LUVIT Portal Manual

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUVIT Portal Manual"

Transkript

1 LUVIT Portal Manual

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER RSS RSS i Internet Explorer RSS i FireFox RSS utanför webbläsaren LISTOR VERKTYGSFÄLT UTFÄLLBARA MENYER KONTEXTHJÄLP 8 3. STARTSIDA INLOGGNINGSFÄLT Logga in GLÖMT LÖSENORD ÖPPNA KURSER SYSTEMMEDDELANDEN WEBBLÄSARTEST TOPPMENYN I PORTALEN FÖRE INLOGGNING Kurskataloger Länkar Om Hjälp PORTALÖVERSIKT TOPPMENYN I PORTALEN EFTER INLOGGNING Start Min Portal Mina kurser LUVIT Administration FUNKTIONSMENYN MINA KURSER MINA STUDIEPROGRAM DAGENS SCHEMA ANSLAGSTAVLA PANELER FÖR UTBILDARE Anslagstavla för utbildare Forum för utbildare 14 den 5 februari (45)

3 Resurser för utbildare Kollegor WEBBLÄSARTEST KOMMUNIKATION MEDDELANDEN Verktygsfält Inkorg Hantera mappar Skickade meddelanden Söka Läsa meddelanden Bifogade filer Skicka ett nytt meddelande Svara på ett meddelande Vidarebefordra ett meddelande Ta bort meddelanden Uppdatera RSS DELTAGARE Se personliga presentationer Läsa bloggar BLOGGAR PERSONLIGT MIN SIDA Utbildningsplan Utbildningshistorik Certifikat Kommentarer Dokument PRESENTATION FILER Skapa ny mapp Ladda upp fil Exportera Ta bort mapp eller fil Flytta på mappar och filer Ljud MIN BLOGG Inställningar Skriva nytt inlägg HISTORIK 31 den 5 februari (45)

4 6.6. INSTÄLLNINGAR Språk Tidszon Lösenord Antal poster per sida E-post Status Återställ feeds SCHEMALÄGG INLÄMNINGSUPPGIFTER HANTERA INLÄMNINGSUPPGIFTER KALENDER KALENDER Ny händelse IMPORT/EXPORT Importera händelse Exportera alla händelser INSTÄLLNINGAR ANSLAGSTAVLA PORTAL KURSER CHEFSVY MINA ATTESTERINGAR MINA MEDARBETARE KURSKATALOG - NYA KURSKATALOG KURSKATALOGER- ÄLDRE VERSION SÖKA I KURSKATALOGEN KURSKATALOG KATEGORIER Studieprogram i kategori Kurser i kategori ANSÖKAN OCH SJÄLVREGISTRERING TILL KURSER Kurser 44 den 5 februari (45)

5 1. Inledning I LUVIT Portal får du som användare en överblick över dina aktiviteter. Du kan se vilka kurser och studieprogram du deltar i och gå direkt in i en kurs med bara ett klick. I portalen kan du också kommunicera med andra deltagare, läsa bloggar, titta i kurskataloger, ha koll på din kalender och läsa vad som står på anslagstavlan. Manualens kapitel följer i stort portalens funktionsmeny. Varje huvudfunktion har ett eget kapitel och i det kapitlet beskrivs vad du kan göra och hur du går till väga för att använda de olika funktionerna. den 5 februari (45)

6 2. Generella funktioner I det här kapitlet beskrivs funktionalitet som återkommer på flera ställen i portalen RSS RSS är en förkortning av Rich Site Summary. Det är en XML-baserad teknik vars syfte är att låta användare ta del av förändringar på en webbplats utan att behöva besöka den. Traditionellt har tekniken mest använts på nyhetssajter och bloggar, men i LUVIT är användningsområdet mycket bredare än så. Ser du symbolen någonstans i systemet betyder det att här finns möjlighet att prenumerera på information. Det kan handla om till exempel nya anslag på anslagstavlorna, blogginlägg, meddelanden eller händelser i kalendern. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde. För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller är webbaserade. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare. I Internet Explorer och i Firefox finns inbyggda RSS-läsare. SharpReader och FeedReader är exempel på andra program som du kan installera på din dator för att kunna utnyttja RSS-funktionalitet RSS i Internet Explorer I Internet Explorer finns inbyggt stöd för att läsa RSS-flöden. Om du klickar på en RSS-symbol någonstans i LUVIT möts du av följande sida. Klicka på Subscribe to this feed. En dialogruta öppnas där du ska ange vad du vill kalla just det här RSS-flödet. Du kan också skapa mappar för att organisera dina prenumerationer. Bekräfta genom att klicka på Subscribe. Du kommer åt dina RSS-flöden i Internet Explorer genom att klicka på stjärnan uppe till vänster i webbläsaren. den 5 februari (45)

7 RSS i FireFox Även i FireFox finns inbyggd funktionalitet för att hantera RSS-flöden. Klicka på RSS-symbolen i LUVIT och sedan på Prenumerera på sidan som öppnas. I FireFox Visa-meny kan du sedan bestämma var du ska komma åt dina prenumerationer. Gör inställningarna under Verktygsfält och Sidofält. RSS-flöden går i FireFox under benämningen bokmärken RSS utanför webbläsaren Om du har en webbläsare som inte kan hantera RSS-flöden kan du istället installera en RSS-läsare på din dator. Två vanliga RSS-läsare är SharpReader och FeedReader. Besök dessa programs hemsidor för att hitta information om hur du installerar respektive använder dem Listor I portalen finns ett antal olika listor som är uppbyggda på samma sätt. Du kan sortera på en kolumn genom att klicka på den understrukna rubriken. Klicka en gång till för att vända sorteringsordningen. En liten pil visar vad du har sorterat på. Du kan också bestämma hur många poster du vill se på en sida. Ändra detta i rullgardinsmenyn till höger ovanför listan. Max 100 poster kan visas på en sida. Om det finns för många poster delas listan in i sidor. Du kan då använda sidnavigeringen under listan för att bläddra mellan sidorna. den 5 februari (45)

8 2.3. Verktygsfält De flesta paneler i LUVIT Portal har ett verktygsfält. Detta innehåller funktioner för att hantera de objekt som finns i panelen Utfällbara menyer På några ställen i portalen finns utfällbara menyer till vänster på sidan. De markeras med två pilar enligt nedan. När du för muspekaren över pilarna så öppnas menyn. Du kan låsa fast menyn och hindra den från att fällas in genom att klicka på häftstiftet uppe i högre hörnet Kontexthjälp På många ställen i Portalen finns hjälp tillgänglig i direkt anslutning till funktionen. Hjälpen symboliseras av ett frågetecken. Frågetecknet kan ligga bredvid en funktion eller i huvudet på en panel. Klicka på frågetecknet för att fälla ut hjälptexten. Klicka på krysset i hörnet för att gömma den. den 5 februari (45)

9 3. Startsida På startsidan presenteras allmän information och eventuella systemmeddelanden. Härifrån kan du logga in, få ditt lösenord skickat till dig eller ta del av en öppen kurs. Webbläsartestet kontrollerar att din dator uppfyller kraven för att använda LUVIT Inloggningsfält Här loggar du in i portalen. I inloggningsfältet ser du om du är inloggad och det är också här du loggar ut. Det är viktigt att du loggar ut när du lämnar LUVIT Logga in I fältet Användarnamn skriver du in ditt användarnamn och i fältet Lösenord skriver du in ditt personliga lösenord. När du har skrivit in ditt användarnamn och ditt lösenord, klicka på knappen Logga in Glömt lösenord Har du glömt ditt lösenord kan du skriva in din e-postadress i panelen Glömt ditt lösenord? Klicka på OK. Inom kort får du ditt lösenord skickat till den angivna e-postadressen Öppna kurser Öppna kurser är kurser som du inte behöver registrera dig på. De är öppna för alla och åtkomliga från startsidan både före och efter inloggning. Öppna kurser kan vara information som behöver vara tillgänglig för alla eller kurser och kursdelar som visas för att göra reklam. För att kunna delta i en öppen kurs, klicka på kursnamnet. För att få mer information om kursen, klicka på informationssymbolen till höger om kursnamnet. den 5 februari (45)

10 3.4. Systemmeddelanden Systemmeddelanden som kan ses på inloggningssidan är meddelanden som skrivits av systemadministratören. Dessa meddelanden innehåller ofta viktig information som rör systemet. Efter inloggning aviseras nya systemmeddelanden med en varningssymbol intill funktionsmenyn. Klicka på symbolen för att läsa meddelandet Webbläsartest Webbläsartestet kontrollerar om din webbläsare klarar av att köra LUVIT. Det körs automatiskt varje gång du går in på startsidan. Klicka på knappen Testa igen om du ändrat någon inställning i browsern och vill göra testet igen. Kör du PC kan du använda nyare versioner av Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari. Är du Mac-användare är det Firefox eller Safari som gäller Toppmenyn i portalen före inloggning Den här menyn ser du både före och efter att du loggat in. Systemadministratören styr vilka menyval som ska vara tillgängliga. Fler menyval kan komma till efter du loggat in, se vidare avsnitt 4.1. I toppmenyn före inloggning kan följande menyval finnas: Kurskataloger Här hittar du din organisations kurskataloger. De innehåller presentationer av tillgängliga kurser och studieprogram. Härifrån kan du registrera dig på en kurs eller ett studieprogram om självregistrering är tillåten. Du kan också ansöka till de kurser och program som tillåter det Länkar Här hittar du användbara länkar Om Under Om kan systemadministratören lägga in information om organisationen Hjälp Hjälpen innehåller manualer för LUVITs olika delar. den 5 februari (45)

11 4. Portalöversikt När du loggat in hamnar du på det första menyvalet i funktionsmenyn. Portalöversikten kan se olika ut beroende på vilka paneler systemets administratörer valt att visa. Tillgängliga paneler är: Mina kurser Dagens schema Anslagstavla Studieprogram Webbläsartest. Utöver dessa är det möjligt att skapa paneler med valfritt innehåll sk Egna paneler. Det finns även ett antal paneler som endast är synliga för lärare och administratörer i systemet. De innehåller information som inte ska vara tillgänglig för kursdeltagare. Dessa är: Anslagstavla för utbildare Forum för utbildare Resurser för utbildare Kollegor 4.1. Toppmenyn i portalen efter inloggning Efter att du loggat in förändras toppmenyn och flera nya menyval tillkommer Start Med hjälp av Start kan du återgå till startsidan utan att logga ut. den 5 februari (45)

12 Min Portal Min Portal tar dig till Portalöversikt Mina kurser Klicka på Mina kurser för att öppna kursmiljön. Är du registrerad på flera kurser kommer den du senast var inne i att öppnas LUVIT Administration LUVIT Administration syns för dig som har administrationsbehörighet och tar dig direkt till administrationsverktyget Funktionsmenyn Den här menyn ger dig möjlighet att navigera mellan olika platser i portalen. Några menyer innehåller ett antal undermenyalternativ som visas när du för musen över huvudmenyn. I korthet finner du följande funktionalitet i respektive meny: Portalöversikt Kommunikation Personligt Kalender Anslagstavla Chefsvy Hantera kurser Hit kommer du när du loggat in. Här får du en snabb överblick över dina kurser och studieprogram, dagens schema och anslagstavlan. Härifrån skickar du meddelanden. I Meddelanden finns din inkorg och dina skickade meddelanden. Här kan du också se vilka som är inloggade, titta på andra deltagares personliga presentationer och läsa bloggar. Under Personligt ändrar du dina personliga inställningar. Här kan du också skapa en egen blogg, göra en personlig presentation, lagra dokument och andra filer samt se din kurshistorik. Kalendern visar schemalagda aktiviteter i alla dina kurser samt egna aktiviteter som du själv lagt in. På anslagstavlan kan du läsa meddelanden som lärare och administratörer publicerat. Chefsvyn är tillgänglig om kompetensmodulen eller funktionerna för utbildningsplanering används. Du måste även ha chefsbehörighet. Här håller du reda på dina medarbetares utbildningsplaner, kompetenser, utvecklingssamtal, målsättningar och utvärderingar. Hantera kurser är tillgänglig om modulen för utbildningsadministration är aktiverad. Här kan alla anmälningar till de olika kurserna administreras, platser reserveras mm. Kommunikation i samband med anmälan hanteras här. den 5 februari (45)

13 4.3. Mina kurser Här visas en lista med de kurser du är registrerad på. Du går lätt in i en kurs genom att klicka på dess titel. Klicka på pilen till vänster om kurstiteln för att visa mer detaljerad information om kursen. Observera: Öppna INTE flera kurser i olika flikar i samma webbläsarfönster. Vill du ha flera kurser öppna samtidigt måste du öppna ett nytt webbläsarfönster genom att klicka på webbläsarens genväg på skrivbordet eller i startmenyn och sen logga in i LUVIT igen. Den detaljerade informationen innehåller: Anslagstavla På schemat Senast publicerat Olästa inlägg i forum Meddelanden Inlämningsuppgifter Rubriker och publiceringsdatum för de senaste anslagen. Kursens schemalagda aktiviteter. Det senast publicerade materialet i kursen. Olästa inlägg i kursens forum. Nya meddelanden i kursen. Ej inlämnade och försenade inlämningsuppgifter om man är kursdeltagare. Om man är lärare eller administratör visas uppgifter som man inte rättat, de uppgifter vars rättningsdeadline passerats samt inlämningsuppgifter som lämnats in för sent. Klicka på rubrikerna för att gå till respektive funktions sida. Om du använder LUVIT Kursadministration finns även de kurser du är registrerad på via denna modul tillgängliga i listan. Dessa är då markerade med ikonen Mina studieprogram Under panelen Mina studieprogram listas de studieprogram som du är registrerad på. Du kan se vilka kurser som ingår i programmen och din status på de olika kurserna. Ibland registreras man direkt på alla kurser i programmet. Vid andra tillfällen måste man genomgå kurserna i ordningsföljd. Det innebär att du inte kan påbörja delkurs två innan du är godkänd på delkurs ett. Precis som för de enstaka kurserna kan du klicka på kursens titel för att få se mer detaljerad information Dagens schema I Dagens schema visas dagens schemalagda aktiviteter för de kurser som du är registrerad på. Här ser du även dina personliga, kursoberoende aktiviteter som du själv lagt in i kalendern Anslagstavla Anslagstavla visar meddelanden som inte är kursrelaterade. Meddelandena läggs in av en administratör och visas antingen i sin helhet eller med bara en rubrik. den 5 februari (45)

14 Klicka på rubriken för att komma till sidan Anslagstavla - Portal. Där kan du läsa alla meddelanden i sin helhet Paneler för utbildare Det finns ett antal paneler som endast är synliga för utbildare och administratörer som kan läggas till portalöversikten Anslagstavla för utbildare Anslagstavla för utbildare fungerar på samma sätt som den vanliga anslagtavlan men visas endast för utbildare och administratörer. När man lägger upp ett nytt meddelande kan systemadministratören välja vilken av panelerna det ska visas i. I anslagstavlan för utbildare är det även möjligt att lägga in kommentarer på meddelandet. Den som har skrivit meddelandet får då en även en notifiering om att någon har kommenterat Forum för utbildare Denna panel innehåller ett forum som endast är synligt för utbildare och administratörer. Det kan användas för diskussioner eller som en kanal för att ställa frågor och samarbeta kring olika ämnen. Forumet fungerar på samma sätt som de forum som kan läggas in i en kurs. den 5 februari (45)

15 Klicka på Gå till forum för att öppna hela forumet och se alla ämnen Resurser för utbildare Denna panel innehåller en mappstruktur med möjlighet att lägga in dokument som ska vara tillgängliga för utbildare och administratörer. Strukturen och innehållet läggs upp av systemadministratören från LUVIT Administration i menyn Portalsajter och fliken Paneler för utbildare Kollegor Denna panel visar ett urval av de som är utbildare i systemet. De visas med bild (från den personliga presentationen) och med information om vilka kurser de utbildar på. För att se alla klickar man på Visa alla längst ned i panelen Webbläsartest Se avsnitt 3.5. den 5 februari (45)

16 5. Kommunikation Under menyn Kommunikation hittar du verktyg för att kommunicera med andra kursdeltagare, utbildare och kursadministratörer som är registrerade i systemet. Här kan du läsa, besvara och radera dina meddelanden. Du kan också se vilka som är inloggade i portalen, titta på andra deltagares personliga presentationer och läsa bloggar. Vem du får kommunicera med bestämmer systemadministratören, oftast är det bara de personer som går samma kurser som du själv Meddelanden I Portalen kan du skicka och ta emot meddelanden från andra användare. Du har möjlighet att välja vilka slags meddelanden som ska visas i Inkorgen eller i Skickat genom att använda rullgardinsmenyn under verktygsfältet. Här väljer du Alla meddelanden för att se alla dina mottagna eller skickade meddelanden, välj Endast portalmeddelanden för att se meddelanden som är skickade från portalen och för att se meddelanden från en specifik kurs så väljer du den kurs du vill se meddelanden från Verktygsfält Verktygsfältet innehåller ett antal funktioner som kan användas för att hantera dina meddelanden. Ta bort raderar markerade meddelanden från Inkorg eller Skickat. Du kan markera meddelande som lästa eller olästa och klicka på Uppdatera för att se om du fått några nya meddelanden. Klicka på Ny för att skriva och skicka ett nytt meddelande. Med Flytta till kan du sortera dina meddelanden i olika mappar. den 5 februari (45)

17 Via RSS kan du läsa dina meddelanden utan att logga in i systemet. Läs mer om RSS i avsnitt 2.1. Till vänster kan du skifta mellan mapparna Inkorg, som visar alla dina mottagna meddelanden, och Skickat, som visar alla dina skickade meddelanden Inkorg I Inkorgen finns dina mottagna meddelanden. Symbolen med det öppnade kuvertet visar att ett meddelande är öppnat/läst. Olästa meddelanden markeras med ett oöppnat kuvert och gul bakgrund. I listan med mottagna meddelanden visas avsändarens namn, meddelandets ämne, när du fick meddelandet och eventuellt vilken kurs det är skickat från. Om du för markören över ett meddelande i listan visas meddelandets titel samt inledning. Om du har olästa meddelanden finns en kuvert-symbol uppe till höger brevid ditt namn. Siffran talar om hur många olästa meddelanden du har. Om du får ett nytt meddelande under tiden du är inloggad notifieras du om detta genom ett ljud samt en liten popup som visar vem meddelandet är ifrån. Klicka på Läs mer för att läsa hela meddelandet Hantera mappar Om du har många meddelanden kan du organisera dem genom att skapa egna mappar. Klicka på Hantera mappar för att lägga till en ny mapp. den 5 februari (45)

18 Ange namnet på den nya mappen i textrutan och klicka sedan på Ny mapp. För att redigera en befintlig mapp klickar du på namnet som förvandlas till en textruta. Gör dina ändringar och klicka sedan någonstans utanför rutan. För att ta bort en mapp klickar du på Ta bort längst till höger på raden. De meddelanden som eventuellt finns i den mappen flyttas till din inkorg. För att flytta meddelanden till en mapp markerar du dem med kryssrutorna och väljer sedan mapp under Flytta till i verktygsfältet Skickade meddelanden I Skickat ser du dina skickade meddelanden. Listan visar mottagarens namn, meddelandets ämne, när det är skickat och eventuellt vilken kurs du skickat meddelandet från. Om du för markören över listan med skickade meddelanden visas information om vem meddelandet har skickats till Söka Du kan söka efter meddelanden i Inkorgen, någon av dina mappar eller i Skickat. Skriv in det du vill söka på i sökfältet. Välj i rullgardinsmenyn om du vill att sökningen ska genomföras på avsändarens/mottagarens namn eller på ämnet och klicka på Sök-knappen, det lilla förstorningsglaset. För att nollställa sökningen klickar du på krysset brevid förstorningsglaset Läsa meddelanden För att läsa ett meddelande i Inkorgen eller någon av dina mappar, klicka på avsändarnamnet (namnet i Från-kolumnen). Läs ett meddelande i Skickat genom att klicka på mottagarnamnet (namnet i Till-kolumnen). Du kan förutom själva meddelandet se vem som skickat det, vem eller vilka som är mottagare, ämnet och när det är skickat. den 5 februari (45)

19 Bifogade filer Om meddelandet har en eller flera bifogade filer kan du öppna dem genom att klicka på filens namn. Du får då välja mellan att öppna eller spara den. Du kan också välja att spara bilagan direkt i Filer under menyn Personligt. Klicka på diskettsymbolen brevid filnamnet för att göra detta Skicka ett nytt meddelande Klicka på Ny i verktygsfältet. Ett meddelandefönster öppnas. Du lägger till och tar bort mottagare genom att klicka på Till...-knappen. I det nya fönstret som öppnas kan du söka fram de användare som du vill skicka ditt meddelande till. Listan är tom från början, klicka på Sök-knappen för att få fram alla du kan skicka ditt meddelande till. Välj mottagare genom att markera eller avmarkera i listan. Du kan markera alla kryssrutor genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. den 5 februari (45)

20 För att lättare hitta den eller de personer som du vill skicka meddelandet till kan du begränsa din sökning. Skriv in hela eller en del av namnet i sökfältet. Om det är ett kursspecifikt meddelande du svarar på kan du välja i rullgardinslistorna om du vill att personen ska ha en viss profil eller tillhöra en speciell grupp. Om det är ett portalmeddelande kan du i rullgardinslistan välja mellan Alla kontakter, Sändlistor samt de kurser du är registrerad på. En sändlista motsvarar alla deltagare i en specifik kurs. Väljer du Alla kontakter kommer sökningen att utföras både på enstaka personer och på sändlistor. Om du valt Alla kontakter och skrivit in sökfrasen Karin kan du till exempel få träffar både på personen Karin Karlsson och sändlistan som motsvarar Karins matlagningskurs. Väljer du Sändlistor genomförs sökningen bara på dessa, du söker alltså på kurser och inte på personer. För att söka efter deltagare i en specifik kurs väljer du denna kurs i rullgardinslistan. När du ställt in alla sökkriterier klickar du på Sök. Upprepa detta tills du hittat alla mottagare och kryssat för dem, markeringarna sparas mellan sökningar, klicka sedan på Ok. Namnen på mottagarna står nu i fältet Till. När du valt ut dina mottagare skriver du ditt meddelande. Du kan bifoga upp till tre filer till ditt meddelande. Klicka på Bifoga fil i verktygsfältet och sök i filstrukturen efter filen du vill bifoga. Vill du lägga till ytterligare filer klickar du på Lägg till. När du är klar klicka du på den 5 februari (45)

21 Bifoga fil. Bilagorna visas nu som länkar under fältet Ämne. Du kan ta bort en bilaga genom att klicka på det röda krysset brevid filnamnet. Om meddelandet även ska skickas som e-post, kryssa i rutan längst ner. Kryssa i Dölj mottagare om meddelandets mottagare inte ska kunna se vilka andra meddelandet skickats till. När meddelandet är klart för att skickas, klicka på Skicka. Om du väljer att inte skicka meddelandet stänger du fönstret genom att klicka på Avbryt eller krysset uppe till höger Svara på ett meddelande Du svarar på ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Svara eller Svara alla. Meddelandefönstret öppnas och mottagarna finns nu redan i Till-fältet. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden Vidarebefordra ett meddelande Du vidarebefordrar ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Vidarebefordra. Meddelandefönstret öppnas och du kan välja vem du vill vidarebefordra meddelandet till. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden Ta bort meddelanden Du kan ta bort meddelanden från din Inkorg, dina mappar och från Skickat. Markera de meddelanden som du vill ta bort genom att kryssa i kryssrutan bredvid avsändar- eller mottagarnamnet. Du kan markera alla i listan genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. När du markerat de meddelanden som du vill ta bort, klicka på Ta bort i verktygsfältet. En popup-ruta ber dig bekräfta att du vill ta bort meddelandena. Klicka på OK. Om du väljer att inte ta bort, klicka på Avbryt. Ett kursspecifikt meddelande som tas bort försvinner även från din kurs Uppdatera Klicka på Uppdatera för att se om du fått några nya meddelanden RSS Med hjälp av RSS kan du läsa dina meddelanden utan att vara inloggad i LUVIT. Klicka på RSS-ikonen och följ instruktionerna. Läs mer om RSS i avsnitt Deltagare Under deltagare kan du se övriga personer i systemet som du har rätt att kommunicera med. Du kan se vilka av dem som är inloggade i portalen och när de loggade in. De som är inloggade just nu markeras med den gröna symbolen. De som inte är inloggade har en grå symbol. den 5 februari (45)

22 I verktygsfältet finns en rullgardinslista som du kan använda för att byta mellan Listvy och Bildvy. I bildvyn presenteras deltagarna med en bild. För att se inloggade deltagare från en specifik kurs, välj kursen i rullgardinsmenyn. Du kan söka efter en specifik person genom att använda sökfunktionen under verktygsfältet. Skriv in ett namn eller en del av namnet i sökfältet och välj i rullgardinsmenyn om du vill söka bland alla deltagare eller bara bland deltagare i en specifik kurs. Klicka sedan på Sök. För att bara se inloggade deltagare, kryssa i rutan Endast online. Listan kan sorteras på namn, tidpunkt för inloggning samt blogg. Klicka på respektive rubrik för att sortera listan. Du kan skicka ett meddelande direkt till personer i listan. Markera mottagarna genom att kryssa i kryssrutan till vänster om namnet och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet. Skriv meddelandet och klicka på Skicka Se personliga presentationer Deltagare som har aktiverat sin personliga presentation visas med understruket namn i listan. För att se på presentationen, klicka på namnet. Presentationen visas i ett separat fönster. Om du håller muspekaren över ett understruket namn visas en bild av personen Läsa bloggar Alla deltagare i systemet kan ha en egen blogg. Om någon har en blogg syns namnet på denna i Blogg-kolumnen på deltagarsidan. Klicka på bloggnamnet för att läsa i bloggen. Du kan välja att se inlägg bara från en viss månad eller kategori. I panelen Arkiv listas de månader som bloggen varit aktiv. Klicka på en månad för att bara se inlägg från just den månaden. I panelen Kategorier listas bloggens olika kategorier. Klicka på en kategori för att bara se inlägg i just den kategorin. Du kan också söka i bloggen. Skriv in frasen eller ordet du vill söka i Sök-fältet och klicka sedan på OK. Bloggens ägare kan välja att tillåta kommentarer i sin blogg. Klicka på ett inläggs rubrik eller på kommentarslänken under inlägget för att läsa eller skriva kommentarer. Längst ned på sidan du nu den 5 februari (45)

23 kommer till finns fältet Kommentar. Skriv in din kommentar här och klicka på Spara. Din nya kommentar kommer att visas under blogginlägget, efter eventuella andra kommentarer. Under inlägget får du också information om någon annan bloggare kommenterat det i sin blogg. Står det till exemel 2 blogginlägg om detta betyder det att relaterade inlägg finns i två andra bloggar. De relaterade inläggen listas som kommentarer med den skillnaden att du kan klicka på kommentaren för att läsa hela inlägget. Om du läser någon annas blogg kan du skriva relaterade inlägg genom att klicka på Blogga om detta. Du tas då till sidan för ett nytt inlägg i din egen blogg. En länk till inlägget du ska kommentera finns redan i texten. Gillar du en viss blogg kan du länka till denna från din egen. Detta gör du genom att klicka på Länka till denna blogg i verktygsmenyn. En länk till den andra bloggen kommer nu att finnas på din egen bloggs sida. Du kan också skicka ett meddelande direkt från en blogg. För att göra detta klickar du på Skicka meddelande under ett inlägg. Blogginläggets titel kommer vara förifyllt i meddelandets ämnesfält. Naturligtvis kan du prenumerera på förändringar i en blogg via RSS. Läs mer om RSS i avsnitt Bloggar Under Bloggar kan du se de senaste inläggen från samtliga bloggar. I rullgardinsmenyn Deltagare kan du välja att bara att se blogginlägg från deltagare i en viss kurs. Klicka på Alla blogginlägg i den utfällbara menyn till vänster för att kunna söka bland samtliga blogginlägg som gjorts. Skriv in din sökfras och klicka på OK. Sökningen görs på både författare och innehåll. den 5 februari (45)

24 6. Personligt Under Personligt hanterar du din personliga presentation, ditt filarkiv, dina inställningar, din blogg och din kurshistorik. Här når du också Min sida som beskrivs härunder Min sida Här hittar du allt som har med utbildningsplanering och historik att göra. Sidan är indelad i ett antal flikar, och dessa är beskrivna nedanför. Fliken Kursansökningar är endast tillgänglig om du använder modulen Utbildningsadministration. Se även de separata manualerna för utbildningsplanering och utbildningsadministration Utbildningsplan Här ser du de kurser som du själv eller din chef har lagt till i din utbildningsplan. Planen kan innehålla både kurser som hanteras i LUVIT och externa kurser som inte hanteras i LUVIT. Klicka på verktyget Lägg till kurs från kurskatalogen (intern) för att lägga till en intern kurs. den 5 februari (45)

25 Välj kurs och klicka på Lägg till. Välj vilken utbildningsperiod du planerar att gå kursen, vilken prioritet den har, och skriv eventuellt någon kommentar. Klicka sist på Spara. Om du vill lägga till en kurs som inte hanteras i LUVIT använder du verktyget Lägg till extern kurs. Förutom period, prioritet och kommentar får du nu även själv lägga till kursens titel och beskrivning. den 5 februari (45)

26 Du kan också lägga till en redan avslutad kurs. Markera då rutan Kursen avslutad och fyll i Startdatum och Slutdatum innan du trycker Spara. På samma sätt kan du lägga till andra aktiviteter som är relevant för din utvecklingsplan. Klicka på Lägg till övrig kompetensutveckling för att lägga till en aktivitet som inte är en kurs. Fyll i formuläret på samma sätt som för extern kurs. När en kurs eller annan aktivitet inte längre är relevant för din nuvarande utbildningsplan kan du flytta den till Arkiv nederst på sidan. Markera en eller flera aktiviteter och klicka på verktyget Flytta till arkiv. Du kan också flytta tillbaka en tidigare arkiverad kurs genom att markera kursen under Arkiv och välja verktyget Ångra arkivering Utbildningshistorik Denna flik visar de kurser, studieprogram som du har avslutat. Även kurser som du har avbrutit visas här, så det är en komplett historik på de kurser och studieprogram som du någon gång har varit registrerad på. den 5 februari (45)

27 Du kan också manuellt lägga till externa kurser, utbildningar eller övrig kompetensutveckling som inte hanteras i LUVIT, genom att använd verktyget Lägg till avslutad övrig kompetensutveckling. Detta kan vara användbart t.ex. om du vill skriva ut ett CV. Klicka då på Skriv ut CV, verktyget längst till höger Certifikat I LUVIT kan du tilldelas certifikat genom att slutföra en kurs. En administratör kan också manuellt tilldela dig certifikat via LUVIT Administration om certifieringsprocessen inte hanteras i LUVIT. Alla certifikat som tilldelats dig visas under fliken Certifikat. I listan visas det datum du tilldelats certifikatet och eventuellt vilket utgångsdatum det har. Om certifikaten skall tas om regelbundet kan det skickas ut påminnelser innan certifikaten går ut Kommentarer Här kan du lägga in kommentarer till din utbildningsplanering. I den översta rutan lägger du kommentarer som både du och din chef kan se. Kommentarer som du skriver i den undre rutan kan bara ses av dig själv Dokument Här lägger du upp dokument som är viktiga för utbildningsplaneringen eller för din kompetensutveckling. Här kan du också hitta dokument som laddats upp centralt. den 5 februari (45)

28 6.2. Presentation I din personliga presentation fyller du i uppgifter om dig själv som visas för andra deltagare i portalen. Du har möjlighet att fylla i adress, telefon- och mobilnummer, e-post, meddelandeklient (t ex messenger och icq), länkar till dina profiler på t ex Facebook och Flickr, URL och länktitel samt en längre beskrivning. Presentationen kan visas i portalen och i dina kurser. Välj själv vilka av fälten du vill fylla i. Beskrivningsfältet har en HTML-editor som gör det möjligt för dig att redigera textens utseende. Du kan ladda upp en bild som visas i presentationen. Klicka på Bläddra och välj en bild från filstrukturen. Din presentation visas inte för övriga deltagare förrän du aktiverar den. Kryssa i Aktiverad om du vill att din presentation ska vara tillgänglig för andra. Showcase är en möjlighet för dig att visa upp filer och dokument för andra. Filerna som du vill ska visas ska ligga i mappen Showcase i Mina filer (se avsnitt Fel! Hittar inte referenskälla.). Kryssa i ktivera showcase om du har filer du vill ska visas i den personliga presentation. Klicka på Spara för att spara presentationen. För att spara och även förhandsgranska, klicka på Spara och förhandsgranska. Då öppnas ett nytt fönster öppnas där du kan se din presentation Filer I Filer kan du ladda upp och spara egna filer. Vilka filtyper du kan ladda upp och hur mycket utrymme du har bestäms av systemadministratören. Med hjälp av indikatorn kan du se hur mycket av ditt utrymme som utnyttjas. den 5 februari (45)

29 Skapa ny mapp Du bygger en struktur för dina filer genom att skapa mappar. Klicka på Ny mapp och välj var i filstrukturen du vill lägga den nya mappen genom att klicka på en mapp i trädet. Vald plats visar ditt val. Fyll i namnet på mappen och klicka på Spara. Om du vill lägga till fler mappar på en gång väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din mapp så placeras den i roten Ladda upp fil Klicka på Ladda upp i verktygsfältet. Välj var du vill placera din fil genom att klicka på en mapp i trädet. Filen hamnar i mappen du klickar på. Vald plats visar vilken mapp du valt. Välj fil genom att klicka på Bläddra och leta reda på den fil du vill ladda upp. Klicka på Spara. Om du vill lägga till fler filer på en gång väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din fil så placeras den i roten Exportera Om du behöver ta med dig dina filer kan du lätt göra det genom funktionen Exportera. Filerna packas ihop till en enda fil i formatet zip. Klicka på Exportera i verktygsfältet och sedan OK för att bekräfta ditt val. Välj att spara filen och bestäm sedan var du vill spara den Ta bort mapp eller fil Markera de mappar eller filer du vill ta bort. Klicka på Ta bort. Bekräfta att du vill ta bort de valda filerna. Väljer du att ta bort en mapp kommer alla underliggande mappar och filer också att tas bort Flytta på mappar och filer Du kan enkelt flytta runt mappar och filer i filstrukturen. Dra filen eller mappen och släpp den där du vill att den ska ligga. Du kan inte flytta mappar till Showcase-mappen. Filer går dock bra. I Showcase-mappen placerar du filer och dokument som du vill visa upp i din personliga presentation. den 5 februari (45)

30 Ljud I mappen ljud kan du placera en mp3-fil som kommer att spelas upp varje gång du får ett nytt meddelande Min blogg En blogg är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet och där läsarna har möjlighet att kommentera inläggen. I LUVIT kan du skapa en egen blogg. Första gången du klickar på Min blogg under Personligt kommer du till ett formulär där du ska fylla i information om din nya blogg. Fyll i Titel och Beskrivning. Om du vill kan du också ladda upp en valfri bild som du tycker passar bra till din blogg. Klicka på Bläddra och välj en bild från din hårddisk. Med hjälp av kryssrutorna bestämmer du om du ska tillåta kommentarer och om du vill ta emot kommentarerna som meddelanden. För att andra ska kunna se din blogg måste Aktiv vara ikryssad. Klicka på Spara när du är klar. Om en administratör tycker att du skriver omlämpliga saker i din blogg kan han eller hon stänga den. Läs mer om bloggar i avsnitt Inställningar Klicka på Inställningar i utfällbara menyn till vänster för att ändra din bloggs inställningar. Du kan dela in dina inlägg i kategorier. Klicka på Kategorier i vänstermenyn för att hantera dina kategorier. Skapa en ny kategori genom att klicka på Ny. Fyll sedan i Titel och bekräfta genom att klicka på Spara. Vill du istället ta bort kategorier markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Inläggen i de kategorier du tar bort kommer att finnas kvar i din blogg. Om du vill kan du lägga in lämpliga länkar i anslutning till din blogg. Klicka på Länkar i vänstermenyn. Skapa en ny länk genom att klicka på Ny extern länk. Fyll sedan i Titel och URL och bekräfta genom att klicka på Spara. Vill du istället ta bort länkar markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Både kategorier och länkar visas i din blogg i paneler brevid inläggen. Klicka på Inlägg i verktygsmenyn för att administrera de inlägg du gjort i bloggen. Inläggen visas i en lista med information om när du skrev dem, samt hur många kommentarer respektive inlägg fått. Vill du ändra i ett inlägg klickar du på dess titel. Du kan göra förändringar i Titel, Text och Kategori. Klicka på Spara när du är klar. För att ta bort inlägg markerar du dem i listan och klickar på Ta bort i verktygsmenyn. den 5 februari (45)

31 Skriva nytt inlägg Gå till bloggens startsida och klicka på Nytt inlägg i vänstermenyn. Fyll i Titel, Text och välj Kategori. Texten kan du formattera med hjälp av verktygen i HTML-editorn. Vill du lägga in en bild klickar du på symbolen och sedan på Browse Server. Du får nu möjlighet att välja en bild från ditt personliga filarkiv. Markera den bild du vill ha med i ditt blogginlägg och klicka sedan på Välj. Har du inga bilder i ditt filarkiv sedan innan kan du nu ladda upp en ny. Detta gör du genom att klicka Lägg till fil i verktygsmenyn. Du får sedan en chans att förhandsgranska bilden. Ser allt bra ut klicka OK. När du känner dig nöjd med ditt inlägg klickar du på Spara Historik I historiken finns alla dina avslutade kurser och studieprogram. De presenteras i en lista som kan sorteras på rubrikerna Kurs, Startdatum, Slutdatum och Betyg Inställningar Under Inställningar hanterar du dina personliga inställningar för portalen Språk Du kan välja vilket språk du vill ska användas i systemet. Välj ett språk i rullgardinsmenyn och klicka på Spara. Språket du har valt kommer nu att användas i portalen och i de nya kurser du registreras på. Du kan ändra språk i en specifik kurs inifrån själva kursen Tidszon Välj din aktuella tidszon i rullgardinsmenyn och klicka sedan Spara. Väljer du fel tidszon kommer aktiviteter i kalendern att visas felaktigt. Bor du i Sverige ställer du in zonen Europe/Stockholm Lösenord För att byta lösenord, skriv in ditt nya lösenord i fältet Nytt lösenord. Bekräfta ditt nya lösenord genom att skriva i det en gång till i fältet Bekräfta lösenord. Klicka på Spara. Ditt nya lösenord är nu sparat Antal poster per sida Du kan göra en standardinställning för hur många poster du vill ska visas i de listor som finns i portalen. Välj antal i rullgardinsmenyn och klicka på Spara E-post Här kan du ställa in om du vill ta emot dina portalmeddelanden som e-post också. OBS! Notera att inställningen bara gäller just portalmeddelanden, vill du ta emot även kursmeddelanden som e-post måste du göra den inställningen i respektive kurs. den 5 februari (45)

32 Din nuvarande e-postadress visas också här. Vill du ändra den, klicka på länken nedanför. I meddelandefönstret som öppnas skriver du in din nya e-postadress och klickar på Skicka. Meddelandet skickas till administratören. Din nya e-postadress gäller när den ansvarige administratören har ändrat din adress Status Om du inte vill att andra ska se att du är online markerar du Visa mig som offline och klickar på Spara Återställ feeds Använd den här funktionen för att skapa nya personliga RSS länkar om du misstänker att någon annan kommit över dina personliga RSS id-värden. Det här gäller t ex för din personliga meddelandefeed, nyhets-feed och kalender-feed. Det kommer inte att påverka din blogglänk Schemalägg inlämningsuppgifter Här listas alla inlämningsuppgifter med personlig deadline i de kurser du är registrerad på. I kolumnen Deadline kan du ändra/sätta personlig deadline för inlämningsuppgifterna. Först kryssar du i kryssrutan och sen klickar du på kalendersymbolen för att välja ett datum. Om du vill ta bort en deadline som du satt kryssar du ur kryssrutan. Avsluta genom att klicka på Spara Hantera inlämningsuppgifter Om du är utbildare eller kursadministratör kan du här hantera de inlämningsuppgifter som du är ansvarig för i dina kurser. Min genomsnittliga svarstid visar hur lång tid du i genomsnitt tar på dig för att rätta en inlämningsuppgift. Förväntade inlämningar visar hur många inlämningsuppgifter som förväntas lämnas in de närmaste dagarna. Antal dagar ställer du in med rullgardinsmenyn. den 5 februari (45)

33 Panelen Orättade inlämningsuppgifter visar alla orättade inlämningsuppgifter som du är ansvarig för i dina kurser. Under kolumnen Filnamn listas filen som kursdeltagaren lämnat in. Klicka på filnamnet för att ladda ned den. I kolumnen längst till höger finns länkar för att snabbt kunna rätta inlämningsuppgifterna. För mer information om rättning av inlämningsuppgifter se manualen för LUVIT Education avsnitt Om du har orättade inlämningsuppgifter visas detta brevid ditt namn upp till höger på sidan. I panelen Försenade inlämningar listas de personer som är försenade med inlämningsuppgifter som du är ansvarig för. Du kan skicka påminnelser genom att med kryssrutorna markera de personer du vill påminna och sen klicka på Skicka påminnelse i verktygfältet. Efter detta tas de automatiskt bort ur listan. Mallar för de meddelanden som går ut kan redigeras i LUVIT Administration. Vill du ta bort personer från listan utan att skicka påminnelse markerar du dem och klickar istället på Ta bort. den 5 februari (45)

34 7. Kalender I kalendern får du en överblick över schemalagda kursaktiviteter samt dina egna personliga aktiviteter. Verktygsfältet innehåller funktioner för att hantera kalendern. Dessa är Ny händelse, Idag och Visa aktiviteter för. Klicka på Idag för att visa dagens händelser i kalendern. Med Visa aktiviteter för kan du välja att bara visa aktiviteter för en viss kurs. I vänstermenyn finns Kalender, Import/Export och Inställningar Kalender I den lilla kalendern uppe till vänster är de datum som har schemalagda aktiviteter markerade med fetstil och datumet som är aktivt är markerat med gult. Dagens datum har en röd ram. Du kan snabbt återgå till dagens datum genom att klicka på Idag i verktygsfältet. Alla datum och veckor i kalendern är klickbara. När du klickar på ett datum eller en vecka (den lilla pilen till vänster) visas just denna dag/vecka på den högra delen av sidan. Även aktiviteterna är klickbara. Om du själv har skapat aktiviteten kan du ändra eller ta bort den genom att klicka på den. För att se en annan månad än den som visas, bläddra med hjälp av pilarna vid månadsnamnet. den 5 februari (45)

35 Med flikarna växlar du mellan dag-, vecko- och månadsvy Ny händelse Klicka på Ny händelse för att lägga till en aktivitet i kalendern. Fyll i Titel, Beskrivning, Datum, Startoch eventuellt Sluttid. Du kan även välja Ingen tid vilket medför att aktiviteten hamnar ovanför timangivelserna i kalendern. Om du vill att händelsen ska upprepas markerar du Upprepa händelse varefter du kan ställa in tidsintervall och varaktighet. Vill du att aktiviteten ska vara knuten till en specifik kurs så kryssar du i kryssrutan Kurs och väljer sedan en kurs i rullgardinsmenyn. Är du administratör eller lärare på kursen du valt kan du kryssa i alternativen Publik och Meddela förändringar. Publik innebär att alla som är registrerade på kursen kan se aktiviteten i sina kalendrar. Om du valt Meddela förändringar kommer ett meddelande att skickas ut till alla kursdeltagare som talar om att en aktivitet lagts till, ändrats eller tagits bort. Klicka på Spara. Nu är din aktivitet inlagd i kalendern Import/Export Välj Import/Export om du vill importera händelser som du exporterat från din vanliga kalender, eller exportera händelser som du sedan kan importera till en annan kalender. Formatet som används är icalendar eller ical som det också kallas och stöds av Microsoft Outlook, Apple ical, Lotus Notes, Windows Calendar, m.fl Importera händelse Så här gör du för att importera en händelse: 1) Exportera en händelse från din vanliga kalenderapplikation (i Microsoft Outlook väljer du Arkiv Spara som och väljer icalendar format (*.ics)). Se till att filen får ändelsen.ics. 2) Klicka på Bläddra och välj kalenderfilen. 3) Klicka på OK. 4) Nu skall du kunna se den importerade händelsen i kalendern i LUVIT. den 5 februari (45)

36 Exportera alla händelser När du klickar på Exportera skapas en icalendar-fil. En nedladdningsruta visas och du kan spara filen på din dator. Importera sedan filen till din kalenderapplikation Inställningar I Inställningar väljer du om kalendern som standard skall visa en dag-, vecko- eller månadsvy. Dessutom kan du här anpassa tider och veckodagar i kalendern så att den passar din arbetsvecka. den 5 februari (45)

37 8. Anslagstavla Här kan du läsa anslag som lärare och administratörer publicerat Portal Här presenteras anslag som skapats av systemets administratörer. Anslagen visas i en lista, det senaste finns överst. För att läsa ett anslag i sin helhet, klicka på dess rubrik, det visas då till höger om listan. Om nyheten har publicerats i Anslagstavla för utbildare finns det möjlighet att kommentera nyheten. Klicka på den oranga RSS-ikonen för att prenumerera på anslagen. Läs mer om RSS i avsnitt Kurser Här ser du en lista på kursrelaterade anslag. De presenteras i kronologisk ordning. Du ser vilken kurs anslaget är skapat för och vilket datum det är upplagt. För att läsa anslaget i sin helhet klicka på dess rubrik, det visas då i en panel till höger om listan. Du kan även filtrera ansöagen genom att använda rullgardinsmenyn ovanför listan, välj en kurs och enbart den kursens anslag visas. Klicka på den oranga RSS-ikonen för att prenumerera på anslagen. Läs mer om RSS i avsnitt 2.1. den 5 februari (45)

38 9. Chefsvy I chefsvyn hanterar du dina attesteringar och dina medarbetare Mina attesteringar Här får du som är chef eller har attesträtt en överblick över de anmälningar/avanmälningar som du ska attestera, samt de som du tidigare har attesterat. Se manualen för LUVIT Utbildningsadministration för en närmare beskrivning Mina medarbetare Här planerar du kompetensutvecklingen för dina medarbetare. I exemplet ovan kan du se att vald enhet är Root. De medarbetare som har Root som hemenhet visas. Om du hanterar fler än en enhet kan du ändra vald enhet genom att klicka på Byt enhet. Börja med att välja utbildningsplan där det står Period. I exemplet är en plan med namnet vår 2012 vald. Klicka på det understrukna namnet på en av dina medarbetare för att hantera dennes utbildningsplan. den 5 februari (45)

39 Det du nu ser är i princip medarbetarens sida, dvs. det som medarbetaren ser om denne väljer Personligt Min sida. Se därför avsnitt 6.1 för hur det fungerar. 10. Kurskatalog - nya Kurskatalogen innehåller presentationer av tillgängliga lärarledda kurstillfällen samt onlinekurser. Härifrån kan du registrera dig på en kurs om självregistrering är tillåten. När du klickat på Kurskatalog i Portalens toppmeny kommer du till en sida där kurskatalogen listas. Observera: Är du redan registrerad i systemet bör du alltid logga in innan du tittar i kurskatalogen. Då vet systemet vem du är och kan avgöra vilka kurser du har rätt att ansöka till respektive självregistrera dig på. Det finns två olika typer av kurser i katalogen. I online-kurserna registrerar du dig och får omedelbart tillgång till kursen, medan i de lärarledda så hanteras anmälningarna för det mesta av en administratör Kurskatalog Kurskatalogen visas i en lista med en kort beskrivning. den 5 februari (45)

40 Klicka på kurslänken eller på "Läs mer" för mer detaljerad information om kursen, samt för att komma till registreringsformuläret. Om du har valt en online-kurs och självregistrering är aktiverad visas knappen Registrera. Är du inloggad i systemet räcker det med att klicka på denna för att registrera sig. Är du inte inloggad måste du fylla i ett formulär innan du kan registrera dig. För ansökningar till lärarledda kurser eller aktiviteter får du upp en lista över tillgängliga kurstillfällen. Välj det som passar dig och klicka på "Gå till anmälan". Då visas ett formulär som du ska fylla i och skicka in. Formuläret ser olika ut beroende på vilken kurs/aktivitet som du har valt. Följ instruktionerna och avsluta med att klicka "Skicka anmälan". 11. Kurskataloger- äldre version LUVIT innehåller även en tidigare version av kurskataloger som fortfarande används av vissa av våra kunder. Funktionen finns kvar i systemet men kommer inte att vidareutvecklas. Här nedan beskrivs denna version. den 5 februari (45)

41 Kurskatalogerna innehåller presentationer av tillgängliga kurser och studieprogram. Härifrån kan du registrera dig på en kurs eller ett studieprogram om självregistrering är tillåten. Du kan också ansöka till de kurser och program som tillåter det. När du klickat på Kurskataloger i Portalens toppmeny kommer du till en sida där tillgängliga kurskataloger listas. Kurskatalogerna innehåller presentationer av kurser och studieprogram. Observera: Är du redan registrerad i systemet bör du alltid logga in innan du tittar i kurskatalogen. Då vet systemet vem du är och kan avgöra vilka kurser du har rätt att ansöka till respektive självregistrera dig på. Det finns två olika typer av kataloger. I den ena varianten listas de ingående kurserna direkt när du klickat på katalogens namn. I den andra typen grupperas innehållet i kategorier. Innehållet kan förutom kurser även bestå av studieprogram. Du kan ansöka till kurser och program och registrera dig på dem som tillåter självregistrering. Vissa kurser är tillgängliga utan registrering. Ovanför arbetsytan ser du vad du klickat på i kurskatalogen, var du befinner dig och vägen dit. Du kan klicka på de olika delarna för att navigera tillbaka Söka i kurskatalogen Här söker du efter kurser och studieprogram i kurskatalogen. Skriv in sökordet i fältet Kurstitel eller ord i beskrivning. Sökningen sker på hela eller delar av ord. Vill du begränsa din sökning till en kategori, välj kategori i rullgardinslistan. den 5 februari (45)

42 11.2. Kurskatalog Kurskatalogerna visas i en lista med en kort beskrivning. Klicka på en kurskatalog för att se katalogens innehåll. Om katalogen är av den enklare varianten listas de ingående kurserna direkt. Symbolen längst ut till höger visar vilken typ av kurs det är, om du kan självregistrera dig, ansöka med mera (för mer information om symbolernas betydelse gå till stycke ). Klicka på kurstiteln eller symbolen för att få mer information Kategorier I vissa kataloger listas inte kurserna direkt. Dessa kataloger är istället indelade i kategorier som i sin tur innehåller en samling kurser och/eller studieprogram. den 5 februari (45)

43 Klicka på en kategori för att se vilka kurser och program den innehåller Studieprogram i kategori Om en kategori innehåller studieprogram listas dessa i panelen Studieprogram. Klicka på en titel för att få mer detaljerad information om just det studieprogrammet. I panelen till höger på sidan kan du nu se vilka kurser som ingår i programmet. Klicka på en kurstitel för att få mer information om den specifika kursen. Är självregistrering aktiverad på programmet visas knappen Självregistrering. Är du inloggad i systemet räcker det med att klicka på denna för att registrera sig. Är du inte inloggad måste du fylla i ett formulär innan du kan registrera dig. Samma sak gäller för ansökningar till studieprogram. den 5 februari (45)

44 Ibland krävs förkunskaper i form av avklarade kurser eller studieprogram för att få ansöka till eller registrera sig på ett program. Då krävs att du är inloggad i systemet så att dina förkunskaper ska kunna kontrolleras Kurser i kategori Om en kategori innehåller kurser listas dessa i panelen Kurser. Klicka på kursnamnet för att få mer detaljerad information. I panelen till höger på sidan listas kursens olika startdatum. Symbolen längst ut till höger visar vilken typ av kurs det är, om du kan självregistrera dig, ansöka mm (för mer information om symbolernas betydelse gå till stycke Fel! Hittar inte referenskälla.). Klicka på symbolen eller kursnamnet för mer nformation Ansökan och självregistrering till kurser Du har möjlighet att ansöka om att få gå en kurs eller ett studieprogram eller självregistrera dig beroende på vilken ansökningsform kursen eller programmet har. Vissa kurser är öppna utan registrering Kurser Du har möjlighet att få en förhandstitt av kursen då den här symbolen visas. Klicka på symbolen så öppnas kursen. Kursskaparen kan ha begränsat innehållet och menyvalen så att du endast ser en viss del av kursen. Den här symbolen betyder att du kan självregistrera dig på kursen. Ett klick på symbolen öppnar ett separat fönster där du får mer detaljerad information om det specifika kurstillfället. Är du inloggad i systemet klickar du på knappen Registrera för att registrera dig och bekräfta detta. När du klickat på OK är du registrerad på kursen. den 5 februari (45)

LUVIT Portal Manual

LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 INLOGGNINGSFÄLT... 5 2.2 LOGGA IN... 5 2.3 GLÖMT LÖSENORD... 5 2.4 ÖPPNA KURSER...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal Manual

www.grade.com LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS utanför webbläsaren 7 2.2. LISTOR 7 2.3. VERKTYGSFÄLT

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 6 2. BEGREPP 7 3. GENERELLA FUNKTIONER 8 3.1. RSS 8 3.1.1. RSS i Internet Explorer 8 3.1.2. RSS i FireFox 9 3.1.3.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 7 2. BEGREPP 8 3. GENERELLA FUNKTIONER 9 3.1. RSS 9 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 9 3.1.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 8 2. BEGREPP 9 3. GENERELLA FUNKTIONER 10 3.1. RSS 10 3.1.1. RSS i Internet Explorer 10 3.1.2. RSS

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. BEGREPP 4 3. ÖVERSIKT 5 4. FUNKTIONER 6 4.1. ANSLAGSTAVLA 6 4.2. AKTIVITETER 6 4.3. INNEHÅLL 7 4.4. INKORG 8 4.5. KALENDER 8

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Användarguide Rapporter. För systemadministratörer

Användarguide Rapporter. För systemadministratörer Användarguide Rapporter För systemadministratörer 1. Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3 1.2 Mål och syfte... 3 1.3 Vad är rapporter i Netcompetence Talent Portal?... 3 1.4 Rapport eller system-sida?...

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 7 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 7 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogisk utveckling och forskning, Högskolan i Borås. 2016-08-31 1 ATT LOGGA

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Innehåll Webbläsare... 3 Logga in... 3 Webbklientens startsida... 4 1. Din profil, inställningar, byta lösenord och logga ut... 4 2. Brevlådan... 5 3. Kalender... 7 4.

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Introduktion till Gmail

Introduktion till Gmail Introduktion till Gmail Innehållsförteckning Logga in till Gmail (webbläsare)... 2 Översikt Gmail... 2 Läsa e-post... 3 Svara på och vidarebefordra e-post... 3 Skicka e-post... 4 Bifoga bilagor med e-post...

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Moodle STUDENTMANUAL

Moodle STUDENTMANUAL Moodle STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För de

Läs mer

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths Steg för steg-guide Visiba Care Office Detta är verktyget för vårdgivaren en läkare, psykolog, sjuksköterska, sjukgymnast, terapeut eller liknande. Från verktyget finns möjlighet att bjuda in till ebesök

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

För studenter. Kom igång med Athena. IT-avdelningen

För studenter. Kom igång med Athena. IT-avdelningen För studenter Kom igång med Athena IT-avdelningen INNEHÅLL Introduktion... 3 Inloggning och inställningar av Athena... 3 Hur loggar jag in i Athena?... 3 Hur uppdaterar jag min profilbild i Athena?...

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm,

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm, Manual Invånare Stöd och Behandling release 1.8 Stockholm, 2016-09-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 0.2 Anni Axelsson Uppdaterad utifrån förändringar

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg Vuxen, Insats Chefsspecifika uppgifter stockholm.se Titel: Manual för ParaDifo Vårdgivare/Utförare inom Individ och Familjeomsorg

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner. Kleos Knowledge Center. Choose a building block.

Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner. Kleos Knowledge Center. Choose a building block. Choose a building block. Kleos Knowledge Center Version av det här dokumentet : 1.05 (SW) Datum: 25 februari 2019 Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner Den här sidan visar en översikt över

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda.

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Tänk på att bilder som ses här kommer från standard installationen av xvis och kan se

Läs mer

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN

First Class ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATIONEN Det händer, speciellt i datorer med spärrkort att man, trots installationen, manuellt måste ställa in adress till FirstClass servern. Detta gör man endast om ett felmeddelande

Läs mer

Rev Oct Användarguide Smartsign 9

Rev Oct Användarguide Smartsign 9 Rev Oct 2013 Användarguide Smartsign 9 Innehållsförteckning Inledning... 4 Arkitektur... 5 Smartsign Player... 5 Smartsign Server... 5 Smartsign Publisher Web... 5 Smartsign Media Server... 5 Smartsign

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer