verkstäder. Carlström, Hans Apotekare Apotek. Centralskolan Bergaskolan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "verkstäder. Carlström, Hans Apotekare Apotek. Centralskolan Bergaskolan."

Transkript

1 C Calux Företag som 1955 övertog Melin & Söners fabrikslokal vid Åkers kanal. Tillverkade där möbelkylskåp men övergick efter en tid till tillverkning av komponenter till LM Ericsons AXEväxlar. Omkring 1980 flyttade Calux från Åkersberga. Överlät senare lokalen till Björcks verkstäder. Carlssons Café Huldas Saloon, café i Åkersbergas centrum på den mark där bensinstationen Preem idag ligger. Kaféet drevs av Carl-Erik Edvin Carlsson och hans hustru Hulda. Rörelsen startade våren 1936 och omfattade då också restaurangrörelse. Matserveringen upphörde på grund av livsmedelsransoneringarna under andra världskriget. I husets källare låg bageriet, som sköttes av Carl-Erik Carlsson. Rörelsen avvecklades Samlingspunkt för det unga Åkersberga, personer kunde samlas i lokalen på en vanlig kväll. Schackturneringar genomfördes regelbundet på måndagkvällar. Carlström, Hans Apotekare Apotek. Centralskolan Bergaskolan. Centrum Bio Biografen inrymdes i det tredje Folkets Hus. Denna fastighet byggdes ursprungligen 1937 av en byggmästare för att konkurrera ut dåvarande Folkets Hus som biograf. Byggmästaren gjorde konkurs några år efter invigningen och Folkets Husföreningen köpte då fastigheten. I byggnadens källarvåning fanns Folktandvårdens lokaler. Huset revs 1979 för att bereda plats för Skutan och nya Folkets Hus. Centrum-Konditoriet Bagerier. Collart, Claude (?). Fransk militär rådgivare åt Erik XIV, ståthållare i Stockholm, erövrade Jämtland Erhöll Tuna gård som förläning. Död sannolikt Collenius, Carl Georg Kronolänsman 1914, arrenderade Skånsta. en gammal försupen men snäll farbror. Cramner Allgon.

2 Cronberg, Stefan Politiker (m). Student vid Norra Latin, Stockholm 1965, fil mag 1969, lärare i historia och samhällskunskap vid bl.a. Enskilda Gymnasiet. Biträdande partiombudsman för Moderaterna i Stockholms län Flyttade till Åkersberga Ordförande i Österåkersmoderaterna 1974, suppleant samma år i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande Startade Cronberg Management Consulting Cronberg medverkade till att bringa kommunens ekonomi i balans och att bromsa den höga utbyggnadstakten i kommunen. Representerar 2012 Roslagspartiet. D Dagsverkstorp/are Torpen i vår del av Sverige skapades på marker som inte var så intensivt utnyttjade. Torparen fick där disponera ett område för egen odling. Som ersättning för denna mark utförde torparen och hans familj arbeten dagsverken - på den gård under vilken torpet lydde. Dahlbeck, Eva Svensk film- och teaterskådespelerska, född i Saltsjö-Duvnäs men under ett antal år bosatt på Österskär. Dahlbeck gjorde debut på filmduken 1942 och kom att göra en lång rad minnesvärda roller, t ex i Sommarnattens leende och En lektion i kärlek. Hennes litterära ambitioner tog dock överhanden och resulterade i ett dussimtal romaner. Dahlberg, Elsie , konstnärinna, skulptör, född i Stockholm, under många år verksam i Österåker. Rikt representerad med offentliga utsmyckningar i vårt land. I Åkersberga har Dahlberg bl a skapat Kultplatsen, en skulptural lekplats med timmerstockar vid Margretelundskolan samt Ljugarbänken, en bronsskulptur utanför entrén till Alceahuset. Dahlgren, C.F Smed vid Wira bruk, far till John Dahlgren. Dahlgren, John (enligt en uppgift ), smed vid Wira bruk, en mångsidigt begåvad man; mästersmed, poet, musikant och uppfinnare.

3 Dahlgren Smedsläkt, verksam i Wira bruk. C.F. Dahlgren verkade ensam på bruket från mitten av 1920-talet fram till sin död då sonen John övertog verksamheten. Dalsgaard, Carl 1907-(?) Distriktsläkare i Österåker????-????. Bosatt på Centralvägen 47? 49?. Hade mottagning på Storängsvägen. Dambi, fabrik för tillverkning av dammsugare. I början av 1950-talet belägen i ett äldre hus i centrum i närheten av Föreningshuset. Fabriken hade ett tiotal anställda. Verksamheten upphörde Rödbosunds dansbana 1930-tal Dansbanor har genom åren funnits på åtskilliga platser i Österåker, somliga välkända, andra anonyma. En av de mera kända och populära låg omkring 1920 i en skogsbacke nära Säby gård. Banan ägdes av en man som allmänt kallades Jazzmästarn. Hans fru förestod serveringen, kaffe och bullar, bredvid banan. Sommartid anordnades dans där varje lördag och söndag. Omkring 1930 upphörde danserna på Säby. I stället övertog dansbanan i Luffarbacken rollen som ungdomens samlingsplats. Banan byggdes av IFK Österåker Den var illuminerad med kulörta lyktor i träden, det fanns givetvis servering men också pilkastning, skjutbana och tombola. Danserna i Luffarbacken fortsatte en bit in på 1940-talet, men hade konkurrens av dansbanan på Rödbosund, Roslagens vackrast belägna dansbana. Det var dock skillnad på de besökande; medan Luffarbacken var den vanliga ungdomens dansbana besöktes Rödbosund främst av studerande ungdom från Margretelund och Österskär. Danserna på denna bana, som drevs privat av Ester och Harald Lindahl, startade på 1920-talet och pågick fram till Dansbanan utvidgades med en paviljong Idag är Rödbosunds dansbana bevarad som ett monument över gångna tiders nöjesliv. Lördag-söndag dansades det på Rödbosunds dansbana bortom Margretelund, med den underbara sjöutsikten. Det var där som vår operastjärna Elisabeth Söderström började sjunga för oss. Att de närmaste grannarna hade svårt att sova förstår man, eftersom den moderna dansmusiken ekade ut över sjön En utedansbana fanns på 1930-talet vid Bammarboda invid de stora ekarna. Denna flyttade senare till Gallboda men flyttades 1939 tillbaka till Bammarboda och placerades då på Ängsudden. Inom Täljö sommarstugeområde dansade man på flera ställen; på ängen vid Bragevägen, vid Sigurdsvägen och på logen vid Täljö gård. Också ute vid Härsbacka fanns ett par dansbanor, en av dem på en platå på berget ovanför stenmjölsfabriken. Även ute på Ljusterö fanns välkända banor, bl.a. på Rastaborg vid Linanäs och den kanske mest kända av dem; Balders hage, som var i bruk med servering, biograf och dansbana. Davida var den sista klinkbyggda roslagsskutan, byggd på Svartlöga Ägdes av skepparen Valle Andersson och hans familj. Till skillnad från klanen Johanssons skutor fraktade Davida mest grus, sten och sand. Davida avriggades 1922 och motoriserades samma år. Var i drift till andra hälften av 1940-talet.

4 Doktorsvillan på Värdshusvägen 15 i Åkerstorp var bostad och mottagning för provinsialläkaren doktor Hugo Wik. En tid inrymdes också socknens apotek i huset. Idag är villan privatbostad. Domarudden kurs- och friluftsgård vid Drängsjön. Ursprungligen i Svenska Turistföreningens ägo men anläggningen ägs nu av Österåkers kommun. Här finns nu möjligheter för övernattning i gäststugor, båtuthyrning, bastu, friluftsbad, restaurang med fullständiga rättigheter, bollplan och lekplats. Domus Varuhus i Åkersberga centrum. Invigt den 15 november Varuhuset brann den 20 februari 1966 men återinvigdes nio månader senare. Verksamheten blomstrade fram till slutet av 1990-talet, då lönsamheten sviktade. Varuhuset bytte namn och ägare ett antal gången innan det slutgiltigt lades ned Byggnaden revs 2009 för att bereda plats för Åkersbergas nya centrumbyggnad Kompassen. Dragon, en beriden infanterist, d.v.s. en soldat som förflyttade sig på häst men som i regel stred till fots. Med åren minskade skillnaderna mellan dragoner och vanliga kavallerister. I Österåker fanns mellan 1782 och 1905 tio dragontorp med dragoner tillhörande Livregementets dragonkår Nr 3 Roslags skvadron. Drakbacken Del av gamla landsvägen mellan Norrö tingshus och Garnsviksvägen. Namnet är sannolikt en förvanskning av Dragbacken och anses ha uppkommit eftersom kuskarna tvingades dra hästarna uppför den långa backen. Drängsjön en av kommunens finaste sjöar, belägen fyra kilometer nordost om Åkersberga centrum. Sjön är ungefär 0,3 km² stor, har ett maximalt djup av elva meter och är ganska opåverkad av miljöförstöring med klart vatten, något brunfärgat av humusämnen. Den badbara skogssjön ger goda möjligheter till ädelfiske. Vid sjön ligger Domaruddens friluftsgård.

5 Dyviks gård, säteri i Roslagen, vid havet, 13 kilometer nordost om Åkersberga centrum. Gården omnämns första gången år 1296 som Diupuvik. Gården erhöll sätesfrihet under 1610-talet och ägdes då av Erland Björnsson Bååt. Huvudbyggnaden av trä i två våningar i säteristil med brutet tak är sannolikt uppförd på 1700-talet. Under större delen av detta århundrade tillhörde gården medlemmar av ätten Lejonflycht. År 1841 övergick Dyvik och Östanå fideikommiss till släkten Boström. År 1888 köptes gården av Oscar Hybbinette som sålde den vid sekelskiftet Dyviks skola byggdes 1909 och barnen undervisades enligt D1-form, d.v.s. barnen hade enbart en småskollärarinna som lärare ändrades skolformen till B3-form. Fram till nedläggningen 1938 som ägde rum i samband med att en sjunde årskurs infördes i kommunen var det sex års skolgång med inskrivning vartannat år, en lärare och en skolsal. Som mest var elevantalet 47 barn. Sista lärarinnan var Gunnel Olsson. Dyviks skolhus brann ner den 3 januari Kolsvedens skola Dyviks såg byggdes under första världskrigets år. Ägare var då David Carlsson, stor virkeshandlare och ägare till sågar i Viggbyholm och Sorunda. Virket från Dyvik gick på export till Tyskland, från vilket land stora ångbåtar låg utanför på djupt vatten och lastade från virkespråmar som bogserades ut till dem. Nykvarn och Dyvik var fram till slutet av 1940-talet sammantaget en av de största arbetsplatserna i dåvarande Österåker startades Dyviks bruk, där man bl. a. tillverkades byggplattor.

FOLKETS PARK - STENSÄTER - TYRINGEHUS

FOLKETS PARK - STENSÄTER - TYRINGEHUS FOLKETS PARK - STENSÄTER - TYRINGEHUS STENSÄTER ligger på norr på Hemvärnsgatan mellan Föreningsgatan och Röda Korsgatan var ett av ortens minst tre dansställen. 1914 beviljades Föreningen Folkets Park

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle

Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle Till vänster: Bagare Fritz Bergkvist framför lusthuset, ca 1915. Foto: Karl Pettersson. Text: Mariann Odelhall och Klas Påhle betydligt större bostadsyta. Trähuset hyrdes ut när familjen inte hade användning

Läs mer

Två välbesökta vårvandringar med SPF-seniorer

Två välbesökta vårvandringar med SPF-seniorer Två välbesökta vårvandringar med SPF-seniorer Tantolunden 3 maj I början av maj, en härlig vårdag, träffades 38 SPFare som vanligt vid pendeltågsstationen för vidare resa till Södra Station i Stockholm.

Läs mer

Sjöviks Industri AB. Bild nr: 748 i Östad Hembygdsförenings fotosamling. Bildbehandling: Thomas Svensson Text: Tage Sundvall S.

Sjöviks Industri AB. Bild nr: 748 i Östad Hembygdsförenings fotosamling. Bildbehandling: Thomas Svensson Text: Tage Sundvall S. I Sjöviks Industri AB hörnet av Hampes väg Utängsvägen ligger Granova husen idag, där fanns förr en ladugård med kor och grisar. 1947 köpte Börje Pedersen som var kemi ingenjör ladugården och byggde om

Läs mer

Soldattorp nr 59 under Slögestorp

Soldattorp nr 59 under Slögestorp torp nr 59 under Slögestorp torp nummer 59 - Mossestugan under Slögestorp: Kartposition N: 6410130 O: 1412550. torpet tillhörde kompani 1 - Livkompaniet vid Jönköpings Regemente. Gården Slögestorp var

Läs mer

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd

Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Stenvik, Hö ssö Ö stregå rd Av Ingolf Berg, Lidingö oktober 2018 Stenvik nämns för första gången i jordeboken 1815 och husförhörslängden 1822-1827. Samuel Persson (f 1781) och hans hustru Anna Jönsdotter

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

Fagersands Tegelbruk. Väster om Hasselfors i Skagershults socken

Fagersands Tegelbruk. Väster om Hasselfors i Skagershults socken Fagersands Tegelbruk Väster om Hasselfors i Skagershults socken Fagersands Tegelbruk Tegelhuset, tillverkning och lager Brännugn Torpstället Tegelbruket Torpstället Tegelbruket, till höger tegelarbetaren

Läs mer

1975 blev Rövarkulan naturreservat

1975 blev Rövarkulan naturreservat DANSSTÄLLET På Pingstaftonen 1902 öppnade Rövarkulans nöjesplats. Man hade under hela våren snickrat ihop en dansbana och paviljong. Bord och långbänkar placerades på lämpliga platser och kaffehyddan uppfördes

Läs mer

Anmälan senast den 16/9 Betalning senast den 23/9

Anmälan senast den 16/9 Betalning senast den 23/9 AKTIVITET NR 3 Anordnar resa till Tranåsbygden den 30/9, i samarbete med Jo-Ro Buss. Pris 425:-/deltagare Max 50 deltagare. Anmälan senast den 16/9 Betalning senast den 23/9 Kom med på vår resa till Tranåsbygden

Läs mer

Titta själv och tyck till! Ewa

Titta själv och tyck till! Ewa För jämförelsens skull har jag gjort två olika layoutförslag. Här kommer det andra. Det är en bok i liggande A4. (Det andra förslaget, som du kanske redan har sett, är i stående A5). Den här layouten gör

Läs mer

Kapitel 4. Från Damsängen till Stadshusbron

Kapitel 4. Från Damsängen till Stadshusbron Kapitel 4 Från Damsängen till Stadshusbron Damsängen. Här promenerade man förbi torpet Dämsängen när man gick stora eller lilla jorden runt. Östanåbron, Så här såg den gamla bron ut som gick över till

Läs mer

Utflykt till flydda tider

Utflykt till flydda tider Utflykt till flydda tider Söndagen den 25 september gjorde Västernorrlands Regementes Kamratförening en utflykt till flydda tider. Föreningen besökte då bosättningar i området Västra-Spannsjön, Pommacvägskälet

Läs mer

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1 LIDAHULT Klass 3 Berättelserna: Vilhelm Moberg tog intryck av människoöden i Lidahult, och skrev om det i sina verk. Hans gudföräldrar förestod fattiggården. En pusselbit i fattigvårdens historia. Carl

Läs mer

Handelsträdgården på Nösund

Handelsträdgården på Nösund Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap Årsskrift 2017 Handelsträdgården på Nösund Nösunds Kulturhistoriska Sällskap ger varje år ut en liten skrift om ämnen som på olika sätt är

Läs mer

Affärerna på Hällevik

Affärerna på Hällevik Affärerna på Hällevik Det kan tyckas osannolikt idag, men under flera decennier har fyra olika handelsbutiker/affärer, av typen fullsorterad diversehandel, drivits samtidigt på Hällevik. De har dessutom

Läs mer

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse.

Den som sist bodde permanent i huset var Elisabeth Olsson, kallad Lisen, som dog 1959 genom en olyckshändelse. Kyrkvreten, Fors 2:2 Kyrkvreten 1968. Foto Henry Hall. Torpet Kyrkvreten låg knappt hundra meter norr om den stora industribyggnaden på östra sidan av gamla landsvägen genom Fors By. Kyrkvreten tillhörde

Läs mer

Vårat Haf - Skötgår n vid Karviken.

Vårat Haf - Skötgår n vid Karviken. 1 Vårat Haf - Skötgår n vid Karviken. Sammanställt av Thure Herbertsson, oktober 2012 Skötgår n vid Karviken är sedan gammalt Senneby byalags fiskeläge. Markområdet är över 8000 m 2 stort. Skötgår n och

Läs mer

Guida dig själv! Kopparhatten. 30 minuter

Guida dig själv! Kopparhatten. 30 minuter Guida dig själv! Kopparhatten 30 minuter Kontakta oss LADDA NED VÅR APP! Välkommen ut! Söderåsens app är en förlängning av utställningen Titta in Hitta ut, den vägleder dig ut i parken precis som guidehäftet.

Läs mer

Kapitel 9. Från Väveriet till Åstugan

Kapitel 9. Från Väveriet till Åstugan Kapitel 9 Från Väveriet till Åstugan Väveriet Det första väveriet i Tranås startades av den från Norrköping inflyttade Edvin Fagerberg. Väveriet fanns från början på Nygatan men år 1888 uppfördes en fabriksbyggnad

Läs mer

R Rak-Maja Berggren, Maja.

R Rak-Maja Berggren, Maja. R Rak-Maja Berggren, Maja. Rastaborg Pensionat vid Linanäs på Ljusterö. Byggdes 1909 i gustaviansk stil och drevs från starten av en krögare Andersson. Under namnet Country House bedrivs fortfarande verksamhet

Läs mer

Småskalig vattenkraft är kretsloppsenergi.

Småskalig vattenkraft är kretsloppsenergi. Småskalig vattenkraft är kretsloppsenergi. Våra kraftstationer. Redan på 1500- och 1600-talet byggde man dammar för att ta tillvara på den energi som vattnet kan producera. Idag har Mälarenergi 41 vattenkraftstationer

Läs mer

Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del 1

Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del 1 Studiecirkeln Vår Hembygd Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del 1 Kolbäck Del 1 Sidan 2 Gartz Pensionat Olga Gartz var för de flesta en välbekant person i Kolbäck. Många bröllop, födelsedagskalas,

Läs mer

Ohs starten på resan

Ohs starten på resan Ohs starten på resan Snart ska vi börja vår resa på Ohsabanan, men innan vi kliver på tåget gör vi en liten rundvandring i dagens Ohs bruk. Museijärnvägens anläggningar ligger huvudsakligen utanför det

Läs mer

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF

DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF DALA RYTTARTORP Dalgrens Govas FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Dahlgrens eller Govas grenadjärstorp under Dala Dala ryttartorp uppfördes vid indelningsverkets

Läs mer

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 Österåker, Åkersberga, Säby hage, del av Hagby 1:3 mfl. Strax utanför Åkersberga centrum kommer nya bostäder att uppföras på Stora Säbys

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Vår Hembygd. Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del två

Vår Hembygd. Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del två Vår Hembygd Kolbäck på 1900-talet Förplägnadsställen del två Marketenteriet Strömsholm Uttrycket marketentare hänför sig från medeltidens slut (1000 1520) och var benämning på en försäljare av dryck och

Läs mer

Olstorp. Bölemossetorparen Victor Olsson

Olstorp. Bölemossetorparen Victor Olsson Bölan/golfbanan En tanke med att beskriva promenader är givetvis att fler ska lära sig hitta och känna sig trygga och när vi står här på golfbanan, Bölan, ska vi lära några torp under Velamsund. Det fanns

Läs mer

Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet.

Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet. Varpet. Torp nr 321. Bebyggelselämning av torpet. 1 Bebyggelselämning av ladugården. Första generationen på Varpet. Gärdesgården som delvis omgärdar ägorna. Johan Bengtsson född 15/1 1846 i Hägnen och

Läs mer

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet.

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Det lilla lantbruket Håga 57, Nödesta 1:69, låg bakom billadan, Wellgards. Det såldes av Fredrique Upmark på Hammar år 1910 till Reinhold

Läs mer

Lagerstedt, Allan Apotek. Laggarsvik, fiskeläge på Ljusterö.

Lagerstedt, Allan Apotek. Laggarsvik, fiskeläge på Ljusterö. L Ladan, lokalt namn på bostadshus för järnvägens personal, uppfört söder om Åkersberga station på platsen för nuvarande Järnvägsparken. På 1920-talet började bostäderna i Ladan att hyras ut även till

Läs mer

Udd, Harry 1923-2002. Född i Vasa, Finland. Trädgårdsmästare och biodlare. Ordförande i ÖHF 1981-1984. Ledde ÖHF:s renovering av Norrö Tingshus.

Udd, Harry 1923-2002. Född i Vasa, Finland. Trädgårdsmästare och biodlare. Ordförande i ÖHF 1981-1984. Ledde ÖHF:s renovering av Norrö Tingshus. U Udd, Harry 1923-2002. Född i Vasa, Finland. Trädgårdsmästare och biodlare. Ordförande i ÖHF 1981-1984. Ledde ÖHF:s renovering av Norrö Tingshus. Ullnasjön Insjö på gränsen mellan Österåker, Vallentuna

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

Erik Martin Douhan

Erik Martin Douhan Erik Martin 1866-05-21 1918-09-05 Brita Cajsa Andersdotter 1827-1833 Jan 1813-1876 Maria Kristina Hermansson 1861-1924 Erik Martin 1866-1918 Nils Herman 1885-1965 Maria Katarina 1889-1918 Erik Johan 1890-1961

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

kyrkan tingshuset stadshotellet

kyrkan tingshuset stadshotellet kyrkan tingshuset stadshotellet Rådhustorget ett kulturarv av riksintresse "Mitt i Lindesberg ligger Rådhustorget, som under sekellånga tider varit stadens centrum för offentlighet och handel. Ingen annan

Läs mer

Sundmanshagen, Värlingsö

Sundmanshagen, Värlingsö Sundmanshagen, Värlingsö Författare: Anita Åström 2010. De flesta som forskar i gamla arkiv kommer inte längre än till 1500-talet men på Riksarkivet i Stockholm nämns Värlingsö redan från mitten av 1300-talet.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning l b Innehållsförteckning 2. Förord 3-6. Kafeer i Ödeshög under 1900-talet 7-8. Intervjuer 9. Sammanfattning 10. Källförteckning Gjort av Birgitta Lybäck och Monica Engdahl 1 Förord Vi tyckte det skulle

Läs mer

Bröderna Gustafssons charkuteriaffär

Bröderna Gustafssons charkuteriaffär Bröderna Gustafssons charkuteriaffär Hösten 1937 öppnade bröderna Johan och Gustav Gustafsson en charkuteriaffär på tomten Tallåsen, nuvarande Tivedsvägen 18. I slutet på 1936 hade de lämnat in en ansökan

Läs mer

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska Selma Fingal, torparhustru och tvätterska I Glimtar från 2005 finns en artikel som bygger på en intervju med Selma Fingal som gjordes på Hagagården 1982 av Elsie Lindholm och Ulla Nygren Selma som barn,

Läs mer

Om Johan August Helmfrids sommarställe Villa Borganäs på Stegesund

Om Johan August Helmfrids sommarställe Villa Borganäs på Stegesund Om Johan August Helmfrids sommarställe Villa Borganäs på Stegesund 10/9 2017 Hittade idag info om kulturhistorisk inventering (ovan) av gamla hus på Stegesund. Detta är Johan Augusts sommarställe. Byggt

Läs mer

Rapport från Vårmönstringen den 26 maj

Rapport från Vårmönstringen den 26 maj Rapport från Vårmönstringen den 26 maj Lördagen den 26 maj genomförde I 21 Kamratförening en utflykt för att deltagarna skulle få återuppleva lite övnings- och skjutfältsnostalgi. Vädret var strålande

Läs mer

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson.

Lillstugan från Erikslund, flyttades hit Foto Stefan Jansson. Småbruket Erikslund En av stugorna på Tingshustomten i Västerhaninge kallas Erikslund. Den flyttades hit från den lilla gården uppe i Tyrestaskogen av entusiastiska medlemmar och står nu intill stugan

Läs mer

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901.

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901. Sör Åsbo 1 1. Stuga kallad "Oppstun". Här bodde fördelsman Lars Olsson (1818-1904) med hustru Anna f Olsdotter (1823-1912), med fyra barn, Anna f 1850, Brita f 1854, Lars-Olof f 1859, han emigrerade till

Läs mer

Katrineberg, torp under Stav

Katrineberg, torp under Stav Katrineberg, torp under Stav Lilla Katrineberg och källarstugan på 60-talet. Foto Göte Ekström. Torpet har i äldre tider kallats Katrinelund. Katrineberg finns som torp i HFL 1826-95 och hette från början

Läs mer

Roslags-Kulla kyrka, klockstapeln Rapport 2014:17

Roslags-Kulla kyrka, klockstapeln Rapport 2014:17 Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Roslags-Kulla kyrka, klockstapeln Rapport 2014:17 Antikvarisk medverkan vid rödtjärning av klockstapeln Roslags-Kulla socken,

Läs mer

Hedkarlsbo, (Sandvreten)

Hedkarlsbo, (Sandvreten) Hedkarlsbo 1. Torpgrund. Nybyggare Lars Larsson Hedberg f 1830 och Lena f Olsdotter f 1834, dom hade fem barn, Viktor var yngst, blev indelt soldat i Buckarby, med namnet Norgren. Lars mor bodde också

Läs mer

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER

DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER DEN PLATS I SKELLEFTEÅ/ HEDENSBYN DÄR TORA BERGSTRÖM GIFT ANDERSSON, KVARNÅSEN OCH HELGA BJÖRK GIFT LINDGREN, RAGGSJÖ, ARBETADE SOM PIGOR UNDER 1920-TALET Eskil Tåg-2009 I mitten av 1920 talet åkte Tora

Läs mer

Tollesbyn 1:10. Johannes

Tollesbyn 1:10. Johannes Tollesbyn 1:10 Johannes Andreasson 1883-1916 Johannes Andreasson från Vårvik köpte 1881, tillsammans med brodern Nils Fredrik, Tollesbyn 1:2. Johannes flyttade samtidigt från Vårvik till Ånimskog och Tollesbyn.

Läs mer

Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27)

Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27) Hamra Håkansgård 3 (Hamra 1:27) Oklart vilket byggår huset har. År 1863 vid hemmansklyvningen för Hamra Håkansgård, så ligger ett bostadshus på samma plats som idag, enligt kartan, men ladugården var placerad

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD

LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD LÄR KÄNNA DIN HEMBYGD En industrihistorisk vandring utefter Klockarhytteleden. Vi besöker de historiska platserna: Åsbrohammars bruk, Sågartorpet, Estabo masugn, Wissboda såg och kvarn, Silvergruvan. Lerbäcks

Läs mer

Om Kestad. Torpet Anemossen heter numera Anemossen 1:1.

Om Kestad. Torpet Anemossen heter numera Anemossen 1:1. Om Kestad Kestad ligger norr om Kinne-Kleva vid Kinnekulles fot. 1310 nämns Kithestahum, 1312 in Kydistadum. Socknens först nämnda gård är Göksholmen, år 1399. En kyrkby som ligger österut vid foten av

Läs mer

Västra Banvägen/Österskärsvägen. Idag gäller fri etablering inom taxirörelsen

Västra Banvägen/Österskärsvägen. Idag gäller fri etablering inom taxirörelsen T Taborg Borgruin (Raä 215) vid Strömsjöns norra strand innanför Skeppsdal. Under sin glans dagar låg Taborg strategiskt på en holme i den långa havsviken, farleden upp mot Annarby. Man kan idag urskilja

Läs mer

Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08

Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08 Johan Frans Lundell 1840-10-05 1924-12-08 Svea Linnéa Kraft 1909 1953 Johanna Charlotta Lundell 1876 1931 Johanna Nylin 1839-1920 Johan Frans Lundell 1840-1924 Anna Stina Hollsten 1807 1843 Anders Jansson

Läs mer

Kvarnstugan för 100 år sen

Kvarnstugan för 100 år sen Kvarnstugan för 100 år sen Lars Gezelius Fältstationens högkvarter kallas ju för Kvarnstugan och tillhör Renstad Gård på Tåkerns sydvästra strand. Men den har väl inte alltid varit fältstation kan man

Läs mer

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss Följande artikel är en direkt avskrift från Kalmar Läns Tidning lördagen den 28 april 1951 Artikeln kommer från Lars Lennartsson, sonson till Ingeborg Petersson. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta

Läs mer

Ingmarsö skola. Solskiftesskolan. Solbackens Montessoriskola

Ingmarsö skola. Solskiftesskolan. Solbackens Montessoriskola Sökning: 20 grundskolor som matchar din sökning Ingmarsö skola I dagsläget finns det inte några elever inskrivna på Ingmarsö skola. Om behov uppstår framöver kan det bli aktuellt att starta verksamheten

Läs mer

Åke Gösta Fredricsson ( )

Åke Gösta Fredricsson ( ) Åke Gösta Fredricsson (1877-1950) Åke Gösta Fredricsson Åke Gösta Fredricsson föddes 1877 på Grillby gård och dog i Enköping 1950, 73 år gammal. Åkes far hette Gottfrid Fredricssons och var Jan Fredrics

Läs mer

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden Kommunfullmäktige 2007-02-26 43 88 2008-02-25 33 69 Kommunstyrelsen 2008-02-11 28 61 Arbets- och personalutskottet 2008-01-14 3 6 Dnr 07.74-008 Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden febkf37 Ärendebeskrivning

Läs mer

historien om jaktvillans resa nedför berget

historien om jaktvillans resa nedför berget historien om jaktvillans resa nedför berget Det var en gång... Runt förra sekelskiftet var jakt och friluftsliv mycket populärt bland överklassen. På den tiden var Åre en kurort. Högsäsong var sommartid

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

NORSGATAN CAFÉERNAS GATA HISTORIK OCH BAKGRUND

NORSGATAN CAFÉERNAS GATA HISTORIK OCH BAKGRUND NORSGATAN CAFÉERNAS GATA HISTORIK OCH BAKGRUND Carl Ohlsson huset sett från norra brofästet. Norsgatan till höger och vänster framför huset. Foto: Sandback Karl Johansson Leksands lokalhistoriska arkiv

Läs mer

Infart Tofta V, mot Strandpensionatet. Solbacksvägen, Tofta Telefon:

Infart Tofta V, mot Strandpensionatet. Solbacksvägen, Tofta Telefon: 2 Infart Tofta V, mot Strandpensionatet med Gotländska konstnärer bl a Erik Olsson, David Ahlqvist. Med hembakat på gårdsplan varje helg Försäljning av bl a jordgubbar! Saffranspannkaka och annat gott!

Läs mer

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö

Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Tomter för bostadshus i Kyrkviken, Eckerö Drömmer du om ett hus på landet och samtidigt vill ha nära till grannar och service? Nu säljs fina tomter på ett nyplanerat område vid Kyrkviken i Eckerö. Området

Läs mer

Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4

Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4 BEVARADE ÖGONBLICK Fotografier av Piteå under 150 år Rättelser och tillägg till del 1-4 Vid arbetet med fotoböckerna har mycket arbete lagts ned för att kontrollera källmaterialet till bildtexterna. Trots

Läs mer

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( )

Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar. I tidig ålder dog Bengt (3 maj maj 1889) Uno ( ) Mor Anna född Söderbom 1866 1919 JJB:s första fru Mor till 14 barn, varav 12 uppnådde vuxen ålder 4 flickor och 10 pojkar I tidig ålder dog Bengt (3 maj 1889-23 maj 1889) Uno (1905 1907) Anna Söderbom

Läs mer

BILAGA. Projektlista

BILAGA. Projektlista BILAGA Projektlista 2016-2025 I kommunen pågår för närvarande ett stort antal detaljplaneprojekt. I projektlistan på följande sidor redovisas de detaljplaneprojekt med bostäder som bedöms vara aktuella

Läs mer

Natur- och kulturvandring vid vägmuseet

Natur- och kulturvandring vid vägmuseet 2016-09-06 Natur- och kulturvandring vid vägmuseet Vadå, ett museum utan tak finns det - undrade någon. I Kungsängen finns ett vägmuseum där 4 vägar från olika tidsepoker kan studeras från i princip ett

Läs mer

Besparings och avyttringsförslag

Besparings och avyttringsförslag Besparings och avyttringsförslag Angarns träningsanläggning, Rörby 3:1 Rörby Gård, Vallentuna 2013-10-10 Caroline Söderberg Lotta Lien Ninni Westerlund Jan Wiberg Vår vision och tankarna kring detta besparings

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN Har kämpat mot myndigheterna i 50 år 78 ANN LITTORIN BOR Rungarns säteri, Knutby FAMILJ Eva, Rickard och Claes med barnbarn SKOGSINNEHAV 300 hektar, varav 120 hektar nyckelbiotop

Läs mer

Solveig Dahlin och Britta Pettersson i bakgrunden Olles hustru Lena.

Solveig Dahlin och Britta Pettersson i bakgrunden Olles hustru Lena. Stenkullens scoutkår Solveigs och Olles scouthistoria Då Solveig och sonen Olle var stark involverade i Stenkullens scoutkår från dess bildande 1992 till dess nedläggning år 2005. Här följer här en berättelse

Läs mer

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden

KILINGE 1:3. Kilinge efter nybyggnaden KILINGE 1:3 Kilinge efter nybyggnaden 1908-1910. Hit kom Anders Olsson, född 1795 i Boberg och hustrun Johanna Nilsdotter, född 1799 i Restad, från Boberg 1824. De fick 2 barn Maja Lena född 1822 och Olof

Läs mer

Anor till Släkten Pontén.

Anor till Släkten Pontén. Anor till Släkten Pontén. Bron vid Tolg. Den ombyggda brogården i bakgrunden. Bilden tagen 1947 av Ruben Pontén Petrus och Rebecca Ponténs förste son: Johan Pontén 1776-1857. Född i Dänningelanda. Studerade

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4 FINSPÅNG Byggnadsinventering 1971-1979 Del 4 av 4 Digitaliserad och återutgiven 2012 Del 4 - Byggnadsinventering 1971-1979 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033 E-post: post@finspang.se

Läs mer

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen.

Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Bröderna Mårtenssons båtvarv på Östra Hästholmen. Söndagen den 20 juli 2014 tog vi, 111112-1621 Ingvar Sturkman och undertecknad, oss tid för ett sedan länge bokat besök på ovan nämnda varv. 1C3132-411

Läs mer

HISTORIK ÖVER LÅNGSELE. Första åbo som kunnat lokaliseras till Långselet är Johan Larsson - Gjedda Anläggning. Beviljades den 22/

HISTORIK ÖVER LÅNGSELE. Första åbo som kunnat lokaliseras till Långselet är Johan Larsson - Gjedda Anläggning. Beviljades den 22/ HISTORIK ÖVER LÅNGSELE Första åbo som kunnat lokaliseras till Långselet är Johan Larsson - Gjedda Anläggning. Beviljades den 22/7 1801. Arealen blev vid avyttringen 1862 upptagen till 1 958 tunnland a

Läs mer

Vimpelås. Torp 324. Foto från 2001

Vimpelås. Torp 324. Foto från 2001 Vimpelås. Torp 324 Foto från 2001 Anders Bengtsson född den 11/9 1843 i Hägnen och hans hustru Christina Olausdotter född 23/10 1845 på Stensgård i Kärrsgärde, båda i Sätila socken. Paret gifter sig år

Läs mer

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5

LEINY SLÄKTUTREDNING (15) Dokument ID Familjenummer Författare Rev / Ver. UTRED911U.DOC Leif Nyström 0/5 LEINY SLÄKTUTREDNING 000911 2012-03-01 1 (15) ModerNamn: Hanna Persdotter Utred911U.doc 000911 000422 Barn: Anders (Anna, Per, Ola, Jöns, Johanna) FaderNamn: Nils Persson Orsak: Mitt, Leif Nyströms släktskap

Läs mer

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen

Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd, Ängsäters Gränd, Lillgårdens Gränd, Petter-Jons Gränd, Fritjof Nilsson Piratens Plats, Donsövallen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-09-07 Diarienummer 0246/15 Göteborgs stadsmuseum Mats Sjölin Telefon: 031-36 836 47 E-post: mats.sjolin@kultur.goteborg.se Ärenden från namnberedningen Kunga-Amandas Gränd,

Läs mer

Godkänt dokument - Carolin Andersson, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Carolin Andersson, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr TRÄDSKOLEPARKEN OCH PLANTANS PLATS 2013.01.15 Godkänt dokument - Carolin Andersson, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, 2013-02-11, Dnr 2010-01319 LANDSKAPSLAGET AB Peter Myndes Backe 12 118 46 Stockholm

Läs mer

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö?

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Från Bodsjöboken Om Lugnet, förmodligen det sista kronotorpet i Bodsjö, berättar i den här artikeln Johannes Vejdegren i Brunflo - N'Johannes på Lugnet. Han var

Läs mer

Båtutflykt på Lygnern den 1 juni.

Båtutflykt på Lygnern den 1 juni. Båtutflykt på Lygnern den 1 juni. Klockan 0930 samlades 40 förväntansfulla föreningsmedlemmar på Stabbetorget för att med förhyrd buss åka till Sätila, där båten för dagens utflykt väntade. I strålande

Läs mer

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen 2007-04-24 1(4) Tid 19.00 21.30 Plats Närvarande Presidium: Skepplanda Bibliotek Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande Sekreterare: Inbjudna: Antal övriga mötesdeltagare:

Läs mer

Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken,

Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken, GRENOME HERRGÅRDSBYGGNAD Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken, som av ägaren till Länna bruk akademifogde John Ericsson överlämnats som gåva till Södra Olands Hembygdsgille (se sid. 216),

Läs mer

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga.

Nystrand kom arb. Manne Larsson och Hanna Karlsson hit. Efter dom sonen Erik Larsson med hustru Anna-Lisa. Idag fritidsstuga. Nystrand 2. Stuga bebodd av arb. Lars Petter Berggren f 1861 och Brita Olsdotter f 1853, dom flyttade till Öster Färnebo 1900. Dom hade en son och en dotter. 1901 byggdes stugan om, arb. Johan Larsson

Läs mer

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland En resa till de sahlinska bruken i Dalsland Åmål är den naturliga startpunkten. Allt vad sahlinarna ägde ligger i vad som nu kallas Åmåls kommun. Varför inte starta med en övernattning? Det finns bra hotell

Läs mer

INVENTERING NEDLAGDA IDROTTSPLATSER

INVENTERING NEDLAGDA IDROTTSPLATSER INVENTERING NEDLAGDA IDROTTSPLATSER Inventerare JanÅke Halth Kjell-Olov Olsson Uppgiftslämnare Pietro Nilsson Barbro Webjörn Tommy Sångberg Gunnar Nilsson Elisabeth Aronsson Åke Olsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer