Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009"

Transkript

1 Snö, snö och snö med härlig utsikt därtill Här är det lugnt som i en lågsäsong Märkligt nog.. Tyckte mig höras talas om en värre turistbom, med igenkorkade vägar osv.. Det är klart att de som kör en större XL-presonbil inte alltid vet så noga vart de har hjulen. Så min lilla golf verkar ju nära jättestor. Det är ju rätt så bra, för då får man in många passagerare, ändå drar den både mindre med bensin och lagomt med skatt.(ler). Väl framme fråga jag mig: Åkte jag åt rätt håll?? Eller har de åkt hem?? Måste ju vara så?? att jag åkte åt fel håll. För säsongen kan väl inte vara slut ännu? Har ju alltid varit dålig på att orientera mig, efter kompassen. Hittar inte alltid rätt, så det är tur man ingen har..*s*. För varför ska man hålla reda på den? Nä nu får jag sluta pladdra. Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009 Faddrar. Vaddå? Är en person som står familjen nära och vårdar barnet om en eller båda föräldrarna går bort. Så var det en gång i tiden, säkert länge sedan. Tänk själv att vara extrapappa till Nisse, Olle, Maja och. Kan ju inte vara lätt för dem som förlorar sin älskade, tänk er själv helt plötsligt har någon helt okänd flyttat in som säger kom ungar (LER). I dagsläget är det nog mer så en vänskaplig tanke. En del ger vanligtvis presenter och barnen tänker.. hmmm ja det är han/hon med presenten och en del träffas då och då, och en ömsesidig relation uppstår genom att de får ett ansikte till den som de pratar med dvs de vet vem personen är och kan i regel förstå också längre fram med åren vilken personen är och varför. Visste ni att på 1980-talet verkar det mer eller mindre så att en del samlade på andras barn. De var gudmor kors och tvärs. Men är det alltid så lyckat då, så här på ålderns höst när minnet sviktar? Har dessa unga otur, så hinner dessa gudar dessutom gå bort sig. Hitta en intressant blogg. Ni kan kolla själv på: Finntroll och Smultron. Våra barn har både faddrar. Vi bestämde enligt tradition eller nått sånt och alla blev nöjd och glad (tror jag;-). De har tagit på sig denna hedersamma uppgift och gjort precis som alla andra utifrån det de trodde på. Även om jag har haft viss tvivel, när jag hört människor pratat bakom livsmedelshyllan. Utan en tanke på att någon annan, stod på andra sidan och hörde.. mmm just det. Fast ändå får man allt komma ihåg att verkligheten inte alltid överstämmer med

2 visionerna och de allra flesta gör trots allt sitt bästa. Det måste jag säga att det gör de definitiv bra, utifrån sin verklighet. Själv har jag inte tagit på mig någon sådan uppgift, för troligtvis (LER) visste jag inte anledningen, då eller precis som nu. Så jag dömmer ingen, dock ett lätt konstaterande. Tänk er själv om man en dag helt plötsligt kommer på efter år av tystnad: Oj! Hopps! Jag glömde. Jag är gudmor, men var är de? Då kan man inte förvänta sig barnens jubel. Sanna mina ord! För även om de har en viss uppfostran, så kanske den inte alltid överstämmer med min vision av hur barnen ska vara nu. Det är då mitt problem och inte ert. Eller hur? Snabbt kan jag dock konstatera att gudar också är människor, precis som de flesta andra. Med egna barn, föräldrar bekymmer och oro. Livet är inte alltid så enkelt, men det vet ni säkert om ni tänker efter. Så var och en som tar åt sig av mitt pladder, kan inte skylla på mig eller någon annan. Min syster är gudmor. Jag är glad och tacksam för att hon kunde byta sitt arbetspass och följde med oss till Minnesstunden vid Trons Kapell som var den 23:e. Även om hon också ville säga ett farväl till pojkarnas pappa, som hon träffat många gånger under åren som gott. Skönt även att pojkarnas goda vän och dennes dotter var med som ett stöd. Dessutom var det väldigt härligt att se att vännerna till pappan kom och tog ett sista farväl. Även om de hade viss problem med (LER) orienteringen i byggnaden. Ger också de som skänkt en tanke i form av ett avsked via fond eller liknande eller via telefon, SMS, in real och liknande. Ett fint avslut på eftermiddagen då även solen titta fram. Som får mig att minnas denna pappa en kväll 2007, där även sönerna var med och många fler därtill. Fina stunder att tänka tillbaka på, när vi mötes som vän när vi nu bär vår sorg och minns glädjen från förr. För inte kan vi glömma Blue med sin helt egna teknik.. Hydralikmetoden.. Men inte den slank allt förbi. Ledtråd: Kolla Golddigger Associations hemsida på Medlemsvärvardag. Kolla menyn Bilder. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades tisdag 3 mars, 2009 När Blue *S*blev Blue. Pappans inträde i Gold digger Association berodde nog mestadels på hans ungdomar. Men också på det faktum att han tidigare skänkt en äldre halvdan hölada, som stått nere vid sjön till Gold Rush Museum.

3 Därför var han med denna kväll på årets första medlemsvärvardag 2007, för att tillsammans med sina ungdomar och tidigare och nya bekanta se saken med glimten i ögat. Denna ljuvliga kväll. Så på plats utlånades en stycken Cowboyhatt, innan han så fick vandra över bron. Då hände detta; Hands upp.. Men Blue han bara skratta och log. Sedan var det så dags för eldprovet. Efter årtionde av träning i skogen. Stod han där så stilla och *L* Blue

4 Men att kasta rätt då? Hej och hå. Titta där vilken snärt.. men, vad nu.??? Han, han, han och han (ni ser väl att de är fyra som letar) glömde nog sina linsbrillor hemma. Denna annorlunda kväll. trots barndommens krattande bland alla djuren och sönernas hjälp. Så har ingen *S* ännu sett till kniven. Nu vet ni hur Blue blev Blue. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades torsdag 5 mars 2009 Historia om ett hus. I det här huset har fler än jag bott. Ligger ca 3 km från Funäsdalen. Huset byggdes tja.. någon gång på 1940-talet men jag är inte alls säker. Någon kanske minns?

5 I 5 rum och kök bodde här allra först; Jonas Olofsson f.1883 och hans fru Maria Olofsson. (Jodå, hennes efternamn är riktigt) Hennes pappa hette Olof Salomonsson f De fick 11 barn, 8 pojkar och 3 flickor, tror jag. Jonas föräldrar hette: Olof Jonasson f.1863 och Anna Eriksdotter f Jonas och Maria hade som många andra familjer på den tiden djur som de levde av, tillsammans med det som skogen och jorden gav dem. Hur så stora familjer kunde överleva är nog i denna tid svårt att förstå. Så man kan inte annat än beundra deras vilja och inte eller alla andra familjers hårda arbete att överleva runt omkring Funäsdalen, med liknande utgångsläge. Sonen Hilding Jonasson f.1919 var den som till slut tog över hemgården. Hans intressen skulle då bli mer åt skogsmaskinshållet, till grannpojkarnas förtjusning. Han bodde då på nedre våningen i 2 rum och kök. I övre våningen som också blev inredd till en lägenhet bodde en kort tid både en äldre och yngre bror med fruar, tills de slutligen flyttade till sina egna villor.

6 Även granngårdens barn med fruar har bott här och en av dem var så jag, både med och utan barn. Först i lägenheten en trappa upp och sedan i hela huset. Om gården själv kunde berätta finns här säkert många roliga och även sorgliga historier. Fast en av dem ska jag nu berätta för er, om när flerfamiljshuset åter blev ett enfamiljshus. Vi denna tidpunkt bodde pappan, mamman och barnen i den s k lillstugan med Härjedalskvist på andra sidan gårdsplanen. När så det var dags för den stora renoveringen. För att slippa alla dörrar som ledde från det ena rummet till det andra i en enda stor cirkel. Revs så väggar både här och där. De gamla omoderna 2-glasfönstren byttes ut mot härligt moderna 3-glasfönster som kunde svängas runt på utsidan av väggen. En fantastisk idé när det gäller fönsterputsning. Vattenburen golv värme lades in i hela huset, inga frysna fötter mer. Vi hade finfin hjälp av Adolf som också är barnfödd på Söromsjön, fast lite närmare byn Funäsdalen. Hans kunskap i byggnadssnickeri var till mycket god hjälp, när han rev och rev. Lättsam som alltid, trevlig även så nu. Detta hus hade en av de största skorstensmurar jag någonsin har sett. Det var nog tur i och för sig, för när så Hilding tände upp. Kunde hela byn se dess rök som bolmade upp flera meter ovanför skorstenen och hettan som följde därefter på övervåningen fick stearinljusen i fönstret närmast elementen att vika sig neråt, istället för att ståtligt stå upprest i ljusstaken. Så med borrar, slag och vilja av stål, gick så pappan i närkontakt, mot den gigantiska murstocken i två våningar. Som till sist gav upp och ramlade omkull med ett brak, medan pappan försvann i all svart rök. Men hittades senare ute, där han för evigt finns fotad med ett segerleende med Funäsdalsberget i bakgrunden.

7 Med hjälp av pappans pappa Johan-Helmer fixades lister i alla möjliga former, golv med golvvärme, toaletter, dörrar och mycket mer på plats i en väldig fart. Som också var bland annat en duktig träsnickare något som sonen hade stor fallenhet för liksom hans äldsta son har. Sommaren därpå begav sig familjen; mannen, kvinnan och barnen över gården. Det var så dags att åter flytta in. Nu i en väldigt ljus och trevligt hus. Med något så modernt som bl a en spishäll och en ugn i arbetshöjd. De ni!!! (LER) Ha de nu gott. På återseende Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 9 mars, 2009 Snacka om snödjup, suck!! Ett kraftigt oväder rörde sig norrifrån och bara efter någon timme så kunde jag konstatera att sådant snödjup, hade då aldrig jag någonsin sett.

8 olyckligtvis var det balkongen som blev överfylld. Så på tredje våningen får man här nu passa sig, så man inte halkar ner. Det här inlägget publicerades tisdag 10 mars, 2009 ÖSA260. Kunde ha varit rena reklambilden för Östbergs Fabriks AB i Alfta. När så ÖSA 260 lanserades år För se vilken strålande utsikt och fantastisk vy. Fast att köra markberedning är ingen dans på rosor. Har själv prövat, så jag vet vad jag talar om. Heta somrar måste man också vara vaken på att inte gnistorna från markberedningsaggregatet tänder eld på skogen. Det gäller också att hålla rätt avstånd mellan fårorna, dessutom ska traktorn över alla möjliga tänkbara föremål, som befinner sig i ens väg.

9 Något som får maskinen att luta, när ena däcket klättrar över hindret. På bilden syns en skördare, där skördaraggregatet är avplockat. Istället återfinns där ett aggregatet som styrdes med hjälp av hydralik inne ifrån hytten. Fast en gång i tiden byggde pappan en sådan här maskin. Jajamen, både fram likväl som bak, som han körde vid Prästbordet i trakterna av Hede. Motorn var då inte fram utan uppbygd på vagnen. Så allt är möjligt, bara man har den rätta tron. Så när de flesta låg på en härlig strand eller strosa runt någonstans i vårt avlånga land, var denna man ute och plöjde. Pappan han körde och plöjde, dag ut och dag in. För på sommaren var det högsäsong för denna typ av arbete. Men inget håller i evighet, dessa maskiner får utstå stora påfrestningar. Se bara här hur det kan bli;

10 Men med mycket finurlighet i sitt mekande kommer man långt, och som vanligt log pappan. För han kunde konsten att fixa det mesta själv, även om Torsten på Hede ibland anlitades som då sa nått i stil med: Vad i hela världen, man måste vara tokig som håller på... LER MYCKET. (Undrar om han fortfarande håller på? Skulle inte förvåna mig). Fast vad som hände här, och om han då log, vet bara pappan. För inte (LER) fickparkerar man så där? Det här inlägget publicerades onsdag 11 mars, 2009

11 Alvdal Skurlag Så blåste det nya vindar och efter år av körande backe upp och backe ner i de vida Härjedalskskogarna byttes så skogsmaskinen ut mot en stol, som stod still. Pojkarnas pappa blev sågverksoperatör på Alvdal Skurlag (Skurlag = sågverk, så ni inte tror som jag trodde först. Skurar de LER där?). Från Funäsdalen via Röros åker man lämpligast med bil till norska Alvdal som ligger i Hedmark fylke. Som också har ett intressant museeum for Samtidskunst, Aukrustsenteret i Alvdal. Det var ju Kjell Aukrust som skapa spelfilmen Flåklypa Grand Prix Riktigt kul film, men det är en annan historia. Hur som helst så fick grabbarna se pappan betydligt oftare nu, än när han var i de djupa skogarna. För som anställd ser livet annorlunda ut än som egen entreprenör. Däremot höll vi fast i traditionerna. Precis som förr, åkte familjen till pappan för att hälsa på honom där han var, och en höst följde också pappans, pappa och mamma med för att se var sonen arbeta med.

12 Riktigt kul att de följde med, och denna gång hade pappans pappa *LER* film i kameran. Tror jag! När vi gick runt på området och såg på alla möjliga detaljer som högresta virkesbuntar, timmerstockar, impregnerade stolpar och mycket mer medan maskinerna dundra runtomkring. Så träffa vi på två arbetskamrater till pappan som ställde upp sig för fotografering. Medan ena sonen spanade in mot mörkret.

13 De var nästan 10 år sedan, så tänk vad åren rullar på ändå, utan att vi ens tänker på det. Som ni vet har alla tider sin tjusning, även om det stundom också var slitigt eftersom familjen var ju mer ifrån varandra, än med varandra. Det här inlägget publicerades torsdag 12 mars, kommentar to Alvdal Skurlag 1. Marshall Farnworth säger: torsdag 20 januari, 2011 kl. 18:00 You may have not intended to do so, but I think you have managed to express the state of mind that a lot of people are in. The sense of wanting to help, but not knowing how or where, is something a lot of us are going through Storfiskarens vals (LER). Alla har väl någon gång fiskat? Upplevt kampen som blir efter det fisken huggit sig fast på kroken. Då är upplevelsen ett minne för livet, om man lyckas dra upp sin fångst. Som jag tidigare berätta, så arbeta pappan på ett sågverk i Norge. Alvdal ligger verkligen naturskönt med sina majestätiska fjäll och djupa dalar där åar och älvar rinner förbi. En verkligen fantastisk natur. Som får dig att tänka mer på både fjällvandring och fjällfiske, än att sitta i ett instängt rum på Skurlaget och trycka på knappar. Samma sak var det för pappan, han tänkte och tänkte. Men så en dag ringde han hem och frågade, om vi hade mycket plats i frysen? Jag svarade, jo då vi hade nog utrymme. Så gick det ett par timmar och han ringde så igen och undra hur mycket utrymme har vi. Då blev det lite mystiskt. Vad då mycket utrymme? Medan han svara. Kommer hem i kväll, så får du fisk.

14 Mmm så gott, och timmarna släpa sig fram. Så kom han då äntligen och med sig hade han tre stora laxar storlek större. Jag trodde knappt mina ögon, när jag sa; När fiska du dessa? Jo, en kväll svarade han undvikande, medan han log klurigt. Ett svepskäl fick mig att följa ut till bilen, för att bära in tvätten. Jisses, så tung den var. Tittade in i säcken och mina ögon blev klotrunda av förvåning. Men hur? Var? I säcken fanns ännu mer lax och även så i bilens koffert. Det näst intill vällde ut. Hela laxar blandad med fina rensade och fileade laxar. Hur var detta möjligt, bara så där? Äntligen berätta pappan, att en långtradare med släp fylld med norsk havslax hade kört av vägen och alla de stora laxarna for ut längs hela slänten. Alla som kunde i dess närhet fick då plocka så mycket lax de bara kunde och orka bära med sig hem. Så nu vet ni hur man fiskade lax på torra land i natursköna Alvdal i Norge. Fast ett halvår senare hade ingen i familjen någon större längtan efter lax. För det var kokt, rökt, stekt i alla möjliga former i oändlighet, trots att ett flertal fiskar fick söka nya hem. Vad nu det kunde (LER) bero på? Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 13 mars, kommentarer to Storfiskarens vals (LER). 1. Rashad Hull säger: torsdag 23 december, 2010 kl. 18:00

15 That is definitely terrific and really nicely written.normally I almost never make posts on post on blogs, however I ve to say that this blog actually made me want to. Actually top notch piece of wisdom 2. Barker Orval säger: fredag 4 februari, 2011 kl. 18:00 sensational stuff. do not cease saying it the reality Your weblog is within the primary spot of my favorites.

16 Hipp, hipp hurra! Tänk vad åren går. Liten blir lång och smal. Idag fyller grabben 22 år.

17 Grattis Johan, du är nu stora karln. Men vad (LER) gör han? Gissa det ni! Det här inlägget publicerades lördag 14 mars, 2009 Det var en gång en kvinna som hade en tomt med el i en by, någonstans i Härjedalen. En dag besluta hon att sälja precis som många andra hade gjort före henne. Därför tog hon i början av året kontakt med en mäklare i område, som lade ut den för försäljning. Efter en tid visade en köpare intresse för tomten och bjöd därför enligt marknadspriset. Kvinnan blev jublande glad och tänkte nu kan jag få en välbehövlig semester och ändå bo kvar i denna vackra dalgång utan stress och jäkt. Men så tog köparen kontakt med kommunen och snipp snapp slut drog sig köparen sig ut. För kommunen hade tänkt sig använda området för offentlig karaktär. Vad betyder det frågade kvinnan kommunen i april-08. Men de kunde inte besvara frågan utan hänvisa istället till att ingen detaljplan ännu fanns över området. Utan hänvisa kvinnan att ansöka om förhandsbesked istället. Medan kvinnan tänkte. Varför måste jag ansöka om något som de inte själv vet något om. Så hon väntade och tänkte, kanske de snart vet svaret. Men efter månaders väntan gav kvinnan upp och ansökte istället om förhandsbesked i juli månad.

18 I mitten av september fick så kvinnan ett brev från förvaltningen där man hänvisade till ett framtida reservområde för olika allmänna ändamål. Men också hänvisningar till att det inte för närvarande fanns någon konkreta närliggande behov att ta dessa markområden i anspråk, eftersom där i denna dalgång hände det saker. Därför ville man reservera dessa områden för framtida allmänna behov. Just denna tomt som kvinnan hade kunde således då beröras i en framtida detaljplanändring. Därför kunde de inte klarlägga kvinnans ansökan om bygglov, i allafall inte så länge de inte visste framtiden omkring markanvändningen, där i denna dal. Eftersom de inte visste skrev kvinnan åter ett brev i början av oktober till kommunen. Hon föreslog att medan de funderade kunde de lösa in hennes tomt enligt gällande marknadspris eller varför inte erbjuda en likvärdig tomt i dess ställe. Så kunde kommunen få fundera hur länge de ville, på det de inte själv så tydligt inte visste något om. Något som fick chefen på kommunen att söka upp kvinnans telefonnummer via eniro.se för att sedan ringa upp i mitten av oktober och fråga. Är det någon som hjälper dig med det här? för att strax hänvisa till att tomten var en industritomt och föreslog sedan kvinnan att dra tillbaka sitt förhandsbesked eftersom kvinnan troligtvis skulle få ett avslag på sin ansökan som dessutom skulle kosta pengar och ville därför ha ett besked direkt om hur kvinnan hade tänkt sig då. Kvinnan blev dock en aning förbryllad när ett brev med rubrik TJÄNSTEUTLÅTANDE med hänvisningar till nämnden i kommunen trillade ner i hennes brevlåda, någon dag senare. Där en arkitekt yttra sig om att ett äldre byggnad skulle finnas på kvinnans tomt. Därför skulle kvinnans ansökan om förhandsbesked innebära ändrad användning, vilket skulle då prövas utifrån Plan- och bygglagens (PBL) regler. Samt att tomten låg i nära gräns till en fördjupad översiktsplan för området som då skulle vara reserverad för framtiden. Att dessutom ha en tomt nära en framtida reservation gick då inte rakt för sig, enligt kap 5 PBL. Utan kvinnan fick ta och vänta tills kommunen visste själv vad som skulle hända. Så länge detta pågick så kunde kvinnan inte begära varken inlösen eller ersättningstomt. Kvinnan grubblade och grubblade men kunde inte för sitt liv förstå vems framtid denna arkitekt, inspektör mm hade tittat på för tomten var ingen industritomt och inte fanns det där någon byggnad. Så därför besvärade hon sig återigen för att skriva ett svar i december. För var skulle kvinnan få tag på ett äldre byggnad som dessutom skulle prövas enligt PBL. Vaddå PBL??? Samtidigt som kvinnan hävisades till att hon inte tänkte dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ville kvinnan få svar på tidigare ställda 17 frågor omkring tomten och de olika utrycken som kommunen hänvisat till under denna brevväxling. Svaret kom då från kommunen i mitten av januari-09. Man hänvisade till en diskussion i beredningen för någon dag sedan. Att kvinnan skulle med största sannolikhet få avslag på sin ansökan i nämnden. Samt att en avgift på ett avslag låg runt 1000 kr. Samt att det var kvinnans enda chans att överklaga ärendet genom att låta det hela fortgå. Kvinnan skrev återigen ett svar i slutet av januari med hänvisningar till att hon aldrig haft en tanke på att dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ifrågasatte kvinnan varför kommunen ägna sig åt obegripliga kostsamma komplicerade förvirrande skriverier och telefonsamtal i sitt tjänsteutövande när Förvaltningslagen tydligt beskriver (1968:223) 4. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

19 7. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lätt begripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med dem att göra. Därför ifrågasatte kvinnan också varför inte de skriftliga frågorna hade besvarats från kommunens sida. Om den uppgiften möjligtvis var mindre viktig, än att informera om ett snickeri som inte existerade. Kvinnan hänvisade därför till att hon såg fram emot ett ja eller nej svar, men denna gång med frågor som var besvarade. Samt en förtydligande av: Varför ärendet skulle upp i nämnden om det redan är bestämt i beredningen. Eftersom kvinnan inte begrep vad/vilken Beredning och nämnd som avsågs och varför. I Mars betalade kvinnan 910 kr för att få veta följande; Ärende: Kvinnans namn och denna gång rätt adress samt ansökan om förhandsbesked av enbostadshus. Utredning: Förhandsbesked enligt TJÄNSTEUTLÅTANDE Kvinnans egna skrivelse i december. Förslag: Beredningsutskottet föreslår miljö- och byggnämnden besluta Avslå sökt förhandsbesked. Vid ärendets handläggning med beredningsutskottet har deltagit miljö- och byggnadsinspektionen, stadsarkitekten samt företrädare för Lantmäterimyndigheten, Jämtlands län. Beslut: Miljö- och Byggnämnden beslutar Enligt förslaget Besvärhänvisning i bilaga. - Kvinnan tänkte: Vad då, Beredningsutskottet och de diskutera förstås markanvändningen enligt PBL??? Tog över 1 år att få fram ett nej tillsammans med en hel drös av yrkesbenämningar. Som går att överklaga först nu tack vare att jag betala 910 kr för vad då? Med hänvisning till; Vad då? När då?? Men någon måste ju veta. Kanske. hmm Jo dit går jag, tänkte kvinnan. Det här inlägget publicerades torsdag 19 mars Ett smile x 2. Så blev det fest på Aktivitetshuset och jag tror minsann nästan hela byn var bjuden och alla var jätteglad precis som pojkarnas pappa och jag.

20 Numera har kunskapen satt *LER* sina spår. Men vad gör väl det, när man än så länge minns det roliga stunderna blandat med glädjen, när vi planera vårt liv tillsammans. Där i Härjedalen en gång för länge sedan. Dessutom ser jag honom varje dag i de nu vuxna barn vi fick tillsammans. Ett speciellt smile, ett finurligt påpekande, en rörelse, en förvirrad fråga, en kommentar precis som pappa och mycket mer. Så lik de är och ändå inte, för alla barn har också sin egna personlighet. På detta vis vill jag önska er en trevlig helg där i Härliga Härjedalen. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 20 mars, 2009 Vårt första hus. Vårt första hus byggde 1980, genom att köpa en stuga från Hållan. Där nu Fjällkällan bostadsrättsförening ligger. Denna stuga hade inte så värst mycket moderniteter dock rinnande vatten i köket i viss mån. Själva huset som var 55 kvm gick att dela i 4:a sektioner och med traktor, traktor, vagn och skogsmaskin flyttades den på plats på en redan helgjuten grund.

21 Väl på plats gjorde vi om allt inomhus och det blev så småningom 2 rum och kök. Egentligen blev det inte så värst mycket kvar av ursprungsstugan. Den härliga altanen med stenhällar i passande former fixade Kalle Larsson boende på Wöllan. Det var en händig man, ni skulle ha sett hans murade eldstäder. Vao!! Vilken härlig tid, vårt egna krypin. Där har också hänt mycket roligt. Men innan huset stod färdigt så var mannen uppe på tacknocken för att måla listerna vit. När så ett hemskt surr utbröt och då var mannen tvungen att kalla på förstärkning bland annat en vän, en eldkastare och givetvis fiskenätmössor och handskar för att skydda sig mot hemskheterna. Se själv;

22 För att jaga dessa otäckingarna bort. Så det är tur att man redan då var fiskeintresserad. Det var lite mer enkelt förr i tiden. Till slut så kunde både man likväl som kvinna slappna av. Även så vår nya vän jämthunden, som lystrade till namnet Kompis. Som kom närmast från Långåtrakten, om jag inte minns fel. Guu sicken envis hund. Att gå med barnvagn ilag med denna Kompis, glöm det!! Om man nu inte ville utforska snåren och dikena och så. Lite längre upp i åren en vinter fick Kompis vittring på en älg långt uppe vid Långflon och vi hörde hans ettriga skall, långt in på natten medan vi undrade när han skulle ge upp. Att följa efter var då inte tal om för snön nådde oss upp till midjan och det var bläcksvart ute. Men så fram på morgontimmarna hörde vi hans jämmer. En alldeles förskräckligt utpumpad vän stod utanför vår dörr. Ni må tro att mannen puttra. Skrattar åt minnena. Ha en fortsatt bra dag. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 23 mars, Juli 1980 och. två veckor framöver så for vi på världens bilsemester. En rundtur med start i Funäsdalen mot Östersund - Hoting - Luleå - Haparanda - Karesuando - Kilpisjärvi - Skibotn - Norges E6 mot Trondheim och vidare mot Trollstigen - Geiranger - Oslo - Svinesund - Kinna och slutligen Funäsdalen.

23 Det som tog 2 dagar nja 3 dagar i Sverige, tog dagar i Norge, det var ju det där med traktorer också. Ett par traktorer hittades dock i Norska Hamar. Vi åkte bil och tälta (LER) stort som ett hus men hyrde också in oss i en hytta för att forsera Norge på lika långt tid som i Sverige var helt omöjligt för där fanns köer till färger i oändliga och vacker natur som tog nästan andan ur oss. Följ med nu då så åker vi. Här har vi kommit en bit, redan i Karesuando. Visste ni att det finns ett finskt Karesuvanto. Via en bro över älven for vi för att kolla läget, men fick anmärkning på att vi inte hade någon landsskylt med bokstaven S, så där blev vi inte länge. Det var endast mannens nästipp som syntes den natten strax utanför sovsäcken. En annan fick mitt i natten hasta till allmänna toaletten och värma sig. Fattar inte att en så smal människa kan vara så varm. En annan har ju frusit i hela sitt liv.. Skrattar. I varjefall så kom vi till Kilpisjärvi och där finns Treriksröset. Det är ett rös som sammanband år 1897 Sverige, Norge och Ryssland, fast nu är det landet Finland. Så svängde vi till vänster och kom således till Narvik

24 Där stod regnet som spön i backen, så att tälta var då rakt inte att tänka på. Så vi hyrde en hytta, det regna i allfall inte in. Nästa dag vänta nya äventyr och vi for mot Trondheim och där svängde vi av mot hu Trollstigen som på 80-talet såg ut så här; Tror ni inte på tusan bilen koka just när vi nästan var uppe. Jag var skitskraj. Det där med höjder har aldrig riktigt tilltalat mig. Men upp kom vi och ner till Geiranger som ligger så bildskönt där vid fjorden och vidare upp till nästa fjälltopp på vägen som kallas Örnstigen. Där uppe möte vi två trevliga norskar från Bergen som visa oss vad en större sten kan göra med ett berg. Precis, ett jättehål rakt ner berget.

25 Ååå ni, det där med skyddsräcken. Ja, det fanns då inte på 80-talet. Fast utan dessa två trevliga herrar, hade vi inte haft en aning om detta håls exictens och djupt var det. Sedan var det så dags att åka mot Hamar. Då blev det min tur att posera; Har ni sett något så styggt. *LER*, traktorn alltså. Där i långa banor fanns Volvo BM. Vad det nu var så fränt med dessa?

26 Tills slut fick jag med han mot denna bro; Svinesundsbron där Svinesund utgör en del av Idelfjorden och ligger nära Strömstad i Sverige och Halden i Norge. En gränsövergång. Därifrån åkte vi till Kinna och hälsa på min bror som då bland annat spelade i ett dansband, fast det är en annan historia. Sedan for vi hem igen. Ni vet ordspråket. Borta bra, men hemma bäst. Må så gott och godnatt! Nu är dags att sova. Britt-marie Det här inlägget publicerades tisdag 24 mars, 2009 När jag går bort mig, så ska ni spela AC/DC och vara glad tänker jag när jag läser artikeln, Arv kan väcka vår inre best. Det är ju inte klokt vad människor bråkar. På vad och varför kan man ta sig en funderare på? Kan det bero på; Stolthet Makt Girighet Iver Rädsla Ilska

27 Vinnarinstinkt Chock Moral Bitterhet Missunsamhet Pengar Fräckhet Besvikelser Glädje Det är väl inte frågan om något hastighetsrekord på 100 meter för att försöka slå Usain Bolt rekord på 9,72. Då har man väl kommit i fel bransch, men å andra sidan vad förstår en annan. Kanske det är som denna bild, Om man nu den dagen har något kvar. Hoppas jag på att mitt arv blir en lugn historia. Ingen 24 års process eller så. Allt för många rekord att slå, så meningslöst. Det brukar ju reda sig tids nog, om man håller en låg profil. Fast jo.. jag vet. Dessa rädslor och inga har några garantier. Så var lade jag det där, Vita arkivet nu då? Suck! Bilden har inget med innehållet i texten att göra, ohnej.. där är det precis tvärtom. Vi tar från de fattiga och ger till de ännu näää få se nu.. Vi, Gold Digger Association nominerar ett person eller fler som baserar sig på viljan att göra något annorlunda för Härjedalen, som kan ge positiv kraft in i landskap och sprida mycket positiv energi utanför. Är du betalande medlem, så är du delaktig, för i största möjliga utsträckning går medlemsavgiften till stipendiet. I tre års tid har vi, lyckas fått ihop kr varje år till ett matglad mansgäng från Vemhån (2006), en kvinna med stor vilja från Lofsdalen (2007) och i år (2008) en ung grabb från Älvros med mod. Det är då betydligt bättre att hjälpa varandra, än att sätta rekord.

28 Tack allihop för att ni finns, vågar och vill. Det här inlägget publicerades torsdag 26 mars 2009 Man ska ha husvagn..*l* Till en början var våra semester ofta, men bara de första två åren. Denna andra semestern 1981 utanför Härjedalens gränser släpa vi en husvagn efter oss. En stor rackere en s k boggie och resan gick först till Mora. Där vi hälsa på Ellen och en snabbcyklande vän som svicha förbi på väg 70, kanske redan då Vätternrundan hägra. Parkerade på hennes uppfart.. och där hände det sig att marmelladburken inne i husvagnen fick vingar och studsade ut genom husvagnsdörren, och skratten for genom luften. Förvåningen blev stor när vi hittade boken Släkten Näs från Bruksvallarna i hennes hylla och jag sade. Men den har ju vi också. Då det visade sig att både Ellen som kom egentligen från norra Dalarna och min sambo från västra Härjedalen fanns med i samma bok. Så världen är inte större än så, för samma Ellen var tidigare gift med min bror tills han så gick bort. Min pappa hade 6 barn i ett tidigare äktenskap, innan han träffade mamma. En del av dessa pojkar var väldigt duktiga musiker, men det är en annan historia, som de vet bättre än jag. Efter ett par härliga dagar åkte vi så vidare till Trollhättan, Nora, Länghem, Marstrand, Gävle innan vi slutligen tog oss hem. Hmmm kanske inte riktigt i den uppräknade ordningen *LER* På den tiden var det skägg och basker som gällde.

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Alla sörjer på sitt vis

Alla sörjer på sitt vis Tårar Var skog har nog sin källa var äng sin blomma har var hjärta har sin saga från flydda undgomsdar. Men skogens källa sinar och ängens blomma dör men hjärtats tysta saga alls ingen tid förstör. Det

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

kraftigt surr i morse och jag undrade. Vad är det nu då? En flygare var på besök;

kraftigt surr i morse och jag undrade. Vad är det nu då? En flygare var på besök; Vaknade av ett kraftigt surr i morse och jag undrade. Vad är det nu då? En flygare var på besök; Måste ha ätit grovup eftersom den var så stor. Öppnade balkongdörren så flög den ut. Som tack titta den

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES

DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES DEN MAGISKA STENEN OM HUR JORDEN SKAPADES Den magiska stenen En gång för länge, länge, länge sedan var det 5 gudar Ty, Wesp, Plopp Sod och Vespan. Vespan och wesp var tvillingar lika så var Ty och Plopp.

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Norgeresa 2015 2015-08-07

Norgeresa 2015 2015-08-07 Norgeresa 2015 2015-08-07 Nu var det dags för min årliga Norgeresa, något som jag kört sedan 2005. Denna gång skulle min svåger Patrik, som nyss tagit sitt körkort, hänga med. Vädret hade vi diskuterat

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

New Summary Report - 25 June 2015

New Summary Report - 25 June 2015 New Summary Report - June 215 1. Har du börjat planera din sommarsemester? 1 81.1% 5 18.9% Ja Nej Ja 81.1% 816 Nej 18.9% 19 Total 1,6 2. Kommer du att åka på bilsemester i år dvs bila runt i Sverige för

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer