Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas"

Transkript

1 Välj ett byggblock. Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas 2.1 Beskriv verksamheten i samverkan I Gävle har man bildat en DUA organisation med personer från statlig och kommunal verksamhet. Ytterst finns en ledningsgrupp strategisk som fattar besluten. I den ingår Arbetsförmedlingens chef för Gävle, förvaltningschefer inom Utbildning Gävle, Näringsliv och arbetsmarknad Gävle, Socialtjänsten Gävle, chefen för Försäkringskassan och chef för Region Gävleborg. För att den strategiska gruppen ska kunna fatta välgrundade beslut finns en beredningsgrupp som förbereder och prioriterar frågor. Besluten förs sedan ner och verkställs av de operativ chefsgrupp. Chefsgrupp unga och chefsgrupp integration bestående av chefer från respektive verksamhet. Styrkan med detta upplägg är att strategiska frågor hanteras och beslutas på högsta chefsnivå såväl vad gäller frågon gällande ungdomar som för utrikesfödda. Det möjliggör samordning och effektivitet. En koordinator funktion finns som länken mellan ledningsgrupp och chefsgrupper, se nedan organisationsskiss. I Gävle har vi sedan drygt ett år tillbaka en samlokalisering av medarbetare från Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och arbetsmarknadsenheten gällande delar av den verksamheter som bedrivs för gruppen unga, se Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Gävle kommun och Arbetsförmedlingen Gävle. Samlokalisering kommer även att ske när det gäller delar av verksamheter som bedrivs för Integrationsgruppen. Ledningsgrupp strategisk har möten 4 tillfällen per år. Beredningsgruppen minst 2 veckor före ledningsgruppens möten. Chefsgrupp Integration har möte en gång i månaden. Förutom dessa fasta mötestider är flera arbetsgrupper igång och träffas efter behov.

2 I slutet av 2016 startades ett utredningsarbete med syfte att titta på varför få nyanlända och utrikesfödda fångas upp genom yrkesspåret och akademikerspåret och att det är stora skillnaden mellan könen vad gäller arbetsmarknadspolitiska insatser. Flertalet problemområden identifierades och lyftes fram såväl inom chefsgrupp Integration som till den Strategiska ledningsgruppen inom DUA. Förslag utarbetade utifrån identifierade problemområde. Det som har varit huvudpunkten är att effektivisera insatser och nyttja tiden inom etablerings- och Jobens insatser mot utbildning och hållbar egen försörjning. Förslaget har särskilt beaktat jämställdhetsfrågan och även jämlikhetsfrågan gällande möjlgheter till teoretisk SFI kopplat till språkträning på arbetsplats. Förslaget inbegriper alla i målgruppen och insatser har anpassats utifrån målgruppens olika förutsättningar. Beslut fattades att verksamheterna tillsammans, d.v.s Arbetsförmedlingen och de kommunala verksamheterna, socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten och vuxenutbildningen (SFI) skall ta fram arbetsmodeller och processer med syfte att skapa förutsättningar för kvinnor och män att nå långsiktig hållbar försörjning. Stort behov av samordning finns och beslut fattades att samlokaliseras. De rosa rutorna ovan i figur visa hur DUA spåren kommer in. Antalet spår kommer successivt öka i takt med att fler upplägg paketeras tillsammans med företag och utbildningsanordnare. Förutom dessa utbildningar finns hela spektra av utbildningar inom gymnasieskolorna, vuxenutbildningen, yrkeshögskolan, högskolan samt Arbetsförmedlingens upphandlade utbildningar.

3 2.2 Arbetsprocessen kring individerna Modul 1 I överenskommelsen är målgruppen såväl nyanlända som utrikesfödda. I nedan bild beskrivs insatser och stöd som erbjuds gemensamt för nyanlända när individen har fått sitt uppehållstillstånd (inom Etableringen), Modul 1. En person delges beslut om uppehållstillstånd företrädesvis på Servicekontoret. Sedan skrivs personen in på Arbetsförmedlingen via fysiskt besök i deras lokaler. Berörda avdelningar på Gävle Kommun meddelas för vidare handläggning. Personer som har tagits emot som kvotflyktingar eller anvisats till kommunen träffar samma instanser men initieringen sker via Gävle Kommun. Personen kallas till en myndighetsgemensam information på Arbetsförmedlingen (Af, Gävle Kommun Flyktingmottagning och Socialtjänst, samt Servicekontor), inom ramen för Mötesplatsen. Seperata rutiner finns för personer som bor på anläggningsboende. Mötesplatsen är en fysisk plats där personen har tillgång till Migrationsverket, Försäkringskassan, Skattemyndigheten, SPV, Arbetsförmedlingen och Gävle Kommun.

4 Modul 2 I bild nedan modul 2 beskrivs insatser och stöd för såväl nyanlända inom etableringen som för personer som finns inom jobb och utvecklingsgarantin alternativt utbildningsgarantin. Vissa insatser för nyanlända kan vara genomförda under modul 1. Här kommer individen in på mer jobbförberedande insatser. Gemensamt ställningstagande sker genom ärendeforum som hålls löpande där samtliga verksamheter har medarbetare representerade då individers progression och utveckling stäms av mot etableringsplan/studieplan och vid behov uppdateras.

5 2.3 Lokala Jobbspår Modul 3 Arbetsförmedlingarna i Gävleborg har tillsammans med Länsstyrelsen och SFI under ett flertal år bedrivit vad vi kallar Gävleborgsmodellen Arbetsmarknadsutbildning/SFI. Det innebär att man läser SFI parallellt med en arbetsmarknadsutbildning. Just nu pågår följande utbildningar i Gävle Omvårdnad, Restaurang samt Fordonsteknik (start 11/12). Beroende på arbetsgivares intresse i kombination med Arbetsförmedlingens utbildningar planeras nya starter. Arbetet koordineras av en länsgrupp. Spår 1 Lokalt jobbspår Undersköterska, USK I spåret till undersköterska finns möjlighet till både praktik, utbildning och anställning med anställningsstöd för att rusta personen till anställningsbarhet. Det finns redan idag möjlighet att studera Omvårdnadsprogrammet på Vuxenutbildningen och under 2018 kommer det att starta en vårdbiträdesutbildning i Arbetsförmedlingens regi. Den utbildningen är under upphandling och kommer att vara påbyggnadsbar via Vuxenutbildningen. Påbyggnaden kommer att vara nödvändig för att bli anställningsbar som undersköterska. Det kommer också förmodligen att starta en vårdbiträdesutbildning kombinerad med sfi i Arbetsförmedlingens regi. Inom KIVO så ingår alla ovanstående bitar, såsom praktik, utbildning och anställning med anställningsstöd utifrån individens tidigare erfarenhet inom yrket. Där har vi ett samarbete uppbyggt med Gävle kommun, Omvårdnadsförvaltningen. Omfattningen på insatserna är minst 3 månader, oftast längre tid. Där är Gävle kommun med och identifierar personer som de bedömer kommer att bli anställningsbara när de genomgått stegen inom samarbetet.

6 Det finns också ett pågående samarbete med Region Gävleborg som erbjuder språkpraktik i 3 månader. Spår 2 Lokalt jobbspår Hotell och Restaurang I hotell och restaurangspåret erbjuds möjligheten att studera D-kurs på SFI i kombination med reguljär yrkesutbildning. Det kommer finnas två olika ingångar, hotell och frukost eller charkuteri och delikatess. Utbildningarna kommer starta i olika intervall där deltagare ges möjlighet att studera. Utbildningen sker i nära samverkan mellan SFI och yrkesutbildning där eleven kombinerar teori med praktik. Arbetsmodellen bygger på att eleven stöttas i respektive kurs med yrkessvenska och praktiska moment. Arbetsgivare; Flera arbetsgivare är med via utbildningsanordnaren Astar. Arbetsgivarna är med vid utformning av utbildningsinnehåll samt vid urval för praktik. Marie Berg som är VD på Personalpartner i Gävle med restaurang Stora Vall är en aktör som samarbetar med Astar och Vuxenutbildningen.

7 Spår 3 Lokalt jobbspår Ekonomibiträde I samarbete med Sodexo erbjuds personer praktik och utbildning till ekonomibiträde eller lokalvård. Som lokalt jobbspår nr 3 presenterar vi Ekonomibiträde. Utbildningen inleds med tre månaders praktik för yrkesval där deltagare och Sodexo får möjlighet att stämma av lämplighet och intresse. Efter genomförd praktik sker en utvärdering där parterna tillsammans enas om deltagaren ska gå vidare i utbildningen. I nedan bild presenteras utbildningsinnehållet.

8 Spår 4 SVEA för kortutbildade I Svea spåret erbjuds en undervisningsform där praktisk och teroretisk aktivitet varvas för att skapa bättre förutsättningar för lärande. Målet är att få fler utrikesfödda kvinnor att utveckla språkfärdigheter och samtidigt utbildas inom områden som samhälle, arbetsliv och horisontella perspektiv. Den långsiktiga effekten är att de som står långt från arbetsmarknaden fortsätter mot vidare utbildning och egen försörjning, delaktighet i samhället och i sin tur medverkar till andras kompetensutveckling (tex inom sin egen familj). Arbetsmetoden består i att varva teoretisk undervisning med praktiskt arbete i ateljé. Projektet kommer att ha hantverksateljé. Språkundervisning och tematiska fördjupningar i den teoretiska undervisningen bearbetas sedan i hantverksarbete i ateljé. Arbetet i ateljén är alltid kopplat till teoretisk undervisning. I anslutning till ateljén kommer en butik att byggas upp. I butiken säljs produkter som tagits fram av elever och medarbetare. Butiken erbjuder kontaktyta mellan medborgare och målgrupp. I butiken kan elever/deltagare arbetsträna. Professioner inom hantverk och formgivning är avgörande i projektet. Resultatet i form av produkter ska höja deltagaren och dess självbild. Resultatet ska även höja målgruppens sociala status i samhället.

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017

Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Samverkan om nyanlända UPPSALA 16 MARS 2017 Erfarenheterna från samverkan kring ungdomar Överenskommelser i 287 kommuner Framgångsfaktorer Utmaningar Identifierade hinder och problem Påtalade behov av

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD

SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD SAMVERKANSAVTAL: ARBETSFÖRMEDLINGEN OCH SUNDBYBERGS STAD Lokala kompetensförsörjningsbehovet: Arbetsförmedlingens kartläggning av målgruppens behov visar att en stor andel av etableringssökande i Sundbybergs

Läs mer

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen

Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Utökad samverkan Västerås stad och Arbetsförmedlingen Barn o utbildningsförvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Klintberg, Åsa 021-391610 asa.klintberg@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen Lokal modell samverkan Ekerö kommun och Arbetsförmedlingen En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet. Både kommunen och arbetsförmedlingen har tagit fram kartläggningar på

Läs mer

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan

Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan KS.2018.0057 2018-02-26 Annie Niubó 076-723 40 10 Annie.Niubo@eslov.se Jobbspår- en arbetsmodell i samverkan Överenskommelsen om fördjupad samverkan om nyanländas etablering innebär att Eslövs kommun,

Läs mer

Lokal modell Örkelljunga kommun

Lokal modell Örkelljunga kommun Lokal modell Örkelljunga kommun» En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Bilderna nedan visar kompetensförsörjningsbehovet i Örkelljunga. Arbetsförmedlingens prognosundersökning,

Läs mer

Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas 2.1 Beskriv verksamheten i samverkan - en sammanhållen process

Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas 2.1 Beskriv verksamheten i samverkan - en sammanhållen process Bilaga 2 Hur arbetet ska organiseras och bedrivas 2.1 Beskriv verksamheten i samverkan - en sammanhållen process Samarbetet mellan parterna avseende denna överenskommelse sker i följande former: En styrgrupp

Läs mer

Bilaga 2 DUA-nyanlända Styrning, organisering och uppföljning

Bilaga 2 DUA-nyanlända Styrning, organisering och uppföljning Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 2 DUA-nyanlända Styrning, organisering och uppföljning Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Styrning... 2 1.1.1 Styrgruppen...

Läs mer

SFI som matchningsverktyg

SFI som matchningsverktyg Region Värmland Britta Zetterlund-Johansson SFI som matchningsverktyg Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Arbetsförmedlingen och länets kommuner startar upp ett stort projekt för att underlätta för

Läs mer

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Innehåll Målgrupp... 1 Innan aktualisering till ett jobbspår... 1 Planering för deltagare i jobbspåren... 1 Jobbspår i Östersunds kommun... 2 Kontaktpersonens roll...

Läs mer

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping

Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping 2018-02-26 Dnr AVN 2017/0109-7 106 Bilaga 2 Lokala jobbspår i Norrköping Modell för samverkan om nyanländas etablering mellan Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen 2 (15) Innehåll Modell för samverkan...

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, alla 10 kommuner, Älvkarleby kommun och Länsstyrelsen Gävleborgs län. Nyanlända erbjuds att delta

Läs mer

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland

Lokala jobbspår. Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokala jobbspår Bilaga till lokal modell för fördjupad samverkan om nyanlända på Gotland Lokalt jobbspår Korttidsutbildade Längd: ca 1-2 år Ansvarig kontaktperson Rektor vuxenutbildning Region Gotland

Läs mer

Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare. The Capital of Scandinavia

Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare. The Capital of Scandinavia Stockholms stad satsar på språk och arbete i samverkan med arbetsgivare The Capital of Scandinavia Budget 2018 Samarbetet med det privata näringslivet och andra externa aktörer ska utökas under samordningen

Läs mer

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Beskrivning av hur verksamheterna i samverkan ska bedrivas och organiseras på lokal nivå. Så arbetar Arbetsförmedlingen med nyanländas etablering Arbetsförmedlingen skapar förutsättningar för att personer

Läs mer

andra åtgärder via AF NEJ Gemensamt ställningstagande: förberedande insatser (AMA) 50 % Antagen SALT yrkes eller språk spår

andra åtgärder via AF NEJ Gemensamt ställningstagande: förberedande insatser (AMA) 50 % Antagen SALT yrkes eller språk spår Övergripande process modul 1 3 i Västerås lokala modell för samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden (OBS! Tidsupplägget är individuellt och kan variera, detta är ungefärliga tider) Övergripande

Läs mer

Bilaga 1 Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering

Bilaga 1 Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering 2018-02-26 Dnr AVN 2017/0109-6 106 Bilaga 1 Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering Mellan Norrköpings kommun och Arbetsförmedlingen 2 (17) Innehåll Inledning... 3 Kartläggning och analys...

Läs mer

Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun.

Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun. 1 (11) 2018-01-31 Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun. 2 (11) Innehåll 1 Kartläggning... 3 2. Målsättning...

Läs mer

Överenskommelse DUA Jönköping

Överenskommelse DUA Jönköping Överenskommelse DUA Jönköping Del 1. Kartläggning och analys 1.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet Industrin behöver väldigt mycket arbetskraft. Trenden är att alla arbeten

Läs mer

Lokal modell. Ängelholms kommun

Lokal modell. Ängelholms kommun Lokal modell Ängelholms kommun Innehållsförteckning Lokal modell 1 Ängelholms kommun 1 En kartläggning och en analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet 2 En kartläggning och en analys av målgruppens

Läs mer

Bilaga 3. Unga nyanlända mellan år

Bilaga 3. Unga nyanlända mellan år Välj ett byggblock. Bilaga 3. Unga nyanlända mellan 16-24 år Gävle kommun har en mottagningsenhet på Söderskolan dit ungdomar tom 19 år tas emot. Där görs en bakgrundskartläggning (steg 1 skolverket) samt

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018

Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Vårdbiträdesutbildning Ny AUB from 2018 Tidsplan FFU publicerad 6 april Tilldelning innan sommar Avtalstart/ första utbildningar augusti-september Ny behovsförfrågan Varför Vårdbiträde men inte USK? I

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018

Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018 Klicka här för att ange text. Lokal överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten revidering 2018 Gävle kommun och Arbetsförmedlingen Gävle 1 Parter Gävle kommun, organisationsnummer

Läs mer

Lokal modell för fördjupad samverkan för ungas och nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Lokal modell för fördjupad samverkan för ungas och nyanländas etablering på arbetsmarknaden Lokal modell för fördjupad samverkan för ungas och nyanländas etablering på arbetsmarknaden 1 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet....

Läs mer

Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län

Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län Överenskommelse för vårt arbete med integration och etablering i Uppsala län Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunerna i Uppsala län, Landstinget, Länsstyrelsen, Migrationsverket, Uppsala universitet

Läs mer

Kunskap om behov hos företag. Perfekt matchning av arbetskraft med ledigt jobb.

Kunskap om behov hos företag. Perfekt matchning av arbetskraft med ledigt jobb. Ovanåkersmodellen Kunskap om behov hos företag Kunskap om deltagarnas kunskap och vilja samt möjlighet att låna ut deltagare till arbetsgivare. Perfekt matchning av arbetskraft med ledigt jobb. Från förfrågan

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1

REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Bilaga 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET Lokal samverkan mellan kommunerna Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg samt Arbetsförmedlingen Version 1:1 Befintlig verksamhet Befintlig verksamhet/samarbete

Läs mer

Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering. Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen

Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering. Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen Lokal modell för samverkan om nyanländas etablering Mellan Valdemarsviks kommun och Arbetsförmedlingen Inledning Delegationen för unga och nyanlända i arbete (DUA) arbetar för att främja utvecklingen av

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten:

Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Sida 1 av 5 Bilaga 2, revidering av redovisning av befintliga verksamheter 6.1 Beskrivning av befintlig verksamhet Arbetsmarknadsenheten: Arbetsmarknadsenheten är organiserad inom Tillväxt och utveckling.

Läs mer

Kvalitetssäkrad inkludering verksamhet och organisation

Kvalitetssäkrad inkludering verksamhet och organisation Kvalitetssäkrad inkludering verksamhet och organisation Annika Bergman Samverkansansvarig KIVO nationellt, Hudiksvalls kommun annika.bergman@hudiksvall.se 070-191 46 63 Per Iversen Kompetensförsörjningsstrateg

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 AGENDA 08.00-08.30 Drop-in frukost 08.30-08.40 Extratjänster 08.40-09.10 Hemfrid berättar om sin verksamhet och sitt rekryteringsbehov 09.10-09.40 Utvecklad Sfi

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 mars 2014 kl. 8:30 Plats Stadshuset, KS-salen Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Högbodagarna 25 oktober Peter Agerhäll

Högbodagarna 25 oktober Peter Agerhäll Högbodagarna 25 oktober 2018 Peter Agerhäll Snabbfakta om Dua Funnits sedan december 2014, först unga sedan nyanlända. Slutredovisning februari 2021. De le ga tion med representanter från myndigheter,

Läs mer

Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden Sida 1 av 8 Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden 5. Lokal modell 5.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet, Nora

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering KSF Integration KSF Integration Samverkan med civilsamhället Överenskommelser Administrativt stöd Lokala mötesplatser -Kvinnogrupp - Café Samverkan med civilsamhället Intern och extern samverkan och utvärdering

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Lokal modell för fördjupad samverkan

Lokal modell för fördjupad samverkan Bilaga till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden Lokal modell för fördjupad samverkan 1.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet

Läs mer

Högbo. A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens

Högbo. A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens Högbo A4 Arbetssätt att skynda på tillvaratagande kompetens http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&a rtikel=6288855 Vad pågår just nu Systematiserat arbetssätt inom etablering Snabbspår

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden Fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden Stödmaterial för framtagande av en överenskommelse om fördjupad samverkan och utformning av en lokal modell för samverkan om nyanländas etablering

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Lokal överenskommelse om introduktion för nyanlända invandrare i Västerviks kommun Bakgrund Centrala överenskommelsen År 2001 träffades en central överenskommelse om utveckling av introduktion för nyanlända

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent

Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet. Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Enklare vägar till jobb och kompetensförsörjning i näringslivet Utveckling av branschvalideringsmodell för yrkesrollen personlig assistent Projekttid: 2018.10.01 2020.11.30 Projektägare: Region Gävleborg,

Läs mer

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle Charlotte Humling Tove Elvelid Varför samarbete? Arbetskraftsförsörjning Säkra tillväxt för Gävleregionen Utmaning Inskrivna arbetslösa

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Arbetsmarknadsläget och nyanländas etablering

Arbetsmarknadsläget och nyanländas etablering Arbetsmarknadsläget och nyanländas etablering Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 18 juni 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Cirka 300 000 fler i arbete sedan regeringen tillträdde Utveckling

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka

Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka Lokala jobbspår och Sfi-Bas i Nacka Alexandra Pihl, Processutvecklare Arbets- och företagsenheten Jen Holmberg, biträdande rektor Vuxenutbildningen, Arbets- och företagsenheten NACKA VÄXER FÖR FLER Var

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete

Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Verksamhetsplan 2018 Inflyttning och Arbete Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 Inflyttning och Arbete 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden Sida 1 av 9 Bilaga 1 till överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering på arbetsmarknaden 5. Lokal modell 5.1 Kartläggning och analys av det lokala kompetensförsörjningsbehovet, Nora

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården?

Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Vad gör Arbetsförmedlingen? Och varför behöver vi samverka med hälso- och sjukvården? Utsatta respektive ej utsatta grupper på arbetsmarknaden år 2004 till 2016 300000 250000 200000 150000 100000 50000

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Resultat av jobbspårsenkät oktober

Resultat av jobbspårsenkät oktober Resultat av jobbspårsenkät oktober 2018-12-18 Innehåll Detta är en presentation av den enkät för uppföljning av lokala jobbspår som Dua skickade ut till kommunerna i oktober 2018. Presentationen inleds

Läs mer

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun,

Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten. Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, Ö verenskommelse om samverkan fo r att minska ungdomsarbetslo sheten Arbetsförmedlingen, Norsjö kommun och Skellefteå kommun, 2016-12-14 Parter Norsjö kommun, organisationsnummer 212000-2858 Skellefteå

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg. Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen.

Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg. Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen. Arbetsmarknadsutbildning inom vård och omsorg Mats Eriksson Nationell branschstrateg Tel. 010-486 28 18 E-post: mats.eriksson@arbetsformedlingen.se Arbetsmarknadsutbildning Vad är arbetsmarknadsutbildning?

Läs mer

Handlingsplan för Mysam Gävle år

Handlingsplan för Mysam Gävle år Handlingsplan för Mysam Gävle år 2019-2021 Samarbetsparter Gävle kommun, Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Bakgrund och förutsättningar Mysam står för Myndigheter i samverkan.

Läs mer

Mötesplatser och information

Mötesplatser och information En väg in Arbetsmarknad- och Näringslivsdagar 16 mars 2017 Sida 1 Mötesplatser och Information Nya arbetssätt Förenklad process för nyanländ och aktör Sida 2 Regeringsuppdrag Positiv utvärdering från pilotprojekt

Läs mer

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle

ETABLERINGSUPPDRAGET. Arbetsförmedlingen Gävle ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingen Gävle Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har genom lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare fått ett övergripande ansvar för nyanländas

Läs mer

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun

Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Lokal överenskommelse om introduktion för flyktingar och andra nyanlända i Eslövs kommun Samverkande parter Överenskommelsen bygger på en samverkan mellan Arbetsförmedlingen i Eslöv, Eslövs Kommun och

Läs mer

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare Slutrapport 2018-02-20 Servicetjänster i vården Projekt vid Krokoms kommuns arbetsmarknadsenhet för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen, Integration, Socialtjänsten och tre

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden RAPPORT 1 (6) 219-1-22, reviderad 219-2-15 Kompetensnämnden Dnr Kon 219/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden Bakgrund Järfälla kommun samverkar med Arbetsförmedlingen

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Arbetsgivarfrågor Agneta Jöhnk Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Summering Avtal 17 - framgångar Långa avtalsperioder eller tillsvidareavtal: 3-åriga avtal AKV och Läkarförbundet, förlängning

Läs mer

Uppföljning av Integrationsstrategi 2016

Uppföljning av Integrationsstrategi 2016 Tjänsteskrivelse 2017-02 - 14 Handläggare Merith Fröberg Tillväxtavdelningen Näringslivsnämnden Uppföljning av Integrationsstrategi 2016 Förslag till beslut Nämnden har tagit del av uppföljningen av Integrationsstrategi

Läs mer

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19

Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Dokumentationsmall för genomförande av nämndbesök inom arbetsmarknad och integration 2018/19 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER

TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER TIPS OCH INSPIRATION INFÖR FÖRETAGSKONTAKTER DELEGATIONEN FÖR UNGA OCH NYANLÄNDA TILL ARBETE Adress: Karlavägen 100 A, 103 33 Stockholm Telefon: 08-405 10 00 E-post: kontakt@dua.se BUDSKAP OCH KANALER

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Validering Väst, en del av kompetensplattform VG

Validering Väst, en del av kompetensplattform VG Kompetensplattform Västra Götaland Validering Väst, en del av kompetensplattform VG Fler valideringar med bra kvalitet inom Västra Götaland Finansieras till stor del av VGR Strategi Validering Väst Påverka

Läs mer

Uppdrag inför införandet av ett intensivår för nyanlända

Uppdrag inför införandet av ett intensivår för nyanlända Regeringsbeslut I6 2019-06-27 A2019/01265/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsförmedlingen Hälsingegatan 38 113 99 Stockholm Uppdrag inför införandet av ett intensivår för nyanlända Regeringens beslut

Läs mer

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen

Läs mer

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället - DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska incitament för individen

Läs mer

Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering

Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering Bilaga DUA Statsbidrag 2017:01 Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering Lokal modell 1 Innehåll 1. Kartläggning och analys.3 2. Beskrivning av hur verksamheten i samverkan ska bedrivas

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Huvuddokument reviderad 20161221 KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering

Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering Överenskommelse om fördjupad samverkan om nyanländas etablering Lokal samverkansmodell i Bollnäs kommun Bollnäs Folkhögskola 1(21) Inledning Detta dokument innehåller en lokal överenskommelse gällande

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Gruppen nyanlända ungdomar behöver vi kartlägga ytterligare inom ramen

Läs mer

Bilaga 5 En lokal modell sammanha llen process kring nyanla nda

Bilaga 5 En lokal modell sammanha llen process kring nyanla nda Bilaga 5 En lokal modell sammanha llen process kring nyanla nda Innehållsförteckning Samverkan för nyanländas etablering... 2 Arbets- och ansvarsfördelning mellan aktörer i det gemensamma arbetet... 2

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 B) Vuxenutbildning för etablering på arbetsmarknaden och kompetensförsörjning 15 mars Uppsala Kristina.cunningham@skl.se Utmaningar i samhället VUXEN- UTBILDNING

Läs mer