Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi"

Transkript

1 Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland Nordisk specialpedagogisk konferens Åbo Anneli Sihvo Studentexamensnämnden Om terminologi En studerande, (gymnasie)elev Abituriet, studerande (elev) i avgångsklass i gymnasium Examinand, abiturient som undergår (student)examen

2 Hur många är i behov av specialstöd Ca 25 % av befolkningen är i behov av något slags specialstöd. Var ordnas det undervisning för studeranden i läroplikstålder och för studeranden som söker sig till utbildning på andra stadiet? - Utbildningspolitiska beslut Ca hälften av en ålderskull i Finland påbörjar sina studier/studerar i gymnasiet och deltar i studentexamen. Ca 0-10 % (?)av dem som studerar i gymnasiet är i behov av specialstöd. Vad händer det innan en studerande deltar i studentexamen Studeranden söker sig till gymnasium / får studieplats i gymnasiet - skolverk, gymnasium Stöd under gymnasietiden, -Utbildningsstyrelsens föreskrift som förutsätter att det ordnas stödåtgärder för studerande som är i behov av särskilt stöd -sakkunniga i gymnasiet Rätt att delta i studentexamen / i ett prov i studentexamen -gymnasiets rektor fattar beslut om rätten att delta

3 Nu kan examinanden börja sin studentexamen (som kan göras etappvis) Allmänna principer För sin egen del vill studentexamensnämnden stödja att de som börjat studierna i gymnasiet kan också slutföra sin studentexamen (nämnden anser att det är både examinandens och gymnasiets fördel att en studerande får sin examen färdig inom rimlig tid). Rättvis och jämlik behandling av examinander är mycket viktigt (bedömning av behov och mängd av stödåtgärder). Specialarrangemangen i studentexamen har till syfte att skapa rimliga och likvärdiga förhållanden för utförandet av proven. I en examen på nationell nivå är det ändå inte möjligt att tillgodose alla individuella behov.

4 Allmänna principer Då ca hälften av en åldersklass deltar i studentexamen måste studentexamensnämnden beakta olika synpunkter: medicinska (diagnos) och dessutom andra, t.ex. gymnasiets möjligheter att ordna specialarrangemang. Studentexamensnämnden ska i sin verksamhet beakta också lagstiftningen och Utbildningsstyrelsens Grunderna för gymnasiets läroplan. Bedömningen av behov av specialstöd i studentexamen Utgångspunkt borde vara det som kommit fram/observerats under undervisningen i gymnasiet Hur klarar sig en studerande jämfört med de andra eleverna? Lärares observationer: Behöver studeranden mera tid för att göra sina prov/uppgifter än andra, är hans/hennes handstil svårläst, klarar sig studeranden bättre i skriftliga prov jämfört med hörförståelseprov? osv. Observationer och utlåtanden av specialister Studentexamensnämnden fattar sitt beslut enbart på basis av skriftligt material (utlåtanden av specialister och lärare).

5 Lagstiftning och föreskrifter Studentexamensnämnden ska ta hänsyn till de examinander som är i behov av specialstöd i studentexamen, de kan beaktas på två olika sätt: 1. Specialarrangemangen i studentexamens prov (t.ex. mera tid) eller/och 2. utlåtanden kan beaktas vid den slutliga bedömningen (högst ett vitsord kan höjas). Även möjligheterna i delvis valbar studentexamen kan utnyttjas (t.ex. vilka prov väljs som obligatoriska vilka som extra), studiehandledning i gymnasiet är viktig! Kompensation (kompensationspoäng för extra prov). Lagstiftning Om examinandens prestation i ett prov har försämrats av något synnerligen vägande skäl, kan studentexamensnämnden beakta detta vid bedömningen (Lag om anordnande av studentexamen 672/2005, , 8 ). Om examinanden har något funktionshinder eller läs- och skrivsvårigheter, kan proven för denna examinand ordnas på avvikande sätt. Detsamma gäller en examinand som på grund av sjukdom eller av jämförbar orsak är förhindrad att avlägga proven på samma sätt som övriga examinander. Studentexamensnämnden beslutar om användningen av arrangemang på basis av en ansökan som gjorts av examinanden eller dennes vårdnadshavare (Statsrådets förordning om studentexamen 915/2005, , 6 ).

6 Föreskrifter givna av studentexamensnämnden (kan ses på nämndens webb-sida Hur läs- och skrivsvårigheter beaktas i studentexamen (föreskrift ) Hur sjukdom, funktionshinder eller förordande beaktas i studentexamen (föreskrift ) Hur hörselskadan beaktas i studentexamen (föreskrift ) Hur främmande språk som modersmål beaktas i studentexamen (föreskrift ) (de som har främmande språk som modersmål kan inte få specialarrangemang, t.ex. mera tid, men utlåtandet kan beaktas vid bedömningen) Gymnasierna ska informera sina studeranden om studentexamensnämndens föreskrifter men den studerande ska också själv vara aktiv i skaffandet av de utlåtanden som nämnden förutsätter om han/hon vill att sjukdomen/funktionshinder/ störningen beaktas i studentexamen (specialarrangemang i prov eller/och beaktas vid bedömningen) SEN/AS Utlåtanden/förordanden som behandlats i utskotten (sker eften bedömningen av provprestationerna i studentexamensnämnden men innan resultaten sänds till gymnasierna, samma examinand kan delta i studentexamen både på våren och på hösten, siffrorna innehåller också sådana som fått specialarrangemang) antal examinander dyslexiutskottet, antal utlåtanden läkarintygsutskottet, antal utlåtanden (av vilka 21 % ett höjt vitsord) (av vilka 31 % ett höjt vitsord) utskott för förordanden för examinander med främmande språk som modersmål, antal förordanden (av vilka 20 % ett höjt vitsord)

7 Beslut om specialarrangemang (t.ex. extra tid) YTL/AS examinander arrangemang på grund av dyslexi 199 examinander 504 examinander examinander arrangemang på grund av sjukdom eller funktionshinder 305 examinander 473 examinander 630 examinander examinander med främmande språk som modersmål Specialarrangemang som kommer i fråga är, beroende på graden och arten av sjukdomen/funktionshinder/störningen, till exempel: inspelning med långa pauser i hörförståelseprov extra tid i slutet av hörförståelseprov extra tid i skriftligt prov, en timme / två timmar (provtiden är annars 6 timmar) enskilt provrum rätt att skriva provsvar på dator i enskilt rum uppgifter med stora bokstäver, osv. Sjukdomen/funktionhinder/störningen beaktas i studentexamen i första hand i form av specialarrangemang i prov.

8 Möjlighet till gottgörelse vid bedömningen Studentexamensnämndens principer för dyslexiutskottets beslut om vitsord - provet i modersmålet - provet i matematik - ett prov i ett realämne - provet i det andra inhemska språket / främmande språk Svårighetsgraden lindrig/medelsvår/svår Poänggränserna Högst ett vitsord i ett ämne kan höjas Vad gymnasiet ska göra när det fått resultaten från studetexamensnämnden Resultaten ska granskas också till den del på vilket sätt utlåtanden/förordanden som skickats till nämnden har inverkat på examinanders vitsord Begäran om granskning görs så fort som möjligt (gäller även utlåtanden över läs- och skrivsvårigheter, läkarutlåtanden och förordanden), ingen avgift, nämndens självrättelse möjlig Jfr. kontrollbedömning inom 14 dagar från den dag resultaten kommit till gymnasiet (avgiftsbalagd) Har nämndens censor gjort bedömningen korrekt utifrån de bedömningsgrunder som utskottet i frågavarande ämne fattat beslut om? Läkarutlåtanden, utlåtanden över läsoch skrivsvårigheter eller förordanden beaktas inte i kontrollbedömning.

9 Nämndens föreskrifter 2012 (Hur läs- och skrivsvårigheter beaktas i studentexamen och Hur sjukdom, funktionshinder eller förordande beaktas i studentexamen) Blanketterna är uppdaterade, nämnden har beaktat respons från gymnasier och lagstiftning (Förvaltningslagen) - Blankett 1 använder man när man ansöker om specialarrangemang eller ansöker om att sjukdom/funktionshinder/störning beaktas vid slutlig bedömning Har examinanden haft specialarrangemang i prov under gymnasietiden, varför ansöker examinanden om sådana för studentexamensprov? För en examinand som insjuknar akut före proven i studentexamen kan det avvikande från tidsfristerna ansökas om specialarrangemang. Hur man gör prov i studentexamen 2016 Digabi Digitaliseringsprojektet av studentexamen Projektet Digabi har som mål att genomföra proven i studentexamen med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. De första proven i studentexamen avläggs elektroniskt hösten År 2019 ska alla prov i examen avläggas elektroniskt. Planeringsarbetet har påbörjats våren 2013, hösten 2016 avläggs elektroniskt följande prov: tyska lång lärokurs, tyska kort lärokurs, filosofi, geografi. Utmaningar föranledda av den nya teknologin i deltagandet i studentexamen för examinander som är i behov av specialstöd? Det är ytterst viktigt att alla gymnasierna redan nu ska börja använda informations- och kommunikationsteknologi i undervisningen och i gymnasiets prov (förbättring av praktiska färdigheter). Vi har nu en lång etapp framför oss: Som Tove Jansson skriver Det skulle ta lång tid, men beslutet var fattat. Och det är ju alltid en bra sak (Tove Jansson - Trollvinter)

10 Tack!

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Föreskrift Datum 15.1.2010 HUR LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Studentexamensnämndens föreskrift för rektorer och lärare Föreskriften

Läs mer

EXAMINANDER MED FRÄMMANDE SPRÅK SOM MODERSMÅL

EXAMINANDER MED FRÄMMANDE SPRÅK SOM MODERSMÅL EXAMINANDER MED FRÄMMANDE SPRÅK SOM MODERSMÅL Studentexamensnämndens föreskrift till rektorer och lärare 5.6.2015 Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen, nämndens föreskrifter

Läs mer

SJUKA OCH FUNKTIONSHINDRADE EXAMINANDER SAMT FÖRORDANDEN FÖR EXAMINANDER

SJUKA OCH FUNKTIONSHINDRADE EXAMINANDER SAMT FÖRORDANDEN FÖR EXAMINANDER BILAGA G4 Föreskrift Datum 19.1.2007 SJUKA OCH FUNKTIONSHINDRADE EXAMINANDER SAMT FÖRORDANDEN FÖR EXAMINANDER Studentexamensnämndens föreskrift för rektorer och lärare Föreskriften gäller första gången

Läs mer

HUR HÖRSELSKADA BEAKTAS I STUDENTEXAMEN

HUR HÖRSELSKADA BEAKTAS I STUDENTEXAMEN HUR HÖRSELSKADA BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskri en innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen, nämndens föreskri er och nämndens anvisningar, vilka i texten

Läs mer

HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN

HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskri en innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen, nämndens föreskri er och nämndens

Läs mer

HUR LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER BEAKTAS I STUDENTEXAMEN

HUR LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskrift Datum 13.12.2013 HUR LÄS- OCH SKRIVSVÅRIGHETER BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen, nämndens föreskrifter

Läs mer

HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN

HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskrift Datum 12.12.2014 HUR SJUKDOM, FUNKTIONSHINDER ELLER FÖRORDANDE BEAKTAS I STUDENTEXAMEN Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen,

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om studentexamen 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen (714/2018). En studerande som har avlagt

Läs mer

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER BILAGA G5 Föreskrift Datum 17.3.2006 HÖRSELSKADADE EXAMINANDER Studentexamensnämndens föreskrift till rektorer och lärare Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 2.11.2016 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas ut över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 1.11.2017 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas ut över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 31.10.2018 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Föräldramöte Studentskrivningsinfo

Föräldramöte Studentskrivningsinfo Föräldramöte Studentskrivningsinfo 3.3.2016 Aktuellt Ny läroplan 1.8.2016 Digitala studentprov from hösten 2016 6.4 övningsprov tyska och geografi Gymnasiestudier och målsättning Bred allmänbildning Goda

Läs mer

FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN. ylioppilastutkinto.fi

FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN. ylioppilastutkinto.fi FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Finlands digitala studentexamen Studentexamen i Finland Bakgrund till digitaliseringen av studentexamen Hur genomförs digitaliseringen? Det

Läs mer

Studentexamen. Info för föräldrar

Studentexamen. Info för föräldrar Studentexamen Info för föräldrar 30.8.2016 Tidtabell för skrivningarna Studentprov ordnas på hösten (september/oktober) och våren (februari/mars) Studentexamen kan skrivas på 1-3 tillfällen inom ett år,

Läs mer

Avläggande av studentexamen ger allmän behörighet för fortsatta studier vid högskolor på det sätt som föreskrivs i lagstiftningen om högskolor.

Avläggande av studentexamen ger allmän behörighet för fortsatta studier vid högskolor på det sätt som föreskrivs i lagstiftningen om högskolor. UTKAST 21.6.2018 Lag om studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen ( / ). Den studerande

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 212/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 gymnasielagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring av bestämmelserna

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR utfärdade av STUDENT- EXAMENSNÄMNDEN

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR utfärdade av STUDENT- EXAMENSNÄMNDEN ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR utfärdade av STUDENT- EXAMENSNÄMNDEN 6.5.2015 Studentexamensnämndens allmänna föreskrifter och anvisningar innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av

Läs mer

samt tre av följande fyra ämnen (och minst ett av språkproven eller matematik skall avläggas på A-nivå (lång)):

samt tre av följande fyra ämnen (och minst ett av språkproven eller matematik skall avläggas på A-nivå (lång)): ALLMÄN INFORMATION Abiturienten är själv ansvarig för att han/hon känner till bestämmelserna gällande studentexamen. Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi/sv

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION STUDENTEXAMEN. Studentexamen består av fyra obligatoriska prov: provet i modersmål. samt tre av följande fyra ämnen:

ALLMÄN INFORMATION STUDENTEXAMEN. Studentexamen består av fyra obligatoriska prov: provet i modersmål. samt tre av följande fyra ämnen: ALLMÄN INFORMATION Abiturienten är själv ansvarig för att han/hon känner till bestämmelserna gällande studentexamen. Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 31/2005 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om anordnande av studentexamen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I syfte att se till att lagstiftningen om studentexamen motsvarar

Läs mer

Hur skäl som försämrar en examinands prestation i ett prov beaktas i studentexamen

Hur skäl som försämrar en examinands prestation i ett prov beaktas i studentexamen Hur skäl som försämrar en examinands prestation i ett prov beaktas i studentexamen Godkända 29.3.2019, publicerade 12.4.2019 Dessa föreskrifter om hur skäl som försämrar en examinands prestation i ett

Läs mer

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 Motion 1: Kursvitsord i frivilliga gymnasiekurser På samma sätt som en studerande frivilligt kan välja en fördjupad eller tillämpad kurs i gymnasiet, skall den

Läs mer

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja kompetens- och utbildningsnivån och utveckla utbildningssystemet som en helhet. Syftet med gymnasiereformen

Läs mer

FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I ELEKTRONISK FORM

FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I ELEKTRONISK FORM FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I ELEKTRONISK FORM 6.9.2016 Dessa föreskrifter kompletteras senare i fråga om hur det elektroniska provet genomförs i detalj. Föreskrifterna för proven i realämnena

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR PROVEN I REALÄMNENA I DIGITAL FORM

FÖRESKRIFTER FÖR PROVEN I REALÄMNENA I DIGITAL FORM FÖRESKRIFTER FÖR PROVEN I REALÄMNENA I DIGITAL FORM 10.3.2017 Dessa föreskrifter kompletteras senare i fråga om hur det digitala provet genomförs i detalj. Föreskrifterna för proven i realämnena i digital

Läs mer

Deltagande i studentexamen

Deltagande i studentexamen Studentexamen Deltagande i studentexamen Deltagande i studentexamen förutsätter att examinanden har läst de obligatoriska kurserna i det ämne som provet gäller Realämne som inte har obligatoriska kurser:

Läs mer

Deltagande i studentexamen

Deltagande i studentexamen Studentexamen Deltagande i studentexamen Deltagande i studentexamen förutsätter att examinanden har läst de obligatoriska kurserna i det ämne som provet gäller Realämne som inte har obligatoriska kurser:

Läs mer

Handbok. För anmälan till studentskrivningarna inför hösten 2016

Handbok. För anmälan till studentskrivningarna inför hösten 2016 Handbok För anmälan till studentskrivningarna inför hösten 2016 20.4 2016 Informationsmaterial om spridd examen för studerande Spridd examen innebär att man skriver studentprov under flera på varandra

Läs mer

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017 Helsingfors 7.3.2018 Undervisnings- och kulturministeriet kirjaamo@minedu.fi lukiouudistus@minedu.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande om utkast till regeringens proposition

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 8.11.2017 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 23.4.2018 Studentexamensnämndens allmänna föreskrifter och anvisningar innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 26.8.2016 Studentexamensnämndens allmänna föreskrifter och anvisningar innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av

Läs mer

Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst

Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst Bruksanvisning SEN:s e-tjänst 16.5.2017 Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst 1 Välkommen som användare av e-tjänsten! 1.1 Vem kan använda e-tjänsten? 1.2 Hur loggar man in? 1.3 Pappersblanketter

Läs mer

RP 12/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 augusti 2016.

RP 12/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 augusti 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 8 och 9 i lagen om antagningsregistret, högskolornas riksomfattande datalager och studentexamensregistret och av 1 i lagen om

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR DE ELEKTRONISKA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK

FÖRESKRIFTER FÖR DE ELEKTRONISKA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK FÖRESKRIFTER FÖR DE ELEKTRONISKA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK 28.10.2016 Dessa föreskrifter tillämpas parallellt med föreskrifterna för pappersprovet med början från examen

Läs mer

Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015

Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015 Info till abina och deras vårdnadshavare inför studentskrivningar hösten 2014 / våren 2015 Tid och giltighet Anmälan till höstens skrivningar (2014) skedde tisdag 20 maj 2014 via Wilma. Anmälan till vårens

Läs mer

1. Behov och behovsdefinition

1. Behov och behovsdefinition BEHOVSUTREDNING 26.8.2015 1/3 Behov Gymnasiet Grankulla samskola ANSKAFFNING AV TEKNIK FÖR DIGITALISERAD STUDENTEXAMEN 1. Behov och behovsdefinition Ett stegvis ibruktagande av informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

Mera information om studentproven i de enskilda ämnena får du av ämnesläraren eller på studentexamensnämndens hemsida

Mera information om studentproven i de enskilda ämnena får du av ämnesläraren eller på studentexamensnämndens hemsida ALLMÄN INFORMATION Abiturienten är själv ansvarig för att han/hon känner till bestämmelserna gällande studentexamen. Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi

Läs mer

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013 REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2013 EXAMENSINRIKTAD UNGDOMSUTBILDNING PÅ FINSKA OCH SVENSKA ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ANTAGNING AV STUDERANDE Till yrkeshögskolorna ansöker man via yrkeshögskolornas

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 7.11.2018 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK Föreskrift Datum 27.5.2011 FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK Föreskrifterna för provet i matematik innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR UTFÄRDADE AV STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 14.12.2018 Studentexamensnämndens allmänna föreskrifter och anvisningar innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av

Läs mer

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N På studentexamensnämndens hemsidor, (www.ylioppilastutkinto.fi/sv) finns det utförlig information om hur studentexamen avläggs. Du kommer också

Läs mer

Föräldramöte åk III Onsdag kl Korsholms gymnasium

Föräldramöte åk III Onsdag kl Korsholms gymnasium Välkommen! Föräldramöte åk III Onsdag 8.2.2017 kl 18.00 Korsholms gymnasium Program Lärarinfo: finskastöd etc. Studentskrivningar våren 2017 Betyg, övning, dimission etc. Rektor Bernt Klockars Ansökning

Läs mer

Välkomna. Föräldramöte åk III. Onsdag kl

Välkomna. Föräldramöte åk III. Onsdag kl Välkomna Föräldramöte åk III Onsdag 30.1.2019 kl. 18.00 Upplägg Hur klarar man av abi-våren? (Anna Lund, Lisa Niemistö) Studentskrivningar & avslutande av studierna i gymnasiet (Joakim Bonns) Ansökan till

Läs mer

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande av studentexamen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om anordnande

Läs mer

Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst

Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst Bruksanvisning SEN:s e-tjänst 13.12.2016 Anvisning för användare av Studentexamensnämndens e-tjänst 1 Välkommen som användare av e-tjänsten! 1.1 Vem kan använda e-tjänsten? 1.2 Hur loggar man in? 1.3 Pappersblanketter

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018 2019 svenskspråkig utbildning Svenskspråkiga fristående pedagogiska studier för lärare erbjuds på pedagogiska fakulteten vid Helsingfors universitet 2018-2019. De pedagogiska

Läs mer

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Nationella utvecklingsdagar för specialundervisning 21-22.4.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen Pedagogiska modellblanketter Tre

Läs mer

Föräldramöte åk III. Program

Föräldramöte åk III. Program Välkommen! Föräldramöte åk III Onsdag8.2.2017 kl18.00 Korsholms gymnasium Program Lärarinfo: finskastöd etc. Studentskrivningar våren 2017 Betyg, övning, dimission etc. Rektor Bernt Klockars Ansökning

Läs mer

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK Föreskrift Datum 13.12.2013 FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK Föreskrifterna för provet i matematik innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018-2019 svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier 1.8.2017 eller senare, eller har

Läs mer

Personal- och utbildningsenkät

Personal- och utbildningsenkät Personal- och utbildningsenkät Finlands Näringsliv EK kartlägger årligen med hjälp av en personal- och utbildningsenkät arbetskrafts- och utbildningsbehovet i sina medlemsföretag I den enkät som sammanställdes

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2006 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017-2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående

Läs mer

FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I PAPPERSFORM

FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I PAPPERSFORM FÖRESKRIFTER för PROVEN I REALÄMNENA I PAPPERSFORM 9.2.2017 Föreskrifterna för proven i realämnena i pappersform innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen

Läs mer

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt.

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt. 6. BEDÖMNING AV STUDIERNA 137 6.1 Syftet med bedömningen Syftet med bedömningen är att leda och sporra studerandena i deras studier och utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Studerandenas

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 9.11.2016 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med Ett ode till gymnasieutbildningen Processen med 2 https://beta.oph.fi/fi/blogi Obs! Nya webbsidor kommer i sommar! Tillsvidare https://beta.oph.fi 3 Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016 Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016 Föreskrifter och anvisningar 2015:12

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH-501-2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 INNEHÅLL PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN

Läs mer

Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund

Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund Alex Hellsten Studentexamensnämnden Finland Nordiskt examensnätverk, Tórshavn 2012 Vad förändras? Över tid har stora förändringar

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets förordning

Undervisnings- och kulturministeriets förordning Undervisnings- och kulturministeriets förordning om grunderna för antagning av studerande inom utbildningar för yrkesinriktade grundexamina I enlighet med undervisnings- och kulturministeriets beslut föreskrivs

Läs mer

RP 235/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om studentexamen och lag om ändring av 1 och 6 i gymnasielagen

RP 235/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om studentexamen och lag om ändring av 1 och 6 i gymnasielagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om studentexamen och lag om ändring av 1 och 6 i gymnasielagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare i svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare i svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018 2019 i svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier före 1.8.2017 och inte har flyttat

Läs mer

Den förnyande studentexamen

Den förnyande studentexamen Den förnyande studentexamen Studentexamen idag & 2020 Digitalisering av studentexamen Funderingar om digitala prov Twitter #digabi ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Studentexamensnämden Studentexamensnämnden

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 18 gymnasielagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att gymnasielagens bestämmelser om studentexamens

Läs mer

Studentexamen Studentexamensnämnden

Studentexamen Studentexamensnämnden Studentexamen 2009 S tat i s t i k ö v e r s t u d e n t e x a m e n Studentexamen 2009 S TAT I S T I K Ö V E R S T U D E N T E X A M E N Studentexamensnämnden 2 S T U D E N T E X A M E N 2 0 0 9 Utgivare:

Läs mer

PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK FÖRESKRIFTER

PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK FÖRESKRIFTER Föreskrift Datum 19.8.2011 PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK FÖRESKRIFTER Föreskrifterna för studentexamensnämndens prov i det andra inhemska språket och i främmande språk innehåller

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2009 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp)

Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) Ansökan och antagningsgrunder till svenskspråkiga ämnesdidaktiska studierna (70 sp) 2018 2019 Ämnesdidaktiska studier och vilken behörighet de ger Målet med de ämnesdidaktiska studierna, dvs. studierna

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande Helsingfors 15.11.2017 Riksdagens kulturutskott siv@eduskunta.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande regeringens proposition till riksdagen RP 114/2017 med förslag

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen!

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen! Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk 2 2.2.2017 Välkommen! Dagens program Kort allmänt om HUTH-studier Kort om HUTH-studier med tanke på högskolestudier på fastlandet i Sverige.

Läs mer

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012

REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012 1 REKOMMENDATION FÖR ANTAGNINGSGRUNDER 2012 EXAMENSINRIKTAD UNGDOMSUTBILDNING PÅ FINSKA OCH SVENSKA ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ANTAGNING AV STUDERANDE Till yrkeshögskolorna ansöker man via yrkeshögskolornas

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR DET HUMANISTISKA OCH PEDAGOGISKA OMRÅDET 2014 ANTAGNING AV STUDERANDE Antagningen av studerande till det humanistiska och pedagogiska området sker i två steg. Alla behöriga sökande

Läs mer

DEL B GYMNASIER TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER. I/1 Uppgiftsrelaterad lön. 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. I 2 327,63 II 2 273,79

DEL B GYMNASIER TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER. I/1 Uppgiftsrelaterad lön. 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. I 2 327,63 II 2 273,79 1 DEL B, BILAGA 2 DEL B GYMNASIER I TJÄNSTEINNEHAVARNAS LÖNER I/1 Uppgiftsrelaterad lön 1 Grundlön för lektorer (ämneslärare) Lön, /mån. 4 04 04 01 7 Högre högskoleexamen och lärarbehörighet för gymnasieundervisning

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR DET DIGITALA PROVET I MATEMATIK

FÖRESKRIFTER FÖR DET DIGITALA PROVET I MATEMATIK FÖRESKRIFTER FÖR DET DIGITALA PROVET I MATEMATIK 5.10.2018 Föreskrifterna för det digitala provet i matematik innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om studiestöd

Lag. om ändring av lagen om studiestöd Lag om ändring av lagen om studiestöd I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om studiestöd (65/1994) 4 a, 5 a, 7 a, 7 c, 11 och 17 a, 19 1 mom. samt 31 1 mom., sådana de lyder, 4 a i lag 1243/2013,

Läs mer

Studentexamen 2006 A B I

Studentexamen 2006 A B I Studentexamen 2006 S tat i s t i k ö v e r s t u d e n t e x a m e n A B I M C E L Studentexamen 2006 S tat i s t i k ö v e r s t u d e n t e x a m e n Studentexamensnämnden ISSN 1795-892X Grafisk design:

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

PROVET I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR

PROVET I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Föreskrift Datum 15.1.2010 PROVET I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK FÖRESKRIFTER OCH ANVISNINGAR Studentexamensnämndens föreskrifter och anvisningar om provet

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE TVÅSPRÅKIG UTBILDNING PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Examensstuderande vid Helsingfors universitet PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2017 2018 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Examensstuderande vid Helsingfors

Läs mer

Gemensam ansökan Tove Gestranius

Gemensam ansökan Tove Gestranius Gemensam ansökan 28.2-18.3.2011 Tove Gestranius 27.01.2011 Ansökan via webben gemensam ansökan är elektronisk webbansökan den elektroniska ansökningstjänsten finns på adressen www.studieval.fi webbansökans

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Yrkesakademin i Österbotten Examensmästarutbildning UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Rapport Kadi Lilloja Kimito 2017 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.1.2007 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK

FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK FÖRESKRIFTER för PROVET I MATEMATIK 23.8.2016 Föreskrifterna för provet i matematik innehåller text ur gymnasielagen, lagen om anordnande av studentexamen och förordningen om studentexamen och nämndens

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR DE DIGITALA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK

FÖRESKRIFTER FÖR DE DIGITALA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK FÖRESKRIFTER FÖR DE DIGITALA PROVEN I DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET OCH I FRÄMMANDE SPRÅK 29.9.2017 Studentexamensnämndens föreskrifter för digitala prov i det andra inhemska språket och i främmande språk

Läs mer

Väsentliga saker som man för närvarande känner till i fråga om genomförandet av det elektroniska provet är i huvuddrag följande:

Väsentliga saker som man för närvarande känner till i fråga om genomförandet av det elektroniska provet är i huvuddrag följande: SFUN 10.9.2015, Bilaga INVESTERINGSFÖRSLAG, ELEKTRONISKA STUDENTSKRIVNINGAR Budget 2015 Ekonomiplan 2015-2017 BAKGRUND Elektroniska studentskrivningar Studentskrivningarna digitaliseras enligt statsrådets

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN

ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN ANSÖKNINGSGUIDE 2016 UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR VETERINÄRMEDICIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM STUDIERNA... 3 2 GEMENSAM ANSÖKAN... 3 2.1 ANSÖKNINGSTID

Läs mer

Övervakarens anvisningar

Övervakarens anvisningar Övervakarens anvisningar I denna handledning beskrivs det hur det digitala studentprovet organiseras och hur man ska agera vid eventuella tekniska problem som uppkommer vid provtillfället. Om man upptäcker

Läs mer

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. LUONNOS LAUSUNNOLLE Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande utbildning, gymnasielagen, lagen om grundläggande yrkesutbildning, lagen om elev-

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET ANVISNING ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET I denna anvisning beskrivs de bestämmelser om undervisningen i religion och livsåskådningskunskap

Läs mer

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014

ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 ANTAGNINGSGRUNDER FÖR TEKNIK OCH KOMMUNIKATION 2014 INGENJÖRSUTBILDNING (*) OCH LABORATORIEANALYTIKERUTBILDNING (*) förutom sjöfartsutbildning ANTAGNING AV STUDERANDE Alla behöriga sökande kallas till

Läs mer