Guide för LOKALA RUTINER FÖR VÅRD- OCH STÖDSAMORDNING. Samordnad Individuell Plan (SIP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för LOKALA RUTINER FÖR VÅRD- OCH STÖDSAMORDNING. Samordnad Individuell Plan (SIP)"

Transkript

1 Guide för LOKALA RUTINER FÖR VÅRD- OCH STÖDSAMORDNING Med utgångspunkt i lagen om Samordnad Individuell Plan (SIP) Reviderad och antagen av Temagrupp Psykiatri Rev. maj 2015/Miina-Maria Finström processutvecklare, Edita Paljevic processledare

2 INLEDNING Socialstyrelsen har publicerat föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2008:20) om samordning av insatser för rehabilitering. Det centrala i föreskriften är kravet på att kommuner och regionen gemensamt ska utforma rutiner för samordning av insatser för den enskilde. Det är båda huvudmännens ansvar att uppmärksamma den enskildes samlade behov oavsett vilken huvudman som inledningsvis har kontakt med den enskilde. Samordnad Individuell Plan (SIP) Sedan 1 januari 2010 finns det i Socialtjänstlagen, SOL o Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, bestämmelser om att kommun och region ska upprätta en SIP när en person har behov av insatser från båda huvudmännen. SIP är ett samverkansverktyg som ska säkerställa att den enskilde får sina behov av samordnade insatser tillgodosedda. Riktlinje för samordnad individuell plan Vård- och stödsamordning en strukturerad samverkansmodell som skapar brukarstyrda SIP Vård- och stödsamordning är en brukarstyrd samverkansmodell där insatser från två eller flera huvudmän är aktuella. Brukarstyrd modell innebär att den grundar sig i delat beslutsfattande, dvs. att insatserna anpassas efter den enskildes behov och förutsättningar till delaktighet. All planering kring vård och stöd insatser utgår ifrån den enskildes och vård- och stödsamordnares gemensamma beslut. Den enskildes delaktighet i beslutsprocessen och i upprättandet av SIP är med andra ord en grundförutsättning för samordnade insatser. Mellan vilka enheter gäller de lokala rutinerna för Vård- och stödsamordning? Enheter inom bl.a. kommun, region, primärvård med gemensamma brukare/patienter. Vilka brukare/patienter är aktuella enligt dessa rutiner? Den delregionala överenskommelsen ger hänvisning om vilken målgrupp som bör omfattas av vård- och stödsamordning. Personer med behov av omfattande och långvariga samtidiga insatser från olika huvudmän ska erbjudas samordning av vård och stöd. Vilken personal ska arbeta enligt dessa rutiner? Enligt den delregionala överenskommelsen innebär Vård- och stödsamordningsmodellen att: Varje huvudman utser var sin vård- och stödsamordnare för individen. Innebörden av detta är att den enskilde har två vård- och stödsamordnare, en från kommunen och en från regionen.

3 Beroende på bestämmelser i den lokala överenskommelsen som upprättas kan kraven på personalens utbildningsnivå och erfarenhet av samverkansmodellen variera. Personal som genomgått kurs i Vård- och stödsamordning eller har någon form av avslutad eller pågående internutbildning och/eller handledning kan vara lämpliga personer att arbeta enligt samverkansmodellen. Det kan även finnas personal som tidigare genomgått utbildning i Vård- och stödsamordning och som fungerar som mentorer för personal som inte tagit del av någon formaliserad utbildning men som tillämpar modellen i arbetet med den enskilde. Vård- och stödsamordnares roll I rollen som vård- och stödsamordnare ingår det bl.a. att motivera, skapa förutsättningar för delaktighet och undersöka den enskildes ev. motstånd till det samordnade arbetet. Det görs genom att: Skapa ett gott samarbetsklimat- arbeta med öppna frågor och reflektivt lyssnande. Visa respekt för den enskildes idéer och bidra till jämlikhet i relationen Kartlägga motståndet- problem i kontakten med personer, situationer eller platser? Benämna och arbeta utifrån förändringsområden. Locka fram förändringsyttranden genom att gå igenom för- och nackdelar med nuvarande beteendet och fördelar med en förändring. Lyfta fram den enskildes idéer om hur förändringen ska genomföras och när Stimulera till beslut och visa tilltro till att förändringen kan genomföras Göra noggrann och välgenomtänkt planering tillsammans med den enskilde och involvera personer i den enskildes nätverk som kan stötta honom/henne i förändringsarbetet. Stå för strukturen och uppföljningen av målen och det fortlöpande arbetet Vilka arbetsblad ska användas? Arbetsbladen som rekommenderas i guiden utgår ifrån Integrerad Psykiatri och Resursgruppsarbetet och användas i syfte att stödja den enskilde i att finna sina egna förändringsönskningar och målsättningar. Integrerad Psykiatri är ett metodikprogram som består huvudsakligen av metoder med erkänt bra forskningsstöd eller väl beprövade insatser. Som exempel kan nämnas psykoedukation, läkemedel, psykosociala insatser, kognitiva terapier, arbete med stöd och boendestöd. För varje enskild person bygger man enligt den här metoden upp en Resursgrupp som består av den enskilde, vård- och stödsamordnaren och övriga resurspersoner som den enskilde själv nominerar. Vissa anpassningar av arbetsbladen har även gjorts utifrån de befintliga lokala överenskommelserna. Längre fram i guiden finns exempel på utvalda arbetsblad.

4 Vem har ansvar för att initiera ett ärende enligt dessa rutiner? Den personal som uppmärksammar den enskildes behov av samordning ska förankra behovet i den egna organisationen och därefter informera den enskilde om möjlighet till samordning, erbjuda detta och på den enskildes uppdrag ta initiativ till att arbetet påbörjas (SOSFS 2008:20) Var och hur ofta ska de som arbetar enligt dessa rutiner träffas och prata om hur det gemensamma arbetet fungerar? Forum för att diskutera och utvärdera rutinerna för samverkan är att föreslå, framförallt under ett inledningsskede. Hur ska rutinerna och dess effekter på samverkansarbetet följas upp? Hur ska den enskildes och anhörigas tillfredställelse med rutinerna följas upp? Finns det planer på att successivt utöka och förbättra samverkansrutinerna, dvs. arbetar vi med mål och delmål? I programmet Integrerad Psykiatri finns många olika förslag på metoder att använda i re-/habiliteringen av den enskilde. Vem/vilka ansvarar i sådant fall för att vidareutveckla enligt planering? Dessa frågor är viktiga att lyfta med ansvarig chef/metodutvecklare. Utvärdering och uppföljning Utvärdering och uppföljning av arbetet med Vård- och stödsamordning sker gemensamt i respektive verksamhet i de lokala chefsnätverken. Nosam- Närområdes samverkan följer upp arbetet och återkopplar till Temagrupp Psykiatri via processledaren.

5 Arbetsgång VÅRD- OCH STÖDSAMORDNING

6 KARTLÄGGNINGSFAS När den enskilde gett sitt samtycke vid det första mötet med vård- och stödsamordnarna påbörjas det som kallas för Kartläggningsfas. Kartläggningsfasen syftar till att den enskilde och vård- och stödsamordnarna med hjälp av arbetsblad kartlägger den enskildes olika livsområden. Av dessa arbetsblad framgår vad den enskilde är nöjd med i sitt liv och vad hen önskar att förändra. Kartläggningsfasen planeras ta ca 3 månader. Viktigt att den inte tar mycket längre tid än så då all information är färskvara och ska ligga till grund för målformulering och handlingsplan. PLANERINGSFAS Efter avslutad kartläggning kommer Planeringsfasen som syftar till att man gemensamt analyserar allt som framkommit, identifierar den enskildes önskemål om förändring, formulerar långsiktiga och kortsiktiga mål samt planerar för det första resursgruppsmötet där den Samordnade Individuella Planen (SIP) skall upprättas. Samtliga arbetsblad är den enskildes egna material och bör förvaras hos hen, t.ex. i en pärm som vård- och stödsamordnarna hjälpt till med att ordna. SIP-en är ett utmärkt underlag för vård- och stödsamordnarna att ta med till respektive organisation vid upprättande av Vårdplan (sjukvården) och Genomförandeplan (kommunen). GENOMFÖRANDEFAS Under Genomförandefas arbetar den enskilde tillsammans med resursgruppen med uppsatta mål i SIP:en, kontinuerlig uppföljning och utvärdering i både stora och lilla resursgruppen. Under arbetets gång kan man använda sig av strategiska och pedagogiska hjälpmedel såsom problemlösning och självskattning. STÖDFAS Arbetet går in i en stödfas när den enskildes behov av vård- och stödinsatser minskat, avslutats eller enstaka stödinsatser kvarstår. Vid behov sker kontinuerlig uppföljning av SIP.

7 Förslag på arbetsblad Rekommenderade arbetsblad att använda som stöd för samarbetsrutinerna i enskilda ärenden SAMTYCKE till samarbete och informationsutbyte CHECKLISTA KONTAKTUPPGIFTER Rekommenderade arbetsblad att använda som stöd för den enskilde att finna sina aktuella förändringsmål (Kartläggningsfas) Nätverkskarta Intervju Individuell intervju med närstående En vanlig dag QLS-100 Analys av Kartläggningsfas Inbjudan till resurspersoner/kallelse till SIP Förslag på arbetsblad att använda som pedagogiska hjälpmedel i Resursgruppsarbetet TIDIGA TECKEN PROBLEMLÖSNING med 6-stegsmetoden Arbetsblad/material att använda för att formulera den enskildes mål/delmål samt planera insatser Samordnad Individuell Plan (SIP) Förslag på arbetsblad för att mäta den enskildes upplevda delaktighet Min delaktighet (den enskildes självskattning)

8 Manual arbetsblad Samtycke till samarbete och informationsutbyte I samband med den första gemensamma träffen ska den enskilde skriva under blanketten för Samtycke. Om den enskilde inte vill skriva under arbetsbladet men ändå ger ett muntligt godkännande till informationsutbyte ska detta gälla och dokumenteras i den enskildes journal hos respektive huvudman. Checklista Checklistan är ett arbetsredskap för att underlätta samverkan enligt vård- och stödsamordning, lokala riktlinjer och rutiner. Syftet med checklistan är att tydliggöra för den enskilde och samarbetsparterna hur arbetsgången ser ut. Checklistan fyller också funktionen att minska risken för att vård- och stödsamordningsarbetet ska dra ut på tiden om någon part lämnar återbud. Genom att man på första mötet bokar tider för hela kartläggningsfasen så finns alltid en tid för nästa träff inbokad i förhand. Svart förtryckt kryss betyder att båda huvudmännen/vård- och stödsamordnarna rekommenderas vara med. Checklistan kan sparas hos respektive huvudman och användas för uppföljning och statistik över hur samverkan fungerar. Den enskilde ska också ha en kopia av checklistan. Kontaktuppgifter Arbetsbladet fylls i samband med det första gemensamma mötet. Kontaktuppgifterna kopieras så att alla berörda parter får en kopia. Arbetsbladet kan behöva kompletteras/ändras allteftersom i samband med resursgruppsmöte. I den delregionala överenskommelsen ingår även primärvården. Det är viktigt att våra brukare/patienter har en primärvårdkontakt för sin somatiska hälsa, och även denna kontakt ska fyllas i under kontaktuppgifter. I de fall brukaren/patienten inte har kontakt med någon vårdcentral, rekommenderas att vård och stödsamordnarna motiverar brukaren/patienten till att en sådan kontakt upprättas. Nätverkskarta Nätverkskartan syftar till att tydliggöra vilka personer som finns i den enskildes nätverk. Här kan både professionella, närstående och vänner ingå. Utifrån nätverkskartan kan den enskilde med hjälp av vård- & stödsamordnarna identifiera vilka personer som kan vara aktuella att bjuda in till ett Resursgruppsmöte, s.k. resurspersoner. De frågor som ställs i samband med Nätverkskartan ger också information om det finns ev. önskemål om förändring i befintliga relationer. Intervju Vid Intervjun rekommenderas att båda vård- & stödsamordnarna deltar. Ett tips är att vård- och stödsamordnarna i förväg kommer överens om vilken roll hen har under intervjutillfället, t.ex. att den ena fokuserar på att ställa frågor/följdfrågor till

9 den enskilde medan den andra antecknar. Det är möjligt att Intervjun kräver flera träffar. Individuell intervju med närstående Frågorna är samma som de som ställs till den enskilde dock formulerat ur ett närståendeperspektiv. Syftet med närståendeintervjun är att identifiera närståendes uppfattning om den enskildes livssituation, funktionsnedsättning osv. En vanlig dag Arbetsbladet är en kartläggning av hur den enskildes vardag ser ut. Vanligast är att man ställer frågorna efter rutorna i lodrät ordning. I vissa fall behöver den enskilde mycket guidning och stöd för att minnas vad som händer en vanlig dag. Klockslag kan anges för att tydliggöra dygnsrytm. Informationen som framkommer ger besked om den enskildes ev. förändringsönskningar i aktiviteter och relationer i vardagen. Tips att ha i åtanke vid genomgång av en vanlig dag : Fysiska aktiviteter/motion Matvanor Sömnvanor Fysisk hälsoundersökning/hälsotillstånd Tobak/alkoholkonsumtion Övriga droger QLS-100 (Quality Of Life Scale) Arbetsbladet används i detta sammanhang för att få information om livsområden som den enskilde är missnöjd med. I de fall den enskilde upplever många områden som otillfredsställande behöver hen ta ställning till vilka 2-3 områden/items som är viktigast att förändra i nuläget. Dessa områden utgör tillsammans med övriga förändringsområden som framkommit på de andra arbetsbladen, möjliga mål att börja arbeta med i den Samordnade Individuella Planen, SIP. ANALYS AV KARTLÄGGNINGSFAS i två steg Syftet med genomförda arbetsblad är att stödja den enskilde att finna vilka områden i livet som hen önskar förändra samt vad hen vill börja med att förändra. Kartläggningsfasen ger även information om vilka personer som finns i den enskildes nätverk och som kan bli aktuella i hens resursgrupp. Steg 1 Analysera den enskildes förändringsönskningar. Steg 2 Välj ut förändringsområden att börja arbeta med. Formulera mål. Långsiktigt mål drömmar/önskningar. T.ex. Jag vill arbeta 20 h/vecka. Jag vill bli pilot. Kortsiktiga mål mindre steg för att komma närmare det långsiktiga målet. T.ex. Jag vill gå till aktivitetshuset 2 h/dag. Som stöd vid målformulering, SMARTA mål: Specifika Mätbara Accepterade Realistiska Tidsbundna Anpassade

10 Inbjudan till resurspersoner (kallelse/inbjudan till SIP-möte) I samband med analysen av kartläggningsfasen och med stöd av Nätverkskartan kan den enskilde identifiera möjliga resurspersoner som hen vill bjuda in till Resursgruppsmöte. Tidiga tecken För att förhindra att den enskilde kan försämras och återinsjukna görs en kartläggning av tidiga kännetecken på försämring. Genom att tidigt identifiera förändringar i vanor, beteende och relationer kan interventioner göras för att förhindra utvecklingen av ett återinsjuknande. Det är av stor vikt att så många som möjligt i den enskildes privata och professionella nätverk får ta del av dessa tidiga tecken för att kunna upptäcka när en försämring är på gång. Tidiga tecken presenteras och diskuteras på resursgruppsmötet. Tack vare arbetsbladet förbinder sig den enskilde de professionella och eventuellt närstående att agera efter planen, alla som är omnämnda i Tidiga tecken skall ha en kopia. Vård- & stödsamordnarna ansvarar för att informera berörda kollegor. I samband med Resursgruppsmöte läser gruppen igenom Tidiga tecken och gör vid behov revideringar. Problemlösning med 6-stegsmetoden Psykisk funktionsnedsättning kan medföra kognitiva nedsättningar vilket i sin tur kan påverka förmågan att lösa problem. Problemlösning med 6-stegsmetoden kan med fördel användas som en naturlig del av rehabiliteringen. När problem uppstår används metoden för att diskutera fram gemensam lösning, dock viktigt att den enskilde får välja vilken lösning som skall användas. Metoden är användbar såväl i resursgruppsarbetet som individuellt med den enskilde. SIP Samordnad Individuell Plan/Resursgruppsmöte På Resursgruppsmötet utgår man ifrån Samordnad Individuell Plan (SIP). Där dokumenteras den enskildes långsiktiga och kortsiktiga mål som skall vara i fokus under de kommande tre månadernas vård och rehabilitering. Vid dessa möten går man även igenom arbetsbladet Tidiga tecken och vid behov kan man använda sig av Problemlösning med 6-stegsmetoden. De båda huvudmännen/vård- och stödsamordnarna erbjuder stöd och hjälp med det som ryms inom respektive organisations uppdrag. I samband med stora Resursgruppsmöten, där Samordnad Individuell Plan fastställs, bokas en ny gemensam tid för uppföljning och fastställande av nästa plan. De stora Resursgruppsmötena bör hållas med tre månaders mellanrum. Perioden där emellan träffas den lilla Resursgruppen, ofta bestående av den enskilde och vård- och stödsamordnarna, för kontinuerlig uppföljning av insatser o.s.v. Min delaktighet Arbetsbladet är en självskattning där den enskilde får möjlighet att skatta sin delaktighet i den egna rehabiliteringsprocessen. Arbetsbladet är bl.a. användbart vid utvärdering. Arbetsbladet kan med fördel användas/följas upp regelbundet.

11

12

13

14

15

16

17 Individuell intervju med närstående Detta är förslag på frågeställningar samt exempel på följdfrågor under en intervju med närstående. Vilka svårigheter/problem har din närstående (brukaren)? Vet du hur du som närstående ska förhålla dig till dessa? Kan du tala med din närstående (brukaren) om dessa svårigheter? Har du själv någon du kan tala med och få stöd? Vilket stöd behöver du av oss? Vilken diagnos har din närstående (brukaren)? Vet du hur du ska förhålla dig för att hjälpa honom/henne att klara symtom/biverkningar/svårigheter bättre? Vad vet du om denna diagnos? Behöver du information? Kan du tala med din närstående (brukaren) om diagnosen? Vilken kunskap tror du att din närstående (brukaren) har om sina svårigheter? Har du gått någon närståendeutbildning eller cirkel? Tror du som närstående att han/hon har tillräckliga kunskaper? Känner du till hans/hennes tidiga tecken? Känner han/hon själv till dessa? Har du varit med och tagit fram tidiga tecken? Vet du vad som orsakar försämringar eller att han/hon mår sämre? Vet du vad som är stressande för honom/henne? Vilka situationer, platser eller personer? Vad brukar du göra när detta händer? Vet du vad du ska göra eller säga? Ber du att få hjälpa till? Hur kommunicerar/talar du med honom/henne? Följande saker är vanliga hos närstående till personer med psykiska funktionshinder. Känner du dig någonsin kritisk eller fientlig mot din närstående (brukaren)? Finns kontroll eller överbeskydd hos dig? Låter du honom/henne bestämma själv? Förekommer dubbla budskap från din sida? Klarar du av att vara tydlig? Hur löser han/hon sina svårigheter/problem? Hur löser du och han/hon problem tillsammans? Kan ni tala om hans/hennes problem och svårigheter? Har du några personliga/egna knep?

18 Vad har han/hon för mål, kortsiktigt och långsiktigt just nu? Vet du som närstående något om dessa mål? Kan du hjälpa honom/henne med dessa mål, om du känner till dem? Vet du hur han/hon mår just nu? Kan ni tala om detta? Kan du fråga? Berättar han/hon för dig av sig själv? Eller om du frågar? Vet du hur din närståendes (brukarens) medicin verkar? Behöver du mer information? Känner du till fördelar/nackdelar med medicinen? Hur tror du att hans/hennes funktionsnedsättning eller situation kommer att utvecklas? Hur har han/hon det om ett år? Om 5 år? Vad tror du att han/hon själv tror? Känner du som närstående någon skuld? Känner du som närstående någon skam? Kan du vara arg/irriterad på honom/henne? Vågar du visa det? Hur tror du han/hon reagerar om du visar ilska eller irritation? Hur är din börda som närstående? (0 = ingen till 3 = svår) Behöver du hjälp att minska denna börda? Hur gör du idag för att minska bördan som närstående? Hur ofta träffas du och din närstående (brukaren)? (dagligen eller mer sällan) Träffas ni lagom mycket? Vill du träffas oftare eller mer sällan? Vad önskar du för stöd av vården? Vad behöver du själv?

19

20

21

22 ANALYS AV KARTLÄGGNINGSFAS Steg 1 Analysera förändringsönskningar Nedan steg/punkter är tänkta som stöd i arbetet med att analysera de olika arbetsbladen. För att analysera och diskutera de olika förändringsönskningar som framkommit under genomförda arbetsblad utgå ifrån följande punkter: 1. Förändringsönskning t.ex. att ha fler aktiviteter på dagarna. 2. Resurser - vilka förutsättningar/möjligheter finns för denna förändring? 3. Hinder - identifiera ev. hinder som kan försvåra förändringsönskemålet. I vissa fall kan vård- och stödsamordnarna behöva göra denna genomgång först utan den enskilde och sedan gemensamt. I de fall den enskilde inte är med är det viktigt att hen därefter får bekräfta att vård- och stödsamordnarna tolkat arbetsbladen rätt. Steg 2 Välj ut förändringsområden att börja arbeta med. Formulera mål Efter första delen av analysen ombeds den enskilde att välja ut 2-3 förändringsönskningar som hen önskar att börja arbeta med. Dessa ska sedan omformuleras till mål och föras in i den Samordnade Individuella Planen, SIP. Till hjälp vid målformulering kan man diskutera punkterna nedan: Var är du i dag? Vart är du på väg? Beskriv ditt drömläge (önskad framtid) Varför är det viktigt? Varför vill du uppnå dessa mål? Vilken effekt får det i din vardag när du når dina mål? Vad händer om du uppnår dessa mål (vilka är konsekvenserna)? Vad har du för styrkor som kan hjälpa dig att uppnå dina mål? Vilka externa resurser kan du använda för att nå dina mål? Vad behöver du ändra/förbättra/utveckla för att kunna nå målen?

23

24

25

26

27

28

29

30

31 Namn: Datum: MIN DELAKTIGHET (Den enskildes självskattning) Svara på frågorna nedan. Sätt även ett kryss på skalan (streck med fetstil) för vad som bäst stämmer överens med din uppfattning/upplevelse. Vilka är med i din resursgrupp? Har du själv fått välja resursgruppsmedlemmar? Sätt ett kryss på strecket nedan. Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar: Vilka är dina mål i den Samordnade Individuella Planen (SIP)? Har du själv fått bestämma dina personliga mål? Sätt ett kryss på strecket nedan. Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar: Är du överens med din Vård- och stödsamordnare gällande dina personliga mål? Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar: Har du fått stöd att förbereda dig inför resursgruppsmöten/ SIPmöten? Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar:

32 Vilka är dina tidiga tecken? Har du själv fått bestämma vad du ska göra om du får några tidiga tecken? Sätt ett kryss på strecket nedan. Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar: Har du själv fått bestämma vad andra ska göra om du får några tidiga tecken? Sätt ett kryss på strecket nedan. Instämmer inte alls Instämmer helt Ev. kommentar:

GUIDE FÖR LOKALA RUTINER FÖR VÅRD OCH STÖDSAMORDNING

GUIDE FÖR LOKALA RUTINER FÖR VÅRD OCH STÖDSAMORDNING GUIDE FÖR LOKALA RUTINER FÖR VÅRD OCH STÖDSAMORDNING med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse 2012-09-12 och lokala överenskommelser mellan SDF/kommun och enheter inom SU Psykiatri Psykos Projekt

Läs mer

Vård- och stödsamordning Kort utbildningspresentation.

Vård- och stödsamordning Kort utbildningspresentation. Vård- och stödsamordning Kort utbildningspresentation 2015 www.samverkanstorget.se Vad är vård- och stödsamordning? - En strukturerad samverkansmodell för samordning av insatser mellan kommun och region.

Läs mer

Basniva i samverkan och arbetsga ng fo r va rd- och sto dsamordning

Basniva i samverkan och arbetsga ng fo r va rd- och sto dsamordning Basniva i samverkan och arbetsga ng fo r va rd- och sto dsamordning Ett gemensamt och återhämtningsinriktat arbetssätt i Göteborgsområdet i mötet med personer med psykiska funktionsnedsättningar och/eller

Läs mer

Planeringsfas RACT Flik 3. analys, prioritering målformulering och första resursgruppsmötet

Planeringsfas RACT Flik 3. analys, prioritering målformulering och första resursgruppsmötet Planeringsfasen analys, prioritering målformulering och första resursgruppsmötet sid 2-3 Sammanfattning och analys sid 4-5 Målformulering och en personlig samordnad plan- SIP sid 6 8 Skapa resursgrupp

Läs mer

HANDBOKEN Partille. Örgryte Härlanda. för arbete med Vård- och stödsamordning och samordnade individuella planer

HANDBOKEN Partille. Örgryte Härlanda. för arbete med Vård- och stödsamordning och samordnade individuella planer Partille PVÖ Örgryte Härlanda HANDBOKEN 2016 för arbete med Vård- och stödsamordning och samordnade individuella planer Version avsedd för utskrift, ej färdig för tryck, 161003 PVÖ Författare Vi som skrev,

Läs mer

Vård- och stödsamordning. Liselotte Sjögren, projektledare/kurator Affektiv Mottagning 2

Vård- och stödsamordning. Liselotte Sjögren, projektledare/kurator Affektiv Mottagning 2 Vård- och stödsamordning Liselotte Sjögren, projektledare/kurator Affektiv Mottagning 2 Vad är Vård- och stödsamordning? En modell för att öka brukarmedverkan och delat beslutsfattande, och för att öka

Läs mer

Socialtjänstens roll i Vård- & stödsamordning

Socialtjänstens roll i Vård- & stödsamordning Socialtjänstens roll i Vård- & stödsamordning Lagar Nationella riktlinjer Vss Policy/styrdokument/rutiner Strukturell överbyggnad för samverkan Politisk nivå Verksamhetsnivå Enhetschefsnivå Personalnivå

Läs mer

Vård och stödsamordning, en modell för samverkan i Göteborgsområdet

Vård och stödsamordning, en modell för samverkan i Göteborgsområdet Vård och stödsamordning, en modell för samverkan i Göteborgsområdet Cecilia Axelsson cecilia.axelsson@oh.goteborg.se www.samverkanstorget.se Nuläge kring samverkan Lagstiftningen HSL och SOL Samverkan

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Samverkan - avtal och överenskommelser Majorna-Linné

Samverkan - avtal och överenskommelser Majorna-Linné Samverkan - avtal och överenskommelser Majorna-Linné Cecilia Axelsson cecilia.axelsson@oh.goteborg.se www.samverkanstorget.se Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Illustration:

Läs mer

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse 2012-09-12 En modell för samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Lokal överenskommelse om samarbete och samordning av insatser till vuxna personer med psykisk funktionsnedsättning SU/Psykiatrisk mottagning Mölndal, SU/Psykosmottagningen Mölndal, Mölndals Stad samt Primärvården

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Resursgruppsarbete Vård- och stödsamordning i praktiken

Resursgruppsarbete Vård- och stödsamordning i praktiken Resursgruppsarbete Vård- och stödsamordning i praktiken Innehåll vid Flik2 Sid 2 Arbetsgång/ körschema Sid 3-4 Om manual och uppdrag som vård- och stödsmordnare Sid 5-8 Målgrupp, arbetsallians och att

Läs mer

Arbetsblad för Kartläggning

Arbetsblad för Kartläggning Arbetsblad för Kartläggning Sid 2 Checklista 3 samtycke 4-5 Kontaktuppgifter viktiga personer 6 Skattning av förändring ORS 7 En vanlig dag 8 Nätverkskarta- Sociogram 9-10 Förslag till intervjufrågor 11-12

Läs mer

Handlingsplan Vård- och stödsamordning

Handlingsplan Vård- och stödsamordning Handlingsplan Vård- och stödsamordning Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2013-09-25 1. Definition av målgrupp/er eller det

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 GEMENSAM INDIVIDUELL PLANERING, SIP, MELLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALTJÄNST, FÖRSKOLA OCH SKOLA SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Vård- och stödsamordning

Vård- och stödsamordning 17-11- 20 Vård- och stödsamordning Liselotte Sjögren, projektledare VOSS Kurator Affektiv Mottagning 2 Agenda: Vad är VOSS? Bakgrund/utveckling av metoden Hur går det till? Hur jobbar vi med VOSS i länet?

Läs mer

Uppdaterat ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen

Uppdaterat ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen ARBETSVERKTYG Planeringsfasen ANALYS/SAMMANFATTNING AV BEDÖMNINGSFASEN Utgå från En vanlig dag, Nätverkskarta, QLS-100 och Intervju. Tankar om förändring Vilka fördelar finns med förändringen? Vad hindrar

Läs mer

Information om Vård- och stödsamordning och resursgruppsarbete

Information om Vård- och stödsamordning och resursgruppsarbete Information om Vård- och stödsamordning och resursgruppsarbete Ett Samarbete mellan psykiatriska sjukvården och socialtjänsten för gemensamt arbete med psykiskt funktionshindrade VARFÖR SKALL VI SAMVERKA?

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP)

Samordnad individuell plan (SIP) Samordnad individuell plan (SIP) Rutiner och material för LGS-området 2013-03-27 Projekt in- och utskrivningsklar patientvårdkedjan för de mest sjuka äldre www.samverkanstorget.se Skärgårdsgatan 4 414

Läs mer

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna 2(10) Innehåll Innehåll... 2 Definition av samordnad individuell plan (SIP)... 3 Syfte... 3 Exempel på tillfällen då SIP ska användas... 3 Mål för insatserna... 3 Målgrupper... 4 Relation till andra förekommande

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse ,VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Mölndals stad Lokal överenskommelse om samarbete och samordning av insatser till vuxna personer med psykisk ftinktionsnedsättning SU/Psykiatrisk mottagning Mölndal, SU/Psykosmottagningen

Läs mer

Uppdaterad ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen

Uppdaterad ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen ARBETSVERKTYG Planeringsfasen ARBETSVERKTYG I PLANERINGSFASEN Analys/Sammanfattning av bedömningsfasen Personlig utvecklingsplan/samordnad individuell plan (SIP) Mål/Målformulering Inbjudan till Resursgruppsmöte

Läs mer

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt

Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland. enligt Överenskommelse om rutin för samordnad habilitering och rehabilitering mellan Landstinget Halland och kommunerna i Halland enligt Socialstyrelsens föreskrift SOSFS 2008:20 Slutversion 2009-06 2 Bakgrund

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Hur får man brukarstyrning när brukaren har svårt att styra?

Hur får man brukarstyrning när brukaren har svårt att styra? Hur får man brukarstyrning när brukaren har svårt att styra? processledare för implementering av Vård & Stödsamordning Inom SIMBA Ale, Kungälv, Stenungsund & Tjörn s kommuner och Psykiatriska kliniken,

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP)

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) 1(5) Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) Lagstiftningen om samordnade individuella planer (SIP) avser alla 1. SIP är den enskildes

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Samverkansrutin för landsting och kommun

Samverkansrutin för landsting och kommun Omvårdnadsförvaltningen 2015-09-03 Samverkansrutin för landsting och kommun Samordnad Individuell Plan (SIP) Inledning Sedan 1 januari 2010 finns i 2 kap. 7 Socialtjänstlagen och i 3 f Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Bilagor. Struktur för samverkan på lokal nivå. Chefsgrupp/lokalt chefsnätverk. Utvecklingsgrupp/Vård- och stödsamordnargrupp

Bilagor. Struktur för samverkan på lokal nivå. Chefsgrupp/lokalt chefsnätverk. Utvecklingsgrupp/Vård- och stödsamordnargrupp Bilagor Bilaga 1 Struktur för samverkan på lokal nivå Chefsgrupp/lokalt chefsnätverk För att främja samverkan finns en lokal grupp för chefssamverkan mellan SDF och Psykiatrin. Syftet är att besluta om

Läs mer

Samordnad individuell plan SIP SIP

Samordnad individuell plan SIP SIP Samordnad individuell plan SIP SIP Innehåll 1. Vad och varför Vad är vad? SIP-arbete Varför är det viktigt att använda SIP 3. Start och förberedelser Bedöma behov och starta ett SIP-arbete Samtycke Familjens/anhörigas

Läs mer

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan enligt lag sedan 2010 Sedan 2010 står det i socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL, att för personer som behöver

Läs mer

PRIO (Plan för riktade insatser inom psykisk ohälsa) satsningen

PRIO (Plan för riktade insatser inom psykisk ohälsa) satsningen PRIO (Plan för riktade insatser inom psykisk ohälsa) satsningen 2012-2016 PRIO är regeringens satsning för att förbättra livssituationen för personer med psykisk ohälsa. De prioriterade målgrupperna är

Läs mer

Antagen av Styrgruppen

Antagen av Styrgruppen Handlingsplan för implementering, utbildning och handledning gällande Vård- och stödsamordning 2019- Mellan Region Sörmland, Eskilstuna Kommun och Strängnäs Kommun Antagen av Styrgruppen 2019-02-01 INNEHÅLL

Läs mer

Denna överenskommelse är en bearbetad upplaga som ursprungligen författats gemensamt av regionförbundet och landstinget i Jönköpings län.

Denna överenskommelse är en bearbetad upplaga som ursprungligen författats gemensamt av regionförbundet och landstinget i Jönköpings län. 1(7) Överenskommelse om samordnade insatser för barn, mellan landsting och kommun, med utgångspunkt från aktuell lagstiftning i hälso- och sjukvårdslagen, socialtjänstlagen samt i föreskrifter och allmänna

Läs mer

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD UPPRÄTTAD: 2015-04-29 UTGÅVA: 1 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Ledningssystem DOKUMENTNAMN Samordnad individuell plan (SIP) ORGANISATION VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN HANDLÄGGARE Kvalitetshandläggare DOKUMENTTYP Riktlinje

Läs mer

Uppdaterat ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen

Uppdaterat ARBETSVERKTYG. Planeringsfasen ARBETSVERKTYG Planeringsfasen ANALYS/SAMMANFATTNING AV BEDÖMNINGSFASEN Utgå från En vanlig dag, Nätverkskarta, QLS-100 och Intervju. Tankar om förändring Vilka fördelar finns med förändringen? Vad hindrar

Läs mer

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan

Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Handlingsplan Samordnad Individuell Plan Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2014-10-30--2016-10-29 1. Definition av målgrupp/er

Läs mer

SIP Samordnad individuell plan

SIP Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan 2-3 maj Östergötland Viveca Axelsson och Karin Lindström w w w. u p p d r a g p s y k i s k h ä l s a. s e 2018-04-25 Viveca Axelsson Karin Lindström www.uppdragpsykiskhalsa.se

Läs mer

Samordnad individuell plan

Samordnad individuell plan Version 2014-04-10 Samordnad individuell plan Gemensamma riktlinjer för samverkan mellan kommunerna och landstinget avseende vuxna personer från 18 år som är i behov av insatser från båda huvudmännen samtidigt

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Mall Lokal överenskommelse om samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig psykisk sjukdom SU, Psykiatri: SDF/Kommun: 2 Innehållsförteckning Syfte... 3 Målgrupp... 3 1.

Läs mer

Riktlinjer vård- och stödsamordning

Riktlinjer vård- och stödsamordning SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE 2015-01-21 Beslutade av SN 75 2015-06-17 Riktlinjer vård- och stödsamordning ALLMÄNT En vård- och stödsamordnare är en särskilt utbildad person med mandat att ansvara för

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan

Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan Samordnad individuell plan (SIP) - ett verktyg i samverkan Bakgrund Samordnad individuell plan är lag sedan 2010 Många olika verksamheter ställer höga krav på samverkan En SIP kan öka tydligheten för familjen

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

SIP Samordnad individuell plan

SIP Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan 2015-04-21 karin.lindstrom@skl.se, viveca.axelsson@sollentuna.se Varför behövs SIP? Varför tror ni att det behövs en lagstiftning om samordning av insatser mellan socialtjänst

Läs mer

Klargör vad som ingår i biståndshandläggarens samordnande ansvar. Bilaga 4.

Klargör vad som ingår i biståndshandläggarens samordnande ansvar. Bilaga 4. Lokal rutin för personal inom Stockholms stads äldreomsorg och Landstingets hälso- och sjukvård för samverkan och upprättande av samordnad individuell plan (SIP) Version 2016-08-26 1 Version 2016-08-26

Läs mer

Att arbeta enligt RACT

Att arbeta enligt RACT Vård och stödsamordning och resursgruppsarbete Att arbeta enligt RACT Genomförandefasen av resursgruppsarbete Mål för arbetet Ökad självständighet och oberoende Ge brukaren underlag, kunskap och möjlighet

Läs mer

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län

Samordnad individuell plan (Sip) i Uppsala län ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Samtliga Förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-18

Läs mer

SIP Samordnad Individuell Plan

SIP Samordnad Individuell Plan SIP Samordnad Individuell Plan Rutin Antaget av Socialförvaltningens ledningsgrupp Antaget 2018-10-12 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Verksamhetsutvecklare RUTIN 2(7) 1. Inledning Enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

Foto: HK Andersson/Scandinav. Foto: HK Andersson/Scandinav Simple. Manual för samverkansmöten SIP VUXNA

Foto: HK Andersson/Scandinav. Foto: HK Andersson/Scandinav Simple. Manual för samverkansmöten SIP VUXNA Foto: HK Andersson/Scandinav Simple Foto: HK Andersson/Scandinav Manual för samverkansmöten SIP VUXNA 2016-05-02 Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring

Läs mer

Social dokumentation

Social dokumentation Sid. 1 (6) Programområde eller övergripande: Äldreomsorgen Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 100218 Verksamhet: Beslutad av: Socialnämnden 100218 13 Reviderad:

Läs mer

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP 2018 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län INLEDNING... 3 GEMENSAM LEDSTJÄRNA

Läs mer

Utbildning, handledning och implementering av vård- och stödsamordning i LGS-området

Utbildning, handledning och implementering av vård- och stödsamordning i LGS-området Handlingsplan 2013-2015 för Utbildning, handledning och implementering av vård- och stödsamordning i LGS-området Antagen av Temagrupp Psykiatri 2013-01-31/revidering 2013-11-27 antagen av temagrupp 2013-12-19

Läs mer

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP

Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Checklista för arbetet med samordnad individuell plan, SIP Aktivitet Hur? Verktyg ja nej Finns det en överenskommelse om samarbete mellan socialtjänst och sjukvård där ansvarsfördelning en framgår? Varje

Läs mer

Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos. Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA

Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos. Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA Foto: Oleg Kozlov/Mostphotos Manual för samverkansmöten SIP BARN OCH UNGA 2016-05-02 Inledning Samarbete över professions- och verksamhetsgränser är mer regel än undantag kring barn och vuxna i behov av

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig psykisk sjukdom

Lokal överenskommelse om samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig psykisk sjukdom Lokal överenskommelse om samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig psykisk sjukdom SU, Psykiatri Psykos, Psykosvård Öster Göteborg Stad, Örgryte-Härlanda Slutlig version

Läs mer

SIP samordnad individuell plan

SIP samordnad individuell plan SIP samordnad individuell plan Forum funktionshinder 20 mars 2018 Rebecca Hedenstedt, Samverkansstrateg Hässelby-Vällingby Vad är När ska SIP göras? Vad är När ska SIP göras? Vilka personer kan få Vad

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

Strategier. Metoderna kan lätt anpassas till att stödja den kunskap och erfarenhet som redan finns i stora resursgruppen.

Strategier. Metoderna kan lätt anpassas till att stödja den kunskap och erfarenhet som redan finns i stora resursgruppen. De strategier (metoder, verktyg välj själv) som beskrivs här är beprövade och bra verktyg. Använd dem för att nå mål och för att möta problem som uppstår under genomförandefasen. Metoderna kan lätt anpassas

Läs mer

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Socialförvaltning, Motala kommun Beslutsinstans: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Samordnad individuell plan, SIP

Samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan, SIP Viveca Axelsson Processledare Uppdrag Psykisk Hälsa SKL- Sveriges kommuner och Landsting Sollentuna kommun viveca.axelsson@sollentuna.se 073-9151048 Innehåll Syfte med SIP

Läs mer

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP 2017 INLEDNING... 3 GEMENSAM LEDSTJÄRNA OCH MÅLBILD... 3 BEHOV AV SAMORDNING... 4 SAMTYCKE... 4 PLANERING INFÖR SAMORDNINGSMÖTET... 4 KAN EN LEGAL

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Samordnad individuell plan (SIP)

Samordnad individuell plan (SIP) Samordnad individuell plan (SIP) Dem vi är till för - Hur kan vi göra den enskildes röst mer tydlig? - Hur kan vi underlätta för den enskilde och dennes anhöriga? - Hur kan vi bidra till att öka den enskildes

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Viveca Axelsson, Socionom, terapeut. viveca.axelsson@skl.se 08-452 74 32 viveca.axelsson@skl.se Samordnad individuell plan, SIP Barn och unga Asylsökande och nyanlända SIP ett redskap

Läs mer

Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul

Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul Samordnad individuell plan med stöd av IT-tjänsten Prator - öppenvårdsmodul Överenskommelse mellan Västerbottens läns landsting och kommunerna i Västerbotten. Överenskommelsen ska ge vägledning till samverkan

Läs mer

Överenskommelse - Samordnad individuell plan, SIP

Överenskommelse - Samordnad individuell plan, SIP Överenskommelse - Samordnad individuell plan, SIP 2017 SYFTE... 3 MÅL... 3 MÅLGRUPP... 3 ANSVARIG FÖR DOKUMENTET... 3 UPPFÖLJNING OCH REVIDERING... 3 HEMSIDA... 3 UPPRÄTTAD... 3 REVIDERAD OCH GODKÄND...

Läs mer

ETT GOTT LIV VAR DAG. Samordnad individuell plan, SIP

ETT GOTT LIV VAR DAG. Samordnad individuell plan, SIP Vård och omsorgsprojektet ETT GOTT LIV VAR DAG Samordnad individuell plan, SIP Rutinen gäller för Äldreomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Samordnad individuell plan,

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV222 Vård- och stödsamordning för vuxna med psykisk funktionsnedsättning, 7,5 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN 2018-11-09 RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Ej fastställd av Chefsforum 2018-11-09 Innehållsförteckning Inledning... 1 Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård... 1 Den

Läs mer

Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER

SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER SAMORDNARENS ARBETSUPPGIFTER Nätverkskarta, kontaktlista och inbjudan Sara Thil Annika Sköld Landberg 2010-09-16 Samordnarens arbetsuppgifter FÖRBEREDELSER När någon av huvudmännen uppmärksammat behovet

Läs mer

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne

SIP - Samordnad individuell plan. Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne SIP - Samordnad individuell plan Annika Nilsson-Wendel Verksamhetsutvecklare BUP Skåne Agenda Vad är det som gäller Syftet med SIP Hur gör man en SIP Film från SKL Styrande dokument Ramavtal Lokal överenskommelse

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

intk)1 4 21414...ne.,nek Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar av verksamheten

intk)1 4 21414...ne.,nek Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar av verksamheten ESLÖVS KOMMUN intk)1 4 21414...ne.,Nek SKANE SKANE Primärvården i Eslöv Psykiatri Skåne Båda huvudmännen har vidta it föl'ande åt ärder Se till att överenskommelsen om samverkan tillämpas i alla delar

Läs mer

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan mellan X kommun, Skaraborgs Sjukhus, Närhälsan, privata vårdgivare om samarbete och samordning av insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller

Läs mer

Integrerad Psykiatri

Integrerad Psykiatri Introduktion/presentation Integrerad Psykiatri Ett arbetssätt för samverkan och samordning där patienten/brukaren är huvudaktör Kristina Nilebrand Leg. Arbetsterapeuter/Case Manager SU/område 2/Affektiva

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län. Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län

Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län. Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län Vägledning för personal i kommuner och landsting i Stockholms län Samordnad individuell plan (SIP) för vuxna och äldre i Stockholms län Inledning... 3 Syftet med SIP... 3 Mål med SIP... 3 Målgrupper för

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna?

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Sara Esbjörnson, Högskolan i Borås Borås Stad, Stadsdelsförvaltning Väster Anders Hagqvist Vårdsamverkan Fyrbodal, Vänersborg Vad är en individuell

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 76-87 Tid: 2015-09-08, kl 13:00-16:15 Plats: 80 RJL 2015/ 1135 Sal A, Regionens hus Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län om samarbete kring

Läs mer

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre

Instruktion för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre för samordnad individuell plan i Skellefteå, inom området äldre Vad menas med samordnad individuell plan och när ska planen upprättas Enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen ska den enskilde

Läs mer

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast:

Socialpsykiatrin. våra tjänster. Reviderad senast: Socialpsykiatrin våra tjänster Reviderad senast: 180313 Socialpsykiatrin består av boendestöd och daglig verksamhet. Boendestödet är en hjälp i och utanför den egna bostaden. Målet är att stödja, upprätthålla

Läs mer