SeQF, utbildningsbakgrund, behörighetsintygande och studieomdöme och studieoch yrkesvägledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SeQF, utbildningsbakgrund, behörighetsintygande och studieomdöme och studieoch yrkesvägledning"

Transkript

1 SeQF, utbildningsbakgrund, behörighetsintygande och studieomdöme och studieoch yrkesvägledning A g n eta W a l lin a g n e t a. w allin@folk bildnings radet. se

2 Sveriges referensram för kvalifikationer - SeQF För att öka rörlighet och jämförbarhet i hela Europa har man enats om att beskriva kvalifikationer på åtta nivåer. För att synliggöra kompetens och resultat av lärande oavsett var och hur det inhämtats. Gäller både formellt lärande, icke-formellt lärande och informellt lärande. Ett närmande mellan den offentliga utbildningssfären, folkbildningen, arbetslivet, yrkesbranscher mm. Allmän kurs författningsreglerades från och med 1 juli Studerande på allmän kurs som uppnått fullständig grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller högskola placeras på SeQF-nivå 4. Studerande på allmän kurs som uppnått kunskaper motsvarande grundskolenivån enligt Folkbildningsrådets riktlinjer och bedöms kunna tillgodogöra sig studier på gymnasienivå placeras på SeQF-nivå 2. De folkhögskolor som önskar få en särskild kurs placerad på en SeQF-nivå 2, 4, 5 eller 6 ansöker hos Myndigheten för yrkeshögskolan som beslutar och utfärdar kompetensbevis.

3 SeQF svenska referensramen

4 SeQF och folkhögskolorna SeQF-nivå-4 innebär både fullgjord omfattning och fullgjort innehållskrav, dvs 7 eller 10 ämnen. Oavsett nivå på studieomdömet. Man kan få SeQF-intyg även om man avsagt sig utfärdande av studieomdömet. SeQF ger inte i sig behörighet. SeQF beskriver nivån på utbildningen och kan ses som ett komplement till och ett förtydligande av folkhögskolans behörighetsintyg. Genom att varje folkhögskola beskriver sina mål och förväntade läranderesultat för den samlade allmänna kursen som helhet värnas både folkhögskolans frihet och folkhögskolans särart. Läranderesultaten ska täcka in beskrivningarna av respektive SeQF-nivå. Vid tveksamheter om en studerande verkligen når upp skolans läranderesultat för SeQF, trots fullgjorda behörigheter, bör detta leda till en utvärdering av kursen. Hade kursen kunnat ha ett annat upplägg? En annan prioritering? Andra stödformer? Vad kan vi ändra på till nästa läsår? Folkhögskolan behöver inte utfärda intyg till de som studerar på allmän kurs på grundskolenivå och som fortsätter på allmän kurs på gymnasienivå. Folkbildningsrådet har uppdraget att granska kvaliteten och folkhögskolornas eget kvalitetsarbete vad gäller den allmänna kursen och samt intygandet av SeQF. Folkbildningsrådets uppföljning kommer baseras på skolans dokument kring SeQF.

5 SeQF-intygen Intygen planeras finnas i Schoolsoft innan vårterminen är slut. Finns också som pdfmall. En studerande som fått omfattningskravet intygat, men inte uppnått grundläggande behörighet, och som efter studierna på folkhögskolan kompletterar enstaka ämne på komvux, kan vid uppnådd grundläggande behörighet komma tillbaka till folkhögskolan och då erhålla ett SeQF-intyg. Detta eftersom man kan bli klar enligt folkhögskolans modell - även om man kompletterar på komvux - bara omfattningskravet är fullgjort på folkhögskolan. (Innebär inte att skolan ska utfärda ett nytt behörighetsintyg, bara SeQF-intyget.)

6 Utbildningsbakgrund - förklaringar EjGrund Grund Gym1 Gym2 UtGym Gym3Yhsk Gym3Hsk Hog Ej fullgjord grundskolenivå, eller fullföljd eller ej fullföljd grundsärskola eller gymnasiesärskola. Fullgjord grundskolenivå Kommentar: bedöms av folkhögskolan kunna studera på allmän kurs gymnasienivå. Fullgjord grundskolenivå och ej fullgjord eller avbruten gymnasieutbildning Kommentar: kan ha studiebevis eller samlat betygsdokument eller ej fullständigt slutbetyg. Fullgjord 2-årig gymnasieutbildning eller motsvarande på fhsk/komvux. Kommentar: kan ha avgångsbetyg från gamla linjegymnasiet eller etappmodell från komvux eller allmän behörighetsintyg från folkhögskola. Fullgjord utländsk gymnasieutbildning men saknar grundläggande behörighet till högskolan. Fullgjord 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande på fhsk/komvux, med grundläggande behörighet till yrkeshögskolan men saknar grundläggande behörighet till högskolan. Kommentar: kan ha yrkesexamen. Fullgjord 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande på fhsk/komvux med grundläggande behörighet till högskolan. Kommentar: kan ha högskoleförberedande examen eller motsvarande, även yrkesexamen med komplettering av Sve/Sva 2 och 3 och Eng 6 eller av UHR godkänd utländsk gymnasieutbildning med komplettering av nödvändiga ämnen upp till grundläggande behörighet eller ett fullständigt slutbetyg som ger grundläggande behörighet. Högre utbildning Folkbildningsrådets definition av korttidsutbildade = saknar grundläggande behörighet till högskolestudier, d.v.s. de sex första nivåerna.

7 Behörighetsintygande Omfattningskrav = minst ett år måste vara en allmän kurs men sammanlagt ska den studerande ha motsvarande tre hela år på gymnasienivå enligt något av fyra alternativ. Omfattningen kan vara fullgjord även om inte hela innehållskravet är fullgjort. Kurser från tidigare studier som kan ersätta ämnesbehörigheter i folkhögskolans innehållskrav för grundläggande behörighet. Listan finns på Alla intyg och behörighetsintyg ska arkiveras för framtida behov i minst 50 år. Även pappersarkivering. Informera de studerande om hur ni hanterar personuppgifter och hur ni sparar uppgifter. En nationell betygsdatabas planeras. Troligtvis blir det en utbyggnad av UHR:s betygsdatabas BEDA. Kommer troligen leda till att folkhögskolorna ska skicka in uppgifter både från behörighetsintygen och från SeQF-intygen.

8 Behörighetsintygande, forts Behörigheter i enstaka ämnen kan ges på både allmän kurs och särskild kurs oavsett längd på kursen. Men det måste alltid vara knutet till en fullgjord kurs på folkhögskola och folkhögskolekursen måste också anges på behörighetsintyget. UHR har upplevt ett problem med fördaterade intyg vid antagning till kurser som startar i januari och som har 1 december som sista kompletteringsdatum. De har meddelat att de skärper sin koll av intyg så de motsvarar de planerade kurstiderna. Man kan inte intyga en kurs förrän den är fullgjord och det är den först när den planerade kursen är klar. Minimikravet på 30 veckor för en allmän kurs för studieomdöme och omfattningskrav handlar om den planerade kurstiden, inte hur länge den studerande behöver studera. Dela upp 1b-kurser i 1a1 och 1a2 så att intygade ämneskurser i folkhögskolans grundläggande behörighet motsvarar informationen på intygets baksida. Intyg undertecknas av rektor (eller t.f. rektor enligt delegationsordning)

9 Vad är en allmän kurs? Ska vända sig främst till korttidsutbildade och den som är i behov av behörighetsgivande studier. En allmän kurs ska kunna vara en del av en längre behörighetsgivande studiegång. Ska ha en bredd av allmänna ämnen för att få ett bra underlag för att kunna bedöma studieförmågan. Ska till minst hälften innehålla behörighetsgivande ämnen. Även om alla ämnen är behörighetsgivande bör man ändå se till att den sammantaget har en viss ämnesbredd. Om den allmänna kursen är starkt profilerad upp till halva kurstiden bör den andra hälften innehålla ämnen som inte tillhör profilen. Om skolan erbjuder många valbara ämnen måste skolan särskilt bevaka varje studerandes studieplan som helhet, så att den studerande verkligen är registrerade på rätt kurstyp.

10 Tillträdesproposition 2017/18:204: Fler vägar till kunskap en högskola för livslångt lärande Tillträdesutredningens förslag, SOU 2017:20, hade en mängd förslag. Propositionen svarar inte på alla de förslag som utredningen lämnade, dessa frågeexempel kvarstår att besvaras: Ska meritpoängen finnas kvar? Ska gymnasieskolan byta från kursbetyg till ämnesbetyg? Ska 22/3 -regeln som idag är en rekommendation skrivas in i förordningen? Ska man införa ett behörighetsprov? Ska man få konkurrenskomplettera? Vi vår avvakta kommande regeringsbeslut kring detta. Regeringens proposition vill att riksdagen endast ska ge ramarna för tillträdet och sedan är det regeringen som ska föreskriva om detaljerna. Grundläggande behörighet ska grunda sig på kompetenser (det som idag ger grundläggande behörighet ska fortsatt också gälla.) Urvalet ska fortsatt vara minst 1/3-del betyg, minst 1/3-del högskoleprov och högst 1/3-del som högskolorna själva kan bestämma över. Vissa undantag kan dock regeringen komma att besluta om

11 Studieomdömet vad är nytt? Sätta: - skolan avgör på vilka allmänna kurser studieomdöme ska sättas på grundskolenivå - studieomdöme ska sättas på alla fullgjorda läsår på gymnasienivå - alla satta studieomdömen ska rapporteras till Folkbildningsrådet. Informera: Den studerande ska få information om satt studieomdöme. Skolan avgör om satt studieomdöme ska meddelas den studerande muntligt eller skriftligt. Utfärda: Skolan avgör när studieomdömet utfärdas på skolans eget intyg. När omfattningskravet är uppfyllt utfärdas det på behörighetsintyget. Den studerande kan avsäga sig omdömessättning helt på grundskolenivå, men kan endast avsäga sig utfärdandet på intyget på gymnasienivå. Samma krav på närvaro och deltagande för studieomdömet som för fullgjord kurs och omfattningskrav i behörighetsmodellen. Och därmed också för SeQF.

12 Vad innebär deltagarna i allmän kurs ges tillgång till studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en verksamhet för människor vid olika former av brytpunkter. Vägledning är ett stöd vid övergångar mellan olika skolstadier eller från skola till arbete samt vid omställningar av olika slag. Studie- och yrkesvägledning är en process där den studerande ska få stöd i att öka medvetenheten om sig själv, medvetenheten om valalternativ samt relationen mellan sig själv och alternativen. Dessutom ska den studerande få stöd för att öka sin valkompetens, lära sig fatta beslut och genomföra beslut.

13 Vad kan ges tillgång till studie- och yrkesvägledning innebära på fhsk? Att ha en samlad planering för hela skolans syv-verksamhet: Vilka? Vad? När? Vem Vem kan undervisa de studerande om utbildningsväsendet och om arbetsmarknaden? Vem kan samtala med den studerande om utbildningsväsendet och om arbetsmarknaden? Vem kan ge den studerande vägledning i olika valsituationer och brytpunkter? Vem är skolans expert på folkhögskolans behörighetsmodell och dess relation till andra utbildningsformer?

14 Agneta Wallin handläggare folkhögskolefrågor

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2/13 Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till

Läs mer

Villkorsanvisning för folkhögskolans behörighetsintygande

Villkorsanvisning för folkhögskolans behörighetsintygande 2018-12-12 Diarienr 397, 2018, 03 1 (14) Villkorsanvisning för folkhögskolans behörighetsintygande Gäller från och med 2019-01-01. Behörighet tillträde till högre studier Grundläggande behörighet till

Läs mer

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs

Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs 2018-12-12 Diarienr 399, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för SeQF och folkhögskolans allmänna kurs Gäller från och med 2019-01-01 SeQF Sveriges referensram för kvalifikationer Sveriges referensram för

Läs mer

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2013-10-08 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till yrkeshögskolan (fr o

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Villkorsanvisning för folkhögskolans studieomdöme

Villkorsanvisning för folkhögskolans studieomdöme 2018-12-12 Diarienr 396, 2018, 03 1 (9) Villkorsanvisning för folkhögskolans studieomdöme Gäller från och med 2019-01-01. Studieomdöme en egen unik form för bedömning Studieomdöme är folkhögskolornas egen

Läs mer

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier

Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier Allmän kurs på folkhögskola en väg till högre studier INNEHÅLL Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans allmänna kurs Grundläggande behörighet till högre studier Särskilda behörigheter Behörighet

Läs mer

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs?

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Information till folkhögskolestuderande Folkhögskolornas informationstjänst 2012 Innehåll: Behörighet till högskolan

Läs mer

Riktlinjer och villkor för intyg och behörighet och studieomdömen

Riktlinjer och villkor för intyg och behörighet och studieomdömen Bilaga 7 Riktlinjer och villkor för intyg och behörighet och studieomdömen Informationsrutiner Kursansvarig på respektive kurs informerar dig om villkor för ditt Kursintyg i början av varje kursstart.

Läs mer

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER 1 Innehåll Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans Allmänna kurs Behörighet till högskola, yrkeshögskola och folkhögskolans eftergymnasiala

Läs mer

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare blir

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 En ny modell för behörighetsgivning på landets folkhögskolor införs successivt under de kommande åren. Den styr hur folkhögskoledeltagare

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14

ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14 April 2013 ANVISNINGAR FÖR FOLKHÖGSKOLORNAS STUDIEOMDÖMEN - att gälla fr. o. m. läsåret 2013/14 Vad är studieomdöme? Studieomdöme är folkhögskolornas egen form för bedömning av den studerandes förmåga

Läs mer

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA

BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA BLI BEHÖRIG TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA GENOM FOLKHÖGSKOLA 1 FOLKHÖGSKOLESTUDERANDE PÅ ALLMÄN KURS KAN BLI BEHÖRIGA TILL HÖGSKOLA OCH YRKESHÖGSKOLA. HÄR BERÄTTAR VI HUR DET GÅR TILL. Innehåll Folkhögskolans

Läs mer

Fokus på Verksamhetsrapporte ringen

Fokus på Verksamhetsrapporte ringen Fokus på Verksamhetsrapporte ringen del 2 april 2016 Utöver insändning och sista datum för korr Påminnelse via mail från SCB Statistikrapport alt. skolrapport och Lägesrapport skickas till alla skolor

Läs mer

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH 2018-07-06 Diarienr 202, 2018, 07 1 (5) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar

Läs mer

Gull-Britt Johansson Förvaltningschef Telefon

Gull-Britt Johansson Förvaltningschef Telefon TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Bildnings- och kulturförvaltningen Diarienummer 160537/1 Landstingsstyrelsen Yttrande över Nivåplacering av folkhögskolornas allmänna kurser i den nationella referensramen för kvalifikationer

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Dnr 166, 2015, 03 2015-08-06!!! FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

Dnr 166, 2015, 03 2015-08-06!!! FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Dnr 166, 2015, 03 2015-08-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2/ Innehåll: 1) Behörighet till högskolan. Sid 3-5 2) Behörighet till yrkeshögskolan. Sid 5-6 3) Äldre

Läs mer

Statsbidrag till folkhögskolor 2018

Statsbidrag till folkhögskolor 2018 Statsbidrag till folkhögskolor 2018 Villkor och fördelningskriterier Dnr 387, 2017, 091 www.folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2018 INNEHÅLL Förord... 4 1. Inledning... 5 2. Utbildningsformen folkhögskola...

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning

Lathund om tillträde till högre utbildning Lathund om tillträde till högre utbildning Omvärldskunskap som stöd vid studieplanering på folkhögskolan. Ett komplement till Folkbildningsrådets Riktlinjer för folkhögskolans behörighetsintygande. Agneta

Läs mer

156 folkhögskolor över hela landet

156 folkhögskolor över hela landet En annan chans till fullföljda studier och jobb! 156 folkhögskolor över hela landet Varje folkhögskola är en fri och självständig skola 113 skolor drivs av folkrörelser och organisationer 43 drivs av landsting

Läs mer

Remisspromemoria. Utbildningsdepartementet

Remisspromemoria. Utbildningsdepartementet Remisspromemoria 2016-07-12 Utbildningsdepartementet Nivåplacering av folkhögskolornas allmänna kurser i den nationella referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande Sammanfattning Under hösten

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2018 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2018 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler

Tillträdesregler för högskoleutbildningar. Nya tillträdesregler Tillträdesregler för högskoleutbildningar Om du vill börja läsa en utbildning på grundnivå på universitet eller högskola måste du ha vissa förkunskaper för att kunna antas. Detta kallas för behörighet.

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Tillträde till högskolan

Tillträde till högskolan 2018-09-14 Erica Finnerman Tillträde till högskolan Information kring senaste ändringarna Ändringar i 7 kap. högskoleförordningen juli 2018 Grundläggande behörighet 1 Nödvändiga kompetenser för grundläggande

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Uppdraget Att göra en översyn av hela systemet för tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Förord Inledning Statens mål och syften Folkbildningsrådet Utbildningsformen folkhögskola...

Förord Inledning Statens mål och syften Folkbildningsrådet Utbildningsformen folkhögskola... 0 INNEHALL Förord... 4 1. Inledning......... 5 1.1. Statens mål och syften... 5 1.2. Folkbildningsrådet... 5 2..... Utbildningsformen folkhögskola... 7 2.1. Allmänt... 7. 2.2. Självständiga folkhögskolor...

Läs mer

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Tillträde för nybörjare - ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning SOU 2017:20 Tillträde vad är det? Behörighet de krav på förkunskaper som ställs. Urval sättet att rangordna

Läs mer

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg

2014-09-29. Nya tillträdesregler. Leif Strandberg Nya tillträdesregler Leif Strandberg Nya tillträdesregler - bakgrund Tre vägar till den öppna högskolan (SOU 2004:29, feb 2004) Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140,

Läs mer

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens

Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens Validering/bedömning av reell kompetens Vägledarkonferens 2017-02-23 Aleksandra Sjöstrand Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Varför validering? Jag kontaktade universitetet så fort

Läs mer

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018 PM - Resultat i gymnasieskolan Läsåret 2017/2018 Sammanfattning Nynäshamns gymnasium rapporterade 72 avgångselever till UHR 1 läsåret 2017/2018 o 67 avgångselever erhöll en gymnasieexamen o Fem elever

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen?

Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Validering vad är det och hur kan validering vara till nytta för målgruppen? Högbodagarna 25 oktober 2018 Marianne Andrén Kompetensstrateg, Region Gävleborg Avd. Arbetsmarknad och kompetens Definition

Läs mer

Utbildningssystemet & studievägledning

Utbildningssystemet & studievägledning Utbildningssystemet & studievägledning - En del av Studieplaneringskursen Studie- och yrkesvägledare för Komvux-elever, Sandra Hahn sandra.hahn@folkuniversitetet.se 2013-09-04 Utbildningssystemet och studievägledning

Läs mer

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan 2011-2012 2 Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan Innehåll Sammanfattning 4 Studieomdömen 5 Avvikelser och deras orsak 6 Omdömen till

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan 2010-2011 2 Innehåll Sammanfattning 4 Studieomdömen 5 Avvikelser och deras orsak 6 Omdömen till 47 procent av deltagare i Allmän kurs 6 Utveckling sedan

Läs mer

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg 2016-03-24 Amer Chuhan Viveka Sahlberg Stöd för vägledare 1 Utfärdande av slutbetyg från komvux Regeringen har förlängt övergångsbestämmelserna

Läs mer

Senast uppdaterad 1/ Instruktioner för Folkhögskolans deltagare

Senast uppdaterad 1/ Instruktioner för Folkhögskolans deltagare Senast uppdaterad 1/7 2018-11-23 Instruktioner för Folkhögskolans deltagare 2/7 Instruktioner Personnummer Ange personnummer. För deltagare utan personnummer anges samordningsnummer. Saknas det anges TF

Läs mer

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017

Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017 1 februari 2017 Folkhögskolan, deltagarstatistik, 2017 Välj fil Om skolan är ansluten till Schoolsoft Du lämnar uppgifterna genom att ta ut en textfil ur systemet. Vilka uppgifter som efterfrågas står

Läs mer

Senast uppdaterad 1/ Instruktioner för Folkhögskolans deltagare

Senast uppdaterad 1/ Instruktioner för Folkhögskolans deltagare Senast uppdaterad 1/8 2019-01-08 Instruktioner för Folkhögskolans deltagare 2/8 Instruktioner Personnummer Ange personnummer. För deltagare utan personnummer anges samordningsnummer. Deltagare utan personnummer

Läs mer

Instruktioner för Folkhögskolans deltagare

Instruktioner för Folkhögskolans deltagare Senast uppdaterad 1/8 2019-08-13 Instruktioner för Folkhögskolans deltagare Nytt för 2019 Nya kurstyper: SFI i egen regi (kurstyp 28) - Deltagare som läser motsvarande SFI där folkhögskolan är anordnare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2010:2020 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Den svenska referensramen för kvalifikationer

Den svenska referensramen för kvalifikationer Den svenska referensramen för kvalifikationer Vägen till beslut och det nya regelverket Implementeringskonferens 11 november 2015, Carina Lindén, Presentationens upplägg Process från rekommendation till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2011:1020 Utkom från trycket den 20 september 2011 utfärdad den 8 september 2011. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Valideringsdelegationen (U 2015:10) Dir. 2018:101

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Valideringsdelegationen (U 2015:10) Dir. 2018:101 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Valideringsdelegationen 2015 2019 (U 2015:10) Dir. 2018:101 Beslut vid regeringssammanträde den 30 augusti 2018 Ett utvidgat uppdrag Regeringen beslutade den 19 november

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Handledning: Att söka till högskolan

Handledning: Att söka till högskolan Sida 1 av 5 Handledning: Att söka till högskolan Du kan med stöd av denna Power Point-serie göra en grundlig beskrivning av de regler för behörighet och urval som gäller för högskolan för elever som läser

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. 2014

Variabelförteckning fr.o.m. 2014 Variabelförteckning fr.o.m. Variabel Folkhögskola, skolkod Radnummer Kursnummer Förklaring Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar sina kurser. Kursnumret

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH)

SOU 2017:20 (U2017/01213/UH) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Christoffer Svensson 08-563 085 06 christoffer.svensson@uka.se 2017-06-13 131-144-17 Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-05-04 Handläggare Robert Jägare Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 maj 2017 Ärende 4

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Skolans styrdokument Riksdagen Regeringen - nationella program - programmens struktur - programmens omfattning

Läs mer

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö.

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. 2013-06-19 Glokala Folkhögskolan arbetar efter Statens syfte med Folkbildningen. Statens stöd till folkbildningen skall

Läs mer

Valideringscentrum Gävleborg

Valideringscentrum Gävleborg Valideringscentrum Gävleborg Samordnar och stödjer utvecklingen av ett hållbart, strukturerat och långsiktigt regionalt valideringsarbete Marianne Andrén Samordnare, sakkunnig Valideringscentrum Gävleborg

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Nacka gymnasium Samhälle

Nacka gymnasium Samhälle Nacka gymnasium Samhälle Helen Bejmar, rektor Oskar Ungerstedt, bitr rektor Carina Lord, studievägledare 2019-04-05 Nacka gymnasium 2 Program för kvällen Betygsdokument Ansökan till högskola mm Komplettering

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan

Studieomdöme, behörighet och avbrott. i folkhögskolan Studieomdöme, behörighet och avbrott i folkhögskolan 2009-2010 Folkhögskolorna utfärdar grundläggande behörighet för högskolestudier efter bedömning av dels antalet studieår, dels kunskaper i kärnämnen.

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare UTDRAG UR: Högskoleförordningen (1993:100) uppdaterad t o m SFS 2013:695 Dels kapitel 7, dels Bilaga 3 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå

Läs mer

Studeranderätt Folkhögskoleförvaltningen

Studeranderätt Folkhögskoleförvaltningen 1 (11) Studeranderätt Folkhögskoleförvaltningen Dnr FHSK 2017-00032 Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-167 67 10 Webbplats: www.vgrfolkhogskolor.se

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom besöksnäringen, 300 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen

Läs mer

Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(7)

Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Fastställandedatum: Fast dat Giltigt t.o.m.: datum Upprättare: Åsa L Hannus Fastställare: Fast Studeranderätt vid Region Gävleborgs folkhögskolor Innehåll 1.

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Landstinget Dalarnas folkhögskolors studeranderättsliga standard 2018

Landstinget Dalarnas folkhögskolors studeranderättsliga standard 2018 Datum 2018-05-16 Sida 1 (5) Dnr LD18/01684 Landstinget Dalarnas folkhögskolors studeranderättsliga standard 2018 Folkhögskolornas studeranderättsliga standard är det dokument där studerande, personal och

Läs mer

Variabelförteckning Reviderad

Variabelförteckning Reviderad Variabelförteckning Reviderad 2011-07-05 Rapportfält Variabel Anm 1 Folkhögskola, skolkod Unik kod tilldelas skolan av SCB 2 Radnummer 3 Kursnummer Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal vuxenutbildning... 2 1.4 Kommunens ansvar för att erbjuda

Läs mer

Nätverk för validering inom högre utbildning

Nätverk för validering inom högre utbildning Nätverk för validering inom högre utbildning - Validering och bedömning av reell komptetens Marianne Andrén 2017-03-17 Nätverk för validering inom högre utbildning Startade 2016 på initiativ av Malmö högskola,

Läs mer

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista.

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Listan visar exempel på begrepp som används inom utbildning och inom det kommunala informationsansvaret. Listan kan tjäna som underlag för att ge exempel på vanliga

Läs mer

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete

Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands. Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vidare studier Vad kan jag välja? Universitet/Högskola Yrkeshögskola Basår Studera utomlands Folkhögskola Vuxenutbildning Arbete Vuxenutbildningen Behörighetskomplettering saknar en kurs eller fått F Utbyteskomplettering-

Läs mer

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning Bilaga 2 PM Konsekvensutredning Analysavdelningen Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se 2012-05-09 Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Undersköterska med specialistkompetens inom demens 100 Yh-poäng, Motala/Mjölby Distans, halvfart Östsvenska Yrkeshögskolan AB Laxholmstorget 3, Norrköping www.osyh.se 1

Läs mer

För dig med examen från gymnasieskolan (Gy11) Uppdaterad november 2014 För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper. Detta kallas att vara behörig. Förkunskapskraven

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning. Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher

Läs mer

Gymnasieutbildning för ungdomar utan gymnasieexamen och urval vid konkurrens om platser inom komvux

Gymnasieutbildning för ungdomar utan gymnasieexamen och urval vid konkurrens om platser inom komvux KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Björn Bylund 2014-03-13 UAN-2014-0090 Eva Hellstrand Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gymnasieutbildning för ungdomar utan

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (5) 2017-06-18 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning (SOU 2017:20) (Dnr U2017/01213/UH)

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande.

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande. YH1008, v.2.0, 2016-03-18 1 (6) Diarienr: MYH 2016/4491 Ert dnr 2016/04660/GV Yttrande Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga

Läs mer

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 1(6) Svarsdatum German Bender 2014-10-17 08-782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande U 2014/4373/GV Dnr 14-0061

Läs mer

Statsbidrag till folkhögskolor 2019

Statsbidrag till folkhögskolor 2019 Statsbidrag till folkhögskolor 2019 Villkor och fördelning Dnr 395, 2018, 091 Fastställt av Folkbildningsrådets styrelse den 12 december www.folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2018 Förord Den svenska

Läs mer

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Högskola yrkeshögskola Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Elin Landell, kanslichef Kompetensförsörjning och livslångt lärande Brist på arbetskraft i många branscher 95 procent av jobben ställer

Läs mer

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning 2017-05-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/78 Utbildningsnämnden Förslag till yttrande över SOU 2017:20 Tillträde för nybörjare ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning Förslag

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på Östsvenska

Läs mer

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185)

Tillbakablick Vår- och hösttermin Totalt antal sökande Första hands sökande (25 728) 7974 (9 185) Tillbakablick 2014 Vår- och hösttermin 2014 Totalt antal sökande Första hands sökande 24 878 (25 728) 7974 (9 185) Siffran inom parentes gäller 2013 Sökande till både program och kurser Antal antagna och

Läs mer

U2015/05780/GV. Utbildningsdepartementet Stockholm

U2015/05780/GV. Utbildningsdepartementet Stockholm HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Thomas Hagnefur 2016 03 14 20160005 ERT DATUM ER REFERENS 2015 12 10 U2015/05780/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm LOs

Läs mer

Välkommen. till Nacka gymnasium Nacka gymnasium 1

Välkommen. till Nacka gymnasium Nacka gymnasium 1 Välkommen till Nacka gymnasium 2019-04-15 Nacka gymnasium 1 Nacka gymnasium 2019-04-15 Nacka gymnasium 2 Nacka gymnasium Nacka bygger stad SKL tävling 2019-04-15 Nacka gymnasium 3 Övergång till högskolan

Läs mer