- riktlinjer för markanvisning, exploateringsavtal och markupplåtelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- riktlinjer för markanvisning, exploateringsavtal och markupplåtelse"

Transkript

1 Markpolicy - riktlinjer för markanvisning, exploateringsavtal och markupplåtelse Diarienummer KS/2017:286 Antagen av kommunfullmäktige , 74 Utdrag från illustrationskarta för Detaljplan för bostäder i Hossaberget, Öjersjö 4:5 m.fl. Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se Telefon: Webbplats: Facebook:

2 Inledning Denna markpolicy har som syfte att vara vägledande och ett beslutsunderlag då Partille kommun hanterar mark- och exploateringsärenden. Markpolicyn ska även tydligt för alla aktörer och allmänheten ange förutsättningarna då kommunen samverkar och förhandlar med byggaktörer om stadsbyggnadsprojekt. Enligt 2 lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar ska en kommun, om markanvisning används, anta riktlinjer för markanvisning. Enligt 6 kap. 39 plan- och bygglag (2010:900) ska en kommun som avser ingå exploateringsavtal anta riktlinjer som anger utgångspunkter och mål för sådana avtal. Med markanvisning avses att kommunen beslutar att låta en byggaktör under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst markområde för bebyggande. Ett exploateringsavtal reglerar kommunens respektive markägarens (eller en byggaktörs) åtagande vid genomförandet av en detaljplan där marken ägs av en privat aktör. Markpolicyn består av tre delar: 1. Riktlinjer för markanvisning 2. Riktlinjer vid överlåtelse eller upplåtelse av kommunens mark 3. Riktlinjer för exploateringsavtal Partille kommun 2 (10)

3 Utgångspunkter och mål Partille kommuns vision Mitt i det goda livet har sex målområden för att tydliggöra kommunens inriktning mot ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart samhälle. De sex målområdena ligger som grund för samhällsplaneringen och i Partille kommun, vilket tydliggörs i ÖP Partille kommun strävar efter en jämn utvecklingstakt befolkningsmässigt då kommunen går från att vara en av Göteborgs förorter till en förstad som är mer integrerad med Göteborg. Den bebyggda marken i kommunen ska främst öka genom förtätning inom eller intill redan bebyggda områden där infrastruktur, kollektivtrafik och service redan finns. Vid förtätning ska en variation av bebyggelsens utformning och upplåtelseform eftersträvas för att möjliggöra mångfaldig befolkning. Markreserv Partille kommun äger ca 4400 ha mark (ca 70 % av kommunens yta), varav en stor andel består av mark som inte avses för bebyggelse. Det finns mark som är obebyggd och utpekad i ÖP som möjliga bebyggelseområden. Detta är mark som inte är planlagd. Partille kommun har ingen detaljplanelagd markreserv. Partille kommun 3 (10)

4 1. Riktlinjer för markanvisning Markanvisning kan bli aktuellt då kommunen tar initiativ till ett stadsbyggnadsprojekt eller då en aktör kommer med en bra projektidé som överensstämmer med kommunens intentioner. Markanvisning sker genom direktanvisning, tävling eller annat anbudsförfarande beroende på platsen och projektets förutsättningar. Det är kommunstyrelsen som beslutar om markanvisning. Markanvisning kan ske innan ett planarbete startar och då tecknas ett markanvisningsavtal mellan aktören och kommunen. Markanvisning kan även ske under planprocessen eller efter att en detaljplan har antagits av kommunen. Markanvisningstävling Markanvisningstävling mellan olika byggaktörer kan användas då markområdet är stort, komplext eller särskilt intressant för samhällsutvecklingen. Om kommunen bedömer att det finns aktuell, relevant konkurrens mellan aktörer om samma område så används markanvisningstävling. Markanvisningstävling är en metod som vitaliserar den lokala stadsplaneringen. Tävlingen kan ske genom en öppen förfrågan till marknadens alla aktörer eller genom en inbjudan till några aktörer. Kommunen tar fram ett tävlingsprogram som beskriver förutsättningarna för tävlingen. Det övergripande syftet med en markanvisningstävling är att få fram nya idéer inom samhällsbyggnad. Direktanvisning Direktanvisning till en utvald byggaktör används för mindre områden, när det finns samordningsfördelar att anvisa till en viss byggaktör eller då en aktör har en tydligt genomförbar projektidé där utförandet och utformningen stämmer överens med kommunens intentioner för området. Anbud Anbudsförfarande går till så att kommunen tar fram ett underlag med förutsättningar och krav för det aktuella området. Annonsering av den kommande markanvisningen sker i olika medier och intresserade aktörer lämnar anbud utifrån givna förutsättningar och krav. Inkomna anbud jämförs utifrån de uppställda villkoren. Partille kommun 4 (10)

5 Intresseanmälan Intresseanmälan avseende markanvisning kan spontant skickas med e-post till kommunen. Anmälan ska innehålla följande: - en kort beskrivning av aktören, organisationsnummer och kontaktuppgifter - en beskrivning av vilken form av nybyggnation som aktören hanterar (t.ex. upplåtelseform) - vilken kommundel som är av intresse - referensobjekt - vilka ekonomiska och organisatoriska förutsättningar aktören har för projektets genomförande - vilket tidsperspektiv som aktören har för projektet - en presentation om varför Partille är intressant för aktören och hur aktören kan bidra till samhällsutvecklingen i Partille Om aktören har en konkret projektidé så ska anmälan även innehålla beskrivning av bebyggelsens karaktär, volym och utformning, samt skisser och situationsplan. Dessutom behövs en tydlig motivering av hur projektet bidrar till samhällsutvecklingen i Partille. Kommunen registrerar inkommande intresseanmälningar. En intresseanmälan kan eventuellt resultera i markanvisning om det är förenligt med gällande ÖP. Villkor vid markanvisning 1. Partille kommuns mål och styrdokument ska följas. 2. Markanvisningen tidsbegränsas till två år från kommunens beslut. a. Om inte marktilldelningsavtal tecknats inom två år kan markanvisningen förlängas under förutsättning att aktören aktivt driver projektet. b. Kommunen har rätt av återta markanvisningen om det är uppenbart att aktören inte avser eller förmår genomföra projektet i den takt eller på det sätt som avsågs då beslut om markanvisning togs. 3. Planprojekt som avbryts till följd av förändrade förutsättningar ger inte rätt till en ny markanvisning. 4. Aktören har inte rätt till ekonomisk ersättning i följande fall: a. Markanvisningen återtas av kommunen enligt punkt 2b. b. Markanvisningen löper ut utan att förnyas. c. Aktören avbryter projektet. d. Planarbetet avbryts på grund av förändrade förutsättningar. e. Beslut att anta detaljplanen inte tas eller om beslut att anta detaljplanen inte vinner laga kraft. 5. Aktören står för alla kostnader under planprocessen och står för den ekonomiska risken i samband med detaljplanearbetet. 6. Aktören förbinder sig att aktivt medverka i planarbetet. 7. Markanvisningen får inte överlåtas utan kommunens skriftliga godkännande. Partille kommun 5 (10)

6 Detta påverkar vid kommunens beslut om markanvisning Stor vikt läggs på aktörens engagemang för att tillsammans med kommunen möjliggöra en god samhällsutveckling. Kommunen uppmuntrar nya idéer och samarbetsformer för att nå kommunens uppsatta mål och vision. Vid val av aktör för markanvisning ska hänsyn tas till tidigare av aktören genomförda jämförbara projekt. Aktörens ekonomiska och organisatoriska stabilitet har betydelse för bedömningen om aktören har kapacitet att genomföra ett stadsbyggnadsprojekt. Enligt kommunens lokala miljömål ska ett mer energieffektivt byggande än gällande BBR (Boverkets byggregler) eftersträvas. Vissa stadsbyggnadsprojekt kan innebära att särskilda förutsättningar finns och då sker val av lämplig aktör utifrån de specifika kriterier som gäller. Vid markanvisning kan följande villkor ställas beroende på projekt och område: - Mångfald i boendet. En variation i upplåtelseformer, hustyper, lägenhetsstorlekar och prissättning ska finnas inom området. - Sociala åtaganden. Aktören ska upplåta bostäder till hushåll med särskilda behov, samt lokaler för barn- och äldreomsorg. Detta kan ske antingen genom den avsedda nyproduktionen eller i aktörens övriga befintliga bestånd. - Miljöanpassat/energieffektivt byggande. - Blandstad. Möjligheten att integrera verksamhetslokaler med bostadsbebyggelse ska tas till vara. - Förmedling av tomter/småhus via kommunens tomt- och småhuskö. Avtal Ett markanvisningsavtal tecknas mellan kommunen och aktören, detta avtal godkänns samtidigt som kommunstyrelsen beslutar om markanvisning. Markanvisningsavtalet reglerar plan- och utredningskostnader, samt ansvar och samverkan under planprocessen. Inget separat plankostnadsavtal tecknas. Inför tecknande av markanvisningsavtal ska projektgruppen (kommunen + byggaktören) ta fram ett gemensamt mål- och visionsdokument. Detta dokument biläggs avtalet och utgör grund för fortsatt samarbete fram till projektets utvärdering. Markanvisningsavtalet ska även fastställa principer för kostnadsfördelning mellan parterna avseende projektering och utbyggnad av anläggningar inom allmän plats och VA som krävs för detaljplanens genomförande. Kostnader för allmän plats fördelas med grund i plan- och bygglagens gatukostnadsregler. Åtgärder som krävs för att möjliggöra bebyggelsen bekostas av bolaget, t.ex. bullerskydd. Markanvisningsavtalet ersätts av ett marktilldelningsavtal. I samband med detaljplanens antagande tecknas marktilldelningsavtalet som reglerar detaljplanens genomförande och marköverlåtelsen. Vid tecknandet av markanvisningsavtalet ges en tidig prisindikation avseende marken. Vid direktanvisning fastställs köpeskillingen genom förhandling då marktilldelningsavtalet tecknas. Partille kommun 6 (10)

7 2. Riktlinjer vid överlåtelse eller upplåtelse av kommunens mark Principer för markprissättning Partille kommun säljer eller upplåter mark på marknadsmässiga villkor. Om marknadsvärdet inte är känt beställs en markvärdering av oberoende part. Vid direktanvisning fastställs köpeskillingen genom förhandling då marktilldelningsavtalet tecknas. Då markanvisningsavtalet tecknas ges en tidig prisindikation. Vid försäljning av mark för småhus/radhus sätts en köpeskilling per tomt, där varje tomts läge, byggrätt och förutsättningar för byggnation ligger till grund för prissättningen av den specifika tomten. Kostnader för utbyggnad av allmän plats (gatukostnad) och anslutningsavgift för VA debiteras separat i vissa fall. Vid försäljningen ska det tydligt framgå om gatukostnad, VA-anslutningsavgift, plankostnad och nybyggnadskarta ingår i tomtpriset eller inte. Vid försäljning av mark för flerbostadshus och verksamheter ska köpeskillingen baseras på pris per m 2 BTA. Kostnader för utbyggnad av allmän plats och avgifter för VA debiteras separat. Kostnader för allmän plats fördelas enligt principerna i Plan- och bygglagens gatukostnadsregler. Kommunens tomt- och småhuskö Genom tomt- och småhuskön erbjuder kommunen förköpsrätt av tomter till privatpersoner som vill bygga hus för året-runt-boende och förtur att förvärva färdiga småhus byggda av externa aktörer. Tomter och småhus som erbjuds genom tomt- och småhuskön säljs till marknadsmässiga priser. Markupplåtelse Alla förfrågningar avseende upplåtelse av kommunens mark ska vara skriftliga och skickas till kommunen. Kommunal mark som inte avses att bebyggas eller användas till annan verksamhet inom en överskådlig tidsperiod kan arrenderas ut till verksamhet som är tillåten inom området. Arrendeavgifterna ska vara marknadsmässiga. Inga nya tomträttsupplåtelser är aktuella att tecknas avseende kommunens mark. Villkor vid markupplåtelse Då kommunen beslutar om att upplåta mark ska följande villkor helst vara uppfyllda: - Effektiv markanvändning - Enlighet med ÖP - Verksamhet som bidrar till samhällsutvecklingen - Verksamhet som är anpassad till omgivande verksamheter - Verksamhet som skapar arbetstillfällen Partille kommun 7 (10)

8 3. Riktlinjer för exploateringsavtal Ett exploateringsavtal reglerar kommunens respektive markägarens (eller en byggaktörs) åtagande vid genomförandet av en detaljplan där marken ägs av en privat aktör. Exploateringsavtalet har sin lagliga grund i 6 kap. plan- och bygglag (2010:900). Exploateringsavtal blir aktuellt att teckna då en detaljplan omfattar allmänna intressen. För detaljplaner som avses upprättas med standardförfarande enligt plan- och bygglagen (t.ex. en detaljplan för 1-2 villatomter) blir det i normalfallet inte aktuellt att teckna exploateringsavtal. Med exploatering avses en förändring av markanvändning vilken medför en samhällsnytta och en värdeökning av marken. Exploatering omfattar åtgärder för att anskaffa, bearbeta och iordningställa mark för att möjliggöra bebyggelse. Åtgärderna kan bland annat vara sanering av förorenad mark och arkeologiska utgrävningar. Exploatering förutsätter normalt att en detaljplan tas fram vilket innebär att flera olika utredningar avseende markens förutsättningar och föreslagen bebyggelses lämplighet på platsen. Detaljplanens genomförande omfattar markägarens egen byggverksamhet, kommunens utbyggnad av kommunaltekniska anläggningar som gator, grönområde, VA-ledningar samt andra aktörers utbyggnad av el- och telesystem m.m. Markägaren eller byggaktören kan få ersätta kommunen för del av kommunens medfinansiering till byggande av statliga vägar och järnvägar, detta om åtgärderna skapar värdeökning för fastigheter inom detaljplanen. Från idé till genomförande Då en markägare erhållit positivt plansked från kommunstyrelsen tecknas ett samverkansavtal om detaljplanen omfattar allmänna intressen. Detta avtal reglerar plan- och utredningskostnader, samt ansvar och samverkan under planprocessen. Inget separat plankostnadsavtal tecknas. Inför tecknande av samverkansavtal ska projektgruppen (kommunen + markägaren) ta fram ett gemensamt mål- och visionsdokument. Detta dokument biläggs avtalet och utgör grund för fortsatt samarbete fram till projektets utvärdering. Samverkansavtalet ska även fastställa principer för kostnadsfördelning mellan parterna avseende projektering och utbyggnad av anläggningar inom allmän plats och VA som krävs för detaljplanens genomförande. Om medfinansieringsersättning är aktuell bör detta framgå i samverkansavtalet. Åtgärder som krävs för att möjliggöra bebyggelsen bekostas av exploatören, t.ex. bullerskydd. Samverkansavtalet ersätts av ett exploateringsavtal. Exploateringsavtalets innehåll arbetar parterna gemensamt fram parallellt med planarbetet. Kommunen tar fram ett utkast till exploateringsavtal i god tid inför detaljplanens granskningsskede. Exploateringsavtalet ska vara undertecknat av exploatören innan det kommunfullmäktigemöte då beslut tas om att godkänna exploateringsavtalet och att anta detaljplanen. Som förutsättning för exploateringsavtalets giltighet är att beslut att anta detaljplanen vinner laga kraft. Exploateringsavtalets innehåll Kommunen ska ingå exploateringsavtal avseende mark som ägs av annan än kommunen när det krävs för att säkerställa genomförandet av en detaljplan. Exploateringsavtalet reglerar kommunens och exploatörens olika åtaganden, ansvar och kostnader som krävs för detaljplanens genomförande. Partille kommun 8 (10)

9 Syftet med exploateringsavtalet är att så långt möjligt säkerställa att en detaljplan kan antas och genomföras på ett sådant sätt att kraven på ett fungerande bebyggelseområde blir tillgodosedda. Ingående punkter i exploateringsavtal: Exploatörens åtaganden o Exploatören ansvarar för och bekostar alla åtgärder inom kvartersmark, vilket bland annat omfattar projektering, bygg- och anläggningsåtgärder, byggsamordning, bygglov, lagfart, lantmäteriåtgärder, ledningar och övrig infrastruktur. o Exploatören bekostar anslutningsavgifter för fjärrvärme, el, fiber, tele m.m, samt anläggningsavgift för VA enligt vid varje tidpunkt gällande taxa. o Exploatören ska, om inte annat avtalas, stå för lantmäterikostnader för planens genomförande. o Om det till följd av exploatörens bygg- eller anläggningsarbeten inom kvartersmark krävs projektering samt genomförande av anläggnings- eller anslutningsarbeten avseende kommunens anläggningar och ledningar inom allmän platsmark så ska exploatören beskosta detta. o Exploatören ska sträva efter ett mer energieffektivt byggande än gällande BBR Boverkets byggregler. o Exploatören ska vara med i att bekosta projektering och utbyggnad av allmän plats. Kostnader för allmän plats fördelas enligt principerna i Plan- och bygglagens gatukostnadsregler. Kommunens åtaganden o Kommunen ansvarar för projektering och utbyggnad av allmän plats, samt VA. Om utbyggnad av allmän plats bedöms understiga tröskelbelopp för krav på upphandling kan eventuellt detta ansvar läggas över på exploatören. Ansvarsfördelning avseende plangenomförandet. Fördelning av kostnader för framtida drift och underhåll av anläggningar inom avtalsområdet. Utbyggnadstakt och tidpunkter för färdigställande av olika anläggningar och bebyggelse. Kommunens krav på hantering av dagvatten, bulleråtgärder, marksanering m.m. i enlighet med planbeskrivningen. Exploatören ska kunna ge ekonomisk garanti/säkerhet ställd till kommunen för de ekonomiska åtaganden (exploateringsbidrag) som exploatören har genom avtalet. De åtaganden och åtgärder som anges i avtalet ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna genomföras i enlighet med en hållbar utveckling. Exploatören som har nytta av den nya detaljplanen ska ekonomiskt bidra till kommunens kostnader för utbyggnad av gator och andra anläggningar inom allmän plats. Anläggningar för VA erläggs enligt särskild taxa. Exploatören ska även bekosta nödvändiga åtgärder utanför planområdet om de är till nytta för exploateringen. De åtagande och kostnader som läggs på exploatören ska stå i rimligt förhållande till dennes nytta av planen och kostnader ska fördelas skäligt och rättvist mellan kommunen och exploatören. Detsamma gäller om det är flera exploatörer inom ett planområde. Partille kommun 9 (10)

10 Självkostnadsprincipen ska tillämpas, dvs att ersättningar ska svara mot de faktiska kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som kommunen tillhandahåller. Exploateringsavtalet kan omfatta medfinansieringsersättning avseende en del av kommunens kostnad för bidrag till byggande av en statlig väg eller järnväg. Avtalet får omfatta medfinansieringsersättning för åtgärder som har vidtagits före avtalets ingående. Exploateringsavtalet får inte överlåtas till annan part utan skriftligt medgivande från kommunens samhällsbyggnadschef. Markinlösen och marköverlåtelser vid exploatering Om plangenomförandet medför marköverlåtelser tecknas separata överenskommelser om fastighetsreglering mellan kommunen och markägaren. Vid överlåtelse/upplåtelse av kommunens mark till exploatören ska det vid överlåtelsetillfället aktuella marknadsvärdet gälla. Den privatägda mark inom planområdet som planläggs som allmän plats eller kvartersmark för allmän byggnad ska överlåtas till kommunen genom fastighetsreglering och eventuell ersättning bedöms utifrån expropriationslagens bestämmelser. Partille kommun 10 (10)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Antaget av kommunfullmäktige 2017-11-27, 124 att gälla fr.o.m. 2017-12-01 Ansvarig: Teknisk chef Revidering: vid behov RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Inledning Enligt lag

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten KS14.924 Gult = kommunens markinnehav Markpolicy för Lerums kommun 2015-01-09 Mark- och projektenheten Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Markreserv 4 3 Strategiska markförvärv 5 4 Exploatering 5 5 Markanvisning

Läs mer

Markanvisningspolicy Samrådshandling

Markanvisningspolicy Samrådshandling Markanvisningspolicy Samrådshandling 2016-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Utgångspunkter för markanvisningar... 2 2. MARKANVISNINGSPOLICY... 2 2.1 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (7) Inledning Järfälla är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Ansvaret för bebyggelseutvecklingen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN Kommunstyrelsekontoret, Samhällsbyggnad, Mark och exploatering Förslag 2017-05-02 Eva Källander Mark- och exploateringschef Norrtälje kommun växer Norrtälje

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisningsoch exploateringsavtal Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-03-25 Gäller fr o m 2019-05-01 Ärendenr RS 2018/720 Version

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun,

Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun, 1/6 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:2 DIARIENUMMER KS/2017:593-251 Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun, 2018 2022 Antagna av kommunfullmäktige 2018-03-19, 24 Träder

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-17 185 Ansvarig Exploateringsingenjör Styrdokument Gäller fr.o.m.

Läs mer

Riktlinje Markanvisning

Riktlinje Markanvisning Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/206 Fastställd: KF 2018-11-26 Reviderad: - FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinje Markanvisning 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Sida 1/10 Beslutad av: Kommunfullmäktige, 2018-03-06 Ansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadskontoret, Kommunstyrelsens förvaltning Kontakt: Kungsbacka

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL 2015-12-28 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 Syftet... 3 2. Riktlinjer för markanvisning och försäljning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Antagen av kommunfullmäktige 2019-05-23, 81 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 3 Markanvisning i olika skeden... 3 Allmänna villkor för markanvisning i tidiga skeden...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Antagen av Kommunstyrelsen 2016-02 - 03, 2 www.upplands - bro.se Bakgrund Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Riktlinjer för Markanvisning... 4 2.1 Vad är en

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

Mark- och boendeprogrammet

Mark- och boendeprogrammet Mark- och boendeprogrammet Hur bygger vi i Helsingborg? Staden vi vill bygga År 2035 ska Helsingborg vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad för både människor och företag. För

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentansvarig Emmy Thidell Handbok RIKTLINJER Beslutande Kommunfullmäktige 132 2018-08-28 Giltighetstid 2018-1(11) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering senast 2019 Dokumentkategori Dokumentkoppling

Läs mer

Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Stenungsunds kommun vill öka bostadsbyggandet. Syftet med riktlinjerna

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Josefine Blomlöf 2019-09-04 KS 2019/0898 50088 Kommunfullmäktige Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal Förslag till beslut

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun 12-03-06 1 Markpolicy och markanvisningspolicy.... 3 1.1 Övergripande syfte... 3 1.1.1 Allmänt om kommunal markreserv... 3 2 Politiska inriktningsmål...

Läs mer

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå.

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. Riktlinjer VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. RIKTNINGAR Visar vad som är avgörande att prioritera för Luleå som samhälle halvvägs till Vision Luleå 2050. Balanserar de värden och intressen

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

MARKANVISNINGSPOLICY

MARKANVISNINGSPOLICY MARKANVISNINGSPOLICY UDDEVALLA VÄXER! Uddevalla är en expansiv kommun. Precis som i övriga delar av landet är trenden att människor söker sig mot det urbana samhället. Goda kommunikationer, tillgång till

Läs mer

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen Plan- och markkontoret Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2016-10-04 En växande stad Borlänge tillhör det nya Dalarna. Här finns traditionen kvar, men fokus ligger

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar

Riktlinjer för markanvisningar Riktlinjer för markanvisningar Mot bakgrund av att det 2015 infördes en lag, SFS 2014:899, om markanvisning har följande riktlinjer utformats till stöd för hantering av markanvisningar. Begreppet markanvisning

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa

Läs mer

Markanvisningspolicy

Markanvisningspolicy Markanvisningspolicy Riktlinjer för markanvisning och genomförandeavtal Foto: Flygare Palmnäs Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-18 1(5) MARKANVISNINGSPOLICY Riktlinjer för markanvisningar och genomförandeavtal

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Riktlinjer markanvisningar och exploateringsavtal Kommunfullmäktige Dnr KA 2016/712 Sid 1/7

Riktlinjer markanvisningar och exploateringsavtal Kommunfullmäktige Dnr KA 2016/712 Sid 1/7 1/7 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Inledning ska genom planberedskap och aktiv markpolitik tillgodose behovet av mark för bostäder, verksamheter och allmänna ändamål i. Kommunens

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Tjänsteutlåtande 0 Österå Samhällsbyggnadsförvaltningen Linnéa Faming Datum 2015-05-20 Dnr KS 2015/0223-253 Till Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Beslutsförslag

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140

Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140 Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140 Sida 144 av 263 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-15 Dnr: KS 2015/140 Kommunstyrelsen Riktlinjer för markanvisning Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2019/230 Exploateringschef 2019-04-02 Kommunstyrelsen Markanvisning inom del av fastigheten Gredelby 7:78, revidering KS-2019/230

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Ronneby kommun Antagen av KF 2016-06-16 265 Bakgrund Enligt lag (SFS 2014:899) ska alla kommuner, så länge de genomför markanvisningar, anta riktlinjer för dem. Riktlinjerna

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Daterad 2015-09-29 Fastställd Kommunstyrelsen 2016-02-23 26, Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN Mot bakgrund av att lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar trädde i kraft den 1 januari 2015 har följande riktlinjer antagits av kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Mål Riktlinjerna ska bidra till: Transparens Skapa tydliga spelregler för ar. Växtkraft Skapa förutsättningar för ett varierat utbud av bostäder med

Läs mer

Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun

Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun Marktilldelning av bostäder inom Linköping kommun Antagen av Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden 2010-05-26 M a r k t i l l d e l n i n g a v b o s t ä d e r i n o m L i n k ö p i n g k o m m u n Innehållsförteckning

Läs mer

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4 1 Innehåll sida Bakgrund och syfte 1. Definition av begreppet markanvisning 4 2. Initiativ till markanvisning 4 3. Metod för markanvisning 4 4. Direktanvisning 4 5. Anbudsförfarande 4 6. Markanvisningstävling

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål- och policydokument... 4 Definition... 4 Riktlinjer för kommunala markanvisningar...

Läs mer

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll 1 Sammanfattning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 3 1.4 Definitioner 4 2 Markanvisningar 4 2.1 Utgångspunkter och mål 4 2.1.1 Olika

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun markanvisning i Oxelösunds (framtagen enligt SFS 2014:899) Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Mark- och exploateringsstrateg KS.2015.134

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L S A M H Ä L L S B Y G G N A D S F Ö R V A LT N I N G E N 2 0 1 9-0 3-2 5 1 RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARK-

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun

Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-10-20 Riktlinjer för markanvisningar, optioner och exploateringsavtal i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Utgångspunkter I Söderköpings kommun tecknas och plankostnadsavtal mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare i samband med detaljplaneläggning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

PROGRAM för markanvändning

PROGRAM för markanvändning PROGRAM för markanvändning med riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal Dokumentets syfte Programmet anger grunden för hur kommunen ska använda sitt markinnehav för att utveckla Nacka som

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899)

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899) Innehåll 1 Bakgrund och syfte 3 1.1 Handläggningsrutiner 3 1.1.1 Ansvarsfördelning för markanvisning 3 1.1.2 Ansökan om markanvisning 3 2 Allmänna villkor vid markanvisning 4 3 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal i Vårgårda kommun

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal i Vårgårda kommun Datum 2016-05-03 Samhällsbyggnad Diarienr:2016-000213 x-xx-xx av x KF Antagen och exploateringsavtal i Vårgårda kommun 1(9) 1 Bakgrund och syfte Samhällsbyggnad har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 142, 2016-11-16 Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal i Färgelanda kommun Inledning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-05-03 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Samhällsutveckling

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140

Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140 Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140 Sida 64 av 170 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-11-05 Dnr: KS 2015/140 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika.

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika. Mellan Ludvika kommun, genom samhällsbyggnadsnämnden, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), ( Bolaget ), har nedan träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Nedan benämnt Markanvisningsavtalet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Ösl Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-06-17 PLAU 5:3 Dnr. KS 2015/0223-253 Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Planarbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113 Datum Sida 2016-08-16 1 (5) Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige 2016-08-29, 113 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:373-003 Mark- och exploateringsenheten 1/2 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 95 Kommunfullmäktige för kommunala markanvisningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y

M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y STADSBYGGNADSKONTORET M A R K F Ö R S Ä L J N I N G S P O L I C Y för Täby kommuns och Täby Fastighets AB:s obebyggda markinnehav Antagen av kommunstyrelsen i Täby kommun och Täby Fastighets AB:s styrelse

Läs mer

MARKANVISNINGSPOLICY Antagen av KF

MARKANVISNINGSPOLICY Antagen av KF MARKANVISNINGSPOLICY Antagen av KF 2017-09-13 66 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkter för markanvisningar...4 2. MARKANVISNINGSPOLICY... 4 2.1 Vad är en markanvisning?...4

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-06-20, 99 För revidering ansvarar: För

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar i Uppsala kommun

Riktlinjer för markanvisningar i Uppsala kommun Riktlinjer för markanvisningar i Uppsala kommun Beslutade av kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för markanvisningar Kommunfullmäktige 2018-09-17

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60 Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, 60 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riktlinjer för exploateringsavtal... 4 Syfte... 4 Exploateringsavtal...

Läs mer

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488

Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Kommunstyrelsens arbetsutskott 145 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-09-07 Markanvisningsavtal mellan Knivsta Kommun och Magnolia Bostad AB, avseende del av Ängby 1:1 KS-2015/488 Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-05-03 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Samhällsutveckling

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT

MARKANVISNINGSAVTAL KONCEPT 1 (6) Mellan Oskarshamns kommun genom dess kommunfullmäktige, nedan kallad Kommunen, och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), nedan kallat Bolaget, har under förutsättning som anges i 9 nedan träffats

Läs mer

Markanvisning i Södertälje

Markanvisning i Södertälje Samhällsbyggnadskontoret Markanvisning i Södertälje Populärversion av markanvisningspolicy Bakgrund Vi blir allt fler Södertäljebor och allt fler företag vill etablera sig i kommunen. I vår översiktsplan

Läs mer

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (7) EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 84. Exploateringsavtal Ett exploateringsavtal är ett avtal för genomförande

Läs mer

Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande. Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 17

Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande. Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 17 Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad 2015-04-13, 17 2 av 8 Innehåll 1. Inledning...3 2. Markförsäljning begrepp och metoder...3

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar, optioner & exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar, optioner & exploateringsavtal Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för markanvisning, optioner & Riktlinje Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Samhällsbyggnadschefen - Tillsvidare

Läs mer

M A R K A N V I S N I N G S A V T A L

M A R K A N V I S N I N G S A V T A L Dnr: 2015 KSM 0669 Mellan Tyresö kommun (org.nr. 212000-0092), ( Kommunen ), och Riksbyggen ekonomisk förening (org.nr.702001-7781), 106 18 Stockholm ( Bolaget ), har nedan träffats följande M A R K A

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Riktlinjer för exploateringsavtal Antagna av kommunfullmäktige 2019-05-23, 82 Ersätter tidigare antagna riktlinjer om exploateringsavtal 2015-05-18, 82 1 2 Innehållsförteckning Riktlinjer för exploateringsavtal

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I SÖLVESBORGS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I SÖLVESBORGS KOMMUN Sid 1 (8) Dokumenttyp Riktlinje Dokumentansvarig Kanslichef Beslutad av (datum och ) KF, 2015-12-14, 153 Gäller för Alla kommunens verksamheter Giltig fr o m 2015-12-14 Senast reviderad 2016-11-21 RIKTLINJER

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Policy för markanvisning i Sollentuna Antagen av fullmäktige 20120613, 59 Innehållsförteckning 1. Markanvisning i Sollentuna... 2 2. Sollentuna växer... 2 3. Sollentuna kommuns markanvisningspolicy...

Läs mer

ANVISNING AV MARK FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER

ANVISNING AV MARK FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER Fastighetskontoret ANVISNING AV MARK FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER Policy och regler www.goteborg.se POLICY FÖR ANVISNING AV MARK STADENS ANSVAR FÖR MARKOCH BOSTADS FÖRSÖRJNING En viktig del i stadsutvecklingen

Läs mer

Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 2013-11-13

Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 2013-11-13 Stockholm stads markanvisningspolicy Mex-dagarna november 2013 Varför markanvisningspolicy? Kommunens vilja med sitt markinnehav. Transparenta, klara och entydiga regler för markanvisningar. Bidrar till

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL MÄSSAN

MARKANVISNINGSAVTAL MÄSSAN DETTA ÄR ETT UTKAST TILL MARKANVISNINGSAVTAL. FÖRÄNDRINGAR KAN KOMMA ATT SKE DÅ DET FAKTISKA AVTALET TAS FRAM MELLAN KOMMUNEN OCH BOLAGET. 1 Parter Sollentuna kommun (org.nr. 212000-0134), nedan kallad

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNING 2014-09-22 DNR KS 2014.352 ANNA-CARIN MATTSSON SID 1/1 EXPLOATERINGSCHEF ANNA-CARIN.MATTSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNFULLFMÄKTIGE Tjänsteskrivelse

Läs mer