Tillämpningsanvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsanvisningar"

Transkript

1 1 [11] Tillämpningsanvisningar Särskilda kontraktsvillkor med arbetsrättsliga villkor vid upphandling av städtjänster A. Inledning Upphandlingsmyndigheten har tagit fram särskilda kontraktsvillkor för användning vid upphandling av städtjänster. Kontraktsvillkoren innehåller i sig arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid. Dessa tillämpningsanvisningar innehåller förklarande texter eller kommentarer till de särskilda kontraktsvillkor som föreslås införas i upphandlingsdokumenten. Anvisningarna utgör ett stöd till upphandlande myndigheter och till leverantörer vid tillämpning av särskilda kontraktsvillkor med arbetsrättsliga villkor. I anvisningarna används begreppet upphandlande myndighet även i bemärkelsen upphandlande enhet. Den upphandlande myndighet eller enhet som tillämpar kontraktsvillkoren kan byta ut detta till annan benämning, t ex beställaren eller xx kommun. Anvisningarna kan användas för alla upphandlingar oavsett vilken lagstiftning som tillämpas. Bestämmelser om arbetsrättsliga villkor återfinns i LOU (17 kap. 2 5 lagen om offentlig upphandling), LUF (16 kap. 2 5 lagen om upphandling inom försörjningssektorerna) samt LUK (14 kap. 2 5 lagen om upphandling av koncessioner). Några bestämmelser finns inte i LUFS (lagen om upphandling inom försvars- och säkerhetsområdet) eller i LOV (lagen om upphandling av valfrihetssystem), men enligt Upphandlingsmyndighetens bedömning finns det inga hinder att tillämpa arbetsrättsliga kontraktsvillkor i sådana fall i enlighet med allmänna upphandlingsrättsliga principer. De förarbeten som ligger till grund för lagstiftningen är bl. a. proposition 2016/17:163 Arbetsrättsliga villkor vid upphandling och utredningen SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Från vilket kollektivavtal ska villkoren utgå ifrån? Arbetsmarknadens parter (Almega Tjänsteförbunden, Fastighetsanställdas förbund och Kommunal) har i samråd med Upphandlingsmyndigheten identifierat vilka lägsta nivåer avseende lön, semester och arbetstid utifrån nedanstående kollektivavtal som ska gälla vid offentlig upphandling. 1. Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Almega Tjänsteförbunden (Almega) och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) och Facket för service och kommunikation (SEKO)

2 2 [11] Kollektivavtalets giltighetstid: (bilaga 1a) 2. Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Almega Tjänsteförbunden (Almega) och Svenska Kommunalarbetarförbundet (Kommunal). Kollektivavtalets giltighetstid: (bilaga 1b) I städbranschen finns flera centrala kollektivavtal som kan ligga till grund för de arbetsrättsliga villkorens nivåer. Upphandlingsmyndigheten har hämtat nivåerna för lön, semester och arbetstid i de ovan nämnda kollektivavtalen. Villkoren återfinns i bilaga 1a respektive bilaga 1b. Enligt bestämmelserna i lagstiftningen 1 ska ett (1) kollektivavtal identifieras för att ligga till grund för villkoren (nivåer för lön, semester och arbetstid) som ska användas vid en specifik upphandling. Den upphandlande myndigheten behöver därför bestämma vilket kollektivavtal som ska tillämpas. Vilket som ska användas vid en upphandling av städtjänster kan bestämmas genom en överviktsprincip som baseras på kollektivavtalens tillämpningsområden. Den typ av verksamhet som har den största andelen av det uppskattade kontraktsvärdet läggs till grund för vilket avtal som bör tillämpas vid upphandlingen. Av Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Kommunal och Almega framgår att det avtalet omfattar arbete som utförs vid sjukhus, vårdinrättningar och skolor. Om det till exempel är övervägande skolor och förskolor som kommer ingå i kontraktet är det Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Kommunal och Almega (bilaga 1b) som bör ligga till grund för villkoren. Om det istället är övervägande kontor eller annan verksamhet som inte specifikt nämns i avtalet mellan Kommunal och Almega så är det Kollektivavtal Serviceentreprenad mellan Fastighets och Almega (bilaga 1a) som bör ligga till grund för villkoren. Alla kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden anses likvärdiga, dvs. alla kollektivavtal får anses reglera arbetsvillkor på ett likvärdigt sätt även om deras innehåll skiljer sig åt. Om särskilda kontraktsvillkor De arbetsrättsliga villkoren är villkor för fullgörande av kontrakt (även kallade särskilda kontraktsvillkor). Villkoren behöver därmed inte vara uppfyllda redan då leverantören lägger sitt anbud, men de ska accepteras och uppfyllas då kontraktet fullgörs. Villkoren träder i kraft i samband med att kontraktet börjar löpa. 1 Se 17 kap. 3 1 st LOU

3 3 [11] De kontraktsvillkor som ska följas av de leverantörer som fullgör ett kontrakt ska framgå av upphandlingsdokumenten. Det är inte tillräckligt att hänvisa till ett kollektivavtal och låta anbudsgivare själva söka upp kollektivavtalet och de villkor som avses. Kontraktsvillkorens tillämpningsområde Kontraktsvillkoren gäller för leverantörer som utför ett offentligt upphandlat kontrakt avseende städtjänster (städning, lokalvård eller liknande servicearbete). Kontraktsvillkoren är begränsade till att gälla för arbete som utförs eller tillhandahålls i Sverige och därmed omfattas av svensk materiell rätt. Det framgår bl.a. av skälen i upphandlingsdirektiven 2 att det är de social- och arbetsrättsliga skyldigheterna som är tillämpliga på den ort där byggentreprenaden utförs eller tjänsterna tillhandahålls och som kan följa av lagar eller kollektivavtal både på nationell nivå och på unionsnivå som avses. B. Tillämpning av de särskilda kontraktsvillkoren Nedan följer kontraktsvillkoren med tillhörande förklarande texter och kommentarer. 1. Leverantörens åtagande 1.1 Åtagande för anställda arbetstagare Leverantören ska under hela kontraktets löptid tillämpa dessa särskilda kontraktsvillkor med de vid var tid gällande arbetsrättsliga villkor avseende nivåer för lön, semester och arbetstid enligt bilaga 1a/1b gentemot anställda arbetstagare när dessa medverkar i utförandet av kontraktet. De arbetsrättsliga villkoren benämns nedan Villkoren. Åtagandet avser arbete som utförs enligt svensk arbetsrätt. 1.2 Åtagande avseende underleverantörer Leverantören ska säkerställa att kontraktsvillkorens punkt 1 4, inklusive bilaga 1a/1b, uppfylls av anlitade underleverantörer som är arbetsgivare och som direkt medverkar till att fullgöra kontraktet. Leverantören ska också säkerställa att dessa underleverantörer medverkar vid uppföljning genom att tillhandahålla uppgifter 2 Prop 2016/17:163 sid 30. Se även skälen 2 och 37 i LOU-direktivet, skälen 4 och 52 i LUFdirektivet och skälen 3 och 55 i LUK-direktivet.

4 4 [11] och dokumentation, möjliggöra revision på plats och vad som i övrigt framgår i punkt 4. Kommentarer: Nivåer för lön, semester och arbetstid Nivåerna för lön, semester och arbetstid har identifierats i samråd med arbetsmarknadens parter. Villkoren med nivåer på lön, semester och arbetstid framgår av bilagorna 1a och 1b. De villkor som ställs i en upphandling utgör miniminivåer som arbetstagarna minst ska ha rätt till. Det är alltid tillåtet för en arbetsgivare att erbjuda arbetstagarna bättre villkor. De angivna Villkoren utgör endast ett golv för att säkerställa en lägsta nivå enligt tillämpat kollektivavtal. En leverantör som är bunden av ett centralt kollektivavtal får också tillämpa ett lokalt avtal som kan innebära lägre nivåer när semesterlagen (1977:480) eller arbetstidslagen (1982:673) medger detta. Det är inte tillåtet att ange som villkor att en leverantör ska vara bunden av ett kollektivavtal eller teckna kollektivavtal under kontraktstiden. Villkoren ska istället vara hämtade från ett centralt kollektivavtal. Med lön avses inte bara själva grundlönen utan även vissa tillägg som den som utför arbetet kan ha rätt till, t.ex. tillägg för obekväm arbetstid och övertidsersättning. Några villkor för permitteringslön ska dock inte omfattas av villkoren i en upphandling, eftersom permitterade inte utför något arbete. Arbetstagare Villkoren avser endast anställd personal, dvs. arbetstagare. Villkoren gäller dessutom endast när dessa arbetstagare utför arbete för att fullgöra kontraktet. Med andra ord gäller Villkoren när arbetstagaren medverkar i utförandet av den upphandlade och i kontraktet reglerade lokalvården åt den upphandlande myndigheten, men inte när denne utför sådana tjänster åt någon annan, dvs. åt tredje man. De arbetstagare som endast delvis medverkar i kontraktets utförande ska minst erhålla angivna Villkor i förhållande till den arbetstid som omfattas av det aktuella kontraktet. Administrativ personal och andra liknande arbetstagare som inte direkt utför arbete enligt kontraktet omfattas inte av Villkoren. Dessa kategorier av arbetstagare anses inte ha tillräcklig koppling till kontraktsföremålet. Det är inte

5 5 [11] tillåtet att ålägga en leverantörer att generellt ska tillämpa Villkoren för alla sina arbetstagare, oavsett om det finns någon koppling till kontraktets utförande eller inte, eller att Villkoren ska gälla även för tid före eller efter arbetet enligt det aktuella kontraktet. Enskilda näringsidkare eller egenföretagare är inte arbetstagare. Dessa omfattas därmed inte av de arbetsrättsliga Villkoren. Läs mer om begreppet arbetstagare här Underleverantörer Leverantören ska säkerställa att Villkoren uppfylls av anlitade underleverantörer som direkt medverkar till att fullgöra kontraktet. Med direkt medverkar avses den personal som producerar eller sätter samman en vara, tillhandahåller en tjänst eller utför arbete i en byggentreprenad oavsett hur många mellanled som finns mellan huvudleverantören och den eller de underleverantörer som fullgör kontraktet. Läs mer om underleverantörer som direkt medverkar här Den upphandlande myndigheten ska ålägga leverantören att se till att alla underleverantörer som direkt medverkar i fullgörande av ett kontrakt uppfyller Villkoren enligt kontraktet. Det kan exempelvis göras genom att införa en klausul i kontraktsvillkoren som tydliggör detta för huvudleverantören. Villkoren för underleverantörerna är dock inte avsedda att vara mer långtgående än de som ställs på huvudleverantören. De villkor som en leverantör måste säkerställa att dennes underleverantörer följer ska således vara desamma som Villkoren för lön, semester och arbetstid som ingår i kontraktsvillkoren. Leverantören ska också säkerställa att underleverantörer tillhandahåller de uppgifter och den dokumentation som krävs för uppföljning enligt punkt 4. Leverantören ska på begäran av den upphandlande myndigheten också redogöra på vilket sätt de Villkoren kommer att fullgöras av leverantörens underleverantörer. Det kan visas genom t ex. att huvudleverantören redovisar hur denne i sin tur avtalsrättsligt har bundit underleverantörer att följa Villkoren. 2. Justering av de arbetsrättsliga villkoren under kontraktstiden Villkoren enligt bilaga 1a/1b kan komma att justeras under kontraktsperioden i samband med att det kollektivavtal som Villkoren utgår från omförhandlas av

6 6 [11] parterna. Justeringen kan exempelvis avse vilka lönenivåer som ska tillämpas eller andra ändringar avseende lön, semester och arbetstid. Sedan reviderade nivåer publicerats på Upphandlingsmyndighetens webbplats, ska den upphandlande myndigheten skriftligen underrätta leverantören om dessa reviderade nivåer. Leverantören ska därefter, senast inom 30 dagar från det att den mottog en sådan underrättelse, börja tillämpa dessa reviderade nivåer i villkoren. Kommentarer: Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivarorganisation eller en arbetsgivare och en facklig organisation (parterna) och avtalet rör arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen. Varje kollektivavtal är ett resultat av förhandling mellan parterna och kollektivavtal omförhandlas regelbundet inför att avtalet löper ut. Villkoren, exempelvis den lägsta nivån för månadslön som ska tillämpas, kan därför komma att justeras under kontraktsperioden i samband med att det kollektivavtal som Villkoren utgår från omförhandlas av parterna. Även andra ändringar som avser lön, semester eller arbetstid kan bli aktuella i samband med omförhandling mellan parterna eller med anledning av förändringar i lagstiftning eller liknande. I vissa fall pågår förhandlingen efter att avtalet löpt ut. I regel förlängs avtalet till dess att parterna träffat nytt avtal. När Villkoren för lön, semester och arbetstid som Upphandlingsmyndigheten har tillämpat från ett kollektivavtal omförhandlas kommer nivåerna i Villkoren revideras. När de nya Villkoren, med nya nivåer eller andra förändringar avseende lön, semester och arbetstid, har publicerats på Upphandlingsmyndighetens webbplats bör den upphandlande myndigheten, som tillämpar de arbetsrättsliga Villkoren i ett kontrakt, skriftligen underrätta den eller de leverantörer som berörs av dessa reviderade Villkor. Leverantören ska därefter, senast inom 30 dagar från det att den mottog en sådan underrättelse, börja tillämpa dessa Villkor. För att leverantören ska bli bunden av en sådan underrättelse krävs en delgivning med mottagningsbevis eller annan bekräftelse på att underrättelsen mottagits. 3. Alternativa sätt för leverantören att fullgöra Villkoren Leverantören kan fullgöra åtagandet enligt punkt 1.1 genom att tillämpa de ställda Villkoren enligt bilaga 1 eller genom att uppfylla Villkoren på följande alternativa sätt:

7 7 [11] a. genom att vara bunden av (dvs. ha tecknat) och tillämpa det kollektivavtal som Villkoren utgår ifrån eller ett lokalt avtal som bygger på detta avtal, b. genom att vara bunden av och tillämpa ett annat centralt kollektivavtal som gäller i hela Sverige för motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen eller ett lokalt avtal som bygger på detta avtal, c. genom att tillämpa villkor för lön, semester och arbetstid i ett centralt kollektivavtal som gäller i hela Sverige för motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen utan att vara bunden av det, eller d. genom att åberopa en utstationeringssituation och tillämpa de villkor för lön, semester och arbetstid som framgår av de bestämmelser som finns i utstationeringslagen (lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare). Kommentarer: I regel finns endast ett kollektivavtal som är tillämpligt för att fastställa arbetsrättsliga villkor för lön, semester och arbetstid. För att upprätthålla likabehandlingsprincipen ger lagstiftningen utrymme för alternativa sätt att uppfylla Villkoren. I de fall det finns fler än ett centralt kollektivavtal på nationell nivå som omfattar motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen anses ett sådant kollektivavtal vara likvärdigt när det gäller att säkerställa skäliga arbetsvillkor även om avtalens innehåll skiljer sig åt. De två kollektivavtal som ligger till grund för villkoren för städtjänster är ett sådant exempel på centrala kollektivavtal som tillämpas på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen. Inom städbranschen finns ytterligare kollektivavtal och därmed kan det vara aktuellt att situationerna i punkterna b-c kommer att vara aktuella. Om det inte på förhand går att avgöra om det finns, eller under kontraktstiden kommer att finnas, fler än ett kollektivavtal som är tillämpligt bör punkterna b-c ändå finnas med. En leverantör anses således uppfylla Villkoren även om de är bundna av ett annat kollektivavtal med helt eller delvis andra nivåer. Det åberopade avtalet ska vara ett centralt kollektivavtal som gäller i hela Sverige för motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen eller ett lokalt avtal som bygger på detta avtal. Det kan också vara ett s k företagsavtal. Även en leverantör som inte är bunden av ett kollektivavtal kan välja att tillämpa nivåer för lön, semester och arbetstid ur ett annat centralt kollektivavtal som gäller för motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen utan att vara bunden av detsamma. Samtliga villkor måste emellertid hämtas ur ett och samma

8 8 [11] kollektivavtal. Kollektivavtal är förhandlade i ett helhetsperspektiv och detta skulle gå förlorat om det var möjligt att tillämpa villkor från olika avtal. Någon definition av vad som avses med begreppet motsvarande arbetstagare finns emellertid inte i förarbetena. I de flesta fall är olika kollektivavtal tillämpliga på skilda kategorier av arbetstagare och de villkor som ska gälla för respektive kategori baseras som huvudregel på varje sådant tillämpligt kollektivavtal. I vissa fall kan det emellertid uppstå situationer där flera kollektivavtal kan vara tillämpliga på samma arbete. Utredningen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 3 skriver att med centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen avses ett kollektivavtal som slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation och som reglerar villkoren i en specifik bransch, t.ex. ett städavtal i städbranschen. Punkt d. aktualiseras endast när leverantörer kan komma att använda utstationerad arbetskraft. Om det inte på förhand går att helt utesluta att utstationerad arbetskraft överhuvudtaget kan bli aktuell under avtalstiden tillämpligt bör punkten d. finnas med. Läs mer om utstationering här 4. Uppföljning av de arbetsrättsliga villkoren 4.1 Egenrapportering Leverantören ska på begäran av den upphandlande myndigheten ge in en skriftlig redovisning om hur Villkoren efterlevs. Redovisningen ska omfatta såväl leverantörens egna anställda som anställda hos de underleverantörer som direkt medverkar till fullgörandet av kontraktet. Redovisningen lämnas på formulär för redovisning, bilaga 2. Leverantören ska lämna den rapportering som framgår av bilagan. Om det föreligger oklara eller otillräckliga uppgifter i leverantörens egenrapportering ska rättelse ske på begäran och inom den tid som bestäms av den upphandlande myndigheten. Upprepade fall av brister i leverantörens egenrapportering kan utgöra grund för att kontraktet hävs. 3 SOU 2015:78 sid 200

9 9 [11] 4.2 Uppföljning och revision Uppföljning av de arbetsrättsliga villkoren kan ske i samband med ordinarie uppföljning av kontraktet i övrigt eller på annat sätt som bestäms av den upphandlande myndigheten. Leverantören ska medverka vid sådan uppföljning. Leverantören och eventuella underleverantörer ska medverka vid revision som genomförs på plats hos den upphandlande myndigheten och möjliggöra att den upphandlande myndigheten själv eller genom ombud kan utföra revisioner på plats hos leverantören och/eller hos leverantörens underleverantörer som direkt medverkar till fullgörande av kontraktet. Leverantören och eventuella underleverantörer ska möjliggöra att berörda arbetstagare kan delta i intervjuer i samband med revision. Leverantören ska i samband med revision och på begäran av den upphandlande myndigheten tillhandahålla de uppgifter och den dokumentation som behövs för att kontrollera att Villkoren efterlevs, t ex. tidrapportering, scheman, lönespecifikationer och anställningsavtal för berörda arbetstagare. Leverantören ska också säkerställa att berörda underleverantörer tillhandahåller de uppgifter och den dokumentation och övrigt enligt ovanstående stycke som krävs för kontroll av Villkoren i samband med revision. Kommentarer: Det är först vid kontraktets utförande som uppföljning av de efterfrågade villkoren och nivåerna för lön, semester och arbetstid kan genomföras. Upphandlande myndigheter avgör själva när uppföljningen ska äga rum. Det är viktigt att upphandlande myndigheter redan vid utformning av upphandlingsdokumenten funderar över hur villkoren kan komma att följas upp och säkerställer att organisationen har de resurser och den kompetens som krävs för att kunna genomföra detta. De arbetsrättsliga villkoren bör i första hand följas upp genom att leverantören skriftligen redovisar hur villkoren efterlevs på en övergripande nivå för de anställda hos leverantören och hos eventuella underleverantörer som medverkar till fullgörandet av kontraktet. Den skriftliga redovisningen lämnas i formulär för redovisning (bilaga 2) och leverantören ska åta sig att lämna den rapportering som framgår av bilagan. Denna bilaga bör, med hänvisning till transparensprincipen, inkluderas i upphandlingsdokumenten med.

10 10 [11] I de fall leverantören fullgör Villkoren på ett alternativt sätt ska leverantören i formuläret redovisa hur dessa uppfylls och på vilket sätt. Det ger den upphandlande myndigheten förutsättningar för att bland annat kunna följa upp och kontrollera åberopade avtal och nivåer hos de berörda avtalsparterna. En leverantör som uppfyller sitt åtagande genom punkt 3:b eller 3:c ska därmed redovisa vilket kollektivavtal som eventuellt åberopas, vilka som är parter i det avtalet, avtalets giltighetstid och vilka nivåer för lön, semester och arbetstid som är aktuella. En leverantör som uppfyller villkoren enligt punkt 3:d ska skriftligen redovisa hur de arbets- och anställningsvillkor avseende lön, semester och arbetstid som följer av lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare efterlevs. De arbetsrättsliga villkoren kan också ingå i den ordinarie uppföljningen av kontraktet under dess löptid eller genomföras via dialog med leverantören eller vid särskilda möten avseende just Villkoren. Hur denna uppföljning kommer genomföras bör framgå av upphandlingsdokumenten. Revisioner är ett komplement till den ordinarie uppföljningen och kan användas i de fall den upphandlande myndigheten till exempel får indikationer på att överträdelser av Villkoren inträffat eller i de fall leverantörens skriftliga redovisning inte bedöms som tillräcklig. Revision kan genomföras i form av stickprov eller för samtliga leverantörer, men i båda fallen ska leverantören och eventuella underleverantörer medverka till att revisionen kan genomföras. Revision genomföras i regel på plats hos leverantören och/eller hos dennes underleverantörer som direkt medverkar till fullgörande av kontraktet. I båda fallen kan leverantören åläggas att tillhandahålla dokumentation för att kontrollera att Villkoren efterlevs, t ex. tidrapportering, scheman, lönespecifikationer och anställningsavtal för berörda arbetstagare. Revisionen kan genomföras med egna resurser hos den upphandlande myndigheten eller med hjälp av ombud. Upphandlande myndigheter bör som huvudregel inte samla in personuppgifter och kan därmed undvika att personuppgiftslagen (1998:204), PUL (och senare Dataskyddsförordningen) blir tillämplig i samband med uppföljning av Villkoren 4. PUL gäller vid behandling av personuppgifter. För att kunna kontrollera att arbetstidsreglerna följs och att rätt lön betalas ut är det emellertid nödvändigt att i samband med revisioner kontrollera uppgifter i exempelvis lönespecifikationer. Vid tydliga indikationer på avtalsbrott kan det också bli nödvändigt att ta del av 4 PUL kommer ersättas av en EU-gemensam förordning, Dataskyddsförordningen, den 25 maj Dataskyddsförordningen, som också kallas GDPR, fullständiga namn är: Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning).

11 11 [11] uppgifter som kan innehålla personuppgifter i ett led för att säkra bevis om det är fråga om bristande uppfyllelse av Villkoren. Det är dock först om den upphandlande myndigheten tar med sig personuppgifter, fotograferar av dem, samlar in eller liknande som PUL under vissa förutsättningar kan bli tillämplig för den upphandlande myndigheten (5 personuppgiftslagen). Att ta del av lönespecifikationer och scheman på plats hos leverantören i samband med en revision innebär som huvudregel inte att PUL blir tillämpligt. En intresseavvägning får göras i varje enskilt fall. 5. Sanktioner Dessa kontraktsvillkor, inklusive de arbetsrättsliga Villkoren i bilaga 1a/1, är avsedda att utgöra en integrerad del i ett kommande kontrakt med leverantören. Villkoren utgör åtaganden för leverantören. Dessa åtaganden bör i likhet med alla andra åtaganden som följer av kontraktet kopplas till någon proportionell sanktion om leverantören bryter mot kontraktet genom att inte uppfylla sina åtaganden. Det kan gälla såväl brister i medverkan i uppföljning som brister i efterlevnad av Villkoren hos leverantören själv eller hos eventuella underleverantörer. Till exempel kan vite utgå i påtryckningssyfte för att framtvinga att leverantören medverkar till uppföljning. Upprepade brister i egenrapportering, upprepade bristande medverkan till uppföljning eller om inte nivåerna för lön, semester och arbetstid efterlevs kan utgöra grund för att kontraktet kan komma att hävas. Villkoren som ska efterlevas avser arbetstagares rättigheter för lön, semester och arbetstid och dessa anses vara de mest centrala för arbetstagarna för att kunna upprätthålla skäliga arbetsvillkor. Sanktionsvärdet bör därför vara högt i händelse av kontraktsbrott. Sanktionsklausulerna bör framgå i upphandlingsdokumenten.

Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE

Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE Tillämpningsstöd: Arbetsrättsliga villkor vid upphandling GÄLLER FÖR ARBETE SOM UTFÖRS I SVERIGE Innehåll INLEDNING... 4 Om tillämpningsstödet...4 Om arbetsrättsliga villkor i upphandlingsreglerna...4

Läs mer

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar

Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Göteborg, Malmö och Stockholms gemensamma arbete för schysta villkor vid upphandlingar Gemensamt för Göteborg, Malmö och Stockholm är att städerna var för sig har tagit beslut att i samband med upphandling

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor. Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor. Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor Charlotta Frenander Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Ny lagstiftning från den 1 juni 2017. MÅL Anställda som utför arbete för det

Läs mer

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat

Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat Vi är ett stöd för alla som kommer i kontakt med offentlig upphandling, antingen som företagare, upphandlare, inköpare, politiker eller på annat sätt. Är det tillåtet att gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga

Läs mer

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter Serviceförvaltningen Lundafastigheter 1(6) 2018-01-17 Avtalsregleringar med anledning av arbetsrättsliga villkor (byggentreprenad) Lundafastigheter har regleringar under följande rubriker i AMA AF 12 med

Läs mer

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs

Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs Villkor i nivå med svenska kollektivavtal Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Lisa Sennström, Upphandlingsmyndigheten Hanna Björknäs och Camilla Molina, Utredningen om upphandling och villkor

Läs mer

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik

CIRKULÄR 17:38. Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik 2017-06-30 1 (8) CIRKULÄR 17:38 Kommun-, landstings-/regionstyrelser Upphandling Juridik Cirkulärnr: 17:38 Diarienr: 17/03586 Handläggare: Magnus Ljung Avdelning: Juridik Datum: 2017-06-30 Mottagare: Upphandling,

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga villkor

Särskilda arbetsrättsliga villkor Särskilda arbetsrättsliga villkor Carin Carlsson, Upphandlingsstrateg Upphandlingsenheten SLK The Capital of Scandinavia Bakgrund och nuläge Möjligheten att ställa olika typer av sociala krav har funnits

Läs mer

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet

Uppdraget. Bestämmelsernas innehåll i korthet PM Arbetsrättsliga villkor i upphandling Mathias Sylvan December 2017 1 Uppdraget Upphandlingsdialog Dalarna har gett undertecknad i uppdrag att utreda hur upp-handlande myndigheter på bästa sätt kan uppfylla

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) 2015-09-30 1 (5) FÖRSLAG YTTRANDE KFKS 2015/638-109 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Sammanfattning Nacka kommun

Läs mer

Sammanställning av frågor från frukostseminarium om arbetsrättsliga villkor

Sammanställning av frågor från frukostseminarium om arbetsrättsliga villkor 1 [17] Sammanställning av frågor från frukostseminarium om arbetsrättsliga villkor Om tillgång till presentationerna från frukostseminariet -Lägger ni ut även presentationen från sthlm stad? -Hej! Kommer

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling

Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling Kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling Upphandlingsjuridik i praktiken Göteborg den 28 september 2016 Robert Moldén, EU-advokat och partner Christian Martinsson, Advokat Den EU-rättsliga

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över delbetänkande av Utredning om upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström

Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling. Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Så blir den nya lagstiftningen om hållbar upphandling Hållbar upphandling 14 mars 2016 Lisa Sennström Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn i de nya upphandlingsdirektiven Möjligheterna att ta miljö-,

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal, SOU 2015:78 Upphandling24, Upphandla med miljökrav och sociala krav Stockholm 2015-12-01 professor Niklas Bruun 2014 års upphandlingsdirektiv År 2014 kom

Läs mer

Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare

Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare 1 [5] Vägledning för uppföljning av arbets- och anställningsvillkor för taxiförare En god avtalsuppföljning är en förutsättning för att upphandlande myndigheter ska kunna säkerställa att taxiförarna verkligen

Läs mer

Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Hur tillämpas krav på arbetsrättsliga villkor vid Gävle kommuns upphandlingar?

Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Hur tillämpas krav på arbetsrättsliga villkor vid Gävle kommuns upphandlingar? Sid 1 (5) Interpellationssvar Dnr 18KS124-3 2018-04-17 Kommunfullmäktige Svar på Interpellation Socialdemokraterna (S) - Hur tillämpas krav på arbetsrättsliga villkor vid Gävle kommuns upphandlingar? Vid

Läs mer

Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor?

Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Rapport av Mathias Sylvan Augusti 2018 1 2 - Hur kan man gå längre än LOU:s regler om arbetsrättsliga villkor? Uppdraget Undertecknad har

Läs mer

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader Cirkulärnr: 2005:17 Diarienr: 2005/0729 Handläggare: Sektion/Enhet: Hans Ekman Ellen Hausel Heldahl Göran Söderlöf Juridiska enheten Datum: 2005-03-22 Mottagare: Rubrik: Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-1088 Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Föredragande

Läs mer

Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling

Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling Sysselsättningsfrämjande kontraktsvillkor vid upphandling så arbetar Malmö stad Malmö stad 2018 Om sysselsättningsfrämjande villkor vid upphandling Sysselsättningsfrämjande åtgärder kan bland annat handla

Läs mer

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Stockholm 15 mars 2016 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Bakgrund Ett samlat upphandlingsstöd på Konkurrensverket 2014 Miljöstyrningsrådet Kammarkollegiet

Läs mer

Snart ett år har gått sedan bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor infördes vad har hänt?

Snart ett år har gått sedan bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor infördes vad har hänt? Snart ett år har gått sedan bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor infördes vad har hänt? Några nya begrepp har dykt upp och Upphandlingsmyndigheten lyfter blicken: Behövlighetsbedömning? Och vilka

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund

Nya upphandlingslagar. Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund Nya upphandlingslagar Upphandlingsmyndighetens konferens den 21 november 2016 chefsjurist Anders Asplund 2 Upphandling en del av EU-rätten Upphandlingslagarna bygger på EU-direktiv Direktiven ska genomföras

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal 1 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med kollektivavtal Särskilda arbetsrättsliga villkor Charlotta Frenander 3 Arbetsrättsliga villkor Vad säger upphandlingsdirektiven, propositionen och vad ligger till

Läs mer

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling. Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 maj 2016 Ardalan Shekarabi Rikard Jermsten (Finansdepartementet)

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:45 RI (Dnr 110-321/2016) Utkast till lagrådsremiss Miljö- social och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling (Fi2016/00530/UR) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 21 mars 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Finansutskottets betänkande Arbetsrättsliga villkor vid upphandling Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens lagförslag med den ändringen att det bör framgå av ikraftträdandebestämmelserna i de

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Genomförande av bemanningsdirektivet Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag kommer att genomföras

Läs mer

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling - en affärsmöjlighet? Ellen Hausel Heldahl Malmö 161028 Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Yttrande Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Bakgrund Svenska ILO-kommittén har genom remiss den 7 september 2015 (Fi2015/4196) ombetts att yttra sig över delbetänkandet Upphandling

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25)

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) 1(8) 2019-09-12 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar Stockholm 072-5273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) Refnr: A2019/01110/ARM 2018

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens om miljökrav och sociala krav Stockholm

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 1(11) Beredningsdatum 2015-10-23 Finansdepartementet Sofia Råsmar Stockholm +46 (0)72 527 31 20 Sverige sofia.rasmar@tco.se Upphandling och villkor enligt kollektivavtal SOU 2015:78 (Utredningen) Utredningens

Läs mer

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling

Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Att våga och lyckas påverka offentlig upphandling Seminarium den 24 januari 2019 Att våga Upphandlingslagarna betonar att sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga hänsyn ska beaktas. Arbetsrätten ger

Läs mer

Cirkulär Nr 22 December 2012

Cirkulär Nr 22 December 2012 Cirkulär Nr 22 December 2012 Ny bemanningslag (Genomförande av bemanningsdirektivet) Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/104/EG av den 19 november 2008 om arbetstagare

Läs mer

Offentlig upphandling krav på märkning

Offentlig upphandling krav på märkning Offentlig upphandling krav på märkning Forum för kemikaliesmart byggande 6 september 2017 Charlotta Frenander, Upphandlingsmyndigheten Om oss en stödjande myndighet 1 september 2015 Upphandlingsmyndigheten

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Datum 2013-07-01. Motion av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla V) om åtgärder mot ekonomisk brottslighet och lönedumpning

Datum 2013-07-01. Motion av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla V) om åtgärder mot ekonomisk brottslighet och lönedumpning KS 21 9 OKTOBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frenander Charlotta Datum 2013-07-01 Diarienummer KSN-2013-0543 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Szatmari Waldau m fl (alla V) om åtgärder mot ekonomisk

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling

Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Yttrande Utkast till lagrådsremiss Miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling Bakgrund Svenska ILO-kommittén har genom remiss den 26 februari 2016 (Fi2016/00530/UR) ombetts att yttra sig

Läs mer

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar?

Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Kollektivavtalsliknande villkor och andra sociala villkor vid offentlig upphandling hot eller möjlighet för framtidens upphandlingar? Upphandling 24:s konferens i Göteborg om Upphandling 2.0 Göteborg den

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03. Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-09-03 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Lag om uthyrning av arbetstagare Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78).

Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Datum Vår referens 2015-11-02 SHM Fi 2015/4196 Finansdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 STOCKHOLM Remissvar: Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78). Almega har beretts

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster.

Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling. Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Att ställa krav på arbetsmiljö vid upphandling Råd och tips till dig som arbetar med upphandling av tjänster. Vem vill du ha som leverantör? I dag finns det leverantörer som konkurrerar med dålig arbetsmiljö

Läs mer

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent

Nyheter inom offentlig upphandling. Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent Nyheter inom offentlig upphandling Mora 5 oktober 2017 Birgitta Laurent 1 Tre nya upphandlingslagar 2017-01-01 Lagen om offentlig upphandling (LOU) + komplettering 2017-06-01 Lagen om upphandling inom

Läs mer

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014

Kommittédirektiv. Upphandling och villkor enligt kollektivavtal. Dir. 2014:162. Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Kommittédirektiv Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Dir. 2014:162 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera hur uttryckliga krav

Läs mer

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare HSN 2008-11-18 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-10-xx HSN 0802-0240 Handläggare: Peter Ölund Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna; SFS 2017:348 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den 4 maj 2017. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag Dir. 2009:85 Beslut vid regeringssammanträde den 24 september 2009 Sammanfattning

Läs mer

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal

Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Upphandling och villkor enligt kollektivavtal Delbetänkande av Utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal Stockholm 2015 SOU 2015:78 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander

Upphandlingens möjligheter. Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingens möjligheter Plusenergiforum 12 sept 2016 Charlotta Frenander Upphandlingsmyndigheten erbjuder Helpdesk Nyhetsbrev Konferenser & seminarier Matnyttig webbplats med: Nyheter Vägledningar Kriteriebibliotek

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, ekonomienheten Peter Johansson, 0531-52 60 31 peter.johansson@bengtsfors.se POLICY Antagen av KF 1(5) KSN 2016-000915 94/2017 Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors v:\klk\gemensam\tjänsteskrivelser\2017\ekonomichef\upphandlingspolicy.docx

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8)

VÄGLEDNING 2014-06-26 2 (8) KKV2002, v1.2, 2011-02-05 VÄGLEDNING 2014-06-27 1 (8) 1 Riktlinjer för användning av hållbarhetskriterier vid offentlig upphandling Konkurrensverket ger i detta dokument en rättslig och praktisk bakgrund

Läs mer

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman Nya regler om upphandling av välfärdstjänster 2019-01-23 Hampus Allerstrand Eva Sveman Författningar Lag (2018:1159) om ändring i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG)

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2012-03-07 Dnr 93/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 LULEÅ Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster

med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster Kommittémotion V005 Motion till riksdagen 2016/17:3514 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström

Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Vilka krav kan du ställa för hållbara transporter? Hamlstad 2016-04-12 Heini-Marja Suvilehto, Lisa Sennström Bakgrund Ett samlat upphandlingsstöd på Konkurrensverket 2014 Miljöstyrningsrådet Kammarkollegiet

Läs mer

Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna

Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna Strategisk upphandling Så upphandlar du kommersiellt hållbara avtal med de nya reglerna Advokaterna Johanna Näslund och Catharina Piper Upphandlingsdagarna 28 januari 2015 NYCKLAR TILL STRATEGISK UPPHANDLING

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103, Dnr 2016/0075 KS.150 Reviderad av fullmäktige 2018-05-17, 67, Dnr

Läs mer

SAMMANFATTNING. Advokatfirman Lindahl KB Box 11911, Göteborg. Södra Hamngatan 37-41, tel , fax ,

SAMMANFATTNING. Advokatfirman Lindahl KB Box 11911, Göteborg. Södra Hamngatan 37-41, tel , fax , SAMMANFATTNING Reglerna om särskilda arbetsrättsliga villkor är oförenliga med den svenska kollektivavtalsmodellen. Reglerna om särskilda arbetsrättsliga villkor genomsyras av en bristande förutsebarhet.

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Väsentliga ändringar av kontrakt Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur kand Amir Daneshpip 28 september 2016 Nuvarande ordning Inga regler som explicit tar sikte på ändringar

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

ANSVARSFULL UPPHANDLING Råd och stöd till förtroendevalda

ANSVARSFULL UPPHANDLING Råd och stöd till förtroendevalda ANSVARSFULL UPPHANDLING Råd och stöd till förtroendevalda Referens: Fackförbundet ST 2017, Elin Moberg, elin.moberg@st.org, Rapporten är en omarbetning av ST om upphandling, Veera Littmarck, 2013 Hur får

Läs mer

DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA OCH AKTUELLA RÄTTSFALL. Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma

DE NYA UPPHANDLINGSLAGARNA OCH AKTUELLA RÄTTSFALL. Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma OCH AKTUELLA RÄTTSFALL Upphandlingsdagen 2016 HBV Per-Ola Bergqvist Foyen advokatfirma Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig

Läs mer

Bilaga Särskilda kontraktsvillkor Malmö stad

Bilaga Särskilda kontraktsvillkor Malmö stad Bilaga Särskilda kontraktsvillkor Malmö stad 2013-02-05 Gulmarkerade texter avser projektspecifika texter som ska anpassas till respektive projekt. Denna entreprenad omfattas av Malmö stads pilotprojekt

Läs mer

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4)

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 Maria.Jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Skärp villkoren vid upphandling enligt LOV!

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se September 2015 INNEHÅLL Sid. Utredningar SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 2 Överprövning

Läs mer

Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling

Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling 2018-01-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/1106 Kommunstyrelsen Inriktningen för krav ur miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga aspekter vid upphandling Förslag till beslut Kommunstyrelsen fastställer

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV Christian Härdgård Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (9) SÖKANDE Club Vitalab AB, 556658-8736 Nybrogatan 71 114 40 Stockholm Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande DNR 01.06/1166/2015 Sida 1 (6) 2015-11-23 IDN 2015-12-15 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 508 27 691 Till Idrottsnämnden Program för upphandling och inköp samt klausul

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Upphandlingsförordning; utfärdad den 1 december 2016. SFS 2016:1162 Utkom från trycket den 9 december 2016 Regeringen föreskriver 1 följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Redovisning av uppdraget om att förhindra ekonomisk brottslighet inom entreprenörverksamheten i Stockholms läns landsting samt uppdraget om komplettering av landstingets

Läs mer

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden

Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Sociala hänsyn och offentlig upphandling på den inre marknaden Bakgrund och syfte Frågan om hur de ekonomiska mål som den inre marknaden syftar till att förverkliga bör och kan balanseras mot de sociala

Läs mer

Blekinge 2016-02-15-16. Birgitta Laurent

Blekinge 2016-02-15-16. Birgitta Laurent Bättre ekonomi med vässad upphandling! Blekinge 2016-02-15-16 Birgitta Laurent 1 22 februari 2016 Fakta om offentlig upphandling Ca 600 700 miljarder kronor per år 18 500 upphandlingar annonseras varje

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Kristine Datum 2016-05-04 Diarienummer KSN-2016-0573 Kommunstyrelsen Upphandling som verktyg för vita jobb, goda arbetsvillkor och kollektivavtalsliknande villkor

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

Nytt regelverk om upphandling

Nytt regelverk om upphandling Arbetsmarknadsutskottets yttrande 2016/17:AU2y Nytt regelverk om upphandling Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. arbetsmarknadsutskottet möjlighet att yttra sig över proposition 2015/16:195

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt

Viktiga nyheter i nya LOU. Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt Mathias Sylvan Upphandlingsdialog Dalarna Upphandling som strategi för hållbar tillväxt 2017-03-16 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och

Läs mer

Avtalsförhandlingar 2017 YRKANDEN. Järnvägsinfrastrukturavtalet mellan Seko och Almega Tjänsteförbunden

Avtalsförhandlingar 2017 YRKANDEN. Järnvägsinfrastrukturavtalet mellan Seko och Almega Tjänsteförbunden Avtalsförhandlingar 2017 YRKANDEN Järnvägsinfrastrukturavtalet mellan Seko och Almega Tjänsteförbunden Järnvägsinfrastrukturavtalet yrkanden 2017 Reglera in och uthyrning Regler vid in- och uthyrning av

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling - svar på motion motion väckt av Emil Högberg (S)

Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling - svar på motion motion väckt av Emil Högberg (S) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-17 AN-2015/285.183 1 (3) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 Maria.Jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Krav på goda arbetsvillkor vid upphandling -

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Nytt regelverk om upphandling

Nytt regelverk om upphandling Trafikutskottets yttrande Nytt regelverk om upphandling Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 15 september 2016 att ge konstitutionsutskottet, skatteutskottet, justitieutskottet, utrikesutskottet,

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun

Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Plan för konkurrensutsättning och alternativa driftsformer i Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Näringslivsansvarig Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills

Läs mer