Statskontorets enkät till landstingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statskontorets enkät till landstingen"

Transkript

1 Bilaga 7 Bilaga 7 1 (6) Statskontorets enkät till landstingen Uppgifter om Ert landsting 1. Ange vilket landsting Ni representerar. Upphandling av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus 2. Bedömer Ni att omregleringen av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus lett till en fungerande konkurrens på marknaden? a) Ja. b) Nej. c) Ingen uppfattning. Besvara följande fråga endast om Ni svarat Ja eller Nej på fråga Vänligen beskriv kortfattat de främsta skälen för Er bedömning av marknaden. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa aspekter hos marknaden. 4. Har Ni genomfört en upphandling i konkurrens av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus i Ert landsting sedan det blev möjligt den 1 september 2008? a) Ja. i. Om Er upphandling har delats in i flera olika delområden, var vänlig ange dessa. ii. Ange vilken/vilka aktörer som lämnade anbud samt vilken/vilka aktörer som vann upphandlingen. Om upphandlingen varit indelat i fler än ett delområde, vänligen svara per delområde. iii. Ange under vilken tidsperiod avtalet/avtalen gäller uppdelat per eventuella delområden. iv. Om Er upphandling genomförts tillsammans med andra landsting, vänligen ange dessa landsting. v. Finns det någon ytterligare information om upphandlingen som Ni vill uppmärksamma Statskontoret på, exempelvis om upphandlingen har överklagats? b) Nej. i. Avser Ni att i konkurrens upphandla läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus i Ert landsting? Om ja, var vänlig beskriv kortfattat processen för denna upphandling, t.ex. avseende tidplan, uppdelning i delområden och avtalsperiod. Om nej, var vänlig beskriv varför. vi. Om Ni avser att i konkurrens upphandla läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus, vilka effekter bedömer Ni att upphandlingen kommer att få?

2 Bilaga 7 2 (6) vii. Har Ni ytterligare synpunkter som rör upphandling av läkemedelsförsörjningen som Ni vill uppmärksamma Statskontoret på? Besvara följande frågor endast om Ni svarat Ja på fråga 4. Annars gå vidare till fråga Hur bedömer Ni att kostnaderna har förändrats för Ert landsting till följd av upphandlingen av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus? a) Kostnaderna har minskat. i. Vänligen uppskatta med hur mycket de totala kostnaderna har minskat till följd av upphandlingen samt ange om möjligt inom vilka delområden kostnadsminskningarna uppkommit. Ange minskningen i procent av de totala kostnaderna och om möjligt även i kronor per år. ii. Beskriv kortfattat vad Ni ser som de främsta orsakerna till kostnadsminskningen. b) Kostnaderna har ökat. i. Vänligen uppskatta med hur mycket de totala kostnaderna har ökat till följd av upphandlingen samt ange om möjligt inom vilka delområden kostnadsökningarna uppkommit. Ange ökningen i procent av de totala kostnaderna och om möjligt även i kronor. ii. Beskriv kortfattat vad Ni ser som de främsta orsakerna till kostnadsökningen. c) Kostnaderna är i princip oförändrade. 6. Vid sidan av eventuella kostnadsförändringar, bedömer Ni att upphandlingen av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus i huvudsak har lett till positiva eller negativa effekter för Ert landsting? a) Upphandlingen har i huvudsak lett till positiva effekter. b) Upphandlingen har i huvudsak lett till negativa effekter. c) Upphandlingen har varken lett till i huvudsak positiva eller negativa effekter. Besvara följande fråga endast om Ni angett alternativ a, b eller c på fråga Vänligen beskriv kortfattat effekterna av upphandlingen för Ert landsting. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa effekter.

3 Bilaga 7 3 (6) Upphandling av maskinell dosdispensering 8. Har Ni genomfört en upphandling i konkurrens av maskinell dosdispensering sedan detta blev möjligt? a) Ja. i. Ange vilken/vilka aktörer som lämnade anbud samt vilken aktör som vann upphandlingen. ii. Ange under vilken tidsperiod avtalet gäller. iii. Om Er upphandling genomförts tillsammans med andra landsting, vänligen ange dessa landsting. iv. Om upphandlingen har överklagats, vänligen beskriv kortfattat överklagandet och vilka konsekvenser detta har fått för Ert landsting. v. Finns det någon ytterligare information om upphandlingen som Ni vill uppmärksamma Statskontoret på? b) Nej i. Avser Ni att i konkurrens upphandla maskinell dosdispensering i Ert landsting? Om ja, var vänlig beskriv kortfattat processen för denna upphandling, t.ex. avseende tidplan och avtalsperiod. Om nej, var vänlig beskriv varför. ii. Om Ni avser att i konkurrens upphandla maskinell dosdispensering, vilka effekter bedömer Ni att upphandlingarna kommer att få? iii. Har Ni ytterligare synpunkter som rör upphandling av maskinell dosdispensering som Ni vill uppmärksamma Statskontoret på? Besvara följande frågor endast om Ni svarat Ja på fråga 8. Annars gå vidare till fråga Hur bedömer Ni att kostnaderna har förändrats för Ert landsting till följd av upphandlingen av maskinell dosdispensering? a) Kostnaderna har minskat. i. Vänligen uppskatta med hur mycket kostnaderna har minskat till följd av upphandlingen. Ange minskningen i kronor per patient och dygn. Om möjligt, ange även den totala kostnadsminskningen i kronor per år. ii. Beskriv kortfattat vad Ni ser som de främsta orsakerna till kostnadsminskningen. b) Kostnaderna har ökat. i. Vänligen uppskatta med hur mycket kostnaderna har ökat till följd av upphandlingen. Ange ökningen i kronor per patient och dygn. Om möjligt, ange även den totala kostnadsökningen i kronor per år. ii. Beskriv kortfattat vad Ni ser som de främsta orsakerna till kostnadsökningen: c) Kostnaderna är i princip oförändrade.

4 Bilaga 7 4 (6) 10. Vid sidan av eventuella kostnadsförändringar, upplever Ni att upphandlingen av maskinell dosdispensering i huvudsak har lett till positiva eller negativa effekter? a) Upphandlingen har i huvudsak lett till positiva effekter. b) Upphandlingen har i huvudsak lett till negativa effekter. c) Upphandlingen har varken lett till i huvudsak positiva eller negativa effekter. Besvara följande fråga endast om Ni angett alternativ a, b eller c på fråga Vänligen beskriv kortfattat effekterna av upphandlingen för Ert landsting. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa effekter. 12. Beskriv kortfattat hur Ni bedömer att tjänsterna för maskinell dosdispensering och marknaden för dessa har förändrats efter omregleringen samt vilka eventuella ytterligare förändringar Ni bedömer kommer att ske på detta område. Landstingens förutsättningar att följa läkemedelskostnaderna 13. Landstingen ersätter öppenvårdsapoteken för kostnaderna för läkemedel som täcks av läkemedelsförmånerna. För att följa kostnaderna för läkemedelsförmånerna är landstingen beroende av den försäljningsstatistik som apoteksaktörerna rapporterar in till Apotekens Service AB. Hur bedömer Ni att Ert landstings förutsättningar, inklusive de tekniska förutsättningarna, att följa kostnaderna på önskad detaljnivå har förändrats efter omregleringen vad gäller läkemedel och varor som omfattas av läkemedelsförmånen? a) Förutsättningarna har förbättrats. b) Förutsättningarna har försämrats. c) Förutsättningarna är i princip oförändrade. Besvara följande fråga endast om Ni angett alternativ a eller b på fråga Vänligen beskriv kortfattat på vilket sätt förutsättningarna, inklusive de tekniska förutsättningarna, att följa kostnaderna har förändrats samt vilka effekter förändringarna har fått. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa aspekter.

5 Bilaga 7 5 (6) 15. Hur bedömer Ni att Ert landstings förutsättningar, inklusive de tekniska förutsättningarna, att följa kostnaderna på önskad detaljnivå har förändrats efter omregleringen vad gäller landstingssubventionerade läkemedel och varor? a) Förutsättningarna har förbättrats. b) Förutsättningarna har försämrats. c) Förutsättningarna är i princip oförändrade. Besvara följande fråga endast om Ni angett alternativ a eller b på fråga Vänligen beskriv kortfattat på vilket sätt förutsättningarna, inklusive de tekniska förutsättningarna, att följa kostnaderna har förändrats samt vilka effekter förändringarna har fått. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa aspekter. Samverkan med öppenvårdsapoteken för förbättrad läkemedelsanvändning och folkhälsa 17. Regeringen har uttalat att ett mål med apoteksomregleringen är att omregleringen ska tillvarata apotekens bidrag till en förbättrad läkemedelsanvändning i kombination med de insatser som görs inom hälso- och sjukvården. Regeringen har också uttalat att det är av stor vikt att apotekens roll i folkhälsoarbetet synliggörs och stärks. Hur har Ert landsting tolkat detta mål i förhållande till Er verksamhet? 18. Samverkar Ert landsting i dag med öppenvårdsapoteken för att förbättra läkemedelsanvändningen och folkhälsan? Om ja, vänligen beskriv kortfattat hur denna samverkan går till. 19. Beskriv kortfattat hur Ert landsting samverkade med öppenvårdsapoteken, dvs. Apoteket AB, före omregleringen för att förbättra läkemedelsanvändningen och folkhälsan. 20. Hur har Ert landstings möjligheter att samverka med öppenvårdsapoteken för att förbättra läkemedelsanvändningen och folkhälsan förändrats jämfört med situationen före omregleringen av apoteksmarknaden? a) Möjligheterna har förbättrats. b) Möjligheterna har försämrats. c) Möjligheterna är i princip oförändrade. Besvara följande fråga endast om Ni angett alternativ a eller b på fråga Vänligen beskriv kortfattat på vilket sätt Ert landstings möjligheter att samverka med öppenvårdsapoteken för att förbättra läkemedelsanvändningen och folkhälsan har förändrats, samt vilka effekter detta fått. Lyft gärna fram både eventuella positiva och negativa aspekter.

6 Bilaga 7 6 (6) Övrigt 22. Plats för övriga kommentarer. 23. Vänligen ange kontaktperson hos Ert landsting för fortsatta kontakter angående denna enkät. a) Namn: b) E-post: c) Telefonnummer:

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Bilaga 6 1 (10) Bilaga 6 Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Uppgifter om Ert företag 1. Ange under vilken firma Ert företag är registrerat. 2. Ange vilket varumärke/namn ni använder för att profilera

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

Huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) (Dnr: S2008/184/HS)

Huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) (Dnr: S2008/184/HS) YTTRANDE 2008-04- Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) (Dnr: S2008/184/HS) Gotlands kommun tillstyrker i huvudsak

Läs mer

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen!

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen! 1. Förstasida Enkät till ledning i patient- och brukarorganisationer När du fyller i enkäten - Dina svar sparas för varje sida du fyllt i genom att du klickar på knappen "Nästa" som tar dig till nästa

Läs mer

Dosdispensering av ordinerade läkemedel i öppenvård.

Dosdispensering av ordinerade läkemedel i öppenvård. Dosdispensering av ordinerade läkemedel i öppenvård. Info Version 10 URL http://com.mercell.com/permalink/30756147.aspx Externt anbuds-id 333368-2012 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Avslutade upphandlingar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden Sammanfattning Statskontoret har på uppdrag av regeringen följt upp och utvärderat apoteksomregleringen utifrån målen för omregleringen. Statskontoret bedömer att målet om ökad tillgänglighet till läkemedel

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4)

Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden (SOU 2008:4) HSN 2008-03-04 p 13 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Gunilla Thörnwall Bergendahl Yttrande över huvudbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen - Omreglering av apoteksmarknaden

Läs mer

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar Bilaga 8 Bilaga 8 1 (8) Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar 1 Uppgifter om Er organisation 1. Namnet på Er organisation: 2.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Vissa läkemedels- och apoteksfrågor

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Vissa läkemedels- och apoteksfrågor 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-16 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Vissa läkemedels- och apoteksfrågor

Läs mer

Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin?

Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin? Slutet för landstingens rabattavtal med läkemedelsindustrin? Kammarrätten i Stockholms dom, TLV./. Region Skåne v.v. Stockholm den 27 augusti 2014 Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Agenda Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av avtal mellan staten och Apoteket AB (publ) om bolagets verksamhet; SFS 2009:905 Utkom från trycket den 21 juli 2009 beslutat den 9 juli 2009. Regeringen ger

Läs mer

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-09-30 Rev/10013 Revisorerna Johan Magnusson/Anders Marmon Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Inledning

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

En omreglerad apoteksmarknad

En omreglerad apoteksmarknad 2013:7 En omreglerad apoteksmarknad Slutrapport MISSIV DATUM DIARIENR 2013-05-27 2010/114-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2010-06-10 S2012/4635/HS (delvis) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Sammanfattning Nya apoteksmarknadsutredningen har bland annat i uppdrag att analysera om apotekens marginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Utredningen ska överväga

Läs mer

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten

Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten från 1 oktober 2015 Ny leverantör av sjukhusapoteksverksamheten Region Örebro län har tecknat avtal med Apotek Hjärtat AB att bedriva sjukhusapotek i Region

Läs mer

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Modul 1 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek de olika aktörernas roller - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad 2014-04-16 PM Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad I åtta år har regeringen konsekvent prioriterat skattesänkningar och privatiseringar före en väl fungerande välfärd. Ideologiska marknadsexperiment

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om handel med läkemedel; SFS 2009:366 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53)

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) YTTRANDE Dnr S2018/03762/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 november 2018 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) Sammanfattning

Läs mer

Läkemedel - trender och utmaningar

Läkemedel - trender och utmaningar Läkemedel - trender och utmaningar Landstingsfullmäktige utbildning 16 april 2015 Anders Bergström Läkemedelschef anders.bergstrom@nll.se Läkemedel Förebygga Bota Kompensera Lindra Läkemedel och lagstiftningen

Läs mer

Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek

Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek Bilaga 5 Bilaga 5 1 (15) Statskontorets enkät till anställda vid öppenvårdsapotek 1 Sysselsättning 1. Är Du för närvarande anställd vid ett öppenvårdsapotek i Sverige (inklusive s.k. expeditionsapotek

Läs mer

Slutbetänkande av nya apoteksutredningen SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m.

Slutbetänkande av nya apoteksutredningen SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. YTTRANDE 1(13) KOMMUNSTYRELSEN 2018-11-05 Handläggare, titel, telefon Anita Ottosson, medicinskt ansvarig sjuksköterska 011-15 22 28 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkande

Läs mer

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag 1 (1) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vår beteckning Diarie nr 1100/2009 Solna 2009-05-20 Enligt sändlista Remiss Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift

Läs mer

En omreglerad apoteksmarknad

En omreglerad apoteksmarknad 2011:10 En omreglerad apoteksmarknad delrapport 1 MISSIV DATUM DIARIENR 2011-04-27 2010/114-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2010-06-10 S2010/4635/HS (delvis) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Part. Saken. Beslut BESLUT

Part. Saken. Beslut BESLUT BESLUT 1 (5) Datum Diarienummer 2018-11-14 1873/2017 Part Apoteksgruppen i Stockholm Nr 3 AB Apoteket S:t Eriks sjukhus (org. nr. 556802-6347) Polhemsgatan 50 112 30 Stockholm Saken Sanktionsavgift för

Läs mer

- de olika aktörernas roller

- de olika aktörernas roller Utbyte av läkemedel på apotek - de olika aktörernas roller Modul 2 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek regler och samband - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013

Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Rapport från Läkemedelsverket 2013-05-21 Dnr: 6.2.2-2013-045922 1 Tillsynsplan för GMP Sjukvård 2013 Målet för tillsynen av Good Manufacturing Practice (GMP) Sjukvård

Läs mer

Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad

Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad Sjukhusfarmacin på en konkurrensutsatt marknad Erfarenheter och reflektioner från sjukhusfarmacin i Sverige Johanna Wikman, Apotek Hjärtat, affärsområde Vård och omsorg Agenda 1 2 3 4 Bakgrund Avreglering

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens Regelverk och bakgrund Reglerna för generiskt utbyte har vidareutvecklats Generiskt utbyte sedan 2002 Uppdaterade regler 2009 med anledning av att den svenska

Läs mer

Yttrande över betänkande Ersättning vid läkemdelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna, SOU 2013:23

Yttrande över betänkande Ersättning vid läkemdelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna, SOU 2013:23 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 8 1 (6) HSN 1306-0678 Yttrande över betänkande Ersättning vid läkemdelsskador

Läs mer

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden REMISSVAR 1 (8) ERT ER BETECKNING 2012-11-16 S2012/7587/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin

Pensionärsrådet. Vänersborg 2 november Peter Amundin Pensionärsrådet Vänersborg 2 november 2018 Peter Amundin Fråga från PRO: Vad vi har erfarit, är överförskrivning av läkemedel en viktig fråga för individen. Det är svårt att förändra situationen för individen,

Läs mer

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd delrapport oktober 2014 2 (15) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:333534-2012:text:sv:html SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534 Meddelande om upphandling Byggentreprenader Direktiv

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 PM 2017: RVI (Dnr 110-718/2017) Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Tillägg av FFU: Behandling och transport av material från Håbo kommuns återvinningscentral.

Tillägg av FFU: Behandling och transport av material från Håbo kommuns återvinningscentral. Tillägg av FFU: Behandling och transport av material från Håbo kommuns återvinningscentral. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/34789433.aspx Externt anbuds-id 212700-2012 Anbudstyp Upphandling

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:157

Regeringens proposition 2017/18:157 Regeringens proposition 2017/18:157 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Prop. 2017/18:157 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Linköping den 15 mars 2018 Stefan Löfven Lena Hallengren

Läs mer

Kommittédirektiv 2011:55

Kommittédirektiv 2011:55 Bilaga 1 Kommittédirektiv 2011:55 Vissa frågor om prissättning, tillgänglighet och marknadsförutsättningar inom läkemedels- och apoteksområdet Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2011 Sammanfattning

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 februari 2018 Annika Strandhäll Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

SE-Stockholm: Grönsaker, frukt och nötter 2011/S 38-062218 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor

SE-Stockholm: Grönsaker, frukt och nötter 2011/S 38-062218 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:62218-2011:text:sv:html SE-Stockholm: Grönsaker, frukt och nötter 2011/S 38-062218 MEDDELANDE OM UPPHANDLING Varor AVSNITT

Läs mer

Omvärldsbevakning läkemedel 2017

Omvärldsbevakning läkemedel 2017 Omvärldsbevakning läkemedel 2017 600 000 000 Kostnadsutveckling 2012-2017 Region Jämtland Härjedalen (prognos 2017 utifrån utfall aug-17) 500 000 000 400 000 000 300 000 000 200 000 000 100 000 000 0 2012

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 LS2017-0070 Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2017-01-25 Enheten för kunskapsstöd Agneta Eklund Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2017 Läkemedelskommittén verkar på uppdrag av regionstyrelsen. Läkemedelsteamet

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. - SOU 2018:53

Yttrande över betänkandet Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. - SOU 2018:53 Strategiska vårdgivarfrågor 1 (8) Handläggare Magnus Thyberg Telefon 08-123 133 05 E-post magnus.thyberg@sll.se Yttrande över betänkandet Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. -

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (6) Datum Diarienummer 2018-11-20 3483/2017 Part Apotek Linné AB (org. nr. 556988-2540) Torbjörnsgatan 1 753 35 Uppsala Saken Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska

Läs mer

Apotekens Service. Ett nationellt informationsnav för apotek och vård. 2011-12-07 Gunnel Bridell, Apotekens Service

Apotekens Service. Ett nationellt informationsnav för apotek och vård. 2011-12-07 Gunnel Bridell, Apotekens Service Ett nationellt informationsnav för apotek och vård 2011-12-07, Vår uppgift Aktiebolag ägt av svenska staten Bildades i samband med omregleringen av apoteksmarknaden Skapa förutsättningar för en väl fungerande

Läs mer

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018 Frågor och svar om generiskt utbyte Senast uppdaterad mars 2018 Introduktion Inför Läkemedelsverkets informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek i mars 2018, fick TLV många frågor från deltagarna

Läs mer

Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM

Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM High Performance Medicines Management Ett unikt verktyg för kvalitetsrevision av läkemedelsprocessen Lars-Åke Söderlund Senior Rådgivare Apoteket

Läs mer

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Agneta Karlsson (S), statssekreterare, Socialdepartementet Socialdepartementet 1 Agenda Vilka utmaningar finns med dagens system? Vad

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss.

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna. Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Till Socialdepartementet Dnr: S2014/3698/FS Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånerna Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss. Sveriges Farmaceuter är

Läs mer

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

BESLUT. Datum 2013-01-14. Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT 1 (6) Datum 2013-01-14 Vår beteckning PART Region Skåne 291 89 Kristianstad SAKEN Förbud enligt 25 lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Dnr S2018/03762/FS

Yttrande över slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Dnr S2018/03762/FS YTTRANDE 1 (6) Planeringsenheten Läkemedelssektionen Socialdepartementet Yttrande över slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Dnr S2018/03762/FS Maskinell

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:128

Regeringens proposition 2012/13:128 Regeringens proposition 2012/13:128 Ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Prop. 2012/13:128 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 mars 2013 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 Innehåll Läkemedels- och apoteksutredningen Regionens beredningsprocess Utredningens förslag Förslag till synpunkter från Västra

Läs mer

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet.

Sanktionsavgift för felaktiga utbyten av läkemedel inom det generiska utbytet. BESLUT 1 (7) Datum Diarienummer 2018-12-18 2403/2018 Part Swedish Pharmacy Center i Södertälje AB Hovsjö Apotek (org. nr. 559072-5221) Wedavägen 1 B 1TR 152 42 Södertälje Saken Sanktionsavgift för felaktiga

Läs mer

Upphandling hämtning och hantering av grovsopor.

Upphandling hämtning och hantering av grovsopor. Upphandling hämtning och hantering av grovsopor. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/42529375.aspx Externt anbuds-id 436570-2013 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna SOU 2013:23 Delbetänkande av Läkemedelsoch apoteksutredningen (S 2011:07) Sofia Wallström, särskild utredare Översikt 2 Delbetänkande

Läs mer

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland

Handläggare Datum Vår beteckning Susanne Carlsson LK/ Postadress Besöksadress Telefon (växel) E-postadress Landstinget i Värmland 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på remiss om Remiss av slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m m Landstingen och regionerna

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS 2017-06-30 Dnr 10.1-11768/2017 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Bengt Danielsson Bengt.danielsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen

Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen Statsrådet Gabriel Wikström Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 september 2015 Skrivelse med anledning av den aviserade apoteksutredningen Vid apoteksomregleringen 2009 överfördes den

Läs mer

Frågor och svar: Fastighetssystem.

Frågor och svar: Fastighetssystem. Frågor och svar: Fastighetssystem. Info Version 14 URL http://com.mercell.com/permalink/45584064.aspx Externt anbuds-id 213816-2014 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess

Läs mer

Dispenserade dosläkemedel

Dispenserade dosläkemedel 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2013-11-18 Förvaltning/enhet Handläggare: Lars Hillerström Telefon: 0706-95 07 69 E-post: lars.hillerstrom@vgregion.se Till Regionstyrelsen Dispenserade dosläkemedel Förslag

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni

Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem. USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni Utbildning/visning av Apotek Hjärtats beställningssystem USÖ, 19, 20 och 26 maj Lindesbergs lasarett 25 maj Karlskoga lasarett 3 juni Innehåll 1. Inledning och bakgrund Sara Fors, Enheten för läkemedelsfrågor

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Nya apoteksmarknadsutredningen (S 2015:06) Dir. 2016:105. Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2016

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Nya apoteksmarknadsutredningen (S 2015:06) Dir. 2016:105. Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2016 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Nya apoteksmarknadsutredningen (S 2015:06) Dir. 2016:105 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2016 Utvidgning och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2 Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande myndighet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande myndigheter

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-08-30 Vår beteckning SÖKANDE Medtrum AB Järnvägsgatan 13 522 30 Tidaholm SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

Pacemaker & ICD. Info. Inköpare. Publiceringsdatum 2012-11-23 04:17. Version 1. Anbudsfrist 2013-01-14 23:59

Pacemaker & ICD. Info. Inköpare. Publiceringsdatum 2012-11-23 04:17. Version 1. Anbudsfrist 2013-01-14 23:59 Pacemaker & ICD. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/36602833.aspx Externt anbuds-id 371865-2012 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess Öppet förfarande

Läs mer

Upphandling av flygbränsle till Göteborg/Säve m. fl. flygplatser.

Upphandling av flygbränsle till Göteborg/Säve m. fl. flygplatser. Upphandling av flygbränsle till Göteborg/Säve m. fl. flygplatser. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41194575.aspx Externt anbuds-id 327612-2013 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande

Läs mer

Publiceringsdatum 2014-03-06 04:20. Anbudsfrist 2014-04-14 23:59. Ändringsdatum 2014-03-06 04:20

Publiceringsdatum 2014-03-06 04:20. Anbudsfrist 2014-04-14 23:59. Ändringsdatum 2014-03-06 04:20 Lägenhetsstädning. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/43616273.aspx Externt anbuds-id 77255-2014 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling Anbudsprocess Öppet förfarande

Läs mer

Remissvar från Apotekstjänst Sverige AB avseende Slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m.

Remissvar från Apotekstjänst Sverige AB avseende Slutbetänkande SOU 2018:53 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. Lidingö, 2018-11-27 Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Diarienummer: S2018/03762/FS Remissvar från Apotekstjänst Sverige AB avseende Slutbetänkande SOU 2018:53

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läs mer

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Apotek Hjärtat Över 2 000 medarbetare 300 apotek från Kiruna i norr till Tomelilla i söder Sveriges största fristående apotekskedja 1 Regelverk

Läs mer

Omreglering av apoteksmarknaden

Omreglering av apoteksmarknaden Socialutskottets betänkande 2008/09:SoU21 Omreglering av apoteksmarknaden Sammanfattning I betänkandet behandlar socialutskottet regeringens proposition 2008/09: 145 Omreglering av apoteksmarknaden och

Läs mer

Är det acceptabelt att expediera dosförpackning, om man lämnar med en bipacksedel till kunden?

Är det acceptabelt att expediera dosförpackning, om man lämnar med en bipacksedel till kunden? Frågor och svar från Informationsdagarna för läkemedelsansvariga på apotek (den 23 och 31 oktober 2012). Svar från Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Fråga Är det acceptabelt

Läs mer

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering 1 (9) Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering Senast uppdaterat 090709 Allmänt 1 Vilka föreskrifter har TLV gett ut med anledning av apoteksomregleringen? TLVFS

Läs mer

Omreglering av apoteksmarknaden

Omreglering av apoteksmarknaden Lagrådsremissen Omreglering av apoteksmarknaden En sammanfattning 1. Inledning Den 8 december överlämnade regeringen en remiss till lagrådet med förslag om en omreglering av apoteksmarknaden. Lagrådet

Läs mer

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter

Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter 1 (6) Läkemedelsförsörjning i Stockholms län - information för vårdgivare och beställande enheter Innehåll Bakgrund... 2 Fyra tjänsteleverantörer... 2 Sjukhusapoteksfunktion inom SLL... 3 Regionala Sjukhusapoteksfunktion...

Läs mer

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018

Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Frågeformulär avseende uppföljning av landstingets Upphandling och Inköp år 2018 Frågeformuläret syftar till att besvara hur nämnder/bolag arbetat med upphandling

Läs mer

32. a. Hur påverkades sammantaget av otillräcklig effekt under de senaste 30 dagarna? Du kan ange flera alternativ. esupplement 2.

32. a. Hur påverkades sammantaget av otillräcklig effekt under de senaste 30 dagarna? Du kan ange flera alternativ. esupplement 2. 31. a. För vilket läkemedel av de som nämndes i föregående fråga har den otillräckliga effekten påverkat dig mest? Om du angett endast ett läkemedel i fråga 30 ange då Läkemedel 1. Om du inte kan bedöma

Läs mer

Frågor och svar: Skolskjuts och turbundna resor.

Frågor och svar: Skolskjuts och turbundna resor. Frågor och svar: Skolskjuts och turbundna resor. Info Version 7 URL http://com.mercell.com/permalink/45651828.aspx Externt anbuds-id 219283-2014 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn 1(5) BILAGA 2 UTKAST AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarsmakten, genom FMLOG

Läs mer

Avtalsyrkanden Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen

Avtalsyrkanden Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen Avtalsyrkanden 2017 Apoteksanställda Sveriges Farmaceuter och Unionen UTGÅNGSPUNKTER AVTAL 17 Apoteksbranschens uppdrag och utveckling sedan omregleringen Apotekens samhällsuppdrag är att förse invånarna

Läs mer

Svar på slutbetänkande av nya apoteksmarknadsutredningen, SOU 2018:53, översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel med mera

Svar på slutbetänkande av nya apoteksmarknadsutredningen, SOU 2018:53, översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel med mera Region Örebro län 1 (5) Tjänsteställe, handläggare Staben Hälso- och sjukvård, Eva Åkesson Enelo Datum 2018-10-17 Beteckning Dnr: 18RS6526 Er beteckning Regeringskansliet - Socialdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016 Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv Presentation 29 januari 2016 Olika prissättningssystem inom förmånerna TLV fattar beslut om subvention människovärdesprincipen, behovssolidaritetsprincipen

Läs mer

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vårt apoteksuppdrag 2 Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vi reglerar apoteksmarknaden Vi styr apoteksmarknaden bland annat genom reglerna för det generiska utbytet. Vi är en av flera myndigheter

Läs mer

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Presenterades 16 februari 2010 Besluten träder i kraft den 15 maj

Läs mer