'Jen - studieanvisningar och inläsningsmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "'Jen - studieanvisningar och inläsningsmaterial"

Transkript

1 'Jen - studieanvisningar och inläsningsmaterial Snart ska klassen ha ett större geografiprov. Det handlar om de nordiska länderna. Till provet ska klassen läsa på i faktahäftet som de har fått utdelat. I det är varje land beskrivet lite kort, det finns en tabell om länderna, en kompassros för väderstrecken och det finns en karta att läsa på. Det finns också en tematisk karta de ska studera. MÅL - Känna till för området relevant namngeografi. (se karta) - Veta hur ländernas flaggor ser ut. - Känna till de största likheterna och olikheterna som finns mellan länderna. - Känna till de viktigaste näringsgrenarna och naturresurserna i länderna. - Känna till typiska geografiska kännetecken för länderna. T ex Finland har väldigt mycket skog eller Danmark är ett lågland. - Känna till hur krafter/processer på jorden formar naturen t ex hur inlandsisen påverkat och kontinentalplattornas rörelser inverkat. - Känna till varför människor bor där de bor i de nordiska länderna. - Veta att uppåt på en karta framför dig är norr ut, nedåt söder, vänster är väster och höger är öster. - Kunna använda sig av väderstrecken när man beskriver sin omgivning eller anger platser på en karta. T ex Norge är Sveriges västra grannland eller Reykjavik är den nordligaste huvudstaden i Norden. - Förstå Golfströmmens betydelse för klimatet i Norden. - Veta ländernas statsskick, valuta, ungefärligt invånareantal, medlemskap i EU Mål hämtade ur läroplanen (Lgr-11) som behandlar arbetsområdet: Eleven har kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur. 1 resonemangen beskriver eleven samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad. Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett fungerande sätt. Eleven har kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. Lycka till med pluggandet!!!

2 Beskrivning av Nordens länder Sverige Sverige är ett ganska långsmalt land och det största landet i Norden. Sverige är bergigt i nordväst där bergskedjan Skandema finns våra fjäll. Den högsta toppen heter Kebnekaise. Sveriges bergkedja är inte speciellt hög det beror på att den bildades för jättelänge sedan och genom att många inlandsisar samt väder och vind under flera årtusenden slipat ned bergen så är de rundade och inte så höga. 1 söder är det mer slätt och där finns det mycket jordbruk, precis som på slätterna kring de 2 stora sjöarna Vänern och Vättern. Sverige har också väldigt mycket skog. Sverige har många älvar och därför har landet en utbyggd vattenkraft som ger el. Sveriges 2 största öar heter Öland och Gotland. Sverige har landgräns till 2 länder Norge i väster och Finland i öst. I norra Sverige och i norra Finland och Norge lever det samer. De arbetar traditionellt med renar. Detta område i norra delarna av Norden och delar av Ryssland kallas Såpmi. Råvaror och naturresurser skog, järnmalm, kopparmalm, vattenkraft, jordbruksmark. Sverige producerar mycket trävaror brädor, möbler, men också pappersmassa. Man är också duktiga på bilindustri, mobiltelefoner, datorer och flygplan. I Sverige fram för allt i Småland är man också duktiga på att tillverka glas. Till Sverige kommer det också många turister. Det finns mycket orörd natur i Sverige som lockar hit besökare. Klimatet i Sverige är skiftande eftersom det är ett så långsmalt och stort land. 1 norr är det kallt på vintern medan det är mildare vintrar i söder. Utmed kusterna i söder är det svala somrar och milda vintrar kustklimat. Golfströmmen påverkar klimatet i Sverige. Norge Norge är också ett långsmalt land. Landet har en mycket lång kust till Norska havet som är en del av Atlanten. Ute i havet går den varma havsströmmen Golfströmmen som för med sig varmare vatten söderifrån. Golfströmmen gör att klimatet i Norge och i hela Norden mildare än vad det egentligen borde vara. Det varmare vattnet i strömmen värmer upp luften och gör att man faktiskt kan bo här året om. Utan den skulle det vara mycket svårare. 1 Norges inland däremot kan det vara riktigt kallt på vintern. Det regnar mycket i Norge det beror på att fuktig luft kommer in över landet från Atlanten. Hälften av Norge består av fjäll. Galdhöpiggen heter den högsta toppen. Norge har inte så mycket sjöar, men många smala, djupa havsvikar som skär in i landet s k fjordar. Detta är tydliga spår av inlandsisarnas framfart. Inlandsisarna har gröpt ur stora dalar mellan bergen och bildat dessa djupa havsvikar in i landet. Norge har likt Sverige stora skogar. Grannländerna är Sverige, Finland och Ryssland.

3 Ögruppen Svalbard långt norrut - tillhör också Norge. Råvaror och naturresurser olja, naturgas, fiske, forsande vatten Norrmännen framställer fram för allt olja och naturgas från fyndigheter i Nordsjön. Man är också beroende av den stora fiskeindustrin. Det är naturligt att man arbetar mycket med fisket eftersom man har så mycket kust. Eftersom man också har mycket skog tillverkar man mycket av trä papper och andra trävaror. Även i Norge turistar många varje år. Island Island är en ö ute i Atlanten och har därmed ingen landgräns till något annat land. Island ligger ca 100 mil från väster om Norge. Det är ganska kallt i inlandet på Island på vintern och det är mildare ute vid kusterna. Ön har inga skogar och består mest av berg. Klimatet är fuktigt och det regnar mycket. Golfströmmen värmer också upp luften för islänningarna så att det blir ett mildare klimat och gör så att de flesta hamnarna är isfria under vintern. Det är vulkanisk aktivitet på ön ca 30 aktiva vulkaner och den största vulkanen heter Hekla. Island är bildat mellan 2 kontinentalplattor genom att lava genom årtusenden strömmat upp ur sprickan mellan plattorna och sedan stelnat. Därför är det hela tiden vulkanisk aktivitet där och varma källor finns. Island är känt för sina sprutande varma källor som kallas geijsrar. Råvaror och naturresurser fiske, varma källor (= billig el), vattenkraft, betesmark Man är väldigt beroende av fisket på Island. Man säljer mycket fisk och har stora industrier som bearbetar fisk på olika sätt t ex fiskrenserier och konservfabriker. Det finns också mycket får på ön. Köttet och produkter gjorda av ull kan man sedan sälja till andra länder. Man framställer mycket aluminium här också eftersom man har tillgång till billig el och aluminiumframställning kräver mycket el. Danmark Danmark är det sydligaste landet i Norden och har endast landgräns till Tyskland. Det är också det minsta landet. Danmark är ett ganska platt lågland som främst består av den stora halvön Jylland. Övriga Danmark består av större och mindre öar. Den största höjden på Danmark är endast ca 170 m hög. Man kan säga att Danmark har ett milt havsklimat med milda vintrar och ganska svala somrar. Det är också väldigt blåsigt på många ställen i Danmark. Världens största ö Grönland tillhör Danmark, men räknas inte in i världsdelen Europa utan till Nordamerika. Ögruppen Färöarna hör också till Danmark, men den har likt Grönland stort självstyre. Råvaror och naturresurser naturgas, åkerjord, betesmark, fiske och vindkraft.

4 I Danmark arbetar man mycket med sådant som kommer från jordbruket. Mejerier och slakterier finns det gott om och andra livsmedelsindustrier. Det blåser mycket utmed kusterna så då är det naturligt i Danmark att satsa på vindkraft, men de har likt Norge också naturgasutvinning i Nordsjön. I Danmark är man också duktiga på att brygga öl. Lego är en känd exportvara. Finland Finland är det landet som ligger längst österut i Norden. Den längsta landgränsen har Finland till Ryssland i öster, men landet gränsar också till Norge, Sverige och över Finska viken till Estland. I Finland finns det otroligt mycket skog 2/3 (två tredjedelar) av Finland består av skog. Det finns också mycket sjöar i Finland. Därför kallas landet De tusen sjöarnas land. Det är inte så bergigt i Finland det är mestadels ett kulligt lågland. Det är inlandsisen som genom årtusendena gröpt ur landet så det bildats sjöar och slipat ned bergen så att de inte längre är så höga. Klimatet i Finland är ganska milt trots att landet ligger så långt norrut. Det är Golfströmmen som värmer luften. Men ibland kan det bli riktigt kallt. Då blåser det in kall luft från nordost från Sibirien. Årstiderna är ganska tydliga här. På vintern kommer det snö och blir kallt, sommaren är sval utmed kusterna och varmare i inlandet. Ögruppen som bildar gräns mellan Östersjön och Bottenhavet, mellan Sverige och Finland kallas Åland. Den tillhör Finland, men de har stort självstyre där. Råvaror och naturresurser framförallt skog. Skogen är så klart jätteviktig för landet, men viktigast är metallindustrin. Man tillverkar bl a traktorer och skogsmaskiner men också pappersmassa, trävaror och möbler. Man är också duktiga på att göra stora båtar såsom isbrytare och färjor. Mobiltelefonbolaget Nokia är finskt och man är också en stor tillverkare av glas, porslin och keramik.

5 0 Ej Skriv jämförelsemeningar. Titta på befolkningskartorna och skriv jämförelsemeningar om länderna. Använd ord som mer, mindre, mest, tätbefolkat, glest befolkat, kust, inland, huvudstad/städen Befolkn n gstäthet Invånare per km 1-4 inv/km' 5-25 nv/km' ing/ km' ilzem invikm' mer än 1000 nv/km' N000p BARE TS HAV _.; Akureyri Keflavik REYKJAVIK is LAN D %. ingve 2000 Vatnajökull 250 km NORDSJÖN i Esbjerg,. koget --n 4.41boii- 491 Kattegatt Jyllarid p13 5,14 -bils KÖPFJSIVW Leficljilse :i and 125 km " k B0 250 km 250 km Detta är tematiska kartor som handlar om befolkningstäthet. Nedan följer jämförelsemeningar som man kan skriva till dessa kartor. Ni ska till provet kunna göra egna jämförelser mellan kartor eller diagram. - I huvudstadsområdena i varje land är det tätbefolkat, samt vid kusterna och kring andra vatten. - I Danmark bor man tätare över hela landet än i de andra länderna. - Island är mest glesbefolkat. - Där naturen består av mycket skog och berg bor det få människor. - Längst norrut där det är kallast bor det minst antal människor.

6 Sverige Norge Danmark Finland Island Valuta Folkmängd Storlek Huvudstad Svenska kr Norska kronor Danska kronor Euro Isländska kronor Ca 9,5 milj Ca 5 milj Ca 5,6 milj Ca 5,4 milj Ca km km km km km2 Stockholm Oslo Köpenhamn Helsingfors Reykjavik Andra städer: Andra städer: Andra städer: Andra städer: Malmö, Tammerfors, Göteborg Åbo, Vasa Bergen, Stavanger, Trondheim Odense, Helsingör, Roskilde Näringsgrenar och Naturtillgångar Skog, malmer, industrier, vattenkraft Olja, naturgas, fiske, skog Jordbruk, fiske, vindkraft, naturgas, livsmedelsindustri Skog, metallindustri, varvsindustri, mobiltelefoni Fiske, fårskötsel aluminiumtillverkning, varma källor = billig elkraft Statsskick EU Monarki Monarki Monarki Republik Republik Ja Nej Ja Ja Nej Flagga Känt för Högsta berget Kebnekaise 2114m Företag som Volvo, SAAB och Sony Ericsson har sitt ursprung i Sverige Samer finns i norr. Statoil kommer från Norge Är känt för sina många fjordar. Samer finns i norr. Lego, ölbryggerier Färöarna och Grönland tillhör Danmark Högsta berget Haiti 1328 m Sauna = bastu Nokia De tusen sjöarnas land Ögruppen Åland tillhör Finland Samer finns i norr. Geijsrar = sprutande varma källor. Aktiva vulkaner Hekla är en känd vulkan Vatnajökull är en stor glaciär på Island N NORR Grönlands flagga NO NORDOST II Samernas flagga V VÄSTER Ö ÖSTER, OST Ålands flagga SV SYDVÄST SO SYDOST Färöarnas flagga SÖDER

7 21 \J Länder Vatten 1. Finland 2. Sverige 3. Island 4. Danmark 5. Norge Städer 11. Östersjön 12. Nordsjön 13. Finska viken 14. Öresund 15. Atlanten 16. Bottenhavet 17. Skagerrak 18. Kattegatt 6. Reykjavik 19. Bottenviken 7. Oslo 20. Norska havet 8. Köpenhamn 21. Barents hav 9. Helsingfors 10. Stockholm Öar och ögrupper 22. Lofoten 23. Nordkap 24. Åland 25. Färöarna 26. Bornholm

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här växer bok, ek och andra lövträd.

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här växer bok, ek och andra lövträd. VÅRT EUROPA - NORRA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner. Europa består av nästan femtio länder. Mer än hälften är med i den Europeiska unionen,

Läs mer

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9

Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Europa - vår egen världsdel GRUNDBOKEN sid. 5-9 Våra världsdelar och kontinenter 1. Hur många är de stora kontinenterna och vad heter de? 2. Hur många världsdelar finns det? 3. Vilka två världsdelar ligger

Läs mer

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter

Norra halvklotet. Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Norra halvklotet Norden Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark Norr om 52:a breddgraden Fyra årstider Vår, sommar, höst och vinter Klimatet Milt Atlanten Golfströmmen Fungerar som en värmebehållare

Läs mer

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd.

Längre söderut i norra Europa är det varmare, jorden bördigare och man får goda skördar. Här trivs bok, ek och andra lövträd. VÅRT EUROPA - NORRA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner. Europa består av nästan femtio länder. Mer än hälften är med i den Europeiska unionen,

Läs mer

Jordklotet GRUNDBOKEN sid. 4

Jordklotet GRUNDBOKEN sid. 4 Jordklotet GRUNDBOKEN sid. 4 Jorden är rund - Jordgloben - Nordpolen och Sydpolen 1. Här ska du rita en egen jordglob med kontinenter och oceaner. Rita även in Nordpolen och Sydpolen. Måla din jordglob

Läs mer

Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi

Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi Enligt Lgr 11 och kursplanen i geografi ska eleverna ha kunskaper om namngeografi, känna till namn och lägen på Sveriges landskap, samt orter, berg, hav

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E EN I R E S S P LANDSKA UPPTÄCK LANDSKAPET SVERIGE SKÅNE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 GEOGRAFI Syfte BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1 1 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR SYFTE Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk

Läs mer

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: Lpp Geografi år 4 Syfte: Är att tydliggöra hur geografikunskaper kan användas för att lösa problem. Eleverna får följa med Holger och Mortensen på en spännande resa genom Sverige i hopp om att finna en

Läs mer

Olika typer av kartor Tematiska kartor Topografiska kartor En karta kan visa olika saker Europas födelse Jordens tektoniska plattor Europas utseende Naturlandskap Landskap som naturen format Kulturlandskap

Läs mer

Miljö, människor och hållbarhetsfrågor

Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Hur val och prioriteringar påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling Geografi åk 4-6 - Centralt innehåll Ojämlika levnadsvillkor i världen Miljö, människor och hållbarhetsfrågor Livsmiljöer Geografi

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi.

Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur den ser ut och hur vi lever på jorden. Man brukar skilja mellan naturgeografi och kulturgeografi. De flesta skolämnen är lätta att förstå vad de handlar om - det hörs ju på namnet (t.ex. historia och engelska), men vad lär man sig om när man läser geografi? Geografi är kunskapen om vår jord. Om hur

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND ! till arbetsformer med material Syftet med det rikliga olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. tudiematerialet passar din undervisning och

Läs mer

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal.

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal. PORTUGAL Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Valutan är Euro Det bor 10,6 miljoner i Portugal Språk i Portugal är Portugisiska Statsskick i Portugal är republik. Religion

Läs mer

Island. Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006

Island. Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006 Island Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006 Island är världens yngsta land, och det uppstod genom ett kraftigt vulkanutbrott under havet. Det är också det senast bebyggda landet i världen. Historia På 700-talet

Läs mer

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor.

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. Europaresan Arbetsbeskrivning: Eleverna kommer att genomföra en resa genom minst fyra av Europas länder. Eleverna ska ta

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

UPPTÄCK NORDEN SVERIGE Geografi & Historia

UPPTÄCK NORDEN SVERIGE Geografi & Historia UPPTÄCK NORDEN SVERIGE Geografi & Historia OM SERIEN Filmserien Upptäck Norden är en filmserie som handlar om just Norden och dess länder. t med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera

Läs mer

UPPTÄCK NORDEN DANMARK Geografi & Historia

UPPTÄCK NORDEN DANMARK Geografi & Historia UPPTÄCK NORDEN DANMARK Geografi & Historia OM SERIEN Filmserien Upptäck Norden är en filmserie som handlar om just Norden och dess länder. t med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE RIEN E LANDSKAPSS ! till arbetsformer med material tudiematerialet olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. Syftet med det rikliga passar din undervisning och dina elever..d material till interaktiva

Läs mer

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor.

LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. LPP Geografi Livsmiljöer, geografiska arbetssätt och människors levnadsvillkor. Arbetsbeskrivning: Eleverna får följa med på Holgers och Mortensens resa genom de Nordiska länderna. På resan får eleverna

Läs mer

Norden. Du kommer att få lära dig mer om:

Norden. Du kommer att få lära dig mer om: Norden Nu har det blivit dags att lära oss mer om våra nordiska grannländer. Vi får följa med Holger och Mårtensson på deras resa genom Norden. Vi kommer att arbeta med likheter och skillnader mellan de

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Geografi, 150 verksamhetspoäng Ämnet behandlar människans livsvillkor, naturmiljö och samhälle samt miljöförändringar i olika delar av världen över tid. Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga

Läs mer

Boken om Nordens geografi - Arbetsboken - Tengnäs Läromedel art 482

Boken om Nordens geografi - Arbetsboken - Tengnäs Läromedel art 482 Facit sid 1 1. 2. Därför att vetenskapsmän började att studera stjärnor och planeter på himlen. 3. Nicolaus Kopernikus. 4. Därför att det är så kallt vid polerna att all is inte hinner smälta. sid 2 1.

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 (f.o.m 2012) Ämne: Geografi

ESN lokala kursplan Lgr11 (f.o.m 2012) Ämne: Geografi ESN lokala kursplan Lgr11 (f.o.m 2012) Ämne: Geografi Övergripande Mål: Genom undervisningen i ämnet geografi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera

Läs mer

Regionalgeografi. Världen i regioner

Regionalgeografi. Världen i regioner Regionalgeografi Världen i regioner Vad är regionalgeografi? NATUR- GEOGRAFI REGIONAL- GEOGRAFI KULTUR- GEOGRAFI Vanliga indelningar av jordens yta 1. Länder 2. Landskap & län 3. Kommuner 4. Världsdelar

Läs mer

Kurs: Geografi. Kurskod: GRNGEO2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Geografi. Kurskod: GRNGEO2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Geografi Kurskod: GRNGEO2 Verksamhetspoäng: 150 Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar

Läs mer

CITY OF LULEÅ. Administration of Social Service 2005-03-01. Besöksrapport Färöarna Projektet OLE 24 26 februari 2005

CITY OF LULEÅ. Administration of Social Service 2005-03-01. Besöksrapport Färöarna Projektet OLE 24 26 februari 2005 CITY OF LULEÅ Administration of Social Service 2005-03-01 Besöksrapport Färöarna Projektet OLE 24 26 februari 2005 Färöarna är en glesbygd i den bemärkelsen att samhällena är glest utspridda på de öar

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Fem distrikt i Sverige med olika karaktäristik Sverige är uppdelat i fem olika vattendistrikt baserat på de fem större havsbassängerna vilket innebär

Läs mer

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck.

Österrike. Österrikes huvudstad är Wien, några andra stora städer är Salzburg, Linz, Graz och Innsbruck. Österrike Österrike Österrike ligger i den centrala delen av Europa och grannländerna är Tyskland, Schweiz, Italien, Liechtenstein, Slovenien, Ungern, Slovakien och Tjeckien. Österrikes huvudstad är Wien,

Läs mer

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter.

Afrika. Några länder som ligger i Afrika är Kenya, Sydafrika och Egypten. Några djur som bor här är zebror, lejon, giraffer och elefanter. Afrika Afrika är den näst största världsdelen. Afrika ligger i söder, alltså längst ned i mitten på kartan. Här bor 14% av världens alla människor. Det är ungefär 922 011 000 stycken. I Afrika är det mycket

Läs mer

Lärarhandledning: Alperna Europas höjdpunkt. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Alperna Europas höjdpunkt. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Alperna Europas höjdpunkt Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: 44116 Ämnen: Geografi, biologi Målgrupp: Grundskola 4-6 Speltid: 22 min Produktionsår: 2016 INNEHÅLL: Centralt innehåll

Läs mer

UPPTÄCK NORDEN FINLAND Geografi & Historia

UPPTÄCK NORDEN FINLAND Geografi & Historia UPPTÄCK NORDEN FINLAND Geografi & Historia OM SERIEN Filmserien Upptäck Norden är en filmserie som handlar om just Norden och dess länder. t med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera

Läs mer

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor.

LEKTIONENS MÅL: Centralt innehåll geografi: Jordens klimat och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människans levnadsvillkor. OLIKA KLIMATOMRÅDEN LEKTIONENS MÅL: Förstå skillnaden mellan klimat och väder Kunna namnge de olika klimatzonerna Ge exempel på vad som kännetecknar de olika klimatzonerna och deras läge Centralt innehåll

Läs mer

Vi lär oss att använda kartor och att använda dem för att förstå geografisk information, jämföra länder och annat.

Vi lär oss att använda kartor och att använda dem för att förstå geografisk information, jämföra länder och annat. "Europa" Skapad 2014-10-19 av Erika Hermansson i Surteskolan, Ale Baserad på "ografi Europa" från Bergfotens skola, Tyresö Redigerad senast 2014-11-10 av Erika Hermansson 1 av 6 Vi arbetar med Europas

Läs mer

Sveriges natur och naturtillgångar Övningar till kapitel 5

Sveriges natur och naturtillgångar Övningar till kapitel 5 Sveriges natur och naturtillgångar Övningar till kapitel 5 I Läsförståelse Läs faktarutorna 1 och 2 i kapitlet Sveriges natur och naturtillgångar och besvara frågorna muntligt med fullständiga meningar.

Läs mer

EUROPA PÅ KARTAN. Till läraren. Landområdeskartorna

EUROPA PÅ KARTAN. Till läraren. Landområdeskartorna EUROPA PÅ KARTAN Till läraren Europa på kartan riktar sig mot det centrala innehållet Geografins metoder, begrepp och arbetssätt i ämnet geografi i Lgr11. Framförallt passar materialet för åk 4-6 då Europas

Läs mer

DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY

DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY Filmhandledning DEN STORA AMERIKARESAN 7-9, GY USA:s geografi USA är ett stort land och täcker stora delar av Nordamerika. Befolkningen är nästan 320 miljoner till antalet och landets geografi skiljer

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

GEOGRAFENS TESTAMENTE NORDEN

GEOGRAFENS TESTAMENTE NORDEN GEOGRAFENS TESTAMENTE NORDEN LÄRARHANDLEDNING Producent: Henrik Ahnborg Pedagog: David Örbring Inledning Geografens testamente Norden är en programserie med utgångspunkt i ämnet geografi. Serien är en

Läs mer

Geografi åk 7. Lycka till!

Geografi åk 7. Lycka till! Geografi åk 7 För nästan fem miljoner år sedan bildades planeten Jorden. Sedan dess förändras jordytan ständigt. De flesta förändringar av jordytan sker så långsamt att det knappast märks under en människas

Läs mer

GEOGRAFI, 7A v

GEOGRAFI, 7A v UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SMEDSHAG SSKOLAN SID 0 (9) 2013-10-06 GEOGRAFI, 7A v. 35-41 Geografi Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar

Läs mer

Klimat och hållbar utveckling 7A

Klimat och hållbar utveckling 7A Klimat och hållbar utveckling 7A I detta arbetsområde ska vi arbeta med klimat och väder. Vi kommer att undersöka vilket klimat de har på olika platser och hur det påverkar människors levnadsvillkor. Vi

Läs mer

Upptäck Sverige Lgr 11

Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och Upptäck Jordens resurser.

Läs mer

FISKLISTA BASERAD PÅ BESTÅNDSSTATUS (ICES) FÖREKOMMANDE FALL FÅNGSTMETODER

FISKLISTA BASERAD PÅ BESTÅNDSSTATUS (ICES) FÖREKOMMANDE FALL FÅNGSTMETODER UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN GÄLLER FR.O.M.2017-XX-XX 1 (7) Upphandlingsmyndighetens Fisklista AD FISK Nordvästra Stilla Havet Nordostatlanten Sverige (insjö), Lettland (insjö), Litauen (insjö eller Östersjön)

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS

EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS EUROPAS HUVUDSTÄDER HELSINGFORS OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge

Läs mer

Jordklotet. Jorden är rund. Jordgloben. Nordpolen och Sydpolen

Jordklotet. Jorden är rund. Jordgloben. Nordpolen och Sydpolen Jordklotet Jorden är rund I tusentals år hade folk trott att jorden var världens centrum. Runt jorden kretsade solen och planeterna. Men på 1500-talet började vetenskapsmän att studera stjärnor och planeter

Läs mer

Upptäck Jordens resurser människor och miljö

Upptäck Jordens resurser människor och miljö Upptäck Jordens resurser människor och miljö Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och

Läs mer

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom. Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. August 31, LPP geografi ht.2016.

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom. Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. August 31, LPP geografi ht.2016. LPP i Geografi Varför läser vi Vad skall vi gå igenom Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi geografi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

Nordisk Kulturfond INS. Internordisk språkförståelse i en tid med ökad internationalisering 2003-2004. INS-projektet, Lunds universitet

Nordisk Kulturfond INS. Internordisk språkförståelse i en tid med ökad internationalisering 2003-2004. INS-projektet, Lunds universitet INS Internordisk språkförståelse i en tid med ökad internationalisering 2003-2004 Projektet initierades av Nordiska kulturfonden december 2001 Projektet administrerades av Norsk språkråd Projektledning:

Läs mer

Våra naturresurser. Vi måste vara rädda om våra naturresurser

Våra naturresurser. Vi måste vara rädda om våra naturresurser Våra naturresurser Människorna har i alla tider använt sig av naturen för att kunna överleva. Allting i naturen som vi kan använda eller ha nytta av kallas naturresurser eller naturtillgångar. Naturresurserna

Läs mer

Målbeskrivning Geografi. Klimat. Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus

Målbeskrivning Geografi. Klimat. Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus Målbeskrivning Geografi Klimat Namn: Läxa: Onsdag V. 41 sid 45-49 i Sol 2000 eller 40-43 i Focus Läxa: Torsdag V.42 sid 45-49 i Sol 2000 eller 44-47 i Focus Prov: Hela Målbeskrivningen förutom grupparbete

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i geografi

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i geografi Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25

ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 ENKEL Geografi 7-9 ~ del 2 25 Icke förnybara energikällor Fossila bränsle Olja, kol och gas är fossila bränslen. De bildades för väldigt lång tid sedan av döda växter och djur, som pressats ihop i jordskorpan.

Läs mer

GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven. A. VÅR PLANET. (sid. 4-13)

GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven. A. VÅR PLANET. (sid. 4-13) GEOGRAFI Vår livsmiljö jorden och haven A. VÅR PLANET. (sid. 4-13) 1a. Jorden tillhör en galax. Vad heter den? b. Vad är en galax för någonting? c. Hur har antagligen vår planet bildats? 2a. När steg den

Läs mer

Vi och naturen i Öresund

Vi och naturen i Öresund Foto: Marint Kunskapscenter /Michael Palmgren Vi och naturen i Öresund Samlade övningar med lärarinstruktioner Årskurs: 2 3 Material:, Eva Hörnblad PI och Anne-Cathrin Ek-Hamfelt www.malmo.se/pedagogiskakartor

Läs mer

Arbetsområde: Kartan. Världen i din ficka

Arbetsområde: Kartan. Världen i din ficka Arbetsområde: Kartan. Världen i din ficka Huvudsakligt ämne: Geografi åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 8-10 lektioner à cirka 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet geografi syftar till: Länk Följande

Läs mer

Undervisningen i geografi ska enligt Skolverket behandla bl.a. följande innehåll i år 7 9

Undervisningen i geografi ska enligt Skolverket behandla bl.a. följande innehåll i år 7 9 grundkurs i geografi, år 7 - Kartan - geografiämnets viktigaste hjälpmedel - Klimatet - Det som skapar förutsättningar för natur och därmed även människa Under er första geografiperiod på högstadiet ska

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL UPPTÄCK SVERIGE - LANDSDELARNA

LÄRARHANDLEDNING TILL UPPTÄCK SVERIGE - LANDSDELARNA FÖRORD TILL LÄRARHANDLEDNINGEN TÄNKET BAKOM Vår ambition är att öka måluppfyllelsen för fler elever. Vi är övertygade om att mediet film tillsammans med studiematerialet stödjer fler inlärningsstilar och

Läs mer

Danmark. Total areal: 43 376 km². Strandlinje: 7 313 km. Högsta punkt: Yding Skovhøj 173 m. Största insjö: Arresø 41 km². Längsta älv: Gudenå 158 km

Danmark. Total areal: 43 376 km². Strandlinje: 7 313 km. Högsta punkt: Yding Skovhøj 173 m. Största insjö: Arresø 41 km². Längsta älv: Gudenå 158 km Fakta om Norden Danmark Total areal: 43 376 km² Strandlinje: 7 313 km Högsta punkt: Yding Skovhøj 173 m Största insjö: Arresø 41 km² Längsta älv: Gudenå 158 km Invånare: 5 400 000 (2006) Huvudstad: Köpenhamn

Läs mer

Läxa till torsdag v. 48

Läxa till torsdag v. 48 Läxa till torsdag v. 48 Du ska repetera det vi arbetat med på lektionerna. Till din hjälp har du ett antal frågor och fakta som jag gått igenom i skolan. Det blir ett skriftligt läxförhör på torsdag. Lycka

Läs mer

NVF IKT-system. Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014

NVF IKT-system. Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014 NVF IKT-system Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014 Lite historik och annan info om Åbo Åbo är en universitetsstad med både ett finsk- och ett svenskspråkigt universitet. Åbo Akademi med 7000 studenter och forskare

Läs mer

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla I den här manualen kan du läsa om hur du kan arbeta med Puls Geografi Sverige år 4 på en interaktiv skrivtavla. Tanken är att övningarna ska

Läs mer

KLIMAT. Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt

KLIMAT. Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt Klimat är inte väder Klimat är väder på lång sikt KLIMAT Variationer av t.ex. temperaturer och istäcken Klimat är inget annat än medelmeteorologin under en längre period 30 år är internationell standard

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE TÄNKET BAKOM FÖRORD TILL LÄRARHANDLEDNINGEN Vår ambition är att öka måluppfyllelsen för fler elever. Vi är övertygade om att mediet film tillsammans med studiematerialet stödjer fler inlärningsstilar och

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet Geografi

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet Geografi Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet Geografi Centralt innehåll De svenska, nordiska övriga europeiska natur kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag utbredning.

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

NORDEN. Norden. Historia. Drotning Margareta förenade de skandinaviska länderna i den s.k. Kalmarunionen, 1397.

NORDEN. Norden. Historia. Drotning Margareta förenade de skandinaviska länderna i den s.k. Kalmarunionen, 1397. NORDEN Norden Sverige, Norge, Danmark, Grönland, Färöarna, Finland, Åland och Island tillsamman kallas för Norden. Här kommer du att kunna läsa fakta om alla länder utom Sverige, för det har vi redan arbetat

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL UPPTÄCK SVERIGE - LANDSDELARNA

LÄRARHANDLEDNING TILL UPPTÄCK SVERIGE - LANDSDELARNA FÖRORD TILL LÄRARHANDLEDNINGEN TÄNKET BAKOM Vår ambition är att öka måluppfyllelsen för fler elever. Vi är övertygade om att mediet film tillsammans med studiematerialet stödjer fler inlärningsstilar och

Läs mer

Inre krafter - Geografi Gleerups

Inre krafter - Geografi Gleerups Lärarmaterial Inre kra!er Krafter som får energi från jordens inre kallas inre krafter. Det handlar till exempel om bergskedjeveckning, vulkaner och jordbävningar. Dessa krafter kan också sägas vara uppbyggande

Läs mer

KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7

KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7 KLIMATZONER - GEOGRAFI ÅR 7 1 KLIMATZONER GEOGRAFI ÅR 7 PLANERING TID Vecka 47 48 genomgångar och eget arbete. (Obs! Allt är cirka tider.) Vecka 49 51 grupparbete. ARBETSSÄTT Lektioner med genomgångar,

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i geografi i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i geografi i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i geografi i grundskolan Samhällsorienterande ämnen 3.12 Geografi Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att

Läs mer

VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA

VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner i nästan femtio länder. Mer än hälften är med i EU, den Europeiska unionen. I denna

Läs mer

VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA

VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA VÅRT EUROPA - CENTRALA EUROPA Europa är en liten världsdel. Människorna bor tätt. Här bor mer än sju hundra miljoner. Europa består nästan av femtio länder. Mer än hälften är med i EU, den Europeiska unionen.

Läs mer

Upptäck Europa Lgr 11

Upptäck Europa Lgr 11 Upptäck Europa Lgr 11 Facit och kommentarer till Arbetsboken Till dig som använder det här materialet Sidnumren hänvisar till sidan i Arbetsboken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Geografi 4-6 Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer

Läs mer

KLIMATDIAGRAM VILKEN PLATS? San Francisco Mandurah (Perth) Barcelona Moskva ATT TÄNKA PÅ NÄR DU LÄSER AV KLIMATDIAGRAM Vädret kan variera från dag till dag. Klimatet beskriver genomsnittsvärden för

Läs mer

Nordisk statistik 2018

Nordisk statistik 2018 Nordisk statistik 2018 NORDIC SWAN ECOLABEL Nordisk statistik 2018 Red: Ulla Agerskov och Silva Mertsola, Nordiska ministerådet ANP 2018:818 ISBN 978-92-893-5823-1 (PRINT) ISBN 978-92-893-5824-8 (PDF)

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN

EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN EUROPAS HUVUDSTÄDER KÖPENHAMN OM SERIEN Filmserien Europas huvudstäder är en filmserie som handlar om just huvudstäderna i Europa och dess betydelse för sitt land och Europa. t med filmerna är att ge en

Läs mer

Resväske lista. Danska saker: Röda korvar. Den lilla sjöjungfrun. Caroline Wozniacki. Christiania. Grand Danois

Resväske lista. Danska saker: Röda korvar. Den lilla sjöjungfrun. Caroline Wozniacki. Christiania. Grand Danois Resväske lista Danska saker: Röda korvar Den röda korven är en dansk uppfinning och den blir framförallt såld från en korvvagn. Det sägs att korven blev uppfunnen av korvmän när de började med att doppa

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. January 25, LPP geografi vt.2018.

LPP i Geografi. Varför läser vi. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. January 25, LPP geografi vt.2018. LPP i Geografi Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? 1 Varför läser vi geografi? Eleverna skall ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Sevärdheter på Island

Sevärdheter på Island Sevärdheter på Island Thingvellir 1 2 3 Gyllene Cirkeln - Gullfoss, Geysir och Thingvellir Den Gyllene Cirkeln en klassiker som fångar många av naturens underverk som Island är välkänt för. Vid Geysirområdet

Läs mer

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE

KRAFTLÄGET I NORDEN OCH SVERIGE Nr 5-1, uppdaterad: 1 februari 5 Svensk Energi ger ut Kraftläget i Ett förtydligande av begreppet är att Island inte är med i denna sammanställning. De nordiska uppgifterna har källan Nord Pool och de

Läs mer

Klimatzoner & växtlighet

Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner & växtlighet Klimatzoner och växtlighet Olika växter har olika krav på sin miljö. Till exempel kräver träden i den tropiska regnskogen en varm och fuktig miljö medan barrträden klarar sig bäst

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik

Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram. Tullen Statistik Finlands utrikeshandel 2018 Figurer och diagram Tullen Statistik MÅNATLIGA IMPORTEN, EXPORTEN OCH HANDELSBALANSEN 2014 2018(1 3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Handelsbalans Export Import

Läs mer

De fyra klimatzonerna

De fyra klimatzonerna De fyra klimatzonerna Klimatzoner Klimatzoner är en betäckning på vad för sorts klimat som finns i ett område. Klimat påverkas av vilken longitud eller latitud området befinner sig, eftersom solens strålar

Läs mer

Att kunna inför Kartgeografin

Att kunna inför Kartgeografin Sida 1 E C A Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt. Eleven

Läs mer

Klimatet i Skandinavien

Klimatet i Skandinavien Meteorologi Lars Elgeskog SMHI Klimatet i Skandinavien Grundläggande meteorologi Nederbörd och nederbördsprognoser Lite väderexempel. Våtast: 1500-2500 mm/år < 500 mm/år Våtast: 1500-2500 mm/år Torrast:

Läs mer