Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009"

Transkript

1 Snö, snö och snö med härlig utsikt därtill Här är det lugnt som i en lågsäsong Märkligt nog.. Tyckte mig höras talas om en värre turistbom, med igenkorkade vägar osv.. Det är klart att de som kör en större XL-presonbil inte alltid vet så noga vart de har hjulen. Så min lilla golf verkar ju nära jättestor. Det är ju rätt så bra, för då får man in många passagerare, ändå drar den både mindre med bensin och lagomt med skatt.(ler). Väl framme fråga jag mig: Åkte jag åt rätt håll?? Eller har de åkt hem?? Måste ju vara så?? att jag åkte åt fel håll. För säsongen kan väl inte vara slut ännu? Har ju alltid varit dålig på att orientera mig, efter kompassen. Hittar inte alltid rätt, så det är tur man ingen har..*s*. För varför ska man hålla reda på den? Nä nu får jag sluta pladdra. Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 2 mars, 2009 Faddrar. Vaddå? Är en person som står familjen nära och vårdar barnet om en eller båda föräldrarna går bort. Så var det en gång i tiden, säkert länge sedan. Tänk själv att vara extrapappa till Nisse, Olle, Maja och. Kan ju inte vara lätt för dem som förlorar sin älskade, tänk er själv helt plötsligt har någon helt okänd flyttat in som säger kom ungar (LER). I dagsläget är det nog mer så en vänskaplig tanke. En del ger vanligtvis presenter och barnen tänker.. hmmm ja det är han/hon med presenten och en del träffas då och då, och en ömsesidig relation uppstår genom att de får ett ansikte till den som de pratar med dvs de vet vem personen är och kan i regel förstå också längre fram med åren vilken personen är och varför. Visste ni att på 1980-talet verkar det mer eller mindre så att en del samlade på andras barn. De var gudmor kors och tvärs. Men är det alltid så lyckat då, så här på ålderns höst när minnet sviktar? Har dessa unga otur, så hinner dessa gudar dessutom gå bort sig. Hitta en intressant blogg. Ni kan kolla själv på: Finntroll och Smultron. Våra barn har både faddrar. Vi bestämde enligt tradition eller nått sånt och alla blev nöjd och glad (tror jag;-). De har tagit på sig denna hedersamma uppgift och gjort precis som alla andra utifrån det de trodde på. Även om jag har haft viss tvivel, när jag hört människor pratat bakom livsmedelshyllan. Utan en tanke på att någon annan, stod på andra sidan och hörde.. mmm just det. Fast ändå får man allt komma ihåg att verkligheten inte alltid överstämmer med

2 visionerna och de allra flesta gör trots allt sitt bästa. Det måste jag säga att det gör de definitiv bra, utifrån sin verklighet. Själv har jag inte tagit på mig någon sådan uppgift, för troligtvis (LER) visste jag inte anledningen, då eller precis som nu. Så jag dömmer ingen, dock ett lätt konstaterande. Tänk er själv om man en dag helt plötsligt kommer på efter år av tystnad: Oj! Hopps! Jag glömde. Jag är gudmor, men var är de? Då kan man inte förvänta sig barnens jubel. Sanna mina ord! För även om de har en viss uppfostran, så kanske den inte alltid överstämmer med min vision av hur barnen ska vara nu. Det är då mitt problem och inte ert. Eller hur? Snabbt kan jag dock konstatera att gudar också är människor, precis som de flesta andra. Med egna barn, föräldrar bekymmer och oro. Livet är inte alltid så enkelt, men det vet ni säkert om ni tänker efter. Så var och en som tar åt sig av mitt pladder, kan inte skylla på mig eller någon annan. Min syster är gudmor. Jag är glad och tacksam för att hon kunde byta sitt arbetspass och följde med oss till Minnesstunden vid Trons Kapell som var den 23:e. Även om hon också ville säga ett farväl till pojkarnas pappa, som hon träffat många gånger under åren som gott. Skönt även att pojkarnas goda vän och dennes dotter var med som ett stöd. Dessutom var det väldigt härligt att se att vännerna till pappan kom och tog ett sista farväl. Även om de hade viss problem med (LER) orienteringen i byggnaden. Ger också de som skänkt en tanke i form av ett avsked via fond eller liknande eller via telefon, SMS, in real och liknande. Ett fint avslut på eftermiddagen då även solen titta fram. Som får mig att minnas denna pappa en kväll 2007, där även sönerna var med och många fler därtill. Fina stunder att tänka tillbaka på, när vi mötes som vän när vi nu bär vår sorg och minns glädjen från förr. För inte kan vi glömma Blue med sin helt egna teknik.. Hydralikmetoden.. Men inte den slank allt förbi. Ledtråd: Kolla Golddigger Associations hemsida på Medlemsvärvardag. Kolla menyn Bilder. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades tisdag 3 mars, 2009 När Blue *S*blev Blue. Pappans inträde i Gold digger Association berodde nog mestadels på hans ungdomar. Men också på det faktum att han tidigare skänkt en äldre halvdan hölada, som stått nere vid sjön till Gold Rush Museum.

3 Därför var han med denna kväll på årets första medlemsvärvardag 2007, för att tillsammans med sina ungdomar och tidigare och nya bekanta se saken med glimten i ögat. Denna ljuvliga kväll. Så på plats utlånades en stycken Cowboyhatt, innan han så fick vandra över bron. Då hände detta; Hands upp.. Men Blue han bara skratta och log. Sedan var det så dags för eldprovet. Efter årtionde av träning i skogen. Stod han där så stilla och *L* Blue

4 Men att kasta rätt då? Hej och hå. Titta där vilken snärt.. men, vad nu.??? Han, han, han och han (ni ser väl att de är fyra som letar) glömde nog sina linsbrillor hemma. Denna annorlunda kväll. trots barndommens krattande bland alla djuren och sönernas hjälp. Så har ingen *S* ännu sett till kniven. Nu vet ni hur Blue blev Blue. Ha de gott och på återseende. Britt-Marie Det här inlägget publicerades torsdag 5 mars 2009 Historia om ett hus. I det här huset har fler än jag bott. Ligger ca 3 km från Funäsdalen. Huset byggdes tja.. någon gång på 1940-talet men jag är inte alls säker. Någon kanske minns?

5 I 5 rum och kök bodde här allra först; Jonas Olofsson f.1883 och hans fru Maria Olofsson. (Jodå, hennes efternamn är riktigt) Hennes pappa hette Olof Salomonsson f De fick 11 barn, 8 pojkar och 3 flickor, tror jag. Jonas föräldrar hette: Olof Jonasson f.1863 och Anna Eriksdotter f Jonas och Maria hade som många andra familjer på den tiden djur som de levde av, tillsammans med det som skogen och jorden gav dem. Hur så stora familjer kunde överleva är nog i denna tid svårt att förstå. Så man kan inte annat än beundra deras vilja och inte eller alla andra familjers hårda arbete att överleva runt omkring Funäsdalen, med liknande utgångsläge. Sonen Hilding Jonasson f.1919 var den som till slut tog över hemgården. Hans intressen skulle då bli mer åt skogsmaskinshållet, till grannpojkarnas förtjusning. Han bodde då på nedre våningen i 2 rum och kök. I övre våningen som också blev inredd till en lägenhet bodde en kort tid både en äldre och yngre bror med fruar, tills de slutligen flyttade till sina egna villor.

6 Även granngårdens barn med fruar har bott här och en av dem var så jag, både med och utan barn. Först i lägenheten en trappa upp och sedan i hela huset. Om gården själv kunde berätta finns här säkert många roliga och även sorgliga historier. Fast en av dem ska jag nu berätta för er, om när flerfamiljshuset åter blev ett enfamiljshus. Vi denna tidpunkt bodde pappan, mamman och barnen i den s k lillstugan med Härjedalskvist på andra sidan gårdsplanen. När så det var dags för den stora renoveringen. För att slippa alla dörrar som ledde från det ena rummet till det andra i en enda stor cirkel. Revs så väggar både här och där. De gamla omoderna 2-glasfönstren byttes ut mot härligt moderna 3-glasfönster som kunde svängas runt på utsidan av väggen. En fantastisk idé när det gäller fönsterputsning. Vattenburen golv värme lades in i hela huset, inga frysna fötter mer. Vi hade finfin hjälp av Adolf som också är barnfödd på Söromsjön, fast lite närmare byn Funäsdalen. Hans kunskap i byggnadssnickeri var till mycket god hjälp, när han rev och rev. Lättsam som alltid, trevlig även så nu. Detta hus hade en av de största skorstensmurar jag någonsin har sett. Det var nog tur i och för sig, för när så Hilding tände upp. Kunde hela byn se dess rök som bolmade upp flera meter ovanför skorstenen och hettan som följde därefter på övervåningen fick stearinljusen i fönstret närmast elementen att vika sig neråt, istället för att ståtligt stå upprest i ljusstaken. Så med borrar, slag och vilja av stål, gick så pappan i närkontakt, mot den gigantiska murstocken i två våningar. Som till sist gav upp och ramlade omkull med ett brak, medan pappan försvann i all svart rök. Men hittades senare ute, där han för evigt finns fotad med ett segerleende med Funäsdalsberget i bakgrunden.

7 Med hjälp av pappans pappa Johan-Helmer fixades lister i alla möjliga former, golv med golvvärme, toaletter, dörrar och mycket mer på plats i en väldig fart. Som också var bland annat en duktig träsnickare något som sonen hade stor fallenhet för liksom hans äldsta son har. Sommaren därpå begav sig familjen; mannen, kvinnan och barnen över gården. Det var så dags att åter flytta in. Nu i en väldigt ljus och trevligt hus. Med något så modernt som bl a en spishäll och en ugn i arbetshöjd. De ni!!! (LER) Ha de nu gott. På återseende Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 9 mars, 2009 Snacka om snödjup, suck!! Ett kraftigt oväder rörde sig norrifrån och bara efter någon timme så kunde jag konstatera att sådant snödjup, hade då aldrig jag någonsin sett.

8 olyckligtvis var det balkongen som blev överfylld. Så på tredje våningen får man här nu passa sig, så man inte halkar ner. Det här inlägget publicerades tisdag 10 mars, 2009 ÖSA260. Kunde ha varit rena reklambilden för Östbergs Fabriks AB i Alfta. När så ÖSA 260 lanserades år För se vilken strålande utsikt och fantastisk vy. Fast att köra markberedning är ingen dans på rosor. Har själv prövat, så jag vet vad jag talar om. Heta somrar måste man också vara vaken på att inte gnistorna från markberedningsaggregatet tänder eld på skogen. Det gäller också att hålla rätt avstånd mellan fårorna, dessutom ska traktorn över alla möjliga tänkbara föremål, som befinner sig i ens väg.

9 Något som får maskinen att luta, när ena däcket klättrar över hindret. På bilden syns en skördare, där skördaraggregatet är avplockat. Istället återfinns där ett aggregatet som styrdes med hjälp av hydralik inne ifrån hytten. Fast en gång i tiden byggde pappan en sådan här maskin. Jajamen, både fram likväl som bak, som han körde vid Prästbordet i trakterna av Hede. Motorn var då inte fram utan uppbygd på vagnen. Så allt är möjligt, bara man har den rätta tron. Så när de flesta låg på en härlig strand eller strosa runt någonstans i vårt avlånga land, var denna man ute och plöjde. Pappan han körde och plöjde, dag ut och dag in. För på sommaren var det högsäsong för denna typ av arbete. Men inget håller i evighet, dessa maskiner får utstå stora påfrestningar. Se bara här hur det kan bli;

10 Men med mycket finurlighet i sitt mekande kommer man långt, och som vanligt log pappan. För han kunde konsten att fixa det mesta själv, även om Torsten på Hede ibland anlitades som då sa nått i stil med: Vad i hela världen, man måste vara tokig som håller på... LER MYCKET. (Undrar om han fortfarande håller på? Skulle inte förvåna mig). Fast vad som hände här, och om han då log, vet bara pappan. För inte (LER) fickparkerar man så där? Det här inlägget publicerades onsdag 11 mars, 2009

11 Alvdal Skurlag Så blåste det nya vindar och efter år av körande backe upp och backe ner i de vida Härjedalskskogarna byttes så skogsmaskinen ut mot en stol, som stod still. Pojkarnas pappa blev sågverksoperatör på Alvdal Skurlag (Skurlag = sågverk, så ni inte tror som jag trodde först. Skurar de LER där?). Från Funäsdalen via Röros åker man lämpligast med bil till norska Alvdal som ligger i Hedmark fylke. Som också har ett intressant museeum for Samtidskunst, Aukrustsenteret i Alvdal. Det var ju Kjell Aukrust som skapa spelfilmen Flåklypa Grand Prix Riktigt kul film, men det är en annan historia. Hur som helst så fick grabbarna se pappan betydligt oftare nu, än när han var i de djupa skogarna. För som anställd ser livet annorlunda ut än som egen entreprenör. Däremot höll vi fast i traditionerna. Precis som förr, åkte familjen till pappan för att hälsa på honom där han var, och en höst följde också pappans, pappa och mamma med för att se var sonen arbeta med.

12 Riktigt kul att de följde med, och denna gång hade pappans pappa *LER* film i kameran. Tror jag! När vi gick runt på området och såg på alla möjliga detaljer som högresta virkesbuntar, timmerstockar, impregnerade stolpar och mycket mer medan maskinerna dundra runtomkring. Så träffa vi på två arbetskamrater till pappan som ställde upp sig för fotografering. Medan ena sonen spanade in mot mörkret.

13 De var nästan 10 år sedan, så tänk vad åren rullar på ändå, utan att vi ens tänker på det. Som ni vet har alla tider sin tjusning, även om det stundom också var slitigt eftersom familjen var ju mer ifrån varandra, än med varandra. Det här inlägget publicerades torsdag 12 mars, kommentar to Alvdal Skurlag 1. Marshall Farnworth säger: torsdag 20 januari, 2011 kl. 18:00 You may have not intended to do so, but I think you have managed to express the state of mind that a lot of people are in. The sense of wanting to help, but not knowing how or where, is something a lot of us are going through Storfiskarens vals (LER). Alla har väl någon gång fiskat? Upplevt kampen som blir efter det fisken huggit sig fast på kroken. Då är upplevelsen ett minne för livet, om man lyckas dra upp sin fångst. Som jag tidigare berätta, så arbeta pappan på ett sågverk i Norge. Alvdal ligger verkligen naturskönt med sina majestätiska fjäll och djupa dalar där åar och älvar rinner förbi. En verkligen fantastisk natur. Som får dig att tänka mer på både fjällvandring och fjällfiske, än att sitta i ett instängt rum på Skurlaget och trycka på knappar. Samma sak var det för pappan, han tänkte och tänkte. Men så en dag ringde han hem och frågade, om vi hade mycket plats i frysen? Jag svarade, jo då vi hade nog utrymme. Så gick det ett par timmar och han ringde så igen och undra hur mycket utrymme har vi. Då blev det lite mystiskt. Vad då mycket utrymme? Medan han svara. Kommer hem i kväll, så får du fisk.

14 Mmm så gott, och timmarna släpa sig fram. Så kom han då äntligen och med sig hade han tre stora laxar storlek större. Jag trodde knappt mina ögon, när jag sa; När fiska du dessa? Jo, en kväll svarade han undvikande, medan han log klurigt. Ett svepskäl fick mig att följa ut till bilen, för att bära in tvätten. Jisses, så tung den var. Tittade in i säcken och mina ögon blev klotrunda av förvåning. Men hur? Var? I säcken fanns ännu mer lax och även så i bilens koffert. Det näst intill vällde ut. Hela laxar blandad med fina rensade och fileade laxar. Hur var detta möjligt, bara så där? Äntligen berätta pappan, att en långtradare med släp fylld med norsk havslax hade kört av vägen och alla de stora laxarna for ut längs hela slänten. Alla som kunde i dess närhet fick då plocka så mycket lax de bara kunde och orka bära med sig hem. Så nu vet ni hur man fiskade lax på torra land i natursköna Alvdal i Norge. Fast ett halvår senare hade ingen i familjen någon större längtan efter lax. För det var kokt, rökt, stekt i alla möjliga former i oändlighet, trots att ett flertal fiskar fick söka nya hem. Vad nu det kunde (LER) bero på? Ha de gott. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 13 mars, kommentarer to Storfiskarens vals (LER). 1. Rashad Hull säger: torsdag 23 december, 2010 kl. 18:00

15 That is definitely terrific and really nicely written.normally I almost never make posts on post on blogs, however I ve to say that this blog actually made me want to. Actually top notch piece of wisdom 2. Barker Orval säger: fredag 4 februari, 2011 kl. 18:00 sensational stuff. do not cease saying it the reality Your weblog is within the primary spot of my favorites.

16 Hipp, hipp hurra! Tänk vad åren går. Liten blir lång och smal. Idag fyller grabben 22 år.

17 Grattis Johan, du är nu stora karln. Men vad (LER) gör han? Gissa det ni! Det här inlägget publicerades lördag 14 mars, 2009 Det var en gång en kvinna som hade en tomt med el i en by, någonstans i Härjedalen. En dag besluta hon att sälja precis som många andra hade gjort före henne. Därför tog hon i början av året kontakt med en mäklare i område, som lade ut den för försäljning. Efter en tid visade en köpare intresse för tomten och bjöd därför enligt marknadspriset. Kvinnan blev jublande glad och tänkte nu kan jag få en välbehövlig semester och ändå bo kvar i denna vackra dalgång utan stress och jäkt. Men så tog köparen kontakt med kommunen och snipp snapp slut drog sig köparen sig ut. För kommunen hade tänkt sig använda området för offentlig karaktär. Vad betyder det frågade kvinnan kommunen i april-08. Men de kunde inte besvara frågan utan hänvisa istället till att ingen detaljplan ännu fanns över området. Utan hänvisa kvinnan att ansöka om förhandsbesked istället. Medan kvinnan tänkte. Varför måste jag ansöka om något som de inte själv vet något om. Så hon väntade och tänkte, kanske de snart vet svaret. Men efter månaders väntan gav kvinnan upp och ansökte istället om förhandsbesked i juli månad.

18 I mitten av september fick så kvinnan ett brev från förvaltningen där man hänvisade till ett framtida reservområde för olika allmänna ändamål. Men också hänvisningar till att det inte för närvarande fanns någon konkreta närliggande behov att ta dessa markområden i anspråk, eftersom där i denna dalgång hände det saker. Därför ville man reservera dessa områden för framtida allmänna behov. Just denna tomt som kvinnan hade kunde således då beröras i en framtida detaljplanändring. Därför kunde de inte klarlägga kvinnans ansökan om bygglov, i allafall inte så länge de inte visste framtiden omkring markanvändningen, där i denna dal. Eftersom de inte visste skrev kvinnan åter ett brev i början av oktober till kommunen. Hon föreslog att medan de funderade kunde de lösa in hennes tomt enligt gällande marknadspris eller varför inte erbjuda en likvärdig tomt i dess ställe. Så kunde kommunen få fundera hur länge de ville, på det de inte själv så tydligt inte visste något om. Något som fick chefen på kommunen att söka upp kvinnans telefonnummer via eniro.se för att sedan ringa upp i mitten av oktober och fråga. Är det någon som hjälper dig med det här? för att strax hänvisa till att tomten var en industritomt och föreslog sedan kvinnan att dra tillbaka sitt förhandsbesked eftersom kvinnan troligtvis skulle få ett avslag på sin ansökan som dessutom skulle kosta pengar och ville därför ha ett besked direkt om hur kvinnan hade tänkt sig då. Kvinnan blev dock en aning förbryllad när ett brev med rubrik TJÄNSTEUTLÅTANDE med hänvisningar till nämnden i kommunen trillade ner i hennes brevlåda, någon dag senare. Där en arkitekt yttra sig om att ett äldre byggnad skulle finnas på kvinnans tomt. Därför skulle kvinnans ansökan om förhandsbesked innebära ändrad användning, vilket skulle då prövas utifrån Plan- och bygglagens (PBL) regler. Samt att tomten låg i nära gräns till en fördjupad översiktsplan för området som då skulle vara reserverad för framtiden. Att dessutom ha en tomt nära en framtida reservation gick då inte rakt för sig, enligt kap 5 PBL. Utan kvinnan fick ta och vänta tills kommunen visste själv vad som skulle hända. Så länge detta pågick så kunde kvinnan inte begära varken inlösen eller ersättningstomt. Kvinnan grubblade och grubblade men kunde inte för sitt liv förstå vems framtid denna arkitekt, inspektör mm hade tittat på för tomten var ingen industritomt och inte fanns det där någon byggnad. Så därför besvärade hon sig återigen för att skriva ett svar i december. För var skulle kvinnan få tag på ett äldre byggnad som dessutom skulle prövas enligt PBL. Vaddå PBL??? Samtidigt som kvinnan hävisades till att hon inte tänkte dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ville kvinnan få svar på tidigare ställda 17 frågor omkring tomten och de olika utrycken som kommunen hänvisat till under denna brevväxling. Svaret kom då från kommunen i mitten av januari-09. Man hänvisade till en diskussion i beredningen för någon dag sedan. Att kvinnan skulle med största sannolikhet få avslag på sin ansökan i nämnden. Samt att en avgift på ett avslag låg runt 1000 kr. Samt att det var kvinnans enda chans att överklaga ärendet genom att låta det hela fortgå. Kvinnan skrev återigen ett svar i slutet av januari med hänvisningar till att hon aldrig haft en tanke på att dra tillbaka någon ansökan. Dessutom ifrågasatte kvinnan varför kommunen ägna sig åt obegripliga kostsamma komplicerade förvirrande skriverier och telefonsamtal i sitt tjänsteutövande när Förvaltningslagen tydligt beskriver (1968:223) 4. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.

19 7. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lätt begripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med dem att göra. Därför ifrågasatte kvinnan också varför inte de skriftliga frågorna hade besvarats från kommunens sida. Om den uppgiften möjligtvis var mindre viktig, än att informera om ett snickeri som inte existerade. Kvinnan hänvisade därför till att hon såg fram emot ett ja eller nej svar, men denna gång med frågor som var besvarade. Samt en förtydligande av: Varför ärendet skulle upp i nämnden om det redan är bestämt i beredningen. Eftersom kvinnan inte begrep vad/vilken Beredning och nämnd som avsågs och varför. I Mars betalade kvinnan 910 kr för att få veta följande; Ärende: Kvinnans namn och denna gång rätt adress samt ansökan om förhandsbesked av enbostadshus. Utredning: Förhandsbesked enligt TJÄNSTEUTLÅTANDE Kvinnans egna skrivelse i december. Förslag: Beredningsutskottet föreslår miljö- och byggnämnden besluta Avslå sökt förhandsbesked. Vid ärendets handläggning med beredningsutskottet har deltagit miljö- och byggnadsinspektionen, stadsarkitekten samt företrädare för Lantmäterimyndigheten, Jämtlands län. Beslut: Miljö- och Byggnämnden beslutar Enligt förslaget Besvärhänvisning i bilaga. - Kvinnan tänkte: Vad då, Beredningsutskottet och de diskutera förstås markanvändningen enligt PBL??? Tog över 1 år att få fram ett nej tillsammans med en hel drös av yrkesbenämningar. Som går att överklaga först nu tack vare att jag betala 910 kr för vad då? Med hänvisning till; Vad då? När då?? Men någon måste ju veta. Kanske. hmm Jo dit går jag, tänkte kvinnan. Det här inlägget publicerades torsdag 19 mars Ett smile x 2. Så blev det fest på Aktivitetshuset och jag tror minsann nästan hela byn var bjuden och alla var jätteglad precis som pojkarnas pappa och jag.

20 Numera har kunskapen satt *LER* sina spår. Men vad gör väl det, när man än så länge minns det roliga stunderna blandat med glädjen, när vi planera vårt liv tillsammans. Där i Härjedalen en gång för länge sedan. Dessutom ser jag honom varje dag i de nu vuxna barn vi fick tillsammans. Ett speciellt smile, ett finurligt påpekande, en rörelse, en förvirrad fråga, en kommentar precis som pappa och mycket mer. Så lik de är och ändå inte, för alla barn har också sin egna personlighet. På detta vis vill jag önska er en trevlig helg där i Härliga Härjedalen. Britt-Marie Det här inlägget publicerades fredag 20 mars, 2009 Vårt första hus. Vårt första hus byggde 1980, genom att köpa en stuga från Hållan. Där nu Fjällkällan bostadsrättsförening ligger. Denna stuga hade inte så värst mycket moderniteter dock rinnande vatten i köket i viss mån. Själva huset som var 55 kvm gick att dela i 4:a sektioner och med traktor, traktor, vagn och skogsmaskin flyttades den på plats på en redan helgjuten grund.

21 Väl på plats gjorde vi om allt inomhus och det blev så småningom 2 rum och kök. Egentligen blev det inte så värst mycket kvar av ursprungsstugan. Den härliga altanen med stenhällar i passande former fixade Kalle Larsson boende på Wöllan. Det var en händig man, ni skulle ha sett hans murade eldstäder. Vao!! Vilken härlig tid, vårt egna krypin. Där har också hänt mycket roligt. Men innan huset stod färdigt så var mannen uppe på tacknocken för att måla listerna vit. När så ett hemskt surr utbröt och då var mannen tvungen att kalla på förstärkning bland annat en vän, en eldkastare och givetvis fiskenätmössor och handskar för att skydda sig mot hemskheterna. Se själv;

22 För att jaga dessa otäckingarna bort. Så det är tur att man redan då var fiskeintresserad. Det var lite mer enkelt förr i tiden. Till slut så kunde både man likväl som kvinna slappna av. Även så vår nya vän jämthunden, som lystrade till namnet Kompis. Som kom närmast från Långåtrakten, om jag inte minns fel. Guu sicken envis hund. Att gå med barnvagn ilag med denna Kompis, glöm det!! Om man nu inte ville utforska snåren och dikena och så. Lite längre upp i åren en vinter fick Kompis vittring på en älg långt uppe vid Långflon och vi hörde hans ettriga skall, långt in på natten medan vi undrade när han skulle ge upp. Att följa efter var då inte tal om för snön nådde oss upp till midjan och det var bläcksvart ute. Men så fram på morgontimmarna hörde vi hans jämmer. En alldeles förskräckligt utpumpad vän stod utanför vår dörr. Ni må tro att mannen puttra. Skrattar åt minnena. Ha en fortsatt bra dag. Britt-Marie Det här inlägget publicerades måndag 23 mars, Juli 1980 och. två veckor framöver så for vi på världens bilsemester. En rundtur med start i Funäsdalen mot Östersund - Hoting - Luleå - Haparanda - Karesuando - Kilpisjärvi - Skibotn - Norges E6 mot Trondheim och vidare mot Trollstigen - Geiranger - Oslo - Svinesund - Kinna och slutligen Funäsdalen.

23 Det som tog 2 dagar nja 3 dagar i Sverige, tog dagar i Norge, det var ju det där med traktorer också. Ett par traktorer hittades dock i Norska Hamar. Vi åkte bil och tälta (LER) stort som ett hus men hyrde också in oss i en hytta för att forsera Norge på lika långt tid som i Sverige var helt omöjligt för där fanns köer till färger i oändliga och vacker natur som tog nästan andan ur oss. Följ med nu då så åker vi. Här har vi kommit en bit, redan i Karesuando. Visste ni att det finns ett finskt Karesuvanto. Via en bro över älven for vi för att kolla läget, men fick anmärkning på att vi inte hade någon landsskylt med bokstaven S, så där blev vi inte länge. Det var endast mannens nästipp som syntes den natten strax utanför sovsäcken. En annan fick mitt i natten hasta till allmänna toaletten och värma sig. Fattar inte att en så smal människa kan vara så varm. En annan har ju frusit i hela sitt liv.. Skrattar. I varjefall så kom vi till Kilpisjärvi och där finns Treriksröset. Det är ett rös som sammanband år 1897 Sverige, Norge och Ryssland, fast nu är det landet Finland. Så svängde vi till vänster och kom således till Narvik

24 Där stod regnet som spön i backen, så att tälta var då rakt inte att tänka på. Så vi hyrde en hytta, det regna i allfall inte in. Nästa dag vänta nya äventyr och vi for mot Trondheim och där svängde vi av mot hu Trollstigen som på 80-talet såg ut så här; Tror ni inte på tusan bilen koka just när vi nästan var uppe. Jag var skitskraj. Det där med höjder har aldrig riktigt tilltalat mig. Men upp kom vi och ner till Geiranger som ligger så bildskönt där vid fjorden och vidare upp till nästa fjälltopp på vägen som kallas Örnstigen. Där uppe möte vi två trevliga norskar från Bergen som visa oss vad en större sten kan göra med ett berg. Precis, ett jättehål rakt ner berget.

25 Ååå ni, det där med skyddsräcken. Ja, det fanns då inte på 80-talet. Fast utan dessa två trevliga herrar, hade vi inte haft en aning om detta håls exictens och djupt var det. Sedan var det så dags att åka mot Hamar. Då blev det min tur att posera; Har ni sett något så styggt. *LER*, traktorn alltså. Där i långa banor fanns Volvo BM. Vad det nu var så fränt med dessa?

26 Tills slut fick jag med han mot denna bro; Svinesundsbron där Svinesund utgör en del av Idelfjorden och ligger nära Strömstad i Sverige och Halden i Norge. En gränsövergång. Därifrån åkte vi till Kinna och hälsa på min bror som då bland annat spelade i ett dansband, fast det är en annan historia. Sedan for vi hem igen. Ni vet ordspråket. Borta bra, men hemma bäst. Må så gott och godnatt! Nu är dags att sova. Britt-marie Det här inlägget publicerades tisdag 24 mars, 2009 När jag går bort mig, så ska ni spela AC/DC och vara glad tänker jag när jag läser artikeln, Arv kan väcka vår inre best. Det är ju inte klokt vad människor bråkar. På vad och varför kan man ta sig en funderare på? Kan det bero på; Stolthet Makt Girighet Iver Rädsla Ilska

27 Vinnarinstinkt Chock Moral Bitterhet Missunsamhet Pengar Fräckhet Besvikelser Glädje Det är väl inte frågan om något hastighetsrekord på 100 meter för att försöka slå Usain Bolt rekord på 9,72. Då har man väl kommit i fel bransch, men å andra sidan vad förstår en annan. Kanske det är som denna bild, Om man nu den dagen har något kvar. Hoppas jag på att mitt arv blir en lugn historia. Ingen 24 års process eller så. Allt för många rekord att slå, så meningslöst. Det brukar ju reda sig tids nog, om man håller en låg profil. Fast jo.. jag vet. Dessa rädslor och inga har några garantier. Så var lade jag det där, Vita arkivet nu då? Suck! Bilden har inget med innehållet i texten att göra, ohnej.. där är det precis tvärtom. Vi tar från de fattiga och ger till de ännu näää få se nu.. Vi, Gold Digger Association nominerar ett person eller fler som baserar sig på viljan att göra något annorlunda för Härjedalen, som kan ge positiv kraft in i landskap och sprida mycket positiv energi utanför. Är du betalande medlem, så är du delaktig, för i största möjliga utsträckning går medlemsavgiften till stipendiet. I tre års tid har vi, lyckas fått ihop kr varje år till ett matglad mansgäng från Vemhån (2006), en kvinna med stor vilja från Lofsdalen (2007) och i år (2008) en ung grabb från Älvros med mod. Det är då betydligt bättre att hjälpa varandra, än att sätta rekord.

28 Tack allihop för att ni finns, vågar och vill. Det här inlägget publicerades torsdag 26 mars 2009 Man ska ha husvagn..*l* Till en början var våra semester ofta, men bara de första två åren. Denna andra semestern 1981 utanför Härjedalens gränser släpa vi en husvagn efter oss. En stor rackere en s k boggie och resan gick först till Mora. Där vi hälsa på Ellen och en snabbcyklande vän som svicha förbi på väg 70, kanske redan då Vätternrundan hägra. Parkerade på hennes uppfart.. och där hände det sig att marmelladburken inne i husvagnen fick vingar och studsade ut genom husvagnsdörren, och skratten for genom luften. Förvåningen blev stor när vi hittade boken Släkten Näs från Bruksvallarna i hennes hylla och jag sade. Men den har ju vi också. Då det visade sig att både Ellen som kom egentligen från norra Dalarna och min sambo från västra Härjedalen fanns med i samma bok. Så världen är inte större än så, för samma Ellen var tidigare gift med min bror tills han så gick bort. Min pappa hade 6 barn i ett tidigare äktenskap, innan han träffade mamma. En del av dessa pojkar var väldigt duktiga musiker, men det är en annan historia, som de vet bättre än jag. Efter ett par härliga dagar åkte vi så vidare till Trollhättan, Nora, Länghem, Marstrand, Gävle innan vi slutligen tog oss hem. Hmmm kanske inte riktigt i den uppräknade ordningen *LER* På den tiden var det skägg och basker som gällde.

Känner du dig trygg med politikerna?

Känner du dig trygg med politikerna? Känner du dig trygg med politikerna? Om du gör det, så kan jag bara gratulera. Men för oss andra, så är det nu hög tid att börja fundera på vem vi vill stoppa ner i (LER) valurnan. Det kan ju inte få plats

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Titta det snöar! Så för en gång skull känns det skönt att befinna sig i stan så här den 14 Maj. Med drygt en månad kvar till skolavslutningarna.

Titta det snöar! Så för en gång skull känns det skönt att befinna sig i stan så här den 14 Maj. Med drygt en månad kvar till skolavslutningarna. Titta det snöar! Sa jag till mig själv i morse. Ute svävade stor snöflingor ner mot marken och en del blev liggande kvar. Jag rös till lite grann trots att temperaturen visade 2+ på tredje våningen. Men

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

En kopp kaffe och ett samtal

En kopp kaffe och ett samtal En kopp kaffe och ett samtal Om att ha hemtjänst tankar och synpunkter Mymmel Blomberg ISBN 10: 91 631 9942 4 ISBN 13: 978 91 631 9942 4 Halmstad 2007 Text, foto och layout: Mymmel Blomberg Region Halland

Läs mer

1 Åsa och Morgan uttal

1 Åsa och Morgan uttal 1 Åsa och Morgan uttal `Åsa är `trettifyra år och psykolog. Hon bor i ett rött `radhus på `Backenvägen `hundrasextisex i Umeå. `Åsa är gift med Morgan `Isaksson och har `fyra barn, en `pojke och tre `flickor.

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Ulrica Törning's Twournal

Ulrica Törning's Twournal Ulrica Törning's Twournal Oct 2011 - Feb 2012 Turn your tweets into a Twitter ebook for free at TWOURNAL.COM Optimized for web, not recommended for print. @Ullie http://www.ulricatorning.se Pressansvarig,

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn

Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja barn och ungdomar som mist en anhörig. Vägledning för föräldrar och andra som tar hand om barn Att stödja ett barn som mist en anhörig Få händelser i livet påverkar familjer lika starkt som

Läs mer

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog 1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog Hela natten har jag svävat mellan månljusa träd Och mitt hjärta bävar för förvandlingens väg Mina vänner ser

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig?

#2 HÖSTTERMINEN 2008. Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? Skåd a in i fr #3 vårterminen 2009 amt i de r edan nu n #2 HÖSTTERMINEN 2008 Flex? Distans? Vi reder ut begreppen. Kulturkrockar & integration. Känner du igen dig? #3 VT 2009 Innehåll Information Lärarintervjun

Läs mer

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson

JALLE FÅR EN HUND. av Mikael Eliasson JALLE FÅR EN HUND av Mikael Eliasson 2 Kapitel 1 Jalle och Tjimbo yrde omkring inne bland skogens alla blad. Detta hade dom hållit på med en bra stund vid det här laget. Så länge att dom började bli ordentligt

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

Vi i Bråttensby April 2014

Vi i Bråttensby April 2014 Vi i Bråttensby April 2014 Läs mer på Unos djur 1 Familjegudstjänst 2 3 Peter Westerberg med 5-åringarna Alma Westlin, Elsa Blidstam och Anton Filipsson Vi i Bråttensby Redaktionsgrupp: Kjell Johansson

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer