välkommen till Barista

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "välkommen till Barista"

Transkript

1 välkommen till Barista

2

3 En solig septembermorgon i Uppsala... Nu har det gått åtta år sedan Barista öppnade upp dörren till vår första coffee shop på gågatan i Uppsala. Året var 2006 och där stod vi, Björn, Nina och Maria, tre tokigt peppade entreprenörer redo att förändra världen! Vår önskan var att ge alla möjlighet att dricka gott kaffe och få en skön upplevelse, samtidigt som målet var att göra världen godare. Just den tidiga septembermorgonen hade vi ingen aning om vilken resa detta skulle bli. Visst, vi hade alla tre mycket erfarenhet från kaffebranschen så vi hade bra koll men vi förstod nog aldrig då att det skulle bli en resa med så otroligt mycket kärlek, glädje, gråt, svett och oändligt många sömnlösa nätter. Idag kan vi stolt konstatera att vi, tillsammans med alla fantastiska medarbetare, har byggt upp ett otroligt fint företag! Vår önskan har gått i uppfyllelse. Vi är dock inte nöjda här, vi vill mer. Med snart 300 engagerade medarbetare i vår Baristafamilj och oändligt många stammisar har vi en bra grund att stå på, inget snack, men som sann entreprenör ska målet alltid vara högt. Att vi dessutom nyligen passerade 1 miljon skänkta skolmåltider är ett fantastiskt bevis på att vi gör skillnad- På riktigt! Det händer inte över en natt men vi tar det en kopp i taget och ödmjukt kaxiga kan vi konstatera att vi hittills kommit en bra bit på vägen! Sedan slutet på 2013 har Nina och Maria klivit åt sidan rent operativ, men kvar som ägare såklart. Vi fick också nöjet att få in Tony Johansson som ny VD för Barista, med ytterligare driv och beslutsamhet för att bana väg för vårt segertåg!

4 Godare kaffe, godare värld. Är det en bra affärsidé? Att göra världen godare genom att sälja kaffe kan säkert uppfattas som en naiv affärsidé och tanke, men det tycker inte vi. Vi tycker det är en klockren och helt genialisk idé.. Alltså, tänk så här. Det finns en stark vilja hos dagens konsumenter att vara med och påverka och driva fram förändringar. Det ska dock vara enkelt och man vill göra det i sin vardag. De flesta dricker kaffe, fikar eller äter lunch ute, det ingår i det vardagliga livet. Kan man då välja att göra det på ett ställe där det finns en möjlighet till just påverkan så tror och vet vi att många väljer det alternativet. Och Barista är och erbjuder just det alternativet. Solklart och inte så dumt va? Detta är dock inte allt. Majoriteten av oss som arbetar på Barista är starkt engagerade och brinner för konceptet ända ut i tåspetsarna. Det gör också att vi internt är massor av medarbetare som även på vår fritid visar engagemang och gör medvetna val. Vi är ambassadörer och sprider våra etiska värderingar både här och där. På familjemiddagen, i bankomatkön eller i poolen på semestern. De flesta känner nog även att detta ger en extra dimension till arbetet. Och livet! Det blir inte bara ett jobb utan ett drömjobb och en skön livsstil!

5 Ok, men vad gör vi rent konkret? Att göra världen godare kan ha varierande innebörd så en förklaring till vad vi egentligen gör kan vara på sin plats. Många produkter i vårt sortiment som ex vår storsäljare, kaffe, är producerade i U-länder, länder med stark utvecklingspotential men som ofta är väldigt fattiga och där befolkningen lever under svåra förhållanden. De har inte samma möjligheter eller förutsättningar som oss i Sverige. Därför är det viktigt att vi som handlar av dem tar ett stort ansvar. Köper man bröd i Sverige kan man känna sig ganska säker på att dem som bakat brödet kommer få bra betalt, så de kan försörja sin familj och leva ett gott liv. Det är inte givet när man exempelvis handlar med kaffe från Etiopien. Därför har vi valt att enbart köpa kaffe som är Fairtrade certifierat. Bönderna blir då garanterade ett pris för kaffet som ger dem möjligheter till bättre arbets- och levnadsvillkor. De får utöver betalning även en premie som återinvesteras i livsviktiga saker som rent vatten, skolor, elektricitet o.s.v. Allt vi köper från U-länder är Fairtrade-certifierat. Kaffe, te, kakao, chai, socker, vaniljsyrup, Ubuntu cola, iste och förkläden. Vår vilja till förändring i utvecklingsländer stannar dock inte här. Vi har sedan starten engagerat oss i FN-fondens projekt skolmat blir kunskap. Vi har fram till idag skänkt över 1 miljon skolmåltider och över 1300 barn får mat varje vecka genom Barista. 100 miljoner barn i världen idag går inte i grundskola. Flickor utgör 2/3 av barnen som tyvärr inte får gå i skolan. Om flickorna ges möjlighet till utbildning föder de färre barn vilket leder till att risken är mindre att barnen svälter och chansen är högre att de i sin tur kommer gå i skolan. På så vis minskar man svält och fattigdom genom utbildning. I Etiopien går bara 40% av barnen i skolan. I vissa provinser inte ens 10%. I Muka Dera, där de skolklasser ligger som vi sponsrar, har skolmaten inneburit att hela 91% av barnen i trakten går i skolan! Barista har också en styrelseplats i svenska FN-fonden för ytterligare stöd.

6 Hade vi haft lika många coffee shops som Starbucks (25 000!) så hade alla Afrikas barn gått i skolan. En kittlande tanke som faktiskt kan bli verklighet!

7 Är vi bara reko, eller också eko? Kaffe är ett av de livsmedel som är absolut hårdast besprutat. Då produkten är näst viktigaste handelsvaran i världen vågar man knappt fantisera om vilken påverkan detta då gör på miljön och människan. Därför har vi valt att bara köpa ekologiskt kaffe men också köpa in så många andra produkter som möjligt som är just ekologiskt odlade. Som mjölk, grädde, yoghurt, soja, te, choklad, frukt, bär, grönsaker o.s.v. Snart har vi fullt sortiment, det känns bra! Och förutom en minskad negativ miljöpåverkan så tycker vi själva det smakar bättre. Det går åt mycket engångsmaterial när man driver café. Våra gäster är ofta i rörelse och vill ta med sig sitt kaffe på tåget. Därför har vi tittat mycket på vilka material vi kan välja som är bäst för miljön. Vi har bl.a. salladsskålar och muggar tillverkade av majsstärkelse istället för plast. Vårt fina stammiskort av trä är även det skyddat med majsstärkelse, ännu bättre är om stammisen laddar på sitt IDkort eller körkort! Och vi gör mer, mycket mer vilket bidragit till att vi vunnit en del fina priser som vi är väldigt stolta över.

8 Word! Juryns Hederspris Hållbart Ledarskap 2014 Vinnare FairtradeFramsteget 2014 Vinnare Änglamarkspriset 2013 Vinnare Årets Coffee Shop 2012 Vinnare Bästa Miljöarbete 2012 Officiell huvudpartner för FN-Förbundet

9 Mycket glädje och en latte tack! Även om gästen vid beställning inte uttrycker sig så, så är det nog egentligen precis vad han eller hon menar. Och det med all rätt. Vi serverar inte bara kaffe, vi bjuder även på glädjeinjektioner. Den dagen vi slutar upp med det kommer våra gäster gå hem och damma av sina gamla kaffebryggare. Man kommer inte till oss bara för kaffet och etiken utan man förväntar sig en fin stund, tillsammans med oss. Lite som när man är hos kompisgänget på fika och sitter uppe halva natten för att energin i rummet är så skönt peppande. Man vill liksom aldrig gå hem. Den känslan ska våra gäster känna hos oss. Detta är inget man skapar genom att dra på smilbanden, det är den enkla men snabbt genomskådade vägen. Det måste vara på riktigt för att det ska fungera. På riktigt blir det när känslan i magen är rätt och det blir den först när man trivs, mår bra och får möta gäster och medarbetare på ett personligt sätt. Därför är det viktigt att du känner dig som en i familjen och tar och ger positiv energi från och till dina medarbetare och gäster, våga bjuda på dig själv. Vi anställde dig för att du är du, och inte någon opersonlig robot. Majoriteten av dagarna går det av sig självt, andra dagar får man jobba lite extra på det. Kanske behöver någon i gänget just den dagen en extra varm klapp på axeln för att hitta sin rätta magkänsla. Kaffekärlek i en kopp! Nu är ju vi otroligt bortskämda då vi bara dricker riktigt, riktigt bra kaffe. Fast det är lite det som är grejen, huvudet på spiken. Alla borde dricka bra kaffe. Vi tar samma pris för vårt kaffe som våra konkurrenter och då är det 100 % Arabica bönor, Fairtrade certifierat, ekologiskt, utvalt och rostat av ett av Sveriges bästa rosterier och tillrett av utbildade baristor på den bästa maskinpark man kan tänka sig. Det finns självklart många som gör magiskt kaffe, som kanske är bättre än vårt, men vi är definitivt med i toppstriden. Vi har också en närhet till våra odlare och bjuder på full transparens. Har vi inte själva besökt de kooperativ vi köper kaffet från har vi alltid trygga kontakter. Det utöver att Fairtrade anlitar en oberoende organisation, FLO, som regelbundet gör kontroller. Vi har även vunnit fina priser. Silver i Barista SM och både silver och brons i koppnings SM. Vinster vi är stolta över och vi ser gärna att tävlingsintresset fortsätter. Det är en otroligt kul och lärorik del i rollen som barista. Är du vår nästa kaffestjärna? Prata med din PC!

10 Om vi tittar in i framtiden, var är Barista då? Att spå in i framtiden får vi nog överlämna till någon annan. Men det vi säkert vet är att vi kommer fortsätta att med samma glöd kämpa för att vinna nya stammisar, öppna nya Barista och till slut en dag öppna den där drömenheten på Manhattan, NY. Vi har bestämt oss. Det är fullt möjligt att göra världen godare genom att servera kaffe, gott kaffe. Tillsammans, en kopp i taget! Du, jag, vi och våra stammisar, vi kan göra skillnad. Därför är vi också otroligt glada över att just du är en ny medlem i vår familj! Vi tror på dig och ser fram emot att lära känna dig bättre och ta tillvara på din kompetens, din personlighet och ditt engagemang. Hos oss är det högt i tak och allas åsikter är precis lika viktiga. Därför har just du möjlighet att påverka vår gemensamma, roliga resa mot en godare värld. För kul ska vi ha, utan glädje kommer vi ingen vart och det är vårt motto sedan starten den där morgonen i Uppsala i september Just idag kan bli den bästa dagen!

11 Ok, så allt detta innebär att jag som barista på Barista helt enkelt är med och gör världen godare? Det är precis så det är! Genom att du dagligen serverar våra gäster gott kaffe och smarriga tillbehör, ger du dem en unik och skön upplevelse är du med och påverkar i ett större perspektiv. Du ger fler möjlighet att göra ett etiskt val samtidigt som de dricker sin morgonlatte. Fler barn i Etiopien får skolmat och producenter i U-länder får bättre arbets- & levnadsvillkor. Varje ny stammis är guld värd och gör det möjligt för oss att fortsätta växa och sprida vårt budskap, godare kaffe, godare värld. En kopp i taget!

12 Välkommen som medarbetare på Barista- Tillsammans förändrar vi världen! Nedan har vi sammanfattat de rättigheter och skyldigheter du har som medarbetare på Barista samt annan viktig information, det finns mer detaljerad information på din enhet. Har du funderingar eller frågor är det viktigt att du pratar med din platschef så du förstår och känner dig trygg i de olika avsnitten. Upplärning Som nyanställd barista kommer du bli introducerad i de arbetsuppgifter och moment som ingår i ditt arbete som samt de specifika rutiner och riktlinjer som gäller för ditt café. Steg för steg, prickas punkterna av på en checklista, så att du och din platschef vet allt du kan! Detta sker under din upplärningstid men även löpande framöver. Vissa saker kommer ta längre tid för dig att hantera riktigt bra, som exempelvis att tillreda kaffe vid espressomaskinen. Här gäller tålamod och förståelse för att det är ett hantverk. Nyhetsbrev och information Du kommer få Baristas nyhetsbrev via mail en gång i veckan, som du också förbinder dig till att läsa. Brevet är tänkt som informationskanal men också en plattform där vi lyfter fram roliga händelser, som exempelvis när vi öppnat en ny Barista. Har du idéer om saker vi bör ha med är de varmt välkomna! På ditt café finns en anslagstavla annan viktig information. Kika på tavlan under varje arbetspass och prata med din platschef om du önskar ytterligare information. Ansvarsstruktur Varje café har en Platschef. Platschefen ansvarar för den dagliga driften och är din närmsta chef. På de flesta caféer det finns det också en ställföreträdande PC och/eller en andreman. Dessa tar beslut och fördelar arbetet när platschefen är ledig eller sjuk. Platschefen har i sin tur en chef, regionansvarig, denna person närvarar ofta på ditt café och finns som bollplank när platschef, ställföreträdande eller andreman är svåra att nå. Även om platschefen är huvudansvarig för att leda och fördela arbetet är det viktigt att alla i gruppen tar initiativ och hjälps åt med arbetsfördelningen, på så vis blir arbetet dessutom ännu roligare. Känner du dig inspirerad och villig att ta ännu mer ansvar finns väldigt bra utvecklingsmöjligheter inom företaget. Kaffecoacher och matcoacher är också väldigt roliga uppdrag som är möjliga för den som brinner lite extra för mat och dryck! Prata med din platschef och framför dina tankar och önskemål! Kanske är du inom en snar framtid ansvarig över ett Baristacafé?

13 Arbetskläder Du tilldelas en t-shirt och en jeansskjorta samt två stycken förkläden att använda under dina arbetspass. Du tar hem och tvättar kläderna själv. Vi står för tvättnötter så att du kan tvätta miljövänligt! Skor och byxor använder du dina privata. Under sommarhalvåret får du använda kjol eller shorts som slutar nedanför knät. Använd bekväma skor som är heltäckande utan öppna partier. Telefon Din privata mobiltelefon lämnar du i personalutrymmet, i ditt personliga låsbara skåp för värdesaker, och behöver du använda den under ditt pass gör du det under ditt måltidsuppehåll eller paus. Händer något akut och dina närmsta anhöriga behöver komma i kontakt med dig omgående finns en fast telefon på ditt café som de kan ringa till. Se kontaktlista för telefonnummer. Däremot får den inte användas för att ringa ut privata samtal som inte är direkt akuta. Hygien Hygien är viktigt då vi arbetar med livsmedel. Vi har rutiner som är framtagna tillsammans med Anticimex som vi följer och arbetar utifrån. Detta för att säkerställa att de livsmedel vi serverar inte kontamineras, blir otjänliga, och gör så någon blir sjuk. Hur dessa rutiner ser ut och fungerar får du mer information om under din upplärning samt under den introduktionsutbildning som Anticimex håller på just ditt café. Nedan följer kortfattat ett par av de viktigaste rutinerna. Tvätta händerna ofta. Alltid innan du ska hantera livsmedel, innan du påbörjar ditt arbete, efter raster, efter toalettbesök och när du tagit i orena föremål. Det är inte tillåtet att bära smycken, som t.ex. klocka, örhängen, ringar och synlig piercing. Har du hår längre än hakan skall det vara uppsatt. Har du lång lugg skall den också fästas åt sidan. Du får inte ha målade naglar, lösnaglar eller annan utsmyckning på naglarna. Håll dina naglar korta. Du får inte arbeta med livsmedel om du är sjuk. Tänk på att vissa sjukdomar kan smitta även om du känner dig frisk igen och mår bra. Är du osäker, stäm av med läkare innan du återgår till arbete. En bra och viktig grundregel att tänka på är att alltid hålla ordning runt om kring dig när du arbetar. Starta och avsluta ett projekt i taget och påbörja alltid på en ren och städad yta.

14 säkerhet! Vi arbetar för en säker arbetsmiljö, detta för att förhindra ohälsa och olycksfall. Vi kommer därför att vid anställningens början och löpande informera dig om vad du kan göra och vilka regler du måste följa för att din arbetsplats skall bli så säker som möjligt. Vi följer arbetsmiljöverkets regler och rekommendationer för detta. På varje café finns en pärm för Systematiskt Arbetsmiljöarbete, som vi arbetar utifrån. I den finns rutiner och viktig information om arbetsmiljön. Här finns även information om våra policyer. På varje café finns en anhöriglista. Den uppdateras löpande när personal tillkommer eller slutar men var själv noga med att se över så dina uppgifter stämmer. Listan är viktig om en akut händelse uppstår där anhörig behöver kontaktas. På varje café finns första hjälpen utrustning med plåster, förband och ögonskölj. På bestämda platser finns instruktioner om hur nödsituationer hanteras. Det finns även rutiner att följa vid brand, du kommer få ta del av dem vid din upplärning och löpande. Rutinerna finns också dokumenterade på ditt café som Systematiskt Brandskyddsarbete. Vi vill speciellt att du noterar att ifall en situation skulle uppstå där en kund är hotfull eller rent av utsätter oss för rån, ska du inte göra motstånd utan ge dem vad de kräver och därefter larma polis när det omedelbara hotet är över. Ofta finns ett överfallslarm i form av en knapp att trycka på som du kan använda vid akut hot. Larmet är kopplat direkt till polisen och går inte att återkalla. I köpcentrum har vi direktnummer till patrullerande väktare som du kan kontakta om det uppstår en hotfull situation. Koder till lokallarm, dörrar och kassaskåp skall hanteras diskret. Dessa koder byter vi ofta. Vi arbetar aktivt för att minska mängden kontanter och har sedan lanseringen av vårt stammiskort betydligt mindre kontantkassor som lett till en säkrare arbetsmiljö. På varje café finns lokala säkerhetsrutiner kring kontanthantering och dem kommer du få ta del av vid din upplärning och löpande framöver. Flera maskiner, som ex espressomaskinen, arbetar med höga temperaturer under högt tryck, så medan du är under upplärning var extra försiktig när du använder dessa för att undvika skador. Vi strävar efter att använda så få kemikalier som möjligt men viss städ och diskutrustning har frätande ämnen och det finns anslaget rutiner och information om hur du ska använda dem och agera vid olämplig kontakt. Läs detta innan du hanterar sådana ämnen. Höjden på bänkar och beredningsytor är satt enligt de krav som finns för att en arbetsplats skall vara ergonomiskt anpassad. Det är viktigt att tänka på hur du arbetar för att belastningen skall bli så bra som möjligt, som ex vid lyft. Din platschef kommer informera dig mer om detta. Det är viktigt att du använder heltäckande skor utan öppna partier. Detta för att undvika direkta skador. Skorna bör även vara bekväma och med bra dämpning så du inte belastar ben och rygg mer än nödvändigt. I personalutrymmet, som endast är ämnat för personal, finns personliga skåp där du kan låsa in dina privata värdesaker.

15 Schema Schema görs av din platschef och finns tillgängligt i Planday så tidigt som möjligt, dock senast 14 dagar innan det börjar gälla. Du kommer i samband med din anställning få en inloggning till Planday, för att lätt kunna se dina aktuella pass, enhetens schema och aktuella händelser. Tänk på att schemat kan ändras med 14 dagars varsel och det är bra om du regelbundet kollar upp eventuella schemaändringar. Vid eventuella arbetspassbyten i aktuellt schema är det viktigt att du gör detta via Planday, och passet räknas inte som bortbytt förrän ansvarig har godkänt bytet, och du fått ett meddelande om detta. Detta med anledningen av att din platschef planerat schemat utifrån tankar om hur verksamheten fungerar bäst samt regler kring arbetsmiljö, arbetstid, vila o.s.v. Du får inte utebli från ditt arbetspass utan att ha din platschefs tillstånd, eller att ha anmält förhinder, som av platschef/ställföreträdande. Frånvaro på grund av sjukdom eller olycksfall, skall så snart som möjligt anmälas till platschef, se avsnitt sjukanmälan. Ombytt i tid Att komma i tid till ditt pass är viktigt. När passet börjar och du stämplar in, skall du vara ombytt och klar för att börja arbeta. Tänk på att det är främst av respekt för dina medarbetare som detta är viktigt, men även då det påverkar verksamheten i sin helhet. Ditt pass får heller inte påbörjas innan avtalad tid om inte en överenskommelse är gjord med platschef/ställföreträdande PC eller annan ansvarig på plats. När ditt pass avslutas byter du om till privata kläder efter att du loggat ut. Timrapportering och personalliggare Dina timmar redovisar du genom att du loggar in och ut i schema- & tidsrapportsystemet Planday när du påbörjar och avslutar ditt arbetspass. Denna stämpelklocka är förutom underlag för din lön även underlag för Skatteverket när de gör sina oanmälda kontroller. Därför är det viktigt att du alltid loggar in och ut så alla uppgifter stämmer och vi undviker att de utfärdar böter till Barista. Stämpelklockan finns på alla enhetsdatorer inne på kontoret. Sjukanmälan Vid frånvaro på grund av sjukdom eller olycksfall är det viktigt att du ringer din platschef i så god tid som möjligt så ersättare kan kallas in, detta gör du genom ett telefonsamtal. För telefonnummer se kontaktlista. Får du inte tag på din platschef ringer du den som är ställföreträdande. Når du inte den personen ringer du ansvarig regionansvarig. Svarar ingen är det viktigt att du ändå talar in meddelande eller skickar SMS. Så snart du vet när du kan återgå i arbete meddelar du det till samma personer, i ordning enligt ovan. Sådant besked ska lämnas senast dagen före återgång. Vid frånvaro på grund av sjukdom som varar längre än sju dagar efter sjukanmälningsdagen är du skyldig att uppvisa läkarintyg. Vård av sjukt barn Vid vård av sjukt barn skall du anmäla på samma sätt som vid egen sjukdom. Semester Du har rätt till 25 dagars semester. Arbetsgivaren förlägger semestern tillsammans med dig. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden 15 maj till 15 september. Annan ledighet Du ansöker om ledighet hos din platschef. Du fyller i den ledighetsblankett du får av din platschef som sedan beviljar ledigheten. För att kunna planera ersättare vid frånvaro och för att kunna tillmötesgå dina önskemål är det viktigt du lämnar in din ansökan så tidigt som möjligt.

16 Kollektivavtal Vi är medlemmar i Visita och följer kollektivavtalet som träffats mellan Visita och HRF, Hotell och Restaurangfacket, om anställning och försäkringar. Vi vill att du som medarbetare ska trivas och känna dig trygg hos oss. Vi är stolta över att ha bra relationer med facket och över att vara en bra arbetsgivare med schysta anställningsvillkor. Du är försäkrad till och från arbetet samt på din arbetsplats. Följande försäkringar är enligt kollektivavtal tecknade. Vid frågor kontakta Christel, kontaktuppgifter enligt kontaktlista. AGS, avtalsgruppsjukförsäkring Avtalspension SAF-LO TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada Premiebefrielseförsäkring TGL, tjänstegrupplivförsäkring Avtal om omställningsförsäkring (omställningsstöd och AGB) Vi står för Fairtrade även på hemmaplan och ska vara föregångare som god arbetsgivare. Har du förslag på förbättringar så framför dem gärna till din platschef och har du av någon anledning problem att få gehör så tveka inte att tala med regionchef eller någon i ledningen så att vi får en chans att åtgärda. Se kontaktuppgifter i telefonlistan på din enhet. Vi bjuder regelbundet in facket att presentera sig på personalmöten. Anställning Din anställning inleds vanligtvis med 6 månaders provanställning och vid anställningens ingående får du ett anställningsbevis. På Barista arbetar du vanligtvis på ditt hemmacafé men du förväntas också att vid behov arbeta på andra Barista inom samma stad. Av anställningsbeviset framgår också hur många timmar du har rätt till och är skyldig att arbeta. Önskar vi som arbetsgivare eller du själv avbryta provanställningen i förtid skall detta meddelas 14 dagar i förväg. Provanställning som inte avslutas eller avbryts övergår i en tillsvidareanställning. För tillsvidareanställning gäller för både arbetstagare och arbetsgivare en minsta uppsägningstid av en månad. Vill du säga upp dig vill vi ha en skriftlig uppsägning av dig. Din platschef kan hjälpa dig med en blankett. Lön Lön och ob-ersättning utgår enligt kollektivavtal och utbetalas i efterskott, per den 25:e varje månad. Du får i samband med detta ett lönebesked innehållande lön, ob-ersättning, skatteavdrag m.m. Det är ditt ansvar att Barista får uppgift om din skattetabell, kontonummer, eventuell jämkning av skatt, ändrad adress och dylikt. Övertidsersättning utgår enligt kollektivavtal. Tänk på att övertid skall vara beordrad eller godkänd av din platschef i efterhand. Personalmöte och medarbetarsamtal Personalmöte då all personal samlas tillsammans hålls en gång i månaden. Individuella medarbetarsamtal hålls en gång per kvartal. Dessa samtal är till för att du som medarbetare skall få feedback och möjlighet att framföra dina tankar, önskemål, åsikter samt diskutera utvecklingsmöjligheter. Givetvis skall kommunikationen mellan dig, dina medarbetare och platschef fungera bra dagligen. Ett nära samarbete i gruppen är otroligt viktigt och det finns alltid möjlighet och tid för spontana avstämningar. Måltidsuppehåll På Barista tillämpar vi måltidsuppehåll. Paus för mat och vila räknas då som arbetstid och planeras in efter läglighet. Under dagens bästa försäljningsruscher när det är som mest att göra är det minst lämpligt och dagen planeras bäst så uppehåll sker på andra tider. Väljer du att ta din paus i serveringen byter du om till din privata tröja. Tänk på att alltid dricka mycket vatten under ditt pass, påminn varandra och häller du upp ett glas till dig själv, fixa gärna ett även till din medarbetare.

17 Kost på arbetsplatsen och matavdrag Kost på arbetsplatsen omfattar en måltid (valfri maträtt och valfri kall dryck) samt ett kaffemål (valfri varm eller kall dryck och valfritt mindre tillbehör) och dessa skall förtäras under ditt måltidsuppehåll och vid paus. Kostnaden för kosten dras från din lön i form av ett matavdrag och gäller pass längre än fyra timmar. Om du av medicinska eller andra skäl inte kan äta kosten kan annan överenskommelse träffas. Förmåner När du är ledig och besöker Barista för att fika eller äta har du rabatt med ditt Personal-Stammiskort. Med det får du 25% rabatt på hela sortimentet! Vill du bjuda dina vänner eller familj får hela sällskapet rabatt, men bara om du betalar. Spara kvittot som stärker din personalrabatt. Om du slutar din anställning måste du lämna tillbaka ditt Personal-Stammiskort och använder fortsättningvis ditt vanliga stammiskort. Rabatter och överbliven mat Under arbetstid får du inte lämna andra rabatter än de som tagits fram av Barista, som vår Stammisrabatt. En olovligt lämnad rabatt är att betrakta som stöld. Tyvärr känner man sig ofta förväntad att lämna rabatt på café till kompisar som kommer för att fika, men du hade ju inte fått rabatt om de jobbade på SJ eller Ica. Du har inte rätt att ta med dig bakverk eller annan överbliven mat. Det betraktas som stöld. Provköp Vi har regelbundet besök av anlitade provköpskontrollanter. Syftet med det är att vi ytterligare ska kunna säkerställa att vi håller en hög nivå vad gäller bemötande, kvalitet och renlighet. Det finns ingen misstanke om misskötsel utan provköpen utförs löpande på alla caféer vid av oss icke förutbestämda tider. Materialet används av oss på huvudkontoret för att vi ständigt skall förbättra vår verksamhet. Precis på samma sätt använder vi oss utav Mystery shoppers som hjälper oss med uppföljning av våra enheter och säkerställer att vi håller rätt kvalité på både produkt och bemötande, i alla lägen. Vi mäter också oss själva med jämna mellanrum med hjälp av ett verktyg som heter RFK (Redo för kund) Du kommer tillsammans med din platschef eller annan ansvarig gå igenom detta verktyg för att dagligen kunna bedöma vår verksamhet utifrån den. Rökning och snusning Vi är en rök- & snusfri arbetsplats vilket innebär att det inte finns möjlighet till rökning eller snusning under arbetstid. Vill du ha stöd att bli av med ditt beroende prata då med din platschef så får du hjälp

18

19 Och till sist: VÄLKOMMEN I FAMILJEN! Jobbet här är inte alltid glamour, men klockan 9 svensk tid serveras maten i Etiopien och just din coffee shop tjänade in mat för i snitt 75 barn till skolan idag. Hur många det bli imorgon bestämmer du och dina Stammisar Visst kan vi snitta mer än 100 Stammisar om dagen? De kommer om de känner att det är viktigt för dig. Idag kan bli den bästa dagen!

20 barista.se

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Handbok för dig som ska sommarjobba

Handbok för dig som ska sommarjobba Handbok för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats: Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats: Adress: Chef på arbetsplatsen Handledare: Telefonnummer: Annan kontaktperson: Telefonnummer:

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen

Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen Trögdshemmets omvårdnadsboende - personalrutiner Vård- och omsorgsförvaltningen 2 Bemötande På Trögdshemmet arbetar vi utifrån vård- och omsorgsförvaltningens värdegrund Rätt stöd till ett självständigt

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu!

Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare. Bli medlem nu! Facket för dig och alla andra byggnadsarbetare Bli medlem nu! Du är eftertraktad! Som byggnadsarbetare är du en eftertraktad, respekterad och attraktiv arbetskraft med hög status. Du har en lång och gedigen

Läs mer

Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar

Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar www.fora.se Det handlar om företagets Avtalsförsäkringarna är en del av det svenska trygghetssystemet och bygger på kollektivavtal mellan

Läs mer

Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar.

Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar. Välkommen till Fora! Din samarbetspartner inom avtalsförsäkringar. www.fora.se Det handlar om företagets Avtalsförsäkringarna är en del av det svenska trygghetssystemet och bygger på kollektivavtal mellan

Läs mer

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba Sommarjobba i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Välkommen! Roligt att du ska jobba hos oss på kommunen i sommar! Sommarjobbet är kanske ditt första riktiga jobb. En värdefull erfarenhet inför

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket Dina försäkringar 3 Avtalsförsäkringar 4 Avtalsgruppsjukförsäkring 4 Trygghetsförsäkring vid arbetsskada 5 - Avgångsbidrag 5 - Avtalspension

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

Fikamästarens handbok

Fikamästarens handbok Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 Fikamästarens handbok Fairtrade Challenge 2012 Den 18:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en halv miljon deltagare,

Läs mer

Att vara anställd i Vi Unga. - en guide till personalen

Att vara anställd i Vi Unga. - en guide till personalen Att vara anställd i Vi Unga - en guide till personalen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 Innehållsförteckning ROLLEN SOM PERSONAL I VI UNGA... 3 ANSTÄLLNINGSAVTAL... 4 LAGAR OCH FÖRSÄKRINGAR...

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Checklista för idrottens arbetsgivare. - små till medelstora föreningar med upp till fem anställda där styrelsen är ideellt engagerad

Checklista för idrottens arbetsgivare. - små till medelstora föreningar med upp till fem anställda där styrelsen är ideellt engagerad Checklista för idrottens arbetsgivare - små till medelstora föreningar med upp till fem anställda där styrelsen är ideellt engagerad Innehåll Arbetsgivaransvar Medlemskap i arbetsgivarorganisation Kollektivavtal

Läs mer

Bli ett bättre företag!

Bli ett bättre företag! Bli ett bättre företag! ITimeManager ger hantverksföretaget total kontroll från det att ett uppdrag påbörjats tills det att det avslutats. Via sin telefon/dator stämplar hantverkarens anställda in på sina

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL SÅ ANSTÄLLER DU Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL VAD SKA JAG TÄNKA PÅ DÅ JAG ANSTÄLLER EN PERSON? Tänk noga igenom vilka kvaliteter, kvalifikationer och personlighetstyp du vill ha till

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Ordmoln. Fråga hur många i klassen som haft ett jobb någon gång (extrajobb eller sommarjobb) och hur det har fungerat.

Ordmoln. Fråga hur många i klassen som haft ett jobb någon gång (extrajobb eller sommarjobb) och hur det har fungerat. Ordmoln Till dig som informatör: Syftet/budskapet med materialet är att framhäva värdet av kollektivavtalet och att vi måste vara många medlemmar i facket för att teckna starka kollektivavtal. Start talarmanus:

Läs mer

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Till handledare för sommarjobbare! Tack för att ni tar emot sommarjobbare på er arbetsplats! Pajala kommuns målsättning med sommarjobben är att: Ge ungdomarna

Läs mer

God jul och gott nytt år

God jul och gott nytt år God jul och gott nytt år > VD har ordet: Kundfokus vad betyder det för oss? > Ny rutin för sjuk- och friskanmälan > 5 frågor: Jarmo Löflund DECEMBER 2014 Nyhetsblad med aktuell information till dig som

Läs mer

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten

För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten För dig som arbetar inom LSS Leksands Kommun Varmt välkomna till LSS-enheten LSS enheten i Leksands kommun kännetecknas av att: Brukaren ges valfrihet i sin vardag Personalen arbetar på ett professionellt

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR VÄLKOMNA TILL DET ROLIGASTE VI VET! Vi jobbar i en fantastiskt rolig och spännande bransch och vi kan varje år räkna in många nya medlemmar. Restauranger och

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

Information till dig som fått Ferieplats 2017

Information till dig som fått Ferieplats 2017 Information till dig som fått Ferieplats 2017 Innehållsförteckning Information till dig som fått Ferieplats 2017... 3 Ta kontakt med din arbetsplats... 3 Närvaro... 3 Utdrag ur belastningsregistret...

Läs mer

Konsulthandbok Doctor

Konsulthandbok Doctor Jourtelefon: 08 555 656 10 Innehåll Välkommen till Dedicare Doctor!... 3 Kollektivavtal och ITP, gäller endast för dig som är anställd... 3 Tidrapportering... 4 Resa och boende... 4 Arbetsgivare... 4 Utvärdering...

Läs mer

Riktlinjer för introduktion medarbetare

Riktlinjer för introduktion medarbetare KOMMUNLEDNINGSKONTORET Bente Nordqvist, 0554-191 78 bente.nordqvist@kil.se 2015-04-28 Riktlinjer för introduktion medarbetare BAKGRUND För att fungera och utvecklas behöver kommunen välutbildade och motiverade

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Alla som arbetar i Sverige har rätt till goda arbetsvillkor. Det spelar ingen roll om du har svenskt medborgarskap eller om du arbetar här en begränsad tid du

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld

Landskrona en Fairtrade City. - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Landskrona en Fairtrade City - En liten folder om det stora arbetet med att skapa en rättvisare värld Varför Fairtrade? Det finns häpnadsväckande vittnesmål om hur odlare och anställda i utvecklingsländerna

Läs mer

Foto: Sofie Samrell. Ljunggårdens omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen

Foto: Sofie Samrell. Ljunggårdens omvårdnadsboende - personalrutiner. Vård- och omsorgsförvaltningen Foto: Sofie Samrell Ljunggårdens omvårdnadsboende - personalrutiner Vård- och omsorgsförvaltningen Välkommen till Ljunggården Vi hälsar dig välkommen till Ljunggårdens omvårdnadsboende. Du är en viktig

Läs mer

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet Facket för Service och Kommunikation Gott & blandat inför yrkeslivet Det här är SEKO 3 Vi tror på solidaritet! 5 Kolla avtalen 7 Åldern inne? 8 Sommarjobbet 9 Jobb utomlands 10 Mer info 10 Försäkra dig!

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Riktlinjer för introduktion medarbetare

Riktlinjer för introduktion medarbetare KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2016-11-22 Riktlinjer för introduktion medarbetare BAKGRUND För att fungera och utvecklas behöver kommunen välutbildade och motiverade anställda. Rätt bemötande är viktigt för att

Läs mer

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert Till dig som ska praktisera UNG I SOMMAR 2014 1 Hej, I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels Dina medlemsförmåner Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

Information till utländska bärplockare

Information till utländska bärplockare Information till utländska bärplockare Dessa regler gäller för utländska bärplockare Det här är en informationsbroschyr från Arbetsmiljöverket för dig som vill arbeta som bärplockare i Sverige. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också.

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika fackförbund. Vi ökar och har idag cirka 156 000 medlemmar.

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Guide för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Innehåll: FÖRE FERIEARBETET Löntagaruppgifter Har du giltigt ID? Belastningsregister Lön Betala skatt? UNDER FERIEARBETET Sekretess/tystnadsplikt Arbetstid

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER

CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER CHECKLISTA FÖR PARKERINGSVAKTER Telefon 08-402 02 20 SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Skyddsombudet och chefen eller arbetsledaren använder checklistan som underlag och hjälpmedel under skyddsronden. Checklistan

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Wälkommen Program för dagen Dagens föredrag Företagsannonser Massor av möjligheter Pedagogiska Priset 1 2 3 5 15 16 Veg Tech - för grönare städer! Wälkommen! Warmt wälkommen till W-dagen

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Varmt välkommen! Då ska du ta chansen och läsa vidare om arbetet tillsammans med oss sommaren 2016!

Varmt välkommen! Då ska du ta chansen och läsa vidare om arbetet tillsammans med oss sommaren 2016! Varmt välkommen! Vad kul att just DU har hittat hit och är intresserad av att jobba med oss på Främby Udde Resort Är du en glad och positiv person som har lätt att skratta? Vill du vara del i något stort?

Läs mer

Fritids. Vanliga frågor om

Fritids. Vanliga frågor om Vanliga frågor om Fritids På Fritids kan barn från Förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritidshemmets uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras

Läs mer

Information och rutiner kring samarbetet med Ung Omsorg

Information och rutiner kring samarbetet med Ung Omsorg Information och rutiner kring samarbetet med Ung Omsorg Innehåller även beskrivning av Ung Omsorg Ambassadörens roll AM 2015-01-16 Allmän information Ung Omsorgs verksamhet syftar till att skapa generationsöverskridande

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA

Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA Caspeco Business Control 6 CASPECO MANUAL FORA INNEHÅLL FORA... 1 Hur beräknar Caspeco avsättningen till FORA?... 1 Skapa Fora... 4 Rapporten... 7 Ladda upp filen på FORAS hemsida... 8 1 FORA I programmet

Läs mer

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport

Feriepraktik Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun. Standardrapport Feriepraktik 2014 Enkät Ungdomar, period 1 Falköpings kommun Standardrapport Procent Antal Kille 48,1% 38 Tjej 51,9% 41 Svarande 79 Procent Antal 1996 43,8% 32 1997 56,2% 41 Svarande 73 Procent Antal Barn-

Läs mer

KNÄCKET. Våga säga ifrån! -ficktidningen för dig som ska ut och jobba!

KNÄCKET. Våga säga ifrån! -ficktidningen för dig som ska ut och jobba! Våga säga ifrån! Prata med din chef eller skyddsombudet på din arbetsplats. Om inte det hjälper, kontakta oss på 010-730 90 00 eller genom att sms:a din fråga till 71700 AV mellanslag fråga. Vill du veta

Läs mer

Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda. ung i sommar

Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda. ung i sommar Inför praktiken 2015 Guide till dig som ska handleda ung i sommar Hej Vad roligt att ni vill välkomna en eller flera praktikanter. Det här utskicket innehåller broschyrer och blanketter. Brev med kontaktuppgifter

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete hos oss? Jo, det är att chefen, arbetsgivaren, ser till att det inte finns risker med arbetet så någon blir skadad

Läs mer

miofino Coffee Bar En kaffestation och mötesplats på ditt kontor

miofino Coffee Bar En kaffestation och mötesplats på ditt kontor miofino Coffee Bar En kaffestation och mötesplats på ditt kontor MIOFINO EN NY FIKAUPPLEVELSE PÅ JOBBET HJÄRTAT OCH SJÄLEN AV KAFFE miofino Coffee Bar är helt ny fikaupplevelse på jobbet. Här kombinerar

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

MEDARBETARVILLKOR. Avgiftsbefrielseförsäkring Försäkring som betalar pensionsavgiften i arbetsgivarens ställe när arbetstagaren får sjukersättning.

MEDARBETARVILLKOR. Avgiftsbefrielseförsäkring Försäkring som betalar pensionsavgiften i arbetsgivarens ställe när arbetstagaren får sjukersättning. Förmånslista MEDARBETARVILLKOR Villkor som följer av anställningen Försäkringar och pensioner Avtalsförsäkringar Avtalsgruppsjukförsäkring AGS-KL Arbetstagare tillförsäkras viss ersättning vid sjukdom

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar

Försäkrad i facket. om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket om avtals- och medlemsförsäkringar Försäkrad i facket Dina försäkringar 3 Avtalsförsäkringar 4 Avtalsgruppsjukförsäkring 4 Trygghetsförsäkring vid arbetsskada 5 - Avgångsbidrag 5 - Avtalspension

Läs mer

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV Kvarndungens föräldrakooperativ ligger naturskönt beläget med dungen och Borgundaberget alldeles inpå knuten. Föräldrakooperativ startade 1988. Vår förskola har den lilla

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

CHECKLISTA FÖR HEMTJÄNSTEN

CHECKLISTA FÖR HEMTJÄNSTEN CHECKLISTA FÖR HEMTJÄNSTEN ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda blir en handlingsplan

Läs mer

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Foto David Bicho Tryckt på miljövänligt papper 2016 10 HA13048 Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika

Läs mer

Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering.

Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering. Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering. 2014 Ditt eget ansvar Ditt eget ansvar Sjukanmäl dig Registrera i PS Självservice Sjukanmäl dig

Läs mer

Föräldraledighetstillägget i Kraftverksavtalet ersätts med Foraförsäkring efter den 1 januari 2014.

Föräldraledighetstillägget i Kraftverksavtalet ersätts med Foraförsäkring efter den 1 januari 2014. Sidan 1 av 3 Nr 31/13 Stockholm 2013-12-12 Till Medlemmarna i EnergiFöretagens Arbetsgivareförening Föräldraledighetstillägget i Kraftverksavtalet ersätts med Foraförsäkring efter den 1 januari 2014. Från

Läs mer

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 www.svenskbensinhandel.se Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 Anställningsbevis för arbetare I kollektivavtalet föreskrivs att arbetsgivaren gentemot arbetstagaren skrifligen skall

Läs mer

Extra pengar om du blir sjuk

Extra pengar om du blir sjuk 1 2009-04 Extra pengar om du blir sjuk fakta om ags avtalsgruppsjukförsäkringen AGS gäller om du: är under 65 år; har varit anställd i 90 dagar. Du kan räkna in tidigare anställningar hos privat eller

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Var med och sätt färg på Luleå!

Var med och sätt färg på Luleå! Volontärinformation RFSL RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner, samt andra personer med queera uttryck och identiteter, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter

Läs mer

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun!

INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO. Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! INFORMATION NYA MEDARBETARE ÄHO Välkommen som medarbetare inom äldre- och handikappomsorgen i Orsa kommun! Organisationen Socialförvaltningen ansvarar över att alla som bor eller tillfälligt vistas i kommunen

Läs mer

Hur fixar jag ett jobb?

Hur fixar jag ett jobb? Hur fixar jag ett jobb? 1 2 Hej då, gymnasium! Hej jobb! Nu börjar det Kommunal vill tipsa dig om hur du kan scanna arbetsmarknaden och hur du skriver bra ansökningar. Du får råd om hur du gör det bästa

Läs mer

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö

Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Hur Du får en effektiv och trivsam miljö Golven vill du ha strålande, dina fönster ska vara glasklara och att toaletten alltid är ren och fräsch är ett krav. Men det fungerar inte alltid som du vill, och

Läs mer

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö

Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Informationshäfte till dig som ska opereras dagkirurgiskt vid Verksamhetsområde Ortopedi Malmö Denna broschyr innehåller viktig information inför och efter din operation. Välkommen till Verksamhetsområde

Läs mer

Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor

Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor En annan bild av Sverige. 3 Klubbslaget som hjälpte änkorna Berättelsen om oss börjar med ett klubbslag i förhandlingsbordet mellan arbetsmarknadens parter

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Frennarps förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg,

Läs mer

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind.

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Ett medlemskap Välkommen till Arbetsgivarföreningen KFO Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation.

Läs mer

Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING

Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING Om ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist AGB FÖRSÄKRING Utgiven i januari 2015 AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

Läs mer