Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2"

Transkript

1 Frågor och svar gällande ombildning Vargen 2 Allmänna frågor om ombildningar Vad har jag att vinna på det Du har kontroll över ditt eget boende, vi som förening betalar en avgift till oss själva. Istället för att betala pengar till någon annan som har ett vinstintresse. En bostadsrättsförening har inget vinstintresse, utan det är vi som bor här som gemensamt äger vårt boende. Vi bryr oss om fastigheterna och vill ha snyggt och rent och fräscht. Det var ett ombildningsförsök för 6 år sen som inte gick igenom. Vi fick inte den rabatten som man vanligtvis får vid en ombildning (25-30% rabatt) den gången som vi fått nu. Vi har fått samma pris som vi fick då för 6 år sedan. Denna gång är det både förvaltaren och ett politiskt beslut om att få en större spridning på boenden i Sundbyberg Stad vilket talat för att de inte kommer ändra sig. Ör/Hallonbergen fick så billigt En stor skillnad mot dem är att de står inför stora renoveringar i form av stambyte med mera samt att läget vi har är mycket bättre. Hur många måste rösta ja för att köpet ska gå igenom? 67 % av hyresgästerna måste rösta ja för att föreningen ska få köpa fastigheten. Om jag röstar ja - har jag då köpt min lägenhet? Att rösta ja till ombildning till bostadsrätter är inte lika med att du förbundit dig till att köpa din lägenhet. Du skaffar dig i första hand bara möjligheten att kunna köpa den. Själva köpet genomförs först när det är dags att betala in insatsen dvs. när tillträdet sker. När kan jag sälja min lägenhet om jag köper den? Du kan sälja den direkt efter att du köpt lägenheten. Skattemässigt så är det fördelaktigt att vänta tills efter årsskiftet. Då du beskattas 30% av vinsten om du säljer direkt och 22% om du väntar tills efter årsskiftet. Kan jag bo kvar som hyresgäst? Ja, om du inte vill köpa din lägenhet så kan du bo kvar som hyresgäst. Bostadsrättsföreningen blir då din nya hyresvärd. Dina rättigheter och skyldigheter regleras precis som innan när förvaltaren var din hyresvärd, dvs. enligt hyreslagstiftningen. Oftast är en bostadsrättsförening en bättre fastighetsägare och således också hyresvärd då de är motiverade att skapa en bra boendemiljö för alla

2 boenden. Föreningens ambition är att de som väljer att fortsätter att hyra ska fortsätta att trivas. Kan bostadsrättsföreningen höja min hyra direkt efter att det köpt fastigheten? Nej, en bostadsrättsförening måste följa samma förhandlingsregler som andra hyresvärd. Detta är reglerat i lag. Förhandlingen sker med hyresgästföreningen. Får jag låna till hela beloppet/insatsen? Ja, eftersom marknadsvärdet är högre än det belopp du får köpa den för. Du kan låna upp till 85% av bostadens marknadsvärde. Jag är pensionär, får jag ens låna för att köpa min lägenhet? Bankerna bedömer varje låntagare individuellt, så länge hushållet har en månadsinkomst/pension som klarar av att bära lånet. I normala falla så har ni klarat av era boendekostnader med nuvarande hyra så brukar det inte vara några problem. Blir det verkligen billigare på långsikt att bo i en bostadsrätt? Ja oftast så har det lönat sig att äga sin bostad. Ser vi till den värdeutveckling som varit de senaste åren så har det varit mycket gynnsamt. Dessutom så är lånen idag nästan alltid så kallade bottenlån som har den lägsta räntan. Är det sant att den rörliga räntan är billigare? Ja, oftast så är det så att den rörliga räntan är billigare än de med en längre bindningstid. Dock är det svårt att budgetera då vi inte vet hur framtiden ser ut. Vill man veta kostnaden kommande 1-10 åren så kan man binda räntan då blir månadskostnaden också densamma under den perioden du valt att binda ditt lån. Äga sin lägenhet eller fortsätta hyra och bo kvar Jag vill fortsätta hyra min lägenhet Det går bra att bo kvar som hyresgäst i BRF vargen 2 i Storskogen. Föreningen tar över hyreskontraktet från Förvaltaren och samma villkor fortsätter att gälla för dig som hyresgäst. Enda skillnaden blir att det är föreningen som är din hyresvärd och inte Förvaltaren. Hyrorna kommer bara öka ifall jag hyr av BRF Det kommer den kunna göra av förvaltaren också. Det är även så att en bostadsrättsförening inte kan höja hyrorna hur som helst. Det är enbart vid standardhöjande förbättringar som man kan diskutera en ökning på hyran för en hyrestagare. Annars finns ett index som man måste följa och Hyresrättsföreningen är med i alla förhandlingar även med en bostadsrättsförening.

3 Jag har ett hyreskontrakt idag och vill byta min lägenhet. Du kan byta lägenheten innan ombildningen sker. En blivande bostadsrätt är ett mycket attraktivt bytesobjekt. Efter övertagandet gäller samma regler som för byten idag. Du kan exempelvis byta din lägenhet lägenhetsbyten.se, både inom området men även innerstan, väldigt stort intresse. För att kunna byta lägenhet kräver de flesta sökande att det finns ett framröstat beslut om ombildning dock. Det är alltså fullt möjligt att byta lägenheten framöver efter en ombildning. Jag har förstahandskontraktet men kan/vill inte köpa. Kan jag låta någon annan köpa min lägenhet? Vid ombildningen bestämmer du som är kontraktsinnehavare vem som skall få köpa din andel i BRF vargen 2 och därmed också rätten att bo. Jag har hyreskontrakt idag men vill att någon annan ska få köpa lägenheten. Du som är kontraktsinnehavare har rätt att själv bestämma vem som får köpa lägenheten. Någon av mina barn eller föräldrar kommer att köpa min lägenhet. Får jag bo kvar? Normalt kräver en bostadsrättsförening att den som skall bo i lägenheten också äger minst 10%. Om inte så räknas det som om att det blir en 2:a handsuthyrning och det måste då godkännas av BRF Vargen 2. Finansiering vid ett köp av sin bostadsrätt Jag har inte råd att ta ett så pass stort lån Man kan fortfarande svara ja och köpa inom 6 månader till samma pris som vid ombildningen, därefter är det marknadspris som gäller. Marknaden går ju bara nedåt nu I innerstan har priserna börjat stabilisera sig, det man tror med nya amorteringslagen är att priserna kommer falla schablonmässigt med 3% men ser man till förväntningarna från marknaden så är det svagt uppåt nu. Jag kan inte ta kostnaderna som det innebär att köpa Det finns möjligheter även om det är så, (ge kontaktuppgifter till Bjurfors vid intresse). Priset är för högt för köpet Kollar man på erbjudandet som fastigheterna på Götgatan, så ligger det på kr per kvm. Medan det erbjudande vi har fått ligger på cirka kr per kvm, vilket är cirka 30 % rabatt utifrån nuvarande marknadspris. Vilken bank ska jag vända mig till?

4 Du kan vända dig till den banken som du föredrar. Vilkoren kommer kunna skilja sig åt men du är inte bunden till någon specifik bank om du vill köpa din lägenhet. Jag har ingen insats, kan jag låna till hela köpeskillingen? I normala fall när man köper en bostadsrätt så kräver finansinspektionen att man har en egen kontantinsats om 15% av köpeskillingen. Vid en ombildning där du erbjuds köpa din lägenhet brukar man få köpa till priser väsentligt under gällande marknadsvärde. Detta tar bankerna hänsyn till och du kan då således köpa lägenheten utan en insats. I vårt fall ligger insatsen strax under 70% av marknadsvärdet så en 30% insats kan sägas ingå. Hur mycket måste jag amortera? Efter 1:a mars 2018 har vi två amorteringskrav att förhålla oss till. Det ena amorteringskravet förhåller sig till bostadens marknadsvärde och lånet som belastar bostaden - belåningsgraden. Det andra amorteringskravet är i förhållande till ens bruttoinkomst och totala skuld. Kraven på amortering vilken grundas på bostadens marknadsvärde vid tillträdesdagen: Belåningsgrad 0-50%: Ingen amortering Belåningsgrad 50-70%: 1% amortering Belåningsgrad 70-85%: 2% amortering Tex. Du får köpa din bostad för SEK och marknadsvärdet är SEK, om du då lånar till hela insatsen så har du en belåningsgrad på 70% (lånet som belastar lägenheten/bostadens marknadsvärde= belåningsgrad). Du ska då enligt exemplet ovan amortera 1% av skulden per år som i detta fallet blir * 1% = SEK motsvarande 583 SEK/mån. Den 1:a mars så började det nya amorteringskravet att gälla, vilket innebär att nya bolånetagare med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent per år på sitt bolån utöver det redan befintliga amorteringskravet. Vad ska jag betala om jag köper? Vad blir min boendekostnad? Om du lånar till hela insatsen så blir din boendekostnad i stort sätt oförändrad. Då är beräkningen baserad på att du lånar 70% av marknadsvärdet. Varför amortering på 1% inte har räknats med är för att det per definition inte är boendekostnad utan snarare ett tvångssparande. Det andra amorteringskravet sätts individuellt då det baseras på hushållets bruttoinkomst förhållande till bolånet. Om ombildingen inte skulle gå igenom vad händer då? Finns det andra intressenter? Det vet vi ej.

5 Renovering av fastigheten Vad betalar föreningen för en renovering? Är budgeten rimlig? Jag har sett högre/lägre kostnader för liknande renoveringar i andra föreningar. Varje renovering är unik och beror på fastighetens skick. Vid den tekniska inspektionen har man kommit fram till det belopp som vi budgeterat för givet den angivna åtgärdsplanen som fastigheten behöver inom 10 år. Utfallet på det budgeterade beloppet kan givetvis skilja sig mot det budgeterade även om vi tagit höjd för det genom att vi har en buffert i renoveringsbudgeten. Hela fastigheten är fallfärdig Två oberoende besiktningsmän har konstaterat att fastigheterna mår relativt bra och att den renoveringsplan som fastställs är på 10 års sikt och ligger på ungefär 35 miljoner. Det är inget som säger att bara för att vi röstar nej så kommer förvaltaren korrigera de fel som finns. Det har de inte gjort än så länge heller. Mina fönster är jättedåliga, räcker det med en renovering? Jag vill att det ska bytas ut för det har förvaltaren sagt i flera år att det ska göras. Föreningens avsikt är att renovera samtliga fönster och de som inte går att renoveras Vilken standardnivå kommer renoveringarna att ske? Tänker föreningen lyxrenovera och sedan höja hyresgästernas hyror och medlemmarnas avgifter? Föreningens avsikt är att återställa det som behövs för att återgå till urspungstandard, alltså inte att höja standarden sk. lyxrenovera.

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4

INFORMATIONSMÖTE 100224. Brf Svavlet 4 INFORMATIONSMÖTE 100224 Brf Svavlet 4 Rikard Johansson Bjurfors & Thörner AB Vi hjälper föreningen. Kontakta oss för alla typer av frågor om ombildningen Syfte med dagens möte Informera om ombildningen

Läs mer

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt Ombildning till bostadsrätt så funkar det Introduktion En ombildning är när hyresrätter blir bostadsrätter. De boende bildar en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING

OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING OMBILDNING FRÅN HYRESRÄTT TILL BOSTADSRÄTTSFÖRENING NÅGRA AV FÖRDELARNA MED ATT BO I EN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Du kan själv vara med att påverka dina egna boendekostnader Du kan själv utforma din egen bostadsstandard

Läs mer

Allmän information om bolån

Allmän information om bolån Allmän information om bolån Bolån Med bolån avses ett lån där Nordnet Bank AB ( Nordnet ) har en säkerhet i form av panträtt i sådan egendom som anges nedan under Säkerheter. Säkerheter Som säkerhet för

Läs mer

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Växjö januari 2012 Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Information till dig som hyresgäst I budget för 2012 har kommunfullmäktige beslutat följande - Hyresgästerna hos Växjöhem och Vidingehem ska

Läs mer

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt.

Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. FRÅN HYRESRÄTT BOSTADSRÄTT Växjö kommuns politiker har beslutat att Växjöhem AB och Vidingehem AB ska informera om möjligheten till ombildning av hyresrätten till bostadsrätt. Den här broschyren vänder

Läs mer

OMBILDNING EN ATTRAKTIV BOSTADSRÄTTSFÖRENING MED RÄTT KVALITET RÄTT EKONOMI RÄTT INFORMATION NÅGRA AV FÖRDELARNA MED ATT OMBILDA TILL EN

OMBILDNING EN ATTRAKTIV BOSTADSRÄTTSFÖRENING MED RÄTT KVALITET RÄTT EKONOMI RÄTT INFORMATION NÅGRA AV FÖRDELARNA MED ATT OMBILDA TILL EN OMBIDNING ÅN HYSÄ I BOSDSÄSNING N IV BOSDSÄSNING MD Ä VI Ä ONOMI Ä INOMION NÅG V DN MD OMBID I N BOSDSÄSNING Du får ofta en lägre boendekostnad än idag Du kan själv välja den design och standard som du

Läs mer

Bostadsseminarium. Grundläggande bostads- och hyresrätt. Utmätning bostadsrätt och fastighet

Bostadsseminarium. Grundläggande bostads- och hyresrätt. Utmätning bostadsrätt och fastighet Bostadsseminarium Grundläggande bostads- och hyresrätt Amorteringskrav-bolån Utmätning bostadsrätt och fastighet Mari Gremlin och Matthias Blomberg Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten Sid. 1 Hyresrätt

Läs mer

Kreditgivaren erbjuder Bolån med säkerhet i bostadsrätt. Panten kan eventuellt kompletteras med annan säkerhet.

Kreditgivaren erbjuder Bolån med säkerhet i bostadsrätt. Panten kan eventuellt kompletteras med annan säkerhet. Kreditgivare Collector Bank AB 556597-0513 Lilla Bommens Torg 11 411 04 Göteborg Bolån Med bolån avses ett lån där banken har en säkerhet i form av panträtt i sådan egendom som anges nedan under Säkerheter

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Allmän information om bolån

Allmän information om bolån Allmän information om bolån Svenska bankförneingen Blasieholmsgatan 4B, Box 7603 SE-103 94 Stockholm t: +46 (0)8 453 44 00 info@swedishbankers.se www.swedishbankers.se 2018-03-20 Allmän information om

Läs mer

Granska ombildningen till bostadsrätt

Granska ombildningen till bostadsrätt Granska ombildningen till bostadsrätt När en ombildningsprocess drar igång finns det anledning att särskilt granska några saker för att försäkra sig om att man inte blir vilseledd. Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Från hyresrätt till bostadsrätt

Från hyresrätt till bostadsrätt Från hyresrätt till bostadsrätt Skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt Hyresrätt Ekonomi Du hyr din bostad och behöver inte låna pengar till någon insats. Eftersom du inte äger bostaden kan den inte

Läs mer

VÄLKOMNA. Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15

VÄLKOMNA. Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15 VÄLKOMNA Brf Staren 1 Informationsmöte 2008-01-15 Dagordning Genomgång av Ekonomisk plan för registrering hos Boverket Att amortera eller inte Köpestämma regler och förfarande Inkomna frågor Hur är intresset?

Läs mer

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv www.handelsbanken.se/seniorlan SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv Seniorlån Att gå i pension innebär ofta en ökad frihet, men många gånger också en minskad inkomst. Äger du en bostad som är lågt

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Grunduppgifter... 3 2 Föreningens anskaffningskostnad... 3 3 Finansiering... 4 4 Föreningens utgifter... 5 4.1 Drifts-

Läs mer

Hyresrätt kan bli bostadsrätt. Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt

Hyresrätt kan bli bostadsrätt. Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt Hyresrätt kan bli bostadsrätt Information till dig som kan få göra din hyresrätt till bostadsrätt Du bestämmer Nu är det möjligt att göra en del hyresrätter till bostadsrätter, i de stadsdelar där Stockholms

Läs mer

Från hyresrätt till bostadsrätt. Ditt eget boende ditt eget val

Från hyresrätt till bostadsrätt. Ditt eget boende ditt eget val Från hyresrätt till bostadsrätt Ditt eget boende ditt eget val Många vill äga sin bostad men inte alla. Det är viktigt att det fi nns både hyresrätter och bostadsrätter att välja mellan. Idag saknas den

Läs mer

Gilla Din Ekonomi. Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg 2012-10-31

Gilla Din Ekonomi. Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg 2012-10-31 Gilla Din Ekonomi Birger Sjöbergsgymnasiet Vänersborg 2012-10-31 Ung & Student Koll på läget Från 13 år får ungdomar skaffa ett eget konto med kort. Och på 18 årsdagen öppnar sig en hel värld av möjligheter.

Läs mer

Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger

Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger Pressmeddelande 5 juli 2017 Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger Sex av tio unga med bolån saknar kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan stiger. Hälften

Läs mer

Effekter av bolånetaket

Effekter av bolånetaket Effekter av bolånetaket EN FÖRSTA UTVÄRDERING 6 APRIL 2011 April 2011 Dnr 11-1622 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Bolån efter taket en ögonblicksbild 4 Frågorna samt sammanfattning av bankernas svar 4 2 SAMMANFATTNING

Läs mer

Vad är det för skillnad. bostadsrätt?

Vad är det för skillnad. bostadsrätt? Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt? Vem äger huset? Hyresrätt Företag eller privat hyresvärd Bostadsrätt Bostadsrättsföreningen = medlemmarna i bostadsrättsföreningen Vem sköter huset?

Läs mer

Skandias Bolån. en smartare väg till din bostad

Skandias Bolån. en smartare väg till din bostad Skandias Bolån en smartare väg till din bostad Bolån 1) Kreditgivare är Skandiabanken Aktiebolag (publ). Bolån är ett lån där banken har en säkerhet i form av panträtt i sådan egendom som anges nedan under

Läs mer

ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE

ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE ÄLSKA STADEN. BYGG MER! BOSTADSMARKNADEN I SVERIGE I Sverige bor nära 10 miljoner människor. Befolkningen ökar, och störst är ökningen i storstadsregionerna. Idag lever och verkar närmare 25 % av Sveriges

Läs mer

At t ombilda till bostadsrät t. Information till dig som ges möjlighet att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt.

At t ombilda till bostadsrät t. Information till dig som ges möjlighet att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt. At t ombilda till bostadsrät t Information till dig som ges möjlighet att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt. Ombildningsbeslutet ligger i dina händer Från och med nu är det möjligt med ombildningar

Läs mer

Bo & Låna Nummer 1 16 maj 2012 En undersökning om vårt boende och våra bolån av TNS SIFO på uppdrag av SBAB Bank.

Bo & Låna Nummer 1 16 maj 2012 En undersökning om vårt boende och våra bolån av TNS SIFO på uppdrag av SBAB Bank. Bo & Låna Nummer 1 16 maj 2012 En undersökning om vårt boende och våra bolån av TNS SIFO på uppdrag av SBAB Bank. SBAB BANK BO OCH LÅNA 1 NUMMER 1 16 MAJ 2012 Bo & Låna Bo & Låna är en privatekonomisk

Läs mer

Allmän information om bolån

Allmän information om bolån Allmän information om bolån Blasieholmsgatan 4B, Box 7603 SE-103 94 Stockholm t: +46 (0)8 453 44 00 info@swedishbankers.se www.swedishbankers.se Allmän information om bolån 1 Denna information har tagits

Läs mer

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter Skattejämförelse småhus och bostadsrätter En jämförelse av skatter och avgifter vid köp, under boendetiden och vid försäljning av småhus/äganderätter och lägenheter/bostadsrätter i Sverige Villaägarnas

Läs mer

MÄKLARHUSET BO-OPINION

MÄKLARHUSET BO-OPINION MÄKLARHUSET BO-OPINION 1 Mäklarhuset Bo-opinion tar tempen på: Amorteringskrav på bolån Mäklarhuset Bo-opinion är en återkommande temperaturmätare bland bostadsägare. I denna upplaga har Mäklarhuset valt

Läs mer

Konsekvenser av ett skärpt amorteringskrav Nr 11

Konsekvenser av ett skärpt amorteringskrav Nr 11 FI-analys Konsekvenser av ett skärpt amorteringskrav Nr 11 31 maj 217 Sammanfattning Hushåll med höga skuldkvoter, dvs. stora lån i förhållande till inkomsten, är sårbara. De är känsliga för ökade räntor

Läs mer

Frågor och Svar. 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor

Frågor och Svar. 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor Frågor och Svar 1 Kreditregler 2 Låneansökan 3 Värderingar 4 Köp av ny Bostad 5 Amortering 6 Kostnader 7 Övriga frågor 1 KREDITPRÖVNING OCH KREDITREGLER Vad kan Bättre Bolån belåna? Bättre Bolån belånar

Läs mer

Den svenska bolånemarknaden och bankernas kreditgivning

Den svenska bolånemarknaden och bankernas kreditgivning Den svenska bolånemarknaden och bankernas kreditgivning Lars Frisell, chefsekonom Per Håkansson, chefsjurist 16 februari 2010 Slutsatser Systemet fungerar överlag väl Betalningsförmågan sätts i centrum

Läs mer

FASTIGHETSFÖRVÄRV FÖR OMBILDNING TILL BOSTADSRÄTT

FASTIGHETSFÖRVÄRV FÖR OMBILDNING TILL BOSTADSRÄTT FASTIGHETSFÖRVÄRV FÖR OMBILDNING TILL BOSTADSRÄTT Advokat Maria Wideroth maria.wideroth@landahlohman.se Advokat Susanne Falk susanne.falk@landahlohman.se Landahl Öhman Advokatbyrå KB Box 5209, 102 45 Stockholm

Läs mer

Bo i lägenhet med bostadsrätt

Bo i lägenhet med bostadsrätt Bo i lägenhet med bostadsrätt bonava.se Din guide för att köpa en lägenhet med bostadsrätt av Bonava Att köpa ett nytt hem är både ett stort och roligt beslut. Det är mycket att förstå och ta ställning

Läs mer

Inlämningsuppgift kalkylproram

Inlämningsuppgift kalkylproram Inlämningsuppgift kalkylproram Excel 2012-11-26 Sida 1 / 6 Innehållsförteckning A1. Vilka är de fyra lägenheterna med billigast kvadratmeterpris?... 3 Vilka lägenheter har jag råd att bo i om månadskostnaden

Läs mer

Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital.

Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital. Bolån 60+ Upptäck lånet som frigör ditt bundna kapital. Min syster och hennes man tog ett lån före mig. Boel 67 år Frigör pengar som finns låsta i din bostad. Är du över 60 år och bor i en helt eller nära

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11 i samarbete med HSB

Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11 i samarbete med HSB Kom med, tag steget Ditt hem blir Ditt eget! Llego la hora, decidete Haz de tu hogar tu propiedad.tule mukaan,ota askel. Kotisi on oma Пођем, да корак. Ваш дом је ваш сопствени Dođite zajedno, poduzeti

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens kommentarer och förslag inför extra stämma onsdagen den 12 mars 2008. Gruppen som vill ha en ny typ av finansiering har begärt att få en ny extra stämma. Styrelsen har en mycket

Läs mer

FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK. Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker

FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK. Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker FRÅN BYGGPOLITIK TILL (SOCIAL) BOSTADSPOLITIK Malmö 29 november 2017 Linda Jonsson, analytiker DISPOSITION + Bostadspolitikens historia + Dagens politik Fokus unga Generella villkor + Slutsats 2 BACKA

Läs mer

Brf Vindsslottet Juli 2007

Brf Vindsslottet Juli 2007 Nyhetsbrev ombildning Vi tänkte med detta brev berätta lite mer om vad en ombildning innebär och förhoppningsvis kunna hjälpa dig i ditt beslut kring ombildningen. Processen Nedan finner du de steg som

Läs mer

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning Sida 1 / 6 Adress: Förening: Organisationsnr: Värderingsdatum: Kärrhöksgatan 9B HSB Brf Kranskötaren i 757200-9194 Kommun: Bostadsyta: Andelstal: 63,5 m² 1,26% Räkenskapsår: 2008 Sammanfattning Sid Marknadsvärde

Läs mer

Bo i hus med bostadsrätt

Bo i hus med bostadsrätt Bo i hus med bostadsrätt bonava.se Din guide för att köpa ett hus med bostadsrätt av Bonava Att köpa ett nytt hem är både ett stort och roligt beslut. Det är mycket att förstå och ta ställning till, speciellt

Läs mer

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-05-03 Räkna med amortering Svenska hushåll ökar sin skuldsättning, framförallt vad gäller lån på bostäder. När räntan är låg är

Läs mer

Bolånekod. EU-kod för information om bolån

Bolånekod. EU-kod för information om bolån Svenska Bankföreningen 2002-04-10 Version 2 Bolånekod EU-kod för information om bolån Allmän information till konsumenten Informationen i denna folder har tagits fram gemensamt av de långivare som är medlemmar

Läs mer

Enkät om boende i Örnsköldsviks kommun augusti Hyresenkät 2013

Enkät om boende i Örnsköldsviks kommun augusti Hyresenkät 2013 Enkät om boende i Örnsköldsviks kommun augusti 2013 Hyresenkät 2013 Innehåll Syfte metod och svarsfrekvens 3 Bakgrund 4 Kvalitet i förvaltningen 12 Bostadens standard och läge 17 Lägesbedömning av områden

Läs mer

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Bakgrund... 2 Analys & rekommendation... 2 Sammanfattning... 5 Ordlista... 6 Bakgrund Hem och Fastighet har

Läs mer

15 % rabatt. på marknadsvärdet vid köp av din hyresrätt senast 2015-04-30

15 % rabatt. på marknadsvärdet vid köp av din hyresrätt senast 2015-04-30 INFORMATION FRÅN STYRELSEN BRF HAGALUNDEN 15 % rabatt på marknadsvärdet vid köp av din hyresrätt senast 2015-04-30 INFORMATION KRING KÖP AV HYRESRÄTT FÖR HYRESRÄTTSINNEHAVARNA I BRF HAGALUNDEN Brf Hagalunden

Läs mer

Bolånet & Amorteringen del 2

Bolånet & Amorteringen del 2 Bolånet & Amorteringen del 2 - Det nya amorteringskravet gör att fyra av tio hushåll inte vill belåna sig till mer än halva bostadsvärdet - Endast en minoritet kommer att ha råd att förverkliga sin villadröm

Läs mer

Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6

Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6 Sida 1 av 8 Förvärvet Information om ombildning av fastigheterna Malmö Thora 5 & 6 Ägaren av bolaget Rörsjöborg AB har erbjudit Brf Sankta Thora att förvärva bolaget Rörsjöborg AB, vars enda tillgång är

Läs mer

Förvärvsgaranti - möjlighet att köpa en första bostad

Förvärvsgaranti - möjlighet att köpa en första bostad Förvärvsgaranti - möjlighet att köpa en första bostad Statens bostadskreditnämnd Version: Mars 2008 Förvärvsgarantier En förvärvsgaranti är en statlig garanti som omfattar räntebetalningar för förstagångsköpares

Läs mer

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt

Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i. kooperativ hyresrätt Inflytande och gemenskap ger ekonomi och trygghet i kooperativ hyresrätt Vill du ha inflytande och gemenskap, bo tryggt i ett stabilt område, ha möjlighet att engagera dig utan att riskera din ekonomi?

Läs mer

Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån

Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen Dnr 2015/287 2015-04-20 Finansinspektionen Box 7821 103 97 STOCKHOLM Förslag till nya regler om krav på amortering av bolån (FI Dnr 14-16628) Sammanfattning Riksgäldskontoret

Läs mer

Hur påverkar insatshöjningen bostadsrättsföreningen?

Hur påverkar insatshöjningen bostadsrättsföreningen? Bostadsrättsföreningen Nazaret Insatshöjning Undertecknade, Per-Olof Blad, Carl-Gustav Melén och Tryggve Ottosson, som fått styrelsens uppdrag att redovisa konsekvenserna av en insatshöjning i Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Frågor och svar om projektet Framtidskraft

Frågor och svar om projektet Framtidskraft 1 (8) 2011-10-03 Frågor och svar om projektet Framtidskraft Den politiska ledningen i Sigtuna kommun (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet) har beslutat att genomföra projektet Framtidskraft.

Läs mer

Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg

Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg Kapitaltillskott BRF Hästhagen Sundbyberg 2009-03-15 Underlag när Du pratar med banken Bostadsrättsföreningen Hästhagen Sundbyberg Org nr 716416-5347 Ursviksvägen 5 172 75 SUNDBYBERG 1 Kapitaltillskott

Läs mer

Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet

Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet 1 (8) PM 2016-04-04 Tänk på det här innan du tar ett seniorlån: Seniorlån ska betalas tillbaka med ränta.

Läs mer

PM 3 Analys av hushållens nuvarande belåningsgrader och amorteringsbeteenden i Sverige

PM 3 Analys av hushållens nuvarande belåningsgrader och amorteringsbeteenden i Sverige PROMEMORIA Datum 2013-10-25 FI Dnr 13-11430 Författare Maria Wallin Fredholm PM 3 Analys av hushållens nuvarande belåningsgrader och amorteringsbeteenden i Sverige Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97

Läs mer

LiLLa ombildningsguiden

LiLLa ombildningsguiden LiLLa ombildningsguiden så funkar det! 1 2 innehåll Inledning När ditt hem blir ditt 4 Hyresrätt eller bostadsrätt? 6 Varför ombilda? 7 Så går det till steg för steg 9 Vad gör en ombildningskonsult? 14

Läs mer

SAMSAM 1b - 04 Privatekonomi1.notebook January 26, Privatekonomi

SAMSAM 1b - 04 Privatekonomi1.notebook January 26, Privatekonomi Privatekonomi Förslag någon? 25 000 kr (minimal risk) Fonder En färdig samling aktier (kallad portfölj) i olika företag. Sprider riskerna. Ofta mindre riskfyllt än enskilda aktier. Lån Varför lånar

Läs mer

Ålandsbanken bostadslån

Ålandsbanken bostadslån Ålandsbanken bostadslån Ålandsbankens bostadslån ger dig rörelsefrihet På Ålandsbanken vet vi hur viktigt det är att du får rätt upplägg på ditt bostadslån. Att köpa lägenhet, hus eller bygga nytt är ett

Läs mer

Ungas möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden Långsiktiga effekter av att äga och hyra sin bostad

Ungas möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden Långsiktiga effekter av att äga och hyra sin bostad Ungas möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden Långsiktiga effekter av att äga och hyra sin bostad 217 5 16 Bofrämjandet 1 Allt svårare för unga att etablera sig på bostadsmarknaden 5% 4% 3% 2% 1%

Läs mer

KVÄLLENS AGENDA. BYGGANDE STYRELSEN ordförande Samuel Bernberg. SENASTE NYTT FRÅN BYGGET projektledare Anders Åström HANDELSBANKEN

KVÄLLENS AGENDA. BYGGANDE STYRELSEN ordförande Samuel Bernberg. SENASTE NYTT FRÅN BYGGET projektledare Anders Åström HANDELSBANKEN HSB BRF LANDMÄRKET KVÄLLENS AGENDA BYGGANDE STYRELSEN ordförande Samuel Bernberg SENASTE NYTT FRÅN BYGGET projektledare Anders Åström HANDELSBANKEN VAD HÄNDER SEN? APRIL 2016 JUNI/SEP 2016 Förhandsavtal

Läs mer

Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet

Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet Seniorlån vad seniorlån innebär vad du behöver tänka på innan du tar ett seniorlån exempel ur livet Seniorlån i korthet Tänk på det här innan du tar ett seniorlån: Seniorlån är generellt sett dyra lån

Läs mer

Förslag till hyror för bostadsrätter för särskilt boende

Förslag till hyror för bostadsrätter för särskilt boende GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-08-20 Handläggare: Kristina Rosqvist Fastighetsförvaltningen AO Sjukhem Tel: 508 270 44 Kristina.rosqvist@gfk.stockholm.se 2002-06-25 Till Gatu- och

Läs mer

BOENDEKOSTNADSKALKYL 2017

BOENDEKOSTNADSKALKYL 2017 Bostadsrätten till lägenheten nr 01-1107 med adress Cykelfabriken, Väderkvarnsgatan 12 i 1 ROK - 28 kvm 2 120 750 12475 kr/år 12 475 2,00 42 415 = 2 120 750 = 12 475 2,00 = 42 415 Kontantinsats: + 374

Läs mer

Guide till husköp. 1. Skaffa lånelöfte. 2. Hitta rätt hus

Guide till husköp. 1. Skaffa lånelöfte. 2. Hitta rätt hus Guide till husköp. Att köpa ett hus är troligen en av de största affärer du kommer att göra i ditt liv. Rusta dig med kunskap så blir proceduren smidigare och du nöjdare. Vi bjuder på en guide av vad du

Läs mer

De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga

De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga De flesta svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga Två av tre svenskar tror att priserna på bostäder kommer att stiga de kommande 12 månaderna visar en undersökning gjord av Sverige Tycker

Läs mer

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark).

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark). 2017-11-16 Ska Bostaden sälja fastigheter? Ja, vi säljer 1 601 lägenheter på Mariehem och Carlshem. Vi säljer alla våra fastigheter på Carlshem och stora delar av Mariehem. De adresser som ingår i försäljningen

Läs mer

Brf Blåsippan i Ursvik www.brfblasippan.se. Informationsmöte 2013-04-11

Brf Blåsippan i Ursvik www.brfblasippan.se. Informationsmöte 2013-04-11 Brf Blåsippan i Ursvik www.brfblasippan.se Informationsmöte 2013-04-11 Dagordning Brf Blåsippan Styrelsen Totalentreprenören Att bo i bostadsrättsförening Ekonomisk förvaltning Kommande styrelsearbete

Läs mer

BRF HÄGERN 1 I LULEÅ 2013-03-12. Informationsträff Kulturens Hus

BRF HÄGERN 1 I LULEÅ 2013-03-12. Informationsträff Kulturens Hus I LULEÅ 2013-03-12 Informationsträff Kulturens Hus ÄNTLIGEN! SÄPO tystnadsplikt Steg 2 - omröstningen Idag Information Processen Marknadsvärdet Ekonomi Mål och resultat Inga frågor idag styrelsen på plats

Läs mer

Stöd till byggande av egnahem i glesbygd 24 februari 2006

Stöd till byggande av egnahem i glesbygd 24 februari 2006 Stöd till byggande av egnahem i glesbygd 24 februari 2006 Ronnebygatan 40 TELEFON TELEFAX ORG.NR E-POST INTERNET Box 531, 371 23 Karlskrona 0455-33 49 40 0455-805 70 202100-4276 registrator@bkn.se www.bkn.se

Läs mer

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal 2014-03-10 Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer

Läs mer

Några ord om att bo i bostadsrätt

Några ord om att bo i bostadsrätt Några ord om att bo i bostadsrätt 2 3 Ditt boende, vår angelägenhet Att köpa ny bostad är ett stort beslut och det finns naturligtvis mycket att ta ställning till. Genom den här broschyren vill vi på NCC

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 18 OKTOBER 2018 DNR 45/18 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen Ida Westerholm Saken Skadestånd BESLUT Mäklaren rekommenderas att betala 24 085 kr till NN. YRKANDE

Läs mer

Vad innebär det att bo i bostadsrätt?

Vad innebär det att bo i bostadsrätt? Vad innebär det att bo i bostadsrätt? Vad är en bostadsrätt? Äger jag min lägenhet? Många som köpt en bostadsrätt tror också att de äger lägenheten. Onekligen lätt att tro, med tanke på priset man får

Läs mer

Organisera byggandet smartare och få lägre boendekostnader. Kanske genom bygg- & bogemenskaper?

Organisera byggandet smartare och få lägre boendekostnader. Kanske genom bygg- & bogemenskaper? Organisera byggandet smartare och få lägre boendekostnader. Kanske genom bygg- & bogemenskaper? Fredrik von Platen, Arkitekt SAR/MSA Bostadssakkunnig SPF seniorerna FD. tf. generaldirektör BOVERKET Bostadsbyggande,

Läs mer

Information från styrelsen till medlemmarna i HSB Brf Kantarellen 11. Projektutgifter och lån

Information från styrelsen till medlemmarna i HSB Brf Kantarellen 11. Projektutgifter och lån Kronor Information från styrelsen till medlemmarna i HSB Brf Kantarellen 11 Styrelsen vill med denna rapport redovisa de ekonomiska och finansiella delarna av beslutet om stambyte med flera åtgärder. Delar

Läs mer

Swedbank Boindex kvartal

Swedbank Boindex kvartal Swedbank Boindex kvartal 4 2018 Vad är Swedbank Boindex? Swedbank Boindex syftar till att mäta köpkraften vid förvärv av småhus och bostadsrätter. Vårt index når 100 då 30 procent av disponibel inkomst

Läs mer

Om ungas sparande och boendefinansiering Bofrämjandet

Om ungas sparande och boendefinansiering Bofrämjandet Om ungas sparande och boendefinansiering Bofrämjandet Ingela Gabrielsson privatekonom Nordea 2018-05-15 Så ser vi på ungas sparande från olika perspektiv och det börjar redan i späda år där nyblivna föräldrar

Läs mer

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin.

56 % NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN. eller mer än varannan ung vuxen saknar egen bostad. Det är den högsta uppmätta andelen någonsin. HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM NÅGRA SIFFROR OM BOSTADSMARKNADEN 30 000 bostäder har byggts de senaste 5 åren. 75 000 hade behövts för att motsvara befolkningsökningen. 56 % eller mer än varannan

Läs mer

Marknadsförutsättningar STORSTOCKHOLM

Marknadsförutsättningar STORSTOCKHOLM 12 februari 2014 Marknadsförutsättningar STORSTOCKHOLM Totalt finns cirka 1 000 000 lägenheter i StorStockholm 50% är hyresrätter 50% är bostadsrätter Hyresrätterna ägs av privata eller kommunala aktiebolag

Läs mer

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal 1(7) Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer och under vilka förutsättningar dessa ska få genomföras.

Läs mer

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Till boende i Styrelsens förslag till beslut gällande motionen Ny typ av finansiering Bakgrund För tre år sedan gjorde vi en utredning om att lösa föreningens lån. Det vi kom fram till då var att vi skulle

Läs mer

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst Om oss Var med i Hyresgästföreningen lättläst Om Hyresgästföreningen I den här broschyren kan du läsa om Hyresgästföreningen. Vi berättar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Ring oss på telefon

Läs mer

Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv.

Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv. Ett tryggt sätt för dig att få ett rikare liv. Hypotekspension så fungerar det. Med Hypotekspension kan du få loss pengar ur värdestegringen på din bostad och ändå bo kvar. Ing-Britt är äntligen på väg

Läs mer

Amorteringskravet har minskat hushållens skulder Nr 10

Amorteringskravet har minskat hushållens skulder Nr 10 FI-analys Amorteringskravet har minskat hushållens skulder Nr 1 6 april 217 Sammanfattning Har amorteringskravet haft några effekter på hushållens beteenden? Det är ämnet för denna FI-analys. Vi undersöker

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige

Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige En jämförelse av taxeringsvärden och hur de speglar marknadsvärdet för småhus och bostadsrätter i Sverige 2000-2009. På uppdrag av Villaägarna WSP

Läs mer

Ekonomin i fokus. Ämnen under kursen. Målsättning 2015-09-01. Välkomna!

Ekonomin i fokus. Ämnen under kursen. Målsättning 2015-09-01. Välkomna! Ekonomin i fokus Välkomna! Ämnen under kursen Vad är en bostadsrättsförening? Årsredovisningen Hur fungerar ekonomin? Bokslutsdispositioner: Avskrivningar och fonderingar Går det att påverka ekonomin?

Läs mer

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Personligare hem Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Nu gör vi det enklare för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda

Läs mer

Den svenska bolånemarknaden

Den svenska bolånemarknaden Den svenska bolånemarknaden 4 APRIL 218 4 april 218 Dnr 18-3193 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 Syfte och datamaterial 4 SVENSKA BOLÅNETAGARE 8 Belåningsgraden fortsatte minska 8 Högre skuldkvot 217

Läs mer

Att köpa bostadsrätt INTRESSEANMÄLAN FÖRHANDSBOKNING BESLUT OM PROJEKTSTART

Att köpa bostadsrätt INTRESSEANMÄLAN FÖRHANDSBOKNING BESLUT OM PROJEKTSTART Att köpa bostadsrätt Att köpa bostadsrätt är för de flesta människor en av de största affärerna i livet. Det är många nya begrepp att sätta sig in i såsom bokningsavtal, upplåtelseavtal, slutbetalning

Läs mer

Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent

Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent Göra beräknar med promille och ppm 1. En person med 4,8 liter blod i kroppen har en alkoholhalt i blodet som är 0,25 promille. Hur många centiliter alkohol

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL PERSONLIGARE HEM Vi gör det enkelt för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda lägenheten

Läs mer

Vargbacken- Hur går vi vidare

Vargbacken- Hur går vi vidare Vargbacken- Hur går vi vidare Ingarö Seniorboende Kooperativ Hyresrättsförening Programskede Efter att detaljplanen vann laga kraft i september 2015 är programfrågorna väsentliga Finansieringsförutsättningarna

Läs mer

RIKTLINJER OCH BUDGET 2014

RIKTLINJER OCH BUDGET 2014 RIKTLINJER OCH BUDGET 2014 VERKSAMHETENS HUVUDSAKLIGA INRIKTNING 2014 Styrelsen räknar med att 2014 kommer att präglas av ett medelstort underhållsprojekt, trapphusrenoveringen och arbetet med energisparfrämjande

Läs mer