Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna."

Transkript

1 1 KRISTENDOMEN Syfte med kursen: att du får möjlighet att utveckla förmågan att analysera kristendomen och olika tolkningar och bruk inom denna. E C A Kunskaper om urkunder: Bibeln Kunskaper om kristendomens centrala tankegångar och konkreta religiösa uttryck Du har grundläggande kunskaper om Bibelns uppbyggnad och dess innehåll. Du har grundläggande kunskaper som du visar genom att beskriva viktiga tankegångar och riter. Du har goda kunskaper som du visar genom att förklara och visa på samband mellan viktiga tankegångar och riter. _ Du har mycket goda kunskaper som du visar genom att förklara, visa på samband och generella mönster kring viktiga tankegångar och riter. Kunskaper om likheter och skillnader mellan olika riktningar inom kristendomen Du för enkla resonemang om likheter och skillnader mellan katoliker, protestanter och ortodoxa. Du för utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan katoliker, protestanter och ortodoxa. Du för välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan katoliker, protestanter och ortodoxa. Betygsord: beskriva Betygsord: förklara Betygsord: se samband, resonera

2 2 Att vara kristen vad är det? Redan tidigt skrev de kristna en berömd sammanfattning av den kristna läran. Man kallar texten trosbekännelsen och varje söndag läses denna i tusentals kyrkor över hela världen. Trosbekännelsen: Vi tror på Gud fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Vi tror också på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår Herre, som är avlad av den Helige Ande, född av jungfru Maria, pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven, nedstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen från det döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda. Vi tror också på den Helige Ande, en helig allmännelig kyrka, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv. Den första delen säger att vi tror på Gud, som har skapat allt. Ingen vet hurdan Gud är, men hans kraft finns överallt. Gud har en speciell mening med människorna, och han bryr sig om varje människa som ber om hjälp. Man brukar jämföra Gud med en far som tar hand om sina barn. Andra delen talar om Jesus. För omkring två tusen år sedan lät Gud sig födas som människa och levde ett kort liv på jorden. Den gudamänniskan var Jesus Kristus. Han kallas i Bibeln för Guds son. Jesus dog på korset för att människor skulle få förlåtelse för sina synder. Genom sin död frälste (räddade) han alla från synd och evigt straff efter döden. Därför kallas Jesus också Frälsare. Jesus uppstod ur graven och togs sedan upp till Guds himmel. En dag ska han komma tillbaka, och då ska alla döda uppstå och dömas. Den tredje delen berättar om den helige Anden. Genom denna är Gud närvarande överallt för att hjälpa oss. När en människa döps får hon del av den helige Anden, som leder och hjälper henne i livet. Anden kan man se som Guds kraft ungefär. Synd brukar man förklara med att handla mot Guds vilja. Vad som är Guds vilja har kristna många olika tankar om. Somliga kristna menar att det är syndigt att dansa eller att gå på bio medan andra menar att synd helt enkelt är allt som skadar en själv eller andra. I kristna kyrkor talar man ofta om himlen, paradiset som väntar efter döden. Bibeln berättar att från början var allt i världen underbart och människorna var lyckliga. Så ska det åter bli en gång. Förr tänkte man sig att Gud bodde i himlen och fortfarande använder vi ordet för den plats eller det tillstånd där de troende i evighet ska få leva i Guds gemenskap. Det viktiga är att det eviga livet väntar hos Gud och att döden inte är slutet.

3 3 Enligt Bibeln och den kristna tron finns det en ond makt som kallas djävulen. Djävulen har fört in synden, döden och allt ont i världen. Han försöker locka oss bort från Gud och somliga säger att vi kommer att straffas för evigt i ett helvete där djävulen regerar om vi inte lever enligt Guds vilja. Många kristna menar att djävulen är detsamma som sjukdom, förtryck och annat som är ont. Man är inte kristen bara för att man tror att Jesus funnits och sagt det som står i Bibeln att han sagt. Man är inte heller kristen bara för att man tror att hans mamma hette Maria och hans pappa Josef eller för att man tror att Jesus blev korsfäst och dog. Kristen är man om man tror att: Jesus är Gud samtidigt som han är människa. Jesus är samtidigt 100 % människa och 100 % Gud. Jesus är Guds son som kom till människorna för att rädda oss till ett evigt liv efter döden Jesus offrade sig för oss människor för att vi skulle bli syndfria om vi tror på honom. Jesus uppstod från det döda Inom andra religioner tror människor också på en gudomlig makt, men det betyder ju inte att de är kristna. För en kristen är Jesus Kristus huvudpersonen. Han är räddaren (frälsaren) och för en kristen är tron på honom den enda vägen till frälsning. I Bibeln säger Jesus om sig själv: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. Det som kanske är svårast att förstå är hur Gud kan vara en enda gud när man också pratar om Jesus Kristus och den helige Anden. Blir inte detta tre gudomligheter? Kristendomen har försökt lösa detta problem genom en modell som kallas treenigheten. Gud visar sig på tre sätt: som far, som son och som helig ande. Gud är alltså tre personer i en = en treenig gud. Gud visar sig som en far som bryr sig om sina barn. Gud visar sig som Jesus, som kallas Guds son. Gud visar sig som Anden, Guds kraft. Ett annat sätt att beskriva vad kristendomen är att sammanfatta den såhär: Människan har gång på gång glömt bort Gud och brutit mot de överenskommelser som slutits mellan människor och Gud. Därför måste något ske för att rätta till detta. Jesus måste dö för att det skulle bli bra mellan människa och Gud. Gud tar alltså mänsklig gestalt och hjälper människan att återknyta kontakten med Gud genom Jesus lära. När Jesus uppstår från det döda visar han att döden kan besegras. Döden är människans värsta fiende, men den människa som tror på Jesus Kristus kommer att besegra döden och få evigt liv. Gud är kärlek och han älskar världen och människorna och vill därför rädda oss.

4 4 Att vara kristen innebär inte bara att man tror på ett speciellt sätt. Minst lika viktigt är vissa heliga riter (handlingar) man gör. Under nattvarden i kyrkan delar prästen ut en liten brödbit och lite vin. Men varför? När Jesus åt sin sista måltid med lärjungarna gav han måltiden med brödet och vinet en ny tolkning. Brödet han bryter är som hans kropp som kommer brytas sönder. Vinet som hälls ur kannan är som hans blod som kommer utgjutas på korset. Dessutom säger han att lärjungarna när de äter tillsammans i framtiden ska bryta brödet och dricka vinet till minne av honom. Nattvarden är en helig rit för de kristna. Vissa kristna ser nattvarden som en symbolhandling för att vara lite extra nära Jesus Kristus. Andra menar att brödet och vinet går igenom en förvandling och blir Jesus kropp och blod. Närheten till Jesus blir på så sätt ännu heligare Nattvarden är ett exempel på ett sakrament. Sakrament är ceremoniella handlingar där anden/kraften förmedlas till de kristna. Att vara kristen. Begrepp i den ordning de står i texten: trosbekännelsen frälsning (att frälsa) Helige Anden synd Djävulen treenigheten riter nattvarden sakrament Kristendomens första splittring Det är kanske inte så konstigt att kristendomen utvecklades olika beroende på land och de olika ländernas kultur och historia. Kristendomens första splittring hänger samman med det gamla romarrikets splittring. Det stora romerska riket hade redan år 395 delats upp i ett Västrom och ett Östrom. Delarna gled

5 5 allt mer isär. I Västrom talade man till exempel latin medan man i Östrom talade grekiska. Dessutom styrdes de två delarna på olika sätt och hade olika politiska problem att lösa. År 1054 gick det inte att hålla ihop kyrkan längre och nu splittrades också läran i två delar: Den katolska kyrkan i väst och den ortodoxa i öst. Orsaker till splittringen och olikheter som finns kvar idag mellan den katolska och den ortodoxa kyrkan Ledarskap Den kristna kyrkan leddes av biskopar. En biskop kunde ha ansvar för flera kyrkor och de präster som jobbade där. I Rom (huvudstaden i Västrom), bodde den ledande biskopen som var chef för alla de andra biskoparna. Han kallades för påve. Den ledande biskopen i Östrom kallades i stället för patriark. En orsak till att kyrkan splittrades var att påven tyckte att han skulle chefa också för patriarken, något som kyrkan i öst inte kunde gå med på. Inom den katolska kyrkan ser man fortfarande påven som den högsta inom kyrkan. Påven och hans närmsta medarbetare kan man se som kyrkans egen regering och de styr över alla katoliker oberoende av i vilket land katoliken bor. Inom den ortodoxa kyrkan finns det nu flera patriarker. Varje ortodoxt land har sin egen patriark som styr över sitt lands kyrka: till exempel den serbisk-ortodoxa, den grekisk-ortodoxa och den rysk-ortodoxa kyrkan. Frälsningsläran förlåtelse eller frihet I väst såg man, och ser fortfarande, frälsningen som att Gud då förlåter våra synder. Detta kopplas samman med Jesus död som vi redan sagt. I öst såg man det på lite annorlunda sätt. Det handlar inte så mycket om förlåtelse som om valfrihet. Jesus offerdöd på korset innebar att människan för första gången sedan Adam och Eva visades ut ur Edens lustgård kan välja att göra gott och rätt.

6 6 Kyrkan i öst den ortodoxa kyrkan Ordet ortodox betyder den rätta läran. Den ortodoxa kyrkan menar att den står för de äldsta, mest ursprungliga tankarna. I dag är antalet medlemmar i världen ungefär 200 miljoner och de flesta bor i de östra delarna av Europa. Gudstjänsten (när kristna kommer samman för att gemensamt be till och lovsjunga Gud) är som ett skådespel och handlar om Jesus liv. I de flesta kyrkorna står besökarna upp eller går omkring under gudstjänsten. Prästerna sjunger entonigt och vackert och läser böner och texter ur Bibeln. Han svänger ett rökelsekar och går runt i kyrkan så att alla kan se det. När man kommer in i kyrkan hamnar man i den avdelning som symboliserar jorden. En bit in finns ikonostasen som är en vägg täckt av heliga bilder ikoner som föreställer Jesus, Maria och lärjungar/apostlar. Ikonerna ses inte bara som bilder utan som fönster mot himlen och behandlas med stor respekt. Många har också egna ikoner i sitt eget hem. I ikonostasen finns tre dörrar och genom dem går prästerna ut och in. När prästen är bakom väggen är han i himlen, när han går ut kommer han med budskap från Gud till folket. Precis som inom den katolska och protestantiska kyrkan har man sakrament men man kallar dem mysterier. Både den ortodoxa och katolska kyrkan har sju sakrament, men det finns några skillnader. Skillnaderna är följande: Dopet: hela kroppen sänks ner under vatten i den ortodoxa kyrkan. Genom dopet får den som döps del av den helige anden och blir en medlem i kyrkans gemenskap Konfirmationen: sker direkt efter dopet. Här bekräftas dopet. Nattvarden: Brödet doppas i vin och serveras med sked Äktenskapet: Är förutsättningen för ett sexuellt samliv, men skilsmässor är tillåtna. Aborter är förbjudna precis som inom den katolska kyrkan. Till skillnad från inom den katolska kyrkan bör prästen vara gift om han inte är biskop. Ikonostas med ikoner

7 7 Kyrkans första splittring och den ortodoxa kyrkan. Begrepp i den ordning de står i texten: Västrom och Östrom biskop påve patriark frälsningslära ortodox gudstjänst ikonostas ikoner mysterier dop konfirmation Den katolska kyrkan Ordet katolsk betyder allmän. Kyrkan menar alltså att den vänder sig till alla människor i världen. Den katolska kyrkan är den största med ca en miljard medlemmar. Påven är kyrkans högste ledare och hans närmaste medarbetare kallas för kardinaler. Ibland skriver påven brev som skickas runt i världen. I dessa ger han allmänna råd eller svarar på frågor som ställs till honom. Det kan handla om hur man som katolik ska leva i samhället och i familjen. Det kan även gälla politiska frågor. För att bli påve måste du först bli präst och en kvinna kan inte bli präst inom den katolska kyrkan. Detta förklaras med att Jesus valde 12 lärjungar som skulle sprida hans budskap och dessa lärjungar var alla män. Katolikerna menar att den kristne måste kämpa för sin tro och för det goda. Goda handlingar är vid sidan av tron viktiga för frälsningen. De flesta som dör måste gå igenom en rening (skärseld) efter sin död. De flesta nuförtiden ser inte detta som en riktig eld, utan som ett slags tidlöst tillstånd där man lider av de synder man begått innan man tas upp till himlen och förenas i Guds gemenskap.

8 8 För den katolska kyrkan är gamla traditioner viktiga. Man vill inte förändra kyrkans regler för snabbt. Kyrkan är mitt uppe i ett arbete nu där man försöker skapa en balans mellan det moderna samhället och den katolska tron. Många katoliker vill ha snabbare reformer (förändringar) medan andra är oroliga för att den katolska kyrkan genom reformerna blir svagare och mindre viktig. En stor fråga för katolicismen är förbudet mot skilsmässor, preventivmedel och aborter. Vad gör man till exempel åt problemet med ett gift par som inte kan ha sex eftersom de bär på anlag för dödliga och plågsamma sjukdomar? Vad gör man åt problemet med alla som skadas svårt eller dör när de går igenom olagliga aborter? Vad gör man åt att en kvinna som misshandlats av sin man och lämnar honom sedan inte får gifta om sig? Den katolska kyrkan har sju sakramenten: Dopet: man blir medlem i de troendes gemenskap på jorden och brukar få sitt namn i samband med detta. Konfirmationen: brukar ske mellan ca 7 och 14 år beroende på tradition i landet man bor. Nattvarden: brödet och vinet förvandlas till Jesus kropp och blod även om man inte känner någon skillnad på smaken. Boten: När man biktar sig berättar man enskilt för prästen om sina synder och prästen påminner sedan om att Gud förlåter alla synder. Prästen uppmanar också till att man ska göra bot, det vill säga bättra sig och försöka rätta till det som blivit fel. Prästen har tystnadsplikt och får inte avslöja vad han hört under bikten ens för polisen. Äktenskapet: eftersom det är ett sakrament (helig handling) kan inte människan upphäva det Gud förenat. Skilsmässor är alltså inte tillåtna. Kyrkan säger också nej till sex före äktenskapet, till preventivmedel och aborter. Men många katoliker väljer att bryta mot förbudet att använda preventivmedel. De sjukas smörjelse: Prästen smörjer den svårt sjuke med olja och ber samtidigt att den sjuke ska bli frisk. Prästvigning: när biskopar eller präster invigs i sina tjänster. Prästerna måste leva i celibat (avstå från sex). Påven bor i Vatikanstaten i Rom

9 9 Den protestantiska kyrkan Den protestantiska kyrkan bildades först på 1500-talet. Den kom till genom att Martin Luther protesterade mot den katolska kyrkan. Det är därför den kallas för den protestantiska kyrkan. Sverige är sedan 1500-talet ett protestantiskt land och Svenska kyrkan tillhör den lutherska kyrkan. Luther menade att en människa inte behöver göra goda gärningar för att bli frälst. Det enda som krävs är att man tror på Gud. Eftersom frälsningen var en gåva från Gud, alltså gratis räckte det med att ro och lita till Guds kärlek till oss. Luther ville inte heller att de troende skulle vara så beroende av präster och påvar. I Bibeln fanns allt den troende behövde veta menade han och alla borde därför läsa Bibeln. Bibeln var alltså viktigare än kyrkans traditioner och i Bibeln finns bara två sakramenten beskrivna: dopet och nattvarden. De andra fem var bara senare traditioner. Det ska inte heller finnas någon påve, för det står det inte heller något om i Bibeln. I stället har man i varje protestantiskt land en ärkebiskop som chef för sitt lands kyrka. Det står inte heller något om skärselden i Bibeln, så därför tror man inte på detta tillstånd inom den protestantiska kyrkan. Inom den protestantiska kyrkan ser man nattvarden mer som en symbolisk handling, en minnesceremoni där man tackar för den kraft och frälsning Jesus död och uppståndelse innebär. Brödet och vinet förvandlas inte heller till Jesus kött och blod. Människor behöver inte heller leva i celibat och det finns ingen orsak till varför präster inte skulle kunna vara gifta. Eftersom äktenskapet inte är ett sakrament har den protestantiska kyrkan kanske haft det lite lättare att anpassa sig efter det moderna samhällets värderingar när det gäller sexualitet och äktenskap. Å andra sidan menar många att detta också varit ett problem eftersom kyrkan inte känns lika viktig när den inte står för ett tydligt alternativ. I Sverige ser många svenskar dopet, konfirmationen, vigseln i kyrkan och kristen begravning bara som traditioner där det religiösa blir helt ointressant. Kyrkan blir mindre viktig i människors liv och bara ca 2% av alla svenskar besöker till exempel kyrkans gudstjänster på söndagarna. När kyrkan blir mindre viktig för invånarna i ett land säger man att landet sekulariseras eller blir mer sekulärt. Men självklart finns det också i den protestantiska kyrkan konflikter mellan bevarare och förnyare. Inom de protestantiska kyrkorna i USA finns det till exempel stora spänningar mellan Pro life förespråkare som är emot aborträtten och de som tycker abort är ett val som är upp till varje kvinna att besluta om. Och långt ifrån alla tycker det är okej att kyrkan tillåter samkönade vigslar i Sverige.

10 10 Den katolska- och den protestantiska kyrkan. Begrepp i den ordning de står i texten: katolsk kardinal skärselden reformer bot (att bikta sig) tystnadsplikt de sjukas smörjelse prästvigning celibat protestanter ärkebiskop sekulariseras (sekulär) pro life-rörelsen Instuderingsfrågor Sidan 2-4 Hur ser den kristne Gud? Hur ser den kristne Jesus? Hur ser den kristne den helige Anden? Vad menas med ordet synd? Vad menar den kristne med himlen/paradiset? Vad är djävulen för de kristna? Vad måste man tro för att vara just kristen? Vad menas med begreppet treenigheten?

11 11 Vad menas med nattvard? Vad är sakrament? Sidan 4-6 Varför är det inte så konstigt att kyrkan splittrades under 1000-talet? På vilket sätt var frågan om vem som skulle leda kyrkan en orsak till splittringen? På vilket sätt var frälsningsläran en orsak till splittringen? Vad betyder ordet ortodox? Ungefär hur många medlemmar har den ortodoxa kyrkan och var lever de flesta? Redogör för den ortodoxa kyrkans gudstjänst. Redogör för hur det ser ut i en ortodox kyrka och hur de olika sakerna ska förstås? Vad menas med mysterier inom den ortodoxa kyrkan? Redogör för den ortodoxa kyrkans mysterier. Sidan 7-8 Vad betyder ordet katolsk? Ungefär hur många medlemmar har den katolska kyrkan? Vad kallas påvens närmaste medarbetare? Varför skriver påven så många brev? Varför kan en kvinna inte bli påve? Redogör för hur katoliker ser på goda handlingar och på skärselden. Redogör för den katolska kyrkans syn på traditioner och reformer? Redogör för den katolska kyrkans sakrament. Sidan 8-9 När bildades den protestantiska kyrkan och varför kallas den protestantisk? Hur såg Luther på goda handlingar och Bibelns betydelse?

12 12 Vilka sakrament har den protestantiska kyrkan och varför bara dessa? Hur styrs den protestantiska kyrkan? Hur ser den protestantiska kyrkan på: skärselden, nattvarden och celibatet? Varför har den protestantiska kyrkan antagligen haft det lite lättare att anpassa sig efter det moderna samhällets värderingar och varför kan detta också vara ett problem? Redogör för den konflikt som finns mellan bevarare och förnyare inom den protestantiska kyrkan. Vad heter den nuvarande påven och den nuvarande ärkebiskopen i Sverige? (se bildtexten nedan) Påve Franciskus träffar den svenska ärkebiskopen Antje Jackelén i Lund De är båda där för att högtidlighålla 500-års minnet av reformationen.

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn.

Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN. 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. Enligt kristendomen visar sig Gud på tre sätt: SOM FADERN, SONEN OCH ANDEN GUD ÄR ALLTSÅ TRE PERSONER I EN EN TREEING GUD 1. Gud visar sig som en FADER, som bryr sig om sina barn. 2. Gud visar sig som

Läs mer

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Hjälp människor som är i nöd Treenigheten är viktig = Gud är tre gestalter: Gud är Fadern, Sonen och Kristendomen Grundtankar Alla troende kristna tror på EN gud Kristna kallas de människor som följer Jesus Kristus lära Jesus är Messias Bibeln är den viktigaste och heligaste boken för kristna Bibeln är

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik

Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik 1 Kristendomen, världens största religion: Den ortodoxa kyrkan, den katolska kyrkan. Konflikter, förändringar och ekumenik Det stora romerska riket hade 395 delats upp i Västrom och Östrom. År 1054 splittrades

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE.

Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Kristendom lektion 4 Den katolska kyrkan Den äldsta riktningen är den Romersk- katolska kyrkan som började ta form redan några sekel efter Jesu verksamhet. Påven Kyrkans högste ledare kallas PÅVE. Dagens

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider.

Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. Religion = Organiserad tro på Gud med gemensamma traditioner och högtider. 2 saker religioner håller på med: Existentiella frågor = Livsfrågor, t.ex. meningen med livet, vad händer när man dör, hur började

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen

Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen Vem är Gud? Nr 2 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet TRO OCH TVIVEL "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Hebreerbrevet 11:1). Tron på Gud innebär inte

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Judendomen...2 Viktiga personer inom judendomen...2 Abraham...2 Moses... 2 David...2 Zoroastrism...2 Kristendomen... 3 Jesus liv...3 Historia...3 Katoliker... 4 Ortodoxa... 4 Protestanter...

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN

KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN DEN NÄST ÄLDSTA MONOTEISTISKA RELIGIONEN! Vid år 0 var Kanaans land/israel/palestina under romerskt styre. Romerska lagar Judarna förtrycktes Höga skatter MARIA OCH JOSEF Maria

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan

Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kristendomens splittring: Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan Kyrkans första 300 år Kyrkans förföljelse slutade med kejsarens Konstantin toleransdekret. Han arrangerade Första konciliet (kyrkomötet) i

Läs mer

Kristendomens utgångspunkter

Kristendomens utgångspunkter Kristendom Kristendomens utgångspunkter Kristendomen grundar sig på judendomen. Alltså Gud skapade världen, människan men också lagen. Gud är kärlek och han älskar människan. Utgår ifrån att Jesus är Messias,

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen

Kors och kärlek. Nr 4 i serien Kristusvägen Kors och kärlek Nr 4 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet KORSET När man går in i en kyrka ser man ofta ett kors över altaret eller på något annat ställe i kyrkorummet. Korset är en symbol för Jesu

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop på egen bekännelse Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Kyrkogångsbok för konfirmander

Kyrkogångsbok för konfirmander Kyrkogångsbok för konfirmander 2008-2009 Datum: Det är vi kyrkobesökare som är kyrkan, byggnaden. Det är vi som är Guds familj. Hälsa på någon kyrkobesökare som du inte känner! Låt gudstjänstens präst

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De olika kyrkorna,

Läs mer

Kristendomen. måndag 17 december 12

Kristendomen. måndag 17 december 12 Kristendomen Namnet kristendom Messias (hebr.) = Kristus (grek.) = den smorde Grundtankar Gud blir människa - Jesus Gud visar sin kärlek genom att offra sig själv (som Jesus) Kärleken gäller alla, även

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Elev 1 Kristendom. Religions frågor

Elev 1 Kristendom. Religions frågor Elev 1 Kristendom Religions frågor 1. Vilken roll har Jesus i kristen tro? Han var den så kallade messias den smorde som är gud som blir en människa, Jesus han visar sin kärlek som gud genom att offra

Läs mer

KATEKES FÖR DEN KRISTNA LÄRAN

KATEKES FÖR DEN KRISTNA LÄRAN Korstecknet. KATEKES FÖR DEN KRISTNA LÄRAN DEN KRISTNES BÖNER Korstecknet görs med högra handen från pannan till bröstet och från vänstra axeln till den högra. Det är en påminnelse om dopet i den Treenige

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~

INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ Frågor sid 188 INSTUDERINGSFRÅGOR ~ KRISTNA INRIKTNINGAR ~ 1. Varför förföljdes de kristna ibland i romarriket? Det fanns bara kristna församlingar på ett fåtal platser i Rom och vid den här tiden fanns

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

S:ta Clara kapellförsamling Lindesnäsvägen 2b ; Karlskrona Tel: hemsida:

S:ta Clara kapellförsamling Lindesnäsvägen 2b ; Karlskrona Tel: hemsida: S:ta Clara kapellförsamling Lindesnäsvägen 2b ; 371 45 Karlskrona Tel: 0455-228 51 hemsida: http://karlskrona.rkkweb.nu Korstecknet. DEN KRISTNES BÖNER Korstecknet görs med högra handen från pannan till

Läs mer

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige.

Kristendomen. Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Kristendomen Historien, de tre inriktningarna, centrala tankegångar, bibeln och kristendomen i Sverige. Historien - Lärjungarna fortsatte prata om Jesus och tron efter han dött. - Alla var välkomna, kvinnor,

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7

Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 Kristendomens Historia -repetition från årskurs 7 När Jesus dog kring år 30, så fortsatte hans lärjungar och vänner att träffas och fira gudstjänst. Där läste man ur gamla testamentet och apostlarnas brev

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G M E D I A I N M O T I O N Lärarhandledning: Kristendom, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

KRISTENDOM Centralt innehåll

KRISTENDOM Centralt innehåll 1 KRISTENDOM Centralt innehåll Religion Kristendom Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler Heliga platser och rum Centrala tankegångar inom kristendomen Berättelser ur Bibeln Kristendomens betydelse

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Kristendomen. Kloster

Kristendomen. Kloster Kristendomen De kristna förföljs Kristendomen kommer från Rom. Många berättade om Jesus, och ännu fler lyssnade. När det blev tillräckligt många bildades församlingar När människorna trodde på någon annan

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15

Församlingsordning. * 2 Tim 3:16 17, Apg 15 Församlingsordning Version 2013-11-24 Identitet Vi är en kristen kyrka som bekänner sig till Jesus Kristus och den världsvida allmänna kyrkan, som växte fram under det första århundradet efter Jesus födelse.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING

ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INNEHÅLL UPPDRAG, VÄRDERINGAR & STRATEGI Identitet Bibeln Teologi Gudstjänst Organisation 3 4 4 7 14 17 ETT FOLK PÅ VÄG FÖRSAMLINGSORDNING INLEDNING Syftet med vår församlingsordning

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare

Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. L = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare Högmässa i fastan Tecknet i gudstjänstordningen utmärker de moment under vilka församlingen står. = liturg, F = församling, S = försångare, förebedjare, textläsare I Inledning Inledande musik (preludium

Läs mer

"När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem...

När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem... Predikan vid sändningsmässan Daniel Brattgård "När Jesus såg folkskarorna, gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem..." Så var det vid

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Grunderna i KRISTNA TRON. Bjørg Farstad

Grunderna i KRISTNA TRON. Bjørg Farstad Grunderna i KRISTNA TRON Bjørg Farstad 2 Grunderna i KRISTNA TRON Av Bjørg Farstad Utgiven av: Kids With Integrity Sweden ISBN-978-91-975871-1-2 Copyright Kids With Integrity Sweden www.kidswithintegrity.cc

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 765 Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon (jfr Ps 81:17) Herren bespisar sitt folk med bästa vete, ja, med honung ur klippan mättar han dem. Inledning I dag är det Eukaristins dag. Kyrkan,

Läs mer

GUDSTJÄNSTORDNING. Var ärliga och rättvisa. (5 Mosebok 16:18-20)

GUDSTJÄNSTORDNING. Var ärliga och rättvisa. (5 Mosebok 16:18-20) EKUMENISK GUDSTJÄNST Introduktion Denna gudstjänstordning understryker vikten av att röra sig från diskussion om enhet, rättvisa och barmhärtighet till handling och konkret förpliktelse till aktioner för

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer