mer

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK LUFT AGA. Linde: Living healthcare

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK LUFT AGA. Linde: Living healthcare Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK LUFT AGA. Linde: Living healthcare 02 Bruksanvisning LIV MEDICINSK LUFT AGA Innehåll. 1. Förord...3 2. Beskrivning

Läs mer

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK OXYGEN AGA. Linde: Living healthcare

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK OXYGEN AGA. Linde: Living healthcare Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av MEDICINSK OXYGEN AGA. Linde: Living healthcare 02 Bruksanvisning LIV MEDICINSK OXYGEN AGA Innehåll. 1. Förord...3 2. Beskrivning

Läs mer

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av LIVOPAN. Linde: Living healthcare

Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av LIVOPAN. Linde: Living healthcare Bruksanvisning. LIV Linde Integrated Valve mobilt system för administration av LIVOPAN. Linde: Living healthcare 02 Bruksanvisning LIV med LIVOPAN Innehåll. 1. Förord...3 2. Beskrivning av produkten...3

Läs mer

GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI. MyAGA.se

GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI. MyAGA.se GASOL NJUT AV SÄKER OCH MILJÖVÄNLIG ENERGI MyAGA.se Varmt eller kallt - oändliga möjligheter med gasol. I den här broschyren får du veta mer om gasol och hur du med några enkla grundregler kan ta del av

Läs mer

DIKVÄVEOXID ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Normtabell. Avgränsningar

DIKVÄVEOXID ALLMÄNT. För utförligare beskrivning av normerna, se M7782-112001 NORMER GEMENSAMT. Normtabell. Avgränsningar Vårdsystem FM M7782-128031 Sida 1 av 5 ALLMÄNT Normtabell OBS DIKVÄVEOXID Korttidsförvaring Om användning ska ske inom 12 månader ska endast åtgärder för korttidsförvaring utföras. Se M7782-112007 MVSCHF

Läs mer

Lär dig hantera gasol. Råd och regler.

Lär dig hantera gasol. Råd och regler. Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är ett säkert, miljövänligt

Läs mer

Vad gör jag om larmet går?

Vad gör jag om larmet går? Vad gör jag om larmet går? Information om säkerhet och självskydd från AGA, Sandvik AB, Sandvikens kommun och Gästrike Räddningstjänst Varför har jag fått den här skriften? Sandvik AB och AGA Gas AB hanterar

Läs mer

GASER OCH GASFLASKOR, GEMENSAMT

GASER OCH GASFLASKOR, GEMENSAMT Vårdsystem FM M7782-128001 Sida 1 av 9 ALLMÄNT Särskilda riktlinjer GASER OCH GASFLASKOR, GEMENSAMT I fredstid Arbetarskyddsstyrelsens Författningssamling gäller för krigsmateriel i fredstid. Teknisk orientering

Läs mer

Linde handbok. Gasflaskor i brand. Detta övningshäfte är ett komplement som bör användas tillsammans med DVD-filmen med samma titel.

Linde handbok. Gasflaskor i brand. Detta övningshäfte är ett komplement som bör användas tillsammans med DVD-filmen med samma titel. Linde handbok Gasflaskor i brand Detta övningshäfte är ett komplement som bör användas tillsammans med DVD-filmen med samma titel. 1 Anm.: Detta övningshäfte avser svenska förhållanden. För andra länder

Läs mer

Till dig som bor eller jobbar i Enköping -

Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Till dig som bor eller jobbar i Enköping - Vistas du nära en anläggning som hanterar kemikalier? Viktig information Foto: Namn Efternamn I Enköping driver AGA Gas AB en anläggning för fyllning av gasol

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Medicinsk luft Strandmollen 100%, medicinsk gas, komprimerad 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Medicinsk luft Strandmollen 100%, medicinsk gas, komprimerad 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN Medicinsk luft Strandmollen 100%, medicinsk gas, komprimerad 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Medicinsk luft 100 % vid ett tryck av 200, 300 bar (15 C). 3.

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarlig gas och brandfarliga aerosolbehållare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver 1 följande

Läs mer

Lär dig hantera gasol. Råd och regler.

Lär dig hantera gasol. Råd och regler. Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lär dig hantera gasol 3 Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är

Läs mer

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Sida 1(7) Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Brandfarlig gas I skolan är det vanligast att det förekommer gasol. Vanligast är att gasolbehållarnas volym varierar från under litern upp till ett tiotals

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett information och kunskapsmaterial till föreståndarna

Läs mer

Drift & Skötsel Tömningscentral TC-30

Drift & Skötsel Tömningscentral TC-30 Drift & Skötsel Tömningscentral TC-30 140422_100827:4 QMT 7T03001-XX Adress Amerikavägen 6 393 6 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480 44 02 00 Telefax +46(0)480 44 00 10 Hemsida/ e-post www.qmt3.com info@qmt3.com

Läs mer

Gastekniska apparater inom vården. Jan Carlfjord medicinteknisk ingenjör MT/CMIT 2016-03-16

Gastekniska apparater inom vården. Jan Carlfjord medicinteknisk ingenjör MT/CMIT 2016-03-16 Gastekniska apparater inom vården En översikt med avseende på säkerhet i kursen ETE034 Jan Carlfjord medicinteknisk ingenjör MT/CMIT 2016-03-16 Sjukhusmiljö? Kunskap = Säkerhet Gruppering av gaser efter

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen Bipacksedel: Information till användaren Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad Dikväveoxid / Oxygen Läkemedelsverket 2012-12-06 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Skyddsangivelserna finns förtecknade i bilaga IV till CLP-förordningen. Observera att tillverkaren/leverantören ska specificera informationen

Läs mer

AGA Gas AB. AGA Gas AB. AB Gasackumulator startade 1904 med 16 anställda i Saltsjö-Järla

AGA Gas AB. AGA Gas AB. AB Gasackumulator startade 1904 med 16 anställda i Saltsjö-Järla Gashantering och gaskännedom Högrena gaser och gasblandningar Melina van Meer, AGA Gas AB, Segment Specialgas 1 Agenda AGA Gas AB Lagar, förordningar, föreskrifter Gaser Risker Hantering Förvaring av gasflaskor

Läs mer

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1

Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Ändringar som blir bindande från och med den 1 februari 2018 men får tillämpas redan nu Utdrag ur CLP-förordningen, bilaga IV; Lista med skyddsangivelser 1 Skyddsangivelserna finns förtecknade i bilaga

Läs mer

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett informations- och kunskapsmaterial till föreståndarna.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna information innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 1 LÄKEMEDLETS NAMN Medicinsk luft AGA 100 %, medicinsk gas, komprimerad.

PRODUKTRESUMÉ. 1 LÄKEMEDLETS NAMN Medicinsk luft AGA 100 %, medicinsk gas, komprimerad. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Medicinsk luft AGA 100 %, medicinsk gas, komprimerad. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Medicinsk luft 100 % vid ett tryck av 200 bar (15 C). 3 LÄKEMEDELSFORM

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Medicinsk luft Praxair Scandinavia 100 %, medicinsk gas, komprimerad. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Medicinsk luft Praxair Scandinavia 100 %, medicinsk gas, komprimerad. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN Medicinsk luft Praxair Scandinavia 100 %, medicinsk gas, komprimerad. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Komprimerad luft 100 % vid ett tryck av 200 bar (15

Läs mer

Ej klassificerat som farligt ämne Djupkyld flytande gas. Kontakt med produkten kan orsaka kylskador. Kan orsaka kvävning vid höga halter.

Ej klassificerat som farligt ämne Djupkyld flytande gas. Kontakt med produkten kan orsaka kylskador. Kan orsaka kvävning vid höga halter. SÄKERHETSDATABLAD Utfärdat:2009-10-15 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 88202,88205 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Brandsläckningsmedel

Läs mer

Gasol för hem- och fritidsmiljö

Gasol för hem- och fritidsmiljö Gasol för hem- och fritidsmiljö Foto: Scanpix Inledning Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar, men

Läs mer

Viktig information till dig som använder gasol.

Viktig information till dig som använder gasol. Viktig information till dig som använder gasol. Förvaring av brandfarlig gas i hushåll Du får bara förvara brandfarliga gaser för hushållets behov, dock max 60 liter. Vid förvaring av mer än 60 liter gas

Läs mer

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 Crux TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] O-ring Art. No. 8017867 Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] svenska TÄNK PÅ SÄKERHET Det här

Läs mer

White Paper. Industriella gaser.

White Paper. Industriella gaser. White Paper. Industriella gaser. 02 Innehåll Innehåll. 3 Fysikaliska data 4 Flaskdata 4 Acetylen 5 NEMO PLUS 5 Koldioxid 6 Gasol 7 Flaskventiler Rena gaser 8 Acetylen 9 Argon 10 Helium 11 Hydrogen 12 Koldioxid

Läs mer

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R-fraser R 1 Explosivt i torrt tillstånd R 2 Explosivt vid stöt, friktion,

Läs mer

Gasol på restauranger

Gasol på restauranger Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Syrgasbehandling i hemmet

Syrgasbehandling i hemmet Dok-nr 14313 Författare Kerstin Lindén, specialistsjuksköterska barn o ungdom, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus Godkänd av Christina E Karlsson, verksamhetschef, H.K.H. Kronprinsessan

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård. Syrgasbehandling i särskilda boenden. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor. Medicinskt Ansvariga

Regel för Hälso- och sjukvård. Syrgasbehandling i särskilda boenden. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård Syrgasbehandling i särskilda boenden Sida 2 (5) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD... 1 SYRGASBEHANDLING

Läs mer

Information till allmänheten Gaslager Skallen

Information till allmänheten Gaslager Skallen Information till allmänheten Gaslager Skallen Enligt förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 2015:236 Göteborg den 18 Maj 2015 2 3 Verksamhetsutövare

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk lustgas Yara Praxair 100 %, medicinsk gas, flytande. dikväveoxid (N 2 O)

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk lustgas Yara Praxair 100 %, medicinsk gas, flytande. dikväveoxid (N 2 O) Bipacksedel: Information till användaren Medicinsk lustgas Yara Praxair 100 %, medicinsk gas, flytande dikväveoxid (N 2 O) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

Monterings- och bruksanvisning Terassvärmare art.-nr

Monterings- och bruksanvisning Terassvärmare art.-nr 12018 09/03 JA 1 Monterings- och bruksanvisning Terassvärmare art.-nr. 12018 Läs noggrant igenom monterings- och bruksanvisningen innan Du tar Din LANDMANN-terassvärmare i bruk. Vid användning enligt föreskrifterna

Läs mer

Kort om bränngaser. Skärskådade skärkostnader

Kort om bränngaser. Skärskådade skärkostnader Kort om bränngaser Skärskådade skärkostnader 2 Val av bränngas för skärning Vid skärning är det inte värmelågan i sig som utför skäroperationen utan en oxygenstråle. Denna förbränner materialet under värmeutveckling

Läs mer

2.1 : brandfarlig gas. M M«

2.1 : brandfarlig gas. M M« Sida : 1 / 6 067A-SE óm 2.1 : brandfarlig gas. Fara M M«1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning Handelsnamn :, Alphagaz 1 Hydrogen, Alphagaz 2 Hydrogen, Hydrogen N30, Hydrogen

Läs mer

Information till allmänheten Gaslager Skallen

Information till allmänheten Gaslager Skallen Information till allmänheten Gaslager Skallen Enligt förordningen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 2015:236 Göteborg den 25 April 2016 2 Verksamhetsutövare

Läs mer

GASOL. Njut av säker och miljövänlig energi. my.aga.se

GASOL. Njut av säker och miljövänlig energi. my.aga.se GASOL Njut av säker och miljövänlig energi. my.aga.se Varmt eller kallt oändliga möjligheter med gasol. I den här broschyren får du veta mer om gasol och hur du med några enkla grundregler kan ta del av

Läs mer

Gasolvärmare Modell 12015

Gasolvärmare Modell 12015 12015 01/02 Bt 1 Gasolvärmare Modell 12015 Utan bord! Läs noggrant igenom monterings- och bruksanvisningen innan Du tar Din LANDMANN-kvalitetsgrill i bruk. Vid användning enligt föreskrifterna är funktionsstörningar

Läs mer

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 önskar Er välkomna till brandskyddskoordinator 150203 robert.petersen@ssbf.brand.se LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall

Läs mer

CO 2. Nödkylsystem. Säkerhet - Installation - Användning

CO 2. Nödkylsystem. Säkerhet - Installation - Användning CO 2 Nödkylsystem Säkerhet - Installation - Användning 820 9502 77 - ed0210 - 2- Säkerhet Koldioxid - CO 2 För er egen säkerhet skall rummet där frysen står vara utrustat med CO2-larm. Larmutrustning kan

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 BIOGON C. Datum: 18/02/2010 Produktkod: Revision: 1.01.

Säkerhetsdatablad. Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 BIOGON C. Datum: 18/02/2010 Produktkod: Revision: 1.01. Säkerhetsdatablad Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 BIOGON C Datum: 18/02/2010 Produktkod: 1030-4-015 Revision: 1.01 1. Namnet på beredningen/ämnet och bolaget/företaget Namn på beredningen/ämnet: Användningsområde:

Läs mer

Får vi störa en liten stund med viktig information?

Får vi störa en liten stund med viktig information? CREATING PROGRESS Får vi störa en liten stund med viktig information? Information om verksamheten vid Scana Steel Björneborg AB, om säkerhetsarbetet, risker och hur allmänheten ska agera i händelse av

Läs mer

MEDICINSKA GASER VERSION 2018/01. Flaskor och ventiler, MED LINE

MEDICINSKA GASER VERSION 2018/01. Flaskor och ventiler, MED LINE MEDICINSKA GASER VERSION 2018/01 Flaskor och ventiler, MED LINE MEDICINSKA FLASKOR OCH ER Vi på Strandmöllen har ett brett urval av flaskor och ventiler. Inom våra olika verksamhetsområden ställs det olika

Läs mer

Använd endast rätt typ av gasbehållare (se sidan 2) och sätt i den som bilden uppe till höger i denna illustration visar.

Använd endast rätt typ av gasbehållare (se sidan 2) och sätt i den som bilden uppe till höger i denna illustration visar. BRuKSANVISNING Läs noga bruksanvisningen innan kaminen tas i bruk. Om instruktionerna och säkerhetsföreskrifterna inte följs kan det leda till att människor dör, allvarliga personskador och/eller att saker

Läs mer

Gaslager Skallen Halmstads kommun

Gaslager Skallen Halmstads kommun Kommunens plan för räddningsinsatser på Gaslager Skallen Halmstads kommun Upprättad: 2008-11-20 Reviderad: 2013-01-11 Räddningstjänsten Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad Tel 035-16 00 00 Fax 035-16

Läs mer

Lazer. Gas och utrustning

Lazer. Gas och utrustning Lazer Gas och utrustning Yara Praxairs Lazer uppfyller alla kvalitetskrav från ledande lasermaskintillverkare Laser är ett ovärderligt redskap inom dagens moderna industri. De används till skärning, svetsning,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Drift & skötsel Manifold

Drift & skötsel Manifold Drift & skötsel Manifold 140512_040414:11 Adress Amerikavägen 6 SE 393 56 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480 44 02 00 Telefax +46(0)480 44 00 10 Hemsida/ e-post www.qmt3.com info@qmt3.com Innehållsförteckning

Läs mer

SÄKERHETSDATA OM GASER BRUKSANVISNING MYNDIGHETERNAS KRAV GODA RÅD OCH REKOMMENDATIONER VERSION 2009/02

SÄKERHETSDATA OM GASER BRUKSANVISNING MYNDIGHETERNAS KRAV GODA RÅD OCH REKOMMENDATIONER VERSION 2009/02 SÄKERHETSDATA OM GASER BRUKSANVISNING MYNDIGHETERNAS KRAV GODA RÅD OCH REKOMMENDATIONER VERSION 2009/02 INLEDNING SÄKERHETSDATABLAD INLEDNING Syftet med dessa säkerhetsdatablad är att ge användaren nödvändig

Läs mer

ARBETA SÄKERT MED GAS!

ARBETA SÄKERT MED GAS! ARBETA SÄKERT MED GAS! Tänk säkert Som svetsare ska du alltid följa gällande säkerhetsföreskrifter. Som att alltid ha brandsläckningsmaterial vid din arbetsplats och se till att arbetsplatsen är fri från

Läs mer

Gaslager Skallen. Kommunens plan för räddningsinsatser på. Halmstads kommun. Upprättad: Reviderad:

Gaslager Skallen. Kommunens plan för räddningsinsatser på. Halmstads kommun. Upprättad: Reviderad: Kommunens plan för räddningsinsatser på Gaslager Skallen Halmstads kommun Upprättad: 2008-11-20 Reviderad: 2013-03-01 Räddningstjänsten Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad Tel 035-16 00 00 Fax 035-16

Läs mer

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö --- ---------- --- -----------~----=------,- / ~ : ~ Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap Gasol för hem- och fritidsmiljö [..,.. - Risker med gasol Gasolen i sig är inte giftig. Däremot är den mycket

Läs mer

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 EN Crux TM Canister mounted stove for outdoor use FR DE NL DK SWE NO FI IT ES PT PL CZ OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 RU FIGURE [1] FIGURE [2] O-ring Art. No. 8017867 FIGURE [3] FIGURE [4] FIGURE [5]

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS. Ett bra val! Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser.

Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS. Ett bra val! Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser. Bruksanvisning smutsfilter VM 6323 Typ CL-603FS Smutsfilter i segjärn och i flänsat utförande för vätskor, ånga och gaser. Ett bra val! Innehållsförteckning Introduktion...3 Allmänna kommentarer...3 Försiktighetsåtgärder

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Niontix 100%, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Brandfarliga varor i hemmen

Brandfarliga varor i hemmen April 1996:3 (Rev 2000-06-06) Brandfarliga varor i hemmen Hur mycket får jag förvara? Hur skall förvaringen ske? Sprängämnesinspektionen, Box 1413, 171 27 SOLNA, Tel: 08-799 83 30 Så här känner Du igen

Läs mer

: Extremt brandfarligt. Kondenserad gas. : Beredning. : Denna produkt betraktas som farlig.

: Extremt brandfarligt. Kondenserad gas. : Beredning. : Denna produkt betraktas som farlig. Sida : 1 êf óm F+ : Mycket 2.1 : brandfarlig gas. brandfarligt 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Handelsnamn : Nestekaasu / Flytgas Säkerhetsdatablad nr : IG 008 Relevanta identifierade

Läs mer

Totalleverantör av gas

Totalleverantör av gas Totalleverantör av gas Yara Praxair Vår nya luftgasfabrik i Perstorp Luftgasfabriken i Perstorp Yara Praxair är en ledande skandinavisk gasleverantör som med vår huvudägare Praxair ingår som del i en världsomfattande

Läs mer

2. Sammansättning och uppgifter om beståndsdelar

2. Sammansättning och uppgifter om beståndsdelar 1 / 6 1. Identifiering av kemikalien, dess tillverkare, importör eller annan handelsidkare Handelsnamn: Beredningens användningsändamål: Tillverkare: Merikemiitti Sprängämne för stenbrottsarbete. OY FORCIT

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

HMS. Gasinformation och gassäkerhet

HMS. Gasinformation och gassäkerhet HMS Gasinformation och gassäkerhet Nya farosymboler (faropiktogram) Nya farosymboler (faropiktogram) som ersätter de tidigare orange och svarta risksymbolerna. Förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering,

Läs mer

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM

Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Crux Lite TM Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS clever COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] Figure

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i gasolkök i fritidsbåt Svedåns hamn, Habo kommun 2010-06-27, Larmnummer 16.1004248.2 Svedåns hamn, Habo kommun. Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress:

Läs mer

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se

Insatsplaner kem. Rickard Hansen Kiruna räddningstjänst Tfn: 0980-70936 Fax: 0980-10475 E-mail: rickard.hansen@kommun.kiruna.se Insatsplaner kem. Vid Kiruna räddningstjänst har vi plockat fram insatsplaner för olika kemikalier som finns i kommunen eller fraktas genom kommunen. Syftet med dessa är att vi i inledningsskedet skall

Läs mer

FBU, maj, Revinge. Thomas K Nilsson

FBU, maj, Revinge. Thomas K Nilsson FBU, 10-11 maj, Revinge Thomas K Nilsson thomask.nilsson@srv.se 046 23 36 40 Vad finns i flaskan? Vad finns i flaskan? Vad finns i flaskan? Vad finns i flaskan? Vad finns i flaskorna? Vad finns i flaskorna?

Läs mer

2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas.

2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas. Sida : 1 / 5 ón 2.2 : Icke brandfarlig, icke giftig gas. Varning M«1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Produktbeteckning Handelsnamn :, Koldioxid N40, Koldioxid N45, Koldioxid N48, Lasal

Läs mer

Tryckdatum: 97 01 30 Reviderat: 97 01 30

Tryckdatum: 97 01 30 Reviderat: 97 01 30 Säkerhetsdatablad Sida: 1/5 1 Material-, tillrednings- och firmabeteckning Uppgifter angående produkten Artikelnummer: L90/3293 Uppgiftslämnande område: Avdelning Produktsäkerhet 2 Sammansättning/uppgifter

Läs mer

Gasolvärmare Modell 12011

Gasolvärmare Modell 12011 12011SWE 09/03 JA 1 Gasolvärmare Modell 12011 Läs noggrant igenom monterings- och bruksanvisningen innan Du tar Din LANDMANN-kvalitetsgrill i bruk. Vid användning enligt föreskrifterna är funktionsstörningar

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape

3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet. Nicklas Knape. Cupola AB. Nicklas Knape 3 oktober 2012 Grundläggande brandsäkerhet Nicklas Knape Cupola AB Nicklas Knape Helhetslösningar brandskydd Kursinnehåll Brand och dess uppkomst Brandfarliga varor Klassindelning av brandfarliga varor,

Läs mer

PENOSIL Premium Polystyrol FixFoam

PENOSIL Premium Polystyrol FixFoam Datum: 24.11.05 Version nr.: 4 Omarbetad: 20.04.2011 1.Namn på ämnet och företaget OÜ Krimelte 13619 Tallinn Suur-Paala 10 Estland Telefon +372 6 059 300 Nödtelefon: 112 2. Farliga egenskaper 2.1. Hälsa:

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor 2017-09-15 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om hantering av brandfarliga vätskor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av 25 förordningen

Läs mer

Drift & Skötsel Enkelsidig reservförsörjningsenhet

Drift & Skötsel Enkelsidig reservförsörjningsenhet Drift & Skötsel Enkelsidig reservförsörjningsenhet 140228_040512:15 Art. nr. QMT 78781-2002M QMT 78782-2002M QMT 78783-2002M QMT 78784-2002M Adress Amerikavägen 6 393 56 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480

Läs mer

Produkt- & skötselanvisning. Alla drycker går att kolsyra!

Produkt- & skötselanvisning. Alla drycker går att kolsyra! Produkt- & skötselanvisning Alla drycker går att kolsyra! www.carbonice.se INDEX 1.PRODUKTINFORMATION 1. Produktinformation... sid 3 2. Användningsområde... sid 3 3. Bruksanvisning... sid 4 3.1. Rengöring...

Läs mer

Hantering av brandfarlig vara

Hantering av brandfarlig vara Gäller för Regionservice Reg.nr 1/13 Utarbetad av Liselotte Jonsson Fastställd av och datum Bitr Fastighetsdir. Reviderat 1 Lagar och föreskrifter Lag om brandfarlig och explosiv vara, LBE 1988:868 samt

Läs mer

BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE

BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE Wecamp Portabel Gasolgrill BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE Modell: G-600 PORTABEL GASOLGRILL BRUKSANVISNING MODELL: G-600 Felaktig montering eller justering, modifieringar och negligerat underhåll

Läs mer

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Information till allmänheten avseende Jernbro Industri Service AB, enligt 3 kap 6 Förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor. Upprättad 2018-01-16 av Räddningstjänsten Finspång 1 Innehåll Bakgrund..

Läs mer

TUKES GUIDE ANVÄND FLYTGAS RÄTT SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN. Använd flytgas rätt

TUKES GUIDE ANVÄND FLYTGAS RÄTT SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN. Använd flytgas rätt TUKES GUIDE ANVÄND FLYTGAS RÄTT Använd flytgas rätt 1 2 Använd flytgas rätt Använd flytgas rätt Flytgas är ett bränsle som används allmänt under fritid. Sommarstugor, husvagnar, husbilar och båtar är platser

Läs mer

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. Förord Denna informationsbroschyr

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om säkerhetskraven vid industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning

Läs mer

Varusäkerhetsdatablad

Varusäkerhetsdatablad Varusäkerhetsdatablad DeLaval silikonspray 1. Namnet på produkten och företaget Kemiskt namn: DeLaval silikonspray Revisionsdatum: 2009-09-23 Företag: DeLaval International AB BOX 39 SE-147 21 TUMBA Tel:

Läs mer

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun

Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga varor i Uddevalla kommun Räddningstjänsten Uddevalla Information och anvisningar vid tillståndsansökan för brandfarliga varor BRANDFARLIGA VAROR. Information och anvisningar för dig som ansöker om tillstånd att hantera brandfarliga

Läs mer

Vad är en brandfarlig vätska?

Vad är en brandfarlig vätska? Vad är en brandfarlig vätska? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan som de kommer från. Brandfarliga vätskor

Läs mer

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 0601050/1 IM-P060-04 ST Issue 1 HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 1. Generell säkerhetsinformation 2. Generell produktinformation 3. Installation 4. Driftsättning 5. Drift

Läs mer

Flasksortiment. Detta är våra flaskor Linde Healthcare. Linde: Living healthcare

Flasksortiment. Detta är våra flaskor Linde Healthcare. Linde: Living healthcare Flasksortiment. Detta är våra flaskor Linde Healthcare. Linde: Living healthcare 02 Linde Healthcare Flasksortiment Medicinsk Oxygen AGA. Benämning LIV Mini 1,1 L* LIV Mini 2 L* LIV Maxi 3 L** LIV IQ Maxi

Läs mer

GENIE gasflaska bruksanvisning.

GENIE gasflaska bruksanvisning. GENIE gasflaska bruksanvisning GENIE gasflaska bruksanvisning. Smart - Praktisk - Portabel - Gör livet lättare. 2 innehåll innehåll. 4 Säkerhet Hantering och transport Stapling 4 Känn din GENIE gasflaska

Läs mer