Smaka hur God Gud är

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Smaka hur God Gud är"

Transkript

1 Smaka hur God Gud är Av: Johannes Djerf Jag var 14 år. Jag var på Prao på en förskola i Kisa en vecka. Barnen lekte för en stund väldigt bra själva då en av lärarna kom med förslaget att brygga en kanna kaffe och hon frågade mig om jag ville ha. En inbjudan som gjorde att jag på någon sekund kände mig flera år äldre än vad jag egentligen var. Plötsligt fanns det en skillnad mellan mig och de andra barnen som lekte, vilket bara det gjorde att jag tackade Ja. Jag hade aldrig smakat kaffe, bara känt doften av det där hemma, men den doften hade inte skrämt mig utan snarare lockat till att smaka. Och när de första dropparna nuddade min tunga, så var det kanske inte det godaste jag smakat, långt ifrån om jag ska vara ärlig. Men det skapade ändå någon slags god eftersmak som gjorde att jag inte kunde stå emot, nästa gång jag fick frågan. Och idag, många år senare så är det faktiskt ibland det godaste jag vet och jag kan inte tänka mig att vara utan kaffe en endaste dag (drick lite ur koppen) (är det någon som aldrig smakat kaffe och vill smaka? Ta fram personen om det finns någon) Det är ju så att har man fått smaka något gott så vill man att andra ska få upptäcka att det är gott. I bibeln behöver man läsa mycket mellan raderna om man ska hitta just något om kaffe, men David använder just detta med smak av något gott för att faktiskt upptäcka vem Gud är. Han skriver i ps.34:9-10: Smaka och se att HERREN är god. Salig är den människa som flyr till honom. Alltså med samma iver som jag har att andra ska smaka Kaffe så säger David smaka och se att Herren är God. Det finns teologer som utifrån hebreiskan översätter de här orden med smaka och se hur god Gud är. En översättning jag verkligen gillar. Alltså det handlar inte bara om att smaka, att testa att Gud är God, vilket i sig är något helt fantastisk som jag tror att många utav oss har erfarenhet utav, men att också upptäcka att det är något som pågår hela livet. Det finns ett större djup, det finns mer att upptäcka ur Guds Godhet. Som jag sa innan med kaffet, ibland kan det ta tid att vänja sig vid något gott. Och jag tror att det är likadant med Gud. Det kan ta tid att vänja sig vid att Gud är God! Det kan ta tid att förstå att Gud är den ende som är God och det kan vara svårt att överhuvudtaget förstå vad som verkligen menas med att Gud är God. Inte minst när livet inte smakar gott.

2 David hade blivit en stor krigshjälte. Större än hans konung Saul. Han lyckades väl i precis allt han gjorde, och hela Israel och Juda bara älskade honom. Och därför kände Saul att kungadömet var hotat. Saul var rädd för honom och han började se på David med onda ögon står det. En rädsla, en avundsjuka som växte till att också vilja döda honom. Och när David i sin tjänst satt och spelade inför sin kung så var Sauls hjärta så pass mottagligt för att en ond ande skulle komma över honom, och han försökte spetsa David med ett spjut mot väggen. David kom undan men Saul sände några män till Davids hus för att vakta på honom och döda honom morgonen därpå. Men genom att Davids hustru Mikal, dotter till Saul, visste om alltsammans och varnade honom så kunde han fly ännu en gång och då genom fönstret. Och under denna flykt så kommer han till Akish, kungen i Gat, som tillhörde filistéernas land. En prövning och en stor fiende för hela Israels folk sedan lång tid. Härifrån Gat kom Goljat och flera tusen var alla de filistéer som dödats av Davids hand. Så kanske inte direkt en fristad. Men flykten ifrån Saul gjorde att han plötsligt stod innanför dessa portar. Då denna något märkliga situation uppstår. Vi kan läsa 1.sam.21: Kungen tilltalar honom som landets konung. Något som hans liv av Gud var smort, ämnat till att bli, men det var inte något som ännu hade fullbordats, och det blir i de orden klart för honom tror jag varför Saul vill se honom död. Och den stora krigshjälten blir rädd. Döden kom nära honom. Därför ser han ingen annan utväg än att låtsas vara galen, låtsas vara någon helt annan än den han var. Och tänk dig, David, den stora krigshjälten, som hade allt, människor som tyckte om honom, som beundrade honom. Han hade en fru som älskade honom och han hade en fantastisk vän, Jonathan, som hade honom lika kär som sitt eget liv. En musikertjänst hos kungen där han var använd av Gud på ett mäktigt sätt. Han var en god man, lydde sin kung och gjorde som var rätt i människors ögon. Han betecknades av Gud själv att vara en man efter hans hjärta, alltså en man som lyder honom. Och nu står han helt ensam mitt ute i öknen, utan någonting och ingenstans att ta vägen. Ingen trygg plats att fly till. Allt var förlorat. Han hade till och med förlorat allt anseende genom att spela vansinnig inför fienden. Varför? David förstår ingenting."vad har jag gjort? Vilken missgärning eller vilken synd har jag gjort mot din far, eftersom han försöker ta mitt liv?", frågar han Jonathan i ett kapitel tidigare. Och jag tror att han även frågar Gud samma sak. Vad har jag gjort för att förtjäna detta lidande?

3 Han trodde att livet skulle smaka helt annorlunda utifrån det som han och andra såg. Så som när jag en dag kom inrusande i köket hemma hos mamma och pappa. Jag tror jag hade varit iväg och spelat fotboll, cyklat hem i full fart, var svettig och hade enormt behov av att släcka törsten. Öppnade kylskåpet och såg ett glas med kall härlig citrondricka och svepte alltihop på en gång. Men det var inte citrondricka, utan kallt härligt diskmedel. Troligtvis hade flaskan gått sönder, eller så hade det bara blivit för mycket när det skulle diskas i huset, så de hade hällt upp det i ett glas för att inte slänga det. Och där stod jag med en av de mest fruktansvärda smakupplevelserna jag haft och som inte försvann på en lång tid. Allt jag åt fick en brännande eftersmak av diskmedel, och det kändes som att jag aldrig skulle bli av med den. En smak som jag tror att många utav oss också fått av livet. Utifrån goda förutsättningar och goda gedigna behov så tror vi att vi alltid också ska få del av det goda. Det är det vi ser framför oss, och det är det vi tror när vi tar del av det som livets kylskåp har att ge. Men om och om igen har vi mött den hårda sanningen att det inte är så gott som vi tror och som vi tycker att vi förtjänar. Vi frågar oss precis som David, vad har jag gjort, varför fick jag detta. Det var inte det som min törst längtade efter. Löftet i den 23de psalmen att godhet skall följa mig i alla mina livsdagar i närheten av den goda herden, är svårt att greppa när allt man smakar bara smakar orättvisa. Och man kan fråga sig, är Gud verkligen god? Mina pastorskollegor har ett litet roligt intresse av att åka runt till olika restauranger i kommunen och äta. De har en facebook sida där de skriver en recension och sätter betyg på smak, miljö och prisvärdhet. Sibylla i Hillerstorp har t.ex. fått ett toppbetyg på 53 %, Haga, 77 % och Diligensen på High Chaparall 93%. Och på samma sätt känns det som att vi värderar Guds godhet ibland. Det är oftast inte som vi kan säga att Gud är god till 100 % utan oftast är det beroende av vad livet smakar, situationer och miljön runtomkring oss och även vad vi behöver offra av vårt eget, vilket pris det har att följa honom. Det tar emot att säga att Gud bara är god när man får gå igenom lidande i ens egna liv, ibland sina vänner eller när man ser allt lidande över den här världen. Det är svårt att lyfta upp Guds godhet när man blir orättvist behandlad på jobbet. Det känns orättvist när man bett för att något eller någon skall blir bättre och så blir det bara sämre. Det känns orättvist av att behöva lida pågrund av en annan människas bortvändhet ifrån Gud. Kanske finns du här som uppfostrat ditt barn så gott du har kunnat och ändå så kommer det längre och längre bort ifrån Gud.

4 Kanske har du hållit fast vid Guds moral och etik för ett gott liv, men känner dig bara mer och mer förlöjligad och ensam. Kanske har du gjort allt du kunnat och ändå har livet slagit ner dig, och nu sparkar det på dig fast du redan ligger ner. Hur kan man då säga att Gud då är rättvis och god? Det är mitt i Davids lidande. Det är mitt i den här situationen, då orättvisan slagit ner den stora krigsherren efter att kung Akish drivit ut honom efter han låtsas vara vansinnig som David i ps.34 ropar just detta med en längtan att alla inne i staden ska få höra smaka och se hur God gud är! Hur kan han göra det? När allting runt omkring smakar allt annat än Gott. För det första så tror jag att vi behöver förstå att Gud är inte rättvis. Att vara rättvis och god är inte samma sak. Det är oerhört svårt för våra mänskliga ögon och öron att förstå. När lärjungarna möter en blind man som var blind ifrån födseln i Joh.9 så frågar de Jesus, Rabbi vem har syndat, han själv eller hans föräldrar, eftersom han föddes blind? I förbindelsen med babylonierna och den grekiska filosofin så hade dessa tankar trängt sig in i den judiska tron, då man kopplade ett livsöde ihop med synden. Att man får det man förtjänar. Tankar som jag tror även smugit sig in hos oss ibland att man straffas efter det man gjort. Och därför så är det svårt att förstå varför saker och ting sker. För jag har väl inte gjort något? Visst jag kanske inte lyckas med allt jämt, men jag är väl ändå en bra människa. Jag har ju följt Jesus, och jag har gjort så gott jag kan försökt följa hans ord. Vi försöker hitta en orsak till vårt och andras lidande, vilket tär otroligt mycket på vår tro och vi undrar var är Gud och var är hans godhet när livet är orättvist? Men alla dessa tankar om rättvisa avvisar Jesus. Gud har aldrig handlat efter det som är rätt. I romarbrevet säger Paulus att vi alla står lika inför synden. Vi är alla syndare och har gått miste om Guds härlighet. Vi har brutit lagen för livet vi fått. Vi är skyldiga. Vi förtjänas att straffas. Döden och evigt lidande vore ett rättvist straff för vår olydnad. Och Om Gud var rättvis så skulle detta vara Guds handlade i mot var och en utav oss. Men den goda nyheten är att Gud inte behandlar oss efter vad vi förtjänar. Rom.6:23 fortsätter men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus vår Herre. Ps.103: Barmhärtig och nådig är HERREN, sen till vrede och stor i nåd. Han går inte ständigt till rätta och vredgas inte för evigt. Han handlar inte med oss efter våra synder och lönar oss inte efter våra missgärningar. Ty så hög som himlen är över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom. Så långt som öster är från väster låter han våra överträdelser vara från oss. Gud är inte rättvis. Han är god.

5 Gud är Motsatsen till ond. Vi kan alltid vara tacksamma över att Gud inte behandlar oss så som vi förtjänar. Vi kan alltid tacka Gud för att han inte är rättvis. Och jag tror att det är denna nåd som David upplever mitt i hans lidande. Han är betryckt. Han är förskräckt, men i all hans nöd så ropar han till Herren som räddar honom. Och han säger i vers 6 att de som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver ej rodna av blygsel. När det inte fanns någonstans att ta vägen så flyr han till Gud. Han gör sitt hjärta mottagligt för Guds ljus att lysa igenom och över honom och han brister ut i lovsång mitt i mörkret. Och så möter Guds godhet också dig. Gud är alltid med dig. Gud är speciellt med dig i smärta och lidande. Jag tänker på de senaste begravningarna som vi haft i vår församling den senaste tiden där mycket av sorg, saknad och även kanske orättvisa fyllt vårt inre. Men det är sällan som jag upplevt Gud så nära som just då. För mig så har det varit otroligt starka Guds möten. Gud lider med oss. I matt.9:36 så står det att Jesus förbarmade sig över dem, eftersom de var rivna och slagna, som får utan Herde. Han hade en djup medkänsla för de alla dessa människor som led. Det grekiska ordet för förbarmande i texten betyder att känna djupt ifrån magtrakten. Alltså Guds medlidande kommer ifrån djupet av hela hans varelse. När det gör ont i dig så gör det ont i honom. Herren tröstar sitt folk och förbarmar sig över sina betryckta står det i Jesaja. David skriver i vers 8 att änglarna slår läger omkring dem som fruktar honom. En helt fantastisk bild tycker jag av vad Guds godhet innebär. Att Guds änglar slagit ner tältpinnarna och satt upp sina tält, för att stanna där du är. Du är omringad av en hel by av änglar, av Guds beskydd, när onda makter försöker trycka ner dig! Oftast är vi kanske inte medvetna om det, på grund utav att lidandet uppfyller oss och täcker hela vår värld. Men när vi är redo kan det räcka med en enkel påminnelse om Guds tidigare och pågående godhet för att vi ska finna tröst och hopp igen. Hans ljus, världens ljus Jesus Kristus gör så att vi på nytt kan fröjda oss när vi ser upp till honom. Vi kan inte förklara alltid varför vi behöver genomgå lidande. Vi kan inte förstå all orättvisa Men vi kan utforska det som vi vet om Gud och det som vi vet om oss själva. Att Gud möter oss i mörkret. Gud kan ta oss ut ur fiendens land. Det kommer inte smaka diskmedel för alltid. Vi har funnit nåd inför honom och ur denna godhet finns ett djup som är större än allt annat. Guds godhet är så djup, så god att de som söker HERREN saknar ej något gott, skriver David i vers 11.

6 Vi kanske kan känna det en lördagskväll om man är hemma att man saknar något gott, något sött eller något salt att smaka på om man inte har det hemma. Och på samma sätt kan vi tro att vi behöver något mer gott för vårt inre. Att Guds godhet behöver kompletteras med något annat som jag mår bra utav i livet. Men den som flyr till Guds ljus, Den som flyr till Jesus saknar inte någonting. Alltför ofta tror vi att det goda för min själ finns lite varstans. Vi kan ibland få för oss, precis som David gjorde att det till och med finns i fiendeland, där andra makter och smaker råder. Men salig är den som flyr till honom säger han efter att ha varit där. Kanske är det så ibland att vi behöver smaka någonting annat för att förstå att Gud är den som är god. Men det är inte alltid lätt att se och förstå vad som är gott och vad som inte är det. Så ta din tillflykt till Gud. Smaka och se hur God Gud är. Det kräver inte mycket av dig. Det är en inbjudan. Och som David skriver i ps.104. du öppnar din hand och de mättas av goda gåvor. Gud är God!

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Ett ansvarsfullt lån

Ett ansvarsfullt lån Ett ansvarsfullt lån Av: Johannes Djerf [Även som bibelstudium för ledarscouterna, UV-Lägret 2011] Har du någongång fått i uppgift att ta hand om något som egentligen inte är ditt? Du har kanske fått låna

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt

Hur du maximerar ditt liv/brian Houston En 31 dagars andakt Hur du maximerar ditt liv/brian Houston DAG 1: Ett välsignat liv Det är Guds önskan och plan att alla ska få leva ett välsignat liv. I Bibeln, har välsignad olika betydelser. Att leva ett välsignat liv

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Lag och evangelium med Jesus som läromästare

Lag och evangelium med Jesus som läromästare Lag och evangelium med Jesus som läromästare Hållet vid kyrkodagar Sala 2011 av pastor Jakob Fjellander, Lutherska Konkordiekyrkan Bröder och systrar i Herren! Jag ska nu hålla ett föredrag som bär titeln

Läs mer

Inledning. Född på nytt

Inledning. Född på nytt Tema: Leva med mål och mening Skapad för att bli lik Jesus Sid. 1(5) Syfte 3: Du är skapad för att bli lik Jesus Inledning Min predikan idag ska handla om den största tanke Gud någonsin tänkt för ditt

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09. Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap

Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09. Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09 Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap Här följer en sammanfattning av predikan + några frågor att reflektera och samtala kring. Läs Matteus

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Att gå med Jesus reträtt med Teresa av Avila Reträttföredrag hos Birgittasystrarna i Djursholm 20-22 februari 2015 Biskop Anders Arborelius ocd

Att gå med Jesus reträtt med Teresa av Avila Reträttföredrag hos Birgittasystrarna i Djursholm 20-22 februari 2015 Biskop Anders Arborelius ocd Att gå med Jesus reträtt med Teresa av Avila Reträttföredrag hos Birgittasystrarna i Djursholm 20-22 februari 2015 Biskop Anders Arborelius ocd (Föredragen är nedskrivna efter bandinspelning) Föredrag

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Nya Testamentet. Matteus Evangelium. Reformationsbibeln. Svenska Reformationsbibelsällskapets översättning av Textus Receptus samt revidering av

Nya Testamentet. Matteus Evangelium. Reformationsbibeln. Svenska Reformationsbibelsällskapets översättning av Textus Receptus samt revidering av Nya Testamentet Nya Testamentet Reformationsbibeln Svenska Reformationsbibelsällskapets översättning av Textus Receptus samt revidering av Karl XII:s Kyrkobibel från 1703 Andra upplagan utgiven såsom

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4)

En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) Om medlemskap i Frälsningsarmén En god soldat åt Kristus Jesus (2 Tim 2:3-4) I varje armé finns två sorters människor: Den ena sorten är de som övertalats att ställa upp. De kämpar bara därför att de måste.

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

PETER SVÄRDSMYR OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG

PETER SVÄRDSMYR OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG PETER SVÄRDSMYR ATT BLI TILL OM MÄNNISKANS INNERSTA LÄNGTAN OCH KYRKANS YTTERSTA UPPDRAG Finns det en längtan som alla människor runt om i världen delar? En längtan som går på djupet, under alla religiösa

Läs mer