PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER"

Transkript

1 PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER Linn Gabrielsson/ International Centre PM:

2 Bakgrund Under 2015 släpptes rapporten hinder för svenska studenters mobilitet som skrivit på uppdrag av Universitets- och högskolerådet (UHR). En del i UHR:s uppdrag är att verka för att den utgående mobiliteten från svenska lärosäten ska öka. Då antalet utresande studenter inom ramen för Erasmusprogrammet under de senaste åren legat relativt stilla skrevs rapporten i syfte att identifiera eventuella hinder för svenska studenters mobilitet samt ge förslag på insatser för ökad mobilitet. Rapporten har spridits till internationella handläggare vid Göteborgs universitet och diskuterades vid handläggargruppmötet den 14 januari Sammankallande till mötet, Hans Abelius (IC) skickade därefter ut en förfrågan till samtliga i handläggargruppen att inkomma med en lista över sådant som upplevs vara hinder/problem för internationalisering vid Göteborgs universitet. Underlag Synpunkter har inkommit från representanter för Naturvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin, Handelshögskolan, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Högskolan för Design och Konsthantverk, IT fakulteten samt Welcome services. Detta PM sammanfattar de synpunkter som inkommit och ställer dessa i relation till UHR:s rapport samt till rapporten Många vill få kommer iväg varför studerar inte fler utomland som bygger på en undersökning gjord av Uppsala universitets studentkår. Upplevda hinder De exempel på problem/hinder som inkommit har varit av varierad karaktär. Vissa problem berör strukturer på GU eller vid den egna fakulteten/institutionen medan andra är koppade till det svenska utbildningssystemet eller utformningen av program på EU-nivå. Följande punkter är återkommande: 1. Information/hemsidor 2. Programstruktur/mobilitetsfönster/tillgodoräknande 3. Kortare utbyten/sommarkurser/praktik 4. Språkkunskaper 5. Kurser på engelska för inresande studenter 6. Bostäder för inresande studenter 7. MoveOn Punkt 1-4 har tydliga kopplingar till det som studenter själva upplever som hinder enligt rapporterna från UHR och Uppsala studentkår. Dessa punkter beskrivs mer utförligt i detta PM med kopplingar till båda rapporterna. Punkt 5-7 är interna hinder vid Göteborgs universitet som i stor utsträckning rör mottagandet av internationella studenter och studieadministrativa system. Dessa är inte direkt kopplade till utresande studenternas uppfattning om utbytesstudier men är ändå betydande hinder för internationaliseringsarbetet och indirekt påverkar studenternas möjligheter att resa ut.

3 1. Information/hemsidor Flera fakulteter framhäver bristen på tydlig information som ett problem för att locka studenter till utbyte. Det upplevs som svårt att hitta rätt information på hemsidan. Informationen om utbytesstudier är rörig och det är för många olika instruktioner som förvirrar och gör det svårt för studenter att hitta rätt. Just tillgång till överskådlig information framhålls i UHR:s rapport som en av de viktigaste faktorerna för att öka antalet utresande studenterna. I en undersökning bland svenska studenter som inte övervägt deltagande i Erasmus svarar 43 % att bristen på information var ett tungt vägande skäl. 1 Personliga möten med andra studenter framhålls som en särskilt viktig informationskälla medan värdet av internationella koordinatorer/studievägledare anses lågt. Intressant i sammanhanget är dock att Finska studenter rankar värdet av internationella koordinatorer högre än studenter i andra länder vilket möjligtvis kan vara sammankopplat med de finska universitetens satsning på rådgivning. Uppsala studentkårs undersökning framhåller också vikten av riktad och tydlig information. Enligt deras undersökning uppger en stor andel av studenterna att internet den källan där de först skulle söka efter information om utlandsmöjligheter. Uppsala studentkår föreslår adekvat och riktad information som guidar studenterna till när ett utbyte passar bra in i utbildningen. De menar också att informationen måste komma tidigt så att studenterna känner sig trygga med att hinna planera ett utbyte utan att studietiden förlängs Programstruktur, mobilitetsfönster & tillgodoräknande Varierande och förändrade programstrukturer samt bristen på mobilitetsfönster inom programmen lyfts fram som hinder vid flera fakulteter. Även svårigheter kring tillgodoräknande nämns där en mer flexibel inställning efterfrågas. Just oro kring tillgodoräknande tas upp i UHR-rapporten som en anledning till varför studenter avstår utbyte. 3 Osäkerheten kring tillgodoräknanden hänger samman med risken till förlängd studietid. Studenterna i Uppsala studentkår uppger att det anses som viktigt att snabbt bli klar med utbildningen och börja jobba. Föreställningen om att utlandsstudier innebär förlängd studietid är starkt en starkt bidragande orsak till att studenter avstår utbyte. Uppsala studentkår menar att en mer generös tolkning av tillgodoräknanden samt fler mobilitetsfönster är viktiga nyckelfaktorer. 4 UHR-rapporten visar också på ett samband mellan studenter som fått låg grad av uppmuntran till utbyte från lärare och studenter som betonar studietaktiska hinder. En fakultet vid Göteborgs universitet nämnde specifikt bristen på incitament för lärare att ägna sig åt internationalisering och förslog att internationalisering på något sätt borde ingå i den pedagogiska meritportföljen. 1 (Clarhäll & Enequist 2015:11) 2 (Uppsala studentkår 2013:35) 3 (Clarhäll & Enequist 2015:9) 4 (Uppsala Studentkår 2013: 19)

4 3. Kortare utbyten/sommarkurser/praktik Möjlighet att finansiera och erkänna kortare utbyten och sommarkurser lyfts fram som ett önskemål vid flera fakulteter, särskilt i relation till licens/yrkesutbildningar. Rapporten från UHR lyfter också fram denna studentgrupp som underrepresenterad vad gäller deltagande i utlandsstudier. 5 I tillägg till detta kan nämnas att hela 40 % av de tillfrågade studenterna i Uppsala studentkårs undersökning anser att praktik är den mest intressanta formen av utlandsstudier medan ca 27% föredrar studier före praktik. Det stora intresset för praktik kan hänga samman med strävan att bli attraktiv för framtida arbetsgivare och därmed öka chanserna till anställning efter examen. Uppsala studentkår pekar också på problemet att koppla samman praktik med studier. Även om Erasmusprogrammet erbjuder finansiering för praktik så gör avsaknaden av mobilitetsfönster och fristående praktikkurser det svårt för studenterna att få högskolepoäng för praktiken och kunna inkludera den i sin examen. 6 Erasmusprogrammet ställer även krav på minst 8 veckor för praktik vilket försvårar för vissa utbildningar. Möjligheten att finansiera och tillgodoräkna kortare mobilitet såsom praktik och sommarkurser skulle därmed både möjliggöra för idag underrepresenterade grupper att delta i utlandsstudier, möta den ökade efterfrågan av arbetslivsanknytning i utbildningen samt göra studenterna mer attraktiva på arbetsmarknaden. 4. Språkkunskaper Studenternas bristande kunskaper i andra språk än engelska och svenska lyfts fram som ett problem för ökad mobilitet. Fakulteterna uppger att detta också bidragit till att studenter i större utsträckning söker sig till universitet i engelskspråkiga länder och väljer bort andra universitet i Europa. Oro över att den egna språkförmågan inte är tillräcklig lyfts i UHR-rapporten fram som faktor som påverkar studenternas beslut att söka utlandsstudier. Trots det menar författarna dock att lockelsen över att utbytesstudier ska förbättra språkkunskaperna ändå övervinner oron över att språket skulle vara ett hinder för att klara av studierna Punkt 5-7 Interna hinder Engelskt kursutbud Flera fakulteter framhåller ett bristande engelskt kursutbud som ett hinder för ökad internationalisering. En fakultet nämner även att de upplever att det blivit svårare med platser på de engelska kurserna. Resursbrist och högt tryck från GU-studenter gör att det finns begränsade möjligheter att ta in extra studenter i form av inresande utbytesstudenter. I vissa fall erbjuds kurser på engelska vid en viss institution/ eller program vars egna studenter inte har ett lika stort intresse att åka ut på utbyte. Detta leder då till en problematik där fakulteten vill kunna skicka ut studenter inom ett visst ämnesområde och ta emot inresande studenter inom ett annat. Resursfrågan blir då kopplat till HST och antal platser på kursnivå. 5 (Clarhäll & Enequist 2015:13) 6 (Uppsala Studentkår 2013:29) 7 (Clarhäll & Enequist 2015:9)

5 Bostäder En återkommande hinder som nämns är bostäder för inresande studenter. Bostadsbristen är ett hinder för ökad mobilitet både ut och in eftersom en ökning av utresande studenter också förutsätter ökad kapacitet att ta emot studenter. Vidare nämns terminsskiftet HT/VT som problematiskt i bostadsfrågan då höstterminens studenter i vissa fall måste flytta ut från sin bostad redan innan sista tentamen har skrivits för att ge plats åt nya inresande. MoveOn Studieadministrativt system Flera fakulteter framhåller önskemål som rör det studieadministrativa systemet MoveOn. Önskemålen rör dels sådant som enklare manualer och praktiska kurstillfällen för sällananvändare men även systemtekniska frågor såsom ökad stabilitet och snabbare utveckling av effektiviseringsprocesser. Ytterligare synpunkter Utöver ovanstående punkter som varit återkommande och lyfts fram av flera fakulteter har även ett flertal andra exempel på hinder/problem framkommit. De rör både in- och utresande studenter samt forskare/lärare: Svårigheten för inresande studenter och för forskares medföljande att få jobb i Sverige. Brister i den internationella alumnverksamheten. Vikten av att hålla kontakten med de som sökt sig till GU. Urvalsprocessen av utresande studenter på GU-gemensamma utbytesavtal. Utbetalning av stipendium eller arvode till inresande studenter/lärare/forskare. Det borde finnas ett GU-gemensamt system för detta. Idag gör varje institution olika och mottagande forskare/lärare får agera personlig bank. Doktorander på utbyte registreras oftast inte i Ladok vilket innebär ger en missvisande statistik och dessutom innebär att inresande doktorander får problem med GU-kort och liknande. Tung administration inom Erasmusprogrammet. Dåligt förankrade avtal. Har ofta uppstått genom olika akademiska kontakter men är inte alltid anpassade till den egna programstrukturen och därför inte optimala för studenter på grundnivå. En ny generation studenter som ställer högre krav och framhäver sin rätt att bli tilldelad en viss utbytesplats. Många rättigheter men få skyldigheter.

6 Sammanfattning och förslag De hinder som presenterats i detta PM kan delas in i två huvudgrupper, Interna respektive Externa. Utöver denna kategorisering kan problemen även delas in i två sub-grupper beroende på hur lätta eller svåra de är att undanröja. Indelningen är högst relativ och de hinder som benämns som lätta att åtgärda är sådana där vi själva har mandat och möjlighet att besluta om. Frågan om vilken åtgärd/lösning som lämpar sig bäst kan givetvis fortfarande vara komplex i sig. De hinder som benämns som svåra att åtgärda är sådana där vi har begränsad möjlighet att ta egna beslut och är beroende av andra aktörer internt och externt för att få till en förändring. Ett förslag till sådan indelning presenteras nedan i syfte att starta en diskussion om ansvar, åtgärdsplan och prioriteringsordning. Interna hinder Externa hinder Information/hemsidor Urval GU-gemensamma avtal Utbetalning av stipendium/arvodering Dåligt förankrade avtal MoveOn (manualer & utbildningar) Programstruktur/mobilitetsfönster/ tillgodoräknande (ink kortare mobilitet & praktik) Registrering av doktorander i Ladok Kurser på engelska för inresande studenter Arbetsmarknaden Erasmusadministration Språkkunskaper Bostäder Finansiering kortare utbyte Moveon (stabilitet & utveckling) Lätt att åtgärda Svårt att åtgärda

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering?

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? Internationella handläggargruppen Hans Abelius Annelie Hyllner Catharina Miklin Lena Pedersen Utbildningsnämnden V 2016/786 Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? I Vision 2020

Läs mer

Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys

Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys GÖTEBORGS UNIVERSITET Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys Datum: 2017-04-07 Dnr: V 2016/786 Mottagare: Utbildningsnämnden Handläggare: Karolina Catoni Inledning Efter möte i den

Läs mer

Första veckorna var tuffa men blev snabbt bättre och i slutändan blev det det bästa beslutet jag tagit

Första veckorna var tuffa men blev snabbt bättre och i slutändan blev det det bästa beslutet jag tagit Första veckorna var tuffa men blev snabbt bättre och i slutändan blev det det bästa beslutet jag tagit En kartläggning av studenters, vid Göteborgs universitet, syn på att studera en period utomlands Charlotte

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Ett EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-11-02 Anders Ahlstrand Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar

Läs mer

I-VÄGLEDNING. Helena Gradin Thomas Wahlström

I-VÄGLEDNING. Helena Gradin Thomas Wahlström I-VÄGLEDNING Helena Gradin Thomas Wahlström Varför internationalisering? Hur ser möjligheterna ut? Vad är I-vägledning UPPLÄGG HUR SER DET UT HOS ER? VARFÖR INTERNATIONALISERING? Anställningsbarhet o Europeiska

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-04-20 Annika Ghafoori Upplägg Bakgrund Inspiration Projektets uppdrag och frågeställningar Projektets

Läs mer

Riktlinjer för internationella samarbetsavtal

Riktlinjer för internationella samarbetsavtal Riktlinjer för internationella samarbetsavtal Internationaliseringsrådet Dnr: 1191-1.1.2-2017 Riktlinjer för internationella samarbetsavtal 1. Allmänt Södertörns högskola har omfattande samarbeten med

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Läkarprogrammet 2012 2013 INLEDNING Högskolor och universitet styrs av omvärldens direktiv och internationalisering har blivit en kvalitetsindikator. Attraktiva och

Läs mer

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet Karolina Sahlin, International Office, Göteborgs universitet SYV temadag 11 mars 2009 Internationell organisation på GU Varför utbytesstudier? Möjligheter, mobilitetsprogram Statistik och nationella trender

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering 2017-2019 Dnr: 1242-1.1.1-2017 Handlingsplan för internationalisering 2017-2019 Bakgrund I Vision, ethos, mål och strategier för Södertörns högskola 2015-2019 betonas

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Biomedicinska analytikerprogrammet 2012 2013 Inledning Biomedicinsk analytiker (engelska biomedical scientist) är ett internationellt yrke och utbildning finns världen

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober 17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun 17-18 oktober Breddad rekrytering och mobilitet olika utmaningar Ökat

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter

Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat projekt för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2018-04-18 Anders Ahlstrand, UHR Bakgrund till projektet Det akademiska värdet av mobilitet EU-finansierat

Läs mer

2011-04-19 UPPSALA STUDENTKÅRS INTERNATIONELLA ÅSIKTSPROGRAM Antaget av Uppsala studentkårs fullmäktige 2007-01-16 Reviderat av Uppsala studentkårs fullmäktige 2009-09-22 Integrering av de internationella

Läs mer

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i s visions och strategiarbete 2018-01-09 Instruktion På mötet den 9 januari kommer vi att fokusera på att formulera och konkretisera

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands

- En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Intresserad av att studera utomlands? Så går du tillväga! - En praktisk guide för du som vill åka på utbytestermin utomlands Till dig som har tänkt åka utomlands och studera: det är glädjande att du har

Läs mer

Utbytesstudier på forskarnivå samt Doktorander från andra svenska lärosäten

Utbytesstudier på forskarnivå samt Doktorander från andra svenska lärosäten Utbytesstudier på forskarnivå samt Doktorander från andra svenska lärosäten Innehåll Syftet med guiden är att förtydliga hur funktionaliteten för utbytesstudier kan tillämpas för studier på forskarnivå.

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Ge stöd till student och doktorand (inkl. presumtiva) Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom grundutbildningen

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Eramuspraktik 2016-11-30 Pengar 3 Utgifter: Vad

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER HT 2015 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR INTERNATIONALISERING Arbetsterapeut och sjukgymnastprogrammen 2012-2013

HANDLINGSPLAN FÖR INTERNATIONALISERING Arbetsterapeut och sjukgymnastprogrammen 2012-2013 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Arbetsterapi och Fysioterapi HANDLINGSPLAN FÖR INTERNATIONALISERING Arbetsterapeut och sjukgymnastprogrammen 2012-2013 LC, US 1 Inledning Det pågår kontinuerligt

Läs mer

Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier?

Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier? Läkarstudent och intresserad av utbytesstudier? Utbytesstudier eller praktik utomlands kan göras under 1-12 månader. För att lyckas integrera en utlandsperiod i din utbildning krävs en hel del planering

Läs mer

Stockholm, Seoul eller Lissabon?

Stockholm, Seoul eller Lissabon? Stockholm, Seoul eller Lissabon? Erfarenheter av en obligatorisk utlandstermin integrerad i kandidatexamen Johanna Lilius, chef för utbytesprogrammet Bakgrund Kartläggning av intresset för utbytesstudier

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2016

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2016 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2016 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Mål och visionsdokument /Internationalisering

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Mål och visionsdokument /Internationalisering Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Mål och visionsdokument 2011-2013/Internationalisering Gemensam handlingsplan för institutionens program: sjuksköterskeprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet,

Läs mer

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15

Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 Universitetens, högskolornas och de enskilda utbildningsanordnarnas Internationella utbildningssamarbeten 2014/15 - ett urval uppgifter och slutsatser från rapporten. Anna Lundh, utredare vid UKÄ Internationella

Läs mer

The academic value of mobility

The academic value of mobility 2015-05-28 Annika Ghafoori The academic value of mobility Projekt för att öka den utgående studentmobiliteten Presentation vid programdagarna den 28 maj The academic value of mobility Projektet i korthet

Läs mer

Drivkrafter hinder mervärde

Drivkrafter hinder mervärde 2013 03 06 Ulf Hedbjörk Universitets och högskolerådet Internationell mobilitet Drivkrafter hinder mervärde Ny myndighet: Universitets och högskolerådet HSV VHS YH UHR IPK KRUS Tre studier från UHR under

Läs mer

Eurostudent VI - studentmobilitet målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås

Eurostudent VI - studentmobilitet målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Eurostudent VI - studentmobilitet 2020 målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Eurostudent VI - studentmobilitet 2020 målet om utresande studenter kommer sannolikt inte uppnås Universitets-

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (UFL) Göteborgs universitet

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA STUDIER HUR VÄGLEDNINGSINSATSER

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1402 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2013/14 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14 I korta drag

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2017

En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 2017 ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför hösten 217 Katarina Borne/ Kvalitet och analys, Enheten för utredning och lärarutbildning PM: 217:1, Dnr V 217/56 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2018

Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2018 Studera utomlands INFORMATION OM UTBYTESSTUDIER VT 2018 by the way... Utlandsstudierna var det svåraste och mest krävande jag någonsin gjort. Men herregud vad jag växt som människa. Lätt det bästa jag

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL Medicinska fakulteten Sammanträdesdag 2018-04-06 Internationella kommittén för läkarprogrammet Närvarande: Jesper Petersson, ordf Lars Hagander Kristina Källén Elisabeth Axell

Läs mer

Betyg i högre utbildning

Betyg i högre utbildning Betyg i högre utbildning Hans Adolfsson http://www.suhf.se/nyheter-press/nyheter/betyg-i-hogre-utbildning Uppdrag Arbetsgruppen ska: undersöka behovet av betygssystem med fler steg i högskolan mot bakgrund

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR

ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET ANMÄLNINGSSTATISTIK FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET VT2019 En lägesanalys i nära anslutning till sista ordinarie anmälningsdag. Ansvarig utredare: Katarina Borne, Enheten för utredning

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

Utresande studenter statistikutveckling

Utresande studenter statistikutveckling Norra Tjärngatan 2, SE-851 82 Sundsvall, Sweden Tfn/Phone: +46 60 18 60 00 Fax: +46 60 18 61 93 csn@csn.se, www.csn.se Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085

Läs mer

Hinder för svenska studenters mobilitet

Hinder för svenska studenters mobilitet Hinder för svenska studenters mobilitet Universitets- och högskolerådet 2015. Foto: Eva Dalin Universitets- och högskolerådet. Hinder för svenska studenters mobilitet Anders Clarhäll och Gunnar Enequist

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Johanna Persson Thor

Johanna Persson Thor Johanna Persson Thor Utbytesstudier 2019-01-22 3 OLIKA KATEGORIER Fakultetsövergripande avtal: Inom (i princip) alla ämnesområden och för alla studenter på Filfak. Se under Faculty-wide agreements, Faculty

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 27 september 2016 1. Sektionen för internationell mobilitet Maria Högemark & Marta Parzonka Erasmus+ Nyheter Dagens agenda Åsa Landes Registreringen

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Uppdrag och ansvar Inom nuvarande organisation ligger ansvaret för internationaliseringsfrågor i första hand på fakulteterna.

Läs mer

Påverkar vårt internationaliseringsarbete kvaliteten på utbildningsprogrammen vid KI?

Påverkar vårt internationaliseringsarbete kvaliteten på utbildningsprogrammen vid KI? Påverkar vårt internationaliseringsarbete kvaliteten på utbildningsprogrammen vid KI? Styrelsen för utbildning gav ett uppdrag En plan för arbetet togs fram Ett antal frågeställningar formulerades Vad

Läs mer

Tidsplan för den studieadministrativa processen

Tidsplan för den studieadministrativa processen Tidsplan för den studieadministrativa processen Tidsplanen är gjord utifrån de datum som gäller för ansökan och antagning till program och kurser på Högskolan, för inrapportering och uppföljning av resultat

Läs mer

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier

Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier 1 HÖGSKOLAN I HALMSTAD Regler och rutiner för studentutbyten samt stipendier Fastställda av Utbildningsnämnden den 18 september 2002. 1. STUDENTUTBYTEN 1.1 Studentutbyten inom Erasmus Erasmus ingår i Sokrates

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1503 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2014/15 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15 I korta drag

Läs mer

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 151217 KTH/UF/PLU+AUA Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 Begrepp Definition/förklaring Kommentar 5-åriga utbildningar Andel lärare med högskolepedagogisk utbildning Civilingenjörs-, civilingenjörs-

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2016-12-09 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 6 december 2016 på SUHF:s kansli, Stockholm. Närvarande

Läs mer

Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10

Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10 UF 20 SM 1101 Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad 2011-04-28 International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10 I korta drag Korrigering 2011-04-28 Korrigeringen

Läs mer

Forum för internationalisering, 22 april 2015

Forum för internationalisering, 22 april 2015 Avd. för analys, främjande och tillträdesfrågor Sekreterare Petra Brundell Datum 2015-04-22 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Workshop F KVALITETSDRIVET 2016 Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Vilka är vi? Helene Elvstrand Programansvarig för Förskollärarprogrammet

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet!

Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet! Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet! Maria Clara Medina Internationell koordinator & programansvarig för Linnaeus- Palme med UWI Jamaica Svarar på frågor om institutionens utbytesavtal och hur

Läs mer

INFORMATION OM STUDENTUTBYTE. Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson

INFORMATION OM STUDENTUTBYTE. Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson INFORMATION OM STUDENTUTBYTE Institutionen för Kostvetenskap Sofia Rapo och Sandra Einarsson FÖRSTA STEGET FÖR DIG SOM STUDENT Är du intresserad av ett specifikt land? Är du intresserad av att lära dig

Läs mer

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning

Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning Enheten för bedömning av utländsk akademisk utbildning ENIC-NARIC Sverige 2015-04-22 Malin Jönsson, Cecilia George Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning Enheten för bedömning av utländsk gymnasieutbildning,

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Reviderat den Christopher Lin, Vice ordförande med utbildningsansvar, 2019-02-22 Antaget den 2018-01-15 Syfte Syftet med detta dokument är att redogöra de åsikter

Läs mer

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering,

ANMÄLNINGSSTATISTIK. En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren Katarina Borne/ Analys och utvärdering, ANMÄLNINGSSTATISTIK En lägesrapport för Göteborgs universitet inför våren 217 Katarina Borne/ Analys och utvärdering, Enheten för utvärdering och lärarutbildning PM: 216:8, Dnr V 216/839 GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme.

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme. International Centre MÅLSÄTTNING FÖR 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR 2015 Inledning International Centre är en del av verksamhetsstödet vid gemensamma förvaltningen. Enheten arbetar med universitetsgemensamma

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Varför utbytesstudier? Partneruniversitet Intresseanmälan Behörighet & Urval Utbytesstudier 2016-12-06

Läs mer

Mobilitet och internationella samarbeten - Pilot Örebro

Mobilitet och internationella samarbeten - Pilot Örebro Mobilitet och internationella samarbeten - Pilot Örebro 2016-12-07 1 Dagens workshop Presentation av vår pilot i The Academic Value of Mobility Gruppdiskussion Återkoppling från gruppdiskussionerna 2016-12-07

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Specialpedagogiska institutionen Stockholms universitet Beslutad vid institutionsstyrelsens sammanträde 2013-05-17 2 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Behörighet Partneruniversitet Intresseanmälan & Urval Praktisk info Behörighet och urval 2016-11-11

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering

Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering Möte 2013-03-22 Nyheter från Forum för internationalisering I detta nyhetsbrev ges en kort-version av minnesanteckningarna från mötet i Forum den 22:e mars 2013. Via de länkar som anges når du den fullständiga

Läs mer

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 2018-12-05 U 2018/776 1 Institutionerna Utbildningsnämnden Hantering av tillgodoräknande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå För att säkerställa att handläggningen av tillgodoräknandeärenden

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning LiU TurRetur Informationspass för HU-studenter som ska studera utomlands 2014-12-10 international@huk.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Kerstin

Läs mer

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 5 maj 2011

Utlandsstudier och tillgodoräknande. Informationsträff 5 maj 2011 Utlandsstudier och tillgodoräknande Informationsträff 5 maj 2011 Hela processen - från ansökan till examen Hela processen måste fungera Konsekvenser kan komma långt efter: För studenten (CSN/TG/Examen)

Läs mer

Studentbarometern. Tabellbilaga Högskolan i Halmstad

Studentbarometern. Tabellbilaga Högskolan i Halmstad Studentbarometern Tabellbilaga 2007 Högskolan i Halmstad 035-16 71 00 www.hh.se Studentbarometern 2007, Tabellbilaga Sida 1 av 76 A. Dina studier Tabell 1. Kön * Inom vilket område studerar du just nu?

Läs mer

Många vill - få kommer till skott. Varför studerar inte fler utomlands?

Många vill - få kommer till skott. Varför studerar inte fler utomlands? Många vill - få kommer till skott Varför studerar inte fler utomlands? Många vill - få kommer till skott Varför studerar inte fler utomlands? Diarienr.: 51:12/13 Publiceringsdatum: 2013-05-24 Författare

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering HANDLINGSPLAN 1 2008-05-21 Dnr HT 2007/440 Styrelsen för humaniora och teologi Handlingsplan för internationalisering 2008-2012 Följande är en handlingsplan för internationalisering av verksamheten inom

Läs mer

Räcker det med undervisning på engelska? En granskning av strategier för internationalisering av högre utbildning.

Räcker det med undervisning på engelska? En granskning av strategier för internationalisering av högre utbildning. Räcker det med undervisning på engelska? En granskning av strategier för internationalisering av högre utbildning. Utgiven av Sveriges förenade studentkårer 2014 Utredare: Jenny Andersson Layout: Anna

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen 2015-09-08 -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom

Läs mer