Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009"

Transkript

1 Snö, snö och snö med härlig utsikt därtill Här är det lugnt som i en lågsäsong Märkligt nog.. Tyckte mig höras talas om en värre turistbom, med igenkorkade vägar osv.. Det är klart att de som kör en större XL-presonbil inte alltid vet så noga vart de har hjulen. Så min lilla golf verkar ju nära jättestor. Det är ju rätt så bra, för då får man in många passagerare, ändå drar den både mindre med bensin och lagomt med skatt.(ler). Väl framme fråga jag mig: Åkte jag åt rätt håll?? Eller har de åkt hem?? Måste ju vara så?? att jag åkte åt fel håll. För säsongen kan väl inte vara slut ännu? Har ju alltid varit dålig på att orientera mig, efter kompassen. Hittar inte alltid rätt, så det är tur man ingen har..*s*. För varför ska man hålla reda på den? Nä nu får jag sluta pladdra. Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009 Faddrar. Vaddå? Är en person som står familjen nära och vårdar barnet om en eller båda föräldrarna går bort. Så var det en gång i tiden, säkert länge sedan. Tänk själv att vara extrapappa till Nisse, Olle, Maja och. Kan ju inte vara lätt för dem som förlorar sin älskade, tänk er själv helt plötsligt har någon helt okänd flyttat in som säger kom ungar (LER). I dagsläget är det nog mer så en vänskaplig tanke. En del ger vanligtvis presenter och barnen tänker.. hmmm ja det är han/hon med presenten och en del träffas då och då, och en ömsesidig relation uppstår genom att de får ett ansikte till den som de pratar med dvs de vet vem personen är och kan i regel förstå också längre fram med åren vilken personen är och varför. Visste ni att på 1980-talet verkar det mer eller mindre så att en del samlade på andras barn. De var gudmor kors och tvärs. Men är det alltid så lyckat då, så här på ålderns höst när minnet sviktar? Har dessa unga otur, så hinner dessa gudar dessutom gå bort sig. Hitta en intressant blogg. Ni kan kolla själv på: Finntroll och Smultron. Våra barn har både faddrar. Vi bestämde enligt tradition eller nått sånt och alla blev nöjd och glad (tror jag;-). De har tagit på sig denna hedersamma uppgift och gjort precis som alla andra utifrån det de trodde på. Även om jag har haft viss tvivel, när jag hört människor pratat bakom livsmedelshyllan. Utan en tanke på att någon annan, stod på andra sidan och hörde.. mmm just det. Fast ändå får man allt komma ihåg att verkligheten inte alltid överstämmer med

2 visionerna och de allra flesta gör trots allt sitt bästa. Det måste jag säga att det gör de definitiv bra, utifrån sin verklighet. Själv har jag inte tagit på mig någon sådan uppgift, för troligtvis (LER) visste jag inte anledningen, då eller precis som nu. Så jag dömmer ingen, dock ett lätt konstaterande. Tänk er själv om man en dag helt plötsligt kommer på efter år av tystnad: Oj! Hopps! Jag glömde. Jag är gudmor, men var är de? Då kan man inte förvänta sig barnens jubel. Sanna mina ord! För även om de har en viss uppfostran, så kanske den inte alltid överstämmer med min vision av hur barnen ska vara nu. Det är då mitt problem och inte ert. Eller hur? Snabbt kan jag dock konstatera att gudar också är människor, precis som de flesta andra. Med egna barn, föräldrar bekymmer och oro. Livet är inte alltid så enkelt, men det vet ni säkert om ni tänker efter. Så var och en som tar åt sig av mitt pladder, kan inte skylla på mig eller någon annan. Min syster är gudmor. Jag är glad och tacksam för att hon kunde byta sitt arbetspass och följde med oss till Minnesstunden vid Trons Kapell som var den 23:e. Även om hon också ville säga ett farväl till pojkarnas pappa, som hon träffat många gånger under åren som gott. Skönt även att pojkarnas goda vän och dennes dotter var med som ett stöd. Dessutom var det väldigt härligt att se att vännerna till pappan kom och tog ett sista farväl. Även om de hade viss problem med (LER) orienteringen i byggnaden. Ger också de som skänkt en tanke i form av ett avsked via fond eller liknande eller via telefon, SMS, in real och liknande. Ett fint avslut på eftermiddagen då även solen titta fram. Som får mig att minnas denna pappa en kväll 2007, där även sönerna var med och många fler därtill. Fina stunder att tänka tillbaka på, när vi mötes som vän när vi nu bär vår sorg och minns glädjen från förr. För inte kan vi glömma Blue med sin helt egna teknik.. Hydralikmetoden.. Men inte den slank allt förbi. Ledtråd: Kolla Golddigger Associations hemsida på Medlemsvärvardag. Kolla menyn Bilder. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades tisdag 3 mars, 2009 När Blue *S*blev Blue. Pappans inträde i Gold digger Association berodde nog mestadels på hans ungdomar. Men också på det faktum att han tidigare skänkt en äldre halvdan hölada, som stått nere vid sjön till Gold Rush Museum.

3 Därför var han med denna kväll på årets första medlemsvärvardag 2007, för att tillsammans med sina ungdomar och tidigare och nya bekanta se saken med glimten i ögat. Denna ljuvliga kväll. Så på plats utlånades en stycken Cowboyhatt, innan han så fick vandra över bron. Då hände detta; Hands upp.. Men Blue han bara skratta och log. Sedan var det så dags för eldprovet. Efter årtionde av träning i skogen. Stod han där så stilla och *L* Blue

4 Men att kasta rätt då? Hej och hå. Titta där vilken snärt.. men, vad nu.??? Han, han, han och han (ni ser väl att de är fyra som letar) glömde nog sina linsbrillor hemma. Denna annorlunda kväll. trots barndommens krattande bland alla djuren och sönernas hjälp. Så har ingen *S* ännu sett till kniven. Nu vet ni hur Blue blev Blue. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades torsdag 5 mars 2009 Historia om ett hus. I det här huset har fler än jag bott. Ligger ca 3 km från Funäsdalen. Huset byggdes tja.. någon gång på 1940-talet men jag är inte alls säker. Någon kanske minns?

5 I 5 rum och kök bodde här allra först; Jonas Olofsson f.1883 och hans fru Maria Olofsson. (Jodå, hennes efternamn är riktigt) Hennes pappa hette Olof Salomonsson f De fick 11 barn, 8 pojkar och 3 flickor, tror jag. Jonas föräldrar hette: Olof Jonasson f.1863 och Anna Eriksdotter f Jonas och Maria hade som många andra familjer på den tiden djur som de levde av, tillsammans med det som skogen och jorden gav dem. Hur så stora familjer kunde överleva är nog i denna tid svårt att förstå. Så man kan inte annat än beundra deras vilja och inte eller alla andra familjers hårda arbete att överleva runt omkring Funäsdalen, med liknande utgångsläge. Sonen Hilding Jonasson f.1919 var den som till slut tog över hemgården. Hans intressen skulle då bli mer åt skogsmaskinshållet, till grannpojkarnas förtjusning. Han bodde då på nedre våningen i 2 rum och kök. I övre våningen som också blev inredd till en lägenhet bodde en kort tid både en äldre och yngre bror med fruar, tills de slutligen flyttade till sina egna villor.

6 Även granngårdens barn med fruar har bott här och en av dem var så jag, både med och utan barn. Först i lägenheten en trappa upp och sedan i hela huset. Om gården själv kunde berätta finns här säkert många roliga och även sorgliga historier. Fast en av dem ska jag nu berätta för er, om när flerfamiljshuset åter blev ett enfamiljshus. Vi denna tidpunkt bodde pappan, mamman och barnen i den s k lillstugan med Härjedalskvist på andra sidan gårdsplanen. När så det var dags för den stora renoveringen. För att slippa alla dörrar som ledde från det ena rummet till det andra i en enda stor cirkel. Revs så väggar både här och där. De gamla omoderna 2-glasfönstren byttes ut mot härligt moderna 3-glasfönster som kunde svängas runt på utsidan av väggen. En fantastisk idé när det gäller fönsterputsning. Vattenburen golv värme lades in i hela huset, inga frysna fötter mer. Vi hade finfin hjälp av Adolf som också är barnfödd på Söromsjön, fast lite närmare byn Funäsdalen. Hans kunskap i byggnadssnickeri var till mycket god hjälp, när han rev och rev. Lättsam som alltid, trevlig även så nu. Detta hus hade en av de största skorstensmurar jag någonsin har sett. Det var nog tur i och för sig, för när så Hilding tände upp. Kunde hela byn se dess rök som bolmade upp flera meter ovanför skorstenen och hettan som följde därefter på övervåningen fick stearinljusen i fönstret närmast elementen att vika sig neråt, istället för att ståtligt stå upprest i ljusstaken. Så med borrar, slag och vilja av stål, gick så pappan i närkontakt, mot den gigantiska murstocken i två våningar. Som till sist gav upp och ramlade omkull med ett brak, medan pappan försvann i all svart rök. Men hittades senare ute, där han för evigt finns fotad med ett segerleende med Funäsdalsberget i bakgrunden.

7 Med hjälp av pappans pappa Johan-Helmer fixades lister i alla möjliga former, golv med golvvärme, toaletter, dörrar och mycket mer på plats i en väldig fart. Som också var bland annat en duktig träsnickare något som sonen hade stor fallenhet för liksom hans äldsta son har. Sommaren därpå begav sig familjen; mannen, kvinnan och barnen över gården. Det var så dags att åter flytta in. Nu i en väldigt ljus och trevligt hus. Med något så modernt som bl a en spishäll och en ugn i arbetshöjd. De ni!!! (LER) Ha de nu gott. På återseende Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 9 mars, 2009 Snacka om snödjup, suck!! Ett kraftigt oväder rörde sig norrifrån och bara efter någon timme så kunde jag konstatera att sådant snödjup, hade då aldrig jag någonsin sett.

8 olyckligtvis var det balkongen som blev överfylld. Så på tredje våningen får man här nu passa sig, så man inte halkar ner. Det här inlägget publicerades tisdag 10 mars, 2009 ÖSA260. Kunde ha varit rena reklambilden för Östbergs Fabriks AB i Alfta. När så ÖSA 260 lanserades år För se vilken strålande utsikt och fantastisk vy. Fast att köra markberedning är ingen dans på rosor. Har själv prövat, så jag vet vad jag talar om. Heta somrar måste man också vara vaken på att inte gnistorna från markberedningsaggregatet tänder eld på skogen. Det gäller också att hålla rätt avstånd mellan fårorna, dessutom ska traktorn över alla möjliga tänkbara föremål, som befinner sig i ens väg.

9 Något som får maskinen att luta, när ena däcket klättrar över hindret. På bilden syns en skördare, där skördaraggregatet är avplockat. Istället återfinns där ett aggregatet som styrdes med hjälp av hydralik inne ifrån hytten. Fast en gång i tiden byggde pappan en sådan här maskin. Jajamen, både fram likväl som bak, som han körde vid Prästbordet i trakterna av Hede. Motorn var då inte fram utan uppbygd på vagnen. Så allt är möjligt, bara man har den rätta tron. Så när de flesta låg på en härlig strand eller strosa runt någonstans i vårt avlånga land, var denna man ute och plöjde. Pappan han körde och plöjde, dag ut och dag in. För på sommaren var det högsäsong för denna typ av arbete. Men inget håller i evighet, dessa maskiner får utstå stora påfrestningar. Se bara här hur det kan bli;

10 Men med mycket finurlighet i sitt mekande kommer man långt, och som vanligt log pappan. För han kunde konsten att fixa det mesta själv, även om Torsten på Hede ibland anlitades som då sa nått i stil med: Vad i hela världen, man måste vara tokig som håller på... LER MYCKET. (Undrar om han fortfarande håller på? Skulle inte förvåna mig). Fast vad som hände här, och om han då log, vet bara pappan. För inte (LER) fickparkerar man så där? Det här inlägget publicerades onsdag 11 mars, 2009

11 Alvdal Skurlag Så blåste det nya vindar och efter år av körande backe upp och backe ner i de vida Härjedalskskogarna byttes så skogsmaskinen ut mot en stol, som stod still. Pojkarnas pappa blev sågverksoperatör på Alvdal Skurlag (Skurlag = sågverk, så ni inte tror som jag trodde först. Skurar de LER där?). Från Funäsdalen via Röros åker man lämpligast med bil till norska Alvdal som ligger i Hedmark fylke. Som också har ett intressant museeum for Samtidskunst, Aukrustsenteret i Alvdal. Det var ju Kjell Aukrust som skapa spelfilmen Flåklypa Grand Prix Riktigt kul film, men det är en annan historia. Hur som helst så fick grabbarna se pappan betydligt oftare nu, än när han var i de djupa skogarna. För som anställd ser livet annorlunda ut än som egen entreprenör. Däremot höll vi fast i traditionerna. Precis som förr, åkte familjen till pappan för att hälsa på honom där han var, och en höst följde också pappans, pappa och mamma med för att se var sonen arbeta med.

12 Riktigt kul att de följde med, och denna gång hade pappans pappa *LER* film i kameran. Tror jag! När vi gick runt på området och såg på alla möjliga detaljer som högresta virkesbuntar, timmerstockar, impregnerade stolpar och mycket mer medan maskinerna dundra runtomkring. Så träffa vi på två arbetskamrater till pappan som ställde upp sig för fotografering. Medan ena sonen spanade in mot mörkret.

13 De var nästan 10 år sedan, så tänk vad åren rullar på ändå, utan att vi ens tänker på det. Som ni vet har alla tider sin tjusning, även om det stundom också var slitigt eftersom familjen var ju mer ifrån varandra, än med varandra. Det här inlägget publicerades torsdag 12 mars, kommentar to Alvdal Skurlag 1. Marshall Farnworth säger: torsdag 20 januari, 2011 kl. 18:00 You may have not intended to do so, but I think you have managed to express the state of mind that a lot of people are in. The sense of wanting to help, but not knowing how or where, is something a lot of us are going through Storfiskarens vals (LER). Alla har väl någon gång fiskat? Upplevt kampen som blir efter det fisken huggit sig fast på kroken. Då är upplevelsen ett minne för livet, om man lyckas dra upp sin fångst. Som jag tidigare berätta, så arbeta pappan på ett sågverk i Norge. Alvdal ligger verkligen naturskönt med sina majestätiska fjäll och djupa dalar där åar och älvar rinner förbi. En verkligen fantastisk natur. Som får dig att tänka mer på både fjällvandring och fjällfiske, än att sitta i ett instängt rum på Skurlaget och trycka på knappar. Samma sak var det för pappan, han tänkte och tänkte. Men så en dag ringde han hem och frågade, om vi hade mycket plats i frysen? Jag svarade, jo då vi hade nog utrymme. Så gick det ett par timmar och han ringde så igen och undra hur mycket utrymme har vi. Då blev det lite mystiskt. Vad då mycket utrymme? Medan han svara. Kommer hem i kväll, så får du fisk.

14 Mmm så gott, och timmarna släpa sig fram. Så kom han då äntligen och med sig hade han tre stora laxar storlek större. Jag trodde knappt mina ögon, när jag sa; När fiska du dessa? Jo, en kväll svarade han undvikande, medan han log klurigt. Ett svepskäl fick mig att följa ut till bilen, för att bära in tvätten. Jisses, så tung den var. Tittade in i säcken och mina ögon blev klotrunda av förvåning. Men hur? Var? I säcken fanns ännu mer lax och även så i bilens koffert. Det näst intill vällde ut. Hela laxar blandad med fina rensade och fileade laxar. Hur var detta möjligt, bara så där? Äntligen berätta pappan, att en långtradare med släp fylld med norsk havslax hade kört av vägen och alla de stora laxarna for ut längs hela slänten. Alla som kunde i dess närhet fick då plocka så mycket lax de bara kunde och orka bära med sig hem. Så nu vet ni hur man fiskade lax på torra land i natursköna Alvdal i Norge. Fast ett halvår senare hade ingen i familjen någon större längtan efter lax. För det var kokt, rökt, stekt i alla möjliga former i oändlighet, trots att ett flertal fiskar fick söka nya hem. Vad nu det kunde (LER) bero på? Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 13 mars, kommentarer to Storfiskarens vals (LER). 1. Rashad Hull säger: torsdag 23 december, 2010 kl. 18:00

15 That is definitely terrific and really nicely written.normally I almost never make posts on post on blogs, however I ve to say that this blog actually made me want to. Actually top notch piece of wisdom 2. Barker Orval säger: fredag 4 februari, 2011 kl. 18:00 sensational stuff. do not cease saying it the reality Your weblog is within the primary spot of my favorites.

16 Hipp, hipp hurra! Tänk vad åren går. Liten blir lång och smal. Idag fyller grabben 22 år.

17 Grattis Johan, du är nu stora karln. Men vad (LER) gör han? Gissa det ni! Det här inlägget publicerades lördag 14 mars, 2009 Det var en gång en kvinna som hade en tomt med el i en by, någonstans i Härjedalen. En dag besluta hon att sälja precis som många andra hade gjort före henne. Därför tog hon i början av året kontakt med en mäklare i område, som lade ut den för försäljning. Efter en tid visade en köpare intresse för tomten och bjöd därför enligt marknadspriset. Kvinnan blev jublande glad och tänkte nu kan jag få en välbehövlig semester och ändå bo kvar i denna vackra dalgång utan stress och jäkt. Men så tog köparen kontakt med kommunen och snipp snapp slut drog sig köparen sig ut. För kommunen hade tänkt sig använda området för offentlig karaktär. Vad betyder det frågade kvinnan kommunen i april-08. Men de kunde inte besvara frågan utan hänvisa istället till att ingen detaljplan ännu fanns över området. Utan hänvisa kvinnan att ansöka om förhandsbesked istället. Medan kvinnan tänkte. Varför måste jag ansöka om något som de inte själv vet något om. Så hon väntade och tänkte, kanske de snart vet svaret. Men efter månaders väntan gav kvinnan upp och ansökte istället om förhandsbesked i juli månad.

18 I mitten av september fick så kvinnan ett brev från förvaltningen där man hänvisade till ett framtida reservområde för olika allmänna ändamål. Men också hänvisningar till att det inte för närvarande fanns någon konkreta närliggande behov att ta dessa markområden i anspråk, eftersom där i denna dalgång hände det saker. Därför ville man reservera dessa områden för framtida allmänna behov. Just denna tomt som kvinnan hade kunde således då beröras i en framtida detaljplanändring. Därför kunde de inte klarlägga kvinnans ansökan om bygglov, i allafall inte så länge de inte visste framtiden omkring markanvändningen, där i denna dal. Eftersom de inte visste skrev kvinnan åter ett brev i början av oktober till kommunen. Hon föreslog att medan de funderade kunde de lösa in hennes tomt enligt gällande marknadspris eller varför inte erbjuda en likvärdig tomt i dess ställe. Så kunde kommunen få fundera hur länge de ville, på det de inte själv så tydligt inte visste något om. Något som fick chefen på kommunen att söka upp kvinnans telefonnummer via eniro.se för att sedan ringa upp i mitten av oktober och fråga. Är det någon som hjälper dig med det här? för att strax hänvisa till att tomten var en industritomt och föreslog sedan kvinnan att dra tillbaka sitt förhandsbesked eftersom kvinnan troligtvis skulle få ett avslag på sin ansökan som dessutom skulle kosta pengar och ville därför ha ett besked direkt om hur kvinnan hade tänkt sig då. Kvinnan blev dock en aning förbryllad när ett brev med rubrik TJÄNSTEUTLÅTANDE med hänvisningar till nämnden i kommunen trillade ner i hennes brevlåda, någon dag senare. Där en arkitekt yttra sig om att ett äldre byggnad skulle finnas på kvinnans tomt. Därför skulle kvinnans ansökan om förhandsbesked innebära ändrad användning, vilket skulle då prövas utifrån Plan- och bygglagens (PBL) regler. Samt att tomten låg i nära gräns till en fördjupad översiktsplan för området som då skulle vara reserverad för framtiden. Att dessutom ha en tomt nära en framtida reservation gick då inte rakt för sig, enligt kap 5 PBL. Utan kvinnan fick ta och vänta tills kommunen visste själv vad som skulle hända. Så länge detta pågick så kunde kvinnan inte begära varken inlösen eller ersättningstomt. Kvinnan grubblade och grubblade men kunde inte för sitt liv förstå vems framtid denna arkitekt, inspektör mm hade tittat på för tomten var ingen industritomt och inte fanns det där någon byggnad. Så därför besvärade hon sig återigen för att skriva ett svar i december. För var skulle kvinnan få tag på ett äldre byggnad som dessutom skulle prövas enligt PBL. Vaddå PBL??? Samtidigt som kvinnan hävisades till att hon inte tänkte dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ville kvinnan få svar på tidigare ställda 17 frågor omkring tomten och de olika utrycken som kommunen hänvisat till under denna brevväxling. Svaret kom då från kommunen i mitten av januari-09. Man hänvisade till en diskussion i beredningen för någon dag sedan. Att kvinnan skulle med största sannolikhet få avslag på sin ansökan i nämnden. Samt att en avgift på ett avslag låg runt 1000 kr. Samt att det var kvinnans enda chans att överklaga ärendet genom att låta det hela fortgå. Kvinnan skrev återigen ett svar i slutet av januari med hänvisningar till att hon aldrig haft en tanke på att dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ifrågasatte kvinnan varför kommunen ägna sig åt obegripliga kostsamma komplicerade förvirrande skriverier och telefonsamtal i sitt tjänsteutövande när Förvaltningslagen tydligt beskriver (1968:223) 4. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

19 7. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lätt begripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med dem att göra. Därför ifrågasatte kvinnan också varför inte de skriftliga frågorna hade besvarats från kommunens sida. Om den uppgiften möjligtvis var mindre viktig, än att informera om ett snickeri som inte existerade. Kvinnan hänvisade därför till att hon såg fram emot ett ja eller nej svar, men denna gång med frågor som var besvarade. Samt en förtydligande av: Varför ärendet skulle upp i nämnden om det redan är bestämt i beredningen. Eftersom kvinnan inte begrep vad/vilken Beredning och nämnd som avsågs och varför. I Mars betalade kvinnan 910 kr för att få veta följande; Ärende: Kvinnans namn och denna gång rätt adress samt ansökan om förhandsbesked av enbostadshus. Utredning: Förhandsbesked enligt TJÄNSTEUTLÅTANDE Kvinnans egna skrivelse i december. Förslag: Beredningsutskottet föreslår miljö- och byggnämnden besluta Avslå sökt förhandsbesked. Vid ärendets handläggning med beredningsutskottet har deltagit miljö- och byggnadsinspektionen, stadsarkitekten samt företrädare för Lantmäterimyndigheten, Jämtlands län. Beslut: Miljö- och Byggnämnden beslutar Enligt förslaget Besvärhänvisning i bilaga. - Kvinnan tänkte: Vad då, Beredningsutskottet och de diskutera förstås markanvändningen enligt PBL??? Tog över 1 år att få fram ett nej tillsammans med en hel drös av yrkesbenämningar. Som går att överklaga först nu tack vare att jag betala 910 kr för vad då? Med hänvisning till; Vad då? När då?? Men någon måste ju veta. Kanske. hmm Jo dit går jag, tänkte kvinnan. Det här inlägget publicerades torsdag 19 mars Ett smile x 2. Så blev det fest på Aktivitetshuset och jag tror minsann nästan hela byn var bjuden och alla var jätteglad precis som pojkarnas pappa och jag.

20 Numera har kunskapen satt *LER* sina spår. Men vad gör väl det, när man än så länge minns det roliga stunderna blandat med glädjen, när vi planera vårt liv tillsammans. Där i Härjedalen en gång för länge sedan. Dessutom ser jag honom varje dag i de nu vuxna barn vi fick tillsammans. Ett speciellt smile, ett finurligt påpekande, en rörelse, en förvirrad fråga, en kommentar precis som pappa och mycket mer. Så lik de är och ändå inte, för alla barn har också sin egna personlighet. På detta vis vill jag önska er en trevlig helg där i Härliga Härjedalen. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 20 mars, 2009 Vårt första hus. Vårt första hus byggde 1980, genom att köpa en stuga från Hållan. Där nu Fjällkällan bostadsrättsförening ligger. Denna stuga hade inte så värst mycket moderniteter dock rinnande vatten i köket i viss mån. Själva huset som var 55 kvm gick att dela i 4:a sektioner och med traktor, traktor, vagn och skogsmaskin flyttades den på plats på en redan helgjuten grund.

21 Väl på plats gjorde vi om allt inomhus och det blev så småningom 2 rum och kök. Egentligen blev det inte så värst mycket kvar av ursprungsstugan. Den härliga altanen med stenhällar i passande former fixade Kalle Larsson boende på Wöllan. Det var en händig man, ni skulle ha sett hans murade eldstäder. Vao!! Vilken härlig tid, vårt egna krypin. Där har också hänt mycket roligt. Men innan huset stod färdigt så var mannen uppe på tacknocken för att måla listerna vit. När så ett hemskt surr utbröt och då var mannen tvungen att kalla på förstärkning bland annat en vän, en eldkastare och givetvis fiskenätmössor och handskar för att skydda sig mot hemskheterna. Se själv;

22 För att jaga dessa otäckingarna bort. Så det är tur att man redan då var fiskeintresserad. Det var lite mer enkelt förr i tiden. Till slut så kunde både man likväl som kvinna slappna av. Även så vår nya vän jämthunden, som lystrade till namnet Kompis. Som kom närmast från Långåtrakten, om jag inte minns fel. Guu sicken envis hund. Att gå med barnvagn ilag med denna Kompis, glöm det!! Om man nu inte ville utforska snåren och dikena och så. Lite längre upp i åren en vinter fick Kompis vittring på en älg långt uppe vid Långflon och vi hörde hans ettriga skall, långt in på natten medan vi undrade när han skulle ge upp. Att följa efter var då inte tal om för snön nådde oss upp till midjan och det var bläcksvart ute. Men så fram på morgontimmarna hörde vi hans jämmer. En alldeles förskräckligt utpumpad vän stod utanför vår dörr. Ni må tro att mannen puttra. Skrattar åt minnena. Ha en fortsatt bra dag. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 23 mars, Juli 1980 och. två veckor framöver så for vi på världens bilsemester. En rundtur med start i Funäsdalen mot Östersund - Hoting - Luleå - Haparanda - Karesuando - Kilpisjärvi - Skibotn - Norges E6 mot Trondheim och vidare mot Trollstigen - Geiranger - Oslo - Svinesund - Kinna och slutligen Funäsdalen.

23 Det som tog 2 dagar nja 3 dagar i Sverige, tog dagar i Norge, det var ju det där med traktorer också. Ett par traktorer hittades dock i Norska Hamar. Vi åkte bil och tälta (LER) stort som ett hus men hyrde också in oss i en hytta för att forsera Norge på lika långt tid som i Sverige var helt omöjligt för där fanns köer till färger i oändliga och vacker natur som tog nästan andan ur oss. Följ med nu då så åker vi. Här har vi kommit en bit, redan i Karesuando. Visste ni att det finns ett finskt Karesuvanto. Via en bro över älven for vi för att kolla läget, men fick anmärkning på att vi inte hade någon landsskylt med bokstaven S, så där blev vi inte länge. Det var endast mannens nästipp som syntes den natten strax utanför sovsäcken. En annan fick mitt i natten hasta till allmänna toaletten och värma sig. Fattar inte att en så smal människa kan vara så varm. En annan har ju frusit i hela sitt liv.. Skrattar. I varjefall så kom vi till Kilpisjärvi och där finns Treriksröset. Det är ett rös som sammanband år 1897 Sverige, Norge och Ryssland, fast nu är det landet Finland. Så svängde vi till vänster och kom således till Narvik

24 Där stod regnet som spön i backen, så att tälta var då rakt inte att tänka på. Så vi hyrde en hytta, det regna i allfall inte in. Nästa dag vänta nya äventyr och vi for mot Trondheim och där svängde vi av mot hu Trollstigen som på 80-talet såg ut så här; Tror ni inte på tusan bilen koka just när vi nästan var uppe. Jag var skitskraj. Det där med höjder har aldrig riktigt tilltalat mig. Men upp kom vi och ner till Geiranger som ligger så bildskönt där vid fjorden och vidare upp till nästa fjälltopp på vägen som kallas Örnstigen. Där uppe möte vi två trevliga norskar från Bergen som visa oss vad en större sten kan göra med ett berg. Precis, ett jättehål rakt ner berget.

25 Ååå ni, det där med skyddsräcken. Ja, det fanns då inte på 80-talet. Fast utan dessa två trevliga herrar, hade vi inte haft en aning om detta håls exictens och djupt var det. Sedan var det så dags att åka mot Hamar. Då blev det min tur att posera; Har ni sett något så styggt. *LER*, traktorn alltså. Där i långa banor fanns Volvo BM. Vad det nu var så fränt med dessa?

26 Tills slut fick jag med han mot denna bro; Svinesundsbron där Svinesund utgör en del av Idelfjorden och ligger nära Strömstad i Sverige och Halden i Norge. En gränsövergång. Därifrån åkte vi till Kinna och hälsa på min bror som då bland annat spelade i ett dansband, fast det är en annan historia. Sedan for vi hem igen. Ni vet ordspråket. Borta bra, men hemma bäst. Må så gott och godnatt! Nu är dags att sova. Britt-marie Det här inlägget publicerades tisdag 24 mars, 2009 När jag går bort mig, så ska ni spela AC/DC och vara glad tänker jag när jag läser artikeln, Arv kan väcka vår inre best. Det är ju inte klokt vad människor bråkar. På vad och varför kan man ta sig en funderare på? Kan det bero på; Stolthet Makt Girighet Iver Rädsla Ilska

27 Vinnarinstinkt Chock Moral Bitterhet Missunsamhet Pengar Fräckhet Besvikelser Glädje Det är väl inte frågan om något hastighetsrekord på 100 meter för att försöka slå Usain Bolt rekord på 9,72. Då har man väl kommit i fel bransch, men å andra sidan vad förstår en annan. Kanske det är som denna bild, Om man nu den dagen har något kvar. Hoppas jag på att mitt arv blir en lugn historia. Ingen 24 års process eller så. Allt för många rekord att slå, så meningslöst. Det brukar ju reda sig tids nog, om man håller en låg profil. Fast jo.. jag vet. Dessa rädslor och inga har några garantier. Så var lade jag det där, Vita arkivet nu då? Suck! Bilden har inget med innehållet i texten att göra, ohnej.. där är det precis tvärtom. Vi tar från de fattiga och ger till de ännu näää få se nu.. Vi, Gold Digger Association nominerar ett person eller fler som baserar sig på viljan att göra något annorlunda för Härjedalen, som kan ge positiv kraft in i landskap och sprida mycket positiv energi utanför. Är du betalande medlem, så är du delaktig, för i största möjliga utsträckning går medlemsavgiften till stipendiet. I tre års tid har vi, lyckas fått ihop kr varje år till ett matglad mansgäng från Vemhån (2006), en kvinna med stor vilja från Lofsdalen (2007) och i år (2008) en ung grabb från Älvros med mod. Det är då betydligt bättre att hjälpa varandra, än att sätta rekord.

28 Tack allihop för att ni finns, vågar och vill. Det här inlägget publicerades torsdag 26 mars 2009 Man ska ha husvagn..*l* Till en början var våra semester ofta, men bara de första två åren. Denna andra semestern 1981 utanför Härjedalens gränser släpa vi en husvagn efter oss. En stor rackere en s k boggie och resan gick först till Mora. Där vi hälsa på Ellen och en snabbcyklande vän som svicha förbi på väg 70, kanske redan då Vätternrundan hägra. Parkerade på hennes uppfart.. och där hände det sig att marmelladburken inne i husvagnen fick vingar och studsade ut genom husvagnsdörren, och skratten for genom luften. Förvåningen blev stor när vi hittade boken Släkten Näs från Bruksvallarna i hennes hylla och jag sade. Men den har ju vi också. Då det visade sig att både Ellen som kom egentligen från norra Dalarna och min sambo från västra Härjedalen fanns med i samma bok. Så världen är inte större än så, för samma Ellen var tidigare gift med min bror tills han så gick bort. Min pappa hade 6 barn i ett tidigare äktenskap, innan han träffade mamma. En del av dessa pojkar var väldigt duktiga musiker, men det är en annan historia, som de vet bättre än jag. Efter ett par härliga dagar åkte vi så vidare till Trollhättan, Nora, Länghem, Marstrand, Gävle innan vi slutligen tog oss hem. Hmmm kanske inte riktigt i den uppräknade ordningen *LER* På den tiden var det skägg och basker som gällde.

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 Oj, oj, oj vad länge sedan det var - och ända ursäkten att brevet har dröjt är att tiden går alldeles för fort. Men det sägs ju att

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Superperfekta. Tina Wiman

Superperfekta. Tina Wiman Superperfekta Superperfekta Tina Wiman Författaren kan nås på e-postadressen prematurmamma@gmail.com Mer läsning finns på munderbar.wordpress.com prematurbloggen.wordpress.com ISBN 978-91-633-8606-0 Tina

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014 Januari 2014 page 1 / 39 Table Of Contents Stugor i månsken...... 3 Några fler snöklädda typer...... 8 Snöklädda gubbs och gumms på höjderna...... 12 Månadens bilder för 2009... 16 På väg till Dyverdalen......

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE

Den. ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE Den ruttna hämnden MARIA FRENSBORG INGRID FLYGARE 1 1 så typiskt isabella! Det hade varit inbrott på ICA. Och bara för att hon var ICA-Sivs dotter så var hon tvungen att bete sig som värsta mall-apan.

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna.

Han och X bestämmer sig för att åka till Västervik för att om möjligt komma över pengar. Ingen mer än de två känner till planerna. Armando godtar att förhöret genomförs utan att hans försvarare är närvarande. Han förnekar grovt rån, men erkänner rån av normalgraden. Han erkänner olaga frihetsberövande. Han säger att det varit tufft

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli

barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli barnhemmet i muang mai måndag 16 juni - måndag 14 juli Det är lugnt på Phuket när det är sommar i Europa, i alla fall mycket lugnare. Men hos oss är allt som vanligt fast med lite mindre besök. Och som

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

Ljusets barn. en resa mot självständighet

Ljusets barn. en resa mot självständighet Ljusets barn en resa mot självständighet 1 2 Ljusets barn - en resa mot självständighet Copyright 2012, Eva Lager Ansvarig utgivare: Eva Lager Omslagsbilder: Viktoria Wigenstam (Glommersträsk) Framställt

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Jeanette Svedjeholm. Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år!

Jeanette Svedjeholm. Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år! Grattis! Karisma, personlighet, utseende... helt enkelt IT! C Jeanette Svedjeholm Vad ger man tjejen som redan har allt!? Therese, 28 år! Gästbemötande Viktigt att förklara situationen och ha ögonkontakt

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari

barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari barnhemmet i muang mai tisdag 5 december - torsdag 4 januari tdet har varit full rulle sedan sist. Därför har detta brev dröjt och nu vet vi knappt hur vi ska få plats med allt som har hänt. Vi ska ju

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken ~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken HEJ! Varje samling börjar med Goddag-sången och att tamburinen skickas runt och så sjunger vi för varje barn. Sen tar vi fram Tittut-påsen och skickar runt den så alla barn får

Läs mer