Personuppgifter m.m. i skolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Personuppgifter m.m. i skolan"

Transkript

1 Personuppgifter m.m. i skolan Regler om hur personuppgifter får behandlas Idag PuL, from 1/ ny Dataskyddsförordning från EU (samt kompletterande nationella regler i form av en ny dataskyddslag samt även sannolikt ett nytt 28 a kap. i skollagen). Regler om hur olika handlingar ska hanteras Offentlighetsprincipen och regler om sekretess/tystnadsplikt

2 Vad är en personuppgift? Varje uppgift som kan härledas till en specifik individ

3 Personuppgiftslagen PuL Innehåller regler om hur olika personuppgifter får samlas in och hanteras i syfte att skydda enskilda mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. En subsidiär lag, dvs. finns särreglering i annan lagstiftning gäller den, se t.ex. kameraövervakningslagen Ska finnas personuppgiftsansvarig och personuppgiftsombud som ansvarar för att hanteringen sker i enlighet med PuL. Lagen bygger på att behandling bara får ske om det finns stöd i PuL för att behandla dem. Särskilt restriktivt vad gäller känsliga personuppgifter (ras och etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa och sexualliv).

4 När får personuppgifter behandlas? PuL 10 : Personuppgifter får bara behandlas om den enskilde lämnat sitt samtycke till behandlingen eller: a) ett avtal med den registrerade skall kunna fullgöras eller åtgärder som den registrerade begärt skall kunna vidtas innan ett avtal träffas, b) den personuppgiftsansvarige skall kunna fullgöra en rättslig skyldighet, c) vitala intressen för den registrerade skall kunna skyddas, d) en arbetsuppgift av allmänt intresse skall kunna utföras,

5 Fortsättning... e) den personuppgiftsansvarige eller en tredje man till vilken personuppgifter lämnas ut skall kunna utföra en arbetsuppgift i samband med myndighetsutövning, eller f) ett ändamål som rör ett berättigat intresse hos den personuppgiftsansvarige eller hos en sådan tredje man till vilken personuppgifterna lämnas ut skall kunna tillgodoses, om detta intresse väger tyngre än den registrerades intresse av skydd mot kränkning av den personliga integriteten.

6 Känsliga personuppgifter Känsliga personuppgifter får behandlas: Om den enskilde gett sitt samtycke eller offentliggjort uppgifterna på ett tydligt och medvetet sätt om behandlingen är nödvändig för att: a) den personuppgiftsansvarige skall kunna fullgöra sina skyldigheter eller utöva sina rättigheter inom arbetsrätten, b) den registrerades eller någon annans vitala intressen skall kunna skyddas och den registrerade inte kan lämna sitt samtycke, eller c) rättsliga anspråk skall kunna fastställas, göras gällande eller försvaras

7 Känsliga personuppgifter Exempel på nödvändig behandling som inte kräver samtycke: Uppgifter om etnicitet som behövs för att tillgodose rätten till modersmålsundervisning Viss behandling inom elevhälsan

8 Känsliga personuppgifter Känsliga personuppgifter som kräver samtycke för att behandlas: Att ange sjuk i samband med närvarorapportering.

9 Känsliga personuppgifter Enligt nya dataskyddslagen får känsliga personuppgifter hanteras om det finns en lagstadgad skyldighet att hantera uppgifterna. Utgör grund för att offentlighetsprincipen ska kunna fungera som förut.

10 Förslag från regeringen om nytt kap i skollagen Känsliga personuppgifter får hanteras hos en enskild huvudman: 1. om behandlingen är nödvändig för en hantering som motsvarar handläggning av ett ärende hos en myndighet, eller 2. i annat fall, om behandlingen är nödvändig av hänsyn till ett viktigt allmänt intresse och inte innebär ett otillbörligt intrång i den registrerades personliga integritet. Vid behandling som sker med stöd av första stycket är det förbjudet att utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer grundat på känsliga personuppgifter. Nödvändigt lagstöd för att fristående skolor ska kunna hantera känsliga personuppgifter.

11 Förslag från regeringen om nytt kap i skollagen Personuppgifter om lagöverträdelser får behandlas i verksamhet hos en huvudman för en fristående skola om behandlingen är nödvändig i verksamheten och inte innebär ett otillbörligt intrång i den registrerades personliga integritet 1. i löpande text inom elevhälsan, och 2. i skriftlig dokumentation som ska föras enligt 5 kap. 24.

12 Elevhälsa 4 kap. 1 patientdatalagen Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade uppgifter om en patient endast om han eller hon deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården.

13 Personnummer 22 PuL: Uppgifter om personnummer eller samordningsnummer får utan samtycke behandlas bara när det är klart motiverat med hänsyn till a) ändamålet med behandlingen, b) vikten av en säker identifiering, eller c) något annat beaktansvärt skäl.

14 Personnummer Datainspektionen har beträffande klasslistor uttalat följande: Förekommer personnummer på klasslistor måste det stödja sig på 22 PuL Datainspektionen anser det tveksamt om det är motiverat, i förhållande till ändamålen, att från de elevadministrativa registren göra en datautskrift på elevers födelsedatum huvudsakligen i syfte att underlätta för elever att gratulera varandra på födelsedagen.

15 Skyddade personuppgifter Helhetsbedömningen i det enskilda fallet, olika uppgifter kan behöva skyddas i olika situationer. Markera tydligt att uppgifter är skyddade så att alla som kommer i kontakt med uppgifterna blir medvetna om det. Begränsa så långt som möjligt de uppgifter som behandlas Begränsa åtkomsten Informera och utbilda all berörd personal

16 Krav enligt PuL Det bör i förväg preciseras och tydliggöras vilka uppgifter man tänker samla in och varför Den som är personuppgiftsansvarig ska vidta lämpliga åtgärder för att skydda de personuppgifter som hanteras. Personuppgifter ska inte vara tillgängliga för andra än de som behöver det i sin yrkesutövning (särskilt stränga regler inom skolhälsovård) Den som är personuppgiftsansvarig ska se till att personuppgifter inte bevaras under en längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med behandlingen Elever/vårdnadshavare ska informeras om vilka uppgifter som behandlas och på vilket sätt.

17 Molntjänster Enligt Datainspektionen innebär molntjänster att exempelvis processorkraft, lagring och funktioner tillhandahålls av leverantörer som tjänster över internet. T.ex. GAFE (Google Apps for Education) är en tjänst, en svit av kostnadsfria produktivitetsverktyg för samarbete i klassrummet, som Google tillhandahåller via internet för att underlätta kommunikation och samarbete mellan lärare och elever under utbildningen. Verktygen består bland annat i webbpublicering, kalender och lagring av dokument som är speciellt anpassade för användning inom pedagogisk verksamhet. Verktygen kan nås från fasta och mobila anslutningar, t.ex. mobiltelefoner eller läsplattor, efter registrering av en domän med tilldelande av användarkonton till eleverna och lärarna. Varje användare får därigenom tillgång till tjänsten och ett eget konto med visst lagringsutrymme.

18 Molntjänster När systemet är tillgängligt via internet och integritetskänsliga uppgifter förekommer krävs särskilda säkerhetsåtgärder för att tillse att rätt personer får åtkomst till uppgifterna och att de överförs på ett säkert sätt, varför det krävs stark autentisering (exempelvis engångslösenord eller e-legitimation) och krypteringsskydd vid överföringen. Det måste finnas ett avtal med tjänsteleverantören där det anges att leverantören bara får behandla personuppgifterna i enlighet med instruktioner från den personuppgiftsansvarige och att leverantören ska ha god IT-säkerhet. Uppgifterna måste gallras när de inte längre behövs och den personuppgiftsansvarige ansvarar även för att leverantören gör detta. Även i övrigt se till så att generella regler om hantering av personuppgifter följs.

19 Den nya Dataskyddsförordningen Främsta syftet med de nya reglerna är att stärka enskildas rätt (främst barns rättigheter) vid behandling av personuppgifter samt att skapa en mer enhetlig reglering inom EU

20 Dataskyddsförordningen Enligt förordningen får personuppgifter behandlas: 1. Den registrerade har lämnat sitt samtycke till att dennes personuppgifter behandlas för ett eller flera specifika ändamål. 2. Behandlingen är nödvändig för att fullgöra ett avtal i vilket den registrerade är part eller för att vidta åtgärder på begäran av den registrerade innan ett sådant avtal ingås. 3. Behandlingen är nödvändig för att fullgöra en rättslig förpliktelse som åvilar den personuppgiftsansvarige. 4. Behandlingen är nödvändig för att skydda intressen som är av grundläggande betydelse för den registrerade eller för en annan fysisk person.

21 Fortsättning... 5.Behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse eller som ett led i den personuppgiftsansvariges myndighetsutövning. 6. Behandlingen är nödvändig för ändamål som rör den personuppgiftsansvariges eller en tredje parts berättigade intressen, om inte den registrerades intressen eller grundläggande rättigheter och friheter väger tyngre och kräver skydd av personuppgifter, särskilt när den registrerade är ett barn.

22 Dataskyddsförordningen Beträffande skolwebbplatser bör gälla att spridning av personinformation via webbplatser kräver ett striktare iakttagande av grundläggande principer för uppgiftsskydd. I syfte att skydda sådan information rekommenderas skolorna att använda mekanismer för begräsning av tillträdet till webbplatserna, t.ex. genom inloggning med hjälp av användar-id och personlig säkerhetskod. Publicering av fotografier av eleverna på internet bör göras grundat på en bedömning av vilken typ av foto det rör sig om, av om det är lämpligt att lägga ut fotot på nätet och av syftet med utläggningen. Eleverna och vårdnadshavarna bör på förhand underrättas om publiceringen, men samtycke behöver inte nödvändigtvis inhämtas av vårdnadshavarna om det gäller gruppfoto och det inte är enkelt att identifiera eleverna. Om en skola har för avsikt att lägga ut individuella foton av eleverna med uppgift om deras identitet, måste den först inhämta vårdnadshavarnas och beroende på elevernas mognadsgrad elevernas tillstånd för detta.

23 Vad är nytt Viktigt kunna visa att uttryckligt samtycke getts. Stärkt skydd för barns personuppgifter Rapporteringsskydlighet vid personuppgiftsincidenter Är personuppgiftsbehandlingen förenad med särskilda integritetsrisker ska särskild skyddsanalys göras Datainspektionen kan utfärda en sanktionsavgift vid brott mot förordningen Samtycke ska i vissa fall tas från barn om barnet fyllt 13 år

24 Samtycke Fram till att den unge fyller 18 år är vårdnadshavaren rättslig ställföreträdare för den unge. Den unge blir dock alltmer självständig gentemot vårdnadshavaren i takt med stigande ålder och mognad. 29 kap. 12 skollagen den som fyllt 16 år har talerätt i ärenden enligt lagen (gäller även för yngre elever vid ansökan till utbildning) Av praxis följer att det nog i många fall kan vara lämpligt att ta samtycke både från elev och vårdnadshavare från ca 13 års ålder

25 Vad är nytt? Stärkta rättigheter för den enskilde De registrerades rättigheter har utökats, förstärkts och specificerats i dataskyddsförordningen jämfört med personuppgiftslagen. Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter. Därför har de bland annat rätt att i vissa fall få sina uppgifter rättade, raderade eller blockerade, eller att få ut eller flytta sina uppgifter samt att göra invändningar

26 Förändrade roller Den personuppgiftsansvarige ( Pua): Den för verksamheten ansvariga nämnden, som bestämmer ändamål och medel för personuppgiftsbehandling. Personuppgiftsbiträde: Den som behandlar personuppgifter för den personuppgiftsansvariges räkning. Normalt ett företag, men kan vara en fysisk person. Dataskyddsombud- idag personuppgiftsombud. Blir obligatoriskt för alla myndigheter. En fysisk person, kan vara anställd hos myndigheten eller upphandlad konsult.

27 Personuppgiftsbiträdet Personuppgiftsbiträdet får ett självständigt skadeståndsansvar gentemot de registrerade. Skyldigheterna för biträdet preciseras i lagtexten. Biträdet blir skyldig att hålla ett register över kategorier av behandlingar, art 30. Ytterligare villkor vad gäller innehållet i avtalet med personuppgiftsbiträdet. Biträdet får anlita egna underbiträden bara om den personuppgiftsansvarige lämnat skriftligt förhandstillstånd Ett sådant underbiträde skall åläggas samma skyldigheter avseende dataskydd som det ursprungliga biträdet

28 Dataskyddsombudet Dataskyddsombudet alla myndigheter måste ha ett ombud. Rollen förstärks, ökade krav - självständighet, resurser och kompetens understryks särskilt En person kan vara ombud för flera myndigheter. I uppgifterna ingår att - informera och ge råd till personuppgiftsansvarig och biträdet. - övervaka regelefterlevnaden. - ta emot klagomål från registrerade - fungera som kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten.

29 Vad är nytt? Register Både personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden är enligt dataskyddsförordningen skyldiga att föra ett register över sina behandlingar av personuppgifter. Vad som ska finnas med i förteckningen framgår uttryckligen i förordningen, till exempel ändamålen med behandlingen, beskrivning av kategorierna av registrerade och kategorierna av personuppgifter, eventuella externa mottagare av personuppgifterna och om uppgifter förs över till tredjeland. Vårdnadshavare har rätt begära registerutdrag

30 Hur ska man göra? Dataskyddsförordningen kommer antagligen inte innebära några större förändringar avseende skolors möjlighet att behandla personuppgifter. Det går dock inte att i nuläget exakt säga vilka ändringar i svenska lagar och förordningar som den kommer leda till. Det blir dock viktigare att göra rätt. Ha tydliga och genomarbetade rutiner för hur personuppgifter ska hanteras. Underhåll systemet! Regeringen ska ge lämplig myndighet i uppdrag att vidta åtgärder för att initiera och stödja utarbetandet av en uppförandekod för skolväsendet. Förslag från utredning i (SOU 2017:49) Datainspektionen föreslog i remissyttrande på ovan utredning att det istället för uppförandekod borde införas en särskild skoldatalag.

31 Hur ska man göra? Inbyggt dataskydd ( privacy by design) innebär att man tar hänsyn till integritetsskyddsreglerna redan när man utformar it-system och rutiner. Det är ett sätt att se till att kraven i dataskyddsförordningen uppfylls och att den registrerades rättigheter skyddas. Kravet på dataskydd som standard (privacy by default) innebär i korthet att den som behandlar personuppgifter ska se till att personuppgifter i standardfallet inte behandlas i onödan. Det kan till exempel handla om att de förvalda inställningarna i en tjänst för sociala media är satta så att inte mer information än nödvändigt samlas in, delas ut eller visas.

Personuppgifter m.m. i skolan

Personuppgifter m.m. i skolan Personuppgifter m.m. i skolan Regler om hur personuppgifter får behandlas Idag PuL, from 1/5 2018 ny Dataskyddsförordning från EU (samt kompletterande nationella regler. Regler om hur olika handlingar

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express 26 april 2018 på Heléne Hellström Persson Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsförordningen - beslut i EU våren 2016 Förordning ikraft 25 maj 2018

Läs mer

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Tfn 08-654 94 62 soren@sorenoman.se, www.sorenoman.se PUL och den nya förordningen Personuppgiftslagen 1998 Missbruksregel (5 a ) för behandling utanför databaser 2007 Dataskyddsförordningen

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express Sundsvall 22 maj 2018 på Kenneth Lidgren Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsförordningen - Beslut i EU våren 2016 Förordning ikraft 25 maj 2018

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

Riktlinjer för behandling av personuppgifter i Årjängs kommun

Riktlinjer för behandling av personuppgifter i Årjängs kommun Kommunfullmäktige Lina Johannesson, 0573-141 26 lina.johannesson@arjang.se RIKTLINJE Antagen av Kommunfullmäktige 1(12) Dnr KS 2018/210.00 Paragraf 2018-06-18 96 Riktlinjer för behandling av personuppgifter

Läs mer

GDPR- Seminarium 2017

GDPR- Seminarium 2017 GDPR- Seminarium 2017 Guldfågeln Arena Jonas Lindbäck 070-526 82 27 jonas.lindback@aditor.se Dataskyddsförordningen GDPR Martin Brinnen 2017-10-24 Ett par nyheter En förordning gäller som svensk lag Harmonisering

Läs mer

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Den nya dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR), började tillämpas den 25 maj 2018 och ersatte den tidigare personuppgiftslagen. Dataskyddsförordningen

Läs mer

GDPR. Datalag Personuppgiftslag Dataskyddsförordning - maj Dataskyddslag - maj 2018

GDPR. Datalag Personuppgiftslag Dataskyddsförordning - maj Dataskyddslag - maj 2018 GDPR Datalag - 1973 Personuppgiftslag - 1998 Dataskyddsförordning - maj 2018 Dataskyddslag - maj 2018 Ny lag om personuppgiftsbehandling för forskningsändamål är på gång Förordningen i korthet Principerna

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Skolan och Dataskyddsförordningen

Skolan och Dataskyddsförordningen Skolan och Dataskyddsförordningen Webinarium 21 feb 2017 kl. 13.30 15.00 Sarah Arlebrink, stadsjurist Göteborgs stad Staffan Wikell, jurist SKL Johanna Karlén, projektledare avdelningen för digitalisering,

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen Sida 1 (6) 2017-04-25 kommer den 25 maj 2018 att ersätta personuppgiftslagen (PuL). Förordningen behöver kompletteras med nationella regler. För närvarande pågår

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express den 7 december 2016 på Nils Bergh Heléne Hellström Persson Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsdirektivet från 1995 införlivades i Sverige genom

Läs mer

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 H Personuppgiftspolicy Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 Sammanfattning 1. Personuppgifter ska behandlas i enlighet med ändamålet All behandling av personuppgifter ska ske i överensstämmelse med

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express den 21 september 2016 på Nils Bergh Heléne Hellström Persson Christian Rimmerfeldt Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsdirektivet från 1995 införlivades

Läs mer

Personuppgiftsbehandling Dataskydd

Personuppgiftsbehandling Dataskydd Riktlinjer Beslutad av: Helena Ståhl Beslutsdatum: 2019-05-23 Framtagen av: Lina Bennäs, Informationssäkerhetssamordnare Dokumentansvarig: Förvaltningschef Uppdaterad: Diarienummer: HVN/2019:152 Giltighetstid

Läs mer

Dataskyddsförordningen (GDPR)

Dataskyddsförordningen (GDPR) Dataskyddsförordningen (GDPR) Borlänge den 7 december 2016 Martin Brinnen Rätten till privatliv Rättighet EU grundläggande stadga Europakonventionen Regeringsformen EU-nivå Dataskyddsförordningen E-privacy

Läs mer

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning.

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning Syftet 2 Personuppgiftslagen (1998:204) 3 Behandling av personuppgifter för administrativa ändamål 6 Känsliga uppgifter 6 Personnummer på klasslistor 8 Uppgifter om familjemedlemmar

Läs mer

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. 25 maj 2018

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. 25 maj 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION 25 maj 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION 20 meur 4% AV GLOBAL ÅRSOMSÄTTNING Personnummer Namn PERSONUPPGIFTER

Läs mer

Lathund Personuppgiftslagen (PuL)

Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Behandling Alla former av åtgärder där man hanterar personuppgifter oavsett om det sker via datorn eller inte. Detta kan vara till exempel insamling, registrering och

Läs mer

VERSION

VERSION VERSION 1.1 018-04-1 UTBILDNINGSNÄMNDENS Riktlinjer för behandling av personuppgifter Antagna av utbildningsnämnden den 31 maj 018 Innehåll 1. Personuppgiftslagen och dataskyddsförordningen...3. Personuppgiftsansvar...3.1

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritetspolicy AB Selins Glasmästeri För Selins Glasmästeri är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter.

Läs mer

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Vad är en personuppgift? - All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. - Exempel: namn, personnummer,

Läs mer

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN 1 (7) BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR) SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Informationsenheten\InformationSala\Projekt\GDPR\sakn-integritetspolicy-behandling av personuppgifter.docx Behandling av personuppgifter...

Läs mer

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Inledning Dataskyddsförordningen 1 började tillämpas den 25 maj 2018 i hela EU. Den är därför

Läs mer

Koncernkontoret Enheten för juridik

Koncernkontoret Enheten för juridik Koncernkontoret Enheten för juridik Per Bergstrand Dataskyddsombud +46 44 309 32 56 E-post: per.bergstrand@skane.se Instruktion Datum 2018-06-20 Dnr 1800025 1 (9) Instruktion för s behandling av personuppgifter

Läs mer

GDPR. General Data Protection Regulation. dataskyddsförordningen

GDPR. General Data Protection Regulation. dataskyddsförordningen GDPR General Data Protection Regulation dataskyddsförordningen Förord Utskriftskopia Denna version är en sammanfattning versionen har inga figurer och är anpassad för utskrift Innehåll 1 GRUNDINFORMATION

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och

Läs mer

GDPR. Dataskyddsförordningen

GDPR. Dataskyddsförordningen GDPR Dataskyddsförordningen torsdagen den 29 mars 2018 Innehåll» Inledning» Integritetskontroll?» Centrala begrepp» Grundläggande krav» Laglig grund» Den registrerades rättigheter» Känsliga personuppgifter»

Läs mer

Kerstin Wardman, 25 april 2018

Kerstin Wardman, 25 april 2018 Kerstin Wardman, 25 april 2018 Agenda Syfte och bakgrund med GDPR Exempel på stärkta rättigheter och skyldigheter Grundläggande begrepp Vad är en personuppgift? Principer för personuppgiftsbehandling Villkor

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Svenskt Trätekniskt Forum är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy

Läs mer

Dataskyddsförordningen och kvalitetsregister

Dataskyddsförordningen och kvalitetsregister Dataskyddsförordningen och kvalitetsregister 2 maj 2018 Josef Driving Landstingsjurist, SLL Bakgrund EU-direktiv blir EU-förordning 25 maj 2018 Personuppgiftslagen (PUL) upphör att gälla Annan registerlagstiftning

Läs mer

GDPR. Ulrika Harnesk 17 oktober 2018

GDPR. Ulrika Harnesk 17 oktober 2018 GDPR Ulrika Harnesk 17 oktober 2018 Rätten till privatliv Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna Dataskyddsförordningen Svenska grundlagar Kompletterande

Läs mer

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN HÖ G S K O L A N I S K Ö V DE W W W. HIS. S E Bild 1 Bild 1 SYFTET MED DATASKYDDSFÖRORDNINGEN ÄR ett enhetligt regelverk

Läs mer

Dataskyddsförordningen 2018

Dataskyddsförordningen 2018 Dataskyddsförordningen 2018 Adress till denna presentation: bit.do/gdprant Vi talar om dataskyddsförordningen och GDPR General Data Protection Regulation Tra dde i kraft 24.5.2016, ga ller i Finland fr.o.m.

Läs mer

Dataskyddsförordningen 2018

Dataskyddsförordningen 2018 Dataskyddsförordningen 2018 Adress till denna presentation: www.bit.do/gdpr-ant Vi talar om dataskyddsförordningen och GDPR General Data Protection Regulation Tra dde i kraft 24.5.2016, ga ller i Finland

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf Detta dokument innehåller information om hur dina personuppgifter behandlas av brf Gandalf, nedan kallad

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09-09 685-2008 Produktionsnämnden för vård och bildning Uppsala kommun 753 75 UPPSALA Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn ,

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn , Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet mats.gustavsson@ki.se tfn. 524 864 73, 070 568 64 73 Personuppgiftslagen (PuL) i kraft sedan 1998 Syfte: skydda människor mot att deras

Läs mer

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet Illustrationer: Dolling Tahko 1 Personuppgifter vid Göteborgs universitetet Universitet behandlar personuppgifter för Studenter (till exempel i Ladok)

Läs mer

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Behandling... 3 3. Personuppgift... 3 4. Principer för behandling av personuppgifter... 3

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

Vården och reglerna om dataskydd

Vården och reglerna om dataskydd Vården och reglerna om dataskydd 2016-09-21 Katarina Tullstedt Enhetschef Enheten för myndigheter, vård och utbildning Datainspektionen Rätten till privatliv Europakonventionen EU:s stadga om de grundläggande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ENLIGT DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

RIKTLINJER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ENLIGT DATASKYDDSFÖRORDNINGEN 1 RIKTLINJER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ENLIGT DATASKYDDSFÖRORDNINGEN INLEDNING Dataskyddsförordningen, GDPR, (förkortning av engelskans General Data Protection Regulation) och datalagen, båda kallas

Läs mer

GDPR utmaningar och konsekvenser för dig som jobbar med lön. Peter Nordbeck. 9 november 2017

GDPR utmaningar och konsekvenser för dig som jobbar med lön. Peter Nordbeck. 9 november 2017 GDPR utmaningar och konsekvenser för dig som jobbar med lön Peter Nordbeck 9 november 2017 Agenda Introduktion De viktigaste att tänka på för dig som jobbar med lön Hur får du använda personuppgifterna?

Läs mer

Försvarets radioanstalts (FRA) behandling av personuppgifter

Försvarets radioanstalts (FRA) behandling av personuppgifter Integritetspolicy Försvarets radioanstalts (FRA) behandling av personuppgifter Tillämplig lagstiftning FRA:s behandling av personuppgifter sker i enlighet med olika regler beroende på om behandlingen sker

Läs mer

Den nya Dataskyddsförordningen

Den nya Dataskyddsförordningen Studenter Informations- och utbildningsmaterial Den nya Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen/General Data Protection Regulation (GDPR) ska stärka enskilda personers rättigheter över hur myndigheter,

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritet och behandling av personuppgifter För Swedecote AB är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi

Läs mer

Dataskyddsförordningen GDPR

Dataskyddsförordningen GDPR Dataskyddsförordningen GDPR 2017-12-14 1 När? Dataskyddsförordningen 25 maj 2018. Dataskyddslag - SOU 2017:39 En ny dataskyddslag kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning. 2 Vad är en

Läs mer

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med Styrande dokument för dataskydd Fastställd av Kommunstyrelsen Senast reviderad av 2018-05-17 Gäller från och med 2018-05-25 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Omfattning 3 3 Bakgrund 3 4 Personuppgiftsansvar

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD

INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD Sveriges säkerhet (rike) Säkerhetsskyddslag Samhällsviktiga & digitala tjänster NIS-direktivet Offentlig sektor Sektorsspecifika lagstiftningar Individens säkerhet Dataskyddsförordningen

Läs mer

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter Dokumenttyp Policy Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad 2018-08-06 Antagen Ks 2018-09-24, 97 Senast reviderad Dokumentet gäller för Kiruna kommunkoncern Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern

Läs mer

Integritetspolicy för Judiska församlingen (JF) i Stockholm

Integritetspolicy för Judiska församlingen (JF) i Stockholm Integritetspolicy för Judiska församlingen (JF) i Stockholm Integritet är viktig för oss på JF och vi ansvarar för den personliga information som olika personer förser oss med. För att medlemmar/deltagare/besökare/anställda

Läs mer

Lathund Dataskydd för krögare

Lathund Dataskydd för krögare Lathund Dataskydd för krögare General Data Protection Regulation (GDPR), eller dataskyddsförordningen på svenska, ersätter Personuppgiftslagen och ska börja tillämpas den 25 maj 2018. Den kan verka skrämmande,

Läs mer

ANIMECH TECHNOLOGIES INTEGRITETSPOLICY - EXTERN

ANIMECH TECHNOLOGIES INTEGRITETSPOLICY - EXTERN ANIMECH TECHNOLOGIES INTEGRITETSPOLICY - EXTERN 1 1. Bakgrund och syfte 1.1 Animech Technologies, nedan Animech, värnar om sina kunders, partners, leverantörers och anställdas integritet och är alltid

Läs mer

Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen

Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen Malmö den 6 oktober 2016 Eva Maria Broberg, Lisa Johansson, Jonas Agnvall och Martin Brinnen Disposition Introduktion rätten till privatliv, dataskyddsregleringen,

Läs mer

Riktlinjer för behandling av personuppgifter inom skolans område

Riktlinjer för behandling av personuppgifter inom skolans område 2003-10-10 Riktlinjer för behandling av personuppgifter inom skolans område När är PuL tillämplig? Personuppgiftslagen, PuL, är tillämplig när det är fråga om behandling av personuppgifter. Med personuppgifter

Läs mer

Policy för behandling av personuppgifter

Policy för behandling av personuppgifter Policy för behandling av personuppgifter Antagen av kommunfullmäktige i Surahammars kommun 2018-05-28, XX Senast reviderad 2018-05-28 Ansvarig handläggare Mia Uhlin Utredare 0220-392 89 / mia.uhlin@surahammar.se

Läs mer

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Livsmedelsföretagen och Li Service AB / maj 2018 För Livsmedelsföretagen och Li Service AB är personlig integritet mycket viktigt. Vi eftersträvar därför alltid

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. PERSONUPPGIFTSPOLICY SWETIC värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Denna personuppgiftspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information.

Läs mer

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Datum Sida 2018-06-13 1 (5) Rättsenheten Ert datum Dnr EBM2017:572 Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Personuppgiftsansvar Ekobrottsmyndigheten (org.nr. 202100-4979, telefonnummer:

Läs mer

Fastställelsedatum: Ansvarig: Dataskyddsombud. Revideras: Följas upp: Vart fjärde år

Fastställelsedatum: Ansvarig: Dataskyddsombud. Revideras: Följas upp: Vart fjärde år Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer för hantering av personuppgifter enligt dataskyddslagstiftningen Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2018-10-24 Ansvarig: Dataskyddsombud Revideras: Följas

Läs mer

EU:s dataskyddsförordning

EU:s dataskyddsförordning EU:s dataskyddsförordning Länsstyrelsen den 8 november 2016 Elisabeth Jilderyd och Eva Maria Broberg Datainspektionen Datainspektionen Datainspektionen arbetar för att säkra den enskilda individens rätt

Läs mer

Mertzig Asset Management AB

Mertzig Asset Management AB Mertzig Asset Management AB INTEGRITETSPOLICY Fastställd av styrelsen den 22 maj 2018 1(9) 1 INLEDNING OCH SYFTE Mertzig Asset Management AB ( Bolaget ) värnar om din personliga integritet och eftersträvar

Läs mer

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet?

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? BAKGRUND Personuppgiftslagen (PuL) ersätts av Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Dataskyddsförordningen,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:1-003 Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-27 35 1 Att gälla från och med 2018-05-01 Policy för hantering av personuppgifter

Läs mer

Riktlinjer för att tillvarata enskildas rättigheter

Riktlinjer för att tillvarata enskildas rättigheter Riktlinjer för att tillvarata enskildas rättigheter Innehållsförteckning Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter... 3 Syfte... 3 Rätt till information vid insamlande av personuppgifter...

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER 2018-05-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH SYFTE... 2 2 TILLÄMPNING OCH REVIDERING... 2 3 ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 4 BEGREPP OCH FÖRKORTNINGAR...

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 134 Dnr KS/2015:410. Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 134 Dnr KS/2015:410. Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 134 Dnr KS/2015:410 Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun Bakgrund EU:s dataskyddsförordning

Läs mer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer 4 maj 2018 2 Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen Den 25 maj 2018 börjar EU:s nya regelverk för personuppgiftsbehandling, dataskyddsförordningen

Läs mer

Nya regler för behandling av personuppgifter GDPR EN CHECKLISTA

Nya regler för behandling av personuppgifter GDPR EN CHECKLISTA Sida 1 (6) Nya regler för behandling av personuppgifter GDPR EN CHECKLISTA Vad är GDPR den nya dataskyddsförordningen? Dataskyddsförordningen (GDPR) är en ny EU-förordning som innehåller regler om hur

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen

Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen 2013-03-01 Innehåll 1. Kort om personuppgiftslagen... 1 2. Några begrepp i PuL... 1 3. Grundläggande krav på behandling av personuppgifter...

Läs mer

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter www.datainspektionen.se Checklista för skolor Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för skolor som

Läs mer

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data protection Regulation (GDPR) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Antagen av: Kommunfullmäktige 2018-04-25, 36, dnr KS 2018/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Policy Kommunstyrelsen Policy

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB Integritet och behandling av personuppgifter Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB För Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB (nedan NNR ) är personlig integritet

Läs mer

Policy för behandling av personuppgifter

Policy för behandling av personuppgifter Policy för behandling av personuppgifter Rättslig grund Dokumentägare Antagen datum Upprättad av Antagen av VD 2018-05-28 [Legal] Styrelsen Dokumenttyp Publiceras Ersätter Version Policy Intranätet 1.0

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen

INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen Denna policy tillämpas för behandling (insamling, lagring, överföring m.m.) av personuppgifter som förekommer i den verksamhet

Läs mer

Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen

Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen KS 2018/63-4 Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-04-23 63 För revidering ansvarar:

Läs mer

Dataskyddsförordningen. Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB

Dataskyddsförordningen. Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB Dataskyddsförordningen Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB www.pulpedagogen.se Lite historia och fakta 1973 trädde datalagen i kraft (världens första nationella integritetslagstiftning) 1998 trädde

Läs mer

GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april Emil Lechner

GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april Emil Lechner GDPR. Dataskyddsförordningen 27 april 2017 Emil Lechner Advokatfirman EdmarLaw Hjälper främst IT-bolag och teknikintensiva bolag. Specialistkompetens inom IT-rätt, avtalsrätt, immaterialrätt och e-handel.

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN Information om behandling av personuppgifter Fastställd 2018-05-25 Version 1 (2018-05-25) 1(6) Innehåll 1. SYFTE... 2 2. ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 3. BEGREPP... 2 4. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB

INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB 1. ALLMÄNT 1.1 Vi på Webcap tar din personliga integritet på stort allvar och en hög nivå av dataskydd är alltid prioriterad. Denna integritetspolicy förklarar

Läs mer

För att tillvarata medlemmarnas enskildas rättigheter

För att tillvarata medlemmarnas enskildas rättigheter För att tillvarata medlemmarnas enskildas rättigheter Syftet med dessa riktlinjer är att förtydliga hur Turebergs simklubb, nedan kallat TSK, arbetar för att tillvarata medlemmarnas rättigheter avseende

Läs mer

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter Version 1, 2018-05-22 Information till den registrerade Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter V-Dala överförmyndarsamverkan värnar om din personliga integritet. Därför sker

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

ATT TILLVARATA ENSKILDAS RÄTTIGHETER

ATT TILLVARATA ENSKILDAS RÄTTIGHETER ATT TILLVARATA ENSKILDAS RÄTTIGHETER INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande... 3 Syfte... 3 Rätt till information vid insamlande av personuppgifter... 3 Rätt till registerutdrag... 5 Alternativ för begäran

Läs mer

GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen

GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen Tammerfors 29.11.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska

Läs mer

Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter. Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter

Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter. Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter Instruktion för att tillvarata enskildas rättigheter 1 Innehållsförteckning... 3 Syfte... 3 Rätt till information vid insamlande av personuppgifter... 3 Rätt till registerutdrag... 4 Alternativ för begäran

Läs mer

Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education (GAFE)

Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education (GAFE) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0013 52904 Södermöre kommundelsnämnd Teckna personbiträdesavtal för användande av Googles molntjänst Apps for Education

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Arbio AB (ett samarbete mellan Skogsindustrierna, Grafiska Företagen, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Trä- och Möbelföretagen) är personlig integritet

Läs mer

GDPR och hantering av personuppgifter

GDPR och hantering av personuppgifter GDPR och hantering av personuppgifter Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla. Den är baserad på EU-direktivet General Data Protection Regulation (GDPR). Det innebär att Personuppgiftslagen

Läs mer

GDPR EU har beslutat om en ny förordning som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och

GDPR EU har beslutat om en ny förordning som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och GDPR EU har beslutat om en ny förordning som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och kallas dataskyddsförordningen eller GDPR. Förordningen

Läs mer

Presentation för Sveriges Tidskrifter om GDPR - Medlemstidskrifter. 5 oktober 2017

Presentation för Sveriges Tidskrifter om GDPR - Medlemstidskrifter. 5 oktober 2017 Presentation för Sveriges Tidskrifter om GDPR - Medlemstidskrifter 5 oktober 2017 Agenda GDPR en överblick Centrala begrepp Grundläggande principer GDPR i 10 punkter Rekommenderade åtgärder Agenda GDPR

Läs mer

Personuppgiftspolicy Dokument: Personuppgiftspolicy för Oasen boende- och vårdcenter Ändrad av Oasen:s styrelse 30 oktober 2018

Personuppgiftspolicy Dokument: Personuppgiftspolicy för Oasen boende- och vårdcenter Ändrad av Oasen:s styrelse 30 oktober 2018 Dokument: för Oasen boende- och vårdcenter Ändrad av Oasen:s styrelse 30 oktober 2018 INNEHÅLL 1 Definitioner 3 2 Tillämpningsområde för personuppgiftspolicyn 4 3 Oasen som ansvarig för dina personuppgifter

Läs mer

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB 1 BAKGRUND Signera Rekrytering, org. nr. 559138-8680, ( Signera ), är ett aktiebolag som levererar rekryteringstjänster. Inom Signeras verksamhet behandlas diverse

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering

Riktlinjer för personuppgiftshantering Sida 1(6) Riktlinjer för personuppgiftshantering 1. Inledning Bakgrund Personuppgifter hanteras från och med den 25 maj 2018 enligt EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och kompletterande nationell lagstiftning

Läs mer