välkommen till Barista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "välkommen till Barista"

Transkript

1 välkommen till Barista

2

3 En solig septembermorgon i Uppsala... Nu har det gått åtta år sedan Barista öppnade upp dörren till vår första coffee shop på gågatan i Uppsala. Året var 2006 och där stod vi, Björn, Nina och Maria, tre tokigt peppade entreprenörer redo att förändra världen! Vår önskan var att ge alla möjlighet att dricka gott kaffe och få en skön upplevelse, samtidigt som målet var att göra världen godare. Just den tidiga septembermorgonen hade vi ingen aning om vilken resa detta skulle bli. Visst, vi hade alla tre mycket erfarenhet från kaffebranschen så vi hade bra koll men vi förstod nog aldrig då att det skulle bli en resa med så otroligt mycket kärlek, glädje, gråt, svett och oändligt många sömnlösa nätter. Idag kan vi stolt konstatera att vi, tillsammans med alla fantastiska medarbetare, har byggt upp ett otroligt fint företag! Vår önskan har gått i uppfyllelse. Vi är dock inte nöjda här, vi vill mer. Med snart 300 engagerade medarbetare i vår Baristafamilj och oändligt många stammisar har vi en bra grund att stå på, inget snack, men som sann entreprenör ska målet alltid vara högt. Att vi dessutom nyligen passerade 1 miljon skänkta skolmåltider är ett fantastiskt bevis på att vi gör skillnad- På riktigt! Det händer inte över en natt men vi tar det en kopp i taget och ödmjukt kaxiga kan vi konstatera att vi hittills kommit en bra bit på vägen! Sedan slutet på 2013 har Nina och Maria klivit åt sidan rent operativ, men kvar som ägare såklart. Vi fick också nöjet att få in Tony Johansson som ny VD för Barista, med ytterligare driv och beslutsamhet för att bana väg för vårt segertåg!

4 Godare kaffe, godare värld. Är det en bra affärsidé? Att göra världen godare genom att sälja kaffe kan säkert uppfattas som en naiv affärsidé och tanke, men det tycker inte vi. Vi tycker det är en klockren och helt genialisk idé.. Alltså, tänk så här. Det finns en stark vilja hos dagens konsumenter att vara med och påverka och driva fram förändringar. Det ska dock vara enkelt och man vill göra det i sin vardag. De flesta dricker kaffe, fikar eller äter lunch ute, det ingår i det vardagliga livet. Kan man då välja att göra det på ett ställe där det finns en möjlighet till just påverkan så tror och vet vi att många väljer det alternativet. Och Barista är och erbjuder just det alternativet. Solklart och inte så dumt va? Detta är dock inte allt. Majoriteten av oss som arbetar på Barista är starkt engagerade och brinner för konceptet ända ut i tåspetsarna. Det gör också att vi internt är massor av medarbetare som även på vår fritid visar engagemang och gör medvetna val. Vi är ambassadörer och sprider våra etiska värderingar både här och där. På familjemiddagen, i bankomatkön eller i poolen på semestern. De flesta känner nog även att detta ger en extra dimension till arbetet. Och livet! Det blir inte bara ett jobb utan ett drömjobb och en skön livsstil!

5 Ok, men vad gör vi rent konkret? Att göra världen godare kan ha varierande innebörd så en förklaring till vad vi egentligen gör kan vara på sin plats. Många produkter i vårt sortiment som ex vår storsäljare, kaffe, är producerade i U-länder, länder med stark utvecklingspotential men som ofta är väldigt fattiga och där befolkningen lever under svåra förhållanden. De har inte samma möjligheter eller förutsättningar som oss i Sverige. Därför är det viktigt att vi som handlar av dem tar ett stort ansvar. Köper man bröd i Sverige kan man känna sig ganska säker på att dem som bakat brödet kommer få bra betalt, så de kan försörja sin familj och leva ett gott liv. Det är inte givet när man exempelvis handlar med kaffe från Etiopien. Därför har vi valt att enbart köpa kaffe som är Fairtrade certifierat. Bönderna blir då garanterade ett pris för kaffet som ger dem möjligheter till bättre arbets- och levnadsvillkor. De får utöver betalning även en premie som återinvesteras i livsviktiga saker som rent vatten, skolor, elektricitet o.s.v. Allt vi köper från U-länder är Fairtrade-certifierat. Kaffe, te, kakao, chai, socker, vaniljsyrup, Ubuntu cola, iste och förkläden. Vår vilja till förändring i utvecklingsländer stannar dock inte här. Vi har sedan starten engagerat oss i FN-fondens projekt skolmat blir kunskap. Vi har fram till idag skänkt över 1 miljon skolmåltider och över 1300 barn får mat varje vecka genom Barista. 100 miljoner barn i världen idag går inte i grundskola. Flickor utgör 2/3 av barnen som tyvärr inte får gå i skolan. Om flickorna ges möjlighet till utbildning föder de färre barn vilket leder till att risken är mindre att barnen svälter och chansen är högre att de i sin tur kommer gå i skolan. På så vis minskar man svält och fattigdom genom utbildning. I Etiopien går bara 40% av barnen i skolan. I vissa provinser inte ens 10%. I Muka Dera, där de skolklasser ligger som vi sponsrar, har skolmaten inneburit att hela 91% av barnen i trakten går i skolan! Barista har också en styrelseplats i svenska FN-fonden för ytterligare stöd.

6 Hade vi haft lika många coffee shops som Starbucks (25 000!) så hade alla Afrikas barn gått i skolan. En kittlande tanke som faktiskt kan bli verklighet!

7 Är vi bara reko, eller också eko? Kaffe är ett av de livsmedel som är absolut hårdast besprutat. Då produkten är näst viktigaste handelsvaran i världen vågar man knappt fantisera om vilken påverkan detta då gör på miljön och människan. Därför har vi valt att bara köpa ekologiskt kaffe men också köpa in så många andra produkter som möjligt som är just ekologiskt odlade. Som mjölk, grädde, yoghurt, soja, te, choklad, frukt, bär, grönsaker o.s.v. Snart har vi fullt sortiment, det känns bra! Och förutom en minskad negativ miljöpåverkan så tycker vi själva det smakar bättre. Det går åt mycket engångsmaterial när man driver café. Våra gäster är ofta i rörelse och vill ta med sig sitt kaffe på tåget. Därför har vi tittat mycket på vilka material vi kan välja som är bäst för miljön. Vi har bl.a. salladsskålar och muggar tillverkade av majsstärkelse istället för plast. Vårt fina stammiskort av trä är även det skyddat med majsstärkelse, ännu bättre är om stammisen laddar på sitt IDkort eller körkort! Och vi gör mer, mycket mer vilket bidragit till att vi vunnit en del fina priser som vi är väldigt stolta över.

8 Word! Juryns Hederspris Hållbart Ledarskap 2014 Vinnare FairtradeFramsteget 2014 Vinnare Änglamarkspriset 2013 Vinnare Årets Coffee Shop 2012 Vinnare Bästa Miljöarbete 2012 Officiell huvudpartner för FN-Förbundet

9 Mycket glädje och en latte tack! Även om gästen vid beställning inte uttrycker sig så, så är det nog egentligen precis vad han eller hon menar. Och det med all rätt. Vi serverar inte bara kaffe, vi bjuder även på glädjeinjektioner. Den dagen vi slutar upp med det kommer våra gäster gå hem och damma av sina gamla kaffebryggare. Man kommer inte till oss bara för kaffet och etiken utan man förväntar sig en fin stund, tillsammans med oss. Lite som när man är hos kompisgänget på fika och sitter uppe halva natten för att energin i rummet är så skönt peppande. Man vill liksom aldrig gå hem. Den känslan ska våra gäster känna hos oss. Detta är inget man skapar genom att dra på smilbanden, det är den enkla men snabbt genomskådade vägen. Det måste vara på riktigt för att det ska fungera. På riktigt blir det när känslan i magen är rätt och det blir den först när man trivs, mår bra och får möta gäster och medarbetare på ett personligt sätt. Därför är det viktigt att du känner dig som en i familjen och tar och ger positiv energi från och till dina medarbetare och gäster, våga bjuda på dig själv. Vi anställde dig för att du är du, och inte någon opersonlig robot. Majoriteten av dagarna går det av sig självt, andra dagar får man jobba lite extra på det. Kanske behöver någon i gänget just den dagen en extra varm klapp på axeln för att hitta sin rätta magkänsla. Kaffekärlek i en kopp! Nu är ju vi otroligt bortskämda då vi bara dricker riktigt, riktigt bra kaffe. Fast det är lite det som är grejen, huvudet på spiken. Alla borde dricka bra kaffe. Vi tar samma pris för vårt kaffe som våra konkurrenter och då är det 100 % Arabica bönor, Fairtrade certifierat, ekologiskt, utvalt och rostat av ett av Sveriges bästa rosterier och tillrett av utbildade baristor på den bästa maskinpark man kan tänka sig. Det finns självklart många som gör magiskt kaffe, som kanske är bättre än vårt, men vi är definitivt med i toppstriden. Vi har också en närhet till våra odlare och bjuder på full transparens. Har vi inte själva besökt de kooperativ vi köper kaffet från har vi alltid trygga kontakter. Det utöver att Fairtrade anlitar en oberoende organisation, FLO, som regelbundet gör kontroller. Vi har även vunnit fina priser. Silver i Barista SM och både silver och brons i koppnings SM. Vinster vi är stolta över och vi ser gärna att tävlingsintresset fortsätter. Det är en otroligt kul och lärorik del i rollen som barista. Är du vår nästa kaffestjärna? Prata med din PC!

10 Om vi tittar in i framtiden, var är Barista då? Att spå in i framtiden får vi nog överlämna till någon annan. Men det vi säkert vet är att vi kommer fortsätta att med samma glöd kämpa för att vinna nya stammisar, öppna nya Barista och till slut en dag öppna den där drömenheten på Manhattan, NY. Vi har bestämt oss. Det är fullt möjligt att göra världen godare genom att servera kaffe, gott kaffe. Tillsammans, en kopp i taget! Du, jag, vi och våra stammisar, vi kan göra skillnad. Därför är vi också otroligt glada över att just du är en ny medlem i vår familj! Vi tror på dig och ser fram emot att lära känna dig bättre och ta tillvara på din kompetens, din personlighet och ditt engagemang. Hos oss är det högt i tak och allas åsikter är precis lika viktiga. Därför har just du möjlighet att påverka vår gemensamma, roliga resa mot en godare värld. För kul ska vi ha, utan glädje kommer vi ingen vart och det är vårt motto sedan starten den där morgonen i Uppsala i september Just idag kan bli den bästa dagen!

11 Ok, så allt detta innebär att jag som barista på Barista helt enkelt är med och gör världen godare? Det är precis så det är! Genom att du dagligen serverar våra gäster gott kaffe och smarriga tillbehör, ger du dem en unik och skön upplevelse är du med och påverkar i ett större perspektiv. Du ger fler möjlighet att göra ett etiskt val samtidigt som de dricker sin morgonlatte. Fler barn i Etiopien får skolmat och producenter i U-länder får bättre arbets- & levnadsvillkor. Varje ny stammis är guld värd och gör det möjligt för oss att fortsätta växa och sprida vårt budskap, godare kaffe, godare värld. En kopp i taget!

12 Välkommen som medarbetare på Barista- Tillsammans förändrar vi världen! Nedan har vi sammanfattat de rättigheter och skyldigheter du har som medarbetare på Barista samt annan viktig information, det finns mer detaljerad information på din enhet. Har du funderingar eller frågor är det viktigt att du pratar med din platschef så du förstår och känner dig trygg i de olika avsnitten. Upplärning Som nyanställd barista kommer du bli introducerad i de arbetsuppgifter och moment som ingår i ditt arbete som samt de specifika rutiner och riktlinjer som gäller för ditt café. Steg för steg, prickas punkterna av på en checklista, så att du och din platschef vet allt du kan! Detta sker under din upplärningstid men även löpande framöver. Vissa saker kommer ta längre tid för dig att hantera riktigt bra, som exempelvis att tillreda kaffe vid espressomaskinen. Här gäller tålamod och förståelse för att det är ett hantverk. Nyhetsbrev och information Du kommer få Baristas nyhetsbrev via mail en gång i veckan, som du också förbinder dig till att läsa. Brevet är tänkt som informationskanal men också en plattform där vi lyfter fram roliga händelser, som exempelvis när vi öppnat en ny Barista. Har du idéer om saker vi bör ha med är de varmt välkomna! På ditt café finns en anslagstavla annan viktig information. Kika på tavlan under varje arbetspass och prata med din platschef om du önskar ytterligare information. Ansvarsstruktur Varje café har en Platschef. Platschefen ansvarar för den dagliga driften och är din närmsta chef. På de flesta caféer det finns det också en ställföreträdande PC och/eller en andreman. Dessa tar beslut och fördelar arbetet när platschefen är ledig eller sjuk. Platschefen har i sin tur en chef, regionansvarig, denna person närvarar ofta på ditt café och finns som bollplank när platschef, ställföreträdande eller andreman är svåra att nå. Även om platschefen är huvudansvarig för att leda och fördela arbetet är det viktigt att alla i gruppen tar initiativ och hjälps åt med arbetsfördelningen, på så vis blir arbetet dessutom ännu roligare. Känner du dig inspirerad och villig att ta ännu mer ansvar finns väldigt bra utvecklingsmöjligheter inom företaget. Kaffecoacher och matcoacher är också väldigt roliga uppdrag som är möjliga för den som brinner lite extra för mat och dryck! Prata med din platschef och framför dina tankar och önskemål! Kanske är du inom en snar framtid ansvarig över ett Baristacafé?

13 Arbetskläder Du tilldelas en t-shirt och en jeansskjorta samt två stycken förkläden att använda under dina arbetspass. Du tar hem och tvättar kläderna själv. Vi står för tvättnötter så att du kan tvätta miljövänligt! Skor och byxor använder du dina privata. Under sommarhalvåret får du använda kjol eller shorts som slutar nedanför knät. Använd bekväma skor som är heltäckande utan öppna partier. Telefon Din privata mobiltelefon lämnar du i personalutrymmet, i ditt personliga låsbara skåp för värdesaker, och behöver du använda den under ditt pass gör du det under ditt måltidsuppehåll eller paus. Händer något akut och dina närmsta anhöriga behöver komma i kontakt med dig omgående finns en fast telefon på ditt café som de kan ringa till. Se kontaktlista för telefonnummer. Däremot får den inte användas för att ringa ut privata samtal som inte är direkt akuta. Hygien Hygien är viktigt då vi arbetar med livsmedel. Vi har rutiner som är framtagna tillsammans med Anticimex som vi följer och arbetar utifrån. Detta för att säkerställa att de livsmedel vi serverar inte kontamineras, blir otjänliga, och gör så någon blir sjuk. Hur dessa rutiner ser ut och fungerar får du mer information om under din upplärning samt under den introduktionsutbildning som Anticimex håller på just ditt café. Nedan följer kortfattat ett par av de viktigaste rutinerna. Tvätta händerna ofta. Alltid innan du ska hantera livsmedel, innan du påbörjar ditt arbete, efter raster, efter toalettbesök och när du tagit i orena föremål. Det är inte tillåtet att bära smycken, som t.ex. klocka, örhängen, ringar och synlig piercing. Har du hår längre än hakan skall det vara uppsatt. Har du lång lugg skall den också fästas åt sidan. Du får inte ha målade naglar, lösnaglar eller annan utsmyckning på naglarna. Håll dina naglar korta. Du får inte arbeta med livsmedel om du är sjuk. Tänk på att vissa sjukdomar kan smitta även om du känner dig frisk igen och mår bra. Är du osäker, stäm av med läkare innan du återgår till arbete. En bra och viktig grundregel att tänka på är att alltid hålla ordning runt om kring dig när du arbetar. Starta och avsluta ett projekt i taget och påbörja alltid på en ren och städad yta.

14 säkerhet! Vi arbetar för en säker arbetsmiljö, detta för att förhindra ohälsa och olycksfall. Vi kommer därför att vid anställningens början och löpande informera dig om vad du kan göra och vilka regler du måste följa för att din arbetsplats skall bli så säker som möjligt. Vi följer arbetsmiljöverkets regler och rekommendationer för detta. På varje café finns en pärm för Systematiskt Arbetsmiljöarbete, som vi arbetar utifrån. I den finns rutiner och viktig information om arbetsmiljön. Här finns även information om våra policyer. På varje café finns en anhöriglista. Den uppdateras löpande när personal tillkommer eller slutar men var själv noga med att se över så dina uppgifter stämmer. Listan är viktig om en akut händelse uppstår där anhörig behöver kontaktas. På varje café finns första hjälpen utrustning med plåster, förband och ögonskölj. På bestämda platser finns instruktioner om hur nödsituationer hanteras. Det finns även rutiner att följa vid brand, du kommer få ta del av dem vid din upplärning och löpande. Rutinerna finns också dokumenterade på ditt café som Systematiskt Brandskyddsarbete. Vi vill speciellt att du noterar att ifall en situation skulle uppstå där en kund är hotfull eller rent av utsätter oss för rån, ska du inte göra motstånd utan ge dem vad de kräver och därefter larma polis när det omedelbara hotet är över. Ofta finns ett överfallslarm i form av en knapp att trycka på som du kan använda vid akut hot. Larmet är kopplat direkt till polisen och går inte att återkalla. I köpcentrum har vi direktnummer till patrullerande väktare som du kan kontakta om det uppstår en hotfull situation. Koder till lokallarm, dörrar och kassaskåp skall hanteras diskret. Dessa koder byter vi ofta. Vi arbetar aktivt för att minska mängden kontanter och har sedan lanseringen av vårt stammiskort betydligt mindre kontantkassor som lett till en säkrare arbetsmiljö. På varje café finns lokala säkerhetsrutiner kring kontanthantering och dem kommer du få ta del av vid din upplärning och löpande framöver. Flera maskiner, som ex espressomaskinen, arbetar med höga temperaturer under högt tryck, så medan du är under upplärning var extra försiktig när du använder dessa för att undvika skador. Vi strävar efter att använda så få kemikalier som möjligt men viss städ och diskutrustning har frätande ämnen och det finns anslaget rutiner och information om hur du ska använda dem och agera vid olämplig kontakt. Läs detta innan du hanterar sådana ämnen. Höjden på bänkar och beredningsytor är satt enligt de krav som finns för att en arbetsplats skall vara ergonomiskt anpassad. Det är viktigt att tänka på hur du arbetar för att belastningen skall bli så bra som möjligt, som ex vid lyft. Din platschef kommer informera dig mer om detta. Det är viktigt att du använder heltäckande skor utan öppna partier. Detta för att undvika direkta skador. Skorna bör även vara bekväma och med bra dämpning så du inte belastar ben och rygg mer än nödvändigt. I personalutrymmet, som endast är ämnat för personal, finns personliga skåp där du kan låsa in dina privata värdesaker.

15 Schema Schema görs av din platschef och finns tillgängligt i Planday så tidigt som möjligt, dock senast 14 dagar innan det börjar gälla. Du kommer i samband med din anställning få en inloggning till Planday, för att lätt kunna se dina aktuella pass, enhetens schema och aktuella händelser. Tänk på att schemat kan ändras med 14 dagars varsel och det är bra om du regelbundet kollar upp eventuella schemaändringar. Vid eventuella arbetspassbyten i aktuellt schema är det viktigt att du gör detta via Planday, och passet räknas inte som bortbytt förrän ansvarig har godkänt bytet, och du fått ett meddelande om detta. Detta med anledningen av att din platschef planerat schemat utifrån tankar om hur verksamheten fungerar bäst samt regler kring arbetsmiljö, arbetstid, vila o.s.v. Du får inte utebli från ditt arbetspass utan att ha din platschefs tillstånd, eller att ha anmält förhinder, som av platschef/ställföreträdande. Frånvaro på grund av sjukdom eller olycksfall, skall så snart som möjligt anmälas till platschef, se avsnitt sjukanmälan. Ombytt i tid Att komma i tid till ditt pass är viktigt. När passet börjar och du stämplar in, skall du vara ombytt och klar för att börja arbeta. Tänk på att det är främst av respekt för dina medarbetare som detta är viktigt, men även då det påverkar verksamheten i sin helhet. Ditt pass får heller inte påbörjas innan avtalad tid om inte en överenskommelse är gjord med platschef/ställföreträdande PC eller annan ansvarig på plats. När ditt pass avslutas byter du om till privata kläder efter att du loggat ut. Timrapportering och personalliggare Dina timmar redovisar du genom att du loggar in och ut i schema- & tidsrapportsystemet Planday när du påbörjar och avslutar ditt arbetspass. Denna stämpelklocka är förutom underlag för din lön även underlag för Skatteverket när de gör sina oanmälda kontroller. Därför är det viktigt att du alltid loggar in och ut så alla uppgifter stämmer och vi undviker att de utfärdar böter till Barista. Stämpelklockan finns på alla enhetsdatorer inne på kontoret. Sjukanmälan Vid frånvaro på grund av sjukdom eller olycksfall är det viktigt att du ringer din platschef i så god tid som möjligt så ersättare kan kallas in, detta gör du genom ett telefonsamtal. För telefonnummer se kontaktlista. Får du inte tag på din platschef ringer du den som är ställföreträdande. Når du inte den personen ringer du ansvarig regionansvarig. Svarar ingen är det viktigt att du ändå talar in meddelande eller skickar SMS. Så snart du vet när du kan återgå i arbete meddelar du det till samma personer, i ordning enligt ovan. Sådant besked ska lämnas senast dagen före återgång. Vid frånvaro på grund av sjukdom som varar längre än sju dagar efter sjukanmälningsdagen är du skyldig att uppvisa läkarintyg. Vård av sjukt barn Vid vård av sjukt barn skall du anmäla på samma sätt som vid egen sjukdom. Semester Du har rätt till 25 dagars semester. Arbetsgivaren förlägger semestern tillsammans med dig. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden 15 maj till 15 september. Annan ledighet Du ansöker om ledighet hos din platschef. Du fyller i den ledighetsblankett du får av din platschef som sedan beviljar ledigheten. För att kunna planera ersättare vid frånvaro och för att kunna tillmötesgå dina önskemål är det viktigt du lämnar in din ansökan så tidigt som möjligt.

16 Kollektivavtal Vi är medlemmar i Visita och följer kollektivavtalet som träffats mellan Visita och HRF, Hotell och Restaurangfacket, om anställning och försäkringar. Vi vill att du som medarbetare ska trivas och känna dig trygg hos oss. Vi är stolta över att ha bra relationer med facket och över att vara en bra arbetsgivare med schysta anställningsvillkor. Du är försäkrad till och från arbetet samt på din arbetsplats. Följande försäkringar är enligt kollektivavtal tecknade. Vid frågor kontakta Christel, kontaktuppgifter enligt kontaktlista. AGS, avtalsgruppsjukförsäkring Avtalspension SAF-LO TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada Premiebefrielseförsäkring TGL, tjänstegrupplivförsäkring Avtal om omställningsförsäkring (omställningsstöd och AGB) Vi står för Fairtrade även på hemmaplan och ska vara föregångare som god arbetsgivare. Har du förslag på förbättringar så framför dem gärna till din platschef och har du av någon anledning problem att få gehör så tveka inte att tala med regionchef eller någon i ledningen så att vi får en chans att åtgärda. Se kontaktuppgifter i telefonlistan på din enhet. Vi bjuder regelbundet in facket att presentera sig på personalmöten. Anställning Din anställning inleds vanligtvis med 6 månaders provanställning och vid anställningens ingående får du ett anställningsbevis. På Barista arbetar du vanligtvis på ditt hemmacafé men du förväntas också att vid behov arbeta på andra Barista inom samma stad. Av anställningsbeviset framgår också hur många timmar du har rätt till och är skyldig att arbeta. Önskar vi som arbetsgivare eller du själv avbryta provanställningen i förtid skall detta meddelas 14 dagar i förväg. Provanställning som inte avslutas eller avbryts övergår i en tillsvidareanställning. För tillsvidareanställning gäller för både arbetstagare och arbetsgivare en minsta uppsägningstid av en månad. Vill du säga upp dig vill vi ha en skriftlig uppsägning av dig. Din platschef kan hjälpa dig med en blankett. Lön Lön och ob-ersättning utgår enligt kollektivavtal och utbetalas i efterskott, per den 25:e varje månad. Du får i samband med detta ett lönebesked innehållande lön, ob-ersättning, skatteavdrag m.m. Det är ditt ansvar att Barista får uppgift om din skattetabell, kontonummer, eventuell jämkning av skatt, ändrad adress och dylikt. Övertidsersättning utgår enligt kollektivavtal. Tänk på att övertid skall vara beordrad eller godkänd av din platschef i efterhand. Personalmöte och medarbetarsamtal Personalmöte då all personal samlas tillsammans hålls en gång i månaden. Individuella medarbetarsamtal hålls en gång per kvartal. Dessa samtal är till för att du som medarbetare skall få feedback och möjlighet att framföra dina tankar, önskemål, åsikter samt diskutera utvecklingsmöjligheter. Givetvis skall kommunikationen mellan dig, dina medarbetare och platschef fungera bra dagligen. Ett nära samarbete i gruppen är otroligt viktigt och det finns alltid möjlighet och tid för spontana avstämningar. Måltidsuppehåll På Barista tillämpar vi måltidsuppehåll. Paus för mat och vila räknas då som arbetstid och planeras in efter läglighet. Under dagens bästa försäljningsruscher när det är som mest att göra är det minst lämpligt och dagen planeras bäst så uppehåll sker på andra tider. Väljer du att ta din paus i serveringen byter du om till din privata tröja. Tänk på att alltid dricka mycket vatten under ditt pass, påminn varandra och häller du upp ett glas till dig själv, fixa gärna ett även till din medarbetare.

17 Kost på arbetsplatsen och matavdrag Kost på arbetsplatsen omfattar en måltid (valfri maträtt och valfri kall dryck) samt ett kaffemål (valfri varm eller kall dryck och valfritt mindre tillbehör) och dessa skall förtäras under ditt måltidsuppehåll och vid paus. Kostnaden för kosten dras från din lön i form av ett matavdrag och gäller pass längre än fyra timmar. Om du av medicinska eller andra skäl inte kan äta kosten kan annan överenskommelse träffas. Förmåner När du är ledig och besöker Barista för att fika eller äta har du rabatt med ditt Personal-Stammiskort. Med det får du 25% rabatt på hela sortimentet! Vill du bjuda dina vänner eller familj får hela sällskapet rabatt, men bara om du betalar. Spara kvittot som stärker din personalrabatt. Om du slutar din anställning måste du lämna tillbaka ditt Personal-Stammiskort och använder fortsättningvis ditt vanliga stammiskort. Rabatter och överbliven mat Under arbetstid får du inte lämna andra rabatter än de som tagits fram av Barista, som vår Stammisrabatt. En olovligt lämnad rabatt är att betrakta som stöld. Tyvärr känner man sig ofta förväntad att lämna rabatt på café till kompisar som kommer för att fika, men du hade ju inte fått rabatt om de jobbade på SJ eller Ica. Du har inte rätt att ta med dig bakverk eller annan överbliven mat. Det betraktas som stöld. Provköp Vi har regelbundet besök av anlitade provköpskontrollanter. Syftet med det är att vi ytterligare ska kunna säkerställa att vi håller en hög nivå vad gäller bemötande, kvalitet och renlighet. Det finns ingen misstanke om misskötsel utan provköpen utförs löpande på alla caféer vid av oss icke förutbestämda tider. Materialet används av oss på huvudkontoret för att vi ständigt skall förbättra vår verksamhet. Precis på samma sätt använder vi oss utav Mystery shoppers som hjälper oss med uppföljning av våra enheter och säkerställer att vi håller rätt kvalité på både produkt och bemötande, i alla lägen. Vi mäter också oss själva med jämna mellanrum med hjälp av ett verktyg som heter RFK (Redo för kund) Du kommer tillsammans med din platschef eller annan ansvarig gå igenom detta verktyg för att dagligen kunna bedöma vår verksamhet utifrån den. Rökning och snusning Vi är en rök- & snusfri arbetsplats vilket innebär att det inte finns möjlighet till rökning eller snusning under arbetstid. Vill du ha stöd att bli av med ditt beroende prata då med din platschef så får du hjälp

18

19 Och till sist: VÄLKOMMEN I FAMILJEN! Jobbet här är inte alltid glamour, men klockan 9 svensk tid serveras maten i Etiopien och just din coffee shop tjänade in mat för i snitt 75 barn till skolan idag. Hur många det bli imorgon bestämmer du och dina Stammisar Visst kan vi snitta mer än 100 Stammisar om dagen? De kommer om de känner att det är viktigt för dig. Idag kan bli den bästa dagen!

20 barista.se

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH

SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH SÅ JOBBAR VI @ THE BEACH Hej! Du läser det här för att du kanske vill jobba eller praktisera hos oss. Här står långt ifrån allt du behöver veta men det ger dig kanske svar på några frågor och en del fakta

Läs mer

Satsa på dig själv med fler i facket

Satsa på dig själv med fler i facket Satsa på dig själv med fler i facket Du är viktigast! Du har det viktigaste fackliga uppdraget av alla. Så sträck på dig och var stolt! Som medlemsvärvare är du med och ser till att vi tillsammans blir

Läs mer

Blickpunkten nr 5 november 2013

Blickpunkten nr 5 november 2013 APRIL APRIL APRIL APRIL2013 NOVEMBER 2013 2013 2013 2013 NR NR NR NR2 2 2 2 5 ÅRGÅNG ÅRGÅNG ÅRGÅNG ÅRGÅNG60 60 60 60 www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se www.sekosjvast.se klubben@sekosjvast.se

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI

KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI KAPITEL 5 AVDELNINGENS EKONOMI Ansvar och roller Ekonomisk hantering Finansiering Ansökningar Vad en ansökan brukar innehålla Redovisning av bidrag Att anställa i RFSL Bilagor - förteckning 5-1 5-2 5-5

Läs mer

Innehållsförteckning. Undervisningsmaterialets olika delar Att undervisa i arbetslivsinformation

Innehållsförteckning. Undervisningsmaterialets olika delar Att undervisa i arbetslivsinformation Lärarhandledning Innehållsförteckning 2 Inledning sid 3 Undervisningsmaterialets olika delar sid 4 Att undervisa i arbetslivsinformation sid 5 Filmen sid 6 Casebeskrivningar sid 7 Förhandlingsspelet sid

Läs mer

Nr 3 oktober 2014. Grönt möter rött i djurvärlden. När får jag säga upp min personal?

Nr 3 oktober 2014. Grönt möter rött i djurvärlden. När får jag säga upp min personal? Nr 3 oktober 2014 Grönt möter rött i djurvärlden Besök på Wayne s Coffee Får kunden ångra sig? När får jag säga upp min personal? FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN Inga startavgifter Inga installationer

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se Hanna Jonsson Skribent: Hanna Jonsson Projektledare & redaktör: Johan Welander, LSU Layout: Gillbring Grafisk Design Illustrationer: Torgeir Husby Korr: Helena Lindh Omslagsidé: Torgeir Husby Omslagsfoto:

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Välkommen som förtroendevald

Välkommen som förtroendevald Välkommen som förtroendevald Din handbok 1 Innehåll Välkommen som förtroendevald 4 Den svenska modellen 5 Så här är fackförbunden organiserade 5 Så här är arbetsgivarorganisationerna organiserade 6 Förhandlingssamverkan

Läs mer

Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen

Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen Otrygga anställningar En genomlysning av yrkesgrupper inom post-, telekom- och spårtrafikbranschen Annika Ödebrink 2013 SEKO Facket för Service och Kommunikation Omslagsillustration: Max Gustafson Original:

Läs mer

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman

MB-ledamoten. en facklig förtroendeman MB-ledamoten en facklig förtroendeman Den här foldern ger en inblick i hur MB-verksamheten är tänkt att fungera i företagen och i Byggnads som organisation. Hur ser företagets orderingång ut framöver nyanställningar

Läs mer

Uppror mot kortavgifter!

Uppror mot kortavgifter! Nr 4 November 2013 Uppror mot kortavgifter! Lagskolan, del 4 Skaffa hjärtstartare! Central styrning eller entreprenör? DÄR DRÖMMAR FÖDS OCH ENTUSIASTER MÖTS! Med våra tidningar erbjuds dina kunder fartfyllda

Läs mer

Previas handbok. för ett bättre arbetsliv. TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn

Previas handbok. för ett bättre arbetsliv. TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn Previas handbok för ett bättre arbetsliv TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn 2 INLEDNING Varför en handbok för ett bättre arbetsliv? VI TÄNKER

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi

Ekonomikoll. Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Ekonomikoll Attentions studiecirkel om kognition och ekonomi Välkommen till studiecirkeln Ekonomikoll! Det kan vara krävande att sköta sin ekonomi om man har en kognitiv funktionsnedsättning. Man ska komma

Läs mer

Kommunal Stockholms län

Kommunal Stockholms län Stockholms län medlemstidningen medlemstidning för Kommunal Stockholms län nummer 9 / 2005 Timanställda utestängda från samhället Att ständigt ha en klump i magen av oro och gå hemma och hoppas att man

Läs mer

Vi jobbar för dig! Webbtidning för medlemmar i ST inom Posten Nummer 6-2013. Läs i detta nummer. Fackförbundet ST. Posten AB.

Vi jobbar för dig! Webbtidning för medlemmar i ST inom Posten Nummer 6-2013. Läs i detta nummer. Fackförbundet ST. Posten AB. Webbtidning för medlemmar i Nummer 6-2013 Läs i detta nummer Fackförbundet ST Ordföranden har ordet Värdet av fackligt medlemskap... Sidan 2 Grundläggande värderingar Vår syn inom vissa områden Sidan 3-6

Läs mer

Coops syn på ledarskap

Coops syn på ledarskap Nr 2 juni 2014 Coops syn på ledarskap Länsförsäkringar på landet Xtravaganzaskandalen Får man portförbjuda kunder? l e d a r e Samtliga byggstenar behövs för lyckad franchise Franchise är en bra näringsform.

Läs mer

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson FoU-Södertörns Skriftserie nr 82/10 Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson Innehållsförteckning Metoder och arbetssätt... 4 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Läs mer i tidningen om: Ann-Kristine Johansson (s), en gästdeltagare när 96:ans Socialdemokratiska

Läs mer i tidningen om: Ann-Kristine Johansson (s), en gästdeltagare när 96:ans Socialdemokratiska 3 10 Grillfesten i Segmon Ann-Kristine Johansson (s), en gästdeltagare när 96:ans Socialdemokratiska förening står på pass utanför en av våra livsmedelsaffärer och delar ut material inför valet. I regn

Läs mer