VARUMÄRKET VÄRMDÖ. Foto: Björn Terring/Link Image

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARUMÄRKET VÄRMDÖ. Foto: Björn Terring/Link Image"

Transkript

1 VARUMÄRKET VÄRMDÖ. Foto: Björn Terring/Link Image

2 VARUMÄRKET VÄRMDÖ Projekt: Värmdö Varumärkesplattform Skapat av: Magnus Thorén och Ylva Ytterborn, Rewir Datum: 2 september 2011

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Sammanfattning 4 Bilden av Värmdö 5 Utvecklingsprocessen 7 Politiska utgångspunkter 10 Varumärkesplattformen 11 Grafisk profil 16

4 INLEDNING BAKGRUND OCH SYFTE Kommunikationsenheten i Värmdö kommun fick i december 2009 i uppdrag av kommunstyrelsen att under budgetåret 2010 utveckla en varumärkesplattform för Värmdö utifrån följande syfte: Få ett styrmedel för att konsekvent och långsiktigt stärka bilden av vad platsen Värmdö står för Bidra till samsyn, identitet och stolthet hos platsens aktörer samt skapa en tydlig, enhetlig och attraktiv profil utåt. Den här rapporten åskådliggör resultatet av processen och vad vi baserat våra slutsatser på. Den beskriver också själva varumärkesplattformen samt varumärket Värmdös grafiska profil. Ansvarig för arbetet har varit Kenneth Norberg, kommunikationschef Värmdö kommun. Som extern processledare och rådgivare har varumärkesbyrån Rewir anlitats. BETYDELSEN AV ETT PLATSVARUMÄRKE Ett platsvarumärke är ett koncentrat av platsens upplevda konkurrensfördelar och kulturella identitet. Enkelt utryckt är det de känslor som platsens namn väcker hos människor. Varumärkets attraktionskraft påverkas av platsens tillgångar och allt som händer och sker på platsen. I Värmdö finns flera starka destinationer, attraktioner, tillgångar och individer (flera av dem med egna varumärken) som bidrar till att skapa en positiv bild av platsen och som förstärker Värmdös rykte. Värmdös platsvarumärke ska lyfta fram de gemensamma värden som gör platsen attraktiv och som särskiljer Värmdö från liknande platser i Stockholmsregionen. I denna rapport förklaras de gemensamma värden som ligger till grund för hur vi vill uppfattas av besökare, boende och näringsidkare för att skapa förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling och tillväxt. En ambition är att den framtagna varumärkesplattformen ska fungera som vägledning för enhetlig omvärldskommunikation och ge en sammanhållande kraft till att Värmdös politiska vision för 2030 förverkligas. Värmdö ska vara en tydlig och attraktiv plats i människors medvetande.

5 SAMMANFATTNING Värmdö är en sjudande mötesplats i en av världens mest dynamiska storstadsregioner. Här bryts Stockholms arkitektur och folkliv mot havets sälta och lugn. Här finns fler öar, skär och broar än någon annanstans i landet. Här vimlar det av entreprenörer som satsar själ och hjärta för att skapa en bättre vardag. Och här finns nyskapande projekt som utvecklar både bostads- och arbetsmarknaden. Och inte minst finns här en kraft i stoltheten att vara en del av Stockholm skärgård. Det innebär att Värmdö har växtmån för alla sorters människor, organisationer och företag som bär på starka visioner. Den framtagna varumärkesplattformen uttrycker de särarter och konkurrensfördelar som bör förvaltas och vidareutvecklas för att ytterligare stärka varumärket Värmdö. Plattformen ska fungera som vägledning för enhetlig omvärldskommunikation och ge kraft till förverkligande av Värmdös politiska vision 2030 Skärgårdens mötesplats. Värmdös varumärkesplattform innehåller följande huvudbegrepp: Kärnvärden: Stolt Medveten Nyfiken Löfte: Urban skärgårdsidyll Position: Stockholm stoltaste skärgård. Kommunikativ målgrupp: Medveten storstadsmänniska med en livsstil som kännetecknas av en aktiv medveten vardag. Varumärket Värmdös visuella identitet beskrivs under avsnittet grafisk profil, sidan 16 i denna rapport.

6 BILDEN AV VÄRMDÖ UPPLÄGG AV IMAGEMÄTNING En viktig utgångspunkt i varumärkesarbetet är insikten om hur varumärket Värmdö uppfattas. För att mäta kännedomen om Värmdö och få insikt i vilka värden och associationer som kopplas till Värmdö genomförde Rewir en imagemätning under perioden 15 november 13 december Undersökningen utformades för att kunna göra jämförelser mellan olika målgruppskategorier samt kunna göra uppföljande mätningar i framtiden. Genom ett obundet slumpmässigt urval medverkade personer (18 65 år) i en webbaserad enkätstudie. Urvalet var kvoterat för att vara representativt för följande tre målgruppskategorier: boende Värmdö boende i region Stockholm boende i region Stockholm med tillgång till fritidshus på Värmdö. KÄNNEDOM OM VÄRMDÖ Undersökningen visar att de flesta Stockholmare känner till Värmdö men att kunskapen om Värmdö är låg. Nästan 62 % av Stockholmarna anser sig känna till Värmdö ganska eller mycket dåligt. Undersökningen visar också att det är relativt få Stockholmare som förknippar skärgårdsöar som Sandhamn, Grinda och Möja med Värmdö. Sandhamn är däremot en plats som de främst kopplar till Stockholms skärgård. MÅLGRUPPERNAS BILD AV VÄRMDÖ De direkta associationerna till Värmdö är starkt förknippade med Skärgård (natur, vatten och bad) och Gustavsberg (bruksort och porslin). Det som upplevs unikt med Värmdö är framförallt närheten till både naturen och möjligheterna som Stockholm erbjuder. Samtliga målgrupper har mycket positiva känslor till Värmdö. Värmdö upplevs exklusivt och attraktivt. Värmdöborna själva anser sig priviligerade som bor i åtråvärda Värmdö. De är mycket stolta över Värmdö och skulle gärna rekommendera andra att flytta dit. De övergripande resultaten i underökningen påvisar likartade uppfattningar om Värmdö hos alla de tre målgrupperna. Det som skiljer dem åt är ju närmare relation man har till Värmdö desto starkare tenderar de positiva känslorna att ge sig till känna. Stockholmarna upplever Värmdö mer stillsamt och lantligt än fritidshusägarna som upplever Värmdö något mer urbant, spännande och unikt.

7 SLUTSATSER AV IMAGEMÄTNINGEN Följande slutsatser har stor varumärkesstrategisk betydelse och kommer att påverka varumärkesplattformen som presenteras senare i rapporten. 1. Värmdö består av en rad välkända och separat starka varumärken som skärgårdsöarna Sandhamn, Möja, Grinda med flera, men som i ringa utsträckning förknippas med att vara en del av Värmdö. Varumärket Värmdö bör inkludera den gemensamma styrkan i alla dessa attraktiva platser. 2. Det som upplevs som mest unikt och attraktivt för Värmdö är närheten till både natur och storstad. Möjligheterna att kombinera storstadsliv med ett rikt naturnära fritidsliv är det som skapar en attraktiv livsmiljö. Livsstilsvärden bör därför prioriteras i varumärkesplattformen. 3. Värmdöborna är mycket stolta över att bo i Värmdö vilket bör bejakas i varumärkets strategiska omvärldskommunikation. 4. Värmdö förknippas främst med skärgård eller Gustavsbergs brukshistoria vilket innebär en varumärkesstrategisk utmaning kring hur dessa dimensioner ska förhålla sig till varandra i varumärkesplattformen.

8 UTVECKLINGSPROCESSEN FÖRSTUDIE Varumärkesprocessen inleddes under sommaren 2010 med ett insiktsarbete i syfte att analysera förutsättningar och utgångspunkter för platsvarumärket Värmdö. I förstudien intervjuades ett urval av chefstjänstemän, politiker och näringslivsrepresentanter om upplevda utmaningar och förväntningar på en varumärkesprocess. Olika befintliga kommunala styrdokument analyserades i syfte att klargöra den långsiktiga politiska visionen för Värmdö och innebörden av mandatperiodens inriktningsmål (se nedan under rubriken Politiska utgångspunkter). I förstudien ingick också ett antal arbetsmöten med Värmdö kommuns kommunikationschef, näringslivschef och utvecklingschef. EN BRED FÖRANKRING Arbetet med att utveckla varumärket Värmdö har varit brett orienterat. Tre workshops med en referensgrupp om cirka 70 personer i en mix av representanter för Värmdös föreningsliv, näringsliv och politik har genomförts. Medborgarna i övrigt har varit involverade i processen genom en medborgarpanel om drygt 100 personer. Panelen har via webbenkäter fått tycka till om slutsatser från seminarierna med referensgruppen. Ansvarig för varumärkesarbetet har varit Kenneth Norberg, kommunikationschef i Värmdö kommun. Till sin hjälp har han haft en projektgrupp bestående av Lars Fladval (utvecklingschef), Lars Berlin (näringslivschef) och Sara Funke (kommunikatör/projektledare). Magnus Thorén och Ylva Ytterborn från Rewir har fungerat som externa processledare och rådgivare. Projektgruppen har under hela processen inhämtat synpunkter och haft regelbundna avstämningar med en beslutande styrgrupp bestående av representanter från respektive politisk majoritet och politisk opposition, kommunledning, närings- och föreningsliv samt besöksnäring. Styrgruppens huvudroll har varit att fatta inriktningsbeslut utifrån projektgruppens föreslagna vägval.

9 UPPLÄGG AV WORKSHOPS MED REFERENSGRUPPEN Värmdös varumärkesplattform som åskådliggörs i det här dokumentet har arbetats fram av projektgruppen i samverkan med ovan beskrivna referensgrupp. Innehållet i plattformen baseras bland annat på slutsatser från de tre workshops som genomfördes med referensgruppen. Upplägget vid dessa tre tillfällen var följande: Workshop den 14 december 2010, Djurönäset konferenshotell Här fick referensgruppen möjlighet att värdera imagemätningens resultat mot Värmdös upplevda identitet i nuläget. Utifrån olika målgruppskategorier diskuterades styrkor och svagheter i Värmdös identitet. Workshop den 25 januari 2011, FågelbroHus Denna workshops inriktades på hur vi vill att Värmdö ska uppfattas och vad som skapar framtida attraktionskraft. Workshop den 22 februari 2011, Siggesta Gård Under den sista workshoppen fick referensgruppen diskutera och föreslå särskiljande kärnvärden som är attraktiva och realistiska ur ett framtidsperspektiv. SLUTSATSER VÄRMDÖS IDENTITET En av de summerande slutsatserna av insiktsarbetet är att Värmdös identitet förenklat kan sammanfattas i beskrivningen av Värmdö som en småskalig mångfald som ser positivt på framtiden och tar kraft ur historien och de naturliga förutsättningarna för att utveckla framtiden. Nedanstående attribut har fastslagits som kännetecken för Värmdös identitet.

10 SLUTSATSER VÄRMDÖS ÖNSKVÄRDA PROFIL En annan summerande slutsats av insiktsarbetet är att de attribut som ska känneteckna Värmdö och som ska driva utvecklingen av Värmdö, bottnar i att Värmdö är placerat mitt i Stockholms skärgård med närhet till både storstad och natur. Här möts kontraster både avseende människor, destinationer, bebyggelse och natur. Möten mellan olika karaktärer skapar kreativitet som bidrar till fortsatt tillväxt och nya etableringar och turistattraktioner. Den gemensamma nämnaren för alla karaktärer är stoltheten i att tillhöra Stockholms skärgård. Stockholms skärgård kan därför betraktas som en kommunikativ arena för platsvarumärket Värmdö. Tre dimensioner på denna arena är hörnstenarna som bygger upp attraktionskraften i varumärket Värmdö. Det är dynamiken och samspelet mellan dessa dimensioner som gör Värmdö unikt och attraktivt. Kombinationen möjliggör och attraherar en livsstil som präglas av en aktiv medveten vardag.

11 POLITISKA UTGÅNGSPUNKTER VÄRMDÖS VISION 2030 SKÄRGÅRDENS MÖTESPLATS Visionen är utgångspunkten för kommunens mål- och budgetprocess. Det finns därför ett samband mellan visionen, inriktningsmål och översiktsplan vilket ger en stabil grund för ett starkt platsvarumärke. Visionen indikerar att den framtida livsmiljön ska präglas av: Närheten till naturens skönhet samtidigt som man är del av världens mest dynamiska storstadsregion. Närheten ska förstärkas av att befolkningen bor och verkar i pulserande lokalsamhällen präglade av det hantverksmässiga kulturarvet och attraktiv arkitektur. Mångfalden av människor i pulserande lokalsamhällen ska utgöra drivkraften för utvecklingen av nya näringar i Värmdö. Visionen pekar ut fyra prioriterade tillväxtområden: Ekologisk turism Miljöteknik Kultur Kunskapsnäring ÖVERSIKTSPLAN Översiktsplanen har fokus på förtätning av lokalsamhällena genom planering av bostäder med olika upplåtelseformer. Mellan de förtätade lokalsamhällena ska gröna kilar bevaras för att skapa närhet till naturen. Översiktsplanen indikerar också en utveckling av hamnområdena i de så kallade replipunkterna till skärgården. KOMMUNENS INRIKTNINGSMÅL Ett hållbart Värmdö är ett av inriktningsmålen. Det förtydligas med att Värmdö ska vara en attraktiv kommun att vistas och arbeta i. Värmdö erbjuder ett liv med både natur, skärgård och pulserande lokala samhällen med närhet till Stockholm. Ett annat inriktningsmål är kunskap för livet och arbetslivet vilket förtydligas med en stark arbetsmarknad där allas förmåga tas tillvara. Särskilt entreprenörer och kreatörer välkomnas till ett grönt entreprenörskap.

12 VARUMÄRKESPLATTFORMEN INNEBÖRD OCH FÖRKLARING En varumärkesplattform uttrycker vilka värden eller drivkrafter som gör platsen åtråvärd i jämförelse med konkurrerande platser. Den uttrycker de särarter och konkurrensfördelar som bör förvaltas och vidareutvecklas för att ytterligare stärka varumärket. Kraften i varumärket Värmdö uppnås genom ett brett engagemang av platsens olika aktörer. Varumärkesplattformen ska därför ses som ett verktyg som i olika samverkansprojekt bidrar till fokusering på de värden som utvecklar Värmdö till ett attraktivt platsvarumärke. Värmdös varumärkesplattform innehåller följande huvudbegrepp: Varumärkeslöfte: Det som platsen lovar att leverera och det som alla aktiviteter ska värderas mot för att vi ska bli trovärdiga. Kärnvärden: De värden/dimensioner som vägleder oss att uppfylla löftet och som inspirerar inriktningen på olika projekt som driver varumärket. Position: Hur platsen relateras och betraktas i jämförelse med andra platser. Ofta uttryckt i en kommunikativ devis för att skapa en mental igenkänning i omvärldens medvetande. Kommunikativ målgrupp: Den kategori människor som främst attraheras av Värmdös varumärkeslöfte. Den kommunikativa målgruppen utgör en grund för hur varumärket ska kommuniceras och uttryckas i bild och text. VARUMÄRKESLÖFTE Värmdös varumärkeslöfte är: Urban skärgårdsidyll Det som platsen Värmdö utlovar är mötet mellan en genuin stolt skärgårdsidyll och en urban livsstil. Det är kontrasterna dem emellan som förhöjer attraktionskraften i Värmdö. Begreppet Urban syftar på den livsstil som stimuleras av storstadens mångfald och dynamik. Urbana människor är vana att kunna välja ur ett stort utbud av upplevelser. De är därför medvetna om detaljer som skapar upplevelser. De inspireras av interaktion mellan människor.

13 I den urbana världen smälter konsument- och producentrollerna samman, fritidsintressen och arbete går ihop. Platsens möjligheter ger näring åt nytänkande och stimulerar framväxten av visionen Värmdö Skärgårdens mötesplats. Begreppet Skärgårdsidyll speglar de positiva känslor som skapas av: Den fria naturen med skog, ängar, hav, kobbar och skär. Det vilda djurlivet i hav och på land. Det historiska arvet från brukssamhället med allt från porslinstillverkning till konsthantverk. Livet och miljöerna i de traditionella skärgårdssamhällena. Summerat kan löftet uttryckas med följande beskrivning: På Värmdö kan storstadsmänniskan kombinera en urban livsstil med genuin skärgård. Här möts eldsjäl och entreprenör, stad och land, konst och design, arbete och fritid i en dynamisk kontrast. Vi vårdar våra naturtillgångar lika ömt som vi uppskattar innovativa lösningar för att leva och verka i ett urbant samhälle. Värmdö har det bästa av två världar, och det gör oss stolta, medvetna och nyfikna. För att långsiktigt vårda trovärdigheten och attraktionen i varumärket Värmdö medför löftet Urban skärgårdsidyll: Krav på en varsam och hållbar exploatering samt bevarande av vilda och orörda ytor som ger möjlighet till rekreation och aktivt fritidsliv. Skapande av mötesplatser där olika intressenter kan ge inspiration till nytänkande och utveckling. En medveten stadsplanering med omtanke för det estetiska, det sinnliga och det intellektuella. En besöksnäring som skapar unika upplevelser utifrån insikten vad den urbana besökaren efterfrågar.

14 KÄRNVÄRDEN De värden/dimensioner som vägleder oss att uppfylla löftet Urban skärgårdsidyll och som inspirerar inriktningen på olika projekt som driver varumärket är: Betydelsen av Stolt Begreppet har fler bottnar. Det står för stolthet över platsens unika karaktär och skarpa kontraster. Det står också för känslan av utvaldhet hos boende och sommargäster. Att vara stolt är att göra anspråk på att Värmdö är sinnebilden för en genuin skärgård. Att vara stolt är också frukten av att vara en del av Värmdö som plats och företeelse. Stoltheten föder en hjärtlig självsäkerhet, som full av tilltro till sitt rika erbjudande, bjuder in andra att dela upplevelsen. Betydelsen av Medveten Begreppet är sammansatt. Det står för reflektion och kunnande i förhållande natur och människa, och det står för ett kvalitetsmedvetande ur ett estetiskt perspektiv. Att vara medveten är att sträva efter en balans mellan ekologi, ekonomi och etik. Att vara medveten är också att sträva efter estetik, skönhet och konst. Medvetenheten kräver kunskap om hur Värmdös unika naturvärde och estetiska tradition ska tillvaratas för att förstärka attraktionskraften för den urbana människan. Betydelsen av Nyfiken Begreppet handlar lika mycket om att bejaka, upptäcka och utforska, som att vara lyhörd, öppen och välkomnande. Nyfikenhet är att vara intresserad av Värmdös inneboende kvaliteter och engagerade i dess möjligheter. Det är att vara nyfiken på människors olika åsikter, drivkrafter och livsförutsättningar och motiverad till korsbefruktande möten. Det är också att vara inställd på samverkan och relationskapande initiativ som en positiv nytänkande kraft. Nyfikenhet kräver ett öppet sinne och en idé om att mötet med andra skapar förutsättningar för utveckling.

15 POSITIONEN Positionen är essensen av kärnvärdena och formulerad som en kommunikativ devis som ska särskilja Värmdö från andra platser i omvärldens medvetanden. Värmdös position är uttryckt som: Stockholms stoltaste skärgård. KOMMUNIKATIV MÅLGRUPP Kännetecknande för platser som varumärken, är att deras målgrupper är många och olika, samt att de i stort sett verkar på tre olika marknader: besöksmarknaden, boendemarknaden och företagsmarknaden. Varumärket Värmdö ska vara attraktivt på samtliga tre marknader men fokus för varumärkesplattformen ska vara den målgrupp som attraheras av möjligheterna i Värmdös livsmiljö. Oavsett om man är boende eller en potentiell inflyttad företagare är det antagligen Värmdö som livsmiljö som utgör den centrala komponenten i varumärkets attraktionskraft. Värmdös livsmiljö attraherar aktiva storstadsmänniskor som ser möjligheter och värden i Värmdös livsmiljö. De har en livsstil som kännetecknas en aktiv medveten vardag. Värmdös kommunikativa målgrupp är: medvetna storstadsmänniskor med en livsstil som kännetecknas av en aktiv medveten vardag. VÄRMDÖ I RELATION TILL SVERIGEBILDEN Värmdö är en del av Stockholms skärgård och deltar i den regionala samverkansorganisationen Stockholm Business Alliance. Därmed omfattas Värmdö av Stockholmsregionens gemensamma varumärke: Stockholm - The Capital of Scandinavia. Värmdö och Stockholm är i sin tur en del av Sverige och omfattas av varumärket Sverige med positionen Progressiv som kännetecknas av de fyra kärnvärdena Nytänkande, Öppenhet, Omtänksamhet och Äkthet.

16 Bilden nedan visar att Varumärket Värmdö harmoniserar med dessa regionala och nationella varumärkesallianser.

17 GRAFISK PROFIL När processen med varumärket Värmdö startades, var uppdraget att ta fram en varumärkesplattform för platsen Värmdö. Platsens varumärke kan betraktas som en gemensamt ägd konceptuell idé, mellan platsens alla aktörer. Därför bör det finnas en fristående symbol/logotyp som kan användas av samtliga aktörer som bidrar till Värmdös attraktionskraft. I juni 2011 beslutades därför att varumärkesplattformen skulle kompletteras med en visuell identitet som kan utgöra grundstommen i all kommunikation för platsvarumärket Värmdö. Här nedan beskrivs varumärket Värmdös grafiska profil samt de varumärkes dimensioner som designprocessen vilar på. Den grafiska profilen tar sin utgångspunkt i dimensionerna:

18 SYMBOL Den nya symbolen består av tre ringar. De står för tre olika dimensioner av Värmdö; vårt unika läge mitt i Stockholms skärgård med flest öar och broar; visionen om att utgöra skärgårdens viktigaste mötesplats samt kombinationen av starka karaktärer och skarpa kontraster. Tillsammans skapar dessa dimensioner en spännande dynamik. BILDSPRÅK I den visuella identiteten ingår även ett nytt, gemensamt bildspråk. Bilderna ska tillsammans visa ett självständigt, modernt och vänligt Värmdö tillåtande men nyfiket, föränderligt men anrikt. Helt enkelt en urban skärgårdsidyll.

19 FÄRGER I den gemensamma visuella identiteten finns också särskilt utvalda färger och typsnitt som gör det lättare att känna igen Värmdö i floden av information och reklam. Färgerna är hämtade från naturens färgspektrum och gjorts i en ljusare sommarton och en mörkare vinterton vilket öppnar för kombinationsmöjligheter som gör att Värmdö kan kommuniceras året runt. Sekundärfärgen svart står för den urbana kontrasten medan ljusblått och rött kan kopplas till vinter och jul.

20 TYPSNITT Typsnittet är Archer vilket kombinerar genuina drag med en modern stil. I en utarbetad grafisk manual för platsvarumärket Värmdö beskrivs mer i detalj riktlinjerna för tillämpning av den grafiska profilen. PROJEKTGRUPP Projektgrupp för det grafiska arbetet har varit: Kenneth Norberg, kommunikationschef, Värmdö kommun. Sara Funke, projektledare, Värmdö kommun Jonas Bergqvist, designer, Rewir Liselott Törngren, copywriter, Rewir Sofia Langheim, produktionsledare, Rewir Magnus Thorén, strategisk rådgivare, Rewir Ylva Ytterborn, projektledare, Rewir

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Följande delar ingår Underlaget: - Varumärke - Identitet - Drivkraft - Personlighet - Vision - Varumärkeslöfte - Logotyp Nacka vatten och

Läs mer

Förord. Maria Lönnbark VD

Förord. Maria Lönnbark VD Varumärkesbok Förord I varje möte med omvärlden bygger vi tillsammans bilden av Folktandvården Gävleborg. För att vi ska kunna skapa en tydlig och attraktiv bild finns en varumärkesplattform som ger oss

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen!

INTRODUKTION. Välkommen att bidra till Östersundspulsen! ÖSTERSUNDSPULSEN INTRODUKTION Vi är många som på olika sätt vill attrahera människor och nya företag till Östersund. Den här handboken är ett stöd för oss i det arbetet genom att den fungerar som vägledning

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer

Östersundsbilden. Varumärkesplattform för platsen Östersund. Version 1, mars 2018

Östersundsbilden. Varumärkesplattform för platsen Östersund. Version 1, mars 2018 Östersundsbilden Varumärkesplattform för platsen Östersund Version 1, mars 2018 Introduktion Vi är många som på olika sätt vill attrahera människor och nya företag till Östersund. Den här handboken är

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Ett Södra Ett varumärke

Ett Södra Ett varumärke Ett Södra Ett varumärke Den här presentationen förklarar arbetet med Södras varumärke per mars 2015 och visar den nya visuella identiteten. För frågor kring varumärket kontakta Annica Gerentz För frågor

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bilden av Älvkarleby. - en varumärkesplattform

Bilden av Älvkarleby. - en varumärkesplattform Bilden av Älvkarleby - en varumärkesplattform Antagen av: Kommunfullmäktige, 2018 04 25 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv, arbetsmarknad och integrationschef

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen 1(5) Datum 2012-08-21 Handläggare Vår Referens Helena Zimmerdahl 469/2010/004.991 1. Varumärkets betydelse En omvärld som präglas av ökande konkurrens och

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Övergripande positionering och kommunikationsplattform 1.0 En gemensam plattform Ett inspirerande styrverktyg för kommunikation: Styra innehåll, verktyg och, partners, kanaler.

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2009-03-31. Dnr 2008-185. Varumärkesplattform för Laholm

TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2009-03-31. Dnr 2008-185. Varumärkesplattform för Laholm TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2009-03-31 Dnr 2008-185 Varumärkesplattform för Laholm Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade i april 2008 att påbörja arbetet med varumärket för

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Karlshamns varumärke. Analys och process

Karlshamns varumärke. Analys och process Karlshamns varumärke Analys och process Vi är Karlshamn. Varför satsa på ett varumärkesarbete? - Förankring ger kraft - Underlätta kommunikationen - Hålla ihop bilden av Karlshamn - Fokus på rätt målgrupper

Läs mer

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-03-28 DNR: 2018-000063 Antagen av kommunstyrelsen den 13 mars 2018. Gäller från och med den 14 mars 2018 tills vidare. Riktlinjer för strategisk kommunikation Innehåll Inledning...

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform

Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform Svensk Friidrott Vår nya varumärkesplattform 1 2 Svensk Friidrott Varumärkesplattform 2014 Bakgrund Svenska Friidrottsförbundet bestämde sig för att utveckla varumärkesplattformen för Svensk Friidrott.

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109

Varumärkesplattform. Antagen i kommunfullmäktige , 109 Varumärkesplattform Antagen i kommunfullmäktige 2015-11-23, 109 Om varumärket Kiruna Kiruna kommuns varumärkesplattform är grunden som den interna och externa kommunikationen vilar på. Vårt agerande, vad

Läs mer

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 1 Framtidsvision Framtidsvisionen är den styrande politikens idé om hur samhället i Nynäshamns kommun har utvecklats fram till 2030. Med visionen vill de styrande partierna

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Bilaga 1 Beslutsförslag Policy för Region Skånes varumärken

Bilaga 1 Beslutsförslag Policy för Region Skånes varumärken Bilaga 1 Beslutsförslag 2012-09-06 Policy för Region Skånes varumärken 1 1. Region Skåne som modermärke I dokumentets första del presenteras resultatet av arbetet att definiera Region Skånes identitet

Läs mer

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige.

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. vision 2022 Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. Vi närmar oss Vision Mölndal 2022 när: Fler än två av tre invånare starkt rekommenderar

Läs mer

Varumärkesplattform. Luleå kommun

Varumärkesplattform. Luleå kommun Varumärkesplattform Luleå kommun 1 Dokumenttyp: Regeldokument Dokumentnamn: Varumärkesplattform Fastställd: 2013-10-28 Giltighetstid: Löpande Dokumentansvarig: Kommunikationschef Senast reviderad: Beslutsinstans:

Läs mer

Varumärkesplattform. Huddinge kommun Varumärkesplattform. Huddinge kommun. Kommunikationsavdelningen

Varumärkesplattform. Huddinge kommun Varumärkesplattform. Huddinge kommun. Kommunikationsavdelningen Varumärkesplattform Huddinge kommun Varumärkesplattform Huddinge kommun Kommunikationsavdelningen ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012 Varumärkesplattform Huddinge kommun Kommunikationsavdelningen och Huddinge

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND

BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND VAD ÄR ETT VARUMÄRKE? Ett varumärke är de värden som en produkt, en organisation eller ett företag som helhet, och dess logotyp, förknippas med. Upplevelsen av

Läs mer

Medarbetare i Norrköpings kommun

Medarbetare i Norrköpings kommun Antagen av personalutskottet den 16 december 2011, KS 2011/0765 Medarbetare i Norrköpings kommun Det goda livet finns i Norrköping en framtidsvision för Norrköping Medarbetarskap gör skillnad! Har du tänkt

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Vår varumärkesstrategi

Vår varumärkesstrategi Vår varumärkesstrategi En fördjupning i den varumärkesutveckling som ligger till grund för vår gemensamma identitet. 02 välkommen! Det här är en fördjupning i hur arbetet med att ta fram en ny identitet

Läs mer

Projekt: Bilden av Gnesta Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 1 april 2011 Beskrivning: Slutrapport

Projekt: Bilden av Gnesta Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 1 april 2011 Beskrivning: Slutrapport Bilden av Gnesta Projekt: Bilden av Gnesta Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 1 april 2011 Beskrivning: Slutrapport Tendensor AB Adress: Gröndalsvägen 19b, 392 36 Kalmar Tel: 0480-40 38 60 E-post:

Läs mer

Förord. Lars Arvidsson Kommunchef Mariestads kommun

Förord. Lars Arvidsson Kommunchef Mariestads kommun Varumärkesplattform Förord I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Mariestads kommun och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas med att skapa en tydlig och attraktiv bild finns denna varumärkesplattform.

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige

STRATEGISKT PROGRAM. Gäller från och med budgetåret Antaget av kommunfullmäktige STRATEGISKT PROGRAM Gäller från och med budgetåret 2017 Antaget av kommunfullmäktige 2015-12-14 PÅ VÄG MOT 2030 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Det strategiska programmet

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Projekt: Varumärket Sunne Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 26 oktober Beskrivning: Slutrapport med varumärkesplattform

Projekt: Varumärket Sunne Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 26 oktober Beskrivning: Slutrapport med varumärkesplattform Varumärket Sunne Projekt: Varumärket Sunne Skapat av: Per Ekman, Tendensor AB Datum: 26 oktober Beskrivning: Slutrapport med varumärkesplattform Tendensor AB Adress: Gröndalsvägen 19b, 392 36 Kalmar Tel:

Läs mer

Greppa Näringen - Varumärkesplattform september 2009

Greppa Näringen - Varumärkesplattform september 2009 - Varumärkesplattform september 2009 Inledning Varumärken Alla varumärken är upplevelser, dvs. de upplevs i människors sinnen. Löfte Särskiljande Upplevelser Ett varumärke är också en garant - ett löfte

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

KONCEPTET VI ÄR VARBERG

KONCEPTET VI ÄR VARBERG KONCEPTET VI ÄR VARBERG DET BÖRJADE MED EN SIFFRA När mätningar av företagsklimatet gav Varberg en låg siffra 2016, började representanter från kommunen och näringslivet ses regelbundet i så kallade näringslivsdialoger.

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

kärnvärden & grafisk profil

kärnvärden & grafisk profil kärnvärden & grafisk profil 1 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens mångfald. Studiefrämjandets vision antagen 2007

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Dnr: KS 16/0035 Antagen av Kommunfullmäktige 51 den 11 maj 2016 www.upplands - bro.se Inledning Innehåll 1 Inledning... 3 2 Övergripande syfte... 4 3 Definitioner... 5 4 Principer för medborgardialog...

Läs mer

Varumärket Laholm. Projekt:!! Varumärket Laholm Skapat av:!! Per Ekman, Geobrands Datum:!! 18 februari 2009 Beskrivning:!! Varumärkesplattform

Varumärket Laholm. Projekt:!! Varumärket Laholm Skapat av:!! Per Ekman, Geobrands Datum:!! 18 februari 2009 Beskrivning:!! Varumärkesplattform Varumärket Laholm Projekt:!! Varumärket Laholm Skapat av:!! Per Ekman, Geobrands Datum:!! 18 februari 2009 Beskrivning:!! Varumärkesplattform Geobrands / Axiro AB Adress:! Smålandsgatan 26, 392 34 Kalmar

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

intryck & avtryck för & av folk

intryck & avtryck för & av folk intryck & avtryck för & av folk Folkets Hus Göteborg Riktning för framtiden Huset Erbjudandet Varumärket Identiteten Platsen Människorna Miljön Kommunikationen VISION Visionen är vår övergripande ledstjärna

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Nu är det dags att vända blad. Lite inspiration för dig som ska hjälpa till att förändra bibliotekets varumärke.

Nu är det dags att vända blad. Lite inspiration för dig som ska hjälpa till att förändra bibliotekets varumärke. Nu är det dags att vända blad. Lite inspiration för dig som ska hjälpa till att förändra bibliotekets varumärke. 2 Vi är kända, men kunskapen om oss måste bli bättre. Kännedomen om biblioteken är mycket

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Skellefteå vår gemensamma identitet.

Skellefteå vår gemensamma identitet. Skellefteå vår gemensamma identitet. Vad är det speciella med platsen Skellefteå? Och varför är den frågan viktig? Det kan du läsa om i den här boken. Den beskriver den bild av Skellefteå som nu ska spridas

Läs mer

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts

Vårt ledningssystem. Där människor och möjligheter möts Vårt ledningssystem Så styr, driver och utvecklar vi verksamheten i Motala kommun för att skapa största möjliga nytta för medborgare och kunder. Där människor och möjligheter möts Introduktion I din hand

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige

falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige falun.se/ Kommunikationsplattform Antagen av kommunfullmäktige 150507 Om kommunikationsplattformen I dag har alla ett varumärke företag, personer, organisationer och så även kommuner. För att bygga ett

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Kinda kommun Styrning och Kvalitet

Kinda kommun Styrning och Kvalitet Kinda kommun Styrning och Kvalitet Diarienummer: Publiceringsdatum: Publicerad: Hemsida, Kindanätet (inom snar framtid) Beslutsfattare: Ledningsgrupp Beslutsdatum: Giltighetstid: Tills vidare Uppföljning:

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01 Örebro Kommunikationsplattform Version 1.2 2015-10-01 Innehåll Inledning................................... 3 Målet med vår marknadsföring....................... 4 Våra kärnvärden...............................

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR HAPARANDA STAD OCH PLATSVARUMÄRKET HAPARANDATORNIO

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR HAPARANDA STAD OCH PLATSVARUMÄRKET HAPARANDATORNIO 1 VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR HAPARANDA STAD OCH PLATSVARUMÄRKET HAPARANDATORNIO 2 Den här varumärkesplattformen för Haparanda stad och platsvarumärket HaparandaTornio är ett styrdokument som ska bidra till

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer.

Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer. Varumärkeshierarki Varumärket är en av de viktigaste tillgångarna för både företag och organisationer. Ett varumärke ska garantera en viss kvalitet och känsla hos allt som bär varumärkets symbol Det är

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer