Vår montageservice ger dig trygghet och sparar dessutom tid.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vår montageservice ger dig trygghet och sparar dessutom tid."

Transkript

1 Finja Prefab Finja Prefab tillverkar väggelement och grundsystem för lantbruk, offentliga byggnader, industri, bostäder och kontor. Andra produkter är bjälklag, vackra stödmurar, gångtunnlar, balkongplattor och pelare. Prefabricering innebär att du i mångt om mycket låter Finja göra jobbet. I våra fem produktionsanläggningar arbetar vi i kontrollerade miljöer, året runt. Vår montageservice ger dig trygghet och sparar dessutom tid. Cement är huvudbeståndsdelen i betong, det byggmaterial som är förusättningen för framtidens byggande. Detta ger egenskaper som styrka, formbarhet och beständighet. Den har också en mycket god teknisk och ekonomisk livslängd. Väggelement Skräddarsydda fasader som levereras homogena eller i sandwichkonstruktion med mellanliggande isolering. Flexibiliteten i produktionen är stor och därför kan elementen tillverkas enligt dina önskemål Användningsområde: Lantbruk (stallbyggnader, maskinhallar), industri, bostäder, kontor och offentliga byggnader. Betong i alla tider Betong är ett naturmaterial som använts i tusentals år för att ge byggnaden ett vackert och bestående värde. Samtliga råvaror finns i naturen, såväl då som nu. De miljövänliga egenskaperna och möjligheterna till kreativ design i kombination med låga drifts- och underhållskostnader gör att betong är det mest använda byggmaterialet genom tiderna. Produktfakta - Sandwich väggelement Sandwich väggelement består av två betongskivor med mellanliggande isolering, varav den inre skivan alltid är den bärande. Sandwich väggelement garanterar ett rationellt byggande, all elinstallation gjuts in direkt på fabriken, så det återstående arbetet med den monterade väggen är spackling och målning. Väggelementen levereras med en färdig fabriksbearbetad struktur, som är maximalt underhållsfri. Utformningen av ytstrukturen utförs direkt i samband med gjutningen av den yttre betongskivan, vilket medger ett rikligt urval i utseende och karaktär och en säker, hållbar yta. Elementen monteras med kran och stalls på distanser på så sätt skapas en spalt på ca 15 mm för undergjutning. Elementen förankras med dub i bottenplattan och i ovankant mot tak- eller bjälklagskonstruktion. Fogarna mellan elementen tätas på tillbörligt sätt för att eliminera köldbryggor.

2 Teknisk beskrivning Betongelement Betong: C32/40, säkerhetsklass 2, brandklass REI 60. Tjocklek: 70 mm ytterskiva i betong, 90 mm innerskiva i betong. Armering: Ks 500. Cellplastisolering Typgodkänd kvalitet A och VIM kontrollerad. Tjocklek: Projektanpassas, standard 180 mm cellplast S 100. Mått Standardhöjder: Projektanpassas max 4000 mm. Längd: Projektanpassas, max 10 m. Vikt: ca 400 kg/m². Klimatväggen en klimatsmart betongvägg N Y H E T. Klimatväggen är en prefabricerad betongvägg anpassad till det nordiska klimatet och framtidens energikrav. Det unika med väggen är att den både har hög bärighet, är otroligt lätt jämfört med likvärdig betongvägg samtidigt som den har ett mycket bra U-värde, d.v.s. lågt värmeläckage. Dessutom är Klimatväggen helt fri från organiska material. Väggen är framtagen för ett klimatsmart boende: - Anpassad för vårt nordiska klimat! - Minskar energiförbrukningen! - Sparar Moder Jords resurser! Betong och cellplast Den vackra utsidan består av en underhållsfri betongstruktur. Utformningen av ytstrukturen är ett traditionellt hantverk som görs på fabriken i samband med gjutningen. På så vis får man en personlig karaktär på väggens utsida samtidigt som den blir säker och hållbar. Väggen isoleras med cellplast alternativt tillsammans med mineralull och levereras förberedd för montage av fönster och dörrar. Öppen insida med stålreglar medger elinstallation på byggplats samt valfrihet av skivmaterial. Klimatväggen kan användas som bärande utfackningsväggar i flervåningshus. Godkänd och patentsökt Klimatväggen är brandtestad och godkänd av Statens Provningsanstalt och får användas i obegränsat antal våningsplan. Väggens goda energivärde gäller upp till 5 våningsplan. Väggen har dessutom en mycket bra ljudisolering och bullerdämpning. Klimatväggen är patentsökt i Europa. Anpassad för vårt nordiska klimat! Hög bärighet Betongen gör att väggen har en hög bärighet. I ett hus byggt med Klimatväggen kan man känna sig trygg även när det blåser hårda stormar!

3 Tål fukt Klimatväggen är speciellt framtagen för vårt nordiska klimat med årstider som periodvis kan vara kalla och fuktiga. Väggen innehåller enbart oorganiskt material. Det innebär att den tål fukt och möglar inte. Det är en stor fördel både i produktionsoch monteringsfasen och under hela husets livslängd. Skönt inomhusklimat Svalt och skönt under sommarens hetaste dagar varmt och gott på vintern. Klimatväggen är anpassad till naturens årsväxlingar. Minskar energiförbrukningen! Lågt U-värde U-värdet (värmegenomgångskoefficienten) anger väggens isolerande egenskaper och mäts i W/m2K. Ju lägre U-värde desto mindre värmeläckage genom väggen. Klimatväggen har ett mycket bra Uvärde på 0,14 vilket ger en låg energiförbrukning. För att få ytterligare lägre energiförbrukning finns passivväggen som ett alternativ med ett U-värde på 0,10 (anpassat till s.k. passivhus). Mindre energiutsläpp Boverkets förslag på nya normer innebär att energiåtgången ska halveras beroende på uppvärmningsslag. Klimatväggen klarar de nya normerna med råge. Lägre uppvärmningskostnader Klimatväggens konstruktion innebär låg energianvändning och låga kostnader för uppvärmning av bostaden. Här finns mycket pengar att tjäna under hela husets livslängd. Klimatväggen har både hög bärighet, lågt U-värde och låg vikt vilket är unikt! Sparar Moder Jords resurser! Låg vikt Klimatväggen har en totaltjocklek (inkl ett lager gips) på 408 mm och en vikt på 300 kg/kvm. Likvärdig betongvägg med samma U-värde och bärighet har en totaltjocklek på 560 mm och väger 530 kg/kvm. Det innebär att Klimatväggen är 230 kg lättare per kvadratmeter! Lägre kostnader Eftersom väggens totaltjocklek är ca 15 cm mindre än likvärdiga väggar betyder det att man får 6 kvm mindre byggyta vid byggnation av en normalvilla. Vid en uppskattad byggkostnad på ca kr/ kvm blir det en besparing på ca kr. På ett passivhus är motsvarande byggyta ca 10 kvm mindre vilket ger en besparing på kr. Minskad miljöpåverkan Tack vare Klimatväggens förhållandevis låga vikt blir transportvikten också mindre. Det bidrar till minskad bränsleförbrukning och därmed även minskat utsläpp av koldioxid. Det är bra både för köparen och för vår miljö!

4 Bra miljöval Det är viktigt att vi som bygger hus i dag känner ett ansvar för att också kommande generationer får uppleva naturens årstider, fågelkvitter och goda luftmiljö. Ett sätt att bidra till en bättre miljö är att välja Klimatväggen från Finja! Flexibelt fasadsystem Prefab erbjuder ett brett program för industri, kontor och offentlig miljö samt även för lantbruk och bostäder. Såväl färdiga system, som anpassade lösningar helt efter dina önskemål. Väggelementen tillverkas inomhus med noggrann kvalitetskontroll, som garanterar ett gott resultat. Produktionen är oberoende av årstid. Kvalitén är densamma vinter som sommar. Finjas prefabricerade väggelement är marknadens mest hållbara och slitstarka fasadsystem med obegränsade möjligheter. Tål tuffa miljöer Låga drifts- och underhållskostnader Brandsäkert Isolerar mot buller Sunt inomhusklimat Lång livslängd Kan återvinnas till 100 % Fantasifullt och färgrikt Betongen samlar stilpoäng i allt större omfattning. Arkitekter, konstruktörer och byggare talar om design och utformning med naturlig utgångspunkt från betongens möjligheter. Dessutom växer intresset för betong i samspel med andra byggmaterial. En industribyggnad är en del av företagets profil. Finjas skräddarsydda väggelement levereras homogena eller i sandwichkonstruktion med mellanliggande isolering. Flexibiliteten i produktionen är stor, vilket innebär stora möjligheter för kunden att få en helt unik byggnad. Grundläggning Finja har ett flertal olika typer av grundläggningssystem både för lantbruk, industri, bostäder och kontor..

5 Plintgrund Finja plintgrund består av plintar och längsgående sockelelement. Plintarna, som är tillverkade av betong, är speciellt utformade för att ta upp laster från överbyggnad av pelarstomme samt utgöra upplag för sockelelementen. I kombination med Finjas prefabricerade väggelement erhålles flexibla, gedigna och miljöanpassade lösningar. Projektledning Finja svarar för ritningar och statiska beräkningar i samråd med stomleverantören. Schaktarbete Markarbetet utföres av en schaktentreprenör enligt utförlig arbetsbeskrivning som tillhandahålles av Finja. Det är viktigt för slutresultatet att schaktbäddarna är rätt utförda. Montage Finjas montörer monterar grunden på i förväg iordningställda schaktbäddar av höjdjusterat och komprimerat material.

6 Sockelelementen monteras mellan plintarna utan stöd från mark. Hela montaget utföres torrt, d.v.s. utan gjutning på plats. Montaget utföres med hjälp av kranbil. Grund till en normalstor byggnad monteras på en dag. När montaget är klart har pelarstommen en stabil och säker grund att stå på! Balkgrund Produktbeskrivning Grundbalkar och plintar utgör ett grundläggningssystem för fribärande bjälklag över ett ventilerat utrymme, s.k. torpargrund eller kryprumsgrund. Balkarna är gjutna i högvärdig betong med fastgjuten cellplastisolering. Isoleringen ger möjlighet till reducerat grundläggningsdjup. Plintblocken av lättklinkerblock möjliggör ett torrt montage utan formsättning och gjutning. Arbetet kan pågå även under kall och otjänlig väderlek. Om större grundläggningsdjup önskas, kan det övre blocket resas på högkant och plinthöjden blir då 900 mm. Alternativt kan plinten utgöras av rör och betong, papp eller plåt, fyllt med betong och placerat på plintblock. I sådana fall ställs krav på noggrannhet vid utsättningen eftersom toleranserna i sidled minskas avsevärt.

7 Sockelelement Produktbeskrivning En metod som ger stabil sockel och kantisolering för platsgjuten betongplatta på mark. För småhus och liknande mindre byggnader. Finja sockelelement ger många fördelar Behöver ej stagas för gjutning. Kan återfyllas före gjutning. Ger en stark yttre betongdel som sockel. Klarar enkelt att bära fasadsten. Välisolerad kant med isoleringen på rätt plats. Sektionsskiss 1. Rostfri bygel, 3 st ingjutna per std-element. Används även som lyft. 2. Förtagningsjärn ikrokas runt rostfri bygel enligt punkt st längsgående armeringsjärn Ø 12 Ks 500 ST. 4. Nät NPs 6200 centriskt i plattan. 5. Komprimerat och avdraget dränerande och kapillärbrytande material.

8 Tekniska data Elementtyp: L-formad. Material: Betong K40, volymvikt 2400 kg/m3. Mått: Vertikal betongdel 400 x 65 mm, horisontell betongdel 300 x 60 mm. Isolering: Cellplast S100, t = 60 mm, fastgjuten på insidan av vertikal betongdel. Värmeisolering: Värmemotståndet är > 1,5 (m2. K)/W, som är kravet för temperaturzon II enligt Boverkets rapport "Värmeisolering". Armering: Nät NPs Förankring: Förankringsjärn Ø 10 Ks 500 ST medlevereras. Dessa ikrokas i ingjutna rostfria byglar Æ 6 SS 2333 (3 st per standardelement) och najas till nät i betong-plattan. Exempel på grundplan Arbetsbeskrivning Schaktning till erforderligt grundläggningsdjup. Dränerande och kapillärbrytande fyllnadsmaterial läggs ut där kantelementen skall monteras. Fyllnadsmaterialet komprimeras väl och avdrages till rätt nivå före montage. Elementen lyftes i de ingjutna förankringsbyglarna och monteras intill varandra. Isoleringen avskärs i hörn enligt figuren ovan.

9 Horisontell isolering och armering läggs ut och förberedelser för gjutning av plattan sker. Förankringsjärnen till sockelelementen krokas i. Därefter gjuts plattan. Återfyllnad kan ev göras före gjutning. Pelarholk Mått: 2400 x 2400 x 1000 mm Vikt: 3500 kg Tillverkas i Hultsfred

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem

klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem klimatvägg Foto: AB Helsingborgshem Klimatväggen en klimatsmart betongvägg Klimatväggen är en prefabricerad betongvägg anpassad till det nordiska klimatet och framtidens energikrav. Det unika med väggen

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

KAN EN BETONGVÄGG SE UT HUR SOM HELST?

KAN EN BETONGVÄGG SE UT HUR SOM HELST? KAN EN BETONGVÄGG SE UT HUR SOM HELST? 1 Vilka? Bild framsida: Hovsjöskolan i Södertälje 2 Ett stort småföretagande Ur ett grustag i Finja, tillsammans med en god portion entreprenörsanda, föddes 1957

Läs mer

Finja hjälper oss med hela lösningen. Bild framsida: Gråmunken, Halmstad. Foto: Andreas Svensson/Westphoto

Finja hjälper oss med hela lösningen. Bild framsida: Gråmunken, Halmstad. Foto: Andreas Svensson/Westphoto hållbara hem 1 För att Sverige ska fungera behövs det fler bostäder. De är en absolut förutsättning för att få dynamiska städer och ett levande samhälle. Vi på Finja vill gärna ge förutsättningarna för

Läs mer

Värmekällaren. Grunden till ett sunt byggande PREFABRICERADE BETONGELEMENT. Version 201410

Värmekällaren. Grunden till ett sunt byggande PREFABRICERADE BETONGELEMENT. Version 201410 Värmekällaren Grunden till ett sunt byggande PREFABRICERADE BETONGELEMENT Version 201410 Grunden till ett sunt byggande Grunden till ett tryggt hus Värmekällaren byggs upp av tre delar: Termogrund, LK-

Läs mer

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor.

Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Fasadsten i vit betong kryddad med marmor. Marmoroc är ett typgodkänt, väl beprövat fasadsystem som funnits på marknaden i mer än 40 år. Fasadstenen är sammansatt av vit cement och krossad vit marmor.

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar

TEKNISK BESKRIVNING. E&D Thermogrund. System för platta på mark: Kantelement. Isolering. Golvvärme. Armering. Konstruktionsritningar TEKNISK BESKRIVNING E&D Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB System för platta på mark: Kantelement Isolering Golvvärme Armering Konstruktionsritningar Tekniska beräkningar Innehållsförteckning 1. Produktbeskrivning

Läs mer

Innehåll. Introduktion 5. Husinspiration 1 6. Husinspiration 2 8. Husinspiration 3 10. Husinspiration 4 12. Husinspiration 5 16. Husinspiration 6 18

Innehåll. Introduktion 5. Husinspiration 1 6. Husinspiration 2 8. Husinspiration 3 10. Husinspiration 4 12. Husinspiration 5 16. Husinspiration 6 18 www.excellenthus.se 2 Vi gör verklighet av era drömmar och visioner! Innehåll Introduktion 5 Husinspiration 1 6 Husinspiration 2 8 Husinspiration 3 10 Husinspiration 4 12 Husinspiration 5 16 Husinspiration

Läs mer

Hållbara, funktionella och estetiska Industribyggnader

Hållbara, funktionella och estetiska Industribyggnader Hållbara, funktionella och estetiska Industribyggnader Gavelbalk Kan utföras som en enkel rektangulär balk med pelarstöd. Önskas en utbyggnadsbar lokal ersätts gavelbalken med en vanlig takbalk (SIB).

Läs mer

Lakka eko + 400 U-värde 0,16!

Lakka eko + 400 U-värde 0,16! Nyhet Marknadens bästa block! Lakkanbetoni.fi Lakka eko + 400 U-värde 0,16! Varför stenhus? Egentligen är det ganska lätt att definiera vad som krävs av ett hus eller bostad som är riktigt bra- ett gott

Läs mer

Husbyggnation med Träullit

Husbyggnation med Träullit Husbyggnation med Träullit Bygg med naturlagarna Naturliga och energieffektiva hus i mer än 65 år Träullit Hus har välisolerade, homogena ytterväggar med överlägsen värmelagringsförmåga och därmed lägre

Läs mer

Gull-Britt Jonasson VD

Gull-Britt Jonasson VD CKEN 1957-20 50 ÅR I BETONGENS TECKEN 1957-20 50 ÅR I BETONGENS TECKEN 1957-20 50 ÅR I BETONGENS TECKEN 1957-20 57 57 De Vi kan, Vi vill Vi vågar första 50 åren med Finja har varit fantastiska. Vi på Finja

Läs mer

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Heda Byggelement Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Kostnadseffek tiva lösningar med prefabricerade byggelement I takt med att byggtiderna blir allt kortare och kraven på rationella lösningar

Läs mer

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter:

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Värmeisolering (U-värde) Skapa lufttäthet Hindra utifrån kommande fukt Stoppa inifrån kommande fukt Förhindra kapillärsugning

Läs mer

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt KÄLLARE: Inifrån Isolera källare Det bästa sättet att tilläggisolera källaren är utvändigt. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt.

Läs mer

Lättklinker. Tryggt, beständigt och miljövänligt FRITT FRÅN ISOCYANATER

Lättklinker. Tryggt, beständigt och miljövänligt FRITT FRÅN ISOCYANATER Lättklinker Finja Betong Lättklinker Tryggt, beständigt och miljövänligt FRITT FRÅN ISOCYANATER Allsidig produkt med många fördelar Lättklinkerblock är sedan många år ett etablerat och välkänt material

Läs mer

A-hallen. mer än en vanlig standardhall

A-hallen. mer än en vanlig standardhall A-hallen mer än en vanlig standardhall Lars-Erik Malmborg, Pugerups gods Vi ville ha en byggnad för planlagring av spannmål som var underhållsfri och som dessutom smälte väl in i gårdsmiljön. Därför byggde

Läs mer

Stenhus. I samarbete med

Stenhus. I samarbete med Stenhus I samarbete med Vi hjälper dig (att hitta) hem Att köpa ett nytt hus är en stor affär en av livets största. Detta ställer väldigt höga krav på oss som leverantör. Att vi håller vad vi lovar och

Läs mer

ALBA Kryprumsgrund. Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning

ALBA Kryprumsgrund. Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning ALBA Kryprumsgrund Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning Inledning ALBA grundbalkar av LECA lättklinkerbetong på grundsulor skapar förutsättningar för ett fribärande bjälklag över

Läs mer

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage

Nyhet! Iso-Plus Prefab. Förberett för fasadmontage Nyhet! Iso-Plus Prefab Förberett för fasadmontage Ingjutna infästningspunkter Iso-Plus Prefab är ett nytt system avsett för fabrikstillverkade betongelement som ska förses med en putsad fasadlösning. Infästningspunkter

Läs mer

Grund- och golvvärmesystem 3916/89

Grund- och golvvärmesystem 3916/89 R KUNSKAP KVALITET KOMFORT Grund- och golvvärmesystem 3916/89 Hög kunskap ger god kvalitet Värmefl öde Lång dokumenterad erfarenhet Legalett har unik kunskap inom säker grundläggning. Vi har ett av SITAC/Boverket

Läs mer

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad.

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. I Sverige produceras årligen cirka fem miljoner kubik meter betong.

Läs mer

GRUNDMUR. Jackon. Thermomur väggsystem. Det trygga, flexibla & energikloka byggsystemet TG 2156. 12-2012 ersätter 10-2010. www.jackon.

GRUNDMUR. Jackon. Thermomur väggsystem. Det trygga, flexibla & energikloka byggsystemet TG 2156. 12-2012 ersätter 10-2010. www.jackon. Jackon Thermomur väggsystem GRUNDMUR Det trygga, flexibla & energikloka byggsystemet TG 2156 12-2012 ersätter 10-2010 DET GENIALA THERMOMUR Jackon Thermomur får andra byggsystem att verka smått omoderna.

Läs mer

JACKON SIROC GARAGEELEMENT

JACKON SIROC GARAGEELEMENT JACKON SIROC GARAGEELEMENT Monteringsanvisning För platta på mark till: Ì GARAGE Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK 12-2013 www.jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! JACKON SIROC GARAGEELEMENT SIROC

Läs mer

MONTERINGSANVISNING EW BJÄLKLAG. Typgodkända lägenhetsskiljande bjälklagselement, lämpade för lätta stombyggnader i flera våningar

MONTERINGSANVISNING EW BJÄLKLAG. Typgodkända lägenhetsskiljande bjälklagselement, lämpade för lätta stombyggnader i flera våningar MONTERINGSANVISNING EW BJÄLKLAG Typgodkända lägenhetsskiljande bjälklagselement, lämpade för lätta stombyggnader i flera våningar MONTERINGSANVISNING KONTROLLERA med avvägning att trästommens hammarband

Läs mer

Sortiment och användning av Träullit

Sortiment och användning av Träullit Sortiment och användning av Träullit Bygg med naturlagarna Sortiment och användning Träullit består av två av världens äldsta byggmaterial trä och cement förenade som cementbunden träull Kombinationen

Läs mer

Sockelelement RÄTT FRÅN GRUNDEN

Sockelelement RÄTT FRÅN GRUNDEN Sockelelement RÄTT FRÅN GRUNDEN Den nya generationen av Legalett sockelelement har ett unikt ytskikt av höghållfast betong, vilket gör sockeln oerhört robust och tåliga för olika former av åverkan. Sockelelementen

Läs mer

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark. Grundläggning. Yttergrundmur. Jordtryck

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark. Grundläggning. Yttergrundmur. Jordtryck Husgrunder Källare Hus med källare Hus med källare Principskiss Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock

Läs mer

BYGGNADER OCH PRODUKTER FÖR LANTBRUKET

BYGGNADER OCH PRODUKTER FÖR LANTBRUKET BYGGNADER OCH PRODUKTER FÖR LANTBRUKET EN KOMPLETT LEVERANTÖR TILL DET MODERNA LANTBRUKET Det ställs stora krav på dagens moderna lantbruksanläggningar. De ska vara rationella, underhållsfria och dessutom

Läs mer

framtidens byggsystem!

framtidens byggsystem! Energieffektiva bostäder från FoamSystem möt framtidens krav med ny teknik Välkommen till framtidens byggsystem! Passivhus uppfört i Västra Hamnen, Malmö 20 I Sverige har vi en flera hundra år gammal tradition

Läs mer

Leca Kryprumsgrund. Produktbeskrivning, projekterings- och monteringsanvisning

Leca Kryprumsgrund. Produktbeskrivning, projekterings- och monteringsanvisning Leca Kryprumsgrund Produktbeskrivning, projekterings- och monteringsanvisning Inledning Leca grundbalkar av Leca lättklinkerbetong på grundsulor skapar förutsättningar för ett fribärande bjälklag över

Läs mer

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt

MONtERINGSANVISNING ASFAlt VINDtÄt MONTERINGSANVISNING Asfalt vindtät Förvaring/lagring Vindtätskivorna ska förvaras torrt och vara torra vid montering. Före montering bör skivorna acklimatiseras så att fuktigheten motsvarar genomsnittsfuktigheten

Läs mer

Siroc isoler-/kantelement

Siroc isoler-/kantelement Monteringsanvisning Siroc isoler-/kantelement G R U N D För gjutning av platta på mark till: Bostadshus Industrihallar Lantbruk TYPGODKÄNNANDE BEVIS 2306/77 12-2008 ersätter 03-2006 Jackon Siroc Isoler-/kantelement

Läs mer

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion.

Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Grönare byggmaterial med avancerad teknik och funktion. Produkt Tänk nytt & innovativt. Bygg ansvarsfullt & ekonomiskt. Wekla Colorit är en mångsidig ytterväggsskiva, gjord på naturliga material som ger

Läs mer

BETRYGGANDE BASNÄRING

BETRYGGANDE BASNÄRING BETRYGGANDE BASNÄRING 1 INNEHÅLL FÖRORD VI ÄR MED DIG HELA VÄGEN HELHETSLÖSNINGAR VÄGGELEMENT FÖRSPÄNDA MASSIVBJÄLKLAG PLINTGRUND STÖDMUR SOCKELELEMENT YTOR KONTAKTUPPGIFTER 3 4 6 8 10 12 14 18 19 20 2

Läs mer

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark Husgrunder Källare Hus med källare Hus med källare Principskiss Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock

Läs mer

Till dig som inte drömmer om betong...

Till dig som inte drömmer om betong... Till dig som inte drömmer om betong... ... men som kanske borde göra det. Betong är ett framtidsmaterial med en flertusenårig historia. Det är ett robust och hållbart byggmaterial med många fördelar, inte

Läs mer

Finja Cellplast isolerande produkter från grund till tak

Finja Cellplast isolerande produkter från grund till tak Cellplast Finja Betong Finja Cellplast isolerande produkter från grund till tak Vad är EPS? EPS är en förkortning av expanderad polystyren. Råmaterialet består av små polystyrenpärlor som innehåller pentan.

Läs mer

2 Station Olympia, Helsingborg

2 Station Olympia, Helsingborg Ställverk 2 Station Olympia, Helsingborg Vi bygger ställverk Längs vårt avlånga land produceras el från norr till söder. I det befintliga elnätet med tillhörande byggnader behövs det ständigt underhåll.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB

MONTERINGSANVISNING. Thermogrund. Grundsystem. EnergiJägarna & Dorocell AB MONTERINGSANVISNING Thermogrund EnergiJägarna & Dorocell AB Grundsystem Produktbeskrivning Mineritskiva 100 mm cellplastrygg Thermogrund är ett grundläggningssystem för villor, industrihallar och andra

Läs mer

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid:

Planerad inflyttning sker under Multihus parkeringshus, bostäder, kontor, vårdcentral, handel NCC Property Development Byggtid: Det här är det tredje informationsbrevet från - Projekt Multihuset. Här berättar vi mer om projektet och ger dig information om de aktiviteter som pågår under de närmsta månaderna. Multihuset Det nya Multihuset

Läs mer

JACKON Ì Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK SIROC GARAGEELEMENT. För platta på mark till: GARAGE. Monteringsanvisning. www.jackon.se

JACKON Ì Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK SIROC GARAGEELEMENT. För platta på mark till: GARAGE. Monteringsanvisning. www.jackon.se JACKON SIROC GARAGEELEMENT Monteringsanvisning För platta på mark till: GARAGE Ì Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK 12-2013 (1. revidering 10-2015) www.jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! SIROC GARAGEELEMENT

Läs mer

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se JACKON THERMOMUR Foto: www.riisbygg.no TG 2156 Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012 jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! Vad gör byggsystemet

Läs mer

ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM

ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM ETT HÅLLBART BYGGSYSTEM DET FINNS MÅNGA SOM KAN GJUTA ETT BETONGELEMENT VI ERBJUDER ETT UNIKT SYSTEM FRÅN FÖRPROJEKTERING TILL UPPFÖLJNING. INNEHÅLL Det finns många som kan gjuta ett betongelement 5 Prefab.

Läs mer

Gjut en platta på mark

Gjut en platta på mark http://www.viivilla.se/bygg-och-byggmaterial/gjut-en-platta-pamark.aspx?menu=41297&area=&noarea=0&category=&std=true Gjut en platta på mark Steg för steg ger vi dig här handfasta råd om hur du bygger din

Läs mer

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem Energiberäkna och spara energi Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem 1 2 Sunda system och produkter för hållbart byggande Inledning Weber värnar om traditionen med putsprodukter baserade på naturmaterial

Läs mer

MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR

MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR MÖJLIGHETER SOM INSPIRERAR Bygg dig ett hem med bestående värde! Borta bra men hemma bäst är ett ofta använt, men inte desto mindre sant utryck. Och hemma ska gärna vara ett eget hus, ett boende som man

Läs mer

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade

Finja Betong. Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade Fasad Finja Betong Putsade fasader Vackra, trygga och beprövade Iso-Fin Hässleholmsvägen, Vittsjö Iso-Fin Almvägen, Kristianstad Iso-Plus Stora Ursvik, Sundbyberg (ovan) Iso-Min Fogdevägen, Bagarmossen

Läs mer

JACKON Ì Ì Ì Ì Ì Ì THERMOMUR. THERMOMUR 200 THERMOMUR 250 THERMOMUR 250x THERMOMUR 350 THERMOMUR 350 SUPER THERMOMUR 450. jackon.

JACKON Ì Ì Ì Ì Ì Ì THERMOMUR. THERMOMUR 200 THERMOMUR 250 THERMOMUR 250x THERMOMUR 350 THERMOMUR 350 SUPER THERMOMUR 450. jackon. JACKON THERMOMUR TG 2156 THERMOMUR 200 THERMOMUR 250 THERMOMUR 250x THERMOMUR 350 THERMOMUR 350 SUPER THERMOMUR 450 03-2018 ersätter 03-2015 jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! Vad gör byggsystemet

Läs mer

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Abetong mer än betongelement Önskar du en mindre industribyggnad som är unik och anpassad efter dina önskemål men ändå till priset av en standardbyggnad?

Läs mer

Vi lever i en ny värld.

Vi lever i en ny värld. Vi lever i en ny värld. Spelreglerna är nya i byggbranschen. Under de senaste decennierna har branschen genomgått en revolutionerande förändring. Förr byggde man hela huset på plats. Nu tillverkar man

Läs mer

Baumit StarSystem. Livskvalitet. Minskar kostnaderna och sparar energi För nybyggnation och renovering Reducerar effektivt CO2 utsläpp

Baumit StarSystem. Livskvalitet. Minskar kostnaderna och sparar energi För nybyggnation och renovering Reducerar effektivt CO2 utsläpp Baumit StarSystem Livskvalitet Minskar kostnaderna och sparar energi För nybyggnation och renovering Reducerar effektivt CO2 utsläpp Visioner för framtiden. Baumit Star KVALITET OCH KUNSKAP Investeringar

Läs mer

ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN

ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN ALBA KANTELEMENT ARMERAT LÄTTKLINKERELEMENT SOM FÖRENKLAR GRUNDLÄGGNINGEN Snabbt och enkelt Från bädd till platta med lät ALBA Kantelement är ett armerat lättklinkerelement som förenklat grundläggningen

Läs mer

JACKON KANTELEMENT Ì BOSTADSHUS Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK Ì GARAGE. jackon.se. Lätta lösningar för ett bättre klimat! 04-2015 ersätter 05-2011

JACKON KANTELEMENT Ì BOSTADSHUS Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK Ì GARAGE. jackon.se. Lätta lösningar för ett bättre klimat! 04-2015 ersätter 05-2011 JACKON KANTELEMENT Ì BOSTADSHUS Ì INDUSTRIHALLAR Ì LANTBRUK Ì GARAGE 04-2015 ersätter 05-2011 jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! Ì Ì Jackopor (EPS) eller Jackofoam (XPS) Ytskickt av fiberarmerad

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

Prefabricering för renovering av yttervägg Utveckling inom BEEM-UP- Building Energy Efficiency for a Massive Market Uptake

Prefabricering för renovering av yttervägg Utveckling inom BEEM-UP- Building Energy Efficiency for a Massive Market Uptake Prefabricering för renovering av yttervägg Utveckling inom BEEM-UP- Building Energy Efficiency for a Massive Market Uptake Demonstrationsprojekt Brogården, Alingsås Brogårdens yttervägg, en evolution 2012:

Läs mer

Iso-Fin fasadputssystem tryggt och beprövat.

Iso-Fin fasadputssystem tryggt och beprövat. Fasadputssystem Finja Betong Iso-Fin fasadputssystem tryggt och beprövat. 2 Flexibelt fasadputssystem för alla typer av byggnader. Iso-Fin medger stor valfrihet ifråga om fasadens utseende. Karaktären

Läs mer

Träullit Skolor och förskolor

Träullit Skolor och förskolor Träullit Skolor och förskolor Sågbäcksgymnasiet Stockholm Yttertak och undertak Miljöanpassat byggande ger barn och ungdomar en grön start www.traullit.se Hållbart Funktionellt Ekologiskt En sund och hälsosam

Läs mer

MONTERINGSANVISNING GRUND

MONTERINGSANVISNING GRUND MONTERINGSANVISNING GRUND Steg för steg ger vi dig handfasta råd om hur du bygger din egen grund. www.thuresson.se Innan du börjar De flesta byggnader kräver byggnadslov, konstruktionsritningar samt kontakter

Läs mer

Jackon. Siroc IsoMax. Kantelement till gjutning av platta på mark Effektiv isolering Minskat energibehov Enkel montering Kort byggtid G R U N D

Jackon. Siroc IsoMax. Kantelement till gjutning av platta på mark Effektiv isolering Minskat energibehov Enkel montering Kort byggtid G R U N D Jackon Siroc IsoMax G R U N D Kantelement till gjutning av platta på mark Effektiv isolering Minskat energibehov Enkel montering Kort byggtid 05-2009 ersätter 04-2008 www.jackon.se Jackon Siroc Isomax

Läs mer

Abetong en komplett leverantör till det moderna lantbruket

Abetong en komplett leverantör till det moderna lantbruket Lantbruk Abetong en komplett leverantör till det moderna lantbruket Det ställs stora krav på dagens moderna lantbruksanläggningar. De ska vara rationella, underhållsfria och dessutom miljövänliga. Detta

Läs mer

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A

Knauf Fasadsystem. Aquapanel ventilerat med puts K N A U F AV S P F A S A D S Y S T E M. L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 K V A Knauf Fasadsystem Aquapanel ventilerat med puts K N A U F F A S A D S Y S T E M K V A AV S P L I T E T S M Ä R K T Arkitektur 2012-03 Innehåll 4 5 6 7 8 9 10 11 Knauf Fasadsystem borgar för kvalitet Med

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

MASSIVA TRÄHUS MED ANOR

MASSIVA TRÄHUS MED ANOR MASSIVA TRÄHUS MED ANOR MASSIVA TRÄHUS MED ANOR. Roasjö Trä AB har anor från tidigt 1900-tal. Men redan i början av 1800-talet fanns här ett sågverk som drevs under många år. Verksamheten utvecklades efterhand

Läs mer

Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade

Putsade fasader. Vackra, trygga och beprövade Fasadputssystem Finja Betong Putsade fasader Vackra, trygga och beprövade Iso-Fin Hässleholmsvägen, Vittsjö. Iso-Fin Almvägen, Kristianstad Iso-Plus Stora Ursvik, Sundbyberg (ovan) Iso-Min Fogdevägen,

Läs mer

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se JACKON THERMOMUR Foto: www.riisbygg.no TG 2156 Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012 jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! Vad gör byggsystemet

Läs mer

Hus med källare. Grundläggning. Yttergrundmur. Murad. Platsgjuten betong Betongelement. Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta

Hus med källare. Grundläggning. Yttergrundmur. Murad. Platsgjuten betong Betongelement. Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Hus med källare Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock Platsgjuten betong Betongelement maj 2013

Läs mer

inom dessa områden. Vi på Lövångersbygg AB kan utföra så mycket mer än så dina önskemål, vår standard. BYGGLOV MARKARBETEN BETONGPLATTA

inom dessa områden. Vi på Lövångersbygg AB kan utföra så mycket mer än så dina önskemål, vår standard. BYGGLOV MARKARBETEN BETONGPLATTA Kom Har du kanske en idé om att bygga? Vi kan erbjuda alla möjliga typer av byggnader som kan utformas efter dina önskemål. De flesta förfrågningarna från våra kunder handlar om Garage, stugor, maskinhall

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

Bostäder För bättre boende och god ekonomi

Bostäder För bättre boende och god ekonomi Bostäder För bättre boende och god ekonomi Betong Abetong ett naturligt val ett unikt material Låt oss slå fast det med en gång: vi på Abetong är hängivna det vi jobbar med, men undra på det. Under de

Läs mer

Individuella lösningar

Individuella lösningar för alla ändamål Familjeägt Temahallen är idag ett familjeföretag och vi har vår produktionsanläggning och huvudkontor i Vinslöv i norra Skåne. Temahallen har också ett regionkontor i Eskilstuna, som tar

Läs mer

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS BYGG FÖR FRAMTIDEN MED A-HUS Alla hus som kommer från A-hus tillverkas både med hänsyn till miljön och din plånbok. Klimatsmart boende är ett begrepp som ligger i tiden och innebär

Läs mer

Renovering. Från gammalt till nytt

Renovering. Från gammalt till nytt Renovering Från gammalt till nytt Renovering av tak Taket är byggnadens viktigaste fasad, den ska hindra fukt i form av regn och snö att skada eller tränga in i byggnaden. Protan har producerat och levererat

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover

Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover Bättre isolereffekt med premiumprodukter från Isover vinn 50 mm Skapa utrymme för kreativitet vinn 50 mm 2 Isolering med lägre lambdavärde öppnar möjligheter för lågenergihus Stigande energipriser och

Läs mer

Grundsystem & sockelelement

Grundsystem & sockelelement Grundsystem & sockelelement VÄDER KOMMER OCH GÅR MEN FUKTEN BESTÅR Ibland regnar eller snöar det på taket. Ibland skiner solen. Men grundkonstruktionen är ständigt och alltid utsatt för mer eller mindre

Läs mer

Ridhus av Semullit Byg y g med naturla på lag med g n artn u a ren

Ridhus av Semullit Byg y g med naturla på lag med g n artn u a ren Ridhus av Semullit Bygg med på lag naturlagarna med naturen Ridhus med bättre klimat och akustik Kraven på ett ridhus är många. Det ska tåla en tuff miljö, men också ha en god akustik och ett bra inomhusklimat.

Läs mer

MONTERINGS ANVISNING KANTELEMENT L300

MONTERINGS ANVISNING KANTELEMENT L300 1 S ANVISNING KANTELEMENT L300 COPYRIGHT ENERGIJÄGARNA GOLVVÄRMESYSTEM AB 2001-11-27 2 MARKARBETE/SCHAKT INGÅENDE DOKUMENTATION Grundritning och littreringsritning för kantelementen. Golvvärmeritning.

Läs mer

Fönster med goda framtidsutsikter

Fönster med goda framtidsutsikter Fönster med goda framtidsutsikter Fönsterteamet vi erbjuder fönster som håller vad de lovar Fönsterteamet ingår i samma koncern som Enomic Fönster. Enomic är ett svenskägt företag som startade sin produktion

Läs mer

TRE SPÄNNANDE PROJEKT PÅ SAMMA BILD

TRE SPÄNNANDE PROJEKT PÅ SAMMA BILD TRE SPÄNNANDE PROJEKT PÅ SAMMA BILD Renovering av 10 stora höghus. Energiförbrukningen halveras Kv. Järpen Kv. Seglet Orrholmen Nyproduktion. 68 lgh med mycket låg energiförbrukning Nyproduktion. 44 lgh

Läs mer

THERMOGRUND. Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar

THERMOGRUND. Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar THERMOGRUND Allmän beskrivning Projekteringsanvisning Arbetsanvisning Typritningar Dorocell Byggsystem Telefon : 08-630 76 90 Box 7091 Telefax : 08-544 44 655 187 12 Täby E-mail : byggsystem@dorocell.se

Läs mer

Biogas. byggprodukterna för din anläggning

Biogas. byggprodukterna för din anläggning Biogas byggprodukterna för din anläggning Abetong din kompletta leverantör av byggsystem i betong Komplett sortiment Abetong har under mer än 60 års tid byggt upp ett komplett sortiment av prefabricerade

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

BETONGELEMENT ENTREPRENAD MARK & MUR STÖDMURAR NATURLIG KVALITET. VA-sySTEM FABRIKSBETONG

BETONGELEMENT ENTREPRENAD MARK & MUR STÖDMURAR NATURLIG KVALITET. VA-sySTEM FABRIKSBETONG BETONGELEMENT ENTREPRENAD MARK & MUR STÖDMURAR NATURLIG KVALITET VA-sySTEM FABRIKSBETONG 02 03 VÄLKOMMEN TILL STARKA! Som självständigt familjeföretag med cirka 250 medarbetare tillverkar och levererar

Läs mer

ENERGIJÄGARNA är specialiserade på vattenburen golvvärme och materielpaket för att bygga grunder av typen platta på mark.

ENERGIJÄGARNA är specialiserade på vattenburen golvvärme och materielpaket för att bygga grunder av typen platta på mark. ENERGIJÄGARNA ENERGIJÄGARNA är specialiserade på vattenburen golvvärme och materielpaket för att bygga grunder av typen platta på mark. Systemtänkande och samverkan är nyckelorden för oss. Vi har jobbat

Läs mer

Polishus Tierp Stomentreprenad 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

Polishus Tierp Stomentreprenad 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Uppdragsnummer: 10188995 06.03.1 RAMBESKRIVNING STOMME WSP / Tel: +4610-722 50 00 Fax: +4610-722 52 14 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm www.wspgroup.se 2 (9) 01 SAMMANSATTA BYGGDELAR 01.S

Läs mer

Grundsystem & sockelelement

Grundsystem & sockelelement Grundsystem & sockelelement 1 VÄDER KOMMER OCH GÅR MEN FUKTEN BESTÅR Ibland regnar eller snöar det på taket. Ibland skiner solen. Men grundkonstruktionen är ständigt och alltid utsatt för mer eller mindre

Läs mer

RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET

RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET RESARO AB RESAROSYSTEMET energi- och byggsystem RESAROELEMENTET 1 2005-05-28 RESARO's pågående byggprojekt: VENDELSÖ Tvåplansvilla i souterräng. Del 2 Dörr- och fönsteröppningarna har en smyg på ca 100

Läs mer

Konstruktionslösningar - Ytterväggar

Konstruktionslösningar - Ytterväggar I avsnittet om ytterväggar redovisas U-värden för väggar med bärande stommar av träreglar, stålreglar och betong. Väggarna har låga U-värden som lämpar sig väl för lågenergihus och i vissa fall även för

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER

ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER E A B E N T R É E R, D Ö R R A R O C H F Ö N S T E R De kan sparkas på. Vandaliseras. Utsättas för den mest oömma behandling. Och ändå stå rakryggade kvar. EAB:s entréer, dörrar

Läs mer

Behövs väderskydd under montage av limträ- och KL-träkonstruktioner?

Behövs väderskydd under montage av limträ- och KL-träkonstruktioner? Behövs väderskydd under montage av limträ- och KL-träkonstruktioner? Per Karnehed Civilingenjör VoV -92, praktisk byggfysiker Certifierad Energiexpert, Passivhusbyggare, Diplomerad Fuktsakkunnig, RBK-auktoriserad,

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

ALBA Kantelement. Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning

ALBA Kantelement. Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning ALBA Kantelement Produktbeskrivning Projekteringsanvisning Monteringsanvisning Inledning ALBA kantelement är idag ett inarbetat begrepp vid grundläggning med platta på mark på den svenska byggmarknaden.

Läs mer

Väggsystem Cassette 900

Väggsystem Cassette 900 Väggsystem Cassette 900 CASSETTE 900 Vi bygger arbetsmiljöer som passar dig Väggsystem CASSETTE 900 är en flexibel, förändringsbar vägglösning för kontor, konferensrum, pausrum, lunchrum, renrum, svetsbås,

Läs mer

Fönster - Vilka energikrav gäller idag och vilka kan komma gälla i framtiden?

Fönster - Vilka energikrav gäller idag och vilka kan komma gälla i framtiden? Fönster - Vilka energikrav gäller idag och vilka kan komma gälla i framtiden? Mats Rönnelid Energi och miljöteknik Högskolan Dalarna Presentation vid nätverksträff 1 februari 2012 Fönster viktiga för byggnadens

Läs mer